TipTopTien jeugdboeken mei 2011

4
TipTopTien jeugdboeken Openbare bibliotheek Kortrijk mei 2011 mei 2011 Kleine Leon is moe Linne Bie Hardkartonnen prentenboekje over de kleine rituelen bij het slapengaan: pyjama aantrekken, tanden poetsen, boekje kijken, knuffelbeer pakken… Links staat telkens een detail waarmee Leon op de rechterpagina iets doet. Bv. links een lichtje en rechts het zinnetje ‘Leon doet het lichtje aan.’ Voor peuters vanaf 12 maanden Brontorina  James Howe Brontorina heeft een droom. Ze wil leren dansen! Maar dat valt niet mee: ze is een dinosaurus. En dinosaurussen zijn behoorlijk groot. En dan heeft ze ook nog eens geen goeie schoentjes… Ten slotte wordt ze toch aangenomen bij een balletstudio, maar die is niet berekend op zo een kolossale leerling. Op het einde volgt een bijzondere oplossing. Heel origineel boek! Humoristisch prentenboek vanaf 4 jaar Zo zacht als Flanel  An Swerts Fien en Kaat zijn heel verschillend, maar toch zijn ze de beste vriendinnen. Ze gaan samen naar een asiel om een hond kiezen voor Kaat. Daar krijgen ze eerst een rondleiding met uitleg over wat een asiel is. Kaat is meteen weg van de wilde Max. Fien zit er wat verloren bij. Net als ze denkt dat iedereen haar vergeten is, ziet ze twee grote, lieve ogen… Ontroerend prentenboek vanaf 4 jaar

Transcript of TipTopTien jeugdboeken mei 2011

8/7/2019 TipTopTien jeugdboeken mei 2011

http://slidepdf.com/reader/full/tiptoptien-jeugdboeken-mei-2011 1/4

TipTopTien jeugdboeken Openbare bibliotheek Kortrijk mei 2011

mei 2011 

Kleine Leon is moe

Linne Bie

Hardkartonnen prentenboekje over de kleine rituelen bij het slapengaan:pyjama aantrekken, tanden poetsen, boekje kijken, knuffelbeer pakken…Links staat telkens een detail waarmee Leon op de rechterpagina iets doet.Bv. links een lichtje en rechts het zinnetje ‘Leon doet het lichtje aan.’

Voor peuters vanaf 12 maanden

Brontorina

 James Howe

Brontorina heeft een droom. Ze wil leren dansen! Maar dat valt niet mee: ze is

een dinosaurus. En dinosaurussen zijn behoorlijk groot. En dan heeft ze ook nogeens geen goeie schoentjes… Ten slotte wordt ze toch aangenomen bij eenballetstudio, maar die is niet berekend op zo een kolossale leerling. Op het eindevolgt een bijzondere oplossing. Heel origineel boek!

Humoristisch prentenboek vanaf 4 jaar

Zo zacht als Flanel

 An Swerts

Fien en Kaat zijn heel verschillend, maar toch zijn ze de beste vriendinnen. Zegaan samen naar een asiel om een hond kiezen voor Kaat. Daar krijgen ze eersteen rondleiding met uitleg over wat een asiel is. Kaat is meteen weg van dewilde Max. Fien zit er wat verloren bij. Net als ze denkt dat iedereen haarvergeten is, ziet ze twee grote, lieve ogen…

Ontroerend prentenboek vanaf 4 jaar

8/7/2019 TipTopTien jeugdboeken mei 2011

http://slidepdf.com/reader/full/tiptoptien-jeugdboeken-mei-2011 2/4

TipTopTien jeugdboeken Openbare bibliotheek Kortrijk mei 2011

Paniek in de Toko

Niels Rood

Ties, Llaida, Radboud en Lotte zijn na school dikwijls te vinden in de snoep- enspeelgoedwinkel van meneer Jeff. Op een dag moet Jeff naar het ziekenhuis ende kinderen beslissen – zonder dat hun ouders het weten – de winkel zelf open

te houden. Maar hoe kom je aan nieuwe spullen als ze uitverkocht zijn? En hoebepaal je wat iets kost? Dan krijgen ze een telefoontje van het ziekenhuis: ermoet ineens een groot bedrag betaald worden… Ieder hoofdstuk van dit verhaalzit vol actie. Zullen de kinderen erin slagen de winkel te runnen?

 Avonturenverhaal vanaf 8 jaar

Gaat Vicca het redden?

Netty Van Kaathoven

Drie vriendinnen helpen op het ponykamp van de manège. Het belooft eensuperkamp te worden, maar op een eerste buitenrit krijgt pony Vicca eenverschrikkelijk ongeval. De dierenarts wil Vicca laten inslapen, maar de meidenzijn vastbesloten om haar te redden. Zal het lukken? Bij de verzorging van hetdier krijgen ze hulp van een leuke, maar ook wel vreemde jongen. Maar wat alstwee van de meiden hem meer dan leuk vinden? Krijgen ze dan ruzie? Of blijvenze toch voor altijd bij elkaar? Boek vol spanning, humor en een beetje romantiek.Tweede deel uit de reeks ‘De paardenmeiden’.

Boek vol spanning voor meiden vanaf 10 jaar

 Jeansmaat 0

Brigitte Blobel

Katja, bijna 17, kijkt ernaar uit om naar de grote stad te trekken en er te gaanstuderen. Eindelijk begint het echte leven! Ze deelt er een studentenflat met Zoëen de superslanke Lilja. Al gauw blijkt Lilja’s leven niet echt volmaakt te zijn.Haar eetprobleem beheerst haar volkomen. Katja ziet dat niet en wil niets lieverdan net zo slank te zijn als Lilja. Pas als Lilja in het ziekenhuis belandt, gaanKatja’s ogen open. Dit verhaal verscheen in de reeks ‘Girls 13+’ waarin actueleproblemen aangekaart worden. De boeken kunnen los van elkaar gelezenworden.

Meeslepende roman vanaf 14 jaar

8/7/2019 TipTopTien jeugdboeken mei 2011

http://slidepdf.com/reader/full/tiptoptien-jeugdboeken-mei-2011 3/4

TipTopTien jeugdboeken Openbare bibliotheek Kortrijk mei 2011

Shortcuts

Mette Finderup

‘Shortcuts’ zijn grepen uit het leven van een groep Deense jongeren. Je ontmoethen gedurende een weekend. Het verhaal bestaat uit verschillende verhaallijnen,zit heel knap in elkaar en je raakt als lezer nooit de draad kwijt. Je wordt ook

verwend met duidelijke en mooie beelden van de omgeving en de sfeer, zodat jehet gevoel hebt dat je even in Denemarken bent. En toch herken je je eigengevoelens en weet je dat deze jongeren helemaal niet afwijken van dehedendaagse jeugd uit Nederland of België. Zo wordt er ook bij ons gedacht,gehandeld en gesproken.

Liefdesroman vanaf 16 jaar

Nevel en mist

Elisabeth MilesEén van de negen boekjes uit de reeks ‘Weerverkenner’. Dit deel maakt debegrippen nevel en mist toegankelijk voor kinderen. Hoe ontstaan nevel en mist?Waaruit bestaan ze? Welke vormen kunnen ze aannemen? Ook het belang vanweerwaarschuwingen bij mist wordt aangestipt en ook het gebruik van mist doorplanten en dieren. Bij elke illustratie staat een korte uitleg. Achteraan het boekvind je o.a. internetsites en een werkopdracht: het maken van mist!

Infoboek tot 7 jaar

Mijn super familie

Gwendoline Raisson

De 6-jarige Timo zou graag zijn stamboom willen tekenen. Maar zijn superfamilie is soms een beetje ingewikkeld! Half-broertjes en -zusjes, neefjes ennichtjes van de andere kant van de aarde, mini-ooms, een stiefmoeder, vieroma’s en drie opa’s, twee tantes, twee halftantes, twee kwarttantes en nog veelmeer. Voor een boom is zijn familie te groot, dus maakt Tim er een heel bos van!Het boek zit vol verrassingen: optilklepjes, uitklapflappen, driedubbelebladzijden… De auteur geeft als boodschap mee dat zo een samengesteld gezinwel ingewikkeld is, maar dat het best wel heel gezellig kan zijn.

Groot informatief prentenboek tot 7 jaar

8/7/2019 TipTopTien jeugdboeken mei 2011

http://slidepdf.com/reader/full/tiptoptien-jeugdboeken-mei-2011 4/4

TipTopTien jeugdboeken Openbare bibliotheek Kortrijk mei 2011

Prinsessen van de wereld: een reis rond de wereld met deallermooiste prinsessen…

Katell GoyerVeertien korte legenden over prinsessen in verschillende landen op dewereld. Op een landkaart kan de lezer zien waar de prinses zich op dewereld bevindt. Er staat bijvoorbeeld een legende in over prinses Nataschauit Rusland, over prinses Li Chaowei uit China en over prinses Neferure uitEgypte. Elke legende beslaat 2 pagina’s. Sommige pagina’s hebben ookpaginagrote flappen die opengeklapt kunnen worden. Deze uitgave oogtmysterieus en maakt nieuwsgierig naar de binnenkant. Voorprinsessenliefhebbers is dit een must.

Groot informatief prentenboek: voorlezen vanaf 6 jaar, zelf 

lezen vanaf 8 jaar

De medewerkers van de jeugdbibliotheek van Kortrijk stellen elke maand de JeugdTipTopTien samen. Deze leuke en interessante tips zijn een greep uit het grote aanbod en vind je terug in de jeugdafdeling van de Centrale Bibliotheek, Leiestraat 30, Kortrijk.

Kijk hiervoor elke maand op de website www.kortrijk.be/bibliotheek.

Openbare Bibliotheek Kortrijk - Leiestraat 30, 8500 Kortrijk | t 056 27 75 00 |e [email protected]