Bij index 90 staat de blushelikopter klaar · De dokter zou De arts tegen het ... blijven vliegen,...

Post on 22-Jul-2019

212 views 0 download

Transcript of Bij index 90 staat de blushelikopter klaar · De dokter zou De arts tegen het ... blijven vliegen,...

NRC HandelsbladDinsdag 6 juli 20102 Binnenland

Hof moet tochvervolging chefTrafigura bekijkenDen Haag, 6 juli. Het gerechts-hof in Amsterdam moet opnieuwbekijken of topman ClaudeDauphin vervolgd mag worden inverband met de affaire rond hetschip Probo Koala. Dat heeft deHoge Raad vandaag bekendge-maakt. Dauphin was president-directeur van Trafigura, in wiensopdracht de Probo Koala in de zo-mer van 2006 voer. Het OpenbaarMinisterie (OM) beschuldigt deman ervan dat hij leiding heeft ge-geven aan de uitvoer van afvalstof-fen naar een land in Afrika. Hetschip voer op 5 juli 2006 weg uitAmsterdam, het afval werd vanaf19 augustus gelost in Ivoorkust.Dauphin maakte bezwaar tegende dagvaarding, omdat hij pashalf augustus wist dat er afvalstof-fen aan boord waren. Het hof ver-klaarde het bezwaar gegrond,waarna het OM in cassatie ging bijde Hoge Raad. (ANP)

‘Vertraging dreigtbij dijkversterking’Door een onzer redacteurenRotterdam, 6 juli. De water-schappen slaan alarm over drei-gende vertraging van het verster-ken van de belangrijkste dijken inNederland. Doordat versterkingvan de zogenoemde primaire wa-terkeringen niet twee miljardmaar drie miljard euro blijkt tegaan kosten, wil minister Eur-lings (Verkeer en Waterstaat, CDA)de inmiddels begonnen werk-zaamheden over twee extra jarenuitsmeren, tot 2017. Dat vindende waterschappen te lang duren.„Deze beslissingen dulden geenuitstel, daarop moeten wij geenconcessies doen”, zegt dijkgraafJan Geluk namens de waterschap-pen.

Politie schiet manneer in RotterdamRotterdam, 6 juli. Een agentvan de Rotterdamse politie heeftvanochtend een man neergescho-ten die met een mes op hem af-kwam. De man is in het zieken-huis aan zijn verwondingen over-leden. Rond 6 uur kwam bij de po-litie een melding binnen van eenruzie in een Rotterdamse woningin de deelgemeente Delfshaven.Toen twee agenten arriveerden,kwam de man aanrennen met eenmes in zijn hand. Volgens dewoordvoerder van de politie is uitnoodweer een schot gelost. DeRijksrecherche doet onderzoeknaar het schietincident. (ANP)

K i n d e r o n c o l o g i s chcentrum in A’damDen Haag, 6 juli. Het NationaalKinderoncologisch Centrum(NKOC), waarvan de oprichtingeerder dit jaar werd aangekon-digd, komt op het terrein van hetNederlands Kanker Instituut - An-toni van Leeuwenhoek Ziekenhuis(NKI-AVL) in Amsterdam te staan.De nieuwe kliniek opent naar ver-wachting in 2013. Dat is gisterenbekendgemaakt. Artsen en oudersvan kankerpatiëntjes denken datéén behandelcentrum beter isvoor zowel het onderzoek als voorde behandeling van kanker bijkinderen. De koepel van de achtuniversitaire ziekenhuizen in Ne-derland erkent de noodzaak vanconcentratie, maar vindt het beterals kinderoncologie gekoppeldblijft aan algemene kindergenees-kunde. (AN P)

Mensensmokkel opAntillen aangepaktWillemstad, 6 juli. Op de An-tillen is gisteren een bende Chine-se mensenhandelaars opgerold.De Curaçaose politie maakte be-kend dat zeventien mensen in dezaak zijn opgepakt op Bonaire,Curaçao en Aruba. Ook werden bijhuiszoekingen computers, docu-menten en ruim een half miljoenAntilliaanse gulden in beslagge-nomen. De personen zouden van-uit Hongkong via Amsterdam opde Antillen terecht zijn gekomen.Onder de arrestanten zijn zowelmensen die verdacht worden vanmensensmokkel en het vervalsenvan identiteitspapieren, als perso-nen die illegaal op de eilandenverblijven. (AN P)

Bekijk een fotoserie van deFrisian Solar Challenge enlees de bijbehorende repor-tage van correspondentKarin de Mik.

›n rc . n l /binnenland

De Zaak.Een neuroloog leest in het bladMedisch Contact een artikel over eenstichting die zich inzet voorslachtoffers van medische foutenen die de website www.zwarte-lijstartsen.nl heeft. De initiatief-nemer wil de medische stand wak-ker schudden met „s h o ck t h e r a -pie”.

De neuroloog staat op die zwar-te lijst vermeld. Hij beschrijft peringezonden brief in Medisch Con-tact hoe hij daar is terechtgeko-men. Hij zegt één keer een consultaan een „prominent” van de stich-ting te hebben gegeven. Deze eisteeen „beeldvormend” onderzoek,had „als getuige” de taxichauffeurmeegenomen, maar weigerde in-zage in de medische voorgeschie-denis. Haar klachten wezen nietop enige neurologische aandoe-ning, „integendeel”. De patiëntekreeg dus van hem geen MRI-scanof ander onderzoek.

De dokter schreef dat de stich-ting „kwaadaardige onzin” ver-spreidt van „wrange wrokkers diehun zin niet krijgen”. Hij meentdat artsen ten onrechte niet be-schermd worden tegen zulke „in-dringers” in hun spreekkamers.Hij maakt bezwaar tegen „inter-nettribunalen” voor artsen.

De stichting eist daarop rectifi-catie wegens laster. De casus uitzijn brief kon alleen op de initia-tiefnemer slaan. De dokter zou

De arts tegen het ‘internettribunaal’

De uitspraak over

Mag een patiënt die zichslecht behandeld voelt eenwebsite over een dokterbeginnen, met diens naamals webadres?

Expert: zwartmaken van arts dient niemandBij de Uitspraak geven expertsvan het Nederlands Juristen-blad (NJB) online commentaar.Vandaag Aart Hendriks, hoogle-raar gezondheidsrecht in Lei-den. Volgens hem is dit vonnisin het (para)medische beroep„met gejuich ontvangen”. Erverschijnen immers steedsmeer ‘rankings’. Op www.zorg-kaartnederland.nl kunnen pa-tiënten „over 85.000 bij naamgenoemde zorgaanbieders”hun mening geven. Artsen kun-nen niet in discussie met dezesites, omdat ze aan het medischberoepsgeheim zijn gebonden.Ook voelen ze zich gehinderdom eventuele fouten openlijk tebespreken nu dat tot persoonlij-ke aanvallen leidt.De rechter dwingt aanbiedersvan consumentensites vakerbeschuldigingen te onderbou-wen en zorgvuldig te blijven.Een paar dagen voor deze zaakverbood een andere rechtergrove publicaties over een ad-vocatenmaatschap „in vrijweldezelfde bewoordingen”.Hendriks denkt echter dat dezeuitspraken niet op dezelfde lijn

zitten als die van de hogererechter. Het Europese Hof voorde mensenrechten in Straats-burg oordeelde eerder dat eenarts géén publieke figuur is, zo-als de Nederlandse rechter hierwel deed.Verder erkent ‘Straatsburg’ ookeen recht op reputatie. „Een be-perking van de meningsuitingkan dan zijn geboden, niet zo-zeer – zoals de Nederlandserechter oordeelt – omwille vande grenzen die liggen beslotenin dit recht zelf, maar omdat hetbotst met een ander grond-r e ch t . ”De Nederlandse rechter hadaandacht moeten besteden aandit reputatierecht, net als aanhet medisch beroepsgeheim.Ook de beoordeelden hebbenimmers rechten.Hendriks: „Maar los hiervan –en belangrijker – is niemand ge-diend bij het zwartmaken vanartsen via internet of anders-zins. Dit komt de keuzevrijheidvan de patiënt en de kwaliteitvan de zorg geenszins ten goe-de – en daaraan is ons toch veelgelegen.”

Door onze redacteurArjen SchreuderHoenderloo, 6 juli. Vr o e g e rbepaalden brandweermannen dekans op een grote natuurbrand on-der meer door stokjes te wegen.Hoe lichter het hout, des te droger.En hoe droger de stokjes, des tegroter de kans op „onbeheersbareuitbreiding” van een brand.

Een medewerker van het bezoe-kerscentrum van Nationaal ParkDe Hoge Veluwe vertelt hoe dat totin de jaren negentig nog ging. „El-ke dag om één uur ’s middags haal-den we die stokjes weg en legdenze op de weegschaal. Het gewichtmoesten we faxen naar de brand-weer. Maar soms zat er vogelpoepop en dan moesten we dat er eerstafpeuteren. En heel soms vergatenwe om te wegen. Kregen we omkwart over één telefoon van debrandweer en dan wist ik het met-een al: shit, fax vergeten.”

Tegenwoordig staat in een voorhet publiek afgesloten binnentuinvan het bezoekerscentrum een hy-permodern meetstationnetje. Met

een regenmeter. Een sensor voortemperatuur en luchtvochtigheid.Zonnecellen die de kracht van dezon meten en de batterij opladen.

Een luchtdrukmeter. En helemaalonderaan: toch nog een houtje.Een rond stokje red cedar. Wegenhoeft niet meer. Een magnetischesensor meet elke tien minuten deweerstand die het elektromagne-tisch veld als gevolg van vocht on-dervindt. Hoe meer weerstand,des te meer vocht in het stokje. Enhoe meer vocht, des te hoger hets t o k g e w i ch t , een internationalemaat om het risico op uitbreidingvan bosbranden te bepalen.

Op het dak van het bezoekers-centrum staat een windmeter.„Die moet in Nederland altijd optien meter hoogte staan”, zegtbrandweerman André Renkens,geestelijk vader van het nieuwesysteem. „Wind is ontzettend be-langrijk. We rekenen de mate vanwind altijd dubbel. Van windhangt heel veel af. Het kan dagen-lang droog en vijfendertig gradenwarm zijn, maar als het windstil is,geven wij geen code rood. Als het naeen regenbui windkracht zevenwordt, geven we wel code rood, datwil zeggen: zeer groot gevaar.”

Een natuurbrand kan op velemanieren ontstaan. De brand kanzijn aangestoken of iemand kaneen brandende peuk hebben weg-gegooid. Er kan glas hebben gele-gen. Een hete katalysator van eengeparkeerde auto kan gras inbrand hebben gezet. Vonken vaneen passerende trein kunnen een

brandhaard hebben veroorzaakt.Verhinderen dat een bosbrand

ontstaat, kun je met dit systeemniet, zegt André Renkens, werk-zaam bij de brandweer in Apel-doorn, om precies te zijn de veilig-heidsregio Noord- en Oost-Gelder-land. „Wij bepalen niet het risicoop een brand. Wij bepalen hoegroot het risico is op een onbe-heersbare uitbreiding van een na-tuurbrand.”

Renkens heeft twee functies.Zijn „koude functie” op kantoor isdie van hoofd materieel en logis-tiek. Zijn „warme functie” bij eenbrand is hoofdofficier van dienst(HOVD). Hij is zojuist teruggeko-men van de bluswerkzaamhedenop de Strabrechtse Heide bij Eind-hoven.

Nee, het meetsysteem vanRenkens had misschien niet kun-nen verhinderen dat op deStrabrechtse Heide ruim driehon-derd voetbalvelden hei en bos ver-loren zijn gegaan. Feit is wel datZuid-Oost-Brabant, net als veel an-dere delen van het land, nog niet isaangesloten op het meetsysteem.

Nederland telt slechts vijftienmeetstations. Terwijl dat meetsys-teem, nu anderhalf jaar in gebruikop basis van vrijwilligheid, tochbijzonder handig is voor operatio-nele beslissingen in geval van eennatuurbrand. Ook voor het publiektrouwens; op een website staat, op

basis van het meetnet, waar welkgevaar voor natuurbranden dreigt.

Op de Veluwe staan vier meet-stations. Behalve in het NationaalPark staan die op terreinen van De-fensie. Elke tien minuten zendende stations gegevens door die opde laptop onmiddellijk af te lezenzijn. De metingen van de stokjesdoor de sensor gaan altijd door,dus je bent minder afhankelijk vanmensen, je hoeft minder vaak on-derhoud te plegen en ook hoef jemaar één keer te ijken. „Vr o e g e rmoest je er vaak heen om te kali-breren, bijvoorbeeld omdat er eenvogel op had gepoept of omdat ergras tegenaan was gegroeid”, zegtAndré Renkens.

Alle metingen worden samen-gevat in een M8 index, die van nultot honderd loopt. Is de index ho-ger dan 35, dan is sprake van kleingevaar en wordt ingezet op „nor-maal uitrukken”. Komt de indexboven de 55, dan is er groot gevaaren dat betekent code oranje. Danstaan vier brandweerauto’s klaaren geldt als advies aan gemeenteneen stookverbod voor tuinafval,alsmede een verbod op roken, bar-becuen en andere vormen vanopen vuur in de natuur. Komt deindex boven de 75 uit, dan is spra-ke van zeer groot gevaar. Boven de90 wordt het leger gevraagd paraatte staan met de Chinook voor eenfire bucket operation, waarbij die he-

likopter tot tienduizend liter wa-ter kan meedragen. „Moet-ie welblijven vliegen, want als zo’n heli-kopter stilhangt met die zak wa-ter, dan stort-ie neer.” Bij zeergroot gevaar hoort ook het zoge-noemde kazerneren van de vrijwilli-ge brandweer; die kan dan in an-derhalve minuut uitrukken.

Op de terugweg naar Apel-doorn, in de terreinwagen, verteltRenkens opnieuw over de gevarenvan natuurbranden. „Tegen mijnvrouw zeg ik altijd: als je in het bosloopt en je ruikt een brandlucht:hup, meteen het bos uit. En met dewind mee.”

Want de brandweer kan het nietvaak genoeg herhalen: wind is be-langrijk, vooral in een dichtbe-volkt gebied als Nederland. Ren-kens: „Je hoeft op de Veluwe nooitverder te kijken dan zowat twee ki-lometer om bebouwing tegen tekomen.” En vergeet de campingsniet: „Een camping is hier nooitverder dan vijf kilometer weg.”

En stel nu eens dat een brandzich met zevenhonderd meter peruur uitbreidt. André Renkens:„Dan moet de brandweer bij aan-komst meteen besluiten of eencamping wordt ontruimd. Datmag geen uren duren.”

› Kijk voor een actuele standvan het brandgevaar opw w w. n a t u u r b r a n d g e v a a r. n l

Natuur Stokjes van red cedar en moderne elektronica bepalen de paraatheid van de brandweer

Bij index 90 staat de blushelikopter klaarNatuurbranden zijn lastigte voorkomen, maar je kanje er wel op voorbereiden.De brandweer op de Veluweheeft het meetsysteem voorbrandrisico verbeterd.

Door onze redactie wetenschapRotterdam, 6 juli. Het Planbu-reau voor de Leefomgeving (PBL)heeft geen belangrijke nieuwe fou-ten ontdekt in het laatste rapportvan het Intergovernmental Panelon Climate Change (IPCC) over degevolgen van klimaatverandering.Het PBL was door milieuministerCramer (PvdA) gevraagd onder-zoek te doen naar het werk van hetIPCC, toen bleek dat er onjuisthe-den zaten in hun rapportages.Hier en daar stuitte het PBL op eenkleine fout, verschrijving of eenvaagheid, maar die tasten dehoofdconclusies niet aan. Die lui-den dat klimaatverandering nu alwaarneembaar is en ernstige ge-volgen kan hebben.

Het Planbureau, dat zijn con-clusie gisteren presenteerde, heeftkritiek op de wijze van werken vanhet IPCC. In de samenvattingenvan IPCC-rapporten staan conclu-sies die niet zijn onderbouwd.Soms wordt geen onderscheid ge-maakt tussen gevolgen van kli-maatverandering en overbevol-king. Ook is er te weinig aandachtvoor gunstige effecten van kli-maatverandering. Ondanks uit-puttende voorzorgsmaatregelenschiet de kwaliteitscontrole nogtekort. Die zou professionelermoeten worden.

Het IPCC is het in 1988 opge-richte klimaatpanel van de Ver-enigde Naties. Om de vijf jaar vat-ten drie IPCC-werkgroepen dekennis over klimaatveranderingsamen voor beleidsmakers. Werk-groep I bespreekt de oorzaken vanklimaatverandering, werkgroep IIde gevolgen. Begin dit jaar ont-stond commotie toen bleek dat hetrapport van werkgroep II het tem-po overdreef waarin de Himalaya-gletsjers smelten. Kort daaropbleek dat het rapport ook blunder-de over het deel van Nederland datbeneden zeeniveau ligt. De Twee-de Kamer vroeg minister Cramerde kwaliteit van het rapport te on-derzoeken.

De onderzoeksopdracht gingnaar het PBL. Dat had niet de man-kracht om het hele rapport van on-geveer duizend pagina’s zin voorzin na te lopen. Het heeft zichvooral geconcentreerd op een sa-menvatting van de samenvattin-gen van de verschillende hoofd-stukken, aannemende dat hetvooral dit stuk is dat door beleids-makers gelezen wordt.

In deze samenvatting trof hetPBL binnen een tabel met32 hoofdconclusies een notitie aanover het aantal Afrikanen dat te lij-den kan krijgen van droogte diebehoedzamer was dan noodzake-lijk. Van zes andere hoofdconclu-sies was onduidelijk hoe men tothet oordeel was gekomen, al wasdat in het onderliggende rapportwel terug te vinden. In andere ge-vallen werden tamelijk lokale ef-fecten te luchthartig naar regiona-le veranderingen vertaald. In de li-teratuurverwijzingen zaten nogalveel slordigheden.

Later dit jaar zal ook de interna-tionale InterAcademy Council(IAC) nog een oordeel geven overhet opereren van het IPCC.

Geennieuwefouten inrapportklimaat

zijn beroepsgeheim hebben ge-schonden. Maar de rechtbankvindt zijn brief niet onrechtmatig.Een „getergde” dokter mag zichbest stevig uitdrukken. De stich-ting doet dat ook. Maar de stich-ting mag de dokter wél op dezwarte lijst vermeld houden. Eenmedisch specialist moet tegen eenstootje kunnen. En hij heeft maar

één keer per e-mail geprotesteerd,in 2007 en het daarna laten zitten.Hij heeft zijn recht op correctiedus „min of meer verwerkt”: latenverlopen.

Het vervolg...Daarop doet de stichting er eenschep bovenop. Er komt een apar-te website, geheel gewijd aan deze

ene dokter. Het webadres bestaatnu uit zijn voor- en achternaam.De dokter begint een kort geding.Hij eist dat de website wordt ge-sloten en de stichting nooit meerover hem publiceert.

Wat is de rechtsvraag?Mocht de stichting de naam vande dokter zonder diens toestem-ming als domeinnaam op internetregistreren? Mag het recht op vrijemeningsuiting van de stichtingworden beperkt? Waren de menin-gen van de stichting onrechtma-tig, bijvoorbeeld feitelijk onjuistof onnodig grievend?

Hoe oordeelt de rechter?Wie de naam van een ander zon-der toestemming registreert alsinternetadres handelt in strijdmet de „zorgvuldigheid die [..] inhet maatschappelijk verkeer tenopzichte van een ander persoon ofgoed betaamt”. De dokter gaatzelf over zijn naam als internetdo-mein. Hij mag beslissen of hij erzelf iets mee doet of wie namenshem.

De beschuldigingen die op dewebsite staan, vindt de rechter„zeer zwaar” en belasterend. Zewerden niet door feiten gestaafd,noch op de website noch op de zit-ting. Dat de stichting de „doofpot-cultuur” onder artsen wil door-breken is geen rechtvaardiging.De uitlatingen zijn onrechtmatigen de website moet worden geslo-ten. De stichting mag wel over de-ze dokter blijven publiceren: deeis van de dokter dat zijn naamdoor de stichting niet meer magworden vermeld is „te algemeen”.

Folkert Jensma

Door een onzer redacteurenRotterdam, 6 juli. Politie enjustitie kregen tussen 2002 en2008 steeds meer vertrouwen vande burger. In 2008 stelde 73 pro-cent van de burgers te kunnen re-kenen op de politie, die daarmeemeer vertrouwen kreeg dan alleandere onderzochte instituties,zoals de rechterlijke macht, hetparlement, politici, de VerenigdeNaties en het Europees parlement.Dit blijkt uit gisteren gepubli-ceerd onderzoek van het Centraal

Vertrouwen in politie groeit

Door onze correspondentLeeuwarden, 6 juli. In Fries-land worden roofvogels op groteschaal gedood, zegt de FrieseMilieufederatie. Ze worden ver-giftigd en afgeschoten. Kopjesvan jonge roofvogels worden af-geknipt, nesten met buksen be-schoten, eieren kapotgesmeten.

In de eerste helft van dit jaarwerden 104 gevallen geregi-streerd van verstoring van nestenen doden van roofvogels. In heel2009 waren dat er ongeveer 70.Het gaat vooral om buizerds (75),bruine kiekendieven (14) en havi-ken (12). Volgens de milieuorgani-satie worden jaarlijks honderdenroofvogels gedood.

In bepaalde delen van Frieslandwordt niet meer geteld, omdat dedieren daar systematisch en mas-saal worden uitgeroeid. „In hetoosten en midden van de provin-cie zijn streken waar geen roofvo-geljong meer groot wordt,” zegtSimon Bijlsma van de Milieufede-ratie. „Onderzoekers vinden dit

zo demotiverend dat ze daar nietmeer tellen.”

Friesland is de provincie waarlandelijk de meeste roofvogeldo-ding plaatsvindt. „Heel triest”,zegt Bijlsma. Hij denkt dat de da-ders vooral moeten worden ge-zocht in kringen van weidevogel-beschermers. „De Bond van FrieseVogelwachten zegt keer op keerdat er te veel roofvogels zijn endat die kuikens van grutto’s enkieviten opvreten. Zo creëer je in-direct een klimaat waarin bepaal-de lieden roofvogels om zeep hel-pen.”

Roofvogels eten echter meersoorten prooi, weet Bijlsma. „Eenbuizerd bijvoorbeeld vreet vooralmuizen.” Hij pleit voor meervoorlichting aan de jeugd over derol en het nut van roofvogels inFriesland. Ook moet de politiemeer optreden.

De Friese vogelwachten ont-kennen desgevraagd dat ze aan-zetten tot het doden van roofvo-gels en keuren het doden ervan af.

Veel jonge roofvogelsgedood in Friesland

Ruim 150 hectare natuur ging sinds afgelopen vrijdag verloren door een grote brand op de Strabrechtse Heide. Foto WFA

Correcties &a a nv u l l i n ge n

Frank SnoeksIn de rubriek Zapkliklees werdgisteren voetbalcommentatorFrank Koens vermeld. Hij heetFrank Snoeks.

Bureau voor de Statistiek (CBS).Naar vertrouwen in artsen en hetonderwijs is niet gekeken.

In het algemeen steeg het ver-trouwen van burgers in elkaar enin de instanties, zo blijkt. In 2008had 64 procent van de mensen ver-trouwen in ‘elkaar’ – bekenden enonbekenden – tegen 58 procent in2002. Bij 62 procent van de men-sen bestond vertrouwen in derechters, tegen 52 procent in 2002.Het minste vertrouwen krijgt hetEuropees Parlement. In 2008 had

het 48 procent van de Nederlan-ders voor zich gewonnen, in 2002zelfs maar 38 procent.

Volgens de onderzoekers is hetvertrouwen in de instituties in Ne-derland „positief, aangezien ver-trouwen een belangrijke indicatoris van sociale samenhang”.

Ook schrijven zij dat Nederlandmet Scandinavië, Groot-Brittan-nië en Oostenrijk „vooroploopt”als het gaat om het sociale vertrou-wen, het vertrouwen in de mede-m e n s.

De nabestaanden zijn in hoger be-roep gegaan en die procedure isnog niet afgerond.

Zowel het Joegoslavië-tribunaalals het Internationaal Gerechtshofheeft bepaald dat de moord op demoslims van Srebrenica moet wor-den aangemerkt als genocide.„Voor deelneming aan genocide isniet vereist dat Karremans, Fran-ken en Oosterveen de genocidaleintentie van de Bosnische Serviërsdeelden”, zegt advocaat LiesbethZegveld van Böhler advocaten dieNuhanovic en de familie Mustaficbijstaat. „De Duchtbatters be-schikten over kennis dat de geno-cide aanstaande was.”

Het OM heeft geen initiatief ge-nomen voor een strafrechtelijk on-derzoek. Deze opstelling leidde in2001 tot kritiek van de commissie-Van Kemenade die in opdracht vande regering onderzocht of Defen-sie loyaal had meegewerkt aan hetverzamelen en verstrekken van in-formatie. In het rapport ‘OmtrentSrebrenica’ wordt gesproken vaneen gebrekkige betrokkenheid vanhet OM in Arnhem – dat strafbarefeiten van militairen behandelt –en een lakse houding van het OM.

‘D u t ch b a twist vangenocide’Vervolg Genocide van pagina 1

Brandgevaar natuur

Verhoogd gevaar Groot gevaar

Zeer groot gevaar

Stations in planning ofgeen aktuele gegevensbeschikbaar

Geen stations aanwezig

Natuurbrandgevaar in Nederland per veiligheidsregio, vandaagom 12.00 uur

NRC 060710 / YS / Bron: natuurbrandgevaar.nl