Sproty zwemschool-kleuter-2013

4
Sporty Sportief vzw Secretariaat : Solvaystraat 2, 3010 Kessel-Lo, 016/25.72.09, [email protected], www.sportyvzw.be Kleuter zwemschool

description

zwemschool-kleuter-2013

Transcript of Sproty zwemschool-kleuter-2013

Sporty Sportief vzwSecretariaat : Solvaystraat 2, 3010 Kessel-Lo, 016/25.72.09, [email protected], www.sportyvzw.be

Kleuterzwemschool

De Sporty zwemschool wordt onderverdeeld in 5 blokken:

● Kleuterzwemschool (4 groepen)

● Initiatiezwemschool (4 groepen)

● Vervolmaking

● Pré-competitie

● Competitie-afdeling (BEST)

Kleuterzwemschool: Elke lessenreeks bestaat uit 10 lessen De 5e les is er een middenevaluatie. Elk kindje krijgt de “evaluatie” mee naar huis. De 9e en 10e les is er mogelijkheid tot herinschrijven voor de volgen-

de lessenreeks. Deze inschrijving gebeurt ter plaatse in het zwem-bad. De 10e les is er een eindevaluatie. Als ouder mag u hierbij het laatste half uur in het zwembad komen. U kan dan uitleg of info vragen aan de lesgever van uw kind.

De SPORTY kleuterzwemschool bestaat uit 4 groepjes:

1. Watergewenning (krokodil) Voor wie? Kleuters die nog niet gewoon zijn aan water, aan les volgen in groep en/of aan een zwembadomgeving.

Wat moeten de kleuters kunnen na 10 lesjes? Vlot volledig onder de vis doorkruipen die op het water ligt. Ondertussen bellen blazen met de mond.

Welk gevoel ontwikkelen de kleutertjes: De kleuters voelen zich goed in een zwembadomgeving en in een groepsles. Ze ervaren het water rondom het lichaam als prettig.

2. Kleuterzwemmen 1 (kwal) Voor wie? kleuters die volledig onder water durven. Kleuters die kun-nen bellen blazen via de mond.

Wat moeten de kleuters kunnen na 10 lesjes? Als een kwal stilhan-gen en ondertussen bellen blazen door de neus. De kleuters kunnen zich voortbewegen in het water, hoofd volledig onder water.

Welk gevoel ontwikkelen de kleutertjes: De kinderen durven zich “overgeven” aan het water omdat ze voelen dat het water hen “draagt”. En dat ze niet wegzinken als ze zich rustig houden. Dit is de opwaartse stuwing. Ze voelen dat ze pas echt kunnen ontspannen door rustig uit te ademen via de neus.

3. Kleuterzwemmen 2 (vis)

Voor wie? Van watervrees kan hier geen sprake meer zijn. De kindjes hebben allen de opwaartse stuwing van het water beet en doordat ze uitademen via de neus hebben ze geen “bevangen” gevoel meer onder water.

Wat moeten de kleuters kunnen na 10 lesjes? Uitgestrekt liggen op het water en ondertussen bellen blazen door de neus. Dit drijven een 10-tal seconden volhouden. Ademha-ling: onder water uitademen met de neus, boven water inademen met de mond. Dit nog steeds met steun op de grond.

Welk gevoel ontwikkelen de kleu-tertjes: Ze ervaren dat de opwaartse stuwing van het water groter is als ze zich uitstrekken. Door een gecon-troleerde en ‘cyclische’ ademhaling voelen ze geen nood meer om zo snel mogelijk boven te zijn.

4. Kleuterzwemmen 3 (dolfijn)

Voor wie? Kinderen die durven springen in het kleine bad en op het water liggen als een vis. Ze beheersen een vloeiende ademhaling. (steunend op de grond).

Wat moeten de kleuters kunnen na 10 lesjes? Al drijvend afwis-selend ‘kapstok’ en ‘schuif - af’ voeten maken. Deze oefening is een opeenvolging van verschillende vaardigheden. Hoe vlotter deze vaar-digheden aan mekaar gekoppeld zijn, hoe beter.

1. de kinderen springen in

2. ze laten zich rustig wegzakken terwijl ze met de neus uitademen

3. ze gebruiken handen en voeten om hun naar boven te duwen

4. éénmaal boven ademen ze snel in en zakken weer weg.

5. deze dobberbeweging kunnen ze een aantal maal na mekaar uitvoeren.

6. De laatste maal gaan de kinderen van deze positie over naar een drijfhouding

7. éénmaal ze ‘liggen’ krijgen ze van de lesgever een duwtje tegen de voeten en ze blijven drijven tot tegen de kant.

Welk gevoel ontwikkelen de kleutertjes? Ze voelen zich door een rustige ademhaling dermate op hun gemak, dat ze zich echt volledig durven overgeven aan het water. Tijdens het drijven hebben ze vol-doende lichaamsbesef om afwisselend kapstok en schuif-af voeten te maken. Ze voelen dat het water een ‘massa’ is waar ze ‘iets’ mee kun-nen doen: gooien, wegduwen, laten opspatten,...

Nog enkele belangrijke weetjes De verantwoordelijke (Kim) staat 10 min na de start van de les aan de douche. Hier hebt u de mogelijkheid om vragen te stellen en opmer-kingen samen te bespreken. U kan haar ook steeds bereiken via mail [email protected]