Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

72
Lichtjesdag 3 Kerstmarkten 4 Elfde Jèske 12 MFA Oijen 55 DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL WEEK 49/50- 1 DECEMBER 2015 073-5320035 - REDACTIE@PLAZAMEDIA.NL Echt, al was het maar voor de neus

description

 

Transcript of Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

Page 1: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

Lichtjesdag

3Kerstmarkten

4Elfde Jèske

12MFA Oijen

55

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL

WEEK 49/50- 1 DECEMBER 2015 073-5320035 - [email protected]

Echt, al was het maarvoor de neus

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL

Page 2: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 2

Markt 13 | ‘s-Hertogenbosch Overbeeke 14 • Berlicum • 073-5495068 • www.sknatuursteen.nl

NU OOK ALLES VOOR UW SANITAIR

Veiligheid Nijvelaar/Beusingsedijk wordt structureel verbeterdDe aansluiti ng van de Nijvelaar op de Beusingsedijk is niet veilig genoeg gebleken. Rijkswaterstaat en de ge-meente Sint-Michielsgestel nemen nu maatregelen om de veiligheid structureel te verbeteren. Als de weers-omstandigheden het toelaten zullen de werkzaamhe-den nog voor het eind van dit jaar worden afgerond.

In april 2015 zijn al korte termijn maatregelen gerealiseerd. Op 23 november is begonnen met werkzaamheden die moeten zorgen voor een structurele verbetering..

Duurzaam en robuurt Er is in september een gezamenlijk akkoord bereikt over een duur-zame en robuuste oplossing: het verleggen van het kruispunt naar het punt waar ook de Beusing aansluit op de Beusingsedijk. Hierdoor wordt meer ruimte gecreërd voor vrachtwagens en is er ook meer ruimte voor wachtende auto’s waardoor er een beter overzicht is voor al het verkeer. Bewoners vinden de verlegging van het kruispunt een goede oplos-sing. Ze hebben deze oplossing zelf voorgesteld in eerdere bijeen-komsten. Het fi etspad langs de huidige Nijvelaar blijft liggen, de aan-sluiti ng op het fi etspad langs de Beusingsedijk wordt aangepast.

OmleidingTijdens de uitvoering kan geen gebruik gemaakt worden van de hui-dige aansluiti ng Beusingsedijk/ Nijvelaar. Het gemotoriseerd verkeer van- en naar de Nijvelaar wordt omgeleid via de parallelweg richti ng de Runweg en het fi etsverkeer via Beekveld/ Hoogstraat. Als alterna-ti eve fi etsroute wordt mogelijk Aa veld ingezet.Omdat de parallelweg richti ng Runweg ook wordt gebruikt door het werkverkeer van de opwaardering N279 is algehele voorzichti gheid geboden. Uw oplett endheid is daarbij van groot belang.

De ‘Ster van Bethlehem’ bij HalleySterrenwacht Halley in Vinkel is op vrijdagavond 4 december voor publiek geopend. Het programma begint om 20 uur en duurt onge-veer twee uur. Het is voor alle leeft ijden geschikt. Met Kerstmis en Drie Koningen in het vooruitzicht, besteedt de sterrenwacht op deze publieksavond aandacht aan de Ster van Bethlehem; het bekendste astronomische verschijnsel dat in de Bijbel wordt beschreven. De Ster die de Wijzen uit het oosten naar de pas geboren Christus leid-de, is alleen bekend uit het Evangelie naar Matt héüs.

In de loop der ti jden zijn tal van theorieën uitgedacht om de Ster te verklaren. De Ster was kennelijk zo bijzonder, dat de Wijzen daarin het goddelijke teken zagen dat er een Koning was geboren. Zij be-gonnen aan een lange reis om de Koning te vinden en hem hulde te bewijzen. De Ster leidde hen naar Jeruzalem, waar zij vernamen dat zij in Bethlehem moesten zijn. Zij gingen weer op weg en de Ster ging hen voor totdat die boven de plaats bleef staan waar het kind was.Algemeen wordt aangenomen, dat Christus niet in het jaar 1 is gebo-ren (en waarschijnlijk ook niet op 25 december), maar enkele jaren daarvoor. Wanneer precies is niet bekend. In het decennium voor het begin van onze jaartelling waren er veel sterrenkundige fenomenen die voor astrologen van bijzondere betekenis geweest zullen zijn, zo-als kometen, een (super) nova en nauwe samenstanden van plane-ten, zons- en maansverduisteringen. In de presentati es wordt een aantal van die bijzondere hemelverschijnselen naar voren gehaald en besproken. Wie weet was een daarvan de Ster van Bethlehem. In de presentati es worden sterrenbeelden en hemelobjecten genoemd, die nu ook aan de nachtelijke hemel staan, waaronder Leeuw, Vis-sen, Walvis, de ster Mira en Jupiter.In het auditorium en het planetarium verzorgen Halley-leden presen-tati es over de sterrenhemel, met extra aandacht voor de meteoren-zwerm Geminiden, die in de nacht van 14 op 15 december voor veel ‘vallende sterren’ zal zorgen.Entree: € 5,- (kinderen tot en met 12 jaar: € 3,-). Meer informati e over Sterrenwacht Halley op e website www.sterrenwachthalley.nl

© Wiljo van Nuland

Page 3: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 3

HEESCH 0412-452444

“Hr++ glas voor uw bestaande kozijnen”heesch 0412-452444

Computerproblemen?Trage computer? Virusproblemen? Last van reclame?

Reparatie ■ Installatie ■ Onderhoud ■ Advies

Nuland www.snellereparatie.nl 073-2032108

Denneboomgeur brengt je meteen in de stemming

Echt, al was het maar voor de neusAls Sinterklaas over een paar dagen weer naar Spanje is wordt het ti jd voor de kerstboom. Elk jaar rijst weer de vraag: een echte boom of een kunstboom? Geuren kunnen blij maken of verdrieti g, maar ook zekerder of acti ever. Een geur kan je ook een gevoel van geborgen-heid geven of je tot rust brengen. Onze neus lijkt de poort naar (onbewuste) emoti es en verre herinnerin-gen.

Alles heeft een geur. Gebouwen bijvoorbeeld. Misschien herinner je je niet de geur in je vroegere school hing, maar als je er nu bin-nen zou lopen dan kan het je ineens opvallen. Er komen vast allerlei herinneringen naar boven. Het lijkt erop dat geur nauw verbonden is met herinneringen. Of beter, een herinnering kan invloed hebben op de interpretati e van een geur. Natuurlijk komt er meer bij kijken, maar het eff ect van wat je ruikt is groter dan je denkt. Heb je je wel eens afgevraagd waarom je je op je gemak voelt bij je beste vriend? Sommige geuren ruik je niet bewust, maar ze doen toch ‘hun werk’. Als je een persoon aardig vindt dan heeft dat vaak meer met zijn of haar geur te maken dan je beseft . Het geeft je heel veel informati e dat het een belangrijk deel is van de communicati e.

Subti el geurigOmdat je eigen, persoonlijke geur een ander dus veel informati e over jou geeft , is het beter om subti el om te gaan met parfums en eau de toilett es. Bovendien moet je er rekening mee houden waar en wan-neer je welk luchtje gebruikt. Zo kan een bepaald luchtje heel verlei-delijk zijn als je uit eten gaat, maar storend in de bioscoop. Iedereen heeft zijn eigen zogenaamde referenti ekader waardoor niet iedereen hetzelfde lekker vindt ruiken. Mede daarom is er zoveel keuze uit de-odorants, zeep en douchegels. Hou je van die dennengeur? Dan zijn er, ook als je geen boom neerzet, genoeg mogelijkheden om ervan te genieten. Je kunt olie met dennengeur gebruiken om in je woonka-mer te sprenkelen of te braden. Een paar druppels in het badwater sprenkelen of een douchegel met dennengeur gebruiken. Dat heeft bovendien een rustgevende invloed. En dat is natuurlijk mooi mee-genomen als de feestdagen drukken ti jden voor je zijn.

Wereldlichtjesdag in RosmalenWerkgroep Wereldlichtjesdag Rosmalen en omstreken nodigt ieder-een uit in op zondag 13 december een kaarsje aan te steken voor alle kinderen die niet meer bij ons zijn, maar in ons hart verder leven. Ou-der, opa, oma, tante, oom, broer, zus, oppasmoeder, vriendin, vriend kortom iedereen die zich betrokken voelt. Waar je woont, de leeft ijd van het kind, hoe lang geleden, wat je gelooft , het is niet van belang, je bent gewoon van harte welkom! Bij binnenkomst ontvang je een kaars die ti jdens de ceremonie wordt aangestoken, je mag een foto of een ander aandenken meenemen om op tafel te zett en. De ceremonie zal opgeluisterd worden met pi-anospel van Ton Nagel en zang van Miep Hofmans. Na de ceremonie is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten. De opening is om 18.30 uur, en zal eindigen roond 19.30 uur Plaats van handeling is de Ontmoeti ngsruimte bij de Laurenti us kerk aan de Oude Baan in Rosmalen, ingang bij de toren. Contactadres: Lilian Arts e-mail: [email protected] - telefonisch: 073 – 689 3597 Meer in-formati e op www.wereldlichtjesdag.nl – www.artslommelen.nl.

Elk jaar wordt Wereldlichtjesdag gehouden en ontstaat er een cirkel van licht als troost. (Beekveldfoto)

Page 4: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 4

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL

De temperatuur begint te zakken, de verwarming gaat weer aan en de dagen worden weer korter. Buiten is het donker en dan is het binnen met kaarsjes en een open haard extra gezellig. Nog eventjes en dan is het weer kerst! Alle reden om alvast wat voorwerk te doen. Bijvoorbeeld door volgend weekend een bezoek aan een kerstmarkt te brengen. De eerstein de rij is de kerstmarkt in de Moerkoal op vrijdag 11 december. Daarna bijvoorbeeld de kerstmarkt op ‘t Maaskantje op zaterdag 12 december. Een heerlijke sfeervolle kerstmarkt, met gezellige verlichte kramen en een geweldig kerstcafé rond het vuur bij het Bakhuske. In Rosmalen en omgeving kunt u deze dag terecht in Empel om heerlijk rond te neuzen in en om d’n As. In Nuland kiest men deze zaterdag, na jaren in de tent, weer voor de buitenlucht voor de jaarlijkse kerstmarkt die dit jaar zelfs een ijsbaan krijgt. In Bernheze kunt u op de maandag erna terecht bij de bewoners van Cunera/De Bongerd om alvast wat kerstinkopen te doen voor een sfeervolle woning of voor onder de boom!

Gezellige kerstmarkt Cunera/De BongerdOp maandag 14 december vindt in de locatie Cunera/De Bongerd van Laverhof, aan de Zijlstraat 1 in Heeswijk, een kerstmarkt plaats. Op de kerstmarkt bieden een groot aantal lokale en regionale ondernemers hun producten aan. De Serre, de Plaza, de Promenade, de Aula en de Tuinzaal zullen vol staan met kramen. Er zijn etenswaren, cadeauarti-kelen, sieraden en verzorgingsproducten te koop. De toegang is gratis en iedereen is van harte welkom! Laverhof nodigt u van harte uit om tussen 18.00 en 21.00 uur een bezoekje te brengen aan de vele gezel-lige kraampjes. Een aantal gezellige koren en gezelschappen zal u met hun optredens alvast in de kerststemming brengen. Natuurlijk zullen ook de feestelijke hapjes en drankjes in kerstsfeer niet ontbreken! De toegang is gratis. (foto Wiljo van Nuland)

Kerstmarkt in Empel groeit door!Na het succes van de allereerste Empelse Kerstmarkt vorig jaar kon een vervolg natuurlijk niet uitblijven! Dat vervolg komt er dan ook op zaterdag 12 december aanstaande. De stichting carnaval ’t Slotgat heeft kosten noch moeite gespaard om ook van deze tweede editie een succes te maken. Ook dit jaar biedt de Kerstmarkt volop vermaak voor groot en klein! Het parkeerterrein bij SCC D’n As zal weer worden omgetoverd tot een gezellig plein. Binnen en buiten zullen tal van kramen opgesteld staan waar men lekker kan rondneuzen. U kunt op de kerstmarkt on-der andere terecht voor kerstbomen, kerstartikelen, hobbyspullen, sieraden en lifestyle producten voor zowel body als huis en tuin.Op het grote plein komt een overdekt podium waar van begin tot eind muziek zal worden gedraaid. Tevens zullen er ook een aantal live optredens van muzikanten plaatsvinden. Onder het genot van een glaasje glühwein, een warme chocolademelk of een heerlijk hapje kunt u genieten van de winterse sfeer.Uiteraard is ook aan de kinderen gedacht. Een draaimolen, een limo-nadekraam en een popcorn- en suikerspinkraam zullen daarom niet ontbreken. De gehele kerstmarkt zal worden aangekleed met kerstbomen en verlichting om een gezellige kerstsfeer te creëren. Daarbij mag een Kerstman natuurlijk niet ontbreken.De entree voor deze kerstmarkt bedraagt € 2,50 per volwassene. Kin-deren zijn gratis. De opbrengst van de kerstmarkt zal geheel gebruikt worden om de jeugd en de ouderen ook komend jaar weer een on-vergetelijke carnaval te kunnen bezorgen. (foto Wiljo van Nuland)

Kerstmarkt Nuland in de open luchtOp zaterdag 12 december wordt in Nuland weer de jaarlijkse kerst-markt gehouden! Van 10.00 tot 16.00 uur bent u weer van harte wel-kom op het Prins Bernhardplein. Dit jaar niet in de tent, maar in de open lucht! Elk jaar heeft de Kerstmarkt weer zijn vertrouwde elementen, zoals: de kraampjes, met leuke, vaak lokale, ambachtelijke producten; de Kerstman met z’n paard en de Kerststal met dieren. Dit jaar is er ook weer het Kerstverhaal, uitgevoerd door kinderen en ook voor win-terse drank en kost wordt weer gezorgd!De Stichting Kerstmarkt Nuland.probeert jaarlijks met iets nieuws uit te bouwen. Dit jaar is dat een kunstijsbaantje, waar-aan vooral de kinderen veel plezier kunnen beleven!

© Wiljo van Nuland

Page 5: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 5

Uniek karakter Kerstmarkt op ‘t MaaskantjeDe Kerstmarkt op ’t Maaskantje is een van die dingen die tot de vaste kersttradities is gaan horen. De markt onderscheidt zich door een bijzonder karakter. Alles is geconcentreerd in één nostalgisch straatje rond het Bakhuske. De kramen staan er lekker dicht bij el-kaar, de sfeervolle aankleding komt zo extra goed tot z’n recht en de hele gemeenschap loopt uit om samen van de Kerstmarkt een echte happening te maken.

Op zaterdag 12 december staat het St. Jacobusstraatje weer vol met sfeervolle kramen vol met heerlijke lekkernijen, leuke heb-bedingetjes, mooie kerst- en cadeauartikelen en winterse kleding. Alle kramen en het bak-hûske zijn feestelijk verlicht, er klinkt vrolijke kerstmuziek en de geur van versgebakken brood en Glühwein en de gezellige vuur-korven brengen u helemaal in de kerststemming. Na een rondwandeling over de Kerstmarkt is het goed toeven in het overdekte Kerstcafé mid-den op de markt bij het bakhûs-ke. Daar kan men o.a. genieten van een glaasje glühwein of een kop warme chocomel en gezel-lig even bijkletsen. De kinderen vermaken zich ondertussen pri-ma met popcorn poffen, brood aan een stok bakken of cupcakes versieren. De complete Kerstmarkt wordt gedragen door vrijwilligers. Ook dat draagt bij aan het unieke ka-rakter van de markt zo beaamt Ad Kapteijns. Hij is een van de vrijwilligers van het eerste uur die al weer erg druk met de voorbereidingen. “Er is altijd het

nodige werk te verzetten. In de voorbereiding, op de dag zelf en alles moet ook weer opgeruimd worden. Maar vele handen ma-ken licht werk. Je moet er samen iets van maken. De dingen die georganiseerd worden dragen bij aan de samenhang van die gemeenschap. De Kerstmarkt doen we met z;n allen, dat geeft een stuk verbondenheid.”“Hoewel steeds meer mensen de markt ontdekken is het toch vooral een dorps gebeuren. Van ons kent ons. Van elkaar ont-moeten in het Kerstcafé. Ik ge-loof ook dat die gemoedelijkheid en verbondenheid voelbaar zijn voor de bezoekers van buitenaf”.Gerry en Rien de Keijzer zijn al jaren betrokken bij de organisa-tie. Zij horen de roep om groei al jaren “Maar we kiezen ervoor bewust klein te blijven. Alleen op die manier kunnen we de unieke sfeer waarborgen. We kunnen het Maaskantje op gaan maar daar mis je het nostalgische ge-voel van het St. Jacobusstraatje. Juist het knusse past gewoon heel goed bij ons.“Elk jaar wordt het nog steeds leuker” vindt Kapteijns “het en-

thousiasme van de deelnemers werkt aanstekelijk. Het daagt de inwoners van Den Dungen en Maaskantje uit ook een bijdrage te leveren. Samen zorgen we dat zo’n uniek evenement niet alleen kan blijven bestaan maar ook iedere jaar net wat extra brengt.De Kerstmarkt vindt plaats op zaterdag 12 december van 15.30 tot 20.30 uur. “De Kerstmarkt wordt om ca 15.30 uur geopend door Pastor Van Beurden en Gil-de Sint Catherina is daarbij aan-wezig met hun vendelgroet” legt Gerrie de Keijzer uit :”Leden van dansgroep Brabants Bont delen tijdens de opening rijkelijk met

spek en zult belegde boterhammen uit aan de bezoekers.

Dit brood is dan net daarvoor op

traditionele wijze gebakken in het bakhûske.” Ook

is er ieder jaar passende muziek.

“We maken daarbij altijd een keuze voor iets lokaal en

iets van buitenaf” aldus Rien de

Keijzer: “Uit Den Dungen heb-ben we het koor Crescendo en uit Vorstenbosch komt het koor Timeless. Beide koren hebben zich goed voorbereid en zij gaan de bezoekers van de Kerstmarkt uitgebreid laten genieten van hun zang.”De Kerstman loopt op de Kerst-markt met een grote mand vol lekkers voor klein en groot. En let op! Op de Kerstmarkt dienen de eerste vragen en opdrachten van de Dungense Kennis Kwis opge-haald te worden en de kaartver-koop van het tonpraten gebeurt daar ook door cv Ut Moes Mar Us. Tenslotte is ook de harmonie dit jaar aanwezig.Zorg dat je erbij bent en proef de romantische kerstsfeer in de donkere dagen voor kerst. Loop dan ook even binnen bij Bloe-misterij Leo Sleutjes, want die winkel is tijdens de Kerstmarkt geopend en ook daar zijn o.a. prachtige kerststukjes te koop.Voor meer informatie en foto’s van andere jaren kunt terecht op de website van de organiseren-de stichting ’t Oude Ambacht:www.braderiemaaskantje.nl.

© Wiljo van Nuland

© Kimberley van Nuland

Page 6: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 6

Page 7: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 7

PlazaMedia BVWeerscheut 71c, VinkelTel. 073-5320035

17x per jaar huis-aan-huis in geselecteerde wijken in de gemeenten ‘s-Hertogenbosch, Sint-Michielsgestel, Oss, Bernheze, Vught en Schijndel en is tevens verkrijgbaar bij 200 afh aalpunten in de regio. De volledige lijst vindt u op onze website www.thuisinhetnieuws.nl.

ThuisinhetNieuws niet bij u huis-aan-huis? Neem dan een GRATIS postabonnement via www.thuisinhetnieuws.nl/abonnee

Advertenti es: [email protected]

media-adviseurs:Dorien vd Elzen 06-19296788Nico van Nuland 06-53394851

Materiaal aanleveren tot vrijdag 12.00 uur.

Redacti e: redacti [email protected]

redacti e-medewerkers:Wiljo van Nuland, Herman van DintherBart Coolen, Mark van der Donk, Roos van der Kallen, Anita van Nuland

Kopij aanleveren tot vrijdag 08.00 uur

Vormgeving en fotografi e:Kimberley van Nuland - PlazaCreati vainfo@plazacreati va.nl

Uitgever accepteert geen aansprakelijkheidvoor inhoud van advertenti es en door derden aangeleverde teksten of foto’s. Door aanlevering verklaart de inzender dat het aangeboden tekst- en/of fotomateriaal vrij is van rechten en de uitgever aldus te vrijwaren van auteurs- en beeldrechtelijke aanspraken.

Niets uit deze uitgave mag worden overgenomen zonder voorafgaande schrift elijke toestemming van de uitgever.

Colo

fon

Petrus-Winterplein 2015 in de startblokkenNa het succes van vorig jaar zal van donderdag 10 tot en met zondag 13 de-cember het Petrus Dondersplein in Sint-Michielsgestel weer omgetoverd worden tot een sfeervolle kerstambiance.

Aanmelden Kerstmarkt Rosmalen 2015Elk jaar organiseert Beleef Rosmalen een sfeervolle kerstmarkt. Ook dit jaar wordt er weer groots uitgepakt. Op zondag 20 december zijn zowel het plein op de Driesprong, alsmede de gehele Dorpsstraat bezet met wel meer dan 90 kerstkramen. Van 12.00 tot 17.00 is iedereen van harte wel-kom om van de sfeer te komen genieten.

Dit Gestelse evenement is echter niet alleen voor de gezelligheid. Met Kerst draait het vooral ook om de Kerstgedachte, iets goeds doen voor een ander. Vorig jaar kwam de opbrengst van het Petrus Winterplein ten goede aan zowel sti chti ng Vrienden van de Harmonie als De Beemden. Dankzij de op-brengst van vorig jaar konden dit jaar 120 bewoners van De Beemden samen met hun begeleiding genieten van een geheel ver-zorgd 4-gangen diner bij Absoluut in Sint Michielsgestel. Met een hapje, drankje en muzikale begeleiding werd dit een gezellige en vooral smakelijke middag.

Ook in 2015 staat de Kerstgedachte hoog in het vaandel, de opbrengst van het Petrus Winterplein gaat ditmaal naar Mini Gestel. Zij zorgen elke keer weer voor een onver-getelijk bouwdorp en lachende gezichten. Daarnaast worden er cadeautjes ingezameld voor kinderen uit gezinnen die afh ankelijk zijn van de voedselbank. Want ook deze kin-deren mogen met Kerst niet vergeten wor-den. U kunt helpen door een leuk cadeau in te pakken voor iemand van 0-16 jaar. Op zondag 13 december kunnen deze cadeau-

tjes onder de boom op het Petrus Winter-plein geplaatst worden. Deze cadeaus zullen door de Voedselbank bij de juiste personen terecht komen. Vergeet daarom niet op het pakpapier aan te geven of het een jongens- of meisjescadeau is en voor welke leeft ijd het cadeautje geschikt is.

De Kerstboom op het plein is natuurlijk niet compleet zonder versiering. Daarom nodi-gen Rob Paulus, Ellen Schutt el en Kirsten van Vreede u graag uit om op maandag 7 december om 19:00 uw eigen kerstballen mee te brengen. Onder het genot van een glaasje glühwein of warme chocolademelk wordt de kerstboom op het Petrus Winter-plein gezamenlijk versierd. Bent u niet in de gelegenheid te komen maar wilt u toch helpen? Lever dan vanaf nu uw kerstballen in bij Bakkerij Van Vreede of Gasterij de Zwaan-tjes. De organisati e zal vervolgens zorgen dat ze een mooi plekje krijgen in de Kerstboom. Liever een persoonlijke kerstwens voor in de boom? Die kunt u zelf ontwerpen op www.petruswinterplein.nl. Uw kerstwens wordt geprint en krijgt ook een plekje in de Kerst-boom.

Het belooft weer een sfeervolle en gezellige kerstmarkt te worden! Op het plein zal een po-dium staan waar verschillende koren prachti ge kerstliederen zullen zingen en het Kerstman-nenkoor loopt door de straten om het kerstgevoel uit te breiden naar andere delen van het dorp. Aan de kinderen is natuurlijk ook gedacht, naast verschillende ac-ti viteiten zullen er ook enkele GRATIS kinderatt racti es aanwezig zijn, waar-op zij lekker kunnen spelen.

Heeft u interesse voor een kraam op de Kerstmarkt in Rosmalen? Mail dan voor meer informati e en/of het re-serveren van een kraam naar: [email protected]. Ook kunt u zich aanmelden bij Moonen Schoenen - Dorpsstraat 33, 5241 EA Rosmalen tel. 073 – 52 123 74. Het gaat om de laatste plekken, dus schrijf u snel in! © Wiljo van Nuland

Page 8: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 8

Kom naar de showroom of bel 073 6561971

Kom naar de showroom of bel 073 6561971

Kom naar de showroom of bel 073 6561971

Altijd de juiste temperatuur in huis

Page 9: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 9

Kerstconcert St. Cecilia in Lambertuskerk

‘Aandacht voor elkaar’ tot uitdrukking met muziek en beeldNext Generati on, onderdeel van Muziekvereniging St. Cecilia, is in september begonnen met de voorbereidingen van het Kerstcon-cert dat op zaterdag 19 december in de Lambertuskerk in Rosma-len wordt uitgevoerd. Dirigent Paul van Trooyen wilde er dit jaar iets bijzonders van maken, anders dan in andere jaren. Paul: “Ik wil het concert een grotere dimensie geven. Aan de hand van een speciaal voor ons geschreven verhaal beelden we de kerstgedachte uit. We willen het publiek meetrekken in een bijzondere kerstsfeer waarbij Kerstmis vroeger en Kerstmis nu tot uiti ng komt.”

Door Herman van Dinther

Bij de voorbereiding zijn behalve de vijfenvijft ig muzikanten ook veel anderen betrokken. Hanne-ke van Lieshout, bestuurslid van Next Generati on: “Het wordt vooral geen stati sche uitvoering. We betrekken er ook anderen bij zoals de Young Stars van St. Ce-cilia. Zij heten de bezoekers mu-zikaal welkom bij de ingang van de kerk. Maar zij spelen ook een medley van Kerstnummers als overgang tussen het oude Kerst-verhaal en het hedendaagse.”Het verhaal bestaat uit twee gedeelten. In het eerste deel komen vooral nostalgische her-inneringen aan bod, het tweede deel vertelt over de hedendaag-se invulling van ‘Aandacht voor elkaar’. Door het hele concert loopt als rode draad het verhaal dat in de-len wordt verteld door Caroline en Lisett e.De solisten Erika van der Zanden en Willem Janssen zingen en-kele typische kerstliederen. De

uitvoering van deze nummers zal de bezoeker zeker raken. Dat geldt ook bij het nummer I dreamed a dream dat door de trompetti sten Maarten Spierings en John Wijnhoven wordt uitge-voerd.Op het repertoire staan alleen maar nummers die prima aan-sluiten bij het verhaal. Paul: “Het verhaal is in het voorjaar al geschreven en wij hebben daar nummers bij gezocht die de be-tekenis van het verhaal helemaal tot zijn recht laten komen. Het zijn dan ook niet allemaal kerst-nummers maar wel muziekstuk-ken die helemaal passen in de sfeer van Kerst. Maar natuurlijk ontbreken Sti lle Nacht en Drea-ming of a white Christmas niet.”

UitdagingDe opzet van dit Kerstconcert was voor Marieke Spierings een grote uitdaging. Zij ondersteunt samen met Bert van Nuland als Programma Commissie bij de

organisati e maar is ook de cre-ati eve moter wanneer St. Ceci-lia concerten geeft . Zij weet als geen ander bijpassende beelden te vinden die het concert via een groot beeldscherm een extra glans geven en van de luisteren-de bezoeker ook een kijkende bezoeker maken. Vaak is het voor Marieke een fl inke zoektocht maar steeds op-nieuw blijkt zij daarin te slagen. Marieke: “Het thema ‘Aandacht voor elkaar’ vertalen we in een

warme muzikale deken. Dat geeft veel voldoening.”

Het concert is op zaterdag 19 december. Het begint om 19.00 uur. De kerk gaat om 18.15 uur open.De toegang is grati s. Hanneke: “Maar het zou natuurlijk wel fi jn zijn wanneer de bezoeker de waardering wil uitdrukken in een gift . Alle beetjes helpen voor ons als Muziekvereniging.”

Mirroise Kerstmarkt bij de Moerkoal binnen!

Op vrijdag 11 december organiseren de beheerders van de Moer-koal voor de 5e keer de Kerstmarkt in Middelrode. Tussen van 15.30 en 20.00 uur kunt u in de Moerkoal terecht bij tal van gezellig ingerichte kraampkjes om de laatste kersti nkopen doen. Het hele gebouw wordt erbij betrokken en de foyer is weer ondergedom-peld in een warme kerstambiance. Ook zal dit jaar de kerstman niet ontbreken en zal hij iedereen welkom heten in de gezellige huiskamer van Middelrode. Buiten rijdt de arrenslee weer zijn rondje en voor de kinderen is er weer een gezellige plaats buiten waar ze zelf hun popcorn kunnen poff en onder begeleiding van vrijwilligers! Natuurlijk kunt u in de kerstf oyer terecht voor lekkere erwtensoep, worstenbroodjes, koffi e, thee en warme chocomelk!

© Kimberley van Nuland

Page 10: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 10

Cor Swanenberg, veerti g jaar ‘met de kont in de boter’Veerti g jaar is Cor Swanenberg als schrijver, verteller, tekstdichter, zanger en presentator acti ef. Een opmer-kelijke mijlpaal. Bij gelegenheid van dit feestelijke jubi-leum verscheen van zijn hand een jubileumboek met de veelzeggende ti tel ‘Met de kont in de boter’. Het boek verhaalt over zijn indrukwekkende en bijzondere carrière.

Door Henk Janssen

Het is in 1975, dat Cor Swa-nenberg in het Literaire Café dat georganiseerd wordt in de Bossche uitgaansgelegenheid Odyssee voor het eerst als au-teur uit eigen werk voorleest. Een jeugddroom en een al jaren bestaande ambiti e krijgen daar vorm. De jonge Cor Swanenberg heeft zich immers al vroeg twee doelen gesteld. Een baan in het onderwijs - ‘mister’ worden - en een boek schrijven. Die beide wensdromen uit zijn jeugd zijn royaal uitgekomen. In de ti jd waarin Cor opgroeide, is zoiets overigens geen vanzelfsprekend-heid. Geboren en getogen in de onder Rosmalen ressorterende Nulandse hei heeft zijn aspira-ti e alleen al door die afk omst heel wat klippen te nemen. Via het in die dagen meest voor de hand liggende vervolgonderwijs, de ambachtsschool of de land-bouwschool, kun je geen ‘mister’ worden. Het wordt daarom op voorspraak van zijn ‘bovenmees-ter’ mulo en aansluitend kweek-school, gevolgd door vele jaren avondstudie voor een loopbaan als leraar. Al met al is hij 37 jaar

in het onderwijs werkzaam. ‘Onderwijs is een prachti g vak!’ schrijft hij in zijn jubileumboek. Het is daarom niet vreemd, dat hij op de jaren waarin hij als le-raar Duits en Engels geeft , laat-stelijk aan het Veghelse Mgr. Zwijsen College, met veel plezier en tevredenheid terugkijkt. Te-kenend voor hem is ook, dat hij al terugblikkend met beschei-denheid meldt dat veel hem is komen ‘aanwaaien’. Hij is naar eigen zeggen Met de kont in de boter gevallen. Dat hij evenwel als twaalfj arige ’s morgens al om vijf uur naast zijn bed staat om in de polder de drie koeien van de familie te gaan melken, alvo-rens de fi etstocht naar de Osse school kan worden begonnen, ‘vergeet’ hij gemakshalve. Het is als met zijn overige acti viteiten. Het zijn wilskracht en volharding die zijn vele talenten toen en nu deden en doen schitt eren.

Een boekenkast volVrij snel na het behalen van de zo begeerde middelbare on-derwijsakten zet hij zich aan de verwerkelijking van zijn tweede doel, het schrijven van een boek. Zijn eersteling wordt Van hemels licht en hellevuur, een verslag van zijn jeugdbelevenissen in de Nulandse hei. Tegelijkerti jd werkt hij op verzoek aan een boekje in dialect. Deze in eigen beheer verzorgde dialectbundel Vrimd komt door een samenloop van omstandigheden uiteindelijk net een maand eerder uit dan Van hemels licht en hellevuur, dat hij desondanks als zijn eerste boek beschouwt en dat onder-deel wordt van een trilogie. Die eerste uitgaven worden gevolgd door ti entallen andere boeken.

Vanaf 1977 tot en met 2015 ver-schijnen er van zijn hand maar liefst 73 boeken. En slechts in en-kele gevallen, zoals van zijn Ten-blakke Trilogie, is er sprake van een heruitgave. Een aantal wer-ken, zoals Èige grèij, Brabantse beestjes, Oost-Brabants, Op goei gevuul en Bij wijze van spreuken schrijft en verzorgt hij samen met zijn zoon Jos Swanenberg, die in Brabant adviseur streek-taal is en in Tilburg werkzaam is al hoogleraar Diversiteit in taal en cultuur. Zo’n samenwerking tussen vader en zoon geeft aan die reeks uitgaven een unieke en bijzondere dimensie. Net zo-als de arti sti eke en inhoudelijke bijdragen van echtgenote en kunstenares Nelleke de Laat, die niet alleen zijn boeken karakte-risti ek en fl eurig illustreert, maar ook als klankbord van grote be-tekenis is. Cor is door de jaren heen ook acti ef als columnist in meerdere streekbladen. Die co-lumns leiden tot de creati e van Klaas van Bètt e, unnen boerre-mens, die mi hullie Bèt, mi Tiene èn Ante, èn mi hullie Mrietje èn d’r jong alzeleeve veul te stel-len hi. Begonnen in 1999, heeft hij intussen ruim achthonderd columns van Klaas van Bètt e ge-

schreven. Vanaf 2002 worden de beste verhalen gebundeld, en zo zijn er inmiddels al zeven boeken met de leukste belevenissen van Klaas van Bètt e in de boekhandel verkrijgbaar. Daarnaast verschij-nen er maar liefst 33 boeken, die onder zijn redacti e tot stand ko-men. Vooral het Brabants Boe-kenweekboek, dat dit jaar voor de ti ende keer werd uitgebracht, valt daarbij op. Elk jaar biedt dit boek de lezer een Brabants bont palet met het beste wat de tel-kens ruim vijft ig verschillende dialectauteurs aan verhalen en gedichten te bieden hebben.

Grote verscheidenheid van acti viteitenBekend is Cor ook van de po-pulaire Brabantse Spreukenka-lender, die al sedert 1989 door hem wordt samengesteld en in vele duizendtallen de weg naar de kleinste kamertjes heeft ge-vonden. Verder zijn door hem of door zijn toedoen vele lp’s, cd’s en dvd’s geproduceerd. Neem maar eens de prachti ge reeks Brabants op z’n Best, die vijf-ti en cd’s met mooie Brabantse liedjes bevat. Het is haast on-mogelijk, zo realiseer ik me al schrijvende, om in het bestek

Page 11: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 11

Liever de locht in…Ès ik oit ’s niks heb um over te schreijve, dan gò’k mi d’n hond kùire dur de bosse èn dan probeer ik te geniete van de na-tuur; van de beum èn de vogels èn de luchte…. Dan is ’t dik krèk of de onderwè-rpe èn verhaaltjes innins ès rijpe vruchte ùit de beum valle! Unnen enkelde keer werkt dè nie, mar ge denkt toch nie dè’k iets òn ons Bèt zal vraoge sens dè zé vur d’r èige begonnen is… Nee, daor ken ik m’n èige toch hil wè te groot vur..!Mar nou moet ik ’t toch wèl wir over heur hebbe. Ons vrouw wil namelek ’n ballon-vaart gòn make ès wij ons gaauwe brùiloft gevierd hebbe….! Dè vertelde ze van de week toen Tien èn Ant hier ware. ‘Zedde gé gèk òn’t worre?’ vroeg ik, toen ze mi die meededeeling op de proppe kwaamp, ‘we zón toch ’n weekend Bèls doen!?’ ‘Nee, ik weet ’t zeeker; ik heb pas wir iemes ge-sproke èn die vond dè de moiste beleeve-nis in hil d’r leeve…!’ ‘Nou ik zó d’r nie òn beginne,’ kwaamp Tien mee tussembèije, ‘zeeker nie ès ge laast het van hogtevrees nèt ès ùllieje Klaas.’ Daor vuulde ik m’n èige wir niks vereerd. Èn daor kwaamp Ant ok nog òn. ‘Onzen Bèrt hi oit ’ne keer ’n ballonvaart van de keijnder gekreege. Ze steegen op bé Boerdereij De Pett elaar in D’n Bosch èn ze landde nò veul turbu-lènsie bé z’n schónmoeier in d’n hof in Gimmende!’ ‘Nou,’ zin ik, ‘dè zó ik nie èrg gevonden hebbe, want ik ha ’n heel goei schónmoeier… Mar die is d’r al lang nie mer, zund zat. Mar die ballonvlucht zal d’r wèl nie komme, want ze moet uurst mar ’s zien goud te haole… Dè’s nog wijd zat weg.’‘As ge mi zónnen ballon mee gòt, moete alt zùrge dè ge de zwarte doos kregt,’ onneuzelde Tien innins. ‘Tjonge, jonge, hurt ’s,’ greens ons vrouw, ‘hoefde nie te vraogen of hij oit ’n ballonvaart gemakt hi… Kent ginnins nie ’t verschil tusse un-nen ballon èn ’n vliegtuig!’ ‘Nou,’ verweer-de Tien z’n èige, ‘ge moet men toch nie onderschatt e, hoor. Ik heb van hulliejen Bèrt geheurd dè-t-ie in Gimmende um de zwarte doos ha gevraogd, mar daorop ha d’n ballonvaarder geantwoord: ‘Gé het al lang ’n zwarte doos, gaperd.’ Daor moesse we wèl efk es laache. Allennig Ant twijfelde

of ze’m snapte, zin ze.Tien zaat op z’ne praotstoel: Hij ha pas wir iets schóns meegemakt. D’r zaat ’r inne vur de rèchter èn die zin: ‘Ik beken nie dè’k ’t gedaon heb, mar ik zal ’t noit mer doen…’Nou we al nor ’t èind van ’t jaor op gaon, kreege we’t onder de koffi e innins over karneval. ‘Wè trekte gé òn mi de karneval?’ vroeg ik Tiene die hòst alt in dezèlfde kiel vur d’n dag kùmt. ‘Och, denkelek zoès alle jorre, wir lillijke wijve, schat ik…’ zin de smie-kerd. Daor moese we efk es van bekomme, mar de sti lte wier gauwzat onderbroke. ‘Ik gò ès Pleejopatra!’ krèijde Ant. ‘Cleopatra zulde bedoele’ reageerde ons Bèt. ‘Nee, ik gò ès toiletjuff rouw bé de pleej zitt e!’ ‘Oo ja, èn d’r nie op!’ snèpte de ons die ’t nie zó orizjineel mer vond.We kreegen ’t over de onzinnige ònslaag van de lesten ted. ‘Die stom smerlappe laoten ’t gelijk de locht invliege,’ greens Ant, ‘dè ze d’r èigen opblaoze, alla, mar ze probeere zóveul meugelek minse mee de dood in te jage… Ze moesse ze gelijk oprùime.’ ‘Ja dè ze die jong gaste zó hèn-dig kunne hèrsespuule…,’ overdocht de ons. ‘Die jong minse hen hier niks èn zien ok himmòl gin kansen op verbeetering,’ brocht ik tussembèije. ‘Mar dè ze d’r èige dan dur zónne stommen imam wijs laote make dè ze 72 maagde kreijge ès ze d’r èigen opblaoze. Ès ge dè geleuft , bende toch te stom um vur d’n duuvel te danse…! Zóveul maagde, die kunde in hil Needer-land nog nie mer veijne!’ Bé die riddenee-ring van Tiene viele wij efk es sti l.‘Oew èigen opblaoze, dè’s toch ’t leste wè ge moet doen. Ik mèin ammòl dè zón zèlfmoorde nie eer in de geschiedenis zó veul zen veurgekommen ès de lesten ted,’ mènde Ant. ‘Nou, dè’s toch wèl iets van alle ti jde,’ verbeeterde-n-ik heur, ‘waar ’t nie Van Speijk, die zin: ‘Dan mar liever de locht in!?’‘Toen zate ze ok al in Bèls,’ riep Tien, ‘nou moete we de grótste raddrèijers schen-baar in Molenbeek onder Brussel gòn zuuke.’ ‘Ja, mar dè’s toch wè anders,’ gaaf ik geschiedenisles, ‘Jan van Speijk waar op de Schèlde in haand van de Bèlze opstan-delinge gevalle toen ie z’n sigaar in ’t kruit-vat staak èn die èrm oningebùrgerde jong Bèlze zen alted al de sigaar…’

Alle eerdere proat van Klaas van Bëtt evindt u opwww.thuisinhetnieuws.nl

WWW.THUISINHETNIEUWS.NL

van dit arti kel recht te doen aan de vele ac-ti viteiten die Cor Swanenberg in de afgelo-pen veerti g jaar heeft ondernomen. Over zijn bijdragen aan de Balkumse Brabantse Avon-den, het Brabants Lach- en Liedfesti val, het Brabants Dialectenfesti val in Lieshout en de vele kerstvoorstellingen hebben we het im-mers nog niet eens gehad. Verder treedt hij door de hele provincie op met lezingen en als verteller van kostelijke verhalen. En samen met accordeonist Henk Verhagen en zange-res Annelieke Merx verzorgt hij op vele po-dia succesvolle Brabantse voorstellingen met conference en zang. Een acti viteit die hem in 2002 zelfs naar Canada brengt, om daar op te treden voor grote groepen geëmigreerde Brabanders. Voeg daarbij zijn vele optredens voor radio en tv, en zijn enthousiaste inzet en vele werk voor Brabants, een ti jdschrift spe-ciaal voor de liefh ebbers van het dialect. Het zal dus niemand verbazen dat hij door de ja-ren heen niet alleen is geridderd maar tevens met vele presti gieuze prijzen is geëerd. Cor Swanenberg is voor mij, en velen zullen dat onderschrijven, de dialecti coon van Brabant.

Het boek Met de kont in de boter, ´40 jaar schrijverschap´ van Cor Swanenberg is uit-gebracht door Uitgeverij Van de Berg Almere met als code ISBN 978-90-5512-449-7 en is in de boekhandel verkrijgbaar.

(Uit Brabants)

‘Brabants’Kwartaalblad

over Brabantse taalEen ti jdschrift voor de

liefh ebbers van dialect, met verhalen, gedichten,

wetenschappelijke arti kelen, boekbesprekingen en

muziekrecensies.

Een jaarabonnement kost € 24,00.

Informati e: www.sti chti ngbrabants.nl

Contact: info@sti chti ngbrabants.nl

Page 12: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 12

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL

Elfde Jèske voor onderwijsman Jan Timmers

‘Nooit gedacht dat mij die eer zou toevallen’Na de vraag of hij Drager van het Elfde Jèske wilde wor-den krabde Jan Timmers zich in het spaarzame haar. “Ik schrok er eerlijk gezegd van, ik had nooit gedacht en verwacht dat ik daarvoor in aanmerking zou komen. Een hele eer zeker als ik kijk naar het rijtje illustere voorgangers die het Jèske kregen.”

Door Herman van Dinther

De Hannusclub, organisator van de Intocht Plus op Carnavalsza-terdag en de schoolkinderop-tocht op vrijdag voor Carnaval, kiest elk jaar een persoon die belangrijk is voor de Rosmalense gemeenschap. Deze krijgt de uit-nodiging om het Elfde Jèske te dragen als ti jdelijke toevoeging aan de Hannusclub die van ori-gine uit ti en man bestond. De genomineerde woont de ver-gaderingen van de Hannusclub bij en levert zijn gewaardeerde inbreng en ideeën. Ook op Car-navalszaterdag levert hij een bijdrage aan het programma dat bestaat uit entertainment op De Driesprong, de Kinderoptocht en de intocht van Prins Josephus d’n Urste.Op zaterdag 19 december trekt Jan ti jdens de traditi onele in-augurati e in De Kentering het felbegeerde kledingstuk aan. De Jèskes van alle leden van de Han-nusclub en van de intussen der-ti en dragers van het Elfde Jèske zijn aangemeten en gemaakt door de ongeëvenaarde coupeu-se Mien van Zuijlen.Jan is er intussen geweest om de maten op te meten. “Dat aan-meten was zo gebeurd maar ik ben er uren geweest. We heb-ben veel gemeenschappelijke vrienden, kennissen en herinne-ringen. Dus er is wat af gebuurt. Hartsti kke gezellig.”Jan (60) was vooral in zijn jonge jaren een echte Carnavalsvier-der. “Maar ja, dan ga je trouwen, krijg je kinderen en ga je skiën. Maar een paar jaar geleden heb

ik de draad voorzichti g weer eens opgepakt. In de loop der jaren is Carnaval wel heel anders geworden, zo merkte ik al snel. Maar, evengoed wel gezellig hoor.”De drager van het Elfde Jèske dit jaar is een echte onderwijsman. Hij begon zijn carrière eind ja-ren zeventi g op basisschool Den Krommen Hoek, als school op-volger van de vroegere jongens-school St. Joseph. “Op die school heb ikzelf ook ge-zeten en heb in de zesde klas Cor Swanenberg nog meegemaakt als hospitant. Grappig dat Cor een paar jaar geleden ook het Jèske heeft gekregen, dus in die rol komen we elkaar nu weer te-gen.”

Onderwijs carrièreJan begon als leerkracht na zijn militaire dienst, waar hij de of-fi ciersopleiding deed, in de tweede klas van Den Krommen Hoek. “In die ti jd stonden daar ook Toos de Jong, Mieke Swa-nenberg, Rieki van Nuland en Ad van Alem, leerkrachten die heel wat Rosmalense kinderen les hebben gegeven.”In 1986 trad Jan toe tot de direc-ti e als waarnemend directeur, in 1989 kreeg hij die functi e offi cieel. De scholen in Rosma-len vormden in 1990 samen de zogenoemde schoolleiders-kring om kennis en ervaring uit te wisselen. Jan werd daarvan de voorzitt er en werkte bij dat netwerkje intensief samen met Henk Savelkouls, inderti jd direc-

teur op de school in Kruisstraat. Ook Henk is een trotse drager van het Elfde Jèske. De samenwerking van de school-besturen in Rosmalen leidde tot een fusie waardoor de acht Ros-malense en Empelse scholen on-der één bestuur kwamen. Na de samenvoeging van Rosmalen en Den Bosch kwamen er vier Bos-sche scholen onder het Rosma-lense bestuur. Dat leidde in 1997 tot de aanstelling van de boven schoolse directi e in de personen van Jan en Piet Derikx. Na verde-re fusies ontstond Signum waar intussen vijfentwinti g scholen onder vallen. Met achthonderd medewerkers, vijfenzesti ghon-derd leerlingen en daarmee on-geveer vijfenvijft ig procent van alle leerlingen in de gemeente, een belangrijke speler in onder-wijsland. “Sinds 2005 mag ik voorzitt er zijn van het College van Bestuur.”

PassieJan Timmers is geen man die het genoeg vindt om op de winkel te passen. Op zijn initi ati ef en on-der zijn leiding zijn de afgelopen jaren allerlei nieuwe acti viteiten ontwikkeld. Een paar voorbeel-den zijn de sti chti ng Kindcen-trum De Witt e Wielen voor bui-tenschoolse opvang, ook voor kinderen van nul tot vier jaar. De sti chti ng Digidact om digitaal on-derwijs verantwoord te imple-menteren. De sti chti ng School-besturen waarin al het primaire onderwijs in de gemeente is ver-tegenwoordigd. En Edudact, een klein wetenschappelijk bureau waarin wordt gewerkt met edu-cati eve data. “Ik heb een ideële passie en dat is kinderen kansrijk maken in hun toekomst, zeg maar de rest van hun leven. We willen kinderen van alles meegeven en we moeten hen opleiden voor

Jan Timmers was verrast toen hem werd gevraagd toe te treden tot de Club van Elfde Jèske Dragers.

Page 13: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 13

beroepen die we nu nog niet kennen. Dat is wel een dilemma.”

SociaalDe gemeenschap Rosmalen ligt Jan na aan het hart. Naast zijn drukke baan is hij alti jd acti ef geweest in allerlei maatschappeli jke acti viteiten. Zo was hij bestuurder bij Drum- en Show-fanfare Hintham en Muziekvereniging St. Cecilia, bij Thea-ter Artemis, acti ef in het Comité Behoud Rosmalen, lid van de vertrouwenscom-missie Rabobank ‘s-Hertogenbosch en omstreken en bij diezelfde bank lid van de Ledenraad en van het Coöpera-ti efonds. En nu kriebelt Car-naval dus weer. “Ik lever graag een bij-drage aan het ple-zier dat jeugd kan beleven aan Carna-val. Carnavalsop-tochten op scholen heb ik alti jd toege-juicht. Toen in Ros-malen een aantal schoolkinderoptoch-ten twee jaar gele-den tot een grote happening werden samen gesmolten heb ik dat van harte ondersteund.” Dit keer organiseert de Hannusclub dat op vrijdag 5 februari voor de derde keer, samen met de scho-len en de Vrienden van het Rosmalens Carnaval. “Je bezorgt daar-mee kinderen een ervaring die zij nooit meer vergeten. Daar wil ik ook als Drager van het Elfde Jèske graag aan meewer-ken.”

Naast huis-aan-huis, ook bij 200 afh aalpunten of via grati s postabonnement!

ThuisinhetNieuws duurzaam en toekomstbestendigWe merken dat er nogal wat verwarring wordt gezaaid over de bezorging van ons magazine. Niet in de laatste plaats omdat uitgevers in paniek raken over onze constatering dat de be-zorging van nagenoeg alle huis-aan-huis periodieken belabberd is. In plaats van krampachti g vasthouden aan iets wat geen toekomst heeft hebben wij gekozen het anders te gaan doen om te proberen de wijze van verspreiden in overeenstemming te brengen met de ontwikke-lingen van deze ti jd. Eén van de stappen is het invoeren van een grati s postabonnement. In-middels zijn er zo’n 2000 postabonnees naast de huis-aan-huis-bezorging en de afh aalpunten!

Wij lieten diverse bureaus en collegabladen ons blad bezorgen. De resultaten bleken zonder uitzondering ont-hutsend! Van de duizenden aangeleverde bladen komt maar een klein deel daadwerkelijk op de bedoelde plaats terecht. Sommigen maken het wel erg bont met bijvoor-beeld oplagecijfers die dubbel zo hoog zijn als het aantal brievenbussen. En dan hebben we het nog niet eens over de sti ckeradressen en hiaten in de bezorging. Sommige collega’s hebben zelfs complete dorpen geschrapt zon-der daar melding van te maken.De genoemde sti ckeradressen nemen hand over hand toe. Wijken met meer dan 50% zijn absoluut geen uit-zondering! Het maakt dat huis-aan-huis bezorging erg

Wij hebben een uitgebreid netwerk opgebouwd van ruim 200 afh aaladressen in alle plaatsen in de regio. Op tal van plekken kunt u het magazine grati s meene-men. Supermarkten, boeken- en lectuurwinkels, benzi-nepompen, gemeentehuizen, bibliotheken, dorpshuizen en horecagelegenheden. Er is er alti jd wel eentje bij u in de buurt. De complete lijst is te vinden op onze website www.thuisinhetnieuws.nl.Maar ook als u het magazine toch gewoon liever in de bus blijft ontvangen is er een passende oplossing. Via onze website kunt u zich eenvoudig aanmelden als abon-nee. Dat kost helemaal niets en u zit verder nergens aan vast. U krijgt dan in de week van verschijning steeds het nieuwe magazine keurig bij u in de brievenbus. Grati s en voor niks. Het grati s abonnement is bovendien beschik-baar in de hele regio.Op deze manier denken wij ons blad het beste terecht te kunnen laten komen bij juist die lezers die het waar-deren. Bovendien is het goed voor het milieu (er wordt geen onnodig papier verspild). De besparing in de kosten kan worden benut om een nog beter blad voor u te ma-ken. Omdat de bezorging wordt gegund aan werkbedrij-ven als Weener en IBN zit er ook nog een sociale kant aan. Ook dat is ThuisinhetNieuws!

Neem een grati s abonnement. Stel het niet uit doe het nu:thuisinhetnieuws.nl/abonnee

Carnavallers opgelet!Schuimrubber in elke afmeting

en elke gewenste dikteeventueel precies op

maat gemaakt

Willaertstraat 24 - Oss (Industrieterrein Ruwaard) (0412) 62 52 92www.deschuimrubberhal.nl

lasti g, op den duur onbetaalbaar, en daar-mee onmogelijk wordt. Het zet ons, maar ook andere bedrijven aan het denken. Niet voor niets stopt PostNL bijvoorbeeld met hun dinsdagse huis-aan-huis bezorging. Re-sultaten van vakorganisati es onderstrepen onze bevindingen dat van de folderpakket-ten die in de brievenbussen ZONDER sti ckers belanden ook nog eens 80% ongeopend bij het oud papier gaat.Wij hebben gezocht naar wegen die wél toe-komst hebben. Daarnaast willen wij graag duurzaam werken. Wij bezorgen daarom alleen nog huis-aan-huis in geselecteerde wijken. Wij hebben deze selecti e zorgvuldig gemaakt op basis van het aantal sti ckeradres-sen en een aantal demografi sche gegevens. Blijven andere wijken dan van het Thuisin-hetNieuws-magazine verstoken? Zeker niet!

Tempur (nasa-schuim)

Page 14: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 14

Lekker vuurtje stoken?Vuurschalen v.a. € 59,-

Sprokkelboschstraat 18 • Rosmalen • 073 6900675 WWW.SPROKKELBOS.NL

Openingstijden: woensdag t/m zaterdag van 10.00 - 17.00 uur / maandag & dinsdag op afspraak / koopzondag 12.00 - 16.00

Page 15: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 15

Grote belangstelling voor jaarlijks evenement met ook Baby Blue

Start kaartverkoop Welcome to Sati sfacti onHet lijkt nog even weg, maar het is zo weer zaterdag 9 januari, voor Sati sfacti on de traditi onele tweede za-terdag van januari waarop Welcome to Sati sfacti on plaatsvindt. De belangstelling voor kaarten is groot, zo blijkt uit de reserveringen die via de website al worden gedaan. De werkelijke kaartverkoop start op 19 decem-ber in De Kentering. Tussen 11.00 en 13.00 uur kunnen kaarten worden gekocht en gereserveerde kaarten worden afgehaald.

Door Herman van Dinther

Al veel meer kaarten dan vorig jaar om deze ti jd zijn er gereser-veerd door Vrienden van Sati s-facti on maar ook andere belang-stellenden. Zoals elk jaar stelt de organisati e een limiet aan het aantal bezoekers. Het streven is namelijk dat de bezoeker zich niet alleen vrij kan bewegen, maar ook dat er gedanst en ge-zellig gekletst kan worden. Voor velen is het een jaarlijks weer-zien, die tweede zaterdag van januari. De line up is er weer eentje om van smullen. Maar liefst zes co-verbands onder één dak, met een heel afwisselend repertoire. De drie zalen van De Kentering bieden een podium voor de muzikanten die hun enthousi-asme alle ruimte kunnen geven om het publiek te vermaken. Een publiek dat qua leeft ijd steeds gevarieerder is en dat absoluut aan zijn trekken komt door de verschillende muziek-sti jlen. Rock, soul, disco, pop en Nederlandstalig, het komt al-lemaal aan bod. De Theaterzaal en de Blauwe Zaal zullen geen moment leeg zijn, de ene band wisselt lekker vlot af met de an-dere. In het bovenzaaltje speelt één band die af en toe een korte pauze houdt.

Zes coverbandsOrganisator Sati sfacti on heeft het hele jaar ogen en oren wijd open en is steeds op jacht naar geschikte bands voor het evene-ment Welcome to Sati sfacti on.

Belangrijk daarbij is niet alleen de kwaliteit, maar ook het re-pertoire. Het gaat tenslott e om een goede balans in het gebo-den programma maar ook om in te spelen op de voorkeuren van de bezoekers. Alti jd weer een fl inke uitdaging voor het kwar-tet scouts dat steeds naarsti g zoekt naar het goede gevoel bij de bands. Een geweldig schot in de roos is de keuze die gemaakt is voor Baby Blue (foto). De band schiet als een komeet omhoog qua populariteit, de media ver-dringen zich voor interviews, organisators van evenementen weten niet hoe snel zij Baby Blue moeten vastleggen. Sati sfacti on deed dat een paar maanden ge-leden gelukkig al. Op hun web-site lees je: ‘De zes jongens van deze formati e nemen hun en-thousiasme mee naar ieder op-treden. Vanaf de eerste minuut wordt het publiek geboeid door het pakkende repertoire en staat de boel op z’n kop! Ongeacht het ti jdsti p. Ongeacht de locati e. On-geacht het publiek. Keer op keer is het raak! Baby Blue verovert in een razend tempo het live-circuit, van kroegen tot grote feestt enten, en supportshows voor de Dijk, BZB en de Golden Earring.’Leuk dus om bij Welcome to Sati sfacti on kennis te maken met deze populaire groep. Dat neemt niet weg dat de andere vijf bands zeker ook meer dan de moeite waard zijn. Een aantal van hen heeft dat al eerder be-wezen in De Kentering. Een korte beschrijving van de an-

dere 5 formati es:

Dafunq: Vorig jaar was deze band ook van de parti j en dat op-treden was een toppertje. Sati s-facti on is dus hartsti kke blij dat Dafunq weer deel uitmaakt van de programmering. De negen-koppige band brengt pop, soul & dance. Dafunq swingt door de ti jd met nummers van James Brown tot Jessie J. en van Earth Wind & Fire tot Bruno Mars. En dat alles met een groots muzi-kaal gemak.

Mevrouw van Heck: ‘Wè Gij’….zou Mevrouw van Heck zo maar eens kunnen zeggen. Muziek met ballen, dat typeert de band. Maar wat wil je, als Mevrouw van Heck een aantal giganten van de voormalige Checkpoint Charlie in de gelederen heeft . De band laat je genieten van soul, rock, R&B en funk.

Tin Soldiers: Een nieuwkomer in de gelederen. Vijf jonge mu-zikanten spelen van alles en nog wat uit de sixti es. Van rock ‘n’ roll en vroege beat tot en met de Flower Power van Woodstock. Engelse Mod-rock van the Kinks en the Who, Amerikaanse West-coast hippe-tunes van Lovin’ Spoonful en Crosby, Sti lls, Nash en Young, vett e soul van Oti s Redding en Same & DaveAlle . De mannen van Tin Soldiers heb-ben allen een conservatorium- of rockacademie studie gevolgd.

Act ‘83: In 2011 stond de band voor ’t laatst op de planken met

Welcome to Sati sfacti on. Hoog-ste ti jd dus voor een hernieuwde kennismaking. En dat is maar goed ook, want Act ’83 heeft niet sti lgestaan. Sterker nog: De band klinkt als nooit tevoren. Naast stevige covers uit de jaren 70 en 80 brengt de zevenkoppige formati e ook hedendaagse hits.In het gentre rock, pop, soul en funk als hoofdmoot.

Purple Haze: Terug op het ‘oude’ nest van Welcome to Sa-ti sfacti on. En daar zijn we maar wat blij mee. In 2014 speelde Purple Haze al het dak eraf bij d’n As in Empel ti jdens ON TOUR en dat waait dan weer over naar De Kentering in Rosmalen. Met nummers van de Golden Earring, Hunters, Deep Purple , CCR en andere ‘zware jongens’ gaan de mannen je laten rocken van de eerste tot laatste minuut.

Kaartje kopenWelcome to Sati sfacti on is een evenement met een gemoede-lijke sfeer. Een prima gelegen-heid om met vrienden, familie, buren of wie dan ook een heer-lijk avondje uit te gaan. De avond begint om 20.00 uur en eindigt om 2.00 uur. Kaartjes zijn vanaf 19 december te koop voor € 17,50 bij Partycentrum De Ken-tering aan de Dorpsstraat en Primera op de Driesprong in Ros-malen. Vrienden van Sati sfacti on hebben recht op korti ng. Zo’n kaartje kost dan € 12,50. Wil je op safe spelen, dan is het ver-standig om nu al te reserveren via www.sati sfacti onrosmalen.nl

Page 16: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 16

Recreati ewoningIk krijg de laatste ti jd veel vra-gen over de fi scale kwalifi cati e van recreati ewoningenKwalifi ceren deze fi scaal nu als woningen of niet-woningen?

Door diverse rechtbanken wor-den de laatste ti jd in deze te-genstrijdige uitspraken gedaan. Zo heeft rechtbank Gelderland onlangs geconcludeerd dat recreati ewoningen fi scaal kwalifi ceren als niet-woningen. De reden hiervoor is dat de woonfuncti e bij recreati ewoningen ondergeschikt is aan de recreati eve functi e en het verblijf meestal van niet-duurzame aard is. Deze uitspraak staat ech-ter lijnrecht tegenover uitspraken van andere rechtbanken. Zij kwamen in soortgelijke procedures tot de tegenovergestelde conclusie en kwalifi ceerden recreati ewoningen fi scaal wel als woning. Tegen de uitspraak van rechtbank Gelderland is inmid-dels cassati e ingesteld.

Het fi scaal wel of niet kwalifi ceren als woning heeft belangrijke gevolgen voor de inkomstenbelasti ng (als de recreati ewoning met een hypotheek is gefi nancierd, kan dan de hypotheek-rente fi scaal worden afgetrokken of niet?), de onroerende-zaakbelasti ngen (mogelijke lastenverhoging zowel in de sfeer van de eigenaren- als de gebruikersheffi ng), maar ook de overdrachtsbelasti ng (zo geldt de verlaging van het tarief voor overdrachtsbelasti ng van 6% naar 2% uitsluitend voor de ver-krijging van woningen).

Mocht u nu vragen hebben over de fi scale gevolgen van uw recreati ewoning, neem dan contact op met Adviesbureau Vro-mans! [email protected] / www.advr.nl.

Adviesbureau VromansRijshoeve 1, 5382 KX Vinkel06 10 97 31 01, [email protected]

Rikken en jokeren bij het gilde in GemondeOp 4 december kunt u bij het gilde St-Anthonius St-Sebasti aan weer kaarten in gildeaccommodati e Datmunda aan de Kaalhoefsteeg in Gemonde. De aanvang is 20.00 uur de zaal gaat een half uur eerder open. Deelnemen kost €2,50 per persoon.

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL

Met Autobedrijf Vinkel veilig de winter doorDe eerste tekenen van de winter hebben zich inmiddels laten zien. De temperaturen zakken ‘s nachts al weer onder het vriespunt en snel zal ook de eerste sneeuw vallen. Voor het verkeer betekent de winter vaak veel narigheid. De risico’s van de winterse omstandig-heden kunt u het beste te lijf met winterbanden. Bespaar niet op je veiligheid, ook niet in de winter. Door de rubbersamenstelling en het profi el van winterbanden hebben deze een kortere remweg en meer grip dan zomerbanden bij lagere temparaturen.

Vijf weetjes over winterbanden1. Bij 7 graden en lager vermindert de grip van zomerbanden.2. Het speciale profi el van winterbanden zorgt voor betere wateraf-voer, dus minder kans op aquaplanning en slipgevaar.3. Winterbanden hebben een opti maal wegcontact dankzij de speci-ale rubbersamenstelling.4. Winterbanden hebben een betere bestuurbaarheid ti jdens het remmen en uitwijken.5. Winterbanden kosten niet meer, maar zijn een slimme investering. Je bespaart immers de zomerbanden.

Winteraanbiedingen Wees voorbereid op de ijzige wegdekken en bespaar niet op veilig-heid, ook niet in de winter! Kies daarom voor winterbanden en kom langs bij Autobedrijf Vinkel. Autobedrijf Vinkel heeft volop speciale aanbiedingen in winterbanden van kwaliteitsmerken als Vrestein en Novex. Al voor € 61,- heeft u een Vredestein 155/65 14 7T Snowtrac 5 winterband. Voor € 51,- een 155/65 14 79T XL Snow Speed 3 win-terband van Novex. Autobedrijf Vinkel geeft u graag advies of een vrijblijvende prijsopgave via tel. 073-5321607.

U vindt Autobedrijf Vinkel aan de Lindenlaan 14 in Vinkel. Geopend van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 18.00 uur uur, op dins-dagavond tot 20.30 uur en op zaterdag van 9.00 tot 12.00 uur.Ga voor meer winteraanbiedingen eens langs of houd de Facebook-pagina goed in de gaten! Meer informati e vindt u ook op de website: www.autobedrijfvinkel.nl

Prijskaarten in de HuifIn de Huif in Sint-Michielsgestel kunt u maandag 7 december van 13:30 tot 16:30 uur weer rikken en jokeren om een leuke prijs in na-tura. De organisati e is in handen van Mindervalidenvereniging Helpt Elkander. U kunt inschrijven vanaf 13:00 uur en de middag duurt tot uiterlijk 17:00 uur. Ook niet-leden zijn van harte welkom.

Page 17: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 13

Ton VosMachinale TiMMerwerken

Nieuwekampen 36 5382 JN Vinkel | Tel. 073 - 5324565

Voor het vervaardigen en plaatsen van ramen, deuren en kozijnen

foto

: Hen

k va

n Es

ch

Kaathoven 55383 KV Vinkel

Telefoon: 0413 - 22 94 28Mobiel: 06 26 33 04 87

J. van den BraakGrondverzet en verhuur

Lindenlaan 14 ● 5381 GK Vinkel ● [email protected]

www.autobedrijfvinkel.nl

www.vandersangentuinhout.nlBosschebaan 53 - Heesch - 073 532 12 35

Open: ma. t/m vr. 08.00 - 17.30 uur en za. 08.30 - 13.00 uur

Voor al uw maatwerk!

tuinHuisjes - speeltoestellentuinafscHeidingen - overkappingen

Volg ons op:

www.vandersangentuinhout.nlBosschebaan 53 - Heesch - 073 532 12 35

Open: ma. t/m vr. 08.00 - 17.30 uur en za. 08.30 - 13.00 uur

Voor al uw maatwerk!

tuinHuisjes - speeltoestellentuinafscHeidingen - overkappingen

Volg ons op:

www.vandersangentuinhout.nlBosschebaan 53 - Heesch - 073 532 12 35

Open: ma. t/m vr. 08.00 - 17.30 uur en za. 08.30 - 13.00 uur

Voor al uw maatwerk!

tuinHuisjes - speeltoestellentuinafscHeidingen - overkappingen

Volg ons op:

Voor al uw maatwerk! Volg ons op en

'T WERKT IN vINKEL

Gouden Vogelvereniging Vogelpracht VinkelVogelpracht Vinkel bestaat dit jaar 50 jaar. Zij vierde dat met een prachti ge jubileumshow en een recepti e in zaal Den Driehoek en Vinkel afgelopen weekend in zaal Den Driehoek.

Vogelpracht Vinkel mocht deze show organiseren als lid van de Kring Maasland-Meierij. Vele belangstellende zagen de tentoonstelling met bijna 550 vogels in een mooi aangeklede zaal. Vogelpracht had een mooie variati e in kleuren en soor-ten te tonen. Van het slechts 9 cm grote Goudbuikje, tot de reus onder de pape-gaaien, de bijna 90 cm grote blauw gele ara. De vogels werden ingezonden door bijna 50 kwekers.

GeslaagdDeze week zijn Linda Hubers en Chantal de Wit ge-slaagd voor assistent drogist en Conny Hubers voor drogist. Binnenkort een uitbreiding van ons assorti -ment zelfzorg medicijnen bij Coop Hubers. Dames van harte gefeliciteerd

© Kimberley van Nuland

Page 18: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 18

MEGASTORE VUGHTMEGASTORE VUGHTwww.brabantshandelshuis.nl

Gespecialiseerd in inkoop en verkoop van partijhandel voor bedrijven, particulieren, ondernemers, handelaren,

verenigingen, stichtingen, webwinkels. Ook voor deurwaarders, curatoren en verzekeraars. Sinds jaren

een begrip in BRABANT!

De Schakel 6 Vught (naast Action)

Geopend van maandag t/m zaterdag van 10.00-17.00 uur

www.brabantshandelshuis.nl

voor alles geldt: op is op!

NICKELSON DAMES WINTERJASSENNormaal v.a. € 249,95Nu uitzoeken voor slechts € 79,95

Verkrijgbaar in 3 kleurenin de maten s, m, l en xl 79.95

VOOR SLECHTS

Page 19: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 19

Q –Bike groeit als kool met fi etsen en wintersport

Fiets de schuur in en de ski’s onderbindenDe passie voor zijn vak straalt van het gezicht van de 28-jarige Rosmalenaar Ruud van der Plas. Ruim twee-eneenhalf jaar geleden begon hij zijn fi etsenwinkel in een bescheiden pandje aan de Hoogstraat in Rosma-len. Hij groeide al snel uit zijn jas en verhuisde een klein half jaar geleden naar de Weidestraat 22, vlakbij de Boerenbond. Vorig jaar opende de ambiti euze onder-nemer ook een zaak in Nuland.

Door Herman van Dinther

De wintermaanden zijn voor fi etsenwinkels een stuk rusti ger dan het voorjaar, zomer en na-jaar. Ruud broedde al een ti jdje op plannen om ook in de win-termaanden dynamisch bezig te kunnen zijn. Dat resulteerde in het besluit om in zijn winkel ook een assorti ment wintersportarti -kelen op te nemen. Ski’s, snow-boards, de bijpassende schoe-nen, handschoenen, helmen vullen de komende maanden een deel van de winkelruimte aan de Weidestraat. Ruud: “We voeren de beste merken tegen heel scherpe prijzen. We bieden alles aan tegen de helft van de nieuwprijs. Voor de duidelijk-heid, alle arti kelen zijn hagel-nieuw. Mensen kunnen ook bij ons terecht voor het onderhoud van ski’s en snowboards. Wij hebben goede afspraken met Wax-it uit Oosterhout. Dat be-drijf slijpt met professionele ap-paratuur de materialen.”Je kijkt je ogen uit wanneer je een rondgang maakt door de winkel. Schoenen en andere

spullen in de meest felle en trendy kleuren, maar ook in de wat meer neutrale kleuren is er volop aanbod.Ruud: “Er zijn mensen die hun wintersportspullen huren in de wintersportplaats die zij als hun bestemming kiezen. Maar wan-neer zij een beetje kien inkopen bij ons dan kopen zij voor dezelf-de huurprijs een leuke set ma-teriaal en verdienen dus in een seizoen al hun geld terug.”

Kopen goedkoper dan huurWintersporters zullen blij zijn met een winkel in de buurt met een dergelijk assorti ment. Het aanbod in de omgeving is niet echt groot.“Wij denken snel een mooie klantenkring op te bouwen zoals ons dat ook lukt met ons acti vi-teiten op fi etsengebied. Intus-sen staan wij als Q-Bike bekend om onze service en kwaliteit. Tachti g procent van onze klanten komt hier terecht door mond-tot-mond reclame. En daar zijn wij trots op. Het geeft zo’n vol-

doening om tevreden klanten te hebben die daarom ook blijven terugkomen. We hebben een haal- en breng service. Dat stel-len mensen erg op prijs en het biedt tegelijkerti jd een baan voor een medewerker die lang geen kans had op de arbeids-markt.Ook zijn we niet fl auw met ga-ranti e. Gaat er iets kapot buiten de garanti eti jd dan knijpen we uit coulance nog weleens een oogje dicht.”

Kwaliteit vooropHoewel de gangbare fi etsen in ruime mate staan opgesteld, zowel nieuw als gebruikt, is de E-bike toch belangrijk in de jaaromzet. “De klant heeft een ruime keuze, ook hier in nieuw en gebruikt. Over het geheel genomen zitt en we in het wat hogere segment omdat we kwa-liteit wel heel belangrijk vinden. Dat betekent overigens niet dat we ons alleen op senioren rich-ten. We hebben ook veel model-len en uitvoeringen die jongeren aanspreken. Qua kleur is er veel keuze maar ook stoere omafi et-sen en trendy kleuren zijn er volop.”

Ook voor jongeren“Opvallend is dat steeds meer vrouwen komen informeren naar elektrische fi etsen voor hun dochter of zoon. Sinds de aanleg van het Maximakanaal is het best pitti g om van Rosmalen naar Den Bosch of elders te fi etsen. Veel jongeren hebben vrienden

in Maaspoort of zitt en in Den Bosch op school. Met tegenwind en een zware boekentas is fi et-sen zonder ondersteuning niet alti jd een pretje. Ouders komen hun kinderen vaak graag tege-moet door de aanschaf van een elektrische fi ets. Het is echt niet meer zo dat een fi ets met trapondersteuning wordt geassocieerd met de ou-dere leeft ijd. Het gemak dient ook de jonge mens. Fabrikan-ten spelen daar op in door hun assorti ment uit te breiden met modellen die de jeugd aanspre-ken.”

VerkeersoverlastOndernemers aan de Wei-destraat klagen steen en been over de bereikbaarheid. Al een paar maanden ligt de straat open waardoor klanten de win-kels moeilijk kunnen vinden en bereiken. “Ik had bordjes ge-plaatst om de klant de weg te wijzen. Maar ik had al snel de gemeente op mijn dak en moest de bordjes verwijderen. Maar een fatsoenlijke omleidingsroute wordt er niet door de gemeente aangebracht. Wat de medewer-king van de gemeente betreft kan ik al een boek vol schrijven met negati eve ervaringen. Van sti mulering van ondernemers waarmee de gemeente graag pronkt merk ik heel weinig. Inte-gendeel zelfs. Maar goed, klagen levert niks op, ik besteed mijn energie liever aan mijn klanten. Wanneer die tevreden zijn en blijven dan ben ik dat ook.

Page 20: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 20

Nieuw VervoersPunt Gemonde zoekt chauff eursOp 29 september jl. vond de DorpsAvond plaats in Gemonde. De grote opkomst op deze avond resulteerde in een groep dorpsbewoners die daadwerkelijk aan de slag wil gaan om de leefb aarheid in de Germonde te verbeteren. Eén van de twee bestaande werkgroepen richt zich op het opzett en van een VervoersPunt in Gemonde.

VervoersPuntOnder begeleiding van Parti s en SWO (Sti ch-ti ng Welzijn Ouderen) zijn een zestal dorps-bewoners aan de slag gegaan met het ver-voer voor dorpsbewoners uit Gemonde die behoeft e hebben aan vervoer maar dit zelf niet hebben. Juist omdat Gemonde weinig voorzienin-gen heeft , zijn Gemondenaren aangewezen op de voorzieningen in de andere kernen. Hierdoor is vervoer een belangrijk middel om zelfstandig te blijven en mee te kunnen blijven doen in de samenleving. Het VervoersPunt is bedoeld voor Gemon-denaren die geen beroep kunnen doen op buren, familie of kennissen. Het gaat dan om vervoer voor bv. boodschappen, het zieken-huis, de huisarts, de kaartclub, familie, het koor, e.d.

Chauff eurs gezochtOm daadwerkelijk te kunnen starten zijn we nog op zoek naar vrijwillige chauff eurs. De chauff eur vervoert dorpsbewoners die daar behoeft e aan hebben met de eigen auto. Hiervoor krijgt de chauff eur een onkosten-vergoeding van € 0,30 per km. Dit wordt rechtstreeks afgerekend met diegene die wordt vervoerd. De inzitt enden-, ongeval-len-, en aansprakelijkheidsverzekering zijn geregeld via een collecti eve vrijwilligers-verzekering die SWO heeft afgesloten. De prakti sche invulling van het VervoersPunt is afh ankelijk van de wensen en mogelijkheden van de chauff eurs. U heeft als chauff eur dus inspraak bij de opzet van het VervoersPunt.

Interesse of meer weten? Neem dan vrijblij-vend contact op met SWO via telefoonnum-mer 073-5940440 of [email protected]

Drukke maand voor Fair trade CadeauwinkelDe medewerkers van Wereldwinkel Ros-malen hebben het in de decembermaand alti jd erg druk. Veel Rosmalenaren hebben de goede gewoonte om hun kerstcadeaus in hun fair trade winkel te kopen. Dat gebeurt in de vorm van een kerstpakket voor familie of vrienden, of een symbolisch cadeau voor een relati e. De inkopers hebben daar ook weer op gere-kend. Er is volop aanbod op het gebied van food, maar vooral kunstvoorwerpen zijn in trek. Prachti ge kerstgroepen uit de derde wereld en beelden en sieraden in mooie kleuren. Moeilijk kiezen, dat wel. Maar een cadeau uit de Wereldwinkel heeft alti jd een extra betekenis. Mensen in kansarme ge-bieden helpen een goede boterham te ver-dienen, wat is er in deze kerstti jd mooier? Wereldwinkel Rosmalen is er trots op daar-aan mee te mogen werken en is dan ook te vinden op verschillende kerstmakten in onze omgeving, en dit jaar zelfs met een kraam op de donderdagse weekmarkt!

Page 21: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 21

Gemeente Sint-Michielsgestel inspecteert bomenbestand

“Met bomen ben je nooit klaar!”Jaarlijks inspecteert de gemeente Sint-Michielsgestel een deel van haar bomen. “Daarbij kijken we of bomen gezond zijn, veilig zijn en of ze gesnoeid moeten worden. Bomen langs drukke wegen en in de dorpscentra inspecteren we va-ker, net als grote, oude bomen en bomen waar in de buurt werkzaamheden in de grond zijn uitgevoerd. Bomen langs minder drukke wegen en bomen in de wijken inspecteren we minder vaak.” Dit jaar zijn de bomen langs de doorgaande wegen in Den Dungen/Maaskantje en Gemonde geïnspec-teerd. “Ook hebben we extra gekeken naar onze kastanjes en essen, omdat deze bomen bedreigd worden door een aantal boomziektes.”

De inspecti e van alle bomen in Berlicum in het gebied dat ligt ten zuid-oosten van de Runweg-Werststeeg is in volle gang. “Bij een inspecti e bekijken we per boom naar ontwikkeling, naar veiligheidsrisico’s, conditi e en snoeibehoeft e.”Uit de inspecti egegevens volgt een snoeiplan. De gemeente snoeit soms ook naar aanleiding van meldingen of verzoeken van inwoners. Snoeien is niet alti jd hetzelfde. Hoe een boom ge-snoeid moet worden, is afh an-kelijk van leeft ijd, standplaats en soort.“In de ‘jeugdfase’ vormen we de boom geleidelijk zodat een ti j-delijke kroon ontstaat. De boom krijgt hierdoor een goede start. Deze vorm van snoei vindt voor-al vanaf de grond plaats, met een stokzaag.” “In de ‘halfwasfase’ kronen we de boom op en verwijderen we dubbele toppen en beschadigde en schurende takken”. Bij bomen langs voet- en fi ets-paden snoeit de gemeente voor een vrije doorgang, de onder-ste takken tot 2,5 meter hoogte weg, bij wegen tot 4,5 meter. Dit wordt ook wel het ‘opkronen’ van bomen genoemd. “Omdat boomtakken bij nat weer kun-nen gaan doorhangen, kronen we bomen langs wegen meestal nog hoger op, van 4,5 tot 6 me-ter hoogte. Deze werkzaamhe-den voeren we meestal uit met een kleine hoogwerker. Dit jaar,

volgend op de boominspecti e uit 2014, snoeien we vooral in Sint-Michielsgestel. Vrijstaande bomen in plantsoenen en par-ken kronen we zo min mogelijk op. Hier willen we de bomen juist zo natuurlijk mogelijk laten uitgroeien.”In de ‘volwassen fase’ is er niet veel snoei meer nodig. “We ver-wijderen alleen beschadigde, schurende of gebroken takken en dood hout uit de kroon. Dit werk gebeurt met een grote hoogwerker. Dit jaar snoeien we onder andere grote bo-men aan de Gemondseweg, Ceintuurweg, Eikenlaan, Mgr.Hermuslaan, Nieuwstraat, Hooi-donk-Poeldonk, Spurkstraat, Poeldonksedijk, Koesteeg en Nieuweweg.”“Met goede begeleidingssnoei werken we toe naar bomen met een evenwichti g uitgegroeide kroon die nog jaren behouden kunnen blijven. Veel werk verder en pas na jaren worden wij allen beloond met grote, volwassen bomen die duurzaam bijdra-gen aan die groene uitstraling van onze gemeente. Die groene uitstraling willen we behouden voor de volgende generati es.”Snoeiwerkzaamheden aan ge-meentelijke bomen worden in opdracht van de afdeling Uit-voering uitgevoerd door een boomverzorgingsbedrijf of door medewerkers van de gemeente. “Snoeihout dat vrijkomt voeren we af naar de gemeentewerf

Bossen Bernheze worden uitgedundDe bossen van Bernheze worden de komende weken uitgedund. Dat betekent dat er bomen worden geveld om de overige bomen in het bos meer groeiruimte te geven. Het gaat om de gemeen-tebossen tussen Nistelrodesedijk en Kampweg en de bossen bij Heisewal en Heibloemsedijk. De bomen die geveld worden zijn oranje gemarkeerd.

De gemeente Bernheze streeft naar een gevarieerder bos met meer afwisseling en natuurwaarde. Zo krijgen inheemse loofb o-men en markante bomen meer groeiruimte. “We maken ook een aantal open plekken, waardoor er licht op de bodem valt en er kruiden en struiken kunnen groeien. Ook hebben bomen hier de kans zich te verjongen. Op den duur groeien de jonge boompjes uit tot volwassen bomen, waardoor de open plek weer dicht-groeit.”De gemeente spaart bomen met specifi eke natuurwaarden, zo-als nestbomen van roofvogels. Deze bomen hebben een groene markering gekregen. “Voordat we het werk starten, hangen we informati ebordjes op de plekken waar we de bossen gaan uit-dunnen. Daar vindt u meer informati e over de werkzaamheden.”

of versnipperen ter plaatse. We stellen geen vrijkomend snoei-hout beschikbaar aan onze bur-gers.”Ziet u een gemeentelijke boom met nieuwe schade, zoals (uit)gebroken takken, aanrijschade

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL

of plotselinge afsterving? Meld dit bij Wijkbeheer, op werkda-gen bereikbaar tussen 10 en 12 uur via telefoonnummer (073) 553 1200 of direct online via www.sint-michielsgestel.nl/inwoners/wijkbeheer.

Page 22: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 22

Dinsdag 1 december·Heeswijk-Dinther, Kienen in CC Servaes Vogelvreugd en Buurtvereniging Schoolstraat·Nuland, Oud papier gilde

Woensdag 2 december·Rosmalen, Late Night Shopping·Heeswijk-Dinther, Kasteel Heeswijk Toeac en Sax & Stix: 20.00 uur. Entree 25 euro. Reserveren verplicht via kasteelconcertenhees- [email protected].·Nistelrode, Bibliotheek, Zwarte Piet leest voor, aanvang 15.00 uur.·Heesch, Zwart Piet leest voor in de bibliotheek·Heesch, de Pas Dokter van Bernhoven @ de regio: Reumatologie 2.0·Dinther, Kienen KBO CC Servaes

Donderdag 3 december·Heesch, gratis inloop spreekuur kinderfysio bij kinderopvang Piekobello·Heeswijk, Boodschappenbus naar Berlicum vertrek vanaf Cunera/De Bongerd ·Loosbroek, Handwerkcafé CC De Wis

Vrijdag 4 december·Dinther, Kaartavond KBO CC Servaes

Zaterdag 5 december·Nuland, oud papier buitengebied·Vinkel, Sterrenwacht Halley: Ster van Bethlehem·Berlicum, Norbertusparochie en de Vincentius vereniging Den Dungen

Zondag 6 december ·Nistelrode, Open dag Langenhuizen Agrarisch Loon- en Grondverzetbedrijf·Dinther, Kaarten Vogelvreugd CC Servaes

Maandag 7 december ·Heesch, Inloopspreekuur Lokaal FNV/Maasland Bernheze ‘t Dorp 142 ·Nuland, Studiedag Hoogakker leerlingen vrij

Dinsdag 8 december·Nistelrode, Zonneochtend Zaal ’t Tramstation·Dinther, Kienen Vogelvreugd CC Servaes

Woensdag 9 december·Nistelrode, Workshop Biotensor bij Centrum Maia·Middelrode, Diaserie huizen en bewoners Wamberg, Oude Bossche Baan en Hasseltesedijk in de Moerkoal

Donderdag 10 december·Heeswijk, Toneelvereniging Kantlijn Willibrorduscentrum

Vrijdag 11 december·Nistelrode, BOBZ Dorpshuis ·Nuland, Kerstknutselavond Jeugdbelangen·Heesch, Popkwis in de Pas·Den Bosch, zingt Hollands·Den Dungen, Filmhuis Litserborg draait A Thousand Times Goodnight

Zaterdag 12 december·Maaskantje, Kerstmarkt·Maaskantje, Voorverkoop Tonpraoten·Nistelrode, Thijs van de Meeberg in CC Nesterlé ·Nuland, Lasergames Ons Honk·Heeswijk, Toneelvereniging Kantlijn Willibrorduscentrum·Berlicum, Norbertusparochie en de Vincentiusvereniging Den Dungen

Zondag 13 december·Heeswijk, Toneelvereniging Kantlijn Willibrorduscentrum·Dinther, Kaarten Vogelvreugd CC Servaes

Maandag 14 december·Oss, Alzheimercafe

Dinsdag 15 december·Dinther, Kienen Vogelvreugd CC Servaes

Woensdag 16 december ·Nistelrode, Zonnebloem Kerstviering Zaal ’t Tramstation ·Nistelrode, Kerstviering Heemkamer Nistelrode ·Nuland, Kerstviering KBO

Donderdag 17 december·Nistelrode, Oud papier buitengebied·Loosbroek, Handwerkcafé CC De Wis

Vrijdag 18 december·Dinther, Kerstparty I-Meet

Uw evenement ook in de agenda? Op onze site thuisinhetnieuws.nl kunt u zelf al uw data toevoegen. Deze worden dan automatische geplaatst in de kalender op de site en op deze agenda-pagina. Klik op de site op de optie ‘meld activiteit’ rechtsonder op de voorpagina.

Page 23: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 231 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 23

Goed uit Geffen

Dorpstraat 26, GeffenTel. [email protected]

TROTS VAN DE KEURSLAGER

Ambachtelijk beenhammetje met GRATIS saus(diverse soorten)

500 gram

895

KEURSLAGERKOOPJE

4 slavinken + 4 varkens- saucijzen

samen 695

SPECIAL

Carpaccio rosso

100 gram245

VLEESWARENKOOPJE

Bij 150 gram gebraden kiprollade

GRATIS100 gram kipsalade

Aanbiedingen zijn geldig van 7 t/m 12 december 2015

Neem onze lekker sappige beenham. Een aanrader op een smakelijk broodje, maar ook heerlijk als onderdeel van de maaltijd.

Jeroen Keizer, keurslager

We zitten al volop in de

KerstsfeerLoop gerust eens binnen...

Geff ense winkeliers en horeca presenteren zich in kerstsfeer op zaterdag 12 december

Late Night Kerst Shopping in Geff enOp zaterdag 12 december presenteren de Geff ense winkeliers en horeca zich ti jdens de eerste editi e van Late Night Kerst Shopping in Geff en. Van 18.00 tot 23.00 uur komt u op het Dorpsplein en in de Dorps-traat helemaal in de juiste kerstsfeer. De winkels zijn geopend en er zijn marktkramen, diverse buitenter-rassen met muziek, glühwein, warme chocolade-melk, diverse proeverijen, optredens van een zang-koor en een draaimolen voor de kinderen.

Het initi ati ef van deze eerste editi e van Late Night Kerst Shopping is genomen door de winkeliers, horeca en consultancy van onder-nemersvereniging ‘Ondernemend Geff en’. De winkeliers van deze vereniging die gevesti gd zijn in de Dorpstraat (van Wielerhuis De Meulenreek tot en met Café Zaal de Gouden Leeuw) zijn de hele avond geopend. Een deel van de overige winkeliers en horeca presenteert zich op het sfeervolle Dorpsplein.

Sfeervol DorpspleinHet Dorpsplein is deze avond het centrum van alle gezelligheid. Het hele plein is sfeervol aangekleed met kerstverlichti ng en ui-teraard is de Kerstman met zijn arrenslee aanwezig om de jongste bezoekers te verrassen met wat lekkers. Diverse Geff ense win-keliers die hun winkel buiten het parcours hebben, presenteren zich in een kerstkraam. De gezamenlijke horeca zorgt voor diverse

buitenterrassen met sfeervolle muziek, Glühwein, warme choco-lademelk, gebak en andere warme en koude dranken. In de kiosk worden bovendien enkele optredens verzorgd door een zangkoor en de kinderen kunnen zich vermaken in een draai-molen. Proef de hele avond bovendien de lekkerste kersthapjes in diverse proeverijen of geniet van popcorn of een overheerlijke oliebol.

Wil je kersti nkopen doen of heb je gewoon zin in een gezellige avond? Kom dan op zaterdag 12 december naar dit sfeervolle ‘shopping event’ in de dorpskern van Geff en. U bent van harte welkom. De avond begint om 18.00 uur en het programma eindigt rond de klok van 23.00 uur. De entree is uiteraard helemaal grati s.

Kijk voor meer informati e op Facebook (Late Night Kerst Shopping Geff en) of op www.ondernemendgeff en.nl

Late Night Kerst ShoppingGeff en

zaterdag 12 december18-00-23.00 uur - grati s entree

Page 24: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 24

JORGE FIREWORKSNU GEWOON BIJ LEEWIKA JE HOEFT NIET MEER NAAR HET BUITENLAND

BESTELLEN VIA WWW.LEEWIKA.NL

JW03 Solaris 12 shots (150 gr) € 14.95

JW03 Solaris

14.95

JW21 Condor

24 shots (192 gr) € 23.99

JW21 Condor

24 shots (192 gr) € 23.99

GOED GEVULDE POTTEN VOOR EEN POOLSE PRIJS

JW20 Don’t worry be happy

25 shots (190 gr) €19.95

JW21 JW21

23.99

24 shots (192 gr)

19.95

JW2000 Exclusive 35 shots (490 gr)

€49.95

JW04 Uran 25 shots (170 gr)

€14.95

JW4060 Styx 16 shots (240 gr)

€16.50

JW06 Kasjopeja 16 shots (140 gr)

€ 9.50

Openingstijden 29 december van 09:00 tot 20:00 uur 30 december van 09:00 tot 20:00 uur31 december van 09:00 tot 17:00uur

Het overig vuurwerk kunt u online bestellen! WWW.LEEWIKA.NL

Wilt u JORGE fireworks bestellen? Laat het weten via de mail

Page 25: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 25

Goed uit Geffen Luxe kerstborrelop vrijdag 18, zaterdag 19 en zondag 20 december

Groots 4-gangenbuffet en 3 uur onbeperkt consumpties,voor € 29,95 all in.

Reserveren kunt u via [email protected]

Voor meer informatie kijk op onze websitewww.goudenleeuwgeffen.nl of op onze facebookpagina.

Café-Zaal de Gouden Leeuw

Dorpstraat 5, 5386 AK Geffen, tel. 073-5321257

Menu Kerstborrel: • Bospaddestoelenstoep• Kippensoep• Carpaccio• Zalmcocktail

• Ossehaaspuntjes in rode portsaus

• Geffense Ham• Gegrilde kippendijen• Tagliatelle met garnalen,

courgette en chilisaus

• Witlof met ham en kaas• Sperziebonen met spek omringd• Stoofpeertjes

• Aardappelgratin• Aardappelwedges

Verschillende soorten kleine glaasjes:• Smoothie met bosvruchten en

mango• Monchou• Crème brulee• MousseEtc

Altijd geholpen dooriemand die u kent

Ook voor hulp bij overstappen

Nu € 50cadeau bij onze betaal-rekening*

ColhofDorpsplein 195386 CL GeffenT 073-5322135E [email protected] www.colhof.nl

* Alle

en in

com

bina

tie m

et e

en R

egio

Bank

spaa

rrek

enin

g. S

tap

over

en

laat

uw

inko

men

stor

ten.

Vra

ag n

aar d

e vo

orw

aard

en.

Werkzaamheden Heesterseweg gereed

Het ontbrekende deel van het fi etspad tussen Nu-land en Oss nadert zijn voltooiing. Aannemingsbe-drijf T.v.d.Haterd B.V. uit Geff en hoopt de werkzaam-heden, pal voor de eigen deur, deze week te kunnen afronden. Daarmee is een belangrijke stap gezet in het opti maliseren van de veiligheid in de fi etsverbin-ding met name ook voor de schoolgaande jeugd.

Een aanpassing van de verkeerssituati e ter plekke was dringend noodzakelijk. De situati e met name in de bocht was onoverzichte-lijk en daardoor gevaarlijk met veel fi etsverkeer op de weg. Juist omdat op het stukje tussen rotonde op de Papendijk en de Doe-len een fi etspad ontbrak. Zeker in de wintermaanden wanneer het grootste gedeelte van de schooljeugd in het donker van en naar huis moet fi etsen was het in combinati e met druk woon-werkverkeer en vaak ook nog eens zwaar vrachtverkeer soms echt tricky.Om ruimte te maken voor het fi etspad is de bestaande sloot aan de noordzijde gedempt en is voorzien in een zogeheten regenwa-terinfi ltrati eriool. Aan de overkant van de weg is de oude sloot vervangen door een nieuwe. De Doelen, de binnendoor-verbinding richti ng tweede gedeelte van de Heesterseweg, is nu in zijn geheel omgebouwd tot een of-fi ciële fi etsstraat. Een nieuwe oversteek maakt ook de bocht aan de Osse kant van de Heesterseweg een stuk veiliger.Vaak onbekende kabels en leidingen zorgden voor een extra uit-daging voor de aannemer die alle tegenslagen echter de baas is gebleken. De oplevering is er slechts beperkt door vertraagd.Streven is om de gehele omleiding vanaf deze week te verwijde-ren en de kruisingen vrij te geven. De werkzaamheden zullen dan gereed komen in week 49/50.

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL

© Wiljo van Nuland

Page 26: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 26

Goed uit Geffen

Dorpstraat 9A5386 AK GeffenTel. 073 532 1958Fax 073 532 0491Email: [email protected]

www.jospierings.nl

Mephisto, Gabor en voetbalschoenen

20% KORTING

Geopend 27 t/m 30 december 11.00-19.00 uur

Real Stuff Theatre bij Lambert de GrootLambert de Groot wist 10 jaar geleden een sti jl te introduceren die navolging vond bij interieurontwerpers en stylisten. Zijn na-tuurproducten uit verre en exoti sche streken vinden hun weg naar liefh ebbers van klassiek tot ultra modern wonen. Decoront-werpers van beroemde restaurants en tv-programma’s maken meer en meer gebruik van de unieke en natuurlijke producten van “Van Lambert”. Het assorti ment is ondergebracht in een bijzondere ruimte aan de Oude Baan 1a in Geff en. De sfeer in deze showroom is uniek en moet u beslits eens zelf ervaren! De verrassende collecti e is overweldigend en inspirerend voor de echte liefh ebbers van bin-nen en buiten wonen. Het jaarlijkse “Real Stuff Theatre” is dé gelegenheid om dit zelf te ervaren! U bent van harte welkom van 27 tot en met 30 decem-ber dagelijks van 11.00 tot 19.00 uur.

Geff ense Kwis is er helemaal klaar voor!

Na de succesvolle editi e van vorig jaar is de organisa-ti e van ‘De Geff ense Kwis’ al weer helemaal klaar om er op 30 december een echt geff ens Kwisfeetsje van te maken. Op de voorlaatste dag van het jaar doen weer honderden Geff enaren en hun buitendorpse connecti es mee aan ‘De Geff ense Kwis.

‘De Geff ense kwis’ is opgezet door 7 enthousiaste Geff enaren. Theo Willemse, Marij van Dijk, Roy van der Lee, José Verstegen, Robert van der Doelen, Irma Bijveld en Michel Ketelaars hebben de voorbij maanden weer alles op alles gezet om een verrassende quiz in elkaar te zett en.In de organisati e zitt en mensen met uiteenlopende interesses over allerlei onderwerpen van uiteen lopende aard, daardoor zal de quiz uitdagend zijn voor een breed publiek.

TeamsHet is de bedoeling dat je een team vormt. Dit mag uit zoveel per-sonen bestaan als je zelf wilt. Er is één regel: er moet minimaal 1 persoon woonachti g zijn in Geff en. Als je een team hebt samenge-steld dan kun je dit team aanmelden op de website www.geff en-sekwis.nl. Bedenk een leuke teamnaam die je opgeeft samen met een contactpersoon. Deelname kost per team €15,-. Dit bedrag dient contant betaald te worden op de avond van de quiz. De kassa zal deze avond om 18.00 uur open zijn. Na inschrijving ontvang je een bevesti ging.Op 30 december wordt om 18.30 uur gestart met het uitdelen van de quizboeken. Het uitdelen, en ook het inleveren van de quiz-boeken, is in de Koppellinck. Het is de bedoeling dat je zelf met je team een locati e zoekt om de quiz te maken. Dit kan zijn bij iemand thuis, maar ook in een sportkanti ne, in een café, of in een gemeen-schappelijke ruimte (met uitzondering van de Koppellinck). Dit mag je zelf weten en dien je ook zelf te regelen.De quiz bevat tussen de 10 en 12 categorieën met elk 10 vragen. Deze categorieën worden te zijner ti jd, maar nog voor de dag van

de quiz, bekend gemaakt. Houd daarbij facebook, twitt er en thuisinhetnieuws in de gaten.

Geheime opdrachtNaast theorie- en prakti jkvragen, is er ook een geheime opdracht aan de quiz verbon-den. Het is de bedoeling dat er één per-soon per team naar een bepaalde locati e komt op een bepaalde ti jd, om daar een opdracht uit te voeren.Uiterlijk om 23.30 uur moeten de antwoor-den weer ingeleverd zijn bij ons. Tijd is ti jd, onze klok is bindend. Voor u de vragen in-levert moet u ook nog aangeven op welke categorie u de joker wilt inzett en. Dit moet u aangeven in het vragenboek. Denk daar goed over na, want op de categorie waar u deze joker inzet , zullen de goede antwoor-den dubbel tellen!De eerste twee categorieën mogen wij hierbij bekend maken: Sporti ef, Van top tot teen.

Page 27: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 301 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 301 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 301 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 301 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 301 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 301 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 301 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 301 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 301 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 301 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 301 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 301 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 301 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 301 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 30

ZATERDAG 12 DECEMBER

van

18.00 tot

23.00uur

Dorpsplein en Dorpstraat IN Geffen

LATE NIGHTKERST

SHOPPING

23.00

LATE NIGHTLATE NIGHTLATE NIGHTLATE NIGHTLATE NIGHTLATE NIGHTLATE NIGHTLATE NIGHTLATE NIGHTLATE NIGHTLATE NIGHTLATE NIGHTLATE NIGHTLATE NIGHTLATE NIGHTLATE NIGHTLATE NIGHTLATE NIGHTLATE NIGHTLATE NIGHTLATE NIGHTLATE NIGHTLATE NIGHTLATE NIGHTLATE NIGHT

SHOPPINGSHOPPINGSHOPPINGSHOPPINGSHOPPINGSHOPPINGSHOPPINGSHOPPINGSHOPPING

LATE NIGHTLATE NIGHTLATE NIGHTLATE NIGHTLATE NIGHTLATE NIGHTLATE NIGHTLATE NIGHTLATE NIGHTLATE NIGHTLATE NIGHTKERST

LATE NIGHTLATE NIGHTLATE NIGHTKERST

LATE NIGHTKERST

LATE NIGHTLATE NIGHTLATE NIGHTLATE NIGHTLATE NIGHTLATE NIGHTLATE NIGHTKERST

LATE NIGHTKERST

LATE NIGHTLATE NIGHTKERST

SHOPPINGKERST

SHOPPINGKERST

SHOPPINGKERST

SHOPPINGSHOPPINGKERST

SHOPPINGKERST KERST KERST

SHOPPINGKERST

SHOPPINGKERST

geffense WINKELIERS en HORECA PRESENTEREN ZICH IN KERSTSFEER

kerstman met arrenslee • draaimolen •• diverse marktkramen • ALLE WINKELS GEOPEND

DIVERSE buitenterrasSEN met sfeervolle muziek • DIVERSE PROEVERIJEN

ZANGKOOR •• glühwein, warme chocoLADEMELK EN GEBAK • oliebollen EN popcorn

Page 28: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 28

Goed uit Geffen

www.poelier-jovandruenen.nl Geopend op: dinsdag t/m vrijdag 9.00 - 18.00 & zaterdag 8.30 - 16.00 uur. Broekstaat 8 Geffen, 073 - 5321493

Geopend op: dinsdag t/m vrijdag 9.00 - 18.00 & zaterdag 8.30 - 16.00 uur. Broekstaat 8 Geffen, 073 - 5321493

De ambachtelijke specialist in Gevogelte, Wild en Catering!

Kom naar onze winkel en laat u adiviseren & inspireren voor een

bijzonder geslaagd kersdiner! Onze kerstbestellijst staat online

Kom naar onze winkel en laat u adiviseren & inspireren voor een

bijzonderbijzonder geslaagd kersdiner! Onze kerstbestellijst staat online

Kom naar onze winkel en laat u adiviseren & inspireren voor een

bijzonder geslaagd kersdiner! Onze kerstbestellijst staat online

Geslaagde eerste Boomplantdag in ArboretumVorige weekend vond de eerste Boomplantdag plaats in het Ar-boretum in Geff en. De opkomst was fantasti sch, net als het weer en de stemming! De dag ervoor werden reeds 4 bomen verplant, waaronder 3 Ginkgo’s van familie Bosch van Drukkerij Wihabo. Op zondag werden 7 nieuwe bomen geplant waaronder de bo-men voor Ine Groos en Scouti ng Geff en. De oprichters van het Arboretum plantt en een boom en ook ging “de beuk erin” voor De Toapen. Na de middag waren er nog drie privé-planti ngen.Het bestuur van Sti chti ng Arboretum & Natuurbeleving Geff en toonde zich geroerd door de betrokkenheid van de gemeen-schap en met name ook van alle verenigingen. “Het woord ‘Ver-binding’ is deze middag vaak gevallen en voelde als een warm dekentje, wat ook wel nodig was gezien de koude wind. Wij zijn bijzonder trots op het feit dat, na vele jaren van inzet, onze ideeën en plannen uiteindelijk omarmd worden. Wij danken alle vrijwilligers voor hun fantasti sche hulp en hopen dat jullie er de volgende Boomplantdag op 21 februari 2016, ook weer bij zul-len zijn!” aldus secretaris Anita Walraven. Wilt u zich aanmelden als vrijwilliger? Meld u dan via stg.arboretumgeff [email protected]

Inschrijven voor Rott enrijkse carnavalsoptocht Voor de komende optocht kan iedereen zich weer inschrijven. Om je op te geven voor deelname mail je naar [email protected] of bel je 06 21834388. Voor 10 december willen wij iedereen oproepen voor een deelnemersvergadering over de carnavalsoptocht van het Rott enrijk. Die avond vindt plaats in café zaal ’t Haasje om 20uur. Samen met de deelnemers probe-ren we op die avond de organisati e van de optocht nog meer te verbeteren. Hebben we jouw mening daar bij nodig? Zorg dan dat je er bij bent!

Extra mogelijkheden RoapliedAlleen een goede tekst schrijven? Dat kan, nieuwe deelnemers mogen eenmalig deelnemen met een bestaande melodie. Bij-voorbeeld door een nummertje van “De Deurzakkers” of “Lamme Frans” te gebruiken, het enige dat je dan nog als deelnemer moet doen is een goede tekst maken en oefenen. Je doet dan alleen niet mee voor de prijzen. Maar uiteraard wel voor de gezelligheid.Veel oefenen doe je thuis. Verder repeteren we een aantal keer met de band om zo een mooie complete uitvoering te krijgen. Verder staan we alti jd voor jullie paraat voor vragen en hulp.Dus geef je op voor de 24ste editi e van het Roaplied op 9 januari a.s. in de Gouden Leeuw te Geff en. Opgeven kan door te mailen naar: roaplied@rott enrijk.nl

Page 29: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015
Page 30: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 30

Goed uit Geffen

Welkom op hetREAL STUFF THEATRE

27 TOT EN MET 30 DECEMBER

Geopend van 11.00 tot 19.00 uur

INFORMATIE EN BESTELLINGEN: WWW.HUIDENENVACHTEN.NL | WWW.HUIDENENVACHTENSHOP.NLOUDE BAAN 1a, GEFFEN | TELEFOON +31 (0)628 57 45 53

Openingstijden: dinsdag, vrijdag en zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur. Overige tijden op afspraak.

Laatste restje ‘Schouten’Eén muur is er nog over van het voormalige confecti e-atelier van Herman en Wim Schouten aan de Kloosterstraat in Geff en. Het gebouw maakt plaats voor nieuwbouw.

Het bedrijf, dat gefuseerd was met de fi rma Bosma, voerde de offi ciële naam Schouten Alessie Bosma. Voor Geff enaren is het echter alti jd de kledingfabriek van Schouten geweest. Vijft ien jaar geleden ging het confecti eatelier failliet. Daarna zaterdag Carbone Casuals en Streekwijzer in het pand. Ook die Geff ense bedrijven zijn inmiddels ter ziele als zelfstandig onder-nemingen.De laatste jaren bood het pand onderdak aan verschillende ver-enigingen. Scouti ng en Gilde zijn nu ti jdelijk ondergebracht in het voormalige gemeentehuis.Op de bovenste foto, van afgelopen weekend, de lett erlijk laat-ste muur die nog overeind staat nu de slopers hun werk hebben gedaan. Snel zal ontwikkelaar Janssen de Jong op deze plek be-ginnen met het realiseren van fase II van de nieuwbouwplannen.Op de onderste foto het confecti e-atelier Schouten Alessie Bosma in betere ti jden. De foto uit 1964 toont het naaiatelier in vol be-drijf.

© Wiljo van Nuland

Page 31: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 31

Nieuwe Auw Neijts over ‘Willy van d’n dokter’ en andere verhalenHet waren twee voetballers, beiden speelden voor Nooit Gedacht en beiden stapten nadien over naar een betaalde club. De een, Ruud van Nistelrooij werd een wereldvoetballer, terwijl de ander nauwelijks nog her-innerd. Willy Jansen, door de ouderen beter bekend als Willy van d’n dokter, was Geffens eerste profvoetballer. Helaas werd zijn profcarrière in de knop gebroken.

door Ruud Verhagen

Willy Jansen (tegenwoordig Wil-lem genaamd) werd op 28 de-cember 1938 aan de Rijksweg geboren in het gezin van Frans Jansen en Annie Fritsen. Zijn va-der was huisarts in Nuland, Vin-kel, Heesch en Geffen. De jonge Willy volgde de kleuterschool en daarna de lagere school tot en met de vijfde klas in Geffen. Zo kort na de oorlog hadden veel scholen, ook in Geffen, achter-stand opgelopen in het onder-wijsaanbod. Daarom ging hij in Den Bosch naar de zesde klas. Het jaar daarna ging hij naar de Broeders in Heesch om nog-maals de zesde klas te doen.

Het voetbal in die jaren had niet veel om het lijf. Geld voor een echte voetbal was er in de meeste gezinnen niet. Willy: “Onze eerste voetbal was dan ook een prop papier met daar-omheen brede elastieken, die we van een fietsbinnenband of autobinnenband knipten. Ons eerste voetbalveld was een kaal weilandje bij onze buurman Ma-rinus van Schijndel. Mijn eerste voetbalclubje bestond meestal uit de buurjongens Jan en Piet van Schijndel, Toon Zwanenberg, mijn broer Frans en ik.”

Talent en het vele oefenen op het kale weiland leidde uitein-delijk tot een bovengemiddelde jeugdspeler. Op ongeveer 10-ja-rige leeftijd werd Willy aange-meld bij de plaatselijke voetbal-vereniging. Feitelijk was hij nog een jaar te jong, dus werd er

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL

wat gesjoemeld met het geboor-tejaar. Op het voetbalpasje was Willy in 1937 geboren in plaats van 1938. Ondanks zijn jonge leeftijd kon Willy goed mee en werd hij binnen enkele jaren aanvoerder van de B-junioren (1952).

Willy: “De wedstrijden werden toen nog afgewerkt op het oude voetbalveld achter de kerk. Er was een houten spelerslokaal, waarin omgekleed kon worden, maar het was heel primitief. Om-dat ik lid was van Nooit Gedacht, kon ik bij bakker Harrie Jansen een echte voetbal lenen. Daar-mee voetbalden we op ons trap-veldje aan de Runrotstraat (nu Pastoor van de Kampstraat, ter hoogte van het huidige KPJ-ter-rein, red.). Tegenover de familie van der Heijden op de Papendijk hebben we, Adrie van der He-ijden, Tonny van der Heijden en ik daar samen met andere jon-

gens ook veelvuldig gevoetbald. Zelfs voor schooltijd voetbalden we ‘nog even’. Het resultaat was wel dat we zeer regelmatig ‘in de bel’ op school kwamen of zelfs te laat. Sinterklaas gaf me elk jaar weer op ‘mijn sodemieter’ om-dat ik zo vaak te laat kwam….”

In 1953 speelde Willy al mee met de A-junioren, waarna een snelle promotie naar de senio-ren van Nooit Gedacht 3 volgde. Het talent was op dat moment slechts 16 jaar oud. Maar wat goed was kwam snel en dus mocht hij door naar het tweede elftal. Daar speelde hij slechts enkele wedstrijden, want in 1956 kwam hij al in aanmerking voor een plaats in het ‘uurste’. Onder aanvoerder Piet Kieboom speelde Willy meestal als rechts-binnen…….

Na de H.B.S. moest Willy in dienst, in hoofdzaak bracht hij die tijd in Bergen op Zoom door, waar hij de rechterhand was van een grootmajoor. Hij behoorde tot de ‘parate groep’ die zich vooral bezig hield met militaire operaties. Het gevolg was dat hij slechts om het weekend vrij was en dus niet elke zondag mee kon doen met het eerste van Nooit Gedacht. Willy: “In die tijd was er tenmin-ste één Geffenaar blij als ik niet speelde…slager Kees van der Heijden. Hij vertelde mij dat hij enkele klanten had die op zater-dag wat meer biefstuk kochten als ik niet speelde. ‘Want het zou zondag met het voetballen toch niet veel worden zonder Willy van d’n dokter…”

Bent u benieuwd naar de rest van dit verhaal? Koop dan de nieuwe Auw Neijts! Het blad is te koop bij Bosch-Van Erp en bij Tabak en Lektuurshop Steenber-gen in Geffen.In deze uitgave staan verder de volgende onderwerpen:-Een voorval in de Dorpstraat waarbij Leo Wagemans en zijn vader gewond raakten. -De krant van 1938-Drieka van Nuland Haar gedicht over ‘het oude gemeentehuis’ en haar levensbeschrijving-Als je 90 bent gepasseerd…Dina van de Ven- Langens-Kerstmis 1944

Page 32: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 32

Heren-kerkkoor Den Dungen viert 200-jarig jubileum (II)Nieuwe koorleden… Er is tegenwoordig nauwelijks nog belangstel-ling en nieuwe aanwas. In de voorbije jaren lagen ze a.h.w. voor het oprapen. Het bestuur wierp dan ook probleemloos drempels op. Zo werd op 8 december 1945 bepaald, dat personen beneden 18 jaar niet meer als aspirant zanger zouden worden aangenomen. In 1947 werd besloten, dat er in de toekomst, bij uitzondering, ook zangers konden worden aangenomen, waarvan kon worden verwacht, dat ze hun toerbeurt niet naar behoren zouden kunnen vervullen. In 1948 werd gesteld, dat “zangers, die van andere koren komen eerst een proefjaar moeten meemaken, zonder verplichting om de aspi-rant-cursus te volgen, waarna examen volgt.”

ook Hub. Goossens (Hzn). “Hij zal in het jaar 1951/1952 beter zijn verplichtingen moeten na-komen wat zijn toerbeurt en re-petities betreft, anders wordt dit het laatste jaar”. In 1954 kreeg Hub Goossens dezelfde status als zijn broer Piet.Ook bij een kerkkoor gebeuren wel eens vervelende dingen. Was het niet de alom geprezen schrijver Godfried Bomans, die met een kwinkslag zei, dat op het kerkkoor de antichrist gebo-ren werd. Het kan verkeren. Er gebeurt altijd wel eens iets minder prettigs. Zo werd er op 31 juli 1945 genoteerd, dat er een paar keer in een requiemmis om 9 uur helemaal geen koor-zangers aanwezig waren. De pas-toor schreef: “De zangers zullen daarom worden aangespoord ook in die Missen op hun post te zijn, of, indien dit niet kan, voor een vervanger te zorgen.” Op de vergadering van 11 no-vember 1950 werd gemeld, dat er geen “In Paradisum” en “De Profundis” was gezongen bij de uitvaart van G. van Oploo. Dat heeft beslist veel stof doen op-waaien. De president van het koor, de pastoor dus, meldde, dat dit in het vervolg wel moest gebeuren n.b. “totdat de kos-ter komt voor de kruisweg. Als er zangers aanwezig zijn na de kruisweg, dan zingen ze bij het wegtrekken uit de kerk “In Para-disum” en op het kerkhof de ge-bruikelijke gezangen. Dit wordt beschouwd als een verzoek aan de zangers.”Op de afwezigheid bij gezongen missen, uitvaarten, trouwmis-

sen, processies, kruisweg, lof, repetities enz. stond een straf in de vorm van een boete. Vermeld moet worden, dat voor rouw en trouw ook een vergoeding werd betaald. In de notulen van 23 juli 1958 las ik, dat er voor een ge-zongen uitvaartmis van 9 uur vijf gulden of f 2,50 werd vergoed. Bij afwezigheid kreeg je een boete van 20 cent.Voor de mis van half 10 gold een vergoeding van 10 gulden en een boete van 35 cent.Voor een plechtige mis van 10 uur was er een vergoeding van 15 gulden en een boete van 50 cent.Voor een solemnele mis van 10 uur was de vergoeding 25 gul-den en een boete van 80 cent.Die vergoedingen waren uiter-aard niet per persoon, maar voor de koorleden die aanwezig waren. Een nauwkeurige admi-nistratie was nodig voor de ver-deling van het geld.Een soortgelijke regeling was er ook voor de trouwmissen. Op 9 oktober 1946 werden de vergoe-dingen hier voor verhoogd. De vergoeding voor een plechtige

Ook bij het kerkkoor van Den Dungen ziet men koorleden, die niet aan de gestelde verwachtin-gen voldoen of kunnen voldoen. Zij schitteren te vaak door af-wezigheid op repetities, in zon-dagse hoogmissen, bij het lof, al dan niet met processies, in de door-de-week gezongen missen, bij rouw en trouw, enz. enz.“Aan het koorlid G. Peijnenburg werd verlof verleend met ingang van Cecilia 1947, zonder rechten en plichten, wegens voortduren-de afwezigheid. Hij behield ech-ter het recht op zijn verlangen weer volwaardig lid te worden”. Datzelfde verlof werd in 1949 ook verleend aan H. van Ale-beek. Tegelijk werd toen vastge-legd dat “in het vervolg dit verlof niet meer gegeven zou worden met terugwerkende kracht.”Die regel heeft overigens weinig betekend. In 1952 kreeg Wil-lem van Aarle dezelfde status als Hendr. Van Alebeek en dat dan vanaf 1951. Weinig plichts-betrachting had volgens het bestuur de zanger P. Goossens (Hzn). Er kwam een voorstel hem te schorsen “tot zijn keel-aandoening beter is. Zodra dit het geval is, kan hij te allen tijde als volwaardig zanger terugke-ren”, aldus de archieven. In 1953 werd aan P. Goossens voorge-steld dezelfde status te aanvaar-den als Hendr. Van Alebeek. Wat P. Goossens betreft werd “voor nu en voor later de bepaling toe-gevoegd, dat zulke leden, voor ze weer actief lid worden, zul-len moeten aantonen dat ze nog een verdienstelijk lid kunnen zijn.” Een waarschuwing kreeg

huwelijksmis van half 10 werd verhoogd van 5 naar 10 gulden. Voor de plechtige mis van 10 uur werd dat verhoogd van f 7,50 naar 15 gulden en voor een so-lemnele huwelijksmis van 10 uur ging de verhoging van f 7,50 naar 20 gulden.Voor een zondagse hoogmis en gezongen missen vóór 9 uur (denk aan de kindermissen) werd geen vergoeding betaald. Dat deed men als koorlid pro deo. Wel stond er bij afwezig-heid een boete op van 20 cent. Wie te laat kwam kreeg 10 cent boete.Voor een zondagse hoogmis en gezongen missen vóór 9 uur (denk aan de kindermissen) werd geen vergoeding betaald. Dat deed men als koorlid pro deo. Wel stond er bij afwezig-heid een boete op van 20 cent. Wie te laat kwam kreeg 10 cent boete.Die boetes werden o.a. gebruikt voor traktaties tijdens de repe-tities. Vrijstelling van de boetes hadden de onderwijzers, omdat zij “ambtshalve” niet aanwezig konden zijn. Je kon natuurlijk

Page 33: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 33

niet zo maar een klas leerlingen alleen laten. Als tegenprestatie werd van de heren onderwij-zers wel verwacht, dat zij “voor het koor steeds de kindermissen waarnemen.”In de vergadering van 1957 werd de afschaffing van de boetes aan de orde gesteld.“Wijziging boeten:Er wordt gesproken over de boe-ten in de Missen van 8 en 9 uur (door de week) en in het lof op gewone dagen. Er wordt voor-gesteld om deze af te schaffen. Deze en mogelijke andere wijzi-gingen zullen besproken worden op de Algemene Vergadering.” Er komt geen volledige afschaf-fing, wel een wijziging, aanpas-sing: Deze wijziging in de boetes werd in de vergadering van 22 november 1958 vastgesteld.Afwezig bij Lof met processie f 0,25 boete. Kwam men te laat, dan kreeg men f 0,10 boete.Afwezig bij Plechtig lof zonder processie f 0,20 boete. Te-laat-komers kregen f 0,10 boete.Afwezig bij een processie (al-leen) f 0,15 boete. Te laat f 0,10 boete.Plechtige avondmis: Boete als meerstemmige Hoogmis.

De bedragen voor rouw en trouw werden gewoonlijk een keer per jaar aan het koor uitbetaald. Zo werd voor het “koorjaar”, van Cecilia 1948 tot Cecilia 1949 een bedrag van f 480,50 uitbetaald. Over 1956-1957 werd uitbetaald een bedrag van f 763,75. De pas-toor hield daarvan weer de vol-gende bedragen in: “f 6,- contributie van de Gre-gorius Vereniging. F 15,- abon-nementsgeld voor 15 maal Zing Kerk.”Voor het zangjaar 1957-1958 werd een bedrag vermeld van f 642,60. In 1952 werd het begrip volks-zang ingebracht. Aan het koor werd voorgesteld een andere mis te leren voor volkszang. De directeur, aldus de archieven, zou daarvoor in overleg treden met kapelaan Geurds.

Wordt vervolgd.

door Henk de Werd.

Dialezing over huizen en bewoners Wamberg, Oude Bosschebaan en Hasseltsedijk

zijn daarom uitgenodigd de dia-lezing bij te wonen. De dialezing wordt gehouden op woensdag 9 december 2015 om 19:00 uur in de grote zaal van dorpshuis De Moerkoal, Drie-zeeg 20, Middelrode, 5258LE Berlicum. De toegang is gratis, ook voor niet-leden, maar een geldelijke gift na afloop van de dialezing wordt zeer gewaardeerd.

Bij deze presentatie kan ook al een fotoboek over huizen en be-woners van de Wamberg, Oude Bossche Baan en Hasseltsedijk, worden besteld, dat dan in de zomer van 2016 wordt uitge-bracht. Bij intekening vóór 1 mei 2016 bedraagt de prijs slechts € 12,50 (bij bezorging in Berlicum en Middelrode) en daarna bij de plaatselijke boekhandel € 13,50.Ook kan nog een fotoboek over huizen en bewoners van de Loofaert en de Hooghei wor-den besteld. De prijs bedraagt € 13,50.Een fotoboek, voorzien van ring-band, bevat rond de 100 bladzij-den op A4-formaat met uitslui-tend foto’s in zwart-wit.

De Historische Vereniging Berli-cum Middelrode (HVBM) houdt weer een zeer interessante di-alezing uit de succesvolle serie over huizen en bewoners van straten en wegen in het buiten-gebied van Berlicum en Middel-rode. Dia’s van de huizen aan de Wamberg, Oude Bossche Baan en Hasseltsedijk, zoals ze er nu uitzien, worden afgewisseld met dia’s van dezelfde huizen zoals ze er vroeger uitzagen. Ook dia’s van de (vroegere) bewoners

worden, voor zover beschikbaar, getoond. De historie van de hui-zen en die van hun (vroegere) bewoners wordt daarbij be-knopt verteld.

Enkele leden van de HVBM heb-ben zich maandenlang vrijwillig en intensief ingezet bij het verza-melen en per computer verwer-ken van foto’s en gegevens. De huidige (en ook vroegere) bewo-ners van de huizen hebben graag hun medewerking verleend. Zij

Den Hogert zoekt foto’s voor tentoonstelling Naar aanleiding van het gro-te succes van de tentoon-stelling afgelopen februari heeft heemkundekring Den Hogert besloten om op za-terdag 23 en zondag 24 ja-nuari 2016 weer een foto-tentoonstelling te houden in ons dorpshuis De Kei. De heemkudekring wil aar de nadruk leggen op oude schoolfoto’s, waar ze nog heel veel namen bij zoeken.

Een voorproefje is al te vin-den op de website: www.heemkundegemonde.nl. Daar vindt u onder de kop “Tentoonstelling 2016” een aantal foto’s waarbij u nog ontbrekende namen kunt bijschrijven. Ook vindt u op deze website een aantal

leuke onderwerpen van onze vereni-ging en is beslist de moeite waard om regelmatig te bezoeken. Wij zijn altijd blij met verhalen, foto’s e.d. over Ge-monde, deze kunnen we dan inpas-sen in ons nieuwe project: “Straten van Gemonde”, waarbij we zoveel mogelijk informatie per straat gaan verzamelen. Te zijner tijd willen we deze informatie dan ook bundelen

en uitgeven. Hebt u iets leuks te melden of oude foto’s laat het ons dan weten: Jan Steen-bergen, telefoon 073-5512194 email:[email protected] ofAd v.d. Heijden, telefoon 073-5530260 email: [email protected]. In de loop van december zullen we met nog meer uitge-breide informatie komen.

Meisjesschool 1955 klas 5

Page 34: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 34

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL

Nieuw boek over voortijdige USA-gliderlandingen in de Meijerij In die september week van 1944 was Ad Hermens (1932) uit Rosmalen, nu Geldrop, getuige van de grote luchtarmada die boven hem richting Arn-hem en Nijmegen vlogen. Dit was een schouwspel om nooit meer te ver-geten en dat bleek bij de auteur ook zo te zijn. Na meerdere WO-2 boeken uitgebracht te hebben verkoos hij deze landingen als onderwerp voor het nieuwe boek. Vooral omdat deze voortijdige glider (zweefvliegtuig) landin-gen nog in de voorbije 70 jaar nog niet veel aandacht hebben gekregen.

Er waren wel wat landing locaties bekend, maar wie waren deze dappere inzittenden? Gelukkig plaatse de auteur al in de 80-er en 90-er jaren oproepen in diverse kranten, zo-dat hij nu de verhalen van ooggetuigen kon opnemen in het boek. Deze laatste zijn nu van onschatbare waarde. Stad en land werden bezocht en de archie-ven geraadpleegd. Hier en in Amerika. Ge-lukkig is er internet met zijn sites om het onderste uit te kan te kunnen halen. Tijdens het inventariseren van deze gliders in Bra-bant werd duidelijk dat het aantal te groot was voor een boek. Ad bakende een gebied af waar op 19 sep-tember 1944 veel USA gliders van het 907 Glider Field Artillery van de beroemde USA 101 Airborne Division neerkwamen. Dat ge-bied was de Meijerij van ’s-Hertogenbosch. De gliders kwamen neer in ’s-Hertogen-bosch, Rosmalen, Berlicum, Boxtel, Oirschot, Schijndel en Sint Oedenrode. Het blijkt nu dat er ware heldendaden zijn verricht door de jonge Amerikaanse Airborners en niet

minder door het Brabantse Verzet, kloos-ters, ziekenhuizen en de burgers. Zij waren behulpzaam na de landing en wisten deze jonge Amerikanen te verstoppen en weken lang van voedsel te voorzien. Dit alles in het door de Duitsers bezette gebied en riskeer-den hiermede gevangenschap of werden vermoord. De opdracht van dit USA 907 GFA was om houwitsers met bijbehorende bemanning af te leveren bij Generaal M. Taylor op het lan-ding terrein LZ-W te Son, die er met smart op zat te wachten. Hij ontving het grootste deel niet, want die kwamen terecht in de Brabantse weilanden en knollenvelden. De gliders met de kanonnen en munitie werden door de Duitse vijand onmiddellijk vernietigd en in brand gestoken. Het was een grote leg-puzzel om alle info en de belevenissen van de bemanning en de Brabanders te achter-halen. Met het boek is een stukje recente Bra-bantse geschiedenis vastgelegd. De intentie van Ad was een eerbetoon aan al die jonge

dappere Amerikanen en burgers en hij hoopt dat de nabestaanden nu inzicht hebben ge-kregen wat hun vaders of broers hier in het Brabantse land hebben meegemaakt. En-kelen lieten tijdens deze landingen hier ook hun jonge leven. Zij hebben nu deze eer en aandacht verdiend! Het boek bevat 306 pagi-na’s, 475 foto’s, tekeningen en voor het eerst unieke documenten, die nog niet eerder ge-publiceerd zijn. De tekst is deels Nederlands, deels Engels. Het boek zal medio december in ’s-Hertogenbosch gepresenteerd worden. Het boek zal door de auteur worden aange-boden. Het boek dat 39,95 euro kost is nu reeds te bestellen bij de auteur per mail [email protected] of tel nummer 040-2850016.

Voortijdige gliderlandingen in de Meijerij van ’s-Hertogenbosch

USA 907 GFA - BATTALION 101 AIRBORNE DIVISION

Market Garden

19 September 1944

Door Ad Hermens met medewerking van Bert van der Meijden

Boek de Granaatweken weer verkrijgbaarVorig jaar september is een speciale druk van het boek De Granaatweken uitgegeven vanwege de 70 jarige bevrijding van Schijndel. Vanwege grote belangstelling, was het boek snel uitverkocht. Deze speciale uitgave komt helaas niet meer in herdruk. Om geïnteresseerden tegemoet te komen is de originele versie (uitgave september 2004), in paperback, opnieuw uit-gegeven.

De GranaatwekenOp 23 oktober 2004 herdacht Schijndel dat het 60 jaar geleden werd bevrijd van de Duit-se bezetting. Maar daar gingen aan vooraf ruim 5 weken van ernstige oorlogshandelin-gen, waardoor Schijndel veel geleden heeft: de zgn. Granaatweken. Van 17 september tot 23 oktober 1944 waren voor de Schijndelse bevolking een ware nachtmerrie. Er vielen

tientallen doden en honderden gewonden; veel woonhuizen en andere gebouwen wer-den vernield.Aan deze Granaatweken hebben de auteurs, Ben Peters en Louis van Dijk, d.m.v. dit boek aandacht willen besteden.

‘Al is dit boek geen amusante kost om te lezen, het moet geschreven zijn om bij elk goedwillend mens de herinnering aan wat gebeurde levend te houden en daarmee te bereiken dat wij elke oorlog verafschuwen. Moge dit dan een kleine bijdrage zijn aan het streven naar vrede onder de volkeren. Ook in onze direct omgeving.’, volgens de auteurs.

De boeken zijn verkrijgbaar voor € 10,-- bij VVV Schijndel, Pompstraat 17. Openingstij-den: dinsdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Telefoonnummer: (073) 549 22 76.

Page 35: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 35

Gerechten zijn thuis

eenvoudig op te warmen

zonder kwaliteits- of smaakverlies

Gratis taxatiedag Ergens slingeren nog postzegelalbums van opa op zolder. Waar zijn de munten van pa eigenlijk gebleven? Moesten die biljetten niet ingeleverd worden bij de bank? En zijn die ansichtkaarten bestemd voor het oud pa-pier, of….. Herkenbaar?U bent niet de enige met vragen over een verzameling munten, postzegels, oud papier-geld of ansichtkaarten. Vaak gekregen van familie, vrienden of zelf met zorg verzameld. Het ligt er al jaren maar wat is het eigenlijk

waard in deze financieel onzekere tijden?

Om die vraag te beantwoorden, houdt De Munten- en PostzegelOrganisatie (MPO) in samenwerking met de stadsbibliotheek in ‘s-Hertogenbosch een gratis taxatiedag op dinsdag 8 december. Wie deze dag zijn of haar verzameling deskundig wil laten be-oordelen, kan zonder afspraak tussen 12.00 en 16.00 uur terecht in de Stadsbibliotheek, Hinthamerstraat 72, ‘s-Hertogenbosch. Voor meer inlichtingen MPO, tel. 030-6063944. Kom langs en wie weet blijkt u de eigenaar te zijn van een kostbaar stuk!

Kerstworkshop

Wanddecoratie voor kerst Kerst de tijd waarin we weer allemaal bezig zijn met het sfeervol aankleden van onze huizen. Bij deze workshop maken we in een diepe lijst een kerstkrans of een andere vorm van verschillende materialen. Het accent ligt hierbij op kerstkleuren: zilver, goud, rood en groen met als resultaat een bijzondere wanddecoratie. Geef je fantasie de ruimte om tot een kerstversiering te komen die specifiek past bij jouw kerstgevoel. Duur: 2 x 2,5 uur Tijdstip: donderdagen 10 en 17 de-cember, 19.30-22.00 uur. Locatie: Partis, Se-minarielaan 3 te Sint-Michielsgestel. Kosten: € 35,- (excl. ± € 30,- materiaalkosten). Info: Lia Bik-Foolen 073-5515432, [email protected].

ArrensleetochtDe Arrensleetocht op Tweede Kerstdag door Heesch en Nistelrode wordt al jarenlang door de paardenliefhebbers georganiseerd en mag met recht een ware traditie ge-noemd geworden. De arrensleeën worden voortgetrokken door diverse paarden zoals Shetlanders en Belgische werkpaarden en alle menners zijn verkleed als kerstmannen en -vrouwen. De paardentuigen zijn voorzien van belletjes die vrolijk klingelen in het ritme van de dieren. Samen met het hoefgetrap-pel kondigen zij zo hun komst aan en hoeven buurtbewoners niets te missen van dit sfeer-volle schouwspel. Wie wil, kan tegen een ge-ringe vergoeding meerijden. Ook wie zelf in het bezit is van een arrenslee, kan meerijden in de tocht. Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij Adriaan de Wit via telefoon (06) 51 88 03 85. De start is vanaf 11.00 uur bij Stal de Flierefluiter aan de Wijststraat 16 in Heesch.

Christina Barthel in St Jozefoord

In de gangen van Sint Jozefoord kunt u genie-ten van de schilderijen van Christina Barthel. Bij deze expositie ligt de nadruk op wederom op Maria en het kerstverhaal in monoprints. Om een monoprint te maken worden ver-schillende kleuren verf aangebracht op een glasplaat. Deze verf wordt stevig uitgerold op een doek en dit brengt een eenmalige af-druk: de monoprint. Als de monoprint droog is kijkt Christina Barthel wat ze in het doek kan zien: bijvoorbeeld een gestalte, boom of landschap. Deze vormen worden geaccentu-eerd met een kleurpotlood. Zo ontstaat een uniek schilderij uit het samenspel van kleu-ren en de creativiteit van de kunstenares.

Page 36: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 36

Page 37: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 37

Maak kans op een van de leuke prijzen!Op deze pagina’s vindt u verschillende puzzels. Door het oplossen van de puzzels en het in-zenden van de oplossing dingt u mee naar een aantal leuke prijzen..

Bij de fotozoekpuzzel is het de bedoeling dat u de tien verschillen opspoort. Stuur ons uw tien gevonden verschillen. Bij de kruiswoordpuzzel ontstaat door het overbrengen van de letters in de gevraagde vlakken naar de invulbalk onder de puzzel een woord. Weet u welk woord? De sudoku (Japans voor ‘isoleer de getallen’) is een puzzel bestaande uit negen bij negen vakjes die gegroepeerd zijn als negen blokken van drie bij drie vakjes. In de vakjes moeten de cijfers 1 tot en met 15 Ingevuld worden op zo’n manier dat in elke horizontale lijn én in elke verticale kolom en in elk van de negen blokjes de cijfers 1 tot en met 15 één keer voorkomen. In een aantal vakjes zijn de cijfers al ingevuld.Wie u de oplossing van één of meerdere puzzels stuur ons dan uw oplossing voor 12 december via een mail [email protected]

Alle goede inzendingen loten mee voor een waardebon ter waarde van 25 euro van restau-rant Den Driehoek. U kunt dus voor meerdere puzzels insturen. Winnaars vindt u op de site.

Sudoku

Page 38: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 38

Koninklijke onderscheiding en jubilarissen tijdens korpsavond

Zaterdag 21 november zijn tijdens de korpsavond van de brandweerposten Berlicum en Sint-Michielsgestel 10 leden gehuldigd. Een negental jubilarissen en een afscheidnemer.

De heer Schouten, de heer Nijrolder, de heer Klein, de heer van Kas-teren, de heer Heidema en de heer Hoevenaars werden gehuldigd als jubilaris. De heer van Hout, de heer Schel en de heer Willemsen konden niet aanwezig zijn. Deze avond werd aangeboden door het gemeente bestuur.

Koninklijke onderscheiding voor heer van de Coevering

Vanwege zijn bijzondere verdiensten voor de gemeenschap is de heer H.A.J.M. van de Coevering, geboren op 28 september 1960, uit Sint-Michielsgestel, benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De heer Van de Coevering heeft zich geruime tijd ingezet voor de openbare orde en veiligheid van de gemeente Sint-Michielsgestel (1985-2015). Deze werkzaamheden zijn van bijzondere waarde voor de samenleving. Na een periode van 30 jaar actief te zijn geweest als vrijwillige brand-weerman in de gemeente Sint-Michielsgestel verlaat de heer Van de Coevering de vrijwillige brandweer.

Auto volledig verloren bij brand BerlicumEen personenauto op een oprit aan de Vorweg in Berlicum is volledig verloren gegaan toen het voertuig vlam vatte. De brand begon onder de motorkap en greep snel om zich heen. Zo zeer dat er voor het Berlicumse brandweerkorps, dat snel ter plaatse was, geen eer meer te behalen viel. De brandweer heeft het voertuig geblust maar meer dan een triest omhulsel van wat eens een blinkende Toyota Yaris was bleek er niet meer van over. (Foto Wiljo van Nuland – Meer foto’s op de site)

Busje uitgebrand op parkeerplaats A59 Geffense BarrièreDe brandweerpost Heesch werd gealarmeerd voor een autobrand. Op de verzorgingsplaats de Geffense Barrière langs de A59 tussen Oss en Den Bosch had een bestelbusje vlam gevat. De auto begon onder het rijden te roken waarna de bestuurder het voertuig besloot te parkeren. Voor hij goed en wel de auto had verlaten sloegen de vlammen al onder de motorkap vandaan. Nog voor de brandweer ter plekke kon zijn stond het hele voertuig in lichterlaaie. De Heesche brandweer had het vuur snel onder controle maar kon niet voorko-men dat het busje geheel verloren ging. (Foto Wiljo van Nuland – Meer foto’s op de site)

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL

de meest actuele (foto)reportages van alle 112-calaminiteiten in de regio vindt u 24 uur per dag, 7 dagen per week altijd direct op onze website: www.thuisinhetnieuws.nl.

Page 39: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 39

Pool in de sloot in GeffenOp de Kepkesdonk, op de grens van Nuland en Geffen, is donderdag een personenauto van de weggeraakt. De Poolse chauffeur die uit de richting Lithoijen kwam is aan de linkerkant van de weg in de berm geraakt. De auto is door de sloot gegleden tot deze zich vast heeft gehapt in het zand van de forse slootkant. De auto is daarop een kwartslag gedraaid en tot stilstand gekomen tegen het talud. (Foto Wiljo van Nuland – Meer foto’s op de site)

Lichtgewonde bij eenzijdig ongeval Loosbroek

Woensdagavond 25 november omstreeks 21:50 uur zijn de hulpdien-sten opgeroepen voor een verkeersongeval op de Dintherseweg in Loosbroek. Ter plaatse bleek er een auto in de berm terecht gekomen te zijn daar een boom geraakt te hebben uit eindelijk aan de andere kant van de weg tot stilstand te zijn gekomen tegen een boom. Het ambulancepersoneel heeft de bestuurder nagekeken, gelukkig ble-ken de verwondingen mee te vallen en hoefde de bestuurder niet mee naar het ziekenhuis. Hoe het ongeval kon gebeuren is niet be-kend.(Foto AS Media – Meer foto’s op de site))

Bestuurder lichtgewond bij brand Eend

Een historische Renault Deux Chevaux vatte vlam op de A59 bij Ros-malen. Op de afrit van de A2 richting Nijmegen moest de bestuur-der zijn ‘lelijke eend’ op de vluchtstrook parkeren nadat deze hevig begon te roken. De Rosmalense brandweer was snel ter plekke en kon voorkomen dat de auto uitbrandde. De bestuurder raakte licht gewond toen de verhitte eend wat van zich afbeet. Een ambulance-medewerker heeft zijn hand ter plekke kunnen behandelen. Het ge-havende voertuig is afgesleept. (Foto Wiljo van Nuland – Meer foto’s op de site)

Vrouw overleden bij eenzijdig ongeluk in Nuland

Als gevolg van een eenzijdig ongeluk op de Elzenstraat in Nuland is dinsdagavond een 39-jarige vrouw uit Rosmalen overleden. Vermoe-delijk gleed de vrouw kort voor 17.30 uur met haar snorfiets uit en kwam daarbij ongelukkig terecht op de weg. Door omstanders en hulpdiensten werd nog eerste hulp verleend. Het slachtoffer werd met ernstig letsel naar het ziekenhuis vervoerd, waar de vrouw kort daarna overleed. Bij het ongeluk waren geen anderen betrokken.

Gewonde vrouw in auto Den Dungen aangetroffen

Agenten troffen dinsdagavond 24 november een vrouw met lichte verwondingen in haar auto aan in Den Dungen. De politie doet on-derzoek in deze zaak en kan op dit moment nog niet meer duidelijk-heid geven.De 49-jarige vrouw uit Den Dungen werd dinsdagavond rond 16.45 uur op een parkeerplaats aan het Schild in Den Dungen in haar auto aangetroffen. De vrouw was moeilijk aanspreekbaar en had lichte verwondingen. Ze is dinsdagavond overgebracht naar het ziekenhuis ter observatie. De vrouw mocht vandaag het ziekenhuis weer ver-laten. De politie onderzoekt wat er precies is gebeurd. Mochten er mensen zijn die iets meer kunnen vertellen neem dan contact op met de politie op 0900-8844 of anoniem via 0800-7000.

Supermarkt Nuland ontruimd om vreemde lucht

De Albert Heijn aan de Kerkstraat in Nuland is vrijdagavond ont-ruimd. Dat gebeurde nadat attente medewerkers van de supermarkt een vreemde lucht constateerden. De brandweer van de post Geffen kwam ter plekke en liet zich adviseren door een specialist van de re-gionale brandweer. Vermoedelijk gaat het om een stof die vrijkomt uit de koelinstallatie van de winkel. (Foto Wiljo van Nuland)

Page 40: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

Vaak wordt met een full body training een oefenprogramma bedoeld met verschillende oefeningen achter elkaar, die elk maar een deel van het lichaam trainen. Bodytec is een korte training waarbij elke oefening iedere keer het hele lichaam traint, ook als je laag belastbaar bent. Met de mogelijkheid om ex-tra accenten te leggen waar nodig.

Waarom Miha Bodytec?•FiguurcorrectietrainenopBBBzones•Bindweefselverstevigingdoorcollageenenelastiekenaanmaak

•Cellulitisvermindering•Tijdbesparend

•Gladdestevigehuid•Omvangverlies•Geschiktvoorjong,oud,man,vrouw•Jelichaaminvormkrijgeninslechts20mi-

nuten

Electro Muscle StimulationEenrevolutionairetrainingsmethodewatdemogelijkheidbiedtominzeerkortetijdresul-taten te behalen. In de topsport en revalida-tieisEMSeenbekendeenbeproefdemetho-deomprestaties teverbeterenenbij letselhet herstel te versnellen. Dezetechniekisnubeschikbaar gemaakt om buiten de topsport een volledige lichaamstraining te doen welke

het lichaam versterkt, vormt en strakker maakt inslechts20minuten.

Wetenschappelijk bewezen Uitgebreid wetenschappelijk onderzoekheeftopvelegebiedendewerkingvanMihaBodytec aangetoond. De programma’s waar wij mee werken zijn gebaseerd op weten-schappelijkonderzoekeneropgericht snelresultaten te behalen.

Miha Bodytec: Maatwerk in personal trainingMiha Bodytec benadert trainen vanuit een totaal nieuwe invalshoek: door middel van elektrische impulsen worden de acht grote spiergroepen, zowel agonist als antagonistsimultaangestimuleerd.In20minuteneenfull body workout doen, klinkt bijna te mooi omwaar te zijn.Maarmensen die trainenmetMihaBodyteczijnunaniementhousiast,enderesultatenzijnverbluffend!Het geheim achter ‘bodyteccen’ ontrafeld doorpersonaltrainerGerdaAdvocaat.

Fysiotherapeutengebruikenhetgeheimach-ter Miha Bodytec al jaren. In de medische wereld is het een gangbare manier om door middel van stroomtoediening de spieren te stimuleren. De Duitse firma Miha BodytecheeftnadiepgaandonderzoekhetprincipeEMS (electrical muscle stimulation) enkelejaren geledenomgezetnaardewereld vandefitness.Metsucces:hetinnovatievetrai-ningsconcept wordt inmiddels door zowel

gebruikers als personal trainers omarmd. Dankzij Miha Bodytec wordt personal trai-ning ineens voor veel meer mensen toegan-kelijk. Doordat je met elektrische spiersti-mulatiewerktishetbereikenvanresultatenveelminderafhankelijkvanhetgoeduitvoe-ren van complexe bewegingen. Hierdoor kan jezelfstrainenmetmensendielaagbelast-baarzijn.

Vakvrouw kiest voor efficiëntiePersonaltrainerGerdaAdvocaatwerktvan-uithaareigenclub,LifestyleclubAerogym,met Miha Bodytec. Gerda: “ Waarom hetzo’n succes is? Doordat Bodytec trainingslechts 20 minuten duurt, je persoonlijkeen professionele aandacht krijgt, je getraind wordtendaarnietbijnahoefttedenkenwatjezelfmoetdoen,despectaculaireresulta-ten en de vaste afspraken. Dit ervaart men als de spreekwoordelijke stok achter de deur.

Laag belastbare juist goed belastbaarMijnklantengroepiszobreeddatjedievaakmet reguliere weerstandstraining niet goed

kunt bedienen. Van klanten met overgewicht totmensenmetdiabetes.Juistdegroepmetreumaenfybromyalgiezijnzeerlastigtetrai-nen.Terwijl juistdezegroepmensenerhetmeeste baat bij hebben, omdat het direct hun levenskwaliteit beïnvloed. Voor dezegroep mensen gebruik ik een aangepast trai-ningsprogramma en een spierontspannings-programma voor pijndemping. Mij verbaas-dejuisthoegoedikdezegroepmensenheelgericht kan belasten. Zelfs mensen die min-dermedicatiezijngaangebruikenendat istochwelergmooiomtezienwateenbeetjetrainingkandoen!

Maak nu een afspraak voor een gratis proeftraining!

LifestyleClubAerogymHetWargaren44,[email protected]

Miha BodytecFull Body training: Vorm je figuur in 20 minuten

Vaak wordt met een full body training een oefenprogramma bedoeld met verschillende oefeningen achter elkaar, die elk maar een deel van het lichaam trainen. Bodytec is een korte training waarbij elke oefening iedere keer het hele lichaam traint, ook als je laag belastbaar bent. Met de mogelijkheid om ex-tra accenten te leggen waar nodig.

Waarom Miha Bodytec?•FiguurcorrectietrainenopBBBzones•Bindweefselverstevigingdoorcollageenenelastiekenaanmaak

•Cellulitisvermindering•Tijdbesparend

•Gladdestevigehuid•Omvangverlies•Geschiktvoorjong,oud,man,vrouw•Jelichaaminvormkrijgeninslechts20mi-

nuten

Electro Muscle StimulationEenrevolutionairetrainingsmethodewatdemogelijkheidbiedtominzeerkortetijdresul-taten te behalen. In de topsport en revalida-tieisEMSeenbekendeenbeproefdemetho-deomprestaties teverbeterenenbij letselhet herstel te versnellen. Dezetechniekisnubeschikbaar gemaakt om buiten de topsport een volledige lichaamstraining te doen welke

het lichaam versterkt, vormt en strakker maakt inslechts20minuten.

Wetenschappelijk bewezen Uitgebreid wetenschappelijk onderzoekheeftopvelegebiedendewerkingvanMihaBodytec aangetoond. De programma’s waar wij mee werken zijn gebaseerd op weten-schappelijkonderzoekeneropgericht snelresultaten te behalen.

Miha Bodytec: Maatwerk in personal trainingMiha Bodytec benadert trainen vanuit een totaal nieuwe invalshoek: door middel van elektrische impulsen worden de acht grote spiergroepen, zowel agonist als antagonistsimultaangestimuleerd.In20minuteneenfull body workout doen, klinkt bijna te mooi omwaar te zijn.Maarmensen die trainenmetMihaBodyteczijnunaniementhousiast,enderesultatenzijnverbluffend!Het geheim achter ‘bodyteccen’ ontrafeld doorpersonaltrainerGerdaAdvocaat.

Fysiotherapeutengebruikenhetgeheimach-ter Miha Bodytec al jaren. In de medische wereld is het een gangbare manier om door middel van stroomtoediening de spieren te stimuleren. De Duitse firma Miha BodytecheeftnadiepgaandonderzoekhetprincipeEMS (electrical muscle stimulation) enkelejaren geledenomgezetnaardewereld vandefitness.Metsucces:hetinnovatievetrai-ningsconcept wordt inmiddels door zowel

gebruikers als personal trainers omarmd. Dankzij Miha Bodytec wordt personal trai-ning ineens voor veel meer mensen toegan-kelijk. Doordat je met elektrische spiersti-mulatiewerktishetbereikenvanresultatenveelminderafhankelijkvanhetgoeduitvoe-ren van complexe bewegingen. Hierdoor kan jezelfstrainenmetmensendielaagbelast-baarzijn.

Vakvrouw kiest voor efficiëntiePersonaltrainerGerdaAdvocaatwerktvan-uithaareigenclub,LifestyleclubAerogym,met Miha Bodytec. Gerda: “ Waarom hetzo’n succes is? Doordat Bodytec trainingslechts 20 minuten duurt, je persoonlijkeen professionele aandacht krijgt, je getraind wordtendaarnietbijnahoefttedenkenwatjezelfmoetdoen,despectaculaireresulta-ten en de vaste afspraken. Dit ervaart men als de spreekwoordelijke stok achter de deur.

Laag belastbare juist goed belastbaarMijnklantengroepiszobreeddatjedievaakmet reguliere weerstandstraining niet goed

kunt bedienen. Van klanten met overgewicht totmensenmetdiabetes.Juistdegroepmetreumaenfybromyalgiezijnzeerlastigtetrai-nen.Terwijl juistdezegroepmensenerhetmeeste baat bij hebben, omdat het direct hun levenskwaliteit beïnvloed. Voor dezegroep mensen gebruik ik een aangepast trai-ningsprogramma en een spierontspannings-programma voor pijndemping. Mij verbaas-dejuisthoegoedikdezegroepmensenheelgericht kan belasten. Zelfs mensen die min-dermedicatiezijngaangebruikenendat istochwelergmooiomtezienwateenbeetjetrainingkandoen!

Maak nu een afspraak voor een gratis proeftraining!

LifestyleClubAerogymHetWargaren44,[email protected]

Miha BodytecFull Body training: Vorm je figuur in 20 minuten

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 40

Page 41: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 41

R NDJE NULAND

RR NDJE NDJE NULANDNULANDNULAND

T 073 - 5324118F 073 - 5326209I www.vanaarle.nlE [email protected]

Van Aarle NulandHandelsstraat 5 5391 LP Nuland

3. Volvo XC90 D5 200pk 7-Pers AWD Aut. Summum incl. garantie Bouwjaar 2011 - prijs € 27.400

4. Volvo XC90 7 pers. Summum Navigatie D5 Aut. 2.4 185 pk incl. garantie Bouwjaar 2010 - prijs € 26.400

5. Volvo XC90 Executive Navigatie 5pers. D5 Aut. 2.4 185pk incl. garantie Bouwjaar 2007 - prijs € 24.700

6. Volvo XC70 Momentum Leder Navigatie D4 Aut. 2.0 181pk incl. garantie Bouwjaar 2015 - prijs € 40.600

7. Volvo XC60 Kinetic Navigatie D3 Aut. 2.0 163pk incl. garantie Bouwjaar 2013 - prijs € 26.800

8. Volvo V60 7% BIJTELLING D6 Plug-In Hybrid Summum Aut. 2.4 215pk incl. garantie Bouwjaar 2014 - prijs € 48.800

Selectie uit totaal aanbod van ca. 100 occasions

VOLVO OCCASIONS TOP 10!

2. Volvo XC90 7-Persoons Momentum Navigatie D5 Aut. 200 pk incl. garantie Bouwjaar 2011 - prijs € 32.850

1. Volvo XC90 Momentum 7-PERS Navigatie Schuifdak D4 FWD Aut. 2.4 163pk incl. garantie Bouwjaar 2011 - prijs € 32.200

Van der Kallen Tentverhuur V.O.F.Voor alle soorten tenten,

www.kallententen.nl email [email protected]

feestverlichting, verwarming en vloerenook speciale maten vloeren voor in uw eigen partytent.

Korte Kerkstraat 14, 5392 CC Nulandtel. 073-5322804 - 06-23451997

Van der Kallen Tentverhuur·voor alle soorten tenten,

feestverlichting, verwarming en vloeren·ook speciale maten vloeren voor in uw eigen partytent

Korte Kerkstraat 14, 5392 CC Nuland tel. 073-5322804 · 06-23451997www.kallententen.nl · email: [email protected]

Het Nulands Gemengd Koor sluit jubileumjaar af

Op 20 december 2015 sluit Het Nu-lands Gemengd Koor haar jubileum-jaar af met een sfeervol Kerstconcert begeleid met lichtbeelden, sfeervolle projecti es die aansluiten bij de stukken die gezonden worden. In het voorbije jaar zijn er veel bijzondere acti vitei-

ten uitgevoerd en kunnen wij terugkijken op een geslaagd Gouden Jubileum. Onze laatste bijzondere acti e is de trekking van de hoofdprijzen van de jubileumloterij in de pauze van het concert. Overigens zijn er nog loten te koop bij onze leden met een winkans van 1 op 10. Het Kerstconcert wordt gehouden in De Meent te Nuland aan het Prins Bernhardplein en begint om 19.00 uur. U wordt ontvangen met een grati s kopje koffi e.

Kerstversieringen makenOp vrijdag 11 december van 18.30 tot 20.00 uur gaan we kerstversieringen maken in de Hazenkamp. De kosten zijn €2,- per persoon. Je mag eigen versieringen, groen en/of houder meenemen voor je kerststukje. Info op www.sjbnuland.nl.

Nieuw: Nulandse JeugdquizOp 20 december vindt de eerste editi e van de SJB Quiz plaats in D’n Hazenkamp. Een quiz is speciaal voor de jeugd van 12 (brugklasleerlingen) tot 15 jaar. Een avond vol vragen en weetjes. Je speelt in teams van 3-4 personen die je zelf sa-men stelt. De avond begint om 19.30 uur. Opgeven voor 13 december. Meer info op de website: www.sjbnuland.nl.

BETAALBARE PASSENDE MUZIEKVOOR ELKE GELEGENHEID

VAN RECEPTIE TOT FEESTAVOND

DUO COCKTAIL073-5325417

Page 42: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 42

van RoosmalenDe Echte Bakker

Kerkstraat 19 - Nuland(073) 532 25 56

[email protected]

R NDJE Tielebar voor al uw feestenBent u op zoek naar een mooie locatie voor uw feest,

dan bent u bij de Tielebar op het juiste adres.

Feesten v.a. €10,- p.p.U heeft al een buffet vanaf €5,50 p.p.

Verder verzorgen wij ook koffietafels tot 80 personen.

Heeft u interesse dan kunt u geheel vrijblijvend contact opnemen met Charles of Peter Tielemans

op de telefoonnummers 06-51433284 (Charles) of 06-13051836 (Peter).

Of stuur een e-mail naar [email protected]

A.D.M.

AdministratiekantoorHans Kerkhof

Administraties Belastingen Jaarrekeningen Loonadministraties

Kerkstraat 31, Nuland073-5324073 | [email protected]

Rijksweg 57b, 5391 LJ NulandTel. 073 - 532 24 42 Fax 073 - 532 53 [email protected]

Voor al uw vakkundige reparaties, onderhoud, schadeherstel, aircoservice en onderhoud,

winterbanden, bandenhotel, uitlijnen, rittenregistratie systemen, ecodrivesystemen en APK keuringen van

alle merken personen- en bedrijfsauto’s. In- en verkoop van nieuwe en gebruikte personen-

en bedrijfsauto’s.Wij staan voor kwaliteit en service.

BTW VRIJE WEKEN!21% KORTING OP VLOEREN

Actie geldt van 7 t/m 19 december. Vraag naar de voorwaarden.

NULAND

www.boschmeubelen.nl073-532 40 50

Kerkstraat 38 Nuland

vd Bosch MeubelenMeubelstofferen,

vakkundig en niet duur

RR NDJE NDJE NULANDNULANDNULAND

Betaalbaar je eigen (t)huis realiserenIn de afgelopen maanden is door een aantal enthousiaste Nulanders gewerkt aan het plan om zelf betaalbare woningen te ontwikkelen en bouwen in de nieuw te realiseren woonwijk Pelgrimsche Hoeve. Het bleek inderdaad succes-vol, want met nog enkele beschikbare woningen zal in 2016 daadwerkelijk wor-den gestart met de bouw.

Eerder dit jaar werd een goed bezochte informati eavond georganiseerd. Initi a-ti efnemer Maurice van Nistelrooij: ‘Naar aanleiding van deze avond hadden we vertrouwen in het project en hebben we een vereniging opgericht en een provin-ciale subsidie aangevraagd.’ De provinci-ale subsidie is toegekend en in samen-spraak met professionele adviseurs is door de deelnemers een start gemaakt met het uitwerken van de woningont-werpen.

Mix van woningenHet plan omvat een mix van rijwoningen en tweekappers. Van Nistelrooij: ‘Door deze verschillende typen woningen kun-nen we ook een diversiteit aan woon-dromen verwezenlijken. We hebben als vereniging geen commercieel belang, waardoor er woningen beschikbaar zijn vanaf €169.500,- v.o.n. Door samen op te trekken, kunnen we namelijk kosten besparen door bijvoorbeeld gezamenlijk in te kopen.’Er wordt structureel met de gemeente ‘s-Hertogenbosch overlegd over het pro-

ject, om zo de omgevingsvergunning zo snel mogelijk aan te kunnen vragen. Uiterlijk in het tweede kwartaal van 2016 kan wat de deelnemers betreft worden begonnen met de bouw.

Buren gezochtGeïnteresseerden hebben nog kans om deel te nemen aan het project. Er zijn nog verschillende type woningen beschikbaar. ’Nu we weer een stap verder zijn en er zicht op realisati e is, ben ik ervan overtuigd dat we voor deze woningen ook deelnemers zullen vinden’, vertelt Maurice. ‘Dit project biedt mensen de mooie kans om be-taalbaar en naar eigen wens te kunnen wonen’. Als deelnemer ga je samen met de architect aan tafel om indeling, groott e, afwerking en uitstraling van je nieuwe (t)huis te bepalen. Nieuwsgierig? Via de facebookpagina www.facebook.com/samenbouwenin-nuland is meer informati e te vinden over het project. Voor interesse kun je ook mailen naar [email protected].

Page 43: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 43

R NDJE NULAND

RR NDJE NDJE NULANDNULANDNULAND

Kerkstraat 31 · Nulandtel. [email protected]

Molenstraat 22 - Nuland - Tel. 073 - 5322282

Coebergh Bessenliter € 9.95

AANBIEDING

Jolda Beauty ServicesMolenstraat 1, 5391 AT Nuland

073 - 85 16 437 | 06 - 48 92 47 60www.jolda.nl | [email protected]

7 dagen per week open op afspraak van 8:00 tot 22:00 uurjolda.nl

7 dagen per week open op afspraak

van 8:00 tot 22:00 uur B E A U T Y S E R V I C E S

TEGEN INLEVERING VAN DEZE ADVERTENTIE:

3,00 EURO KORTING dames & heren wassen & knippen

5,00 EURO KORTING op behandeling vanaf 20,00 euro

jolda.nl

7 dagen per week open op afspraak

van 8:00 tot 22:00 uur B E A U T Y S E R V I C E S

Welkom bij sportstudioShare-Fit

Akkerstraat 34 NulandTel. 073-6898654www.share-fit.nl

WINTERACTIE:2 MAANDEN SPORTEN

VOOR €70,- Actie geldt tot maart 2016. (vraag naar de voorwaarden bij ons aan de balie)

De Schminkwinkel voor heel Brabant en ver daarbuiten

Maandag: GeslotenDinsdag t/m vrijdag: 13.00 tot 17.00 uurZaterdag: 10.00 tot 13.00 uur

Pelgrimstraat 1B, Nuland073 - 88 88 135 | [email protected]

Zandstraat Nuland nog dit jaar op de schopNadat de herinrichti ng- en herbestrati ng van de Zandstraat in aan-vankelijk was door geschoven naar het voorjaar van 2016, wordt nu toch al op maandag 8 december gestart met de werkzaamhe-den. Het betreft het gehele traject tussen Prins Bernhardplein en Pelgrimse Hoeve.

Al het straatwerk wordt vervangen en alle storingen in bijvoorbeeld de rio-lering worden aangepast. Daarnaast zal ook de inrichti ng op verschillende plekken worden aangepakt. Vooral de kruising van de Zandstraat met St. Jansstraat en Schoolstraat zal anders worden opgezet. Bedoeling is de krui-sing veiliger te maken voor het verkeer

en de schoolgaande kinderen.Het werk moet voor Carnaval 2016 gereed zijn. Het wordt in gedeelten uitgevoerd zodat voor een goede omleidingroute voor al het verkeer kan worden gezorgd.Het werk wordt uitgevoerd door het Nu-landse bedrijf Roy Verstegen, welke re-kent op medewerking en begrip van aan-wonenden en verkeersdeelnemers.

© Wiljo van Nuland

Page 44: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 44

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL

Ouder wordenDe Zwitserse filosoof en dichter Henri Frédéric Amiel (1821 – 1881) schreef reeds in de 19e eeuw: ‘Weten hoe men veroudert, is het meesterwerk der wijs-heid en een van de moeilijkste hoofdstuk-ken uit de grote kunst des levens.’ Soms noopt de kunst van ‘het ouder wor-den’ om daar even bij stil te staan. Vooral in een periode dat de ‘slechtnieuwsbe-richten’ in een sneltreinvaart op je afko-men. Ernstige ziektes bij familieleden en vrienden, herseninfarcten bij personen die je goed kent, plotselinge sterfgevallen van mensen die je dierbaar zijn. Hieraan toegevoegd de vreselijke terreuraansla-gen met veel slachtoffers en het gruwe-lijk oorlogsgeweld dat de wereld op vele plaatsen teistert.Dat zulke ervaringen je gevoelsmatig sterk beroeren zal zeker ook met het ouder worden te maken hebben. Als ik de duur van het leven vergelijk met de lengte van een basketbalwedstrijd (vier kwarten van tien zuivere speelminu-ten) dan raak ik en mogelijk veel lezers met mij inmiddels verzeild in het laatste kwart. Ook veel zeventigers en tachtigers

slaken vaak de verzuchting: ‘Ik zie in rouwad-vertenties steeds meer mensen langs komen die stammen uit hetzelfde geboortejaar of zelfs daarna.’ Zoals Amiel zegt is het ‘schrijven’ van dat laatste hoofdstuk dé grote kunst in het le-ven. In de hoofdstukken daarvoor (kind, pu-ber, adolescent, jong volwassene, de rijpe volwassenheid) loopt het ook niet altijd op rolletjes. Maar bij de meesten is er dan ge-lukkig volop energie en levenskracht om de obstakels de baas te worden. Het leven lijkt oneindig. De zorgen zijn voor later. Meestal is de geest, die onwrikbaar in een veraf ge-legen mooi doel gelooft, in staat de levens-kracht te behouden, die ons door het leven van alledag leidt. Als je jong bent ga je in het algemeen wat op je af komt niet met angst maar met hoop tegemoet.Het is een natuurlijk verschijnsel dat met het ouder worden deze levenskracht, zowel geestelijk als lichamelijk, langzaam afbrok-kelt. Het veroorzaakt soms onzekerheid en fysiek ongemak. De vele ‘slechtnieuwsbe-richten’ slaan deuken in het vertrouwen in de toekomstverwachting van een plezierige en rustige ‘oude dag’. De een wordt wat snel-ler met deze verschijnselen geconfronteerd dan de ander. Soms plotseling en heftig, soms sluipenderwijs.Als je een historisch boek leest kom je soms teksten tegen die bruikbaar zijn in deze min of meer filosofische beschouwing over het

‘ouder worden’. De Franse schrijver Sully Prudhomme (1839 – 1907) bijvoorbeeld, hij was de eerste in 1901 die de Nobel-prijs voor de literatuur in ontvangst mocht nemen, merkt op dat ‘elke leeftijd op een goede manier gebruik kan maken van het leven, maar men kent de moge-lijkheden slechts dan, wanneer men deze leeftijd doorleefd heeft’. Dat maakt het vaak zo moeilijk om die laatste periode van het leven rustig en vertrouwensvol te doorleven. Je weet ‘verdomme’ niet wat je te wachten staat. Kun je in je eigen vertrouwde omgeving oud worden en de regie over je eigen leven blijven voeren? Het ultieme doel immers van de overheid om de kosten van zorg te beperken. Of is het perspectief een slopende ziekte of to-tale afhankelijkheid in het verpleeghuis?Om de ouderen onder ons een riem on-der het hart te steken zodat u vanavond toch rustig kunt gaan slapen, sluit ik af met een slogan die Franciscus van As-sisi reeds eeuwen geleden opperde: ‘We moeten elke dag opnieuw beginnen’! Of zoals de Romeinse wijsgeer Seneca twee-duizend jaren geleden reeds zei: ‘Je bent minder van de dag van morgen afhanke-lijk wanneer je de huidige zelf ter hand neemt’!

Alle eerdere columns van Jan van der Krabben vindt u op de website.

Toneelgroep KBO speelt blijspel in De HuifDe toneelgroep van de KBO afde-ling Sint-Michielsgestel voert op zondag 13 december om half acht in De Huif het blijspel ‘Niet elke haan kraait’ van G.W. van Doorenop. De regie is in handen van mevrouw Ge-rard Heessels.

De KBO-toneelgroep staat bekend om zijn komisch acteertalent. Ieder jaar rond Kerst-mis brengen zij voor een volle zaal een avondvullend blijspel op de planken. Wie de toneelgroep kent, weet dat ook deze keer weer de lachsalvo’s niet van de lucht zullen zijn. Aal is getrouwd met Dries en sindsdien moet zij een eeuwigdurende concurren-tiestrijd voeren met alles wat vrouwelijk

en blond is. Dries, die niet onaangetast is gebleven door de tand des tijds, acht zijn marktwaarde nog zeer hoog en laat geen kans voorbij gaan om zijn jonge, aantrekke-lijke en liefhebbend vrouwtje te kwetsen. Hij krijgt daar alle kans toe als hij en Aal tijdens de warme zomerdagen de vakantie door-brengen in een hotel bij een strand, waar alles wat vrouwelijk en blond is zomaar los loopt. Totdat Aal, met behulp van sympathi-serende hotelgasten, zich bewust wordt van haar eigen waarde en aftrek vindt bij al wat gespierd en donker is en dat wekt bij Dries uiteraard een heel ander soort hanengedrag op! Het verhaal staat weer garant voor een avond onbekommerd lachen.

De toegangsprijs bedraagt € 7,50. Kaarten zijn op de avond van de voorstelling vanaf half zeven aan de zaal verkrijgbaar of kun-nen vanaf heden telefonisch besteld worden bij mevrouw R. van de Westelaken, telefoon 073 55 14 122 of bij mevrouw L. van Schijn-del, telefoon 073 55 12 313. Gelet op de er-varingen van afgelopen jaren is reserveren aan te raden.

Kerstviering HEVO over ‘Vrede op aarde?!’Op vrijdag 18 december organiseert HEVO een kerstviering voor Rosmalense senioren. Om 14.30 uur begint een oecumenische dienst in de Sint Lambertuskerk. De dienst staat dit jaar in het teken van ‘Vrede op aarde?!’ Medewerking wordt verleend door het HEVO-koor. De bijeenkomst in de Lam-bertuskerk is voor iedereen vrij toegankelijk. De aansluitende kerstmaaltijd vindt plaats in Villa Fleurie. Deelname hieraan is alleen mogelijk met een vooraf gekochte toegangs-kaart. Kaarten kosten € 8,00.Op vrijdag 11 december kunnen tussen 13.30 en 14.30 uur kaarten voor de maaltijd worden gekocht bij De Biechten (Hintham), woonzorgcentrum De Annenborch, Ons Trefpunt (Hintham), pastorie Sint Lamber-tus en seniorencentrum De Ontmoeting. De resterende kaarten zijn op maandag 14 en dinsdag 15 december verkrijgbaar bij De Ontmoeting, Tulpstraat 2-4 (open van 9.00 tot 17.00 uur).

Page 45: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 45

NU OOK VOOR AL UW BOXSPRINGS EN MATRASSEN

PARADE CONTESSA4 meter breed, fris tapijt in 3 kleuren

€276,-

€ 99,00

HOOGPOLIG TAPIJTGregoire, 4 meter breed, in 4 kleuren

€119,-

€ 69,00

LAMINAAT4-zijdige groef, 8 mm, extra lang en breed

NU € 13,95

INBETWEENGordijnen, in diverse kleuren

VANAF € 16,95

VINYLPlankmotief, 4 m breed, slijtlaag 0,3 mm

€69,00 € 49,00

VINYL MET V-GROEFPlankmotief, 4 m breed, slijtlaag 0,5 mm

NU € 84,95

TAPIJTKortgeschoren, diverse kleuren

NU € 69,00

OVERGORDIJNENEffen of met motief

VANAF € 14,95

GLASGORDIJNENGratis gemeten en gemaakt

VANAF € 15,95

NU

€GRATIS ONDERVLOER

GRATIS GEMETEN EN

GEMAAKT

GRATIS GEMETEN EN

GELEGDALLE TAPIJTEN WORDEN GRATIS GEMETEN EN GELEGD, MET UITZONDERING VAN TRAPPEN

BOXSPRINGSETWENEN180 x 200incl. matrassen en topper

NU VOOR

€ 499,00

KOUDSCHUIMMATRAS MERLIN90 x 200nu voor € 89,00POLYETHERMATRAS KELLY90 x 200nu voor € 89,00

MEER DAN

50JAAR

Page 46: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 46

Het jaar loopt al weer ten einde. De maand december staat bol van gezelligheid. Vaak gaat dat gepaard met extra eten en drinken. Al met al voor velen vaak geen maand om in-tensief bezig te zijn met afvallen en bewegen. Maar dan is het ook zo weer januari … En dan wilt u wél aan de slag. LijfStijling begeleidt u daar graag in met haar plan op maat! Maak

alvast een afspraak voor een gratis adviesge-sprek, zodat u in januari ook écht van start kunt. U maakt gebruik van onze actie “Uw kilo’s zijn geld waard”.

LijfStijling is al bijna 7 jaar specialist op het gebied van afvallen en figuurcorrectie. Daarnaast werkt zij – als eerste in Nederland – al een aantal jaren met E-Fit. E-Fit is ge-

baseerd op electro-spierstimulatie. In slechts 20 minuten heeft u een volledige workout met als doel: • Centimeterverlies• Vetverbranding• Spierversteviging• Platte buik• Verminderen cellulite

Dus: Kom in beweging en bel LijfStijling: 06-20299616. “U bent bij ons in goede handen op een persoonlijke en betrokken manier met een eerlijk advies”. Lees de ervaring van anderen op onze website! 2016 wordt ook UW jaar!

Voel je welkom bij: LijfStijlingAnnemiek van der VoortProvincialeweg 73, 5398 JJ Maren-Kessel 06-20299616

Wilt u een fitter – slanker én strakker 2016?Dat kan met de unieke aanpak van LijfStijling!

Zangeres van legendarische Kelly Family aldus de zangeres vol enthousiasme.Naast temperamentvolle, Spaanse invloe-den, welke hun stempel hebben gedrukt op de kinderjaren van de in Spanje geboren kunstenares, mogen de bezoekers zich ook op moderne Engelstalige eigen composi-ti es, alsook op Duitse nummers verheugen: “Naar mijn mening behoren de traditi onele Kerstliederen tot de mooiste van de wereld. Een van mijn favoriete Kerstnummers is ‘Es ist ein Ros entsprungen’ omdat het zo mooi poëti sch is.”De Kerstconcerten zijn bewust klein gehou-den. Er is vaak maar weinig nodig om een bijzondere sfeer te scheppen. Patricia Kelly wil haar publiek een avond met momenten vol emoti e en Kerstvreugde brengen. Bij dit concert wordt zij begeleid door Sebasti an Scobel, een bekend en uitstekend pianist.Als belijdend Christen ziet Patricia Kelly Kerstmis als het feest van de geboorte van Jezus en het feest van de liefde: “Het maakt niet uit of men gelovig is of niet: ieder van ons overdenkt zijn hoop en wensen op zo’n bijzonder moment als Kerstavond, terwijl we erkennen dat er meer is dan we bevatt en kunnen.”Kaarten zijn voor € 26,50 (kinderen tot 12 jaar € 17,50) verkrijgbaar via Ilona van Boe-kel: patriciakellyti [email protected]

Patricia Kelly presenteert haar favo-riete Kerstlie-deren. “Ik kijk ernaar uit om deze num-mers voor een klein pu-bliek te mo-gen zingen. Persoonl i j k uitgezochte stukken, die de bijzon-dere, fees-telijke sfeer van Kerstmis verwoorden”,

Exclusief kerstconcert Patricia Kelly in Perron-3 Onder de ti tel ‘Blessed Christmas – a Christmas Concert’ geeft Patricia Kelly (lid van The Kelly Family) deze winter een paar exclusieve Kerstconcerten. Daarmee vervult zij een langgekoesterde droom: een eigen Kerstt ournee. Op vrijdag 11 december is Patricia te gast in de theaterzaal van Perron-3 in Rosmalen.

Page 47: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 47

ter pas terug in 2017. De vrijstelling geldt voorts voor zover de ontvanger 18 tot en met 39 jaar oud is. De schenking hoeft niet persé van de ouders te komen.Tot 2017 geldt de vrijstelling van maximaal € 52.752,00 (cijfer 2015). Indien u toch meer wil geven omdat de ontvanger nu op het punt staat een woning in eigendom te verwer-ven, maar geen schenkbelasting verschuldigd wenst te zijn, kunt u dat oplossen door het meerdere bij wijze van lening aan de ontvanger te verstrekken. In het jaar 2017 kunt u dan de lening tot het bedrag van de vrijstelling kwijtschelden zonder dat daarover schenkbelasting is verschuldigd. Wel komt de eerder gebruikte eenmalig toegestane verhoogde vrijstelling in mindering. Over de lening dient een zakelijke rente te worden vergoed. Indien de ontvanger de rente wenst af te trekken moet voorts ook worden afgelost. Uiteraard staat het de schenker vrij om het bedrag van de rente en aflossing bij wijze van schenking weer terug te geven. Voor zover deze bedragen binnen de toe-gestane bandbreedte blijven, is daarover geen schenkbelasting verschuldigd.Als u het belangrijk vindt, vergeet dan niet bij de schenking te bepalen dat de schenking alleen voor de ontvanger is en dus niet valt in enige gemeenschap van goederen waarin de ontvanger gehuwd is of te eniger tijd gehuwd zal zijn.Los van deze schenking ten behoeve van de eigen woning, mag u uw kinderen jaarlijks een vrijgesteld bedrag schenken. Voor 2015 is dat € 5.277,00 en aan anderen € 2.111,00. U hoeft van deze schenkingen geen aangifte te doen. Aan kinderen mag u tussen hun 18 en 40 jarige leeftijd eenmalig een verhoogde van schenkbelasting vrijgestelde schenking doen. Voor 2015 is dit bedrag € 25.322,00.Aan deze schenkingen stelt de belastingwet geen voorwaarden en is dus vrij te beste-den. Uiteraard kunt u als schenker wel voorwaarden stellen en is het aan de ontvanger of hij deze schenking met uw voorwaarden wenst te aanvaarden. Het blijft immers een overeenkomst. Wilt u wel schenken, maar kunt u het geld nog niet missen dan kunt u ook schenken onder schuldig erkenning. U leent dan het bedrag terug van de ontvan-ger. Indien deze schenking pas opeisbaar is bij uw overlijden, dan moet deze schenking bij notariële akte worden vastgelegd. Indien u wil dat deze schenking niet belast wordt met erfbelasting bij uw overlijden dan dient u over de schuldig gebleven schenkingen een rente te vergoeden van 6%. Deze moet jaarlijks aantoonbaar aan de ontvanger zijn uitgekeerd. Kan men dit niet aantonen dan accepteert de fiscus deze schenkingen niet als schulden van uw nalatenschap.Wilt u meer weten, dan kunt u altijd met ons een afspraak maken.

Jubelschenking, terug van weggeweest?Hoewel het belastingplan nog niet door de Eerste Kamer is en er dus nog wijzigingen kunnen komen, lijkt het er op dat de grote vrijgestelde schenking van € 100.000,00 terug komt. Voorwaarde is dat deze schenking door de ontvanger wordt gebruikt voor de aankoop van een eigen woning of voor de aflossing van een eigen woning schuld.Volgens het belastingplan komt deze vrijstelling ech-

Pieter Heeringanotaris bij Hoffspoor Notarissen

www.hoffspoor.nl

Ook op dinsdag en donderdagavond kunt u bij ons terecht

Kerst- en jubilarissenconcert de NotenkrakersOp zaterdag 19 december om 19.00 uur organiseert Muziekvereniging de Notenkra-kers een kerst- en jubilarissenconcert in de Vorstenbossche kerk. Het concert is gratis toegankelijk. Tijdens dit concert worden een aantal bijzondere kerstliederen ten gehore gebracht. Ook worden enkele jubilarissen uit het dorp muzikaal in het zonnetje gezet. Was u of waren uw ouders 40, 50 of 60 jaar getrouwd, bij uw bedrijf of vereniging en wilt u van deze muzikale hulde gebruik maken en aanwezig zijn, mail dan naar [email protected] of bel het secre-tariaat via 0413-362201 (Jacques de Groot). U ontvangt dan een persoonlijke uitnodiging om met familie en vrienden aanwezig te zijn.

Bibliotheek Oss, Uden en Veghel op zondag openBehoefte aan een lekkere luie zondag? Een boek lezen, tijdschrift doorbladeren, muziek beluisteren, mensen ontmoeten? Kom dan vanaf zondag 1 november naar uw Biblio-theek die is geopend van 13.00 tot 16.00 uur. De zondagopening in de bibliotheek Oss, Uden en Veghel is tot en met zondag 20 maart 2016. Muzikale ontmoetingen, Tabletcafé’s en vele andere activiteiten zul-len plaatsvinden op deze zondagmiddagen. Houd onze website www.bibliotheekoss.nl goed in de gaten voor de meest actuele activiteiten of abonneer u op onze digitale nieuwsbrief. In de Bibliotheek is altijd gratis WiFi beschikbaar. Geniet van een moment voor uzelf, op zondagmiddag in uw Biblio-theek.

Expositie Kerststallen in Kloosterkapel VorstenboschZaterdag en zondag 12 en 13 december van 11.00 tot 17.00 uur laat Harrie Verwegen uit Veghel een grote collectie bijzondere Kerststallen zien in de Kloosterkapel Vor-stenbosch. Harrie Verwegen is docent op het Zwijsencollege in Veghel en al jarenlang verwoed verzamelaar van Kerststallen en Kerstbeelden. Hij heeft er honderden waar-van een bijzondere selectie te zien zal zijn. De toegang is gratis.

KlankschalenconcertOp donderdag 10 december is Paul Vens terug in de Kloosterkapel Vorstenbosch met zijn zin-gende Tibetaanse Klankschalen. Het effect van de klankschalen op de luisteraar is persoonlijk, uniek en erg indrukwekkend. Graag wil Paul anderen laten delen in zijn positieve ervaringen. Het belooft een warmhartig, intiem en sfeervol concert te worden. Aanvang is 20.00 uur en de entree bedraagt 10,00 euro.

Page 48: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 48

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL

Lambert van Nistelrooij presenteert boek ‘Schijnwerpers op de stad’Nu bijna drie op de vier Europeanen in de stad woont, moet ‘Europa ook van de steden worden’. Als voortrek-kers van economische groei en scheppers van banen, lopen steden immers voorop in Europa. “Tot dusver richtt e Brussel zich nooit direct tot stedelijke gebieden en dus is het de hoogste ti jd om de kat de bel aan te binden. Steden moeten uit de coulissen en in de spot-lights komen te staan”, vindt Europarlementariër (CDA) Lambert van Nistelrooij.

door Carla Metz

metropolen die er wereldwijd toe doen? Welke eisen moeten we stellen aan politi ek leider-schap in de komende decennia? Wat is de rol van onze politi ci, het bedrijfsleven, de burgers en het onderwijs? Kortom: hoe ko-men we samen vooruit? spelen dan een rol.

Medio oktober kwam Van Nistel-rooij’s nieuwste boek uit: ‘Schijn-werpers op de stad’. Hierin pleit hij, samen met onder andere Eurocommissaris Cretu (Regio-naal Beleid) en burgemeester Rombouts van den Bosch, voor een stedelijk beleid op Europees niveau. “Teveel aandacht van de Europese Unie gaat naar de regio’s en het platt eland en te weinig naar de stad. Een goed stedelijk beleid is heel belang-rijk. De steden moeten aan het roer. De EU kan steden helpen met bijvoorbeeld de aanpak van criminaliteit, vervuiling en fi les. Nu is die hulp vanuit Brussel nog versnipperd. Zo is er een EU-beleid om steden innovati ever te maken, maar ook een apart beleid om gebieden economisch te laten specialiseren. Dat kan beter. De regelingen moeten naadloos op elkaar aansluiten”, zegt de in Diessen woonachti ge Van Nistelrooij.

Spijkers met koppen slaan“Hier ligt een mooie taak voor het Nederlandse voorzitt erschap van de EU. Dat begint op 1 janu-ari 2016 en duurt een half jaar. Minister Plaskerk is verantwoor-delijk voor de Ministersconfe-renti e over het stedenbeleid in 2016. Ik heb hem er al over aan-gesproken. Er moeten spijkers met koppen worden geslagen. Het kabinet moet een doorbraak forceren voor de broedplaatsen

van vernieuwing waar driekwart van de Europeanen woont. Ook de steden moeten de gelegen-heid krijgen om met innovati eve projecten in te tekenen op EU programma’s. Hiermee zijn al goede ervaringen opgedaan in bijvoorbeeld Tilburg en Eindho-ven. Kijk naar Eindhoven. Twin-ti g jaar geleden was het een stad als vele andere. Nu is het Brain-port, vol innovati eve grotere en kleinere bedrijven, kenniswer-kers en netwerken tussen be-drijfsleven en wetenschap. Met het concept ‘Smart Citi es’ vraagt de EU slimme steden om samen te werken en biedt hen daarbij fi nanciële ondersteuning. Hierbij gaat het onder andere om speci-alisati es zoals mobiliteit en ver-voer, afvalverwerking en digitale dienstverlening. Vele miljoenen Europeanen zouden hierdoor pretti ger kunnen wonen”, aldus Van Nistelrooij.

Boek ontvangen? “Het moet vanuit de steden zelf komen en niet van bovenaf met een beleid dat in Brussel opbor-relt. Laten de steden maar ko-men met plannen en ideeën. De relati e tussen overheid en bur-gers verandert sterk. Nederland moet als voorzitt er het ijzer sme-den nu het heet is. De samen-werking tussen de verschillende Europese steden onderling is van groot belang”. Vragen als: is er behoeft e aan

Als u het boek ‘Schijnwerpers op de stad’ (grati s) thuis wilt ontvangen, mkunt u een mail sturen aan Lambert via: [email protected] of bellen met nummer 0032-22838434. Meer informati e vindt u op: www.lambertvannistelrooij.nl.

Koor Switch organiseert Kerst High TeaOp zaterdag 19 en zondag 20 december organiseert koor Switch een Kerst High Tea. Tussen 16.00 tot 19.00 uur bent u van harte welkom in Het Gasthuis aan de Lidwinahof 70 in Schijndel. Deze High Tea zal u verrassen. Het koor zal u muzikaal trakteren op een manier zoals geen enkel koor nog heeft gedaan, in een sfeervolle kerstambiance. De opbrengst van dit evenement, komt ten goede aan het goe-de doel ‘De Wens Ambulance. Tevens zal er in de zaal een bus staan waar u deze organisati e kunt steunen. Voor deze High Tea kunt u plaatsen reserveren, deze kosten € 15,- per persoon. Voor meer informati e en reservering: 06-23166392 (bellen na 18.00 uur).

Page 49: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 49

Openingstijden:Ma. t/m vr. 9.00-18.00 uurZa. 9.00-17.00 uurVr. koopavond tot 21.00 uurZondag 12.00-17.00 uur

Aanbiedingen geldig tot 14 december 2015, zolang de voorraad strekt

Tuincentrum Life and Garden • Bosschebaan 23, 5384 VX Heesch • tel. 0412-407030

Aanbiedingen geldig tot 14 december 2015, zolang de voorraad strekt

Tot 1 januari 2016ALLE ZONDAGEN

GEOPEND van 12 tot 17 uur

Page 50: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 50

IndustrieterreinDe Ketting 16bVughtT: 073-6840818T: 06-53268165

Bezoek onze showroom in Vught!Openingstijden: maandag en vrijdag van 14-00 tot 17.00 uur

zaterdag van 10.00 - 16.00 uur

De koffi e staat klaar!

TERRASOVERKAPPINGENBALKONBEGLAZINGVERANDADAKENZONWERINGTUINKAMERS

Andere dagen telefonisch bereikbaar!

www.jadaveranda.com

Voorjaarsacties

terrasoVerKaPPiNGeNIndustrieterreinDe Ketting 16bVughtT: 073-6840818T: 06-53268165

Bezoek onze showroom in Vught!Openingstijden: maandag en vrijdag van 14-00 tot 17.00 uur

zaterdag van 10.00 - 16.00 uur

De koffi e staat klaar!

TERRASOVERKAPPINGENBALKONBEGLAZINGVERANDADAKENZONWERINGTUINKAMERS

Andere dagen telefonisch bereikbaar!

www.jadaveranda.com

TERRASOVERKAPPING XXL6 meter breed op 2 palen Grootste assortiment en beste

kwaliteit van de regio !

GRATIS PLAATSING

Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 13.30 tot 17.00 uur.

IndustrieterreinDe Ketting 16bVughtT: 073-6840818T: 06-53268165

Bezoek onze showroom in Vught!Openingstijden: maandag en vrijdag van 14-00 tot 17.00 uur

zaterdag van 10.00 - 16.00 uur

De koffi e staat klaar!

TERRASOVERKAPPINGENBALKONBEGLAZINGVERANDADAKENZONWERINGTUINKAMERS

Andere dagen telefonisch bereikbaar!

www.jadaveranda.com

Voorjaarsacties

terrasoVerKaPPiNGeNIndustrieterreinDe Ketting 16bVughtT: 073-6840818T: 06-53268165

Bezoek onze showroom in Vught!Openingstijden: maandag en vrijdag van 14-00 tot 17.00 uur

zaterdag van 10.00 - 16.00 uur

De koffi e staat klaar!

TERRASOVERKAPPINGENBALKONBEGLAZINGVERANDADAKENZONWERINGTUINKAMERS

Andere dagen telefonisch bereikbaar!

www.jadaveranda.com

TERRASOVERKAPPING XXL6 meter breed op 2 palen Grootste assortiment en beste

kwaliteit van de regio !

GRATIS PLAATSING

Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 13.30 tot 17.00 uur.

Bezoek onze showroom in Vught!Openingstijden:

maandag t/m vrijdag van 13.30 tot 17.00 uur.zaterdag van 10.00 - 16.00 uur

Alle dagen telefonisch bereikbaar!De koffie staat klaar!

Het naseizoen is begonnen

IndustrieterreinDe Ketting 16b, VughtT: 073 - 6840818T: [email protected]

ALTIJD DE BESTE EN DE GOEDKOOPSTE!!

Glaswanden, kozijnen en verandazeilen EXTRA GUNSTIG GEPRIJSD Bij een Pallazzo overkapping:

LED SPOTS HELEMAAL GRATIS

IndustrieterreinDe Ketting 16bVughtT: 073-6840818T: 06-53268165

Bezoek onze showroom in Vught!Openingstijden: maandag en vrijdag van 14-00 tot 17.00 uur

zaterdag van 10.00 - 16.00 uur

De koffi e staat klaar!

TERRASOVERKAPPINGENBALKONBEGLAZINGVERANDADAKENZONWERINGTUINKAMERS

Andere dagen telefonisch bereikbaar!

www.jadaveranda.com

Voorjaarsacties

terrasoVerKaPPiNGeNIndustrieterreinDe Ketting 16bVughtT: 073-6840818T: 06-53268165

Bezoek onze showroom in Vught!Openingstijden: maandag en vrijdag van 14-00 tot 17.00 uur

zaterdag van 10.00 - 16.00 uur

De koffi e staat klaar!

TERRASOVERKAPPINGENBALKONBEGLAZINGVERANDADAKENZONWERINGTUINKAMERS

Andere dagen telefonisch bereikbaar!

www.jadaveranda.com

TERRASOVERKAPPING XXL6 meter breed op 2 palen Grootste assortiment en beste

kwaliteit van de regio !

GRATIS PLAATSING

Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 13.30 tot 17.00 uur.

TERRASOVERKAPPING V956 meter breed x 3 meter uitval

incl. plaatsing 2550,-

GRATIS PLAATSING

Terrasoverkapping XXL 6 meter breed op 2 palen3 meter uitval incl. glas

Page 51: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 51

TopmerkenJaDa Veranda wordt gerund door Peter de Man, een jonge ondernemer die er zijn levenswerk van heeft gemaakt. Vol passie praat hij over zijn brede assortiment met onder meer de verandaproducten van Alluma en Palazzo. JaDa Veranda is exclusief dealer voor deze topmerken. “Dat zijn de beste merken, maar kwaliteit gaat bij ons niet gepaard met hoge prijzen. Integendeel”, zegt Peter. “Scherpe prijzen met een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding is een van de onderscheidende factoren van JaDa Veranda. Met een vergelijkbare overkapping zijn wij bijna altijd de voordeligste aanbieder.”

MaatwerkDaarnaast geeft JaDa Veranda vrijblijvend advies op maat en wordt de maatwerk overkapping door de eigen, ervaren, mensen van JaDa gebouwd. “Wij zijn gespecialiseerd in het renoveren, onderhoud en aanpassen van onze producten. Het kan zijn dat mensen speciale wensen hebben of dat door de bouw van een huis een standaard overkapping niet mogelijk is, ook in die gevallen zijn wij in staat in onze eigen werkplaats een overkapping op

maat te maken. Wij gaan verder waar een ander ophoudt. Wij blijven zoeken naar een passend oplossing.

Ruime keusJaDa Veranda levert overkappingen in diverse uitvoeringen, in verschillende prijscategorieën en in iedere RAL-kleur. Tevens wordt een compleet assortiment zonweringen en rolluiken en wanden, spieën,

glaswanden, aluminium schuifwanden en verandazeilen aangeboden, evenals balkonbeglazing en -hekken. Het persoonlijke contact met de klant wordt door Peter en zijn team belangrijk gevonden. Zo zijn de lijntjes kort en de ontvangst in de mooi ingerichte showroom hartelijk. De zorgen van JaDa Veranda houden echter niet op bij levering. U mag er ook rekenen op goed onderhoud en nazorg na plaatsing.

JaDa Veranda is te vinden aan De Ketting 16b in Vught en bereikbaar via telefoonnummer (073) 684 0818. De showroom is geopend op zaterdag van 10.00 tot 16.00 uur en van maandag tot en met vrijdag van 13.30 tot 17.00 uur.

Kijkt u ook eens op www.jadaveranda.com.

Volop keus voor jarenlang zorgeloos tuinplezier

JaDa Veranda in iedere tuin een begrip

IndustrieterreinDe Ketting 16bVughtT: 073-6840818T: 06-53268165

Bezoek onze showroom in Vught!Openingstijden: maandag en vrijdag van 14-00 tot 17.00 uur

zaterdag van 10.00 - 16.00 uur

De koffi e staat klaar!

TERRASOVERKAPPINGENBALKONBEGLAZINGVERANDADAKENZONWERINGTUINKAMERS

Andere dagen telefonisch bereikbaar!

www.jadaveranda.com

Voorjaarsacties

terrasoVerKaPPiNGeNIndustrieterreinDe Ketting 16bVughtT: 073-6840818T: 06-53268165

Bezoek onze showroom in Vught!Openingstijden: maandag en vrijdag van 14-00 tot 17.00 uur

zaterdag van 10.00 - 16.00 uur

De koffi e staat klaar!

TERRASOVERKAPPINGENBALKONBEGLAZINGVERANDADAKENZONWERINGTUINKAMERS

Andere dagen telefonisch bereikbaar!

www.jadaveranda.com

TERRASOVERKAPPING XXL6 meter breed op 2 palen Grootste assortiment en beste

kwaliteit van de regio !

GRATIS PLAATSING

Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 13.30 tot 17.00 uur.

IndustrieterreinDe Ketting 16bVughtT: 073-6840818T: 06-53268165

Bezoek onze showroom in Vught!Openingstijden: maandag en vrijdag van 14-00 tot 17.00 uur

zaterdag van 10.00 - 16.00 uur

De koffi e staat klaar!

TERRASOVERKAPPINGENBALKONBEGLAZINGVERANDADAKENZONWERINGTUINKAMERS

Andere dagen telefonisch bereikbaar!

www.jadaveranda.com

Voorjaarsacties

terrasoVerKaPPiNGeNIndustrieterreinDe Ketting 16bVughtT: 073-6840818T: 06-53268165

Bezoek onze showroom in Vught!Openingstijden: maandag en vrijdag van 14-00 tot 17.00 uur

zaterdag van 10.00 - 16.00 uur

De koffi e staat klaar!

TERRASOVERKAPPINGENBALKONBEGLAZINGVERANDADAKENZONWERINGTUINKAMERS

Andere dagen telefonisch bereikbaar!

www.jadaveranda.com

TERRASOVERKAPPING XXL6 meter breed op 2 palen Grootste assortiment en beste

kwaliteit van de regio !

GRATIS PLAATSING

Openingstijden: maandag t/m vrijdag van 13.30 tot 17.00 uur.

IndustrieterreinDe Ketting 16b, VughtT: 073 - 6840818T: [email protected]

Langer en meer genieten van uw tuin? Dit kan met de terrasoverkappingen van JaDa Veranda. Het Vughtse bedrijf is dé specialist in terrasoverkappingen in de regio. Het naseizoen is bij JaDa Veranda begonnen. Glaswanden, kozijnen en verandazeilen zijn nu extra gunstig geprijsd en de LED spots bij de een Pallazzo overkapping zijn zelfs helemaal gratis!

Page 52: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 52

RUDY VAN DER ZANDE GAAT VERBOUWEN!

VERBOUWINGSLEEGVERKOOP

NU MET KORTINGEN TOT 90%

Restanten verkoop:Vloertegels Heuga – Oss Floor normaal € 11,95 NU € 2,- PER STUK

Marmoleum diverse kleuren en maten normaal € 39,95 NU € 5,- PER METER

Project tapijt 400 breed voor zwaar gebruik normaal € 109,- NU € 20,- PER METER

Gordijnstoffen uitzoeken: meer dan 100.000 meter normaal € 24,95 NU € 6,- PER METER

Life Style zit poefen Normaal € 139,- NU € 35,- PER STUK

PVC vloeren Normaal € 39,95 NU € 5,- PER M2

BankstellenBilbao 3+2 zits diverse kleuren normaal € 8000,- Nu € 2000,-Fenna 3+2 zits stof Normaal € 1995,- NU € 495,-Pisa 3+2 zits leder Normaal € 3995,- NU € 995,-

StoelenCasis lederen fauteuil bruin normaal € 595,- NU € 75,-Eetkamer stoel Belora 4 kleuren Normaal € 239,- NU € 65,-Eetkamer stoel Iris op wieltjes Normaal € 399,- NU € 99,-Eetkamer stoel Sam normaal € 700,- NU € 175,-

Rudy Van Der ZandeWooninrichting

MAANDAG 13.00 - 18.00 UUR | DINSDAG - VRIJDAG 10.00 - 18.00 UURZATERDAG 10.00 - 17.00 UUR | DONDERDAG KOOPAVOND 10.00 - 20.00 UUR

RIJNSTRAAT 427 - 429 ‘S-HERTOGENBOSCH

Page 53: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 53

- Rioolontstopping- Camera inspectie- Riool aanleg- Oliebestrijding- Zuigen van putten

Ben van Hoof24 uurs service

06 - 504 504 16www.OntstOppingROsmalen.nl

* PVC-VLOEREN* Gordijnen, vitrage* Zonwering* Alle vloerbedekking* Karpetten, traplopers* Vinyl, laminaat

* Rolgordijnen, vouwgordijnen

* Festonneerwerk* Herstofferen

(stoelen, caravan, boten, etc.)

* Alle soorten horren op maat gemaakt

www.festontapijtenheesch.nl • [email protected] 52 Heesch • tel. 0412-451394

ma. t/m vr. 9.00-12.00 | 13.00-17.00 za. 10.00-15.00

Bij aankoop van tapijt FESTONEREN GRATISwo. nm gesloten

www.festontapijtenheesch.nl • Broekhoek 52 Heesch • tel. 0412-451394

complete woninginrichtingHEESCHFESTON

Al meer dan 25 jaar ervaring en een begrip in Heesch

* PVC-VLOEREN* Gordijnen, vitrage* Zonwering* Alle vloerbedekking* Karpetten, traplopers

* Vinyl, laminaat* Rolgordijnen,

vouwgordijnen* Festonneerwerk* Herstofferen

( s t o e l e n , c a r a v a n , b o t e n , e t c )

* PVC-VLOEREN* Gordijnen, vitrageNIEUW

vouwgordijnen

VELUXdealer

* Aantrekkelijke aanbiedingen!!!

FESTONFESTON

* PVC-VLOEREN

Al meer dan 25 jaar ervaring en een begrip in Heesch

NIEUW

* Rolgordijnen,

Al meer dan 25 jaar ervaring en een begrip in Heesch

VELUX DEALERZie onze

vernieuwde website

NU OOK VOOR ZONNEPANELEN

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL

Mozaïek in de badkamer onverminderd populairDe Romeinen deden het al: mozaïek leggen. Kleine gekleurde steentjes werden in grote aantallen in een vloer of wand gemetseld om deze te verfraaien. Desti jds werden er hele voorstellingen in mozaïek weergegeven. Te-genwoordig is mozaïek in de badkamer heel populair, maar dan wel in een moderne va-riant. De kleine mozaïeksteentjes hoeven niet meer één voor één te worden ingelegd, maar worden op matjes geleverd, wat het tegelen aanzienlijk versneld. Ook kiezen we niet meer voor hele voorstellingen, maar gaat de voorkeur uit naar voornamelijk ton-sur-ton kleuren.

Liti ca mozaïek tegels in de badkamer

Mozaïek van kiezelsVoor wie meer van natuurlijke materia-len houdt, zijn er kiezels die eveneens op kant-en-klare matjes verkrijgbaar zijn. Terre d’Azur importeert dergelijke kiezelmatjes uit Indonesië. De kiezels worden daar uit rivie-

Badkamer met mozaïek van kiezels

ren gewonnen, waar de steentjes door het stromende rivierwater mooi glad en rond geslepen zijn. De steentjes worden heel nauwkeurig op de matjes geplaatst om een zo klein mogelijke voeg te creëren.

Tegels van kiezelsDe nieuwste variant op de ‘ouder-wetse’ mozaïek zijn de riverstone tegels. In deze tegels worden de kiezels zichtbaar verwerkt in een hars. Met deze riverstone tegels lijkt uw vloer of wand te bestaan uit een ‘mozaïek’ van kiezelsteentjes, maar het reliëf en ook de voegen ontbreken. Een vlakke kiezelwand of –vloer die gemakkelijk te reini-gen is. Er zijn diverse kleurvarian-ten verkrijgbaar van natuurlijke wit-, beige- en grijsti nten tot witt e kiezels in blauw, paars of rood ge-kleurde hars.

Alle wastafel aansluiti ngen weggewerkt in de wandInbouw aansluitboxInstallati es onder de wastafel zien er over het algemeen weinig aantrekkelijk uit. Viega ontwikkelde daarom een inbouw-aansluitbox die de wastafel aan-sluiti ngen onder de wastafel netjes ordent. De sifon en de hoekstopkranen verdwijnen met de aansluitbox volledig in de wand, maar blijven via een verchroomde afdek-plaat toch alti jd nog eenvoudig toegankelijk.

UniverseelDe inbouw-aansluitbox van Viega is univer-seel inzetbaar en bestaat uit een compacte kunststof behuizing waarin de wastafel aan-

sluiti ngen voor het warm en koud leiding-water en de sifon worden opgenomen. Op de box worden afvoerleidingen in DN40 of DN50 aangesloten. Hoekstopkranen, ver-chroomde afvoerbocht en aansluitmateriaal voor de wastafelarmatuur zijn bij de leve-

ringsomvang inbegrepen.

Verchroomde afdekplaatDe in een Steptec-module of Viega Eco Plus-element geïntegreerde inbouw-aansluitbox kan direct worden aangesloten op de aan- en afvoerleidingen. Tijdens de verdere in-stallati e hoeven dan alleen nog de armatuur-aansluiti ngen en de afvoer van de wastafel te worden gemonteerd. Een verchroomde afdekplaat die eenvoudig om de afvoerbocht wordt geschoven, bedekt vervolgens de vol-ledige installati e. Na de defi niti eve montage kan de wastafelafvoer nog over een afstand van 20 mm naar boven en onder worden afgesteld. Ook de inbouw van elektronische armaturen is door de gescheiden kabelin-voer mogelijk.

Page 54: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 54

Duurzame gaskookplaat met glansJe kookt al jaren op een roestvrijstalen gas-kookplaat maar het RVS is in de loop der jaren verkleurd en dof geworden. Klinkt dit je bekend in de oren? Bauknecht biedt de oplossing! Dankzij de exclusieve toepas-sing van nanotechnologie op roestvrij staal, presenteert Bauknecht u de iXelium™ kook-plaat: de roestvrijstalen kookplaat die snel en gemakkelijk te reinigen is. Het materiaal is tevens beter bestand tegen krassen dan een traditionele RVS kookplaat, minder ge-voelig voor vingerafdrukken en het verkleurt ook na verloop van tijd niet. Hierdoor blijft het perfecte uiterlijk van het kookoppervlak gegarandeerd.Iets gemorst op de kookplaat? Het iXelium™ RVS oppervlak is snel en gemakkelijk met een simpele sponsveeg te reinigen zonder een agressief schoonmaakmiddel. En dank-zij de verticalere vlam hebben de branders van alle iXelium™ gaskookplaten een betere

efficiëntie. iXelium™ RVS verliest nooit zijn glans, verkleurt niet en is beter bestand te-gen krassen. Zelfs bij hoge temperaturen, be-houdt iXelium™RVS zijn uiterlijk zonder dof te worden of te verkleuren.

Als douchen niet meer zo makkelijk gaatEven douchen of naar het toilet gaan, het zijn alledaagse dingen die we als vanzelfspre-kend beschouwen. Toch kan er een moment komen waarop dit niet meer zo gemakkelijk gaat en er wat extra comfort wenselijk is. LinidoSolutions bieden producten speciaal voor mensen die wat extra steun nodig heb-ben bij het zelfstandig gebruik van douche,

wastafel en toilet. Zo bepaalt bijvoorbeeld de diameter van de buis of u bepaalde spier-groepen overbelast. En met een hoek van 60⁰ in plaats van 90⁰ aan het eind van de wandbeugels blijven uw hand en pols in een natuurlijke stand. De ergonomische ontwer-pen ondersteunen uw natuurlijke bewegin-gen. Afgeronde vormen zorgen ervoor dat u nergens achter kunt blijven haken en bieden u een prettige houvast.

Page 55: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 55

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL

Afvallen als “goede voornemen 2016”? Start dan nu alvast bij Nomobese!Is afvallen uw goede voornemen voor 2016, start dan nu bij Nomo-bese om de kerstkilo’s een halt toe te roepen. De meeste mensen die afvallen als goede voornemen hebben komen in de december nog 3 – 4 kg aan door de vele lekkernijen die ze aangeboden krijgen. Dit be-tekent dat je in januari al de hele maand kwijt bent om op hetzelfde gewicht te komen als je nu bent. Nomobese is al meer dan 15 jaar gespecialiseerd in afvallen en heeft voor u voor de feestdagen een passende oplossing. Op die dagen hoeft u zich echt niet in te houden en kunt u met volle teugen genieten. Ook al zou u deze maand nog geen gewicht verliezen, dan voorkomt u ieder geval dat u aankomt. Boek nu vrijblijvend uw grati s introsessie op www.nomobese.nl en ervaar wat Nomobese voor u kan betekenen. Bovendien ontvangt u in de maand december éénmalig € 25,- korti ng op het 30-, 60- of 100-dagen pakket.Het concept van Nomobese is gebaseerd op de 5 belangrijkste pijlers om gezond af te vallen, namelijk voeding, coaching, beweging, tech-nologie en nazorg. De klant staat bij Nomobese dan ook centraal, waardoor er voor iedere klant een persoonlijk behandelplan wordt samengesteld. Bovendien zijn er speciale starterspakkett en, zoals het 30-, 60- of 100-dagen pakket, waarmee je respecti evelijk 4-5 kg, 5-10 kg en 10–15 kg op een gezonde manier kunt afvallen. Op een gezonde manier wilt zeggen zonder crashdiëten, extreem sporten of andere rariteiten, maar door simpel weg te bouwen aan een nieuwe leefsti jl. Afvallen mag geen lijden zijn, want dat houdt niemand vol en resteert alleen maar in het bekende jojo eff ect. Veel mensen, die in januari starten met de goede voornemens, ontdekken dat afvallen bijna niet alleen gaat. Dit kost zo veel energie en moti vati e, dan de goede voornemens al snel verdwijnen. In de basis werken wij met een aantal medische systemen om uw lichaam opti maal in condi-ti e te brengen om vet te verbranden. Daarnaast bieden wij in small Group trainingen beweging aan met gelijkgestemden. De diëti ste helpt u bovendien met uw voeding. Iedere week krijgt u van haar een nieuw weekmenu met boodschappenlijstje. Geen spannende of rare gerechten, want u gezin kan gewoon met u mee eten. U hoeft dus niet apart voor uzelf te kopen. Uw persoonlijke Nomobese coach leert u hoe u in uw persoonlijke website kan reserveren, uw resul-taten kan bijhouden en allerlei belangrijke documenten kan inzien. Tenslott e zorgen wij nog 1 jaar grati s voor nazorg om te voorkomen dat u terugvalt. Gaat bij u de knop echt om? Pak het dan deze keer goed aan en boek geheel vrijblijvend een grati s introsessie en ervaar wij met “samen gezond afvallen” voor u kunnen betekenen.

Foto- Expositi e Camino de Santi ago de Compostela

De Bibliotheek is geen fi etsenstalling! Toch staan er vanaf 5 decem-ber tot en met 2 januari twee fi etsen in de bibliotheek. Het zijn de fi etsen, elk met 5 tassen, waarop Rob Steendijk en Cor van Ooijen dit jaar naar Santi ago de Compostela fi etsten. De reis, die zo’n 2808 km telde, startt e in hun woonplaats - voor Rob was dat in Sint-Mi-chielsgestel en voor Cor in Groesbeek - en telde zo’n 36 dagen. De expositi e wordt op 5 december om 12.00 uur geopend.Rob en Cor nodigen iedereen van harte uit een kijkje te komen ne-men in de bibliotheek in Sint-Michielsgestel.De tentoonstelling, die wordt gefaciliteerd door de bibliotheek, is te bezichti gen ti jdens openingsuren van de bibliotheek (Torenstraat 6).

Opening en open dag Mfa OijenOp vrijdag 11 december is de offi ciële opening van de multi functi o-nele accommodati e (Mfa) in het dorpshart van Oijen. Op zaterdag 12 december is er van 10.00 tot 16.00 uur een open dag in de Mfa Oijen. Iedereen is die dag welkom in het prachti ge gebouw. Bezoekers kun-nen een kijkje nemen in de school, verenigingen presenteren hun nieuwe stek en er zijn allerlei acti viteiten. Ook de villa naast de Mfa is op 12 december open voor bezichti ging.

Popkwis in de PasOp vrijdag 11 december wordt in het café van de Pas in Heesch de jaarlijks Popkwis georganiseerd. Hoe staat het met je kennis van de popmuziekgeschiedenis en wat weet je van de hedendaagse popmu-ziek? De popkwis is een mooie gelegenheid om je kennis te testen en de strijd aan te gaan met andere muziekliefh ebbers.Er zijn teams die nu al dagelijks de popencyclopedie raadplegen of internet afstruinen om hun kennis van de popmuziek op te halen of te verbeteren. Er zijn ook teams die nog niks hebben ondernomen en die ook niet van plan zijn om iets te gaan ondernemen. Deze teams vertrouwen op hun goede basiskennis van de popmuziek. Daarnaast zijn er nog de teams waarvoor meedoen veel belangrijker is dan win-nen. Deze teams hopen er op dat wellicht het geschonken gerstenat bij zal dragen aan een goede eindklassering en mocht dit niet het geval zijn dan hebben zij in ieder geval genoten van een avond vol met kwisplezier.In welke categorie van deelnemers je valt, is niet belangrijk, het enige wat je nu nog moet doen is je opgeven voor de Popkwis via [email protected]. De kwis begint om 20.00 uur en om 19.30 uur dienen te teams hun aanwezigheid te melden. Een team bestaat uit twee personen en deelname is geheel grati s.

Een rusti ge of stevige wandelingDinsdag 8 december is er een HEVO-wandeling van een uur in een rusti g tempo. Vertrek om 9.30 uur vanaf De Annenborch. Informati e: Bea Intveld, telefoon 073-5215581 of 06-10754753.Op hetzelfde moment start bij De Ontmoeti ng een wandeling van ongeveer 1 ½ uur. Er wordt in een fl ink tempo gelopen. Informati e: Annie van den Berg, telefoon 073-5220602 of Tini Kurvers, telefoon 06-29547700. Ook voor niet-leden.

Page 56: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 56

Verrassend grootWeidestraat 12 | Rosmalen

Gratis parkeren

FORMAAT

DATUM

PERSEPHONESTRAAT 5-055047 TT TILBURGTEL 013 2600002

[email protected]

ADVERTENTIEPROEF BINNEN 3 DAGEN RETOURNEREN PER MAIL

AKKOORD AKKOORD NA CORRECTIE

BELANGRIJK!

NAAM + FUNCTIE:

DATUM:

HANDTEKENING: ....................................................

NAAM + FUNCTIE:

DATUM:

HANDTEKENING: ....................................................

• GELIEVE NIET TE CORRIGEREN MET TIPP-EX

• KLEURWEERGAVE KAN AFWIJKEN VAN HET UITEINDELIJKE RESULTAAT. VOOR EXTRA INFORMATIE KUNT U BELLEN NAAR 06 43725967

• CONTROLEER DE EVT. QR-CODE OP JUISTHEID

• ELKE ONTVANGEN PROEF VOLLEDIG CONTROLEREN

PERSEPHONESTRAAT 5-05 • 5047 TT TILBURG • TEL 013 2600002 • [email protected] • WWW.100PLOKAAL.NL

A D V E R T E N T I E D R U K P R O E F

VOORDEELKAART

Standaard

08-4-2014

Rosmalen VOORZIJDE

ACHTERZIJDE

Onderdeel van LOCAL

Jovi ToysWeidestraat 12

5241 CB Rosmalen T: 073-5212409

E: [email protected]: www.jovi-toys.nl

- Looptijd komt hier te staan - 1 voucher per transactie -

Naam:E-mail:

Één GRATIS WATERSPUIT t.w.v. € 1,99 Bij aankoop vanaf € 10,00 - bij inlevering van deze voucher -

Gratis parkeren!! • Bereikbaar via Dorpstraat

KnikkerbaanGrote starterpakket

Van €79,95 nu €49,95

Pepernoot hoort bij SinterklaasPepernoten zijn voor een goed Sinterklaasfeest net zo onmisbaar als pakweg een stoomboot, een mijter en een zak vol cadeautjes. Maar waarom eigenlijk? Een fl inke graai in de geschiedenis van de pepernoot. Pak wat lekkers uit een of andere hoek en geheid dat er pepernoten tussen zitt en. Kruidnoten beter ge-zegd, want die hebben de ouderwetse pepernoten vervangen. Deze laatste lekkernij werd oorspronkelijk gemaakt uit de resten van deeg voor peper- en kruidkoeken. Vierkante brokjes die smaken naar ontbijtkoek wa-ren het resultaat. Al vanaf de zesti ende eeuw krijgen kinderen ti jdens het Sinterklaasfeest deze peperno-ten. Dat is bijvoorbeeld te zien op de schilderijen van Jan Steen. De huidige pepernoot is van speculaas ge-maakt. Dat product kennen we in het Westen sinds de 18e eeuw. Zeelui nemen dan specerijen als peper, nootmuskaat, kaneel, gember en kruidnagelen mee vanuit het Verre Oosten. Daaruit worden speculaas-kruiden gemaakt. Sinds de 19e eeuw komen kruid-noten voor in kookboeken. Vanaf diezelfde ti jd onge-veer strooien de medewerkers van Sinterklaas met pepernoten. Pas in die jaren komt de kindervriend bij mensen thuis. Voor het strooien in plaats van uitdelen bestaan ver-schillende ontstaansgeschiedenissen. Een verhaal is dat Zwarte Piet de volle maan in een zak stopt en deze later verstrooit als kleine sterretjes, waarmee hij fi guurlijk licht in de duisternis schept zodat men-sen de donkere wintermaanden doorkomen. Een an-dere verklaring voor het strooigedrag van Sint en Piet is dat dit symbool staat voor vruchtbaarheid. Verge-lijk het maar met een boer die zijn akker zaait. Voor Sint Nicolaas zouden kinderen het mooiste bewijs van vruchtbaarheid zijn. Strooien van pepernoten past in die gedachte.

Geloven niet maatgevend voor goedgevulde schoen en feestelijke pakjesavondSinterklaas is een vaderlandse traditi e waaraan het overgrote deel van de Neder-landers trouw blijft , óók als de kinderen niet meer geloven. Zo vindt maar liefst 98 procent het belangrijk de verjaardag van de Goedheiligman te vieren. De vraag of kinderen nog in de Sint geloven is hierbij van ondergeschikt belang. Zo geven ruim 8 op de 10 ouders gewoon een Sinterklaascadeau aan hun kinderen, ook al zijn zij van hun ‘geloof’ gevallen.

© Kimberley van Nuland

Page 57: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 57

Sint-puzzel

Page 58: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 58

Degelijke en overzichtelijke VMBO-opleiding

Bossche Vakschool aantrekkelijk voor grote regioDe gevel van het schoolgebouw aan de Hervensebaan verraadt niet hoeveel faciliteiten er achter schuil gaan. Maar dat zijn er veel. Vaklokalen met professionele ap-paratuur waar de leerlingen prakti jkervaring opdoen. Voor alle beroepen, behalve groenopleidingen, heeft de school een prima aanbod. Een team van ruim zeven-ti g docenten geeft les aan zo’n achthonderd leerlingen. Voor hedendaagse begrippen een inti eme school. Vo-rige week organiseerde het PR-team van de Vakschool een kennismakingsmiddag voor leerkrachten van groep acht van basisscholen uit de regio.

door Herman van Dinther

De Rosmalense Marya Hubers, beleidsmedewerker aan de school, ontvangt samen met enkele docenten de twaalf basis-school leerkrachten die zich ko-men oriënteren op het aanbod van de Bossche Vakschool.Leerlingen van de horecaoplei-ding zorgen bij de ontvangst op een keurige manier voor kof-fi e en thee. In de goed geouti l-leerde keuken werken andere leerlingen aan het avonddiner dat op woensdag en donderdag in het Restaurant Tasty wordt ge-serveerd. Iedereen kan daar een plekje reserveren en dat gebeurt volop. Tot eind februari zijn alle veerti g plaatsen al volgeboekt. Dat zegt iets over de kwaliteit en ambiance die geboden wordt.

Marya: “We werken hier op school met de leeft ijdsgroep twaalf tot zesti en jaar, puber-jeugd dus. Daar moet je affi ni-teit mee hebben anders haal je geen voldoening uit dit werk en hou je het ook niet vol. Maar het docententeam dat wij hebben is heel gedreven en staat met pas-sie ‘voor de klas’. In de prakti jk betekent dit dat onze medewer-kers tussen de leerlingen staan maar wel met discipline. Het is hier immers geen ‘vrijheid blij-heid’. We bereiden onze leerlin-gen voor op de volgende stap in hun opleiding. Ze moeten immers hun start kwalifi cati e halen en voor VMBO leerlingen

betekent na het behalen van hun diploma door naar het MBO om daar minimaal MBO 2 niveau af te ronden. In de prakti jk stromen de meeste leerlingen na onze opleiding door naar het Koning Willem I College.”

Goede keuze belangrijkVoor kinderen van twaalf jaar is het vaak moeilijk om al een be-roepskeuze te maken. “Daarom bieden wij naast het Vakcollege Techniek en het Vakcollege Mens & Dienstverlenen de leerlingen ook de mogelijkheid om de eer-ste twee jaar een oriëntati eop-leiding te doen en pas daarna een richti ng te kiezen. We willen kinderen goed onderwijs geven en zich laten ontwikkelen in deze belangrijke levensfase. Een goede keuze is o zo belangrijk. Je staat er versteld van hoeveel leerlingen wij jaarlijks krijgen die van andere scholen komen. Die zijn er na een of twee jaar Mavo bijvoorbeeld, achter gekomen dat zij veel meer interesse heb-ben in een prakti sch beroep of blijkt dat het niveau waarop ze zijn gestart op de middelbare school, te hoog is voor hen. Deze kinderen hebben vaak weinig succes mogen beleven in die periode of hebben zich ook een ti jdlang rot gevoeld op hun school en dat is heel vervelend. Zij raken hun vertrouwde omge-ving kwijt en moeten weer hun plekje weten te vinden. Elk jaar

hebben we een volle klas met ‘afstroomleerlingen’ zoals dat heet. Dat is zo zonde.”Ott o Verheijen , teamleider op de Vakschool, sluit zich daarbij aan: “Daarom vinden wij het belangrijk dat leerkrachten van basisscholen goed op de hoogte zijn van het onderwijsaanbod dat er is in het voortgezet on-derwijs. Wij zijn dan ook blij dat die leerkrachten de moeite ne-men zich te oriënteren op onze school. Daardoor kunnen zij ouders en leerlingen goed advi-seren bij de keuzes die gemaakt moeten worden.Dat kinderen mopperen over hun school, hun leerkrachten, teveel huiswerk, te moeilijke stof is van alle ti jden. Dat hoort bij de leeft ijd, dat weten we ge-woon. Een jaar na het eindexa-men hebben we een terugkom-dag voor de gediplomeerden van het jaar ervoor. Het grappige is dat ze dan opeens vol lof zijn over onze opleiding en school. En dat is dan wel weer leuk om te ervaren. Wij krijgen namelijk ook graag een goed cijfer”, lacht Marya.

Complete opleiding De rondleiding door de school geeft een buitenstaander een heel boeiend beeld. Vooral ook door de heldere en enthousiaste uitleg die het team docenten bij deze rondleiding geeft . Behalve de standaardvakken zoals Ne-derlands, Engels, biologie, reke-nen, economie en dergelijke is er

alle aandacht voor creati viteit en prakti jkvakken. Daar wordt heel serieus mee omgegaan. Com-plete werkplaatsen waar geti m-merd wordt, metaal bewerkt, een garage, een elektroplein, een winkelinrichti ng, een zorg en welzijn plein, uiterlijke ver-zorging, een keuken op de schaal van thuis, veel aandacht voor digitale toepassingen. Het is zo maar een greep uit het totaal aanbod dat heel compleet is. Ook leerlingen die geen boeken-wurm zijn zullen zich juist hier helemaal kunnen uitleven met hun handen. Er zijn plannen om samen met het Jeroen Bosch College, het Van Maerlant College en de Bossche Vakschool een nieuwe school campus te vormen aan de Rompertsebaan. Marya: “Geen grote massale concentrati e maar juist werken in kleine units is het streven. We hopen dat de plan-nen over een jaar of vier worden gerealiseerd.”

KerstmarktLeerlingen van de Bossche Vak-school doen mee aan het pro-ject Missie Xmas. Zij houden op 10 december van 17.00 tot 20.00 uur een Kerstmarkt aan de Hervensebaan waar onder an-dere allerlei op school gemaakte werkstukken en lekkere dingen worden verkocht. De opbrengst vorig jaar was groot genoeg om er veerti g pakkett en mee te be-kosti gen voor gezinnen die het fi nancieel moeilijk hebben.

In de professionele keuken van de Bossche Vakschool wordt hard gewerkt aan het diner dat in Restaurant Tasty

wordt opgediend.

Page 59: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 59

Retselseweg 5 Heeswijk-Dinther 06-50453935ma - di - vrij 9.00 - 20.30 uur za 9.00 - 16.00 uur

De ambachtelijke scharrelvleesspecialist

· Limousin rund- en kalfsvlees · Hollands lamsvlees · Porc plein air varkensvlees · Wild en gevogelte · Label rouge kipproducten · Biologisch groente/fruit/zuivel

‘t Dorp 67 · Heesch · Tel. (0412) 454077 / (06) 21460573www.rinescocatering.nl

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL

HDL brengt TOP2000 liveDe muziek van de TOP2000 kent iedereen, of je nu van pop, rock of Nederlandstalig houdt, in deze hitlijst tref je het allemaal. Niet voor niets is het beluisteren van de Top2000 via radio en TV, steevast in de laatste dagen van het jaar, een belevenis waar heel het land over praat. Wat is nu nog mooier dan deze bekende platen via de radio te beluisteren? Ze live beleven natuurlijk! Dat kan op 27 december in Lunenburg Loosbroek als de beste vocalisten uit Heeswijk, Dinther en Loosbroek hun favoriete TOP2000 nummer ten gehore brengen.In HDL heeft men het plan opgevat de TOP2000 een live vervolg te geven. De beste muziek, de mooiste pareltjes, gezongen door de bes-te zangers en zangeressen van Heeswijk-Dinther-Loosbroek, onder begeleiding van een professionele live-band. Met Dirk van Grinsven, Stefanie Achterberg, George Blanken, René Habraken, Kaylee Rijkers, Ton v/d Veerdonk, Katja Brooijmans, Jennifer Heesakkers, Joyce v/d Sangen, Ed Heesakkers, Heleen v/d Veerdonk, Nadja van Driel, Mar-ga v/d Broek, Hans Achterberg, Olaf Sleutjes, Iris Manders, Heidi v/d Linden, Arian Deckers.Kaarten zijn in de voorverkoop verkrijgbaar bij Lunenburg voor €6,-.

GEEF JE KILO’S EEN KNAL!Blijf je december kilo’s een stapje voor.

VERGOEDINGNomobese werkt met de laatste medische technieken en kundig personeel. De behandelingen worden dan ook voor een deel vergoed door je zorgverzekeraar.

KIJK OP NOMOBESE.NL

KIJK OP NOMOBESE.NL

Boek nu een GRATIS Introductiebehandeling

Boek nu een GRATIS Introductiebehandeling

KIJK OP NOMOBESE.NLBoek nu een GRATIS Introductiebehandeling

Tuinstraat 8a5241 AA Rosmalen

088 [email protected] iedere maandag van 18.00-21.00 uur

DE AANDACHT DIE HET PERSONEEL VOOR JE HEEFT IS ONGEKEND!

DOOR NOMOBESE BEN IK VEEL FITTER GEWORDEN EN ZIT IK LEKKERDER IN MIJN VEL!

DAT IS DE KRACHT VAN NOMOBESE

BIJ NOMOBESE VIND JE ALLES ONDER 1 DAK. DAT SCHEELT TIJD & GELD

Taco NiezinkRosmalen

Anita AartsSchijndel

Marieke Peters Velddriel

Erica HillenaarEngelen

Samen gezond afvallen Samen gezond afvallen

Facebook.com/Nomobese

Twitter.com/Nomobese

GEEF JE KILO’S EEN KNAL!Blijf je december kilo’s een stapje voor.

VERGOEDINGNomobese werkt met de laatste medische technieken en kundig personeel. De behandelingen worden dan ook voor een deel vergoed door je zorgverzekeraar.

KIJK OP NOMOBESE.NL

KIJK OP NOMOBESE.NL

Boek nu een GRATIS Introductiebehandeling

Boek nu een GRATIS Introductiebehandeling

KIJK OP NOMOBESE.NLBoek nu een GRATIS Introductiebehandeling

Tuinstraat 8a5241 AA Rosmalen

088 [email protected] iedere maandag van 18.00-21.00 uur

DE AANDACHT DIE HET PERSONEEL VOOR JE HEEFT IS ONGEKEND!

DOOR NOMOBESE BEN IK VEEL FITTER GEWORDEN EN ZIT IK LEKKERDER IN MIJN VEL!

DAT IS DE KRACHT VAN NOMOBESE

BIJ NOMOBESE VIND JE ALLES ONDER 1 DAK. DAT SCHEELT TIJD & GELD

Taco NiezinkRosmalen

Anita AartsSchijndel

Marieke Peters Velddriel

Erica HillenaarEngelen

Samen gezond afvallen Samen gezond afvallen

Facebook.com/Nomobese

Twitter.com/Nomobese

Tuinstraat 8a5241 AA Rosmalen

088 [email protected]

Inloopavond iedere maandagvan 18.00-21.00 uur

Boek nu

een GRATIS

intro sessie

Het concept van Nomobese is gebaseerd op de 5 belangrijkste pijlers om gezond af te vallen, namelijk voeding, coaching, be-weging, technologie en nazorg. De klant staat bij Nomobese dan ook centraal, waardoor er voor iedere klant een persoonlijk be-handelplan wordt samengesteld. Bovendien zijn er speciale star-terspakketten, zoals het 30-, 60- of 100-dagen pakket, waarmee je respectievelijk 4-5 kg, 5-10

kg en 10–15 kg op een gezonde manier kunt afvallen. Op een ge-zonde manier wilt zeggen zonder crashdiëten, extreem sporten of andere rariteiten, maar door simpel weg te bouwen aan een nieuwe leefstijl. Afvallen mag geen lijden zijn, want dat houdt niemand vol en resteert alleen maar in het bekende jojo effect. Veel mensen, die in januari star-ten met de goede voornemens, ontdekken dat afvallen bijna niet

Afvallen als “goede voornemen 2016”? Start dan nu alvast bij Nomobese!Is afvallen uw goede voornemen voor 2016, start dan nu bij Nomo-bese om de kerstkilo’s een halt toe te roepen. De meeste mensen die afvallen als goede voornemen hebben komen in de december nog 3 – 4 kg aan door de vele lekkernijen die ze aangeboden krijgen. Dit betekent dat je in januari al de hele maand kwijt bent om op hetzelf-de gewicht te komen als je nu bent. Nomobese is al meer dan 15 jaar gespecialiseerd in afvallen en heeft voor u voor de feestdagen een passende oplossing. Op die dagen hoeft u zich echt niet in te houden en kunt u met volle teugen genieten. Ook al zou u deze maand nog geen gewicht verliezen, dan voorkomt u ieder geval dat u aankomt. Boek nu vrijblijvend uw gratis introsessie op www.nomobese.nl en ervaar wat Nomobese voor u kan betekenen. Bovendien ontvangt u in de maand december éénmalig € 25,- korting op het 30-, 60- of 100-dagen pakket.

Notenboom voor BelevingstuinOp zaterdag 21 november jl. heeft Sti chti ng Dungense Belevings-tuin de notenboom onthuld in de binnentuin van Litserborg. Deze notenboom is geschonken door Leo van de Westelaken, bestuurslid Sti chti ng Vrienden van de Donk. Mevrouw Bijvoet had de eer om de plaquett e bij deze notenboom te onthullen. Sti chti ng Dungense Belevingstuin is heel erg blij met deze donati e. Dit is weer een stap vooruit naar de ontwikkeling van de tuin die in de komende jaren (in fasen) zal worden verwezenlijkt rondom Litserborg. De Dungense Belevingstuin beoogt een ontmoeti ngsplek te zijn voor de bewoners van Litserborg en Den Dungen.

Page 60: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 60

In aanloop naar de fi nale van de verkiezing “Ondernemer van het jaar 2015”, brengen wij de 3 genomineerden voor u in beeld. De genomineerden zijn Frans Schellings en Mar-cel Kapteijns van “Party-Time Verhuur en Organisati e”, Peter van den Brule van “T & G Terrein en Groenvoorziening b.v.”, Masha Hulscher van “Haarstudio Masha” alle drie lid van de Ondernemersvereniging Sint-Michielsgestel.

Masha doet niets waar zij niet achter staatMasha Hulscher heeft de salon op de hoek aan de Sint Michielsstraat 50, alweer bijna 25 jaar geleden overgenomen. In de begin jaren heeft ze samen met haar echtgenoot Frank boven de zaak gewoond. Door de komst van hun twee dochters, Amber en Demi (nu 16 en 17 jaar) werd het te klein en zijn ze verhuisd. Momenteel is Haarstudio Masha na bijna 25 jaar een begrip in Sint-Michielsgestel en bestaat het team uit 4 allround hairstylisten.

ademt en beleefd.

BelevingSteeds meer branches werken aan de beleving van hun diensten en producten, zo ook Masha. Zij is in voorbereiding van een resty-ling van de kapsalon. Dan moet je denken aan was units vernieuwen naar een ergonomisch verant-woord, volgens ARBO voorwaar-den en “last but not least” haren wassen met de benen omhoog en gelijkti jdig rug massage! Maar ook het kopje koffi e dat straks van verse bonen wordt gezet. Masha heeft heel veel vaste klanten, geeft geen korti ngen maar werkt met vriendinnenbonnen. Bij uit-zondering, na bijvoorbeeld een ziekenhuis opname, behandelt zij klanten aan huis. Dit wordt door de klant enorm gewaardeerd. Een tevreden klant maakt een nieuwe klant.

Ook op internet acti efVia sociale media communiceren zij naar de klanten waar zij mee

haarsti chti ng voor volwassenen, hiervoor knippen wij met 50% korti ng. Bij de komende Op en Top Gestel wil ik graag iets doen om Haarwensen te ondersteunen”. Al-dus Masha.

ToekomstIk heb mijn sporen als import in-woner moeten verdienen in het Gestelse en eindelijk voelen wij, de detaillisten, ondersteuning en bijval van de ondernemersvereni-ging. Mijn toekomsti niti ati even zijn specialisati e in krulhaar, omdat er steeds meer ”blank kroes” haar is, wat een andere aanpak nodig heeft en wellness sferen creëren. Alle behandelingen bespreken wij in het team; er gaat niemand de deur uit waar wij niet achter staan en we durven ‘nee’ te zeggen. Dat is onze kracht. Wij staan voor; Uw haar onze zorg, geen verassingen, mooi en eerlijk.

Gepassioneerd kapsterMijn werk is mijn hobby, met enorm veel passie, dat getuigd mijn adviezen over kleine dingen als de juiste shampoos en het on-derscheidend vermogen om ook haar- en hoofdhuidproblemen te kunnen bespreken met mijn klan-ten. Ik ben lid van de ANKO (Alge-mene Nederlandse Kappers Orga-nisati e), zij staan voor passie voor ondernemende kappers. Samen werken aan een sterke branche en een succesvolle toekomst. Ook ben ik lid van TC Haute Coiff ure, inmiddels 14 jaar bestuurslid, en waarvan de laatste 5 jaar voorzit-ter. Een kappersclub die samen-komt in de Speeldoos te Vught, waar maandelijks look & learn meeti ngs zijn, ook voor de mede-werkers. Het is een must om up-to-date te blijven omdat het kap-persvak conti nue aan verandering onderhevig is. Nieuwe technieken, trends in de mode branche en ja, blijf dan maar eens onderschei-dend. Tijdens ons gesprek voelen en horen wij dat Masha haar vak

Het feest kan beginnen want Party-Time is binnen

Op de Genenberg te Sint-Michielsgestel gaan wij Party-Time Verhuur & Organisati e feliciteren met de nominati e voor de ti tel “Ondernemer van het jaar 2015”. Marcel Kapteijns en Frans Schellings zijn de beide directeuren en hebben zich als partners in een VOF verenigd.

Marcel en Frans hebben elkaar le-ren kennen toen ze beide werkten bij Conferenti e hotel de Ruwen-berg. Marcel werkte daar als kok via Sodexo catering en Frans als barkeeper hij kwam als profi el slij-

per uit de metaalsector. Uiteinde-lijk stopte Marcel als kok omdat hij graag partti me wilde gaan werken om meer ti jd aan zijn hobby: het verhuurbedrijf te kunnen beste-den. Vanaf ’95 werd er al materiaal

bezig zijn en de laatste nieuwe ontwikkelingen binnen de salon. Voor een nieuw product of nieuwe technieken vraagt Masha via face-book klanten om model te zijn, die vervolgens ambassadeur voor de salon zijn. Op 16 april 2016 be-staat Haarstudio Masha 25 jaar en dat gaan zij vieren. Hoe, dat blijft nog even een verassing!

Blijf vooral doen waar je goed in bent

en probeer je te onderscheiden.

Maatschappelijk betrokken“Haarwensen is een organisati e die zich inzet voor kinderen met kanker. Wij knippen belangeloos voor deze sti chti ng en doneren met de salon de vlechten van tenminste 30 cm om kinderhaar-werkjes te kunnen maken. Ook is er aandacht voor de Nederlandse

© Jean van Laarschot

© Jean van Laarschot

Page 61: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 61

van de klanten kunnen we wel in een straal van 30 km rond Sint-Mi-chielsgestel vinden. De bedrijven hebben wel eens evenementen of meeti ngs in o.a. de Brabanthallen of Jaarbeurs, maar net zo makke-lijk in het noorden van het land. Daar worden dan weer nieuwe contacten gelegd en als deze men-sen naar Brabant komen voor een evenement dan is dat zomaar weer een nieuwe klant.

Party-Time is bij de ti jdVanaf ’99 heeft men een website (www.partyti me-verhuur.nl) die zij zelf beheren en bijhouden. Daar staan o.a. meubels van eigen ont-werp en de zelf gevonden verlichte statafels op. In de daaraan gekop-pelde webshop staan meer dan 600 arti kelen uiteenlopend van theelepeltje tot ijsblokmachine om het feest te laten beginnen. Natuurlijk is er ook een faceboo-kpagina.

Conti nuering en groei Wij begonnen op de Genenberg met 900 m2 vloeroppervlakte en nu is dat 1800 m2. Wij kunnen nog wel naar meer meters. 1,5 Jaar geleden zijn wij gestart met de verhuur van koelaanhangwagens inmiddels zijn we importeur van de koelwagen Isotrailer.nl.Wist u dat u Party-Time in kunt zet-ten gedurende uw hele leven; van babyshower tot weddingplanner en zelfs bij uw overlijden. Zij kun-nen facilitair bij alle meeti ngs on-dersteunen.Wij vinden het wel erg leuk nu ge-nomineerd te zijn, wij wilden het graag verdienen, met 20 jaar ach-ter de rug zijn wij er klaar voor.

brandpreventi e, zelfs daktuinen, begraafplaatsen, architectuur en nog veel meer. Inmiddels zijn zij gevesti gd in Schijndel, Bodegra-ven, Leerdam, Amsterdam en in Pernis. Terreininrichters met pas-sie, kennis en visie is de ti tel van de presentati e.

“De gunfactor in het bedrijfsleven is nog best groot,

het is een mensen business, verzet op ti jd je bakens en kijk verder dan je eigen branche.

Ik heb dan niet direct een commercieel belang bij mijn

lidmaatschap, maar kennis delen is alti jd goed en een vliegende

kraai vangt alti jd wat”

KennismakenPeter van den Brule is een men-senmens en heeft zich misschien wel door een harde opvoeding, volgens eigen zeggen, ontwikkeld tot een gedreven sterke onderne-mer. Al vroeg werd Peter eropuit gestuurd zijn eigen zaakjes te re-gelen. Hij was pas 16 jaar toen hij vanuit zijn toenmalige woonplaats Vught naar Zoetermeer reisde om een paard te kopen. Hij ging op eigen verzoek vervroegd in dienst naar Duitsland, waar hij zijn wilde haren heeft verloren. Hij heeft daar veel plezier gehad. Hij vertelt daar bossen te hebben aangeplant, op de kinderen van beroepsmilitairen gepast waarvoor hij zich liet beta-len met benzinebonnen en ti jdens zijn dienst heeft hij zelfs soms een beetje gesmokkeld. Hij was 20 jaar toen hij weer terug kwam. Peter verhuisde naar Vught en woont nu bijna 30 jaar in Sint-Michielsgestel. Hij trouwde en kreeg 2 kinderen, een zoon en een dochter. Toen Peter in het bedrijf

kwam, wat vader inmiddels had overgenomen, kon hij beginnen in de boomkwekerij om het vak te leren, zaterdags werken in het tuincentrum en in de avonduren het volgen van de hoveniers vak-opleiding. “Dat was pas echt hard werken en ik had geen ti jd meer voor een sociaal leven”. Dat is wel iets verandert, Peter skiet graag en tennist om fi t te blijven. Maar krijgt de meeste positi eve energie van zijn werk. “Oh ja, ik zit ook nog bij de Lionsclub en rijdt graag toer-tochten / rally’s. Via een connec-ti e bij zo’n toertocht heb ik Hans Smulders leren kennen”, vertelt Peter.

Meerwaarde in ontzorgen“Hans kwam bij mij op sollicita-ti egesprek en pakte de tablet. Hij wilde mij wat uitleggen”, verteld Peter, “hij tekende een boom met vruchten. Kijk, zei Hans, de klant wil graag de boom en wij zorgen dat hier gezonde vruchten aan kunnen groeien. Die drive om de ideeën van de klant te kunnen vi-sualiseren was precies wat T&G bedoeld. De klant heeft een wens en wij leggen er het vergrootglas op en kijken verder dan de vraag. Op deze manier hebben wij op-drachten van o.a. Natuurmonu-menten binnengehaald. Niet op prijs, maar door de opdrachtgever compleet te ontzorgen.”

Toekomst en innovati e“Als we 5 jaar verder zijn is de markt verder veranderd, het prij-zenspel met de opdrachtgevers is al lang aan het voorbijgaan. Wij zullen meegaan met de ti jd. Het kan zo zijn dat onze machines en bedrijfsprocessen in de toekomst in digitale apps te vinden zijn”.

Een vergrootglas als visitekaartjeEen prachti g pand verscholen in het Dungense landschap herbergt het im-mense bedrijf T&G Terrein en Groenvoorziening b.v. met Peter van den Brule aan het hoofd. Wij werden hartelijk welkom geheten en meteen voorgesteld aan de nieuwe algemeen directeur Hans Smulders. Ook kregen wij voor de koffi e alvast een map met alle mogelijke documentati e over de achtergronden en de presentati e van de vele acti viteiten ter voorbereiding van ons gesprek.

Er is ook veel te vertellen over T & G. Maar wat het meest intrigeerde was het vergrootglas wat wij kre-gen aangeboden. Gaandeweg het gesprek werd duidelijk wat dat nu met T & G te maken heeft .

Het huidige bedrijf met 155 man personeel, waarvan 65 mensen werken in vast dienstverband, is

ontstaan uit een Zaadhandel en het Terrein & Groenvoorziening wat sinds 1966 in Schijndel geves-ti gd was. Het bedrijf werkt veel breder dan je in eerste instanti e denkt. Alles wat tussen het hek-werk en de buitengevel gebeurt, valt onder de acti viteiten. Zoals aanleg, onderhoud, onkruid- en plaagdierbestrijding, maaiwerk,

verhuurd vanuit de garage. Toen de garage te klein werd huurde zij van Mari Kapteijns een stal op de Wolfsdreef. In 1998 besluiten zij fullti me in de verhuur en organisa-ti e te gaan. Ondertussen is Marcel getrouwd en heeft een dochter gekregen en Frans bleef vrijgezel. De ouders van Frans zaten vroeger ook in de horeca en Marcel had met zijn er-varing als organisator bij de cate-raar ook voldoende kennis in huis om gezond verder te groeien.

Langzaam opbouwen, eigenwijs durven zijn en

bij onvrede op de werkvloer, praat het uit! Het komt

allemaal goed.

Groei en concurrenti eHet lijkt als bijna vanzelf te gaan met de groei en de concurrenti e op afstand te houden. De Gestelse horeca weet hen te vinden. De ene concurrent stopt ermee en komt met de vraag om de materi-alen over te nemen en de klanten volgden gelukkig vanzelf. Service is dan ook één van de belangrijkste onderdelen in dit bedrijf. Marcel vult aan, ‘eigenwijs vooruit kijken en niet te veel naar de rest’.Ons gesprek werd even onderbro-ken met een vraag aan een van de medewerkers, of de rit logis-ti ek goed was voorbereid voor de volgende dag naar de jaarbeurs te Utrecht. Marcel doet voor het merendeel de organisati e en logisti ek, de man van de cijfers zoals ze zelf zeg-gen. Frans is de man van de ma-terialen en de wat voorzichti gere ondernemer in het bedrijf. 95 %

© Jean van Laarschot

Page 62: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 62

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL

Bruggen 445243 RB Rosmalen

Sjef van Creij073-5230539

APK keuring

Grafisch Atelier Den Bosch wint € 7.500,-

Van den Udenhout-Chappin Cultuurfonds kent prijs toeOp dinsdagavond 17 november 2015 heeft Joep Chap-pin bekend gemaakt dat de Van den Udenhout-Chap-pin Cultuurfondsprijs 2016 wordt toegekend aan het Grafisch Atelier Den Bosch. Tijdens een speciale be-stuursvergadering van het Grafisch Atelier waarbij ook de medewerkers en vrijwilligers aanwezig waren, ver-raste Chappin de aanwezigen met de toekenning van een geldprijs van € 7.500,- beschikbaar gesteld door Autobedrijf Van den Udenhout. De officiële prijsuitrei-king heeft in het voorjaar van 2016 plaats op een nog nader te bepalen datum.

Het Grafisch Atelier is naar het oordeel van het Cultuurfonds een culturele voorziening die al meer dan 33 jaar van grote betekenis is voor de ontwikke-ling van de beeldende kunst in ’s-Hertogenbosch en omstre-ken. Dankzij de inzet van een groot aantal vrijwilligers kunnen kunstenaars in het Grafisch Ate-lier allerlei vormen van grafisch kunst beoefenen. Momenteel is in de Willem II Fabriek waarin het Grafisch Atelier is gehuisvest het project ‘Bosch Grafisch Sou-venir’ te zien. Daaraan nemen 35 kunstenaars deel die zich hebben laten inspireren door Jeroen Bosch. Recent is ook de Jaarprent 2015 van de hand van Margriet Luyten en de Grafiek-kalender 2016 gepresenteerd.Door toenemende bezuinigin-gen op kunst en cultuur door de overheid krijgen instellingen als het Grafisch Atelier Den Bosch het steeds moelijker, ondanks de inspanningen die worden ver-richt om bedrijfsmatiger en eco-nomischer te werken. Zo heeft het Grafisch Atelier een succes-vol educatief programma waarin onder meer met alle geledingen van het onderwijs wordt samen-gewerkt. Ook worden voor en met het bedrijfsleven relatiege-schenken ontwikkeld en is er sa-menwerking met tal van andere culturele instellingen in de regio.Het Van den Udenhout-Chappin Cultuurfonds benadrukt met de

toekenning van deze prijs het belang van het voortbestaan van het Grafisch Atelier. Dit be-lang wordt onderstreept door het Stedelijk Museum ’s-Herto-genbosch waar naar aanleiding van de prijstoekenning vanaf 11 december een tentoonstelling te zien is met jaarprenten en prent-kunst die in het Grafisch Atelier is ontstaan, met nadruk op het grafische werk van Jan de Bie, die de afgelopen 15 jaar vaak in het Grafisch Atelier gewerkt heeft. De tentoonstelling met werk van Jan de Bie en een selectie uit de jaarprenten zal t/m 29 mei 2016 te zien zijn.Het Van den Udenhout-Chappin Cultuurfonds is in 2001 ingesteld bij het afscheid van Joep Chap-pin als directeur van Van den Udenhout B.V.. De cultuurprijs wordt toegekend aan personen of culturele organisaties die zich in ‘s Hertogenbosch en omge-ving op een bijzondere manier onderscheiden. Eerdere laure-aten waren Tom Odems (2002), Anet van de Elzen (2004), Re-derijkerskamer Moyses’ Bosch (2006), het Euregio Jeugd Orkest (2008), Margriet Kemper (2010) en Show- en Marchingband Amantius (2012). In 2013 werd een extra prijs toegekend aan Cor Unum, het keramiekbedrijf dat toen 60 jaar bestond. In 2014 ging de prijs naar het Bosch Filharmonisch Orkest.

Muziek met een extra dimensieMuziek kun je horen, dat weet iedereen... Sommige mensen vinden muziek zo mooi dat ze er kippenvel van krijgen, of ervan moeten huilen of glimlachen. Maar kun je muziek ook voelen? Of zien? Zou je muziek kunnen proeven? Of ruiken? De muzikanten van harmo-nie TOG uit Berlicum denken van wel! Op zondag 13 december om 14.30 uur vindt er in Den Durpsherd een geweldig concert plaats uitgevoerd door de jeugdorkesten van TOG. Het concert heet “Be-leef Muziek” en zit vol met leuke en grappige experimenten ... Span-nend! Publiek en jonge muzikanten gaan proeven, voelen, ruiken, horen en zien. We verklappen nog niet te veel, maar we kunnen al wel zeggen dat naast de Blazersband+ , het Opleidingsorkest en de C- en B-selectie van de vereniging ook een echte aromajockey, nl the Scentman aan het concert mee zullen werken. Kom je mee be-leven? Kom je mee experimenteren? Het concert op zondag 13 de-cember is geschikt voor het hele gezin en begint om half drie. Kaar-ten kosten slechts 3 euro en zijn verkrijgbaar via www.durpsherd.nl.

Page 63: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 63

Alleen maar winnaars bij ‘Maak je sterk voor elkaar’ Niets dan blije gezichten ti jdens het Rabobank Ledencafé in Rosmalen. Tal van organisati e werden deze avond bedacht met een cheque die het leven van de penningsmeester weer wat makkelijker maakt. Als coöperati eve bank stelde de Rabobank liefst € 20.000 beschikbaar voor projecten die ten goede komen aan het groener, sporti ever, socialer, leefb aarder en uiteindelijk sterker maken van de kern Rosmalen. Klanten van Rabobank ’s-Hertogenbosch en Omstreken woonachti g in de kern Rosmalen (Empel, Hintham, Kruisstraat, Maliskamp en Rosmalen) konden hun stem uitbrengen om tot de beste projecten te komen.

Verjaring van grondSti chti ng Rechtswinkel Oss informeert in deze column over actuele zaken, waar-mee een ieder te maken kan krijgen. Deze maand: mijn buren hebben een deel van mijn grond in gebruik. Kan ik dit terugvor-deren?

Stel, u komt erachter dat uw tuin groter hoort te zijn dan dat u nu in bezit heeft . Uw buren hebben namelijk een deel van uw tuin in gebruik genomen. Kunt u dat deel van de tuin terugvorderen? Alle grenzen van percelen in Nederland zijn vastgelegd in het kadaster. Een ieder kan hier inzicht in kan verkrijgen. Uw buurman had daarom kunnen weten dat het bezit van de grond aan u toebehoorde. Toch kan hij eigenaar worden van het stuk grond als hij deze voor twinti g jaar onafgebroken in ge-bruik heeft . De oorspronkelijke eigenaar, u, kan dan geen vordering meer instellen tot terug verkrijgen van de grond. Uw buurman verkrijgt dan van rechtswege de eigendom van de grond. Dit recht kan hij door een no-taris laten inschrijven in het kadaster, zodat de kadastrale inschrijving overeenkomt met de werkelijke situati e. De verkoop van de grond breekt de verja-ring niet. Wanneer uw buurman dus zijn huis verkoopt, zet de nieuwe bewoner de verjaring voort. Ook wanneer u uw huis ver-koopt, stopt de verjaring niet. Als de nieuwe eigenaar er achter komt dat de tuin groter behoort te zijn, kan hij hier helaas niets te-gen doen na de 20 jaar. De enige stap die de nieuwe bewoner eventueel kan zett en is naar de buren gaan en vragen om elkaar te-gemoet te komen.Heeft u meer vragen over het burenrecht of andere juridische vragen? Kom dan gerust een keer langs op ons spreekuur op donder-dag en vrijdag van 19.30 tot 21.00 uur in de Oude Molenstraat 17 in Oss, of in de even weken op maandag van 19:30 tot 21:00 uur in de Sportstraat 3 te Berghem. Kijk ook eens op www.rechtswinkeloss.nl.Deze column is geschreven door Loes Bou-wens. Loes is masterstudente Bestuursrecht en Burgerlijk recht aan de Radboud Universi-teit te Nijmegen. Daarnaast is zij medewer-ker bij Sti chti ng Rechtswinkel Oss.

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL

(Balkumse) Kwispunten te verdienen ti jdens drummarathon Deelnemers aan de tweede editi e van de Balkumse Kwis kunnen al punten verdienen vóór-dat de kwis van start gaat! Er zijn namelijk bonuspunten te sprokkelen bij de drummara-thon in Den Durpsherd op zaterdagavond 19 december.Dat kan door iemand van het team mee te laten doen op de zogeheten drumometer. Dat is een apparaat dat meet hoeveel slagen je in één minuut kunt spelen.

De vierde editi e van de drummarathon van slagwerkschool Rhythm Impact staat weder-om in het teken van de 3FM-acti e “Serious Request”. Dit jaar is het thema van de acti e “The next generati on”; de toekomst van kin-deren en jongeren in oorlogsgebieden. Met allerlei (muzikale) acti es halen de drummers van Rhythm Impact geld op voor dit goede doel. Het afgelopen jaar was dat maar liefst ruim 6500 euro!

Balkumse kwis Tijdens de afgelopen kerstvakanti e namen bijna 1000 inwoners uit Berlicum en Mid-delrode deel aan de eerste editi e van de Balkumse Kwis. De tweede editi e van de Balkumse Kwis vindt plaats op zondag 27 december. In de gezellige winterse dagen tussen kerst en oud en nieuw bleken verras-send veel mensen het leuk te vinden om aan de kwis mee te doen. De kwis is niet zomaar

een kwis met standaard vragen, maar wordt vormgegeven in een mooi thema. De vragen variëren van puur algemeen tot Balkumse weetjes en diverse (geheime) opdrachten. Om tot een goed resultaat te komen is het aan te bevelen een gevarieerd team samen te stellen met mensen van jong tot oud. In-schrijven is al mogelijk via www.balkum-sekwis.nl. De feestavond waar de uitslag be-kend wordt gemaakt is op zaterdag 9 januari.

Bonuspunten Tijdens de drummarathon kunnen de teams van de Balkumse Kwis bonuspunten verdie-nen. Met andere woorden: hoe meer slagen je binnen een minuut weet te maken, hoe meer punten je verdient. Coen Blokx: “Het mooie aan de drumometer is dat je niet per-sé een drummer hoeft te zijn om een goed resultaat te bereiken. Soms staan we er ver-steld van hoe snel niet-drummers zijn”.

©Kimberley van Nuland

Page 64: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 64

ÈS GE WILT VOETBALLE

KOMDANNAAR

OJC ROSMA

LEN

ÈS GE WILT VOETBALLE

HEB JEVEEL

VRIJWILLIGERSNODIG

HEB JEVEEL

VRIJWILLIGERSNODIG

Page 65: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 65

Elf vragen aan... Harold van den Berg

in Rosmalen. Ben getrouwd met Elize en we hebben twee schatten van kinderen, Tom en Isa. Ik ben werkzaam bij een bouwbedrijf als projectleider. Mijn grootste hobby naast mijn kinderen is uiteraard voetbal.

1. Sterkste/zwakste punt: Ik was vroeger in het veld en nu langs de kant altijd rustig en probeer het overzicht te bewaren. Ik weet niet meteen een zwak punt te noemen, maar er zal vast wel iets te verbeteren zijn.

2. Kunst - of natuurgras: Er gaat niets bo-ven een goed natuurgrasveld. Maar als je de grasvelden na de winterstop ziet….. Elke club zou daarom minimaal één kunstgrasveld moeten hebben, zodat je altijd goed kunt trainen.

3. Kleur voetbalschoenen: Zwart, alleen zie je die tegenwoordig niet zo veel meer.

4. Mooiste tenue en sportpark: Het mooiste tenue is natuurlijk het rood-zwart gestreepte van RKKSV. En ons eigen sportpark Eiken-hage is voor mij gewoon een tweede thuis.

5. Mooiste voetbalmoment: In mijn leiders-carrière is dat het bereiken van de nacom-petitie in 2013 met René van der Putten en in 2015 met Bertie van Balsfoort als trainers. Maar het mooiste moment moet nog komen en dat is promoveren…..

6. Dieptepunt/grootste blunder: Het groot-ste dieptepunt als leider was toch wel het verlies na penalty’s, afgelopen seizoen in de nacompetitie tegen Nordea waardoor we de promotie misliepen.

7. Opvallendste teamgenoot: We hebben

bij RKKSV een leuke groep met een aan-tal mooie figuren. Maar als ik toch iemand moet noemen, is het onze verzorger Henk Verputten. Die is er echt elke dinsdag, donderdag en zondag. Ik geloof niet dat hij in de aflopen tien jaar drie keer afwezig is geweest.

8. Voetbalhumor: Ik heb een keer een wisselspeler opgesloten in kleedkamer. Toen ik de deur op slot draaide, net voor het begin van de wedstrijd, zat hij op het toilet en dat had ik dus niet in de gaten. De wedstrijd was denk ik al een half uurtje bezig toen ie ‘bevrijd’ werd door de ma-teriaalman van de tegenstander. Tegen-woordig roep ik voor de zekerheid maar een keer of er nog iemand op het toilet zit voor ik het kleedlokaal afsluit.

9. Wat wil je nog bereiken: Zo snel moge-lijk promoveren naar de 4e klasse.

10. Beste speler uit de regio: Ik weet niet wie op dit moment de beste speler uit de regio is. Wat ik wel weet is dat die speler waarschijnlijk niet in onze 5e klasse speelt.

11. Opvallendste regioclub: Dorpsclubs als bijvoorbeeld EVVC en Helvoirt, die met veel eigen mensen toch in de 2e klasse spelen. Wij zelf hebben tot op heden te wisselvallig gespeeld en daardoor onnodig punten verspeeld. We spelen voor de win-terstop nog twee belangrijke wedstrijden. Afgelopen zondag tegen RKVSC en 20 de-cember tegen Hedel. Daar zullen we wel punten tegen moeten pakken om aanslui-ting bij de kopgroep te houden.

Naam: Harold van den Berg.Geboren: 11 december 1974 in Rosma-len.Club(s): RKKSV Kruisstraat. Mijn hele ac-tieve carrière als speler heb ik bij RKKSV gespeeld. Bij de F-jes begonnen en in 2011 gestopt als speler van de selectie. Vanaf het seizoen 2011/2012 ben ik actief als leider van RKKSV 1.Positie: Tegenwoordig dus in of rondom de dug-out. Toen ik zelf nog op het veld stond speelde ik meestal centraal achter-in of op het middenveld.Dagelijks leven: Ik woon sinds 2009 weer

Huldiging 40 en 50 jarige jubilarissen bij E.V.V.CTijdens de algemene ledenvergadering van E.V.V.C. op donderdag 19 november 2015 is een flink aan-tal jubilarissen in het zonne-tje gezet. Rina Glaudemans, Jan Pennings, Jan van der Lee, Erik van der Lee, Mar-do Langen-huijzen, Ben-nie van der Doelen en Je-roen van Dijk vieren hun 40 jarig jubileum als E.V.V.C. lid.

Rien van Gerven is zelfs gehuldigd voor zijn 50 jarig jubileum bij E.V.V.C.

Emplina is op zoek naar OPA’sEmplina is op zoek naar mensen die het fijn vinden om gezellig met elkaar een bakje kof-fie te drinken en ondertussen kleine lichte werkzaamheden te verrichten op het sport-complex. Daarnaast is de club op zoek naar terrein-managers. Mensen die in de avonduren of in het weekend overdag wat tijd vrij hebben en die zich willen inzetten voor voetbalver-eniging Emplina. Naast het openen en slui-ten van het complex, bent u als gastheer het gezicht van de vereniging van alle gasten. De taken en verantwoordelijkheden en ook de tijden worden binnen de groep verdeeld.Info bij Ben Meeuwsen, [email protected] of telefoonnummer 06-1070 0461.

©Henk van Esch

Page 66: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 66

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL

‘Ik had liever nog een paar puntjes meer gehad’Vier clubs uit het verspreidingsge-bied van Thuis in het Nieuws komen dit seizoen uit in de ‘derbycompeti-tie’, zoals de 3e klasse C genoemd mag worden. Emplina, Den Dungen, BMC en Sint Michielsgestel nemen het wekelijks op tegen een vereni-ging uit de regio en dat zorgt voor volop spektakel. Wij namen, samen met enkele hoofdrolspelers, de re-sultaten tot dusver onder de loep.

Door Mark van der Donk

Na de eerste tien competitiewedstrijden is Emplina de te kloppen ploeg. Er is een gaatje geslagen met de achtervolgers en volgens velen zijn de geel-blauwen dé titelkandidaat. Richard Palm, het creatieve brein van de ploeg, probeert die hoge verwachtingen wat te temperen: “Of we kampioen gaan worden is nog maar de vraag. Maar we hebben wel een redelijk brede selectie, zijn vooral een team en hebben veel kwaliteit. Meer dan de overige teams in onze competitie, denk ik. In het begin hebben we alles vrij eenvoudig ge-wonnen, maar de laatste weken gaat het iets lastiger. We proberen de draad van het begin weer op te pakken. We hebben veel jongens die een goal kunnen maken en een solide verdediging, zijn dus moeilijk te kloppen.”Den Dungen doet het als promovendus ook uitermate knap in de eerste maanden in de 3e klasse. “Het gaat voetballend goed”, be-vestigt linksbuiten Kay van den Boogaard. “Er

zitten natuurlijk goede en mindere wedstrij-den bij, maar qua stand staan we er prima voor natuurlijk. Met deze plaats bovenin de middenmoot of zelfs in de subtop zijn wij zeer tevreden. En dan hebben we nog on-nodig punten verloren tegen de ploegen die onder ons staan op de ranglijst. Ik had liever nog een paar puntjes meer gehad.”

BelonenDat laatste geldt zeker voor BMC. Joost Ma-thijssen is herstellende van een kruisband-blessure, maar de captain is desondanks wekelijks van de partij. “De eerste paar wedstrijden begonnen we goed, ook qua resultaat”, zag hij. De laatste tijd halen de Berlicummers echter weinig punten. “On-danks dat we vaak niet minder zijn dan de tegenstander en we vaak voetballend zeer sterk voor de dag komen. We moeten deze lijn - met hard werken en goed voetbal – dus doorzetten, alleen moeten we onszelf wel gaan belonen met doelpunten en winstpa-

Sint Michielsgestel-speler Jordi van Lijssel wint het duel van zijn tegenstander. Even la-ter zal hij de 2-1 tegen DSC binnentikken.

tijen om uit de onderste regionen weg te komen.”

WeggespeeldVoor Sint Michielsgestel gaat hetzelfde op. “Onze competitiestart is nog niet zoals ver-wacht. Het is vervelend als je vijf keer gelijk speelt, waarvan je er twee of drie zeker had moeten winnen. Daarnaast hebben we nog een paar keer onnodig verloren”, vertelt Jor-dy van Lijssel, die zelf nog niet veel in actie kwam in verband met blessures en schor-singen. Echt de mindere is de club - die van de eerste tien duels er slechts eentje wist te winnen - nog niet geweest, volgens de aan-valler: “Ik heb nog niet een keer het gevoel gehad dat we een wedstrijd weggespeeld zijn. Ik heb er nog alle vertrouwen in dat we dit seizoen voldoende punten gaan pakken.”

Leon van Wanrooy twee jaar langer bij WHVHoofdtrainer Leon van Wanrooy is alweer bezig aan zijn derde seizoen bij WHV uit Loosbroek. Na vorig seizoen te zijn gepromoveerd naar de Vierde Klasse H weet WHV momenteel knap aan te haken bij de mid-denmoot. Zowel Leon van Wanrooy, spelers en bestuur hebben nog steeds het volste vertrouwen in een succesvolle samenwerking en ontwikkeling. Om dit te bekrachtigen is het contract van Leon van Wanrooy met twee seizoenen verlengd. “Op deze manier is er rust en ruimte om met de spelersgroep te bouwen aan een stabiele plaats in de vierde klasse”, aldus voorzitter Eli van Beekveld. Tijdens de Algemene Ledenvergadering werd eveneens medegedeeld dat Denny Langenhuijsen na dit seizoen ook nog minimaal twee jaar actief blijft als trainer van het tweede elftal. (foto Jan Gabriëls)

Page 67: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 67

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL

Zilveren KNVB speld voor aftredend E.V.V.C. voorzitter Mari van VenrooijOp donderdagavond 19 november 2015 nam Mari van Venrooij tijdens de jaarlijkse ledenvergadering na 11 jaar afscheid als voorzitter. Als dank voor zijn inzet voor E.V.V.C. en de KNVB is hij op die avond onderscheiden met de zilveren KNVB waarderingsspeld. Ingrid Kloos-terman overhandigde hem namens de KNVB de speld ten overstaan van zo’n honderd aanwezige leden.

Mari van Venrooij hanteerde sinds 2004 met verve de voorzitters-hamer bij E.V.V.C. Mari was zeer betrokken binnen alle geledingen van E.V.V.C., dit blijkt onder meer uit de diverse taken die hij op zich nam naast het voorzitterschap. In een bepaalde periode was Mari te-gelijkertijd ‘voorzitter Commissie Algemene Zaken’, ‘voorzitter Tech-nische Commissie’, ‘voorzitter Accommodatie commissie’ en aan-stuurder van de Activiteitencommissie. Mari heeft als voorzitter de dagelijkse leiding van de vereniging op zich genomen. Hij trad altijd op als woordvoerder, voor een speech was hij altijd wel te porren. Daarnaast was hij ook de aanjager van de verenigingsbeleidsvisie 2010-2015. Met deze visie presenteerde E.V.V.C. haar toekomstplan-nen. Een van de speerpunten was E.V.V.C. op een hoger voetbalniveau te brengen. Dit is de afgelopen jaren duidelijk zichtbaar geworden in de sportieve prestaties van E.V.V.C. Op het sportieve vlak heeft E.V.V.C. met Mari van Venrooij als voorzit-ter nogal wat meegemaakt. Alleen al met het 1e elftal hebben we meer degradaties en kampioenschappen meegemaakt dan in de der-tig jaar daarvoor. Een moment om nooit te vergeten is o.a. de wed-strijd tegen DVG waar op het laatste moment alsnog het bevrijdende doelpunt viel, zodat promotie een feit was. Mogelijk nog mooier was de ontknoping tegen Mierlo-Hout waar in de 12e minuut van de bles-suretijd werd gescoord. Promotie naar de tweede klasse was een feit. Een ongekende prestatie in de geschiedenis van E.V.V.C. Uiteraard hebben we ook minder leuke dingen meegemaakt. De ziekteperiode

en uiteindelijk het overlijden van hoofdtrainer John van Nielen was in een uitermate succesvolle sportieve periode een dramatisch diepte-punt. En nog recenter het overlijden van Rini van de Ven, zijn beoogd opvolger en het dramatisch ongeval van ons jeugdlid Tim Schoones zijn droevige gebeurtenissen die we nooit zullen vergeten. Wij heb-ben Mari ervaren als een zeer betrokken bestuurder, die zich niet te groot voelde om de kastanjes uit het vuur te halen. Ook bij moeilijke beslissingen was Mari aanspreekpunt en bereid tot de discussie. Bij deze willen wij Mari nogmaals bedanken voor zijn inzet voor E.V.V.C. gedurende 11 jaar voorzitterschap en al zijn nevenfuncties. Ondanks alle drukke bezigheden die zijn agenda alweer gevuld hebben, hopen we Mari nog regelmatig als bezoeker van E.V.V.C. te mogen begroe-ten. (foto Henk van Esch)

Even terug in de Vliert Ruud van Nistelrooy trok voor een keer weer de voet-balschoenen aan. Hij vierde namelijk het vijftigjarige jubileum van zijn oude club: FC Den Bosch. Speciaal voor het vijftigjarig bestaan organiseerde hij samen met Anthony Lurling en Theo Lucius een jubileumduel.

“Vijftig jaar FC Den Bosch, dat is toch een begrip in Nederland, vind ik”, zei Van Nistelrooy tegen NOS. De spits debuteerde op zeventien-jarige leeftijd in het eerste elftal van Den Bosch. “Heel bijzonder. Dan ben je ineens profvoetballer en teken je een contract. Dat vergeet je nooit meer.”Tijdens de jubileumwedstrijd speelde het huidige team van FC Den Bosch tegen het vriendenteam van Van Nistelrooij, Lucius en Lurling.FC Den Bosch won de wedstrijd van twee keer 30 minuten speeltijd met 6-2. De uitslag was niet belangrijk, het was meer het weerzien van spelers die in het verleden deels voor FC Den Bosch hebben ge-speeld, o.a. Van Grinsven, Van der Horst, Van der Hoorn, Lucius, Vis-sers, Mulders, Van den Dungen, Kamps en De Bever.Na de wedstrijd werd het Jubileumboek 50 jaar FC Den Bosch ‘Vallen en Opstaan gepresenteerd.(foto Henlk van Esch)

Page 68: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 68

Omdat de mooie herinneringen levend moeten blijven...

Toonzaal ‘s-HertogenboschFort Orthenlaan 5-6, ‘s-Hertogenbosch. T 073 641 [email protected] www.vanhooffnatuursteen.nl

Toonzaal OssGassstraat-Oost 50, Oss. T 0412 634 137

[email protected] www.henos.nl

U bent van harte welkom in onze toonzalen• Graf- en urnmonumenten• Ruwe stenen en zuilen, puur natuur en heel uniek• Urnen, gedenksieraden en diverse andere asbestemmingen

Jacobus de MeerdereDen Dungen

vrijdag 4 december19.00 uur H. Mis

zaterdag 5 december18.30 uur H. Mis met samenzang. Vg pastor Joe en diaken Mari v.d. Heijden

zondag 6 december10.00 uur H. Mis in de Litserborg. Vg. pastor N. Smulders10.00 uur H. Mis m.m.v. Herenkoor. Vg. pastor Joe en diaken Mari v.d. Heijden

maandag 7 december19.00 uur H. Mis

vrijdag 11 december19.00 uur H. Mis

zaterdag 12 december18.30 uur H. Mis met, voor en door gehandi-capten m.m.v. de Jacob Singers. Vg. pastor Chr. van Beurden

zondag 13 december10.00 uur H. Mis in de Litserborg. Vg. pastor J. van Corven10.00 uur H. mis m.m.v. Gemengd koor. Vg. pastor Chr. van Beurden

maandag 14 december19.00 uur H. Mis

donderdag 17 december13,30 uur Kerstviering KBO

vrijdag 18 december 19.00 uur H. Mis

zaterdag 19 december18.30 uur H. Mis m.m.v. Crescendo. Vg. pas-tor Chr. van Beurden en deken Vincent Blom

Protestantse gemeente Sint Michielsgestel – Schijndel

Zondag 6 december10.00 uur Dhr. Matti js Jonker uit Utrecht. Tweede advent

Zondag13 december10.00 uur Dhr. Niels den Toom uit Breda. Derde advent. Kindernevendienst. Koffi edrinken na de dienst.

Kerstlunch

De diaconie van de Protestantse kerk no-digt 75+ers & partners uit voor de jaarlijkse Kerstlunch op 12 december van 12:00 tot 14:30 uur in Gasterij de Zwaantjes aan het Petrus Dondersplein in Sint-Michielsgestel. Geef a.u.b. zo snel mogelijk door of u aan-wezig zult zijn en met hoeveel personen aan Adrie te Dorsthorst ( [email protected] ) of bel naar 073 5519340 / 06 21411189. Heeft u een dieet of wilt u opgehaald en weer thuisgebracht worden? Laat u dit dan ook gelijk weten. We hopen u te mogen be-groeten!

Sacramentskerk - Middelrode

Zondag 6 december09.30 Eucharisti eviering GKB

Zondag 13 december 09.30 Woord- en gebedsdienst GKM

BerlerodeIedere dinsdag om 09.30 uurIedere zaterdag om 15.00 uurDonderdag 24 december om 15.00 uur Eu-charisti eviering

San Salvator geloofsgemeenschap

Zaterdag 5 december om 19.00 uurZondag 6 december 2015 om 10.30 uurTweede zondag van de Adventthema: “In verlangen voorbereiden”Voorganger is John ParkerMet op zondag koor Melodiek.

Parochie H. Servati us - Oijen

Zaterdag 5 december19.00 uur: Eucharisti eviering met samen-zang. Voorg. Pater v. Adrichem.Intenti es: Ben v.d. Wielen; Thé v. Geff en; Pe-ter Verheijen; Wilhelmus en Henrica Strik-v. Rosmalen en dochter Mien; Marie v. Rosma-len.

Zondag 13 december 10.00 uur Woord- en Gebedsvieringmet Servati uskoor.

Page 69: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 69

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL

RosmalenH. Lambertus

Zondag 6 december 09.30 uur eucharisti eviering, met herenkoor. Zondag 13 december 09.30 uur eucharisti eviering, met koor Cantara. Elke woensdag 18.30 uur rozenkransgebed, daarna eucharisti eviering. Daarna aanbidding en biechtgelegenheid. Donderdag en vrijdag 19.00 uur eucharisti e-viering.

H. Laurenti us

Zondag 6 december 11.00 uur eucharisti eviering, met koor Musica. Er is kinderwoorddienst. Zondag 13 december 09.30 uur Kleine Kerk. 11.00 uur eucharisti eviering, met Laurenti uskoor. Er is Kinderwoorddienst. Elke dinsdag 19.00 uur eucharisti eviering in de Mariakapel, gevolgd door aanbidding en biechtgelegenheid..

H. Landelinuskerk - Empel

Zondag 09.30 uur: Eucharisti eviering Woensdag 19.30 uur: Rozenkransgebed

Kapel Annenborch Zaterdag16.30 uur: Eucharisti evieringKapel CoudewaterLaatste zondag van de maand 10.00 uur: Eucharisti evieringKapel Mariaoord Zondag 11.00 uur Eucharisti eviering op de 3e zondag. Overige zondagen woord- en communieviering.

Samen-op-Weg Gemeente Rosmalen-Berlicum

Raadhuisplein BerlicumZondag 6 december 10.00 uur Mw. Pastor E.M. Spijkerman Deil. Zondag 13 december 09.30 uur Kerk op Schoot. 10.00 uur Ds. P. Vliegenthart. Derde zondag van de Advent. Dienst van Schrift en Tafel.

[email protected] - www.vandongennatuursteen.nl

grafmonumentennatuursteen

Hofkesweg 4

5249 JW Rosmalen

T 073-69.09.530

M 06-55.48.90.60

Adventsacti e Rosmalen

Moeders helpen om hun kinderen een be-tere toekomst te bieden: dat is het doel van het Adventsacti eproject in Cambodja, waar-voor de Rosmalense kerken dit jaar acti e voeren. De sti chti ng die ondersteund wordt zorgt voor een school en een opvang voor kinderen zonder ouders, of met ouders die niet in staat zijn voor hen te zorgen. Voor 2016 is de wens uit te breiden naar onder-steuning van moeders die nog wel, maar onder barre omstandigheden, voor hun kin-deren zorgen. Er staan collectebussen in de kerken. U kunt ook een bedrag overmaken naar IBAN NL89INGB0653100000 ten name van Bisschoppelijke Adventsacti e Den Haag

Kerstpakkett enacti e Rosmalen

Ook dit jaar organiseert de diaconie van Rosmalen (met de Samen op weg gemeente Berlicum) samen met MissieXMas en jonge-rencentrum Number One een kerstpakket-tenacti e. Deze acti e is bedoeld voor de men-sen in Rosmalen die het fi nancieel moeilijk hebben. Op vrijdag 11 december is er weer een acti e in samenwerking met Albert Hein Molenhoek van 10.00 tot 17.00 uur. Dit ge-beurt ook bij de Jumbo in de Vreeburg pas-sage op vrijdag 11 december van 12.30 tot 17.00 uur en Albert Hein Groote Wielen op vrijdag 18 december van 10.00 tot 17.00 uur. Er kunnen dan weer houdbare levensmid-delen gekocht worden. Deze levensmiddelen worden afgegeven bij de kraam. Op dinsdag 22 december worden dan in Number One de kerstpakkett en samengesteld en gebracht naar de mensen, die daarvoor in aanmer-king komen. U kunt ook geld storten op : NL-04RABO0158050134 t.n.v. Parochie Diaconie Markt 1 Rosmalen. Wij hopen weer op een geslaagde acti e zodat ook deze mensen een fi jne kerst hebben.

Middag van Barmharti gheid

Met de wereldkerk gaat de Sint-Janskathe-draal het Jaar van de Barmharti gheid in. Om dat duidelijk te markeren zal er op zaterdag 19 december van 16 tot 18 uur een Mid-dag van Barmharti gheid zijn. De mensen op straat worden uitgenodigd een kaarsje op te steken en in de kerk zal er gelegenheid zijn om de persoonlijke intenti es naar het altaar te brengen. In een sfeer van gebed, met dra-gende muziek, zijn zeven priesters aanwezig in de zijbeuken, voor een gesprek of het toe-dienen van het sacrament van Boete en Ver-zoening (de Biecht).De bekende avond van barmharti gheid - het biechthoren op de maandag vóór Kerstmis in de Sint-Jan – vervalt hiermee. Het Jaar van Barmharti gheid start in Rome op 8 decem-ber met het openen van de Heilige Deur van de Sint-Pieter. Een week later, op 13 decem-

ber, worden zowel bij de drie belangrijkste basilieken in Rome als over de hele wereld lokaal Heilige Deuren geopend. Zo ook in de Sint-Jan ti jdens de Eucharisti e van 10.00 uur. Mgr. Mutsaerts zal in deze viering voorgaan.

Page 70: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 70

Sint-Servati uskerk – Dinther

Donderdag 3 december09.00 uur Eucharisti e

Vrijdag 4 december09.00 uur Eucharisti e

Zaterdag 5 december19.00 uur Eucharisti e met Volkszang

Zondag 6 december10.30 uur Gildemis St BarbaragildeIntenti esL Overleden ouders Dortmans-v.d. Tillaart; Maria Habraken-van Eerd, André en Gerarda Habraken-van Erp, Kees en Ad Ha-braken; Ben van Doorn m.g.; Theodorus van Eerd en Lambert van Eerd; Peter Nellen na-mens St .Barbara gilde11.30 uur Na de viering koffi edrinken in cc Servaes

Maandag 7 december09.00 uur Eucharisti e

Dinsdag 8 december09.00 uur geen viering14.00 uur Eucharisti e 50-jarig bestaan DameskoorIntenti es: Voor overleden koorleden

Woensdag 9 december09.00 uur Eucharisti e

Donderdag 10 december09.00 uur Eucharisti e

Vrijdag 11 december09.00 uur Eucharisti e

H. Willibrorduskerk - Heeswijk

Zondag 6 december09.30 uur Eucharisti eviering mmv ParochiekoorIntenti es: Wim van Grinsven

Protestantse Gemeente Dinther c.a.

Zondag 6 december 10.00 uur P. Molenaar avondmaalkoffi e in de Ark / kindernevendienst

Zondag 13 december 10.00 uur ds. Cristo Weijs

St. Petrus’ bandenkerk - Heesch

Zaterdag 5 december:19.00 uur: Woord en Communieviering m.m.v. Caeciliakoor.Intenti es: Johan en Johanna van Bakel-de Bie en familie; Ouders van Herpen- van den Akker (verjaardag moeder); Riet van der Lee- van Uden.

Zondag 6 december:11.00 uur: Woord en Communieviering. Samenzang.Intenti es: Louis van Herk; Betsie Jacobs- Peeters Weem; Marti en van den Hurk en schoondochter Wina (sterfdag Marti en); Ou-ders van den Akker- van Zeeland; Nico Smits; Henk Janssen; Has Neelen en overige fami-lieleden; Tonnie en Driek van Rosmalen- van de Kamp en Trudy Verstegen- van Rosmalen de dochter.

Donderdag 10 december:19.00 uur: Eucharisti eviering in Z.C. “Heel-wijk”.Intenti es: Frans Fransen (sterfdag); Harry Ruijs (sterfdag).

Zaterdag 12 december:19.00 uur: Eucharisti eviering Samenzang.Intenti es: Overleden familie Gevers- de Veer en van Zoggel; Johan en Drieka van den Ak-ker- Brands.

Zondag 13 december:11.00 uur: Eucharisti eviering m.m.v.: Caeciliakoor.Intenti es: Overleden ouders Broeksteeg- van de Tillaart; Theo van Loosbroek.

Dinsdag 15 december:14.30 uur: Kerstviering in Z.C. “Heelwijk”.

DAGELIJKS HET LAATSTE NIEUWS OP WWW.THUISINHETNIEUWS.NL

St.Lambertuskerk- Nistelrode

Woensdag 2 december19.00 uur: Eucharisti eviering

Donderdag 3 december10.30 uur: Eucharisti eviering in Zorgcentrum ‘Laarstede’

Zaterdag 5 december16.00 uur: Eucharisti evieringDe eucharisti eviering van 19.00 uur vervalt.

Zondag 6 december09.30 uur: Eucharisti eviering met zang van het herenkoorIntenti es: mg Jan v.d.Linden en Piet en Bertha v.d.Kam-v.Lith en Igieten Westenend(overl. te Oss) en Amandus en Martha Bokil-Ika-nubun, Amandus Ikanubun, Everista Ren-yaan-Sibitubun, Andreas Ikanubun, Erma Renyaan-Balubun, Hendrikus Ikanubun, Blauthila Fangohoy, Markus Balubun Chriso-simus Ikanubun, Cecilia Renrusun- Ikanubun, Petrus, Angelina en Aloysius Mayabubun, Al-oysius Renjaan-Balubun, David, Joseph, Tho-mas en Darwot Ikanubun en alle overl. fam. in Nederland en Indonesië.

H. Maria Magdalena - Geff en

Vrijdag 4 december19.00 uur. H. Mis in de kapel.Intenti es: Mien Rovers-Tonies (verj.).

Zondag 6 december9.30 uur. H. Mis met Gemengd Koor en Kinderkerk.Intenti es: Gerda van Lith-Steenbergen als 1e jaargeti jde nms. de parochie; Bert van Erp (verj.) nms. zijn gezin; Adriaan en Anneke van Vlijmen-van Hoek; Truus Heijmans-van den Hurk (verj.); Annie Cremers-van Griens-ven; Jeroen van Boekel; Overleden ouders van Dijk-Boerdonk.

Vrijdag 11 december19.00 uur. H. Mis in de kapel met Dameskoor.

Zondag 13 december9.30 uur. H. Mis met Gregoriaans Koor en Kinderkerk.Intenti es: Anneke Ceelen-van Nift rik als 1e jaargeti jde nms. de parochie; Adriaan en Anneke van Vlijmen-van Hoek; Mies, Han en Adriaan van Lith; Frans en Ida van Gogh-Langens en overleden familie; Cees Gloude-mans (jrgt.).

WereldJongerenDagen 2016: Stap naar de a/AnderVan 18 jul tot 2 augustus organiseert Jong Bisdom Den Bosch de WJD-reis ‘Stap naar de a/Ander’. Alle jongeren uit het hele bis-dom zijn van harte uitgenodigd om mee te gaan naar de Wereldjongerendagen in Kra-kau, Polen! Op maandag 14 december om 20.00 uur komt het WJD-promoti eteam naar Uden (Kerkstraat 25) voor jongeren van de parochie De Goede Herder, met kerklocati es in Geff en, Heesch, Nistelrode, Nuland, Vin-kel en Vorstenbosch, en andere parochies uit het dekenaat. Voor meer informati e kan gekeken worden op www.jongbisdomden-bosch.nl/wjd of tel. 0412-451215

Page 71: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

1 december 2015 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 71

H. Johannes’ Onthoofding – Nuland

Woensdag 2 december19.00 uur: Eucharistieviering.

Vrijdag 4 december18.00 uur: Eucharistieviering in het Martinushuis.

Zaterdag 5 december19.00 uur: Eucharistieviering met medewerking van het Kerkkoor. Lektor: Ans vd. Bosch. Met medewerking van een acoliet.Intenties: Overleden ouders van Venrooij-Heesakkers (p/verj), Piet van Venrooij (mdg), Sepha Sommers-Ruijs (mdg), Noortje Ver-putten (mdg), Anna van den Bosch-van der Doelen (mdg), Henny van Nistelrooij-van Breugel (mdg), Theo Verstappen (mdg), Frans Seegers (p).

Zondag 6 december10.00 uur: Eucharistieviering met Volkszang. Lektor: Yvonne van Ieperen. Met medewer-king van een acoliet.Intenties: Marie van den Bosch-van Bergen (mdg), Johanna Nollen en overl.ouders Nol-len-Boogmans (gef/verj).

OLV van de Rozenkrans - Vinkel

Woensdag 2 december 19.00 uur: Eucharistieviering voor de zieken van de parochie

Zaterdag 5 december17.30 uur: Eucharistieviering mmv gemengd koorIntenties: Toon Smits (jrgt) en Sjaan Smits - van Lith; Jan en Marie van Lokven – Braam en overleden familieleden.

bert van vlijmen

in Vinkel

Iets te vieren?

Compleet verzorgde feestavond Inclusief alle drankjes (ook buitenlands gedist.) en 6 hapjesInclusief alle drankjes (ook buitenlands gedist.) en 6 hapjesInclusief alle drankjes (ook buitenlands gedist.) en 6 hapjesInclusief alle drankjes (ook buitenlands gedist.) en 6 hapjesInclusief alle drankjes (ook buitenlands gedist.) en 6 hapjesInclusief alle drankjes (ook buitenlands gedist.) en 6 hapjesInclusief alle drankjes (ook buitenlands gedist.) en 6 hapjes

vanaf:€ 25,=allin4 prachtige zalen4 verschillende sferenVan intiem verjaardagsfeestTot een spetterde bruiloftGratis parkeren voor de deur

Vrijblijvende offerte of afspraak?

073-5322159 / www.dorsvlegel.nlBRUGSTRAAT 435382 JB VINKEL

20 december 2014 www.thuisinhetnieuws.nl pagina 17

Nieuw: Valcucine en Comprex in de showroom van Bert van Vlijmen Keukenarchitectuur Bert van Vlijmen Keukenarchitectuur aan de Brugstraat in Vinkel gaat naast Comprex Itali-aans keukendesign eind december starten met Italiaanse keukens van het gerenommeerde merk Valcucine. Op een prominente plaats aan het raam zal het ‘New Logica System’ van Val-cucine te zien zijn.

Bert van Vlijmen is van huis uit binnenhuisarchi-tect en zit zijn leven lang al als ontwerper in de ex -en interieurwereld. Waarvan de laatste 25 jaar in de keukens. Het ontwerpen van een op maatge-sneden keuken waarin alle specifi eke wensen van de klant worden vertaald is tel-kens weer de uit-daging die Bert van Vlijmen graag aangaat. “Wij nemen veel tijd om samen met u uw eigen keuken te creëren, daarin meegenomen uw individuele wensen, functionaliteit en ergonomie. Maar ook duurzaamheid en ecologie spelen een belangrijke rol. Natuurlijk wordt het ontwerp afgestemd op de rest van uw huis. We komen zo op een creatieve manier tot een passend keukenconcept dat op uw huis is geschreven. Waar nodig kunnen wij u ook een bouwkundig advies geven. Zorgvuldigheid ge-durende het gehele traject zien wij als van-zelf-sprekend, ook na de oplevering.” zo legt Bert van Vlijmen uit.Wie kiest voor Bert van Vlijmen heeft daarom ook te maken met slechts 1 aanspreekpunt ge-duren-de het hele proces. “wij zien dat als ontzorging. Wij nemen alles wat er komt kijken bij een nieuwe keuken uit handen” zo onderstreept zijn partner Meriam van Vlijmen.

ValcuniceVan Vlijmen staat bekende om de schitterende keukens van het Italiaanse topmerk Comprex. Momenteel wordt echter een fantastische keuken gerealiseerd van een tweede Italiaanse top-merk: Valcucine. Bert van Vlijmen vertelt: “Wij hebben gekozen voor het Italiaanse keukendesign van Valcu-cine om de fantastische vormgeving. Maar wat mis-schien in deze tijd nog belangrijker is, de New Lo-gica System is 100% recyclebaar. De keuken be-staat namelijk volledig uit aluminium en glas. Zou je na bijv. 30 jaar besluiten om een andere keuken te nemen, komt Valcucine de New Logica ophalen en wordt deze voor 100% gerecycled”.

Door de fronten op een speciale manier te produ-ceren, is het mogelijk om het volume van ge-bruikte materialen aanzienlijk te verminderen. Daarnaast kan alle apparatuur die in de keuken wordt gebruikt worden ‘verborgen’ achter kolomkasten van New Lo-gica . Bij het werkge-deelte van dit model kan alles net-jes uit het zicht worden op-geborgen zoals afdruiprek, keu-kenweegschaal, kleine apparaten, fl essenrekken, keukenrolhouder, haken voor keukengerei en zelfs de afzuigkap en de kraan. Verder maken voorraadla-den en bovenkasten met een ingeni-eus lift systeem deze keuken compleet.De basis van de fronten van Valcucine zijn 2 of 5 mm dik. “Om zo weinig mogelijk

optisch zweeft op de keuken. Het FILO model van Com-prex is zo bijzonder omdat het volledig greep loos is. De fi neerafwerking bestaat uit onder andere ‘materico’ materialen. Dit model is verkrijgbaar in zijdelak, hoog-glanslak en speciale limited edition lakken zoals accid copper en pewter (me-taallakken). Daarnaast zijn er industriële lakken die ook in meerdere varianten be-schikbaar zijn.Deze keuken is voorzien van een wijnklimaatkast en koel/vriescombinatie van Gaggenau, een combi/stea-mer met warmhoudlade, een bakoven, een Bora pro-fessional kookveldafzuiging en inductie kookvelden in

materiaal te gebruiken, bestaat het front in onze showroom uit een 5 mm Olm hout paneel op een alu-minium frame en een 5 mm glaspaneel, er zijn uiteraard veel meer keuzes in materialen en kleu-ren mogelijk. Door het gebruik van glas en alumi-nium, 100% recyclebare materialen, is dit minder belastend voor het milieu en past uitstekend bin-nen onze bedrijfsvoering”, vult Meriam aan.

ComprexHet is sowieso een en al bedrijvigheid in de prach-tige ruime showroom van Bert van Vlijmen keu-kenarchitectuur. Er wordt niet alleen de laatste hand gelegd aan de Valcucine maar in het midden van de showroom komt ook een nieuwe opstel-

het werkblad.

U vindt Bert van Vlijmen Keukenarchitectuur aan de Brugstraat 18a in Vinkel, tel 073 - 532 42 80. U kunt er gratis parkeren voor de deur. U bent van harte welkom in de showroom om sfeer te proeven en inspiratie op te doen. Wilt u er zeker van zijn dat voldoende tijd voor u is om rustig rond de tafel te zitten, adviseren wij om een afspraak te maken. Kijkt u ook eens op vanvlijmen-keukens.nl of www.ecologischekeukens.nl.

ling van Comprex. Het gaat om het Italiaans keukendesign model ‘FILO’ (Class lifestyle) in een speciale lak Ac-cid Copper. Deze in het oog springende keuken is voorzien van een werkblad in DuPont Corian kleur Glacier White en de kastenwand is uitge-voerd in ‘Sintesi’ met schuifbare deuren in speciale kleur lak Pi-ombo met een ver-nuftige, weggewerkte greep. De greeplijst van dit model loopt rondom door, waarbij het blad

‘New Logica System’ van Valcucine

Comprex ‘FILO’Een verrassend verhaalEr zijn van die verhalen die je nooit vergeet. Ze gaan met je mee en op allerlei momenten in je leven moet je er weer aan denken. Voor mij is het volgende zo’n verhaal. Het gaat over Nasroeddin, een befaamd islam-geestelijke uit de middeleeuwen.Nasroeddin zat in het theehuis met zijn vrienden. Ze spraken over de dood. Het onder-werp was: wat zou je willen dat de mensen bij je kist zouden zeg¬gen?De dorpsdokter zei dat hij het prachtig zou vinden als ze zouden vertellen wat voor goe-de dokter hij was geweest. Misschien zouden ze de namen noe¬men van de men-sen die hij had gered. De dorpsonderwijzer had ook zijn woord klaar. Hij hoopte dat men bij zijn kist zou spre-ken over zijn gave om dingen uit te leggen. Hoeveel mensen waren er niet goed terecht gekomen dankzij hem!Toen werd Nasroeddin gevraagd: ’Wat hoop jij dat de mensen bij jouw kist zullen zeg-gen?’ Hij antwoordde: ‘Ik hoop dat ze allemaal om mijn kist staan en dan zeggen: “Kijk, hij be¬weegt!”’ Wat een verrassend slot kent dit verhaal. Je kunt er bij in de lach schieten. En lachen is gezond, zo zegt men! In zijn essentie getuigt dit verhaal voor mij van de liefde voor het leven. Die liefde voor het leven is iets wat je ook bij de andere “religies van het boek” kunt tegenkomen, het Christendom en het Jodendom. Je bent als mens op aarde om te leven en om van het leven te genieten. Zo begint de Bijbel met het scheppingsverhaal waarin God zegt dat wat Hij geschapen heeft, goed is. “Tof”, dat staat er letterlijk in het Hebreeuws. Ondanks alles wat daar tegen pleit, is het leven uiteindelijk goed.Maar het verhaal over Nasroeddin vertelt ons nog meer. Het is een verhaal uit de rijke traditie van de Islam die blijkbaar ook een heel ander gezicht kent dan dat wat in deze bewogen tijden op de voorpagina’s van onze kranten wordt getoond. Dat laatste is het gezicht van een donkere, duistere Islam die het mensen kan ingeven de meest afgrij-selijke terreurdaden te plegen. Wie de geschiedenis van de wereldgodsdiensten kent weet dat iedere godsdienst het in zich kan hebben om zijn gelovigen volstrekt op het verkeerde been te zetten. Voor veel mensen is de vraag welke godsdienst de ware is, heel belangrijk. Voor mij is het de belangrijkste vraag of een bepaalde godsdienst ge-rechtigheid en vrede bevordert en de mens (en daarmee God) en het goede leven in ere houdt. Godsdienst die niet uitsluit, maar insluit. Die er weet van heeft dat de Eeuwige daar aanwezig is waar het er liefdevol aan toe gaat. “Ubi caritas et amor, Deus ibi est.” (vert. Waar genegenheid is en liefde, daar is God). Daar is alle kramp ver weg en kan er volop worden gelachen.Een verhaal als dat over Nasroeddin brengt je aan het lachen en doet je tegelijk besef-fen hoe belangrijk het leven is. Laten we zulke verhalen hoog houden en doorvertellen!

Piet Vliegenthart - predikant Samen op Weg Gemeente Berlicum-Rosmalenwww.domineepiet.nl

Page 72: Thuis in het Nieuws 1549 1-12-2015

Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?Bent u op zoek naar uw Waare Huis?

TOPHUIS

VLINDERL AAN 73, ROSMALEN VRAAGPRIJS € 250.000,- K.K. TUSSENWONING, 5 KAMERS, 116 M2 WOONOPP.

DE WIELDAM 7, ROSMALEN VRAAGPRIJS € 239.500,- K.K. TUSSENWONING, 4 KAMERS, 118 M2 WOONOPP.

KLEINE VEER 3, ‘S-HERTOGENBOSCH VRAAGPRIJS € 675.000,- K.K. VRIJSTAANDE WONING, 4 KAMERS, 180 M2 WOONOPP.

TOERMALIJNBORCH 1, ROSMALEN VRAAGPRIJS € 289.000,- K.K. HOEKWONING MET GARAGE, 5 KAMERS, 125 M2 WOONOPP.

KAT TENBOSCH 13, ROSMALEN VRAAGPRIJS € 269.000,- K.K. TUSSENWONING, 4 KAMERS, 122 M2 WOONOPP.

JAN HEIJMANSL AAN 5D, ROSMALEN VRAAGPRIJS € 349.000,- K.K. APPARTEMENT, 4 KAMERS, 120 M2 WOONOPP.

PRELUDEHOF 57, ROSMALEN VRAAGPRIJS € 250.000,- K.K. TUSSENWONING, 5 KAMERS, 110 M2 WOONOPP.

ARIASTRAAT 59, ROSMALEN VRAAGPRIJS € 275.000,- K.K. TUSSENWONING, 4 KAMERS, 130 M2 WOONOPP.

OOSTEINDERWEG 127, ROSMALEN VRAAGPRIJS € 375.000,- K.K. TWEE-ONDER-EEN-KAP WONING, 5 KAMERS, 160 M2 WOONOPP.

WIT TE DE WITHL AAN 9, ROSMALEN VRAAGPRIJS € 440.000,- K.K. TWEE-ONDER-EEN-KAP WONING, 7 KAMERS, 180 M2 WOONOPP.

BERENKL AUW 160, ‘S-HERTOGENBOSCH VRAAGPRIJS € 289.000,- K.K. HOEKWONING, 5 KAMERS, 140 M2 WOONOPP.

ZANDBERGEN 18, ROSMALEN VRAAGPRIJS € 550.000,- K.K. VRIJSTAANDE WONING, 5KAMERS, 170 M2 WOONOPP.

NIEUW IN VERKOOP NIEUW IN VERKOOP

NIEUW IN VERKOOP NIEUW IN VERKOOP

NIEUW IN VERKOOP

NIEUW IN VERKOOP

NIEUW IN VERKOOPNIEUW IN VERKOOP

NIEUW IN VERKOOP

NIEUWE VRAAGPRIJS

Het Waare Huis Burg. Nieuwenhuijzenstraat 2

5241 TC Rosmalen

• Verkoop

• Verhuur

• Taxaties

Wij komen graag een keer langs voor een gratis vrijblijvende waardebepaling.

Volg ons op:T 073 523 64 65

[email protected]

ww.hetwaarehuis.nl

Geeft altijd Thuis

Bent u op zoek naar uw Waare Huis?

IN PRIJS VERLAAGD NIEUW IN VERKOOP BINNENKORT IN VERKOOP

VERKOCHT

VERKOCHT

NIEUW IN VERKOOP

NIEUW IN VERKOOP IN PRIJS VERLAAGD

STRAATNAAM EN PLAATSTYPEWOONOPPERVLAKTE M2

2 PRIJS

STRAATNAAM EN PLAATSTYPEWOONOPPERVLAKTE M2

2 PRIJS

STRAATNAAM EN PLAATSTYPEWOONOPPERVLAKTE M2

2 PRIJS

STRAATNAAM EN PLAATSTYPEWOONOPPERVLAKTE M2

2 PRIJS

STRAATNAAM EN PLAATSTYPEWOONOPPERVLAKTE M2

2 PRIJS

STRAATNAAM EN PLAATSTYPEWOONOPPERVLAKTE M2

2 PRIJS

STRAATNAAM EN PLAATSTYPEWOONOPPERVLAKTE M2

2 PRIJS

STRAATNAAM EN PLAATSTYPEWOONOPPERVLAKTE M2

2 PRIJS

STRAATNAAM EN PLAATSTYPEWOONOPPERVLAKTE M2

2 PRIJS

STRAATNAAM EN PLAATSTYPEWOONOPPERVLAKTE M2

2 PRIJS

STRAATNAAM EN PLAATSTYPEWOONOPPERVLAKTE M2

2 PRIJS

STRAATNAAM EN PLAATSTYPEWOONOPPERVLAKTE M2

2 PRIJS

Kom huizen virtueel bekijken in onze woonwinkelKOM VIRTUEEL WONINGEN BEZICHTIGEN IN ONZE WOONBELEVINGSWINKEL!

.Wij komen graag een keer op bezoek voor een gratis en vrijblijvende waardebepaling.

Het Waare Huis Burg. Nieuwenhuijzenstraat 2

5241 TC Rosmalen

• Verkoop

• Verhuur

• Taxaties

Wij komen graag een keer langs voor een gratis vrijblijvende waardebepaling.

Volg ons op:T 073 523 64 65

[email protected]

ww.hetwaarehuis.nl

Geeft altijd Thuis

Bent u op zoek naar uw Waare Huis?

IN PRIJS VERLAAGD NIEUW IN VERKOOP BINNENKORT IN VERKOOP

VERKOCHT

VERKOCHT

NIEUW IN VERKOOP

NIEUW IN VERKOOP IN PRIJS VERLAAGD

STRAATNAAM EN PLAATSTYPEWOONOPPERVLAKTE M2

2 PRIJS

STRAATNAAM EN PLAATSTYPEWOONOPPERVLAKTE M2

2 PRIJS

STRAATNAAM EN PLAATSTYPEWOONOPPERVLAKTE M2

2 PRIJS

STRAATNAAM EN PLAATSTYPEWOONOPPERVLAKTE M2

2 PRIJS

STRAATNAAM EN PLAATSTYPEWOONOPPERVLAKTE M2

2 PRIJS

STRAATNAAM EN PLAATSTYPEWOONOPPERVLAKTE M2

2 PRIJS

STRAATNAAM EN PLAATSTYPEWOONOPPERVLAKTE M2

2 PRIJS

STRAATNAAM EN PLAATSTYPEWOONOPPERVLAKTE M2

2 PRIJS

STRAATNAAM EN PLAATSTYPEWOONOPPERVLAKTE M2

2 PRIJS

STRAATNAAM EN PLAATSTYPEWOONOPPERVLAKTE M2

2 PRIJS

STRAATNAAM EN PLAATSTYPEWOONOPPERVLAKTE M2

2 PRIJS

STRAATNAAM EN PLAATSTYPEWOONOPPERVLAKTE M2

2 PRIJS

Kom huizen virtueel bekijken in onze woonwinkel

Het Waare Huis Burg. Nieuwenhuijzenstraat 2

5241 TC Rosmalen

• Verkoop

• Verhuur

• Taxaties

Wij komen graag een keer langs voor een gratis vrijblijvende waardebepaling.

Volg ons op:T 073 523 64 65

[email protected]

ww.hetwaarehuis.nl

Geeft altijd Thuis

Bent u op zoek naar uw Waare Huis?

IN PRIJS VERLAAGD NIEUW IN VERKOOP BINNENKORT IN VERKOOP

VERKOCHT

VERKOCHT

NIEUW IN VERKOOP

NIEUW IN VERKOOP IN PRIJS VERLAAGD

STRAATNAAM EN PLAATSTYPEWOONOPPERVLAKTE M2

2 PRIJS

STRAATNAAM EN PLAATSTYPEWOONOPPERVLAKTE M2

2 PRIJS

STRAATNAAM EN PLAATSTYPEWOONOPPERVLAKTE M2

2 PRIJS

STRAATNAAM EN PLAATSTYPEWOONOPPERVLAKTE M2

2 PRIJS

STRAATNAAM EN PLAATSTYPEWOONOPPERVLAKTE M2

2 PRIJS

STRAATNAAM EN PLAATSTYPEWOONOPPERVLAKTE M2

2 PRIJS

STRAATNAAM EN PLAATSTYPEWOONOPPERVLAKTE M2

2 PRIJS

STRAATNAAM EN PLAATSTYPEWOONOPPERVLAKTE M2

2 PRIJS

STRAATNAAM EN PLAATSTYPEWOONOPPERVLAKTE M2

2 PRIJS

STRAATNAAM EN PLAATSTYPEWOONOPPERVLAKTE M2

2 PRIJS

STRAATNAAM EN PLAATSTYPEWOONOPPERVLAKTE M2

2 PRIJS

STRAATNAAM EN PLAATSTYPEWOONOPPERVLAKTE M2

2 PRIJS

Kom huizen virtueel bekijken in onze woonwinkel

NIEUW IN VERKOOP