Thamen Nieuws oktober 2009

7
Oktober 2009 Introductie Accentlessen Rookvrij Thamen? Pilot ‘Cijfers meekijken’ Huiswerk op It’s learning Kerstmusical Week van de Verleiding Personeel Scholierenveldloop Agenda Disco klas 1 en 2 Pilot Helpdesk Wiskunde INHOUD Teamwork Tevredenheidsonderzoeken U ziet het goed. Thamen Nieuws bestaat deze keer alleen uit het voorblad. De rest kunt u digitaal lezen op It’s Learning en op de Thamensite. Dat heeft een aantal voordelen: We besparen op deze manier veel papier en de digitale versie biedt tal van multimediale mogelijkheden. U wordt doorgelinkt naar andere sites voor informatie en naar diavoorstellingen en filmpjes. We hopen dat u het net als wij ook een vooruitgang vindt.

description

Thamen Nieuws oktober 2009

Transcript of Thamen Nieuws oktober 2009

Oktober 2009

Introductie

Accentlessen

Rookvrij Thamen?

Pilot ‘Cijfers meekijken’

Huiswerk op It’s learning

Kerstmusical

Week van de Verleiding

Personeel

Scholierenveldloop

Agenda

Disco klas 1 en 2

Pilot Helpdesk Wiskunde

INHOUD

Teamwork

Tevredenheidsonderzoeken

U ziet het goed. Thamen Nieuws bestaat deze keer alleen uit het voorblad. De rest kunt u digitaal lezen op It’s Learning en op de Thamensite. Dat heeft een aantal voordelen: We besparen op deze manier veel papier en de digitale versie biedt tal van multimediale mogelijkheden. U wordt doorgelinkt naar andere sites voor informatie en naar diavoorstellingen en filmpjes. We hopen dat u het net als wij ook een vooruitgang vindt.

Oktober 2009

Geachte ouders/verzorgers, beste jongens en meisjes, Zoals dat zo mooi klinkt: de kop is er al weer af! Het schooljaar is alweer een aantal weken op gang gekomen en we beginnen onze draai te vinden. In een nieuwe klas of misschien met een wat meer vertrouwde groep om je heen en met vaak nieuwe docen-ten. Docenten die op hun beurt óók weer moeten wennen aan een nieuwe situatie: het werken in teams. Zo’n vijftiental docenten, die sámen verantwoordelijk zijn voor het onderwijs en de begeleiding in één team: basis, kader of TL onderbouw, Dienstverlening, Techniek of TL bovenbouw. Ik hoop en verwacht dat dit nieuwe schooljaar ons weer veel goeds zal brengen. Ik hoop ook dat je, als leerling, zult merken dat de organisatie op onze school is veranderd, zodat jij er je voordeel mee kunt doen. Een verdere verbetering van de leerlingbegeleiding door mentoren en leerlingbegeleiders, kortere lijntjes met het thuisfront en extra hulp daar waar het leren moeilijk voor je blijkt. We gaan dat natuurlijk goed in de gaten houden met elkaar en zullen de leerlingen aan het eind van dit schooljaar daar ook gericht in een enquête naar vragen: hoe vond je het gaan dit schooljaar, is Thamen nagekomen wat het je beloofd heeft, kreeg je de hulp die je nodig had?Wij zijn benieuwd hoe jullie het zullen vinden! Voor dit moment wens ik iedereen heel veel succes toe in dit nieuwe schooljaar!Met vriendelijke groet,

G. Jägers, directeur

Introductie

klik op foto voor filmpje klik op foto voor filmpje

Periode 1 van het nieuwe schooljaar zit er weer bijna op. De introductiedagen voor de verschillende klas-sen waren, zoals te zien is op de foto’s (klik hier voor diavoorstelling)en ook op de filmpjes, weer zeer geslaagd. Alle eerste klassen zijn een nachtje gaan kamperen en hebben elkaar tijdens dit tweedaagse kamp beter leren kennen. Het weer werkte goed mee en de stemming zat er overal goed in. Elk jaar weer

zien we dat deze manier van met elkaar kennismaken de meest efficiente is. Je bent even op elkaar aangewe-zen en meestal zie je dan ook snel wat er van je ver- wacht wordt en met wie je dat het beste kunt doen. Dat geldt zeker ook voor de Waterdag voor klas 2 waar de leerlingen in een soort zeskamp goed moeten samenwerken. De derde klassen hadden een introductie die vaak meer gericht was op de gekozen vakrichting.

AccentlessenDit jaar zijn alle tweede klassen met de “Accentlessen”, het vervolg op de keuzelessen in de brugklas gestart. Deze accentlessen zijn bedoeld om de onderwijsvisie van Thamen verder gestalte te geven. De accenten bestaan uit drie onderdelen te weten: - PPP Plan - Proces - Prestatie - PSO Praktische Sector Orientatie- MaS Maatschappelijke StageIn deze editie zetten we PPP in de schijnwerpers.PPP is geheel nieuw. Aan dit onderdeel is door een grote groep docenten hard gewerkt om tot een goed plan en invulling te komen. De leerlingen heb-ben hier uit een zestal onderdelen gekozen te weten: onderzoekers, technici, sporters, ontwerpers, uitvoerders en kunstenaars. De leerlingen zijn met daartoe opgeleide coaches met deze onderwer-pen aan de slag gegaan. Hiernaast een paar resultaten.

Maart 2009Maart 2009Oktober 2009

Sinds twee jaar is er op Thamen een werkgroep die zich bezighoudt met ouderparticipatie. Deze werk-groep bestaat uit enkele ouders, een docent en een lid van de directie. Afgelopen schooljaar heeft deze groep zich gebogen over de volgende vragen:Wat is uw mening over het te voeren rookbeleid op Thamen*? Moet Thamen een geheel rookvrije school worden?

In het voorjaar zijn per klas enkele ouders uitgenodigd om hierover te dis-cussiëren. Ook konden ouders zichzelf opgeven voor deze discussieavond. Helaas was de opkomst zeer klein. Slechts enkele ouders hebben gehoor gegeven aan deze oproep. Dat is jammer, want de bedoeling van ouderparti-cipatie is dat ouders ook inspraak hebben bij beleidsmatige beslissingen. Als er echter zo weinig ouders daadwerkelijk van zich laten horen, is de uitkomst van een dergelijk avond weinig representatief.Toch willen we nog een poging wagen om u uw zegje hierover te la-ten doen. Middels een enquête op It’s Learning willen we pro-beren een veel grotere groep ouders te bereiken. Deze enquê-te zal na de herfstvakantie op It’s Learning gepubliceerd worden. *Het huidige rookbeleid op Thamen bestaat uit een antirookprogramma voor

de eersteklassers. Roken is verder binnen school verboden. Op het schoolplein is een overkapping waar leerlingen mogen roken. Voor de docenten is er, buiten het zicht van de leerlingen, ook een overkapte rookruimte.

Momenteel draait er een pilot met betrekking tot het meekijken van ouders naar de behaalde cijfers van leerlingen op internet. De klassen 1A en 2A worden ingezet voor deze pilot. Ons cijfer-systeem, genaamd Magister, wordt dan zichtbaar voor alle ouders zodat u mee kunt kijken naar de behaalde cijfers van uw kind. Dat heeft veel voordelen. Ten eerste wordt de manier van toetsing en weging transparant gemaakt voor iedereen. Ook worden leerlin-gen die op hetzelfde niveau maar in een andere klas zitten in ieder geval op dezelfde manier beoordeeld. Als ouder krijgt u zo sneller zicht op de vorderingen van uw zoon/dochter. De pilot is bedoeld om de eerste kinderziektes eruit te halen. Het streven is om dit meekijken zo snel mogelijk voor alle ouders mogelijk te maken.

Huiswerk op It’s Learning

Oktober 2009Rookvrij Thamen?

Pilot ‘Cijfers meekijken in Magister’

Zoals u weet werken we op Thamen met een elektronische leeromgeving. In eerste instantie bedoeld voor een betere communicatie tussen docenten onderling en tussen docenten en ouders en leerlin-gen.In dat kader hebben we dit jaar twee extra stap-pen gezet. Ten eerste het meekijken met de cijfers in Magister en ten tweede de huiswerknotatie op de klassenpagina’s van de leerlingen. Leerlingen ( en daarmee ook de ouders kunnen steeds het huiswerk voor de komende week bekijken. Dat lijkt goed te werken. We gaan deze manier van werken natuurlijk nog evalueren en zullen u daar zeker bij betrekken. Mocht u nu al opmerkingen hebben, dan kunt u die via It’s Learning sturen aan th.Wm (T.Worm)

Net als vorig jaar zullen leerlingen van Thamen in de week voor de kerstvakantie weer een musical opvoeren. De repetities hiervoor zijn al weer enkele weken in volle gang! Wekelijks repeteren de acteurs, dansers en zangers na schooltijd en in pauzes om er voor te zorgen dat er straks een geweldige musical op de planken staat. Het grote succes van vorig jaar moet immers om z’n minst geëvenaard worden! Aan talent ontbreekt het niet op Thamen, gezien de grote groep leerlingen die zich heeft opgegeven om mee te doen.

Klik op foto voor musical 08

De musical BENDE! gaat over een groep leerlingen, die allemaal om verschillende redenen straf hebben gekregen. Het is vrijdag voor de kerstvakantie. Alle leerlingen hebben net hun laatste les gehad en zijn VRIJ! Ze wil-len geen moment langer in het schoolgebouw blijven. Maar.....Elize, Maria, Martha, Suzy, Ruth, Moos, Dana en Bram hebben allemaal straf gekregen: ze moeten namelijk samen alle deuren van de toilet-ten schoonmaken. Deze acht leerlingen zijn bepaald geen vrienden van elkaar. Als ze het voor het zeggen hadden gehad, hadden ze nooit vrijwillig een dag met elkaar doorgebracht. Want wat hebben de grijze muis, de bitch, de del, de twee oppervlakkigste kakkers, grootste boef, de streber en de nerd van Thamen in vredesnaam met elkaar gemeen? Juist, helemaal niets! Of toch wel…? Nu ze samen de smerigste klus van het jaar moeten opknappen en moeten samen-werken, zien ze elkaar uiteindelijk ‘in een ander licht’.

klik op foto voor een impressie

Voor deze voorstelling zullen kaarten worden verkocht, waarvan de opbrengst naar een nader bekend te maken goed doel zal gaan.

Kerstmusical 2009: BENDE! (in een ander licht!)

Week van de verleidingDe gemeente Uithoorn geeft de gehele maand november aandacht aan de MAAND VAN DE VERLEIDING, met als accent ‘seksualiteit’.Thamen besteedt in de week van 2 t/m 6 november aandacht aan dit on-derwerp. Per jaarlaag zullen er diverse activiteiten plaats vinden. Daar-naast zal op 3 november op het Alkwin Kollege een gezamenlijke ouder informatie-avond worden gehouden. Alle ouders krijgen een aparte uitno-diging na de herfstvakantie. De invulling wordt verzorgd door ‘Kind online’ Deze organisatie is gespecialiseerd om ouders en kinderen te begeleiden bij het werken met internet. Het zal een interactieve avond worden waar uiteraard ook ruimte wordt geboden om vragen te stellen. De GGD, de Brijder verslavingszorg en de politie zullen ook ter plekke zijn om even-tueel vragen te beantwoorden.Net als voorgaande jaren zullen de diverse partners verschillende posters ophangen om aandacht aan het onderwerp te besteden.

Oktober 2009

De musical wordt dit jaar drie keer opgevoerd. De onderbouw zal tijdens schooltijd de musical gaan bekijken op dinsdag 15 en woens-dagmiddag 16 december. Voor ouders, bovenbouwers en andere belangstellenden is er ook een voorstelling op woensdagavond 16 december.

TevredenheidsonderzoekenVan 1 oktober t/m 15 december doet Thamen mee aan het lande-lijk onderzoek van “Laks” over de tevredenheid van leerlingen in het voortgezet onderwijs. We hopen in april 2010 hierover een uitslag in handen te hebben die aanwijzingen zal geven omtrent verbeterpunten voor onze school.

klik op het plaatje voor meer info

Op deze manier kunnen onze leerlingen aangeven waar het op onze school beter kan. Dit is een lande-lijk onderzoek waar ongeveer 50.000 scholieren aan deelnemen. Alle leerlingen worden komende week geïnformeerd over de wijze waarop eea digitaal moet worden ingevuld. PersoneelM.Thijink, docent Engels en mentor klas 1H heeft ons per 9 oktober verlaten. Mevrouw Thijink heeft een baan aangeboden gekregen in Thailand en grijpt dat aanbod met beide handen aan. Voor ons een gemis, voor haar een unieke kans! A.Erens, docent techniek, W. Winter, docent elektro en J.Hoogeveen, teamleider Tl Onderbouw en docent wiskunde zijn herstellende en ook deels alweer op school. Me-vrouw Poortvliet is door een ongelukkige val behoorlijk aan haar hand geblesseerd en is daarom maar gedeeltelijk inzetbaar. De heer van Wilgenburg, docent Wiskunde is ernstig ziek en zal voorlopig zijn werkzaamheden niet kunnen hervatten.

Oktober 2009

AKU-loopMet een record aantal deelnemers van 120 heeft Thamen meegedaan met de AKU loop . Op woensdag 7 oktober was het zover. Het weer werkte niet echt mee, maar gelukkig was het voor het grootste gedeelte droog. De AKU loop is een scholieren veldloop die voor alle basis- en middelbare scholieren uit de regio toegankelijk is. Dit betekent voor de Thamen leerlingen, lopen tegen het Alkwin en het Veenlanden. Als eerste gingen de bovenbouwers en docenten van start. Hier haalde Djorno van Schagen uit A3 een fantastische 1e plaats. Snelste Thamen docent was Meneer Koks. Bij de dames een brijante prestatie de 1e,2e en 3e plaats wa-ren voor Thamendocenten. Mevr. Wessels, Mevr. Tamis en Mevr. Koppe super gedaan!! Daarna waren de 1e en 2e klassers aan de beurt. Beste prestaties hier waren een 1e plaats meisjes klas 1 en 2 voor Chelley Drost . Een 2e plaats jongens klas 1 en 2 voor Ibrahim Talat en in dezelfde categorie een 3e plek voor Jouke Schelling. Vanaf deze plek wil ik iedereen super bedanken voor zijn/haar inzet. Volgend jaar weer en dan pakken we de wisselbeker ook!Namens Thamen-FitKees Koks

Disco Klas 1 en 2Meestal wordt er in oktober een disco georganiseerd voor de eerste en tweede klassers. Door allerlei omstandigheden (o.a. ziekte) was het niet mogelijk om het dit jaar op tijd voor elkaar te krijgen.Tevens is er een groepje leerlingen in het kader van PPP bezig om te kijken of zij in staat zijn een disco te organiseren op school. Dat initiatief wachten we natuurlijk graag af. Mocht dat helemaal niet lukken, zullen we alsnog zelf een disco organiseren.

Agenda

Wiskunde is voor leerlingen in de onderbouw een nieuw vak. De tijdsdruk is vrij hoog mede door het beperkte aantal uren. Daardoor is het vaak nauwe-lijks mogelijk in de les nog eens terug te komen op een behandeld onderwerp. Tijd en plaats onafhan-kelijke (extra) uitleg is een welkome ondersteuning voor de (brug-) klasser. Voor de eerste klassen heb-ben we nu bij wijze van proef een “Helpdesk’ op It’s Learning ingericht. Leerlingen kunnen voorafgaand aan de toets via de electronische leeromgeving It’s learning vragen stellen over het hoofdstuk waarover ze een toets krijgen. Mede aan de hand van deze vra-gen worden er door de docenten Hoogeveen en Worm

uitlegfilmpjes gemaakt. Deze filmpjes zijn op elke klassenpagina van de eerste klassen te vinden. Aan het eind van het jaar zullen we deze vorm van online hulp gaan evalueren en dat doen we natiuurlijk samen met ouders, collega’s en leerlingen.Tevens kunnen ouders die hun kind thuis willen begeleiden gebruik maken van deze uitlegservice. Op deze manier wordt de ELOvoor ouders, leerlingen en docen-ten op een zinvolle manier ingezet.

Oktober 2009

19 t&m 23 oktober Herfstvakantie 28 oktober 40-minutenrooster / rapportbesprekingen29 oktober 40-minutenrooster / rapportbesprekingen3 november Ouderavond op Alkwin: ‘week v.d. verleiding’4 november Ouderavond rapport 15 november Ouderavond rapport 1 (uitloopavond)6 november Theatervoorstelling klas 1 + 2: Verleiding 6 november Eindfeest ‘Verleiding’ in the Mix24 november Oudervereniging vergadering: 20:00 uur 25 november Voorlichtingsavond 3TL Amsterdam 4 december Sintvieringen klas 1+ 2: film klas 3+4 15 december Uitvoering Kerstmusical: 14:00-15:00 uur 16 december Uitvoering Kerstmusical: 14:00-15:00 uur Uitvoering Kerstmusical: 19:00-20:00 uur 17 december Kerstvieringen avond i.o.m. mentor18 december Kerstvieringen tot plm. 11:30 uur. Daarna vrij. 21 december 2009 t&m vrijdag 1 januari 2010 Kerstvakantie

th.wm oktober 2009

t

Helpdesk WiskundeKlik op foto om filmpje te starten