Tav blad 2014/1

20
Nr. 1, januari 2014 Twentsche Alpinisten Vereniging 28 e jaargang F A C E B O O K D2 / T4 Niels Roskam Sinds enige tijd zijn wij als TAV te vinden op facebook. Enkele leden hebben dit reeds ont- dekt, het is natuurlijk veel leuker als er meer leden komen kijken en… mee doen!

description

Het verenigingsblad van de Twentsche Alpinisten Vereniging (TAV)

Transcript of Tav blad 2014/1

Nr. 1, januari 2014

Twentsche Alpinisten Vereniging

28e jaargang

F A C E B O O K

D2 / T4Niels Roskam

Sinds enige tijd zijn wij als TAV te vinden op facebook. Enkele leden hebben dit reeds ont- dekt, het is natuurlijk veel leuker als er meer leden komen kijken en… mee doen!

1Nr. 1, januari 2014

I N H O U D

Twentsche Alpinisten Vereniging

Uitersteinleverdatum

kopij:4 februari

2014

ADVERTEERDERS IN DIT NUMMER

Van de voorzitter

Mededelingen

Programma

Het Jan Wessrlinkbivak

Social media

Voor u gelezen

Cartoon

ATB-tocht 2013

Geef de (rots)pen door aan.....

Jeugddag

TAV-Adressen & Colofon

2

4

5

6

7

8

9

10

12

15

16

Aannemersbedrijf Schasfoort bvThe Intranet Advantage bvBever zwerfsport

WAAROVER DEZE KEER

394

1212

1515

1010

6

2Nr. 1, januari 2014

V A N D E V O O R Z I T T E RV A N D E V O O R Z I T T E R

Twentsche Alpinisten Vereniging

Beste clubleden,

In de laatste bestuursvergadering is, naast het programma voor het komende jaar, onder andere het thema Toekomst TAV aan de orde geweest. De laatste jaren is de vereniging zowel getalsmatig als financieel stabiel gebleken. Enkele zaken, zoals deelname aan klimweekends en het schonen van de wand, geven aanleiding om toch eens na te denken over de huidige structuur van de vereniging en het activiteitenaanbod. Enige verandering is al ingetreden… geocachen en jeugdactiviteiten be- ginnen meer en meer een rol te spelen voor onze leden. Eerder al heb ik je gevraagd om de enquête alsnog in te vullen om ieders mening in dit veranderingsproces mee te nemen.Ook in het bestuur zelf is behoefte ontstaan om te veranderen, eens te wisselen van portefeuille en zelfs het op zoek gaan naar nieuwe bestuursleden voor eventueel opengevallen plek(ken)! Zoals je leest, er is reuring… Het lijkt mij, dat herbezinning op de huidige, al jaren bestaande situatie en gewoontes, inspiratie kan geven voor verdere veranderingen en tegelijkertijd de reactivering van sommige helaas wat minder actieve leden.Er wordt overwogen of het mogelijk is om een succesnummer uit het verleden, als voorbeeld het “bergsportkamp” in de Ecrins, weer te herhalen in 2014.Nader bericht hierover volgt in elk geval op de in maart 2014 te hou- den ledenvergadering.

Hier volgen een paar plaatjes van een oude bekende en een groot- heid in de Himalaya.

Gross Venediger

3Nr. 1, januari 2014

V A N D E V O O R Z I T T E RV A N D E V O O R Z I T T E R

Twentsche Alpinisten Vereniging

Cho Oyo

Tegen het einde van dit jaar hadden we nog twee activiteiten, de goed bezochte uitwaaiwandeling op 1 december en het zeer geslaagde boulderen met de kids op 15 december.Fijn dat er weer een nieuw initiatief is om de jeugd te activeren!De gebruikelijke Nieuwjaarswandeling is het komende jaar op 5 januari. Kort daarna, op 1 en 2 februari, is het voorjaarsbivak gepland. Voor beide activiteiten zal er nadere informatie worden aangeleverd.

Graag tot ziens op de eerst volgende activiteit.

Gerrit LegtersGeesteren, December 2013

Glindestraat 40 | 7572 ZH Oldenzaal | (t) 0541-512400 | (f) 0541-534170 | (e) [email protected]

(ADVERTENTIE)

4Nr. 1, januari 2014

M E D E D E L I N G E NM E D E D E L I N G E N

Twentsche Alpinisten Vereniging

Leden bestand:

Lid af: Erik RavenstijnBerend en Jantje Jongebloed

Adres wijziging:John HemstedeOpgang 27681 CN Vroomshoop

Met ingang van: 17 december 2013 is ons (fam. de Ruiter) gezamenlijke privé e-mailadres gewijzigd in: [email protected]: [email protected]: [email protected] - Het Ruiterpad: [email protected]

De redactie krijgt soms de tav-mailtjes terug.Indien je een nieuw of ander e-mail adres gebruikt geeft dit dan door aan de redactie.

Bij voorbaat dank,Nico

ENSCHEDEHaaksbergerstraat 116

HENGELO (ov)Brink 120www.bever.nl

5Nr. 1, januari 2014

Twentsche Alpinisten Vereniging

P R O G R A M M A

Door onvoorziene omstandigheden is het mogelijk dat sommige activiteiten in het programma, anders of zelfs vervallen zijn. Verder is het wel of niet doorgaan van een activiteit afhankelijk van de organisator(en) en het aantal deelnemers. Dus laat de organisator(en) niet in het ongewisse, geef je tijdig op.

De redactie

voorDatum Activiteit Aanmelden Organisatoren

5 januari Nieuwjaarswandeling 3 januari Gerard

26 januari Indoorklimdag 19 januari Dirk

1 & 2 feb. Voorjaarsbivak 26 januari Gerard

10 februari Uiterste inleverdatum kopij voor Tav-blad 2014-2

5 maart Algemene Leden Vergadering (Borne) Irene

23 maart 6e Tav-geocachedag 16 maart Dirk en Nico

3 mei Schonen aan de Wand 29 april Robert & René

4 mei Klimdag 29 april Dirk

10 mei Uiterste inleverdatum kopij voor Tav-blad 2014-3

21 mei Knopenavond 14 mei Irene

29 mei - 1 jun Activiteiten week 22 mei

29 juni Klimdag + Jeugdactiviteit 22 juni Monique|Thea|Irene

30 aug - 6 sep. Septemberweek z.s.m.

21 sep. 7e Tav-geocachedag 14 september Dirk en Nico

21 september Uiterste inleverdatum kopij voor Tav-blad 2014-4

28 september klimdag 21 september Dirk

18 oktober Schonen aan de Wand 11 oktober Robert & René

1 & 2 nov. Najaarsbivak 23 oktober Gerard

16 november ATB-tocht 9 november Dirk

23 november Uiterste inleverdatum kopij voor Tav-blad 2015-1

30 november Uitwaaiwandeling 23 november Gerard

6Nr. 1, januari 2014

H E T J A N W E S S E L I N K B I V A K

Twentsche Alpinisten Vereniging

In de Lutte

Bleek de overnachtingslokatie te zijn van het door Jan B. en Stephan F. georganiseerde najaarsbivak.Het moest een ouderwets bivak worden, maar...we moesten eerst deze puzzel oplossen >>>.Eenmaal deze hindernis genomen kwamen we toch op de juiste dag en tijdstip aan bij het be- ginpunt van dit leuke weekend. Inderdaad kregen we een boekje met diverse routetechnieken en de bekende noodenvelop, welke eigenlijk in gesloten toestand een oma’sappeltaartpuntwaardebon (mooie woord- waarde) bleek te zijn. Natuurlijk heeft niemand deze geopend wat tot gevolg had dat enkele enthousiaste wandelaars in Losser stonden in plaats van aan de Punthuizerweg. Uiteindelijk kwam alles goed en heb- ben we tot diep in de nacht aan het vuur de ouderwetse rituelen gedaan.

Na een goede nachtrust ondanks de koude stenenvloer gingen we direct na het onbijt weer op pad om via het Lutterzand en het arboretum in De Lutte richting Losser te gaan. De heren hadden het echt goed geregeld want vlak voor Losser kregen we een flinke hagelbui over ons heen waardoor we in een witte winterse wereld wandelden.

Jan en Stephan bedankt voor dit geslaagde bivak,Namens alle deelnemers, Nico

7Nr. 1, januari 2014

S O C I A L M E D I AS O C I A L M E D I A

Twentsche Alpinisten Vereniging

Facebook

Sinds kort is de TAV ook te vinden op Facebook.Naast de website (www.tav.nu) waar vooral achtergrond en basis- informatie te vinden is over de TAV en haar activiteiten, hebben we nu ook een Faceboookpagina met dynamische informatie. Op onze Facebook pagina zal vooral veel informatie te vinden zijn over aan- komende TAV activiteiten, maar ook zullen hier berichten geplaatst worden, film en foto’s van TAV activiteiten te vinden zijn, etc. etc. Een leuke en praktische toevoeging is dat ook het TAV blad hier te vinden is.

Via de mail heeft u intussen ook de handleiding ontvangen die we hebben opgesteld naar aanleiding van onze Facebook pagina. Het hebben van een Facebook account is niet noodzakelijk om toch de informatie te kunnen raadplegen op de Facebookpagina. Wilt u informatie toevoegen, reacties plaatsen of belangrijker nog onze pagina Liken (Vind-ik-leuk), dan is een eigen Facebook account wel noodzakelijk. In de handleiding is hier meer over te vinden.

We hopen natuurlijk dat de TAV door het Facebookgebruik nog meer aandacht en bekendheid zal gaan genieten, maar bovenal ook dat we hiermee een hedendaags en modern platform hebben om informatie te delen.

Suggesties, vragen of gewoon jullie ervaringen horen we natuurlijk graag, dit kan natuurlijk altijd bij een van de activiteiten of per mail aan [email protected]

Laat vooral van je horen! Want zonder commentaar of suggesties kan het niet beter worden.

Find and Like us on:

8Nr. 1, januari 2014

V O O R U G E L E Z E NV O O R U G E L E Z E N

Twentsche Alpinisten Vereniging

Bizarre dood Australische alpinist

AMSTERDAM - Een Australische toerist die samen met zijn vrouw werd bedolven onder een lawine op de Mount Everest, is acht uur nadat hij zichzelf uitgroef alsnog om het leven gekomen. Dean Higgins, een zestiger uit Adelaide, kwam samen met zijn vrouw en acht andere toeristen onder de sneeuwgolf terecht. Twee van de acht stierven direct. Higgins wist zichzelf en zijn vrouw uit te graven. Het koppel was zes uur lang bedolven geweest.Toen Higgins en zijn vrouw vervolgens na acht uur afdalen eindelijk beneden in het dal waren, stierf de Australiër alsnog. Waaraan de man uiteindelijk is overleden, is nog een raadsel.

(Bron: FF/De Telegraaf - Vr. 18 okt 2013)

Drones brengen Matterhorn in kaart

De Zwitserse berg de Matterhorn is gedetailleerder dan ooit in kaart gebracht door drones. Bij de meting vlogen drie drones vanaf een basiskamp op drieduizend meter hoogte naar beneden, een vierde drone vertrok vanaf de 4.478 meter hoge top van de Matterhorn.De vliegende robots maakten gezamenlijk een gedetailleerde driedi- mensionale kaart van de Zwitserse berg, gebaseerd op maarliefst driehonderd miljoen meetgegevens. Dat meldt het Britse tijdschrift New Scientist.De operatie was binnen zes uur afgerond. De drones voerden tijdens hun vlucht om de twintig centimeter een meting uit en maakten in totaal meer dan tweeduizend foto's van de Matterhorn.Met het project wilden de onderzoekers aantonen dat de nieuwste drones in staat zijn om gezamenlijke zeer complexe taken uit te voeren zonder tegen elkaar te botsen."We demonstreren hiermee wat de apparaten kunnen presteren in extreme omstandigheden op grote hoogte", verklaart Jean-Christophe Zuffery van SenseFly (het bedrijf dat de drones bouwde) op Wired.

(Bron: FF/Nu.nl -18 okt 2013)

9Nr. 1, januari 2014

C A R T O O NC A R T O O N

Twentsche Alpinisten Vereniging

(ADVERTENTIE)

10Nr. 1, januari 2014

A T B - T O C H T 2 0 1 3

Twentsche Alpinisten Vereniging

Op 17 november was het weer zover

De jaarlijkse MTB tocht stond weer op het programma. De MTB tocht is alweer een aantal jaren een vast onderdeel op het jaarprogramma en ieder jaar proberen we er weer iets bijzonders van te maken. Soms is dat door een bepaald gebied aan te doen of door een combinatie te zoeken met een andere georganiseerde (NTFU) tocht. Het leuke is dat er altijd wel weer deelnemers zijn die nog niet eerder of nauwelijks fietservaring hebben. Daarmee staat snelheid of afstand niet op de eerste plaats, maar gaat het vooral om gezelligheid.

Op zondagochtend was de verzamelplaats in Langeveen en kon er rustig begonnen worden met het nuttigen van koffie. De appeltaart was al wel gebakken, maar voordat hier de tanden in gezet konden worden moest er eerst gefietst worden. Op de startblokken stonden: Gerrit, Nico, Roel, Robert, Edith en Dirk.

Een tocht van 45 kilometer, die eventueel uit te breiden is tot ergens tussen de 55km en 200km. De route verliep vanuit Langeveen richting Itterbeck (Dld) en Uelsen. Dit is een gebied met enerzijds grote vlakten met lange rechte klinkerwegen in een licht glooiend landschap, met daarnaast ook afwisselende bossen en heide met zowel vlak als glooiend terrein. Doordat het gebied redelijk rustig is kom je er weinig fietsers en wandelaars tegen. Ieder voordeel heeft z’n nadeel, en ook hier gaat deze wet op. Het nadeel is dat paden snel overwoekerd raken en erg zompig kunnen worden, iets wat het fietsen er niet makkelijker op maakt. Vooral niet als de conditie, zoals in mijn geval, nog in de opbouwende fase zit.

11Nr. 1, januari 2014

A T B - T O C H T 2 0 1 3A T B - T O C H T 2 0 1 3

Twentsche Alpinisten Vereniging

Het eerste deel van de route voert over mooie singletracks over de heide en door bos in Langeveen om vervolgens via het grenspad Duitsland in te gaan. In een straf tempo wordt gefietst richting Itterbeck. Hier aange- komen besluiten we dat het toch beter is om de groep in tweeën te splitsen. Een snellere groep en een langzamere groep, waarbij de theorie is dat de snelle groep 55km gaat fietsen en de andere groep 45km. Om dan onderweg weer te verzamelen bij Robert Leloux thuis voor een kop koffie.

De tocht voert verder door de bossen rondom Itterbeck en Uelsen en iedereen geniet van de nog mooie herfstkleuren al zien sommigen ook steeds roder. Is dit nu het bloed voor de ogen fietsen of het snot voor de ogen fietsen? Bij de Flugplatz in Uelsen besluiten we dat we iets eerder terug gaan. Koffie en appeltaart bij Hilde en het idee dat Nico en Roel hier al wel eens kunnen zitten zijn genoeg motivatie om snel die kant op te fietsen. Niet veel later staan we bij Hilde in de keuken en is de geur van koffie en vers gebakken appeltaart een absolute drug. Drie koppen koffie en een appeltaart verder wordt het toch de hoogste tijd om verder te gaan. Gezamenlijk trappen we de fietsen weer aan en voelen de koude lucht gelijk door de kleren heen trekken. Even stevig doortrappen dan maar om weer op temperatuur te komen.

Drie kwartier later staan we alweer in Langeveen en is de volgende ronde met koffie en appeltaart alweer een feit. Er wordt nog een tijdje gezellig nagepraat, voordat iedereen weer verder richting huis gaat. Al met al een gezellige dag, met 45km, 6 koffie en thee p.p., 2 appel- taarten en een paar echte ouderwetse Duitse schoenzolen gebakken op platen uit 1907 op de teller is het wel weer mooi geweest. En nu horen we iedereen die dit leest denken; ”Duitse schoenzolen” kun je die eten dan? Nou deze schoenzolen wel… Dit zijn een soort wafels gebakken in een open vuur, waarbij het deeg stevig platgedrukt tussen twee ijzeren platen gebakken wordt. Het standaard recept gaat uit van 450 schoenzolen… Voor het recept en meer informatie over dit oude en bijzondere gebruik kun je terecht bij Robert en Hilde.

Volgend jaar iets minder appeltaart of wordt dit de nieuwe standaard?Dirk

12Nr. 1, januari 2014

Twentsche Alpinisten Vereniging

G E E F D E ( R O T S ) P E N D O O R A A N. . . . .

Hoi allemaal,

In de bus naar Dresden met de hele familie om de Zauberflöte te gaan zien, las ik dat de Rotspen aan mij doorgegeven was door Robert L.En nu mag ik dus van start met een stukje. Het moment was goed! Met een bezoek aan de ‘Sächsische Schweiz’ besefte ik waarom de bergsport mij trekt. En inmiddels heb ik die interesse ook overgebracht op mijn dochter Isis. Soms vraag ik mij af of het in de genen zit. Toen ze nog maar 2 jaar was klom ze al in de boekenkast. Inmiddels is zij ook lid van de TAV en jullie komen haar regelmatig tegen bij TAV evene-menten. Voor mij is de bergsport begonnen met de NBO, evenals bij Robert.Al snel ontstond er toen de TAV, een geschiedenis met een heel eigen verhaal.

Doordat ik toen de winkel had was ik niet heel erg actief. Wel kwamen veel leden in de winkel en volgde ik alle ontwikkelingen. Na een nieuw huwe-lijk en twee kinderen, waarvan Isis dus wel heel erg graag buiten is en genetisch besmet, moest ik toch opzoek naar een goede vereniging.

ElbsandsteingebirgeVorderer Lorenturm, Ehrhardt Renger

in der Südwand IV.Foto: Walter Hahn (1920)

13Nr. 1, januari 2014

Twentsche Alpinisten Vereniging

G E E F D E ( R O T S ) P E N D O O R A A N. . . . .G E E F D E ( R O T S ) P E N D O O R A A N. . . . .

Het tweede bivak ging al veel beter, vooral mede door de twee winterslaapzakken die mee gingen en omdat er op de tweede dag geskied werd.Eindelijk kon ik Isis de eerste beginselen van het skiën bijbren-gen. Met als resultaat dat ze er een hobby bij heeft. En ook Devi en Ineke zijn hier voor te porren. Hoewel ik die niet in een tent krijg met die koude.

Ik ben altijd lid gebleven van de TAV en die club was natuurlijk precies wat ik zocht. Tja en dan wordt je weer actiever binnen de vereniging. Zo actief dat ik zelfs een bivak (één dag) meeloop na 35 jaar. En er direct door m’n dochter eruitgelopen word! Wel heel erg gezellig om met oude maten weer bij het kampvuur te zitten. En de sfeer is als vanouds. Zo goed dat je er bij omvalt.

Er zijn wel veel dingen die je je weer eigen moet maken, zoals je tent op een beschutte plek zetten zodat je de volgende morgen niet hartstikke koud wakker wordt en de tent er als een van de weinigen stijf bevroren bij staat.

14Nr. 1, januari 2014

Twentsche Alpinisten Vereniging

G E E F D E ( R O T S ) P E N D O O R A A N. . . . .

Door de jaren heen heb ik mijn verenigingsge-voel gehouden. Ik ben zelfs voorgedragen om bestuurslid te worden, wat ik inmiddels alweer een aantal jaren met veel plezier doe. En gelukkig ervaart mijn gezin dat ook zo. Jullie zullen ons dus nog vaak tegen komen bij TAV evenementen.

Vraag Ineke alleen niet meer erwtensoep te maken, want dat valt soms zurig op de maag (hoewel die thuis altijd verrukkelijk is). Dit jaar probeert ze haar kookkunsten weer uit met een Indiase maaltijd. Na afloop van de nieuw-jaarswandeling.

Hans Janssen

Ik geef de Rotspen door aan:Theo Janssen

jaarswandeling.

Hans Janssen

Ik geef de Rotspen dTheo

15Nr. 1, januari 2014

Twentsche Alpinisten Vereniging

J E U G D D A GJ E U G D D A G

16Nr. 1, januari 2014

T A V - A D R E S S E N & C O L O F O N

Twentsche Alpinisten Vereniging

Voorzitter Materiaalbeheerder

Gerrit Legters René LelouxOosterveldweg 11 Bentheimerstraat 907274 DZ Geesteren (Gld) 7587 NJ De Lutte0545 48 12 16 0541 55 24 [email protected] [email protected]

Penningmeester Secretaris

Thea Bos Irene WunninkAnjelier 16 De Koolmees 147621 AL Borne 7671 VP Vriezenveen074 266 21 32 0546 56 43 [email protected] [email protected]

Bestuurslid, Bestuurslid,Klimcoördinator Algemeen coördinator

Dirk Roskam Fred Franke Bruinehaarweg 82 Anjelier 16 7679 TJ Langeveen 7621 AL Borne0546 68 10 71 074 266 21 [email protected] [email protected]

Bestuurslid BestuurslidJeugdzaken Wandelcoördinator

Hans Janssen Gerard de RuiterSteijnstraat 4 Dorpsstraat 507551 GL Hengelo (ov) 7218 AH Almen074 290 98 09 0575 43 23 [email protected] [email protected]

Internet Geocaching

Http://www.tav.nu Http:(under construction)[email protected] (bestuur) [email protected] facebook Twentsche-Alpinisten-Vereniging

Is het mededelingenblad van de: Twentsche Alpinisten Vereniging

Oplage: 50 stuksVerschijnt 4x per jaar:

in januari, met dealgemene ledenvergadering,

in juni en oktober.28e jaargang nr. 1,

januari 2014

Foto omslag:Printscreen

Tekst omslag:Nico Boere

Vormgeving en digitaletekst- en beeldverwerking:

Nico Boere

Druk:Kopieer-service Hengelo bv

Medewerkers in deze uitgave:Gerrit Legters, Irene

Wunnink, Dirk Roskam en Hans Janssen

Vaste medewerkers:

Hans Janssenen Betsy Boere

Medewerker digitale versie:Dirk Roskam

Redactie adres:Nico Boere

J. Catsstraat 317576 BS Oldenzaal

E-mail:[email protected]@phoenext.nl

Girorek. Nr.: 277709

Niets uit deze uitgave mag worden ver- veelvoudigd en/of openbaar gemaakt door middel van druk, fotokopie, micro- film of op welke andere wijze ook zon- der voorafgaande schriftelijke toestem- ming van de redactie.

134

TAV, van alle markten thuis

Redactie adres:Nico Boere

J. Catsstraat 317576 BS OLDENZAAL