Marina Bay Sands hotel - Stichting Hoogbouw · 2016. 12. 5. · Marina Bay Sands hotel Een...

Post on 20-Sep-2020

3 views 0 download

Transcript of Marina Bay Sands hotel - Stichting Hoogbouw · 2016. 12. 5. · Marina Bay Sands hotel Een...

MarinaBaySandshotelEeninventiefontwerpleidttotinventievebouwmethodiek–DoorCornéHagen

WanneerjeaanSingaporedenkt,dandenkjedirectaanhetruim200meterhogeMarinaBaySandshotel.HetisdeeyecatcherdiejeinelkebrochurevanSingaporeterugkanvinden.Ditisnatuurlijknietzonderreden;hetbijzonderegebouwheeftmet67metermaarliefsteenvandelangsteuitkragingenterwereld.Naastde indrukwekkendeuitstraling iserachterdeschermenvanditgebouwookveelgebeurd.WenemeneenkijkjeindekeukenvanVSL.

SingaporeenarchitectuurAls je naar dit gebouw kijkt vraag je je al snel af: “maarwaarom?” Dit ismetmeer gebouwen inSingaporehetgeval.Destadstaatookonderanderebekendomhaarbijzonderearchitectuur.Aanelkgebouwisteziendaternagedachtoverdeuitstraling.Mededoordeenormetoenameinwelvaartenbevolking leiddedittoteenbewustekeusomiconischegebouwenneertezetten,metalsdoelomSingapore’s identiteit op de kaart te zetten. Op deze manier worden toeristen en immigrantenaangetrokkenenkandestadnogverderontwikkelen.HierdoorisSingaporegeensaaiebetonnenstad,maarjuistergspeelsenkrijg jeeenhelebijzonderesfeer.OmditplaatjecompleettemakenishetMarinaBaySandshoteldekersopdetaart.

ConstructiefconceptHetconceptvanhethotelisdatde(gekromde)betonnenwandendebasisvormenindeconstructie.Dezewandenopenenopdebeganegrondwaardooreenruimatriumgevormdwordt.Deliftkerngeeftstabiliteitinderichtingloodrechtopdezewanden,daarnaastzijnindewandendieweglopenvandebasis ook tussenwanden geplaatst. Op deze manier is de stabiliteit gewaarborgd. Op de 22e totverdieping is een stalen vakwerk geplaatst om de verbinding tussen de toren te verstijven endwarskrachtenovertebrengen.Dezehogereverdiepingwordtdanookgelijkgebruiktalsmechanischeruimte,metdevoordelendathethalverwegehetgebouwiseneengrotereverdiepingshoogteheeft.

BezoekVSLAlsU-BASEzijnwetijdensonzereisinSingaporeopbezoekgeweestbijVSL.Zijhebbeneenbijdragegedaanindebouwvanditfantastischegebouw.VSLisingehuurdalsspecialistenisverantwoordelijkgeweestvoordetijdelijkeconstructies,hijscontructies,enhetzwarehijswerk.

De grote wanden die het hotel vormen zijn zoals gezegd gekromd, hierdoor zullen horizontaleverplaatsingen en rotaties plaatsvinden wanneer de constructie niet gesteund wordt. Doordat dewerkruimte beperkt is en de ruimte in het toekomstige atrium bespaardmoest blijven, heeft VSLgekozenomtijdensdebouwvandeeersteetagesgeenstempelstegebruiken.Inplaatsvanstempelsisvoorspanningaandetrek-zijdevandewandentoegepastomzodeverplaatsingentegentegaan.Hier is de uitkragingsmethode toegepast, die bekend is in het bouwen van bruggen. Een segmentwordtgebouwdenvoorgespannen,waarnaeennieuwsegmentwordtgeplaatstenvoorgespannen,enzovoorts.Deeerstestempelispastoegepastopdenegendeetage,detweedeopde15eendederdeop21eetage.Eenpaaretagesbovendederdestempelishetdefinitievevakwerkgeplaatstdiedetweegebouwdelen aan elkaar koppelt. Na het plaatsen hiervan zouden alle stempels en voorspanningkabelsverwijderdkunnenworden,maaruiteindelijkisbeslotendekabelstelatenzitten.

Moeterietsomhoog?HetdeelwaardekernvanVSLnaarbovenkomtis inhethijswerkdatnodigwasomhetSkyparkteinstaleren.HetSkyparkishetgrote‘dek’diededrietorensverbindt,enonderandereeenbareneen150meterlangzwembad(dezogenaamde“InfinityPool”)bevat.HetSkyparkbestaatuiteenstalenconstructieopgedeeldinsegmenten,dieinvolgordenaarbovengehesenzijn.Dedelenwerdenopdegrondinelkaargezetendaarnanaarbovengehesenmethydraulischevijzels.Erwareninprincipedrieverschillendehijsacties,dekokerliggersbovendetoren,deuitkragingaanheteindendevakwerkentussendetorens.

De kokerliggers de die deel uit maakten van de uitkraging zijn 76meter lang, wegen 661 ton enmoestenca.200meteromhooggehesenworden.Omdatzezozwaarzijn,werdendekokersaanbeidekantenvanhetgebouwsynchroonomhooggehesen.Ditvereistegroteprecisieomtemonitoren.Doordegrotehoogtewashetgevaardatdewinddeliggerstegendegevelsbliesaanwezig,waardoorereen afstand van 18meter tussen de liggers en gevels is aangehouden. Een speciale constructie isgemaaktomdevijzelsbeweegbaarmakenenopdejuistplekteleggen.

De tweede hijsactie betrof devakwerken tussen de torens, dezeverschilden tussende350 tot400 tonenmoestenooknaastdetorengehesenworden omdat tussen de torens geenplek was. Ook hier is een zijwaartsverplaatsing mechanisme ontworpen.Hetverstevakwerkmoestca.16meterzijwaartsverplaatsworden.Doorwindzouden de torens ca. 250mmverplaatsingenkunnengeven.Omdezeop te vangen zijn multi-richtingopleggingen toegepast bij devakwerken, zodat deze bewegingenplaatskunnenvindenendetorensvrijkunnenbewegen.

Alsderdehijsactiewasnatuurlijkde67meterlangeuitdraging,dezeisopgesplitstinzesdeleneninvolgorder opgehesen en geïnstalleerd.Wanneer het segment geïnstalleerdwas, is de stelling eensegment naar voren verplaatst om het volgende segment te hijsen. De beplating van de stalenconstructieislaterisaangebrachtmeteenaluminiumbakwelkeovereenstalenrailskonbewegen,dezebakhadeendubbelefunctieomdathijnugebruiktwordtvooronderhoud.

TrillingeninhetobservatiedekDelangestalenuitkragingresulteerdeineenuitdaging om dynamisch comfortabel temaken.Deconstructiehadeengrootaantallagefrequentiemodeswelkevatbaarzijnvoorresonantie wanneer bijvoorbeeld een grotemenigtezougaandansen.Ditisopgelostdooreen aanpassing in het ontwerp en zodat defrequentiesminderverderwegenhetdansenvaneenmenigteminderinvloedzouhebben.Ook iseen5 tonmassadempergeplaatst inhet uiteinde van de uitkraging. Uiteindelijkzijnvoordeopeningvanhetgebouwtestenuitgevoerdomdeberekeningenteverifiëren.

ConclusieHetMarinaBaySandsprojectwasenormgrootencomplex.Daarbijwarendeuitdagingenvanhethotelmaareendeelvanhettotaleproject.Onderandereeengrootcasino,eenluxewinkelcentrumeneenmetrostationzijneromheengesitueerd.Deenormesnelheidwaarmeeditprojectisuitgevoerdmoestworden heeft gezorgd voor een nauwe samenwerking tussen ontwerp en uitvoering, zodatbeslissingensnelgemaaktkondenworden.Ookishetterugtezienindebouwmethodiek:eenpaarkeerhijsenvangrotedeleninplaatsvanveelhijsenvankleinedelen.HetMarinaBaySandshotelzaldoordebijdragevanvelennoglangeeniconischgebouwblijven.