Programma boekje Nivon Pinksterkamp 2011

20

description

Programma boekje van het Nivon Pinksterkamp 2011. Voor alle informatie over het programma.

Transcript of Programma boekje Nivon Pinksterkamp 2011

Page 1: Programma boekje Nivon Pinksterkamp 2011
Page 2: Programma boekje Nivon Pinksterkamp 2011

2

Het thema van dit jaar is "Ontwaakt" en grijpt natuurlijk terug op het ons aller ver-trouwde sluitingslied op maandag. Voor eenieder die dit keer niet met de neus in het boekje wil staan, maar uit volle borst en uit het hoofd mee wil zingen, organiseren we op zondag een workshop "De Internationale zingen". Ook hopen we op een groot or-kest bij de sluiting.

De politieke discussie werd de laatste jaren gemist. Een deel van de Pinksterkamp-commissie kent die nog goed uit de jaren 70 en 80 toen de Nivonjongeren daar nog weekenden en avonden vol mee kreeg. Zeker nu het linkse deel van ons land stelsel-matig afgeschilderd wordt als onbetrouwbaar vonden wij het tijd om als de verworpe-nen der aarde weer eens stevig van mening te verschillen over hoe dit tij te keren.

Maar "Ontwaakt" heeft in het programma natuurlijk ook een luchtigere invulling ge-kregen. Bijvoorbeeld in de "halverwege-de-ochtendgymnastiek" die speciaal voor de jongeren om 10.30 uur wordt gegeven. Dit om van deelname van goed ontwaakte jongeren verzekerd te zijn. En niet alleen dit wordt georganiseerd voor de jongeren: dit jaar is er weer een heus jongerenprogramma!

Vrijdagavond kan iedereen elkaar verwelkomen in “Het Trefpunt” in de Kleine Convo. In de Grote Convo wordt, na een openingswoord van Renée Heinen, een muziekpro-gramma verzorgd door een band en onze huis-dj.

De opening op zaterdag wordt door niemand minder dan Diederik Samsom verzorgd. Een veel gezien gezicht de afgelopen tijd in de kernenergiediscussie.

Aansluitend discussieert een panel à la het Lagerhuis met elkaar over prikkelende stellingen onder leiding van een voorzitter en onder het toeziend oog van een deskun-dige jury.. Je kunt je opgeven voor het panel, wees er snel bij, er is een beperkt aantal plekken. Na afloop is er ruimte voor verdere discussie met de hele zaal, maar je kunt natuurlijk ook een uitstapje maken naar het jongerenprogramma waar op dat moment

Algemeen

Ontwaakt

Page 3: Programma boekje Nivon Pinksterkamp 2011

3

de workshop geschiedenis van het Nivon begint. Uiteraard mogen Koos Wieman, Bout Big en al die andere karakters niet ontbreken. Op zaterdagavond verzorgt de Marker formatie “Bears on the road” daarna een avondvul-lend programma. Op zondag volgt de bonte avond het poppenspel op, iedereen mag meedoen! Daarna staat er een spetterende band op het podium. Deze gelegenheids-band is samengesteld uit deelnemers van het kleinkunstprogramma dat zondagmid-dag op het programma staat. Drie formaties zullen hun kunsten ten toon spreiden.

Maandagochtend sluiten we weer af met een mooi woord van onze voorzitster en het zingen van De Internationale. Wellicht kun je dan, dankzij de workshop Internationale zingen van zondag, dit jaar voor het eerst je programmaboekje bij de tent laten liggen!

Actievoerder, parlementariër of wereldverbeteraarRuim 3000 dagen is hij Tweede Kamerlid namens de PvdA. Zijn roots liggen in de actiewereld, eerst in de studentenwereld daarna bij Greenpeace. Opgeleid als natuur-kundige met specialisatie kernfysica aan de TU Delft. Bij de verkiezingen van 2002 haalde hij de Tweede Kamer door het grote verlies van de PvdA. In 2003 kwam hij hoog op de kandidaatlijst en deed intrede in het parlement. Hij is woordvoerder milieubeleid en houdt zich verder bezig met energiebeleid en ontwikkelingssamenwerking. Geen vreemde keuze als je zijn achtergrond ziet.De combinatie van actievoeren en politiek zit hem in het bloed. Nog steeds kan hij zich flink druk maken over misstanden in de wereld. In de PvdA wordt hij tot de linkervleugel gerekend. Diederik Samsom op de website van de Tweede Kamer: “Ik ben Tweede Kamerlid, omdat de Tweede Kamer dé plek is waar je de samenleving kunt veranderen en verbeteren. Hoe frustrerend langzaam het soms ook gaat, ik weet één ding zeker: als ik mijn Kamerpas inlever en de deur uitloop, spendeer ik de rest van mijn leven aan het realiseren van resultaten die je vanuit de Kamer in één dag voor elkaar had kunnen krijgen.”Kortom na Agnes Kant, Job Cohen en vorig jaar Femke Halsema is het de Pinkster-kampcommissie wederom gelukt een spraakmakende politicus te strikken om een in-leiding over het thema Ontwaakt te houden.

Diederik Samsom laat het Nivon Pinksterkamp ontwaken

Page 4: Programma boekje Nivon Pinksterkamp 2011

4

Elk jaar weer een groot succes: de wande-ling voor de vroege vogels onder ons naar de Loenermark. Ook dit jaar neemt Inger je mee langs de mooiste plekjes en maar hopen dat je wilde zwijnen ziet. Wil je niets missen van de prachtige opkomende zon en de wilde dieren, schrijf je dan snel in bij het Uitzendbureau.

De vraag van vandaag is natuurlijk: Zal Bout op tijd wakker zijn om alles wat hij heeft meegemaakt met het publiek te de-len. Misschien heeft hij er iets op gevon-den om op tijd samen te zijn met zijn goe-de vrienden en minder goede vrienden als Erik en Truus en wie nog meer? Ho-pelijk is Poesie in de stemming om even gedag te zeggen. Veel improvisatie dus iedereen, speler, poppen en publiek weet even veel of weinig.

We zouden ons geen PiKa zonder het Zingen met Dubravka voor kunnen stel-len! Ook dit jaar weer is er op zaterdag en zondag zingen met Dubravka voor ie-dereen die van zingen houdt.  Het thema “Ontwaakt” zal in de gekozen liedjes terug te vinden zijn: hoopvol, maatschappijkri-tisch, internationaal en een streling voor het oor. Tijdens de afsluiting van het kamp

Wandelen met Inger op maandag treedt het spontaan gevorm-de koor natuurlijk  weer op.

Bij het thema van dit jaar mag een goed en uit volle borst gezongen De Interna-tionale natuurlijk niet ontbreken.  Je hart gaat sneller stromen en je stem veel over-tuigender klinken als de woorden uit hart en hoofd komen! Kom massaal naar deze workshop en laat onze rode voorouders horen dat De Internationale nog steeds leeft!

Al jaren komen Sjoerd en Herman op zaterdag naar De Deel om hun kijk op muziek in relatie tot het thema van het Pinksterkamp. Dit jaar in het PiKafé “De Deel”. Ben je benieuwd welke muziek ze dit jaar weer hebben uitgezocht kom dan luisteren en genieten.

Zaterdagmiddag, direct na de opening, is er in de Grote Convo een discussie à la het Lagerhuis, over een aantal prikkelen-de stellingen die uiteraard te maken heb-ben met het thema van het Pinksterkamp. Onder leiding van een voorzitter en onder het toeziend oog van een deskundige jury, gaan de deelnemers in 15 minuten per stelling het debat met elkaar aan.

Bout Big

Sjoerd en Herman

Zingen met Dubravka

De Internationale zingen

Lagerhuisdebat

Page 5: Programma boekje Nivon Pinksterkamp 2011

5

Als je mee wilt doen kun je plaatsnemen op de daarvoor bestemde banken. Als er geen plek meer is, kun je helaas zelf niet meer meedoen. Maar het is natuurlijk, net als op televisie, ook heel interessant om de discussie te volgen vanaf de zijlijn.

Ook dit jaar gaan we natuurlijk weer volks-dansen. Al jaren kennen jullie me vanach-ter de tafel in de pub maar ik ben ooit in de Pinksterkampcie gekomen omdat ik een workshop volksdans gaf op het PiKa. Heb jaren een eigen Israëlische volks-dansgroep gehad in Purmerend maar of het alleen Israëlisch wordt....? Ik hoop op een grote kring! Heleen

Je kent ze vast wel: de sprekende teksten van Loesje. Dit jaar is er een workshop om deze teksten zelf te schrijven. Natuurlijk gaan we aan het werk met het thema van het kamp. Als de teksten geschreven zijn, zullen ze als kleine posters verspreid wor-den over het gehele terrein. Klim in je pen, schrijf je in en kom!

Ernest Guiraud Cissé komt dit jaar voor de tweede maal met zijn djembes op het Ni-vonkamp. In het leven van deze Afrikaan spelen muziek, zang, dans en theater een

Loesje

Dans & Djembe

Volksdansen

grote rol. In Afrika opgeleid tot docent mu-ziekexpressie en danstheater, in Europa tot bachelor Creatieve Therapie mixed me-dia. Hij geeft workshops muziekexpressie in het Afrika Museum Berg en Dal en is de ware pionier van Afrikaanse filosofie, cul-tuur, muziek en dans in Nederland.Nu bij ons om met alle leeftijden te zingen, bewegen en te trommelen.

Dit jaar zijn er twee fotowedstrijden: wie maakt de mooiste foto in het kader van het thema en wie maakt het mooiste portret tijdens de glamourshots van zaterdag en zondag.

Afdeling Deventer-Zutphen exporteert de eigen Brei-Instuif als Annie’s Breicafé naar het Pinksterkamp. We gaan met z’n allen bloemen, paddenstoelen, blaadjes en rietstengels breien, haken en punniken. De gebreide objecten worden met een la-bel eraan achtergelaten in het landschap. Annie’s Breicafé zorgt voor pennen, wol en patronen. Maar als je zelf nog breigerei bij je hebt, neem dat alsjeblieft ook mee. Natuurlijk gaan we ook zelf breipennen maken van rondhout. Iedereen kan mee-doen! Breien, haken, vingerhaken, pun-niken of pompoenen maken….. alles mag en kan. Kom naar ons Breicafé!

Fotowedstrijd

Breicafé

Page 6: Programma boekje Nivon Pinksterkamp 2011

6

Deze 7-persoons pop/rock coverband heeft zich inmiddels ontwikkeld tot een uit-stekende live-band. De band bestaat uit ervaren muzikanten die hun sporen reeds hebben verdiend in het coverband-circuit. Het repertoire is divers, oude en recente rockmuziek en (neder)pop. Zij spelen bij-voorbeeld nummers van de CCR, Golden Earring , Rolling Stones, Status Quo, Amy McDonald, De Dijk enzovoort.Dit brede repertoire en de kwaliteiten van BotR staan dan ook garant voor goede muziek.Ft. Neil Young Cover bandBears on the Road laten zich tijdens het Pinksterkamp bijstaan door de Neil Young Cover band.Dit is een band van Neil Young fans voor Neil Young fans. De bandleden kennen el-kaar van andere bands uit Marken, Volen-dam en Castricum. Vanwege de gedeelde liefde voor de muziek van Neil Young be-sloten ze zich gezamenlijk toe te leggen op de muziek die ze het liefste horen en spelen...die van mr. Young!Sinds de oprichting in 2005 hebben zij een behoorlijk repertoire opgebouwd met klassiekers als Old Man, Like a Hurricane en Harvest, maar ook meer recent werk.

Bears on the RoadElke ochtend van 9 tot 10 uur, is er weer Do-in op het veld voor het ABK-huis. Do-in of Tao-yin oefeningen, zijn Chinese gezondheids oefeningen die aan het be-gin van de dag gedaan worden om het lichaam op te frissen en de stijfheid er uit te bewegen en te zorgen dat de le-vensenergie, de Chi weer gaat stromen. Het thema voor dit kamp is Ontwaakt! Bij de Do-in zullen we ons dus vooral bezig houden met wakker worden. Contact ma-ken met het lichaam: ons huis waar wij in wonen; met de natuur en de mensen om ons heen. Dit doen we met rustige strek en bewegingsoefeningen, ademhaling en ontspanning. Dan kunnen we er de rest van de dag tegenaan.

Artiest zijn is een droom voor iedereen. Zaterdagmiddag is het mogelijk zelf in de piste van het circus te staan! Op de ronde piste zeilen van mag je zelf oefenen met: Stelten, Koord, Ballopen, Jongleren, Een-wieleren, Devilstick en Acrobatiek .De Demogroep komt na de workshop met haar programma “Circus Swingt” Tissue-Trapeze-Clowns-Acrobatiek-Eenwielers-Stelten-Jongleurs.Kinderen tussen 6 en 14 jaar oud, van de Circustheaterschool Poehaa zijn de arties-ten.

Do-in

Circus Poehaa

Page 7: Programma boekje Nivon Pinksterkamp 2011

7

Ondertussen alweer een (nieuwe) tradi-tie op het Pinksterkamp: het kleinkunst-programma, samengesteld door Laurens Joensen. Ook dit jaar zijn er weer een aan-tal acts die het zondagmiddagprogramma komen vullen.

De eerste act is Joost BelinfanteJoost Belinfante is een multi-instrumenta-list die zijn carrière start in de folkgroep CCC Inc. Daarna maakt hij deel uit van onder meer de Slumberlandband, Rum-bones, Doe Maar, Drie Heren en de bege-leidingsband van Fay Lovsky. Belinfante levert vele gastbijdragen op albums en tijdens liveconcerten van andere muzikan-ten en componeert voor (kinder)theater, dansvoorstellingen en televisie. Een van zijn beroemdste liedjes is Nederwiet.

Daarna speelt Laurens JoensenLaurens Joensen is een muzikale wereld-reiziger. Zijn moeder komt uit Zeeuws-Vlaanderen, zijn vader van de Faerøer eilanden. Na zijn studie klassiek gitaar vertrekt hij naar Amerika om zich onder te dompelen in de Amerikaanse muziek-cultuur. Hij leert de countryblues in Aus-tin, Texas, krijgt les van oude fiddlers in de Blue Ridge mountains, en leert flatpic-ken in Nashville, Tennessee. In Nederland

werkt hij als multi-instrumentalist bij Fay Lovsky en schrijft en speelt hij muziek voor theatervoorstellingen. Efterklang is Scan-dinavisch voor naklank. Al deze reizen en ontmoetingen vinden hun weerklank op de CD Efterklang. Je wordt meegenomen van de Jordaan naar de Blue Ridge moun-tains, via de Faerøer naar Curacao tot in een gospelkerk in Harlem, New York City.

Tot slotDe kleinkunstmiddag wordt afgesloten met een wereldpremiere van nieuwe fiddle muziek van Joost Belinfante in samenwer-king met Laurens Joensen en een blue-grassband. Dat wordt ouderwets swingen!

Na het succes van de gospeldienst vorig jaar is Laurens dit jaar terug met zijn band. Dit jaar ligt het thema meer in de protest-sferen. Zondagavond in de Grote Convo.

De muziek van de Internationale staat in dit boekje en wij hopen dat er veel deelne-mers zijn die een instrument bij zich heb-ben. Het is de bedoeling om op zaterdag en op zondag een uurtje te oefenen met z’n allen, zodat er op maandag muzikale begeleiding is tijdens het zingen van De Internationale.

Kleinkunst programma

Laurens Joensen

PiKa-orkest

Page 8: Programma boekje Nivon Pinksterkamp 2011

8

Soms wordt je wakker en weet je niet meer waar je bent. Dat overkomt iedereen wel eens. Je kijkt om je heen en langzaam begin je te beseffen wie je bent en waar je wakker bent geworden. Waar staat het Nivon eigenlijk voor en Waar komt het van-daan? Freerk de Jong en Eric Seugling la-ten op zaterdag zien wat de roots zijn van de vereniging. Alvast een voorproefje:Op initiatief van de Sociaal Democrati-sche Arbeiders Partij (SDAP) en de vak-bond NVV ontstond in 1924 een eigen ‘Instituut voor Arbeiders Ontwikkeling’, het IvAO, de voorloper van het huidige Nivon. Men richtte zich in hoofdzaak op het or-ganiseren van scholing en van culturele activiteiten. Er moest een plek zijn voor culturele ontwikkeling en scholing, von-den de democratisch-socialisten, naast de terreinen van praktische politiek en van sociaal-economische strijd, die respectie-velijk bezet werden door de partij en de vakbeweging. Die culturele plek kwam er, doordat arbeiders groepsgewijs van alles ondernamen. Wandelen, reizen, bestu-deren van de natuur, maar ook werd veel energie gestoken in culturele ontwikkelin-gen en het bespreken van politieke kwes-ties van die dagen. Tot op de dag van van-daag zijn dat ook thema’s die in het Nivon voorbij komen.

Geschiedenis van het Nivon Van de redactieElke dag lag er een kampkrant voor jullie klaar. Teksten schrijven, foto’s erbij zoe-ken, stukjes redigeren. En dan printen, ra-pen, nieten en rondbezorgen. De redactie wil dit jaar ook wel eens rustig ontwaken en een groot deel van het programma zelf meemaken in plaats van er alleen maar over te schrijven. Dus gooien we het dit jaar over een andere boeg. De redactie gaat digitaal. Veel foto’s, hier en daar een programma wijziging en dat alles op Twit-ter, een groot scherm in de grote Convo en natuurlijk ‘s avonds op de beamer. Check je mobieltje! Het boekje is af, de website draait lekker, we hopen dat jullie weer ruim geïnfor-meerd zijn.

Heel erg leuk en lekker natuurlijk die ge-zamenlijke maaltijd. Maar wat moet je na afloop met je vuile vaat? Terug naar de tent en daar laten staan? Meenemen in een tasje naar de volgende activiteit? Niet handig, daarom de PiKa oplossing: Vrijwil-ligers staan klaar om de afwas voor jou te doen! Tegen een kleine bijdrage, voor de Stichting Warm Aanbevolen. Dus porte-monnee mee en de afwas is geregeld!

Afwassen

Page 9: Programma boekje Nivon Pinksterkamp 2011

9

Wat de Stichting Warm Aanbevolen pre-cies gaat serveren tijdens het Pinkster-kamp weten ze pas een paar dagen van te voren. Wat we al wel weten is dat de maaltijd vegetarisch zal zijn. De reden dat ze pas een paar dagen van te voren weten wat ze gaan maken is, dat het vers van het land komt van de zorgboerderij met wie de stichting samenwerkt en die hun vaste leverancier is. Verder kunnen ze zo ook inspelen op de aanbiedingen die er zijn.

Dus de maaltijd is vegetarisch, fris en frui-tig en super lekker!!

Over de Stichting Warm Aanbevolen

"Ik zal ons eerst even voorstellen, Wij zijn Michael van Pijlen en Mario Popma de op-richters van Stichting Warm Aanbevolen.. Wij verzorgen met een groep vrijwilligers gezonde verse maaltijden in buurthuizen voor mensen met een minimuminkomen en/of mensen in een sociaal isolement. Daarnaast verzorgen wij ook uitstapjes voor deze doelgroep. In de zomer orga-niseren we samen met het Nivon een va-kantie voor een ouder gezinnen ( middels het project Maximaal Sociaal Kapitaal van het Nivon) en met de Kerst doen we dat

ook, want iedereen of verdient een mooie, gezellige liefdevolle kerst.

Verder doet Stichting Warm Aanbevolen met een wandelteam op 25-26 juni mee aan de Oxfam Novib Trailwalker die dit jaar voor de 3e keer in Nederland georga-niseerd wordt. Het gaat om een sponsor-wandeltocht van 100 km over de Veluwe binnen 30 uur. Van de deelnemende teams wordt verwacht dat zij minimaal 3000 euro aan sponsorgeld bij elkaar brengen. De opbrengst van dit evenement komt ten goede aan onderwijsprojecten in Birma.

Zoals je via onderstaande link kunt zien hebben we pas ongeveer een kwart van het benodigde bedrag bij elkaar.http://www.trailwalker.nl/PersonalPage.aspx?teamId=64 Wie de kinderen in Birma, via onze deel-name aan de sponsorloop, wil steunen kan dat doen:1- rechtstreeks via de website van de Ox-fam Novib trailwalker door ons team te sponsoren. 2- via het rekeningnummer van SSKW 1078221 ten name van Samenwerkings-verband Sociaal Kultureel werk ovv Warm Aanbevolen Trailwalker

Groet,Het Warm Aanbevolen team

Warm aanbevolen

Page 10: Programma boekje Nivon Pinksterkamp 2011

10

De meeste bezoekers hebben zich al van te voren aangemeld, dank daarvoor. De rij bij de Hooiberg is daardoor beduidend korter dan vroeger. Je hebt daar dit pro-grammaboekje gekregen, een Pinkster-kampbandje, een tentlabel en misschien ook een parkeerkaart. Er zal regelmatig worden gecontroleerd of iedereen zich aangemeld en betaald heeft. Leden van de Pinksterkampcommissie zullen het ter-rein een paar keer overlopen om te kijken of overal tentlabels aan de tenten en cara-vans wapperen.Het Pinksterkampbandje wordt weer ge-bruikt als controlebandje bij de verkoop van alcoholische dranken. Jongeren tus-sen 12 en 25 jaar zijn verplicht het bandje te dragen. Anderen hoeven het niet te dragen, maar er kan wel naar gevraagd worden om te controleren of het deelne-mersgeld is betaald.

Openingstijden Hooiberg:Vrijdag: 14:00 – 20:00 uurZaterdag: 10:00 – 18:00 uurZondag: 10:00 – 12:00 uur

Inschrijven

KleineConvo

Jongeren

tent

Jeugd

tent

CONVO

Kampvuur

kuil

IngangEerbeekHall/Zutphen

Brummen

Volleybal

Tentenveld

Hallse

veld

Berkenveld

Kalverstraat

Dierenveld

Rhienderenseveld

Varkenswei

Volleybal

Jongerenveld

Hulletje

1

2

4

5

3

Legenda

5 Kapschuur

Veldkeuken4

Pikafé “de Deel”2

ABK-huis1

Terreinwacht3

Hooiberg

Toiletten

Huisdierenveld

Kampvuurplaats

Vuilnisbakken

Bar

Parkeerterrein

Page 11: Programma boekje Nivon Pinksterkamp 2011

11

Over het hele terrein van Het Hallse Hull en het ABK-huis worden tijdens het Nivon Pinksterkamp activiteiten georganiseerd. Grote ConvoIn de Grote Convo vinden de grote op-tredens plaats op de avonden, ook wordt het kamp hier geopend en gesloten.

JeugdtentAan de andere kant van de PiKa-pub, op het Hulletje, staat de Jeugdtent. In en rond deze tent vinden de activiteiten voor de jeugd tot zestien jaar plaats. Het is ook de startplaats van veel van de spelen die over het hele terrein worden gespeeld.

JongerententNaast de Jeugdtent staat de tent waar de jongeren activiteiten plaatsvinden.

Kleine ConvoAl een aantal jaren wordt de zondagmid-dag opgevrolijkt met een speciaal klein-kunstprogramma. Op het groepsveld naast de PiKa-pub, staat de tent waar dit programma plaatsvindt.

KapschuurAchterop het tentenveld staat de kap-schuur, ook in deze schuur worden acti-viteiten georganiseerd.

KampvuurkuilIn het bos naast het ABK-huis is de kamp-vuurkuil. Als het weer het toelaat en de brandweer toestemming geeft worden hier kleine vuurtjes aangelegd waar boven de kinderen stokbroodjes kunnen bakken.

PiKa-pubNaast de Grote Convo is de PiKa-pub te vinden voor een kopje thee/koffie, een biertje/wijntje, een tostie of een gevulde koek.Om de Nivon ‘koek en zopie’ goed te la-ten draaien zijn ook hier vrijwilligers nodig. Aanmelden voor een bardienst kan bij het Uitzendbureau.Wij vragen je een eigen mok mee te ne-men voor de koffie en thee die verkocht wordt in de PiKa-pub. Deze traditie heb-ben we in 1991 ingevoerd en het heeft er-voor gezorgd dat we een enorme hoeveel-heid plastic afval minder hebben. Neem je eigen MOK mee!

De openingstijden zijn:vrijdag: vanaf ± 14.00 uurzaterdag: vanaf ± 08.30 zondag: vanaf ± 08.30maandag: vanaf ± 08.30De pub sluit dertig minuten na de laatste activiteit in de Grote Convo.

Het Hallse Hull

KleineConvo

Jongeren

tent

Jeugd

tent

CONVO

Kampvuur

kuil

IngangEerbeekHall/Zutphen

Brummen

Volleybal

Tentenveld

Hallse

veld

Berkenveld

Kalverstraat

Dierenveld

Rhienderenseveld

Varkenswei

Volleybal

Jongerenveld

Hulletje

1

2

4

5

3

Legenda

5 Kapschuur

Veldkeuken4

Pikafé “de Deel”2

ABK-huis1

Terreinwacht3

Hooiberg

Toiletten

Huisdierenveld

Kampvuurplaats

Vuilnisbakken

Bar

Parkeerterrein

Page 12: Programma boekje Nivon Pinksterkamp 2011

12

SpringkussenVrijdag vanaf 18.00 uur zit het springkus-sen weer vol lucht. We zijn nog wel op zoek naar vrijwilligers die een uurtje een oogje in het zeil willen houden.SchminkenLaat je pinkstertoet pimpen. Wij zoeken modellen tot de leeftijd van 12 jaar. Tieners mogen leren schminken en kunnen vervol-gens het geleerde in de praktijk brengen. Benieuwd wat voor mooie creaties er dit jaar worden gemaakt, kom dan kijken bij de kindertent. Kleine kinderspelletjesOok aan de allerkleinste Nivonners is dit jaar gedacht. Gezellige spelletjes die we met elkaar kunnen spelen. En leuke lied-jes die we met z’n allen gaan zingen.AvondspellenOok dit jaar zijn er iedere avond leuke spelletjes in het bos. Vroeg in de avond voor de kleine kinderen, zoals vossenjacht en levend hanenbord . als het donkerder wordt voor de oudere kinderen, zoals het grote culturenspel, levend Cluedo en het douanespel. Een aantal van deze avond-spelen wordt door Jump georganiseerd. Succes verzekerd!Stokbrood bakkenBak je eigen broodje boven een houtvuur-tje en peuzel die dan op met boter en sui-ker. Zorg dat je van tevoren al een mooie

stok klaar hebt. En als je geluk hebt, mag je misschien wel twee broodjes bakken.Sport meerkamp postenspelDit sportieve evenement bestaat uit en-kele kleinere sportieve elementen waarin twee groepjes tegen elkaar strijden om punten te verzamelen. Dat wordt zweten en inspannen!TafeltenniscompetitieOnder leiding van een enthousiaste be-geleider vindt er dit jaar weer een span-nende tafeltennis wedstrijd plaats. Het vindt plaats bij de tafeltennistafel achter de Hooiberg.Zondagochtend = knutselochtendDoor de ukkies kan er lekker gekleurd worden. Verder kunnen er bloempotjes beschilderd worden, waar dan zaadjes in gepoot zullen worden, die dan thuis weer kunnen ontwaken.RuilspelWat doe je als je op maandag nog een brood over hebt, maar geen pindakaas? Zorg dat je slim ruilt en misschien lukt het om ook op de maandag een lekker belegde boterham te scoren. Kom naar de Jeugdtent om een theezakje te halen, waarmee het spel begint.VolleybalVoor alle leeftijden is er ook dit jaar een volleybaltoernooi. Direct na de finale zal het winnende team gehuldig worden. Wie neemt dit jaar de vlaai mee naar de tent?

Jeugd

Page 13: Programma boekje Nivon Pinksterkamp 2011

13

GlibberbaanHij mag ook dit jaar niet ontbreken: de glibberbaan! Eerst een uurtje voor kinde-ren tot 11 jaar. Daarna mag iedereen die dat wil, kan en mag er op los gaan!Kampvuur met marshmallowsGezellig ’s avond met z’n allen rond het kampvuur liedjes zingen en snoepen van vers geroosterde marshmallows.

Voor de peuters en kleuters speelde Koos deze voorstelling al eens eerder maar na jaren is er vast weer een nieuwe groep peuters. Uit drie kistjes komt een ver-rassing. Met simpele middelen wordt de belevingswereld van de peuter benaderd. Kleine kinderen hebben geen behoefte aan lange verhalen. Daarom is het pro-gramma opgebouwd rond een aantal bekende kinderliedjes zoals ‘Schaapje, schaapje, heb je witte wol’, ‘Aapje op een stokje’, ‘Op een grote paddenstoel’ en ‘Slaap kindje slaap’.

Zoals ieder jaar is er op de zondagmorgen bij het ABK-huis weer een rommelmarkt. In samenwerking met de beheercommis-sie van Het Hallse Hull en het ABK-huis is er weer een gezellige verkoop. Breng gerust ook wat spullen in voor de verkoop. De mooiste voorwerpen worden bij opbod

verkocht. De opbrengst komt ten goede aan het ABK-huis en Het Hallse Hull.

De bakker komt ook weer!Echte Bakker Ten Veen uit Eerbeek-Brum-men stelt zich voor als uw Nivon Pinkster-kamp bakker!Wij zijn bij u op het kampterrein aanwezig met verse pistolets, zachte bruine bollen en croissants, wanneer precies?Elke ochtend van 8:00 tot 10:00 uur.Voor meer informatie over ons bedrijf kijkt u eens op www.bakkertenveen.nl

Het PiKa draait helemaal op vrijwilligers. Door het jaar heen is een groep van twin-tig mensen bezig. Op het kamp groeit dat aan tot een veelvoud daarvan. Bijna iedereen steekt wel een handje uit. Het is gewoon dat alle deelnemers van het PiKa een klusje doen. Bij het Uitzendbureau worden bonnen met klusjes uitgegeven, van hulp bij een activiteit tot het schoon-maken van de toiletten. Help mee en maak het voor iedereen leuk. Het Uitzendbureau staat bij de Hooiberg.

Openingstijden Uitzendbureau:Vrijdag 14.00 tot 20.00 uurZaterdag 10:00 tot 18.00 uurZondag 10.00 tot 12.00 uur

Rommelmarkt

De Bakker

Uitzendbureau

Kistje, kistje, kistje

pika-teamuitzendbureau

Page 14: Programma boekje Nivon Pinksterkamp 2011

14

Dit jaar is er weer een speciaal jongeren-programma als aanvulling op het algeme-ne (avond)programma. We beginnen op zaterdag en zondag om 10.30 uur met de halverwege-de-ochtend-gymnastiek met .............

De zaterdag zal in het teken staan van de geschiedenis van het Nivon. We beginnen met een workshop over dit onderwerp en gaan vervolgens in het ABK-huis de men-sen interviewen die hier persoonlijke aan-vullingen op kunnen geven. Het idee is om deze interviews op band/film te zetten en ’s avonds in de Kleine Convo te vertonen.

De zondagmiddag staat in het teken van de bonte avond. In de Jongerentent lig-gen diverse materialen klaar om kleding op te leuken, rekwisieten te maken, el-kaar te (leren) grimeren en wat je verder zelf nog kunt bedenken. Je kunt natuurlijk zelf ook meenemen wat je nodig denkt te hebben voor je optreden. We zoeken nog naar vrijwilligers die het leuk vinden om te regisseren of spellessen te verzorgen. Joris Boelen (DJ Polu)Op 2 februari 1987 ben ik geboren in Bussum en inmiddels woonachtig te Am-sterdam. Mijn echte naam is Joris Boelen maar ben voornamelijk als dj actief onder

Jongeren de naam DJ Polu. Op het Pinksterkamp draai ik al jaren met veel plezier in de Jon-gerentent. Hoewel ik mij normaal gespro-ken voornamelijk richt op trance muziek, beperk ik mij tijdens het Pinkerkamp niet tot een bepaald genre. Uiteraard ben ik ook dit jaar weer van de partij en hoop dat het een knallend feest wordt!

Bonte avondZondagmiddag vanaf 13.00 uur kun je te-recht in de Jongerentent om je voor te be-reiden op de bonte avond. Daar staan on-der andere Marije Pasma voor je klaar, zij studeert voor dramadocent en Marjolijne Zijlstra, zij begeleidt het grimeren. Jeroen van Oostrom, kunstenaar en fotograaf en zeer ervaren in het begeleiden van groe-pen in creatieve processen is ook van de partij. We zorgen voor diverse materialen waar je lekker mee aan de slag kunt. Na-tuurlijk kun je ook zelf materialen of spul-len meenemen als je al een plan hebt.

’s Avonds vanaf 20.00 uur volgt dan de echte bonte avond in de Grote Convo. We hopen natuurlijk op heel veel gemoti-veerde deelnemers en misschien de start van een nieuwe maar ook weer heel oude traditie.

Page 15: Programma boekje Nivon Pinksterkamp 2011

15

Halverwege-de-ochtend-gymnastiekSpeciaal bedoeld voor het prettig wakker laten worden van onze Nivonjongeren. Omdat bekend is dat hun activiteiten en ritme vaak een ander patroon laten zien dan van de meeste andere Nivonleden hebben we de tijd daar op aangepast. Vanaf 10.30 uur kun je onder leiding van sportvrouw Bianca rennen en springen op het jongerenveldje.

Jongeren interviewen ouderenNa de workshop geschiedenis van het Nivon gaan we met een groep jongeren op bezoek in het ABK-huis alweer we een aantal ouderen gaan interviewen over hun achtergrond en ervaring met het Nivon. Opnamen hiervan worden zondagavond op de beamer gezet.

GlamourshootZaterdagochtend in PiKafé “De Deel” en zondagmiddag in de Jeugdtent wordt door Robert Zwart en Jeroen van Oostrom een professionele fotostudio opgebouwd. Zaterdag voor iedereen en zondag spe-ciaal voor de jongeren. Je kunt je laten fotograferen, maar er zijn ook twee ca-mera’s waarmee je jezelf fotograaf kunt wanen. Heb je altijd al de wens gehad om een keer als topmodel gefotografeerd te worden of fotograaf te zijn in een echte studio? Kom vooral langs en verras ons.

Vrijdagavond om 20:00 uur wordt het Pink-sterkamp geopend in de Grote Convo.De Pinksterkampcommissie heet jullie daar van harte welkom voor editie 2011 van het Pinksterkamp.Dit keer is de opening niet alleen een toe-spraak, maar zal de opening verrrasend zijn! De redactie heeft vernomen dat hele oude tradities van het Pinksterkamp op magische wijzen vermengd zullen worden met hypermodern spektakel. Zet dus snel je tent op, of onderbreek de inrichting van je kampeerplek even om naar de opening te komen.

Dit jaar hebben we een korte maar krach-tige afsluiting.Natuurlijk gaat we eerst weer zingen met Dubravka, daarna volgt een nog een af-sluitende activiteit.De voorzitter van de Pinksterkampcom-missie zal dan met elkaar het Pinkster-kamp afsluiten en natuurlijk ontbreekt ook De Internationale niet. Dit jaar, dankzij de workshop in geheel verfriste vorm.Daarna kan iedereen rustig en met een warm weekend achter de rug naar huis vertrekken.Tot volgend jaar!

Opening

Afsluiting

Page 16: Programma boekje Nivon Pinksterkamp 2011

16

Auto’s• Niet buiten de aangeboden parkeer-plaats parkeren• Fout geparkeerde auto’s worden wegge-sleept op kosten van de eigenaar• Op het terrein gelden bijzondere ver-keersregels, hou je daar aan!Tijdens het Pinksterkamp moet iedere auto geparkeerd worden op het parkeerter-rein aan de overkant van de Rhienderen-sestraat. Als je de borden na de Hooiberg volgt, kom je er vanzelf. De parkeerplaat-sen op het terrein van Het Hallse Hull worden niet gebruikt, daar komt het jon-gerenveld. Op het parkeerterrein van de fabriek bij de ingang mag niet geparkeerd worden, foutparkeerders kunnen worden bekeurd en/of weggesleept! Op de toegangsweg naar het kampeerter-rein mag niet geparkeerd worden, ook hier geldt een wegsleepregeling, Bij calamitei-ten is het van het grootste belang dat het terrein vrij toegankelijk is. Op het kampeerterrein is eenrichtingsver-keer van kracht, houdt je aan het eenrich-tingsverkeer, het versoepelt de doorgang enorm.Op Tweede Pinksterdag is het voor de meeste PiKa-gangers opruimen en afbre-ken geblazen. Sommigen beginnen hier meteen na het ontbijt al mee en het is dan meteen al een drukte van belang met veel

heen en weer gerij van auto’s. Het PiKa-programma duurt tot 13.00 uur. Alle auto’s die overal tussendoor moeten, leveren dan behoorlijk veel overlast en gevaar op. Daarom een vriendelijk verzoek van ons: ga pas met auto’s rijden als het program-ma afgelopen is

Op de camping• Ruim je eigen rommel op• Geen vuur onbeheerd achterlaten (gas, kaarsen etc.)• Geen open vuur maken• Muziek: let op je omgeving, veroorzaak geen overlast!• Slaaptijden van anderen respecteren• Afval naar de containers brengen• Veel mensen willen ‘s morgens even douchen. Logisch, maar... per persoon niet langer dan 5 minuten!!! Dat voorkomt lange wachttijden• Laat het toilet en de wasruimte achter zoals je dat thuis ook gewend bent, er ko-men nog mensen na je

Op en om het Jongerenveld:• Op het jongerenveld wordt er op toege-zien dat alleen jongeren hun tent opzetten die zich aangemeld hebben en dus in het bezit zijn van een bandje en een Jonge-renveld tentlabel• Bij de aanmelding wordt identificatie ge-vraagd en worden de contactgegevens

Regels

Page 17: Programma boekje Nivon Pinksterkamp 2011

17

genoteerd• Sterke drank wordt in beslag genomen.• Kratten bier die in het zicht staan worden in beslag genomen• Elektronische versterkte muziek is niet toegestaan: apparatuur wordt in beslag genomen• Op maandag worden de spullen die in-beslag zijn genomen, weer terug gegeven

Alcohol• verkoop alleen toegestaan aan 16 jaar en ouder• verkoop dient te geschieden door ie-mand van 16 jaar of ouder• verkoop die duidelijk bestemd is voor onder de 16 is niet worden toegestaan• verkoop aan mensen onder invloed is niet toegestaan• aan mensen onder invloed van (soft)drugs mag niet worden verkocht• het biertje of wijntje “voor papa of mama” wordt niet verkocht• vóór 12.00 uur geen alcoholverkoop• na 24.00 uur eveneens geen alcohol meer• na 23.00 uur geen verkoop van grote hoeveelheden aan een of twee personen• de beslissing van de pubbeheerder is beslissend en kan niet worden aange-vochtenAlle deelnemers ontvangen bij de inschrij-ving een polsbandje. Bij het schenken van

alcohol is de kleur van het bandje bepa-lend: alleen aan dragers met een rood bandje worden alcoholische drankjes ver-kocht. Als desgevraagd geen bandje kan worden getoond, wordt er niet verkocht!

Voor kleine en grote ongevallen hebben we weer een aantal mensen bereid ge-vonden om bij toerbeurt EHBO-dienst te draaien. U kunt een EHBO-er oproepen door 06-13189363 te bellen. Ook kunt u bij de Hooiberg, PiKa-pub, PiKafé “De Deel” of bij één van de PiKa-comissieleden vra-gen om de EHBO-ers voor u op te roepen.

Op zondagmiddag staan leden van de Pinksterkampcommisie open voor ge-sprek. Graag horen we wat je vindt van de activiteiten en ontvangen we graag sug-gesties, voor dit jaar of wellicht al voor vol-gend jaar. Ook als je wat meer wilt weten van het reilen en zeilen van de commissie ben je van harte welkom. Dat geeft ons de gelegenheid om onze werkwijze toe te lichten en verder door te praten over keu-zes die we maken, nieuwe ideeën op te doen.

EHBO

PiKa spreekuur

Page 18: Programma boekje Nivon Pinksterkamp 2011

18

De kampen van JUMP zijn elk jaar weer een groot feest! Kinderen tussen de leeftijd van 6 en 16 jaar kunnen hier een week lang zonder ouders op kamp gaan. Zonder ouders is natuurlijk wel een beetje eng, maar gelukkig zijn er altijd 8 begeleiders die ze bezighouden met de leukste activiteiten! Bij Themakamp worden veel spellen gedaan (voorbeelden zijn: levend stratego, het casinospel maar ook levend kolonisten van katan!) maar ook knutselen of theater is aanwezig. Theaterkamp draait allemaal om de theatershow aan het einde van de week voor de ouders! Hiervoor worden ze klaargestoomd met behulp van leuke activiteiten die hel-pen de show tijdens het kamp in elkaar te zetten. Maar er is natuurlijk ook genoeg tijd om leuke spellen te doen! (denk aan de populaire spooktocht). Kamp actief is verge-lijkbaar met themakamp, hierin besteden we alleen iets meer aandacht aan sport en spel dan aan theater of knutselen. Dit jaar voor het eerst: Circuskamp! De hele week leren ze circustrucs en zetten ze met zijn allen een circusvoorstelling in elkaar die aan het eind van de week aan de ouders wordt getoond! Maar er is natuurlijk ook tijd voor spellen, kampvuur en zwemmen.Ook nieuw: Creatiefkamp! Er wordt geknutseld en kunst gemaakt. De expositie aan het eind van de week kan door de ouders bewonderd worden. Maar ook hier is er tijd voor spellen, theater en kampvuur. Elke avond kookt de begeleiding (misschien met wat hulp van de kinderen) en helpen ze mee met de afwas. Op JUMP-kampen is het gebruikelijk dat er corvee wordt ge-daan zowel afwassen als wc-corvee (of pleecorvee), aan de ene kant om de kinderen zelf mee te laten doen in het succes van een kamp. En aan de andere kant omdat de afwas van ongeveer 30 kinderen niet te doen is voor de begeleiders! Het succes van de JUMP-kampen ligt in de eenvoud, de sfeer en het enthousiasme van de vrijwillige begeleiders. Zij zijn degene die het hele kamp voorbereiden, bege-leiden en uitvoeren. Door de vrijwillige aard hebben we elk jaar weer een team van gemotiveerde begeleiders om de kampen voor iedereen een feest te maken!

Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.kindopkamp.nl

JUMPIngezonden mededeling

Foto: Wessel Schermij

Page 19: Programma boekje Nivon Pinksterkamp 2011

19

Ontwaakt! Verworpenen der Aarde Ontwaakt! Verdoemd in hongers sfeer Reed’lijk willen stroomt over de Aarde En die stroom rijst al meer en meer Sterft, gij oude vormen en gedachten Slaaf ge-boor’nen, ontwaakt! Ontwaakt! De wereld steunt op nieuwe krachten Begeerte heeft ons aangeraakt

Makkers! Ten laatste male Tot de strijd ons geschaard En de Internationale Zal morgen heersen op Aard’ (2x)

De staat verdrukt: de wet is logen De rijk-aard leeft zelfzuchtig voort Tot het merg wordt d’arme uitgezogen En zijn recht is een ijdel woord Wij zijn ’t moe naar and’rer wil te leven Broeders! Hoort hoe gelijkheid spreekt: Geen recht waar plicht is opge-heven Geen plicht leert zij waar recht ont- breekt

Makkers! Ten laatste male Tot de strijd ons geschaard En de Internationale Zal morgen heersen op Aard’ (2x)

In juni 1871 schreef de revolutionair in ballingschap Eugene Pottier (1816-1887, voorheen lid van de Commune van Parijs ) de woorden in het Frans, na de val van de Commune van Parijs. Oorspronkelijk was de tekst bestemd om te worden gezongen op de melodie van La Marseillaise. De muziek van de Internationale werd in 1888 gecomponeerd door Adolphe Degeyter. De Internationale is uitgegroeid tot het we-reldwijde volkslied van de internationale arbeidersklasse.

Goedgekeurd door de Socialistische In-ternationale, was het ooit één van de meest gezongen liedjes in de wereld, het concurreerde met Amazing Grace en Stil-le Nacht in internationale bekendheid.

De bolsjewieken maakten van de Internati-onale het Sovjet-volkslied. Dat bleef zo tot 1944, toen Stalin het liet vervangen door de Hymne van de Sovjet-Unie omwille van de moraal van de soldaten. Berichten van het front gaven aan dat de soldaten eerder bereid waren om voor Moedertje Rusland te sterven dan voor een “internationale ar-beidersklasse.”

De Internationale

Page 20: Programma boekje Nivon Pinksterkamp 2011

Technische organisatie van dit Pinksterkamp is in handen van:

#PiKa2011@NivonPiKa2011

ColofonRedactie:

Freerk de JongEric Seugling Liouwe de Jong

Lay-out:Liouwe de Jong

Ontwerp logo Pinksterkamp:Renée Heinen

Website:Marieke van der Tuin

Twitter:@NivonPiKa2011

Email:[email protected]

pika-teamuitzendbureau