Strategisch beleidsplan Rijndam Revalidatie 2016 2020

8
Samen bouwen aan TOPzorg VERWIJZING Strategisch beleid 2016 - 2020 Specialisten in revalidae Volwassenenrevalidae | Kinderrevalidae | Arbeidsrevalidae | Orthopedietechniek

description

De meerjaren visie van Rijndam Revalidatie voor 2016-2020.

Transcript of Strategisch beleidsplan Rijndam Revalidatie 2016 2020

Page 1: Strategisch beleidsplan Rijndam Revalidatie 2016 2020

Samen bouwen aan TOPzorg

Rehabilitation institute

Rehabilitation institute

VERW

IJZING

Strategisch beleid 2016 - 2020Specialisten in revalidatie Volwassenenrevalidatie | Kinderrevalidatie | Arbeidsrevalidatie | Orthopedietechniek

Page 2: Strategisch beleidsplan Rijndam Revalidatie 2016 2020

Rijndam biedt de beste revalidatiegeneeskundige zorg aan mensen met beperkingen als gevolg van een (lichamelijke) ziekte, ongeval of aangeboren aandoening. Wij richten ons op het bevorderen van een optimale kwaliteit van leven door (herwinnen van) eigen regie en participatie. Wij spelen een leidende en toonaangevende rol in het veld en vakgebied door onderscheidende, innovatieve zorg, wetenschappelijk onderzoek en opleiding.

Missie en visie

Specialisten in revalidatieRijndam levert hooggespecialiseerde, waaronder topreferente* zorg met een bovenregionale functie en medisch-specialistische basiszorg voor alle inwoners van Zuid-West Nederland daar waar deze zorg niet of onvoldoende door andere aanbieders wordt geboden.

Beste zorgRijndam gebruikt de meest actuele diagnostiek en behandeling, die wordt uitgevoerd door top profes-sionals met kennis van de nieuwste ontwikkelingen. Patiënten kunnen rekenen op veilige zorg en dienst-verlening van hoge kwaliteit die voldoet aan alle eisen en richtlijnen.

Leidend en toonaangevendDe revalidatie bij Rijndam is onder-scheidend. Door bijzondere exper-tise, continue vernieuwing, weten-schappelijk onderzoek en opleiding, spelen wij een leidende en toonaan-gevende rol.

UitblinkenMedewerkers van Rijndam tonen vakmanschap en zoeken steeds naar nieuwe mogelijkheden, zijn gericht op permanente educatie, samen-werking en resultaat.

OpenRijndam is een netwerkorganisatie met nadrukkelijk ruimte voor crea-tiviteit en vernieuwing. De oriëntatie is extern, gericht op de behoeften van de klant en de ontwikkelingen in de markt. Slagvaardigheid en efficiënte procesvoering zijn belang-rijke voorwaarden.

Rehabilitation institute

Rehabilitation institute

* Topreferente zorg is dat deel van de hoog-gespecialiseerde zorg dat is gekoppeld aan wetenschappelijk onderzoek, onderwijs en opleiding, gericht op een bovenregionale populatie

Page 3: Strategisch beleidsplan Rijndam Revalidatie 2016 2020

Verwijzer“Helaas zie ik vaak dat patiënten na behandeling beperkt blijven in hun dagelijks functioneren. Bijvoorbeeld na een hersenbloeding, verlamming of amputatie. Bij een complexe zorgvraag kan ik mijn patiënten doorverwijzen naar Rijndam. Zij zijn gespecialiseerd in het verbeteren van de kwaliteit van leven en terugkeer in de maatschappij.”

“Door goede samenwerking met Rijndam weet ik wanneer en hoe ik op een eenvoudige manier de patiënt kan verwijzen. Hierdoor hoeven ze niet onnodig lang in het ziekenhuis te blijven en kunnen ze na revalidatie zelfstandig blijven wonen en deelnemen aan werk en maat-schappij. Ik zie dat ze daar veel baat bij hebben, ook naar de toekomst toe.”

“Rijndam heeft deskundige mede-werkers en maakt gebruik van de best mogelijke behandelmethoden. De wachttijden zijn kort en ik krijg goede feedback over de voortgang van de behandeling van mijn patiënten. Uiteraard ook van de patiënt zelf, want regie op het eigen handelen staat voorop.”

Een blik op de toekomst

Patiënt“Ik heb voor Rijndam gekozen, omdat ik de beste zorg wil. Ik ben eerst opgenomen geweest. Aan de moderne faciliteiten in dit nieuwe gebouw zie je gelijk dat men weet wat men aan het doen is. Nu re-valideer ik poliklinisch. Dat ik wat verder weg woon, is niet erg, omdat ik alleen naar Rijndam kom voor spe-cifieke onderzoeken en therapieën. Waar mogelijk wordt online met mij besproken hoe het gaat en maken we afspraken over welke oefeningen ik moet doen, alleen of ondersteund door een lokale therapeut. Via het internet kan ik mijn voortgang inzien en zaken regelen op het moment dat het mij uitkomt.”

“Naar Rijndam gaan is overigens geen straf. De mensen zijn heel vriendelijk en deskundig. Samen be-kijken we wat voor mij belangrijk is qua behandeling. Door de moderne behandelmethoden en het duidelijke resultaat, heb ik echt het gevoel dat iedereen hier het maximale doet om mij verder te helpen.”

Medewerker“Rijndam loopt in de revalidatie voorop, daarom kies ik voor Rijndam. Ik wil in een vooruitstrevende en le-rende organisatie werken waar men gaat voor topzorg en waar ik omringd wordt door collega’s die, zoals ik, net iets meer willen. Ik wil me blijven ontwikkelen, ben nieuwsgiering en creatief en wil actief bijdragen aan verbetering en vernieuwing. Rijndam biedt mij niet alleen die ruimte, maar moedigt dit aan.”

“Veiligheid, kwaliteit, klantgericht-heid en verantwoordelijkheid zijn vanzelfsprekend voor mij. In mijn vakgebied blink ik uit. Maar als het even kan, laat ik me niet beperken door de grenzen van mijn eigen discipline, de afdeling of de organi-satie. Het liefst wil ik samenwerken over grenzen heen.”

“Rijndam als netwerkorganisatie met al haar verbindingen, niet alleen in de zorg, maar ook in onderzoek, opleiding én het bedrijfsleven, is daarom ideaal voor mij. Ik ben trots dat ik bij Rijndam werk.”

Rehabilitation institute

Page 4: Strategisch beleidsplan Rijndam Revalidatie 2016 2020

Ontwikkelingen binnen de wet- en regelgeving en de financiering van zorg bepalen in hoge mate het speelveld van Rijndam. Aan ons de taak om binnen deze kaders optimaal in te spelen op de wensen en behoeften van patiënten en verwijzers aan de hand van de ambities van Rijndam.

Wat er speelt extern en intern

De markt

Specialisatie & samen­werkingOnder druk van marktwerking en op centralisatie gericht beleid van zorg-verzekeraars zet de specialisatiegolf zich binnen de ziekenhuiszorg verder door. Meer regionale, landelijke en internationale samenwerkingen in de zorg is de trend.

TechnologieDe rol van technologie binnen de behandeling, maar ook in de ondersteuning en organisatie van de zorg neemt snel toe.

Registratie­ en verantwoordingsdrukDoor de toenemende vraag om verantwoording vanuit verzekeraars en de steeds belangrijker wordende wet- en regelgeving met betrekking tot kwaliteit en veiligheid neemt de registratielast voor Rijndam fors toe.

Klant- en marktgerichtheidDe patiënt is kritischer en neemt meer en meer regie. Nieuw landelijk beleid richt zich op zelfsturing, participatie en herinrichting van de zorgprocessen. Een uitgebreid netwerk van locaties in de regio en de daarmee samenhangende participatie in ketens geeft Rijndam een sterke positie.

Financiering & budgetontwikkelingDe zorgvraag is de afgelopen jaren sterk gestegen met als gevolg een toename in kosten. Voor de reva-lidatie heeft dit geleid tot groeibe-perking (tot aan -reductie) en het instellen van productie plafonds. Ook in de wetenschap staan de budgetten onder druk met een ver-schuiving van kleine/lokale subsidies naar grotere, meer competitieve subsidies op Europees niveau.

Rehabilitation institute

Page 5: Strategisch beleidsplan Rijndam Revalidatie 2016 2020

Rehabilitation institute

Gebouwen, voorzieningen en ondersteuningGebouwen en voorzieningen zijn in veel opzichten gedateerd. Veel van de ambities van Rijndam kunnen in de bouw tot uitdrukking worden gebracht. Het slim inrichten van processen en een goede borging zijn essentieel. Met name de ICT en de administratieve processen verdienen aandacht.

Doelmatigheid en ontwikkelcultuurPoductleiderschap vraagt om een flexibele, slagvaardige organisatie waarin marktgerichte vernieuwing snel kan worden gerealiseerd en vermarkt. Het is belangrijk om de overwegende productiecultuur om te zetten naar een vrijere en creatievere ontwikkelcultuur met nadrukkelijk ruimte voor experimenten .

Rijndam

Wetenschap en InnovatieProductleiderschap valt of staat met innovatie. Rijndam bouwt samen met het Erasmus MC verder aan het Innovatiecentrum Revalidatie. Er is een nauwe samenwerking met een sterke, toonaangevende onderzoeksgroep. Het wetenschappelijk onderzoek kan een krachtige basis vormen voor zorginnovatie en verdere ont-wikkeling van topreferente functies. De technologische ontwikkeling biedt goede perspectieven voor Rijndam om de zorg verder te inno-veren en efficiënter te maken.

Rijndam

Page 6: Strategisch beleidsplan Rijndam Revalidatie 2016 2020

Om de missie en visie te kunnen waarmaken, rekening houdend met interne en externe omstandigheden en mogelijkheden, staat Rijndam voor een aantal opgaves. Centraal staat het versterken van de toonaangevende positie. Op verschillende punten is Rijndam al leidend en toonaangevend, echter deze positie dient verder te worden versterkt en uitgebouwd. Dit kan alleen worden gerealiseerd door scherpere keuzestelling in het aanbod, een verdere investering in ontwikkeling, een meer innovatieve cultuur en verhoogde kwaliteit van de organisatie. Dit alles binnen vooruitstrevende huisvesting met de modernste voorzieningen. De nieuw- en verbouw die hiervoor nodig is gaat veel vragen van de organisatie, medewerkers en patiënten maar biedt ook mooie perspectieven en kansen.

Onze ambities

De kernopgaveVerder uitbouwen van een leidende en toonaangevende positie in revalidatiegeneeskundige zorg, wetenschappelijk onderzoek en opleiding.

• Er wordt een beperkt aantal speerpunten benoemd waar bijzondere ontwikkelopgaves voor gelden en waar nadrukkelijk op wordt geprofileerd. Hier worden extra middelen voor vrijgemaakt.

Investeren in ontwikkelenVerder investeren in innovatie, onderzoek en opleiding en deze activiteiten beter verbinden en in de cultuur verankeren.• De organisatiecultuur deels

omzetten naar een vrijere ontwik-kelcultuur met meer ruimte voor vernieuwing en experiment.

• Innovatie, onderzoek en opleiding beter koppelen aan de zorg via speerpunten. Het opzetten van interne en externe ontwikkel-netwerken met het Innovatie-centrum Revalidatie als schakel-punt.

• Medewerkers beter faciliteren om bij te dragen aan ontwikke-ling door gerichte taakverdeling, tijdstoe bedeling en deskundig-heidsbevordering.

Focus in het aanbodFocus aanbrengen en verdere keuzes maken in het aanbod met name in termen van complexiteit van zorg, spreiding van de zorg en de ontwik-kelambities.• We richten ons primair op com-

plexe problematiek, die een multi-disciplinaire of multi specialistische aanpak vergt en/of zorg die niet of onvoldoende effectief door andere aanbieders wordt geleverd.

• Hoog complexe zorg wordt zoveel mogelijk gecentraliseerd aange-boden, daar waar de expertise het grootst is. Laag complexe zorg wordt zo dicht mogelijk bij de woonomgeving van de patiënt aangeboden.

Rehabilitation institute

Page 7: Strategisch beleidsplan Rijndam Revalidatie 2016 2020

Kwaliteit van organisatieDe kwaliteit van organisatie op orde brengen onder andere in termen van bedrijfsvoering, beheersing van kwaliteit, veiligheid en risico’s, klantgerichtheid en slagvaardigheid.• De bedrijfsvoering verbeteren

door ondersteunende processen efficiënter en effectiever te maken en de financiële huishouding op orde te brengen.

• Een doelgerichter en meer door-leefd kwaliteits- en veiligheids-systeem. Het verder opbouwen van een integraal risicomanage-mentsysteem.

• De slagvaardigheid verhogen door betere onderlinge samenwerking, smeden van thematische netwer-ken en snellere besluitvorming.

• De klant- en marktgerichtheid versterken door samenwerking in netwerken en patiënten, verwijzers en stakeholders nadrukkelijker te betrekken bij het verbeteren van het aanbod en dienstverlening.

Vooruitstrevende bouwDoor nieuw- en verbouw realiseren van vooruitstrevende huisvesting en voorzieningen, passend bij de ontwikkelambities.• Huisvesting waarin uitdrukking

wordt gegeven aan de toonaan-gevendheid onder andere door de aanwezigheid van moderne voorzieningen en een inrichting die nadrukkelijk ruimte biedt voor vernieuwing en experiment (“living lab”).

• Huisvesting waar door het reali-seren van een “healing environ-ment” het herstel, welzijn en de participatie van patiënten worden verhoogd.

• Huisvesting waarin gastvrijheid en klantgerichtheid ondersteund worden door optimaal uitgevoerde voorzieningen onder andere op het gebied van: bewegwijzering, bereikbaarheid, parkeren, ont-vangst, rooming in, horeca en ICT.

Rehabilitation institute

Page 8: Strategisch beleidsplan Rijndam Revalidatie 2016 2020

jan 2016

Rijndam is thuis in complexe revalidatievraagstukken. We volgen de ontwikkelingen in de revalidatiezorg op de voet, voeren zelf onderzoeken uit en zijn een kweekvijver voor talent. De balans tussen opleiding, onderzoek en behandeling leidt tot de beste zorg voor patiënten.

Specialisten in revalidatie Volwassenenrevalidatie | Kinderrevalidatie | Arbeidsrevalidatie | Orthopedietechniek

www.rijndam.nl

Rehabilitation institute