Persmap 2010

5
Darmkanker Door Lonely Alien Productions in samenwerking met Dr. Luc Colemont en het Antwerp Business Center Persmap actie ʻStop Darmkankerʼ 16/04/2010

description

Persmap naar aanleiding van de Stop Darmkanker campagne 2010

Transcript of Persmap 2010

Darmkanker

Door Lonely Alien Productions in samenwerking met Dr. Luc Colemont en hetAntwerp Business Center

Persmap actie ʻStop Darmkankerʼ 16/04/2010

Ons verhaal

Maandagavond 22 februari zaten Theo Vaes, CEO en oprichter van het Antwerp Business Center en Dr. Luc Colemont, maag- en darmspecialist naar ouwe getrouwe gewoonte pizza te eten in pizzeria Roma. Ze komen beiden uit Limburg, en dat schept blijkbaar een band.

Dr. Luc Colemont was duidelijk gefrustreerd en teleurgesteld in de talrijke ʻwerkʼgroepen waar hij mee deel van uitmaakte. Die werkgroepen moesten de mensen meer informatie geven over het onderwerp darmkanker. Ondanks dat de maand maart, de internationale maand van darmkanker, weer in aantocht was, stond er niets op de agenda van geen van deze werkgroepen. Hierop vroeg Theo ʻWaarom zouden we zelf geen actie beginnen?ʼ, ʻHoe bedoel jeʼ vroeg Luc. Op dat moment werden juist de pizzaʼs geserveerd. ʻWel, eet eerst je pizza op, en daarna beslis je of we zelf een campagne beginnenʼ.

Na de eerste hap stond het besluit vast... Die avond nog kreeg ik, Michael Gykiere, student en mede-oprichter van Lonely Alien Productions het eerste telefoontje van wat een vruchtbare samenwerking zou worden tussen het team dat de ʻLonely Aliensʼ genoemd word en een dokter met een missie. In de 56 dagen die daarop volgden moesten we eerst persconferenties met nauwelijks aanwezigen overwinnen, maar al snel kwamen we in verschillende kranten en zorgde ATV voor ons TV-debuut.

Vervolgens haalden we vier keer het VTM-nieuws, het europees parlement en wisten we met een budget van 0 euro (!) naar schatting één miljoen mensen te bereiken met onze actie.

________________________________________________________________________

De actie

De actie heeft als doel mensen te sensibiliseren over en voor het onderwerp darkanker. Het woord sensibiliseren is een samenraapsel van twee woorden. Het deel ʻsensʼ staat voor gevoel en dat is meteen ook het eerste doel. We willen darmkanker een bespreekbaar onderwerp maken, de taboes doorbreken en zo de mensen een beter gevoel bij het ondewerp geven. Ook ʻmobiliserenʼ zit mee in sensibiliseren, door de mensen naar onze website te lokken kunnen we ze meer informatie verschaffen en aanzetten tot een onderzoek dat hun leven kan redden.

Om mensen te boeien moet je natuurlijk ook wat spektakel verkopen. Daarom hebben we onszelf enkele doelen vooropgesteld. Zo hebben we van onze actie een soort van ʻFata Morganaʼ-spel gemaakt. 5 sterren met als doel avontuur in de actie te verwerken.

Wat die sterren juist inhouden kan je makkelijk terugvinden op onze website (zie volgende bladzijde), zoals eigenlijk alles, want www.stopdarmkanker.be is letterlijk de thuisbasis van de actie. Lonely Alien Productions is een bedrijf van vier studenten. Door gebruik te maken van sociale netwerken zoals Facebook, Twitter, Posterous, enz... proberen we zoveel mogelijk mensen te bereiken. Verder ondersteunden wij de actie met allerhande media zoals foto en video. Zo trokken we op BV-jacht en schaarden we in de dertig bekende vlamingen achter onze actie.

Persmap actie ʻStop Darmkankerʼ 16/04/2010

Ondertussen zijn alle sterren binnen zoals te zien op onze website, als het ware de thuisbasis van de actie. ʻwww.stopdarmkanker.beʼ koppelt alle sociale media aan elkaar. In eerste instantie moest de actie op het internet gebasseerd zijn en daarom is de actie op alle sociale netwerken vertegenwoordigd. Eén van de actieunten was bijvoorbeeld het halen van 1800 fans op Facebook, dit omdat in vlaanderen jaarlijks zoveel mensen aan darmkanker sterven. We moesten ook verschijnen in twee online artikels, iets dat die week zelf nog gebeurde. Een iets moeilijker te overwinnen ster was de steun winnen van 3 internationale VIPʼs. Met Jan Fabre, John Miles, Boogie Boy en Erik van Looy hebben we naar onze mening enkele grootheden mee achter onze kar gespannen. De dokter in huis, Luc Colemont, heeft de actie voorzien van 44 posterous-berichten, deze moesten finaal de mensen overtuigen over het onderwerp.

Voor de vijfde ster moesten 5 BVʼs meewerken aan ons Youtube awareness-clipje, we hebben een trailer gelanceerd met 5 BVʼs, maar we hebben er een 30-tal op stapel liggen. Aangezien de bijdrage heel eenvoudig was stonden onze bekende vlamingen bijna te springen om mee te doen!

Persmap actie ʻStop Darmkankerʼ 16/04/2010

De meter en peter...

Zoë Van Gastel en Davy Brocatus zijn respectievelijk meter en peter van onze actie. Zoë was namelijk de eerste om ons te ontvangen in de studio van ATV, waarvoor onze dank. Davy Brocatus heeft ons een heel deel waardevolle contacten bezorgd, zo was het voor ons mogelijk om onze doelen niet alleen te bereiken, maar ook te overstijgen.

Lonely Alien Productions

De technische drijfveer achter de actie is een onderneming van vier jongeren. Michael Gykiere (17), Robin Henderickx (21), Haryo Sukmawanto (17) en Mario Van Looy (22) die ongeveer een half jaar geleden besloten om iets constructief met hun mediakennis te beginnen. Het vormde voor ons dan ook een mooie uitdaging om zonder enige voorbereiding aan dit project te beginnen. Uiteindleijk denk ik dat we alle verwachtingen overstegen te hebben, en we zijn nog maar net begonnen.

De Pizza strategie

ʻNever change a winning strategyʼ, het verhaal is begonnen met pizza, tot nu toe is alles zeer vlot verlopen, daarom eten we nog altijd minstens één keer per week pizza met het hele team. Daar zit een groot deel van de kracht van dit team. Gaandeweg zijn we elkaar beter leren kennen en werken we als vrienden aan dit project.

Europees parlement

We zijn, eerlijk toegegeven, van het ene avontuur in het andere gestort. de kers op da taart was uiteindelijk onze uitnodiging voor een blitsbezoek aan het europees parlement. Dankzij Frieda Brepoels, europarlementslid en lijsttrekker voor NVA, kreeg dr. Colemont de kans om namens het hele team enkele woorden in een commisie voor darmkanker te zeggen. Sachijnbaar heeft dit enkele mensen hun ogen doen openen, want onze actie heeft europese ambities. We bestempelen onze actie ook met de leuze ʻFrom zero to euroʼ, met een ʻnul-budgetʼ zijn we uiteindelijk in het europees parlement geraakt.

Persmap actie ʻStop Darmkankerʼ 16/04/2010

De toekomst

De actie is nog niet gedaan, zoveel is duidelijk. We hebben de eerste 500 meter gelopen van een marathon die als het aan ons ligt nog wel even zal duren. Zoals in de voorgaande paragraaf reeds vermeld willen we onze actie graag naar europa doortrekken. De onwetendheid over het onderwerp darmkanker in europa is algemeen gezien groot. Het is, vinden wij, onze taak om verder te gaan met wat we bezig zijn. We gaan hiervoor echter wel voldoende voorbereidingen treffen. Ondertussen zal er echter een klein boekje verschijnen met de 44 blogs van Dr. Colemont in gebundeld, op angere termijn (lees 1 jaar) zal er een echt, mooi, boek uitkomen dat tot ieders verbeelding zal spreken.

Het logo

Het strikje dat de ʻoʼ voorstelt in het donkerblauw is het internationaal symbool voor darmkanker. Het woord ʻSTOPʼ spreekt voor zich en de ring symboliseert de dikke darm. Deze ring is opgedeeld in 3 kleuren, deze in analogie met de drie generaties die meewerken aan het project. De jongeren van Lonely Alien Productions, Dr. Luc Colemont, een gedreven vijftiger en de oudere generatie die een adviserende rol speelde. Zowel Ton Kannekens van Ponca als Wanda en Luc Perneel van Nike Consult.

Links

Onze actie is relatief webgericht, voor meer informatie of beeldmateriaal verwijzen wij u graag door naar cyberspace! hieronder staan de belangrijkste links.

www.stopdarmkanker.be is onze centrale website die u makkelijk zal doorlinken naar alle andere online media media.

www.youtube.com/user/stopdarmkanker is ons youtube kanaal waarop je de trailer van onze BV-film kan vinden alsook de stunbetuigingn van John Miles en andere internationale VIPʼs

www.lonelyalien.be is de website van het mediabedrijfje van de jonge ʻlonely aliensʼ, voor meer info over hun filosofie kan je daar best terecht.

Materiaal

Moest u nog extra beeldmateriaal, meer tekst of uitleg nodig hebben, gelieve dan te mailen naar [email protected]

Dankuwel

Persmap actie ʻStop Darmkankerʼ 16/04/2010