Integrale Vroeghulp in Midden Holland: GOUDVIS

Post on 11-Nov-2021

4 views 0 download

Transcript of Integrale Vroeghulp in Midden Holland: GOUDVIS

• OudersnemencontactopmetdecoördinatorvanIntegraleVroeghulp/Goudvis.Alsbeslotenwordttotaanmelding,krijgendeouderseenvragenlijsttoegestuurd.

• Detrajectbegeleiderneemtcontactopmetoudersenmaakteenafspraakvooreenuitgebreidintakegesprek.Hierbijisookhetkindaanwezig.

• Vanditgesprekkomteenverslag,eventueelaangevuldmetinformatievanderden(peuterspeelzaal,

consultatiebureau).• Oudersenkindwordenuitgenodigdvoor

deGoudvisPoli.Indezepoliwordthetkind(0-4jaar)twintigminutendoordekinderarts,twintigminutendoorderevalidatieartsentwintigminutendoordegedragswetenschappergezien.Deouderekinderen(5-6jaar)wordenindepolieenhalfuurgeziendoordekinderartseneenhalfuurdoordegedragswetenschapper.

• ErvolgteennabesprekingdoorhetIntegraleVroeghulp/Goudvisteam.Uitdit

overlegkomteenadvies.Hetteamsteltgeendiagnose.

• HetadvieswordtbinnentweewekenmetdeoudersbesprokendoordetrajectbegeleidereneendeskundigeuithetIntegraleVroeghulp/Goudvisteam.

• Deoudersbeslissenofzijmetditadviesaandeslagwillen.Detrajectbegeleiderhelptdeoudersmetdoorverwijzingenen/ofaanmeldingen.

©IntegraleVroeghulp2016

Integrale Vroeghulp in Midden Holland: GOUDVISVeertien organisaties in de regio Midden-Holland werken samen in Integrale Vroeghulp/Goudvis. Goudvis staat voor Gouda - Vroeg – Integraal – Signa-leren. Zij is er voor advies en coördinatie van hulp aan jonge kinderen met ontwikkelingsproblemen. Goudvis heeft expertise over kinderen tot 7 jaar (‘puzzelkinderen’) voor hun ouders die met complexe vragen zitten. Het gaat vaak om meervoudige problemen in de motoriek of sociaal-emotioneel, cognitief, zintuiglijk, spraaktaalgebied en gedrag.

Hoe werkt GOUDVIS?

SamenwerkingSamenwerkingspartnersvanIntegraleVroeghulpMidden-HollandzijnGroeneHartZiekenhuis,MEEMidden-Holland,Curium-LUMCGouda,ASVZ,CentrumAutismeRivierduinen,DeBanjaard,GemivaSVG-Groep,GGDHollandsMidden,Rivierduinen,GGZkinderenenjeugd,Vrijgevestigd

Logopedist,Onderwijsadvies,SophiaRevalidatieGouda,StekJeugdhulpenKoninklijkeAurisGroep.

Desamenwerkingmetdesocialeteamsvandegemeentenisdeafgelopentijdversterkt.DitkomtomdatdetrajectbegeleidersIVHwerkzaamzijnindesocialeteamsvanverschillendegemeenten.HetblijftweleenaandachtspunthoemenkennisenkundevandetrajectbegeleidersIVHkanbewakenbinnendesocialeteams.

Online samenwerkenDeregioMiddenHollandmaaktgebruikvanhetdigitaalplatformIntegraleVroeghulp.Zijhebbenhierhuneigenwebsitemetinformatie.DetrajectbegeleidersIVHzijngetraindomhunwerkwijzeIVHviadecommunityuittevoeren.Zedoenditmetopenengeslotengroepen.ZekunnendedossiersIVHhierplaatsenenklaarmakenvoordeGoudvispolikliniek.

GemeentenfinancierendecoördinatievandeketenGouda,Krimpenerwaard,Waddinxveen,ZuidplasenBodegraven-ReeuwijkhebbenallemaaldeonafhankelijkecoördinatieIVH

ingekochtenzorgenerdusvoordatereencoördinatorvoorhetnetwerkis.DekinderendiebijIVHGoudviskomen,zijnafkomstiguitdiversegemeentenbinnendezeregio.

Succesvol HetuniekeaandeGoudvispoliisdemulti-disciplinairebenaderingdoororganisaties

©IntegraleVroeghulp2016

In korte tijd duidelijkheidMoederSandra:“IkwaservanovertuigddatermeermetMarnixaandehandwas.Erwasgewooniets.Zijngedragverslechterdeenhijwerdsteedsmindergoedtesturen.BijdeGoudvis(poli)werdMarnixindriekeertwintigminutenonderzocht.Dekindgerichte,vriendelijkebenaderingwaseenverademing.IkvoeldemebegrepenenerwerdveelbredernaarMarnix’gedragendeoorzaakervangekeken.Vooronswashetprettigomsnelduidelijkheidtehebben,ookalwashetheftigomzoveelvrageninzo’nkortetijdtemoetenbeantwoorden.”Lees hier het blog

©IntegraleVroeghulp2016

vanuitdeheleregio.HetsuccesvandeGoudvispoliIsvooraltoeteschrijvenaandekrachtvandeverschillendedisciplinesdieinzeerkorttijdsbestekeentotaalbeeldvormen.Doordezeaanpakkomeninzichtennaarvorendieandersvaakachterwegeblijven.“Hetisvoorgekomendateenkindaltweejaarzondersuccesaanhet‘dokteren’wasennaeenbezoekaandeGoudvispoliwelsnelwerdtoegeleidnaardejuistehulp.Doordatervanuitverschillendeinvalshoekenophetzelfdemomentnaareenkindgekekenwordt,kanhettotaalplaatjeineensduidelijkzijnenkostenbesparend.Daarombiedtdezewerkwijzeeengoedeoplossing”,aldusdecoördinatorIVH.

Kansen en uitdagingen JuistindetijdvantransformerenenveelveranderingenzijnerzekerkansenenuitdagingenwaardeGoudvisaankanwerken.Hoekaneen(bestaand)netwerkIntegraleVroeghulpmeebewegenmetdespeerpuntenbinnendegemeenten?Ookzijnontwikkelingenpergemeentenogverschillend,dushoesluitenregionaalnetwerkhiergoedopaan?

Transformatie,bezuinigingenenTaakverschuivingenzijnonderwerpendieervoorzorgendatorganisatieshetbestlastighebben:welkeinvloedheeftditopintegraalwerken?Kortom,erliggenvoorregioMiddenHollandechtweluitdagingenomvoorhetjongekwetsbarekindallesgoedteborgenendekwaliteittebewaken.Hiervoorzettengelukkigveelprofessionalszichvoorin.

Goudvis is voorbeeld van ‘veldpartijenmodel’DegemeenteninMiddenHollanddoeneenberoepopveldpartijeninzorg,medischeexpertise,GGZ,onderwijs,welzijnvoortakenbinnenhetsociaaldomein.DeGoudvisishiervoorhetregionaleexpertiseteamIntegraleVroeghulp0-7jaar.ErisspecifiektrajectbegeleidingIVHenhiervoorligtdeuitvoeringbijmeerpartijeninhetsociaaldomein,bijvoorbeeldMEE,JGZ,aanbiedersenwijkteams.

CommunityIntegraleVroeghulpintegralevroeghulp.pleio.nl

Meer weten?MeerinformatieoverdegemeentelijkevariantenvanborgingIVH:Bekijk de factsheetMeerinformatieoverdeGoudvis:Bekijk de websiteOfneemcontactopmetdecoördinatorGoudvis,joke.snel@meemh.nl