uitgave van de suzuki vereniging nederland nr. 27-2 / december 2011

28
uitgave van de suzuki vereniging nederland nr. 27-2 / december 2011 Suzuki Nieuws ================= Winter

Transcript of uitgave van de suzuki vereniging nederland nr. 27-2 / december 2011

Page 1: uitgave van de suzuki vereniging nederland nr. 27-2 / december 2011

uitgave van de suzuki vereniging nederland nr. 27-2 / december 2011

SuzukiNieuws=================

Winter

Page 2: uitgave van de suzuki vereniging nederland nr. 27-2 / december 2011

=================================

Nr.27-2 / december 20112

In dit nummer:Tips bij het oefenen . . . . . . . . . . . . . . . . . . Xchange Weekend Duitsland . . . . . . . . . . . . Frits (Friedrich) Seitz . . . . . . . . . . . . . . . . . Gespot . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Het Suzuki 10 piano concert (1) . . . . . . . . . Het Suzuki 10 piano concert (2) . . . . . . . . . Nieuws uit de regio . . . . . . . . . . . . . . . . .Song of the Wind . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Een heel uitdagende puzzel . . . . . . . . . . . . . Eigen composities . . . . . . . . . . . . . . . . . . Suzuki Fluit NL . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Speelpagina . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Plakboek . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

4 6 7 7 81012141617 19 24 26

De ESA nodigt alle SVN leden uit tot het bijwonen van de jaarlijkse algemene ledenvergadering.

Examen-nieuwsFluittrainers die op 17 september 2011 exa-men aflegden voor de examencommissie bestaande uit Marja-Leena Mäkilä, Jeanne Janssens en Anke van der Bijl:

Laura Palomar Salvador (level 1)Elisabeth Rink-Hopman (level 1)Dorien Klerkx (level 1)Marion Loos-Geskus (level 1)

Liesbeth van der Blom (level 2)Nicole Schmaloer (level 2)

Van harte gefeliciteerd!

Piano

Voor piano heeft Hanne van den Broek uit Gro-ningen level 1 examen gedaan bij Huub de Leeuw.

Ook van harte gefeliciteerd en welkom in de Suzuki-leswereld!

Page 3: uitgave van de suzuki vereniging nederland nr. 27-2 / december 2011

=================================

Dead-line voor het komende nummer van het Suzuki-Nieuws: 1 maart 2012.3

Van de voorzitterTerugblikkend op het afgelopen jaar kan ik niet anders dan constateren dat het in alle opzichten turbulent was. Van de Tsunami in Japan tot aan de laatste berichten in het nieuws over de bezuinigingen. Ik weet niet wat u er van vindt, maar ik vind het allemaal wat teveel tegelijk.

Dat laatste geldt ook voor het SVN bestuur. Om die reden is er het afgelopen jaar bewust voor gekozen geen activiteiten te organiseren. Niet omdat we dat niet nodig vonden. Integendeel ! Echter het ontbreekt ons, zoals bij heel veel verenigingen het geval is, aan menskracht.

En dat is jammer. Immers er liggen (ambitieuze) mooie en leuke plannen om de Suzuki methode in zijn algemeen, de op-leiding tot Suzuki docent en ondersteunende activiteiten voor ouders en leerlingen te ondersteunen danwel te organiseren. Er is achter de schermen al heel wat werk verricht. We hebben daarbij een prima functionerende Suzuki Winkel, met dank aan de penningmeester. Diverse oproepen in het Suzuki Nieuws en op de website hebben niet tot reacties geleid, helaas. Ook de Teacher Trainers, degenen die docenten opleiden tot gekwalificeerd Suzuki docent, brachten geen versterking van het bestuur.

Constructieve kritiek op het SVN bestuur? Zijnde lid van een vereniging vraag ik u dan ook wat u eraan doet om de Suzuki Vereniging Nederland en haar bestuur beter te laten functioneren? Meedenken kan, nog beter is het daadwerkelijk mee werken aan het creëren van betere oplossingen ! Zodat we daar uiteindelijk allemaal van profiteren.

Er staat een kleine activiteit op stapel : namelijk in het weekend van 24 en 25 maart 2012 wordt er in Amsterdam de jaar-lijkse ESA Conference gehouden. Het programma staat ook op de ESA website en de SVN site.

ESA staat voor European Suzuki Association (inderdaad, ook een vereniging …), zoals de naam al doet vermoeden is dit de overkoepelende Europese organisatie waar de SVN deel van uitmaakt. Het SVN bestuur is door het ESA bestuur uitgenodigd om daar aanwezig te zijn en we zullen daar zeker het gebrek aan bestuurlijke menskracht onder de aandacht brengen.

De ESA Conference is primair toegankelijk voor opleiders en level 5 docenten, alwaar uiteraard vakinhoudelijke onderwer-pen aan bod komen. Bijvoorbeeld herziene uitgaven van lesmateriaal. En natuurlijk een prachtmogelijkheid om Europese collega’s te ontmoeten en ervaringen en informatie uit te wisselen. Bij deze nodig ik de Teacher Trainers in Nederland uit om daar eens een stukje over te schrijven in het Suzuki Nieuws!

Verder vindt u in dit nieuwsbulletin weer veel informatie. Met onnoemelijk veel dank aan Zbigniew en Olga, die al-tijd maar weer de “copy kar” trekken en hun enthousiasme en bevlogenheid in een wederom mooi exemplaar van het SVN Nieuws hebben gestopt.

Op het moment dat ik dit achter mijn laptopje typ, midden tussen torenhoge stapels verhuisdozen en een toonladder in A-klein studerende dochter, wens ik een ieder die dit leest een gezond, gelukkig en voorspoedig 2012. Een nieuw jaar waarin wij als bestuur als hoogste prioriteit aan de versterking van het bestuur geven.

Ik wens u mooie momenten van ontroering toe. Met heel veel “Twinkle lichtjes”, zoals alleen kinderen dat kunnen uitstra-len, groot of klein. Beginners èn gevorderden. Genieten van de warmte en het plezier dat daarvan uitgaat, opdat we al-lemaal heel even onze dagelijkse zorgen of zorgjes vergeten. Genieten van het leerproces dat niet altijd even makkelijk is. Genieten van muziek, soms in alle eenvoud. Soms complex, moeilijk èn prachtig.

Met optimistische groet òp naar een nog muzikaler 2012!

Namens het bestuur

Esther van Eijk, voorzitter

Page 4: uitgave van de suzuki vereniging nederland nr. 27-2 / december 2011

==================================================

Nr.27-2 / december 20114

Pianodocente en componiste Heleen Verleur volgt sinds 2009 in Londen een Suzuki pianostudie bij docente Caroline Go-wers. Onderdeel van deze studie is een studieweek in Bryanston (Dorset), waar elk jaar diverse trainers en docenten in opleiding samenkomen voor een zeer inspirerende week. In augustus 2011 gaven alle Suzuki pianodocenten in opleiding een lezing over hun favoriete onderwerp. Heleen gaf in haar lezing tips aan de ouders om het oefenen thuis vloeiender te laten verlopen. De meeste tips kunnen overigens ook heel goed bij het beoefenen van andere instrumenten gebruikt worden.

Heleen baseerde haar lezing op diverse workshops en lessen in Nederland en Engeland die zij tot nu toe gevolgd heeft, onder meer van Huub de Leeuw, Caroline Gowers, Grant Mead, Jen-ny MacMillan, Kasia Borowiak en Edmund Sprunger. Veel hieronder genoemde aandachtspunten zullen inmiddels wel bekend zijn, toch kan het geen kwaad ze nog eens te noemen want in de praktijk blijkt het oefenen voor vele ouders wel eens problemen op te leveren. Hieronder een samenvatting en verta-ling van de lezing van Heleen.

Wat is het verschil tussen oefenen en spelen

Oefenen is werken aan een kort gedeelte van een stuk, bij voor-beeld een muzikale zin of zelfs een maat: langzaam, bij voorkeur met handen apart, zeer geconcentreerd luisterend naar de toon, de articulatie (gebonden of korte noten) het ritme of iets anders wat op dat moment van belang is. Van tevoren wordt vastgesteld wat er geoefend gaat worden

Spelen is een heel stuk in een keer doorspelen zonder te stop-pen, gewoon voor je plezier, omdat je het fijn vindt en geniet van het spelen!

Oefenen en spelen zijn beide belangrijk, maar zonder oefening wordt het spelen op den duur minder en minder boeiend. Als je voornamelijk stukken doorspeelt en niet oefent dan ga je name-lijk traag vooruit! Maar alleen maar oefenen is natuurlijk ook niet goed. Regelmatig spelen én voorspelen is belangrijk.

Belangrijk is om je bij het oefenen af te vragen: wat, hoe en waarom. Wat ga je oefenen: bv 1e regel of 2e regel, linkerhand of rech-terhand.Hoe ga je het oefenen: bv langzaam, lettend op de juiste toon-sterkteWaarom ga je dit oefenen, wat wil je verbeteren?

Tips bij het oefenen

Algemeen

- Een korte maar aandachtige studiesessie is beter dan een lange maar minder geconcentreerde- Wees als ouder alert op signalen die je kind geeft: zeker bij aanvang van de lessen kunnen sommige kinderen makkelijker focussen dan anderen. Speel hierop in en forceer je kind niet - Goede oefenroutine is belangrijk: als je gehaast bent dan kun je je afvragen of er niet een ander en beter moment van de dag te vinden is- Probeer de eerste dag na de les meteen te oefenen .. of zo mo-gelijk op de dag zelf nog. Als er teveel tijd tussen de les en het oefenen zit, dan is de informatie van de les niet “vers” meer- Laat het oefenen liever niet tot onderhandelingen met je kind leiden: het hoort er gewoon bij om dit elke dag te doen, het heeft niets te maken met of je kind die dag “wil” of in de juiste stem-ming is. Je kunt op zo’n “slechte” dag desnoods wat korter oefe-nen. Oefenen is als tandenpoetsen: elke dag. Dit neemt niet weg dat je als ouder de verantwoordelijkheid hebt om de oefentijd zo bewust, ontspannen en plezierig mogelijk te laten verlopen. Dus wordt maar liever geen tijgermoeder of -vader!)- Let op één onderwerp “teaching point” per oefentijd. Kies de belangrijkste van dat moment uit: volle toon, ritme, dynamiek enz.

Psychologisch

- Laat je kind jou lesgeven: speel een stuk en laat je kind aanwij-zingen geven. Dikke pret!- Geef regelmatig complimenten aan je kind. Maar wees wel eerlijk: zeg niet dat iets mooi is als je het niet meent. Zeg wat er goed ging (er ging altijd wel iets goed) en wees daarbij zo spe-cifiek mogelijk “ je laatste noot vond ik echt heel mooi gespeeld!” of “ je linkerhand duim was heel mooi zacht”.- Zorg dat het oefenen een uitdaging wordt voor je kind: zorg dat je kind het graag goed wil laten horen. Daag hem of haar uit!- Voor de ouders: vertrouw in je eigen oefencapaciteiten. Je doet het zo goed als mogelijk is. Beter kan toch niet?- Vertrouw erop dat jij en je kind vooruit gaan. Als jullie regel-matig en op de juiste manier oefenen, dan kan het niet anders of er komt uiteindelijk een goed resultaat uit voort - Eindig een oefensessie altijd positief, stop op het moment dat het goed gaat. Daardoor zullen jullie de volgende keer allebei gemotiveerd zijn om verder te gaan!

Tips bij het oefenenLezing Heleen Verleur Bryanston, augustus 2011

Page 5: uitgave van de suzuki vereniging nederland nr. 27-2 / december 2011

==================================================

5

Technisch

- Stop altijd voor de “moeilijke” passage .. maar zég niet tegen je kind dat het moei-lijk is! ;-), ontspan dan en bereid je kind voor op wat er komt. Als je doorspeelt dan is de fout al geschied, en dan studeert je kind de fout juist in- Oefen een stuk ook eens uit je hoofd, met één vinger, als een beginner. Heel grap-pig om te doen, maar ook heel moeilijk, want je kunt dan niet vertrouwen op je motorisch geheugen dus je moet je oren wel gebruiken- Oefen korte gedeeltes: 1 maat, 2 maten, 1 regel. Voorkom dat het hele stuk steeds weer doorgespeeld wordt- Lastige passages worden net zo vaak herhaald als de leeftijd van je kind. Kinderen vinden dat vaak een heel “eerlijk” aantal- Gooi ook eens met een dobbelsteen: zo vaak moet je het stuk of de passage herha-len “de dobbelsteen zegt het”- Ook leuk: de dobbelsteen zegt welke Twinkle er aan de beurt is. Bv 1, 2, 3 en 4 zijn Twinkle A, B, C, D rechts. 5 en 6 zijn Twinkle A en B links.- Hoe sneller het stuk, hoe langzamer het gestudeerd moet worden: de beroemde pianist S.Richter studeerde sommige stukken zo langzaam, dat zijn omgeving niet meer kon horen wat voor stuk het was - Zorg als ouder dat je weet wat je thuis moet oefenen bij elk stuk. Als je het niet begrijpt, vraag dan verduidelijking aan de docent- Blijf ‘oude’ stukken studeren. Ten eerste geeft het zelfvertrouwen als je kind een lijst van stukken heeft die het onder alle omstandigheden zonder fouten kan spelen. Niets is slechter voor je zelfvertrouwen dan altijd maar weer met een nieuw stuk bezig zijn en de vorige stukken vergeten zijn (gebeurt helaas regelmatig bij pianoles-sen op traditionele wijze). Nieuw geleerde technische vaardigheden kunnen in oude stukken worden toegepast, daardoor worden die nieuwe stukken weer makkelijker- Voor pianisten: speel ook eens muzikale zinnen over verschillende octaven van de piano- Voor pianisten: houdt de duim (als hij “vrij” is) ontspannen onder de hand. Hier-door is de hand beter in balans en het zal het toonladderspel ten goede komen- Bij langere noten (bv thema Twinkle) meer de kussentjes van je vingers gebruiken, bij kortere snelle noten (bv variatie A) gebruik je de uiteinden van de vingertoppen - Als de klank niet mooi is, komt het vaak omdat de vingertopjes niet genoeg bewe-gen, of omdat er geen “down-up” beweging is, de eb en vloed van de muziek!- Besteed extra aandacht aan de laatste toon van een stuk: die wordt vaak te kort aangehouden

Luisteren

- Luister elke dag naar de cd- Speel met de cd mee. Als de cd te snel is, vraag dan aan je docent of hij of zij een oefen-cd wil maken, met langzamere tempi- Ga regelmatig naar concerten, zorg dat muziek “leeft” voor je kind. Luister ook naar andere goede muziek op cd’s. Laat hem of haar zo mogelijk samenspelen met anderen.

Page 6: uitgave van de suzuki vereniging nederland nr. 27-2 / december 2011

=================================

Nr.27-2 / december 2011

In het weekend van 26 en 27 november mocht ik het Xchange Weekend for European Suzuki Teachers in het Duitse Remscheid meemaken, op uitnodi-ging van Liesbeth Bloemsaat. Nou, ik kan in een paar woorden zeggen: ik heb genoten! Al bij binnenkomst op zaterdagmiddag dacht ik: waar ben ik in te-rechtgekomen? Het gonsde van de mensen, misschien wel 200, die met elkaar in gesprek waren, de meesten met een viool op de rug, op weg naar een volgende workshop.

Als deelnemer van de Einführungskurs, zoals dat heette, had ik gedacht dat we met een klein groepje bij elkaar de beginselen van de Suzuki-methode bijge-bracht zouden krijgen. Maar zo ging het dit weekend niet. Ik kreeg een A4’tje met het programma waar alle andere deelnemers ook aan meededen, met maar liefst drie parallelle workshops op ieder moment! Dat was moeilijk kiezen, al hadden ze voor mij al een soort voorkeursprogramma aangevinkt.

‘Speelse oefeningen’ met Isabel Morey Suau en Gino Romero Ramírez, die een geweldig leuke benadering van viooltechniek leren aan kinderen lieten zien, met veel speelgoeddieren en allerlei spelletjes. Een lezing van Claudio Forca-da over ‘Improving effectiveness through a conscious teaching practice’, heel interessant. Hij noemde allerlei (wetenschappelijk geanalyseerde) verschillen tussen goede en minder goede leraren. Een expertdocent bijvoorbeeld verspilt maar een paar procent van de lestijd aan praten, maar gebruikt de tijd liever voor fysiek leren én vragen stellen aan de leerling. (tip: het boek Psychology of Music van Susan Hallam, helaas een duur boek, heb ik al op internet gezien…).

’s Avonds was er een verrassende bonte avond, waarin iedereen z’n instrument kon uitpakken en Ierse fiddlemuziek mee kon spelen, of We will rock you in eenvoudige maar zéér aanstekelijke uitvoering (onder leiding van dezelfde Gino). Veel mensen ontmoet, erg gezellig.

De volgende dag was er weer een vol programma, al was de sfeer helemaal niet opgejaagd, eerder relaxed. Ik heb Michaela Zirnbauer aan het werk gezien met kleine vioolleerlingen, heel natuurlijk zoals ze dat deed, mooi om naar te kijken. Kathrin Averdung gaf een workshop over basistechniek boek 1. Ik hoor haar nog zeggen: “Top, spiel!” (oftewel: vinger neerzetten, snaarwisseling maken/strijken). En aansluitend nog een workshop waarin de inmiddels beroemde Gino de deelnemers eens lekker in beweging zette met eenvoudige maar zeer effectieve ritmeoefeningen.

’s Middags was er nog een film te zien over een dove jongen die toch viool heeft leren spelen, vooral dankzij het gevoel van de vibrerende viool, indrukwekkend. En toen was het alweer voorbij, dit leuke weekend in de prachtige heuvels van de Akademie Remscheid. Ik ben blij dat ik geweest ben, en al ben ik geen Suzuki-docent, wie weet kom ik hier nog wel eens terug!

Cora van den BergEindhoven

Xchange Weekend Duitsland

Page 7: uitgave van de suzuki vereniging nederland nr. 27-2 / december 2011

=================================

7

Fritz (Friedrich) Seitz (1848-1918)

Fritz Seitz was een briljant virtuoos op de viool, Duits van geboorte.

Natuurlijk was hij ook componist en dirigent. Hij werd vooral bekend door het componeren van Etu-des, concerten en methodes voor jonge vioolleerlingen.

In Boek IV van de Suzukiboeken voor viool staan 3 delen uit vioolconcerten van hem. Hierin kun je horen dat hij thuis hoort in de Romantische periode. Hij roept in zijn concerten de sfeer op van een virtuoos die laat horen wat hij kan. Er is duidelijk sprake van afwisselende sferen in mannelijk en vrouwelijk in de muzikale zinnen, en vaak is er sprake van vuur-werk aan het eind. In Boek IV is dit voor het eerst dat de leerlingen met meer romantische muziek in aanraking komen, wat een enorme uitdaging is.

Olga Hamer, Nijmegen

Bron: Wikipedia, de vrije encyclopedie Het groot biografisch muziek naslagboek”

Next question in NRC Next van oktober 2011

Linkshandige violisten, bestaan die wel?

Jan Lohmeijer uit Leiderdorp vraagt zich af of mensen die linkshandig zijn ook een strijkinstrument kunnen bespelen. En gaat dat dan ook in orkestverband?

Links- of rechtshandigheid maakt bij musiceren in principe niet uit. In de popmuziek zijn talrijke voorbeelden van linkshandige muzikanten die uitstekend overweg kunnen (of konden) met instrumenten die eigenlijk voor de rechtshandige medemens zijn ge-maakt, zoals Paul McCartney, Jimi Hendrix of (sufrocker) Dick Dale. Zet de snaren er omgekeerd op ( van dun naar dik), draai het instrument om, zodat de dikke snaar toch boven zit en je bent klaar. Of doe zoals Dick Dale: laat de snaren ongemoeid en speel alle akkoorden ‘op de kop’. Linkshandig viool spelen is dus ook heel goed mogelijk. Het gebeurt alleen nauwelijks en wordt door vioolleraren afgeraden, simpelweg omdat het een hoop ellende scheelt. De leden van een orkest zouden elkaar lelijk in de weg zitten als ze in verschillende richtingen zouden strijken. En een linkshandige violist tussen een batterij rechtshandige collega’s- dat ziet er gewoon niet uit.

De Finse dirigent Paavo Berglund (82) weet er alles van. Berglund, die zijn carrière als violist begon, werd wegens zijn linkshandig-heid naar verluidt naar de achterste rijen van het orkest verbannen. ”In een orkest kan het eigenlijk niet” zegt Alexander Oosten, vioolbouwer te Rijswijk, “het komt eigenlijk alleen voor in kwartetten, of bij solisten”.

Er zijn ook veel praktische problemen. Vioolinstrukties zijn gemaakt voor rechtshandigen, je kunt niet zomaar een instrument van collega’s oppakken en uitproberen, de keus aan instrumenten is veel kleiner. Strijkers die linkshandig spelen ( dus met de strijkstok in de linkerhand), doen dat meestal uit noodzaak. Bijvoorbeeld omdat ze door een ongeluk vingers missen.

Nog een probleem: anders dan op het eerste gezicht lijkt, is een viool niet symmetrisch. Zo zit er aan de binnenkant, onder de dik-ste snaar, een zangbalk, een lat die de trillingen op een bepaalde manier over het blad verdeelt. Je kunt dus niet zomaar de snaren andersom aanbrengen en gaan spelen. Om van een rechtshandige viool een linkshandige te maken die net zo goed klinkt, moet van alles worden verbouwd. Een kostbare grap.

Stéphane Alonso

Gespot Gespot Gespot

Page 8: uitgave van de suzuki vereniging nederland nr. 27-2 / december 2011

==================================================

Nr.27-2 / december 20118

Het idee om unisono multiple Suzuki piano concerten te houden stamt oorspronkelijk uit Matsumoto. Op initiatief van Haruko Kataoka van het Talent Education Institute werd er met viool als voorbeeld begonnen met unisono concerten op meerdere piano’s.

Later groeide het aantal piano’s uit tot het vaste aantal van 10.De bedoeling ervan is om te laten zien dat, net als bij viool, niet alleen die ene uitverkoren leerling op een bepaald niveau zit maar dat alle 9 anderen net zover zijn.

Daarnaast gaat het natuurlijk om het bevorderen van het gehoor door deze speciale vorm van samenspel en niet te vergeten puur om het plezier van iets samen doen.Op 10 piano’s simultaan hetzelfde stuk spelen is niet eenvoudig.

Als niet alle spelers eenzelfde spelniveau hebben, en niet volgens dezelfde basistechniek zijn geschoold, wordt het resultaat slordig en oninteressant.

Simultaan spelen vergt een enorme training van het oor.Dit is nog enigszins voorstelbaar bij de eerste Suzuki boeken maar wat te denken van een Liszt Campanella door tien spelers zoals dat als programmaonderdeel te horen was op een van deze concerten.

Als we het artistieke aspect even terzijde laten heeft het unisono spelen vanuit muzikaal oogpunt onverwacht veel te bieden.

Het gevoel voor ritme en tempo ontwikkelt zich sterk in korte tijd en misschien iets wat nog belangrijker is, het bevordert de motivatie van de deelnemers enorm.

Dit komt vooral door het feit dat ze onderdeel zijn van een team dat voor een goed resultaat afhankelijk is van elk van de individuele spelers.

Afgelopen augustus heb ik voor de 5de keer deelgenomen aan zo’n 10 piano concert met leerlingen. Dat waren deze keer Louise Eringaard (10) zij speelde Rondo van Mozart uit boek 4 en Yuka Oshimoto (13) zij speelde de secundopartij van een Hongaarse dans ( 4 mains ) in fis klein van Brahms .

Slechts op twee plaatsen wordt een Suzuki 10 piano concert georganiseerd en beide evenementen zijn tweejaarlijks: in Matsumoto in april en in Sacramento Californie in augustus.De presentatie dit jaar vond plaats op 13 augustus in Davis een universiteitsstad vlakbij Sacramento in het schitterende Mondavi Centre for the Arts.

Voordat het zover is die 13de augustus wordt er 2 weken lang met elk van de 25 groepen van 10 en soms 20 spelers ( in het geval van een 4 mains ) intensief gerepeteerd op 10 vleugels die in een flauwe boog staan opgesteld. 25 groepen omdat er 25 programmaonderdelen zijn van twinkles tot Rondo Brilliante van Weber.

Bij aanvang van de repetities wordt van de leerlingen verwacht dat zij hun stuk al op concertniveau kennen.

Met dit als uitgangspunt wordt er vervolgens gewerkt om tot een mooie unisono voordracht te komen Een aantal japanse en amerikaanse docenten neemt ieder een aantal stukken voor zijn rekening als repetitor, bijgestaan door andere docenten die elk steeds bij een piano zijn gestationeerd om de leerling met een centrale opdracht te helpen of om simpelweg iets te vertalen.

Het lijkt soms dat leerlingen in die twee weken meer opsteken dan anders in een heel jaar, ook omdat ze vaak de meer gevorderde groepen aan het werk kunnen zien.

Voor ouders of homestay families betekenen deze weken dat ze voortdurend klaar moeten staan om hun leerlingen op tijd op de volgende geplande repetitie af te leveren en ervoor te zorgen dat de dagelijkse studie van de opdrachten thuis ook gedaan wordt.

Veel studeren dus en een hoop logistieke rompslomp maar dat alles wordt snel vergeten als het moment van de waarheid aanbreekt op de dag van het concert.Dit is het moment dat elke groep kan schitteren en dat altijd weer voelt als een apotheose die niemand toch had willen missen ondanks de soms moeizame weg naar dit resultaat.De ervaring van meedoen aan of alleen maar lijfelijk aanwezig zijn en luisteren naar dit concert is maar moeilijk te beschrijven. Gelukkig wordt er altijd door een professionele cameraploeg een DVD samengesteld die wel een beetje van de sfeer kan overbrengen.

Alleen het overweldigende geluid van 10 piano’s in perfect unisono laat zich helaas niet vastleggen, daarvoor moet je er echt bij zijn.

En er ooit bijzijn dat kan!

Als er Suzuki pianobasics docenten met leerlingen zijn die ook aan zo’n concert willen deelnemen dan is dat zeker het overwegen waard.

Het Suzuki 10 piano concert (1)Iets over een bijzonder fenomeen

Page 9: uitgave van de suzuki vereniging nederland nr. 27-2 / december 2011

==================================================

9

Er kunnen alleen leerlingen meedoen als hun docent hen begeleidt.

Het deelnemeraantal per docent is beperkt. Voorlopig duurt het nog even tot de volgende gelegenheid. Matsumoto 2012 gaat helaas niet door ivm beschadiging van de zaal door een recente aardbeving. De eerstvolgende zal dus gehouden worden in Californie in 2013.

Alle docenten werken belangeloos mee en zijn dagelijks zo’n 8 uur in touw.Deelnamekosten voor een docent: 350 dollar en een leerling : 250 dollar.Dit is exclusief reis- en verblijfkosten.Aan buitenlandse leerlingen en docenten word homestay aangeboden.

Huub de Leeuw, Suzuki piano basics docent en opleider

Page 10: uitgave van de suzuki vereniging nederland nr. 27-2 / december 2011

==================================================

Nr.27-2 / december 2011

Het Suzuki 10 piano concert (2)Het was een normale donderdag en ik ging weer naar pia-noles.

Toen de les bijna begon zei meester dat er een 10 piano concert was in Sacramento ( Amerika, VS, Californie). Meester had dat twee jaar geleden ook gevraagd, maar toen vond mijn moe-der mij nog te jong. Mama zei meteen ‘ ja’! Welk liedje ik moest spelen was toen nog niet duidelijk. Ik zat toen net in boek 4. Toen eenmaal de dag was aangebroken en alle koffers al waren ingepakt, gingen we naar Schiphol. Het inchecken ging met één of andere ‘’computer’’ op Schiphol. (Zo modern is de we-reld al ☺)

De koffers moesten ingeladen worden en we hebben nog wat gegeten.

Toen we in het vliegtuig zaten voelde ik me heel nerveus, aan de andere kant was het ook wel super, maar tegelijker tijd heel erg eng. We reisden samen met Yuka en haar moeder. (Yuka deed ook mee met het 10 piano concert.)

We moesten eerst een stop nemen bij Minnesota, toen moesten we in een héééle lange rij gaan staan. Er kwam een werknemer met een hondje aan gelopen, die moest aan alle tassen ruiken. Toen we eenmaal aan de beurt waren, moest mama haar vinger scannen, ik hoefde niet. Na het wachten gingen we in een héél klein vliegtuigje naar Californie vliegen.

Mijn homestay (mensen waar je woont tijdens die 2 weken) wachtte ons op het vliegveld op. We maakten even kennis en ze brachten ons naar hun huis, het was heel mooi en buiten was het lekker warm. Anne (60 jaar oud, mijn homestay mama ☺) heeft een dochter, jammer genoeg is die al uit huis. Maar we hebben filmpjes van haar dochter gezien, ze heeft nu groen haar! (misschien denkt u dat dat heel lelijk is, maar het staat haar héél mooi!)

Ze bracht ons naar de kamer van haar dochter, dat is nu haar werkkamer geworden. We mochten verblijven in de kamer van haar dochter. (de naam van haar dochter is Madeline, maar ze noemen haar altijd Maddy…)

Anne maakt vaak ‘’Ornaments’’, dat zijn grote kerstballen van stof met Swarovski kristalletjes, kraaltjes etc. Ik mocht er ook één maken! Het was heel moeilijk en precies, we moesten eerst een bal van piepschuim pakken, en de stof erop doen, alles moest héél erg precies! Maar nu weer terug naar het piano le-ven… ☺ ze hadden een hele mooie antieke piano staan, helaas klonk hij een beetje vals omdat hij bijna nooit gebruikt was. We studeerden soms wel 3 uur per dag en dat is veel voor mij…

De 1e repetitie was heel leuk, we mochten in een zaal en daar moesten we proberen samen te spelen met elkaar. Ik had een kettinkje met een kaartje eraan gekregen, daar stond mijn naam op en het liedje dat ik moest spelen.

Toch was de 1e repetitie niet zo goed, we konden nog niet zo goed met elkaar spelen, maar het voelde wel fijn. Na een paar dagen kregen we vrij, de reden was namelijk dat ze de piano’s moesten verschuiven naar het podium. Het was een prachtige zaal. Bij Anne thuis was het heel erg gezellig, haar man Mark, (61 jaar oud, mijn homestay papa… ☺) is computerleraar en maakt vaak kunst, hij schildert ook!

Elke morgen was hij vroeg op en maakte hij een kop koffie voor mamma en Anne. Wij hadden soms een jetlag en daarom maakten wij altijd ons eigen ontbijt om 4 uur ’s morgens (vroeg hé ☺). We zaten vaak in de tuin te kijken naar de kolibrie’s, eekhoorns en bijen. Het enige probleempje was: bijna ál het eten was over de datum!!! dus mocht ik sommige héél erg lek-kere dingen niet eten… ☹ OK, weer verder met het verhaal!!

Ik leerde een meisje kennen die heette Samantha, ze is heel aardig! Haar moeder moest eerst onze homestay worden, maar ze hebben katten en honden in hun huis, en mama is allegisch voor dieren, ook al wil ze er heel graag eentje. We gingen sa-men op stap naar haar piano leraar, die heeft een zwart schattig klein hondje én een zwembad. We gingen daar zwemmen en het was heel gezellig! Nu weer verder met het piano leven… ☺

We moesten de ‘’Generale Repetitie’’ doen, ik zat in mijn groe-ne glimmende jurkje en mijn glitter gouden hakken in de rij voor Rondo, mijn stuk. Het ging best wel goed! De volgende dag was het echte concert aangebroken, ik was heel erg ner-veus en heel erg opgewekt, we moesten ongeveer 5 minuten wachten voor het lied dat voor ons was, mijn voeten deden erg zeer, want ik stond op hoge hakken. Toen was het moment ge-komen. De vrouw Rita noemde onze namen op. We maakten een sierlijke buiging en we gingen zitten. Toen we begonnen te spelen voelde ik me als een klein vogeltje dat ontsnapt uit zijn kooitje en heel erg nerveus is. Toen we klaar waren, kre-

10

Page 11: uitgave van de suzuki vereniging nederland nr. 27-2 / december 2011

==================================================gen we een groot applaus, en na het concert nog een beloning: een snoepketting, lekker smullen dus! Toen het hele concert was afgelopen, gingen we uit eten, een soort van afscheidsfeest. Het eten was heerlijk!

Nog 1 nachtje en ik moest weer naar huis, dus ik genoot erextra veel van.

De volgende morgen hebben we nog snel onze koffers in-gepakt, en toen we samen met Yuka op het vliegveld waren, hebben we nog heel veel foto’s gemaakt. We zijn gaan eten en gaan kijken in de winkels. Daarna zijn we 5 minuten eerder naar het vliegtuig gerend. Toen we net het vliegtuig in wil-den stappen, bleek het vliegtuig al weg gevlogen te zijn. We hadden de vlucht dus gemist! Yuka en ik waren helemaal van streek. Een Chinese vrouw zei dat ze onze namen al 10 keer had geroepen, maar dat geloofde ik niet, want we hebben hem maar 1 keer gehoord. Maar we hadden geluk, want er kwam ook nog een andere vlucht die ook naar Nederland ging! We moesten wel even wachten, maar dat was het wel waard. We gingen weer naar het vliegtuig en konden weer terug naar huis.

Als je ooit twijfelt om te gaan naar 10 piano concert, ga er dan meteen heen! Ik heb er heel veel van geleerd en ik ben er trots op! Je bent er nooit, maar dan ook nóóit te jong voor! Yuka is nu weer terug naar Japan, ik zou haar heel erg gaan missen.

Groetjes,Louise

Foto’s van boven naar beneden gezien:- 10 piano’s op het podium - Geveldig Mondavicenter - Alle deelnemers op het podium - Meester tijdens het afscheidfeestFoto op de pagina 10: Louise met snoepketting.

9

Page 12: uitgave van de suzuki vereniging nederland nr. 27-2 / december 2011

=================================

Nr.27-2 / december 2011

Nieuws uit de regioIn deze rubriek nodig ik iedereen uit om een bijdrage te leveren aan het Suzuki Nieuws, door verslaggever vanuit jouw standplaats te worden. Schrijf jouw belevenissen op, maak een verslag van wat jij hebt meegemaakt, welke workshop heb je bezocht en wat vond je ervan? Kortom alles wat je maar kwijt wilt. Stuur in naar: [email protected] of naar Postbus 1185, 6500 BD Nijmegen.

Standplaats NijmegenEen vruchtbare oefensessie thuis

Lobke (7) doet enorm haar best om het Kort-jakje-diploma te halen.

Op een keer vraag ik haar en haar moeder om eens te turven hoeveel keer zij haar vingers eigen-lijk al helemaal goed neerzet in het liedje Kort-jakje. Dit kan de moeder doen door steeds een smiley te tekenen met een glimlach of een sip lipje na het horen van haar drie vingers op de A-snaar.

Dit was het verbluffende resultaat!

Ook deed Lobke mee met het inkleuren van het oefenplan voor de herfstvakantie. Iedere leerling kreeg dit plan mee om sowieso het rupsje in te kleuren maar ook elk vakje te kleuren nadat er geoefend was met het opdrachtje wat in de kant-lijn aangegeven stond. Na de vakantie was er een tentoonstelling van alle ingeleverde rupsen in de leskamer. Wat een verschillende versies kwamen er binnen! Een prachtig gezicht werd het, een muur vol rupsen! Die van Lobke vond ik wel heel speciaal, niet alleen was de rups gekleurd, maar ook de omgeving versierd, de achtergrond extra ingetekend met een regenboog , maar vooral was er ook nog eens keihard geoefend! Alle vakjes ingekleurd, onderin kun je zien met welk ritme dit gebeurde (ap =Appels en Peren en, bb = Bim-Bam, aa = AardbeienAardbeien etc.).

Olga Hamer, Nijmegen P.S. Lobke heeft dus inderdaad inmiddels haar Kortjakje-diploma gehaald.

12

Page 13: uitgave van de suzuki vereniging nederland nr. 27-2 / december 2011

=================================

Hier een foto van Menso die iets vreselijks heeft geleerd van Coutier; nl. bij Reintje Vos op de plekjes van het rondje ACHTER de kam te strijken!

Zien jullie wat hij hier doet?

Hij voelt aan zijn moeders arm of er kippenvel komt! Foei Coutier! Die arme ouders willen zo graag iets moois horen!

Toch geeft de mama van Menso aan het wel een leuk grapje te vinden.

Monique Cornelissen, Amsterdam

Standplaats AmsterdamKippenvel

a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a

13

Page 14: uitgave van de suzuki vereniging nederland nr. 27-2 / december 2011

=================Song of the Windcello game door Anke Wouters

14

Page 15: uitgave van de suzuki vereniging nederland nr. 27-2 / december 2011

=================

15

Page 16: uitgave van de suzuki vereniging nederland nr. 27-2 / december 2011

=================================

Nr.27-2 / december 2011

Op de groepsles in Nijmegen van 3 december jongstleden heb ik een idee van de ouders van één van mijn leerlingen overgenomen en een echt lastig Sinteklaas-uurtje gemaakt.

Bekende liedjes had ik in stukjes geknipt en in tweetallen de leerlingen aan het uitdokteren gezet om er weer complete liedjes van te maken.( Natuurlijk gaat dit alleen maar op voor liedjes die ze goed kennen.)

Als leidraad gaf ik ze mee:

• knobbel eerst uit hoe de toonladder van het lied gaat, om zeker te weten dat je de vingers goed neer-zet.

• Tokkel om de beurt een maat en luister goed of je al een flard herkend

• De puntjes onder aan de snippers geven aan dat daar beneden is.

• Leg de snippers in de goede volgorde en speel het hele liedje.

Hier is een puzzel voor jou.

Veel succes en de groeten uit Nijmegen.

Een heel uitdagende puzzel

16

Kleurplaat

Page 17: uitgave van de suzuki vereniging nederland nr. 27-2 / december 2011

=================================

17

Eigen composities door jonge kinderenEen rubriek om kinderen de gelegenheid te geven een eigengemaakt liedje te publiceren. Deze keer een bijdrage van Jara, Kiki, Zilver en Tess, allen leerling bij Olga Hamer in Nijmegen.

“Bo” is bedacht door Jara van Woer-kom (11). Jara heeft zojuist de Hunters Chorus netjes afgewerkt en klaar ge-maakt om solo te gaan spelen.

In deze compositie heeft Jara leuk geëx-perimenteerd met een maatwisseling naar ¾ toe. Ze maakt goed gebruik van een ABA vorm (zoals de boterham en plakjes kaas in Kortjakje), bovendien heeft ze een vraag en antwoord bedacht in het B deel( zoals ook in Aunt Rhodie voorkomt).

“The Dancing Angels” werd gemaakt door Kiki Vos (11) . Kiki heeft net het me-nuet van Luigi Boccherini solo gespeeld in de groepsles en gaat beginnen aan een nieuw boek, maar ook zich voorbereiden op een boekfeest over Boek II.

Ze heeft in haar compositie geëxperi-menteerd met het veranderen van de toonladder midden in een liedje, en met het gebruik van triolen als afwisseling in het ritme.

a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a

Page 18: uitgave van de suzuki vereniging nederland nr. 27-2 / december 2011

==================================================

Nr.27-2 / december 2011

“Dolien” werd gemaakt door Zilver Smits (9). Zilver heeft zojuist Perpetual Motion gepre-pareerd om een mooie solo van te maken. Ze houdt erg van dieren en de naam Dolien vond ze gewoon erg goed passen bij haar lied.

“4 soorten noten” is een eerste schrijfexperiment van Tess van Heumen (10). Tess heeft zo-juist de May-song heel mooi gemaakt om solo te gaan spelen in de groepsles. In deze compo-sitie heeft ze geëxperimenteerd met 4 soorten noten, omdraaiingen van ritmes en voorzichtig vingers gebruikt.Als afsluiting van het seizoen gaan de leerlingen van Vioolga elk jaar een dagje naar de speel-tuin, om te spelen en te spelen! Jaarlijks wordt aan de leerlingen gevraagd een liedje te schrij-ven wat eventueel door de hele groep gespeeld kan worden op het concert. Deze keer kwamen er wel 8 inzendingen binnen. “Bo”, ”The dancing Angels” ,“Dolien” en “4 soorten noten” waren daar onderdeel van.

a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a a

17

Page 19: uitgave van de suzuki vereniging nederland nr. 27-2 / december 2011

==================================================

Suzuki Fluit NL winter 2011 1

Suzuki Fluit NL

Examens

Suzuki Fluit

docenten

opleidingOp zaterdag 17

september zijn in Gouda

docenten examens

gehouden in de

fluitschool van Teacher

Trainer Anke van der

Bijl. Examinatoren

waren Marja-Leena

Mäkilä uit Finland en

Jeanne Janssens uit

België.Alle kandidaten -

afkomstig uit

Nederland,België en Spanje

zijn geslaagd :

Nicole,Liesbeth( level 2) en

Laura,Elisabeth,Marion en

Dorien (level 1) : van harte

gefeliciteerd!

Start nieuwe

docenten

opleidingOp 7-8 januari 2012

Deadline audities : 15

november 2011 ( W.A.

Mozart Fluitconcert in D)

Informatie bij :

[email protected]

Overzicht van activiteiten voor Suzuki fluit docenten, leerlingen en ouders in Nederland

Nationale workshop

2 juni Workshop en

Fluitdiploma’s

Docenten

15 november : audities

7-8 januari start nieuwe

cursus

Gouda

7 december 16.00

Klein concert boek 1-2

(Speelwinkel)

8 december 19.00 Klein concert

boek 3-8 (Fluitschool Flautissimo)

21 april 20.00 Optreden in

Gereformeerde kerk te

Zevenhuizen

Heemskerk

23 oktober 2011   14.15 uur optreden

in Verzorgingstehuis "Westerheem"

17 december 2011   11.00 uur Suzuki

Dwarsfluit Kerst Workshop en 16.00

uur Concert

29 januari 2012   14.00 uur Suzuki

Winter Concert in 'De Jansheeren"

Suzuki Fluit nieuws Agenda Nr.2 winter 2011

Fluitexamens te Gouda :

na afloop een welverdiende

gezamenlijke maaltijd voor

pianist,examenkandidaten en

examinatoren

17

Page 20: uitgave van de suzuki vereniging nederland nr. 27-2 / december 2011

==================================F L U I T E N A A N Z E E 2 0 1 1

2 Suzuki Fluit NL winter 2011

Fluiten aan Zee

10-14 aug. 2011 In augustus was er een

geslaagde internationale

Suzuki fluitworkshop in

Oostduinkerke,België,

georganiseerd door onze

Vlaamse collega’s Machteld

van Geenhoven en Bie

Vloemans.

Onder leiding van docenten

Anke van der Bijl

( Nederland) en Eija Puukko

en Marttina Ahlströhm

( beide uit Finland)werd

door een dertigtal fluitisten

op hoog niveau en met veel

plezier gemusiceerd.

Bijgaand enkele foto’s .Een

vervolg is al weer in de

planning!

Fluitdiploma’s

en workshop

2012Na het grote succes van de

fluitdiploma’s op 14 mei

jongstleden,is besloten hier

een jaarlijks terugkerend

evenement van te maken.

Om alle Suzuki

fluitleerlingen tegemoet te

komen ,zullen we de plaats

van workshop/concert

rouleren. In 2011 was het

evenement in Gouda, 2 juni

2012 kiezen we voor

Heemskerk.

Vraag je docent naar

aankondiging en

aanmeldingsformulier.

Aanmelding sluit op 15

februari. uiterste datum voor

de vereiste opnames is 1

maart 2012.

Page 21: uitgave van de suzuki vereniging nederland nr. 27-2 / december 2011

==================================Y O U N G A R T F E S T I V A L B E V E R W I J K

Suzuki Fluit NL winter 2011

Verslag van Eline Loos (10 jaar)

Van de muziekschool Heemskerk mochten Fleurieke en ik deze zomer meedoen met het Young Art

Festival, met piano begeleiding van Kana. Hier komen allemaal jonge mensen uit de buurt optreden met

muziek, kunst, theater en film. Ook Tim Knol kwam optreden.

Het was wel jammer dat het heel veel regende die dag, daarom was het niet zo druk.Wij hadden echt

geluk, toen wij op moesten treden was het droog.

De dag was heel leuk. We waren echte artiesten en kregen helemaal een eigen tent met een kachel. Met

lekkere drankjes en een bank om te relaxen. In het restaurant kon je wat gaan kopen met de

consumptiebonnen die we hadden gekregen. Papa en de oma’s mochten er niet eens komen, maar die

hebben we stiekem even meegenomen zodat ze het ook konden zien. Die waren ook nog nooit back-

stage geweest, want zo heet dat.

We gingen eerst nog oefenen met Kana. Dat ging heel goed.

Het optreden was op de catwalk, dat was best spannend. Net of je de modeshow ging lopen met je fluit

in je hand.

We hebben 6 stukken gespeeld. Bij het eerste stuk ging het mis. De piano stopte er ineens mee. Ik speelde

toen wel door maar het was net bij On Wings of Song, daar zit in het midden even rust. Dus toen was er

niets meer. En daar stond ik dan. Het duurde wel een kwartier voor het weer gemaakt was en toen

gingen we weer opnieuw. Gelukkig bleef de piano toen wel heel en konden Fleurieke en ik de rest van de

stukken gewoon zonder stoppen spelen. Als laatste speelden we Allegretto van Genin, dat is zo lekker

vrolijk. Echt goed voor het eind.Er was toen best veel publiek. Kana had het soms wel even lastig met de

begeleiding, omdat de blaadjes niet wilden blijven staan. Daar hadden wij gelukkig geen last van, wij

speelden alles uit ons hoofd. Allemaal Suzuki-liedjes speelden we.

Toen we klaar waren konden we nog rondlopen en bij de andere optredens kijken, maar omdat het steeds

meer ging regenen zijn we niet meer zo lang gebleven, dat was wel jammer.

Het was een hele leuke dag.

Foto : Eline en Fleurieke op het Young Art Festival in Beverwijk

Page 22: uitgave van de suzuki vereniging nederland nr. 27-2 / december 2011

==================================

Inschrijfformulier Workshop en Fluitdiploma

zaterdag 2 juni 2012 in de Muziekschool te Heemskerk (Kerklaan 1)

Leerlingen kunnen zich aanmelden voor fluitdiploma, workshop, repetitie en

concert. Dit kost € 9,50 per deelnemer. Leerlingen die uitsluitend meedoen aan

workshop en concert (en het diploma repertoire niet meespelen ) betalen € 7,50

per deelnemer. Aanmeldingsformulier met inschrijfgeld inleveren bij de thuisdocent.

Uiterste inschrijfdatum 15 Februari 2012

Gegevens leerlingen

V O O R N A A M A C H T E R N A A M G E B O O R T E

D AT U M

L A AT S T

G E S P E E L D E

S T U K

D I P L O M A

R E P E R T O I R E

Adres gegevens

Naam en handtekening ouder

Straat

Postcode en Woonplaats

Telefoon

E mail

Naam en handtekening thuisdocent

E mail thuisdocent

Overzicht inschrijvingen

A A N T A L T O T A A L

D E E L N A M E D I P L O M A + R E P E T I T I E +

W O R K S H O P + C O N C E R T

.......... X € 9,50 €

U I T S L U I T E N D D E E L N A M E W O R K S H O P +

C O N C E R T

......... X € 7,50 €

V E R S C H U L D I G D B E D R A G €

F L U I T S C H O O L

F L A U T I S S I M O

Burg.Martenssingel 111 2806 CS Gouda T 0182-526741 E [email protected] W www.fluitschool.nl

Page 23: uitgave van de suzuki vereniging nederland nr. 27-2 / december 2011

==================================

Aankondiging Suzuki Fluitworkshop met Fluitdiploma’s en concert

Datum : Zaterdagmiddag 2 juni 2012

Locatie : Muziekschool te Heemskerk ( Kerklaan 1)

Na het grote succes van de fluitdiploma’s op 14 mei 2011, is besloten hier een

jaarlijks terugkerend evenement van te maken. Om alle Suzuki fluitleerlingen

tegemoet te komen ,zullen we de plaats van workshop/concert rouleren. In 2011

was het evenement in Gouda, 2 juni 2012 kiezen we voor Heemskerk.

Werkwijze :

Alle deelnemers maken onder begeleiding van de thuisdocent geluidsopnames van

het repertoire voor het gekozen Suzuki fluitdiploma. Dit repertoire dient uit het

hoofd gespeeld te worden. De opnames zijn voorzien van naam,leeftijd en docent

van de betreffende leerlingen. De leerlingen betalen een inschrijfgeld van € 9,50

voor diploma,workshop,repetitie en concert. 3 Suzuki fluitdocenten beluisteren de

opnames en maken een verslag voor de leerling,diens ouders en de thuisdocent.

Er wordt geluisterd naar: Toonvorming - Articulatie - Frasering - Dynamiek -

Muzikaliteit -Tempo

Tijdens de workshop op 2 juni repeteren de deelnemers onder leiding van de

fluitdocenten gezamenlijk het diploma repertoire en het afgesproken concert

repertoire. Rapport en een diploma worden uitgereikt na afloop van het

concert.Uitsluitend inschrijven voor workshop en concert (dus zonder opname en

diploma) kan ook ,de kosten zijn dan € 7,50.

Aanmelding sluit op 15 februari. Uiterste datum voor de opnames is 1 maart 2012.

D I P L O M A L A AT S T G E S P E E L D E S T U K D I P L O M A R E P E R T O I R E

Twinkeldiploma J.S.Bach :Menuet 14 in G Twinkel Thema met alle variaties

Boek 1 P.Genin :Allegretto + variatie G.F.Händel ; Bourrée

Boek 2 A.Woodall : Serenade G.F.Telemann : Minuet

Boek 3 G.F. Händel : Allegro Szuc/Hennebains : Serenade a Pierette

F L U I T S C H O O L

F L A U T I S S I M O

Burg.Martenssingel 111 2806 CS Gouda T 0182-526741 E [email protected] W www.fluitschool.nl

Page 24: uitgave van de suzuki vereniging nederland nr. 27-2 / december 2011

==================================================================

Nr.27-2 / december 201124

Speelpagina

Page 25: uitgave van de suzuki vereniging nederland nr. 27-2 / december 2011

==================================================================

25

Page 26: uitgave van de suzuki vereniging nederland nr. 27-2 / december 2011

=================================

Nr.27-2 / december 201126

Plakboek

Mandela van Micaela (5)Impressie van de les van Roosmarijn (7)

Vliegtuig en trompet van Marit (5)

Page 27: uitgave van de suzuki vereniging nederland nr. 27-2 / december 2011

=================================

27

Vlinders van Eva (7)

Gedicht en tekeningetjes van Eva (7)

Page 28: uitgave van de suzuki vereniging nederland nr. 27-2 / december 2011

=================Colofon

28

Suzuki Nieuws is het blad voor leden en donateurs van de Suzuki Vereniging Nederland (SVN). De doelstelling van de SVN is: het bevorderen van het muziekonderwijs volgens de Suzuki-methode. De SVN is de Nederlandse tak van de European Suzuki Association (ESA). Het Suzuki Nieuws verschijnt 1x per kwartaal (maart, juni, september en december).

Copy insturen als Word- document naar: [email protected] of Olga Hamer Postbus 1185 6501 BD Nijmegen

Foto’s als originele bestanden of gescand: foto’s 100% groot en 300 dpi en tekeningen 100% groot en 150 dpi.

LidmaatschapDe SVN kent verschillende categorieën leden:A volledig gediplomeerde Suzuki-docenten (ESA level 5)B1 Suzuki-docenten met ESA level 3 of 4B2 Suzuki-docenten met ESA level 1 of 2B3 docenten in opleiding voor ESA level 1, en andere muziekdocenten.C Suzuki-leerlingen en hun ouders en andere belangstellenden

Zij die de vereniging financiëel willen ondersteunen kunnen donateur worden (minimumdonatie € 12,00 per jaar)

LedenkortingenLeden ontvangen korting op : •deelnameaanSVN-workshopsenandere evenementen •aankopenindeSVN-winkel(Suzuki-CD’s, boeken etc.)

Contributie, aanmelding en opzegging De contributie bedraagt voor A- en B- leden € 40,00 per jaar, voor C-leden € 12,00. Het verenigingsjaar loopt van 1 augustus t/m 31 juli. Nieuwe leden en donateurs kunnen zich aanmelden bij: Secretariaat SVN Herenstraat 122511 EA Den Haage-mail: [email protected]

Aanmelding geldt tot wederopzegging en per geheel boekjaar (1 augustus tot 31 juli); een eventuele opzegging dient tenmin-ste 1 maand voor het einde van een boekjaar te geschieden.

Bestuur

Voorzitter Esther van Eijk tel. 0297-533445 [email protected]

Secretaris Liesbeth Bloemsaat-Voerknecht tel. 070-3640282 [email protected]

Penningmeester Martin Loose tel. 070-4400159 / fax 070-4400160 [email protected]

Bezoek eens onze website en winkel: www.suzukimuziek.nl www.suzukiwinkel.nl