Werkstuk spanje

of 14 /14
Spanje d.d. 20 mei 2012 Naomi Boekhouder Groep 7B

description

A group project about Spain. Students worked in groups to write a paper about the partner countries

Transcript of Werkstuk spanje

Page 1: Werkstuk spanje

��

Spanje

d.d. 20 mei 2012

Naomi Boekhouder

Groep 7B

Page 2: Werkstuk spanje

��

Voorwoord:

Ik heb dit land gekozen, omdat ik er een keer geweest ben en de Spaanse taal mij aanspreekt omdat die ook door de familie van mijn vader wordt gesproken.

Doordat ik over dit land ga lezen kom ik meer te weten over dingen bijvoorbeeld de politiek en de geschiedenis. Hopelijk wordt dit een mooi werkstuk over een land waar ik veel van kan leren.

Ik ben een beetje laat begonnen omdat ik het eerst over Kroatië wilde doen en al een stukje gemaakt had, maar toen te horen kreeg dat Kroatië niet in de Europese lidstaat zit. Dus moest ik weer op nieuw beginnen.

De vlag van Spanje

Page 3: Werkstuk spanje

��

Inhoudsopgave:

. Ligging van het land.

. Geschiedenis.

. Regering en economie.

. Godsdienst en onderwijs.

. Klimaat.

. Toerisme.

Page 4: Werkstuk spanje

��

Ligging van het land:

Spanje ligt in het zonnige zuidwesten van Europa op het Iberisch schiereiland samen met Portugal en is 12 keer groter dan Nederland. De omringende landen van Spanje zijn Portugal en Frankrijk . Spanje grenst aan de Middellandse Zee en de Atlantische oceaan. Zie kaartje.

Page 5: Werkstuk spanje

��

De langste rivier die door Spanje stroomt is de Ebro, deze loopt langs Zaragoza, dan heb je de Duero, die mondt uit in Portugal, de Taag deze mondt uit in Lissabon, dan heb je nog de wat kortere rivieren zie het kaartje.

Miljoenen jaren geleden is er in Spanje een vulkaan geweest waaruit de Canarische Eilanden zijn ontstaan.

Lanzarote is het grootste eiland met daaromheen gelegen Fuerteventura, Cran Canaria, Tenerife, La Gomera, La Palma en El Hierro. Dit zijn nu eilanden waar veel toerisme is. Daarnaast zijn er nog een zestal kleinere eilandjes.

Page 6: Werkstuk spanje

��

Wat betreft de natuur in Spanje komen er vele landschappen voor, een ervan is de groene vallei in het noorden, het woestijnachtig gebied van Extremadura, de rijstvelden van Levante, olijf- en appelboomgaarden in Andalusië, het palmenwoud in Alicante, en veel rotskusten.

Het woestijnachtig gebied de olijf-appelboomgaarde

de rijstvelden van Levante

De groene vallei

Page 7: Werkstuk spanje

��

Geschiedenis:

De geschiedenis van Spanje gaat terug tot voor de Romeinse tijd. Voordat de Moren het Iberische schiereiland bezetten in het begin van de achtste eeuw, was Spanje in handen van de Visigoten die Spanje bezet hadden tijdens de Grote Volksverhuizing die het West-Romeinse Rijk fataal werd. De bezetting van de Moren duurde bijna 7 eeuwen. Zij voerden de islam in en er ontwikkelde zich een Moors-Spaanse cultuur van hoog niveau. De herovering door de christenen was een langdurig proces dat eindigde met de val van Granada in1492. Spanje had vanaf dan een wereldmacht onder de Habsburgers (1504-1700) en de Bourbons (1700-1868). Het Spaanse rijk strekte zich over de hele wereld uit. Vanaf 1701 tot 1714 woedde de Spaanse Successieoorlog. De resulteerde in een staat met aan het hoofd het huis van Bourbon.

In de tweede helft van de 19e eeuw leidde de Spaans-Amerikaanse Oorlog tot het verlies in 1898 van de laatste Spaanse koloniën op het westelijk halfrond (Cuba, Puerto Rico, Filipijnen).

In 1931 werd Spanje een republiek, nadat koning Alfons XIII gedwongen werd af te treden. Voortdurende politieke onzekerheden leidde uiteindelijk tot de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939). Deze begon als een nationalistische opstand tegen de wettige republikeinse regering, maar was, met alle buitenlandse bemoeienissen, echt een conflict tussen de democratie en het fascisme. Generaal Franco, leider van de nationalisten, kreeg steun van Duitsland en Italië, terwijl de regering werd geholpen door de toenmalige Sovjet-Unie. De nationalisten wonnen, en generaal Franco bleef als dictator aan de macht tot zijn door in 1975.

Na de dood van Franco werd de monarchie hersteld. Juan Carlos, kleinzoon van Alfons XIII, werd de nieuwe koning. In 1978 kwam een nieuwe grondwet.

Spanje wordt beschouwd als een van de meest dichtbevolkte landen van heel Europa en de hele wereld. De inwoners van Spanje kun je verdelen in 5 verschillende bevolkingsgroepen: Castilianen, Catalanen, Galiciërs, Basken en Zigeuners.

De bevolking woont vooral in de grote steden, Ook langs de kust zijn er veel inwoners, want daar is de meeste toerisme. Het toerisme in Spanje is tijdens de laatste jaren onder de macht van Franco tot ontwikkeling gekomen. Het land werd toen een populaire bestemming voor de zomervakantie van de toeristen uit noordelijk Europa.

In 2007 was Spanje opgeklommen tot het tweede meest bezochte land door toeristen na Frankrijk.

Dit is Willem van Oranje.

Page 8: Werkstuk spanje

Regering en Economie:

Spanje is erg lang een boerenland geweest. In het noorden van Spanje worden aardappelen verbouwd. Ook rogge en gerst vind je in het noorden terwijl tarwe in het hele jaar verbouwd wordt. De wijnbouw is voor Spanje ook erg belangrijk. Na Italie en Frankrijk is Spanje het derde wijnland van Europa.

Spanje verdient het meest aan het verkopen van olijfolie naar het buitenland (export). Ook suikerbieten, vlas, mais, katoen en tabak wordt veel verkocht. Citrusvruchten worden zelfs zoveel verkocht dat Spanje hiermee op de vijfde plaats van de wereld staat.

Vanaf 1950 is de veehouderij groter geworden. Er kwam meer vraag naar vlees en er werden stieren gefokt voor de stierengevechten.

De visserij is ook erg belangrijk voor de inkomsten van Spanje. Ze vissen zowel op de Atlantische Oceaan als op de Middellandse Zee. Tonijn, kabeljauw en sardientjes worden het meest gevist.

Rond 1960 werd er begonnen met industrie, dat werd al gauw het belangrijkste voor Spanje. De industrie van Spanje werd al gauw ook belangrijk voor Europa. Vooral de staal, auto en chemische industrie groeide erg snel. Na 1975 kwamen er meer Spaanse scheepswerven. Ook toerisme zorgde vanaf de jaren 70 voor meer inkomsten voor de Spanjaarden.

Page 9: Werkstuk spanje

Sinds 22 november 1975 is Spanje weer een monarchie. Dit betekent dat Spanje geregeerd word door een koning. Deze koning heet Juan Carlos.

Vroeger betaalde men met peseta’s, maar sinds Spanje bij de Europese Unie behoort is het betaalmiddel de Euro geworden.

Er zijn in Spanje drie politieke partijen. De PSOE (Partido Socialista Obrero Espanol), PP (Partido Popular)

Page 10: Werkstuk spanje

���

Godsdienst en onderwijs:

De godsdienst in Spanje is rooms-katholiek. Dat is niet altijd zo geweest. In het jaar 394, toen Spanje nog tot het romeinse rijk behoorde, was het katholicisme de staatsgodsdienst. In 711 kwam hier verandering in door de verovering van de Moren. Zij voerden de Islam in als staatsgodsdienst.

Pas toen de 17e eeuw begon, kreeg de katholieke kerk haar machtspositie terug en ontstond er een goede samenwerking tussen kerk en staat.

In Spanje gaan de kinderen vanaf 6 jaar pas verplicht naar school als je 4 of 5 jaar bent hoeft het niet, maar mag het. In Nederland gaat dat wel anders daar moet je vanaf 4 jaar naar school. In Spanje duren de basisschool en de middelbare schoolopleiding 6 jaar, als je daar mee klaar bent moet je een verplicht examen doen van 4 jaar. In Nederland duurt de basisschool 8 jaar, bij de middelbare school ligt het er aan bij mavo duurt het 4 jaar en bij havo duurt het 6 jaar.

In een aantal delen van Spanje gaan er kinderen in een uniform naar school. Het uniform is handig tegen het pesten, iedereen heeft dezelfde kleren aan, zo kun je niet zeggen dat een ander er slonzig uitziet want jij ziet er het zelfde uit. De kleuren verschillen, rood, grijs en wit.

Page 11: Werkstuk spanje

���

Klimaat:

Spanje kent 3 klimaatgebieden:

- De eilanden en de kustgebieden in het zuiden en oosten hebben een mediterraan klimaat.

- Het centrale binnenland heeft een landklimaat. - Het noorden en noordwesten heeft een zeeklimaat.

Neerslag valt in Spanje vooral in de winterperiode en het vroege voorjaar. Vanaf maart/april nemen de neerslagkansen snel af. In het noordwesten blijft een verhoogde kans op neerslag bestaan. Aan de kustgebieden van Spanje zijn in de periode mei tot en met september overwegend droog, een kans op een flinke regen- of onweersbui blijft daar ook bestaan. In het binnenland valt sommige jaren zo weinig neerslag dat er voor de landbouw problemen ontstaan als gevolg van droogte.

In het noordwesten kan het stevig waaien. Overwinteren wordt veel gedaan aan de Costa Blanca, de Costa del Sol en op de Canarische Eilanden. Sneeuw is in het binnenland mogelijk vanaf november tot maart. In de berggebieden (Pyreneeën) kan het op hogere hoogtes ook sneeuwen gedurende de overige maanden. Het zuidwesten van Spanje (Andalusië) behoort in juli en augustus tot de heetste plekjes van Europa.

Ook harde wind, orkaankracht tot wel 150 km/uur kunnen voorkomen in Spanje, waardoor veel mensen hun huis kwijt raken.

Page 12: Werkstuk spanje

���

Toerisme:

Spanje staat op de tweede plaats op de wereldranglijst van toeristische landen (2008). Toerisme is een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor Spanje. Het toerisme levert veel werk en geld op voor Spanje, zowel in de zomer als in de winter. Veel mensen gaan dan ook op vakantie naar Spanje.

Echte vakantie plekken in Spanje zijn Barcelona, Costa Brava, Costa Dorada, Pyreneeën en de Canarische Eilanden.

Er zijn 38 bezienswaardigheden, waarvan ik er een paar van op noem: De musea en architectuur van Madrid, Het historische musea, De kathedraal en het Alcazar van Sevilla.

De bevolking van Groot-Bretagne en Ierland, Duitsland en Frankrijk zijn de meest bezoekende toeristen van Spanje. Daarna komen de Nederlandse en Belgische bevolking. Je kunt reizen naar Spanje met het vliegtuig of trein maar ook met de auto is het mogelijk. Uiteraard ligt het er ook aan naar welk deel van Spanje je wilt gaan. In ieder geval is Spanje een heerlijk land om te verblijven en dan vooral in de zomer.

Page 13: Werkstuk spanje

���

Nawoord:

Eigenlijk heb ik er niets van geleerd als ik eerlijk ben. Ik kan niet exact zeggen hoe lang ik, er mee bezig ben geweest omdat het overal tussen door gedaan moest worden. Ik vond het niet heel leuk omdat ik er zoveel huiswerk bij kreeg. Mijn moeder heeft mij er gelukkig mee geholpen. Over de regering en economie kon ik moeilijk wat vinden en ik vond het ook moeilijk om het in mijn eigen woorden te vertalen.

Page 14: Werkstuk spanje

���

Bronnen:

Ik heb alle informatie via google, en een kinderwereld atlas gevonden.