Print & Play - Mijn Kunst is Top - Opdracht 9 Maak een ... voorwerpen voor je drumstel Verzin een...

Post on 30-Apr-2018

227 views 6 download

Transcript of Print & Play - Mijn Kunst is Top - Opdracht 9 Maak een ... voorwerpen voor je drumstel Verzin een...

Print & Play - Mijn Kunst is Top - Opdracht 9

Maak een drumstel van voorwerpen

ilmpjes op de websiteBekijk de inspiratief

Ik ben een drumstel (bodypercussion)

Bij ‘voorbeelden’ vind je enkele inspirerende filmpjes over drummen: een aflevering van ‘Mijn Kunst is Top’ over drummen en een Ketnet uitzending over Trashbeats waarin kinderen drummen met kosteloos materiaal.

Stel de kinderen enkele vragen: • Welkeonderdelenzittenerineenechtdrumstel?• Welkevoorwerpengebruikenzeindefilmpjesomtedrummen?• Welkevoorwerpenzoudennoggoededrumgeluidenkunnenmaken?Welkvoorwerpmaakteenlage,bastoon? (vb.Zetel,tafel,borstkast,…)Enwatmaakteenscherpe,hogetoon?(glas,blik,pan…)

Besteouder,leerkracht,jeugdwerker,

MijnKunstisTopwilkinderenlatenproevenvankunst.Metdezekant-en-klareactiviteitkanjekinderenspelenderwijsopwegzettenomdezeopdrachttevervullen.Inhetbeginhebbenzejesturingnognodig,naarheteindetoekanjezemeerenmeerloslatenencoachen.Dekinderenkunnenopheteindevandeactiviteithundrumsolometdewebcamfilmenopwww.ketnet.be/mijnkunstistopviahunKetnetaccount.Veelplezierermee!

Gaineenkringstaan(oflaatdekinderenrechtstaanachterhunbank).Klapeenritmemetjehandenenlaatdekinderenditnadoen.Houhetsimpelmaarspeels.Daaghenuit.Brengermeerenmeergeluideninvanuitjehelelichaam:klopopjebillen,jekaken,jeborstkast,….Jekanerookklankenmetjestemaantoevoegen:Oooh!Aaah!Poepiedoewaaa!

Variatie: Laatdekinderenietsvoordoen,éénvooréén.Derestvandegroepdoetditna.

Grootte van de groep: tussen 2 en 25Materiaal: allerhande huis- tuin- en keukenspullen die geluid maken: houten stokjes om te trom-melen,pottenenpannen,voorwerpeninhetlokaalofgebouw,kosteloosmateriaal,...computeren internetaansluiting.Plaats:klasoflokaal.Bijhetoefenenishethandigomdekinderenaparttekunnenzettenzodatze elkaar niet storenDuur: 50 minuten

Stap 1

Stap 2

praktisch

De wereld is mijn drumstelStap 3

Iederkindkrijgttweedrumstokjes(keukenlepels,penselen,balpennen...).Laatevenzienhoejedestokjeslosjesinhethandlegtzodatzestuiterenophetvoorwerp(vb.tafel).Tikeenritmevoor,dekinderentikkenna.Taktak/Padapadapapam/BoemBoemTak.

Dekinderenmogennu5minutenhetlokaalofgebouwverkennenenoveralopdrummen.Zoontdekkenzehoeallesklinkt.Spreekafdatzelichtjestikkenopdevoorwerpen.

Vraaghenachterafwatergoedklonk.Verkregenzeookaleenritmetijdenshetdrummen?

Verzamel voorwerpen voor je drumstel

Verzin een ritme

Film de drumsolo’s voor de webcam van je computer

Stap 4

Stap 5

Stap 6

Laat de kinderen voorwerpen verzamelen voor hun drumstel. Deze komen uit voorwerpen die ze van thuis hebbenmeegenomen,hetlokaalofgebouw.

Hetisvanbelangomverschillendegeluidentehebben:basgeluiden(BOEM),hardegeluiden(TAK),hogegeluiden(TING).Zerangschikkendegeluidenvanlaagnaarhoog.

Tip: Spreekmetdekindereneensignaalafwaarbijzemoetenstoppenmetgeluidenmaken.

Dekinderenmogennupertweeeenritmeverzinnenmethundrumstel:

• Hetmoetherhaalbaarzijn.• Hetritmemagmaximuméénminuutduren.• Zorgvoorverrassendegeluiden,stiltesenveranderingeninhetritme.• Oefenvoldoende.

Houdaneentoonmoment.Elkgroepjespeeltzijndrumsolo.Welkeklankenzijnverrassend?Welkeritmesvallenop?

Tip:Jekanhenookeenzinnetjelatendrummen,zokanjehetritmemakkelijkonthouden.Elkelettergreepkrijgteenklemtoon:

Ketnet is ok. En drum maar lekker mee! Op potten, en pannen, en dubbeldikke kannenHier een slag! Daar een slag! Al-tijd raak!Kom erbij, kom erbij en nu is het aan mij!Solo

Lukthetookzonderdezinmeetezeggen?

Zekunnenookhuneigendrumzinnetjesverzinnenvanuithunvoorwerpen.Vb.Òh tafeltje, Òh tafeltje, ik zet je op z’n kop!

Dekinderenfilmenhundrumsolometdewebcamopwww.ketnet.be/mijnkunstistopviahunaccount.

Klang–Boem–Bang!

Veelplezier!