Zwart op wit (december 2015)

8
Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Jan Duden, Boniverlei 148/2, 2650 Edegem Jaargang 17, nummer 4 (december 2015 - januari 2016 - februari 2016) Driemaandelijks tijdschrift van beweging.net, een netwerk van sociale en christelijke organisaties www.beweging.net/antwerpen - [email protected] Wellicht kent u ze wel. De vooroordelen over ‘de jongeren’. Ze zijn lui, onverantwoordelijk, willen bij hun eerste job een auto en hoog loon of willen niet werken. Het enige waar ze goed in zijn is alcohol en drugs gebruiken. Diensten) die ook de duizenden mensen toesprak was duidelijk. Besparen op kap van jongeren en jonge gezinnen is nefast voor onze toekomst. Goede en betaalbare opleidingen, werkbaar werk, ondersteu- ning in plaats van het extra belasten van jonge gezinnen, ... waren enkele van haar speerpunten. Het ACV staat in voor solidariteit: niet enkel vooruitgang voor de sterkeren en vermogenden maar samen vooruitgaan in welvaart en welzijn. Oproep aan jongeren, gezinnen met jonge kinderen, tieners, twintigers, dertigers, ... ACV Edegem kan enkel goed werken als we voldoende input en feedback krijgen. We begrijpen dat sommigen niet warm lopen voor een saaie vergadering in een stoffige achterkamer. De realiteit is echter anders. Onze groep van gemotiveerde leden staan te popelen om uw ideeën, voorstellen, op- merkingen of wat dan ook te aanhoren en te bespreken. Eén keer per maand gemid- deld twee uurtjes van uw drukke agenda besteden aan een ACV-vergadering kan u niet enkel heel veel bijleren, het kan onze werking enkel maar verbeteren. Ook in de onderneming ! In 2016 worden er in de ondernemingen sociale verkiezingen georganiseerd. Dan zullen de werknemersafgevaardigden democratisch verkozen worden. Wie over- weegt om zich kandidaat te stellen kan meer informatie bekomen bij ACV Ede- gem! André Van Ekelenburg Er is hoop Tijdens Manifiesta, het feest van de soli- dariteit dat op 19 september voor de zesde keer plaats vond in Bredene, zag je tussen de meer dan 13.000 aanwezigen heel veel jongeren. Jongeren die zich inzetten voor de toekomst. Neem nu Nathalie Egger- mont (27 jaar) en voorzitster van Climate Express. In tegenstelling tot enkele oudere sprekers stond zij niet verscholen achter een spreekgestoelte. Zonder spiekbriee gaf ze een wereldspeech waarin ze vroeg om mee iets te doen tegen de klimaatop- warming. ACV denkt aan de toekomst Het ACV dat al vanaf de eerste editie pro- minent aanwezig is op Manifiesta had niet enkel een grotere stand, het ‘groen plein’ behuisde ook andere deelorganisaties. Pia Stalpaert (voorzitter ACV Voeding en Jongeren zijn de toekomst! zwartop wit Pia Stalpaert

description

Driemaandelijkse publicatie van bewegingspunt Edegem

Transcript of Zwart op wit (december 2015)

Page 1: Zwart op wit (december 2015)

Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Jan Duden, Boniverlei 148/2, 2650 EdegemJaargang 17, nummer 4 (december 2015 - januari 2016 - februari 2016)Driemaandelijks tijdschrift van beweging.net, een netwerk van sociale en christelijke organisatieswww.beweging.net/antwerpen - [email protected]

Wellicht kent u ze wel. De vooroordelen over ‘de jongeren’. Ze zijn lui, onverantwoordelijk, willen bij hun eerste job een auto en hoog loon of willen niet werken. Het enige waar ze goed in zijn is alcohol en drugs gebruiken.

Diensten) die ook de duizenden mensen toesprak was duidelijk. Besparen op kap van jongeren en jonge gezinnen is nefast voor onze toekomst. Goede en betaalbare opleidingen, werkbaar werk, ondersteu-ning in plaats van het extra belasten van jonge gezinnen, ... waren enkele van haar speerpunten.

Het ACV staat in voor solidariteit: niet enkel vooruitgang voor de sterkeren en vermogenden maar samen vooruitgaan in welvaart en welzijn.

Oproep aan jongeren, gezinnen met jonge kinderen, tieners, twintigers, dertigers, ...ACV Edegem kan enkel goed werken als we voldoende input en feedback krijgen. We begrijpen dat sommigen niet warm lopen voor een saaie vergadering in een stoffige achterkamer. De realiteit is echter anders.

Onze groep van gemotiveerde leden staan te popelen om uw ideeën, voorstellen, op-merkingen of wat dan ook te aanhoren en te bespreken. Eén keer per maand gemid-deld twee uurtjes van uw drukke agenda besteden aan een ACV-vergadering kan u niet enkel heel veel bijleren, het kan onze werking enkel maar verbeteren.

Ook in de onderneming !In 2016 worden er in de ondernemingen sociale verkiezingen georganiseerd. Dan zullen de werknemersafgevaardigden democratisch verkozen worden. Wie over-weegt om zich kandidaat te stellen kan meer informatie bekomen bij ACV Ede-gem!

André Van Ekelenburg

Er is hoopTijdens Manifiesta, het feest van de soli-dariteit dat op 19 september voor de zesde keer plaats vond in Bredene, zag je tussen de meer dan 13.000 aanwezigen heel veel jongeren. Jongeren die zich inzetten voor de toekomst. Neem nu Nathalie Egger-mont (27 jaar) en voorzitster van Climate Express. In tegenstelling tot enkele oudere sprekers stond zij niet verscholen achter een spreekgestoelte. Zonder spiekbriefje gaf ze een wereldspeech waarin ze vroeg om mee iets te doen tegen de klimaatop-warming.

ACV denkt aan de toekomstHet ACV dat al vanaf de eerste editie pro-minent aanwezig is op Manifiesta had niet enkel een grotere stand, het ‘groen plein’ behuisde ook andere deelorganisaties. Pia Stalpaert (voorzitter ACV Voeding en

Jongeren zijn de toekomst!

zwartopwit

Pia Stalpaert

Page 2: Zwart op wit (december 2015)

2 ZWART OP WIT | DECEMBER 2015

Ons budget staat onder druk door allerlei kosten. Als je dan je werk verliest, ziek wordt of je hebt andere onverwachte uitgaven stapelen onbetaalde rekeningen zich snel op. De daaraan ver-bonden kosten maken je schulden groter en de maandelijkse last onmogelijk. Het kan iedereen overkomen en daar wil beweging.net Antwerpen concreet iets aan doen.

Beweging.net Antwerpen start samen met een aantal gerechts-deurwaarders ‘MyTrustO’ op. Deze dienstverlening overtuigt je schuldeisers dat je zal betalen op een realistisch tempo. Met My-trustO maakt een professioneel begeleider, in dit geval een neu-trale gerechtsdeurwaarder, op jouw vraag en in alle discretie een objectief en officieel document van je financiële situatie.

Samen stel je een haalbaar afbetalingsplan op en vermijd je on-nodige invorderingsprocedures. Je maakt je schuldeisers duide-lijk dat er geen dagvaarding of vonnis meer nodig is. De schuld-eiser is tegelijkertijd zeker dat de schuld zal afbetaald worden.

Resultaat: je budget gaat niet meer op aan onnodige bijkomende kosten van incassokantoren, advocaten en gerechtsdeurwaar-ders. Met MyTrustO begin je vanaf de eerste maand aan je afbe-talingen. Deze begeleiding kost je veel minder dan wat je aan invorderingskosten moet afbetalen. Zo geraak je uit de schulden-spiraal en kan je terug aan je toekomst werken!

HOE WERKT MY TRUSTO?STAP 1- Je belt naar tel. 03 220 12 00 (alle werkdagen tussen 9 en 12 uur).- Je legt je situatie uit en beantwoordt een aantal vragen. Zorg dat je pen en papier bij de hand hebt.- Je krijgt een afspraak om langs te komen op het kantoor (Nati-onalestraat 111, 2000 Antwerpen, gebouw A, eerste verdieping).- Breng zeker je identiteitskaart (met pincode) en de gevraagde dossierstukken mee naar je afspraak.- Je kiest vrijwillig en in alle discretie voor de opmaak van een allesomvattend financieel document ‘MyTrustO’ samen met een gerechtsdeurwaarder.- Dit document ‘MyTrustO’ is een overzicht van wie je bent, wat je bezit, verdient en welke schulden je hebt.- Dit objectief en juridisch aanvaard document toont aan hoeveel je werkelijk per maand kan afbetalen.

Voor het financieel document ‘MyTrustO’ betaal je aan de gerechtsdeurwaarder een éénmalige opmaak- en dossierkost van 150 euro (wordt mee opgenomen in afbetalingsplan)

AFBETALINGSPLAN VOOR JE SCHULDEISERSSTAP 2- Na de opmaak van het document ‘MyTrustO’ kan je aan de gerechtsdeurwaarder vragen om zijn officiële autoriteit en des-kundigheid te gebruiken om een concreet afbetalingsplan op te maken voor al je schuldeisers. Zo word je van deze zorgen en last verlost.- Je schuldeisers weten dat het document ‘MyTrustO’ juridisch aanvaard en betrouwbaar is om afbetalingsakkoorden, onder begeleiding van de gerechtsdeurwaarder als onafhankelijke par-tij, af te sluiten.- Hierdoor kom je eenvoudiger en sneller tot een akkoord met je schuldeisers.- Je schuldeisers hebben nu geen reden meer om bijkomende kosten van incasso, dagvaarding en vervolging te maken. Daar-door bespaar jij vele euro’s oplopende gerechts- en andere kosten (beslag op loon, auto, meubelen, ...).

Afhankelijk van het aantal schulddossiers rekent de gerechts-deurwaarder een beperkte behandelingskost aan voor de verde-re opvolging van je dossier. Deze kostprijs wordt vóór de opmaak van je afbetalingsplan berekend en afgesproken.

MyTrustOJe maakt eerst een afspraak via telefonisch contact op het nummer 03 220 12 00.Dit kan alle werkdagen tussen 9 en 12 uur.

MyTrustOPak zelf je schulden aan en vermijd extra kosten

Nieuwe dienstverlening

Page 3: Zwart op wit (december 2015)

3ZWART OP WIT | DECEMBER 2015

Met Femma Edegem Sint-Jozef naar MonsZonovergoten was het op 30 september bij ons vertrek naar de culturele hoofdstad Mons. De zon geeft mensen vreugde en dat was ook te horen in de volle autobus. We komen mekaar regelmatig tegen en toch hebben we telkens veel aan elkaar te vertellen.

Nieuwe dienstverlening

Het zijn echte pareltjes van glassierkunst.

Op Drievuldigheidszondag wordt de koets met het schrijn van de heilige Waldetrude rondgereden in de stad. Er komt ware stuurmanskunst aan te pas om het schrijn onbeschadigd terug in de kerk te krijgen. Na een lekker middagmaal trokken we naar het Musée François Duesberg. Het herbergt een indrukwekkende verzame-ling van klokken, zilverwerk en porselein.

We zouden geen vrouwen zijn als we geen tijdje vrij kregen om te flaneren. In kleine

groepjes verkenden enkelen de stad, an-deren bekeken winkels of vonden het ge-sprekje met Elio di Rupo ‘de max’. Tot slot, na een vermoeiende en leerrijke dag, nog even neerstrijken op een zonovergoten terrasje op de Grand Place. We genoten er van.

De flamboyant indruk van Mons bleef na-zinderen en toch waren we blij om terug in Edegem te zijn.

Magda Boyart

Omdat we vroeg op stap waren bleven de traditionele lange files zo goed als ach-terwege. Bij aankomst leek de stad opge-poetst voor ons bezoek, mede ook dankzij de stralen de zon. Onze rondleiding begon met een lekker kopje koffie.

Stad van DoudouMons werd al 2002 de Waalse cultu-rele hoofdstad genoemd. De stad van de ‘Doudou’ is immers een stad vol charme die ons vooral onderdompelt in het verle-den. De oudste gedeelten van dit bouw-kundig pareltje dateren uit de periode van 1458-1477. Het is nog pure gotiek. Het stadhuis staat in het midden de ‘Grand Place’.

Buiten bewonderden we de beeldhouw-werkjes van ‘Le Doudou’ (de draak), Sint Joris en een schattig aapje (Le Sage du Grand Garde). Afgesleten en blinkend gepolijst van de vele handen die het als geluksbrenger beschouwen. Verder trok het zeer bijzonder slot van de imposante ingangspoort onze aandacht. Achter de hoofdingang bevindt zich de charmante ‘Jardin du Mayeur’ met het bronzen beeld van de ‘Ropieur’, symbool van de jeugd van Mons.

Uitzicht over de stadWe bezochten de mooie salons, ingericht in de 16de, 18de en 19de eeuw en nog volledig gemeubileerd als weleer. Prach-tige wandtapijten en schilderwerken versieren de muren. Nadien een hele klim naar het Belfort (Le Catiau)zoals het lief-devol in Mons wordt genoemd. Het werd gebouwd met zandsteen van Bray in de 17de eeuw in sobere barokstijl, enig in zijn soort. De ornamenten werden in blauwe steen uitgevoerd. Hoog boven de stad is het uitzicht prachtig.

De Collegiale kerk van de heilige Walde-trude maakt een adembenemende in-druk. In deze gotische kerk bewonderden we de prachtige albasten beeldhouwwer-ken van Jacques Du Broeucq. De zon deed de glasramen uit de 15de eeuw schitteren.

Page 4: Zwart op wit (december 2015)

4 ZWART OP WIT | DECEMBER 2015

Een mooie toekomst waar iedereen van kan dromen is voor mensen in armoede veraf. Vooral op het vlak van wonen, vervoer en gezondheid stelt Welzijnszorg vast dat duurzame maatregelen ontbreken. Daardoor hebben mensen in armoede het extra moeilijk. Daarom voert Welzijnszorg campagne in 2015. We hopen dat jij ook meedoet. Samen voor een toekomst zonder armoede!

Maak zelf het verschilWelzijnszorg strijdt, samen met partners zoals beweging.net en Welzijnsschakels, in deze campagne voor een toekomst in een thuis, met basisbereikbaarheid en in goede gezondheid. Wil je mee het verschil maken? Zet dan een actie op en/of onder-teken onze politieke eisen.

Kan je een beetje tijd en energie delen met anderen? Wil je je capaciteiten inzetten in een lokale welzijnsschakel? Dit is een groep waar mensen met minder en meer kansen elkaar ontmoeten. Als lotgenoot met ervaring rond armoede en uitslui-ting. Of als medestander in de strijd voor een beter leven. Wat voor jou een kleine inspanning vergt, betekent voor anderen een wereld van verschil. Een engagement – op je eigen maat en ritme – dat je leven verrijkt. Zo gebeurt het dagelijks in 150 vrijwilligersgroepen van Welzijnsscha-kels in Vlaanderen. Waar mensen elkaars vreugde en zorgen delen, begint bescher-ming tegen armoede.

Toekomst in goede gezondheidArmoede geeft niet alleen geldzorgen. Ook je gezondheid lijdt eronder. Zo’n huis waar het koud en vochtig is, daar word je ziek van. Maar er komt ook heel wat stress kijken bij een leven in armoede. Niet we-ten hoe je de maand doorkomt, je zorgen maken om de toekomst van je kinderen of wat je die avond zal eten, ook daar word je ziek van. Zowel je lichaam als je hoofd lijden onder een leven in armoede.

Voor iedereen is gezond leven belangrijk: genoeg bewegen, gezond en afwisselend eten, op tijd naar de dokter of de tandarts ... zorgen voor een gezonde geest in een gezond lichaam.

Maar ook hier weer vallen mensen in armoede uit de boot. Arm maakt ziek. Voortdurende stress weegt op je mentale en fysieke gezondheid. In die omstandig-heden is het niet gemakkelijk om jezelf een gezonde levensstijl aan te meten.

Toekomst in een thuisMensen in armoede wonen vaak in slech-te, energieverslindende huizen. Daardoor betalen ze een te hoge energiefactuur. Er is nood aan meer structurele oplossingen om de (energie)kwaliteit van heel wat woningen te verbeteren.

Energiebesparende maatregelen of reno-vaties worden niet uitgevoerd in wonin-gen waar ze het meest nodig zijn omdat ze niet binnen handbereik liggen van hun inwoners. En ook de eigenaars willen of kunnen niet investeren. Naast energie blijkt ook vocht een toenemend probleem. Een vochtig of koud huis is slecht voor de gezondheid en de kwaliteit van leven.

Toekomst met basisbereikbaarheidMensen in armoede verplaatsen zich door omstandigheden al behoorlijk duurzaam: met het openbaar vervoer, te voet of met de fiets. Vaak gaat het hier om een vorm van vervoersarmoede. Financiële knel-punten, een gebrek aan informatie of niet toegankelijke informatie, fysieke be-perkingen of een gebrekkig aanbod zijn vaak gehoorde oorzaken. Nochtans is een goede mobiliteit de sleutel tot deelname aan de samenleving.

Onderschrijf de politieke eisen opwww.welzijnszorg.be

[email protected] – tel. 03 217 24 90

Page 5: Zwart op wit (december 2015)

5ZWART OP WIT | DECEMBER 2015

Pasar Edegem trekt er regelmatig op uit. Ontdek hun voorbije activiteiten en misschien krijg je de smaak te pakken om deel te nemen aan één van hun volgende activiteiten!

Terugblik op geslaagde Pasar-activiteiten

Zondag 8 november:herfstwandelingDe Reukenswandelig werd pas vorig jaar voor het eerst ingewandeld. Ze behoort tot de wandelingen van de kaart van de Zuidrand. Ook deze wandeling is een ech-te kennismaking met de natuur en heel erg de moeite waard. Wie er niet bij was kan de kaart bekomen op het gemeente-huis en zelf eens genieten!

Wat nog komt ...Met ons bestuur werken we hard om het programma voor 2016 op punt te stel-len. Begin januari krijgen onze leden dat thuis besteld. Niet-leden kunnen vanaf dan onze website raadplegen en zijn altijd welkom om kennis te maken met onze werking.

greep uit wat we zagen. Een welgevulde dag!

Dinsdag 25 augustus:wandeling met OCMWDe Fortwandeling werd uitgebreid naar de monumenten aan de Mariënlaan en op de Parantplaats. Telkens met de no-dige uitleg. En in het Fort wandelden we in omgekeerde richting zodat we telkens een nieuw beeld ervan kregen.

Zondag 13 september: Stiltepad in WeertDeze wandeling werd vorig jaar verkozen tot de wandeling van het jaar. Met vertrek aan het museum De Zilverreiger kwamen we in een zeer rustige omgeving terecht. De naam Stiltepad is niet gestolen!

Zondag 23 augustus: ambachtelijk weekend in het Land van WaasZoals elk jaar stippelden we een parcours uit met verschillende ambachten. Via het Kallebeekveer kwamen we in Rupelmon-de aan bij de getijdemolen. De molenaar gaf ons deskundige uitleg. Aan het weef-getouw werd naarstig gewerkt.

In Temse werden juwelen gemaakt zowel met kralen als met de glasbrander. In Sint-Niklaas zagen we wenskaartjes en proef-den we van zelfgemaakte likeuren. In de brouwerij Verhofstede met zijn aanbod van wijnen en likeuren was het helaas veel te druk. In Haasdonk waren we blij te kunnen schuilen voor de regen en on-dertussen te genieten van lekkere taart en verse speculaaskoekjes. Dit is maar een

Liesbeth In-‘t-Ven - BuyckxTurnhout 8 mei 1928 – Mortsel 8 november 2015

Op 8 november heeft Liesbeth In-‘t-Ven-Buyckx ons - na een korte hospitaalopname - verlaten. Haar overlijden kwam vrij onverwacht. Naast de zorg voor haar mooi en groot gezin en de steun aan haar echtgenoot ere-schepen Willy In-‘t-Ven, was Liesbeth erg sociaal be-wogen.

Als kernlid, ondervoorzitster en gedurende acht jaar als voorzitster van KAV-Buizegem bracht zij menselijke warmte in de wijk. Een luisterend oor, een bezorgd informeren naar kinderen of ouders, een gouden raad ... Liesbeth had er altijd tijd voor. Gedurende jaren leidde zij op woensdag met succes de populaire naaiclub in Buizegem. Hoofdbe-stuur en dagelijks bestuur van beweging.net (ACW)-Edegem konden steeds beroep op haar doen.

Beweging.net Edegem biedt aan haar echtgenoot Willy, haar kinde-ren, kleinkinderen en achterkleinzoontjes hun christelijke deelneming aan.

www.pasar.be/edegem - tel. 03 457 14 48

Page 6: Zwart op wit (december 2015)

6 ZWART OP WIT | DECEMBER 2015

InspiratiedagWie het voelt kriebelen, maar nog inspiratie zoekt kan op 14 december in Brussel deelnemen aan een inspiratiedag met ver-schillende workshops en enkele interessante gastsprekers zoals kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen en volksverte-genwoordiger Nahima Lanjri. Praktische info op www.gastvrijegemeente.be

RaambordjeHelp ons mee om massaal de raambordjes ‘ Welkom in mijn gast-vrije gemeente’ te verspreiden. Hang ze aan je venster, vraag aan vrienden, familie en buren om ook bordjes op te hangen. Zo to-nen we samen onze solidariteit en gastvrijheid met mensen in nood. Want met 1 lucifer kan je een groot en warm kampvuur aansteken!

Een schoon en warm pleidooi dat helemaal aansluit bij de so-lidaire visie van beweging.net. Daarom ondersteunen wij met volle overtuiging de campagne ‘gastvrije gemeente’ van vluch-telingenwerk Vlaanderen. We willen tonen dat er in Vlaanderen heel wat geëngageerde, warme en solidaire mensen te vinden zijn die zich willen inzetten voor mensen die hun land ontvlucht zijn.

Warme menselijkheidJa, er is nood aan grote politiek: spreidingsplannen voor de EU-landen, de conventie van Genève, ... Ja, er is nood aan een gepast en menselijk beleid: opvangplekken, taallessen, ... Maar daar-naast is er de puur menselijke factor. Mensen die have en goed achterlaten en levensgevaarlijke tochten ondernemen om elders een beter leven op te bouwen hebben nood aan menselijkheid. Een warme ontmoeting, een positief signaal, een maaltijd on-der vrienden, ... Dingen die allemaal bij onze beweging horen, dingen die wij delen met elkaar binnen en buiten de beweging.

De campagne gastvrije gemeente wil alle initiatieven die men-sen nemen voor vluchtelingen en asielzoekers bundelen. Een school die koekjes bakt en verkoopt, mensen die kledij inzame-len, Nederlandse les geven of een benefiet organiseren, ...

Allemaal waardevolle acties die verzameld worden op www.gastvrijegemeente.be.

Salam, yambi, hoşgeldin, benvenuti,wilkommen, bienvenu, welkom ...

Want ‘wie de hel ontvlucht, moeten wij ontvangen. De plicht tot gastvrijheid is ouder en universeler dan het christendom of dan de Europese waarden.’ (Geert Van Istendael)

Info en aanvraag raambordjes

beweging.net Antwerpen [email protected]

03 220 12 05www.gastvrijegemeente.be

Page 7: Zwart op wit (december 2015)

7ZWART OP WIT | DECEMBER 2015

ten. Dat was waarschijnlijk de aanleiding om in lichte euforie zijn droom over een betere standplaats uit de doeken te doen. Het bordes van kasteel Hof Ter Linden met achter zich een kwalitatieve business-club met sterrenchef werd zijn Utopia.

Wij – Manke Lies en ikzelf – maken ons dus terecht zorgen over onze vriend Jacob. De beloofde sterrenchef uit het Deense Noma komt niet. Financiële besognes. Jacob weet nog van niets. Hij leest geen populaire kranten, zegt hij zelf. Wij hou-den het nog even stil en kijken de kat uit de boom. Met de donkere wintermaanden voor de boeg, houden wij hem best uit de wind in de Terelststraat.

U hoeft zich geen zorgen te maken. Wij houden u op de hoogte.

Uw Cornelius GuldentopSpook te Edegem

Die zat raak, want Lies heeft recht van spreken. Eeuwenlang resideert zij al in Fort 5 met haar spinnewieltje. Zij heeft nog iets goed te maken. Dat is ondertus-sen gebeurt. Met haar spinnewieltje ligt Manke Lies immers aan de basis van de hype rond het breien, naaien, decore-ren en upcycling dat bij Femma-leden hoge ogen gooit dezer dagen. In talrijke Femma-afdelingen wordt Manke Lies ge-vraagd haar technieken in creatieve hand-arbeid uit de doeken te doen.

Het blijft daar niet bij, want naast het maken van zachte knuffels, boodschap-pentasjes en tafelversiering, heeft Lies zich geworpen op het koken met vergeten groenten en het aanleggen van 1m² grote moestuintjes en … cup cakes! U ziet van hier dat Lies het niet begrepen heeft op de types van de haute cuisine. Voor haar geen schuimpjes en fusions.

Maar onze vriend Jacob – als man van de wereld met vele titels – dweept graag met Michelin-sterren en exquise gerech-

In de Hebreeuwse versie van de bijbel wordt hij Jacobus de Meerdere genoemd en samen met zijn broer Johannes vorm-den zij het duo Zonen van de Donder, zo-iets als Dimitri Vegas & Like Mike in deze dagen, veel lawaai dus. In de vroege mid-deleeuwen werd hij reeds vereerd als een held. Compostella groeide uit tot het toen-malige Las Vegas. Daar gebeurde de grote mirakels. Sint-Jacob zelf werd een soort Elvis Presley met magische gaven. Geen wonder dus dat wij ons hart vasthielden toen het verdict van “lelijkste beeld” viel. Maar Jakob gaf geen krimp. “Corneel,” zei hij, “beter een negatieve titel , dan hele-maal geen titel.”

Dat was natuurlijk een sneer naar mij die hier ronddwaalt met het hoofd onder de arm, maar zonder één enkele titel. Manke Lies sprong echter in de bres voor mij. “Ja-cob,” snauwde zij hem toe, “je moet niet zo hoog van de toren blazen, want al jouw titels geven je nog geen garantie op een verblijfsvergunning.”

Wij – Manke Lies en ikzelf – ma-ken ons ernstige zorgen over onze vriend Jacob na de laatste tegen-slag die hij onlangs te verwerken kreeg. De veeg uit de pan toen hij uitgeroepen was tot “lelijkste standbeeld van de hele wereld” heeft hij echter sterk gepareerd.

Lieve mensen

vanEdegem

Page 8: Zwart op wit (december 2015)

8 ZWART OP WIT | DECEMBER 2015

werkt structureel samen met financiële partners die duurzame ontwikkeling en maatschappelijk engagement hoog in het vaandel dragen.

i.s.m.DVV-agent in Edegem:ATTENT!Prins Boudewijnlaan 443

Ook samen met KWB werden er verschillende activiteiten opge-zet: jaarlijkse toneelvoorstellingen, actie Lazarus, carnaval bal, het jaarlijkse Paasmaal, paaseitjes rapen door de kinderen en nadien het Paasontbijt. Zo werd onze groep 90 jaar.

Ja, dit wordt nog gevierd. Maar omdat onze kernleden bijna zo oud worden als onze vrouwengilde, hebben we een drastische maatregel genomen. Omdat we niet één voor één onze taak moeten opgeven omdat het ons teveel wordt, gaan we allemaal samen de blok er op leggen, met héél véél spijt.

Maar we zullen allemaal met heel veel vreugde terugkijken op het mooie verleden.

Onze afdeling van Femma Edegem Centrum – vroeger KAV (Kris-telijke Arbeidende Vrouwen) – werd gesticht in 1925. Een zekere mevrouw Willems – bijgenaamd de sociale schooljuf – werd de eerste voorzitster, waarna er nog vele zouden volgen. De vereni-ging telde toen een 400-tal leden en de nodige wijkmeesteres-sen (later kernleden genaamd).

Elke maand brachten zij het tijdschrift en de afdelingsblaadjes bij de leden: deze bezoekjes deden veel leden bijzonder veel deugd. Wij organiseerden activiteiten die vroeger bijzonder in trek wa-ren: Lourdesbedevaart om de twee jaar, eendagsreizen, naai- en kookcursussen, bloemenschikken, nu en dan ochtendseminaries met diepgaande gesprekken, koffiefeesten (nu lente- en kerst-feest), verbondsbijeenkomsten om nieuwe ideeën op te doen.

Waar we vooral naar uitkeken was de tentoonstelling op de jaar-marktfeesten waarop naaiwerk, hobbyrealisaties en de resulta-ten van het bloemenschikken werden tentoongesteld. Dit kon op veel belangstelling rekenen.

Femma Edegem Centrum – het vroegere KAV – werd in 1925 opgericht, 90 jaar geleden dus.Een mooie leeftijd om af te ronden vonden de dames. Arlette Clerbaut schreef er het volgende over.

Een bloemeke voor ...90 jaar Femma Edegem Centrum