Super Van Craft River 1350

4
38 oktober 2012 VAREN Boottest Compleet nieuw maar zo herkenbaar Foto’s: Alfred J. Boer en Jachtwerf Klaassen B.V. SUPER VAN CRAFT RIVER Een oogstrelende waaiersteven, een hagelwitte stalen romp en een glimmende mahoniehouten opbouw; dat kan er maar één zijn en dat is de Super Van Craft. De werf beleefde moeilijke tijden, maar dit jaar verraste Jachtwerf B. Klaassen & Zn. in Voorschoten vriend en vijand met een nagelnieuwe telg: de wonderschone Super Van Craft River1320.

description

Boottest Super Van Craft River 1350

Transcript of Super Van Craft River 1350

38 • oktober 2012 • VAREN

Boottest

Compleet nieuw maar zo herkenbaar

Foto’s: Alfred J. Boer en Jachtwerf Klaassen B.V.

Su per Van Cr af t r i V er

Een oogstrelende waaiersteven, een hagelwitte stalen romp en een glimmende mahoniehouten opbouw; dat kan er maar één zijn en dat is de Super Van Craft. De werf beleefde moeilijke tijden, maar dit jaar verraste Jachtwerf B. Klaassen & Zn. in Voorschoten vriend en vijand met een nagelnieuwe telg: de wonderschone Super Van Craft River1320.

VAREN • oktober 2012 • 39

Specificaties Super Van Craft RiverOntwerp & Bouw: Jachtwerf Klaassen B.V.Lengte: 13.20 mBreedte: 2.45 mWaterverplaatsing: 17.000kgKruiphoogte: 2.45Rompvorm: rondspantMateriaal romp: staalMateriaal opbouw: staal/teak/mahonieMotorisering: 1 x VW Marine 212pk 6-cilinderAantal slaapplaatsen: 2Watertank: 1.200 literVuilwatertank: 340 literBrandstoftank: ca. 1.600 literGenerator: Whisper Power

Verwarming: CV Kabola

Prijs: vanaf 750.000 euro ex. btw

Website: www.supervancraft.com

‘tot dusver kende u onze kruisers slechts van enkele foto’s en tekeningen, die helaas niet alle recht lieten wedervaren, maar de werkelijkheid is overtuigender, speciaal wat de fraaie lijnen, afwerking en ruimtewerking betreft. Mag ik u eens uitnodigen voor een persoonlijk bezoek aan ons bedrijf?’ Met deze persoonlijke noot van B. Klaassen zelf eindigt de uit de jaren vijftig daterende brochure, waarin de superieure kwaliteit van de Super Van Craft bijna lyrisch wordt beschreven. Helaas is niet bekend hoeveel exemplaren er in het totaal zijn gebouwd; pas vanaf 1956 werden de opdrachten bijgehouden in een speciaal orderboek, dat gelukkig behouden is gebleven en wordt gekoesterd. niettemin beloopt het totaal op basis van een realistische schatting ongeveer achthonderd schepen. als gevolg van een faillissement en een weinig coöperatieve regionale overheid lagen de productiehallen in het nederlandse Voorschoten er in 2004 troosteloos bij.

“een oogstrelende waaiersteven, een hagelwitte stalen romp en een glimmende mahoniehouten opbouw.”

De oorspronkelijk roestvast stalen golvenklover maakte plaats voor een houten exemplaar.

40 • oktober 2012 • VAREN

Reportage

Maar in datzelfde jaar wordt de draad door huidig eigenaar rob Schotman voortvarend opgepakt en lopen er weer traditionele Super Van Crafts van stapel.

in het verleden vond de ruwbouw plaats op een andere locatie in Voorschoten, maar tegenwoordig geschiedt dit proces elders in nederland. niettemin kan wat betreft de afbouw nog steeds worden gerekend op de inzet van een aantal werknemers uit de ‘oude’ tijd. Het gaat hierbij vooral om specialistische kennis op het gebied van interieurbouw en niet te vergeten: de van oudsher bekende schildertechniek. Schotman wil bepaalde tradities bewust in ere houden. ‘Zoals het gebruik van massief hout (dus geen fineer) en ongeblazen, laagtoerige Man-diesels. naast de nog altijd leverbare ‘oude’ modellen kent het gamma sinds kort dus ook de Super Van Craft river 1320. Wat heeft Schotman ertoe gebracht om met een nieuw concept te komen? ‘eigenlijk is het heel simpel: de meeste schepen varen in de nederlandse randstad en dit zorgt voor beperkingen vanwege een groot aantal vaste bruggen. in samenwerking met bureau SeaLevel hebben wij een tiental Super Van Craft eigenaren gepolst en de daaruit voortvloeiende wens was helder: Geen centimeter hoger dan 2,45 meter, een grote kuip en vooral duidelijk herkenbaar als een SVC.’ Vervolgens werd in slechts acht maanden tijd de eerste river gebouwd, hoewel er tussentijds nog tal van zaken werd veranderd. Zo werd de oorspronkelijk roestvast stalen golvenklover vervangen door een houten exemplaar, onderging de indeling van de kuip de nodige veranderingen, werd de reling aangepast en werd de mast meerdere keren veranderd voordat men 100% tevreden was.

Minder scheepsDe nieuwe river is qua exterieur een echte Super Van Craft, maar onderhuids is het een compleet ander verhaal. nu eens geen donker teak, maar white washed teak met schitterende, zwarte elementen in combinatie met een lichte bekledingsstoffen. De overzichtelijke stuurconsole is prachtig afgewerkt met zwart, van wit stiksel voorzien leder. tezamen met de matgrijze basis zorgt dit voor minimale reflectie. Links van de stuurconsole is een open verbinding met de lager gelegen keuken, die mede dankzij de eerdergenoemde materialen, kleuren en vooral de schitterende, in visgraat gelegde parketvloer aanmerkelijk minder scheeps oogt dan gebruikelijk in Super Van Crafts. aan bakboord is de rondzit gesitueerd waarvan de tafel is gemonteerd op een degelijke en bovendien verstelbare voet. Deze kan dus ook dienen als basis voor extra slaapplaatsen. De keuken - of kombuis zo u wilt - is zeer strak vormgegeven en voorzien van luxe inbouwapparatuur inclusief slim afzuigsysteem.

“De overzichtelijke stuurconsole is prachtig afgewerkt met zwart, van wit stiksel voorzien leder.”

Wengé strip inlegd in potdeksel.

Ruimtelijk dankzij te openen cabriloetkap en gebruik van lichte materialen.

DE 25steHUYSMAN ANTWERP RACE 13 OKTOBER 2012

www.antwerprace.be

De Huysman Antwerp Race is de grootste zeilrace voorzeiljachten in de Benelux. Het is een jaarlijks gehoudenzeilwedstrijd met start te Breskens (grotere deelnemers)en Terneuzen (kleinere deelnemers) en aankomst voorde Antwerpse Rede. Meer dan 225 deelnemende jach-ten, bemand door meer dan 1000 zeilers, tientallenvolgboten en reddingsvaartuigen, duizenden toeschou-wers op de Rede, zowel op rechter- als op linkeroever,nemen deel of volgen de race. De dag wordt traditioneelafgesloten met een feestmaal en prijsuitreiking ennatuurlijk een party tot in de vroege uurtjes.

25

SAILING_PUB_VAREN 24-09-2012 13:02 Pagina 1

naast het aanrechtblok is een bank geplaatst waarop je je desgewenst even kunt terugtrekken. Ook in de voorin gelegen eigenaarshut spelen white washed teak, zwart en wit de hoofdrol. De warme, indirecte LeD-verlichting creëert hier een aangename ambiance. Dit geldt overigens ook voor de matglazen schuifdeuren; deze zorgen zowel vanaf het keukengedeelte als vanaf de eigenaarshut voor goed gedoseerde lichtinval. Ofschoon bewust gebruik is gemaakt van matglas, is de privacy enigszins beperkt. een ontwerpfoutje: nee, want de Super Van Craft river is vooral bedoeld om door twee personen te worden gevaren.

Het dak van het stuurhuis is voorzien van een gemakkelijk wegneembare cabrioletkap. Je kunt dus volledig open varen, maar binnen een mum van tijd sluit je het stuurhuis ook weer af. De kap is zo strak gesneden dat je op afstand zou denken dat het van staal is vervaardigd. Het profiel van de river is zeer herkenbaar als Super Van Craft dankzij de karakteristieke waaiersteven, de klassieke zeeg en het dubbele berghout. De ramen van het hardglazen windscherm zijn dubbel gebogen en ogen zonder meer fraai. Dit geldt trouwens ook voor het relatief brede houten potdeksel, waarin over de volle lengte een massief wengé strip is verlijmd. De ruime kuip wordt door een stevig uitgevoerde schuifpui gescheiden van de stuurhut en is aan bakboordzijde voorzien van een handig fonteintje dat achter een deurtje aan het oog wordt onttrokken. aan stuurboord zorgen twee ruime traptreden voor een veilige in- en uitstap zonder de kans op vieze voeten op de kussens. een toegangsdeur tot het zwemplateau is optioneel. Op de spiegel van het demoschip zijn zowel aan stuurboord als aan bakboord kleine opstapjes aangebracht om toch (relatief ) gemakkelijk van en aan boord te kunnen komen.Onze testboot is dezelfde die eerder dit jaar haar opwachting maakte tijdens Boot Düsseldorf en is uitgerust met een 212 pk sterke VW Marine 6-cilinder diesel. Zoals je in een schip van dit kaliber mag verwachten doet de krachtbron zijn werk fluisterstil en ook trillingen zijn nauwelijks voelbaar. De van kimmen voorziene stalen rondspantromp heeft standaard zowel een boeg- als hekschroef en manoeuvreren met dit ruim 13 meter lange en 17 ton zware jacht is dan ook kinderspel. De kimmen zorgen voor extra stabiliteit, maar tijdens onze testvaart over de bijna rimpelloze Vliet tussen het Zuid-Hollandse Leidschendam en Voorschoten schittert Beaufort door afwezigheid. We dienen ons bovendien aan de maximum snelheid te houden, dus uitgebreide metingen zijn uit den boze. toch merken wij al snel dat het vaargedrag overeenkomt met de traditionele Super Van Crafts en verwacht mag worden dat de lagere opbouw van deze cabriolet voor nog betere vaareigenschappen zal zorgen, vooral op lage snelheid en een zekere mate van dwarswind. al met al heeft Jachtwerf Klaasen met de deze river een troef in handen die mede dankzij de ruime open kuip vooral ex-zeilers zal aanspreken. er is ook een snel varende aluminium versie leverbaar. z