Scholenboekje NW 2012

24
Een school in je eigen wijk! Pijlsweerd - Ondiep - Zuilen KIES!

description

Scholenboekje NW 2012

Transcript of Scholenboekje NW 2012

Page 1: Scholenboekje NW 2012

Een school in je eigen wijk!

Pijlsweerd - Ondiep - Zuilen

KIES!

Page 2: Scholenboekje NW 2012

AMSTERDAMSESTRAATWEG

AMSTERDAMSESTRAATWEG

LAAN VAN CHARTOISEROYAARDS VAN DEN HAMKADE

CARTESIUSW

EG

MARNIXLAAN

EINSTEIN

DREEF

BRAILLEDREEF

Zamenhofd

reef

OU

DEN

OO

RD

AHORNSTRAAT

OM

LOO

P

VAN HOORNEKADE

VAN EG

MO

ND

KADE

BURG. VAN TUYLKADE

PR. BERNHARDLAAN

BURG. NORBRUISLAAN

J.M. D

E MUIN

CKKE

IZER

LAA

N

WEERDSINGEL WZ

KAATSTRAAT

TALMALAAN

DRAAIWEG

CARNEGIEDREEF

THO

MA

S Á

KEM

PISW

EG

VLEUTENSEWEG

Zuilen

Pijlsweerd

St. AntoniusZiekenhuis

Loc. Overvecht

Julianapark

NoordsePark

Thorbeckepark

2

Scholen 1 Boemerang Oost* 2 Boemerang West* 3 JulesVerne school 4 Taalschool Het Mozaïek 5 de Pijlstaart* 6 Rietendakschool* 7 Shri Krishnaschool 8 Aboe Da’ oedschool* 9 de Carrousel*10 de Cirkel*11 Herderschêeschool 12 Het Keerpunt13 Ludgerschool14 Piramide Bisschopsplein15 Piramide Maasdijkstaat*16 Prinses Margrietschool*

Alle scholen: * met voorschool

Kinderdagverblijven Peutercentra/groepen BSO’s

12

3

47

5

6

8

9

10

16

11

12

13

14

15

Page 3: Scholenboekje NW 2012

Voorwoord

Beste bewoner van Ondiep, Pijlsweerd en Zuilen,In uw buurt zijn veel verschil-lende scholen, peuterspeelzalen en voorscholen. Ik weet dat elke school zijn uiterste best doet om alle talenten uit uw kind te halen en het goed te begeleiden tijdens haar of zijn schoolcarrière. Als ouder/verzorger staat u voor de belangrijke taak van het maken van de schoolkeuze. Uw betrokkenheid bij de school en de begeleiding van uw kind(eren) blijft tijdens de hele schooltijd belangrijk. Samen investeren we in de kwaliteit van onderwijs. Ieder talent telt!Ik wens u en uw kind(eren) een goede en fijne schooltijd!

Jeroen Kreijkamp, wethouder Onderwijs

Naar de basisschool, hoe werkt dat?Rond de tijd dat uw kind twee wordt, krijgt u een oproep van de ge-meente Utrecht om u te gaan oriënteren op basisscholen in de wijk. Dat lijkt heel vroeg, maar bij sommige scholen zijn er wachtlijsten. Om u te helpen bij het maken van een keuze, biedt dit boekje een overzicht van alle basisscholen in Noordwest. Met extra’s als voor-, tussen- en naschoolse opvang. Ondiep, Pijlsweerd en Zuilen bieden leuke en goede scholen!

Een school dichtbij huis heeft veel voordelen. Het is niet alleen praktisch met halen en brengen. U ontmoet ook andere ouders en hun kinderen op het schoolplein en komt elkaar in de buurt weer tegen. Dit maakt het makkelijker om contacten te leggen, elkaar hulp te vragen of iets samen te organiseren.

Om de sfeer binnen een school te kunnen proeven en om te kunnen vergelijken, kunt u het best een paar scholen bezoeken. De meeste scholen hebben een aantal keer per jaar open ochtenden waar u van harte welkom bent. Heeft u een keuze gemaakt, dan kunt u zich rechtstreeks bij de school aanmelden. Op sommige scholen kan dat al vanaf 2 jaar.

www.kijkoponderwijs.nl helpt ouders en leerlingen bij het vinden van een opleiding of school in Utrecht. U kunt scholen selecteren op basis van locatie of type onderwijs.

3

Page 4: Scholenboekje NW 2012

Activiteiten 0-4

Beste ouders,Als uw kind naar de basisschool gaat, wordt er veel van hem of haar verwacht. Kinderen die een voorschoolse activiteit bezoeken, zijn beter voorbereid op de basisschool.

• kinderen leren samenspelen• er is veel aandacht voor de (Nederlandse) taalontwikkeling• door het omgaan met verschillend speelgoedmateriaal ontwikkelen kinderen zich sneller• kinderen leren te luisteren naar een juf of meester

In Noordwest worden, al dan niet in samenwerking met basisscholen, diverse activiteiten voor kinderen tot 4 jaar georganiseerd.

KinderdagverblijvenBij een kinderdagverblijf spelen kinderen van 0-4 jaar. Het pedagogisch handelen is vastgelegd in een pedagogisch beleidsplan. Elk kinderdagverblijf heeft een eigen karakter en sfeer.

In Noordwest zijn 7 kinderdagverblijven voor hele dagopvang. De kosten zijn afhankelijk van inkomen.

Kinderdagverblijven

4

Page 5: Scholenboekje NW 2012

-

Activiteiten 2-4

De peutercentra werken intensief samen met de basisscholen, zodat er zowel inhoudelijk als pedagogisch-didactisch sprake is van een doorgaande lijn. Kinderen wennen aan de school, zodat de overgang naar groep 1 niet zo groot is. In de peutercentra wordt veel aandacht besteed aan de Nederlandse taalontwik-keling. Er wordt gebruik gemaakt van een VVE-programma (“Piramide” of “Puk en Ko”). Hiermee wordt ook in de groepen 1 en 2 van de basisschool gewerkt. Kinderen herkennen Puk en voelen zich hierdoor sneller “thuis”.

Ouders (meestal moeders) doen mee met een ouderprogram-ma. Dit ouderprogramma is erop gericht ouders te laten zien waar het kind mee bezig is, hen bewust te maken van de kwali-teiten van het kind en hen tips te geven hoe ze de kinderen ook thuis kunnen begeleiden/stimuleren. Vanuit het peutercentrum krijgen ouders door middel van werkbladen advies over hoe ze hun kind kunnen voorbereiden op de basisschool.

In de peutercentra begeleiden 2 gediplomeerde leidsters de peuters. Ook is er vaak nog een stagiaire op de groep. De gemeente heeft besloten de ouderbijdrage in 2012 voor het peuterspeelzaalwerk niet te verhogen. De ouderbijdragentabel die per 1 september 2009 is ingevoerd, blijft gehandhaafd. Voor de voorscholen wordt echter wel een wijziging doorgevoerd.

Alle ouders van kinderen die vier dagdelen aan een voorschool-programma deelnemen, krijgen een minimale ouderbijdrage door-berekend. De ouderbijdrage voor een voorschool wordt gelijkgesteld aan de laagste bijdrage voor het peuterspeelzaalwerk. Dit betekent een eigen bijdrage van €45,00 per jaar ofwel €4,50 per maand gedurende tien maanden per jaar, ongeacht de hoogte van uw inkomen.

PeUtergrOePeN Bij POrteS De speelleerpeutergroep is gevestigd in een buurthuis en bedoeld voor peuters van 2 tot 4 jaar. Peuters komen 2 of 4 dagdelen (afhankelijk van de opleiding van ouders) per week. Onder deskundige begeleiding kunnen kinderen in groepsverband spelend leren. Minimaal 1 dagdeel staan er 2 gediplomeerde leidsters op de groep. Op de andere dagdelen draait er (indien nodig) een ouder per toerbeurt mee.

Peutercentrawww.portes.nl/peuters

berekend. De ouderbijdrage voor een

www.portes.nl/peuters

5

Page 6: Scholenboekje NW 2012

Boemerang Oost

De Boemerang is een protestants-christelijke basisschool in Ondiep waar wij kinderen goed onderwijs, een veilige leeromgeving en een optimale ontwikkeling willen bieden.

Dit doen wij door middel van de volgende uitgangspunten:

het kind staat centraal• de behoeften en het welbevinden van het kind zijn uitgangspunt;• het kind leert en leeft in een uitdagende leer- en leefomgeving; waarbij ook eigen verantwoordelijkheid centraal staat;• de eigenheid en capaciteiten van elk kind worden optimaal gestimuleerd.

Kind in relatie tot anderen• kinderen leren respect te hebben voor elkaar en anderen;• kinderen leren van elkaar en accepteren elkaars eigenheid en waarden;• kinderen leren op een respectvolle manier met elkaar en conflicten om te gaan.

Kind en onderwijs• op onze school staat opbrengstgericht werken centraal. We volgen en ondersteunen de ontwikkeling van de kinderen systematisch zodat zij zich optimaal kunnen ontwikkelen.

P.C. basisschool de BoemerangLocatie OostDirecteur: Annelies van DijkLocatieleider: Antonet Bouman

ContactgegevensAmandelstraat 123552 CC Utrecht030 – 244 00 86

Boerhaaveplein 1103552 CT Utrecht030 - 244 1718

[email protected] [email protected] www.deboemerangutrecht.nl

6

[email protected] [email protected] [email protected] www.deboemerangutrecht.nl www.deboemerangutrecht.nl www.deboemerangutrecht.nlw

[email protected] [email protected]

Page 7: Scholenboekje NW 2012

Boemerang West

Naast kennis wordt er ook aandacht besteed aan andere gebieden zoals:

• creativiteit• samenwerking• motoriek • sociaal-emotionele ontwikkeling• communicatie

De leerkracht als professional• de leerkrachten op onze school verdiepen zich in nieuwe ontwikkelingen op het gebied van onderwijs;• de leerkrachten blijven zich ontwikkelen in het beroep door o.a. scholing en samenwerking met collega´s.

Ouders en school• ouders zijn volwaardige partners in de ontwikkeling van hun kind in opvoeding en onderwijs;• ouders worden betrokken bij en hebben inzicht in de resultaten en ontwikkeling op school van hun kind;• wij zetten ons in voor een goede samenwerking tussen de ouders en school zodat de ontwikkeling van het kind optimaal kan plaatsvinden.

Wilt u meer weten over onze school, onze manier van werken of gewoon´even de sfeer proeven´? Dan bent u altijd van harte welkom op onze school en kunt u contact opnemen met de directeur of een van de locatieleiders. Tot ziens!

P.C. basisschool de BoemerangLocatie WestDirecteur: Annelies van DijkLocatieleider: Leonie de Hoop

ContactgegevensMariëndaalstraat 253551 XH Utrecht030 - 244 00 58

[email protected] www.deboemerangutrecht.nl

7

[email protected] [email protected] [email protected] www.deboemerangutrecht.nlw

Page 8: Scholenboekje NW 2012

Jules Verne school

OBS jules Verne is een openbare school in de multicul-turele wijk Ondiep. er wordt aandacht besteed aan een rijke leeromgeving, waarin kinderen onder andere leren respect voor elkaar te hebben.

Onze missie is dan ook: SameNWerKeN aaN je tOeKOmSt.

Waar de school voor staatOp OBS Jules Verne wordt vanuit het leerstofjaarklassen-systeem gedifferentieerd gewerkt, waarin ieder kind wordt uitgedaagd op zijn/haar niveau. We zijn een actieve Vreedzame School en creëren een leeromgeving waarin iedereen zich betrokken en verantwoordelijk voelt.

In alle klassen leren de kinderen met een weektaak zelfstandig te werken. De individuele voortgang wordt bewaakt met een digitaal leerlingvolgsysteem. Ouderbetrokkenheid heeft OBS Jules Verne hoog in het vaandel staan. Samen met u proberen we de kinderen voor te bereiden op de toekomst.

In een persoonlijk gesprek vertellen wij graag hoe wij werken en geven u een rondleiding door de school.

ieder kind doet ertoe.Wij zorgen voor een rijke leeromgeving.

Team OBS Jules Verne

OBS jules VerneDirecteur: Anja van Impelen

ContactgegevensOpzoomerstraat 13551 BP Utrecht030 - 244 23 88

[email protected] www.obsjulesverneutrecht.nl

8

[email protected] [email protected] [email protected] [email protected] www.obsjulesverneutrecht.nl www.obsjulesverneutrecht.nlw

Page 9: Scholenboekje NW 2012

Taalschool Het Mozaïek

taalschool het mozaïek verzorgt onderwijs aan kinderen (4 tot 14 jaar) die niet of onvoldoende Nederlands spreken. De taalschool wil effectief onderwijs verzorgen dat aansluit bij het individuele niveau van de kinderen, hun ontwikkeling stimuleren en met hen een uitstroom-niveau bereiken dat de hoogste slagingskans biedt op de vervolgschool.

De Taalschool ontvangt kinderen uit de hele wereld. Zo zijn er meestal meer dan 30 verschillende nationaliteiten in de school vertegenwoordigd! Op Taalschool Het Mozaïek zitten niet alleen kinderen uit Utrecht, onze school heeft een regiofunctie.

enkele ‘weetjes’ over onze school:• Taalschool het Mozaïek is een onderdeel van TALUDA, dit is een samenwerkingsverband van 3 scholen. Nieuwsgierig? neem eens een kijkje op www.lukasschool.nl;• onze leerlingen blijven gemiddeld 1,5 jaar op onze school om de Nederlandse taal te leren. Na de Taalschool gaan ze vaak naar een school in hun woonwijk;• op onze school werken meer dan 25 juffen en meesters. Zij zijn allemaal opgeleid in het geven van NT-2 onderwijs.

Wij zijn een Vreedzame School. Naast lessen mondeling Neder-lands, lezen, rekenen, schrijven en wereldoriëntatie, besteden wij veel tijd aan lessen sociale vaardigheden. Onze school werkt veel samen met externe organisaties uit de provincie Utrecht. Ook zijn er kinderen die na schooltijd een BSO bezoeken.

Wij zijn een Vreedzame School. Naast lessen mondeling Neder

taalschool het mozaïekStichting Protestants Christelijk Onderwijs Utrecht

Algemeen directeur: dhr. J. BakLocatieleiders: mevr. A. van der Krift en mevr. K. de JongeIntern leerlingbegeleider: mevr. M. van Bakel

ContactgegevensOndiep 633552 EB Utrecht030 - 294 46 64

[email protected] www.lukasschool.nl

9

[email protected] [email protected] [email protected] [email protected] [email protected] [email protected] www.lukasschool.nlw

Page 10: Scholenboekje NW 2012

de Pijlstaart

De Pijlstaart is een kleine school in het centrum van Utrecht. De school is modern ingericht met twee grote hallen waar kleine groepen buiten het klaslokaal zelfstandig kunnen werken. De school heeft ongeveer 120 kinderen met verschillende achtergronden. het belang-rijkste vinden wij dat een kind met plezier naar school moet gaan en als een kind zich prettig voelt, gaat het leren vanzelf.

De sterke punten van de Pijlstaart zijn:• er is een peutergroep voor kinderen vanaf twee en een half jaar;• we hebben kleine groepen met veel persoonlijke aandacht voor uw kind;• lezen, taal en rekenen zijn de hoofdvakken;• we hebben ook een Plusprofiel en dat is Kunst en Cultuur;• vanaf groep 1 volgen wij uw kind met behulp van toetsen en een leerlingvolgsysteem;• wij streven ernaar om minimaal één dag per week twee leer- krachten voor een groep te hebben voor extra aandacht voor de kinderen die dat nodig hebben;• wij werken handelings- en opbrengstgericht: we streven steeds naar verbetering van handelen en resultaten;

• de methode Vreedzame School staat centraal in de omgang met elkaar: veiligheid, rust en respect voor elkaar;• we bieden opvang voor tussen de middag en na schooltijd;• wij vinden het belangrijk dat ouders mee denken en mee doen;• naast leren en werken maken we ook tijd voor vieringen en feesten.

Basisschool de PijlstaartEen school van de KSU: Katholieke Scholenstichting Utrecht

Schoolleider: mevr. M. BrackenieInterne begeleider: dhr. O. Smits

ContactgegevensAmsterdamsestraatweg 13513 AA Utrecht030 - 231 60 62

[email protected] www.ksu-depijlstaart.nl

10

[email protected] [email protected] [email protected] [email protected] [email protected] [email protected] www.ksu-depijlstaart.nlw

Page 11: Scholenboekje NW 2012

Rietendakschool

De rietendakschool is een kleine school waar men grote waarde hecht aan een veilig klimaat, zowel in de omgang met kinderen als met de ouders en het team. De popula-tie op de rietendakschool vormt een afspiegeling van de wijk en is daarmee een multiculturele school.

De school telt nu 120 leerlingen maar kan de komende jaren uitgroeien tot een school met 300 leerlingen. We hopen dit te bereiken door het bieden van goed onderwijs. Een goede samenwerking met ouders is hiervoor een voorwaarde.

Op de Rietendakschool wordt gewerkt door een enthousiast team dat voortdurend bezig is om zich verder te professionali-seren om zodoende de kinderen op niveau te kunnen bedienen. Wij werken handelingsgericht. Wat betekent dat er bij ieder kind gekeken wordt wat het nodig heeft en of de school dit ook kan bieden.Naast de grote aan-dacht voor taal, lezen en rekenen is er speciale aandacht voor de sociaal emotionele ontwikkeling van de kinderen.

Dit doen wij doormiddel van het programma van de Vreedzame School. Wij hechten er waarde aan onze leerlingen op te leiden tot democratische burgers.

Tijdens open dagen en op afspraak bieden wij u de gelegenheid om een kijkje te komen nemen in de mooiste school van Utrecht.

OBS rietendakschoolStichting openbaar Primair Onderwijs Utrecht

Directeur: Elisabeth BoosIntern leerlingbegeleider: Marianne Oosterbaan

ContactgegevensLaan van Chartroise 1603552 EZ UtrechtPostbus 101163505 AB Utrecht030 - 244 86 57

[email protected] www.bsrietendak.nl

11

[email protected] [email protected] [email protected] [email protected] [email protected] www.bsrietendak.nlw

Page 12: Scholenboekje NW 2012

Shri Krishnaschool

maat kunnen krijgen. Uit de citoresultaten van de afgelopen jaren valt op te maken dat de Shri Krishna school bijzonder goed scoort.

De school zorgt voor opvang tussen de middag en daarvoor hoeven ouders niet te betalen. Ouders die naschoolse opvang willen hebben voor hun kind, kunnen bij Ludens terecht. De kinderen worden dan opgehaald en naar de opvang gebracht.

De Shri Krishna school maakt onderdeel uit van de Stichting hindoe Onderwijs Nederland. in 2005 kreeg de Stichting toestemming van het ministerie van Onderwijs en de gemeente Utrecht om met een school in Utrecht te beginnen. De school is gehuisvest aan Ondiep 63 waar de taalschool mozaïek ook ondergebracht is. in tegenstel-ling tot andere scholen in de buurt heeft de school een regionale functie d.w.z. dat de leerlingen niet alleen uit de buurt en rond de school komen, maar uit de hele stad.

De Shri Krishna school verzorgt in principe hetzelfde onderwijs en hanteert dezelfde kerndoelen als alle andere basisscholen in Nederland, met als belangrijk verschil dat er vanuit een Hindoe-levenshouding wordt gewerkt. Naast de bekende vakgebieden krijgt het leer-en vormingsgebied Dharma extra aandacht.

Op onze school ontwikkelen de kinderen hun eigen culturele identiteit en leren deze als waardevol te ervaren. Deze levens-houding moedigt aan tot succesvolle deelname aan de Neder-landse multiculturele maatschappij, waarbij respect en tolerantie ten opzichte van andere culturen centraal staan.

Met behulp van het leerlingvolgsysteem worden de individuele leerlingen nauwlettend gevolgd, zodat de kinderen onderwijs op

Shri Krishna schoolStichting Hindoe Onderwijs Nederland

Directeur: Shaam JibodhInterne begeleider: Usha Raghoebarsing

ContactgegevensOndiep 633552 EB Utrecht030 - 244 22 26

[email protected] www.shrikrishna.nl/

12

[email protected] [email protected] [email protected] [email protected] [email protected] www.shrikrishna.nl/ www.shrikrishna.nl/ w

Page 13: Scholenboekje NW 2012

Aboe Da’oedschool

Waar Wij VOOr StaaN

Ontstaan, visie en missie

De aboe Da’oedschool is een basisschool op islamitische grondslag, de eerste islamitische basisschool in Utrecht. De school is vernoemd naar de islamitische geleerde aboe Da’oed, die een belangrijke bijdrage leverde aan de samenstelling van de overleveringen van de profeet mohammed (vrede zij met hem).

De school werd in 1993 opgericht door ouders die veel waardehechten aan onderwijs en opvoeding op islamitische grondslag.Elk kind ontwikkelt zich op haar of zijn eigen manier. De emotionele ontwikkeling ondersteunt de ontwikkeling van het leren: als je lekker in je vel zit, kun je de hele wereld aan! Het één kan niet zonder het ander.

Het onderwijs op de IBS Aboe Da’oed en de extra zorg aan leerlingen sluiten op deze ontwikkeling aan. Centraal in de begeleiding van onze leerlingen staan de onderwijsbehoeften van elk kind. Daarom wordt het onderwijs zo ingericht dat er steeds afstemming plaatsvindt tussen de onderwijsbehoeften van de kin-deren, het aanbod van de school en de inbreng van de ouders.

Twee motto’s bepalen de manier van werken op de Aboe Da’oed school: “Verbinden en vertrouwen” en “Leren met je hoofd en met je hart”. Met het eerste willen wij zeggen dat de school een gemeenschap is van grote en kleine mensen met elk hun eigen achtergrond en sterke en zwakke kanten.

Ons streven is om al die mensen met elkaar te verbinden binnen één school-gemeenschap waarvertrouwen in elkaar heerst.

elkaar te verbinden binnen één school-gemeenschap waarvertrouwen in elkaar heerst.

aboe Da’oedschoolIslamitische Scholen Bestuur Organisatie

Directeur: dhr. L. Adahchour

ContactgegevensMarnixlaan 1623552 HM Utrecht030 - 244 07 20

[email protected] www.aboedaoedschool.nl

13

[email protected] [email protected] [email protected] [email protected] www.aboedaoedschool.nlw

Page 14: Scholenboekje NW 2012

de Carrousel

Sinds 1937 staat onze katholieke school ‘op’ Zuilen; waar aandacht besteed wordt aan het neerzetten van een stevig pedagogisch klimaat. We vinden dat kinderen die bij ons op school komen, pas met plezier kunnen leren als er een klimaat is waar vol aandacht en respect met elkaar wordt omgegaan.

De filosofie van de Vreedzame School is de rode draad om al jong een respectvolle grondhouding te ontwikkelen. Wij sturen uw kind aan, leiden mediatoren op om conflicten te voorkomen en te beheersen. Wij werken aan jonge burgers die rotsvast kunnen staan in de veranderende samenleving. Op naar de Vreedzame Wijk. Ouders ondersteunen wij om ook thuis hieraan te werken: uw kind een stem te geven.

Een kleine overzichtelijke ontmoetingsplaats waar we elkaar kennen en op elkaar letten. In rust en stilte leren; met duidelijke doorgaande lijnen om uw kind in de ontwikkeling te volgen en met u te communiceren in korte lijnen.

De eigen ontwikkeling: voor woordenschat bijvoorbeeld extra naar de schakelklas. Vlotte leerling? Er is de mogelijkheid om naar de plusklas te gaan om vanuit je eigen beleving te werken aan het vergroten van je kennis. Op zoek te gaan naar meer dan de basis, met plezier en aandacht.

We zijn onderdeel van de Brede School Zuilen-Oost: instellingen leren uw kind na schooltijd kennismaken met sport, cultuur en techniek. U bent welkom om in de speelzaal te bewegen, te leren op de computer, te praten over opvoeden: in het ouderlokaal. Of andere activiteiten die u fijn vindt? U hebt hierin een stem.Komt u eens kijken.

De school is open van 8.30 u. tot 14.30 u. en woensdagmiddag ouderwets vrij. Kinderen kunnen naar de BSO die door Ludens is georganiseerd.

De CarrouselKatholieke Scholenstichting Utrecht

Directeur: Bonnie BelleManagementteam: Kimberly de Roode, Mirella SijstermansIntern leerlingbegeleider: Egbert Vossen

ContactgegevensJan van Ransdorpstraat 32Postbus 110973505 BB Utrecht030 - 244 12 02

[email protected] www.decarrousel.ksu-utrecht.nl

14

[email protected] [email protected] [email protected]

Page 15: Scholenboekje NW 2012

de Cirkel

OBS de Cirkel is een openbare basisschool met ongeveer 210 leerlingen. met leerlingen van diverse (culturele) ach-tergronden willen we de school een goede afspiegeling van de wijk laten zijn.

OBS de Cirkel: “het draait om kinderen”.

De jaren op de basisschool zijn belangrijk in de ontwikkeling van kinderen. In de basisschoolleeftijd zijn kinderen van nature leergierig. Ze zijn op zoek naar hun talenten en bouwen vriend-schappen op. Zaken waar wij als school graag op inspelen.Ons team streeft ernaar, dat de kinderen met veel plezier naar school gaan, dat kinderen zich thuis voelen bij ons. Samen leren en werken we in een open en positieve omgeving.

• We bieden onze kinderen kwalitatief goed onderwijs aan • Onze leerkrachten beschikken over moderne leermiddelen, wat maakt dat ze goed kunnen inspelen op een kind dat meer uitdaging nodig heeft of juist ondersteuning wenst • We stimuleren en motiveren de kinderen • We zorgen ervoor dat de kinderen zich ontwikkelen in zelfstandig werken

Stuk voor stuk belangrijke waarden voor het behalen van goede resultaten voor nu en later.

We zijn er trots op dat OBS de Cirkel midden in de samenleving staat. We zijn een bruisende, veilige school en staan open voor alle kinderen uit Zuilen! Samen met u als ouder zetten wij ons in voor de meest optimale ontwikkeling van uw en onze kinderen.

OBS de Cirkel werkt samen met het Peutercentrum dat gehuisvest is in het gebouw naast de school. Doel van het Peutercentrum is om met een gericht programma de voor- en vroegschoolse educatie van kinderen van 2,5 tot 4 jaar te stimuleren en hen voor te bereiden op groep 1 van de basisschool. Ludens verzorgt de buitenschoolse opvang (BSO) voor OBS de Cirkel. De BSO biedt opvang na schooltijd, tijdens schoolvakanties en op schoolvrije dagen.

OBS de CirkelDirecteur: Jenny VervoortIntern leerlingbegeleider: Annet van der Ree

ContactgegevensPrinses Margrietstraat 1243554 GJ Utrecht030 - 244 04 98

[email protected] www.obs-decirkel.nl

15

[email protected] [email protected] www.obs-decirkel.nlw

Page 16: Scholenboekje NW 2012

Herderschêeschool

De herderschêeschool is de enige openbare school voor speciaal onderwijs aan Zeer moeilijk Lerenden in de stad Utrecht en heeft dan ook een regiofunctie. De afdeling Speciaal Onderwijs (SO) heeft 7 groepen:

• een instroomgroep voor het jonge kind;• drie reguliere groepen voor zeer moeilijk lerende kinderen (ZML);• drie ZorgOnderwijsgroepen voor leerlingen die een ZML indicatie hebben met bijkomende problematiek.In de reguliere groepen zitten 13 tot 14 leerlingen en in de zorgonderwijsgroepen 8 tot 9.

De missie van onze school:• samen leren jezelf te zijn, kansrijk en uniek;• wij maken werk van talent!

Organisatie van het onderwijsWij willen leerlingen vaardigheden leren om te komen tot een zo volwaardig mogelijke participatie in de samenleving. Wij kijken wat de leerling kan en passen daar het scholingstraject op aan met als doelstelling:• optimale ontplooiing naar zelfstandigheid en zelfredzaamheid;• verwerven van een plaats op de arbeidsmarkt, of andere vorm van dagbesteding;

• verwerven van schoolse, communicatieve, creatieve en sociale vaardigheden (wonen, werken en vrije tijd).Er wordt gewerkt met ontwikkelingsperspectieven, groepsplannen en individuele handelingsplannen.

Het onderwijs op de SO afdeling kenmerkt zich door een gedifferentieerd leeraanbod. Behalve met verschillen in tempo en niveau hebben we ook te maken met verschillen in aanbod van zorg, regels en structuur. De Herderschêeschool is ‘School in de Wereld’ en een Vreedzame School.

herderschêeschoolStichting openbaar Primair Onderwijs Utrecht

Directeur: Pim Spijker Locatieleider: Harry van de Berg

ContactgegevensStauntonstraat 93554 EZ UtrechtPostbus 101213505 AB Utrecht030 - 223 01 13

[email protected] www.herderscheeschool.nl

16

[email protected] [email protected] [email protected] [email protected] [email protected] [email protected] www.herderscheeschool.nlw

Page 17: Scholenboekje NW 2012

Het Keerpunt

SBO het Keerpunt maakt deel uit van de Stichting Protestants Christelijk Onderwijs Utrecht (PCOU). als PCOU-school zijn wij een ontmoetingsschool. Wij spannen ons in om op het christendom geïnspireerde waarden en normen zoals respect, zorgzaamheid en tolerantie aan de kinderen over te brengen. De afkorting SBO staat voor Speciaal BasisOnderwijs voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Scholen voor speciaal basisonderwijs zijn een kennis- en informatiecentrum waar de basisschool gebruik van maakt.

Als het kan, blijven kinderen met een ontwikkelingsprobleem, indien nodig met extra hulp, op de basisschool. Soms is het beter voor het kind dat het naar een school voor speciaal basisonder-wijs gaat. Ons doel is dat de kinderen zich thuis voelen op school en dat ze vertrouwen in zichzelf en in anderen ontwikkelen, en hun identiteit kunnen ontplooien. Er gaat heel wat vooraf aan het besluit dat een kind naar een school voor speciaal basisonderwijs gaat. Het kind heeft meestal een moeilijke periode achter zich, de ouders hebben overlegd, gesprekken gevoerd en het besluit genomen hun kind aan te melden. We horen vaak dat de school voor speciaal basisonder-wijs rust brengt en dat de ontwikkeling van het kind weer op gang komt. Voor veel kinderen een keerpunt in hun leven.

De Permanente Commissie Leerlingenzorg (PCL) is verantwoor-delijk voor het besluit of een kind kan worden toegelaten op een school voor speciaal basisonderwijs. De PCL heeft informatie over het kind nodig om tot een goed oordeel te komen. Alle leerlingen blijven tussen de middag over in hun eigen groep met hun eigen leerkracht. De kinderen gaan in hun eigen buurt naar een naschoolse opvang. Wanneer u zich wilt oriënteren op onze school, kunt u de school ‘aan het werk’ zien en beantwoorden we de vragen die u heeft.

SBO het KeerpuntStichting Protestants Christelijk Onderwijs Utrecht (PCOU)

Directeur: Jan BakLocatiedirecteur: Ineke BlokIntern leerlingbegeleider: Fred de Bruijn

ContactgegevensProf. H. Bavinckstraat 33555 GS UtrechtPostbus 110423505 BA Utrecht030 - 244 46 33

[email protected] www.sbohetkeerpunt.nl

17

[email protected] [email protected] [email protected] www.sbohetkeerpunt.nlw

Page 18: Scholenboekje NW 2012

Ludgerschool

met iNZet, PaSSie eN PLeZier SameN gOeDe reSULtateN BehaLeN!Het onderwijs op de Ludgerschool is duidelijk, degelijk en van goed niveau. Belangrijk vinden we de inbreng van het kind zelf, de resultaten die we halen en de samenwerking met ouders.

Kernwaarden voor ons zijn: plezier - aandacht - verandering vernieuwing - eenvoud - ruimte.We willen dat de kinderen met plezier naar school gaan en zich veilig voelen. Want dan leren ze het beste. Leren voor elkaar te zorgen doen we door met regelmaat groepsdoorbrekend te werken. Voorbeelden hiervan zijn creamiddagen, spelletjesdagen en lees-boek -promotieactiviteiten.

Door een goede, schoolbreed doordachte organisatie zorgen we ervoor dat alle kinderen aandacht krijgen voor rekenen, taal en lezen, en ook voor hun sociaal-emotionele en creatieve ontwik-keling. Als kinderen meer zorg nodig hebben, werken kinderen ook met onze extra leerkrachten.

Voor kinderen die meer kunnen, hebben we een Plusklas. De gesprekken met ouders over hun kind zijn voor ons waardevol, want zij kennen hun kind het best. Zelfstandigheid en verantwoordelijkheid wordt kinderen al heel jong aangeleerd.

We werken met weektaken, planborden en kinderen krijgen ook huiswerk mee. Veranderingen en vernieuwingen zijn zichtbaar in de klas: elk lokaal heeft een digitaal schoolbord en kinderen leren van programma’s op de computer.

Ouders houden we op de hoogte van ontwikkelingen en activiteiten via het Ludgernieuws. Er is een actieve oudervereniging, die helpt met allerhande activiteiten. De medezeggenschapsraad denkt mee op beleidsniveau.

LudgerschoolKatholieke Scholenstichting Utrecht

Schoolleider: Marian Boumans

ContactgegevensGroep 1 t/m 4St. Bonifaciusstraat 83553 SR Utrecht030 - 244 13 93

Groep 5 t/m 8Van Hoornekade 63554 AW Utrecht030 - 244 43 19

[email protected] www.ludgerschool.nl

18

[email protected] [email protected] [email protected] [email protected] [email protected] [email protected] [email protected] www.ludgerschool.nl www.ludgerschool.nl www.ludgerschool.nl www.ludgerschool.nl w

Page 19: Scholenboekje NW 2012

Piramide Bisschopsplein

“Zien, zijn en gekend worden”De Piramide Bisschopsplein: een dynamische buurtschool.

Visie cognitief/didactischHet uitgangspunt vormt het unieke kind met zijn of haar moge-lijkheden. Hoge verwachtingen en vertrouwen in het kind vor-men de basis voor diens ontwikkeling, waarbij het aanleren van vaardigheden en kennisoverdracht de sleutel zijn. De behoefte van het kind staat centraal en het wordt uitgedaagd om steeds de volgende leerstap te nemen.

Het speerpunt in ons onderwijs is taal; het kind wordt gedurende zijn schooltijd gevolgd zowel in de behaalde school- en leerresultaten als in de sociale en emotionele ontwikkeling.

Visie pedagogischDe Piramide is een Vreedzame School waar iedereen gezien en gekend wordt. De kinderen en de leerkrachten dragen ieder hun steentje bij om op positieve wijze met elkaar om te gaan. De leerkracht is de dynamische factor in de klas en zorgt voor een ontspannen sfeer en veiligheid. De leerkracht bevordert het zelfvertrouwen van en samenwerking tussen de leerlingen.De eigen inbreng van het kind wordt gewaardeerd, zodat het zich vrij en nieuwsgierig kan uiten.

Visie sociaal/ maatschappelijk (levensbeschouwelijk)De Piramide is een inspirerende en ondernemende buurtschool die een afspiegeling is van de wijk Zuilen. De Piramide verzorgt het onderwijs vanuit een christelijke traditie. Het uiteindelijke doel is kinderen bewust maken van de manier waarop ze in het leven staan.

We streven naar een democratische samenleving en stimuleren het actief burgerschap. We vergroten de sociale competenties van leerlingen, waarbij ruimte is voor ieders eigenheid.

Christelijke basisschool De PiramideLocatie Bisschopsplein

Directeur: Lotte Brente

ContactgegevensBisschopsplein 83553 SK Utrecht

[email protected]

19

[email protected] [email protected] [email protected] [email protected] [email protected] [email protected] [email protected] [email protected]

Page 20: Scholenboekje NW 2012

Piramide Maasdijkstaat

De Piramide maasdijkstraat is een ontmoetingsschool op christelijke grondslag. Kinderen uit verschillende culturen ontmoeten elkaar op school, daarom vinden we respect voor elkaar erg belangrijk.

‘WOrDeN Wie je BeNt!’Elke ouder wil het beste voor zijn of haar kind. Vanuit die gedachte richten wij het onderwijs in. Wij kijken naar welke mogelijkheden het kind heeft en we trachten samen met het kind, ouders en school het maximale uit het kind te halen.

jij mag zijn zoals je bentOm te worden wie je bentmaar nog niet kunt zijnen je mag het wordenOp jouw manier

Dit gedichtje leeft voort in de visie van De Piramide. Elk kind is anders, leert anders, denkt anders. Wij zien ons onderwijs als een continu proces. We leren van en met elkaar.

Wij vinden belangrijk op onze school:• de samenwerking met ons Peutercentrum (voorschool, VVE);• ruim aandacht voor ouderbetrokkenheid;

• focus op rekenontwikkeling in de onderbouw. Leerkrachten van de groepen 1 t/m 4 hebben training gehad van ‘Met sprongen vooruit’ van het Menne-instituut;• de Vreedzame School en de Vreedzame Wijk verder door ontwikkelen;• de sportactiviteiten en de verlengde schooldag;• het promoten van gezonde voeding op school; • ons fruitbeleid.

Christelijke basisschool De PiramideLocatie maasdijkstraat

Directeur: John van BatenburgIntern leerlingbegeleiders: Arenda Oomen en Marjan van Wijk

ContactgegevensC. van Maasdijkstraat 333555 VM UtrechtPostbus 110363505 BA Utrecht030 - 244 19 91

[email protected] www.piramide-utrecht.nl

20

[email protected] [email protected] [email protected] [email protected] [email protected] [email protected] [email protected] [email protected] [email protected] [email protected] www.piramide-utrecht.nlw

Page 21: Scholenboekje NW 2012

Prinses Margrietschool

De Prinses Margrietschool, gelegen in de multiculturele wijk Zuilen-Oost, is een Brede school waar kinderen en ouders zich welkom en gewaardeerd voelen. Het is een Vreedzame School en dat betekent dat er in de lessen aandacht wordt besteed aan een goede sfeer en een veilige omgeving. De school heeft ruim 300 leerlingen verdeeld over 13 groepen en maakt gebruik van het continurooster.

De kwaliteit van het onderwijs staat centraal. Onze missie is: de Prinses margrietschool geeft elk talent een kans!

Er wordt gewerkt vanuit de volgende uitgangspunten:• de school biedt een uitdagend en voor kinderen inzichtelijk leerklimaat;• de school is actief op het gebied van onderwijsontwikkeling;• de school staat midden in de samenleving en heeft oog voor de verschillende achtergronden van mensen;• de ouderraad en de medezeggenschapsraad zijn nauw betrokken bij de totstandkoming van ons schoolbeleid;• zelfstandig werken, talentontwikkeling en samenwerken zijn de drie punten die de komende jaren centraal staan.

De school beschikt naast de leslokalen over een peutercentrum, een gecombineerde kleutergroep en buitenschoolse opvang, een

computerlokaal, een ouderlokaal, een gemeenschappelijke ruimte en een speellokaal. Vóór de school ligt een grote speeltuin van Stichting Jong Leven waar de school dagelijks gebruik van maakt en aan de achterkant is genoeg buitenruimte voor kleuters om heerlijk te kunnen spelen.

Peutercentrum ‘het Margrietje’, onderdeel van Portes en gevestigd in de school, biedt peuters van 2 t/m 4 jaar een goede voorbereiding op het ‘naar school gaan’.

De naschoolse opvang wordt verzorgd door Ludens. De opvang van de kinderen van 4 t/m 8 jaar vindt plaats in de school. Kinderen van 9 t/m 12 jaar gaan naar de Piramide, C. van Maasdijkstraat 33.

Prinses margrietschoolStichting openbaar Primair Onderwijs Utrecht

Directeur: Marianne FranssenIntern begeleider/adjunct directeur: Iris van der Burg

ContactgegevensPrinses Margrietstraat 203554 GE Utrecht030 - 244 15 50

[email protected] www.margrietschoolutrecht.nl

21

[email protected] [email protected] [email protected] [email protected] [email protected] [email protected] www.margrietschoolutrecht.nl www.margrietschoolutrecht.nlw

Page 22: Scholenboekje NW 2012

Begrippenlijst

Brede School: samenwerkingsverband tussen partijen (scholen, welzijn, bibliotheek, kinderopvang en sport-, cultuur en techniek-partners) met als doel onderwijs- en ontwikkelingskansen van kinderen te vergroten (www.bredeschoolutrecht.nl).

Buitenschoolse opvang: professionele opvang voor- en na schooltijd, op vrije schooldagen en in vakanties, die ouders kunnen inkopen.

Continurooster: een ononderbroken schooldag met een pauze van 30 minuten tot één uur.

Kijk op onderwijs: de website van de gemeente Utrecht (www.kijkoponderwijs.nl) die helpt bij het vinden van een school voor basis- of vervolgonderwijs en antwoord geeft op vragen over het onderwijsbeleid.

Onderwijszorgprofiel: geeft aan welk aanbod aan onderwijs, zorg en ondersteuning een school aan haar (zorg)kinderen kan bieden.

Passend Onderwijs: Wet (vanaf 2013) waarin geregeld is dat scho-len ervoor moeten zorgen (zorgplicht) dat voor ieder kind dat extra ondersteuning nodig heeft een passende plek gevonden wordt.

School in de Wereld: project dat de integratie bevordert door ontmoetingen van kinderen van scholen met verschillende

achtergronden/ leerlingenpopulaties te organiseren.Tolerantie wordt hierdoor bevorderd en discriminatie bestreden (www.schoolindewereld.nl).

tussenschoolse opvang: opvang tussen het ochtend- en middag-programma van de school. De school dient deze opvang mogelijk te maken. De kosten zijn voor rekening van de ouders. Voor- en vroegschoolse educatie (VVe): educatie gericht op voorkomen van achterstanden in de sociaal-emotionele en cognitieve ontwikkeling van kinderen van 2 jaar tot en met groep 2 van de basisschool. Vreedzame School: programma voor sociale competentie en democratisch burgerschap. Kinderen leren te overleggen, hun mening te vormen en tot besluiten te komen, om te gaan met conflicten en verantwoordelijkheid te nemen voor elkaar en de gemeenschap (www.devreedzameschool.net).

Vreedzame Wijk: invoeren van een eenduidige pedagogische aanpak in alle organisaties die in een wijk werken met kinderen in de basis-schoolleeftijd om de veelal gescheiden werelden van school - thuis - straat met elkaar te verbinden. Pedagogische milieus worden aan elkaar geknoopt en voor kinderen wordt duidelijk dat op de verschil-lende plekken dezelfde verwachtingen zijn en dezelfde regels en afspraken gelden (www.devreedzameschool.net).

Ouders komen veel termen tegen die in en rond scholen gebruikt worden. hieronder wordt een aantal schoolbegrippen uitgelegd.

22

Page 23: Scholenboekje NW 2012

Buitenschoolse opvang in NoordwestBij de buitenschoolse opvang spelen kinderen van 4 tot 12 jaar na schooltijd, op schoolvrije dagen en tijdens de schoolvakanties. Elke BSO heeft een pedagogisch beleidsplan. Elke BSO heeft verschillende mogelijkheden voor binnen- en buitenactiviteiten. Maak gerust een afspraak om een kijkje te nemen. De eigen kosten zijn afhankelijk van het inkomen. BSO-voorzieningen worden aangeboden door de volgende drie organisaties:

Ludens (www.ludens.nl)

BSO maanvis Amsterdamsestraatweg 106-34550251

BSO Odin Thorbeckelaan 18a030-8200730

BSO Bikkels Stauntonstraat 906-34922965

BSO Sphinx Plesmanlaan 2106-43981638

BSO PettefletSt. Ludgerusstraat 25106-41786095

BSO FlorisPrinses Margrietstraat 2006-28870829

Kinderopvang jansen en jansen www.kdvjansenenjansen.nlWattlaan 1006-17155396

topkids www.topkids.nl BSO Topkids ElinkwijkAmsterdamsestraatweg 1015030-2434331

Adressen BSO 4-12 jaar

23

Page 24: Scholenboekje NW 2012

KiNDerDagVerBLijVeN

KDV avontuurwww.ludens.nlThorbeckelaan 18030-8200730

KDV jonas www.ludens.nlLagenoord 28030-2343945

KDV De Vlieger www.ludens.nlC. van Maasdijkstraat 35030-2440365

KiKeBOO www.KIKeBOO.nlBethlehemweg 67030-2440367

Kinderparadijs jansen en jansen www.kdvjansenenjansen.nl Reaumurlaan 27030-2640577

Kinderopvang De Vrije Vogelswww.devrijevogels.nlLaan van Chartroise 166030-6047599

Kinderopvang topkids/Duimelotwww.topkids.nlSwammerdamstraat 12030-2440468

PeUterCeNtra POrteSwww.portes.nl/peuters

Peutercentrum met Voorschool “De Boemerang oost”Amandelstraat 12Tel: 06-43871548

Peutercentrum met Voorschool “De Boemerang west”Mariëndaalstraat 25Tel: 030-2442041

Peutercentrum met Voorschool “Ondiep”Laan van Chartroise 160Tel: 0614300687

Peutergroep met Voorschool “De Pijlstaart”Amsterdamsestraatweg 1Tel: 030-2415695

Peutercentrum met Voorschool “el medina”Marnixlaan 362Tel: 030-2448267

Peutergroep met Voorschool “De Carrousel”Jan van Ransdorpstraat 32Tel: 030-2442953

Peutercentrum met Voorschool “De Cirkel”Pr. Margrietstraat 124Tel: 030-2448495

Peutercentrum met Voorschool “De Piramide”C. van Maasdijkstraat 33Tel: 06-14453783

Peutercentrum met Voorschool “het margrietje”Pr. Margrietstraat 20Tel: 06-55193470

PeUtergrOeP POrteSwww.portes.nl/peuters

Speelleergroep en Peutergroep “ienimienie” St. Ludgerusstraat 2513553 CX UtrechtTel: 030-2428426

Voor meer informatie over de activiteiten voor kinderen van 0 - 4 jaar, zie pagina 4 en 5.

Adressen activiteiten 0-4 jaar

24

Tekst: Platform N

oordwest. Eindredactie: Jan B

our, [email protected].

Fotografie: Freerk Sleeboom, Scholen, Saskia de W

al O

ntwerp: C

OD

E Concept+

design Houten - D

rukwerk D

igital4 Nieuw

egein