Ivc group green policy 2014 NL

Post on 02-Apr-2016

222 views 2 download

description

In de huidige veeleisende marktcontext zeggen daden meer dan woorden. Ik nodig u dan ook uit om in deze brochure kennis te maken met alle boeiende aspecten waarmee de IVC Group zich inzet voor het milieu. Dankzij onze gecertificeerde en bekroonde beleidsmaatregelen, onze bekwame en geïnspireerde medewerkers, en een product assortiment dat er voortdurend beter in slaagt om prijs/kwaliteit te koppelen aan verantwoordelijkheid, maken wij een reëel verschil.

Transcript of Ivc group green policy 2014 NL

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

IVC_3141_ECO Brochure_NL__4 IVC.indd 1 16/12/14 13:26

IVC effent

het pad

2 IVC GROUP

IVC_3141_ECO Brochure_NL__4 IVC.indd 2 16/12/14 13:26

Bij IVC Group geloven wij sterk in producten die zijn ontworpen met het oog op de toekomst. Producten die steunen op duurzame praktijken en enthousiaste mensen, wiens verwezenlijkingen worden weerspiegeld in de heldere focus van ons bedrijf op de koppeling van elegantie en ecologie.

Hoe nemen wij ons voor deze belofte waar te maken aan onze werknemers en partners, en de mensen die van onze vloeren genieten? Door de nodige tijd uit te trekken om te pauzeren en dieper in te gaan op de impact van onze strategie en activiteiten, en door pas daarna in actie te schieten. Dat is de reden waarom onze fabrieken voor vinylvloeren tot de zuinigste en groenste in hun klasse behoren. Dat is de reden waarom wij onze uitstoot en onze afhankelijkheid van fossiele brandstoff en blijven terugdringen en tegelijk de lat hoger leggen voor onze recycling processen en productie met lage impact. En dat is ten slotte ook de reden waarom wij investeren in schoneluchttechnologie en geavanceerde productiemethoden, waarbij wij enkel topmaterialen gebruiken die kunnen bogen op een gegarandeerde veiligheid in de loop van hun lange en veelzijdige leven.

In de huidige veeleisende marktcontext zeggen daden meer dan woorden. Ik nodig u dan ook uit om in deze brochure kennis te maken met alle boeiende aspecten waarmee de IVC Group zich inzet voor het milieu. Dankzij onze gecertifi ceerde en bekroonde beleidsmaatregelen, onze bekwame en geïnspireerde medewerkers, en een product assortiment dat er voortdurend beter in slaagt om prijs/kwaliteit te koppelen aan verantwoordelijkheid, maken wij een reëel verschil.

Zet met ons mee koers naar een groenere toekomst: wij zullen nieuwe en verbeterde generaties van milieuvriendelijke vloeren blijven ontwikkelen ‒ vloeren die de sectornormen verleggen en onze koolstofafdruk verkleinen.

Naar een meer milieuvriendelijke vloer

Jan Vergote CEO IVC Group

Filip BalcaenVoorzitter

Filip BalcaenJan Vergote

MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN 3

IVC_3141_ECO Brochure_NL__4 IVC.indd 3 16/12/14 13:26

Opgericht in 1997

EXPORT

112LANDEN

Hoofdkantoor IVC GROUPAvelgem, BE

15JAAR

IVC GROUP

4 IVC GROUP

IVC_3141_ECO Brochure_NL__4 IVC.indd 4 16/12/14 13:26

De IVC Group werd opgericht in 1997. Zij ontwikkelde zich al snel tot een onafhankelijke toon aangevende speler op de markt van de kunststofvloeren.

IVC: verleden en heden

De IVC Group, die in België is ontstaan, is nu actief op twee continenten en levert producten en diensten van wereldklasse in 112 landen. Als Europees marktleider voor residentiële soepele vloeren en producent van wereldklasse van eersteklas vinyl, laminaat en LVT vloerproducten voor particuliere en professionele toepassingen, streeft de IVC Group ernaar te beantwoorden aan de eisen van haar klanten en partners in elke fase van de ontwikkeling en het gebruik.

Elke dag opnieuw zetten de 1250 leden van de IVC-familie zich in voor een uniek assortiment van vloeren die zijn ontworpen als trendsetters en om vertrouwen en stijl uit te stralen.

Bij de IVC Group nemen wij niets zomaar voor waar aan en besteden wij aandacht aan alle details: dat stelt ons al meer dan 15 jaar in staat om onze eigen koers uit te stippelen.

HOOFDKANTOOR IVC USDalton, GA

Dat bij de IVC Group meer dan 30 verschillende nationaliteiten uit de hele wereld aan de slag zijn? En dat al deze culturen en inspiraties hun weerslag vinden in onze eclectische vloerde-signs, wat hun wereldwijde aantrekkingskracht verklaart.

Wist u...?

Balterio, Vielsalm, BE

MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN 5

IVC_3141_ECO Brochure_NL__4 IVC.indd 5 16/12/14 13:26

Dat Leoline en Flexitec vloeren zijn voorzien van een hoogperformante slijtvaste laag die ook beschermt tegen vuil en stof? Gewoon water volstaat om ze schoon en gezond te houden tijdens hun hele levensduur ‒ dus geen bijtende schoonmaakproducten of energiever-slindende apparaten vereist.

Onder de merknamen Leoline (Europa en Rusland) en Flexitec (VS) biedt de IVC Group een ruime waaier van soepele vinyl vloerbe-kledingen voor woningen en winkels. Deze vloerbekledingen reiken van klassieke elegantie tot cool en modern, en met hun uitstekende weerstand tegen de dagelijkse slijtage vormen zij een doordachte totaaloplossing die het perfecte evenwicht weet te bewaren tussen kwaliteit, duur-zaamheid, economie en stijl.

Deze residentiële merken worden gedistribueerd via klein- en

groothandelaars en zijn ook verkrijgbaar onder private labels. Onze Leoline-catalogus omvat drie niveaus van kwaliteit en prestaties ‒ smart, solide en super ‒ met stijlen en specifi caties die kunnen worden aangepast aan alle ruimten en vereisten.

De IVC Group is Europees marktleider voor soepele residen-tiële vloerbekledingen, met een wereldwijde capaciteit van 140 miljoen vierkante meter vinylvloer per jaar.

De naam Itec, die dateert van 2008, verzamelt een rijke en gevarieerde selectie van aannemingsvloeren van de IVC Group. Deze slijtvaste producten staan hoog aange-schreven bij professionals, zij bieden dan ook een betrouwbare vloer-oplossing die beantwoordt aan de strengste eisen van de markt inzake bouwkwaliteit, milieu, gezondheid en veiligheid.

Itec is ook gespecialiseerd in solide akoestische en veiligheidsvloeren, en kan bogen op diverse prachtige collecties van zeer praktische vinylvloeren die zich thuis voelen in zelfs de meest uitdagende omge-vingen, zoals de gezondheidszorg, sociale woningen, hotels, bedrijven en handelspanden...

Leoline® / Flexitec®

Itec®

Wist u...?

Onze merken

Dat Itecs akoestische en veiligheidsvloeren niet alleen een prima bescherming bieden tegen ongewenste geluiden en uitschuivers, maar ook een uitstekende thermische

isolatie vormen en volledig gerecycled kunnen worden?

Wist u...?

6 IVC GROUP

IVC_3141_ECO Brochure_NL__4 IVC.indd 6 16/12/14 13:26

Moduleo, opgericht in 2011, is de recentste inhouse ontwikkeling van de IVC Group en een toonaange-vend designermerk voor residen-tiële en lichte commerciële toepassingen. Bij Moduleo staan modulaire inspiratie centraal, voor een geslaagd huwelijk tussen inventiviteit en stijl.

Moduleos luxueuze vinyltegels en -planken worden vervaardigd in onze groene LVT-productiefaciliteit in Avelgem (België), ze zijn dan ook de modieuze en milieubewustevloerkeuze voor wie zijn kamer van de grond op wil heropbouwen.

Balterio, in 2013 overgenomen door de IVC Group, produceert laminaatvloeren waarvan debuitengewone kwaliteit en esthetische veelzijdigheid nieuwe normen in de sector hebben uitgezet. De trendy productcollec-ties onder de Balterio-merknaam worden gemaakt in Vielsalm (België) en staan mede bekend om de uitstekende klantenservice waarmee ze gepaard gaan. Balterio streeft ernaar een groene pionier en trendsetter te blijven in de high-end markt van laminaat-vloeren en staat dan ook klaar om de toekomst aan te pakken.

Moduleo®

Balterio®

Spanolux produceert uiteenlopende hoogpresterende oplossingen op basis van MDF en hout voor de bouwsector en interieurdecoratie. Alle Spanolux-producten zijn CO2-neutraal en worden vervaardigd van gerecycleerd hout. Onze MDF-productievestiging in Vielsalm is uniek in zijn soort in België.

Spanolux®

Dat de gepatenteerde L2C kliktechnologie van Moduleo lijm overbodig maakt? En hetzelfde geldt voor onze vlot plaatsbare ClickXpress, DropXpress en PressXpress-systemen. Bovendien heeft 35 à 50% van uw Moduleo design-vloer reeds een eerder leven achter de rug, om nu te worden gereïncarneerd tot een kamerbrede schoonheid en stijl.

Wist u...?

Dat uit een onderzoek uit 2005 van BASF, ‘s werelds grootste chemisch concern, blijkt dat laminaat een van de meest milieuvriendelijke vloertypes is op de markt van vandaag? Het kan bogen op de laagste energievereisten, gebruikt een hoog percentage hernieuwbare materialen en kan een prima trackrecord inzake recycling voorleggen. Bovendien heeft Balterio in het kader van de European Producers of Laminate Flooring een gestandaardi-seerde Environmental Product Declaration onder-tekend die de lat voor de hele sector heeft verhoogd.

Wist u...?

Dat MDF-platen niet alleen minder energie vereisen bij de productie dan de meeste andere bouwmaterialen maar ook uitstekend scoren op isolatievlak, wat ze bij uitstek geschikt maakt voor toepassingen in laagenerge tische of passiefgebouwen.

Wist u...?

MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN 7

IVC_3141_ECO Brochure_NL__4 IVC.indd 7 16/12/14 13:26

Onze markten

Verkocht in

112 landen

en er komen er nog

voortdurend bij

5

3

41

2

8 IVC GROUP

IVC_3141_ECO Brochure_NL__4 IVC.indd 8 16/12/14 13:26

Productievestigingen

Distributiecentra

Verkoopkantoren

EUROPA1. Hoofdkantoor Avelgem & Vielsalm (BE)2. Wiltz (LU)3. Derby (VK)4. Dusseldorf (DE)

VS5. Hoofdkantoor Dalton (GA)

Rusland6. St-Petersburg (RU)7. Moskou (RU)8. Novosibirsk (RU)

Azië9. Sjanghai (CN)

67

8

9

MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN 9

IVC_3141_ECO Brochure_NL__4 IVC.indd 9 16/12/14 13:28

2012Start van de Moduleo-productie-vestiging in Avelgem (België), die bestemd is voor duurzame projecten.

Een beknopte geschiedenis van milieuverantwoorde innovaties

1997-2008Het beleid van de IVC Group omvat:

Een zorgvuldig bewaakt recyclingproces voor de interne afvalstromen en PVC-pasta.

Strikte maatregelen voor afvalwater-beheer en luchtbescherming aan de hand van eindelevensduur technologie en grondige monitoringprocedures.

Invoering van 100% op water gebaseerde inkten en topcoatings.

Milieuvriendelijke productiemethoden met gesloten lus die de inhouse materialen hergebruiken en energie besparen.

2008De IVC Group start met het inzamelen en comprimeren van PVC-afval, dat bij partnerbedrijven wordt gerecycleerd tot nieuwe producten.

2010IVC US opent een milieu verant-woorde productievestiging in Dalton, Georgia. Haar uitstootniveaus liggen 250% lager dan de industrienorm.

2011Het intensieve O&O-programma resulteert in een aanzienlijke verlaging van de VOS in de fabriek, de processen en de producten.

2012De IVC Group verwerft de ISO 14001-certifi catie voor haar milieubeheersysteem.

Moduleo start een succesvol afvalrecyclingprogramma binnen de vestiging.

Avelgem, Be

Avelgem, Be

2013Ons Scheldewaterproject, dat het rivierwater als koelmiddel gebruikt, levert een indrukwekkende energiebesparing op.

De IVC Group neemt Trinterio en diens merken Balterio en Spanolux over, inclusief de reeds lang bestaande traditie van milieuvriendelijke productie.

De recyclinginstallatie van IVC in Avelgem wordt gecontroleerd door het Eucertplast Scheme for European Plastic Recyclers, wat resulteert in het Recovinyl Plus-certifi caat.

Dalton, GA

1997

2008

2010

2011

2012

2013

2014 Drie windturbines, een onuitputtelijke bron van energie, bevoorradenonze industriële installaties in Avelgem, goed voor meer dan eenderde van het jaarlijkse energieverbruik van de fabrieken.

2014

10 IVC GROUP

IVC_3141_ECO Brochure_NL__4 IVC.indd 10 16/12/14 13:30

2014 Het windpark in Avelgem is volledig operationeel

balta

IVC

N

W1

W2W3

MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN 11

IVC_3141_ECO Brochure_NL__4 IVC.indd 11 16/12/14 13:30

Onze gemeenschap, onze creativiteit

Ons productassortiment mag dan al ons inter-nationale visitekaartje zijn, de echte kern en het kapitaal van de IVC Group zijn haar medewerkers. Zonder hun ongebreidelde enthousiasme en unieke creatieve talenten zouden wij er nooit in slagen om de kwaliteitsproducten te produceren die onze klanten van ons verwachten.

Als tegenprestatie heeft de IVC Group gezorgd voor een veilige en inspirerende werkomgevingwaarin haar medewerkers zich kunnen ontplooien. Iedereen heeft zijn zeg in het vormgeven van de gedeelde visie van de groep, ongeacht geslacht, leeftijd, kleur of geloof: zij werken samen als individuen en zijn vrij om hun mening te geven en hun talenten tot ontplooiing te brengen.

Als groep hechten wij ook veel belang aan de gemeenschappen waar onze bedrijven en werk-nemers deel van uitmaken. Wij brengen deze fi losofi e tot leven door bij te dragen aan plaatselijke liefdadigheidsinstellingen en partnerprogramma's die het sociale weefsel versterken in de regio's waar wij actief zijn. De IVC Group probeert altijd plaatselijk talent aan te trekken: zo woont bijna driekwart van het personeel van IVC US in North Georgia en groot-Dalton.

LEEFTIJD

-25 J

5%25-30 J

20%30-50 J

61%50-60 J

12%+60 J

2%

12 IVC GROUP

IVC_3141_ECO Brochure_NL__4 IVC.indd 12 16/12/14 13:31

Opleiding en ontwikkeling

Als groep trekken wij voluit de kaart van het leerproces. De zoektocht naar reële innovatie en inspiratie vereist dat wij onze horizon dag na dag verruimen. De IVC Group gaat er prat op dat zij alle medewerkers de kans geeft om hun individuele vaardigheden uit te breiden, interessante nieuwe mogelijkheden te verkennen en hun kennis en carrière uit te bouwen. Op maat-schappelijk verantwoorde wijze te werk gaan houdt in dat wij onze mensen de nodige tijd en middelen bieden om samen te komen en als team vooruitgang te boeken in de richting die voor alle betrokkenen het meest geschikt is.

Ons praktijkgerichte creatieve proces is altijd een gezamenlijk streven, op basis van de dagelijkse uitwisseling van informatie en ideeën. In alle niveaus en afde-lingen van de IVC Group organi-seren wij bovendien op maat gemaakte seminars en opleidings-cursussen die onze mensen in staat stellen zowel persoonlijk als professioneel uit te groeien naar een proactieve rol in hun job. Om op de voortdurend veranderende markt van vandaag voldoende snel in te spelen op de toenemende eisen van klanten, is het essentieel dat wij onze kennis en inspiratie op peil houden, daar besteden wij dus heel wat aandacht aan.

Dat in 2013 Moduleo in het kader van het liefdadigheids-initiatief Children in Need van de BBC een ruime waaier van rolstoelvriendelijke en slijtvaste vloerbedekking heeft geschonken aan het gereno-veerde centrum Little Miracles. Little Miracles is een organisatie voor kinderen met speciale behoeften, handicaps en levensbeperkende factoren, gevestigd in Peterborough.

Wist u...? Een veilige werkplek

Van in het begin waren wij er sterk op gericht ongevallen op de werkplek te voorkomen en het aantal veiligheidsrisico's terug te dringen. Dat streven ligt aan de basis van de niet-afl atende inspanningen van de IVC Group om een veilige werkomgeving te organiseren en in stand te houden, die beantwoordt aan alle toepas-selijke gezondheids- en veiligheidsnormen.

Als plaatselijk bedrijf dat zijn producten distribueert via lokale netwerken en winkels kan de IVC Group haar trans-port- en verkeersimpact beperken. En minder brandstof die in rook opgaat, betekent ook meer kilometers gespaard voor een meer duurzame toekomst!

TRANSPORT

MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN 13

IVC_3141_ECO Brochure_NL__4 IVC.indd 13 16/12/14 13:31

ISO 14001

Sinds 1997 besteedt de IVC Group aanzienlijke inspanningen aan de implementatie van een nauwkeurig uitgewerkt en volledig geïnte-greerd milieubeheersysteem. Deze doordachte aanpak maakt het ons mogelijk een gezond evenwicht te bereiken tussen economische winstgevendheid, die ons uit het rood houdt, en milieu-integriteit, die ons inspireert tot groen denken.

In december 2012, na een uitge-breide externe audit, verwierf de IVC Group de ISO 14001-certifi catie. Dit certifi caat voor milieuverwe-zenlijkingen belicht niet alleen onze inspanningen in het verleden en onze huidige conformiteit met de milieuregels en -voorschriften, maar ook onze systematische bijdrage aan de strijd tegen de klimaatopwarming en vervuiling.

ISO 14001? Deze bekroning wordt uitgereikt op basis van een internationale norm voor milieubeheersystemen en maakt duidelijk dat een bedrijf zijn beloften en beleid ook in de praktijk omzet.

De bekroning

Woordje uitleg bij onze milieu-effi ciency

Schone energie

■ WindparkDe IVC Group verkreeg in 2012 de nodige bouw- en milieuvergunningenvoor een windturbinepark op haar hoofdzetel. In de lente van 2014 werd gestart met de bouw van drie turbines. Deze onuitputtelijke bron van energie bevoorraadt onze industriële installaties in Avelgem, goed voor meer dan een derde van het jaarlijkse energieverbruik van de fabrieken. De windturbines beantwoorden aan strenge gezondheids- en veiligheids-normen wat geluidsoverlast en uitzicht betreft.

In het huidige klimaat is er alle reden om over te stappen naar schone en hernieuwbare energie: lagere energiefacturen, minder broeikasgassen en een kleinere CO2-voetafdruk van de IVC producten.

Energie-effi ciënte systemen

14 IVC GROUP

IVC_3141_ECO Brochure_NL__4 IVC.indd 14 16/12/14 13:31

13,3 GWh/jaar = equivalent aan 1.145 ton aardolie

Jaarlijks elektriciteitsverbruik van >2.000 gezinnen

2.300 KW

2.300 KW

2.300 KW

WIND AVELGEM, BE

Er waait een wind van verandering!

MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN 15

IVC_3141_ECO Brochure_NL__4 IVC.indd 15 16/12/14 13:31

■ Zonne-energieIn Dalton, Georgia, is er groen licht voor de toekomst van IVC US. 454 zonnepanelen, die samen meer dan 10.000 kWh per jaar genereren, produceren voldoende schone en hernieuwbare energie om de hele vloot van elektrische heftrucks en hun oplaadbare accu's aan te drijven. En het levert nog meer op: dit zonnepark genereert een gezondere werkomgeving en zorgt tegelijk voor het verlagen van de totale uitstoot van de fabriek, die al indrukwekkend laag ligt. Hoe laag dan wel? 250% onder het sector-gemiddelde. Dat is pas indrukwekkend!

Zonnepark Dalton, GA

De zonne-installatie in Dalton is uitgerust met een volgsysteem om de panelen voortdurend volop op de zon gericht te houden. Dankzij dit auto-matische richtsysteem kunnen wij alle vruchten van elk zonne straaltje plukken!

Wist u...?

GA

IVC heftrucks rijden groen!

Lichtsterkte = 3.846 x 1.026 watt

10.000 KWh/jaar= 1 jaar elektriciteit

voor een Amerikaans gezin

454 fotovoltaïsche panelenBaden in de zon

Een schitterend beleid voor schone energie!

Een 24/7-productielijn verbruikt minder energie dan een die op gezette tijdstippen wordt stilgelegd. Waar! De hoogtechnologische fabriek van Dalton is ontworpen om permanent volledig operationeel te blijven. Continubedrijf levert ook lagere productiekosten op, wat zich dan weer vertaalt in betere vloerprijzen voor onze klanten. Win-win-win dus!

Waar of niet waar?

16 IVC GROUP

IVC_3141_ECO Brochure_NL__4 IVC.indd 16 16/12/14 13:31

Dat uit een wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Antwerpen is gebleken dat de milieu-impact van het Scheldeproject van IVC op de plaatselijke fauna en fl ora verwaarloosbaar is. Op geen enkel moment komt het rivierwater in contact met ons proceswater, en de tempera-tuurstijging bij de warmte-uitwisseling is miniem.

Verantwoordelijke productie

■ ScheldeprojectVoor de productie van kwaliteits-vinylvloeren is koelwater vereist om warmte te absorberen tijdens de verschillende productiefasen. De IVC Group heeft daar een originele oplossing voor bedacht door gebruik te maken van het oppervlaktewatervan de nabijgelegen Schelde als secundair koelmiddel. Het rivierwater wordt bij een minimaal elektriciteits-verbruik opgepompt naar het geslotenlussysteem van het koel-water voor de installaties. De uitwisseling van thermische energie (die tot 2.500 kW kan bedragen) vindt plaats in geavanceerde warmte wisselaars, er is dus geen direct contact tussen het rivierwater en het proceswater van de installaties.

Wist u...?

WATER Avelgem, Be

Vloerproductiemachine

SCHELDE

Lengte: 350 kmDebiet: 103 m3/sTemp.: max 25°

Laagenergetische pompen(minder geluidsoverlast)

Warmtewisselaars

Strikt gescheiden stromen!

Proceskoelwater(gesloten lus)

Schoon rivierwater

milieu-vriendelijker!!!

Geen impact op de natuur!

Tot nu toe zijn de resultaten zeer positief: sinds de ingebruikname heeft het Schelde-project geleid tot een toename van 30% van de energie-effi ciency voor de productie van PVC-vloeren. Het project heeft het ook mogelijk gemaakt om ons mechanische koelsysteem, dat gebruikmaakt van minder milieuvriendelijke freon-gebaseerde koelmiddelen, voor 80% op te doeken. Een ander belangrijk voordeel van het wegwerken van de nood aan machinegedreven koelmiddelen is de aanzienlijke vermindering van de geluidsoverlast in de fabriek.

Geslotenlussysteem met warmteterugwinning Een onuitputtelijk geschenk!

MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN 17

IVC_3141_ECO Brochure_NL__4 IVC.indd 17 16/12/14 13:31

■ Natuurlijke koelmiddelenIn de Moduleo-fabriek is het een ander verhaal. Voor de vervaardiging van veerkrachtige LVT's is een koelmiddel vereist met een aanzien-lijk lagere temperatuur dan die van het Scheldewater. IVC heeft dan ook gekozen voor het in die omstandig-heden beste koelmiddel: ammoniak, of NH3, een natuurlijke en biologisch afbreekbare stof die al meer dan een eeuw wordt gebruikt als koelmiddel.

In het hart van ons innovatieve thermosifonvrije koelsysteem zit ammoniak, dat circuleert tussen een verdamper en een condensor, voor de afkoeling van de gesloten lus van het proceswater. Deze dynamische koeling, die werkt op basis van zwaartekracht, wordt gebruikt wanneer de buitentemperatuur lager ligt dan de temperatuur van het proceswater. Dit natuurlijke principe elimineert de hoge energiekosten van een compressor, warmtewisse-laar en andere accessoires, wat zorgt voor een uitstekend (en groen) investeringsrendement. Maar met één druk op de knop kunnen wij ook terugschakelen naar mechanische koeling wanneer de buitentempera-tuur te hoog oploopt. In tegenstel-ling tot synthetische koelmiddelen (HFK's), die in de EU steeds minder gebruikt mogen worden, is ammo-niak perfect veilig en onschadelijk voor het milieu en de ozonlaag.

Lucht Avelgem, Be

Dat 15% van het totale energieverbruik in België naar koeling gaat? De IVC Group is er trots op aan de spits te staan van de innovatie die deze energieverslinder zal helpen afslanken!

Wist u...?

Weg met de schadelijke HFK-koelmiddelen!

Gratis koeling (zwaartekracht)

Proces-water

Potentieel voor klimaatopwarming en

ozonlaagvernietiging = 0

Ventilatoren

Vloeistofgas

Condensor

Verdamper

NH3NH3Natuurlijke circulatieGeen aandrijvings-compressor nodig

Energiebesparing 40%

Ammoniakgas (NH3),een natuurlijk koelmiddel

18 IVC GROUP

IVC_3141_ECO Brochure_NL__4 IVC.indd 18 16/12/14 13:32

De grote uitwisseling

Vloerproductiemachine

hergebruik

Rookgasstroom met laag VOS-gehalte

Verbrandings-installatie

720°CVOS geneutraliseerd!

(Onschadelijke) hete dampen

Thermische olie

Verse lucht!

Lekker warme lucht!

Heteolie

Afgekoelde olie

220°C

80°C

60°C

De magie van CONVECTIE Luchtinstallatie

(Herfst - winter) 110°C(Zomer - lente) 250°C

Geconden-seerd tot vloeistof

H20

■ Hulpmiddelen recupererenEr wordt heel wat zorg besteed aan de vervaardiging van onze PVC-vloerproducten en daarbij ontsnapt maar weinig energie. In al onze installaties recupereren en hergebruiken wij materialen

en energie in het doolhofachtige traject van ons productieproces. IVC noemt dit intern gecoör-dineerde systeem voor recupe-ratie en reconversie ‘De grote uitwisseling’.

Wij recycleren:

1 materialen

2 water

3 warmte

1

2 3

3

MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN 19

IVC_3141_ECO Brochure_NL__4 IVC.indd 19 16/12/14 13:32

Grondstoff en en recycling

Aandacht voor alles

De IVC Group maakt enkel gebruik van selecte materialen om haar kwaliteitsproducten te vervaar-digen. Wij hebben ook heel wat tijd en inspanningen besteed aan het herstructureren en stroomlijnen van de afval- en recyclingpro-cessen in onze fabrieken over de hele wereld, om zeker te zijn dat er niets verloren gaat. Hieronder volgt een beknopt overzicht van onze verwezenlijkingen:

Duurzaam hout

Balterio gebruikt uitsluitend PEFC-gecertifi ceerde materialen voor zijn vezelplaten met hoge dichtheid. Dat betekent dat het hout in onze producten afkomstig is van duurzaam beheerde bossen, waar de plaatselijke middelen en ecosystemen worden behandeld met de zorg en het respect dat zij verdienen.

GREENBACK®{greentex}

Afvalwater

H2O is een sleutelfactor in onze kernactiviteit, het vervaardigen van kwaliteitsvloeren. Water wordt gebruikt als koelmiddel en als medium in de productiecyclus, maar ook als reini-gingsmiddel bij het drukproces. Maar het is niet omdat we beschikken over een waterdicht systeem van gesloten lussen dat we niet zorgvuldig omgaan met deze waardevolle grondstof. Daarom besteden we extra aandacht aan de inzameling, verwer-king, zuivering en recyclage van het water in onze installaties, en aan de preventie van risico’s voor het milieu.

Milieuzorg

Zoet water is nu offi cieel de meest waardevolle natuurlijke rijkdom van onze planeet, waardevoller dus dan brand-stoff en zoals aardgas en olie. Volgens de Verenigde Naties zijn waterbehandeling en -zuivering de beste manier om het wereldwijde watertekort in de toekomst te bestrijden.

Niet verspillen!

Gerecycleerde kunststoff en

De recyclage van de stoff en die worden gebruikt voor IVC’s aparte vloeren is de sleutel van onze visie op een duurzaam beheer. 35 tot 50% van een Moduleo-designvloer bestaat uit gerecycleerde materi-alen uit een gecertifi ceerde bron. Via post-industriële recycling kunnen wij bovendien een bijzonder ‘zuiver’ type PVC winnen met een zeer beperkte impact op het milieu. Ook Leolines Greentex-vloeren, die een gevoerde stofrug hebben, gebruiken tot 60% gerecycleerd huishoudplastic, zoals PET-fl essen en plastic bakjes.

Groen feit. In Dalton, GA, wordt alle restplastic van IVC ter plaatse gerecycleerd tot vloer matjes voor auto's. Recycleren in zesde versnelling dus!

groen feit

20 IVC GROUP

IVC_3141_ECO Brochure_NL__4 IVC.indd 20 16/12/14 13:32

Afvalbeheer

Sinds 1997 recycleert de IVC Group de PVC-afvalstromen die ontstaan bij de vervaardiging van haar producten. Zo wordt vinylafval ingezameld en samengeperst tot balen, klaar voor hergebruik in uiteenlopende toepassingen. Ook alle overtollige PVC-pasta wordt ingezameld en terug ingebracht in het productie-proces van onze vinylrollen.

In 2012 schafte de Moduleo-fabriek een speciale recyclinginstallatie aan die verschillende systemen voor afvalrecuperatie bundelt. Deze installatie is gericht op duurzame projecten. Zij werkt volledig zelfvoorzienend en stelt ons in staat om ons eigen PVC-afval te recycleren, zonder hulp van externe operatoren of transportbedrijven.

Op twee jaar tijd verwerkte de recyclinginstallatie een jaarlijks volume van 17.500 ton afval, inclusief het post-industriële afval van de fabriek. Een nieuw programma voor O&O bekijkt ook de praktische voordelen van het recycleren van materialen die van elders afkomstig zijn: restmaterialen na productie, na installatie en zelfs na gebruik door de consument: het zijn allemaal stukjes en beetjes die kunnen worden omgevormd tot duurzame en elegante vloeren.

Het bedrijf werd in 2013 bekroond om zijn inspanningen, toen de vestiging van Avelgem werd gecertifi ceerd in het kader van het EuCertPlast Scheme for European Plastic Recyclers en het Recovinyl Plus label verkreeg.

Inspiratie puttend uit het Duitse tweevoudige afvalinzamelings-systeem, deed de Europese Packaging and Packaging Waste Richtlijn 94/62/EG een beroep op het geweten van zo'n 130.000 bedrijven in 23 landen, in een gezamenlijke inspanning om de afvalberg in te dijken. Dat streven is goed voor een slordige 460 miljard verpakkingen.

Groene puntjes op de i

Dat de leden van de IVC Group elk hun eigen containerpark bezitten, waar afval netjes wordt gescheiden en gelabeld? Dat maakt ze economisch bijzonder interessant en makkelijk om in perfecte staat te houden, net zoals onze vloeren dus!

Wist u...?

Licht (ver)pakken

We kunnen natuurlijk uitpakken met de minimalistische verpak-kingen waarin we onze producten verzenden, de aanzienlijke vermindering van het volume van onze verpakte vinylproducten of de redenen waarom wij er als producent van beperkte volumes, een hekel aan hebben als prima plastic verloren gaat. Maar we houden het liever concreet: onze Spanolux-vestiging gaat prat op de goedkeuring van ‘Der Grüne Punkt’ (De Groene Punt), waarvan de pan-Europese richtlijn eist dat wij alle verpakkingen van onze Balterio-producten inzamelen en recycleren. In 2011 resulteerde deze bergingsoperatie in een CO2-besparing van maar liefst 31 ton. Minder verspillen is meer overhouden!

2012 2013

90

60

30

0

Kg /

1000

m2

Scheiding en verwijdering van afvalstromen in containers = minder restafval

Restafval Moduleo Avelgem, Be

Moduleo recyclinginstallatie

in productie = gestroomlijnd afvalbeheer

MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN 21

IVC_3141_ECO Brochure_NL__4 IVC.indd 21 16/12/14 13:32

Kwaliteit van de binnenlucht

Bij de verwerking van PVC komt onvermijdelijk een, zij het lage, concentratie van volatiele organi-sche stoff en (VOS) vrij, die subli-meren in de omgevingslucht. Hoewel deze stoff en overal in de natuur voorkomen ‒ en meestal onschadelijk zijn ‒ verkiest de IVC Group altijd op veilig te spelen. Zij zorgt er dan ook voor dat de VOS-uitstoot in de kiem gesmoord wordt en wordt geneutraliseerd van de fabriek tot de huiskamer, conform de strengste Europese wetten en voorschriften.

Wereldwijde binnenluchtkwaliteit

VOS zijn ook bij bouwmaterialen niet weg te denken: zelfs hout en steen

zijn onderworpen aan de natuur-wetten van de sublimatie op lange termijn. Gelukkig kan de IVC Group garant staan voor de binnenlucht-kwaliteit van de talloze woningen en bedrijven die profi teren van onze vloeren. Maar u hoeft ons niet op ons woord te geloven: hieronder volgt een veelzeggende lijst van internationale bekroningen, certifi caten en realisaties, het levende bewijs van onze inzet voor een veilige woon- en werkomgeving!

■ Frankrijk en België: A+ label Onze Europese merken, Balterio, Leoline, Itec en Moduleo,

beschikken over het groene A+ label, de hoogste lofbetuiging verleend door de Franse autori-teiten. Dit beproefde keurmerk, dat gebaseerd is op de Europese

Construction Products richtlijn (CPD), valideert de ecologische gezondheid van onze vloeroplos-singen. In België, het derde Europese land dat strenge uitstoot-normen heeft vastgelegd voor de vloerbekledingssector, doen de collecties van de IVC Group het al even goed: zowel onze vinylvloeren als onze modulaire vloeren blijven aanzienlijk onder de limiet van de 270 potentieel schadelijke stoff en op de zwarte lijst van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu.

■ Duitsland: DIBt/AgBB

Z-156.603-1054IVC Design Floors

IVC GROUP De certifi catie achter het DIBt/AgBB-label is veruit de meest veeleisende interpretatie van de Europese richtlijn voor

het veilige en duurzame gebruik van bouwproducten: strenger nog zelfs dan de eerder aangehaalde Franse en Belgische voorschriften. Dankzij het voortdurende onder-zoek van de IVC Group naar meer milieuverantwoorde vloeren beantwoorden onze vinylpro-ducten aan de strenge uitstoot-criteria van het gerenommeerde DIBt Institute in Berlijn.

■ VS: FloorScore®

by

Moduleo luxueuze vinyltegels en ‒planken beant-woorden aan de strikte gezond-

heids- en veiligheidsvereisten van het vloerproductenprogramma voor binnenluchtkwaliteit, ontwik-keld door het in Georgia gevestigde Resilient Floor Covering Institute (RFCI) in samenwerking met Scientifi c Certifi cation Systems Inc.

Dit levert ons een uitstekende FloorScore® op, en garandeert dat onze producten veilig gebruikt kunnen worden in openbare ruimtes zoals onderwijs- en gezondheidszorginstellingen, in het kader van de strenge wetten van Californië. De fraaie milieuscore van de IVC Group is een belangrijke opstap naar het behalen van toonaangevende sectorale erkenningssystemen in Europa en de VS, zoals het LEED Green Building-programma.

■ Europa: CE-markeringVan laminaatvloeren is bekend dat zij sporen van formaldehyde bevatten, die na

verloop van tijd kunnen vrijkomen in de lucht. Balterio is erin geslaagd de risicofactor van deze endemi-sche VOS te elimineren. Wat uitstoot betreft, kunnen zijn laminaatvloeren zich meten met natuurlijke producten zoals houten parket. Daardoor beantwoordt Balterio aan de zeer strenge CE EN 14041:2004-norm. En Balterio gaat nog verder: zijn laminaatproducten scoren beter dan de criteria voor E1 CE-confor-miteit ‒ met een factor 10!

Veilige lucht

Dat wij niet alleen voor zuivere binnenlucht zorgen, maar ook voor het interieurcomfort en de rust? Onze vloeren bieden een puike thermische en akoesti-sche isolatie, zodat u de verwarming wat lager kunt draaien (zonder de vrede met de buren in het gedrang te brengen).

Wist u...?

22 IVC GROUP

IVC_3141_ECO Brochure_NL__4 IVC.indd 22 16/12/14 13:32

De IVC Group bewaakt de grond-stoff en die zij aankoopt en verwerkt

zorgvuldig en zorgt ervoor dat zij geen verdachte of potentieel schadelijke stoff en bevatten. Dit systeem voor kwaliteitsborgingbeantwoordt aan de richtlijn van de Europese Unie voor Registratie, Evaluatie, Autorisatie en Restrictie van Chemicaliën, beter bekend als REACH. De IVC Group werkt uitsluitend samen met leveranciers die beantwoorden aan de REACH-reglementering, met het oog op de integriteit en kwaliteit van de afgewerkte producten die wij leveren aan de eindgebruiker.

■ Het klikt met onze inzetIVC's gepatenteerde klikvergrendelingssys-temen ClickXpress, DropXpress, PressX-

Press, onze Balterio bevestigings-clips en het Moduleo Click-systeem met L2C-technologie: allemaal zijn ze makkelijk te plaatsen... en goed voor het milieu. Zij doen het zonder potentieel schadelijke lijmen en kleefstoff en bij de installatie van vloeren en plinten, wat resulteert in een perfecte passing en een gezonde afwerking.

■ Inkten en PU-bekledingen op waterbasisIn het verleden maakten de meeste producenten gebruik van solvent-gebaseerde inkt om hun patronen en dessins te drukken. De IVC Group kijkt echter vooruit en gebruikt enkel inkt op waterbasis voor zijn drukprocessen. Dat heeft het risico van schadelijke uitstoot in de lucht volledig geëlimineerd, en meteen ook onze algemene koolstofvoetafdruk sterk terug-gedrongen. Inkt op waterbasis is natuurlijk 100% recycleerbaar en heeft een nuluitstoot.

Ook de polyurethaanafwerking die onze Moduleo-vloeren beschermt en ze als nieuw houdt, is volledig op water gebaseerd. En dat geldt zelfs voor de PU-lak die wordt gebruikt voor de Leoline- en Itec-vloeren van onze vestiging in Luxemburg. Dat is alvast prima nieuws voor moeder natuur, en voor de mensen die dag na dag genieten van het zuivere-lucht-comfort van onze producten.

Dat niet alleen onze grondstoff en en afgewerkte vloeren

perfect veilig en gezond zijn in gebruik, maar ook onze hulpproducten? IVCs Flex-Tech is de enige drukgevoelige kleefstof die bekroond is met zowel de GREENGUARD Indoor Air Quality certifi catie (UL Environment) als de Green Label Plus-garantie van het Amerikaanse Carpet and Rug Institute (CRI).

Wist u...?

REACH

23MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN

IVC_3141_ECO Brochure_NL__4 IVC.indd 23 16/12/14 13:32

Duurzaam tijdens de hele cyclus

Blaue Engel

De Duitse Blaue Engel-certifi catie staat internationaal bekend als ‘s werelds eerste milieulabel

voor producten en diensten. Sinds 1978 bekroont deze organisatie bedrijven die zich onderscheiden door hun producten en diensten milieuvriendelijker te maken. De jury van de Blaue Engel bestaat uit mensen die actief zijn in milieu-organisaties en consumenten-groepen. Via dit label verstrekken zij informatie aan milieubewuste consumenten die op zoek zijn naar duurzame producten van bedrijven met een verantwoord productie-proces. Sinds augustus 2012 dragen onze Balterio-laminaatvloeren de Blaue Engel-goedkeuring (RAL-UZ38).

Levenscyclussen en ecologie

BRE Ecopoints

Onze Itec- en Moduleo-merken zijn gecertifi ceerd door BRE Global, een dochter van het

Building Research Establishment in het VK. In het kader van de BRE-regeling wordt de hele levenscyclus van een product beoordeeld inzake milieu-impact, van de tekentafel tot het gebruiks einde.

Deze evaluatie levert een objectieve score op, de ‘ecopoints’: hoe lager de score, hoe beter het resultaat.

De Itec- en Moduleo-vloeren hebben de BRE-test prima doorstaan: hun uitstekende A+ en A scores illustreren de

wezenlijke vooruitgang die wij hebben geboekt in het terug-dringen van de milieu-impact van onze producten.

Deze topscores zijn ook goed nieuws voor bouwers en vastgoedontwikkelaars: door onze gecertifi ceerde vloeren te plaatsen, komen zij een stap dichter bij de felbegeerde BREEAM-certifi catie, die de milieuprestaties van een gebouw becijfert.

Alle hout dat wordt verwerkt in Balterio-merkproducten is PEFC-gecertifi ceerd. Dat betekent dat Balterio uitslui-tend hout uit duurzaam beheerde bossen verbruikt voor zijn laminaatvloeren. Voor iedere boom die wordt omgehakt, wordt er een nieuwe geplant.

Groen feit

Ga naar www.greenbooklive.co.uk, zoek onze BRE-score en bekijk hoe onze producten het doen ten opzichte van vloeren van concurrenten. (een tip: aardig goed)

Hoe hebben we het gedaan?

24 IVC GROUP

IVC_3141_ECO Brochure_NL__4 IVC.indd 24 16/12/14 13:32

Toekomstgericht met Embrace the Future

Balterio is zonder meer toekomst-gericht. Het heeft een evenwichtig duurzaamheidsprogramma opgesteld rond vier strategische krachtlijnen: productie, innovatie, certifi catie en gemeenschap. Het doel van het Embrace the Future-programma is ecologische, sociale en economische problemen op te sporen en aan te pakken op een zowel winstgevende als verantwoorde manier.

Het programma heeft al groene vruchten opgeleverd: de uitstoot van broeikasgassen is bijna 10% gedaald en er was een aanzienlijke verlaging van het procesafval en het primaire energieverbruik. De meeste fabrieks-middelen worden gerecycleerd en hergebruikt op de productielijn. En het is mooi meegenomen dat Balterios basismateriaal natuurlijk van uitstekende kwaliteit en PEFC-goed-gekeurd is.

Daarnaast hebben de innovaties in productontwerp de levensduur van onze producten verlengd en de binnenluchtkwaliteit verbeterd: onze laminaatvloeren bevatten tien maal minder formaldehyde dan de huidige norm. Zijn gezonde reputatie heeft het Balterio-merk de Blaue Engel, DIBt Ü en A+ labels opgeleverd, die passen in de lange traditie van eco-uitmun-tendheid die werd ingezet met de ISO 9001- en 14001-certifi caties van het bedrijf.

Tussen haakjes: Balterios laminaat-vloeren zijn perfect te gebruiken met energie-effi ciënte vloerverwarmings-systemen, wat de energie factuur binnen de perken houdt.

“Duurzame ontwikkeling beantwoordt aan de behoeften van het heden zonder het vermogen van de toekomstige generaties om hun eigen behoeften in te vullen in het gedrang te brengen.” ‒ “Onze gemeenschappelijke toekomst”, UN World Commission on Environment and Development (1987) ‒

Voor meer inspiratie kunt u het Embrace the Future- verhaal nalezen op www.balteriosustainability.com

MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN 25

IVC_3141_ECO Brochure_NL__4 IVC.indd 25 16/12/14 13:32

26 IVC GROUP

IVC_3141_ECO Brochure_NL__4 IVC.indd 26 16/12/14 13:32

Gelet op de grote uitdagingen van onze tijd krijgt onze bedrijfsvisie een nieuwe resonantie. Meer dan ooit willen wij beter aansluiten op de toenemende eisen van de klanten en consumenten, die zich terdege bewust zijn van het verschil en de impact die hun individuele keuze kan betekenen voor de wereld. Om dat te doen, moeten wij het verleden innoveren, het heden transformeren en de toekomst onderbouwen, en investeren in onze mensen en producten op manieren die gunstig uitvallen voor de plaatselijke economie en het wereldwijde milieu.

Wij zullen onze inspanningen dus blijven richten op de ontwikkeling van schonere, veiligere en duurza-mere producten en diensten: onze koolstofuitstoot terugdringen en de klimaatopwarming bestrijden met open vizier; nieuwe technologieën ontwikkelen om het afval te verminderen en te putten uit de onbeperkte kracht van alternatieve energiebronnen; en onze sociale en ecologische beloften waarmaken via concrete en becijferde acties.

Daarbij hopen wij een nieuwe generatie van designvloeren te inspireren om wezenlijke duur-zaamheid te verkiezen boven vluchtige modegrillen. Vloeren die erin slagen om schoonheid, handigheid en ecologie met elkaar te verzoenen, zonder de wereld of haar welzijn en middelen ooit als vanzelf-sprekend te beschouwen.

Onze belofte voor de toekomst

De IVC Group blijft het voortouw nemen en weigert

wat dan ook als vanzelfsprekend te beschouwen.

Voortdurende verbetering

MAATSCHAPPELIJK VERANTWOORD ONDERNEMEN 27

IVC_3141_ECO Brochure_NL__4 IVC.indd 27 16/12/14 13:32

www.ivcgroup.com

IVC Group | Nijverheidslaan 29 | B-8580 Avelgem | BelgiëT +32 (0)56 65 32 11 | F +32 (0)56 65 32 29

info@ivcgroup.com

S079

XX99

9Z.ECO

N - Ec

o br

ochu

re N

L - D

ec. 2

014

IVC_3141_ECO Brochure_NL__4 IVC.indd 28 16/12/14 13:32