Zwart op wit (maart 2015)

8
Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Jan Duden, Boniverlei 148/2, 2650 Edegem Jaargang 17, nummer 1 (maart - april - mei 2015) Driemaandelijks tijdschrift van beweging.net, een netwerk van sociale en christelijke organisaties www.antwerpen.beweging.net - [email protected] afgiftekantoor 2170 Merksem Centrum P106317 België-Belgique P.B. 2170 MERKSEM CENTRUM BC 1131 Om de ACV-kern van Edegem te versterken De ACV-kern van Edegem bestaat uit onge- veer 15 vrijwilligers. Vermits het ACV vooral de stem wil zijn van de actieve bevolking, is het nodig dat er meer werkenden of werk- zoekenden deel uitmaken van de kern in Ede- gem. Ben jij een overtuigde syndicalist en wil je de idee van solidariteit mee uitdragen? Dan ben je bij ons welkom! Om de ACV-leden van Edegem te vertegenwoordigen in het ACV verbond Antwerpen ACV-Edegem is via de Regio zuid vertegen- woordigd in het ACV-verbondsbestuur van Antwerpen. In een democratische vakbond is de stem van de leden belangrijk. Wil jij de stem van de ACV-leden van Edegem in het ACV verbond Antwerpen vertegenwoordi- gen? Dan heb je nu de kans! Om de beroepswerking in de ondernemingen te ondersteunen Er zijn nog veel grote en kleine ondernemin- gen waar syndicalisten het moeilijk hebben om voor de werknemersrechten op te komen. Wil jij weten wat deze rechten zijn en/of an- deren ondersteunen die de vakbond in hun onderneming willen vormgeven? Dan heb je daar nu de gelegenheid voor om dat samen met de ACV-kern van Edegem te doen. Om de Edegemse werknemers te vertegenwoordigen in de gemeentelijke overleginstanties Het gemeentebestuur van Edegem nodigt ACV-Edegem uit voor overleg over belangrijke plaatselijke aangelegenheden bv. het Plaat- selijke Werkgelegenheids Agenschap (PWA), de gemeentelijke comissie voor ruimtelijke ordening (GECORO), de raad voor gezin en kinderopvang, de mobiliteitsraad, de milieu- raad, ... Heb jij belangstelling om je te ver- diepen in de werknemersproblemen en wil jij de stem van de werknemers vertolken in de gemeentelijke fora? Dan kan dat vanuit de ACV- kern van Edegem! Om de ACV-stem te laten horen in beweging.net ACV-Edegem maakt deel uit van beweging. net Edegem om zijn stem in de politiek te vertolken. Wil jij niet aan de kant blijven staan, maar de brede werknemersstandpun- ten verdedigen? Dan kan dat via de ACV-kern Edegem! Posthof Een huis om te leren, te werken en anderen te ontmoeten Interesse? Neem contact op met Ton Harding, voorzitter ACV-Edegem, via [email protected] of telefoon 0473 913 131. Praktisch: de kern komt maandelijks samen op de derde dinsdag van de maand om 20 uur in De Schrans, Molenveldlaan 4. zwartop wit ACV Edegem zoekt overtuigde syndicalisten (m/v)!

description

Driemaandelijkse publicatie van bewegingspunt Edegem

Transcript of Zwart op wit (maart 2015)

Page 1: Zwart op wit (maart 2015)

Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Jan Duden, Boniverlei 148/2, 2650 EdegemJaargang 17, nummer 1 (maart - april - mei 2015)Driemaandelijks tijdschrift van beweging.net, een netwerk van sociale en christelijke organisatieswww.antwerpen.beweging.net - [email protected]

afgiftekantoor 2170 Merksem CentrumP106317

België-BelgiqueP.B.

2170 MERKSEMCENTRUMBC 1131

Om de ACV-kern van Edegemte versterkenDe ACV-kern van Edegem bestaat uit onge-veer 15 vrijwilligers. Vermits het ACV vooral de stem wil zijn van de actieve bevolking, is het nodig dat er meer werkenden of werk-zoekenden deel uitmaken van de kern in Ede-gem. Ben jij een overtuigde syndicalist en wil je de idee van solidariteit mee uitdragen? Dan ben je bij ons welkom!

Om de ACV-leden van Edegem tevertegenwoordigen in het ACVverbond AntwerpenACV-Edegem is via de Regio zuid vertegen-woordigd in het ACV-verbondsbestuur van Antwerpen. In een democratische vakbond is de stem van de leden belangrijk. Wil jij de stem van de ACV-leden van Edegem in het

ACV verbond Antwerpen vertegenwoordi-gen? Dan heb je nu de kans!

Om de beroepswerking in de ondernemingen te ondersteunenEr zijn nog veel grote en kleine ondernemin-gen waar syndicalisten het moeilijk hebben om voor de werknemersrechten op te komen. Wil jij weten wat deze rechten zijn en/of an-deren ondersteunen die de vakbond in hun onderneming willen vormgeven? Dan heb je daar nu de gelegenheid voor om dat samen met de ACV-kern van Edegem te doen.

Om de Edegemse werknemers te vertegenwoordigen in de gemeentelijke overleginstantiesHet gemeentebestuur van Edegem nodigt ACV-Edegem uit voor overleg over belangrijke

plaatselijke aangelegenheden bv. het Plaat-selijke Werkgelegenheids Agenschap (PWA), de gemeentelijke comissie voor ruimtelijke ordening (GECORO), de raad voor gezin en kinderopvang, de mobiliteitsraad, de milieu-raad, ... Heb jij belangstelling om je te ver-diepen in de werknemersproblemen en wil jij de stem van de werknemers vertolken in de gemeentelijke fora? Dan kan dat vanuit de ACV- kern van Edegem!

Om de ACV-stem te laten horen inbeweging.netACV-Edegem maakt deel uit van beweging.net Edegem om zijn stem in de politiek te vertolken. Wil jij niet aan de kant blijven staan, maar de brede werknemersstandpun-ten verdedigen? Dan kan dat via de ACV-kern Edegem!

Posthof Een huis om te leren, te werkenen anderen te ontmoeten

Interesse?

Neem contact op met Ton Harding, voorzitter ACV-Edegem, via [email protected] of telefoon 0473 913 131.Praktisch: de kern komt maandelijks samen op de derde dinsdag van de maand om 20 uur in De Schrans, Molenveldlaan 4.

zwartopwit

ACV Edegemzoekt overtuigde syndicalisten (m/v)!

Page 2: Zwart op wit (maart 2015)

2 ZWART OP WIT | MAART 2015

Vorig jaar op sinterklaasdag stelden Pierre Hens en André Mens hun boek over het Edegemse landbouwleven voor. Het boek was zo succesvol dat enkele maanden later een tweede druk ver-scheen.

Dat boek over de Edegemse boerderijen en tuinbouwbedrijven lokte zoveel reactie uit dat Davidsfonds Edegem besloot om in het najaar van 2016 een tweede deel te publiceren van ‘Edegem, dat boerendorp van toen …’ van Pierre Hens en André Mens. Deze nieuwe publicatie focust dan ook op wat er met de ‘Ede-gemse boerenzonen en –dochters’ gebeurde nadat zij hun hoe-ves hebben moeten verlaten.

Op zondag 8 februari werd tijdens een namiddaglezing al een tipje van de sluier gelicht. Onder zeer ruime belangstelling wer-den foto’s uit de oude doos getoond. Zo ziet u hierbij de foto van

de familie Dillen. Het kleine meisje helemaal vooraan rechts speelt nog een rol in het nieuwe boek.

Enkele telgen uit de grote landbouwersfamilies gaven met veel verve tekst en uitleg bij de beelden en demonstreerden hoe boerenpaarden tot prijsbeesten werden opgeleid en afgericht. Moderne internetbeelden lieten zien hoe de kleinkinderen en andere nazaten van de Edegemse land- en tuinbouwers hun weg gevonden hebben tot in Scandinavië, Australië en Canada.

De aanwezigen tijdens de lezing kregen ten slotte nog de kans kennis te maken met landbouwalaam uit lang vervlogen tijden. Foto’s, documenten en verhalen blijven binnenlopen bij Pierre Hens en André Mens. Hun nieuwe boek zal weer overlopen van de anekdoten, grote en kleine feiten. Wij kijken uit naar sinter-klaasdag 2016.

De familie Dillen: het trouwboekje van vader en moeder Dillen is een merkwaardig document.

Nieuwe en verrassende ontdekkingenover het ruraal erfgoed van Edegem

van toendat boerendorpEdegem,

Page 3: Zwart op wit (maart 2015)

3ZWART OP WIT | MAART 2015

:

Inzetten van vrijwilligersZorg in de vertrouwde omgeving verleend door mensen die dichtbij staan, biedt wellicht de grootste kansen op kwaliteit. Niet alles moet en kan de overheid invullen. Budgettaire beperkingen sturen de overheid tot het steeds meer benutten van vrijwillige inzet. Stoten we hier niet op grenzen? Hoever kan en mag dit gaan?

Commerciële invullingIs er naast het ‘recht op zorg’ niet evenzeer een ‘recht op zorg verlenen’ in aanvaardbare omstandig-heden? Kan de overheid zijn zorgverantwoordelijkheid overlaten aan de markt? Is er plaats voor een commerciële invulling van de zorg?

Betaalbaarheid van zorgHoe blijft de toegankelijkheid en betaalbaarheid van de zorg gewaarborgd? Wat kan de taak zijn van het lokale en regionale sociale middenveld? Dit zowel voor de zorgvrager als de mogelijke zorgver-lener.

Praatgast: Bernadette Van den HeuvelAls raadgever ouderenzorg bij minister Jo Vandeurzen deelt ze vanuit haar professionele deskundig-heid inzichten bij bovenstaande stellingen en wisselt ze graag van gedachten met de deelnemers.

Voorspellingen over onze steeds ouder wordende bevolking doen nadenken over de aanpak en invulling van ouderenzorg.

Je bent van harte welkom om mee in gesprek te gaan, inzichten teverruimen en wegen voor de toekomst uit te zetten.

Info: beweging.net regio [email protected] - 03 455 10 78

Interactief praatcafébeweging.net regio Rupel-Zuid

UITDAGINGEN VOOR(OUDEREN)ZORG

Woensdag 29 april - 20 uurZaal Da Capo

Lintsesteenweg 1A - Hove

Op 2 november wandelden we in het Zo-niënwoud. We kozen voor het stuk aan Je-zus-Eik. Prachtige dreven, een schitterend bos in herfsttooi, een onbekende bron … De 34 wandelaars hebben genoten.

Op 25 november wandelden we met seni-oren, in samenwerking met OCMW. Er wa-ren een veertigtal deelnemers die vanuit het centrum naar Buizegem en Mussen-burg wandelden. Op 27 november speel-den d’UZAren ‘Turks Bad’ in het Fortthea-ter. We hebben weer eens flink gelachen.

Pasar hielp ook mee aan het tot stand ko-men van de wandelkaart Zuidrand. Eén van de lussen in Edegem werd door ons ontwikkeld. De kaart bevat 23 wandelin-gen gespreid over 9 gemeentes en is te koop aan de balie van het gemeentehuis voor 5 euro.

Ook in 2015 staan we niet stilOp 27 januari wandelden we opnieuw met de senioren, ditmaal in Fort 5. Met een dertigtal maakten we kennis met heel het fortgebied. Op 31 januari speelde Streven ‘Een Fantastisch Trouwfeest’ in het Forttheater. Met 27 genoten we van dit blijspel. Al wat er verder te gebeuren staat, kon je horen en zien op onze info-avond van 6 februari. Je vindt alle infor-matie op onze website www.pasar.be/edegem onder de rubriek ‘Activiteiten’ of via voorzitter Jef Leyssens – 03 457 14 48.

Actief op stap met Pasar EdegemBoeiende wandelingen, sportieve fietstochten, culturele uitstappen, informatieve avonden, ... Stuk voor stuk met aandacht voor iedereen. Dat is Pasar!

Page 4: Zwart op wit (maart 2015)

4 ZWART OP WIT | MAART 2015

“Ik blijf me inzetten voor een goedecombinatie tussen werk en gezin”

We leven steeds langer, dat is goed nieuws. Dat betekent anderzijds dat de kosten voor de pensioenen en de zorg ook enorm toenemen. De komende vijf jaar moeten we zeven miljard extra voorzien voor de pensioenen. Als we willen dat onze sociale zekerheid dit kan blijven dragen, zullen we iedereen die kan werken aan het werk moeten krijgen en ook houden. We zullen ook allemaal iets langer moeten werken.

‘Bij de hervorming is er maximaal aan-dacht besteed aan de uitbreiding van het tijdskrediet voor zorg. Wie de zorg voor anderen wil opnemen kan nu rekenen op een mogelijke tijdskredietperiode van in totaal vier in plaats van de vroegere drie jaar. Ik was hier steeds een grote voorstan-der van’, zegt Nahima Lanjri.

Het tijdskrediet is er voor personen die zorgen voor kinderen tot de leeftijd van 8 jaar, voor werknemers die palliatieve zorg verlenen of een zwaar ziek gezins- of familielid verzorgen of voor ouders die zorgen voor een gehandicapt kind tot de leeftijd van 21 jaar. In totaal kan men nu dus vier jaar opnemen. Een deel van dit tijdskrediet, met een maximum van drie jaar, kan men ook opnemen voor het vol-gen van een opleiding.

te maken en ook de mogelijkheid te ge-ven om het verlof op te nemen onder de vorm van één tiende. Ouders zouden zo gedurende 40 maanden een halve dag per week of een volledige dag om de twee weken kunnen thuisblijven om de zorg-taken voor hun gezin op zich te nemen. Bovendien geeft dit voorstel de kans aan moeders én vaders om gedurende bepaal-de periodes rustmomenten in te lassen in hun werkleven. Dit wetsvoorstel wil ik nu prioritair op de agenda zetten van de commissie Sociale Zaken in het Federale Parlement’, aldus Nahima Lanjri.

‘Ook ouders die kinderen adopteren of als pleeggezin opvangen, wil ik actief onder-steunen in hun zorgtaken. Zo vraag ik het adoptieverlof vast te leggen op zes weken, ongeacht de leeftijd en het pleegzorgver-lof te verlengen naar tien dagen.’

Extra jaar tijdskrediet voor zorgHeel wat mensen gebruiken ook het tijds-krediet of loopbaanonderbreking voor de zorg van hun kroost of de zorg van een ziek familielid. In 2003 maakten 134.359 per-sonen gebruik van tijdskrediet/loopbaan-onderbreking. Dat steeg naar 202.554 personen in 2013. De nieuwe regering hervormde de regeling van het tijdskre-diet. Sinds 1 januari kan je niet langer tijdskrediet nemen zonder dat je dat hoeft motiveren.

‘Daarom is het belangrijk dat loopbanen flexibel kunnen worden georganiseerd. Zo moeten voldoende kinderopvang, flexibe-le werkuren en de mogelijkheid tot ouder-schapsverlof of tijdskrediet ervoor zorgen dat de balans in evenwicht is. Het gezin is en blijft voor mij een prioriteit. Vandaag zijn er verschillende stelsels die langer werken en de combinatie tussen werk en gezin makkelijker maken. Ik wil hier actief mijn steentje aan bijdragen’, zegt CD&V-Volksvertegenwoordiger Nahima Lanjri.

Oog voor ouderschapsverlofVandaag kan je als ouder vier maanden ouderschapsverlof nemen voor de zorg van je kind. Dat kan je voltijds of deel-tijds opnemen. Vooral vrouwen nemen dit verlof op. In 2012 ging het om 30.118 mannen tegenover 87.929 vrouwen. Of je kan - gespreid over een langere periode - vier-vijfde werken. Dit blijkt dan weer vooral bij mannen erg in trek. In 2012 de-den 20.874 mannen een beroep op deze regeling. Dit succes toont aan dat steeds meer gezinnen dit gebruiken om de com-binatie werk en gezin voor een periode te verlichten.

‘Gezien het succes van de vier-vijfde re-geling binnen het ouderschapsverlof én de vraag die ik kreeg van werknemers én werkgevers diende ik een wetsvoorstel in om het ouderschapsverlof nog flexibeler

Bewegingsmandataris Nahima Lanjri

[email protected]

Page 5: Zwart op wit (maart 2015)

5ZWART OP WIT | MAART 2015

Ons budget staat onder druk door allerlei kosten. Als je dan je werk verliest, ziek wordt of je hebt andere onverwachte uitgaven stapelen onbetaalde rekeningen zich snel op. De daaraan ver-bonden kosten maken je schulden groter en de maandelijkse last onmogelijk. Het kan iedereen overkomen en daar wil beweging.net Antwerpen concreet iets aan doen.

Beweging.net Antwerpen start samen met een aantal gerechts-deurwaarders ‘MyTrustO’ op. Deze dienstverlening overtuigt je schuldeisers dat je zal betalen op een realistisch tempo. Met My-trustO maakt een professioneel begeleider, in dit geval een neu-trale gerechtsdeurwaarder, op jouw vraag en in alle discretie een objectief en officieel document van je financiële situatie.

Samen stel je een haalbaar afbetalingsplan op en vermijd je on-nodige invorderingsprocedures. Je maakt je schuldeisers duide-lijk dat er geen dagvaarding of vonnis meer nodig is. De schuld-eiser is tegelijkertijd zeker dat de schuld zal afbetaald worden.

Resultaat: je budget gaat niet meer op aan onnodige bijkomende kosten van incassokantoren, advocaten en gerechtsdeurwaar-ders. Met MyTrustO begin je vanaf de eerste maand aan je afbe-talingen. Deze begeleiding kost je veel minder dan wat je aan invorderingskosten moet afbetalen. Zo geraak je uit de schulden-spiraal en kan je terug aan je toekomst werken!

HOE WERKT MY TRUSTO?STAP 1- Je belt naar tel. 03 220 12 00 (alle werkdagen tussen 9 en 12 uur).- Je legt je situatie uit en beantwoordt een aantal vragen. Zorg dat je pen en papier bij de hand hebt.- Je krijgt een afspraak om langs te komen op het kantoor (Nati-onalestraat 111, 2000 Antwerpen, gebouw A, eerste verdieping).- Breng zeker je identiteitskaart (met pincode) en de gevraagde dossierstukken mee naar je afspraak.- Je kiest vrijwillig en in alle discretie voor de opmaak van een allesomvattend financieel document ‘MyTrustO’ samen met een gerechtsdeurwaarder.- Dit document ‘MyTrustO’ is een overzicht van wie je bent, wat je bezit, verdient en welke schulden je hebt.- Dit objectief en juridisch aanvaard document toont aan hoeveel je werkelijk per maand kan afbetalen.

Voor het financieel document ‘MyTrustO’ betaal je aan de gerechtsdeurwaarder een éénmalige opmaak- en dossierkost van 150 euro (wordt mee opgenomen in afbetalingsplan).

AFBETALINGSPLAN VOOR JE SCHULDEISERSSTAP 2- Na de opmaak van het document ‘MyTrustO’ kan je aan de gerechtsdeurwaarder vragen om zijn officiële autoriteit en des-kundigheid te gebruiken om een concreet afbetalingsplan op te maken voor al je schuldeisers. Zo word je van deze zorgen en last verlost.- Je schuldeisers weten dat het document ‘MyTrustO’ juridisch aanvaard en betrouwbaar is om afbetalingsakkoorden, onder begeleiding van de gerechtsdeurwaarder als onafhankelijke par-tij, af te sluiten.- Hierdoor kom je eenvoudiger en sneller tot een akkoord met je schuldeisers.- Je schuldeisers hebben nu geen reden meer om bijkomende kosten van incasso, dagvaarding en vervolging te maken. Daar-door bespaar jij vele euro’s oplopende gerechts- en andere kosten (beslag op loon, auto, meubelen, ...).

Afhankelijk van het aantal schulddossiers rekent de gerechts-deurwaarder een beperkte behandelingskost aan voor de verde-re opvolging van je dossier. Deze kostprijs wordt vóór de opmaak van je afbetalingsplan berekend en afgesproken.

MyTrustOJe maakt eerst een afspraak via telefonisch contact op het nummer 03 220 12 00.Dit kan alle werkdagen tussen 9 en 12 uur.

MyTrustOPak zelf je schulden aan en vermijd extra kosten

Nieuwe dienstverlening

Page 6: Zwart op wit (maart 2015)

6 ZWART OP WIT | MAART 2015

Niettegenstaande de eerste sneeuwvlagen kon onze Femma, zoals heel vaak, rekenen op een droog dagje uit op 29 december. Ideaal om je onder te dompelen in de magische wereld van sneeuw, licht en ijs. En als ik naar de lucht keek dacht ik: ’we hebben iets met daarboven.’

De magische uitstap vanFemma Sint-Jozef

Femma vriendinnen bijgekomen.

In het station, onze spoorwegkathedraal, kregen we reeds een voorproefje van wat licht te bieden had. Een verlichte olifant, sierlijke vogels en prachtige kerstbomen brachten ons in de juiste stemming. On-willekeurig moest ik denken aan: Zie ik de lichtjes van …neen, niet van de Schelde maar van de Zoo.

De Zoo vierde het nieuwe jaar op authen-tieke Chinese wijze en was omgetoverd tot een echt Chinees lichtspel. Meer dan 60 Chinese kunstwerken sierden de tuin. Een draak van 40 meter lang, pinguïns, olifanten, leeuwen, vissen en bloemen

zorgden voor een unieke magische sfeer. Met typische Chinese animatie zoals goo-chelen en dansen waanden we ons echt in China.

Op de dag dat de chinezen nieuwjaar vie-ren, worden lantaarns en lampions aan-gestoken om te bidden voor een goede oogst en om Taiyi, de god van de hemel, gunstig te stemmen. Zo’n lichtspektakel is om nooit te vergeten, gewoon schitte-rend. Ik zou het gewoon de hemel kunnen in prijzen ter ere van onze God. Ik ben er zeker van dat Hij het hemels zal vinden.

Magda Boyart

We vertrokken met goed ingeduffelde vrouwen naar de Zuiderdokken om te ge-nieten van de uit ijs gemaakte sprookjesfi-guren van Walt Disney. Het is ongelooflijk hoe mensenhanden bij zulke vriestempe-raturen deze wondere wereld tot leven kunnen brengen. Het was schitterend, letterlijk en figuurlijk. Toch waren we blij om in de warmte terug op temperatuur te kunnen komen bij een lekker kopje koffie met iets erbij. We kikkerden er meteen van op.

In groepjes verdeeld, genoten we slen-terend van de prachtige kerstverlichting op de Meir. Zo trokken we richting ‘China Light Zoo’. Ondertussen waren er nog 15

Quiz van Femma Edegem Sint-Jozef Met 26 vrouwen werd op 19 januari gestreden voor de titel ‘de slimste vrouw van Edegem’.

Na het oplossen van 20 quizvragen was het woord ‘vrouwenvolleybalteam’ niet gemakkelijk te vinden. Daarna volgden droedels, rebussen, muziekvragen, actualiteit en moest je met speelkaarten een brug maken. Bij de derde ronde waren er meerkeuzevragen. Wist je dat een witte haai meer dan 300 tanden heeft en dat de grootste schoenmaat ‘66’ is en dat bonobo’s de grootste versierders zijn? Met amper één punt verschil werd de quiz gewonnen door Hilda Van Winckel, Delly De Cock, Monique Neckebroek en Hermiene Verbeelen. Greta Soetens

Page 7: Zwart op wit (maart 2015)

7ZWART OP WIT | MAART 2015

Dagenlang hebben wij staan palaveren, maar bleven beiden op ons standpunt staan: ik weiger enig risico te lopen en pleit voor de clandestiniteit maar Jacob vindt dat we naar buiten moeten komen. Vandaar uiteindelijk bijgevoegd compro-mis, voornamelijk Jacobs idee. Hij voelt de onweerstaanbare drang om voor mij op te komen. Er was geen tegenhouden aan.

Ik ben echter bang voor het spreekwoor-delijke addertje onder het gras. Zoals ik u reeds verteld heb, dreigt Jacob zijn stand-plaats in de Terelststraat kwijt te spelen en ik heb zo een flauw vermoeden dat hij op deze manier mijn plaats probeert in te nemen. Ik weet dus niet of u mij nog vaak terug zal zien. Dat zal de toekomst moe-ten uitwijzen. Oefen alvast uw Latijn!

Uw Cornelius Guldentop Spook te Edegem

dat Jacob ter linkerzijde een fiere, vurige pelgrim is, maar ter rechterzijde een oor-logszuchtig ridder. Zijn rechterzijde pleit dan ook heel erg voor militairen in het straatbeeld. Verhoogd de veiligheid, be-weert hij.

Toen ik hem mijn twijfel meedeelde om in de toekomst nog met het hoofd onder de arm rond te dolen, was hij bijzonder ont-stemt. ‘Vultus est index animi’, brulde hij. ‘Je mag je gezicht, je ziel, niet verbergen voor de tegenstander. Je moet daar trots op zijn.’ Maar ik ben helemaal niet trots. Ik ben bijzonder bang, om niet te zeggen lichtjes panisch.

Hij heeft nog een lange tijd staan donder-preken, maar ik liet me niet vermurwen. Ik heb ook mijn principes: liever blode Corneel, dan dode Corneel. Het is wel geen Latijn, maar bekt wel goed vind ik zelf.

Ik geef u meteen de vertaling van het ci-taat mee, zodat u niet hoeft te wachten tot het einde van dit stukje. ‘Vultus est index animi’ wil zoveel zeggen als ‘het gezicht is de spiegel van de ziel’. Dat was een dui-delijke sneer naar mij toe. U moet weten dat naar aanleiding van de bizarre tijden waarin we momenteel leven – denk aan de aanslagen in Parijs en de gruwelbeel-den van IS – ik weiger om mij nog te laten afbeelden met het hoofd onder de arm. Je zal maar eens hooligans van voetbalclub Standard Liège tegenkomen!

Ik weet het, ik ben altijd een angsthaas geweest en zal dat ook blijven. Ik stop mij liever weg en dool ’s nachts door de donkere straten, dan dat ik het risico loop overdag ergernis op te wekken bij toeval-lige passanten. Mijn vriend Jacob is echter het tegenovergestelde. Die staat man-haftig te zwaaien met zijn zwaard. Zijn bijnaam is niet voor niets Boanerges, zoon van de donder. Ik heb het u reeds verteld

Vultus est index animi,’ snauwde mijn vriend Jacob mij toe. Hij had weer zo’n neerslachtige bui waarbij hij dan telkens Latijnse citaten uitspuwt. Het tochtte erg op de hoek van de Terelststraat - waar hij nog steeds zijn standplaats heeft - maar dat was niet de reden voor zijn slecht humeur, wel mijn paniekaanval.

Lieve mensen van Edegem

Page 8: Zwart op wit (maart 2015)

8 ZWART OP WIT | MAART 2015

werkt structureel samen met financiële partners die duurzame ontwikkeling en maatschappelijk engagement hoog in het vaandel dragen.

i.s.m.DVV-agent in Edegem:ATTENT!Prins Boudewijnlaan 443

len, nieuwe gezinnen of nieuwe babysit-ters te woord staan om uit te leggen hoe het systeem werkte, ...). Voor de Gezins-bond heeft ze ook het Elfenbankje mee opgericht.

Zij was ook jarenlang gastgezin voor de volksdansers. Haar deur stond voor ie-dereen open: buren, kennissen, vrienden en de vrienden van haar kinderen. Later stond ze in de wereldwinkel van Oxfam als vrijwilligster.

Toen de kinderen het huis uit waren of niet meer moesten studeren, engageerde Magda zich bij Femma (toen nog KAV). Zij organiseert de daguitstappen, fietstoch-ten en wandelingen. Samen met haar echtgenoot bereidt ze de tochten tot in de puntjes voor. Ze straalt enthousiasme uit en spoort andere vrouwen aan om mee op

stap te gaan. Ze leidt ook de kernleden-vergaderingen in goede banen en bezoekt zieke leden thuis en in het ziekenhuis. Ze ontvangt je graag met koffie en koekjes en maakt tijd voor een gezellig praatje.

Volgend jaar in november viert Femma Sint-Jozef haar 50-jarig bestaan en Mag-da is al druk bezig met de voorbereiding hiervan. Een goed bestuur en vele kern-leden ondersteunen deze Femmagroep, maar zonder de belangloze inzet en het enthousiasme van Magda zou de groep niet draaien.

Toen er - door omstandigheden - beroep moest gedaan worden op vrijwilligers om de werking van het parochiecentrum De Schrans draaiende te houden, kon men ook volop rekenen op de inzet van Magda en haar echtgenoot.

Magda Janssens bracht haar jeugd door in Berchem en dat heeft men in Chiro Sint-Willibrordus in Berchem geweten. Ze speelde er banjo. In 1966 trouwde zij met Guido Stoffelen en vestigden zij zich in Wilrijk.

In 1970 kwamen zij in de Baron de Cel-leslaan in Edegem wonen en kregen drie dochters en twee zonen. Je kon haar steeds opgewekt aantreffen aan de schoolpoort. Zij hielp tussendoor als GO in weer en wind de schoolgaande jeugd vei-lig de straat over. Zolang de kinderen nog thuis waren, lag haar engagement vooral bij de Gezinsbond (toen nog de Bond van grote en jonge gezinnen). Magda en Gui-do staken heel veel tijd in de Gezinsbond en vooral de kinderoppasdienst (telefoons opnemen van mensen die babysit wilden vragen, avonden lang babysitters opbel-

Tussen pot en pint gehoord in De Schrans: ‘Wie er echt een bloemeke verdient, is zeker Magda Stoffelen. Wie? Wie Magda Stoffelen niet kent in Edegem, komt van een andere planeet. Waar die zich als vrijwilliger niet voor inzet!’

Een bloemeke voorMagda Stoffelen