Protestantse Gemeente De Krim | We begroeten je graag in ... · Web view2020/04/05  · Kopij voor...

6
Gemeentenieuws Protestantse Gemeente De Krim Website: www.pgdekrim.nl Zesde zondag van de veertigdagentijd. Vandaag is de zesde zondag van de veertigdagentijd waarin we toeleven naar Pasen. Elke zondag en de dienst van Goede vrijdag wordt hier aandacht aan besteed. Nu dit niet in de kerkdienst kan, doen we dit op de nieuwsbrief. Bij de schikking: In de lezingen op Palmpasen staat de zalving centraal. Als symbolen gebruiken we allerlei verse kruiden die gebruikt kunnen worden bij een zalving. Een doekrond de beker verwijst naar de balseming. Zalving: een gebruik dat wij in onze protestantse traditie niet zo goed kennen. Maar het is heel bijbels, profeten en koningen worden gezalfd als hun taak een aanvang neemt. En wie gestorven is wordt ook gezalfd. De vrouw brengt dit in het teken van het zalven van Jezus’ voeten samen. De schikking met de kruiden symboliseert dat voor ons. Op Palmzondag wijst de zalving al vooruit naar Jezus’ dood. De groene takjes lijken wel een beetje op de palmtakken. De eredienstcommissie. Mensen van de Weg Mensen van de Weg zijn wij, zijn voetspoor dat is blijven staan, de route die wij willen gaan. Mensen van de Weg zijn wij. Mensen van het Licht zijn wij, dat onze weg verlicht en wenkt, dat kleur aan onze dagen schenkt. Mensen van het Licht zijn

Transcript of Protestantse Gemeente De Krim | We begroeten je graag in ... · Web view2020/04/05  · Kopij voor...

Gemeentenieuws Protestantse Gemeente De Krim

Website: www.pgdekrim.nl

Zesde zondag van de veertigdagentijd.

Vandaag is de zesde zondag van de veertigdagentijd waarin we toeleven naar Pasen.

Elke zondag en de dienst van Goede vrijdag wordt hier aandacht aan besteed.

Nu dit niet in de kerkdienst kan, doen we dit op de nieuwsbrief.

Bij de schikking:

In de lezingen op Palmpasen staat de zalving centraal. Als symbolen gebruiken we allerlei verse kruiden

die gebruikt kunnen worden bij een zalving.

Een doekrond de beker verwijst naar de balseming.

Zalving: een gebruik dat wij in onze protestantse traditie niet zo goed kennen.

Maar het is heel bijbels, profeten en koningen worden gezalfd als hun taak een aanvang neemt.

En wie gestorven is wordt ook gezalfd.

De vrouw brengt dit in het teken van het zalven van Jezus’ voeten samen. De schikking met de kruiden symboliseert dat voor ons. Op Palmzondag wijst de zalving al vooruit naar Jezus’ dood.

De groene takjes lijken wel een beetje op de palmtakken.

De eredienstcommissie.

Mensen van de Weg

Mensen van de Weg zijn wij,

zijn voetspoor dat is blijven staan,

de route die wij willen gaan.

Mensen van de Weg zijn wij.

Mensen van het Licht zijn wij,

dat onze weg verlicht en wenkt,

dat kleur aan onze dagen schenkt.

Mensen van het Licht zijn wij.

Mensen van het Woord zijn wij,

dat Licht brengt in ons hart en leeft,

dat aan ons zoeken richting geeft.

Mensen van het Woord zijn wij.

Mensen van de Daad zijn wij,

van wat het Woord ons geeft te doen

op deze dag, in het seizoen.

Mensen van de Daad zijn wij.

Mensen van de Geest zijn wij.

Zij geeft ons kracht en vuurt ons aan

met woord en daad de Weg te gaan.

Mensen van de Weg zijn wij

Beste Allemaal

Ik raak er al aardig aangewend, behalve natuurlijk dat er geen kerk is, maar wij zitten dan ook in een luxe positie.

Kan me voorstellen dat als je een aantal kinderen hebt, en je vader moeder leraar en lerares moet zijn, je wel anders denkt.

Wat betreft de kerkgang ben ik er nog steeds niet aangewend, maar ik vindt het een groot goed dat we nu, de eerste dienst hebben opgenomen en deze goed ontvangen is.Wat betreft het vergaderen zijn we creatief geworden, het moderamen doet dit nu via Skype.Dat gaat dus wel door, echter o.a. clubs, ouderenwerk en bezoekwerk kan en mag in ons aller belang op dit moment helaas niet.En dat is natuurlijk een groot gemis.

De eerste opgenomen kerkdienst was zeer onwezenlijk, niemand in de Kerk, de ds. die tegen een camera praat, en totaal geen interactie dus.Natuurlijk realiseer ik mij dat er ook mensen zijn die dit niet kunnen volgen, simpelweg omdat zijn geen computer hebben.Als ik dat nog zou kunnen oplossen, zou ik helemaal blij zijn.

Ook voor dit weekend is er weer een dienst opgenomen, en te beluisteren via de Kerktelefoon en www.kerkomroep.nl.

Via Facebook en de website is de dienst ook te zien.

Ik heb nog nooit zoveel e-mail adressen in één week in het systeem gezet, zodat wij u per mail kunnen informeren, maar er kunnen er altijd nog meer bij.Dus mocht u iemand kennen die nog niet geïnformeerd word, laat deze dan het mail adres doorgeven via [email protected].

We gaan nu de stille week in, daarin wens ik u allen, Gods nabijheid toe.

Hartelijke groet,

Jan Bakhuizen.

Hoop

De wereld gaat op slot,het virus in ons leven slaat toe.Lijden wordt realiteit,brengt mensen tot elkaar.

Ons land gaat op slot,eenzaamheid maakt ons onzeker.Onzekerheid neemt de overhand,het waarom geeft geen antwoord.

Ons land gaat op slot,oorlogstaal nemen we in de mond.Hoop ontstaat,tegen beter weten in.

Wij gaan op slot,piekeren in deze lijdenstijd,omdat we hopen op betere tijden,waarin balans ons leven zal herstellen.

Ons land gaat op slot,in deze 40 dagen tijd,met als perspectief,de lente,licht van de wereld.

De lijdenstijd gaat niet op slot,want na deze veertig dagen,gloort er lente aan de horizon,opstandig tegen het lijden in.

Het paasfeest gaat niet op slot,ook al sluiten de kerken en kapellen,Want de opstandingsmorgen,geeft de hoop,die niemand meer verwacht.

De lijdenstijd gaat niet op slot,omdat het verhaal van de opstanding,altijd licht aan het einde van de tunnel zal zijn,de eenzaamheid laat verdwijnen.

Bert v.d. Klis

Bij de diensten

Op deze Palmzondag lezen we verder uit Exodus. In het 11e hoofdstuk staat dat Mozes woedend is op de farao, en hem zegt wat de laatste plaag zal zijn. Alle eerstgeborenen in Egypte zullen omkomen. Dood en verderf. Maar we lezen ook over de intocht te Jeruzalem: Jezus wordt als koning die op een ezel rijdt binnengehaald. Maar ook Hij zal als eerstgeborene sterven – en dat niet voor niets!

Meeluisteren van de dienst

De dienst is via de volgende manieren het beste mee te maken:

a. Via de website www.pgdekrim.nl. U hoeft niet per se te kunnen inloggen, op de homepage (de webpagina die u als eerste ziet als u dit adres intikt) is deze te zien en te beluisteren. Een liturgie is daarop ook te vinden. Via Facebook vindt u ook een koppeling naar de dienst.

b. Ook is het mogelijk om deze via de kerktelefoon te volgen op de tijd dat de dienst normaal gesproken zou plaatsvinden (dus b.v. a.s. zondag om 9:30 uur). Eventueel kunt u via www.kerkomroep.nl ook de dienst beluisteren (geen beeld).

Vieringen in de Stille Week

In de Stille Week zullen er Witte Donderdag en op Goede Vrijdag bijeenkomsten zijn in de kerk. U kunt ook deze meemaken via de reguliere kerktelefoon. Er wordt gekeken naar de mogelijkheid om deze twee bijeenkomsten ook met een beeldverbinding te realiseren, maar bij het uitkomen van dit Gemeentenieuws is het nog even de vraag of dat zal gaan lukken gezien de inspanning die het van verschillende mensen vergt om dat te realiseren. Luistert u, als u wilt, in elk geval mee via kerkradio of www.kerkomroep.nl!

Gebedshoekje en dank- en voorbeden

Het zijn wonderlijke weken nu het coronavirus verder om zich heengrijpt. Bidden we voor al wie hiervan danig de gevolgen merkt, omdat die ziek is geworden of indirect door dit virus wordt getroffen. Bidden we voor wie een vitaal beroep uitoefent, voor kinderen zorgt of hen thuisonderwijs geeft, of alleen is en noodgedwongen geliefden op afstand moet houden. Voor wetenschappers en politici die hierin de koers moeten uitzetten. Danken we voor alle goede initiatieven die er zijn om elkaar te helpen en ons verbonden te voelen. En dat de we merken dat de Heer ons vasthoudt, ook in deze dagen.

In de diensten die worden uitgezonden wordt ook gedankt en gebeden. U kunt, als u dingen hebt waarvan u het goed zou vinden dat die in de dienst benoemd zouden worden, die doorgeven aan ons. Mailt u dan met [email protected] of belt u op 852168.

Collecte Palmpasen: Jongeren doorleven het paasverhaal

In deze tijd kunnen we lastig onze gaven geven. Als u een gift wilt geven deze zondag, kunt u u aansluiten bij de landelijke collecte van Kerk in Actie. Deze is nu voor JOP, de jongerenorganisatie van de Protestantse Kerk.

Veel christelijke jongeren het hebben paasverhaal al vaak gehoord. Komt de boodschap van Pasen bij hen nog wel aan? JOP, Jong Protestant, ontwikkelde een verrassend spel voor kerkelijke jongeren: de PaasChallenge. In dit spel met ‘Wie-is-de-mol’-achtige elementen kruipen jongeren een nacht lang in de huid van een hoofdpersoon uit het paasverhaal. Ze krijgen te maken met emoties als achterdocht, eenzaamheid, vermoeidheid en troost. Een deel van de opdrachten speelt zich buiten af, de ontknoping vindt plaats op paasmorgen. Maar liefst 2.000 jongeren uit heel Nederland deden afgelopen jaar mee. Helpt u mee, zodat JOP rond Pasen jongeren met dit uitdagend spel bij de kerk kan (blijven) betrekken.

Geef in de collecte of maak uw bijdrage over via NL 52 ABNA 041 41 41 415 t.n.v. Jeugdwerk Protestantse Kerk o.v.v. collecte 40dagentijd. Meer informatie: www.kerkinactie.nl/veertigdagentijd

Overleden: mw. Antje Hoogezand-Slot

Op 31 maart overleed op de leeftijd van 90 jaar: Antje Hoogezand-Slot. Zij woonde de laatste tweeënhalf jaar in Clara Feyoena Heem. Daarvoor woonde zij aan de Noorderkroon, en met haar man Jaap en hun kinderen Mini, Gesina, Freek en Anja lange jaren aan de Orionstraat in De Krim. Kerkelijk was zij trouw betrokken bij onze gemeente. Mw. Hoogezand was een vrouw met goed verstand en een groot hart, die gemist zal worden door kinderen, klein- en achterkleinkinderen.

In verband met de anti-coronamaatregelen zal in besloten kring het afscheid plaatsvinden, maandagmorgen a.s. in de kerk. Al wie nabestaan wensen we van harte Gods kracht en nabijheid toe.

Kopij voor de volgende nieuwsbrief kunt u inleveren t/m donderdag 9 april 20.00 uur bij

Hillie Huijgen, Noorderkroon 28, tel. 0254-572219, [email protected]