Yoga-opleiding Doel van het lifestyle-traject · kunnen telefonisch (0570-606106) of via mail...

6
1 Yoga-opleiding Yoga is een universele ontwikkelingsweg, die juist door de nadruk op eigen ervaring, vrijheid in die ervaring, en het loskomen van dogma’s, goed geïntegreerd kan worden in onze hedendaagse Westerse cultuur. Yoga nodigt uit om de grenzen van de eigen ervaring op te zoeken, en daarin steeds verdere verdieping te vinden. Het is een ontdekkingstocht naar eigen onontgonnen mogelijkheden, en ook naar de universele menselijke kwaliteiten. De mens zelf, en niet een denksysteem, is het uitgangspunt. In de opleiding staat jouw eigen ontdekkingstocht binnen de yoga, en de integratie in andere facetten van het leven, centraal. Het plezier en de kracht die je in die ontdekkingstocht ervaart zijn de basis voor jouw verdere weg binnen de yoga. De opleiding is zo gestructureerd dat integratie van yoga in andere vakgebieden mogelijk is. Ook kan je met de aangeboden basis kiezen voor een praktijk als yoga-docent. Doel van het lifestyle-traject Het doel van yoga-training is te komen tot zelfkennis en zelfinzicht. Dat leidt tot harmonie, het geeft de handvaten jezelf fysiek en mentaal in balans te houden, en constructieve relaties met je omgeving te onderhouden. Alle aspecten en technieken van de yoga die aangeboden worden in de opleiding zijn in eerste instantie bedoeld als hulpmiddel om te komen tot zelfkennis en inzicht op fysiek, emotioneel en spiritueel niveau. Door vanuit een aandachtsgerichte invalshoek (mindfulness) steeds dieper met jezelf in contact te komen, kom je ook in contact met de bron van liefde en zingeving in jezelf. Aplomb-Yoga en lifestyle Specifiek bij yoga-opleiding Amitabha is de basistechniek Aplomb-Yoga. Deze basistechniek versterkt de intrinsieke fysieke en mentale stabiliteit, verdiept het lichaamsgevoel en brengt je naar verstilling, waardoor de wezenlijke aspecten van Yoga toegankelijk worden. Aplomb-Yoga is specifiek gericht op integratie in je dagelijks leven en ondersteunt stabiliteit en mindfulness in alles wat je doet.

Transcript of Yoga-opleiding Doel van het lifestyle-traject · kunnen telefonisch (0570-606106) of via mail...

1

Yoga-opleiding Yoga is een universele ontwikkelingsweg, die juist door de nadruk op eigen ervaring, vrijheid in die ervaring, en het loskomen van dogma’s, goed geïntegreerd kan worden in onze hedendaagse Westerse cultuur. Yoga nodigt uit om de grenzen van de eigen ervaring op te zoeken, en daarin steeds verdere verdieping te vinden. Het is een ontdekkingstocht naar eigen onontgonnen mogelijkheden, en ook naar de universele menselijke kwaliteiten. De mens zelf, en niet een denksysteem, is het uitgangspunt. In de opleiding staat jouw eigen ontdekkingstocht binnen de yoga, en de integratie in andere facetten van het leven, centraal. Het plezier en de kracht die je in die ontdekkingstocht ervaart zijn de basis voor jouw verdere weg binnen de yoga. De opleiding is zo gestructureerd dat integratie van yoga in andere vakgebieden mogelijk is. Ook kan je met de aangeboden basis kiezen voor een praktijk als yoga-docent. Doel van het lifestyle-traject Het doel van yoga-training is te komen tot zelfkennis en zelfinzicht. Dat leidt tot harmonie, het geeft de handvaten jezelf fysiek en mentaal in balans te houden, en constructieve relaties met je omgeving te onderhouden. Alle aspecten en technieken van de yoga die aangeboden worden in de opleiding zijn in eerste instantie bedoeld als hulpmiddel om te komen tot zelfkennis en inzicht op fysiek, emotioneel en spiritueel niveau. Door vanuit een aandachtsgerichte invalshoek (mindfulness) steeds dieper met jezelf in contact te komen, kom je ook in contact met de bron van liefde en zingeving in jezelf.

Aplomb-Yoga en lifestyle Specifiek bij yoga-opleiding Amitabha is de basistechniek Aplomb-Yoga. Deze basistechniek versterkt de intrinsieke fysieke en mentale stabiliteit, verdiept het lichaamsgevoel en brengt je naar verstilling, waardoor de wezenlijke aspecten van Yoga toegankelijk worden. Aplomb-Yoga is specifiek gericht op integratie in je dagelijks leven en ondersteunt stabiliteit en mindfulness in alles wat je doet.

2

Inhoud en ontwikkellijn van het lifestyle-traject, het lifestyle-traject in vogelvlucht Lesjaar 1 De basisthema’s van het eerste lesjaar zijn ontspanning, gronding, stabiliteit en mindfulness. Loslaten wat niet meer nodig is, versterken wat je voedt en draagt. Landen in jezelf. De thema’s worden aangereikt door stapsgewijs van ontspanning naar stabiliteit en gronding te werken vanuit de methode Aplomb. Daarnaast ervaar je verschillende vooroefeningen, ademoefeningen en basis-asana’s. Ook theoretisch is het een basisjaar: basis-anatomie, basisfilosofie, basisinformatie hoe voeding je balans kan ondersteunen. Het lesjaar bestaat uit 18 donderdagavonden en 6 lesdagen, waarvan 2 vrijdagen, 4 zaterdagen en 2 terugkom-dagdelen op een doordeweekse dag, en als gewenst een individueel gesprek.

Lesjaar 2 Het basisthema van het tweede jaar is het verkennen, openen en versterken van je energie-systeem. Aanwezig zijn vanuit je zijnskracht. Dit doen we door middel van stemexpressie, adem (van Dixhoorn), asana’s en (facultatief) een meridiaanleergang. In het tweede jaar neemt iedere cursist een eigen leerdoel, een eigen spanningspatroon in lichaam en geest. Dit ga je onderzoeken en ‘bewerken’. De focus is op het eigen proces en de stappen die je kan nemen om meer in balans en bij jezelf te komen. Het tweede jaar biedt je een stevige basis in de klassieke yoga-asana’s, met tegelijk veel verdiepende technieken en koppeling naar andere oefengroepen. Tegelijk maak je een verdiepingsslag door en ga je in het oefenen steeds meer naar binnen. Waar in het eerste jaar met specifieke oefeningen al gerichte aandacht is voor de relatie lichaam-geest, wordt dit in het tweede jaar verder uitgewerkt. Wat betreft anatomie verdiepen we vooral de neurologie; we gaan dieper in op psychologie, ook in het werken met beelden en visualisaties; en er is een verdieping van de filosofie. Het lesjaar bestaat uit 18 donderdagavonden en 4 lesdagen op de zaterdagen, en 2 terugkom-dagdelen. In lesjaar 2 is deelname aan de meridiaanmodule facultatief. Bij deelname zullen de totale kosten (lifestyle en meridiaanmodue samen) gelijk zijn aan de leskosten van het docententraject.

3

En dan… Na afsluiting van de twee lifestyle-jaren kan hieraan indien gewenst een vervolg gegeven worden. Dat kan door het volgen van modules van de bovenbouw: de chakra-module van Yvonne Bal, de chakra-module van Maartje van Hooft, gastdocentdagen of –modules. Ook kan de overstap gemaakt worden van lifestyle-traject naar docenttraject. Dan wordt gekeken of toelating tot het docenttraject haalbaar is, en middels een persoonlijk gesprek wordt de route bepaald. Didaktiekdagen- en opdrachten uit de eerste twee jaar moeten dan ingehaald worden, en eventueel moet het meridiaantraject nog ingehaald worden. Bij overstap van lifestyle naar docenttaject is het belangrijk dat de interne training aansluitend aan het tweede of derde lesjaar gevolgd wordt (afhankelijk van de mogelijkheden), omdat de ervaring van een interne training belangrijk is om mee te nemen in het verdere traject. Aan de in te halen cursusonderdelen zijn de gebruikelijke kosten verbonden.

Docenten Hoofddocent van de opleiding is Maartje van Hooft. Haar achtergrond is OkidoYoga, oefentherapie Cesar, shiatsu-massage, craniosacraal-therapie, visualisatie-methodiek en Boeddhisme. In al deze velden volgde ze uitgebreide trainingen en heeft ze veel werkervaring. Zij ontwikkelde de methode Aplomb geïnspireerd op de ervaring overgedragen door Noelle Perez. Ook ontwikkelde ze de leerlijnen van de opleiding. Zij is verantwoordelijk voor de afstemming van de lesonderdelen binnen de opleiding. Het basisteam van de opleiding bestaat verder uit Yvonne Bal, docente Dru-yoga en docent en psychosociaal therapeut beeldend werken; Femke Kosters, onderwijsspecialist; en Maurice Willems, psycholoog werkend met stemexpressie.

Gastdocenten in de opleiding: Lifestyle-traject: Marga Zoethout, Yin-yoga; Roos Barthels, van Dixhoorn adem en ontspanning. Bovenbouw en interne training: Mizue Tamaki, Okido Yoga; Hatsuko Kanazawa, Okido Yoga; Koos Zondervan, Kashmir-yoga; Maaike Chavanu, Yoga Nidra; Marien van Os; kinderyoga en docenttraining; Ute Wohlmutter, Vijnana Yoga; Selle Postma, Critical Alignment; Eric Staals, flowyoga en yin-yoga; Jose Starmans, vrouwenyoga; en wisselende gastdocenten.

4

Opleidingsstructuur De opleiding zoekt steeds naar een vorm om het leerproces en verwerkingsproces optimaal te faciliteren. Dit kan betekenen dat de preciese structuur of invulling van de lesdagen enigzins af kan wijken van hetgeen in deze gids beschreven staat. Studiebelasting De totale studiebelasting bedraagt 300 belastingsuren per lesjaar. Dit is inclusief de contacturen. Het aantal contacturen is gemiddeld 100 uur per lesjaar. Voorwaarden voor deelname De opleiding is op HBO-niveau en vereist is een vooropleiding op Havo-niveau of de minimumleeftijd van 23 jaar. Men moet al twee jaar yoga beoefenen. Aan inschrijving gaat altijd een toelatingsgesprek vooraf. Dit toelatingsgesprek kunt u aanvragen bij Maartje van Hooft. Tel: 0570-606106, e-mail: [email protected] Belangstellenden onder de 23 jaar kunnen na het toelatingsgesprek bij gebleken geschiktheid toegelaten worden. In het toelatingsgesprek komen leerattitude en motivatie aan de orde. Het is tevens belangrijk dat belangstellenden voor het lifestyle-traject voldoende stabiel zijn om grotendeels zelf vorm te geven aan hun groeiproces met hetgeen aangeboden wordt. Het is geen therapeutisch leertraject. Praktische aspecten, lesgeld, leermateriaal De leskosten voor het volgen van het lifestyletraject zijn: Eerste lesjaar 2018: €1320,- Tweede lesjaar 2019: €1040,- Bij deze kosten zijn inbegrepen een lesboek in het eerste jaar, en lesmateriaal gedurende de opleiding. Koffie en thee. Niet inbegrepen zijn een aantal verplichte boeken (kosten rond de €170,-) en de lunches op de lesdagen. Ook moet u zelf een yoga-mat aanschaffen. Het is mogelijk de kosten te voldoen in twee termijnen, voor 15 augustus 2019 de eerste termijn en voor 1 januari 2020 de tweede termijn. Vanaf 1 februari 2019 kan men zich inschrijven. Bij aanmelding voor 15 mei 2019 zal u bij gebleken geschiktheid (toelatingsgesprek, motivatie) direkt toegelaten worden. Bij aanmelding tussen 15 mei en 1 juli 2019 zal u bij gebleken geschiktheid begin juli definitieve kennisgeving over toelating ontvangen. Bij aanmelding na 1 juli 2019 zal u bij gebleken geschiktheid en als er dan nog plaats is weer op volgorde van aanmelding toegelaten worden. Het minimum aantal deelnemers aan opleiding en lifestyle-traject samen is 8.

5

Annuleringsregelingen Wanneer u zich inschrijft voor het lifestyle-traject is er de mogelijkheid om u tot 14 werkdagen na uw inschrijving te bedenken, en de inschrijving kosteloos in te trekken. Na het verstrijken van deze bedenktijd kunt u uw inschrijving annuleren tot 15 juli 2019. Bij annulering van uw inschrijving voor 15 juli 2019 betaalt u dan € 80,- administratie-kosten. Bij annulering na 15 juli 2019 heeft u een betalingsverplichting van de leskosten van het eerste lesjaar. Dat betekent dat u € 1320,- moet voldoen. Betalingsverplichting geldt altijd voor hele lesjaren, dus ook als u tussentijds de opleiding moet afbreken. Als u tussentijds een negatief voortgangsadvies krijgt, zal het resterende lesgeld gerestitueerd worden.

Extra begeleiding Gebleken is dat cursisten tijdens het trainingstraject behoefte kunnen hebben aan specifieke individuele procesgerichte begeleiding. Met deze begeleiding wordt het persoonlijke proces richting gegeven en ondersteund. De behoefte blijkt heel individueel en vaak kortdurend te zijn. Deze extra begeleiding is niet opgenomen in het lesprogramma en daar zijn dus kosten aan verbonden. Deze individuele begeleiding kan aan docenten van de opleiding gevraagd worden, maar uiteraard ook aan anderen die niet aan de opleiding verbonden zijn.

Toetsing In het Lifestyle-traject is wel sprake van een trainingstraject met bijbehorende praktijk- en procesverslagen, die het leerproces ondersteunen en zichtbaar maken. Er is echter geen sprake van toetsing. Desgewenst kan de deelnemer de anatomie-toetsen inleveren, om zo een eventuele overstap naar het docenttraject te vergemakkelijken. Ook kunnen de anatomie-toetsen gedaan worden voor eigen ontwikkeling.

Contact Tijdens lesdagen en lesavonden kunt u steeds contact opnemen met de opleider op telefoonnummer 06-12495024. Inhoudelijke en organisatorische vragen kunnen telefonisch (0570-606106) of via mail ([email protected]) gesteld worden. Organisatorische vragen worden binnen 2 werkdagen beantwoord. Vragen van inhoudelijke aard kunnen meer tijd vergen en worden bij voorkeur beantwoord tijdens de contacturen van de opleiding. Hoe en wanneer de vraag beantwoord kan worden, wordt binnen 3 werkdagen aangegeven.

6

Boekenlijst Lesjaar 1 Aplomb-yoga: van Hooft, Yoga en Aplomb, ISBN: 9789081453110 (uitgereikt door de opleiding). Basisboek anatomie: Anatomie en fysiologie, niveau 4. ISBN: 979006921915. (of Gregoire, Anatomie en fysiologie. ISBN: 9789006925630). Filosofie: Dijkstra/Cantore, Zien door Yoga. ISBN: 9789060202999. Masahiro Oki, Meditation Yoga (wordt geleverd via de opleiding). van Hooft, Mindfulness en mantra. ISBN: 9789492421210 Lesmappen: Oefengroepen, meditatie, filosofie, voeding, anatomie Bewegingsreader.

Lesjaar 2 Basisboek praktijk: B.K.S. Iyengar, Yoga Dipika. ISBN: 9789063500283. Óf: Swami Saraswati, Asana Pranayama Mudra Bandha. ISBN: 9788186336144 (via yogabindu.nl). Anatomie illustraties: Ray Long, Key muscles of Yoga. ISBN: 9781607432388. (Basisboek TCM: Grandjean/Birker, Traditionele Chinese Geneeskunde. ISBN: 9789020243789. Lesmappen: Asana’s/ketens/bindweefsel, neurologie, psychologie, filosofie, van Dixhoorn-reader, (meridiaan-reader).

Greep uit de aanbevolen literatuur: Swami Swatmarama, Hatha Yoga Pradipika. Douwe Tiemersma, Pranayama. Klaas-Jan van Velzen, Yoga en chakra’s, Holistische psychotherapie. Walpole Rahula, What the Buddha taught. Richard Gombrich, What the Buddha thought. Thich Nhat Hanh, Adem is bewustzijn. Jack Kornfield, Het wijze hart. Ernst Bohlmeijer en Linda Bolier, Handboek positieve psychologie. Bertrand Russell, Geschiedenis van de Westerse Filosofie.