Woensdrechtse Bode 31-12-2014

27
woensdrechtse 31 DECEMBER 2014 Voor àlle mensen de allerbeste wensen! De Gordijnspecialist BoZ Altijd Beter t.o. V&D Stationsstraat 12a Tel. 0164 259 698 Uw kostbaarheden zijn goud waard! Inkoop Verkoop Veiling Verpanden Beleggen Taxatie Sint Lucasplein, 4631 LH Hoogerheide elke woensdag 10.00-16.30 uur www.goudwisselkantoor.nl

description

 

Transcript of Woensdrechtse Bode 31-12-2014

w o e n s d r e c h t s e31 DECEMBER 2014

W E E K B L A D

W E E K B L A D

t h u i s i n d e r e g i o

M I D D E L B U R G S E & V E E R S E

Voor àlle mensen de allerbeste wensen!

De Gordijnspecialist BoZ

Altijd Beter

t.o. V&DStationsstraat 12a

Tel. 0164 259 698

Uw kostbaarheden zijn goud waard!Uw kostbaarheden zijn goud waard!Uw kostbaarheden zijn goud waard!

Inkoop • Verkoop • Veiling • Verpanden • Beleggen • Taxatie

Sint Lucasplein, 4631 LH Hoogerheide elke woensdag 10.00-16.30 uurwww.goudwisselkantoor.nl

BIJ ALLE TMC WOONWINKELS!

TMC, de leukste interieurspecialist die de verwachtingen overtreft.

TMC KoudekerkeDorpsplein 35

(0118) 55 55 33

TMC KruiningenZandweg 1b

(0113) 38 26 26

TMC Bergen op ZoomVan Konijnenburgweg 13

(0164) 27 44 77

TMC GoesMarconistraat 13

(0113) 22 41 02

www.tmcwoonwinkels.nl

TMC WoonWenzMarconistraat 15-15b

(0113) 22 41 19

TMC, de leukste interieurspecialist die de verwachtingen overtreft.

OPRUIMINGTOT

55%KORTING

TMC WOONWINKELS SLUIT 2014 SPETTEREND AF!En dat betekent voor u hoge kortingen op meubelen! Naast de kortingen diekunnen oplopen tot 55% kunt u uw nieuwe meubelen ook direct meenemen. Zo zit u nog voor het einde van het jaar op uw nieuwe bank of dineert u aan uw nieuwe eetkamerset. Kom dus zo snel mogelijk naar TMC Woonwinkels en profiteerTOT MAAR LIEFST 55% OP ONZE SHOWROOMMODELLEN!

TMC WoonWenz:

10.000 m2 betaalbaar wonen met

Budget Home Store, Henders&Hazel,

Xooon

TMC Koudekerke: Keijser & Co,

PTMD,Grange

BIJ ALLE TMC WOONWINKELS

LEEGVERKOOPTOT

70%KORTING BIJ TMC KOUDEKERKE

TMC Goes: Beddenspecialist

Verf & WandBinnenhuis-adviseurs

TMC Bergen op Zoom:

Binnenhuis adviseurs, Henders & Hazel

Verf & Wand

TMC Kruiningen: Musterring,

Interstar,Himolla

HOOGERHEIDE - Eerste kampioen Brabant2000 behaald met de duiven. En dat we opa en oma geworden zijn van onze kleindochter Amy waar we supertrots op zijn. FOTO FRANS DE NIJS

Twee bijzondere gebeurtenissen

ColofonKantoor regio West-BrabantSint Catharinaplein 12, 4611 TS Bergen op Zoom, Tel. 0164 251 411, Fax 0164 245 089HoofdkantoorMolenstraat 17a-1, 4881 CP Zundert, Postbus 22, 4880 AA ZundertTel. 076 599 8111, Fax 076 599 8199

Woensdrechtse Bode

Woensdrechtse Bode

Redactie Ria van MeirCorrespondent José van der WegenAcquisitie Eduard van ElsackerDruk Drukkerij VorsselmansSluittijdenAdvertenties maandag 15.00 uurVerenigingsnieuws en lezersfoto’s vrijdag 12.00 uurWeekendverslagen maandag 13.00 uurAanleveren via www.internetbode.nlBezorgklachten 076 599 8111

Uitgeverij de Bode b.v. behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en/of website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.

W E E K B L A D

t h u i s i n d e r e g i o

JAAROVERZICHT 2014

DE MOOISTE MOMENTEN VAN ONZE LEZERS

OSSENDRECHT - Angkor Wat in Cambodja stond al jaren op het lijstje van de dingen die we heel graag wilden zien. Ja, en daar sta je dan. Overweldigend, groot en mooi. Wat een luxe dat sommige wensen uitkomen. FOTO ANGELIQUE BRAAT

Vakantie in Cambodja

De mooiste fotomomenten van 2014 op een rij

De laatste week van het jaar is aangebroken en daarmee ook de tijd van terugblikken. Dat is ook bij de Woensdrechtse Bode een goed gebruik, zij het dit jaar in een ander jasje. Een foto zegt immers soms meer dan honderd woorden. Daarom selecteerde de redactie van de Woensdrechtse Bode voor u de mooiste en opvallendste foto's uit de edities die u afgelopen jaar wekelijks gratis van ons mocht ontvangen.

2014 was voor de gemeente Woensdrecht een jaar met vele hoogtepunten. Al vroeg in het jaar waren alle ogen van de internationale cyclo cross wereld op Hoogerheide gericht voor het WK Veldrijden. Tienduizenden toeschouwers zagen hoe Sven Nijs en Zdenek Stybar een heroïsche strijd afl everden op de Brabantse Wal. Een spektakel was het ook een jaar lang in Huijbergen dat twaalf maanden feest vierde vanwege het 750-jarig bestaan van het dorp. Maar ook de andere dorpen vierden feest, mede dankzij de 'geboorte' van heel wat nieuwe activiteiten. De Mud Run en de 6 uur van de Brabantse Wal in Hoogerheide, Echt Ostrechts en Osstival in Ossendrecht, de open dag bij Boomgaard 't Blickvelt in Woensdrecht en de opening van de skatebaan in Putte. Allemaal verdienen ze een plekje in dit bijzondere jaaroverzicht.

2014 gaat ook de boeken in als het jaar van de gemeenteraadsverkiezingen. Tot grote politieke aardverschuivingen heeft de gang naar de stembus niet geleid. Wel nam Woensdrecht afscheid van een aantal grote namen als Vic Huijgens, Anton van der Wijst, Toine van Agtmaal en Esther Slootweg, die de politiek vaarwel zeiden. Het nieuwe gemeentebestuur is inmiddels voortvarend aan de slag gegaan, wat resulteert in het ene plan na het andere. De grootste klapper kwam echter in december, toen minister Jeanine Hennis-Plasschaert bekendmaakte dat het Europese motoronderhoud aan de F-35 (JSF) voor een belangrijk deel naar vliegbasis Woensdrecht zal komen. De garantie van behoud van werkgelegenheid is welkom nieuws, nadat deze hoek getroffen werd door ontslagen bij Philip Morris en Fokker.

Zo was 2014 een jaar met vele gezichten, een jaar dat niet in één woord of in één foto samen te vatten is. Alle bijzondere gebeurtenissen vindt u daarom terug in deze uitgebreide eindejaarsspecial. De redactie van de Woensdrechtse Bode wenst u veel kijk-, lees- en bladerplezier. Tenslotte wensen wij u alvast een mooi uiteinde van 2014 en een sfeervol begin van 2015.

Ria van MeirEindredacteur Woensdrechtse Bode

OSSENDRECHT - Brabantse Kampioenschappen twirlen Waalwijk, 3e plaats behaald door 20 tegenstanders achter haar te laten. Wat een geweldige prestatie, vooral omdat onze dochter voor het eerst dit jaar in deze leeftijdsklasse uit kwam. Een maand later mocht ze deelnemen op de Nederlandse Kampioenschappen en werd ze ook nog eens 4e!! Hoe trots kan je zijn als ouders! FOTO ANGELIQUE BRAAT

Mooie prestatie bij twirlen

300 KEUKENS & BADKAMERS 1001 VLOER- & WANDTEGELS 4500 M2 WINKELPLEZIER!Kijk voor meer inspiratie, informatie en openingstijden op www.janvansundert.nl

*Vraag naar de voorwaarden in de showroom.Jan van Sundert Lokkerdreef 10, Etten-Leur Tel. (076) 504 8800

Incl. vaatwasmachine. Verkrijgbaar in diverse afmetingen en kleuren.*

7544,-

Complete keuken

4290,-

Incl. inloopdouche, stortdouche, badmeubel, wastafelkraan en wandcloset combinatie, excl. tegels.*

Complete badkamer

2495,- 5950,-

Maatwerk saunavanaf2385,-

1001 soorten wand- & vloertegels Vloertegels nú per m vanaf

Wandtegels nú per m vanaf

2

2

Maatwerk is standaard bij Jan van Sundert. Elke sauna is te maken naar uw wensen.

A.S. ZONDAG GEOPEND VAN 11:00 TOT 17:00

2014JANUARI

Frisser kan je het nieuwe jaar niet beginnen. Wat vorig jaar nog als eenmalige stunt was bedacht, keert dit jaar terug op de agenda: de nieuwjaarsduik in de wadi van Huijbergen. Een aantal durfals laat zich onderdompelen in het ijskoude water van de wadi.

Het wordt een bijzonder jaar voor Huijbergen dat in 2014

precies 750 jaar bestaat. De aftrap is meteen goed met de

gemeentelijke nieuwjaarsreceptie op Huijbergse bodem in mfc

De Kloek. Tijdens de receptie krijgt Huijbergen na 750 jaar ook

een eigen volkslied. Leden van het Krekelkoor brengen het lied

ten gehore.

Kees Palinckx van Non Plus Ultra uit Woensdrecht is de winnaar van de Promotieprijs 2013. De jury noemt hem een echte ambassadeur voor de gemeente. Burgemeester Steven Adriaansen reikt de prijs uit tijdens zijn eerste nieuwjaarsreceptie. Omdat de Woensdrechtse horecaondernemer zelf door vakantie afwezig is, neemt zijn vader Sjef de prijs in ontvangst. Tijdens de nieuwjaarsreceptie worden ook Sem Janssens en Lotte Suijkerbuijk uit Hoogerheide in het zonnetje gezet. Zij krijgen de Jongerenpromotieprijs voor hun actie voor Voedselbank Goed Ontmoet.

Het nieuwe jaar begint bijzonder zacht. Volgens de KNMI zijn de eerste tien dagen zelfs de op één na warmste sinds het begin van de metingen in 1901. Heerlijk weer om in de kerstvakantie te wandelen dus. Mevrouw A. Braat waande zich even in Afrika tijdens een wandeling in de omgeving van de Kleine Meer in Ossendrecht. “Alleen de olifanten en giraffen missen we nog. Zo mooi.”

Met meer schaatsers, beter weer en geen opstootjes kan de Stichting IJsbaan Woensdrecht met een tevreden gevoel terugblikken op de schaatspret van de afgelopen drie weken. “De ijsbaan is iedere dag druk bezocht en alles is in een erg gezellige sfeer verlopen. Dat geeft ons veel vertrouwen in de editie van volgende winter, waarbij we hopelijk weer kunnen terugkeren naar het Raadhuisplein”, zegt een contente voorzitter Harry Beening.

Commodore Eric Schevenhoven overhandigt de onderdeelsvlag van het 981 Componentenonderhoud Squadron aan hoofd Onderhoud & Logistiek, kolonel James Mac Gillavry. Ruim achthonderd mensen die werkzaam zijn voor het Logistiek Centrum Woensdrecht (LCW) op de vliegbasis mogen zich voortaan squadron-lid noemen. Voor het eerst in de geschiedenis telt het LCW nu vier eigen squadrons, militaire eenheden die verantwoordelijk zijn voor ondersteunende taken.

Het is fl ink bikkelen tijdens de ATB-tocht van De Spartaan in

Putte. Onder de naam Adrie van der Poel Classic is een pittig

rondje uitgezet rond de grens in Putte. Ondanks de kou en het

schrale zonnetje kan de tocht op veel deelnemers uit zowel

Nederland als België rekenen.

Er zit weinig schot in de situatie rondom de leegstaande

winkelpanden in de gemeente Woensdrecht. De gemeente

is samen met Stichting Ondernemend Woensdrecht (StOW)

en de Rabobank een werkgroep gestart om deze situatie te

verbeteren. Er staan in de gemeente nog veel panden leeg en

de vooruitgang die is geboekt, is volgens de werkgroep nog niet

zichtbaar. Verbeteren van de winkelstructuur is dan ook een

speerpunt voor het nieuwe jaar.

Als dominee van de protestantse kerk heeft Klaas Vos al heel wat bekende en minder bekende Nederlanders aan de tand gevoeld tijdens de maandelijkse culturele avonden. Ditmaal schuift burgemeester Steven Adriaansen aan. Zijn eerste honderd dagen als burgemeester zijn verstreken. Gadegeslagen en toegehoord door zo’n 80 mensen vertelt Adriaansen over zijn leven en zijn ambities voor Woensdrecht. “Het burgemeesterschap in Woensdrecht is voor mij een unieke kans, een lot uit de loterij.”

De Rabo WK Veldrijden Scholencompetitie beleeft een grandioze fi nale bij de Volksabdij. Onder grote belangstelling van ouders, opa's, oma's, broertjes, zusjes, vriendjes en wielerliefhebbers nemen 76 kinderen het tegen elkaar op in de fi nale. Charlotte Tielen (De Dobbelsteen), Koen van der Belt (De Meulenrakkers), Lotte Akkermans (De Meulenrakkers) en Jusef Mokel (Op Dreef) zijn de snelste jongens en meisjes van groep 7 en 8.

De wielerkoorts neemt in de aanloop naar het WK Veldrijden in februari met de dag toe in Woensdrecht. Leegstaande winkelpanden worden versierd met kunst die te maken heeft met fi etsen en bewoners en bedrijven versieren hun panden met allerlei dingen die met het WK te maken hebben.

DOOR RIA VAN MEIR

lief en leed

PAGinA 6

FamilieberichtenWeekenddienstenAlleen voor spoed bel voor levensbedreigende situaties 112.Huisarts Huisartsenpost Bergen op Zoom, tel. 0164 - 27 38 55, Boerhaaveplein 1, Ingang: Van Swietenlaan. Neem uw identiteitsbewijs en uw medicijnen meeApotheekDienstapotheek Bergen op Zoom, naast de polikliniek van het Lievensberg Ziekenhuis, Boerhaaveplein 1, tel. 0164 246 939.WijkzusterTelelefoon 0165 - 54 66 13DierenartsVia telefoonnummer tel. 0164 235 112 wordt met de dienstdoende dierenarts doorverbonden.

TWB, Thuiszorg met AandachtDirect zorg nodig? 088 - 560 2000 of www.twb.nl

Surplus Zorg thuiszorgpassende zorg en ondersteuning altijd dichtbij. Klantenservice: 0168 33 18 26 en [email protected]

De beste zorg, waar thuis ook is. 0900-900 4444 (24 uur per dag), altijd bereikbaar voor directe zorgverlening. www.tantelouise-vivensis.nl

Openingstijden Gemeente Woensdrecht Huijberseweg 3 4631 GC Hoogerheide Tel: 14 0164Maandag t/m Vrijdag 08.30 – 12.30 uur en 08.30 – 16.45 uur (op afspraak) Dinsdag 17.30 – 20.00 uur Vrijdag 08.30 – 12.15 uur (op afspraak)

GRATIS JURIDISCH

ADVIESINLOOPSPREEKUUR:

Iedere dinsdag 17.00 tot 19.00 uurPasteurlaan 1

Bergen op Zoom(nabij Lievensberg Ziekenhuis)

Of maaK tELEfONISch EEN afSPRaaK: 0164-266600

VITAK Advocaten

Autodemontagebedrijf

Sloop-loop-schadeauto’s - motors

te koop gevrAAgdAlle gebruikte onderdelen onlineerkend: * Arn/Srn/StibA-lid* rijksdienst v/h wegverkeer* Autotransport / berging* dispatch-lid* gratis inleveren van complete scooters* Montage van gebruikte onderdelen

met garantie - Vrijblijvend prijsopgaveterrein/garage: Maalbergenstraat 24a Wernhout

076 - 597 17 39 / 076 - 597 56 75www.jokozundert.nl / [email protected]

Struikhei 1 - 4714 VC Sprundel - Tel: 0165-387334

Het goedkoopst in containerverhuur

- bouw en sloopafval € 230,-- puin € 115,-- A-B hout € 110,-

Prijzen zijnincl. BTW

Het goedkoopst in container-verhuur

Bespaar snel en installeer onze app via

www.euromilieu.nl

6 m3 Container voor :

Struikhei 1 • 4714 VC Sprundel Tel: 0165-387334

Sierwerk van ElzakkerGeulweg 35 - Sint-Maartensdijk

Gespecialiseerd in massief hekwerk dat op maat wordt gemaakt.Hekwerk, poorten, raam- en deurbeveiliging, automatisering, balkonhekken, verlichting, schoorsteenkappen, industrie-hekken, glittermatten, diverse laswerkzaamheden etc.

Voor info, vrijblijvende offerte en/of openingstijden:Tel & fax: 0166 66 19 98 / mobiel 06 51 03 91 32 / Tel & fax: 0164 61 65 77www.sierwerkvanelzakker.nl

De Putse Vishandel

De Kapelse Vishandel

Antwerpsestraat 75 4645 BC Putte

(Tervoplein) tegen over de Em-TeTel. 0031 (0)164 - 603 831www.deputsevishandel.nl

[email protected] openingstijden:

maandag gesloten din-don 09.00-17.30 u vrijdag 09.00-18.00 u zaterdag 09.00-17.00 u zondag 09.00-16.00 u

Dorpsstraat 282950 Kapellen (België)

Telefoon 03 - [email protected]

openingstijden: dins t/m vrijdag 09.30 -17.30 uzaterdag 09.00 -17.00 u

BIJ VANDER HAM OPTIEK

BIJ VAN DER HAM OPTIEK

OP DE MONTUREN *

www.hamoptiek.nl | stationsstraat 10 | 4611 cc B.o.Z. (tegenover v&d) | t. 0164-236121 “nog recht op zorgvergoeding ? wij kijken het voor u na!”

*of 1 van de andere leuke aanbiedingen, vraag naar de voorwaardenActie geldig

t/m 31 jan. ‘15

BIJ VANDER HAM OPTIEK

BIJ VANDER HAM OPTIEK

BIJ VANDER HAM OPTIEK

BIJ VAN DER HAM OPTIEK

OP DE MONTUREN *

www.hamoptiek.nl | stationsstraat 10 | 4611 cc B.o.Z. (tegenover v&d) | t. 0164-236121 “nog recht op zorgvergoeding ? wij kijken het voor u na!”

*of 1 van de andere leuke aanbiedingen, vraag naar de voorwaarden

WEGENS

SUCCES

VERLENGD

DER HAM SALE

DE BESTE WENSENVOOR

2015!

Zorge

Open en toegankelijk. U kunt altijd bij ons terecht voor een goed georganiseerde uitvaart die past bij uw wensen.

Christian Zorge is 24 uur per dag bereikbaar op 0164-616077. Ook als u niet bij Monuta of ergens anders verzekerd bent. U kunt ons ook op afspraak bezoeken op de Putseweg 147 te Hoogerheide of op www.monutazorge.nl.

Zorge

Open en toegankelijk. U kunt altijd bij ons terecht voor een goed georganiseerde uitvaart die past bij uw wensen.

Christian Zorge is 24 uur per dag bereikbaar op 0164-616077. Ook als u niet bij Monuta of ergens anders verzekerd bent. U kunt ons ook op afspraak bezoeken op de Putseweg 147 te Hoogerheide of op www.monutazorge.nl.

Zorge

Open en toegankelijk. U kunt altijd bij ons terecht voor een goed georganiseerde uitvaart die past bij uw wensen.

Christian Zorge is 24 uur per dag bereikbaar op 0164-616077. Ook als u niet bij Monuta of ergens anders verzekerd bent. U kunt ons ook op afspraak bezoeken op de Putseweg 147 te Hoogerheide of op www.monutazorge.nl.

Christian Zorge,uw lokale uitvaartverzorger.• Persoonlijk en betrokken.• Ongeacht bij welke maatschappij u verzekerd bent.• Eigen uitvaartcentrum aan de Putseweg 147 te

Hoogerheide.

Bij overlijden dag en nacht bereikbaar op

0164-616077.

Meer dan een

half miljoen Bodes

elke week!

2014FEBRUARI

No Mud, No Glory - geen modder, geen glorie. Een perfecte spreuk bij een perfect verlopen WK Veldrijden in Hoogerheide. Tienduizenden fans zien hoe Zdenek Stybar (Tsjechië), Marianne Vos (Nederland), Wout van Aert (België) en Thijs Aerts (België) hun krachten tonen op het loodzware parcours en daarmee de overwinning op hun naam zetten. De organisatie van het WK Veldrijden kan terugkijken op een glorieus evenement. De politie heeft enkele bekeuringen uitgedeeld voor wildplassen en rijden met alcohol achter het stuur, maar verder verloopt het hele weekend vlekkeloos - op de spatten modder na natuurlijk.

De Ronde van Hoogerheide heeft een nieuwe organisatie. Elf

vrijwilligers hebben gehoor gegeven aan de noodkreet die het

vorige comité na de 75e editie van de Ronde uitte. De nieuwe

club kiest voor een nieuwe opzet op een nieuwe datum. De

ronde verhuist van september naar augustus en is meteen

gastheer voor het NK Tijdrijden voor ID-renners.

Met het inleveren van de kandidatenlijsten nemen de Woensdrechtse politieke partijen de laatste horde voor de gemeenteraadsverkiezingen. De inwoners van de gemeente Woensdrecht hebben op 19 maart de keuze uit zes partijen, te weten Algemeen Belang Zuidwesthoek (ABZ), CDA, VVD, Partij van de Arbeid (PvdA), D66 Zuidwesthoek en Alle Kernen Troef (AKT).

Liefhebbers van komedie komen aan hun trekken tijdens de uitvoering van het Adolphinetoneel. De vaste groep onder regie van Helma Michielsen brengt de klucht Zorgboerderij De Drie Gebroeders op de planken. Beide voorstellingen zijn compleet uitverkocht.

Zodra de sporen van het WK Veldrijden vervagen, maakt de gemeente Woensdrecht zich op voor het volgende evenement. In café De Boulevard in Hoogerheide luiden Wjeeldrecht, ‘t Sanegat en Put en Buntland de start van het leutseizoen in tijdens hun inmiddels traditionele Prinsenbal. De drie hoogheden zijn uiteraard ook aanwezig.

Met de onthulling van een plaquette is het project voor levensloopbestendige woningen aan de Dr. De Bruijnlaan afgerond. Wethouder Anton van der Wijst mocht op 5 oktober 2012 de eerste steen plaatsen voor de bouw van de 26 woningen, die zowel voor gezinnen als ouderen geschikt zijn. Zijn naam staat nu vermeld op een plaquette.

Ze zijn er ontzettend blij mee, het ondernemersechtpaar

Monica en Marcel Heijboer van Spar Heijboer uit Huijbergen.

Het echtpaar wint de eerste verkiezing voor meest sociale

ondernemer van de gemeente Woensdrecht. Volgens de jury

vervult de supermarkt een belangrijke centrumfunctie in

Huijbergen als ontmoetingsplaats, maar ook als steunpilaar

voor de vele Huijbergse verenigingen.

Peter Clarijs is maar liefst 22 jaar Grootste Boer, oftewel

voorzitter van carnavalsstichting d'Ossekoppe uit Ossendrecht.

Als hem gevraagd wordt waar hij het meest trots op is in zijn

jaren als voorzitter, dan noemt hij echter geen evenement of

gebeurtenis. “De club waarmee we het allemaal doen. Een hele

hechte groep mensen van tussen de 20 en 65 jaar oud die van

’s ochtends tot ’s avonds bezig zijn. Ik ben er trots op dat ik daar

deel van uit mag maken.”

Een leutig jubileum voor Dweilband De Geitebreiers uit Huijbergen. De muziekgroep bestaat al 3 x 11 jaar en ontstond als jeugdband naast de Huijbergse Boerenkapel. Voor het jubileum in stamcafé De Kroon hebben de muzikanten maar liefst zeven nieuwe nummers ingestudeerd. Ook oud-leden pakken eenmalig hun muziekinstrument weer op. “Want soms verandert er niets. Nummers als Steketee en Ik Ben Zo Blij blijven het ook na 33 jaar goed doen.”

Je hebt paren die 50 jaar getrouwd zijn, 55, 60 en soms zelfs 65 jaar, waarbij dit laatste al redelijk bijzonder is. Als je dus 70 jaar getrouwd bent, ben je in de gemeente Woensdrecht bijna een unicum. René en Cor Dries-van Opdorp vormen zo’n uniek paar, want zij zijn maar liefst 70 jaar getrouwd. Ze ontmoetten elkaar toen installateur René aan het werk was bij de ouders van Cor. “Ik moest alleen een lichtpuntje aansluiten en toen zag ik haar.”

Instinctief schiet John Bastiaansen (55) uit Ossendrecht al overeind als hij de blauwe zwaailichten zijn straat ziet inrijden. Zijn eerste gedachte is een ambulance, op weg naar een reanimatie. Maar het zijn zijn collega’s van de vrijwillige brandweer uit Ossendrecht, die hem in het zonnetje zetten. De bevlogen brandweerman neemt na twintig jaar afscheid van het Ossendrechtse team en ontvangt daarbij een koninklijke onderscheiding.

DOOR RIA VAN MEIR

2014MAART

De inwoners van de leutige dorpkes Ostrecht, Put en Buntlaand, Sanegat en Wjeeldrecht beleven een stralende carnaval. Maar liefst twee jubilea vragen de aandacht. In Put en Buntlaand is het viere viere viere viere, vierevjeertig joar carnaval wat de klok slaat, terwijl de bokken en geiten van Sanegat ver terug blikken voor de viering van 750 jaar Huijbergen. Ook in Wjeeldrecht is er langs alle kanten veul te zien, terwijl in Ostrecht alle streke uit de kast worden gehaald voor een leutig volksfeest.

Hij was er tijdens zijn installatie al voor gewaarschuwd, maar

op de dag van zijn 42e verjaardag moet burgemeester Steven

Adriaansen er toch aan geloven tijdens de Plechtige Zitting in

Ostrecht. Het motto van de Ostrechtse carnaval luidt dit jaar

‘We zitte vol streke’ en die blijven ook de nieuwe Kleinste

Boer van de Raad van Elluf niet gespaard. Gelukkig kan Boer

Adriaansen er wel om lachen. “Dat durp hier heeft veel streken,

maar dan wel van ’t goeie soort”, zingt hij voor een volle zaal.

Het dorpsplein in Woensdrecht krijgt een facelift. De herinrichting maakt deel uit van het in juni 2012 afgeronde Integraal Dorpsontwikkelingsplan iDOP Woensdrecht. Tijdens een inloopavond in ‘t Blickvelt worden de plannen getoond.

Als acht symbolen voor het tijdperk ná de keiharde bezuinigingen binnen Defensie fonkelen de gloednieuwe gele tankautospuiten in de zon. Het Brandweer Opleidings- en Trainings Centrum (BOCT) van de Woensdrechtse vliegbasis neemt acht nieuwe wagens in gebruik. “Daarmee wordt de grijze sluier van het jaar 2013, waarin we fors hebben moeten bezuinigen, van ons afgezet”, meent vliegbasiscommandant Johan de Jongh.

Daar moet hij komen, de nieuwe wielerbaan voor wielerfanaten in de gemeente Woensdrecht. Wielervereniging RSC Zuidwesthoek doet dit voorjaar mee aan de Brabantse Dorpen Derby in de hoop genoeg geld te vinden voor de aanleg van de baan. Hoogerheide is als wielerdorp lang in de race voor een van de hoofdprijzen, maar sneuvelt uiteindelijk in de eindronde. Het is dus nog even geduld voordat de wielerbaan er komt.

Een echte winter is het in 2014 nooit geweest, dus begint de lente al vroeg. In de stal van de familie Roks in Putte zien de eerste lammetjes het levenslicht.

Door jarenlange verwaarlozing hebben illegale crossers en

oprukkende naaldbomen vrij spel gekregen op de Boudewijn

Groeve bij Ossendrecht. Om te voorkomen dat het aardkundig

monument, waarin de ontstaansgeschiedenis van de Brabantse

Wal valt af te lezen, verder afkalft, hebben Natuurmonumenten

en eigenaar Vestia een intentieovereenkomst getekend.

Daardoor neemt de natuurorganisatie het beheer van het terrein

over, later volgt ook het eigendom van het natuurgedeelte van

de groeve.

Ad Pijnen uit Hoogerheide is benoemd tot Supervrijwilliger

2014 van de provincie Noord-Brabant. Hij heeft die eervolle titel

te danken aan zijn jarenlange inzet als vrijwilliger in onder meer

zorgcentrum Heideduin in Hoogerheide en voor activiteiten

zoals de rolstoelvierdaagse, de 4 mei viering en de ijsbaan.

Vrolijke gezichten bij de lijsttrekkers van de lokale partijen; Ludo Bolders (AKT) en Hans de Waal (ABZ). Mede dankzij hun lijstverbinding gingen beide partijen er bij de gemeenteraadsverkiezingen een zetel op vooruit, ten koste van de landelijke partijen CDA en PvdA die beiden juist een zetel verloren.

Na de verkiezingen kent de gemeenteraad vier nieuwe gezichten. Namens ABZ nemen Arjan Buijsen en Adri van Zweden plaats in de raad. D66 heeft in Koen Suijkerbuijk een nieuw lid en fractievoorzitter en Gino Ketelaars versterkt AKT in de raad.

De komst van vier nieuwe raadsleden betekent ook het vertrek van oud-gedienden. CDA'er Toine van Agtmaal neemt na 24 jaar afscheid van de lokale politiek. Zijn inzet van al die jaren wordt beloond met een koninklijke onderscheiding, al blijft de Huijbergenaar bescheiden. “Er zijn zoveel mensen die goed werk verrichten. Je doet het raadswerk niet voor een lintje, maar om je in te zetten voor de samenleving.”

Een groep vrijwilligers uit Ossendrecht besluit spontaan om

mee te doen aan de landelijke Opschoondag. In twee ploegen

trekken zij door het dorp om de straten te vrijwaren van

zwerfvuil. De oogst na twee uur vuil rapen: vijftien vuilniszakken

vol met blikjes, zakjes chips, vuurwerkresten, glasscherven,

een handveger en zelfs een thermoskan.

DOOR RIA VAN MEIR

APRIL 2014

Maar liefst 2600 handtekeningen mag gedeputeerde Ruud van Heugten in ontvangst nemen na een actie voor het behoud van het busvervoer in Ossendrecht en Putte. In beide dorpen is afgelopen maanden hevig geprotesteerd tegen de plannen van de provincie om in 2015 zeventig procent van alle ritten te schrappen. De bezuiniging gaat uiteindelijk niet door. Na een fout in de aanbesteding wijst de provincie alsnog Arriva aan als vervoerder voor het busvervoer in West-Brabant. Arriva zegt toe alle huidige ritten te blijven rijden.

Huijbergenaar Jan Maas is opgenomen in de Nederlandse

juniorenselectie voor de wielerklassieker Parijs-Roubaix. “Het

is een koers waarbij van alles kan gebeuren. Ik ga er vanuit,

dat alles goed gaat, ik toch wel in de top-20 moet kunnen

eindigen”, zegt hij voorafgaand aan de kasseienrit. Hij slaagt in

zijn missie en komt als achttiende over de streep.

De vliegbasis Woensdrecht neemt een steeds belangrijkere rol in binnen de Koninklijke Luchtmacht, doordat al het grootschalig onderhoud op de basis wordt gecentreerd. De vliegbasis heeft daarom dringend behoefte aan nieuwe arbeidskrachten. In een convenant maken de burgemeesters van Bergen op Zoom en Woensdrecht samen met kolonel Johan de Jongh afspraken over thema's als wonen, werken, opleiden en recreëren. Samen zullen zij zich ook hard maken voor een goede regiomarketing van de Brabantse Wal.

Of het nu een kapotte föhn, een defecte lamp of een weigerende hogedrukspuit is, de vrijwilligers van het eerste Reparatie Café in de gemeente Woensdrecht weten er wel raad mee. In het technieklokaal van het ZuidWestHoek College in Ossendrecht kan men kapotte apparaten of kledingstukken brengen voor een gratis reparatiebeurt door vrijwilligers. Later deze maand start ook bij 't Blickvelt in Woensdrecht een Reparatie Café.

Groot feest bij de Bevergroep van Scouting Hoogerheide. De leden van de groep nemen het nieuwe gedeelte van het clubhuis De Kooiduin in gebruik. De scouting is sinds september 2013 eigenaar van het scoutinggebouw en heeft het meteen fl ink uitgebreid. Daardoor heeft nu iedere groep een eigen lokaal.

Het college van Woensdrecht is weer compleet. Burgemeester Steven Adriaansen (midden) krijgt de komende jaren steun van de wethouders Jeffrey van Agtmaal (CDA), Martin Groffen (VVD), Lars van der Beek en Hans de Waal (beiden ABZ). Samenwerken is het sleutelwoord in het coalitieakkoord. Onder de naam Samen voor Woensdrecht zet de coalitie zwaar in op een goede overheveling van de extra zorgtaken van het Rijk en de provincie naar de gemeente.

Een spektakel aan lichtjes trekt door de straten van

Huijbergen. Speciaal voor het 750-jarig bestaan van het dorp

doet de jaarlijkse Lichtstoet van de gemeente Woensdrecht

een jaar eerder dan gebruikelijk Huijbergen aan. Naast de

Woensdrechtse bouwclubs zijn er ook twee mooie wagens uit

Noordhoek en twee vuurspuwers te zien.

Na zeven jaar wachten heeft Putte er een schitterende

voorziening bij gekregen. Op de plaats van het oude

politiebureau aan de Bradfordstraat is een woonzorgcomplex

verrezen, waardoor mensen met een verstandelijke beperking

zelfstandig, maar toch dichtbij huis, kunnen wonen. Het

nieuwe gebouw oogst tijdens de opening volop lof van de vele

aanwezigen en de bewoners zijn dan ook maar wat trots op hun

nieuwe onderkomen.

De jaarlijkse lintjesregen levert ook vijf koninklijke onderscheidingen in de gemeente Woensdrecht op. Robert Verschuur, Leo Meerman, Wil de Jong en Jim de Blank ontvangen uit handen van burgemeester Steven Adriaansen het lintje, terwijl Stan Verhaert op dat moment door minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie in Den Haag in het zonnetje gezet wordt.

De Brabantse Wal heeft er een nieuw spektakel bij. Tijdens het Brabantse Wal Festival stellen zo'n driehonderd lopers hun uithoudingsvermogen op de proef op het parcours van de eerste Brabantse Wal Mud Run. Niet iedereen komt ongeschonden uit de strijd, maar het spektakel slaat wel aan bij het publiek.

Een nieuwe traditie is geboren in Ossendrecht. Voortaan wordt ieder jaar op Koningsdag een persoon in het zonnetje gezet, die zich op verdienstelijke wijze inzet voor de leefbaarheid in het dorp. De eerste onderscheiding is voor Marie-Roos, uitbaatster van MFC De Drieschaar

Woensdrecht beleeft een stralende eerste Koningsdag. Naast

de traditionele vrijmarkten en versierde optochten zijn er op

verzoek van koning Willem-Alexander ook een aantal nieuwe

elementen toegevoegd aan het volksfeest. Zo starten alle

scholen met een stevig ontbijt en wordt in heel de gemeente

de Kanga gedanst.

DOOR RIA VAN MEIR

Stoppen ! met rokenLasertherapie

De behandeling wordt vergoed.www.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

Afslanken met succes!Lasertherapie

De behanDeling worDt vergoeDwww.praktijknatuurlijkbeter.nl tel. 0164-254602

WWW.HOBBYKAS.NL

Showterrein met 36 kassen

EmBrEgtS KASSEN gors 70 Hoeven

0165-502506

2.49

1.19 2.99

12.99 3.99

0.59

0.69 ma - wo

1.99 ma - wo

4.49 ma - wo

0.99 ma - wo

1.99 ma - wo

4 STUKS

12 STUKS750 G

400 G

1.5 KG

UIT DE KOELING

4 STUKS 10 STUKS 10 STUKS

1.89 1.69 1.79

www.aldi.nlHOGE KWALITEIT - LAGE PRIJS

* Aanbiedingen geldig van 29 t/m 31 december.

* Uit onze koeling ** Uit onze diepvries

Jonagold appelen*

Rundstoofvleespakket*

Luxe maaltijdsalade*

Gehaktballetjes*

Ca. 300 g

Roomboter appelfl appen*

440 g

Zet- en drukfouten zijn voorbehouden.

Noten- of wereldmix

Champagne Zalmrolletjes met roomkaas*

Breekbrood Garnalen-kroketten**

Kruidenboter*

KNALKNALKNALVOORDEEL

Appelbeignets Oliebollen naturel Gevulde oliebollen

VOORDEEL29 T/M 31 DECEMBER

Kantoor Voordeel.com1000m2 PROFESSIONELE MEUBELEN VOOR THUIS OF KANTOOR

bureaus - kasten - stoelen - tafels

Atoomweg 1 Roosendaal - Tel. 06 27 18 58 63

STALENDRAAIDEURKASTEN

NIEUW IN VERPAKKING

Met 4 legbordenLet op: afhaalprijzen!

(... maar wij hebben ook aflevermogelijkheden)

Alle prijzen exclusief BTW.voorvan 125.-

95.-95.-Uitsluitend verkoop à

contant. Pinnen mogelijk.

50t/m80%van de catalogusprijzen

KORTING VAN

restantpartijen - showroommodellen - retourgoederen

IEDERE VRIJDAG 9-17 u. EN ZATERDAG 9-13 u.

80b x 38d x 178h

De Boulevard Noord 45 • Bergen op Zoom • 0164 230799www.zwembaddeschelp.nl • [email protected]

Tussen 1 en 15 januari kunt u starten met een nieuwe activiteit ‘Zwem je Fit’ genaamd. De doelstelling van ‘Zwem je Fit’ is het verbeteren van uw algemene fitheidsgevoel. De basis van deze activiteit is om in een periode van 4 maanden, gemiddeld 2 keer per week te gaan zwemmen. In deze periode wordt uw fitheid drie keer gecontroleerd door een gediplomeerd therapeut.

HETZWEMBAD

voor iedereen!!

HETZWEMBAD

voor iedereen!!

HETZWEMBAD

HETHETHETHETZWEMBADZWEMBADZWEMBADZWEMBAD

iedereen!!iedereen!!iedereen!!iedereen!!iedereen!!

HETHETHETHETHET

Zwem je �t in 4 maanden

• De periode van deelname loopt van 1 januari tot 30 april. • In bovengenoemde periode kunt u maximaal 34 keer zwemmen met een gemiddelde en maximum van 3 keer per week. • Deelnemers kunnen aansluiten bij een van de bestaande aquasport groepen (vol is vol) en bij het banen en of recreatief zwemmen. • Inclusief drie PHBC’s (Preventief Health en Body Check) consulten bij Physiocare.• De totale kosten voor deelname bedragen per persoon € 120,- (incl. btw).

Voor meer informatie; zie onze website www.zwembaddeschelp.nl of stel uw vraag via [email protected]

77

Aannemersbedrijf van Haaften B.V. Sierbestrating van Haaften

Wij zijn leverancier van o.a.: Sierbestrating Blokhutten Schuttingen Tuinverlichting Speeltoestellen Tuinbeelden Trampolines / Skelters Overkappingen Aanleg , grondwerk , riolering, plaatsen van blokhutten Paasdijkweg 19A Pilootweg 5 4693 RE Poortvliet 4696 RJ Stavenisse Tel. 0166 61 92 00 Tel. 0166 69 29 77

WWW.VANHAAFTENPOORTVLIET.NL

Wij zijn leverancier van o.a.: Sierbestrati ng Blokhutt enSchutti ngen Tuinverlichti ngSpeeltoestellen TuinbeeldenTrampolines / Skelters Overkappingen

Paasdijkweg 19A, 4693 RE POORTVLIET Tel.: 0166 61 92 00Pilootweg 5, 4696 RJ STAVENISSE Tel.: 0166 69 29 77

WWW.VANHAAFTENPOORTVLIET.NL

Aanleg, grondwerk,

riolering, plaatsen

van blokhutt en

2014MEI

Zes organisaties vallen in de prijzen bij de jaarlijkse uitreiking van de Roparuncheques in Ossendrecht. De organisatie heeft dit jaar 25.617,96 euro te besteden, waarvan 25.000 euro afkomstig is van de titel 2e Roparunstad 2013 en 617,96 uit de sponsorloop. Het bedrag van de sponsorloop én de helft van de titel voor Roparunstad wordt geschonken aan de Stichting Emoties. Het resterende bedrag wordt verdeeld onder Stichting Vrienden van Lievensberg (1.500 euro), Inloophuis Het Getij (2.500 euro), Netwerk Palliatieve Zorg (1.500 euro), Ontvangst Patiënten Daniël Den Hoed (2.000 euro) en Mariahove Palliatieve Zorg (5.000 euro).

Een politiek dier, een knuffelbeer, een ritselaar, een gulle gever,

een charmeur, een liefhebber van de koers, maar bovenal een

wethouder van de menselijke maat. De gemeente Woensdrecht

verliest een markant fi guur als Vic Huijgens na 24 jaar afscheid

neemt van de politiek. Al is van een echt afscheid geen sprake,

want ook zonder portefeuille blijft de dorpsman uit Hoogerheide

het wel en wee van de gemeente Woensdrecht volgen.

Het weer zit niet mee tijdens het traditionele eendenrijden op het Douaneplein in Putte. De anders zo gezellige variant van het in de grensstreek populaire ganzenrijden voltrekt zich dit jaar in de regen, waardoor het publiek het laat afweten. Al is de pret er onder de deelnemers niet minder om.

Brian Dignum, Ronald van Oers, Wesley Hendrick, Kevin Somers, Pascal Bogaard en Twan Koning zijn namens hun team DVW 1 (Dart Vereniging Woensdrecht) gekroond tot divisiekampioen in de tweede divisie. Dat betekent meteen een promotie naar de eerste divisie, het hoogste niveau in de Nederlandse competitie.

Ze hebben er lang op moeten wachten, maar vanaf deze maand kunnen Putse jongeren dagelijks hun skateskills verbeteren op een eigen skateplek bij de ijsbaan in Putte. Er wordt meteen massaal gebruik gemaakt van de nieuwe voorziening. In eerste instantie staat de baan er tijdelijk. Als in het najaar blijkt dat er vanuit de andere kernen geen behoefte is aan een skatebaan, kan de plek defi nitief blijven.

Het seniorenwijkje Kloosterhof in Ossendrecht bestaat 25 jaar. De seniorenwoningen nabij het Eikelhof zijn zo’n kwart eeuw geleden gebouwd, nadat het voormalige bejaardenhuis Mariahove verhuisde naar de andere zijde van het park. De bewoners vieren het jubileum met een gezellige middag in mfc De Drieschaar en gaan samen met elkaar op de foto.

Het afsluiten van de Nieuweweg bij Ossendrecht voor

vrachtverkeer zorgt voor een enorm waterbedeffect. Ineens

rijden tal van bussen en vrachtwagens door de dorpskern.

Bewoners trekken massaal bij de gemeente aan de bel, die de

maatregel al snel afzwakt door bestemmingsverkeer weer wel

toe te staan op de Nieuweweg. Ook wordt er gewerkt aan het

volledig afsluiten van Ossendrecht en Calfven voor doorgaand

vrachtverkeer.

Voor de tweede keer is Huijbergen een heel weekend lang in

feeststemming voor het 750-jarige bestaan van het dorp. Jong

en oud geniet van de activiteiten op het Vennenplein, waar een

grote feesttent en diverse luchtkussens staan opgesteld.

Hemelvaartsdag 29 mei gaat de boeken in als een van de koudste 29 mei-dagen ooit. In Hoogerheide is daar echter niets van te

merken. De jaarlijkse Lentefeesten trekken als vanouds hordes publiek, al staan er dit jaar minder fi les bij de populaire attracties

en kraampjes.

Alsof ze nog maar net op dreef zijn komen de deelnemers van de vijfde Ster van Woensdrecht met stralende gezichten over de fi nish. Veertien teams doen er dit jaar mee aan de estafetteloop van honderd kilometer van Rotterdam naar de gemeente Woensdrecht. Zij worden als helden onthaald op het Van der Meulenplein in Hoogerheide.

DOOR RIA VAN MEIR

2014JUNI

Diepe stappen staan in het mulle zand van het parcours van de Brabantse Wal Marathon. Records voor de afstand van 42,195 kilometer worden er tijdens deze vierde editie van de mooiste, maar zwaarste natuurmarathon van Nederland niet gelopen. Een knappe tijd is er wel weggelegd voor Frans Linders uit Hoogerheide. Met een tijd van 03:24:33 is hij de snelste lokale loper.

Het centrum van Ossendrecht is weer opgefl eurd met mooie

hanging baskets, op z’n Ostrechts ook wel de hangmandjes

genoemd. Het Ossendrechtse dorpsplatform heeft in totaal

twintig hangmandjes geplaatst op de Markt, het Hondseind,

het Adolphineplein, de Koningin Wilhelminastraat en bij de

kerk.

2014

Na weken van regen is ineens prachtig weer. Ideale omstandigheden om in een luchtballon te stappen. Waar deze luchtvaartuigen verderop in Brabant een veel gezien schouwspel zijn, zijn luchtballons in Woensdrecht vanwege de nabijheid van de Schelde vrij uniek. Met de schemer van de ondergaande zon levert dat ook voor de mensen op de grond een prachtig plaatje op.

Echt blij zijn de leerlingen van basisschool De Poorte in Woensdrecht niet als ze hun gezamenlijk cadeau uitpakken. Op twee fi etshelmen hadden ze niet gerekend. Des te vrolijker is de stemming onder de leerkrachten en directie van De Poorte. Na zes jaar van inspanningen leveren heeft de school het Brabants Verkeersveiligheidslabel binnen. Kinderen kunnen voortaan dus veilig van en naar school fi etsen.

Het WK Voetbal is in aantocht en dus kleuren de straten in de gemeente Woensdrecht niet alleen oranje, maar ook geel. De buurtpreventieteams zijn deze dagen extra alert op inbrekers. Die zien hun kans schoon, doordat veel voetbalfans samen naar de wedstrijd gaan kijken en hun huis onbewaakt achterlaten. Op diverse plaatsen worden daarom oranje voetjes achter gelaten als waarschuwing dat daar ook een inbreker had kunnen staan.

Leden van het Huijbergse dorpsplatform en de aannemers Michielsen en Meeusen presenteren hun plannen voor acht starterswoningen op de locatie van het voormalige kleuterschooltje in de Dorpsstraat. Het initiatief voor het project komt van het Huijbergse dorpsplatform, waarna Huijbergenaar Jeffrey van Agtmaal het plan uittekende. De twee Huijbergse aannemers zullen zorg dragen voor de uitvoering van het project.

Even is het spannend voor de doorkomst van de Roparun.

Donkere wolken pakken samen boven Ossendrecht en het

noodweer barst los. Gelukkig is het weer droog, zodra het

eerste team Ossendrecht betreedt en wordt het weer een

feestje als vanouds. Alle teams worden omhangen met rood-

witte bloemenslingers, want de Ostrechtse Roparunnacht staat

dit jaar in het teken van de rood-witte bloemenpracht.

De Joint Meteorologische Groep (JMG) op vliegbasis

Woensdrecht neemt een nieuw meteorologische werkstation

in gebruik. Door gebruik te maken van nieuwe technieken, de

laatste ontwikkelingen op het gebied van atmosfeermodellen

en de samenwerking met het KNMI is de komende jaren de

meteorologische ondersteuning van operaties en oefeningen

van eenheden van de Krijgsmacht waar ook ter wereld geborgd.

Een bijzonder jubileum voor André Kil, Adrie van Meir, Johan van Mechelen, Leo van Dooren, Cees Michielsens en Frank de Vos uit Ossendrecht. Zij zijn allen zestig geworden en kennen elkaar al 54 jaar. Regelmatig zijn ze met zijn zessen op de tennisbaan bij TV De Meet te vinden voor een vriendschappelijk potje. Reden voor De Meet om de zes leden in het zonnetje te zetten.

Ossendrecht is een nieuw evenement rijker. Op de vooravond van de braderie vindt op het Adolphineplein het eerste Osstival plaats. Meer dan vijfhonderd bezoekers wonen het openluchtspektakel bij.

In 't Blickvelt opent de huiskamer van Woensdrecht de deuren. Daarmee is Woensdrecht de derde kern in de gemeente die over een huiskamer beschikt. In de huiskamer kunnen mensen elkaar ontmoeten, wordt voorlichting gegeven en kan men deelnemen aan cursussen, trainingen en allerlei soorten activiteiten.

Hij haalde grote namen als Jeanine Hennis-Plasschaert en

Fred Teeven naar Woensdrecht, wist de vier VVD-afdelingen

tijdens gemeentelijke herindeling tot één groep te smelten,

trok zijn partij uit het slop toen het ledenaantal terugliep en

zorgde ervoor dat de Woensdrechtse liberalen nu één grote

vriendenkring vormen. “Wat moet ik ze nu nog gaan vertellen”,

vraagt Willem Damme (68) zich af. Na 25 jaar neemt de

Hoogerheidenaar afscheid van de lokale VVD.

DOOR RIA VAN MEIR

2014JULI

Direct na de Grensfeesten gaat de Antwerpsestraat in Putte op de schop. Ter hoogte van het Jordaensplein wordt een proefvak aangelegd om te kijken of daarmee het 'kruipen' van de klinkers kan worden tegengegaan. Tegelijkertijd wordt van de gelegenheid gebruik gemaakt om wegversmalling en een oversteekmarkering aan te brengen, zodat voetgangers veilig de winkelstraat kunnen oversteken.

Boomstamwerpen, touwtrekken en sjouwen met loeizware vaten. De twintig deelnemende teams aan de vierde editie van de

Calfvense Highland Games draaien er hun hand niet voor om. Onder hen ook veel vrouwen, waardoor er dit jaar zelfs een speciale

vrouwencompetitie was opgezet.

De gemeente Woensdrecht heeft een akkoord bereikt met twee projectontwikkelaars voor de ontwikkeling van het Tervoplein

als nieuw winkelhart voor Putte. Daarbij worden de verouderde gebouwen vervangen voor een nieuw complex met commerciële

ruimten en 25 appartementen. Het streven is om begin 2015 te beginnen met de bouw.

Al vijf jaar vechten negen partijen samen tegen de verdroging van de Groote en Kleine Meer bij Ossendrecht en die strijd wordt nog een met zes jaar verlengd. Het ondertekenen van een nieuw convenant dat loopt tot 2020, kan rekenen op duizendmaal bedankjes op van jonkheer Cogels, eigenaar van landgoed De Groote Meer. “Eindelijk komt er een einde aan de problematiek van de verdroging”, zegt hij dankbaar.

Het kan niemand meer ontgaan: Huijbergen bestaat dit jaar 750 jaar. En dat is vanaf nu goed te zien ook, dankzij de bloemen die geplant zijn bij de fontein in het hart van het dorp.

Een megavondst aan de Kooiweg in Hoogerheide. Een voorbijganger ziek rook ontsnappen uit een bedrijfspand en schakelt de brandweer in. In plaats van een brandhaard treffen de brandvrijwilligers een gigantisch drugslaboratorium van bijna industriële omvang aan. Vier mannen kunnen worden aangehouden. De Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmanteling uit Den Helder is vervolgens bijna twee dagen bezig de boel te ontmantelen.

Veertig jaar lang stond Jan de Jong met zijn brood- en

banketbakker elke week op één van de markten in Woensdrecht.

Om Jan te bedanken voor veertig jaar marktplezier zetten

wethouder Martin Groffen en oud-wethouder Vic Huijgens hem

in het zonnetje.

Onder perfecte weersomstandigheden worden 27 ouderen uit woonzorgcentrum Heideduin in Hoogerheide drie dagen voortgeduwd door familie, bekenden of vrijwilligers tijdens de Rolstoeldriedaagse. Eigenlijk zou de rolstoeldriedaagse een week eerder al plaatsvinden, maar vanwege het slechte weer wordt het evenement een week opgeschoven. Met succes!

DOOR RIA VAN MEIR

Woensdrechtse Bode31 december 2014 - week 1

Woensdrechtse Bode31 december 2014 - week 1

NIEUWJAARSRECEPTIEInwoners, het bedrijfsleven en bestuurders van verenigingen en instellingen zijn van harte welkom om op 5 januari geza-menlijk het nieuwe jaar in te luiden op de nieuwjaarsrecep-tie. Deze wordt van 19.30-21.30 uur gehouden in de centrale hal van het gemeentehuis.

JAARWISSELINGTijden afsteken vuurwerkn Het is uitsluitend toegestaan om legaal vuurwerk

af te steken in de periode van 31 december vanaf 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur.

n Het is een bekend gegeven dat in de aanloop naar de viering van de jaarwisseling (illegaal) vuurwerk buiten de toegestane periode wordt afgestoken. Dit geeft onnodige overlast. De politie zal extra alert zijn op overtredingen met vuurwerk. Ook heeft de gemeente gezorgd voor extra BOA’s die in de kernen aanwezig zullen zijn. Jongeren die in overtreding zijn krijgen een Halt-verwijzing. Tegen volwassenen wordt pro-ces verbaal opgemaakt en de zaak komt voor de rechter.

Overlast vuurwerk meldenn Wanneer u als inwoner van Woensdrecht over-

last van vuurwerk ondervindt kunt u dit melden bij de politie via het telefoonnummer 0900-8844 met vermelding van dorp en straat waar sprake is van overlast en zo mogelijk het signalement van de overtreder(s).

n Op 31 december is het gemeentehuis van de gemeente Woensdrecht gesloten. Toch is het mogelijk om op deze dag telefonisch melding te maken van ernstige vuurwerkoverlast tussen 9.00 en 18.00 uur. U belt hiervoor naar het tel.nr. 14 0164. Luister zorgvuldig naar de tekst op het bandje. Uiteindelijk komt u met toets 2 terecht bij een medewerker, die uw klacht opneemt en direct uitzet naar een handhaver op straat.

Online klachten worden pas op 5 januari geregi-streerd en in behandeling genomen.

Vuurwerkafval opruimenn Om zwerfvuil tegen te gaan

én om te voorkomen dat niet afgegaan vuurwerk een gevaar oplevert, vragen wij iedereen die bij het afsteken van vuurwerk betrokken is om het afval zoveel mogelijk met elkaar op te ruimen. Zo blijft de jaarwisseling veilig en prettig voor iedereen!

Afsluiting afvalcontainersn Alle boven- en ondergrondse containers worden

op 31 december en 1 januari tijdelijk afgesloten om vandalisme door vuurwerk te voorkomen.

n We verzoeken u om glas, plastic, textiel en klein elektronisch afval thuis te bewaren tot de con-tainers weer geopend zijn. Als er geen afval op of bij de afgesloten containers geplaatst wordt, wordt overlast door o.a. zwerfvuil in de omge-ving van de containers voorkomen.

Het gemeentebestuur wenst u tot slot een feestelijke en veilige jaarwisseling toe!

OPENINGSTIJDEN GEMEENTEHUIS RONDOM JAARWISSELINGRond de jaarwisseling heeft het gemeentehuis gewijzigde openingstijden. In onderstaande tabel treft u de openingstijden aan tot en met 2 januari 2015. Deze openingstijden gelden tevens voor het WMO- en ISD-loket.

Woensdag 31 december (oudjaar) Gesloten

Donderdag 1 januari (nieuwjaar) Gesloten

Vrijdag 2 januari Gesloten

Op maandag 5 januari 2015 vanaf 10.00 uur gelden weer de normale openingstijden. Kijk daarvoor op www.woensdrecht.nl/openingstijden of in de colofon op deze pagina. Wij adviseren u altijd, om wachttijden te voorkomen, een afspraak te maken. Dit kan online via www.woensdrecht.nl > afspraak maken of telefonisch via tel. 14 0164.

WEES EXTRA ALERT OP WONINGINBRAKENPolitie en gemeenten doen er veel aan om woning-inbraken te voorkomen. Helaas blijkt de periode rondom de feestdagen voor inbrekers een aantrek-kelijke tijd. Doordat veel mensen bij elkaar de feest-dagen vieren en vaker langere tijd van huis weg zijn, is het voor inbrekers gemakkelijk om hun slag te slaan.

Wat kunt u er zelf aan doen?Politie en gemeenten hebben een aantal tips voor u ter voorkoming van woninginbraken. Door zelf preventiemaatregelen te nemen heeft u tot 90% minder kans op woninginbraak. De tips zijn als volgt:n Sluit ramen en deuren goed af;n Wek de indruk dat u thuis bent, bijvoorbeeld

door gebruik te maken van een tijdschakelaar;n Zorg voor voldoende buitenverlichting;n Zorg voor goed hang- en sluitwerk;n Draai altijd de deur op slot als u even weg of naar

boven gaat;n Leg geen waardevolle spullen in het zicht;n Via een deurspion of kierstandhouder kunt u

zien of degene die aanbelt een bekende van u is. Vraag onbekenden naar legitimatie;

n Noteer de serienummers van waardevolle appa-raten. Dit maakt het voor de politie eenvoudiger om gestolen goederen terug te bezorgen bij de eigenaar;

n Bel 112 bij verdachte situaties. De kans dat woninginbrekers gepakt kunnen worden, neemt toe wanneer u 112 belt wanneer u verdach-te zaken ziet. Uiteraard als het gaat om een inbraak, maar ook een verdachte auto in de straat of een persoon die op de uitkijk lijkt te staan is de moeite van het melden waard.

Voor meer tips kunt u kijken op de website: www.politie.nl/onderwerpen/woninginbraak.html.

KERSTBOMEN INZAMELINGU kunt uw kerstboom op zaterdag 10 januari 2015 inleveren op de volgende inzamelplaatsen:Hoogerheiden St. Lucaspleinn Speelplein aan de KLM-laann Dokter van de Karplein n Bloemenlaan nabij de gymzaaln Grasveld in de Mgr. PoelsstraatHuijbergenn evenementenplein bij MFC de KloekOssendrechtn bij de RK Kerk Dorpsstraat/Kerkstraatn parkeerplaats in ’t Hoefke

Putten bij MFC de Biezen aan de SchoolstraatWoensdrechtn dorpsplein aan de Dorpsstraat

Op bovengenoemde plaatsen wordt met dranghek-ken de onbemande inzamelplaats aangegeven.

INLOOPAVONDEN SCHELDEWEG HOOGERHEIDE

Het college van burge-meester en wethouders heeft besloten het viaduct aan de Onderstal af te breken en de Scheldeweg weer op het oorspronke-lijk maaiveld te leggen.

Het ontwerp is uitgewerkt tot definitief ontwerp. Omstreeks mei/juni 2015 verwacht de gemeente te starten met de werkzaamheden.

InloopavondenOm de bevolking van Hoogerheide zo goed mogelijk te informeren over het ontwerp en de planning wor-den er in januari 2 inloopavonden georganiseerd in de centrale hal van het gemeentehuis:n Dinsdag 13 januarin Dinsdag 20 januariTijdens deze avonden kunt u tussen 19.30 uur en 21.00 uur uitleg krijgen en is er ook gelegenheid tot het stellen van vragen over het ontwerp.

Kunt u niet op een van deze avonden? Op onze website kunt u het ontwerp bekijken, vanaf dinsdag 13 januari, en eventueel ook een digitale reactie achterlaten tot vrijdag 30 januari 2015.Ook in de hal van het gemeentehuis zal, vanaf dins-dag 13 januari, het ontwerp in te zien zijn en is er een mogelijkheid om een schriftelijke reactie te posten. Dit kan ook tot vrijdag 30 januari 2015. Wij hopen u te zien tijdens één van de inloopavonden.

OPENBARE VERGADERINGDatum: donderdag 8 januari 2015Tijd: aanvang: 19.30 uurPlaats: in het gemeentehuis (kapel)

Huijbergseweg 3 te Hoogerheide

1. Opening2. Vaststellen van de agenda3. Vaststelling van de notulen van de vergadering

van 20.11.2014. Actualiseren besluitenlijst/actielijst4. Mededelingen DB5. Mededelingen wethouder L. van der Beek6. Ingekomen stukken, uitgaande post en medede-

lingen Inkomend 20.11.2014 Reactie college op advies Jeugdbeleids-

plan en verordening 10.12.2014 Brochure trainingen en themabijeen-

komsten Academie Zorgbelang 10.12.2014 Uitnodiging van Gemeentebestuur

Woensdrecht voor Nieuwsjaarsreceptie 15.12.2014 Uitnodiging nieuwjaarsbijeenkomst

Zorgbelang Tilburg Uitgaand Mededelingen vanuit ambtelijk secretariaat (Dhr.

R. de Vries)

7. Wonen en zorg in de kernen opvolging8. Uitvoeringsplan Sociaal Domein Gemeente Woens-

drecht9. Voortgang Wmo themagroepen10. Rondvraag11. Sluiting

HORECABIJEENKOMST 2015 Maandag 19 januari 2015 van 11.00-12.30 uur vindt in de kapel van het gemeentehuis de jaarlijkse bij-eenkomst voor horecaondernemers plaats. Dit jaar is gekozen voor een nieuwe stijl, waarbij de informele setting de boventoon voert en er meer aandacht is voor het netwerken.U kunt in gesprek gaan met burgemeester Adriaan-sen, wethouder De Waal, meerdere ambtenaren (bedrijfscontactfunctionarissen, teamleiders handha-ving en vergunningen) en met elkaar.

Er worden ook korte presentaties gehouden over n handhaving drank en horecawet (inclusief conve-

nant)n toerisme en recreatie.

ConvenantHet convenant is begin december naar de horecaon-dernemers gestuurd ter kennisname en voor aanvul-lingen. Het heeft als doel een duidelijke rolverdeling te creëren tussen preventie enerzijds en toezicht en handhaving anderzijds. Oftewel tussen de horecaon-dernemers en de gemeente Woensdrecht. Meer informatie en aanmeldenMeer informatie en aanmelden (tot 7 januari) kan via Kim Hendrikx, bedrijfscontactfunctionaris, [email protected].

GENOMEN BESLUITENAlgemene zakenHet college en de burgemeester van Woensdrecht maken bekend ver-gunning, ontheffing of vrijstelling te hebben verleend voor: n Het schenken van zwak- alcoholhoudende dranken

ten behoeve van de “natuurijsbaan Ossendrecht” van 17 december 2014 t/m 29 maart 2015 van 11.00 uur tot 24.00 uur op het terrein van Odio te Ossendrecht m.u.v. de volgende dagen: 22 en 29 december 2014, 5, 12, 19 en 26 januari 2015, 2, 9, 16 en 23 februari 2015, 2, 9, 16 en 23 maart 2015;

n Het schenken van zwak- alcoholhoudende dran-ken tijdens een kijkdag voor bouwclubs in de Remise op 18 januari 2015 van 10.00 uur tot 18.00 uur aan de Trambaan te Calfven.

Tegen besluiten kunt u (tenzij bij het besluit anders is aangegeven) gedurende 6 weken na de datum van toezending/uitreiking aan de verzoeker, een bezwaarschrift indienen.Inlichtingen over het maken van bezwaar of het instellen van beroep kunnen worden ingewonnen bij de centrale balie of via www.woensdrecht.nl.

Verlenging beslistermijnBurgemeester en wethouders van Woensdrecht maken bekend dat zij in het kader van de Wet alge-mene bepalingen omgevingsrecht hebben besloten voor de volgende aanvraag de beslistermijn te verlen-gen met een termijn van maximaal 6 weken.n Graven, ophogen, dempen, aanbrengen en rooien

van beplanting, verwijderen van leidingen, plaat-sen van rasters en aanleg van een tijdelijk grond-depot

Nabij Jagersrust, kadastraal sectie C, nummer 612 te Ossendrecht

Ontvangen 31 oktober 2014n Aanleggen van een nieuwe oprit Pr. Bernhardstraat 34, 4631 LM Hoogerheide Ontvangen 28 oktober 2014

OmgevingsvergunningenWet algemene bepalingen omgevingsrecht reguliere

voorbereidingsprocedure. Burgemeester en wethou-ders van de gemeente Woensdrecht maken bekend dat zij de volgende omgevingsvergunningen, hebben verleend voor:n Het huisvesten van arbeidsmigranten Duintjesplein 5, 4631 EG Hoogerheide Verzonden 18 december 2014n Het bouwen van een nieuwe schuur Buurtweg 5, 4635 RN Huijbergen Verzonden 18 december 2014

De bovenstaande beschikkingen en de bijbehorende stukken liggen gedurende zes weken ter inzage bij de centrale balie tijdens openstellingsuren van het gemeentehuis, Huijbergseweg 3 te Hoogerheide.

Belanghebbenden kunnen op grond van de Alge-mene wet bestuursrecht binnen 6 weken na boven-genoemde verzenddatum tegen dit besluit bezwaar maken. Het bezwaarschrift moet uw naam, adres bevatten, duidelijk maken tegen welk besluit u bezwaar maakt en gemotiveerd, gedateerd en onder-tekend zijn. Het bezwaarschrift moet worden gericht aan het college van burgemeester en wethouders, Postbus 24, 4630 AA Hoogerheide.

Hoogerheide, 31 december 2014

BINNENGEKOMEN AANVRAGENOmgevingsvergunningen reguliere voorbereidingsprocedureBurgemeester en wethouders van Woensdrecht maken bekend dat zij de volgende aanvragen voor een omgevingsvergunning, waarbij de reguliere voor-bereidingsprocedure van toepassing is, hebben ont-vangen voor:n Het bouwen van een woning Molendreef 37, 4641 CS Ossendrecht Ontvangen 18 december 2015n Uitbreiding bedrijfspand, waarvan een deel loods

en een deel kantoor Voltweg 14 (+ 14a), 4631 SR Hoogerheide Ontvangen 19 december 2014n Aanleggen in- en uitrit Kadastraal bekend onder sectie E, nummer 202 te

Woensdrecht Ontvangen 22 december 2014

Omgevingsvergunning uitgebreide voorberei-dingsprocedureBurgemeester en wethouders van Woensdrecht maken bekend dat zij de volgende aanvragen voor een omgevingsvergunning, waarbij de uitgebreide voorbereidingsprocedure van toepassing is, hebben ontvangen voor:n Het bouwen van een extra woning Raadhuisstraat 57-59, 4631 NB Hoogerheide Ontvangen 18 decemeber 2014

Sloopmeldingen Burgemeester en wethouders van Woensdrecht maken bekend dat zij op grond van het bouwbesluit de volgende melding(en) hebben ontvangen:n Het verwijderen van asbesthoudende dakplaten Antwerpsestraat 58a, 4645 BK Putte Ontvangen 18 december 2014n Het verwijderen, afvoeren en storten van de

asbesthoudende beplating in een kozijn van het kantoor

Acacialaan 3a, 4645 GZ Putten Het verwijderen, afvoeren en storten van de

asbesthoudende golfplaten op het dak van de aanbouw

Raadhuisstraat 22, 4631 NE Hoogerheide Ontvangen 19 december 2014n Verwijderen van asbest Pr. Christinalaan 4, 4645 HN Putte Ontvangen 22 december 2014

Hoogerheide, 31 december 2014

WMOADVIESRAAD

WOENSDRECHT

Kernen

Hoogerheide, Huijbergen, Ossendrecht, Putte en Woensdrecht

Gemeentehuis

Huijbergseweg 3, 4631 GC Hoogerheide

Postadres

Postbus 24, 4630 AA HoogerheideTelefoon 14 0164

Fax (0164) — 616331

Postbank: 10.72.375Rabobank 12.29.02.688

Tnv gemeente Woensdrecht

Internet

www.woensdrecht.nlE-mail: [email protected]

@GemWoensdrecht

www.facebook.com/GemeenteWoensdrecht

Openingstijden

Vrije inloop:Ma t/m vrij van 08.30-12.30 uur

Dinsdagavond van 17.30-20.00 uurOp afspraak:

Di t/m do van 08.30-16.45 uurVrij van 08.30-12.15 uur

Spreekuren

Burgemeester en wethouders volgens afspraak via bestuurssecretariaat, telefoon (0164) 611103

Spreekuur voor ondernemers:Iedere eerste dinsdag van de maand van 19.00-20.00 uur

Alarmnummer

Politie, brandweer, ongevallen 1-1-2Niet spoedeisende zaken en

evt. maken van afspraken 0900-8844

Milieuklachten

Provinciaal klachtennummer (073) 6812821Klachtenlijn Omgevingsdienst

Midden- en West-Brabant (013) 2060500

Calamiteiten-info-lijn

0800-0202010 (gratis)

Openbare verlichting

Servicenummer voor storing aan openbare verlichting0800-6846832 (gratis)

Informatie pagina’s

2014AUGUSTUS

Chauffeurs die het centrum van Putte binnenrijden, worden voortaan extra aangespoord om hun voet van het gaspedaal te lichten. Het Putse dorpsplatform heeft het initiatief genomen voor het ophangen van een snelheidsdisplay ter hoogte van de inrit naar het Tervoplein. De display slaat alle verkeersgegevens op, zodat het dorpsplatform ook meer inzicht kan krijgen in de verkeersstromen in het dorp.

Het is een vruchtbare zomer voor de zonnebloemen. In de

voortuin van Dirk Vos in Hoogerheide staat een exemplaar van

zeker drie meter hoog. Na zijn foto in de Bode volgen meer

inwoners met groene vingers die hun zonnebloem in de krant

aanprijzen.

Gehuld in traditionele boerenkledij laat de organisatie van de Woensdrechtse Boerendag zien hoe er vroeger rogge werd

geoogst met een zelfbinder uit 1949. De demonstratie geld als een voorproefje voor het evenement in september.

De Putse Kirsten Nuyes (16) is geselecteerd voor de Jeugd Olympische Spelen in het Chinese Nanjing. Ze is de enige Nederlandse triatlete op het toernooi. “Ik ga gewoon genieten en proeven van de sfeer daar”, tempert ze de verwachtingen. Onterecht, want ze eindigt op de zesde plaats.

Een vette cheque van 5362,60 euro mag de organisatie van de Rijzende Weg Challenge in Woensdrecht overhandigen aan KWF Kankerbestrijding. 25 hardlopers, 30 wandelaars en 124 fi etsers zijn de uitdaging aangegaan om de kuitenbijter van Woensdrecht zo vaak mogelijk te bedwingen.

Ruim 50 chronische zieke of gehandicapte kinderen zijn te gast op vliegbasis Woensdrecht tijdens de jaarlijkse Hoogvliegersdag. Het wordt een dag om nooit te vergeten met demonstraties van de brandweer en de hondenbrigade, een schietoefening op de schietbaan en als hoogtepunt meevliegen in een echt vliegtuig.

Veel Huijbergse prominenten nemen de uitdaging aan om hun wielertalenten te laten zien tijdens de speciale editie van de Ronde van Huijbergen in het kader van 750 jaar Huijbergen. Prins Noot toont zich de snelste op twee wielen en verslaat wethouder Lars van der Beek en Vivoo-voorzitter Robbert Klaassen in een spannende, maar vooral leuke koers.

Vandalen hebben het opnieuw gemunt op het bushokje aan

de Bunkerbaan. Zowel het plaatwerk als het glaswerk moeten

het ontgelden. “Puur vandalisme”, stelt burgerraadslid John

Mathijssen (AKT), die de vernieling aankaart bij de gemeente.

Die is weer een paar duizend euro kwijt aan het herstel van de

abri en kan in december opnieuw de portemonnee trekken als

het bushokje weer wordt opgeblazen.

DOOR RIA VAN MEIR

2014SEPTEMBER

Dubbel feest bij Streekorkest Fravino in Huijbergen. Niet alleen bestaat de vereniging 55 jaar, ook heeft de vereniging een bijzondere jubilaris in haar midden. Ludo van Mechelen is al vijftig jaar lid. Op de eerste plaats als accordeonist, maar inmiddels ook al 32 jaar als secretaris. Vanwege zijn verdiensten mag burgemeester Steven Adriaansen hem benomen tot Lid in de Orde van Oranje Nassau en een lintje opspelden.

Op vliegbasis Woensdrecht barst het van de bedrijvigheid,

maar soms is het wel heel erg druk. Op één dag is er een

hondenbiatlon én een commando-overdracht. Kolonel Johan

de Jongh draagt zijn commando over aan kolonel Peter de

Boer. De nieuwe kolonel zal gedurende zijn ambt inzetten op

samenwerking en vakmanschap.

Dennis van Esch voelt zich net een klein kind in een snoepwinkel. De jonge veteraan, die door een bermbom in Afghanistan beide benen heeft verloren, neemt vol trots zijn nieuwe wielstoel in ontvangst genomen. De sportieve rolstoel is door medewerkers van de Koninklijke Luchtmacht op vliegbasis Woensdrecht volledig klaargemaakt voor de Invictus Games, een soort Paralympische Spelen voor gewonde militairen van over de hele wereld. In Londen verdedigt de goedlachse Dennis samen met 22 landgenoten de Nederlandse eer.

Al een decennium kunnen inwoners uit de gemeente Woensdrecht genieten van cultuur dichtbij huis. Podium Kloosterhof bestaat tien en heeft voor de gelegenheid alle vrijwilligers in een nieuw tenue gehesen. Het tiende seizoen gaat in september van start met een voorstelling van Guido Weijers.

De jaarlijkse Schelderit van de Lions clubs van Bergen op Zoom en Woensdrecht is nog nooit zo populair geweest. Dit jaar overtreffen de aanmeldingen die van alle voorgaande jaren. Tijdens de oldtimerrit door het mooie West-Brabantse land worden jong volwassenen met een beperking in het zonnetje gezet.

Anton van der Wijst (67) heeft zijn ontslag ingediend als raadslid voor de gemeente Woensdrecht. De CDA’er geeft als reden aan dat hij het niet verstandig acht om na vier jaar wethouderschap verder te blijven gaan in de raad. “Ik merkte dat ik meer wist dan andere raadsleden. Dan is het moeilijk objectief te blijven”, stelt hij in een verklaring. Hij zal in de raad opgevolgd worden door Eddy van Wezel uit Huijbergen.

Gezond eten is van groot belang voor de mens, jong èn oud!

Daarvoor hoef je niet eens ver voor te zoeken, want achter

’t Blickvelt in Woensdrecht staat een halve hectare vol met

fruitbomen. Tijdens een open dag nemen geïnteresseerden een

kijkje bij de appel- en perenbomen.

Geen felle woorden of hevige debatten, maar vrolijke noten klinken uit de raadszaal van de gemeente Woensdrecht. De Beierse

Blaaskapel ‘Die Edelweiss Buben’ uit Hoogerheide fl eurt het begin van de raadsvergadering op met een korte muzikale presentatie

over het veertigjarig bestaan van de band en hun even zo lange relatie met de Duitse gemeente Bernkassel-Kues.

De politieacademie in Ossendrecht heeft de primeur voor West-Brabant en Zeeland. De studenten krijgen als eerste het nieuwe politie-uniform uitgereikt. Het nieuwe uniform is opvallender en kan ook beter tegen een stootje.

Het had een leuk teamuitje moeten worden voor de meiden van het Rabo Liv wielerteam, maar een val tijdens het WK Wielrennen in het Spaanse Ponferrada gooit voor de Ossendrechtse Thalita de Jong roet in het eten. Het wielertalent komt hard ten val en breekt haar sleutelbeen. Daardoor mist ze ook de Italiaanse retro-tourtocht L’Eroica, waar ze een stukje Ossendrechtse wielerhistorie wilde presenteren door op een echte Ossendrechtse Remy mee te rijden.

DOOR RIA VAN MEIR

V O O R M O L E N A D V O C A T E N

Boerenverdriet 2a4613 AK Bergen op Zoom

Tel: 0164 21 27 21www.voormolen.nl

Heeft u een vraag? Bel vrijblijvend!

A & M €OLLECTvoor al uw incassozaken

Voor vrijblijvende informatie: [email protected]

[email protected]

Voormolen Advocaten / A & M €OLLECTBoerenverdriet 2a, 4613 AK Bergen op Zoom

Tel: 0164 212721 • Fax: 0164 212727www.voormolen.nl

• Poorten (ook automatisch)• Industriële hekwerken• Gaashekwerken• Sierhekwerken• Balkonhekken

Rucphensebaan 58, 4714 RE SprundelTel. 0165 - 383817, Fax. 0165 - 388656

www.verstijlenhekwerken.nl

ONGEDIERTE?

GRATIS!

Wilt u meer informatie

bel 088 - 22 121 22of kijk op:

GRATIS!

DE ERKENDE STOFFEERDER VOOR DESKUNDIG ADVIES!

MET DE VAN SERVICE

PutteAntwerpsestraat 47Tel. 0164 - 606918Openingstijden: di. t/m zo. 11-16 u.

Oost-SouburgKanaalstraat 22 (bij AVA KEUKENS)Tel. 0118 - 475052Openingstijden: di. t/m za. 11-16 u.

Mobiele showroom AAN HUISma. t/m za. van 09-18 u.of op afspraakTel. 06 - 20131204

Groothandel Putte NLPostbaan 44Afhalen voor particulieren op afspraakTel. 06 - 20131204

WWW.SJERKSLAGMOLEN.NL

PVC VLOEREN

VINYL VLOEREN

TRAP STOFFERING

VOUWGORDIJNEN

PVC Akti e inclusief vakkundig leggenNU per m² of 20% meeneem korti ng

Authenti c Island

Van € 24,95 per m2 inclusief vakkundig leggenVOOR per m² of 20% meeneem korti ng

Kwaliteit Nova

TRAP STOFFERING16,95

Wij hebben op dit moment een uitstekende aanbieding!Van € 179,95 per m2 inclusief meten, maken & montageVOOR per m² of 10% meeneem korti ng

Spirit Collecti on

99,-

Onze prijs inclusief lijm en arbeidNU t/m 13 treden

Project Tapijt Anvers

VOUWGORDIJNEN299,-

31,95

Luc GiLLemotBelgische gediplomeerde en erkende tandprotheticus* Implantaatprothese (klikgebit)* Aanpassing en vernieuwing van gebitsprothese* Reparaties, kan op gewacht worden* Gratis advies* Vergoeding door alle zorgverzekeraars

Openingstijden Bergen op Zoom: Hoogerheide:ma wo: 14.00 - 17.30 uur ma wo vr 8.30-13.00 uurdi do: 8.30 - 13.00 uur di-do: 14.00-17.30 uur vr: 14.00 - 16.00 uur Behandeling na afspraak

HKZ gecertificeerd

Lid ONT B103

Adres:Korte Bosstraat 114611 MA Bergen op ZoomTel. 0164 - 23 00 10

Openingstijden:Maandag geslotenDi-Do: 8.30 - 13.00 uurWoensdag: 14.00 - 17.00 uurVrijdag: 14.00 - 16.00 uur

Wouwbaan 24631 KM HoogerheideTel. 0164 - 66 08 78

Behandeling na afspraak

Maandag geslotenDi-Do: 14.00 - 17.00 uurWoensdag-Vrijdag: 08.30 - 13.00 uur

www.tppgillemot.nl

* eigen fabricage en toonzaal* alle stijlen en modellen op maat gemaakt* totale renovatie* klein bedrijf met grote mogelijkheden

industriepark - rijkmakerlaan 13 - 2910 essen (B) - tel. 00323-677.31.98 www.keukenskonings.be

bezoek onze uitgebreide toonzaal

Te koop gevraagd motoren,

brommers en scooters jong en oud

tel. 06-22332058

Pedicure Jeanette

Bij U thuis06 - 43084446

2014OKTOBER

Aan de temperaturen is het nog niet te merken, maar de natuur verkeert wel degelijk in een herfststemming. Op de redactie van de Woensdrechtse Bode komen weer de mooiste lezersfoto's met paddenstoelen binnen. Deze foto is gemaakt door Suzy Roks tijdens een wandeling in Putte.

Met een fi lm over de buurtschappen Molenakkers en het

Hageland sluiten John van Dooren en Jac van den Bussche hun

reis door de geschiedenis van Ossendrecht af. De afgelopen

twaalf jaar doken zij in de historie van meer dan 150 cafeetjes

voor de fi lmreeks 'Ossendrecht, een dorp vol cafeetjes'.

De laatste episode blijkt enorm populair. Er worden twee

extra fi lmavonden belegd om iedereen de kans te geven de

documentaire te komen bekijken.

De gemeente Woensdrecht barst van het talent. Is het niet op sportief gebied, dan is het wel op het gebied van techniek. De 23-jarige Giel Buijs uit Putte doet mee aan het Europese Kampioenschap EuroSkills 2014 in Lille. Hij wint de hoofdprijs voor zijn onderdeel landbouwmechanisatie.

De eerste garageverkoopwandeling in Ossendrecht is een grandioos succes. Maar liefst zeventig verkooppunten presenteren zich in voortuinen, garages en opritten. De kopers komen van heinde en verre. In het hele dorp wordt dan ook druk onderhandeld en verkocht.

Een sprookjesachtig beeld op de heide van de Volksabdij bij Ossendrecht. Een kudde van maar liefst 250 schapen doet het natuurgebied aan. De schapen eten het lange gras op en zorgen er met hun vacht voor dat bijzondere zaden zich door het gebied verspreiden. Daardoor geven ze de heide meer kleur en variatie.

Een speciale Battle Tour herdenkt de Slag om de Schelde en doet daarbij ook Oorlogsmuseum Ossendrecht aan de Putseweg aan. Tijdens het bezoek overhandigt Wybo Boersma, voormalig directeur van het Airborn Museum in Arnhem, een originele Duitse vlag die tijdens de Slag om Vlissingen door de Engelse Royal Engineers werd buitgemaakt. Het oorlogsmuseum staat deze maand uitgebreid stil bij de 70e verjaardag van de bevrijding.

Tientallen ouderen schuiven deze maand aan voor een

lunch bij de brandweerteams in de gemeente Woensdrecht.

Onder het genot van een 'broodje brandweer' vertellen

brandweervrijwilligers over hun werkzaamheden en geven zij

tips om een brand in huis te voorkomen. Het pleintje aan de Dorpsstraat in Woensdrecht gaat op de

schop in het kader van het integraal Dorpsontwikkelingsplan

(iDOP). Daarbij worden de parkeerplaatsen op het plein verlegd

naar de buitenzijde, zodat er op het centrale deel meer ruimte

is om te verblijven.

Eliane Mortiers en Elvira de Weerdt, beiden lid van de Bowling Vereniging Hoogerheide, zijn voorlopig geselecteerd voor het EK bowlen dat volgend jaar in Leipzig plaatsvindt. De defi nitieve selectie wordt pas in april bekendgemaakt, maar tot nu toe behoren beide meiden nog tot de twaalf uitverkoren meisjes voor het EK.

Geen oktobermaand zonder Putse kermis en geen bijbehorende jaarmarkt zonder Irving van Dinther. Al dertig jaar zorgt Van Dinther er als marktmeester voor dat alles op rolletjes loopt tijdens de drukbezochte braderie. De vaste standplaatsnemers vinden het daarom tijd om hun marktmeester in het zonnetje te zetten en hem te verrassen met verse producten van zijn eigen markt.

FNV Zuidwesthoek bestaat 100 jaar. Een bijzonder jubileum, dat meteen het laatste is voor de lokale vakbondsafdeling. Per 1 januari gaat de lokale afdeling op een in groter regionaal verband. Met zo'n vijfhonderd lokale leden blijkt de vakbond na 100 jaar nog altijd bestaansrecht te hebben in de gemeente Woensdrecht.

“Opdat wij niet vergeten.” Dat drukt burgemeester Adriaansen

de grote groep toeschouwers op het hart tijdens de herdenking

van de bevrijding van Woensdrecht. Precies 70 jaar eerder werd

gevochten op de plek waar nu het bevrijdingsmonument staat.

Enkele aanwezige veteranen brengen tijdens de herdenking

een eresaluut aan hun gesneuvelde kameraden.

DOOR RIA VAN MEIR

2014NOVEMBER

Vos meets Vos in de protestantse kerk in Ossendrecht. Meervoudig wereldkampioene in het veld, op de weg en op de baan Marianne Vos schuift aan bij dominee Klaas Vos. Met enkele rake vragen weet hij het aanwezige publiek te boeien tijdens de boekpresentatie van de biografi e van de wielrenster.

Verdeeld over vier voorstellingen bezoeken meer dan 750

mensen de musical over het 750-jarig bestaan van Huijbergen.

Zij zien hoe op een leuke en vrolijke manier de geschiedenis van

het dorp wordt uitgebeeld. De zaal wordt meerdere keren aan

het lachten gebracht en zingt uit volle borst mee met de liedjes.

De musical kan volgens burgemeester Steven Adriaansen

met recht één van de parels van 750 jaar Huijbergen worden

genoemd.

2014

De hele keuken bij de 10-jarige Marien van Geel uit Putte staat er vol van. Tientallen cupcakes heeft hij gebakken voor zijn spreekbeurt over de CliniClowns. Want alleen bij een spreekbeurt is het al lang niet meer gebleven. Door de cupcakes te verkopen heeft Marien zelf ook geld ingezameld voor de CliniClows.

Een groep vrijwilligers uit Putte interviewde in het voorjaar maar liefst 163 ouderen uit het dorp over hun zorgvraag voor nu en in de toekomst. Alle resultaten zijn gebundeld in een bijzonder waardevol document, dat de initiatiefnemers Erik en Ans De Laet overhandigen aan wethouder Lars van der Beek. De volgende stap is om te kijken hoe het dorp samen aan die vraag kan voldoen. Daarvoor wordt in december een dorpsavond belegd.

Veel tijd om rustig zijn broodje op te eten, is er voor burgemeester Steven Adriaansen niet bij tijdens het Nationale Schoolontbijt. De burgemeester heeft elf leerlingen van de plusklas van basisschool De Meulenrakkers uit Ossendrecht te gast aan zijn ontbijttafel in de raadszaal. Onder het genot van vers brood en een glas melk bestoken zij hem met vragen over zijn ambt en vooral over zijn burgemeestersketting.

Jan Maas uit Huijbergen is uitgeroepen tot Wielrenner van het Jaar van de gemeente Woensdrecht. Jan is helaas zelf niet in staat om de prijs in ontvangst te nemen, vanwege de Tour de Okinawa in Japan. Het is hem vergeven, want de Huijbergenaar wint ook de Japanse koers bij de junioren. Ondertussen poseren alle andere Woensdrechtse wielrenners voor de groepsfoto.

Op de Kalmthoutse Heide wordt het startsein gegeven voor

het Helvex-project. Dat staat voor grensoverschrijdend herstel

van HEide, Landduinen en Vennen en aanpak van Exoten. Het

project, dat bedoeld is om de waarde van het Grenspark te

vergroten en de kwetsbaarheid ervan te verkleinen, zal vijf

jaar duren. Aan Nederlandse zijde wordt het merengebied bij

Ossendrecht aangepakt.

De 84-jarige Guust van Dijke wordt verrast met het prestigieuze

Ostrechts Lintje vanwege zijn jarenlange werkzaamheden voor

de lokale buurtgemeenschap. Sinds 1960 was hij lid van het

bestuur van buurtschap Het Dorp. Daarmee organiseerde hij

veelal activiteiten voor de Ossendrechtse bevolking, zoals

Sinterklaas en de Avondvierdaagse/ “Eigenlijk is bij elk

evenement dat in Ossendrecht plaatsvindt wel iets waar Guust

zijn steentje aan heeft bijgedragen”, aldus het huidige bestuur.

In ontmoetingscentrum De Hille in Ossendrecht is de vierde huiskamer van de gemeente Woensdrecht geopend. Mensen kunnen elkaar voortaan op elke dinsdag van 10.00 uur tot 12.00 uur op deze plek ontmoeten voor een praatje of een bakje koffi e. De bezoekers laten tijdens de opening merken dat ze zich thuis voelen in de Ossendrechtse huiskamer.

De protestantse gemeente in Ossendrecht sluit haar jubileumjaar af met een bijzonder concert in de kerk. Het is een goede protestantse gewoonte om bij een feest psalmen te zingen. Tijdens het optreden geven twee koren onder begeleiding van verschillende bijzondere instrumenten hun interpretaties van Psalm 150, volgens de protestantse kerk dé feestpsalm bij uitstek.

De Ossendrechtse wielerzusjes Demi en Thalita de Jong hebben hun eigen supportersclub. De vereniging telt inmiddels al zestig leden, die hun thuishonk hebben in café De Boulevard. De bedoeling is dat er vanaf volgend jaar een jaarlijkse supportersmiddag of -avond komt.

Ter gelegenheid van haar 15-jarig bestaan brengt de Stichting

Oude Woensdrechtse Kerkhofje een boekje uit over het kleinste

en misschien wel geheimzinnigste kerkhofje van de gemeente

Woensdrecht. De stichting heeft de afgelopen jaren hard

gewerkt om de protestantse begraafplaats te restaureren

en heeft de bevindingen opgeschreven in een samenvattend

boekje, waarin het kerkhofje zijn geheimen prijsgeeft.

DOOR RIA VAN MEIR

2014DECEMBER

Maar liefst 200 mensen, voornamelijk ouderen, bezoeken een informatiebijeenkomst over de veranderingen in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). De organisatie ligt in handen van de vier KBO-afdelingen van Hoogerheide/Woensdrecht, Huijbergen, Ossendrecht en Putte. De aanwezigen hebben nog veel vragen, onder meer over de huishoudelijke hulp en mantelzorg als kinderen niet in de buurt wonen.

De landingsbaan kan met gemak een Airbus 380 aan, de ligging

langs de A4 is perfect en de samenwerking met Defensie

kan alleen maar voordelen opleveren. De Bergse wethouder

Ton Linssen en Cees Nuijten - bekend van de regionale

ontwikkelingsmaatschappij Rewin, maar nu op persoonlijke

titel – zien het al helemaal zitten: vliegbasis Woensdrecht als

regionale luchthaven. Wethouder Linssen meldt zelfs al contact

te hebben gehad met Ryanair. De Woensdrechtse politiek is

niet te spreken over de ambities van Linssen en Nuijten. Alle

partijen vinden dat Woensdrecht goed genoeg in staat is om

zelf over haar eigen grondgebied te beslissen. Joena Ruchtie uit Woensdrecht wint voor de vijfde achtereenvolgende keer het Europees Kampioenschap Iers Dansen. Op een van de onderdelen haalt ze zelfs de maximale score van 300 punten. Daarmee kwalifi ceert de jonge danseres zich ook voor het WK 2015 in Canada.

Bij RKVV METO zijn ze er al vroeg bij. Op 1 december 2015 viert de Hoogerheidese voetbalvereniging offi cieel het 75-jarig bestaan. Op de 74e verjaardag van de club presenteert het jubileumcomité de plannen voor het komende feestjaar.

Een recordaantal paren geniet van de huwelijksjubileumdag van de gemeente Woensdrecht. Maar liefst 89 paren, die 50, 55, 60, 65 of zelfs 70 jaar getrouwd zijn, komen naar mfc De Kloek in Huijbergen om zich in de watten te laten leggen tijdens een gezellige feestmiddag.

Het is even doorbijten voor wie in Huijbergen moet zijn. Een hele zaterdag wordt er gewerkt aan een nieuwe asfaltlaag voor de Westerstraat, de belangrijkste toegangsweg voor Huijbergen. Het verkeer moet daardoor helemaal omrijden via de A58 en de Moerkantsebaan om vanuit Hoogerheide of Ossendrecht het dorp te bereiken. Naast de Westerstraat worden nog meer straten in de gemeente Woensdrecht voorzien van een nieuwe asfaltlaag.

Putte zegt volmondig ja tegen een zorgcoöperatie. Tijdens

een speciale dorpsavond, waar meer dan 200 Puttenaren op

af komen, blijkt zo'n drie kwart van de aanwezigen voor de

oprichting van een zorgcoöperatie te zijn. Het Burgerinitiatief

Putte, dat al sinds het voorjaar bezig is met de zorgvraag van

Putte in kaart te brengen, gaat nu verdere stappen ondernemen

door een bestuur samen te stellen en een coöperatie op te

richten.

Na een jaar afwezigheid heeft Ossendrecht weer een echte

kerstmarkt. Onder de naam Echt Ostrechts besloot buurtschap

Het Dorp de kerstmarkt nieuw leven in te blazen en te verhuizen

naar de omgeving van de kerk en het binnenterrein van Zaal

de Vrede. Een schot in de roos want vele Ossendrechtenaren

komen af op de gezellige, ouderwetse kerstsfeer.

De ijsbaan van Hoogerheide is weer terug in het centrum van Hoogerheide. Op het behaaglijke Ouwe Raedthuysplein kan jong en oud drie weken lang genieten van schaatsplezier. De nieuwe locatie kan op veel positieve reacties rekenen. “De ligging van de ijsbaan, zo midden op het nieuwe plein, maakt het schaatsen een aangename beleving!”, klinkt het op de ijsbaan.

Na het feestjaar van 750 jaar Huijbergen is het dorp al weer druk in de weer met het volgende grote evenement. Op 7 november 2015 is Huijbergen gastheer voor het EK Veldrijden. Voor het eerst in de geschiedenis zullen ook de eliterenners deelnemen aan het EK. Een delegatie van de UEC (Union Européenne de Cyclisme) maakt in december de samenwerking met het Wielercomité Huijbergen offi cieel door op het gemeentehuis een overeenkomst te ondertekenen.

De Slag om de Schelde is terug op de Brabantse Wal dankzij de offi ciële onthulling van een luisterplek binnen de Liberation Route Europe. Deze steeds uitbreidende internationale herdenkingsroute verbindt belangrijke mijlpalen uit de moderne Europese geschiedenis met elkaar, in het bijzonder die van de Tweede Wereldoorlog. De Brabantse Wal telt acht luisterpunten, waaronder luisterplek 134 op de hoek Reimerswaalweg/Spoorbaan bij Woensdrecht.

Honderden kinderen en volwassenen geven zondagavond

gehoor aan de oproep van de Woensdrechtse buurtvereniging

De Straat om naar de volkstelling van de herdertjestocht te

komen. Voor aanvang zit de Sint Jozefkerk dan ook bomvol

met belangstellenden. De tocht wordt dit jaar voor de 21e keer

gelopen. Na een ontvangst in de kerk met muziek van popkoor

Dazzle, trekt de stoet langs verschillende locaties waar het

kerstverhaal wordt uitgebeeld.

DOOR RIA VAN MEIR

DOOR RIA VAN MEIR

Het nieuwe dorpsplein aan de Dorpsstraat is het resultaat van een gouden samen-werking tussen de gemeente en de bewo-ners. Die laatste groep heeft tijdens het gehele proces veel inspraak gehad in de totstandkoming van het nieuwe dorpshart en zelfs tijdens de uitvoering nog zaken kunnen bijsturen. “Het eerste plan van de gemeente vonden wij helemaal niets”, blikt Van den Bergh terug op het proces. “De gemeente wilde de Dorpsstraat wat verleggen, maar verder was het gewoon stenen verplaatsen, zonder echt iets toe te voegen.”

IJsbaanEen enthousiaste werkgroep van bewo-ners en ambtenaren is daarop aan de slag gegaan met een nieuw ontwerp. Het resul-taat is een open plein geworden, met par-keerplaatsen aan de buitenranden en met ruimte voor een podium of tribune dankzij het gebruik van de natuurlijke hoogtever-schillen van de Brabantse Wal. Door de slimme inrichting is het aantal parkeer-plaatsen - 28 in totaal - gelijk gebleven,

maar wel beter gestructureerd. Daarnaast zijn de vertrouwde elementen, zoals het in-gestraten wapen van Woensdrecht en de leilindes, behouden gebleven, maar bevat het plein ook nieuwe mogelijkheden. Zo kan het plein onder water worden gezet, zodat bij vorst Woensdrecht over een ei-gen ijsbaan beschikt. “Het grote voordeel: onze ijsbaan kost de gemeente geen stroom”, grijnst Van den Bergh.

KerstboomOp het plein is bovendien een permanente ruimte gerealiseerd voor het plaatsen van de kerstboom. In één van de hoeken is een grote bak voorzien, waar een metershoge kerstboom momenteel fonkelt.

Wanneer de kerstboom na de feestda-gen weer wordt afgetuigd, wordt de put afgesloten met een deksel. “In eerste in-

stantie hadden we de put midden op het plein voorzien. De aannemer was al bijna begonnen met het aanleggen van de put, toen we bedachten dat dat niet zo handig was. We hebben meteen contact opgeno-men met de aannemer en de gemeente en nog diezelfde dag is de bak verplaatst naar een van de hoeken”, aldus Van den Bergh. Het nieuwe dorpsplein werd dan ook in gebruik genomen door het ontsteken van de kerstverlichting, als symbool voor de goede samenwerking tussen bewoners, gemeente en aannemer.

BlickveltEen goede samenwerking is ook steeds meer te vinden tussen de ondernemers in ‘t Blickvelt, dat aan het plein ligt. Met de komst van de winkel Dynamisch Woens-drecht 41a zijn nu alle commerciële ruim-ten ingevuld. De ondernemers van De Boerenmeisjes, Dynamisch Woensdrecht 41a, de Kring-loopwinkel Herwonnen Levenskracht en Dorpspunt ‘t Blickvelt presenteerden tij-dens de opening van het nieuwe dorps-plein ook hun nieuwe beeldmerk, dat zij voortaan gezamenlijk gaan uitdragen.

PAGINA 22

‘Onze ijsbaan kost gemeente geen stroom’

Een nieuw jaar nodigt uit tot het doen van voorspellingen. Ik zou bijvoorbeeld kunnen beweren dat PSV voor het eerst sinds jaren weer eens een keer landskampioen wordt. Ook zou ik met stelligheid kunnen verkondigen dat NAC ab-soluut niet gaat degraderen. Daarnaast zou ik met aan zekerheid grenzende waar-schijnlijkheid kunnen rondbazuinen dat Michael van Gerwen zich straks opnieuw de beste darter ter wereld mag noemen. Ik waag me er echter niet aan. In het eerste geval omdat onze vrienden uit Eindhoven de laatste jaren op cruciale momenten iets te vaak een uitglijder hebben gemaakt waardoor Ajax telkens toch weer een titel aan haar erelijst mocht toevoegen. In het tweede geval is het misschien verstandiger een voorspelling achterwege te laten omdat het in de onderste regionen van de eredivisie vertoevende NAC deze voetbaljaargang opzichtig blunderen namelijk verschillende malen tot kunst heeft verheven. Ook voor wat betreft Michael van Gerwen is en blijft het natuurlijk koffi edik kijken. De man met grimassen waarop de even felgroen ge-kleurde Kermit de Kikker jaloers zou zijn kan ontegenzeggelijk een pijltje gooien, maar wat als straks ineens het hele gebit van de sympathieke darter begint af te brokkelen en niet alleen een eenzame kies? Ik bedoel maar. Zie daar maar eens onbevangen mee om te gaan. Aan de andere kant heb je er met bijvoorbeeld ‘the Dutch Dental Destructor’ natuurlijk zomaar weer wel een mooie bijnaam in het dartswereldje bij, maar dat terzijde. Geen voorspellingen van mijn zijde dus, of het moet zijn dat het kusje ongetwijfeld dé nieuwe trend wordt. Met dank aan de tot dusver vrij anonieme Britse voetballer Lee Mansell van Bristol Rovers. Toen het tijdens het duel tegen Gateshead tot een handgemeen dreigde te komen met een opponent, kuste hij zijn verbouwereerde tegenstander namelijk even vluchtig op de mond en was alles in één klap pais en vree. Tussen de twee kemphanen althans, want de scheidsrechter gaf Mansell voor zijn vredelievende actie nog wel even een gele kaart. De kus van Mansell, zo voorzie ik, gaat echter navolging krijgen. Zeker als er ook nog eens spo-tieve successen worden geboekt. Al ben ik er niet zeker van hoe Van Gerwen en de spelers van PSV en NAC gaan reageren als hun duizenden fans de nieuwe trend ook daadwerkelijk massaal omarmen. Goed gedaan, jonguh! Kusje?

Kusje

ColumnAddo Sprangers

HUIJBERGENBingo KBO-Huijbergen: Woensdagmiddag 7 januari is het weer zover, bij Vaeders Hoefke in Huijbergen roept Broeder Nico weer de getallen om van de maandelijkse Bingo van KBO-Huijbergen. De zaal is open om half twee en we beginnen om twee uur. Tot vijf uur is er vervolgens alle ruimte voor gezellig vermaak met kansen op leuke prijzen. Velen doen elke maand mee, maar er is altijd ruimte voor meer deelnemers. Ook niet-leden zijn welkom.

KORTE BERICHTEN

WOENSDRECHT - Bureau Jeugdzorg (BJZ) is vanaf 1 januari voorlopig niet verantwoordelijk voor jeugdreclas-sering en jeugdbeschermingsmaatre-gelen, omdat zij geen certifi caat krij-gen van het Keurmerkinstituut.

Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant is ac-tief in alle 67 gemeenten in de provincie, maar om vanaf 1 januari nog jeugdbe-schermingsmaatregelen uit te mogen vo-ren moeten zij wel gecertifi ceerd zijn. Dat staat omschreven in de nieuwe Jeugdwet die eveneens vanaf 1 januari 2015 ingaat.Bureau Jeugdzorg heeft nu nog geen cer-tifi caat, omdat bij de reorganisatie te veel gecertifi ceerde jeugdbeschermers gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid om af te vloeien.

Hierdoor zijn er te weinig opgeleide jeugd-beschermers, waardoor Bureau Jeugdzorg niet voldoet aan de eisen. BJZ is inmiddels wel begonnen met de voorbereidingen van een scholingstraject van de medewerkers. Ze verwachten per 1 april 2015 alsnog aan de eisen te voldoen. Tot dat moment wor-den nieuwe cliënten door de kinderrechter doorverwezen naar de gecertifi ceerde Wil-liam Schrikker Groep.

Deze cliënten komen alsnog onder de verantwoordelijkheid van BJZ zodra zij het certifi caat behaald hebben. De jeugd-beschermers van Bureau Jeugdzorg die al wel opgeleid zijn worden tijdelijk ge-detacheerd bij de WSG. Voor de huidige cliënten van BJZ Noord-Brabant verandert er niets.

Bureau Jeugdzorg vanaf nieuwjaar op non-actief

Een plein van en voor WoensdrechtNieuw dorpshart biedt tal van mogeli jkheden

Met het ontsteken van de kerstverlichting werd het nieuwe dorpsplein officieel geopend. FOTO RIA VAN MEIR

WOENSDRECHT – Een openluchtopvoering, een themamarkt en zelfs een ijsbaan. De Woensdrechtenaren heb-ben ideeën te over voor het gebruik van het nieuwe dorpsplein aan de Dorpsstraat in Woensdrecht. In amper drie maanden tijd heeft het plein een ware metamorfose ondergaan van een vol geparkeerd, rommelig plein naar een echt dorpshart, voor en door Woensdrecht. “Dit is precies wat wij voor ogen hadden”, glundert dorpsplatformlid Gerard van den Bergh.

DOOR BRITTA JANSSEN

‘De maatschap participeert in het windmo-lenpark Kreekraksluis en ziet de realisatie van een zonnepanelenpark als aanvulling op de bestaande bedrijfsvoering’, laat een woordvoerder van de gemeente Reimers-waal weten. ‘Het project geeft een zeer goede aanvulling aan windenergie, omdat windmolens in de winterperiode maximaal produceren en zonnepanelen juist in de zomer maximaal produceren als er weinig

wind is.’

LocatieHet beoogde perceel ligt in het windmo-lenpark Schelde-Rijnkanaal en bestaat uit klasse 2 landbouwgrond. ‘Deze klasse geeft beperkingen voor de agrarische teel-ten en zorgt voor extra hoge kosten om de gewassen nog enigszins groeizaam te houden. Door de realisatie van een zonne-panelenpark enerzijds en het laten grazen van schapen anderzijds wordt deze grond

optimaal benut en weer rendabel.’ Wet-houder Jaap Sinke laat via de gemeente-woordvoerder weten het project als een unieke kans te zien om het hele jaar rond duurzame energie op te kunnen wekken op één locatie. ‘De locatie is niet zichtbaar vanaf de snelweg en er is geen bebouwing in de nabije omgeving, dus een unieke locatie om een dergelijk project te reali-seren.’ Ook de provincie heeft volgens de gemeente ambtelijk toegezegd dergelijke projecten te ondersteunen.

Aanleg zonnepanelenpark bij RillandGemeente geef t vergunning naar verwachting voor de zomer af

WOENSDRECHT - Op een agrarisch perceel van acht hectare in het buitengebied bij Rilland wordt een zonnepa-nelenpark gerealiseerd. De gemeente Reimerswaal heeft vorige week ingestemd met het verzoek van Maatschap Hopmans uit Woensdrecht voor de realisatie ervan. Het is de bedoeling dat voor de zomer van 2015 de omgevings-vergunning wordt afgegeven.

Het smeedijzeren wijnrek wat al jaren in de fami-lie zit en nu toch echt helemaal verweerd is. Het geroeste hekwerk voor uw mooie woning. De K3 fi ets van grote zus kan nog door het kleine broer-tje gebruikt worden, maar het is wel een meisjes-fi ets. En de trailer op uw werk kan ook wel een nieuw kleurtje gebruiken. Herkenbaar?

Overveld Coating biedt altijd een passende oplossingWaarom iets weg doen wat nog goed functioneert? Zo denken we er bij Overveld Coating ook over. Al sinds jaar en dag zijn wij dé specialist op het gebied van poedercoating. Dat is een techniek waarbij lak in poedervorm op uw metalen voorwer-pen wordt gespoten. Als een soort magneet hecht de lak aan het materiaal. Met als resultaat een mooi egaal en stevige laag die bestendig is tegen krassen, stoten, roestvorming, maar ook tegen elk weertype. Warmte, kou, zonlicht of regen. Uw metalen voorwerpen blijven jaren in topconditie! Daar-om kunnen we u ook 10 tot 15 jaar levensduur garande-ren. Daar kan toch geen eigen verfkwast tegenop? Naast poedercoating kunt u bij ons ook terecht voor natlak, schooperen, het (de)monteren én opslag van uw pro-ducten, zodat we aan bijna elke vraag kunnen voldoen.

Projecten van klein tot grootOp de productielocatie aan de Edisonweg in Hoogerheide pakken we allerlei projecten aan. Van klein tot groot en van maatwerk tot massaproductie. Dankzij de cabines met afme-tingen van 27 x 3,75 x 4 meter en geavanceerde technieken om projecten binnen de productieruimte te verplaatsen, kun-nen we dat realiseren. Alle handelingen gebeuren bij ons onder één dak, waardoor we effi ciënt kunnen werken en korte doorlooptijden hebben. Wat denkt u bijvoorbeeld van de Westerscheldetunnel, Schip-holtoren, Kunstwerk Adrie van der Poel, Circus Herman Renz en het reuzenrad wat momenteel weer aan de Schelde in Ant-werpen staat. Vijf in het oog springende projecten die door Overveld Coating zijn voorzien van een strakke, duurzame laklaag.

Neem contact met ons op!Heeft u ook nog metalen voorwerpen die wel eennieuwe look kunnen gebruiken? Laat het door ons be-werken en geef het de tweede kans die het verdient. U zult zien dat het dat waard is! Voor meer informa-tie gaat u naar onze website www.overveld.com. Of neem contact op met één van onze medewerkersvia 0164 - 61 26 76 of [email protected].

Wij staan u graag te woord!

Wij bewerken alles van:- Staal- IJzer- Gietijzer- Aluminium- Thermisch verzinkt staal- Roestvrij staal

Overveld Coating staat klaar voor bedrijven én particulieren

GEEF UW METALEN VOORWERPEN EEN NIEUWE LOOK!

De eerste 50 orders

vanaf €200,-

ontvangen deze unieke Overveld-voetbal!

Bestel snel, want op = op!

DE BESTE WENSEN VOOR IEDEREEN!

Een greep uit onze projecten: - Kunstwerken - Constructies- Lantaarnpalen- Carrosserie - Scheepsbouw- Kermisattracties- Attracties in pretparken- Autovelgen- Oldtimers- Fietsen

- Wijnrekken- Badkuipen- Antieke objecten- Pijpleidingen voor gas- en oliemaatschappijen

- Landbouwmachines- Trailers van vrachtwagensEn nog veel meer! De mogelijkheden zijn zo goed als eindeloos!

DOOR RIA VAN MEIR

Per jaar worden er in de gemeente Woens-drecht ongeveer vijftig verkeersbesluiten aangevraagd voor de organisatie van eve-nementen.

In de meeste gevallen gaat het volgens de gemeente om eenvoudige afsluitingen voor bijvoorbeeld een buurtfeest, een markt of een kermis op een plein. Door de beperkte impact is vaak enkel een toets door de afdeling Vergunningen nodig en

hoeven andere afdelingen niet geraad-pleegd te worden. “Ter vermindering van administratieve lasten en kosten heeft het college daarom besloten dat daarvoor geen verkeersbesluiten meer worden ge-nomen. Een ander bijkomend voordeel is dat de organisator geen leges meer hoeft te betalen voor een verkeersbesluit en in de meeste gevallen zal de doorlooptijd korter zijn”, verklaart wethouder Jeffrey van Agtmaal.

BezwaarOrganisatoren van evenementen zijn nog wel verplicht om een afsluiting te melden bij de gemeente. Dat is nodig, zodat de gemeente als wegbeheerder kan beoor-delen of de maatregel niet samenvalt met bijvoorbeeld geplande werkzaamheden of hinder voor het openbaar vervoer oplevert. De organisatoren moeten daarvoor een tekening met de afsluiting voorleggen. De afdeling Vergunningen zal de aanvraag alsnog beoordelen, om excessen te voor-komen.

Doordat er geen formele verkeersbeslui-ten meer genomen worden, is bezwaar maken tegen de tijdelijke afsluitingen ook niet meer mogelijk. “De wetgever heeft het echter mogelijk gemaakt om deze procedure over te slaan, ervan uitgaande dat tijdelijke verkeersmaatregelen soms noodzakelijk zijn en dus geduld moeten worden”, aldus Van Agtmaal. De mogelijk-heid om bezwaar in te dienen zal overigens door weinig inwoners gemist worden. “Er zijn over de afgelopen jaren geen geval-len bekend, waarbij bezwaar is ingediend tegen een tijdelijke verkeersmaatregel”, weet Van Agtmaal.

PAGINA 24

‘Doorlooptijd in meeste gevallen

korter’

Verkeersbesluit bij evenement vervaltMinder lasten en kosten voor gemeente en organisatoren

De gemeente blijft aanvragen voor wegafsluitingen beoordelen om excessen te voorko-men. Op de foto: een ludieke actie van de organisatie van de Highland Games in 2012. ARCHIEFFOTO

WOENSDRECHT - De gemeente Woensdrecht neemt vanaf 1 januari 2015 geen formele verkeersbesluiten meer als een weg tijdelijk afgesloten moet worden voor een evenement. Het college wil daarmee de administratieve lasten en kosten voor zowel de gemeente als organisatoren van evenementen verlichten. Afsluitingen voor eve-nementen moeten echter nog wel gemeld worden bij de gemeente.

WOENSDRECHT - In Amsterdam op de Martinezcup kwamen Cédric Broere, Kathy Groot, Paul Koster en Manon Vermariën aan de start. Cédric Broere zwom daar op de 50m vrij, 200m vrij, 100m vlinderslag. Met 3 persoonlijke records, een nieuwe NJJK limiet, en een aangescherpte NJJK limiet heeft hij goede zaken gedaan. Cathy Groot zwom 6 afstanden (50m, 100m vrij, 50m, 100m schoolslag, 100m vlinder-slag en 200m wisselslag).

Paul Koster startte op 100m vrij en 200m rugslag. Manon Vermariën zwom 50m vrij ( nieuw pr), 400m vrij, 100m vlinderslag en 200m vlinderslag. Op deze afstand verbe-terde ze haar Nederlands record IPC met maar liefst 7s. In Oosterhout waren 37 zwemmers aan de start bij de Open West-brabantse Klassementswedstrijden. Bij de 139 persoonlijke uitslagen werden maar liefst 56 nieuwe pr’s gezwommen.

Prestaties van de Woensdrechtse Hiero-nymuszwemmers: Nienke Jonk uit Hoog-erheide zwom weer een goede wedstrijd. Op de 100m rugslag werd ze 6de met een mooie pr en op de 100m vlinderslag zwom ze de 3de tijd. Ze verbeterde ook op die af-stand haar persoonlijk record maar zwom er bovendien weer een NJJK limiet. Elise van der Velden uit Hoogerheide startte ook 3 keer. Ze zwom 100m vrije slag, 100m rugslag en 100m vlinderslag. Op de rug-slag zwom ze een persoonlijk record van 5s op de vlinderslag een persoonlijk record van 2s Voor meer info en de complete uit-slag ga naar www.zpv-hieronymus.com of facebook @zpvhieronymus. Na de kerst-vakantie start een nieuwe instroomgroep voor de jongste zwemmers, zij zwemmen op zaterdag van 13.15 tot 14.15. Interes-se? Je mag 3 keer gratis meetrainen om te kijken of je het leuk vindt: aanmelden voor proeftraining ga naar http://www.zpv-hieronymus.com/proefl es.

NJJK limiet Nienke Jonkwedstr i jdzwemmen zwem- en polovereniging Hieronymus

Nienke Jonk

HOOGERHEIDE - Het politiedistrict De Markiezaten is opnieuw getroffen door een inbraakgolf. Vanaf kerst-avond tot en met tweede kerstdag zijn er maar liefst negen inbraken of pogingen tot inbraken gemeld bij de politie.

De meeste inbraken waren in Roosendaal. Daar was het raak bij woningen aan de Eg-bertdonk, de Spoorstraat, de Amethisdijk, de Coornhertlaan en de Mathildadonk. In diezelfde periode is er ook ingebroken in Zevenbergschen Hoek, Klundert en aan de Prins Bernhardstraat in Hoogerheide. In Nispen was er een poging tot inbraak. Begin december was het ook al raak in het district De Markiezaten. Toen werd er in

één weekend tien keer ingebroken, even-eens in een woning in Hoogerheide. In dat-zelfde weekend waren ook nog eens zes inbraken gemeld in de omgeving van Mid-delburg. Het weekend daarvoor was het ook raak in de regio Tholen-Reimerswaal. De inbrekers zijn er steeds vandoor gegaan met computerapparatuur, sieraden en con-tant geld.

De politie zegt extra te surveilleren om de woninginbraken tegen te gaan, maar roept daarnaast ook de hulp van het pu-bliek in. Bij verdachte situaties wordt men gevraagd direct 112 te bellen. Daarnaast adviseert de politie om altijd een bewoon-de indruk achter te laten als men van huis gaat.

Opnieuw inbraakgolf in regio Markiezaten

WOENSDRECHT – Inwoners van de gemeente Woensdrecht die momen-teel hulp in het huishouden ontvan-gen, blijven dat in ieder geval in de maand januari ook nog doen.

Het college heeft besloten om de huidige overeenkomsten met één maand te ver-lengen. Die zouden normaal gesproken

op 31 december afl open. De gemeente heeft echter nog niet met alle aanbieders nieuwe afspraken kunnen maken. Daarom maakt de gemeente gebruik van de optie om de overeenkomsten met vier weken te verlengen. Zodra de nieuwe afspraken er zijn, zal in overleg met de cliënten gekeken hoe het beste aan de hulpvraag kan wor-den voldaan.

Hulp in huishouden met één maand verlengd

Kouderecord in WoensdrechtKwik daal t to t -9 ,1 graden

WOENSDRECHT – Na een jaar vol warmterecords sluit de gemeente Woensdrecht het jaar 2014 toch af met een kouderecord. In de nacht van 28 december op 29 december daalde het kwik naar -9,1 graden. Nog nooit was het op die data zo koud geweest. Woensdrecht was zelfs de koudste plaats in Nederland. Tot veel hinder leidde het winterse weer van de afgelopen dagen niet. Volgens de gemeente Woens-drecht zijn er tot en met maandagochtend slechts drie meldingen binnengekomen over de gladheid. Ook toen maandag de dooi inzette, bleef de buitendienst echter actief strooien om gladheid te voorkomen. Het winterse weer leverde in ieder geval veel mooie plaatjes op. Zie voor meer winterse foto’s ook ons fotoalbum op www.internetbode.nl FOTO HUMPHREY HEKHUIZEN

WEEKACTIE! WEEKACTIE! WEEKACTIE!WEEKACTIE! WEEKACTIE! WEEKACTIE!

Zet-

en

druk

fout

en v

oorb

ehou

den.

Aanbiedingen geldig van woensdag 31 december t/m dinsdag 6 januari 2015

Kijk voor al onze aanbiedingen op www.action.nl

Het grootste assortiment voor de laagste prijs

ACTION WENST U EEN

VOORSPOEDIG, GEZOND EN VOORDELIG

2015!

I

I

STOFDOEKENSTATISCH20 stuks

0.39

STOFWISSERSTARTERSETincl. 5 droge en 5 natte doekjes

2.89

CRISPY CRISPSFRUITSNACKdiverse varianten18 gram

0.59

ZERO PASTA,RIJST OF NOODLESruim 90% minder calorieën 200 gram

0.99

BIJBEHORENDEKANTOOR ARTIKELENbalpennen, tabbladen of showtassen0.75

VOGELVOERDELUXEmix pack340 gram

JERSEYHOESLAKENwit of offwhitepolyester/katoen90x200 cm

90x220 cm 2.49140x200 cm 3.49180x200 cm 3.99180x220 cm 4.49

GOEDE VOORNEMENS ?

239249

299

ANNE O'LEARYSCHEMERLAMPdiverse kleuren en varianten230V, 40W, 26x15 cm3.95

DAMES/HERENTHERMOBROEKzwart of witpolyestermaten S-XXL

329

BLINQVLOERSYSTEEMmet telescopische steelincl. dweildoek

microvezel vloerdoek 1.39

599

399

7 PAAR

SANEXDOUCHEGELdiverse varianten750 ml

DAMES/HERENSOKKENdiverse kleurenmaten 35-46

085

EUROPESE KWALITEITSTRIJKPLANK10 standenin hoogte verstelbaarergonomische strijkijzersteunlicht en handig110x32 cm

1095

089

299

229

OPTISLIMDIEETDRANKaardbei of vanille, inclusief maatlepelmaaltijdvervangend product voor gewichtsbeheersingvoor 17 porties425 gram

CORAL DELUXEFLEECE PLAIDdiverse kleuren en varianten150x200 cm

BUSINESSORDNERdiverse kleurensmal of breed

ordner A4 1.19

VOGELVOER HOUDERgecoat staal12 cm(excl. mezenbol)

0.49

RUITENONTDOOIERontdooit tot -50ºC500 ml

109

DAMES/HERENTHERMOSHIRTlange mouwmaten S-XXL

2.99

VANISHOXI ACTIONSensitive940 gram

SANEXDEOSPRAYdiverse varianten150 ml

1.59VANISH VLEKVERWIJDERAARvoor gekleurde en witte wasvloeibaar1 liter

2.29

ANTIIJSDEK 70x180 cm1.09

IJSKRABBERMET BORSTEL52 cm0.69

PAGINA 26

DOOR RIA VAN MEIR

In 2012 besloot de regering-Di Rupo om de reactoren van Doel 1 en Doel 2 in respec-tievelijk februari 2015 en december 2015 te sluiten. De discussie over de sluiting van beide reactoren laaide afgelopen maanden echter weer op, door een drei-gend stroomtekort in België. De reactoren van Doel 3 en Tihange 2 liggen immers al maanden stil vanwege haarscheurtjes. In augustus werd ook re-actor Doel 4 buiten bedrijf gesteld na een vermeende poging van sabotage. Inmid-dels is die laatste reactor weer opgestart, al blijft de Belgische regering waakzaam op mogelijk stroomtekort, waardoor ook de wens om Doel 1 en 2 open te houden bij menigeen blijft bestaan.

OnacceptabelVoor Benegora is het openhouden van Doel 1 en 2 echter onacceptabel. “Uit een eva-luatierapport van het FANC blijkt dat een aantal belangrijke aanbevelingen uit de ‘post Fukushima stresstest’, om fi nanciële

redenen, niet zijn opgevolgd. De toezicht-houder heeft hiermee ingestemd gezien het geringe aantal nog resterende exploi-tatiejaren. Beide reactoren voldoen dus momenteel al niet meer aan de anno nu te stellen eisen”, constateert Zwiers. In een brief roept Benegora minister Henk Kamp op om de Belgische regering te laten weten dat Nederland er niet mee kan instemmen om de reactoren in de huidige staat nog langer open te laten. Mochten de buren toch lan-ger gebruik willen maken van beide reac-toren, dan zou er volgens Benegora eerst een milieueffectenrapportage (mer) moe-ten worden opgesteld, waarbij ook aan-dacht is voor de gevolgen voor Nederland.

OnderzoekNader onderzoek is inmiddels al wel gaande naar de situatie van Doel 3, maar volgens Benegora is Nederland daar als directe buur niet bij betrokken. “Dat ver-baast en verontrust ons”, schrijft de mili-euvereniging. Benegora wil van Kamp tekst en uitleg krij-

gen over de betrokkenheid van Nederland in het onderzoek naar het functioneren van Doel 3. Daarnaast vraagt de organisatie ook bij de opstart van Doel 3 dat er een mer, inclusief de grensoverschrijdende procedure, wordt opgevolgd.

VerantwoordelijkheidWat betreft de opstart van Doel 4 is Be-negora evenmin gerust. “De saboteur/terrorist die de klep van de smeerolietank gemanipuleerd heeft, is nog niet ‘uitge-schakeld’. Wij vinden dit zeer verontrustend en zijn van mening dat, onder deze omstandig-heden, al helemaal geen sprake kan zijn van het mogelijk weer in gebruik nemen van Doel 3.” Benegora hoopt daarom dat minister Kamp zijn verantwoordelijkheid neemt richting zijn Belgische ambtgeno-ten. “Wij verwachten dat u en de Neder-landse overheid nú de acties onderneemt die nodig zijn om te voorkomen dat ‘later’ gezegd zal moeten worden ‘met de kennis van nu’ zouden we anders besloten heb-ben.”

Benegora vraagt sluiting Doel 1 en 2Milieuvereniging verzoekt minister Kamp act ie te ondernemen

De reactoren van Doel 1 en 2 zouden normaal gesproken in 2015 moeten sluiten, maar daar is Benegora niet gerust op. ARCHIEFFOTO

WOENSDRECHT – Milieuvereniging Benegora maakt zich ernstig zorgen over de veiligheid van de kernreactoren van Doel 1 en 2. Volgens secretaris Bert Zwiers voldoen beide reactoren momenteel niet aan de eisen die de Bel-gische toezichthouder FANC aan de reactoren stelt. In een brief aan minister Henk Kamp van Economische Zaken roept Benegora de bewindsman dan ook op om druk uit te oefenen op de Belgische regering om de oudste twee reactoren van de kerncentrale van Doel te sluiten.

DOOR RIA VAN MEIR

Het onderzoek naar nieuwe kansen voor samenwerking is ingegeven door een op-dracht van de provincie Noord-Brabant. Die heeft alle gemeenten gevraagd om binnen een jaar na het aantreden van het nieuwe college een visie te ontwikkelen op het gebied van bestuurskracht en sa-menwerking. De drie gemeenten op de Brabantse Wal hebben met elkaar afgesproken dat zij daarin elkaar als eerste samenwerkings-partner zien, al staat het de gemeenten ook vrij om samen te werken met andere buurgemeenten.

StappenplanDe colleges van de Brabantse Wal ge-meenten hebben voor het onderzoek een stappenplan met elkaar afgesproken. In de eerste fase, die rond de zomer van 2015 moet worden afgerond, formuleren de drie gemeenten afzonderlijk van elkaar hun ei-gen ambities en aandachtspunten voor de komende jaren. Daarbij worden ook de kansen, knelpunten en risico’s in kaart gebracht. In de tweede fase zullen de drie gemeenten hun visies naast elkaar leggen om te zien waar er nieuwe mogelijkheden voor samenwer-king liggen. In beide fasen worden de drie gemeenten ondersteund door een externe

procesbegeleider, zodat nieuwe dwars-verbanden gevonden kunnen worden. De gemeenten hebben bij de provincie een subsidie aangevraagd voor het aanstellen van de procesbegeleider.

BedrijfsvoeringDe drie gemeenten werken momenteel al veelvuldig samen, onder meer op het ge-bied van zorg, sociale dienst en toeristisch beleid. Daarnaast loopt er momenteel ook een onderzoek, waarbij de drie gemeenten hun bedrijfsvoering met de afdelingen fi -nanciën, personeel & organisatie, commu-nicatie, automatisering en interne controle willen samenvoegen.

Gemeenten op Brabantse Walonderzoeken verdere samenwerking

Externe procesbegeleider aangesteld om nieuwe dwarsverbanden te v inden

WOENSDRECHT - De gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht onderzoeken de mogelijkheden voor een verdere verdieping van hun huidige samenwerking. De drie gemeenten zullen eerst afzonderlijk hun am-bities voor de komende jaren bepalen, om in een tweede fase nieuwe kansen voor samenwerking met elkaar af te stemmen. Zij worden daarin bijgestaan door een externe procesbegeleider, die uiteindelijk op zoek moet naar dwarsverbanden tussen de gemeenten op de Brabantse Wal.

BV BERGEN OP ZOOMWintercompetitie, uitslagen 16 december, A-lijn: 1. Henk Hertogs-Leo van Huffel 57,99%; 2. Plony en Jan Goossens 56,94%; 3. Stef Meihuizen-Winfried Peil 56,60%; 4. Diana Mies-Dennis van Geel 56,25%; 5. Jannie Custers-Tom Hagenaars 54,86%.B-lijn: 1. Ria Schepers-Joke Hazen 62,08%; 2. Ellie en Dirk Kuijk 58,33%; 3. Anja Bosmans-Yvonne Tijmes 55,00%; 4. Willy van der Aa-Lia Bastiaanse 53,75%; 5. Wim Spierings-Jan Timmermans 52,92%.C-lijn: 1. Phulp Oprel-Sjaak Vriens 62,50%; 2. Ted Blom-Nelly Koolen 55,21%; 3. Nellie en Jan van Hoof 55,00%; 4. Marijke Hagenaars-Riet Schot 54,38%.

BC A LA CARTEWintercompetitie, uitslagen 18 december, A-lijn: 1. Leo van Huffel-Henk Hertogs 57,50%; 2. Anneke Mies-Harry van Wijnen 57,29%; 3. Wilma Dekkers-Jannie Custers 56,15%; 4. John Custers-Jan Kuyk 54,38%; 5. Tom Hagenaars-Desiree van Wijnen 52,19%.B-lijn: 1. Marian Kools-Adri van Kaam 67,36%; 2. Riet Schot-Henny Lambregts 59,03%; 3. Wim de Haas-Aart Kapteyn 56,94%; 4. Jacqueline Groenewoudt-Marius Wierckx 49,03%.

BC ‘T MARKIEZAATMaandag 22 december, groep A: 1. Trudy en Jan v. Eekelen 63,75%, 2. Joep Mat-thijssen-Peter Janssens 58,33%, 3. Carla en Cees v. Gool 56,88%, 3. Cees Luijks-Jan Pigmans 56,88%, 5. Louis Maas-Wim v. Hoof 51,04%, 5. Riet Keij-Koos Weijdt 51,04%Groep B: 1. Elly Pijnen-Jenny Weijdt 55,83%, 2. Nel v. Egmond-Nell de Jong 53,77%, 3. Marian Wijt-Marius Wierckx 52,92%, 3. Rindert Andringa-Jan v.d. Broek 52,92%, 4. Ria en Wim Karman 52,08%, 5. Els Heel-Jan Kengen 52,08%Groep C: 1. Annie Aertssen-Elly Kalker 60,42%, 2. Diny v. Haaren-Maggy Canne 58,33%, 3. Joke Harthoorn-John Ketting 56,67%, 4. Corrie v. Leeuwen-Ineke Jansen 55,42%, 5. Loed Weys-Johan Moonen 52,92%

BRIDGE

WEST-BRABANT - Wie een opgevoer-de brom- of snorfi ets heeft, kan extra in de problemen komen. De regels zijn namelijk aangescherpt en de politie legt onmiddellijk een rijverbod op.

Minister Opstelten van Veiligheid en Jus-titie heeft de Tweede Kamer toegezegd de bromfi etsoverlast te verminderen. Daarom heeft hij per 1 juli 2014 de handhavingsre-gels verscherpt voor opgevoerde brom- en snorfi etsen.

Niet meer rijdenAls de politie constateert dat een brommer te hard kan rijden, krijgt de bestuurder di-rect een verbod om er nog mee te rijden. Voorheen werd deze maatregel pas toege-past als de brommer meer dan 15 km/uur sneller kon rijden dan de constructiesnel-

heid. Naast het rijverbod krijgt men een bekeuring voor het overschrijden van de constructiesnelheid.

Herkeuring verplichtDe politie brengt vervolgens de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) op de hoogte van het verbod. Om dit verbod op te heffen moet de eigenaar of houder zijn voertuig ter keuring aanbieden bij de RDW. Het voertuig komt alleen door die keuring als de constructiesnelheid is teruggebracht in de originele staat en de brommer of snor-fi ets geen andere rijtechnische gebreken vertoont. De kosten komen voor rekening van de eigenaar en bedragen circa 65 euro. De dichtstbijzijnde keuringstations voor Zee-land en het westelijk deel van Brabant zijn gevestigd in Roosendaal en Rijen.

Scherper handhavingsbeleid voor te snelle brommers

Als een brommer opgevoerd blijkt, mag er niet meer mee gereden worden. FOTO: POLITIE, BART VAN HATTEM

Beter wachten op de trein, dan wachten op een nier.

Ga naar nierstichting.nl

MEER DAN EEN HALF MILJOEN BODES ELKE WEEK!

Halsterse dolblij met BerkelBike

HALSTEREN - Dolgelukkig heeft de Halsterse Benita Suurland (47) haar BerkelBike in ontvangst genomen. Met hulp van vrienden, familie, de Stichting MS Research en de VriendenLoterij wist de Halsterse genoeg geld bij elkaar te krijgen voor de fiets. Benita heeft sinds 1998 multiple sclerose, waardoor lopen en fietsen voor haar bijna onmogelijk is geworden. De BerkelBike biedt haar de mogelijkheid om er toch op uit te trekken, doordat de aandrijving gebeurt met zowel de armen als benen. Sinds november hielden vrienden, familieleden en buren diverse acties om geld in te zamelen voor Bernita’s BerkelBike. Op verzoek van de Stichting MS Research heeft de Vrien-denLoterij dat bedrag aangevuld, waardoor Bernita haar BerkelBike kon aanschaffen. FOTO VRIENDENLOTERIJ

Jan JochemsH a n d e l e n T r a n s p o r T

Te koop:Bestratingsmaterialen

en sierkeien,speciaal gebakken, 5, 7 en 10 duimers.

Dit alles direct leverbaar tegen zeer concurrerende prijzen.

Verhuur:Afvalcontainers

van 6 m3 tot 40 m3Tel. 076 - 5976060

GSM 06 - 53937700

Nagels laten doen?Nagelstudio

Petra RommensHoogerheide

T. 06-30360550

Infra & verhuur

Bestratingen -tuinaanleg/ onderhoudTel. 0165 303332

www.vanewouw.nl

ROMMELMARKTEN 20154 januari hoogerheide mfc. Kloosterhof11 januari rijsbergen sporthal ‘t Trefpunt18 januari sTeenbergen sporthal ‘t cromwiel25 januari oud-gasTel sporthal ‘t Veerhuis31 januari heinKenszand sporthal de stenge1 februari rucphen sporthal de Vijfsprong14 februari zieriKzee sportboulevard sportblok21 februari Kruiningen reimerswaalhal22 februari oud-gasTel sporthal ‘t Veerhuis

INL./ RESERV. 0165-302682 OF WWW.DEMARKTEN-WOUW.NL

WWW.DEMARKTEN.COM

Ben jij op zoek naar een uitdagende, zelfstandige en afwisselende baan in de techniek dan is een van de onderstaande functies wellicht iets voor jou.

Wij zijn op zoek naar m/v voor de functie van:

- Allround Elektromonteur utiliteit en industrie

- Loodgieter/verwarmingsmonteur (GaWaLo)- PLC programmeur- Paneelbouwer/monteur industrieJe reactie zien we graag z.s.m. tegemoet. JEFKO Techniek, t.a.v. Annemieke BoesveldPostbus 3974600 AJ BERGEN OP ZOOM Of per mail: [email protected], www.jefko.nl

lichTiNsTAllATiEsKRAchTiNsTAllATiEsBEvEiliGiNGsiNsTAllATiEs

BRANdMEldiNsTAllATiEsTElEFOONiNsTAllATiEs

luchTBEhANdEliNGENERGiEBEhEER

KOElTEchNiEK

PROcEsBEsTuRiNGENPANEElBOuWREGEliNsTAllATiEs

dATA- /GlAsvEZElNETWERKENsPEciAl PROJEcTs

MEET & REGElTEchNiEKWATERiNsTAllATiEsGAsTEchNiEK

Klokkenmakerij

Vakkundige restauratie: • antieke uurwerken• moderne uurwerken• wijzerplaten

Wilgenstraat 81 OudenboschTel. 0165 - 320948

www.klokkenmakerijdetijd.nl

WWW.KJSROLLUIKEN.NL

Showroom op afspraak open.

ROLLUIKENVERLAGEN UW ENERGIEKOSTEN

De isolatie van rolluiken zorgt ervoor dat de warmte in huis blijft, hierdoor daalt uw energie-rekening. Rolluiken maken het u aangenaam!

Zuidstraat 11, OssendrechtTel.: +31(0)164 67 21 33GSM: +31(0)6 53 25 21 63

Gelukkig nieuwjaar!

Hartelijk dank voor het in ons gestelde vertrouwen!Ook voor 2015 zijn wij uw partner in de keuken en aan tafel.CECILIAWEG 44697 RV SINT ANNALANDT (0166) 653448W WWW.ARDIKEUKENS.NL

2 en 3 januari 2015

GEOPENDvrijdag en zaterdag

wEGwaegrsthwrthj•srthjwrtjn

Laat uw oude videobanden, cameratapes, 8 mm films, dia’s en negatieven overzetten op dvd of

externe harde schijf!Komopzaterdag3januaritussen10-16uur

langsbijMediaMarktBergenopZoom

ONTVANG €5,- VOORDEEL BIJ IEDERE €50,- DIE U AAN DIGITALISATIE OPDRACHTEN BESTEEDT!

De eerste stapjes van uw (klein)kind, die vakantie naar Zuid-Frankrijk of het 25-jarig jubileum van uw beste vrienden… Allemaal zaken die u hebt vastgelegd. Tientallen jaren aan familiegeschiedenis en herinneringen kunnen in rook opg-aan als u uw dierbare foto’s en �lms van vroeger niet laat digitaliseren. De techniek van jaren geleden is namelijk heel wat anders dan die van nu: even snel iets �lmen met je telefoon of digitale camera en opslaan was er nog niet bij, video-opnames werden bijvoorbeeld gemaakt met een Super 8- of videocamera. Materiaal wat nu meestal niet meer afgespeeld wordt en wat door de jaren heen in kwaliteit achteruit dreigt te gaan.

Laat uw waardevolle momenten daarom niet verloren gaan!Herinneringen zijn dierbaar en onvervangbaar. Media Marktbiedtudehelpendehandenzorgtervoordatuwherinneringenookvoordevolgendegeneratiesbewaardblijven.SpoelenmetbijvoorbeeldSuper8-endubbel8-filmzettenwijgraagvooruopdvdof Blu-raydisc. Het is ookmogelijk omgedigitaliseer-debestandenopeenexternehardeschijfofUSB-sticktelatenzetten,zodatfilmsnaderhandnogbewerktkunnenwordenmeteenvideomontageprogramma.

Kom nu naar de inlever-/demodagMedia Markt organiseert speciale inlever-/demodagensmalfilm scannen, speciaal gericht op het overzetten enveiligstellenvan8mmfilms;dubbel8ensuper8.

DeprofessionalsvanPowerServiceDigitaliseren,latenuopdezedag zienhoede8mmfilmsgescandwordenenwatdekwa-liteitisvanhetgescandefilmmateriaal.Bentubenieuwdhoedekwaliteitvanuweigenfilmpjeis?Datkanhetteamudirectlatenzien.Opdezedagkuntudeprofessionalsallesvragenoverdezedienst.Neemtuvooraluwfilmsmee,wantindienuopdedemo-daguwopdrachtdirectinlevert hetbesteadvies,maarookeenzeeraantrekkelijkvoordeel! Voordeel voor alle digitalisatie opdrachtenDitvoordeelgeldtnietalleenvoor8mmfilms,maarookvooralle andere digitalisatie opdrachten. Dus heeft u nog oudevideobanden, cameratapes, dia’s, foto’s of negatieven liggen?Ganaarzolder,zoekuwbeeldmateriaalbijelkaarenkomlangsopdeinleverdag!

U ontvangt nu 5 euro voordeel bij iedere 50 euro die u op deze demodag besteedt.

Kom langs met uw beeldmateriaal op onze demo dag inMediaMarktBergenopZoomop3januari,10-16uurensteluwfoto’senfilmsveilig.

LAAT WAARDEVOLLE MOMENTEN NIET VERLOREN GAAN!

MEDIA MARKT Bergen op Zoom:Burgemeester van Hasselt straat 3 4611 BG Bergen op Zoom, Tel. 0164 - 218600

Openingstijden:Ma. - vr. 10 - 21 uur, Za. 9.30 - 18 uurIedere zondag geopend van 12 - 18 uur

Parkeren: 400 parkeerplaatsen direct boven de winkel in parkeergarage de Parade

•Aanbiedingenmax.1perklant•Geenverkoopaanhandelaren•Zetfoutenenprijswijzigingenvoorbehouden•Aanbiedingenzijngeldigvan31.12.14t/m04.01.15•

Zolangdevoorraadstrekt•Prijzenzijnexcl.thuiskopievergoeding(w

ww.th

uiskopie.nl)

NIKON D5200 + 18-140VR Digitale Spiegelreflexcamera•24megapixelsmetAPSCMOSsensor•18-140mm(28-220mmeq)lensmetoptischebeeldstabilisatie

•3inchuitklapbaarbeeldscherm•39puntsautofocus•Max.5fotosperseconde

Art.Nr.:1318488

Volg ons op Twitter: Mediamarktboz

Incl. WiFi adapter en 8 GB SD kaart