ZOA helpt slachtoffers van natuurrampen en gewapende conflicten - GOED NALATEN · 2019. 7. 24. ·...

10
| 1 Nalaten aan ZOA GOED NALATEN Over nalaten aan ZOA

Transcript of ZOA helpt slachtoffers van natuurrampen en gewapende conflicten - GOED NALATEN · 2019. 7. 24. ·...

Page 1: ZOA helpt slachtoffers van natuurrampen en gewapende conflicten - GOED NALATEN · 2019. 7. 24. · Vaak zijn er geliefden vermist of omgekomen. In deze situaties van verdriet, angst

| 1PB | Nalaten aan ZOA Nalaten aan ZOA

GOEDNALATENOver nalaten aan ZOA

Page 2: ZOA helpt slachtoffers van natuurrampen en gewapende conflicten - GOED NALATEN · 2019. 7. 24. · Vaak zijn er geliefden vermist of omgekomen. In deze situaties van verdriet, angst

| 32 | Nalaten aan ZOA Nalaten aan ZOA

In 2014/2015 mocht ik acht maanden werken als programmamanager in Ethiopië (aan de grens met Zuid-Sudan). Hier zijn tienduizenden Zuid-Sudanese vluchtelingen op zoek naar veiligheid, pal over de grens. Velen zijn tijdens de vlucht familieleden kwijtgeraakt. De aankomst in Ethiopië was het einde van hun vlucht, maar het begin van bestaan als vluchteling. Het was heel bijzonder om hen te mogen helpen en hoop te bieden te midden van wanhoop.

Sindsdien ben ik er nog meer van overtuigd dat we allemaal kunnen bijdragen aan een betere wereld. Natuurlijk is het onrecht niet zomaar oplosbaar, we leven immers in een gebroken wereld. Maar we kunnen wel iets doen om onrecht tegen te gaan. De Bijbel, waar ZOA zich door laat inspireren, is duidelijk over onze rol “draag elkaars lasten”. ZOA wil samen met u gehoor geven aan deze Bijbelse opdracht. Het is onze motivatie om te werken aan verandering en te blijven strijden voor hulp, hoop en herstel. Vanwege die overtuiging durven en willen we u oproepen hieraan bij te dragen.

In deze brochure vindt u informatie over de mogelijk- heid om ZOA op te nemen in uw testament. Ik besef dat dit een gevoelig onderwerp kan zijn. Toch wil ik het bij u onder de aandacht brengen. Want nalaten aan ZOA biedt u de bijzondere mogelijkheid om ook na uw leven bij te dragen aan iets zeer waardevols: hulp, hoop en herstel voor vluchtelingen wereldwijd.

Ik wil u bedanken dat u deze mogelijkheid van steun overweegt. Neemt u rustig de tijd om deze brochure te lezen en over dit belangrijke onderwerp na te denken. En stel vooral ook vragen, want wij zijn er om deze te beantwoorden. U kunt dan beslissen of, en op welke manier, u wilt nalaten aan vluchtelingen en ontheemden. Beslis dan of, en op welke manier, u zou willen nalaten aan vluchtelingen en ontheemden. Hartelijk dank voor uw interesse en vertrouwen.

Johan Mooij, directeur ZOA

VOORWOORD

Page 3: ZOA helpt slachtoffers van natuurrampen en gewapende conflicten - GOED NALATEN · 2019. 7. 24. · Vaak zijn er geliefden vermist of omgekomen. In deze situaties van verdriet, angst

WAT DOET ZOA?Als mensen door oorlog of een natuurramp alles kwijt zijn – hun huis, familieleden, inkomen en veiligheid – biedt ZOA hulp. In zo’n situatie van wanhoop dragen we bij aan een nieuw perspectief van hoop. Samen met de getroffen gemeenschappen werken wij aan herstel totdat zij weer in hun eigen levensonderhoud kunnen voorzien. ZOA doet dit werk wereldwijd in vijftien landen. Bij dit alles is het christelijk geloof onze motivatie.

NOODHULP BIJ RAMPENAlles in één klap weg. Een aardbeving, een overstroming, orkaan of verwoestende epidemie laat mensen ontheemd en ontredderd achter. ZOA helpt. In eerste instantie met bijvoorbeeld schoon water, onderdak en basisbehoeften zoals dekens en pannen.

HULP IN CONFLICTSITUATIESAls geweld losbarst en mensen op de vlucht slaan, verliezen zij niet alleen hun thuis. Zij verliezen hun toekomst, hun vertrouwde omgeving. Vaak zijn er geliefden vermist of omgekomen. In deze situaties van verdriet, angst en wanhoop helpt ZOA met onderdak, onderwijs, water en sanitaire voorzieningen, hygiënevoorlichting en traumaverwerking.

WEDEROPBOUW EN HERSTELAls de aandacht voor de ramp is afgenomen en de levensbedreigende situatie voorbij is, moet het herstel vaak nog beginnen. ZOA blijft en helpt met de wederopbouw. Daarbij is aandacht voor herstel van landbouw, infrastructuur, onderwijs, werk en inkomen en sociale verhoudingen, zodat mensen daadwerkelijk weer verder kunnen. Meer informatie? Kijk op www.zoa.nl

| 54 | Nalaten aan ZOA Nalaten aan ZOA

Page 4: ZOA helpt slachtoffers van natuurrampen en gewapende conflicten - GOED NALATEN · 2019. 7. 24. · Vaak zijn er geliefden vermist of omgekomen. In deze situaties van verdriet, angst

| 76 | Nalaten aan ZOA Nalaten aan ZOA

NALATEN BRENGT HOOP VOOR IEMAND ALS NAYUEL50 miljoen vluchtelingen wereldwijd. Een daarvan is Nayuel. Nayuel is vanuit Zuid-Sudan naar Ethiopië gevlucht. Met verdriet in haar ogen vertelt ze ons haar verhaal. “Midden in de nacht werd mijn dorp aangevallen. Ik ben samen met mijn zes kinderen op de vlucht geslagen. Na een dag lopen ben ik hier,

samen met vijf van mijn zes kinderen aangekomen. Onderweg ben ik een kind kwijtgeraakt.”

Het is Nayuel door alle drukte nog niet gelukt om zich te registreren. Dit betekent dat zij en haar kinderen weinig voedsel en water hebben. Buribey is een plaats waar normaal 2.000 mensen wonen. Er zijn in een paar dagen 13.000 bijgekomen door de stroom vluchtelingen vanuit Zuid-Sudan.

Schrijnende verhalen zoals die van Nayuel zijn aan de orde van de dag. ZOA wil mensen zoals Nayuel helpen. Met noodhulpacties, maar vooral met structurele opbouw. Zodat mensen zelfstandig aan een waardig bestaan kunnen bouwen en zich kunnen richten op de toekomst. Met een nalatenschap aan ZOA kunt u eraan bijdragen dat dit werk ook in de toekomst door kan gaan.

Page 5: ZOA helpt slachtoffers van natuurrampen en gewapende conflicten - GOED NALATEN · 2019. 7. 24. · Vaak zijn er geliefden vermist of omgekomen. In deze situaties van verdriet, angst

| 98 | Nalaten aan ZOA Nalaten aan ZOA

WAT U MOET WETEN OVER NALATEN Wilt u dat na uw overlijden uw bezittingen volgens uw eigen wensen worden verdeeld, dan moet u dit regelen in een testament. Naast uw familieleden is het ook mogelijk om een goed doel zoals ZOA in uw testament op te nemen. Zo kunt u iets nalaten voor hulp, hoop en herstel voor vluchtelingen en ontheemden. U kunt ZOA op twee manieren opnemen in uw testament: u kunt ZOA aanwijzen als erfgenaam of door het opnemen van een legaat.

ERFGENAAM Behalve uw familieleden kunt u ook andere personen of instellingen als erfgenaam aanwijzen. Dit wordt een erfstelling genoemd. Zo kunt u ook ZOA tot (mede-) erfgenaam benoemen. De erfgenamen krijgen hun deel van de erfenis nadat schulden en kosten daarvan zijn betaald.

LEGAAT Met een legaat zorgt u ervoor dat na uw overlijden een persoon of een goed doel een door u vastgesteld geldbedrag of een bepaald goed krijgt, bijvoorbeeld een huis.

BELASTINGVRIJ ZOA is een Algemeen Nut Beogende Instelling en hoeft daarom geen erfbelasting af te dragen aan de fiscus. Dat betekent dat het hele bedrag ten goede komt aan het werk van ZOA.

NOTARIS Een testament wordt opgemaakt door een notaris. Uiteraard kunt u zelf een notaris kiezen. Het is altijd mogelijk om eerst een oriënterend gesprek aan te vragen. Zie pagina 12 voor meer informatie.

Page 6: ZOA helpt slachtoffers van natuurrampen en gewapende conflicten - GOED NALATEN · 2019. 7. 24. · Vaak zijn er geliefden vermist of omgekomen. In deze situaties van verdriet, angst

| 1110 | Nalaten aan ZOA Nalaten aan ZOA

VEELGESTELDE VRAGENWAT IS HET NUT VAN EEN TESTAMENT? Zonder testament bepaalt de wet wat er met uw nalatenschap gebeurt. Als u zelf de bestemming van uw erfenis wilt bepalen, dan kunt u dat vastleggen in een testament via de notaris. Via uw testament kunt u familie, vrienden of goede doelen benoemen als legataris of erfgenaam.

IS EEN TESTAMENT ZINVOL ALS IK NIET VEEL NA TE LATEN HEB? Veel mensen denken dat het bij nalaten aan een goed doel altijd om grote bedragen gaat. Dat is echter niet het geval. Voor ZOA geldt: iedere gift maakt verschil. Elke euro draagt bij aan een betere toekomst voor vluchtelingen.

WAAROM ZOU IK IETS NALATEN AAN ZOA?• Nalaten aan ZOA geeft u de mogelijkheid om ook

na uw leven een bijdrage te leveren aan werk dat u belangrijk vindt: vluchtelingen en ontheemden een betere toekomst geven.

• Geld of goed dat u nalaat aan ZOA is vrijgesteld van erfbelastingen. Het komt dus volledig ten goede aan het werk dat u wilt steunen.

• ZOA is grotendeels afhankelijk van giften en nalatenschappen. Met een nalatenschap stelt u ZOA dus in staat om ook in de toekomst vluchtelingen te kunnen blijven helpen.

HOE KAN IK AAN ZOA NALATEN? In alle gevallen is het nodig dat u naar de notaris gaat om uw wensen in een testament te laten vastleggen. U bepaalt zelf welk deel naar ZOA gaat. U kunt hierbij kiezen voor een erfstelling of legaat. Bij een erfstelling benoemt u ZOA tot (mede-)erfgenaam. U laat dan uw gehele nalatenschap, of een deel daarvan, na aan ZOA. Bij een legaat krijgt ZOA goederen, zoals een huis of een effectenportefeuille, of een vastgesteld bedrag.

U kunt ZOA onder de volgende naam in uw testament opnemen: De vereniging met volledige rechtsbevoegdheid: Stichting ZOA, statutair gevestigd te Apeldoorn, Sleutelbloemstraat 45, ingeschreven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel onder nummer 4100972.

WAT GEBEURT ER MET MIJN NALATENSCHAP AAN ZOA?Als u ZOA in uw testament opneemt, komt uw nalatenschap in de toekomst ten goede aan het algemene werk van ZOA. We zullen uw nalatenschap inzetten in de landen waar de nood op dat moment het hoogst is.

KAN IK ZELF BEPALEN WAAR ZOA MIJN NALATENSCHAP AAN BESTEEDT? In overleg met ZOA kunt u uw nalatenschap een specifieke bestemming geven, bijvoorbeeld: • een bepaald land of werelddeel• noodhulp of wederopbouw• een specifiek project• een specifieke groep mensen

Kiest u voor zo’n specifieke bestemming, dan kunt u ZOA vragen om uw nabestaanden daarin te betrekken. Wij zullen hen dan op de hoogte houden over het verloop van het project waar uw nalatenschap naartoe gaat. Voor verdere informatie hierover kunt u contact opnemen met onze adviseur Yolenta Pater (zie pagina 14).

HOE ZIT HET MET DE ERFBELASTING (ANBI)? Als Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI) is ZOA vrijgesteld van erfbelasting. ZOA hoeft dus geen

belasting te betalen over nalatenschappen. Wat u nalaat komt volledig ten goede aan ons werk. Ook is ZOA erkend door het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) dat toezicht houdt op de manier waarop goede doelen hun geld besteden en verantwoorden.

WAT KOST EEN TESTAMENT? Er zijn grote verschillen tussen eenvoudige en ingewikkelde testamenten. Ook notaristarieven kunnen onderling verschillen. Daarom is er geen exact bedrag te noemen. Gemiddeld kost een testament voor één persoon zo’n €400. Misschien vindt u dat veel geld, maar daar staat tegenover dat u met een testament ook de rust en de zekerheid heeft dat uw nalatenschap goed geregeld is.

Voor meer informatie of antwoord op uw vragen kunt u ook een afspraak maken met onze notaris Alex Korlaar. Hij helpt u graag en staat open voor een vrijblijvend eerste gesprek. Telefoonnummer: 033 - 2779 999.

WAT IS DE ROL VAN EEN NOTARIS? Tijdens een gesprek bij de notaris vertelt u uw wensen. De notaris legt uit wat de mogelijkheden en kosten zijn. Vervolgens stelt de notaris een ontwerptekst op die u krijgt toegestuurd. Deze kunt u thuis rustig nalezen. Als alles duidelijk is en u ermee akkoord gaat, dan ondertekent u het document bij de notaris. Ook daarna kunt u de inhoud altijd nog veranderen.

Page 7: ZOA helpt slachtoffers van natuurrampen en gewapende conflicten - GOED NALATEN · 2019. 7. 24. · Vaak zijn er geliefden vermist of omgekomen. In deze situaties van verdriet, angst

| 1312 | Nalaten aan ZOA Nalaten aan ZOA

IN GESPREK MET

DE NOTARISWe beseffen vaak niet hoe goed wij het hebben. Hier in Nederland kunnen we werken, een opleiding volgen en kunnen we ’s avonds weer terugkeren naar huis. Maar voor veel mensen is dit niet het geval. Op het nieuws zien we de nood in de wereld. Verwoestende ziektes zoals ebola, mensen die slachtoffer worden van geweld en ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Het raakt me.

Ik heb een christelijke achtergrond en kende het werk van ZOA. ZOA werkt nauw samen met bevolking ter plekke en heeft als doel mensen zelfvoorzienend te maken. Mooie waterprojecten, landbouwbevordering en zadenvoorziening, gericht op de toekomst.

Geweldig werk waar ik helemaal achter sta. Daarom was voor mij de beslissing snel gemaakt. Ik wil mij hier als vrijwilliger voor inzetten.

Een testament opmaken is een van de persoonlijkste dingen in iemands leven. De keuzes die gemaakt moeten worden zijn lastig. Wat mijn werk zinvol maakt is meedenken met de klant en een passend advies geven. Ook over het nalaten aan een goed doel. Graag wil ik mijn tijd en kennis geven door uw vragen te beantwoorden.

Waarom zou u nadenken over nalaten aan ZOA? Omdat mensen in nood een kans verdienen. Zij moeten mogelijkheden krijgen om de cirkel van onrecht en armoede te kunnen doorbreken. En daarbij kunnen wij hen helpen!

U kunt mij telefonisch, via de mail of door middel van brieven benaderen. Bij behoefte aan een persoonlijk gesprek bied ik u graag vrijblijvend een eerste gesprek gratis aan.

Ik hoop tot snel,

Alex Korlaar

Veldjesgraaf & Korlaar Notarissen

CONTACTGEGEVENS

Dorpstraat 168

3925 KG Scherpenzeel

033-2779 999

[email protected]

“Onrecht raakt mij diep. Waarom mag een meisje niet naar school?”

Page 8: ZOA helpt slachtoffers van natuurrampen en gewapende conflicten - GOED NALATEN · 2019. 7. 24. · Vaak zijn er geliefden vermist of omgekomen. In deze situaties van verdriet, angst

Geachte meneer/mevrouw,

Wat fijn dat u de moeite heeft genomen om deze brochure te lezen om meer te weten te komen over de mogelijkheid van nalaten aan ZOA. Nalaten is geven aan anderen, geven aan dat wat uw hart raakt.

Een nalatenschap is nadenken over, en invulling geven aan goed rentmeesterschap. Hier kwam ik achter toen ik zeven jaar geleden mijn eigen testament opmaakte. Het gaat om goed rentmeesterschap tijdens en na uw leven. Hoe wilt u nalaten? Wat is belangrijk voor u en voor wie wilt u een verschil maken?

Het is een onderwerp waar niet vaak over gesproken wordt. Een onderwerp dat vaak veel vragen oproept en waar u misschien graag eens over door wilt praten. Ik heb ruime ervaring met nalatenschappen en al met veel mensen gesprekken mogen voeren over dit onderwerp.

Of het nu gaat om praktische vragen, administratieve zaken, vragen aangaande familie, belasting of het werk dat ZOA doet, alle vragen zijn bespreekbaar. Ook als u niet direct een concrete vraag heeft maar er gewoon eens met iemand van gedachten over wilt wisselen, kunt u contact met mij opnemen.

Dit kan telefonisch, maar ook een persoonlijk gesprek bij ZOA in Apeldoorn of bij u thuis is mogelijk. Graag maak ik tijd vrij om u te ontmoeten en uw vragen te beantwoorden.

Yolenta Pater,

telefoonnummer 06 – 55 83 07 18 of per e-mail: [email protected]

‘Dat mijn nalatenschap nu geregeld is maakt me blij en geeft me rust’. Dat is een uitpraak van één van de mensen met wie ik de afgelopen tijd in gesprek ben geweest. Jarenlang had deze vrouw al in haar hoofd om haar nalatenschap te regelen, maar het kwam er nooit van, zo vertelde ze mij. Ze liet me weten dat onze gesprekken haar ook persoonlijk hebben verrijkt en nieuwe inzichten hebben gegeven. Het zijn deze gesprekken die dit werk extra waardevol maken. Ik nodig ook u van harte uit om voor al uw vragen contact met mij op te nemen!

| 1514 | Nalaten aan ZOA Nalaten aan ZOA

Page 9: ZOA helpt slachtoffers van natuurrampen en gewapende conflicten - GOED NALATEN · 2019. 7. 24. · Vaak zijn er geliefden vermist of omgekomen. In deze situaties van verdriet, angst

| 1716 | Nalaten aan ZOA Nalaten aan ZOA | 1716 | Nalaten aan ZOA Nalaten aan ZOA

“ De Here vraagt dit van ons, dat we als christenen verantwoor-delijkheid nemen, dat weten

we toch?!”

Wij hebben als christen verantwoordelijkheid om iets te doen voor de naaste wereldwijd. Daar zijn Laura en Jenny duidelijk over. Zij hebben besloten na hun overlijden de opbrengst van hun huis na te laten aan de allerarmsten en mensen in nood: “We hebben vertrouwen in de organisatie en vinden dat ZOA goed werk doet, door adequate hulp en continuïteit daarin.”

Ze vertellen met liefde over hun beslissing: “De verschillen tussen ‘hier’ en ‘daar’ zijn zo groot, dat je je ogen voor dat verdriet niet mag sluiten.” Soms komt het ook ter sprake bij vrienden en familie: “Mensen reageren eigenlijk altijd positief!”

Ze vinden het fijn dat alles geregeld is: “We hebben er uitgebreid over gepraat en zijn blij dat we bewust deze keuzes hebben gemaakt. Dat het nu vastgelegd is, dat geeft rust.”

“Praten en nadenken over nalaten

is nodig. Getrouwd of ongetrouwd,

wel of geen kinderen. Durf jezelf

de vraag te stellen, wat gebeurt er

met ons bezit als wij er niet meer

zijn? Wie heeft onze steun het

hardst nodig?”

“ Eigenlijk geef ik na mijn dood nog meer dan ik nu kan doen, dat heeft wel iets leuks”

Meneer en mevrouw Van den Berg* spraken een oom over nalaten aan een goed doel: “We wistenhet toen snel zeker, we namen ZOA op in ons testament. We hebben geen kinderen en vinden het belangrijk dat er iets goeds gedaan wordt met ons geld. We geven bij leven en willen ook straks iets doen in de strijd tegen nood in de wereld. Naast dat we geloven dat het geld goed terecht komt, heeft het ook financiële voordelen. Het is fijn dat bij een nalatenschap aan ZOA er geen belasting afgedragen hoeft te worden. Zo gaat er niets verloren. We zijn blij dat ons testament geregeld is. Onze nabestaanden zullen hier niet mee belast worden en op deze manier kunnen we anderen helpen.”

* gefingeerde naam

“Wat u nalaat geeft hen toekomst”

Page 10: ZOA helpt slachtoffers van natuurrampen en gewapende conflicten - GOED NALATEN · 2019. 7. 24. · Vaak zijn er geliefden vermist of omgekomen. In deze situaties van verdriet, angst

COLOFONSleutelbloemstraat 457322 AJ ApeldoornPostbus 41307320 AC Apeldoorn

T 055 36 63 339I www.zoa.nlE [email protected]: NL46 INGB 0000 0005 50Rabobank: NL02 RABO 0387 5120 12