Pecha Kucha Reitdiepzone Groningen 26 april 2010

21
Pecha Kucha Reitdiepzone Maandag 26 april 2010

description

Gezamenlijke ideeën Fundament All Media, Studio Pats en Onderandere voor de Reitdiepzone Groningen naar aanleiding van een door Lefier georganiseerde excursie.

Transcript of Pecha Kucha Reitdiepzone Groningen 26 april 2010

Page 1: Pecha Kucha Reitdiepzone Groningen 26 april 2010

Pecha Kucha Reitdiepzone

Maandag 26 april 2010

Page 2: Pecha Kucha Reitdiepzone Groningen 26 april 2010

Thema: Introductie van de ‘levensfilosofie’ van nu: rijkdom in tijd en kunnen doen wat je wilt en niet in geld en materiële zaken. Dit is wat mensen nu willen en waar je rekening mee moet houden.

Page 3: Pecha Kucha Reitdiepzone Groningen 26 april 2010

Wie: Dit is het type mens dat bovenstaande levensfilosofie aanhangt. De doelgroep is modern, flexibel, stedelijk en jong van geest. Past zich snel aan, leeft in een dynamische en maakbare wereld. Het zijn bewuste mensen.

Page 4: Pecha Kucha Reitdiepzone Groningen 26 april 2010

De mensen uit onze doelgroep zijn divers en pluriform. Het zijn verschillende typen van verschillende leeftijden en uit verschillende subculturen. Ze komen echter wel overeen in hun levensfilosofie en in hun bewuste en dynamische levensstijl.

Page 5: Pecha Kucha Reitdiepzone Groningen 26 april 2010

Deze mensen wisselen snel, passen zich aan aan de wereld, en verwachten dit ook andersom. In het beeld zie je dat sommige mensen zijn verhuisd, en sommige mensen zijn vervangen door mensen met hele andere wensen. In dit gebied moeten de gebruikers dus de functie kunnen bepalen van hun omgeving. Vergelijk dit met 'slechte' of vervallen wijken in steden als NYC en Berlijn waar mensen zelf aan de slag gaan om er wat van te maken (opeens zit er in een oude flat een kroeg of een atelier).

Page 6: Pecha Kucha Reitdiepzone Groningen 26 april 2010

Hieruit volgt dat er een flexibel systeem nodig is, waarbinnen de kavels zich kunnen aanpassen aan de gebruikers van het gebied. Wij stellen een basis-Grid voor waarbinnen die ruimte beschikbaar is. In het beeld zie je voorbeelden van hoe het gebied ingedeeld kan zijn (je ziet verschillende gebouwen op het Grid staan).

Page 7: Pecha Kucha Reitdiepzone Groningen 26 april 2010

Voordelen van een dergelijk Grid-Systeem: het is flexibel, delen ervan zijn later in te vullen, huidige panden blijven staan (en kunnen later wegvallen en dan weer worden ingevuld, denk aan pand Woldring). Van huidige nadelen, zoals Woldring, wordt een voordeel gemaakt. Er wordt als het ware 10% onvoorziene ruimte begroot dat steeds weer vrijkomt voor datgene waar op dat moment behoefte aan is.

Page 8: Pecha Kucha Reitdiepzone Groningen 26 april 2010

Een kavel (of een aantal aan elkaar geschakelde kavels) zou dus heel goed ingenomen kunnen worden door een baugruppe: een groep mensen met dezelfde leefstijl en wensen die gezamenlijk een gebouw neerzetten (i.s.m. een architect bijvoorbeeld) dat aan hun voorwaarden voldoet.

Page 9: Pecha Kucha Reitdiepzone Groningen 26 april 2010

Nog een voorbeeld van een gebouw dat door een Baugruppe ontwikkeld zou kunnen worden. Hier zie je ook hoe het Grid tot zijn recht zou kunnen komen (in het beeld zie je bijvoorbeeld hoe op het ene Grid een flat staat maar eromheen is juist begroeiing).

Page 10: Pecha Kucha Reitdiepzone Groningen 26 april 2010

Invulling van stukken in het Grid door mensen met ondernemende plannen. Dit kunnen tijdelijke winkels of galeries zijn waar een paar mensen die het gebied gebruiken gezamenlijk aan de slag gaan. Stel, een aantal Egyptische studenten bedenkt samen dat zij graag een speciaalzaakje willen opzetten. Dit kan! En een jaar later wordt hetzelfde grid mogelijk gebruikt door een fietsenmaker.

Page 11: Pecha Kucha Reitdiepzone Groningen 26 april 2010

Hetzelfde geldt voor eten/drinken/horeca: ook hier is weer ruimte voor ondernemende mensen en voor (experimentele) plannen. In de Reitdiepzone kan het! Een snelle hap langs een van de verkeersaders (of langs het water) of juist midden in het gebied. Er is ruimte voor initiatieven.

Page 12: Pecha Kucha Reitdiepzone Groningen 26 april 2010

Er is op dezelfde experimentele kavels/Grids ruimte voor andere initiatieven. Waar eerst een fietsenmaker zat kan een jaar later een tijdelijke guerrilla-winkel of galerie zitten met werk van ‘aanstormend’ talent/kunstenaars. Binnen een paar maanden kan een saai stuk in het Grid zich omvormen tot een heel interessant punt.

Page 13: Pecha Kucha Reitdiepzone Groningen 26 april 2010

De gebruikers van de Reitdiepzone zijn immers jong van geest, streven naar nieuwe welvaart en geloven in een maakbare wereld. Dit zijn mensen die zelf aan de slag (willen) gaan met hun omgeving. Een paar vierkante meter restruimte (10% onvoorziene ruimte) wordt omgeturnd in een boomgaard, een kale wand wordt een kruidentuin.

Page 14: Pecha Kucha Reitdiepzone Groningen 26 april 2010

Voorbeeld van invulling Grid: Blijburg strandpaviljoen dat steeds van kavel naar kavel verschuift. Telkens is er ergens weer een ruimte beschikbaar en ieder half jaar zit deze hippe tent weer op een andere plek. Spannend!

Page 15: Pecha Kucha Reitdiepzone Groningen 26 april 2010

Voorbeeld van hoe het Grid verandert: met de klok mee zie je invullingen van één stuk van het gebied (Grid of kavel) die steeds weer een nieuwe functie krijgt: trapveld wordt speeltuin, wordt plek voor stadsnomaden, wordt stadscamping ... (en daarna...zwembad enzovoort).

Page 16: Pecha Kucha Reitdiepzone Groningen 26 april 2010

Voorbeeld van ontsluiting: een gave watertaxi die via het Reitdiep mensen van en naar het centrum kan vervoeren. In de Reitdiepzone is er ruimte voor dit soort spectaculaire en ongewone vervoersmiddelen.

Page 17: Pecha Kucha Reitdiepzone Groningen 26 april 2010

Voorbeeld van ontsluiting: een shuttle-systeem tussen de Reitdiepzone en het centrum. Of juist een shuttle systeem tussen de Reitdiepzone en de overkant van het water. Dit kan ook een prachtige verbinding van centrum, via het Zernike naar de spannende Reitdiepzone worden.

Page 18: Pecha Kucha Reitdiepzone Groningen 26 april 2010

Nog een voorbeeld van een nieuwe en ongewone manier van ontsluiting: een brede, snelle en on-onderbroken fietsroute van het centrum (via Zernike?) naar de Reitdiepzone en wellicht zelfs verder. Opeens ben je in een paar minuten in het centrum, zonder stoplichten en zonder last van ander verkeer.

Page 19: Pecha Kucha Reitdiepzone Groningen 26 april 2010

Als we terugkijken dan zien we dat de Reitdiepzone eigenlijk heel erg lijkt op Manhattan. Het is ook ingeklemd tussen twee barrières waar je maar op een paar punten overheen komt. De Hudson staat gelijk aan het Reitdiep. En in Manhattan ligt ook een basis-Grid (wegen) waarbinnen steeds weer aanpassingen gedaan worden. Oude warenhuizen worden ateliers, worden lofts, worden hippe kantoren etc. Het begint allemaal met de eerste ‘kolonisten’ die in een speciefiek gebied, het lef hebben de boel te verkennen en aan te passen.

Page 20: Pecha Kucha Reitdiepzone Groningen 26 april 2010

Het schilderij Broadway Boogie Woogie van Mondriaan vertoont ook grote gelijkenis met de Reitdiepzone (en Manhattan). In eerste instantie lijkt het een bedacht en strak uitgevoerd systeem maar bij nadere inspectie zie je dat het in feite in lagen is opgebouwd, dat er steeds weer aan gewerkt is. Het is organisch ontwikkeld.

Page 21: Pecha Kucha Reitdiepzone Groningen 26 april 2010

Reitdiepkade ‘Een Principe’ is een co-productie van Onderandere, Fundament All Media en Studio Pats op uitnodiging van Lefier. Lefier nodigde op 29 maart jl. diverse partijen uit voor een excursie naar de Reitdiepzone en heeft bovenstaande partijen gevraagd haar ideeën m.b.t. het gebied middels een Pecha Kucha te presenteren.

26 april 2010