Prio 1 Clan IM (PDF).pdf

Post on 07-Nov-2015

44 views 0 download

Transcript of Prio 1 Clan IM (PDF).pdf

  • Prio 1 Clan Richtlijn Incident Management

    Verkeersmaatregelen eenzijdig- en tweezijdigaanrijdgevaar

  • Inhoudsopgave

    VOORWOORD ................................................................................................................................................... 3 BEVEILIGEN VAN EEN INCIDENT BIJ EENZIJDIG AANRIJDGEVAAR: ............................................... 4 CREER EEN VEILIGHEIDSRUIMTE ................................................................................................................................... 4 PLAATSEN VAN HULPVERLENINGSVOERTUIG ................................................................................................................ 5 PLAATSEN VAN VERKEERSKEGELS ................................................................................................................................... 6 COMMUNICATIE MET HB. .................................................................................................................................................. 7 GEHELE AFSLUITING BIJ EENZIJDIG AANRIJDGEVAAR ................................................................................................... 8 VRIJHOUDEN VAN AAN- EN AFVOERROUTES .................................................................................................................. 9 BEVEILIGEN VAN EEN INCIDENT BIJ TWEEZIJDIG AANRIJDGEVAAR: ........................................ 10 CREER EEN VEILIGHEIDSRUIMTE ................................................................................................................................ 10 PLAATSEN VAN HULPVERLENINGSVOERTUIG ............................................................................................................. 11 PLAATSEN VAN VERKEERSKEGELS ................................................................................................................................ 12 COMMUNICATIE MET HB ................................................................................................................................................ 13 VRIJHOUDEN VAN AAN- EN AFVOERROUTES ............................................................................................................... 13 FACTSHEET: STAPPENPLAN VOLGENS DE VIER VS: ........................................................................ 14 AANRIJDEN EN PARKEREN OVERIGE HULPDIENSTEN (NIET ALS EERSTE TP): ...................... 15

  • Voorwoord De veiligheid van een hulpverlener staat altijd voorop, maar ook professioneel werken en een rustige Plaats Incident is voor zowel de mensen in-game als de Youtube volgers belangrijk. Daarom gaan we er gezamenlijk aan werken om incidenten nog netter aan te pakken. Dit zorgt ervoor dat meer mensen een taak hebben bij een incident en dat het incident er verzorgder uitzien. De richtlijn is bedoeld voor noodhulp en verkeerspolitie, maar tevens geschikt voor Ondersteunend Personeel (zie aanrijden en parkeren overige hulpdiensten). Als eerste politievoertuig ter plaatse bij een incident komt er een hoop op uw af: het HB wil een sitrap, de slachtoffers dienen verzorgt te worden en de situatie dient niet te escaleren. Als eerste voertuig is het belangrijk dat u een veilige werkruimte creert. Deze richtlijn helpt u met het creren van een veilige werkruimte bij zowel eenzijdig aanrijdgevaar, als tweezijdig aanrijd gevaar. Deze begrippen zal ik direct uitleggen: Eenzijdig aanrijdgevaar Eenzijdig aanrijdgevaar bestaat op wegen met fysiek gescheiden rijbanen. Het gevaar komt van een enkele kant en de verkeersmaatregelen zijn hierop gericht. Dit zijn vooral snelwegen. Tweezijdig aanrijdgevaar Bij een rechte weg komt het gevaar van het verkeer van minimaal twee kanten, bij een T-splitsing van drie en bij kruispunten van vier of meer. Voor de leesbaarheid van de richtlijn wordt alleen de term tweezijdig gebruikt. Overige hulpdiensten Alle hulpdiensten (incl. noodhulp politie) die tijdens incident niet belast zijn met verkeersmaatregelen / Incident Management. Dus ook Ondersteunend

    Personeel. Het is, denk ik, goed om er op deze plaats nog eens op te wijzen dat de veiligheidsmaatregelen die in deze richtlijn staan, gericht zijn op het in eerste instantie zo veilig en rustig mogelijk maken van de ongevalslocatie. Honderd procent veilig zal het daarmee niet zijn. GTA verkeer blijft lastig te controleren, en indien niet anders mogelijk, sluit gerust de gehele weg af. Pas de richtlijn toe waar mogelijk en ontdek hoe veel verzorgder en leuker de plaats incident wordt: een simpele kop-staart botsing verandert ineens in een actieve melding. Ik verwacht dan ook dat deze richtlijn weer zal bijdrage aan verdere professionalisering van de Prio 1 Clan, een leukere gameplay en bovenal een veiligere werkomgeving. Voor de mensen die zich meer willen verdiepen in Incident Management bevatten de volgende sites meer informatie en instructievideos: www.incidentmanagement.nl www.eigenveiligheideerst.nl

  • Beveiligen van een incident bij eenzijdig aanrijdgevaar: Creer een veiligheidsruimte De eerste politie eenheid die op de plaats incident aankomt, creert een bufferzone door het voertuig op [max. Snelheid = min. Meter] vr het incident te plaatsen. Bij lagere maximale snelheid is een kleinere bufferzone toegestaan. Binnen de bufferzone zijn geen voertuigen en/of personen toegestaan. Toegestane maximum snelheid Minimale bufferzone 50 km/uur Minimaal 50 meter 60 km/uur Minimaal 60 meter 70 km/uur Minimaal 70 meter 80 km/uur Minimaal 80 meter 100 km/uur Minimaal 100 meter Hoe harder het verkeer rijdt, hoe groter de risicos zijn voor hulpverleners. Maar dat wil niet zeggen dat verkeer waar de snelheid uit is niet meer gevaarlijk kan worden.

    Eerste voertuig ter plaatse bij verkeersongeval met eenzijdig aanrijdgevaar.

  • Plaatsen van hulpverleningsvoertuig Doordat er een fysieke afscheiding van de rijbanen is (d.m.v. een berm) is er sprake van eenzijdig aanrijdgevaar. Indien er ruimte is voor het verkeer om te passeren, dan wordt het buffervoertuig schuin geplaats. Met de richting waarin het voertuig staat wordt het achteropkomende verkeer om het incident heengeleid. Het zwaailicht van het buffervoertuig blijft aanstaan. Hierbij heeft blauw de voorkeur, met frontflitser uit indien mogelijk. Voertuigen niet belast met buffer functie voeren geel zwaailicht na aankomst. Ter bescherming van het eigen buffervoertuig tegen de lastige GTA peds wordt het aangeraden om een of twee hekken voor het buffervoertuig te plaatsen (CTRL + Z).

    Het politievoertuig wordt als buffervoertuig geplaatst, ruim voor het incident. Hierdoor wordt er een bufferzone gecreerd.

    Vanzelfsprekend kan er ook op de andere rijstrook een incident plaatsvinden, verkeersmaatregelen worden dan op die rijstrook uitgevoerd.

  • Plaatsen van verkeerskegels Door verkeerskegels tussen het buffervoertuig en het incident te plaatsen, wordt het incident voor de overige weggebruikers duidelijk zichtbaar afgeschermd. Let tijdens het plaatsen (en verwijderen) van de kegels op het achteropkomende verkeer. Daarnaast is het van belang dat voorbij het incident, de kegels ver genoeg van elkaar staan dat hulpdiensten er tussen kunnen passeren. Kegels worden geplaats door SHIFT + Z (indien donker worden de kegels vervangen voor LEDs). N.B. blijf na het plaatsen altijd in de buurt van je kegels en hekken, anders kan je ze niet meer verwijderen!

    De bufferzone (gebied tussen buffervoertuig en incident) blijft ten allen tijde leeg.

  • Communicatie met HB. Nadat het hulpverleningsvoertuig geplaatst dient het HB op de hoogte gesteld te worden van de genomen verkeersmaatregelen. Zijn beide rijrichtingen nog berijdbaar? Zijn er rijstroken afgesloten? De eenheid die zich belast met de verkeersmaatregelen geeft dit door, om misverstanden te voorkomen is het belangrijk dat zowel HB als de eenheden kennis hebben van de juiste benoeming. Rijbaan: Een deel van een weg voor verkeer dat in dezelfde richting rijdt. Rijrichting is aan te duiden doormiddel van het kompas. Bijvoorbeeld Dukes Boulevard, noordelijke richting. Rijstrooknummering: Een rijbaan bestaat uit n of meer rijstroken. Deze rijstroken zijn genummerd van de middenberm naar de buitenberm. De rijstrook naast de middenberm is rijstrook 1, de rijstrook rechts van rijstrook 1 is rijstrook 2, de rijstrook rechts van rijstrook 2 is rijstrook 3, etc. De eenheid communiceert bijvoorbeeld als volgt: 71-34 voor HB, over 71-34, geef u bericht, over Rijstrook 2, Dukes boulevard in noordelijke richting afgesloten voor verkeer. Rijstrook 1 is berijdbaar, over. Is vernomen, graag terugkoppeling als u de rijstrook weer vrijgeeft. 71-34, uit. Indien u de verkeersmaatregelen weer weghaalt meldt u dit bij HB.

    Linker rijbaan in noordelijke richting met rijstroken 1 en 2 (vanaf berm) en rechter rijbaan in zuidelijke richting met rijstroken 1 en 2 (vanaf berm).

  • Gehele afsluiting bij eenzijdig aanrijdgevaar Het is niet altijd mogelijk een of meerdere rijstroken open te houden, indien een rijbaan geheel afgesloten wordt heeft het de voorkeur om dit uit te voeren nabij een afrit. Hierdoor rijdt het verkeer zich niet vast. Om het verkeer naar een afrit te begeleiden dient eerst rijstrook 1 afgesloten te worden (vlak voor de afrit), gevolgd door rijstrook 2 (bij de afrit). Zie voorbeeld onder. Indien het niet mogelijk is de verkeer van de snelweg af te halen, kan de snelweg in zijn geheel afgesloten worden. Van belang is dat een of meerdere rijstroken wel zo snel mogelijk weer vrijgegeven worden. Afsluiten wordt gedaan doormiddel van een aantal politiehekken.

    Rijstrook 1 wordt eerst afgesloten, paar meter verder volgt rijstrook 2. Verkeer wordt fysiek richting afrit gedreven.

  • Vrijhouden van aan- en afvoerroutes Indien een weg gedeeltelijk of geheel afgesloten wordt is het van groot belang dat er een kleine doorgang (trottoir/berm/vluchtstrook) wordt opengehouden voor aanrijdende hulpdiensten!

    De ambulance kan tussen de kegels door naar het incident.

  • Beveiligen van een incident bij tweezijdig aanrijdgevaar: Creer een veiligheidsruimte De eerste politie eenheid die op de plaats incident aankomt, creert een bufferzone door het voertuig op [max. Snelheid = min. Meter] vr het incident te plaatsen. Bij lagere maximale snelheid is een kleinere bufferzone toegestaan. Binnen de bufferzone zijn geen voertuigen en/of personen toegestaan. Toegestane maximum snelheid Minimale bufferzone 50 km/uur Minimaal 50 meter 60 km/uur Minimaal 60 meter 70 km/uur Minimaal 70 meter 80 km/uur Minimaal 80 meter 100 km/uur Minimaal 100 meter Hoe harder het verkeer rijdt, hoe groter de risicos zijn voor hulpverleners. Maar dat wil niet zeggen dat verkeer waar de snelheid uit is niet meer gevaarlijk kan worden

    Eerste eenheid ter plaatse bij ongeval met tweezijdig aanrijdgevaar.

  • Plaatsen van hulpverleningsvoertuig De eerste eenheid kan na aankomst besluiten de weg aan een kant of beide kanten dicht te zetten. Deze keuze is situatie afhankelijk en zal mede door locatie bepaald worden. Indien de eenheid een enkele richting afzet, plaats hij zijn voertuig vr het incident in rechte positie of fend-off (schuin gedraaid). Indien de andere rijrichting tevens afgesloten dient te worden, communiceert de eenheid dit door met HB. Een tweede eenheid zal de andere zijde afzetten. Afhankelijk of andere rijrichting beschikbaar blijft voor verkeer wordt de weg gedeeltelijk of geheel afgesloten met hekken (CTRL+Z).

    Voertuig wordt ruim vr het incident rechtuit of in fend-off (zoals in dit voorbeeld) gezet.

  • Plaatsen van verkeerskegels Door verkeerskegels te plaatsen is het voor het verkeer komend uit de niet afgesloten richting duidelijk dat er een incident gaande is. Indien beide richtingen afgesloten zijn hoeven er geen kegels geplaatst te worden en dient het verkeer met hekken tegengehouden te worden. Kegels worden geplaats door SHIFT + Z (indien donker worden de kegels vervangen voor LEDs). N.B. blijf na het plaatsen altijd in de buurt van je kegels en hekken, anders kan je ze niet meer verwijderen!

    De tegenovergestelde rijrichting blijft geopend, om tot een veilige werkruimte te komen worden er kegels geplaatst. Tevens worden er aan een kant hekken geplaatst om het verkeer van die richting fysiek tegen te houden.

  • Communicatie met HB De meldkamer dient altijd op de hoogte te zijn van eventuele verkeersmaatregelen. Indien u een rijrichting of weg afsluit stelt u zo spoedig mogelijk het HB hiervan op de hoogte. Eventuele andere bijzonderheden kunt u dan gelijk meenemen in de communicatie. Indien u de verkeersmaatregelen weer weghaalt meld u dit bij HB.

    Een TS parkeert voorbij het incident en laat de bufferzone (incident buffervoertuig) vrij. Vrijhouden van aan- en afvoerroutes Indien een weg gedeeltelijk of geheel afgesloten wordt is het van groot belang dat er een kleine doorgang (trottoir/berm/vluchtstrook) wordt opengehouden voor aanrijdende hulpdiensten!

  • Factsheet: stappenplan volgens de vier Vs: De politie eenheid die als eerste op de plaats incident aankomt, handelt volgens de vier Vs. De vier Vs gelden voor alle (verkeers-)incidenten, zowel op wegen met eenzijdig als met tweezijdig aanrijdgevaar. V1 Voertuig plaatsen Creer een veiligheidsruimte [Max. Snelheid = Min. Meter] Plaats het politievoertuig ter beveiliging. V2 Veiligheid regelen Zet eventueel verkeer stil Plaats verkeerskegel / hekken Bufferzone blijft leeg V3 Verken het incident Schouw het incident multidisciplinair (hoeveel gewonden, schade en bijzonderheden) en geef dit door aan HB. V4 Vervolgstappen regelen Beslis of meer politie eenheden benodigd zijn. Beslis of weg afgesloten of vrijgegeven dient te worden. N.B. In geval van gevaarlijke stoffen: handel volgens de vier As: - Afstand houden - Afzetten (gehele weg) - Afwachten - Afblijven

  • Aanrijden en parkeren overige hulpdiensten (niet als eerste TP): Bufferzone creren wordt door de politie gedaan, bij voorkeur door een verkeerseenheid. Toch hebben andere hulpdiensten ook te maken met Incident Management. Om een veilige werkplek te creren, (kijkers)files te voorkomen en professioneel het incident te bestrijden gelden er voor alle hulpdiensten een aantal regels: - Op snelwegen wordt niet tegen het verkeer ingereden, tenzij met nadrukkelijke toestemming van HB/AC! - Er wordt niet binnen de bufferzone (gebied tussen buffer voertuig en incident) geparkeerd en/of gelopen. Dit ten behoeve van eigen veiligheid. - Parkeren gebeurd in lijn van en voorbij het incident. - Op snelwegen gaat blauw, uitgezonderd van aankomst, vertrek en / of bufferfunctie, uit om kijkersfiles te voorkomen. - Het voeren van amber verlichting is toegestaan. - Veiligheid staat boven snelheid. Rij rustig de plaats incident in en parkeer uw voertuig op veilige wijze. - Waar nodig mag de verkeerspolitie afwijken van deze richtlijnen.

    Overige eenheden parkeren voorbij en in lijn met het incident, binnen de afzetting.