Programmakrant Oudewater 750 jaar Stad - deel 2 januari t/m mei 2015

16
Januari - Mei 2015 Tot en met september 2015 viert Oudewater 750 jaar Stad en is het feest voor iedereen! Gehele maand maart 2015 Unieke musical over Oudewater ‘Tussentijd’ Zaterdag 18 april Muzikaal spektakel op waterrijke locaties: Het Grachtenconcert! Zaterdag 9 mei 2015 “Voor het eerst klinkt er een Taptoe in onze stad” Lees alles over de komende activiteiten! Prog r amma

description

Van oktober 2014 t/m september 2015 viert Oudewater 750 jaar stadsrechten. De programmakrant verschijnt in drie delen (oktober-december, januari-mei, juni-september). Veel leesplezier in deel 2.

Transcript of Programmakrant Oudewater 750 jaar Stad - deel 2 januari t/m mei 2015

Page 1: Programmakrant Oudewater 750 jaar Stad - deel 2 januari t/m mei 2015

Januari - Mei 2015

Tot en met september 2015 viert Oudewater 750 jaar Stad en is het feest voor iedereen!

Gehele maand maart 2015

Unieke musical over Oudewater

‘Tussentijd’Zaterdag 18 april

Muzikaal spektakel op waterrijke locaties:

Het Grachtenconcert!

Zaterdag 9 mei 2015

“Voor het eerst klinkt er een Taptoe

in onze stad”

Lees alles over de

komende activiteit

en!

Programma

Page 2: Programmakrant Oudewater 750 jaar Stad - deel 2 januari t/m mei 2015

www.oudewater750jaar.nl

2

In dit nummer

VoorwoordWe zijn gestart!

Wat een geweldige start van het jubileumjaar hebben we gezamenlijk gerealiseerd. Meer dan 200 vrijwilligers konden na 3 jaar voorbereidingen eindelijk het resultaat laten zien. En dat mocht er zijn! Het openingsweekend met het uitdelen van de leskisten en het fotomoment op de sportvelden waren echte kippenvelmomenten. De Nacht van de Geschiedenis, georganiseerd met de Vrienden van Oudewater en de spectaculaire Openingsshow waren sprookjesachtig. De Oude Ambachtenmarkt bijzonder nostalgisch. En wat te denken van de historische fotoroute en de Gerard David tentoonstelling waarvan de borden het hele jaar te bezichtigen zijn in en rondom het centrum van Oudewater. Dit is niet alleen interessant voor de inwoners van Oudewater, maar zal zeker meer toeristen lokken naar ons historische stadje. Radio Ooievaarsnest, de Kaarsjesavond en Winterwonderland waren onvergetelijk! Wat een geweldige sfeer en een mooi resultaat voor de goede doelen. Hartverwarmend. Een ander hoogtepunt was toch wel de ijsbaan in de tuin van de Franciscuskerk. Super georganiseerd door SVO met verschillende clinics, demonstraties, de spannende curlingcompetitie. En daarnaast nog voldoende ruimte om vrij te schaatsen. Iets waar al jaren over gedroomd werd in Oudewater, is eindelijk gerealiseerd.

We hebben gelukkig al veel enthousiaste reacties gehad en dat doet ons goed. Het geeft veel energie om de volgende evenementen te organiseren. Want we zijn er nog lang niet! De komende maanden staat er nog veel op het programma, zoals de Musical Tussentijd, die op de planken gebracht zal worden door Treatief in ons eigen theater. Maar ook Goud van Oudewater, het Grachtenconcert, de Taptoe, het Verenigingen-weekend, de seniorendag en natuurlijk de verjaardag van de stad in juli. Aan deze evenementen wordt weer hard gewerkt om ze een onvergetelijk onderdeel te laten zijn van het jubileumjaar. Meer informatie hierover vindt u in deze tweede programmakrant. In juni volgt deel drie, met daarin alles over de evenementen tot en met september.

Wij hopen van harte dat jullie allemaal net zo genieten als de vrijwilligers van Stichting Oudewater 750 jaar Stad. Wij doen alles met veel plezier en zullen ons keihard blijven inzetten tot en met de slotweek in september. Jullie kunnen op ons vertrouwen.

Ik wens iedereen een prachtig vervolg van dit unieke jubileumjaar!

Michel van der LaanVoorzitter Stichting Oudewater 750 jaar Stad

03 Terugblik Opening & Winterwonderland

04 Theatermaand - Musical Tussentijd Treatief brengt unieke musical over Oudewater

05 Theatermaand - Goud van Oudewater Windfall 77, Yac Yac5 en nog veel meer oud Oudewaterse bands op het podium!

06 Grachtenconcert Muzikaal genieten op acht locaties op en langs het water in de stad

09 Taptoe Voor het eerst in Oudewater

10 Kunst & cultuur Gerard David en Historische Fotoroute nog het hele jaar te bezoeken

11 Educatie Van wie is die koffer?

12 Wat is er nog meer te doen? Kalender januari - mei 2015

Page 3: Programmakrant Oudewater 750 jaar Stad - deel 2 januari t/m mei 2015

3

Terugblik

Vieringen om nooit meer te vergetenWat een samenwerking binnen Oudewater! Oudewaternaren en organisaties die Oudewater een warm hart toedragen zorgden met elkaar voor een Nacht van de Geschiedenis, een exclusief diner, een grandioze opening van het feestjaar met toneel, muziek, zang, dans en vuurwerk. En dan de Oude Ambachtenmarkt; heerlijk! En laatst weer Winterwonderland met Radio Ooievaarsnest. Ook daar bleek de saamhorigheid in Oudewater groots! Een kleine impressie...

Opening & WinterwonderlandStart van een uniek jubileum en winters genieten in Oudewater!

Page 4: Programmakrant Oudewater 750 jaar Stad - deel 2 januari t/m mei 2015

www.oudewater750jaar.nl

4

Evenementen

Welkom in het Theater van Oudewater!Begin maart veranderd sporthal de Eiber in een waar theater, compleet met gezellige foyer en prachtige tribune. Kom ook genieten van unieke voorstellingen! Toen in 2011 gestart werd met de voorbereidingen voor Oudewater 750 jaar Stad, stond een unieke musical voor, door én over Oudewater hoog op het verlanglijstje. Met gepaste trots presenteren we dan ook Tussentijd. En er is meer. Na heel veel telefoontjes, mailtjes en koppen koffie zijn zes Oudewaterse bands van toen terug op het podium. Goud van Oud belooft veel moois van eigen bodem.

Theatermaand5 maart t/m 11 april

WAT JE MOET WETEN

Wanneer?Donderdagavond: 5, 12 en 19 maart Vrijdagavond: 6, 13 en 20 maart Zaterdagmiddag: 7, 14 en 21 maart Zaterdagavond: 7, 14 en 21 maart

Hoe laat?Matineevoorstellingen om

14.00 uur. Avondvoorstellingen om

20.00 uur.

De foyer is 30 minuten

voor aanvang geopend.

Waar?Theater van Oudewater

Sporthal de Eiber Papenhoeflaan 43

Voor wie?Iedereen

Entree?€ 12,50 kinderen t/m 12 jaar

€ 10,00

Kaarten via Emté, The Readshop of per mail: [email protected]

Musical TussentijdStichting Oudewater 750 jaar Stad en Stichting Treatief Producties nodigen je uit voor een unieke voorstelling. Kom in ons eigen theater genieten van een prachtige musical over de geschiedenis van Oudewater: Tussentijd.

Tussentijd is een flashback door het Oudewater van vroeger. Hoogtepunten en dieptepunten, maar ook bekende en minder bekende inwoners uit de geschiedenis komen voorbij in de musical. Wat dacht je van Spanjaarden, hekserij en de touwfabriek?

Dit theaterspektakel met mooie belichting, schitterende kostuums, prachtige zang, veel dans en muzikale ondersteuning door Muziekgroep Oudewater wordt door ongeveer 80 personen uitgevoerd. Ook zal her en der een verrassende artiest zijn opwachting maken. Het wordt genieten!

Regie en bewerking: Carla de Goeij Tekst: Story Tellers ZoetermeerMuziek: Tjeerd de HaasZangcoach en (mede) arrangeur: Sebastian van ZuijlenOrkest: Muziekgroep Oudewater o.l.v. Elivira van SlotenDanscoach: Ilona Mink

Kaarten voor senioren en mindervalidenOudewater 750 jaar Stad is voor iedereen. Senioren en mindervaliden nodigen we dan ook graag uit Tussentijd te bezoeken. Zij kunnen een toegangskaart voor de middagvoorstelling op zaterdag 7, 14 of 21 maart reserveren via [email protected] of telefonisch, dagelijks tussen 17.00-18.00 uur bij Gonnie de Groot (0348-562932), Nel Yperlaan (0348-562344) of Sanne Koning (0348-448090). Reserveren voor deze mogelijkheid kan tot 4 maart, maar vol=vol. Kaarten voor andere data of tijden? Zie het kader ‘Wat je weten moet’ hiernaast.

• De cast van Tussentijd

Page 5: Programmakrant Oudewater 750 jaar Stad - deel 2 januari t/m mei 2015

5

Evenementen

Goud van Oudewater - 750 jaar Oudewater popfestival

Clean Foot Clan, Outlaws, Satyr, The Storks, Yac Yac 5 en Windfall 77. DE wereldbands uit Oudewater die speciaal voor deze gelegenheid allemaal optreden ter ere van ‘750 jaar Oudewater’. Op vrijdag 10 en zaterdag 11 april is Oudewater ongetwijfeld te klein voor al die fans die naar hun helden van weleer komen kijken. Het zal zonder meer een gegil van jewelste zijn van de jongeren van destijds die, op het hoogtepunt van de beatmania, in Oudewater tiener en twen waren. Sommige bandleden mogen deze revival helaas niet meer meemaken en zijn natuurlijk onvervangbaar, maar om de eigen sound toch zo goed mogelijk te benaderen zijn goede vervangers gezocht én gevonden. Iedereen die destijds muziek maakte krijgen we te zien en te horen en daar zitten enorm veel -ook nu nog- bekende namen bij.

Yac Yac 5 speelde 50 jaar geleden al tijdens ‘700 jaar Oudewater’ in de Vaguhal, voor velen een onvergetelijk optreden: de beat-brengende bouwvakkers werden ze in de sixties genoemd met eigentijdse muziek van toen. En nu spelen ze weer! Ook The Outlaws speelde daar; met net zo’n onvergetelijke sound uit de zestiger jaren; heerlijk om ze weer te horen spelen.Andere Oudewaterse bandjes ontstonden net iets later, zoals de rockband Satyr, die als Wishbone-Ash-tributeband zeker nummers als ‘Blind Eye’ en ‘Queen of Torture’ zal laten horen. En dan The Storks, dat als eerste nummer ‘The House of the Rising Sun’ alleen op het gehoor verbluffend goed wist na te spelen. De band kreeg in de zeventiger jaren in heel Nederland bekendheid. Wat te denken van Clean Foot Clan met allemaal heerlijk bekende nummers uit die tijd, een Top 40 bandje dat nummers van de Stones, Creedence Clearwater Revival, maar ook van de Q65 en de Golden Earrings (met een s!) bracht. Natuurlijk mogen we ook Windfall niet vergeten. Weliswaar in een andere bezetting dan de Windfall die nu speelt en daarom zien we dan ook Windfall 77 op de aanplakbiljetten staan. Ze spelen ‘cross over’ van onder andere countryrock en bluegrass; heerlijk om naar te luisteren. Bij de grootse opening van ‘Oudewater 750 jaar Stad’ hebben velen al van de huidige Windfall kunnen genieten.

Kortom: dit worden ongetwijfeld onvergetelijke optredens voor degenen die toen jong waren, nu jong zijn en iedereen die zich nog jong voelt of weer wil voelen. Daar zal nog tot in lengte van jaren over gesproken worden!

“Bands van toen

in originele

bezetting op de

planken!”

WAT JE MOET WETEN

Wanneer?Vrijdag 10 april 2015

Zaterdag 11 april 2015

Hoe laat?20.00 uur, zaal open19.30 uur.

Waar?Theater van Oudewater

Sporthal de Eiber Papenhoeflaan 43

Voor wie?IedereenMindervalidenplaatsen

beschikbaar

Entree?€ 7,50 - Kaarten te koop

vanaf maart 2015. Meer

informatie volgt.

Page 6: Programmakrant Oudewater 750 jaar Stad - deel 2 januari t/m mei 2015

www.oudewater750jaar.nl

6

Evenementen

GrachtenconcertMuzikaal Oudewater!Op 18 april 2015 vindt vanaf 19.00 uur het Grachtenconcert plaats. Een muzikale avond met spetterende optredens voor jong en oud op verschillende locaties langs de grote Gracht en in de haven van Oudewater. Deze artiesten spelen en zingen voor ieder wat wils.

Op diverse locaties kun je, genietend van een hapje en een drankje, heerlijk luisteren, kijken en meezingen langs de waterkant in een feeërieke, sfeervolle omgeving. De route die je kunt volgen, leidt langs zeven podia met een zeer gevarieerd aanbod van twee bands en/of artiesten per locatie. Zie ook de plattegrond op pagina 8.

ProgrammaWindfall & de KlaverbandLocatie: Stadskantoor (1)Windfall werd in 1977 opgericht in Oudewater. Tijdens de opening van Oudewater 750 kon het Goud van Oud-repertoire van Windfall beluisterd worden. Tijdens het Grachtenconcert laat Windfall je genieten van het beste uit hun countryrepertoire.

In 1991 zorgden ouders voor een muzikale bijdrage aan de eindviering van het schooljaar van Klavertje Vier. Het resultaat mocht er zijn! Volgens de overlevering ging men uit z’n dak. Met muziek uit de 70’er en 80’er jaren en hedendaagse nummers is de Klaverband een prima recept voor een vrolijke avond.

Ricciotti ensemble & Bigband JustUsLocatie: Boomgaard Rozenburg aan de Nieuwe Singel (2)JustUs combineert de beste elementen van een volledige bigband met het meer intieme karakter van een combo. Naast enkele swingende klassiekers brengt JustUs vooral veel jazz-funk, melodieuze pop en latin jazz.

Het Ricciotti ensemble bestaat uit veertig jonge musici. Symfonische muziek moet overal kunnen klinken en iedereen moet ermee in aanraking kunnen komen, vinden de musici. Het orkest gaat voor directe interactie met het publiek.

GrachtenconcertZaterdag 18 april 2015

WAT JE MOET WETEN

Wanneer?Zaterdag 18 april 2015

Hoe laat? 19.00 - 23.00 uur

Waar?Zie plattegrond pagina 8

Voor wie?Iedereen

Entree?Gratis

Page 7: Programmakrant Oudewater 750 jaar Stad - deel 2 januari t/m mei 2015

7

Evenementen

Vervolg programma Grachtenconcert

Onderling Sterk & TegenwindLocatie: Zuid-Linschoterpoort (3)

Onderling Sterk is de vereniging in Oudewater voor mensen met een verstandelijke beperking. Met een deel van de leden en begeleiders treden ze op tijdens het Grachtenconcert. Met zang en djembé ontstaat een interactief optreden.

Tegenwind is een twintigkoppig orkest dat avontuurlijke blaasmuziek speelt. Een uitbundig, bijna circusachtig stuk wordt afgewisseld met een ingetogen pareltje of een onweerstaanbaar dansnummer.

Cessibon, New Creation & De KaapstanderLocatie: Amsterdamse Veer (4)

Cessibon is een verbastering van C’est si bon – het is zo goed. Het bruisende en zeer actieve projectkoor is een begrip in Oudewater. Plezier voor koor én publiek staan voorop. Het koor staat onder enthousiaste leiding van Monique van den Hoogen. Haar grootste passie is mensen te laten zingen. Kom ook genieten!

New Creation bestaat dit jaar 25 jaar en brengt met 30 enthousiaste leden een breed repertoire van o.a. negro spirituals, gospel en worship songs.

40 enthousiaste zangers en zangeressen, afkomstig uit Oudewater en omgeving vormen de Kaapstanders. Ze zingen shanties en seasongs. Thema’s zijn het zware leven aan boord, heimwee, vrouwen, avonturen en drank.

Popkoor L!ve i.s.m. Oudewater zingtLocatie: Donkere Gaard (5)

Oudewater viert feest en Popkoor L!VE uit Lopik is er trots op dit muzikale jubileumfeest van de buren mee te mogen vieren. Het koor brengt een gevarieerd en spetterend programma met grote hits van onder andere Lorde, Queen, John Mayer, Aretha Franklin en Robin Thicke.

Daarnaast zal Popkoor L!VE iedereen uitdagen tot meezingen! Met tussendoor optredens van muzikale talenten van eigen bodem swingt iedereen op de Donkere Gaard gegarandeerd mee!

Onderstebovenbinnenstebuiten, The Busquito’s & The OldtimersLocatie: Markt (6)

Lieve (piano), Len (zang), Cas (drums) en Noa (zang & gitaar) vormen een jonge band met ambities en een verrassend repertoire. Maar bovenal: binnenstebuiten van muziek en ondersteboven van het maken daarvan! The Busquito’s spelen een aanstekelijke mix van virtuoze swingende muziek met wervelend en vrolijk entertainment!

Wanneer je The Oldtimers hoort en ziet spelen, zul je ongetwijfeld onder de indruk raken van het plezier dat van deze krasse knarren uitgaat. Hun repertoire bestaat uit louter gezellige, sfeervolle liedjes en songs, die ons allemaal weer raken en in vervoering brengen. Scherpe vocalen en een typische Oldtimers uitvoering bepalen de ontspannen sfeer waarin het geheel zich afspeelt.

• De Kaapstanders

• Onderstebovenbinnenstebuiten

• The Busquito’s

Page 8: Programmakrant Oudewater 750 jaar Stad - deel 2 januari t/m mei 2015

www.oudewater750jaar.nl

8

Evenementen

Vervolg programma Grachtenconcert

DJ’s Theis’n ft. Sarah Fall & Minor MajorLocatie: Visbrug (7)

Na de spectaculaire opening van Oudewater 750 is Theis’n terug met zangeres Sarah Fall. Samen brengen ze Electro en Progressive House naar de Oudewaterse Visbrug!

Minor Major, een nieuw DJ-duo met roots in Oudewater staat klaar om grote stappen te gaan maken. Door een energieke performance en een onuitputtelijke passie voor house muziek heeft ieder optreden de potentie om een feest op zich te worden! Voor het Grachtenconcert staat al een aantal eigen tracks en remixen klaar om door de speakers te knallen!

Plattegrond

1

2

3

4

5

6

7

1. Stadskantoor2. Boomgaard Rozenburg aan de Nieuwe Singel3. Zuid-Linschoterpoort4. Amsterdamse Veer5. Donkere Gaard6. Markt7. Visbrug

LOCATIES GRACHTENCONCERT:

Hoofdsponsor:

Rutges Vernieuwt is trotse hoofdsponsor van het Grachtenconcert. Wist je dat het bedrijf is opgericht in 1894 en al 120 jaar bestaat en in 2014 is uitgeroepen tot 'Best Managed Company'? Ieder jaar onderhoudt Rutges 3.000 woningen en gebouwen en werken ze aan de leefbaarheid in moeilijke wijken met eigen woonconsulenten. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel. Tot eind 2016 gaat Rutges Vernieuwt meer dan 2.500 huurwoningen verduurzamen en renoveren. In Utrecht is het grootste zonne-energiepark in de stad gerealiseerd en in het optimaliseren van 'kilometer kosten' voor woningen en gebouwen is Rutges Vernieuwt gespecialiseerd. In Oudewater is Rutges Vernieuwt is geen onbekende. Er is een samenwerking met 24 bedrijven in de stad en Rutges Vernieuwt sponsort vijf stichtingen in Oudewater op het gebied van sport, cultuur, natuur en welzijn. Kijk eens op www.rutgesvernieuwt.nl voor leuke filmpjes!

Page 9: Programmakrant Oudewater 750 jaar Stad - deel 2 januari t/m mei 2015

9

WAT JE MOET WETEN

Wanneer?Zaterdag 9 mei 201520.00 uur

Waar?Evenemententerrein Sint Janstraat

Voor wie?Iedereen Mindervalidenplaatsen beschikbaar

Entree?€ 10,00. Kaarten te koop vanaf april 2015. Meer informatie volgt.

Evenementen

Voor het eerst in Oudewater!Zaterdagavond 9 mei organiseren wij samen met de Stichting Combinatie van Korpsen een spectaculaire Taptoe. Een Taptoe is van origine een evenement om de militaire muziek en de diverse krijgsmachtonderdelen van Defensie aan een breed publiek te presenteren. De meeste Taptoes worden nu echter door burgerorkesten gehouden. Naast het musiceren van een korps is het showelement tot kunst verheven.

Op het programma staan prachtkorpsen, waarvan er een aantal in de top 10 van Nederland staan. Wat dacht u van: De korpsen Pasveer en het korps Jong Pasveer uit Leeuwarden en K&G uit Leiden. Maar ook De Arnhemband, die samen een optreden verzorgt met de MacLaren Pipeband uit Venlo. En tenslotte de Marching band DVS uit Katwijk.

Voorafgaand aan de Taptoe, houden we een ‘streetparade’. We starten vanaf sporthal de Noort Syde en gaan vervolgens langs diverse wijken in Oudewater.

We laten niets aan het toeval over om er een prachtige avond van te maken. Ter opwarming van het geheel krijgen we nog een optreden verzorgd door blaaskapel ‘De Slobbers’ uit Papendrecht.

Taptoe9 mei 2015

Page 10: Programmakrant Oudewater 750 jaar Stad - deel 2 januari t/m mei 2015

www.oudewater750jaar.nl

10

Kunst & cultuur

Gerard David terug in zijn geboortestadDe schilder Gerard David werd in Oudewater geboren. Wanneer dat precies was, valt niet meer na te gaan, maar het moet ergens tussen 1455 en 1460 geweest zijn. Gerard David werd meesterschilder en vertrok naar Brugge waar hij op 14 februari 1484 werd ingeschreven in het schildersgilde. Daar leefde en werkte hij tot zijn dood in 1523. Aanvankelijk werd zijn werk snel vergeten, maar in 1863 werd het herontdekt. Toen bleek pas wat een productief schilder Gerard David geweest is. Veel van zijn werken zijn nu terug in Oudewater.

De tentoonstelling van de schilderijen van Gerard David werd in november 2014 heel mooi geopend in een volle St. Franciscuskerk. Met boeiende lezingen, prachtige muzikale intermezzo’s en een bezoek van ‘de schilder’ die zijn gezicht nog even kwam laten zien. Een bijzondere route voert je langs alle schilderijen, die voor de opening in de spotlights stonden. Hoewel ze niet meer in het licht staan, kun je er nog wel volop van genieten. Tot en met september 2015. Doen!

Een boekje met de wandelroute, informatie over Gerard David en zijn schilderijen is verkrijgbaar bij het Toeristisch Informatie Punt (TIP) voor €2,00. Een aanrader!

Nog een heel jaar lang te bezoeken!Tot en met september 2015

WAT JE MOET WETEN

Wanneer?Beide exposities zijn tebezichtigen tot en met september 2015

Waar?Centrum, routeboekjes te koop bij TIP

Voor wie?Iedereen

Entree?Gratis

Historische FotorouteMet prachtige verhalen over fotograaf E.C. Rahms en over Oudewater van vroeger werd begin november onder grote belangstelling de eerste van een hele reeks foto’s onthuld. De foto’s van Rahms geven een fantastisch tijdsbeeld hoe Oudewater er zo’n dikke honderd jaar geleden uitzag. Een aantal van deze foto’s zijn uitvergroot en opgehangen in de stad op de plaats waar de oorspronkelijke foto is gemaakt. De platen zijn voorzien van een handige QR-code waardoor je met een smartphone meer informatie kunt achterhalen. Naast de foto’s is aan de route ook een aantal oude ansichtkaarten uit de twintiger en dertiger jaren toegevoegd.

Bij het Toeristisch Informatie Punt (TIP) is voor €1,00 een boekje verkrijgbaar met verklarende tekst en de wandelroute langs de foto’s. Kom ook en ervaar de verwondering die E.C. Rahms zo mooi heeft vastgelegd.

Eén van de foto’s uit de route: station Oudewater bij Papekop.

Page 11: Programmakrant Oudewater 750 jaar Stad - deel 2 januari t/m mei 2015

11

Educatie

Leskisten Oktober 2014 t/m september 2015

Van wie is die koffer?Op een dag staat er een geheimzinnige koffer in de klas. Niemand weet van wie hij is. Als de koffer open gaat, blijkt hij vol interessante voorwerpen te zitten: van een stuk touw, oude foto’s, kralen, knopen tot een vingerhoedje. De zoektocht naar de eigenaar van de koffer vormt de kern van het project. Door te kijken, luisteren, ruiken en voelen bedenken de kinderen samen wat ieder voorwerp voorstelt, wat de waarde ervan is en wat het zou kunnen vertellen over de eigenaar. Dan klopt er iemand aan de deur. Een persoon die een koffer kwijt is. Maar de klas geeft de koffer niet zomaar prijs. Laat de eigenaar eerst maar eens bewijzen dat het zijn koffer is. Hij vertelt daarna zijn verhaal: de koffer is een schat vol herinneringen aan zijn jeugd bij opa en oma in Oudewater. Spelenderwijs leren de kinderen over de oude huizen in de binnenstad en de touwindustrie.

Dit is een voorbeeld uit het lesprogramma voor de basisschoolkinderen in Oudewater en Hekendorp voor 2015. Voor elke groep is er een ander programma, afgestemd op leeftijd en niveau van de kinderen. Uiteraard heeft elke programma als doel om de kinderen spelenderwijs meer te leren over de geschiedenis van Oudewater. De programma’s ‘Kunstmenu’ en ‘Cultuur’ draaien al sinds oktober 2014 en worden in de laatste week van april feestelijk afgesloten. Aansluitend volgt op 1 mei een sportdag ‘oude stijl’ en een feestlunch voor de ruim 1.000 leerlingen van de groepen 1 t/m 8.

Het complete lesprogramma vind je terug op www.oudewater750jaar.nl/educatie.

MerchandiseOp www.oudewater750jaar.nl, bij de Emté en Jumbo supermarkten, TIP, het Kaasmeisje, DA en tijdens de Oudewater 750 jaar Stad evenementen kun je de leukste merchandise artikelen verkrijgen! Een greep uit het assortiment:

Lichtgrijze retrotas van stevig materiaal, bedrukt met rood logo van Oudewater 750 jaar Stad, rode banden en witte bies. Leuk als sporttas!

€ 19,95

DVD OpeningsshowUnieke registratie van de openingsshow vanOudewater 750 jaar Stad op 10 oktober 2014.

€ 7,50

Unieke gedenkpenning in een mooi bewaardoosje. De bronskleurige muntheeft een doorsnede van 50mm en bevat een beeld van Oudewater en aan de andere zijde het stadswapen.

€ 7,50

Ropey knuffelVrolijke knuffel vanmascotte Ropey!

€ 9,95

V E R S T E R K T C R E A T I E V E K R A C H T

11

Page 12: Programmakrant Oudewater 750 jaar Stad - deel 2 januari t/m mei 2015

www.oudewater750jaar.nl

12

Kalender

In Oudewater is nog veel meer te doen! In onderstaande kalender vind je de activiteiten die in het kader van Oudewater 750 jaar Stad met een extra feestelijk tintje plaatsvinden of initiatieven op het gebied van kunst en cultuur die door particulieren of verenigingen worden georganiseerd:

Gehele jubileumjaar Openstelling, rondleiding en concerten in diverse kerken www.oudewater.net

Fotowedstrijd 750 jaar Oudewater Maak de mooiste foto’s en doe mee! | www.oudewater750jaar.nl

Realisatie van een groots Monumentenquilt Onthulling in september 2015 | www.dehexameter.nl

Bouw van bijzondere mozaïekbanken Help mee met de realisatie! | meer informatie via [email protected]

13-17 februari 2015 Carnaval - Uivergein schrijft historie Oudewater verandert voor een paar dagen in Uivergein. De hele stad staat deze dagen in het teken van Oudewater 750 jaar stad. Het belooft een week te worden vol feest en gezelligheid. | www.deblauwbaadjes.nl

6 maart 2015 Concert kruiswegstaties Een prachtig concert in de Sint Franciscuskerk. | www.oudewater.net

27 april 2015 Koningsdag 27 april viert Oudewater Koningsdag met verschillende activiteiten en optredens. www.oranjebovenoudewater.nl

April-Juni 2015 Voorstellingen in de Heksenwaag De kindervoorstelling ‘De Heks die graag een sprookjesheks wilde zijn’ en de jeugdvoorstelling ‘Heks, 750 jaar Oudewater’, worden voor de scholen gespeeld in de Heksenwaag. | www.heksenwaag.nl

Jullie activiteit met een 750 jaar Stad ‘tintje’ in de programmakrant van juni? Laat het ons weten op [email protected].

Voor altijd vereeuwigd in OudewaterOudewater wordt gemaakt door zijn inwoners en om dit te symboliseren wordt er een fotomozaïek gemaakt. Het is de bedoeling dat deze collage buiten komt te hangen, tot ver na het feestjaar. De locatie en datum van de onthulling worden in een later stadium bekend gemaakt.

Wees eens eerlijk, dit fotomozaïek met inwoners van Oudewater is toch niet compleet zonder jou? Het formaat van de portretfoto wordt 4 à 5 cm. Houd er daarom rekening mee als je een portretfoto inlevert, die van veraf is gemaakt, deze afbeelding minder goed herkenbaar is. Ook foto’s met daarop meerdere personen zullen minder goed te herkennen zijn.

Een plekje op het schilderij is bedoeld voor personen die (ooit) in Oudewater hebben gewoond. Zo’n 330 mensen, zowel samen op de foto als alleen, zijn je al voorgegaan! Dus waar wacht je nog op? Ga snel naar de webshop op onze website en zorg dat je vereeuwigd wordt in het stadsbeeld van Oudewater.

Fotomozaiek.

Stuur nu je foto in via

www.oudewater750jaar.nl

Page 13: Programmakrant Oudewater 750 jaar Stad - deel 2 januari t/m mei 2015

13

Bezoekersinformatie

Senioren en mindervalidenOok voor onze ouderen en inwoners met een beperking is Oudewater 750 jaar Stad goed georganiseerd.

Mindervaliden die een kaartje kopen voor de theatermaand of de taptoe kunnen een speciale zitplaats reserveren via:[email protected] het grachtenconcert is er per locatie voldoende ruimte, vooraf reserveren is niet nodig.

FaciliteitenToilettenBij ieder evenement zorgen we voor voldoende toiletvoorzieningen en bij de evenementen waar dat relevant is, ook voor een mindervalidetoilet. Het gebruik van de toiletten is gratis.

ParkerenWe willen je adviseren zoveel mogelijk met de fiets of lopend te komen. Kom je toch met de auto, volg dan de P-Route voor het centrum van Oudewater en vervolgens de P-borden van Oudewater 750 jaar Stad. Parkeren is gratis.

EHBOEen ongelukje zit in een klein hoekje en daarom staan de vrijwilligers van de EHBO klaar om te helpen. Ze zijn herkenbaar aan de gele EHBO-hesjes. Beveiliging en politie houden ook een oogje in het zeil.

HuisregelsTijdens een feestjaar is de belangrijkste regel dat je met elkaar veel plezier moet hebben. Kortom, maak er een feest van! Let op elkaar en op elkaars spullen. Doe een ander niets aan dat je zelf ook niet leuk zou vinden. Om alle activiteiten feestelijk te laten verlopen, zijn er huisregels van toepassing. Je vindt de huisregels op onze website Oudewater750jaar.nl en op zichtbare plaatsen tijdens de evenementen.

Meer weten?Alle informatie over Oudewater 750 jaar Stad is terug te vinden op:www.oudewater750jaar.nlTip: schrijf je in voor de nieuwsbrief!Twitter: @Oudewater750Instagram: Oudewater750Facebook.com/Oudewater750.

Horeca en muntenOp Oudewater 750 evenementen kan alleen betaald worden met speciale munten, te koop bij de muntkassa’s op de evenementen. Een muntje kost € 2,20. De munten zijn het hele jaar geldig. Munten zijn niet inwisselbaar voor contant geld. Onder de 18 jaar wordt geen alcohol verkocht.

Sponsoren & partners

Page 14: Programmakrant Oudewater 750 jaar Stad - deel 2 januari t/m mei 2015

www.oudewater750jaar.nl

14

Sponsoren & partners

Utrechtse straatweg 41 • 3421 GM OudewaterTelefoon 0348 - 562317

www.biketotaal-nieuwenhuizen.nl

Nieuwenhuizen

Wij wensen u fijne Kerstdagenen een

sportief 2010 toe.

Ook voor verhuur en onderhoud van ski’s en snowboards kunt u bij ons terecht.

VLISTOUDEWATER

MONTFOORT

LOPIK

Voor al uw

druk- enprintwerk

Hèt nieuwsblad

dat wekelijks

gespeld wordt

DRUKKERIJ

d e d r u k k e r i jd i e s t a a t v o o r k w a l i t e i t

Wij doen alles voor uw auto

www.autobedrijfvandam.nl

Autobedrijf Van Dam

A C CO U N TA N T S

M

Westerman Advies, Groen Holding B.V., IJssalon Roberto, Tolinvest, Visserijbedrijf Kees Burger,

Handelsond./Verhuurbedrijf Cock van Zuilen, 2 hands 4 rent, Café de Doelen, JillHouse, Cafetaria de Wacht,

P. Boerefijn Timmer- en Afwerkbedrijf, Van Zuijlen Diamant Beheer B.V., ESSO Van Schaik Oudewater B.V., J. van der Vlist Antiek Import en Export B.V.,

Drs. L.D. de Bruyn tandarts-implantoloog, Timmerfabriek Geurts B.V., Goudriaan Bouwkundigadvies,

G. Trijssenaar, Compilare

SLOOPWERKEN/CONTAINERVERHUUR

TEL. 0348-564565 www.vandenhadelkamp.nl

Goudriaan bv

www.goudriaanbv.nl

STAALBOUW - TRAPPEN - RVS

T 0348 - 56 22 29Advertentie (SVO).indd 1 02-07-2010 15:32:44

Page 15: Programmakrant Oudewater 750 jaar Stad - deel 2 januari t/m mei 2015

15

BOUWBEDRIJF

Sponsoren & partners

Verbouwing, onderhoud, kozijnen, ramen, deuren, schilderwerken, advies.

Kwaliteit staat bij ons hoog in het vaandel.Dijkgraaflaan 168

3421 XJ OudewaterTel.: 0348-471378 - Mob.: 06-54694367

email: [email protected]

AannemingsbedrijfW. Kemp BV

vsgm.nl

Wilgenweg 8 • Oudewater • T 0348 56 17 79 • autoschadevanduin.nl

Van Duin_adv_OZV.indd 1 25-07-14 11:03

De Hexameter

LogoSijf&DaxPMS.871 26-10-2007 10:45 Pagina 1

Theetuin de Kwakel

RHOTECHHOOGVLIET

GOEd VOOR uw GEREEdsCHap!

Verkoop, keuring en reparaties van elektrisch handgereedschap

Tel. 06 - 200 10 765www.rhotechhoogvliet.nl

T 06 18 80 10 31 E [email protected]

M. van VlietOUDEWATER • M 06 551 607 13

Grond-, weG- en waterbouw

Sticker 150x50mm.indd 1 11-01-13 09:02

LB

luc bodenatuursteenGrafmonumenten

Lopikerweg oost 84 - 3411JH Lopik

Compleet monument incl. tekst, plaatsen en BtW e 1700/ 2200

Ieder gewenst model is door ons te verzor-

Voor een afspraak in onze showroombelt u telefoon 0348 - 565735 of

mobiel 06 - 51338077www.lucbodenatuursteen.nl

Compleet monument incl. tekst, plaatsen en BtW e 1700 - e 2200,-

Ieder gewenst model is door ons te verzorgen

[email protected]

Loodgietersbedrijf Oudewater

T: 0348-561361

www.loodgietersbedrijfoudewater.nl

Page 16: Programmakrant Oudewater 750 jaar Stad - deel 2 januari t/m mei 2015

Stichting Oudewater 750 jaar Stadwww.oudewater750jaar.nl - Twitter & Instagram @Oudewater750 - Facebook.com/Oudewater750

Programma

juni - september 2015

Klaverblad verenigingendag 6 juni 2015De meeste (sport)verenigingen, clubs en zorginstellingen van Oudewater geven acte de présence op zaterdag 6 juni, met een show, een proefles, een testparcours of een andere originele manier om de individuele bewoner van Oudewater te laten zien wat zij als vereniging in hun mars hebben.

Verjaardag van de Stad 4 juli 2015Op 4 juli herdenkt Oudewater, hoe precies 750 jaar geleden Bisschop Hendrik van Vianden aan Oudewater stadsrechten verleende: bescherming bieden aan de eigen bevolking, het recht om belasting en tol te heffen, de mogelijkheid om zelf recht te spreken. Een plechtigheid waarbij ongetwijfeld de zelfstandigheid, de saamhorigheid en het eigenwijze van Oudewater nadrukkelijk aan de orde zullen komen. We sluiten het weekend af met de Tour de France op 5 juli!

Feestweek 11 t/m 19 september 2015Tegen het einde van het jubileumjaar moet er nog één keer groots en uitbundig feest gevierd worden. Circus, muziek en feest voor jong en oud, voor elk wat wils. Wat dacht je van een gezamenlijke feestmaaltijd in een enorme tent, met gebraden kapoenen, zwijn- en rundvlees, vissen en schaaldieren (ook vegetarische gerechten trouwens), en voldoende in het vat, de fles en de kruik om de ergste dorst te lessen. De feestweek wordt georganiseerd in samenwerking met De Blauwbaadjes.

In juni ontvangt u het programma voor juni - september 2015 in de brievenbus. Hier alvast een vooruitblik op de andere evenementen in

Seniorendag 12 juni 2015Vrijdag 12 juni nodigen we alle senioren en gehandicapten uit voor een feestelijk programma in het Zalencentrum. Muziek en theater ‘van toen’ staan deze dag, naast veel gezelligheid, centraal.