Overeenkomst leidingenaanleg 2013

3
OVEREENKOMST 2013

description

 

Transcript of Overeenkomst leidingenaanleg 2013

overeenkomst 2013

LTO heeft In december 2012 overeen-stemming bereikt met Gasunie en Ten-neT over de vergoedingensystematiek voor het leggen van leidingen. De afge-lopen maanden is het akkoord verder uitgewerkt in de Zakelijk Recht Over-eenkomst (ZRO) .LTO geeft een positief advies over de ZRO maar iedere ondernemer beslist zelf of hij akkoord gaat met de ZRO die de leidingbeheerder hem aanbiedt.

Waarom heeft Lto dezeovereenkomst geslotenEen belangrijke reden om in onderhandeling te gaan met TenneT was de onacceptabele lage meewerkvergoeding die TenneT bood. Over de hoogte van de meewerkvergoe-ding zijn LTO en Gasunie en TenneT het nu eens. Dat is een grote stap vooruit. Wellicht ten overvloede: naast de meewerkvergoe-ding blijft het recht op vergoeding van alle schade, waaronder de vermogensschade, bestaan. De schade die optreedt als gevolg van de leiding dient wettelijk namelijk te al-len tijde volledig te worden vergoed.LTO zou wensen dat de ondernemer voor het medegebruik van de grond de keuze krijgt tussen een afkoopsom ineens of een jaarlijks terugkerende vergoeding (retribu-

tie) en vindt ook dat door de dubbelbestem-ming een hogere waarde aan de grond moet worden toegekend maar is desondanks zeer tevreden over het resultaat. Deze wensen zijn nu niet ingewilligd omdat de leiding-beheerders volgens de huidige wet alleen verplicht zijn om alle schade te vergoeden. Dit wettelijke kader maakt het voor LTO nu onmogelijk om een betere meewerkvergoe-ding af te dwingen.Wanneer de grondeigenaar in de toekomst een betere positie krijgt, zal de ZRO daaraan worden aangepast. LTO heeft met Gasunie en TenneT geregeld dat wanneer er in de toekomst recht ontstaat op een betere mee-werkvergoeding, deze grondeigenaren daar alsnog recht op krijgen. Betere vergoedin-gen zijn mogelijk wanneer:• De rechter uitspraak doet ten gunste van-

een hogere of andere vergoeding.• De betreffende wet op dit punt wordt ge-

wijzigd.• De betreffende leiding in handen komt

van een commerciële partij.LTO meent dat met de meewerkvergoeding de marktconforme vergoeding voor agra-rische ondernemers wordt benaderd. LTO meent dat de gemaakte afspraken voor dit moment de hoogst haalbare zijn. Zij heeft deskundigen laten onderzoeken of een

OvereenkOmstLTO lobbyt bij de landelijke politiek om de mogelijke ongelijkheid op te heffen. Door voortschrijdend maatschappelijk inzicht bij de politiek, bestaat de kans dat leidingbeheerders hun beschermde status kwijt raken en de positie van de agrarische ondernemers verbetert. Er is ook sprake van dat leidingbeheerders commerciële bedrijven worden. Wanneer dat het geval is, wordt het naar verwachting eenvoudiger om marktconforme vergoedingen te eisen.

FPG niet akkoord De FPG (Federatie Particulier Grondbezit), met wie we samen de onderhandelingen gevoerd hebben, heeft ervoor gekozen om de overeenkomst met TenneT niet te tekenen. Het FPG eist van de leidingbeheerders de keuzemogelijkheid van een vergoeding in de vorm van een retributie. Haar leden kunnen echter, net als onze leden, zelf kiezen om de ZRO wel of niet te tekenen. De belangen van de beleggers en de landgoedeigenaren verschillen kennelijk wat met die van de agrarische ondernemers. Agrarische ondernemers willen in de regel een bedrag ineens gebruiken om in het bedrijf te investeren. Beleggers en landgoedeigenaren willen hun vergoeding vaak over meerdere jaren verspreid ontvangen.

Ondanks dat LTO wel en FPG uiteindelijk niet akkoord is, heeft het samen optrekken tijdens de onderhandelingen wel degelijk nut gehad. Die krachtenbundeling heeft goed gewerkt.

In de onderhandelingen met LTO heeft TenneT de hoogte van zijn vergoedingen flink aangepast in het voordeel van de grondbezitters en -gebruikers. Ze zijn verdrievoudigd en komen nu overeen met de vergoedingen die Gasunie betaalt. Ik reken erop dat de LTO leden dit op waarde weten te schatten.

Den Haag, 27 juni 2013

Portefeuillehouder Herman van Ham

rechtszaak voor betere vergoedingen kans van slagen heeft. Uit dit onderzoek is geble-ken dat het zeer onzeker is dat de uitkomst van een rechtszaak een betere financiële positie voor de betrokken agrariërs biedt.LTO lobbyt bij de landelijke politiek om de mogelijke ongelijkheid op te heffen. Door voortschrijdend maatschappelijk inzicht bij de politiek, bestaat de kans dat leidingbe-heerders hun beschermde status kwijt raken en de positie van de agrarische onderne-mers verbetert. Er is ook sprake van dat leidingbeheerders commerciële bedrijven worden. Wanneer dat het geval is, wordt het naar verwachting eenvoudiger om markt-conforme vergoedingen te eisen.

FPG niet akkoordDe FPG (Federatie Particulier Grondbezit), met wie we samen de onderhandelingen gevoerd hebben, heeft ervoor gekozen om de overeenkomst met TenneT niet te teke-nen. Het FPG eist van de leidingbeheerders de keuzemogelijkheid van een vergoeding in de vorm van een retributie. Haar leden kunnen echter, net als onze leden, zelf kie-zen om de ZRO wel of niet te tekenen. De belangen van de beleggers en de landgoed-eigenaren verschillen kennelijk wat met die van de agrarische ondernemers. Agrarische

ondernemers willen in de regel een bedrag ineens gebruiken om in het bedrijf te in-vesteren. Beleggers en landgoedeigenaren willen hun vergoeding vaak over meerdere jaren verspreid ontvangen.Ondanks dat LTO wel en FPG uiteindelijk niet akkoord is, heeft het samen optrekken tijdens de onderhandelingen wel degelijk nut gehad. Die krachtenbundeling heeft goed gewerkt.In de onderhandelingen met LTO heeft Ten-neT de hoogte van zijn vergoedingen flink aangepast in het voordeel van de grondbe-zitters en -gebruikers. Ze zijn verdrievoudigd en komen nu overeen met de vergoedingen die Gasunie betaalt. Ik reken erop dat de LTO leden dit op waarde weten te schatten.

Den Haag, 27 juni 2013

Overeenkomst tussen LTO en leidingbeheerders

Herman van HamPortefeuillehouder

CoLoFonJuni 2013 Tekst: LTO Nederland Eindredactie: LTO NederlandVormgeving: Nieuwe Oogst Fotografie: LTO Noord