Verhaal halen 21 oktober 2012

1
verhaal halen ondertussen in de Johanneskerk jaargang 4 nr 1 oktober 2012 Om te onthouden iedere derde zondag van de maand aanvang: 10.30 uur napraten met koffie Plaats: Johanneskerk—Moezeldreef 400 Utrecht- Overvecht Vanaf oktober 2012 tot mei 2013 staan iedere derde zondag van de maand verhalen centraal die eeuwen lang een grote invloed hebben gehad op kerk en samenleving. Verhalen gebruikt en misbruikt, verwerkt in kunst en literatuur, nooit ongevaarlijk, al- tijd prikkelend. 21 oktober 2012 10.30 uur leviticus: achterhaald of actueel Het boek Leviticus is een vreemd boek vol regels en richtlijnen. En of het een 'revival' verdient, weet ik niet. De opsomming van merkwaardige, uitheemse offerrituelen lijkt daar niet voor te pleiten. Nog minder de rigide huwelijks- en gezinsmoraal, inclusief het verbod op homoseksualiteit. Nee, het boek Leviticus scoort niet hoog op de lijst van favoriete bijbelboeken. In het slechtste geval roept het ronduit afkeer op, in het gunstigste geval hooguit de verveling. Waarom dan toch aandacht voor dit boek. Daar zijn in ieder geval twee redenen voor aan te geven. In de eerste plaats de intuïtie dat achter heel die gedetailleerde regelge- ving een visie op mens en samenleving schuilgaat die ook in onze dagen de moeite van het overwegen waard is. Ten tweede: de wetenschap dat in de jood- se traditie van alle eeuwen Leviticus geble- ven is wat het oorspronkelijk was: het le- vende boek van een volksgemeenschap, van een gemeente. Dit betekent niet dat Leviticus naar de letter wordt geleefd, inte- gendeel: elke nieuwe omstandigheid vereist een eigen toepassing, waarbij de geest van het boek vooropstaat. Dat willen ook wij proberen. Ruud Bartlema— Leviticus

description

Verhaal halen uitnodiging

Transcript of Verhaal halen 21 oktober 2012

Page 1: Verhaal halen 21 oktober 2012

verhaal halen

o n d e r t us s en in d e Jo ha n n es ke r k jaargang 4 nr 1

oktober 2012

Om te onthouden ● iedere derde zondag van de maand

● aanvang: 10.30 uur

● napraten met koffie

● Plaats: Johanneskerk—Moezeldreef 400 Utrecht-Overvecht

Vanaf oktober 2012 tot mei 2013 staan iedere derde zondag van de maand verhalen centraal die eeuwen lang een grote invloed hebben gehad op kerk en samenleving. Verhalen gebruikt en misbruikt, verwerkt in kunst en literatuur, nooit ongevaarlijk, al-tijd prikkelend.

21 oktober 2012 10.30 uur leviticus: achterhaald of actueel

Het boek Leviticus is een vreemd boek vol regels en richtlijnen. En of het een 'revival' verdient, weet ik niet. De opsomming van merkwaardige, uitheemse offerrituelen lijkt daar niet voor te pleiten. Nog minder de rigide huwelijks- en gezinsmoraal, inclusief het verbod op homoseksualiteit. Nee, het boek Leviticus scoort niet hoog op de lijst van favoriete bijbelboeken. In het slechtste geval roept het ronduit afkeer op, in het gunstigste geval hooguit de verveling. Waarom dan toch aandacht voor dit boek. Daar zijn in ieder geval twee redenen voor aan te geven. In de eerste plaats de intuïtie dat achter heel die gedetailleerde regelge-ving een visie op mens en samenleving schuilgaat die ook in onze dagen de moeite van het overwegen waard is. Ten tweede: de wetenschap dat in de jood-se traditie van alle eeuwen Leviticus geble-ven is wat het oorspronkelijk was: het le-vende boek van een volksgemeenschap, van een gemeente. Dit betekent niet dat Leviticus naar de letter wordt geleefd, inte-gendeel: elke nieuwe omstandigheid vereist een eigen toepassing, waarbij de geest van het boek vooropstaat. Dat willen ook wij proberen.

Ruud Bartlema — Leviticus