Stad Wageningen week37

download Stad Wageningen week37

of 40

 • date post

  23-Jul-2016
 • Category

  Documents

 • view

  242
 • download

  9

Embed Size (px)

description

Stad Wageningen

Transcript of Stad Wageningen week37

 • Door Gert Budding

  RENKUM - De 69e Airborne Wandeltocht zal ongetwij-feld de geschiedenis in gaan als de paraplu-wandeltocht. Nadat de veertig kilometer-lopers al vroeg uit Ooster-beek waren vertrokken, vie-len om de haverklap fi kse regenbuien in de gemeente Renkum.

  De onverwoestbare kilome-tervreters lieten zich niet uit

  het veld slaan en vervolgden na een hevige plensbui hun parkoers dat door de bosrijke gemeente slingerde. Er wa-ren veel wandelaars die de langste afstand op de groot-ste ndaagse wandeltocht in de wereld voltooiden.Bij de terugkomst in Ooster-beek was het gras op het hel-lende vlak bij de fi nish door de regen spiegelglad gewor-den. Het parkoers werd iets ingekort en verlegd naar de plek waar jaren geleden de

  oorspronkelijke fi nish was. De feestelijke intocht op de Utrechtseweg verviel hier-door. Sommige toeschou-wers hadden dat niet direct door en zaten eenzaam op de tribune. In Heelsum lieten de wan-delaars hun natte kleren drogen op het Airborne monument. Iets verderop, op de Utrechtseweg in het centrum van Heelsum, ont-stonden er vaak vervelende

  Wandelaars trotseren hevige regenbuien

  BIJENROTONDE GEERTJESWEGBijenhotel symbool voor de band tussen Wageningen en Mrfelden-Walldorf.

  9

  MADE IN WAGENINGENTijdens een optreden van de Waogeningse Blaoge worden herinneringen opgehaald.

  12

  KLIK & WIN ACTIE

  Naar Film by the Sea met overnachtingGa snel naar:deweekkrant.nl/actie

  KLIK & WIN ACTIE

  Ga snel naar:deweekkrant.nl/actie

  situaties met automobilis-ten. Er waren daar geen ver-keersregelaars, tot onvrede van de wandelaars en toe-schouwers die zelf het ver-keer regelden.

  De ingestelde pendeldienst tussen Papendal en Ooster-beek, auto s werden geweerd in het dorp door drassige weilanden die als parkeer-plaats zouden worden inge-richt, verliep voorbeeldig. Anders was het gesteld met de reguliere busdienst Oos-terbeek richting Renkum. Wachttijd van een uur was normaal. Door het slechte weer waren er nog geen der-tigduizend inschrijvingen.

  In het was soms bar en boos tijdens de 69e Airborne Wandeltocht. Foto: gertbudding.nl

  VERBOUWINGS OUTLET40 paLLETS laminaat

  V. a. e 6,95 p/m230 ROLLEN TapIJT

  V. a. e 4,95 p/m2 15 ROLLEN VINYL

  V. a. e 4,95 p/m2LOCATIE: NIEuwEwEg 170, VEENENDAALMaandag t/m vrijdag 8-17 uur. Zaterdag 8-11 uur.

  12 september op tv

  13 september op tv

  botterdagenElburg

  bloemencorsoLichtenvoorde

  Wildekamp 72, 6721 JE BENNEKOMTelefoon: 0318-760388www.marcelrozeboom.nl

  Bennekom - Kortehoven 5NIEUW IN DE VERKOOP: Ruime eengezinswoning met 4 slaapkamers en garage

  HUIS (VER) KOPEN ?

  Van Slootenplein 2 Bennekomwww.barneveld-schuurman.nlVan Slootenplein 2 Bennekomwww.barneveld-schuurman.nl

  BARNEVELD SCHUURMAN MAKELAARSBARNEVELD SCHUURMAN MAKELAARS

  Tel. 0318 - 430043Tel. 0318 - 430043

  4 GangenMaandmenu

  25,00

  Kerkhoflaan 12 6721 EZ0318 418 798

  www.debrasseriebennekom.nl

  Reparerenis duurzaam

  (niet zo)smart-phone?

  Vakkundig en snelwww.reparatiewinkel.nl

  Verlengde Blokkenweg 14, EdeEde Centrum: Achterdoelen 8, EdeBevrijdingsstraat 40, Wageningen

  www.reparatiewinkel.nl

  Onafhankelijk advies?

  www.hypotheker.nl

  EdeTelefoonweg 120T (0318)651 042F (0318) 650 656

  Het gemeentenieuws

  is te vinden vanaf

  pagina 4.

  www.stadwageningen.nlWoensdag 9 september 2015

  20%kortingOP ONZE COLLECTIE

  9/10/11/12 SEPTEMBERIN DE DECORETTE

  BENNEKOMKerkhoflaan 17-25 Tel. 0318-414500www.geelswoonwarenhuis.nl

  LAMPEN!VLOERLAMPEN, HANGLAMPEN, PLAFONDLAMPEN

  Sweetdeal is een aanbiedingssite van Wegener Media

  SCHRIJF JE NU IN OPWWW.SWEETDEAL.NL

  EN ONTVANGDE VOORDELIGSTE

  AANBIEDINGENUIT JE EIGEN REGIO

  WAGENINGEN - De politie doet onderzoek naar de be-roving van een taxichauf-feur in Wageningen. In de vroege ochtend van zon-dag 6 september meldde de chauffeur zich iets voor 6 uur bij de politie.De 49-jarige chauffeur uit Wageningen vertelde dat hij in Renkum twee jonge-mannen had opgepikt, ze

  wilden naar Wageningen. Onderweg bedreigden ze de chauffeur in het taxibusje en dwongen hem zijn geld af te geven. Dat gebeurde ter hoogte van de Ritzema Bos-weg. Daarna gingen de man-nen er vandoor.

  De politie is op zoek naar mensen die zondagochtend daar in de buurt zijn ge-

  weest en de taxi of de jonge-mannen hebben gezien. Het duo is rond de 20 jaar oud, lichtgetint en rond de 1.75 meter lang. De daders zijn weggerend over de Generaal Foulkesweg. Het kan ook zijn dat u de daders hebt ge-zien in de buurt van de pa-pierfabriek in Renkum, aan de Dorpstraat. Bel 0900-8844 met uw tips.

  Beroving taxichauffeur

 • Uit de RaadVan de partijIn deze rubriek geven de acht Wageningse fracties weer wat hun bezighoudt.

  Beleid dichtbij de inwoners

  Op voorstel van D66 geven we vertrouwen aan inwoners en hulpverleners om de zorg zo goed mogelijk te organiseren. Dit heeft er voor gezorgd dat inwoners samen met de gemeente een nieuw sociaal beleid gaan opstellen. Voor jong en oud. Goede zorg voor nu en de toekomst door buiten de vaste kaders te denken. Buiten de vaste kaders denken deed D66 ook met het voorstel voor een vertrouwensexperiment met de bijstand, minder regels en meer vertrouwen. Niet alleen op het gebied van zorg willen we meer invloed van inwoners, ook bij besluiten van de gemeenteraad. D66 zal komende periode met een voorstel komen voor een vernieuwd referendum.

  Mark Giebels mark.giebels@gmail.com D66 - www.d66wageningen.nl

  Een Raad van Wijzen? De gemeenteraad gaat weer aan de slag. Het hoogste bestuursorgaan in de gemeente, zegt de wet. Een Raad van Wijzen, die precies weet hoe alles moet in de stad? Niet als het aan GroenLinks ligt. De gemeenteraad is geen eilandje van waaruit wordt besloten wat goed is voor de mensen. Wij willen samen met de stad nadenken over alles wat Wageningen vormt en kleurt. En dat gaat gebeuren! De plannen liggen klaar. Als het aan ons ligt, kijken we volgend jaar om deze tijd terug op een jaar waarin u volop heeft kunnen meepraten over de onderwerpen die u raken.

  Hettie van Nes hjvannes-gl@dds.nlGroenLinks - www.groenlinkswageningen.nl

  Wageningse ondernemers op de campus?Op de Wageningen Campus is begonnen met de aanleg van een commercieel complex. Daarin moeten, naast de al aanwezige horeca op de campus, 440 studentenkamers en 1300 m2 commercile voorzieningen een plaats krijgen. De Stadspartij heeft zich altijd verzet tegen de ontwikkeling van een nieuwe stad ten noorden van Wageningen. De campus is voor onderwijs en onderzoek en niet voor wonen, horeca en commercile activiteiten. Een meerderheid van de gemeenteraad heeft anders beslist. Men gaat er vanuit dat er kansen liggen voor Wageningse ondernemers. De Stadspartij is benieuwd welke Wageningse ondernemers daar binnenkort terecht kunnen. We vrezen het ergste.

  Rien Bor rienbor.gemeenteraad@gmail.com Stadspartij - www.stadspartijwageningen.nl

  Pluim voor de wijkagentEen wijkagent heeft niet alleen met de veiligheid van de buurt te maken maar ook met leefbaarheid en het sociale domein. Voor de PvdA reden genoeg om goed contact te onderhouden met de wijkagenten in Wageningen. We namen een kijkje. We zijn onder de indruk hoe een wijkagent bemiddelt tussen bewoners van een wijk en zo bijdraagt aan een veilige omgeving. Hij vormt de ogen en oren van de wijk. En uiteraard werkt hij niet alleen maar voert regelmatig overleg met onderwijs, buurtwerkers en gemeente. Kortom, alle lof voor inzet van de wijkagenten in Wageningen.

  Petra van Amersfoort petra_v_amersfoort@outlook.comPvdA - www.wageningen.pvda.nl

  Hoe vergadert de raad?Elke maand vergaderen de raadscommissie en de raad. Deze vergaderingen zijn openbaar. Wageningen kent n raadscommissie. De vergadering van de commissie vindt twee weken voorafgaand aan de raadsvergadering plaats. De meeste onderwerpen worden eerst voor besproken in de commissie. In de raadsvergadering wordt er over de onderwerpen gedebatteerd en worden de besluiten genomen.

  Tijdens een commissie- of raadsvergadering kunt u inspreken. In de commissievergadering kan dat alleen over de onderwerpen die staan geagendeerd, maar tijdens de raadsvergadering is er ook ruimte om in te spreken over andere onderwerpen. Inspreken over een onderwerp waar de raad in de commissie over praat, voorafgaand aan de besluitvorming in de raad, kan het beste in de commissievergadering. In deze ronde orinteren de raads- en commissieleden zich nog, zij zijn nog op zoek naar informatie. Uw inspreekbijdrage heeft in deze fase dan ook het meeste nut.

  Inspreken over een hamerstuk in de commissie is mogelijk aan het

  begin van de vergadering (wanneer de agenda wordt vastgesteld). Naar aanleiding van de inspreekbijdrage kan het hamerstuk als bespreekstuk op de agenda van de commissievergadering worden gezet. Als de inspreekbijdrage aanleiding geeft tot het voeren van debat wordt het als bespreekstuk geagendeerd voor de raadsvergadering. Wanneer de inspreekbijdrage nieuwe inzichten geeft, wordt het hamerstuk van de agenda verwijderd en doorgeschoven naar de volgende commissievergadering.

  Om u aan te melden om in te spreken kunt u contact opnemen met raadsgriffie@wageningen.nl of tel. 492 407.

  Vergadering van de Raadscommissie Maandag 14 september en dinsdag 15 september 2015 in de Kleine Veerzaal, Hof van Wageningen, Lawickse Allee 9, Wageningen

  Maandag 14 september van 20.00 tot 23.00 uur

  20.15 uur: 1. Herijking klimaatbeleidHet college stelt voor om het klimaatbeleid te herijken, om steviger in te zetten op zonne-energie en vooralsnog niet meer te streven naar windenergie in Wageningen. Aanleiding voor de herijking van het klimaatbeleid is onder andere het niet doorgaan van de windmolens i