Voorstel bo bij nieuwsbrief hvh, najaar 2014

4
BESTEDING RESTANTMIDDELEN: HATERT “ 2.1” 1. Visie Het MT is aan de slag gegaan met de opdracht uit het laatste BO. Maak een gezamenlijk voorstel waarin fysieke en sociaal- economische duurzaamheid hand in hand gaan én elkaar versterken. Kijk naar sociale stijging op persoonsniveau en kijk naar wijkontwikkeling op de lange termijn. Het komt er op neer dat door fysieke investeringen er een meer stabiele, groenere wijk komt en ook sociaal duurzaam. Andersom zorgen investeringen in schuldhulpverlening en risicojongeren ervoor dat mensen zonder zorgen kunnen wonen/huren, meer lucht krijgen om zich te ontwikkelen en de wijk veiliger wordt. Bij alle onderdelen zijn twee uitgangspunten meegenomen: optimale participatie van bewoners en ondernemers en ten tweede: social return on investment. Bij de selectie van de thema’s is gekeken naar bovenstaande criteria maar ook naar actualiteit. Bovendien moet het passen binnen de bouwstenen van Hatert 2.0. Daarnaast heeft het BO de mogelijkheid om ook investeringen buiten Hatert goed te keuren, dit gaat dan om de middelen die niet onder de Bijzondere Projectsteun vallen. Daarom is ook Dukenburg opgenomen (kleinschalig wonen en stuk schuldhulpverlening). Naar de overtuiging van het MT is het een samenhangend pakket geworden dat Hatert weer een grote stap verder brengt. 2. Voorstel Thema 1.Woningprogramma circusterrein Hatert 2.Kleinschalig wonen/zorg Meijhorst 3.Schuttingen en achterpaden Staatsliedenbuurt Hatert

Transcript of Voorstel bo bij nieuwsbrief hvh, najaar 2014

Page 1: Voorstel bo bij nieuwsbrief hvh, najaar 2014

BESTEDING RESTANTMIDDELEN: HATERT “ 2.1”

1. Visie

Het MT is aan de slag gegaan met de opdracht uit het laatste BO. Maak een gezamenlijk voorstel waarin fysieke en sociaal-economische duurzaamheid hand in hand gaan én elkaar versterken. Kijk naar sociale stijging op persoonsniveau en kijk naar wijkontwikkeling op de lange termijn.

Het komt er op neer dat door fysieke investeringen er een meer stabiele, groenere wijk komt en ook sociaal duurzaam. Andersom zorgen investeringen in schuldhulpverlening en risicojongeren ervoor dat mensen zonder zorgen kunnen wonen/huren, meer lucht krijgen om zich te ontwikkelen en de wijk veiliger wordt. Bij alle onderdelen zijn twee uitgangspunten meegenomen: optimale participatie van bewoners en ondernemers en ten tweede: social return on investment.

Bij de selectie van de thema’s is gekeken naar bovenstaande criteria maar ook naar actualiteit. Bovendien moet het passen binnen de bouwstenen van Hatert 2.0. Daarnaast heeft het BO de mogelijkheid om ook investeringen buiten Hatert goed te keuren, dit gaat dan om de middelen die niet onder de Bijzondere Projectsteun vallen. Daarom is ook Dukenburg opgenomen (kleinschalig wonen en stuk schuldhulpverlening).

Naar de overtuiging van het MT is het een samenhangend pakket geworden dat Hatert weer een grote stap verder brengt.

2. Voorstel

Thema1.Woningprogramma circusterrein Hatert

2.Kleinschalig wonen/zorg Meijhorst

3.Schuttingen en achterpaden Staatsliedenbuurt Hatert

4.Zonnepanelen woningen Hatert

5.Renovatie winkelstrip Couwenbergstraat Hatert

6. Integrale buurtaanpak Kastelenbuurt Hatert

7. Pilot schuldhulpverlening in Hatert / Dukenburg

8. Aanpak risicojongeren Hatert

9.Nog geen bestemming, pas bepalen medio 2015 voor Hatert

Totaal

Page 2: Voorstel bo bij nieuwsbrief hvh, najaar 2014

3. Toelichting

1.Programma circusterrein HatertPortaal is in gesprek met een ontwikkelaar. Programma dat Portaal wil realiseren is 40 grondgebonden goedkope koopwoningen en 68 gestapelde sociale huurwoningen. Portaal wil een deel van de restantmiddelen stoppen in het dempen van de lagere grondopbrengsten. Zij garanderen dat hiermee de schep echt de grond in gaat, zodra ze met de ontwikkelaar en gemeente (inhoudelijk en mate van differentiatie) eruit zijn.

2.Kleinschalig wonen Meijhorst WoonGenoot zal op gebied van voormalige basisschool De Horizon 48 appartementen kleinschalig wonen realiseren. Mensen met een psychogeriatrische of somatische ondersteuningsvraag kunnen in zekere mate zelfstandig blijven wonen. WoonGenoot wil met een deel van de restantmiddelen het onrendabele deel van hun investering naar beneden brengen. Met de gemeente is al akkoord over de grond en Klokbouw is de aannemer.

3.Schuttingen en achterpaden Staatsliedenbuurt Talis wil in de Staatsliedenbuurt schuttingen plaatsen, achterpaden opknappen en veiliger maken. Doelstelling op terrein van woonomgeving, versterken buurtgevoel, veiligheid, sociale signalering, werk en participatie. Samenwerking is er met SWT en Hatert Werkt.

4. ZonnepanelenTalis is de voorbereidingen gestart voor het plaatsen van zonnepanelen op de eengezinswoningen die in de verhuur blijven. Hierdoor wordt een bijdrage geleverd aan een beter en groener imago van Hatert én kunnen de huurders besparen op hun woonlasten.

5.Renovatie winkelstrip CouwenbergstraatVerhoging van budget met een ton naar € 505.000. Nu inclusief bovenwoningen, maatwerk, social return, directe omgeving en borging. Verhouding is nu: eigenaren € 135.000, ISV€ 135.000 en Hatert 2.0: € 235.000 (was eerst € 135.000). Op 6 mei is de intentieovereenkomst getekend met de eigenaren en na de zomer start renovatie. Van Hontem is de architect. Een boost voor een beter imago van Hatert en voor wijkeconomie.

6.Integrale buurtaanpak KastelenbuurtWe zijn gestart met de huisbezoeken. Totaal zullen er 6 blokken van ongeveer 37 woningen bezocht worden. We verwachten dat aan de opbrengsten wel vervolgacties gekoppeld moeten worden. Dit betreft niet zozeer individuele begeleiding maar groeps- en buurtactiviteiten/ investeringen in openbare ruimte. De eerste signalen wijzen in de richting van: buiten spelen op straat; aanspreken op gedrag; ontmoeting; talenten ontdekken en ruimte geven; grenzen stellen en opvoedingsondersteuning. We hebben hier € 50.000 voor gereserveerd, voor de duur van het project (maart 2014 – maart 2015) en een periode hierna.

7.Pilot schuldhulpverlening Hatert en Dukenburg Investeringen in een hoogwaardige screening voor klanten van de 3 corporaties leveren maatwerk in de aanpak op. Mensen kunnen hun leven weer op de rails krijgen en maatschappelijke kosten (huisuitzettingen, lange trajecten) dalen terwijl plezierig wonen stijgt. We doen een screening voor 100 trajecten (€ 32.500). De nodige vervolgacties (regulier, budgetcoaching, budgetbeheer/coaching of bewindvoering) kosten een x bedrag waar we garant voor staan, los van de vraag wie hiervan eigenaar is, gemeente of corporaties. Dit schatten we op € 47.500. Na de 100 trajecten bepalen we het vervolg.

Page 3: Voorstel bo bij nieuwsbrief hvh, najaar 2014

8. Aanpak risicojongeren HatertSinds 2013 is aan Hatert Werkt een jongerencoach risicojongeren gekoppeld die op dit moment 50 jongeren met meervoudige problematiek in beheer heeft. De trajecten zijn gericht op schuldsanering, scholing, werktoeleiding. De financiering kwam uit WAP Hatert 2.0 voor 2 jaar, dus t/m 2014. De effecten zijn duidelijk positief, zowel voor de jongeren (meer perspectief) als voor de wijk (minder overlast). In afwachting van de ontwikkeling van het jongerenloket (i.r.t. regionaal werkbedrijf) en het invullen van de scherpere opdracht aan Tandem (richten op doelgroep 9-16 jaar) willen we graag deze specifieke aanpak nog in 2015 continueren. Dat jaar gebruiken we om de borging te onderzoeken / methodiek uit te rollen / afstemming met Maatwerkt, SWT en Regieteam. Daarom € 65.000 voor 1 fte.

9.Nog geen bestemming, pas bepalen medio 2015 voor HatertAfspraak uit Bestuurlijk Overleg (2012) om € 200.000 te reserveren voor de jaren 2016 en 2017. Hierbij komt het restant van nu van € 39.232 bij.