Circulair wordt steeds noodzakelijker

Post on 27-Mar-2022

3 views 0 download

Transcript of Circulair wordt steeds noodzakelijker

COLOFON

In deze eerste uitgave van jaargang 2020 van ChannelConnect besteden we op verschillende vlakken aandacht aan circulaire IT als onderdeel van de circulaire economie.De markt voor gebruikte en refurbished apparatuur – smartphones, ta-blets, notebooks, maar ook desktops, routers en switches – is ook vorig jaar weer fl ink gegroeid. Alle grote, maar ook kleinere distributeurs heb-ben vormen van lifecyclemanagementservices in hun portfolio opgeno-men, waarbij het mes aan twee kanten snijdt: in de eerste plaats is er geld mee te verdienen en ten tweede past een gecontroleerd retoursys-teem binnen het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Verantwoord omgaan met schaarse grondsto� en en milieubescherming krijgen tegen de achtergrond van het groeiende leger ‘klimaatstakers’ een pregnante lading richting toekomstige generaties, onze klanten van morgen en overmorgen. Consumenten en bedrijven profi teren van de voordelen van de aanschaf van refurbished ICT als alternatief voor nieuw. De aanschafprijs is lager, de kwaliteit van apparatuur die door professionele bedrijven is gerefu-rbisht staat buiten kijf en de invoering van een onafhankelijk kwaliteits-keurmerk laat niet lang meer op zich wachten. Een steeds populairder alternatief binnen de wereld van circulaire ICT is HaaS, ofwel hardware-as-a-service. Diverse distributeurs bieden deze service al aan, waarbij de reseller de apparatuur levert en onderhoudt. Bij vervanging zorgt de distributeur voor een tweede leven of verantwoorde recycling. In deze context is de eindgebruiker niet langer de bezitter van de hardware, maar gebruikt die tegen een vast bedrag per maand. Dat spreekt met name de jongere generatie ondernemers en managers aan, die vooral geïnteresseerd zijn in de functionaliteit van hun ICT en niet in het eigendom ervan. Benieuwd of deze trend ook terug te zien is op het Mobile World Con-gress dat eind februari als vanouds plaatsvindt in Barcelona. Overkoepe-lend motto is dit jaar ‘Limitless Intelligent Connectivity’, terwijl ‘Our Pla-net’ een van de zeven hoofdthema’s is. “De wereld van nu heeft meer dan ooit behoefte aan een ICT-sector die een fundamentele bijdrage levert aan een veilige, schone wereld waarin iedereen gelijke kansen heeft”, zo stelt de organisatie. De tech-sector draagt onder andere verantwoor-delijkheid voor een verantwoorde omgang met schaarse grondsto� en en bescherming van onze leefomgeving. Voor onszelf, maar vooral ook voor de volgende generaties. De circulaire economie is geen vrijblijvende optie meer, maar gewoon een must!

Circulair wordt steeds noodzakelijker

COLUMN | PIM HILFERINK

Reageren? pim@channelconnect.nl

@pimhilferink

ChannelConnect magazine is een uitgave van iMediate, tevens uitgever van: Distributeurs Dossier, Security Dossier, Datacenter & Cloud Dossier, IoT Dossier en Telecom & VoIP Dossier. Deze zijn

allemaal te vinden op www.channelconnect.nl ChannelConnect magazine verschijnt acht keer per jaar en wordt in controlled circulation verspreid. Abonnementsprijs voor lezers buiten de doelgroep: 125 euro per jaar, inclusief de dossiers.

ADRESiMediate BVArendstraat 531223 RE HilversumTelefoon: 035 642 3000redactie@channelconnect.nl

HOOFDREDACTIEMels Dees

EINDREDACTIEMarco Mekenkamp

WEBREDACTIEBrian de Groot

REDACTIE & MEDEWERKERS Michiel van Blommestein, Bram Dons, Edwin Feldmann,René Frederick, Pim Hilferink,Dirkjan van Ittersum,Teus Molenaar, Rashid Niamat, Hans Steeman e.a.

COLUMNISTEN Lotte de BruijnMary-Jo de LeeuwPieter Waasdorp ART DIRECTIONRik van den Berg VORMGEVING & DTPTim van den Berg, Tessa Geers, Milou de Waard ADVERTENTIE- EXPLOITATIETarik Lahri(tarik.lahri@imediate.nl)Ido Kramer(ido.kramer@imediate.nl) DRUKVellendrukkerij BDU, Barneveld

CHANNELCONNECT IS EEN UITGAVE VAN:

ChannelConnect mag niet worden gereprodu-ceerd, geheel noch gedeeltelijk, zonder schrif-telijke toestemming vooraf van de uitgever. ChannelConnect is niet aansprakelijk voor eventuele onjuistheden in deze uitgave. ChannelConnect is niet verantwoordelijk voor handelingen van derden, welke mogelijkerwijs voortvloeien uit het lezen van deze uitgave. ChannelConnect behoudt zich het recht voor om ingezonden materiaal zonder kennis-geving vooraf geheel of gedeeltelijk te publiceren.LezersserviceVoor onze wekelijkse e-mail nieuwsbrief kunt u zich (gratis) aanmelden via de website: www.channelconnect.nl Hier kunt u dagelijks terecht voor nieuws, achtergronden, marktcijfers, opinie en video-interviews. Voor het wijzigen van adresgegevens en/of overige vragen kunt u contact opnemen met onze abonnementen-administratie via: redactie@channelconnect.nl of 035-642 3000.

ChannelConnect, ISSN 2211-825X

50 ChannelConnectFebruari 2020

CC1_Column Pim Colofon.indd 50 2/4/2020 1:05:20 PM