Verkiezingsprogramma HAP 2010-2014

32
‘Het gaat om jou...’ Verkiezingsprogramma 2010-2014 Verkiezingsprogramma 2010-2014 www.ikstemhap.nl

description

Verkiezingsprogramma HAP 2010-2014. Haarlemmermeerse Actieve Politiek

Transcript of Verkiezingsprogramma HAP 2010-2014

Page 1: Verkiezingsprogramma HAP 2010-2014

‘Het gaat om jou...’

Verkiezingsprogramma 2010-2014Verkiezingsprogramma 2010-2014

www.ikstemhap.nl

Page 2: Verkiezingsprogramma HAP 2010-2014

2

‘Hetgaat om jou...’

Politiek is voor veel mensen een ver-van-mijn-bed-show. Dat is niet zo vreemd, want vaak zien jij, je dorpsgenoten of collega’s politieke partijen alleen in de verkiezingstijd. Dat is niet de stijl van Haarlemmermeerse Actieve Politiek, kort-gezegd: HAP. Daarom vind je in ons verkiezingsprogramma veel maatschappelijke thema’s die de afgelopen jaren door inwoners en ondernemers zijn benoemd. Soms tijdens één van onze werkbezoeken, maar vaak ook in persoonlijke ge-sprekken met onze raadsleden.

Sinds de vorige verkiezingen hebben we ons ingezet om te zorgen dat de stem van inwoners en ondernemers bij be-sluiten van de gemeente gehoord wordt. Neem bijvoorbeeld de verhuizing van honkbal -en softbalvereniging Hoofddorp Pioniers, de plannen voor afvalinzameling (diftar) en het be-houd van sport in de wijk, in Badhoevedorp. Projecten waarbij de gemeente vergat te communiceren met inwoners, maar waarbij ze op ons aandringen alsnog de mogelijkheid kregen om hun mening over de plannen te geven.

HAP heeft de afgelopen vier jaar veel bereikt. We hebben bijvoorbeeld sterk ingezet op uitbreiding van sport- en speelplekken in de wijken, gelijke kansen voor mensen met een beperking en het ver-breden van het minimabeleid. En wij hebben ervoor gezorgd dat de komst van Jeugdland in Nieuw-Vennep, een jongerencentrum in Floriande en voldoende buitenschoolse opvang op de politieke agenda bleef staan. Zo zijn er nog veel meer voorbeelden te noemen waar HAP het voortouw nam en dat allemaal zonder deel uit te maken van het college van Burgemeester en Wethouders.

Veel onderwerpen die door inwoners belangrijk worden gevonden en waar HAP zich al eerder voor heeft ingezet, kregen de afgelopen vier jaar een vervolg. Zoals extra ruimte in basisscholen, verkeers-veilige schoolroutes, uitbreiding van sportvoorzieningen en eigen budgetten voor de wijken.

Sommige groepen inwoners hebben net dat beetje meer nodig om volledig mee te kunnen doen. Jongeren, senioren en minderheden (zoals homoseksuelen, allochtonen en mensen met een beper-

Page 3: Verkiezingsprogramma HAP 2010-2014

3

king) verdienen daarom extra aandacht van het gemeentebestuur. Door structureel contact met deze groepen komt het gemeentebestuur te weten wat voor behoefte aan specifi eke voorzieningen en hulp zij hebben. Voor HAP is het vanzelfsprekend om deze groepen niet apart te benoemen in het verkiezingsprogramma; in onze visie is iedereen gelijkwaardig en gelden onze uitgangspunten voor iedereen.

De komende raadsperiode staan veel nieuwe ontwikkelingen op stapel. In het westen van de ge-meente wordt de bouw van nieuwe woonwijken voorbereid, in het midden grote recreatiegebieden en in het oosten duurzame bedrijventerreinen. HAP wil dat bij al deze projecten de mens centraal staat. Wij maken ons hard voor een gemeente waar je met plezier kunt wonen, werken en verblijven. En waar inwoners maximaal invloed hebben op hun eigen leven, ontwikkeling en leefomgeving.

‘Het gaat om jou…’ is het thema waar HAP de verkiezingen mee ingaat. De gemeente (het gemeen-tebestuur en de ambtenaren) moet zich veel meer dan nu beseffen dat het belang van de inwoners centraal moet staan bij alle besluiten die genomen worden. Wij hebben er hard aan gewerkt om dit te vertalen in ons verkiezingsprogramma. Wij hopen dat je dit tijdens het lezen herkent en dat je dit ook meeweegt als je op 3 maart 2010 jouw stem gaat uitbrengen. Ik wens je daarbij wijsheid en succes.

Marjolein Steffens-van de WaterLijsttrekker

Inhoud:De gemeente voor jou 5Gelukkig opgroeien 7Werk is belangrijk 11Geen beursdag zonder Haarlemmermeer 13Zorg voor elkaar 15Van sportheld tot theaterfanaat 19Van A naar Beter 22Slim omgaan met ruimte 25Klimaat, gewoon doen 28Kortom, het programma in punten 30

Page 4: Verkiezingsprogramma HAP 2010-2014

Samen met drie stellen uit de buurt gaan Ruben en Saïda uit Burgerveen de deuren langs voor het verza-melen van handtekeningen. Sinds kort is er in Haarlemmermeer het burgerinitiatief: inwoners kunnen hun plan met steun van andere inwoners op de agenda van de gemeenteraad plaatsen. Ruben en Saïda willen graag meer groen in hun straat: struiken, bankjes en een plek om de hond uit te laten. Ze zijn wel langs het spreekuur geweest van twee politieke partijen, maar die waren niet echt enthousiast. Een brief naar de wethouder leverde ook al niet veel op. Met genoeg handtekeningen uit de buurt krijgen Ruben en Saïda alsnog hun zin: de gemeenteraad gaat praten over hun mooie plan. Dan is het zover. Alle medestanders leven mee: een deel bekijkt de raadsvergadering via het lokale televisiestation, een ander deel gaat met Ruben en Saïda mee naar het raadhuis. Nu moeten de raadsfracties kleur bekennen; wordt het groener in Burgerveen of niet?

Helaas voor Ruben en Saïda is er nog geen burgerinitiatief in Haarlemmermeer. De meerderheid van de gemeenteraad vindt niet dat Ruben en Saïda het recht moeten krijgen om zo’n initiatief te nemen. Ze vinden dat het wel genoeg is als inwoners met een plan langs de raadsfracties kunnen gaan. Dan moeten ze maar afwachten of er wat mee gebeurt of niet.

Dat vindt HAP niet getuigen van écht luisteren naar de inwoners en je durven uitspreken over hun ideeën. Daarom gaat HAP opnieuw proberen om het burgerinitiatief ook in Haarlemmermeer mogelijk te maken.

4

Page 5: Verkiezingsprogramma HAP 2010-2014

Zit je in een rolstoel? Amsterdammer of geboren en getogen in Hoofddorp? Ben je jong of oud? Maakt niet uit: samen zijn we inwoners van Haarlemmermeer. Onze gemeente moet eerlijk, helder en effi ciënt zijn. Het moet voor iedereen mogelijk zijn, zonder dat het uitmaakt wie of wat je bent, om je maximaal te kunnen ontwikkelen en volledig mee te doen in de maatschappij. HAP wil ook een gemeente die met je meedenkt. Als regels veranderen moet de gemeente volledig en actief inwoners en bedrijven informeren. Vragen moeten op een fatsoenlijke manier worden beantwoord en niet nog meer vragen veroorzaken.

In Haarlemmermeer zijn veel mensen die graag meedenken. Bijvoorbeeld de leden van dorps- en wijkraden en vertegenwoordigers van belangengroepen. Hun inzet is heel waardevol. HAP vindt dat de gemeenteraad hun inzet moet herkennen én erkennen. Verhoging van de participatiesubsidie voor dorps- en wijkraden is op z’n plaats. Maar ook zonder actief te zijn bij een organisatie kun je invloed uitoefenen op je leefomgeving. De gemeente moet initiatieven van inwoners stimuleren en hen on-dersteunen bij de uitvoering van hun plannen. Sinds de lancering van het HAP Opiniepanel is het voor iedereen mogelijk om direct invloed uit te oefenen op de lokale politiek.

Jong geleerd …Zullen we hier een jongerencentrum bouwen of is een hangplek voldoende? De gemeente kan van alles bedenken, maar hoe weet je nu wat de doelgroep -de jongeren zelf- van het plan vindt? Precies, door ze te betrekken bij het maken en uitvoeren van plannen. HAP vindt dat de gemeente op allerlei manieren jongeren moet betrekken bij zaken die zij belangrijk vinden: bijvoorbeeld door jongeren-debatten, internet en een tweejaarlijkse enquête onder jongeren. Initiatieven van jongeren verdienen onze steun en onderwerpen die zij aankaarten moeten een prominente plaats op de politieke agenda krijgen.

Ook als je als volwassene betrokken bent of belang hebt bij nieuw beleid of bijvoorbeeld een groot project, moet de gemeente ervoor zorgen dat je al vanaf het maken van plannen je mening kan geven. Zowel bij de voorbereiding, uitvoering als evaluatie. Ieders rol kan daarin verschillend zijn, iedere inbreng moet tot zijn recht komen. Het is uiteindelijk de gemeenteraad die keuzes maakt, maar HAP wil altijd spreken mét mensen en niet over mensen. Dit verwachten wij ook van de gemeente.

Ergernis Top-10Helaas is het voor de gemeente onmogelijk om op korte termijn alle klachten (ergernissen) van in-woners op te lossen. Veel onderwerpen komen terug. HAP wil daarom jaarlijks een ‘Ergernis Top-10’ samenstellen, waar de gemeente zich extra op gaat inzetten. We stellen de Top-10 samen door middel van een enquête onder inwoners en bedrijven.

Jij hebt het voor het zeggenInwoners moeten het recht hebben om eigen voorstellen direct op de politieke agenda te plaatsen. Het onderwerp moet wel te maken hebben met iets waar de gemeenteraad over gaat en dit recht

De gemeente voor jou

5

Page 6: Verkiezingsprogramma HAP 2010-2014

moet niet alleen iets voor volwassenen zijn, maar ook voor jongeren van 12 tot 18 jaar. De raad moet na een zogeheten burgerinitiatief debatteren én besluiten over het onderwerp. Ondanks onze eerdere voorstellen blijft een meerderheid van de gemeenteraad stug volhouden dat inwoners niet het recht moeten hebben om onderwerpen direct op de agenda te plaatsen. Onbegrijpelijk, want in veel gemeenten en provincies én zelfs in de Tweede Kamer is dit wel mogelijk.

Soms net dat beetje meerHet is fi jn als je in je leven alles op orde hebt. Sommige groepen mensen hebben dat nog niet en heb-ben net dat beetje meer nodig van de gemeente om volledig mee te kunnen doen. Door contact met deze groepen komt de gemeente te weten wat de echte behoeftes zijn en welke specifi eke voorzie-ningen en hulp zij nodig hebben. HAP verwacht dat de gemeente dit actief doet. Informatie over en van de gemeente moet voor iedereen begrijpelijk en toegankelijk zijn. De website van de gemeente moet minimaal voldoen aan de eisen van het ‘keurmerk drempelvrij’. Dat betekent dat de website bruikbaar is voor mensen met een beperking en senioren.

Zoek de verschillenJe bent anders dan de rest. Gelukkig maar, want anders zou iedereen hetzelfde zijn. De gemeente moet in haar beleid uitstralen dat we onderlinge verschillen niet alleen tolereren, maar ook respecte-ren en accepteren. Ongelijkwaardigheid in welke vorm dan ook moet worden bestreden. Discrimina-tie is niet altijd bedoeld, maar wordt soms zelfs veroorzaakt uit wetten en regels. De gemeente moet daar binnen haar eigen regels extra alert op zijn.

Rijbewijs ophalen. Wat een gedoe…Ook voor een gesloten deur gestaan bij het ophalen van je paspoort? HAP is voorstander van een extra openstelling van de afdeling Burgerzaken in het gemeentehuis en de servicecentra. Dit zou kunnen op zaterdagochtend of op een extra (koop)avond. Ook moet er een mobiel servicepunt met WMO-loket komen voor de kleinere kernen. Dit maakt bijvoorbeeld het aanvragen en ophalen van een nieuw paspoort een stuk gemakkelijker.

Blauwe enveloppe De gemeente moet niet meer belasting vragen aan inwoners en bedrijven dan zij écht nodig heeft. Verder moet de ingewikkelde Wet Onroerende Zaken (WOZ) voor iedere inwoner te begrijpen zijn, zodat je, als je over een eigen huis beschikt, precies weet waar je voor betaalt.

We praten over belastinggeld De gemeente moet een duidelijk afweging maken tussen wat noodzakelijk en wat gewenst beleid is, wat hiervan de voor- en nadelen zijn en hoe inwoners en het bedrijfsleven hier van profi teren. HAP wil niet dat de gemeente meer geld uitgeeft dan ze heeft. Wie werkt met belastinggeld moet duidelijk kunnen laten zien waar het geld aan besteed wordt. Alle fi nanciële documenten moeten daarom in begrijpelijke taal worden samengevat en gepresenteerd.

6

Page 7: Verkiezingsprogramma HAP 2010-2014

Kinderen die achterlopen op school kunnen daar later fl ink last van hebben. Onderwijsachterstanden moeten daarom worden voorkomen en bestreden. HAP wil dat er wordt ingezet op de optimale ont-wikkeling van het jonge kind. We blijven investeren in voor- en vroegschoolse educatie –spelend leren in peuterspeelzalen- en we zijn voor stevige samenwerking tussen peuterspeelzalen en basisscholen. HAP wil taalprogramma’s op peuterspeelzalen inzetten om al op jonge leeftijd aan de taalontwikke-ling van kinderen te werken.

De komst van Centra voor Jeugd en Gezin (CJG) biedt kansen om problemen in gezinnen te voorko-men of tijdig te signaleren. HAP staat achter de aanpak ‘één gezin, één plan, één coach‘. Het CJG is ook een plek in de wijk waar ouders en jongeren terecht kunnen met vragen over zorg, opvoeding en gezondheid.

Weg met de wachtlijsten! In deze moderne gemeente zijn wachtlijsten bij kinderopvang en buitenschoolse opvang onaccepta-bel. Opvang is nodig zodat ouders kunnen werken of op een andere manier actief kunnen zijn in de samenleving. We willen een kwalitatief goed aanbod dat aantrekkelijk en divers is. De gemeente moet daarom kinderopvangorganisaties en scholen prikkelen om met meer creatieve en vernieuwende oplossingen te komen, bijvoorbeeld door een combinatie van sport, cultuur en opvang aan te bieden.

Talenten ontwikkelen!Alle kinderen moeten de kans krijgen hun talenten te ontwikkelen. Daarvoor moet er in Haarlem-mermeer keuze zijn uit een ruim en divers onderwijsaanbod. Je kan al kiezen uit veel verschillende onderwijsvormen in onze gemeente: van regulier onderwijs tot Vrije School en van Montessori tot Dalton.

Hoogbegaafde kinderen hebben een aangepast lesprogramma nodig. Leonardo onderwijs biedt hier een goede oplossing voor. Door hoogbegaafde kinderen samen in een klas passend onderwijs te bie-den binnen een reguliere school, blijft er contact met vriendjes uit de buurt, wat ook voor hen heel belangrijk is. HAP wil dit aanbod op diverse plaatsen in Haarlemmermeer realiseren.

Kinderen met een beperking moeten in Haarlemmermeer zoveel mogelijk naar reguliere scholen gaan. Als dat echt niet kan moet er passend onderwijs worden aangeboden in onze regio.

Op het voortgezet onderwijs, waar zelfs tweetalig onderwijs mogelijk is, kunnen jongeren lessen volgen in een Sportklas of een Kunstklas. HAP wil dat jongeren en ouders kunnen blijven kiezen uit een kleine of grote school en het type onderwijs dat bij hen past.

Koploper in onderwijsHaarlemmermeer telt inmiddels vijf Brede Scholen. Kinderen krijgen hier een combinatie van on-derwijs, opvang, sport, cultuur en andere vormen van vrije tijdsbesteding aangeboden. Het aanbod

Gelukkig opgroeien

7

Page 8: Verkiezingsprogramma HAP 2010-2014

Kwart voor acht. Anneke is met de kinderen op weg naar school. Bij het schoolplein aangekomen stormt Kim de school in, nog gauw wat kletsen voor de bel gaat. Bart gaat naar de kleuterklas. Het is nog wel even wennen, maar hij heeft het steeds meer naar zijn zin. Dan brengt Anneke Kelly, de jongste, naar de crèche. Alle drie naar de brede school. Ideaal, alles onder één dak. Omdat Anneke vandaag moet werken gaan Kim en Bart na school naar buitenschoolse opvang. Kim doet vandaag een proefl es judo en in de groep van Bart komt een verhalenverteller. Marco haalt de kinderen tegen vijven op samen met de buurvrouw. Zij gaat die middag naar een workshop sieraden maken in de aula. Marco geeft gauw een formulier af bij het kantoortje van de wijkagent en gaat dan thuis een hapje eten met Anneke en de kinderen. Ze hebben veel te vertellen vandaag!Vanavond gaat Marco met een paar buren naar een inloopavond van de wijkraad. Handig dat ze dat in de aula van de school doen. Bij de ingang ziet hij z’n schoonmoeder, die met haar volksdansgroep oefent in het speellokaal van de kleuters. Over twee weken hebben ze een optreden tijdens het Midwinterfeest op de brede school. Dat is elk jaar weer een geweldig wijkfeest!

HAP ziet de brede school als een soort Centraal Station: het is de plek waar van alles gebeurt en waar vele wijkbewoners elkaar ontmoeten: bij een informatiebijeenkomst, een uurtje sporten of een leuke activiteit. HAP wil dat de komende periode in iedere wijk zo’n brede school ontstaat.

8

Page 9: Verkiezingsprogramma HAP 2010-2014

moet goed aansluiten bij hun eigen belevingswereld. HAP vindt het concept Brede School geslaagd en daarom vinden we dat je het niet bij vijf Brede Scholen moet laten. Vanzelfsprekend heeft iedere Brede School een belangrijke functie in de wijk. De activiteiten staan niet alleen open voor leerlingen, maar ook voor de rest van de wijk. De Brede School hoeft daarom niet persé een basisschool te zijn. Het werkt ook prima met tieners in het voortgezet onderwijs.

Klimaatverandering is ook voor jongeren een actueel thema. Wat HAP betreft kun je dit thema niet vroeg genoeg introduceren. Vanzelfsprekend in een duurzaam schoolgebouw. Ook natuur- en mili-eueducatie hoort thuis in het onderwijsaanbod. Op ons initiatief is in 2009 een project gestart voor lessen op de boerderij voor het basisonderwijs. Zo leren kinderen hoe eten en drinken vanaf het land op je bord komt.

Ook mediawijsheid moet deel uitmaken van het lesaanbod op basisscholen en middelbare scholen. Het is belangrijk dat jongeren zich bewust zijn van de voor- en nadelen van media maar ook de mo-gelijkheden die specifi eke media bieden. Praten met jongeren over de manier waarop ze van media gebruikmaken, ze leren om kritisch te zijn en op de juiste manier gebruik te maken van media is heel belangrijk. Vanwege de snelle ontwikkeling van internet moet het gebruik van nieuwe media in dit lesaanbod centraal staan.

Na het voortgezet onderwijs moeten Haarlemmermeerse jongeren ook binnen de gemeente te-rechtkunnen voor hun (vervolg)opleiding, daarom moet er snel een verdere uitbreiding komen van het aantal hbo-opleidingen. Een opleiding doen zonder kans op een baan is zonde, daarom wil HAP dat het aanbod aan opleidingen zoveel mogelijk aansluit bij de vraag van de (lokale) arbeidsmarkt. Dit kan bijvoorbeeld door samen te werken met grote bedrijven in de sector transport en logistiek. Bij modern onderwijs horen veilige scholen. De gemeente moet daarom samen met scholen en de politie zorgen dat scholen een vertrouwde plek zijn om heen te gaan.

Wonen hier jongeren dan? De gemeente moet écht tijd en geld steken in voorzieningen voor jongeren. De gemeente zegt ont-moetingsplekken voor jongeren te realiseren, maar tot nu toe bleef het bij loze beloftes. Er is geld gereserveerd maar er gebeurt niet meer dan het ene na het andere onderzoek. Ondertussen zijn jongerencentra meer dicht dan open en is er in de wijk Floriande, met meer dan 4.200 jongeren, helemaal geen voorziening voor jongeren. HAP vindt dat onacceptabel. Dat jongeren niet mogen stemmen betekent niet dat je ze steeds ‘in de wacht’ kan laten staan.

9

Page 10: Verkiezingsprogramma HAP 2010-2014

10

Page 11: Verkiezingsprogramma HAP 2010-2014

Haarlemmermeer is een rijke gemeente. Jarenlang stond het aantal inwoners nagenoeg gelijk aan het aantal banen. De economische crisis eist zijn tol. De luchthaven Schiphol en vele nationale en interna-tionale bedrijven krijgen zware klappen. HAP wil voorkomen dat mensen onnodig lang langs de kant staan. Los daarvan is er blijvend aandacht nodig voor mensen die vanwege een beperking, ziekte of andere sociaal-maatschappelijke reden niet voor een eigen inkomen kunnen zorgen.

Iedereen doet meeJe hebt vast wel eens een weekend op de bank gezeten en even helemaal niets gedaan. Dat is voor een weekendje leuk, maar stel je voor dat je dag in dag uit geen werk hebt: weinig contact met men-sen, een slecht inkomen en weinig zingeving. Een paar dagen vrij is voor iedereen prettig, maar als je niet aan de bak komt is het knap vervelend.

Wie werkt doet mee. HAP vindt dat het voor mensen die kunnen werken ook mogelijk moet zijn om te werken. Als je werkloos bent of dreigt te worden moet de gemeente ervoor te zorgen dat je zo snel mogelijk weer aan het werk komt of een uitkering krijgt én actief blijft, bijvoorbeeld als vrijwilliger. Op deze manier is het minder moeilijk om later weer aan het werk te gaan. Voor jongeren in Haarlemmermeer tot 27 jaar zijn we duidelijk, er zijn twee opties: of je zit op school of je werkt!

In 2003 hebben we gezorgd dat langdurig werklozen weer aan de slag kunnen door bijvoorbeeld onze leefomgeving schoon en veilig te maken. Op die manier zijn zij zelf geholpen en de samenleving ook. HAP ziet nog meer opties voor dit soort tijdelijke extra banen. Bijvoorbeeld in de vervoersector, het onderwijs en bij sport. We gaan de komende raadsperiode nog meer mogelijkheden zoeken om mensen aan het werk te helpen. Juist nu!

Samen zijn we sterkVoor inwoners die (nog) niet kunnen meedoen moet de gemeente een rechtvaardig sociaal beleid voeren. Het minimabeleid -voor mensen die het niet zo breed hebben- moet worden uitgebreid. Mensen die van een minimuminkomen leven maken te weinig gebruik van regelingen waar ze recht op hebben. HAP wil daarom dat de gemeente gegevensbestanden koppelt, waardoor mensen met weinig geld gericht hulp krijgen zonder dat zij daarvoor allerlei formulieren moeten invullen.

Uit onderzoek blijkt dat mensen die te maken hebben met stille armoede minder kunnen deelnemen aan activiteiten dan ze graag zouden doen. HAP vindt het een taak voor de politiek om dit probleem op te lossen.

De gemeente moet actief op zoek naar stille armoede en zorgmijders door de inzet van bijvoorbeeld ouderenadviseurs en intermediairs. Zij zijn de ogen en oren van de wijk. Zij zoeken mensen op en zorgen dat ze zorg of hulp krijgen als dat nodig is. HAP gaat ervan uit dat als je actief bent in je wijk, je niet snel in een sociaal isolement raakt. Vrijwilligerswerk doen is een manier om betrokken te blijven; dat kan op een club, in een school of in het wijkcentrum.

Werk is belangrijk

11

Page 12: Verkiezingsprogramma HAP 2010-2014

Recht op kansenDe echte Haarlemmermeerder bestaat eigenlijk niet. Onze gemeente bestond vroeger uit water en moeras. Sinds de drooglegging wonen er al mensen uit andere steden en landen. De gemeente moet zorgen dat je, los van welke achtergrond je ook hebt, dezelfde kansen krijgt als iedereen. Dus een goede opleiding, een stageplek en werk moet voor iedereen bereikbaar zijn. Als je een duwtje in de rug nodig hebt helpt de gemeente je op weg. HAP vindt dat het dan aan jou is om je talenten ook echt te ontwikkelen.

HAP vindt dat de aansluiting van de vraag op de arbeidsmarkt en het onderwijsaanbod in onze ge-meente beter kan, dat vergroot de kansen op werk. Hierover is HAP voortdurend in gesprek met ondernemers en het onderwijsveld. Er zijn recent stappen in de goede richting gezet, maar dit moet zich verder ontwikkelen.

Onze nationale luchthaven is enorm belangrijk voor de werkgelegenheid in Haarlemmermeer. Al jaren zorgt Schiphol voor een groei van het aantal banen in en rond onze gemeente. In 2007 werd door de invoering van de vliegtaks en later de economische crisis pijnlijk duidelijk dat de sector ook heel onstabiel kan zijn. De ellende is mogelijk nog niet voorbij na het herstel van de economie. Veel passagiers van verre vluchten maken nu nog een tussenstop op Schiphol, deze groep passagiers is zelfs de belangrijkste inkom-stenbron op het gebied van luchtvaartverkeer. Een deel van deze overstappers kiest steeds vaker voor de luchthavens van Londen, Frankfurt en Parijs. Sommige luchtvaartexperts vrezen op termijn dat Schiphol deze overstap-functie op den duur zelfs kwijt raakt. Dit zou zeer schadelijk zijn voor alle luchthavengebon-den bedrijven in onze gemeente.

HAP hoopt dat dit scenario geen werkelijkheid wordt, maar we vinden wel dat deze ontwikkeling vraagt om een kritische blik op onze lokale economie. Die is nu nog te veel afhankelijk van Schiphol. Daarom wil HAP dat de gemeente zich meer gaat richten op andere sectoren, zodat we minder afhankelijk worden van de luchthaven.

12

Page 13: Verkiezingsprogramma HAP 2010-2014

Onderzoeken en enquêtes wijzen uit dat Haarlemmermeer aantrekkelijk is voor bedrijven en onder-nemers. Ook veel inwoners zijn tevreden over de omgeving waar ze wonen en leven. Om dit in de toekomst ook zo te houden vindt HAP dat er meer moet worden samengewerkt op regionaal niveau. Er moet niet over ons, maar met ons worden ‘geregeerd’. Haarlemmermeer is méér dan alleen Schip-hol. HAP vindt dat de gemeente zich meer moet richten op het aantrekken van kennisintensieve- en dienstverlenende bedrijven en minder op distributie- en transportbedrijven.

Naast belangrijke grote bedrijven zijn er ook ondernemers met een midden- of kleinbedrijf. Zij vor-men een belangrijke economische pijler. Deze bedrijven moeten op goed beveiligde locaties kunnen opereren, goed bereikbaar zijn en zo min mogelijk last hebben van ingewikkelde wet- en regelgeving.

Van Schiphol hebben we last, maar we plukken er ook de vruchten van. De plaats die Schiphol inneemt in de Haarlemmermeerse samenleving is vastgelegd in de uitkomsten van de zogeheten Alderstafel. HAP zal de uitkomsten van de Alderstafel, zoals de selectieve groei van Schiphol, maat-regelen om geluidsoverlast te verminderen en investeringen in onze leefomgeving scherp volgen en controleren. Beloften moeten worden waargemaakt, ook als het om Schiphol gaat!

Gewoon goed bereikbaarHet is een van de grootste irritaties in Nederland: fi les. Het wegennet in Haarlemmermeer slibt dicht als we het laten zoals het is. Onze bedrijven en instellingen moeten goed bereikbaar zijn, daarom zijn er nieuwe verbindingen nodig tussen het oosten en westen van de gemeente. Deze verbindingen moeten aansluiten op de A4. Verder wil HAP dat de provincie snel aan de slag gaat met het verbreden van de N207.

Ruimte om te ondernemenOndernemers hebben een hekel aan overbodige regels en daar zijn er nog teveel van. HAP vindt dat de overheid moet terugtreden waar het kan en optreden waar het moet. Bijvoorbeeld door over-bodige regels af te schaffen en de gemeentelijke service te verbeteren. HAP wil dat mensen met een eigen bedrijf met al hun vragen over bijvoorbeeld rechten, plichten en vergunningen terechtkunnen bij één loket. Van het kastje naar de muur gestuurd worden gebeurt nog teveel en kost veel tijd en dus geld. De overheid moet een betrouwbare ‘handelspartner’ zijn. Ondernemers moeten er dan ook op kunnen rekenen dat de gemeente zich aan haar eigen regels houdt.

HAP wil de lokale economie versterken. Bij het gemeentelijk aanbestedingsbeleid moet je voorrang kunnen geven aan lokale ondernemers. Zeker als deze bereid zijn maatschappelijk te ondernemen. Bijvoorbeeld door stageplaatsen te creëren of ruimte te bieden aan arbeidsintegratie.

Niet alleen grote bedrijven krijgen in onze gemeente kansen; voor HAP geldt dat ook kleine bedrij-ven van harte welkom zijn. Afhankelijk van het soort bedrijf moet het mogelijk zijn om wonen en ondernemen te combineren, soms ook in de wijken.

Geen beursdag zonder Haarlemmermeer

13

Page 14: Verkiezingsprogramma HAP 2010-2014

HAP steunt de startende ondernemer. De gemeente moet zorgen voor passende bedrijfsruimtes en bijbehorende bedrijfsinfrastructuur. Bijvoorbeeld bedrijfsruimtes waarin meerdere starters facili-teiten en kennis delen, zo kunnen de werkgevers van de toekomst met elkaar werken en blijven de kosten beperkt.

In delen van Haarlemmermeer kom je ze tegen: lege kantoorparken en kale bedrijventerreinen. HAP ziet niets in bouwen voor leegstand. Daarom eerst nagaan wat er leegstaat voordat er nieuwe bedrijventerreinen worden aangelegd. Onze partij wil kijken naar andere oplossingen: soms kunnen bedrijventerreinen vernieuwd worden. De gemeente moet dit samen met ondernemers oppakken. En veiligheid voorop, daarom willen we een uitbreiding van het Keurmerk Veilig Ondernemen voor Winkelgebieden en Bedrijventerreinen. Ondernemers en de gemeente investeren hier samen in.

Soms bestaat het gezin niet uit papa, mama en drie kinderen. Ron en Aad Dissel-de Boo zijn een voorbeeld van een bijzonder gezin. Het duo uit Vijfhuizen gaat tegen de stroom in van de gevestigde orde: getrouwde mannen met op dit moment zeven pleegkinderen in de leeftijd 5 tot 27 jaar. Hun kinderen, veelal met een beperking, hebben in hun leven te maken gehad met ernstige trauma’s. Ron en Aad verzetten bergen voor hun kinderen, net als de meeste ‘gewone’ ouders. Vanuit de hele wereld komen vragen over hun bijzondere gezin en de wijze waarop zij zich al jaren inzetten voor pleegkinderen. Ze zijn ware ervaringsdeskundigen waar jeugdzorginstanties en beleidsmakers veel van kunnen leren. Hun missie: van deze wereld gewoon een betere plek maken voor hun kinderen.

HAP is trots op deze pleegvaders; ze zijn een prachtig voorbeeld van hoe zorg voor kinderen hoort te zijn. Ze verdienen, net als alle andere pleegouders, onze waardering in woord én daad. Dus geen ellenlange formulieren invullen voor leerlingenvervoer als een kind tijdelijk onder jouw zorg ge-plaatst wordt en ook geen bureaucratisch ‘nee’ op hulpvragen die uit de speciale situatie van een pleegkind voortkomen, maar misschien niet binnen de regeltjes passen. HAP kiest voor een ‘ja, tenzij’ houding. Gewoon zorgen dat we een complexe situatie makkelijker maken, dat is toch niet zo moeilijk?

14

Page 15: Verkiezingsprogramma HAP 2010-2014

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van regels en voorzieningen op het gebied van wonen, zorg en welzijn. In de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) wordt uitgegaan van ‘zelfredzaamheid’. Dat betekent dat je eerst zelf een oplossing moet zoeken voor een zorgvraag: bijvoorbeeld door hulp te vragen bij je partner, ouders of buren (mantelzorgers). Dit kun je doen als je veel mensen kent. Soms is dat niet zo en dan moet je kunnen terugvallen op de gemeente. Die moet zorgen dat mensen in de wijk bereid zijn om voor elkaar klaar te staan, zodat ook jij hulp krijgt als dat nodig is.

In het WMO-loket werken verschillende organisaties samen. Dat is mooi, want inwoners kunnen er dan met de meest uiteenlopende zorgvragen terecht. HAP vindt het belangrijk dat het WMO-loket niet alleen vragen beantwoordt, maar ook verder met je meedenkt. Bijvoorbeeld als je voor de aan-vraag van een rolstoel komt. Dat is een ideaal moment om te vragen of je bijvoorbeeld wel genoeg blijft bewegen, een speciale beugel nodig hebt in je badkamer en of je misschien thuis hulp nodig hebt. Door dit soort vragen word je écht verder geholpen en is zelfstandig blijven wonen geen probleem meer. Kortom: HAP staat voor écht luisteren naar mensen en kiest voor maatwerk aan het loket.

Wij zijn voor een persoonsgebonden budget (PGB) én tegen een eigen bijdrage voor mensen met een inkomen tot 120 procent van het minimum. Er komt door een initiatief van HAP een sportbudget voor gehandicapten en verder moeten voorzieningen als scholen, sportverenigingen, dorpshuizen en andere zaken die voor iedereen bedoeld zijn, ook daadwerkelijk voor iedereen toegankelijk zijn. Dus óók als je in een rolstoel zit of slecht ter been bent.

Dit vindt HAP verder belangrijk als het om de WMO gaat:* Cliënten en belangengroepen moeten serieus kunnen meepraten* Alle inwoners krijgen passende voorlichting, op papier of persoonlijk* Extra aandacht voor mensen met een beperking* Keuzevrijheid, dus maximale invulling persoonsgebonden budget (PGB), ook voor sport * Voldoende respijtzorg, zodat mantelzorgers tijdelijk ontlast kunnen worden van hun zorgtaak

Luister naar pleegoudersPleegouders moeten meer waardering krijgen. Ze bieden een warme plek aan kinderen die -soms tijdelijk- geen eigen thuis hebben. Helaas hebben ze lang niet altijd dezelfde rechten als ‘gewone’ ge-zinnen. Dat is niet terecht. HAP wil een betere ondersteuning voor pleeggezinnen. Laagdrempelig en met oog voor hun bijzondere positie. Ook een fi nanciële tegemoetkoming, bijvoorbeeld in de vorm van de HaarlemmermeerPas en de speciale regelingen voor ouders met schoolgaande kinderen, zijn een blijk van onze waardering.

Middelpunt van de wijk Dorpshuizen en wijkcentra zijn vaak het middelpunt van een wijk doordat hier activiteiten plaats-vinden waarbij allerlei soorten mensen elkaar ontmoeten. Ook in de speciale centra voor senioren,

Zorg voor elkaar

15

Page 16: Verkiezingsprogramma HAP 2010-2014

Het is woensdagmiddag. Inge van 9 is vrij. Ze zit nu al twee uur achter de computer een beetje spelletjes te doen. Petra, haar moeder, wil dat ze lekker buiten gaat spelen. Maar waar dan? Toen ze deze nieuwe wijk gingen bouwen dachten ze zeker dat er geen jonge mensen kwamen wonen, want er zijn veel te weinig leuke speelplekken. Ja, er is er wel één, maar dan moet ze een drukke weg oversteken en dat mag ze nog niet van haar moeder. Dan zit er dus niet veel anders op dan het kweken van vierkante ogen. Haar broer Martijn van 14 vermaakt zich best wel na schooltijd. Een ‘beetje chillen’ noemt hij het hangen met zijn vrienden in het winkelcentrum. De winkeliers vinden dat maar helemaal niets, zelfs niet als ze een keer eens geen rottigheid uithalen worden ze weggejaagd. Maar voor Martijn is er ook helemaal geen bal te beleven in de wijk. Letterlijk, want trapveldjes zijn er niet en als hij wil gaan basketballen dan komt hij niet veel verder dan dribbelen in de straat. Inge, Martijn en hun moeder Petra willen graag meer en betere speelplekken in hun wijk.

HAP herkent dit probleem en heeft daarom in 2009 het initiatief genomen om alle Haarlemmermeerse speelplekken te laten opknappen waar dat nodig is en nieuwe plekken te maken waar dat kan. Als het aan HAP ligt kunnen Inge en Martijn volgend jaar vlakbij hun huis buiten spelen en sporten.

16

Page 17: Verkiezingsprogramma HAP 2010-2014

zoals Dienstencentrum ’t Rietland en de diverse ANBO gebouwen staat ontmoeten centraal. De gemeente moet dit toejuichen, mogelijk maken en bij een tekort stimuleren. Daarbij is vrijwilligers-werk onmisbaar. Zonder vrijwilligers zijn activiteiten als een sportwedstrijd, dorpsfeest of bingo niet mogelijk. Vrijwilligers moeten zo min mogelijk worden lastig gevallen met ingewikkelde regels en een berg aan administratie. Mensen die zich zo inzetten voor de samenleving verdienen alle steun!

Met de Wijkbudgetten slaan we twee vliegen in één klap: mensen pakken samen dingen aan in hun wijk én de wijk wordt er leuker, mooier of schoner van. Maar hoe werkt dat? Je kunt bijvoorbeeld samen met buren de wijk opfl euren door het planten van bloembollen of een vissteiger toegankelijk maken voor mensen in een rolstoel. Dit soort goede ideeën kunnen worden betaald uit de zogeheten wijkbudgetten. Deze budgetten zijn er speciaal voor inwoners die alleen of samen met anderen een goed plan hebben om aan de slag te gaan in hun eigen wijk. HAP vindt dat mensen over meer zaken in hun eigen leefomgeving moeten kunnen beslissen en wil de mogelijkheden van wijkbudgetten verder uitbreiden.

Alleen op de wereld Haarlemmermeer is een veilige gemeente, zo laten cijfers uit de politiemonitor zien. Toch zijn er ook hier wijken en kernen waar zaken gebeuren die typisch zijn voor grote steden, zoals overlast, openlijk drugs- en drankgebruik en steeds vaker ook kleine criminaliteit. HAP wil dat de wijkagent ook echt in de wijk te vinden is, zodat ze de bewoners goed kennen en problemen direct kunnen aanpakken.Straatschoffi es, hangbejaarden en gevaarlijke bakfi etsmoeders. Ze kwamen door de media allemaal in de spotlights omdat ze overlast veroorzaakten. HAP vindt dat mensen zoveel mogelijk invloed moeten hebben op hun eigen leven, leefomgeving en de plannen die ze hebben voor zichzelf. Soms botst dat, zoals bij de hiervoor genoemde voorbeelden. HAP vindt dat invloed ook betekent dat je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen handelen. Jouw vrijheid mag de vrijheid van de ander niet beperken.

HAP vindt dat de gemeente voldoende oog moet hebben voor het gevoel van onveiligheid van inwo-ners. Je moet erop kunnen vertrouwen dat de gemeente alle beschikbare middelen inzet voor een veilige leefomgeving. Een deel van de verantwoordelijkheid ligt ook bij de inwoners en bedrijven zelf. HAP wil dat het Keurmerk Veilig Ondernemen en een politiekeurmerk bij woningen en bedrijven in Haarlemmermeer de regel zijn. Door een alerte houding aan te nemen en op tijd de politie in te schakelen kunnen woonwijken en bedrijventerreinen een stuk veiliger worden.

Geef het goede voorbeeldWe weten dat jongeren soms overlast veroorzaken. Opvallend is dat volwassenen en jongeren elkaar minder lijken te tolereren. Door zelf het goede voorbeeld te geven en door elkaar aan te spreken op ongewenst gedrag kan overlast vaak worden voorkomen. Soms vindt overlast ook plaats bij Horeca. HAP wil daarom de Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan invoeren. Om hier goed op te scoren werkt de gemeente samen met de politie, de Horeca en andere partijen zoals het Openbaar Ministerie aan

17

Page 18: Verkiezingsprogramma HAP 2010-2014

veilige en kwalitatief goede uitgaansgebieden, waar bezoekers graag naar toe komen omdat zij zich daar prettig voelen.

Handen thuis!Relationeel geweld is beter te voorkomen dan te genezen. Goede voorlichting aan alle inwoners en een vangnet voor slachtoffers zijn essentieel. Door het herkennen van relationeel geweld en te weten waar je hulp kan vinden of een signaal kunt afgeven, maak je het mogelijk voor omstanders om het geweld te stoppen. De gemeente moet slachtoffers én daders snel en effectief hulp bieden. Een huisverbod voor de dader is een beter alternatief dan dat het slachtoffer uit huis moet. Als dat niet kan is noodopvang in je eigen gemeente van groot belang. Zo blijf je dichtbij je vrienden en familie.

Vaak zijn kinderen de vergeten slachtoffers of getuigen van relationeel geweld. In Den Haag is er een succesvolle proef gedaan door ambulancepersoneel, ziekenhuisartsen en verpleegkundigen te trainen om kindermishandeling snel te herkennen en te melden. HAP wil dat dit initiatief ook in Haarlemmer-meer wordt genomen, zodat we beter zicht krijgen op het aantal slachtoffers van kindermishandeling en daarmee ook de maatregelen die we moeten nemen om dit terug te dringen.

18

Page 19: Verkiezingsprogramma HAP 2010-2014

Sporten moet voor iedereen mogelijk zijn. Niemand hoeft je te vertellen dat sport een positieve invloed heeft op je gezondheid en welzijn. Sportparken en recreatiegebieden moeten goed en veilig bereikbaar zijn, ook als je op de fi ets komt. HAP blijft zich inzetten om sporten voor alle inwoners mogelijk te maken, ook voor mensen met een laag inkomen.

Méér sportenMede dankzij HAP is er een JeugdSportpas, waarmee kinderen en jongeren verschillende sporten kunnen uitproberen tegen fl inke kortingen. De HAP zet stevig in op het verder uitbreiden van sport- en spel mogelijkheden voor jongeren in de wijken en kernen van Haarlemmermeer.

Sport is ook een middel waarbij mensen elkaar leren kennen, doordat verschillende groepen bij elkaar komen. Tijdens het sporten komen alledaagse gezondheiddilemma’s als overgewicht, gezonde voeding en overlast aan de orde. Er moeten in onze gemeente voldoende plekken zijn om te sporten in je wijk, bijvoorbeeld door het maken van trapveldjes en zogeheten Cruijff-courts.

Sporten met een beperkingMensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking moeten gewoon kunnen sporten in onze gemeente, net als ieder ander. De gemeente moet het mogelijk maken voor sportverenigingen om aanpassingen te doen aan hun gebouw. De langverwachte Sportnota kwam uiteindelijk in 2008 en dat was het moment voor HAP om het verschil te maken voor sporters met een beperking. Zo is ons voorstel overgenomen om alle Haarlemmermeerse sportaccommodaties toegankelijk te maken voor gebruikers én bezoekers met een beperking. Ook komt er op ons initiatief een persoonsgebonden Sportbudget. Dat betekent dat je niet alleen een sportrolstoel vergoed kan krijgen, maar bijvoorbeeld ook een aangepast paardrijzadel. Anders heb je pech als je op paardrijden wil in plaats van basketbal…

Huis van de SportEr is in de afgelopen jaren veel geld uitgegeven aan nieuwe kunstgrasvelden, zwemwater en sporthal-len. Dat is mede op initiatief van HAP gebeurd. Waar we minder over te spreken zijn is het Huis van de Sport in Hoofddorp. Een meerderheid van de raad heeft gekozen voor de komst van dit sportcen-trum, dat twee keer zo duur wordt als het oorspronkelijke plan (nu 48 miljoen euro!). HAP vindt dat als het er dan toch komt, dit prestigeproject dan ook minstens toegankelijk moet zijn voor sporters en bezoekers met een beperking.

Het Spectrum slopen? Ik dacht het niet! De gemeente is van plan om Het Spectrum in Hoofddorp te slopen om de hoge rekening van het Huis van de Sport te kunnen betalen. Slopen is kapitaalvernietiging, Het Spectrum staat er nog geen 25 jaar en is nog niet eens afbetaald. HAP wil zwem- en sportcomplex Het Spectrum behouden. Het staat midden in een woonwijk, wordt druk bezocht en het is goed bereikbaar, ook voor kinderen en jongeren.

Van sportheld tot theaterfanaat

19

Page 20: Verkiezingsprogramma HAP 2010-2014

20

Page 21: Verkiezingsprogramma HAP 2010-2014

HaarlemmermeerPas voor iedereenDe gemeente moet ruimhartig zijn voor mensen met een minimum inkomen. HAP wil dat iedere inwoner gebruik kan maken van de HaarlemmermeerPas. Hiermee kun je met korting deelnemen aan maatschappelijke, sportieve en culturele activiteiten. Voor mensen met een minimuminkomen, chronisch zieken en 65-plussers zou de pas gratis moeten zijn, anderen betalen een vergoeding. Het geld dat binnenkomt door de aanschaf van passen kan worden gebruikt voor extra activiteiten. Als blijk van waardering kunnen we de pas kado geven aan mantelzorgers en pleegouders.

Cultureel avontuur Kunst en cultuur is voor iedereen. HAP vindt dat de gemeente niet zelf de taak heeft om activiteiten voor je te organiseren. De gemeente moet er voor zorgen dat culturele organisaties, bedrijven, scho-len en instellingen goed samenwerken om een aanbod te ontwikkelen dat zoveel mogelijk mensen aanspreekt. Kunst uit andere culturen moet hier onderdeel van uitmaken. Het is belangrijk dat alle leerlingen in het basis- en voortgezet onderwijs kennis kunnen maken met kunst en cultuur. Op de basisschool doen leerlingen elk jaar mee aan het Kunstmenu. Kunstvouchers moeten beschikbaar zijn voor alle leerlingen op het voortgezet onderwijs, zij kunnen dan zelf een theatervoorstelling of concert bijwonen.

We zijn een warm voorstander van de lokale omroep MeerRadio/TV. Dankzij ons initiatief kan de lokale omroep blijven rekenen op fi nanciële steun van de gemeente en behalve radio ook televisie-uitzendingen gaan verzorgen.

21

Page 22: Verkiezingsprogramma HAP 2010-2014

In gemeenten rondom Haarlemmermeer wordt veel gesproken over het autogebruik. Oldtimers en SUV’s mogen de stad soms niet meer in. In onze gemeente is de auto nog steeds het favoriete vervoermiddel, dat is gewoon een feit. HAP vindt dat je moet kunnen kiezen. De auto mag, maar er moeten ook goede alternatieven zijn.

Lekker op de fi etsWaarom zou je op korte afstanden niet gebruikmaken van de fi ets of bus? Dan moet fi etsen op korte trajecten wel leuker, comfortabel, sneller en veiliger zijn dan de auto. Er moeten voldoende fi etsenstallingen zijn in de buurt van winkels en voorzieningen. Fietspaden moeten goed onderhouden worden: geen boomwortels meer die het wegdek kapot maken.

Gratis OV kan wel Openbaar vervoer kan niet gratis worden aangeboden, beweren politieke partijen soms. Hoezo niet? HAP zet zich al jaren in voor experimenten met gratis OV. We willen dit vervoer slim inrichten, bij-voorbeeld door minibusjes in te zetten op routes waar de bus nu niet rijdt. OV wordt nu ook voor een groot deel al betaald door de overheid. Met een klein bedrag meer kan het voor reizigers binnen Haarlemmermeer gratis worden. Bovendien wil HAP dat de busjes bestuurd worden door mensen die tijdelijk zonder werk zitten of willen terugkeren op de arbeidsmarkt. Dat zijn twee vliegen in één klap!

Het kan anders Waarom zou je de auto of fi ets niet combineren met de trein of bus? Uit een proef mede op initiatief van HAP bij station Nieuw Vennep blijkt dat meer mensen het openbaar vervoer kiezen sinds ze hun auto daar gratis kunnen parkeren. Een uitstekende manier om zogenaamd ‘ketenvervoer’ te stimule-ren. Ook het aanleggen van transferia, veilige fi etsenstallingen en de komst van gedeeld autogebruik zoals Green Wheels of Connect Car dragen hier aan bij.

Voetgangers vergeten?De kwaliteit van fi etspaden, stoepen en wegen moet beter. Boomwortels die door het asfalt van een fi etspad of stoep groeien moeten echt verleden tijd zijn. Je vindt het misschien te langzaam, maar voor de verkeersveiligheid is het beter als alle wegen binnen een woongebied worden ingericht als 30 kilometerzone. Er is tijdens de afgelopen raadsperiode onvoldoende aandacht besteed aan de mobili-teit van voetgangers en rolstoelgebruikers. HAP vindt dat deze verkeersdeelnemers een prominente plaats moet krijgen in het verkeersbeleid.

DoorstromingEen doordacht plan om het verkeer goed te laten doorstromen in de grotere centra van onze ge-meente is onmisbaar. Duidelijke informatie en verkeersborden, goede bereikbaarheid van voorzienin-gen en veilige routes voor fi etsers zijn voor HAP de voorwaarden. Zoals afgesproken evalueren we de effecten van het Hoofddorpse Verkeer Circulatie Plan en doen we aanpassingen als dat nodig is.

Van A naar Beter

22

Page 23: Verkiezingsprogramma HAP 2010-2014

De komende periode staat de doorstroming van het verkeer in Nieuw Vennep hoog op onze agenda.

Je eigen parkeerplek?Met soms wel drie auto’s per huishouden kun je niet verwachten dat je altijd voor je eigen deur kunt parkeren. HAP kiest er niet voor om overal het aantal parkeerplaatsen klakkeloos uit te breiden, maar vindt wel dat er een parkeernorm moet zijn die past bij het hoge autobezit in onze gemeente. In de praktijk komt het er op neer dat er voldoende parkeergarages moeten zijn bij winkelcentra en grote voorzieningen, er moet minimaal aan de landelijke norm worden voldaan. Als er te weinig parkeerplaatsen zijn moet er worden gereguleerd. Dat kan door betaald parkeren, maar liever door het gebruik van een parkeerschijf.

In de wijken verwachten we dat als je een huis hebt gekocht met een eigen parkeerplek dat je er geen tuin van maakt. Dan parkeer je dus op je eigen terrein. Dan is er in elk geval voor ieder huishouden plaats om de auto op straat te parkeren.

Verkeersdiploma, natuurlijk!Fietsen of autorijden is voor jou nu heel gewoon, maar er is een moment geweest waarop je alle verkeersregels en -borden moest leren. En dat is wel zo veilig! Verkeerseducatie voor kinderen vinden we daarom ook een onderdeel van het lokaal verkeersbeleid. HAP wil dat alle kinderen op school hun verkeersdiploma halen.

Verder heeft de gemeente een taak bij het veilig maken (en houden) van verkeer bij plaatsen waar veel kinderen komen, zoals sportparken en scholen. Verkeersveilige schoolroutes en goed ingerichte schoolzones zijn voor HAP al jaren een prioriteit, op een aantal plaatsen zijn deze er nu ook. De gemeente moet samen met de scholen plannen maken om de omgeving van de school verkeersveilig te maken en te houden.

In 2008 hebben wij gezorgd dat bij alle nieuwe scholen een speciale schoolzone wordt ingericht: de omgeving van de school wordt daar ingericht vanuit de verkeersbeleving van een kind. Daardoor is het goed zichtbaar voor volwassenen dat je hier extra rekening moet houden met lopende, fi etsende en overstekende kinderen. Het zou goed zijn als ouders zo min mogelijk gebruik maken van de auto om hun kind naar school te brengen, dat maakt de schoolomgeving een stuk veiliger.

Veilig oversteken Het is behoorlijk druk op de wegen in Haarlemmermeer. Dat is helaas ook terug te zien in het aantal verkeersongelukken. Er moet nog veel gebeuren om de wegen veiliger te maken, denk daarbij aan de provinciale N207 en de Ringdijk. Maar ook in de wijken en kernen kan het veiliger. HAP vindt dat bij het inrichten van knooppunten rond scholen extra rekening moet worden gehouden met veilige oversteekplaatsen voor kinderen. Maar ook voor senioren is het soms lastig een drukke verkeersrou-te over te steken. Bij verzorgingshuizen en seniorenfl ats moeten ook veilige oversteekplaatsen zijn.

23

Page 24: Verkiezingsprogramma HAP 2010-2014

Bart is op weg naar huis. In zijn straat staan rietpluimen en papyrus langs de waterkant, een heel mooi gezicht. Aan de overkant staat het huis van Dien, zij woont in een leefgroep met senioren. Wat een fantas-tische mensen die daar wonen: ze staan niet alleen klaar voor elkaar, maar ook voor anderen. Bijvoorbeeld om op te passen of te helpen met het bijhouden van je tuin. Om de hoek is een strandje, zomers is het gezellig druk met ouders en kinderen uit de buurt. Gert fi etst hem voorbij. Hij gaat zijn vriendin Rosa, ook twintiger en net aan het werk, ophalen bij het transferium. Ze wonen in een leuk appartement aan het water. Alles op één etage en zo gebouwd dat Rosa er met haar rolstoel vrij kan bewegen. Rechtsaf bij het sportveld en dan is Bart bij zijn huis. Zelf ontworpen, hij is er best trots op. Goede zet van de gemeente om dat mogelijk te maken in deze wijk. Al die verschillende woonwensen hebben samen tot een mooie, diverse en duurzame wijk geleid. Bart wil hier altijd blijven wonen, ook als hij oud is. Dat kan ook want z’n huis is zo gebouwd dat hij er zijn hele leven in kan blijven wonen, ook als hij later misschien verzorging nodig heeft. Lekker in z’n eigen vertrouwde omgeving. Bart woont in de Wijk van de Toekomst.

HAP kiest voor wijken waar mensen wonen van verschillende leeftijden, achtergrond en cultuur met ieder z’n eigen woonwensen. In een mooie groene omgeving met ruimte voor sport, ontmoeting en ontspanning. Dat biedt kansen voor iedereen.

24

Page 25: Verkiezingsprogramma HAP 2010-2014

Hoe houden we onze regio aantrekkelijk? Wat ons betreft door goed vooruit te kijken, maar wel met oog voor het verleden. Het behouden van cultureel erfgoed weegt voor HAP mee bij keuzes over het toekomstig gebruik van de ruimte. Zo kun je in het nu ervaren hoe het vroeger was in Haarlem-mermeer.

In samenhang kijken naar wonen, werken, natuur- en recreatie, maar ook naar water en vervoer. Dus slim omgaan met de ruimte en zoeken naar kansen voor de Wijk van de Toekomst. Dit is ook de tijd om naast de nieuwbouw ook bij de bestaande bouw maatregelen te nemen voor ‘verduurzaming’.

Bouwen naar behoefteSoms lijkt er geen einde te komen aan de bouw van huizen in onze gemeente. Dat is ook zo. De landelijke overheid geeft onze regio steeds nieuwe woningbouwopdrachten. In de Nota Ruimte van het Rijk is bepaald waar we bouwen (binnen de regels van geluid en milieu die horen in het gebied rondom Schiphol) en hoeveel woningen het moeten worden.

HAP stelt bij nieuwbouwplannen de mens centraal. Dus eerst de woonwensen van mensen kennen en dan pas bouwen. Een combinatie van wonen, water, groen en recreëren ligt voor de hand met de beperkte ruimte die er nog is om huizen te bouwen.

HAP wil bouwen naar behoefte: een beperkte groei met maximaal 19.000 woningen tot 2030, aan-dacht voor woonwensen van leeftijdsgroepen zoals starters en senioren, ruimte voor vernieuwende woonprojecten zoals bouwen op het water en tenminste 40 procent moet in de sociale sector worden gebouwd. Dat moeten zowel koop- als huurhuizen zijn. Speerpunt is de bouw van zogeheten levensloopbestendige woningen, dit zijn woningen die eenvoudig kunnen worden aangepast. Hierdoor kun je een heel leven lang in hetzelfde huis blijven wonen. Op vrijgekomen stukken grond in de kleine kernen moet ook sociale woningbouw mogelijk zijn, dus niet alleen maar dure huizen. Er moet stevig worden ingezet om woningbouwprojecten die al enkele jaren geleden zijn opgestart, zowel in Hoofd-dorp als in de kleinere kernen, nu op korte termijn te realiseren.

Eerst bewegen, dan bouwen! Het is soms enorm druk op de weg in Haarlemmermeer. De provincie en landelijke overheid gaan over de belangrijkste verkeersaders in onze gemeente. De gemeente moet zorgen dat deze overhe-den ook meebetalen aan de bereikbaarheid van (nieuwe) woonlocaties in Haarlemmermeer. Zonder nieuwe verbindingen tussen het oosten en westen van de gemeente (met aansluiting op de A4) en verbreding van delen van de N205 en de gehele N207 kunnen er geen nieuwe woningen meer wor-den gebouwd. Verder horen snelle busverbindingen en andere soorten openbaar vervoer klaar te zijn voordat de wijken bewoond worden. Kortom: eerst bewegen dan bouwen!

Slim omgaan met de ruimte

25

Page 26: Verkiezingsprogramma HAP 2010-2014

Roestvrij Calatrava-staalOok Haarlemmermeer heeft helaas een fi nancieel fi asco à la Noord-Zuidlijn. Onze peperdure Ca-latrava-bruggen. Miljoenen euro’s hebben de drie bruggen gekost. Al vrij snel na de bouw zijn de bruggen gaan roesten. De gemeente vindt maar geen oplossing voor de drie roestende giganten. Ondertussen lopen de kosten voor het uitgestelde onderhoud alsmaar op. HAP wil dat de gemeente snel werk maakt van het herstel, want dit is geen goede citymarketing en is wel heel zonde van het vele geld.

Bestemmingsplannen van deze tijdHet hele gemeentelijk grondgebied is beschreven in bestemmingsplannen. Ze moeten wel actueel zijn, dat is een voorwaarde om echt invulling te kunnen geven aan onze lokale ambities. HAP ziet het liefst een globaal en fl exibel bestemmingsplan, daarmee kunnen we goed inspelen op de eisen en ontwikkelingen van vandaag en van de toekomst. Als inwoner en als ondernemer moet je weten waar je aan toe bent, rechtszekerheid is heel belangrijk. De vele verouderde bestemmingsplannen moeten daarom binnen twee jaar tijd worden aangepast.

Het komt niet van de grondHelaas komt het soms letterlijk niet van de grond, waar het om grondzaken gaat. In 2006 is het col-lege een onderzoek gestart naar een aantal bedenkelijke grondtransacties. Ruim een jaar later hebben het college en de grote fracties in de raad besloten dit onderzoek te staken. Hierdoor is er tot op de dag van vandaag geen helderheid over de rol die de gemeente heeft gespeeld bij deze grondtrans-acties. Inwoners en ondernemers hebben recht op een betrouwbare en transparante gemeente. Daarom is er op initiatief van HAP, CU-SGP, De Betrouwbare Partij, D66 en de SP een onafhankelijk onderzoek gedaan in openbare dossiers. Duidelijk is geworden dat er verder onderzoek nodig is om een compleet beeld te krijgen van wat er zich heeft afgespeeld. HAP vindt dat dit onderzoek dan ook zo spoedig mogelijk moet worden gedaan.

Welstand? Overdaad schaadt!Als je een dakkapel of kleine verbouwing hebt gedaan heb je vast al een keer te maken gehad met de welstandregels. Dat is niet altijd makkelijk. HAP vindt dat welstandsbeleid niet moet leiden tot onnodig lang wachten en vervelend papierwerk. Wij kiezen daarom voor uitgebreide duidelijke regels voor grote bouwwerken en eenvoudige (loket)criteria voor kleine bouwwerken. De welstandstoets moet onafhankelijk zijn om er zeker van te zijn dat de politiek zich niet bemoeit met een nieuw te bouwen dakkapel of bedrijfspand.

Als je met passie iets maakt wil je het heel en netjes houden. Je voelt je er verantwoordelijk voor. Inwoners van Haarlemmermeer mogen wat HAP betreft ruimte krijgen om zelf een woning te ont-werpen en te bouwen. HAP wil dit mogelijk maken door goede voorlichting over de regels en door grond uit te geven aan particulieren.

26

Page 27: Verkiezingsprogramma HAP 2010-2014

Hoognodig groenDoor de jaren heen heb je Haarlemmermeer zien veranderen. Er zijn vooral veel woningen en bedrij-ven bijgebouwd. De vraag naar groen landschap en recreatie is toegenomen. Plannen zijn er genoeg, maar de gemeente treuzelt enorm met de realisatie. De afgelopen jaren is er vooral gepraat over parken en recreatie. De bouw van speelplek Jeugdland in Nieuw Vennep is ook zo’n voorbeeld. In 2004 is besloten tot de aanleg van Jeugdland, maar pas vijf jaar na het besluit is er dankzij voortdurend aandringen van HAP begonnen met de bouw.

Een ommetjeBestaande wijkparken willen we behouden en opknappen en waar mogelijk willen we wandelpaden aanleggen langs woonwijken, zodat je ook een ommetje kunt maken. Bankjes en afvalbakken horen hier natuurlijk bij. Zo’n ommetje moet ook gewoon kunnen met je hond. Daarom moeten er ex-tra hondenuitlaatroutes komen met genoeg afvalbakken. Er komt op ons initiatief een natuurlijke ‘brug’ tussen het Park van de 21ste eeuw (tussen Hoofddorp en Nieuw Vennep) en de recreatieplas Toolenburg. Verder mag Hoofddorp Centrum alleen verstadsen als groene spots als het Wandelbos, de Groene Spoordijk en de Fruittuinen blijven bestaan. Aanleggen en behoud van groen in de wijken vindt HAP een voorwaarde voor een prettige leefomgeving.

Om ons heen kun je nog goed zien dat Haarlemmermeer vroeger vooral een agrarische gemeente was. Nu combineren veel agrariërs hun boerenbedrijven met andere zaken zoals recreatie, zorg en onderwijs. Zo ontstaan er op initiatief van groene ondernemers boerenwandelpaden, zorgboerde-rijen en boerderijlessen voor kinderen. Op deze manier kunnen agrariërs hun bedrijven in stand houden en zorgen ze er ook voor dat mensen die dit willen, het platteland kunnen proeven en be-leven. Ook particuliere initiatieven die hier aan bijdragen, zoals bijvoorbeeld de Buurderij, verdienen de steun van de gemeente.

Dierenwelzijn Dieren zijn niet weg te denken uit onze samenleving. Duizenden gezinnen in Haarlemmermeer heb-ben huisdieren of zelfs boerderijdieren. De gemeente weet niet altijd goed om te gaan met vragen over zwerfdieren, plaagdieren of bijenzwermen. HAP wil daarom een centraal advies- en informatie-punt waar iedereen terecht kan met dierenvragen. Controle op kinderboerderijen en het beheersen van plaagdieren worden vanuit dit centrale punt georganiseerd. Informatie over hondenuitlaatroutes moet voor iedereen makkelijk te vinden zijn.

In deze grote gemeente past ook een modern uitgeruste dierenopvang, waar zwerfdieren maar ook pensiondieren een goed onderkomen hebben. De gemeente moet dit ruimhartig subsidiëren. De komende periode moet het dierenwelzijnbeleid op de politieke agenda komen, zodat dieren de aandacht krijgen die ze verdienen.

27

Page 28: Verkiezingsprogramma HAP 2010-2014

Met Schiphol en de breedste (en drukste) snelweg van Nederland staat het milieu in Haarlemmer-meer fl ink onder druk. Die druk zal de komende jaren niet afnemen. HAP vindt dat de gemeente zich moet inzetten om de oorzaken van klimaatverandering te bestrijden. We kunnen dit niet alleen, we moeten hiervoor nauw samenwerken met de gemeenten in de regio.

Slim omgaan met water We kunnen veel creatiever en innovatiever met water omgaan in Haarlemmermeer. Hierdoor wordt overlast in de toekomst minder en maken we onze polder nog mooier. We houden al rekening met water in nieuwe wijken en in ruimtelijke plannen wordt rekening gehouden met wateropslag. Maar we kunnen nog meer. Bijvoorbeeld op het gebied van hergebruik en schoon water. We willen dat de gemeente met het waterschap een baggerplan maakt en dat er waterrijke natuur in de dorpen ont-staat, die recreatief gebruikt kan worden.

Een gezond klimaatDe luchtkwaliteit in Haarlemmermeer is niet al te best. Dat is niet raar met al dat vliegverkeer en vele verkeer op de weg. HAP wil daarom meer schoon vervoer binnen Haarlemmermeer. Natuurlijk moet de gemeente zelf het goede voorbeeld geven bij het eigen wagenpark en bij voor de gemeente werkende bedrijven. Zwaar vrachtverkeer moet zoveel mogelijk buiten dichtbewoonde gebieden blijven en er moeten regels komen voor een schoner openbaar vervoer.

Werken aan een beter klimaat doe je elke dag. De gemeente moet het goede voorbeeld geven en energie besparen en CO2 reduceren door gebruik van duurzame energie, door duurzaam te bouwen en duurzaam vervoer. Bij het afgeven van bedrijfsvergunningen en in bouwverordeningen moeten energiebesparende maatregelen, zoals bijvoorbeeld isolatie, zonnepanelen en een mobiliteitsplan een voorwaarde zijn.

Klimaat, gewoon doen!

28

Page 29: Verkiezingsprogramma HAP 2010-2014

NatuurlijkVanuit het belang van informatie en advies over klimaat en natuur is in Haarlemmermeer gestart met een natuur en milieucentrum (NMC). HAP wil dat educatieprojecten rondom natuur en milieu vanuit het NMC in een soort ‘Natuurmenu’ aan basisscholen wordt aangeboden. Dat betekent dat scholen jaarlijks uit een gevarieerd en vernieuwend menu activiteiten kunnen kiezen zoals een boerderijles of lessen over de natuur. Diftar: een slot op je klikoMet één stem meerderheid heeft de gemeenteraad besloten dat er een slot op je vuilnisbak komt. Ook ga je betalen voor iedere zak afval die erin gaat. Met het zogeheten Diftar systeem kan de ver-trouwde vuilnisbak alleen nog met een chipkaart worden geopend. Vele inwoners hebben via het HAP Opiniepanel laten weten dat ze bang zijn voor een toename van zwerfafval (als je bak vol zit moet het afval toch ergens heen), afvaltoerisme en een kostenstijging vanwege de invoering van Diftar. Een reële zorg. Volgens het plan krijgen alle vuilnisbakken een slot voorzien van een chip, dat betekent dat ook alle vuilniswagens moeten worden voorzien van kostbare apparatuur. In 2010 wordt er gestart met een proef in een deel van de gemeente waarbij je als inwoner gaat betalen voor iedere zak afval die je aanlevert. HAP vindt dat er nog een wereld te winnen is door het afvalinzamelingsysteem van nu te verbeteren. Door je afval te scheiden hoef je namelijk minder in je eigen vuilnisbak te doen. Dan wordt de afvalberg vanzelf kleiner en het scheelt je in je portemonnee. Met goede voorlichting over afvalscheiding, het op tijd legen van de bakken en meer plastic inzamelbollen in de kernen komen we al een heel eind. Dat moet eerst maar eens gebeuren.

29

Page 30: Verkiezingsprogramma HAP 2010-2014

K o r t o m

K o r t o m

De gemeente voor jou• Initiatieven van inwoners -jong en oud- wor-den gestimuleerd en je wordt ondersteund bij de uitvoering van je plannen• Jongeren worden serieus betrokken bij za-ken die zij belangrijk vinden, bijvoorbeeld door jongerendebatten, via internet en een tweejaar-lijkse enquête • Informatie is begrijpelijk en toegankelijk, de gemeentelijke website voldoet aan ‘keurmerk drempelvrij’• Participatie vindt plaats bij de voorbereiding, uitvoering en evaluatie van plannen en beleid• Jaarlijks een ‘Ergernis Top-10’ waar de ge-meente zich extra op gaat inzetten• Via een burgerinitiatief heb je het recht om on-derwerpen direct op de raadsagenda te plaatsen• Gelijkwaardigheid van alle inwoners is het uit-gangspunt van gemeentelijk beleid• Een extra openstelling van Burgerzaken in het gemeentehuis en de servicecentra op zaterdag of koopavond• Je betaalt niet meer belasting dan écht nodig is en het is duidelijk waar het aan besteed wordt

Gelukkig opgroeien• Taalontwikkeling wordt op jonge leeftijd ge-stimuleerd door uitstekende taalprogramma’s op de peuterzalen • De aanpak ‘Eén gezin, één plan, één coach’ wordt ingezet bij gezinnen waar extra zorg no-dig is• Het onderwijsaanbod is divers, zowel in het regulier als speciaal basis- en voortgezet onder-wijs• Als het kan gaan kinderen met een beperking naar een ‘gewone’ school • Voor hoogbegaafde kinderen wordt een aan-gepast lesprogramma gerealiseerd binnen ‘ge-wone’ scholen• Wachtlijsten bij kinderopvang en buitenschool-se opvang worden opgelost en het aanbod moet divers en aantrekkelijk zijn voor kinderen

• In alle wijken ontstaan Brede Scholen met een echte wijkfunctie. Dat kan zowel een basisschool als een school voor voortgezet onderwijs zijn• Samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsle-ven zorgt voor een goede aansluiting van onder-wijs en arbeidsmarkt• Jongerencentra moeten elke dag open zijn voor ontmoeting en activiteiten van tieners en jongeren

Werk is belangrijk• Een goede opleiding, een stageplek en werk moet voor iedereen bereikbaar zijn• Als je kan werken moet het ook mogelijk zijn om te werken, betaald of als vrijwilliger• De gemeente begeleidt werklozen actief bij het vinden van een passende baan, onder meer door scholing en training aan te bieden• Langdurig werklozen kunnen weer aan de slag door te werken in de openbare ruimte, in de vervoersector of in het onderwijs• Jongeren tot 27 jaar hebben twee opties: of je zit op school of je werkt• Het minimabeleid wordt verder uitgebreid als onderdeel van een rechtvaardig sociaal beleid• Door gegevensbestanden te koppelen krijgen minima de ondersteuning waar ze recht op hebben

Geen beursdag zonder Haarlemmermeer • Overbodige regels worden afgeschaft en de gemeentelijke service wordt verder verbeterd• Door intensieve regionale samenwerking blijft Haarlemmermeer een aantrekkelijke ves-tigingsplaats• Er komt één loket voor alle vragen van onder-nemers over rechten, plichten en vergunningen • Schiphol mag beperkt groeien en neemt maatregelen om geluids- en milieuoverlast te verminderen• Door nieuwe oost-west wegverbindingen blijven onze bedrijven en instellingen goed be-reikbaar; aansluiting op de A4 is daarbij een voorwaarde

30

Page 31: Verkiezingsprogramma HAP 2010-2014

K o r t o m

K o r t o m

• Wonen en ondernemen kan onder voor-waarden gecombineerd worden in woonwijken• Er komen bedrijfsruimten voor startende on-dernemers waarin zij faciliteiten en kennis kun-nen delen • Herstructurering van bedrijventerreinen wordt samen met ondernemers gepland en uitgevoerd• Het Keurmerk Veilig Ondernemen wordt uit-gebreid voor winkelgebieden en bedrijventer-reinen

Zorg voor elkaar• Bij het WMO-loket wordt doorgevraagd om maatwerk te kunnen bieden bij een zorgvraag • Het uitgangspunt bij een zorgvraag is dat je zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven wonen• Met een inkomen tot 120% van het minimum is er geen eigen bijdrage voor WMO voorzieningen• Er is maximale keuzevrijheid door de moge-lijkheden van het persoonsgebonden budget te verbeteren• Vrijwilligers en mantelzorgers worden opti-maal ondersteund: geen overbodige papierwinkel• Mantelzorgers krijgen de kans even afstand te nemen als ze dat willen; betrouwbare respijt-zorg is aanwezig• Stille armoede en eenzaamheid wordt actief opgespoord en bestreden door de inzet van ou-derenadviseurs en intermediairs• Pleegouders krijgen concrete steun als waar-dering voor hun bijzondere zorgtaak• Het dorpshuis of wijkcentrum zijn het brui-sende hart van dorp of wijk: er is altijd iets te doen• Onze voorzieningen zijn toegankelijk en be-reikbaar voor mensen met een lichamelijke be-perking• De mogelijkheden van wijkbudgetten worden uitgebreid: meer verantwoordelijkheid bij de in-woners• Het Politiekeurmerk bij woningen en bedrij-ven en de Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan zijn de regel

• Door elkaar aan te spreken op ongewenst gedrag wordt overlast voorkomen: als dat niet helpt grijpen we in• Een harde aanpak van relationeel geweld en kindermishandeling: een huisverbod voor da-ders en snelle en adequate hulp voor slachtof-fers

Van sportheld tot theaterfanaat• Sportvoorzieningen blijven behouden in de wijken en worden uitgebreid waar dat kan• Kinderen kunnen dichtbij huis buitenspe-len op veilige en uitdagende speeltoestellen in speeltuintjes die goed worden onderhouden • Sport- en spel mogelijkheden voor jongeren worden verder uitgebreid met trapveldjes en Cruijff-courts• Er komt een persoonsgebonden Sportbudget voor mensen met een beperking• Het goed bereikbare en drukbezochte zwem- en sportcomplex Het Spectrum wordt niet ge-sloopt • Het Huis van de Sport kan goedkoper uit-gevoerd worden dan de nu begrote 48 miljoen euro• Sportaccommodaties zijn toegankelijk voor gebruikers én bezoekers met een beperking • De HaarlemmermeerPas wordt gratis voor mensen met een minimuminkomen, chronisch zie-ken, 65-plussers, mantelzorgers en pleegouders• Kunst-, cultuur-, natuur- en milieueducatie voor kinderen en jongeren wordt gesubsidieerd via de scholen

Van A naar Beter• Bedrijven en instellingen moeten goed be-reikbaar zijn, daarom komen er van oost naar west nieuwe wegverbindingen met aansluitingen op de A4• Gecombineerd gebruik van auto, fi ets en OV wordt gestimuleerd door de aanleg van transfe-ria, veilige fi etsenstallingen en het mogelijk ma-ken van gedeeld autogebruik

31

Page 32: Verkiezingsprogramma HAP 2010-2014

K o r t o m• Duidelijke informatie en verkeersborden, goede bereikbaarheid van voorzieningen en vei-lige routes voor fi etsers zijn een voorwaarde voor een effectief Verkeers Circulatie Plan in de grote kernen• Er komen experimenten met gratis OV• Bij winkelcentra en grote voorzieningen wordt minimaal aan de landelijke parkeernorm voldaan• In woonwijken moeten voldoende parkeer-plaatsen zijn; je parkeert op je eigen terrein waar dat is afgesproken bij de koop van je huis• Verkeersveilige schoolroutes, veilige over-steekplaatsen en schoolzônes krijgen prioriteit om veilig van en naar school te kunnen lopen en fi etsen

Slim omgaan met ruimte• Er wordt gebouwd naar behoefte: woonwen-sen zijn leidend voor de keuzes bij nieuwbouw-plannen• Een combinatie van wonen, water, groen en recreëren is uitgangspunt vanwege de beperkte ruimte • Tenminste 40% van de huur- en koopwonin-gen wordt in de sociale sector gebouwd• Eerst bewegen dan bouwen: er worden pas nieuwe woningen gebouwd als het openbaar vervoer en een passend wegennet gerealiseerd zijn• De roestende Calatravabruggen worden zo snel mogelijk hersteld; hoe langer we wachten, des te hoger de kosten• De vele verouderde bestemmingsplannen worden binnen twee jaar geactualiseerd• Om een compleet beeld te krijgen van wat er zich heeft afgespeeld wordt zo spoedig mogelijk verder onderzoek gedaan naar een aantal be-denkelijke grondtransacties

• Bestaande plannen voor groen- en recreatie-gebieden worden in hoog tempo uitgevoerd• Agrariërs krijgen de ruimte om zorg, recre-atie en onderwijs te combineren met hun boe-renbedrijf• Wijkparken worden behouden en opgeknapt en er worden wandelpaden aangelegd in en om wijken• In toekomstige plannen voor Hoofddorp cen-trum blijven het Wandelbos, de Groene Spoor-dijk en de Fruittuinen behouden • Er komt een centraal advies- en informatie-punt waar je terecht kan met vragen over die-renwelzijn

Klimaat: gewoon doen!• Zwaar vrachtverkeer blijft zoveel mogelijk buiten dichtbewoonde gebieden en er komen regels voor een schoner openbaar vervoer• De gemeente geeft het goede voorbeeld waar het gaat om klimaatbewust denken en doen: dat wordt onder meer zichtbaar in de eigen gebou-wen en voertuigen• Natuur- en milieuonderwijs is onderdeel van het lespakket, natuurlijk in een duurzaam schoolgebouw • Gebruik van duurzame energie, duurzaam bou-wen en duurzaam vervoer wordt gestimuleerd• Bij het afgeven van bedrijfsvergunningen en in bouwverordeningen zijn energiebesparende maatregelen een voorwaarde • In nieuwe woonwijken en in ruimtelijke plan-nen wordt gezocht naar creatieve en innovatie-ve manieren om met water om te gaan• Afvalscheiding wordt nog beter door het op tijd legen van de glasbakken, op meer plaatsen inzamelbollen voor plastic en goede voorlich-ting door de gemeente. Hiermee is de invoering van het Diftar-systeem niet nodig

Meer informatie over Haarlemmermeerse Actieve Politiek (HAP)vindt u op onze verkiezingswebsite www.ikstemhap.nl en op onze reguliere website www.hap-haarlemmermeer.nl.Secretariaat HAP - Aalsmeerderdijk 602 - 1435 BV Rijsenhout