O&F 2013

42
JAARGANG 21 NUMMER 1 HAHEBO SEDUS CWS Voortrekkersrol in de sanitaire dienstverlening VAKBEURS FACILITAIR

description

 

Transcript of O&F 2013

Page 1: O&F 2013

JAARGANG 21 NUMMER 1

HaHeboSeduS

CWSVoortrekkersrol in de sanitaire dienstverlening

Vakbeurs Facilitair

Page 2: O&F 2013

Van de hoofdredactieThuiswerk wordt wel eens de arbeidsrevolutie van de 21e eeuw genoemd. Volgens cijfers van CBS werkt ongeveer vijftig procent van de hoogopgeleiden minimaal een uur per week thuis, waarbij het gemiddelde op ruim zes uur ligt. Is deze trend nastrevenswaardig en onom-keerbaar? Daarover zijn de meningen verdeeld. In de media zijn lange tijd vooral de positieve effecten van thuiswerken belicht. Het zou efficiënt zijn en vanwege minder woon- werkverkeer bovendien ook nog goed voor het milieu. De tegenaanval lijkt echter ingezet. Yahoo’s CEO Marissa Mayer haalde onlangs het nieuws door een uitgelekte vertrouwelijke memo naar de werknemers waarin ze een ultimatum stelt: vanaf juni is thuiswerken taboe en moet iedereen weer gewoon naar kantoor komen, anders word je ontslagen. Mayer noemt het in de memo essentieel dat iedereen naar kantoor komt, zo meldt Business Insider, die de hele memo heeft gepubliceerd. “De beste beslissingen en inzichten komen uit de wandelgangen en discussies in de kantine, door mensen te ontmoeten, en door met je team te vergaderen”, schrijft Mayer. “Snelheid en kwaliteit gaan vaak verloren wanneer we vanuit huis werken.” Bij het lezen van het memorandum wordt het echter niet duidelijk waar Mayer haar uitgesproken mening op baseert. En dat is precies de factor die de discussie over thuiswerken onzuiver maakt. Er is tot nu toe weinig wetenschappelijk onderzoek verricht naar het verband tussen thuiswerken en productiviteit. De gegevens die wel voorhanden zijn komen vaak voort uit enquêtes binnen bedrijven of onder ervaringsdeskundigen op internet en niet uit wetenschappelijk onderzoek.

In 2012 gaf TNO een eerste voorzet voor een op wetenschappelijke feiten gebaseerde kijk op thuiswerken. Om de effecten van HNW inzichtelijk te maken bracht TNO experts op het terrein van HNW bijeen. Wetenschappelijke onderzoekers en ervaringsdeskundigen van TNO, CFPB, Erasmus RSM, Rabobank en IBM deelden hun kennis in een tweetal werksessies. Voorlopige conclusies: volledig thuiswerken lijkt op korte termijn gunstig voor de productiviteit, maar de productiviteit neemt ook weer af en wordt minder dan bij ‘niet thuiswerken’. Dit komt doordat de binding met het bedrijf en de mate van samenwerking met collega’s sterk verminderen. Gedeeltelijk thuiswerken geeft wel een blijvend positief effect op de productiviteit omdat de binding en samenwerking behouden blijven. Kortom, de werkelijkheid is niet zo zwart-wit als de adepten van het thuiswerken en de Marissa Mayers van deze wereld het zich voorstellen. We moeten niet onze oren laten hangen naar degenen die het luidst roepen, maar eens beginnen met op een wetenschappelijke wijze de feiten te verzamelen en met elkaar te verbinden.

Martin BosHoofdredacteur Office & Facilities

Uitgave Buzzfacts Publishers & Mediagroup B.V.Kerkenbos 10-33 6546 BB NijmegenPostbus 155, 6500 AD NijmegenTelefoon: 024 - 372 29 00Fax: 024 - 388 60 17

HoofdredactieMartin Bos

RedactieMartin Bos, Marieke van Dam, Joris Kroezen, Joris Stortelder

ProjectmanagerRalph Brinkman

Media-adviseursMark Muis, Leo Schaeffer Sales manager Mark Muis

VormgevingDries van Zuylen, Sandra Elzinga, Anouk Smeets AbonnementenserviceRalph Tijssen, telefonisch bereikbaar tussen 09.00 en 12.00 uur onder nummer 024-3722902 en per e-mail via: [email protected]

CopyrightsHet auteursrecht van dit magazine en op de daarin verschenen artikelen wordt door de uit-gever voorbehouden. Het verlenen van toestem-ming tot publicatie in dit magazine houdt in dat de auteur de uitgever, met uitsluiting van ieder ander, onherroepelijk machtigt de bij of krachtens de Auteurswet door derden verschuldigde vergo-eding voor kopiëren te innen en dat de auteur alle overige rechten overdraagt aan de uitgever. Niets uit deze uitgave mag worden overge-nomen, vermenigvuldigd of gekopieerd zonder uitdrukkelijke toestemming van de uitgever. Drukfouten en prijswijzigingen voorbehouden.

BankgegevensRabobank Rekeningnr: 1700.97.811 IBAN: NL91RABO0170097811BIC: RABONL2U ISSN: 2211-484X

InhoudsopgaveVoorwoord

CWS SedUS HAHeBo

16 22 36

en VeRdeR...

Column 5, 41

Nieuws 7, 8, 9, 14, 21, 31, 32, 35, 38, 40

Pritt 25

Vakbeurs Facilitair 10

Coffeecorner 29

Bolidt 39

office & Facilities 3.editie 1 - 2013

Page 3: O&F 2013
Page 4: O&F 2013

Column

Met de carnaval weer volop confetti gestrooid?

Het begint in een bedrijf al na een interne meeting. Veel gegevens worden uitgewisseld, er worden druk notities gemaakt, misschien enkele papiervliegtuigjes gevouwen, en dan gaat iedereen weer aan het werk. Ooit eens de proef op de som genomen om na zo´n bijeenkomst eens in die ruimte te kijken wat er allemaal aan vertrouwelijke gegevens is blijven rondslingeren? Of wat dacht u van vergeten originelen op en rond de kopieermachine. We kennen allemaal wel de situatie dat je veel haast hebt, afgeleid wordt door een voorbijlopende collega, daarna de kopietjes snel meeneemt naar de werkplek, maar het origineel vergeet mee te nemen. En daar kan van alles opstaan, nietwaar? Al eens ‘s avonds voordat u naar huis gaat gekeken in de prullenbak naast de centrale kopieermachine of rondom de werkplek van de directiesecre-taresse? En dan spreken we nu alleen maar van gegevens op papier! Wat dacht u van al die andere zogenaamde datadragers zoals cd´s, diskettes, usb-sticks enzovoorts. Allemaal handige hulpmiddelen, met soms enorme opslagcapaciteit, die vol staan met gegevens over uw verkoop, uitge-breide gegevens van uw klanten, uw prachtige PowerPoint presentaties over de toekomstvisie van uw bedrijf en uw voorbereidingen voor het aankomende jaar. Het is echt niet moeilijk om dit vakblad compleet te vullen met praktische voorbeelden, die elke minuut, elk uur, elke dag, week in week uit gewoon bij u plaatsvinden.

dus hoezo ver van uw bed? Let daarom op hoe de omgang met vertrouwelijke gegevens in uw bedrijf al dan niet geregeld wordt. Niet omdat u dat sinds kort zelfs wettelijk verplicht bent om te doen, maar gewoon uit piëteit. Zorg dat uw collega´s van hoog tot laag zich bewust worden van het interne vertrouwen, dat zij verkrijgen door de uitgebreide interne informatiestroom, en ook van de verantwoordelijkheid die eenieder daarvoor behoort te nemen.Tot slot een simpele tip: hoe korter de afstand tussen de werkplek en de datavernietiger is, hoe meer zekerheid er wordt geboden.

Hanspeter ZellerArea Sales Manager Benelux van HSM • www.hsm.eu

Misschien een wat vreemde titel voor een artikel, maar toch niet geheel onterecht. Onlangs konden we weer eens in de krant lezen hoe onvoorzichtig er wordt omgegaan met persoonsgegevens. Tijdens de Thanksgiving Day Parade in New York werd, zoals we in het verleden vaker op tv zagen, flink met confetti gestrooid. Allemaal mooi, totdat een oplettende toeschouwer op de confetti van stroken vernietigd papier keek en daarop persoonlijke gegevens aantrof. Het werd helemaal ‘fraai’ toen daarna bleek dat de confetti was aangeleverd door een politiebu-reau. Uiteraard leverde dit strooien met gegevens veel publi citeit in de krant op en haalde het zelfs het journaal. U denkt nu misschien dat dit voorval ver van uw bed gebeurde en dat het bij u allemaal wel meevalt met eventueel misbruik. Maar dan vergist u zich enorm.

In bijna elke bedrijf of organisatie wordt voor het vernietigen van vertrouwelijke gegevens als basis de daarvoor geldende DIN-norm gehanteerd. Deze norm is er al tientallen jaren en was destijds geba-seerd op de destijds enige informatiedrager, namelijk papier. Omdat er nu veel meer datadragers zijn, is de nieuwe DIN-norm 66399 geïn-troduceerd. Hier worden alle huidige informatiedragers benoemd en een advies gegeven hoe deze, afhankelijk van de grootte van vertrouwelijkheid, te vernietigen. Wilt u daar meer over weten dan kunt u o.a. informatie vinden op: www.hsm.eu/din-nl

office & Facilities 5.editie 1 - 2013

Page 5: O&F 2013
Page 6: O&F 2013

office & Facilities 7.editie 1 - 2013

Nieuws

De toekomst van de Nederlandse kantorenmarktDoor verschillende belanghebbenden uit de kantorenmarkt samen te brengen organiseerde Steel-

case Solutions onlangs een lunchdebat waarin werd gedebatteerd over de ontwikkelingen in de

Nederlandse kantorenmarkt. Het debat werd geleid door dagvoorzitter Gerben van Dijk, program-

mamanager bestaande bouw bij SBR en expert op het gebied van leegstand en herbestemming van

vastgoed.

opvallende uitsprakenTijdens het debat werden er een aantal zeer opvallende uitspraken gedaan. Zo is het volgens de belanghebbenden niet ondenkbaar dat het huidige aanbod van 50 miljoen vierkante meter kantooroppervlakte de komende jaren zal gaan afnemen met 30 tot 40 miljoen vierkante meter. De belangrijkste reden hiervoor zijn de technologische innovatie en het kort cyclisch consumeren van de mens.

Nederlandse kantoorgebouwen zullen eenvoudig moeten kunnen inspelen op de snel veranderende behoefte van de mens. Om dit te kun-nen realiseren zullen er een aantal zaken moeten veranderen. Zo zullen we afscheid gaan nemen van onze eigendommen en daarvoor in de plaats gaan betalen voor prestatie. Een voordeel van kort cyclisch consumeren op prestatie basis is dat de kwaliteit van de producten beter zal worden. Immers de producent blijft verantwoordelijk voor zijn product. De pro-ducent heeft er dus nu baat bij dat de producten eenvoudig hergebruikt kunnen worden of als grondstof kunnen dienen voor een nieuw ander product.

Een ander belangrijk punt is dat gebouwen niet meer ontwikkeld moeten worden als losse beleggingsobjecten maar als ontmoetingsplaatsen waarin de behoeften van de mens centraal staan. In deze ontmoetings-plaatsen en in de directe omgeving zal een verdere integratie ontstaan tussen werk en ons privéleven. Om te kunnen voldoen aan onze snel wisselende behoeften zullen we ook kort cyclische moeten gaan bouwen. Belangrijk is dat dit op een verantwoorde manier gaat gebeuren. We zullen grondstoffen moeten gaan gebruiken die duurzaam zijn en van een hoog-waardige kwaliteit. Hierdoor is het namelijk eenvoudiger en verantwoord om grondstoffen te gaan hergebruiken. Gebouwen zouden moeten gaan vallen onder de Nederlandse verpakkingswet.

Rol van de overheidEen derde belangrijk punt is volgens het panel de rol die de overheid zal moeten gaan spelen. Overheden en andere grondbezitters mogen alleen nog maar bouwgrond verkopen aan projectontwikkelaars en gebouwei-genaren die korte en lange termijn verplichtingen aangaan met de locatie en kantoorgebouw(en). Het uitgangspunt van deze verplichtingen moet zijn dat er geen nadelige gevolgen mogen ontstaan voor mens en milieu.

Page 7: O&F 2013

Nieuws

Ahrend splitst verkooporganisatie in Benelux en Internationaal

Office Depot doet bod op OfficeMax

Dantuma werkt samen met Samsung

OfficeExpo uitgesteld

Met het doel om verdere internationale expansie vorm te geven wordt de verkooporganisatie bij Koninklijke Ahrend NV opgesplitst in de thu-ismarkt Benelux en Internationaal. Hiertoe zijn twee nieuwe directeuren benoemd. In het kader hiervan maakt Ahrend de benoemingen bekend van Peter-Paul Hendrikx (1967) als Managing Director International en

Office Depot wil de Amerikaanse branchegenoot OfficeMax overnemen voor 1,2 miljard dollar in eigen aandelen. Er zou dan een concern ontstaan met een omzet van 18 miljard dollar. OfficeMax en Office Depot kondigen de ondertekening aan van een definitieve fusie-overeenkomst. Beide partijen omschrijven het als een fusie van gelijken. De transactie, die unaniem is goedgekeurd door de raden van bestuur van beide bedrijven, zal naar eigen zeggen een sterkere en efficiëntere global aanbieder creëren die de concurrentie in de snel veranderende office-industrie aankan.

Dantuma, leverancier op het gebied van documentautomatisering, biedt voortaan ook Samsung printers aan. Het betreft de Samsung B2B-lijn van printers & multifunctionals. “Wij zijn verheugd dat onze B2B-lijn van printers en multifunctionals, inclusief de nieuwe A3-lijn multifunctionals, in het portfolio van Dantuma is opgenomen,” vertelt Rens Evers, Country Director IT van Samsung Nederland. “De gebruiks-vriendelijkheid, prijs-kwaliteitverhouding en betrouwbaarheid van onze printoplossingen worden nu óók onderkend door een gerenommeerde

Ondanks het feit dat de doelgroep enthousiast reageerde op het initiatief OfficeExpo, die gepland stond voor 12 tot en met 14 maart 2013, heeft de organisatie besloten het evenement uit te stellen. ‘Bedrijven waren enthousiast toen wij in het voorjaar 2012 ons plan lanceerden. Men gaf aan dat er wel degelijk een behoefte bestond. Maar uiteindelijk moeten er toch stands worden verkocht’, vertelt beursorganisator Henk Fennema. Er zijn veel activiteiten ontplooid om de doelgroep te interesseren voor deelname, maar dit heeft niet tot het gewenste resultaat geleid. Volgens

Robin Goemans (1977) als Managing Director Benelux per 1 april 2013. Peter-Paul Hendrikx is tot op heden Managing Director voor Ahrend in Nederland. Robin Goemans komt over van Veenman (Xerox Company) waar hij sinds 2008 Director Sales, Operations & Service was.

partij als Dantuma. Dat is voor ons een bevestiging dat wij op de goede weg zijn.” Hofleverancier Dantuma is een bedrijf met meer dan honderd jaar ervaring, dat is uitgegroeid tot een merkonafhankelijke leverancier voor document- en afdrukbeheer. Dantuma biedt een breed levering-sprogramma en serviceconcepten. De 115 medewerkers van Dantuma ondersteunen organisaties in heel Nederland met oplossingen om documentstromen optimaal in te richten.

Klanten zullen volgens beide partijen profiteren van het verbeterde aan-bod via verschillende distributiekanalen en geografische markten. Beide bedrijven zijn samen goed voor een omzet van 18 miljard dollar. Ook de financiële slagkracht wordt verbeterd met een operationele performance op de lange termijn en aanzienlijke schaa - en synergievoordelen, menen beide partijen. Naar verwachting wordt de transactie afgerond voor het eind van dit jaar, afhankelijk van de goedkeuring van aandeelhouders van beide ondernemingen en wettelijke regels.

Fennema ligt dit voornamelijk aan de economische crisis, waardoor bed-rijven moeilijk te bewegen zijn om te investeren in nieuwe initiatieven als deze. ‘Alleen met positieve reacties kunnen we geen beurs organiseren. Er waren aanmeldingen binnen, maar te weinig om te besluiten om de organisatie door te laten gaan. We zijn er inmiddels wel van overtuigd dat het een mooi concept is. Daarom laten we het zeker niet los. Zodra een nieuwe datum bekend is, zullen we de markt uitvoerig informeren’, aldus Henk Fennema.

Page 8: O&F 2013

office & Facilities 9.editie 1 - 2013

BührmannUbbens wordt distributeur Innobind

De Franse multinational Groupe Hamelin heeft een miljoenen investering gedaan om een nieuwe ELBA opberg- en presentatiemappen fabriek te bouwen in Frankrijk. De ELBA fabriek zal de productie en distributie van het succesvolle ELBA elastomappen, presentatiemappen en verzamel-boxen assortiment in Europa verzorgen en zal ongeveer 75 nieuwe banen creëren. Momenteel worden de Europese klanten bevoorraad door de productiefaciliteiten in Wellingborough (UK). De locatie voor de nieuwe fabriek in Demouville, in de buurt van de stad Caen, is ideaal gelegen ten opzichte van Hamelin’s belangrijkste Europese afzetmarkten. Het complex bestaat uit 13.000 m2. Het omvat een productiegebouw van 8.300 m2 en een verpakkingsgebouw en warehouse van 4.000 m2 en 700 m2 aan kantoren en ondersteunende gebouwen.Bert Janssen, general manager Hamelin b.v.: “Groupe Hamelin investeert ook in deze moeilijke economische tijden in groei. We hebben ambitieuze

De Constructor Group en Qubiqa heeft op 10 januari bekend gemaakt dat ze een overeenkomst hebben gesloten waarbij de Bruynzeel-divisie van de Constructor Group - bekend als Constructor in Denemarken, Noorwegen en Zweden en als Bruynzeel Storage Systems in vele andere landen - fuseert met Qubiqa Storage Solutions - het merk Nordplan. De nieuwe organisatie zal verdergaan onder de naam Bruynzeel Storage Systems.“De fusie met Qubiqa Storage Solutions versterkt ons streven om opslagoplossingen te vervaardigen die uitblinken in kwaliteit, innovatie

BührmannUbbens gaat het nieuwe, innovatieve inbindsysteem Innobind in de Benelux distribueren. Hiertoe werd door Jeroen Prang van BührmannUbbens en Arthur Anderegg van Innobind BV op Paperworld 2013 het contract getekend. Het contact bevat niet alleen de distributie van de machine zelf, maar ook de bijbehorende papieren supplies. Innobind BV is een nieuw Nederlands bedrijf dat op de afgelopen Paperworld onder grote belangstelling haar compleet papiergebaseerde inbindsysteem presenteerde. De Innobind Office is een professioneel kantoorapparaat waarmee speciale tabs in het papier worden gestanst. Vervolgens kan op eenvoudige wijze het papier in elkaar geklikt worden tot een stevig boekwerk. In een mum van tijd heeft men een represen-tatief en volledig recyclebaar ingebonden document, waar geen nietjes, ringen of lijm aan te pas komen. Bijkomend voordeel is dat naderhand, vrij gemakkelijk, pagina’s toegevoegd of verwijderd kunnen worden.

BührmannUbbens ziet grote mogelijkheden voor Innobind als alter-natief voor de huidige inbindsystemen die gebruik maken van plastic, metaal of lijm. “Het product sluit goed aan bij onze huidige aanpak. Niet alleen omdat wij brede en diepgaande kennis hebben van papier in het breedste zin van het woord, maar ook omdat het goed past in ons duurzame assortiment”, aldus Jeroen Prang. Hiervoor hebben BührmannUbbens en Innobind samen een lijn van FSC en OFFI label gecertificeerde covers ontwikkeld. Daarmee kunnen klanten in kleur en print een eigen unieke uitstraling geven aan hun documenten. Het Innobind inbindsysteem ontving de afgelopen maanden diverse prijzen en certificaten, waaronder drie Benelux Office Awards. In de categorieën Office Equipment en SOHO Products werd Innobind tot het beste product uitgeroepen. Bovendien kreeg de No Staples campagne de stempel “Best Marketing Campaign”.

groeidoelstellingen voor de komende jaren, waarbij de Europese markten, waaronder de Benelux, centraal staan. Deze nieuwe fabriek toont het vertrouwen van Groupe Hamelin in het merk ELBA, ook in tijden waarin de archiveringsmarkt onder druk staat.”.

Modern, intelligent gebouwTijdens het bouwproces heeft Hamelin de modernste duurzame bouwstandaarden gehanteerd. De nieuwe fabriek voldoet aan strenge duurzaamheidseisen. Bianca Pouw, trade marketing manager Hamelin b.v.: “Besluiten tot deze duurzame investering is een dilemma waar veel bedrijven en organisaties mee te maken hebben: blijven we doorgaan op de oude weg of investeren we in duurzaamheid, zodat we straks een lagere milieubelasting én lagere kosten hebben? Hamelin heeft voor het laatste gekozen om haar ecologische voetafdruk te verkleinen.”

en efficiëntie en die bedrijven en mensen willen”, zegt Igor La Vos, direc - teur van Bruynzeel Storage Systems. “Met Qubiqa Storage Solutions wordt de designlijn, ontworpen door Jacob Jensen aan het portfolio van Bruynzeel toegevoegd.”“Het is altijd al onze visie geweest om veilige, efficiënte en bovenal intel-ligente opslagoplossingen te bieden. De fusie met de Bruynzeel-divisie versnelt die visie en geeft ons toegang tot de productietechnologieën, kennis en middelen die we nodig hebben om te groeien en te vernieuwen”, aldus Morten E Andersen, directeur van Qubiqa Storage Solutions.

De Bruynzeel-divisie van de Constructor Group fuseert met Qubiqa Storage Solutions -het Nordplan merk

Hamelin investeert in een duurzame ELBA opberg- en presentatiemappen fabriek

Page 9: O&F 2013

10. office & Facilities editie 1 - 2013

Vakbeurs Facilitair 2013Traditiegetrouw is het nieuwe facilitaire jaar afgetrapt tijdens de Vakbeurs Facilitair in Den Bosch.

Dit jaar waren de Brabanthallen het toneel van de vijftiende editie van hét vakevenement in de

facilitaire sector. Office & Facilities voegde zich in de bezoekersstroom om zich te laten informeren

over de laatste ontwikkelingen op het gebied van facilitair management en gebouwbeheer.

Koning Winter had het naar zijn zin tijdens de afgelopen editie van Vakbeurs Facilitair. Ondanks spekgladde wegen, hagelbuien en een striemende wind wisten toch duizenden mensen de weg te vinden naar ’s werelds grootste facilitaire beurs. De zes hallen van de Brabanthallen waren het decor van ongeveer 400 stands waarvan het aanbod elk denkbaar terrein van facilitair beheer bestreek: van afvalstoffenbeheer tot werving en selectie. Ook binnen de diverse facilitaire takken van sport was het aanbod divers. Zo waren op het gebied van kantoormeu-bilair bijvoorbeeld onder meer Ahrend Inrichten, Office Depot, Markant Nederland, Hahebo, Palmberg en Overtoom aanwezig.

BezoekersEen beurs die een zodanig gevarieerd aanbod heeft als Vakbeurs Facilitair trekt uiteraard ook een gemêleerd gezelschap bezoekers waaronder directeuren, sectorhoofden, facilitair managers, arboadvi-

seurs, securitymanagers en architecten. Opvallend was het percentage bezoekers met eindbeslissingsbevoegdheid, deze maakten bijna een derde van het totaal aantal beursgangers uit. Als vanouds was ook in 2013 de grootste groep bezoekers afkomstig uit het bedrijfsleven, maar het percentage vertegenwoordigers afkomstig uit de zorg en onderwijsinstellingen werd dit jaar weer groter. Het bezoekersaantal van ruim 18.000 lag, mogelijk door de gure weersomstandigheden, ongeveer 10 procent lager als gedurende de voorgaande twee edities. Toch kun je gerust stellen dat Vakbeurs Facilitair wederom een beurs was van de grote getallen. Volgens berekeningen van de organisatie waren de bezoekende organisaties goed voor een werknemersbestand van 3 miljoen personeelsleden en een gezamenlijke omzet van ruim 10 miljard euro. Daarmee blijft Vakbeurs Facilitair voor het bedrijfsleven dé beurs om zich te profileren naar de economische sleutelgroep van facilitair managers en andere beslissers.

Beurzen

Page 10: O&F 2013

office & Facilities 11.editie 1 - 2013

FGnoviteitenprijsOok tijdens deze editie konden bezoekers weer kennismaken met tientallen nieuwe producten en diensten. Dit jaar was er voor het eerst een Noviteitenpaviljoen ingericht waar de deelnemers aan de FGNoviteitenprijs uitleg gaven over hun vernieuwende producten. Sinds 2011 wordt deze prijs uitgereikt als stimulans voor innovaties bin-nen de facilitaire branche. Dit jaar was de prijs voor het eerst opgedeeld in zes categorieën: Mens, Werkplek, Fysieke werkomgeving, Technische werkomgeving, Veilige werkomgeving en Gebouwbeheer. Er werd voor het eerst een volstrekt open inschrijving gehanteerd, wat leidde tot een verdubbeling van het aantal inschrijvingen. De FlexWasteDispo van Metos kwam als glorieuze winnaar uit de bus. Door dit innovatieve sorteersysteem voor organisch afval wordt het aantal handelingen in de keuken fors teruggebracht. Het volume van voedselafval wordt daar-door met maar liefst tachtig procent gereduceerd. Het systeem trans-porteert de voedselresten door middel van vacuümtechniek en brengt de CO2-emissie drastisch terug. Daarmee is dit product een juweel van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Juryvoorzitter Frans Jozef van der Heijden verwoordde de meerwaarde van het sorteersysteem als volgt: “In de Rendisk Flex WasteDispo heeft de jury een milieuvrien-delijke, efficiënte en hygiënische combinatie van meer verzamelpunten (…) in één afvoersysteem aangetroffen. Door leidingen van slechts 50mm worden alle voedselresten naar een centraal opslagpunt in het gebouw getransporteerd en daar vacuüm opgeslagen voor definitieve afvoer.”

Bezoekersprofiel 2013Bezoekers: Vakbeurs Facilitair werd dit jaar door 18011 mensen bezocht. Dat is een daling ten opzichte van 2011 en 2012 toen het aantal bezoekers respectievelijk 20.549 en 20.517 bedroeg. Donderdag was, zoals gewoonlijk, de best bezochte dag met 7707 bezoekers. Het percentage mannelijke bezoekers was dit jaar opvallend hoog met 75.24% tegenover 53% in 2012.

Sector: Iets meer dan de helft van de bezoekers was afkomstig uit het bedrijfsleven (52.37%) Het aandeel overheidsfunctionarissen (10.22%), was iets kleiner vergeleken met 2012, terwijl het percentage bezoekers afkomstig uit zorgsector (11.40%) en onderwijs (8.54%) was gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Functie: Bijna een derde (32. 41%) van de bezoekers omschreef zichzelf als eindbeslisser, ten opzichte van 2012 was de groep met eindbeslis-singsbevoegdheid met 2% gestegen, 32.94% omschreef zich als medebeslisser, 25.19% als adviserend en 9.46% als mede-adviserend. Het hogere aantal eindbeslissers werd vertolkt in een groter aantal bezoekers van directieniveau (2013: 27.10%, 2012: 22.64%). Uitgesplitst in functie omschreef 23.45% zichzelf als medewerker, 17.78% als facilitair manager, 5.76 als sectorhoofd en 25.90% kruiste het hokje anders aan.

Organisatiegrootte: Het percentage vertegenwoordigers van grote bedrijven, met meer dan 250 werknemers, is geslonken ten opzichte van vorig jaar (2013: 41.41%, 2012: 47.75%). Opvallend is de stijging van het aantal vertegenwoordigers van kleine bedrijven, met minder dan 10 werknemers (2013: 22.91% 2012: 20.27%)

Interesse: Uiteraard was het aantal interessegebieden van de bezoekers divers en groot. Koplopers waren duurzaamheid/milieu (8%), inrichting (7.5%) en onderhoud (6%).

Page 11: O&F 2013

12. office & Facilities editie 1 - 2013

Beurzen

Lenny Martens-Thiesen, Marketing executive Sales Benelux, duitsland, oostenrijk en Zwitserland

over office depotOffice Depot is een totaalleverancier van kantoorbenodigdheden. Van papier tot kantoormeubilair, van archiefmaterialen tot facilitaire producten, van computersupplies tot drukwerk.

Welke producten of diensten hebben jullie gepresen-teerd op de Vakbeurs Facilitair? Wij hebben de focus gelegd op voorlichting omtrent het concept van Total Cost of Ownership (TCO). Via TCO kunnen we onze klanten

optimaal ontzorgen. Door voor de klant niet alleen de kostprijs maar ook de indirecte kosten van zijn benodigdheden in kaart te brengen, kunnen we klanten helpen om processen efficiënter in te richten en diens totaalkosten te reduceren. Uiteraard hebben we verder ook onze eigen en exclusieve merken gepresenteerd op de beurs.

Was het voor jullie een geslaagde beurs?We volgen nu de leads op en het is dus nog afwachten wat hier uitkomt. Het was wel rustiger dan andere jaren en er liepen veel andere bezoekers rond dan DMU’s.

Toon Mampaey, Commercieel directeur van BeneluxSBSeating

over Scandinavian Business SeatingScandinavian Business Seating is een toonaangevend internationaal bedrijf op het gebied van design en productie van bureaustoelen. Het bedrijf is ontstaan in 2007 uit een fusie van de bekende merken HÅG, RH en RBM. Scandinavian Business Seating ontwikkelt en produceert kwalitatieve, milieuverantwoorde ergonomische zitop-lossingen met een functioneel Scandinavisch design.

Welke producten hebben jullie gepresenteerd op de Vakbeurs Facilitair?We hebben tijdens de beurs twee baanbrekende stoelencollecties gelanceerd, namelijk HÅG SoFi en RH Mereo. De SoFi is de nieuwste telg in onze HÅG familie en is de ultieme stoel voor ‘Het Nieuwe Werken’. Aantrekkelijk, innemend, inspirerend, onze HÅG SoFi collectie heeft het allemaal! Het design varieert van ingetogen tot

expressief en past in iedere werkomgeving. Verder introduceerde RH de nieuwe RH Mereo op de beurs. De RH Mereo geeft een optimale steun in iedere zithouding, past als een maatkostuum en volgt elke zithouding waarbij een rechte rug gewaarborgd blijft. Bovendien is de RH Mereo zeer snel intuïtief in te stellen omdat de stoel voorzien is van logische en duidelijke voelbare instelknoppen.

Was het voor jullie een geslaagde beurs?“Facilitair 2013” was voor ons opnieuw een geslaagde beurs. Vakbeurs Facilitair vormt voor ons het perfecte platform om nieuwe producten te lanceren en onze klanten te ontmoeten. Door de lancering van de twee collecties was dit voor ons een vliegende start van het nieuwe jaar. Facilitair is een belangrijke beurs in deze industrie en we heb-ben dan ook bijna al onze dealers gesproken. Daarnaast hebben we een aantal geïnteresseerde prospects ontmoet. De reacties op zowel onze stand, met de natuurlijke Scandinavische uitstraling , als onze producten waren heel positief.

Hoe beoordeelden deelnemers Vakbeurs Facilitair? Office & Facilities peilde de meningen.

Jos Coopmans, Commercieel directeur nitesco

over nitescoNitesco legt zich toe op het totaalonderhoud van natuursteen en levert duurzame oplossingen die een sterke visuele impact creëren. Nitesco realiseert maatwerkprojecten voor bedrijven en particulieren, op een werkwijze die in het teken staat van techni-sche expertise en servicebesef.

Welke producten hebben jullie gepresenteerd op de Vakbeurs Facilitair? Voor ons was de Vakbeurs Facilitair een uitermate geschikt podium om onze naamsbekendheid te vergroten en ons compleet pakket van dienstverlening in natuursteenzorg bij de beursbezoekers onder de aandacht te brengen. Onze vloer- en gevelpresentatie op

de stand was illustratief voor het perfecte resultaat dat wij met onze opdrachtgevers nastreven: duurzame oplossingen die een sterke technische en visuele impact creëren.“

Was het voor jullie een geslaagde beurs?We zijn bijzonder trots op de vele complimenten die we over de stand hebben gekregen, maar uiteindelijk rekenen we ons zelf af op het aantal leads die uit de beursdeelname zijn voortgekomen. Die beoordelen wij als zeer positief en we zijn enthousiast over onze zakelijke kansen voor het komende jaar. Meer dan de helft van ons bezoek is goed voorbereid en met concrete onderhoudsplannen naar de Vakbeurs gekomen. De bezoekers waren veelal beslissings-bevoegd, ofwel nauw betrokken bij de advisering van onderhouds- en renovatiebeslissingen.

Page 12: O&F 2013

Deelnemers Vakbeurs Facilitair

Autobar hollandwww.autobar.nl

2.004

Health2Work www.health2work.nl

3.008

Ahrend Inrichtenwww.ahrend.com

3.052

Forbo Flooring www.forbo.com

3.053

Saval www.saval.nl

4.020

Hahebo, Dé Opkoper

www.hahebo.nl 3.062

Watercompany www.watercompany.nl

1.061

D&B The Facility Group www.db.nl

3.036

De Arend www.de-arend.com

1.021

Vandeputte Medical www.vdpmedical.com

1.064

Wereldwijd de kwaliteit van smaak

www.bravilor.com 3.030

Boels Verhuur www.boels.nl

4.006

Santino Black, by Van Houtum

www.santinoblack.nl 5.028

SAB Catering www.sabcatering.nl

3.037

Combico www.combico.nl

1.003

Miko Coffee www.mikocoffee.com

Office Depot www.officedepot.nl

1.104

Bruynzeel Storage Systemswww.bruynzeel-storage.nl

1.041

Durable logo.pdf 07-12-2012 16:17:17

Deister logo.pdf 07-12-2012 16:03:10

Deister logo.pdf 07-12-2012 16:05:52

Casala www.casala.com

1.092

Wewo Europe www.wewo.nl

Durable Nederland www.durable.nl

1.128

Alvero Kantoormeubelverhuur

www.alvero.nl 1.074

Deister Electronic www.deister.com

Scandinavian Business Seating Benelux

www.sbseating.com 3.035

J.J. Darboven www.darboven.nl

1.109

office & Facilities 13.editie 1 - 2013

Page 13: O&F 2013

14. office & Facilities editie 1 - 2013

Nieuws

BMA Ergonomics, producent van hoogwaardige bureaustoelen, intro-duceerde vorig jaar de AXIA® Smart Chair. Deze slimme bureaustoel registreert via sensoren de zithouding en geeft direct feedback over het zitgedrag. Zo coacht de stoel z’n gebruiker bewuster te zitten, wat bijdraagt aan minder rug- en nekklachten en aan een grotere fitheid. Met de nieuwe Axia® Smart Cloud introduceert BMA Ergonomics naar eigen zeggen nu een revolutie in de wereld van kantoormeubelen. Deze slimme internetapplicatie verzamelt razendsnel de gegevens van

Slimme bureaustoelen komen samen in de Cloud

Humanscale introduceert drie nieuwe producten op Vakbeurs Facilitair

Humanscale, de vooraanstaande leverancier van ergonomische oplossingen, heeft op Vakbeurs Facilitair Element Disc, een uitb-reiding van de fameuze Element verlichtingslijn gepresenteerd: “Element Disc genereert breed uitwaaierend, warmwit licht met slechts één schaduw”, aldus Henk Smit, Country Manager van Humanscale. “De energiebesparende aanwezigheidssensor schakelt de lichtbron automatisch aan en uit.” Element Disc maakt gebruik van de zogenaamde Thin Film LED Technology™, waardoor verblinding wordt voorkomen.

Schaalbare monitorhouderOok nieuw is M/Flex, een schaalbaar systeem voor het bevestigen van beeldschermen dat is gebaseerd op de veelvuldig onderscheiden en zeer succesvolle M2 en M8 monitorarmen. Smit: “M/Flex staat voor ultieme flexibiliteit en uitwisselbaarheid. Het product faciliteert tot zes beeldschermen op één post en zelfs tot twaalf monitoren indien gebruik wordt gemaakt van twee posten.”

Innovatieve bureaustoelBovendien heeft Humanscale de preview van de zeer innovatieve bureaustoel Diffrient World Chair getoond: “In de complexe, con-tinue veranderende en vooral flexibele werkomgeving waarin de hedendaagse kantoorwerker zich bevindt, wordt nauwelijks nog de tijd genomen om een bureaustoel goed in te stellen”, stelt Smit, “De Diffrient World Chair is een bureaustoel met veel gebruiksgemak. Eigenlijk hoeft alleen de hoogte versteld te worden. Biomechanica en de wetten van de fysica regelen de meeste andere instellingen automatisch”. De met een Red Dot: Best of the Best onderscheiden bureaustoel wordt later dit jaar leverbaar in de Benelux.

alle Axia® Smart Chairs. Facility managers en Arbo-medewerkers krijgen via een overzichtelijk dashboard direct inzicht in het gebruik van alle stoelen. Zo zorgen ze voor een optimaal gebruik van de stoelen, hebben ze exact inzicht in de bezetting van (flexibele) werkplekken en werken ze actief aan een optimale zithouding van gebruikers.

BMA Ergonomics demonstreerde de AXIA® Smart Cloud tijdens de Vakbeurs Facilitair op 16, 17 en 18 januari 2013 in Den Bosch.

Op Vakbeurs Facilitair 2013 heeft Humanscale een drietal nieuwe producten geïntroduceerd: de elegante bureaulamp Element Disc, de zeer functionele monitorhouder M/Flex en tevens is voor het eerst in Nederland de innovatieve bureaustoel Diffrient World Chair gepresenteerd.

Diffrient World Chair

Page 14: O&F 2013
Page 15: O&F 2013

16. office & Facilities editie 1 - 2013

Sanitair

CWSVoortrekkersrol in de sanitaire dienstverlening

Slapen, eten, positieve aandacht en een prettige

stoelgang: het zijn allemaal basisbehoeften die

onze dag kunnen maken of breken. Als er één

indruk is die in positieve of negatieve zin blijft

hangen na een bezoek aan een gezellig bruin

café, rommelige Franse camping, drukbezocht

congres of een prestigieus kantoor, dan is het

wel de staat van het toilet. Serviceorganisatie

CWS Nederland B.V. stelt zich ten doel de meest

innovatieve en duurzame serviceorganisatie

in de markt te zijn op het gebied van sanitaire

hygiëne en schoonloopmatten. Office & Facili-

ties vraagt aan Sales & Marketing Directeur Rob

Boele hoe CWS dat bewerkstelligt.

Voor de oorsprong van CWS moeten we met de virtuele tijd-machine 64 jaar teruggaan in de tijd en wel naar West-Duitsland. Onze oosterburen krabbelen op dat moment langzaam overeind na de tweede werel-doorlog. De puinhopen van het verleden worden geruimd en de eerste contouren van de naoorlogse democratie en het Wirtschaftswunder worden zicht-baar. Het is een tijd die gemaakt lijkt te zijn voor ondernemers die de schouders eronder wil-len zetten. Ondernemers zoals Conrad Wolfgang Schnyder. In

1954 richt hij ‘CWS Washroomservice’ op. Hij kan dan in zijn stoutste dromen nog niet bedenken dat zijn Washroomservice binnen enkele decennia zal uitgroeien tot een internationaal toonaangevende leveran-

cier van professionele sanitaire hygiëne oplossingen en textielservices, met meer dan 50.000 werknemers en vestigingen in 18 Europese landen en China.

Van eenmanszaak tot het torentje van Rutte Rob Boele is werkzaam voor de Nederlandse tak van het moederbedrijf. CWS Nederland B.V. levert onder meer handdoekautomaten, dispens-ers, luchtverfrissers, zeepschuimautomaten, toiletpapiervoorzieningen en sensorkranen. De doelgroep van CWS is divers aldus Rob Boele: “In Nederland zijn we marktleider voor de zakelijke markt. We hebben ruim 16.000 klanten, variërend van een bedrijfje met drie werknemers tot de grootst mogelijke ondernemingen en instanties. Van de 100 grootste organisaties maken er maar liefst 91 gebruik van onze dienstverlening. Dan moet je denken aan ondernemingen als ABN Amro, Tata Steel, DSM, NUON, Essent, maar ook bijvoorbeeld aan het ministerie van Algemene Zaken en de Tweede Kamer. Ook premier Rutte kan na een verwoed debat zijn handen met onze producten wassen aangezien we ook de sanitaire voorzieningen van het Torentje verzorgen.“

Hoogwaardig sanitair straalt af op je imago Waarom kiezen klanten eigenlijk voor CWS? “We onderscheiden ons in drie aspecten. We willen de kwalitatief meest hoogstaande, duurzame en innovatieve serviceorganisatie zijn in de sanitaire dienstverlening en de leverantie van schoonloopmatten. We bieden de klanten en de gebruik-ers van onze klanten een hygiënische en zeer comfortabele toiletgang

Rob Boele

De nieuwe handdoekautomaat DUO, dubbele zekerheid met minder inspanning

Page 16: O&F 2013

office & Facilities 17.editie 1 - 2013

aan waarbij de toiletbeleving optimaal is.” Boele legt uit dat het belang van hoogwaardige sanitaire voorzieningen niet valt te onderschatten: “Iedereen kent wel de situatie dat je ergens de toiletruimte betreedt en het liefst direct weer wil omdraaien. Andersom geldt ook dat een toilet dat er keurig uitziet en waar je gebruik maakt van sanitair van hoge kwaliteit positief afstraalt op het imago van een organisatie.”

Hoogstaande service CWS gaat prat op een hoogstaande dienstverlening. “Wij nemen de zorg voor de hele toiletruimte uit handen van de klant”, verduidelijkt Rob Boele. “Wij geven een op maat gesneden advies over de te plaatsen apparatuur en zorgen voor montage en demontage van voorzieningen. We komen volgens een vast schema bij de klant langs om rollen, toilet-papier, zeep en dameshygiëneboxen te wisselen en luchtverfrissers te voorzien van nieuwe vloeistof. Daarnaast hebben we een gratis 24-uurs service via welke klanten telefonisch of per mail melding kunnen maken van storingen of andere problemen. Onze technische hulpdienst is dan binnen een dag ter plaatse om de problemen te verhelpen. Uiteraard

instrueren we het personeel over het gebruik van de apparatuur. Sinds kort wordt aan de binnenkant van de klep van iedere hand-doekautomaat een QR code geplaatst die kan worden geactiveerd door een smartphone. Na activatie van de code wordt automatisch een instructiefilmpje opgestart waar in slow motion wordt getoond hoe de handdoekrol dient te worden verwisseld. Daar hebben schoonmaak-bedrijven veel baat bij, zeker in de vakantieperiode als er vaak wordt gewerkt met tijdelijke krachten. Die hoeven niet meer persoonlijk worden geïnstrueerd wat tijd en geld scheelt.”

duurzaam biologisch katoen Duurzaamheid staat hoog in het vaandel van CWS volgens Boele. “We zijn de eerste in Nederland die handdoekrollen leveren die bestaan uit 100% bio-katoen. Katoen is vergeleken bij papier een aantoonbaar betere handdoekvoorziening op het gebied van comfort en duurzaam-heid, terwijl het in vergelijking met luchtdrogers veel hygiënischer is. Het nadeel van katoen in de milieuketen ligt in de teeltwijze van katoen. Door met organisch geteeld bio-katoen te gaan werken wordt

Rob Boele reikt cheque uit aan Simavi

Page 17: O&F 2013

18. office & Facilities editie 1 - 2013

Sanitair

er aanzienlijk minder milieuschade aangericht, wat vervolgens ook te zien is op de handdoekrol waarin een groene draad is ingeweven waarop 100% bio-katoen staat. Hierdoor zien gebruikers direct dat de organisatie die hier gebruik van maakt een bewuste keuze gemaakt heeft voor duurzaamheid.“

Voortrekkersrol Innovatie is een andere pijler van CWS: “In ons werkveld hebben we altijd voorop gelopen op het gebied van innovatie en trendy design. Een mooi voorbeeld is de retractable handdoekautomaat die wij als eerste hebben geïntroduceerd. Het vuile gedeelte van een handdoek wordt hierbij na gebruik automatisch tot aan het laatste stuk handdoekrol in de machine teruggetrokken. Een recente innovatie is de introductie van onze duo-handdoekautomaat. De duo-handdoekautomaat is een geschakelde automaat. Dat betekent dat als een automaat leeg is, het vuile gedeelte automatisch in de machine wordt getrokken en het tweede gedeelte van de automaat geactiveerd wordt, zodat je altijd een handdoek ter beschikking hebt. Dit zijn sanitaire voorzieningen die nu

volledig zijn ingeburgerd. Die vanzelfsprekendheid van innovatie is de kracht van CWS.”

digitale (r)evolutie “CWS is verder volop bezig om de sanitaire dienstverlening het digitale tijdperk in te katapulteren”, aldus Boele. “Denk bijvoorbeeld aan onze vooruitstrevende Paradise Dry NT Screen. Deze automaat is wereldwijd de eerste handdoekautomaat met geïntegreerd beeldscherm. Ook rusten we onze handdoekautomaten uit met een intelligente sensor. De sensor geeft via een gateway aan de klant door welke automaten leeg of bijna leeg zijn, of er een storing is en wat er op welk moment wordt verbruikt. Die informatie kunnen facilitymanagers of schoonmaakbedri-jven gebruiken om hun mensen effectief aan te sturen en veel beter met hun resources om te gaan. Met minder mensen kun je zo een betere dienstverlening bereiken naar je klanten toe.”

e- experience De vernieuwingsdrift van CWS uit zich volgens Rob Boele niet alleen in een nieuwe generatie producten maar ook in de digitalisering van de dienstverlening. “Sinds 1 januari zijn we overgestapt op digitale facturering wat een enorme impact heeft op het papierverbruik van onze klanten en van onszelf. Onlangs hebben we ook onze online MKB desk gelanceerd (www.cws-mkbdesk.nl). Op deze site richten we ons specifiek op de behoeften van het midden- en kleinbedrijf. Behalve gerichte informatievoorziening bieden we onze klanten bijvoorbeeld gunstige partnerdeals aan zoals acht tot tien cent korting op een liter benzine bij alle BP stations in Nederland.” De grootste digitale stap van CWS volgt in de tweede helft van dit jaar als het online Customer Portal wordt geïntroduceerd. De klant heeft vanaf dan 24/7 inzage in de staat van aanwezige sanitaire voorzieningen, het serviceschema en de facturering. Tevens kan de klant wijzigingen in contracten verwerken, eventuele opmerkingen plaatsen, storingen aangeven en zien welke acties er zijn ondernomen na meldingen van hun kant. Boele: “Ons Customer Portal is een uitstekend instrument om onze klanten secuur te informeren en onze dienstverlening op maat te snijden.”

non touch experience Een ander paradepaardje van CWS is hygiëne. Boele: “Een toiletruimte kan een broedplaats voor de verspreiding van ziektekiemen en bacte-riën zijn. We streven er naar om een volledige non touch toiletgang te kunnen bieden, zodat bacteriën geen kans krijgen zich te verspreiden via bijvoorbeeld spoelknoppen en deurklinken. Momenteel biedt CWS onder meer non touch zeepautomaten, sensorkranen en handdoeka-utomaten aan. Eind dit jaar voltooien we de hygiënische non touch cirkel met de introductie van hygiënische deurkrukken.”

ontwikkelingsprojecten In de westerse wereld vinden we hygiënische omstandigheden vanzelf-sprekend, maar voor een groot deel van de mensheid is een gezonde leefomgeving nog een verre droom. Maar liefst 2.5 miljard mensen hebben nog steeds geen toegang tot de meest basale sanitaire voor-

Page 18: O&F 2013

office & Facilities 19.editie 1 - 2013

zieningen. Miljoenen mensen, met name kinderen, ouden van dagen en zwangere vrouwen, overlijden jaarlijks aan de gevolgen van ziekten die samenhangen met gebrekkig sanitair. Sinds 2009 werkt CWS zeer nauw samen met Simavi, een internationale gezondheidsorganisatie die vindt dat iedereen recht heeft op een goede gezondheid. Simavi helpt om drinkwatervoorzieningen en sanitaire basisvoorzieningen aan te leggen zodat de hygiëne wordt verbeterd. “Wij adopteren ieder jaar samen met Simavi een project. We staan op het punt die samenwerking met drie jaar te verlengen. Het laatste project dat we hebben gesteund is in Bangladesh. Er komen geen westerse bedrijven aan te pas die voorzieningen uit de grond stampen, maar alles wordt aangelegd en onderhouden met behulp van de lokale bevolking. Het enige wat Simavi doet is de projecten financieren en uitleg geven over het onderhoud.

Wij zorgen in de Westerse wereld voor de optimalisatie van sanitaire voorzieningen en van toiletgang en zij doen dat in de Derde Wereld en die twee specialiteiten passen heel goed bij elkaar”, vertelt de bevlogen Rob Boele.

CWS is graag je partner Op het einde van het gesprek vat Rob Boele de kracht van CWS nog eens kort samen: “Sanitaire voorzieningen maken ongeveer een half procent van de totale huisvestingskosten van een organisatie uit. De vraag daar-bij is of je de keuze maakt om te kiezen voor innovatie, duurzaamheid en hygiëne of dat je de sanitaire voorzieningen tot sluitpost van je begroting maakt. Wil je dat eerste dan is CWS graag je partner.”

Impressie CWS e-Xperience

Page 19: O&F 2013

RubriekRubriek

Page 20: O&F 2013

office & Facilities 21.editie 1 - 2013

Nieuws

MVO bij Autobar Holland gaat verder dan duurzame koffie’De aandacht voor maatschappelijk verantwoord

ondernemen groeit onverminderd door. Zowel

in het MKB als bij grote bedrijven wordt MVO

steeds meer geïntegreerd in de bedrijfsvoer-

ing. Autobar Holland constateert een stijgende

vraag naar duurzame koffie en thee voor op het

werk.

Vandaag de dag vinden werknemers het bijna vanzelfsprekend dat er wordt gekozen voor een duurzame koffievoorziening op het werk. Tegelijkertijd stimuleert de overheid duurzaam ondernemen in het bedrijfsleven. Steeds meer bedrijven en instellingen vragen dan ook om duurzame koffie en andere producten voorzien van keurmerken als Fairtrade, UTZ en BIO.

duurzame productenStandaard wordt bij Autobar Holland al meer dan 60% van alle koffie duurzaam ingekocht. Daarnaast heeft Autobar Holland onder eigen merk een assortiment volledig gecertificeerde koffie en andere producten. De doelstelling is dat in 2015 minimaal 75% van alle koffie duurzaam wordt geproduceerd in de eigen koffiebranderij van Autobar Holland: ICS.

duurzame automatenDe koffieautomaten zijn inmiddels uitgerust met een slimme temper-atuurregeling, LED verlichting en zuinige energie spaarstanden. Verder maakt Autobar Holland alleen nog maar gebruik van milieuvriendelijk verpakkingsmateriaal en wordt al meer dan 90% van het retourmateri-aal, zoals automaten en koelunits, hergebruikt.

In de visie van Autobar Holland gaat maatschappelijk verantwoord ondernemen verder dan energiebesparing en het leveren van duurzame producten. Als partner van MVO Nederland zet Autobar Holland voort-durend nieuwe stappen en heeft het bedrijf duurzaam ondernemen verankerd in alle bedrijfsprocessen. Van inkoop en productie tot per-soneelsbeleid en marketing. Denk bijvoorbeeld aan het bevorderen van MVO bij klanten, waarbij Autobar Holland haar kennis ter beschikking stelt om dit te realiseren.

Page 21: O&F 2013

22. office & Facilities editie 1 - 2013

Interieur

Sedus geeft de kantooromgeving een nieuwe dimensie

Als je aan een willekeurige werknemer vraagt

waar hij graag verblijft dan zullen weinigen de

eigen werkplek noemen. Over het algemeen

heeft een kantoor eenmaal een vrij koele,

onpersoonlijke uitstraling. Bernhard Kallup,

CEO van Sedus Stoll BV, bespreekt hoe Sedus de

wat kille kantooromgeving een warme impuls

geeft door de implementatie van een integraal

inrichtingsconcept: Place 2.5.

Sedus is al generaties lang een begrip in kantoormeubelland. Lange tijd is de Duitse onderneming vooral gespecialiseerd geweest in het aanbod van hoogwaardige bureaustoelen. In 2002 volgt een ommezwaai als Sedus fuseert met kantoormeubelenfabrikant Gesika Büromöbelwerk. Vanaf dat moment richt Sedus zich op vrijwel elk facet van kantoorin-richting. Bernhard Kallup maakt duidelijk dat die koerswijziging grote gevolgen heeft gehad. “Voor ons was de vraag: waar willen we heen, wat wordt de meerwaarde van het vernieuwde Sedus? In samenwer-king met talrijke wetenschappers en specialisten zoals trendwatchers, neurologen, sociologen, ergonomen en zelf specialisten op het gebied van slaappatronen hebben we uitgebreid onderzoek gedaan naar de voorwaarden waar een ideale kantooromgeving aan moet voldoen. Een belangrijke conclusie die we hebben getrokken is dat niet de producten in het middelpunt van de aandacht moeten staan, maar dat de behoef-ten van de kantoorwerkers onze leidraad is voor de ontwikkeling van de kantooromgeving van de 21e eeuw.”

Places Sedus heeft het sociologische principe van ‘Places’, ofwel de plekken waar ons leven zich afspeelt, als uitgangspunt genomen voor de ontwikkeling van nieuwe kantoorconcepten. Wat houden deze ‘Places’ nu eigenlijk in? Kallup: “De ‘First Place’ is onze eigen woonomgeving. Van oudsher is dit de plek waar we ons terugtrekken uit de beslom-meringen van het werk. Door flexibeler werkpatronen en de digitale revolutie, waardoor we in principe 24/7 bereikbaar zijn, is de scheiding tussen thuis en kantoor de laatste jaren echter diffuser geworden. De ‘Second Place’ is onze werkplek. Traditioneel wordt de inrichting van onze werkomgeving vooral bepaald door functionaliteit en spelen onze emotionele behoeftes daarbij nauwelijks een rol. ‘Third Places’ zoeken we daarentegen op om onze accu op te laden. Denk aan sfeervolle loungebars, zinnenprikkelende musea, weldadig groene parken of ont-spannende thermen. Dit zijn de plekken die onze zintuigen en daarmee onze verbeeldingskracht stimuleren.“

Place 2.5Sedus breekt volgens Kallup met het traditionele idee van een strikte scheiding tussen een zakelijke werkomgeving en stimulerende vrije-tijdsplekken. ”Mensen krijgen hun beste ideeën op plekken waar ze zich prettig voelen. Helaas rekent volgens wetenschappelijk onderzoek slechts 7 procent van de mensen de eigen werkplek tot een ruimte waar ze zich ten volle kunnen ontplooien. Bij Sedus zien we het als een uitdaging om het kantoor te transformeren tot een plek waar mensen zich thuis voelen. We introduceren daarom de zintuigelijke stimulansen van Third Places in de kantoorwereld van de Second Place. Dit integrale inrichtingsconcept noemen wij Place 2.5, ofwel: de nieuwe emotionele cultuur van het kantoor. Het mes snijdt hierbij aan twee Bernhard Kallup, CEO van Sedus Stoll BV

Page 22: O&F 2013

office & Facilities 23.editie 1 - 2013

kanten. Uit onderzoek van het Fraunhofer-Institut für Arbeitswirtschaft und Organisation (IAO) in Stuttgart blijkt dat de productiviteit van werknemers met 36 procent kan toenemen als werknemers zich gestimuleerd voelen door een prettige werkomgeving.”

Viswall, sopha en territoryHoe ziet Place 2.5 er uit? Bernhard Kallup: “Het is een plek waar ken-niswerkers zeer productief en met veel plezier werken. Voorop staat dat we onze producten altijd ontwikkelen vanuit de behoeften die onze klanten aangeven. Uiteraard hangt dit samen met intelligente functionaliteit, efficiënt oppervlaktegebruik en geoptimaliseerde werk-processen. Maar zoals gezegd is dat niet voldoende: onze comfortabele sofa’s, modulaire zitmeubelen en multifunctionele scheidingswanden zorgen ervoor dat er een aangename, afwisselende en stimulerende werkomgeving wordt geschapen waar werknemers zich als een vis in het water voelen. Een mooi voorbeeld is de Sedus viswall waarmee je in een handomdraai een ruimte geheel of gedeeltelijk kunt afschermen zodat deze multifunctioneel kan worden benut. Dankzij de draaibaar-heid van de gestoffeerde vleugels kunnen de viswalls geheel naar wens transparant, open of als volledige afscherming worden gebruikt. Door de puntig toelopende uiteinden van de bodemplaten kunnen de modu-les in een rij worden opgesteld, maar ook in verschillende richtingen wijzend en verspringend worden geplaatst. Een ander voorbeeld is de Sedus sopha, ons stijlvolle en comfortabele gestoffeerde meubel-systeem. De sopha is modulair opgebouwd en kan worden ingezet als fauteuil, bank of als een ruimtevormend element dat aanzet tot interactie buiten de persoonlijke werkplek. Een derde voorbeeld is het modulaire ‘territory’ opbergsysteem dat we in maart 2013 introduceren. De ‘territory’ functioneert als storagesysteem, maar ook als scheidings-wand en kan bijvoorbeeld worden gecombineerd met verlichting en akoestische oplossingen. Het is een toepassing zoals je die van Sedus mag verwachten: stijlvol, verbazingwekkend eenvoudig en met enorm veel toepassingsmogelijkheden.”

Swing upEen ander speerpunt van Sedus is innovatie op het gebied van ergonomie. Urenlang stilzitten in een verkeerde houding is immers de belangrijkste aanjager van volksziekte nummer 1: rugpijn. Sedus helpt de bewegings-armoede te bestrijden door de realisatie van een intelligente indeling van het kantooroppervlak. Hierdoor worden veel bezochte locaties

zoveel mogelijk gespreid, zodat werknemers automatisch in beweging komen. Een ander belangrijk wapen in de strijd tegen rug- en nekklachten is de ontwikkeling van ergonomisch verantwoord meubilair; een tak van sport waarin Sedus voorop loopt. Afgelopen oktober presenteerde Sedus tijdens Orgatec de nieuwste loot aan de ergonomische tak: de ‘swing up’, een bureaustoel die in mei 2013 op de markt wordt gebracht. “De ‘swing up’ is echt een grote stap voorwaarts”, stelt de enthousiaste Bernhard Kallup. We hebben deze innovatieve bureaustoel ontworpen in samenwerking met de Technische Universiteit van München. Het is een bureaustoel met ongekende bewegingsopties die op een natuur-lijke wijze het bewegingsgedrag van de gebruiker bevorderen. Door de unieke similar-swing-mechaniek krijgt de zittingschaal een zijwaartse flexibiliteit, zodat het bekken ook opzij kan hellen. De nieuwe zitting-kinematica verleent het lichaam alle bewegingsvrijheid en benut tevens

het natuurlijke lichaams-gevoel om zichzelf te stabiliseren. Je zit hierdoor ontspannen in een volstrekt natuurlijke houding. Dat is de basis voor een gezond lichaam dat een creatieve geest ondersteunt. Deze synergie tussen ontspan-ning en inspanning is wat de producten van Sedus zo uniek maakt.”

territory

swing up

Sedus Stoll concern Jaarcijfers 2011Omzet in EUR: 159,2 milj.Exportaandeel: 39,2%Medewerkers: 876Dochtermaatschappijen: Acht Europese dochtermaatschapjienDirecte export: Wereldwijd in meer dan 50 landenProducten: Bureauzitmeubilair, conferentie- en seminarmeubilair, projectmeubilair voor ontvangstruimten, kantines, pauzeruimten, grote ruimten

Page 23: O&F 2013
Page 24: O&F 2013

office & Facilities 25.editie 1 - 2013

Facilities

De duurzaamheidsstrategie van Henkel en PrittMeer bereiken met minder

‘Excellence is our passion’, is het credo van

Henkel. Het bedrijf is sinds de oprichting in 1876

uitgegroeid tot een wereldwijd opererende

onderneming met aansprekende merken als

Pritt, Persil en Schwarzkopf. Eén van de terreinen

waarop Henkel excelleert is duurzaamheid. De

multinational wordt overladen met prijzen en

certificaten en staat bekend als een voorbeeld

op het gebied van duurzaam ondernemen.

Wat is de duurzaamheidsfilosofie van Henkel?

En hoe uit zich dat concreet in de producten die

het merk Pritt in de markt zet? Office & Facilities

bespreekt het met Lodi Kuin, Brand Manager

Benelux van Pritt.

September 2012: Voor het zesde opeenvolgende jaar wordt Henkel uitgeroepen tot leider in zijn sector in de Dow Jones Sustainability Index (DJSI World) en Dow Jones Sustainability Index Europe (DJSI Europe), twee toonaangevende indexen voor duurzaamheid. De rangschikking is gebaseerd op een grondige analyse van de economische, ecologische en sociale prestaties van het bedrijf, waarbij wordt gekeken naar indi-catoren zoals corporate governance, risicobeheer, branding, efficiënte omgang met grondstoffen, normen voor de toeleveringsketens en arbe-idspraktijken. Een half jaar daarvoor, in maart 2012, schaart Henkel zich voor het vijfde jaar op rij in de lijst van World‘s Most Ethical Companies van het Etisphere Institute en tijdens het laatste World Economic Forum in het Zwitserse Davos behaalt Henkel de zeventiende plaats in de lijst van 100 meest duurzame ondernemingen ter wereld. Waarom wordt de duurzaamheidsstrategie van Henkel zo hoog gewaardeerd? Lodi Kuin zet de feiten voor ons op een rijtje.

Groen is doenHenkel streeft volgens Lodi Kuin al tientallen jaren naar een goede balans tussen economisch succes, bescherming van het milieu en maatschappelijke verantwoordelijkheid. “We moeten het met zijn allen doen met deze aarde, dus we moeten er zuinig op zijn. In 1991heeft Henkel dan ook als een van de eerste bedrijven het Business Charter for Sustainable Development ondertekent. We hebben in de loop van de jaren een wereldwijde reputatie op het gebied van duurzame bedrijfs-voering opgebouwd. Dat zegt veel over onze innovatiedrang en ons gevoel van verantwoordelijkheid voor een wereld waarvan ook onze kinderen en kleinkinderen nog moeten kunnen genieten. Belangrijk is dat het besef van duurzaam handelen aanwezig is in elke geleding van ons bedrijf: van de directie tot de werkvloer. Bij ons heerst het principe: groen is doen.”

Page 25: O&F 2013

26. office & Facilities editie 1 - 2013

Facilities

duurzaamheid bij HenkelWat wordt er bij Henkel onder duurzaamheid verstaan? Lodi Kuin: “Voor ons betekent duurzaamheid dat ieder mens recht heeft op een goed leven zonder dat we de hulpbronnen van de planeet uitputten. Op dit moment verbruiken we wereldwijd meer grondstoffen dan de aarde kan dragen. De groeiende wereldbevolking en veranderende consumptiepatronen zullen de druk op de hulpbronnen alleen maar doen toenemen. De grote uitdaging voor de komende generaties is hoe we deze enorme opgave omzetten in een positieve impuls. Bij Henkel en Pritt vertalen we dat als: ‘meer bereiken met minder’. Onze duurzaamheidsstrategie houdt in dat we onze klanten, consumenten, gemeenschappen en ons bedrijf meer waarde willen bezorgen – tegen een verminderde ecologische voetafdruk. Innovatief en slim denken zijn van essentieel belang bij het volgen van deze strategie.”

duurzaamheid bij Pritt Tot zover de algemene duurzaamheidsstrategie van Henkel. Nu over naar het onderdeel van de onderneming dat we in de kantorenwereld misschien wel het beste kennen door het dagelijkse plakken, lijmen en corrigeren: Pritt. Kan Lodi Kuin concrete voorbeelden noemen van duurzame producten die door Pritt in de markt zijn gezet? “Natuurlijk. Iedereen kent wel onze Pritt Stick, al tientallen jaren lang dé manier om je papier, karton en foto’s vast te lijmen. Juist door het verduurzamen van zo’n alledaags product kun je een groot verschil maken. En dat is precies wat we hebben gedaan. Al in 1991 zijn we begonnen met onderzoek naar duurzame alternatieven voor de traditionele Pritt Stick. Vervolgens hebben we lijmstiften op basis van gemodificeerd zetmeel ontwikkeld. Zetmeel is een duurzame grondstof, heeft uitstekende klee-feigenschappen en heeft als economisch voordeel dat we het bij een veel groter aantal leveranciers kunnen betrekken. Uiteindelijk hebben we in 2000 de op aardolie gebaseerde producten geheel vervangen en zijn we sindsdien wereldwijd de enige producent die lijmstoffen op basis van zetmeel produceert.” Lodi Kuin vertelt enthousiast over de nieuwste telg van de Pritt stick: “De nieuwste uitgave van de Pritt Orginal is niet alleen tot drie keer sterker dan andere sticks, maar bevat met 86 procent ook het hoogste aandeel van duurzame ingrediënten in de actieve lijm massa. Zo kun je gerust het label ‘meest efficiënt en meest duurzaam’ op de Pritt Original plakken.”

Smart by natureHet sticky gehalte van Pritt reikt verder dan de Pritt Original. Hoe duurzaam zijn de andere producten die jullie op de markt brengen? “We willen absoluut een voortrekkersrol spelen en dat zie je terug in ons assortiment. De navulbare rollers van Pritt bevatten bijvoorbeeld 65 procent minder plastic dan vergelijk-bare rollers van andere producenten.

Onze populaire Pritt Refill Correctie Roller is verbeterd en wordt nu grotendeels gemaakt van gerecycled plastic. Daarnaast heeft de roller een verbeterde correctieband van premium kwaliteit die perfect afdekt en is deze nog gebruiksvriendelijker dankzij het nieuwe ergonomische design. Kortom: de Pritt Refill Correctie Roller is een mooi voorbeeld van ons principe Smart by Nature.”

Biomaterial Award Kuin vervolgt: “De Pritt ECOmfort Correctie Roller is een ander ecologisch paradepaardje van ons. De ECOmfort is voor 89 procent gebaseerd op natuurlijke grondstoffen en oplosmiddelvrij. Bij een productie van een miljoen ECOmfort rollers zal er ruim 21.000 liter aardolie worden bespaard en zal de uitstoot van broeikasgas zodanig verminderen dat het gelijk staat aan de aanplant van meer dan duizend bomen! We zijn er trots op dat de ECOmfort vanwege het duurzame karakter is bekroond met de Biomaterial Award.”

Werken aan een duurzame toekomstDe duurzaamheidsstrategie van Henkel en Pritt is er allereerst op gericht om de eigen producten en het productieprocessen ‘groen’ te maken. Maar daar stopt de betrokkenheid niet volgens Lodi Kuin: “We willen ook onze leveranciers en het gebruik van onze producten door klanten en consumenten meenemen in ons duurzaamheidsbeleid. Eén van de manieren waarop we dat doen is door middel van het ontwikkelen van producten die productieprocessen aanzienlijk efficiënter maken dan het geval is bij conventionele oplossingen. Onze oplossingen ontstaan uit een samenspel tussen Henkel, klanten, fabrikanten van apparatuur en grondstoffenleveranciers. Zo werken we samen aan een duurzame toekomst.“

Page 26: O&F 2013
Page 27: O&F 2013
Page 28: O&F 2013

office & Facilities 29.editie 1 - 2013

Coffeecorner

Nestlé Professional presenteert NESCAFÉ Milano Lounge

NESCAFÉ Milano Lounge biedt koffieliefhebbers

de keuze uit honderden koffievariaties. Via het

innovatieve touchscreen kunnen koffiedrink-

ers zelf eenvoudig hun favoriete kop koffie

samenstellen. NESCAFÉ Milano Lounge is een

revolutionair koffieconcept voor liefhebbers die

een premium kwaliteit koffie willen serveren

met het grootste gemak en het minste onder-

houd. Dit innovatieve concept is vanaf maart

beschikbaar.

Totaal koffieconcept In 2011 lanceerde Nestlé Professional het succesvolle NESCAFÉ Milano concept gericht op horecalocaties. Dit jaar breidt Nestlé Professional het concept uit met NESCAFÉ Milano Lounge. NESCAFÉ Milano Lounge biedt veeleisende koffieliefhebbers een keuze uit alle mogelijke koffievariaties, gemaakt van een uitzonderlijke kwaliteit ingrediënten. De automaat biedt koffiedrinkers de mogelijkheid om geheel naar wens zelf een kop koffie samen te stellen. Wilt u een beetje meer melk in een cappuccino? Zo gevraagd, zo gedaan.

eenvoudig en snel onderhoudDoordat de koffie direct in de kop bereid wordt, is het onderhoud van de machine zeer snel en eenvoudig. De binnenkant van de machine blijft droog, dus langdurig dagelijks onderhoud is niet nodig. Even afnemen met een doekje en doorspoelen is voldoende om ervoor te zorgen dat de machine perfect blijft werken en excellente koffie serveert.

Innovatief designDaarnaast biedt het touchscreen vele branding mogelijkheden voor bed-rijven, zoals het tonen van promoties of video’s. Via een draadloze verbind-ing is op afstand informatie te verkrijgen over de verkochte dranken en de voorkeur van gebruikers. Het ingebouwde analyse-systeem zorgt er ook voor dat u op afstand kunt controleren of de machine startklaar is en goed is gevuld met ingrediënten, zodat de NESCAFÉ Milano Lounge altijd optimaal presteert.

Voor wie? - Zorginstellingen- Ondernemers- Horeca- Hotels

de voordelen van neSCAFÉ Milano Lounge: - Kwalitatief hoogwaardige ingrediënten (koffie, melk en chocolade) - Ruime keuze uit alle mogelijke koffievariaties - Eenvoudige self-service machine - Door het touchscreen makkelijk te bedienen - Zeer eenvoudig schoon te houden - Eindeloze promotiemogelijkheden op het touchscreen - Eenvoudig en op afstand verkrijgbare managementinformatie

Page 29: O&F 2013
Page 30: O&F 2013

office & Facilities 31.editie 1 - 2013

Nieuws

Philips en Ecophon presenteren het kantoor van de toekomst met een lichtgevend, akoestisch plafond

Philips en Saint-Gobain Ecophon kondigen de introductie in 2013 aan van de Soundlight Comfort

Ceiling-innovatie voor kantoren. Dit innovatieve akoestische plafond met ingesloten LED-verlichting

houdt het geluid en de verlichting van kantoortuinen op een optimaal niveau voor het comfort van

de medewerkers.

Dit is de tweede innovatie in de samenwerking tussen Philips, de wereld-wijde marktleider in verlichting, en Ecophon, een wereldwijd actieve leverancier van akoestisch systemen voor het scheppen van gezonde binnenomgevingen. Philips en Ecophon hebben eerder al de Soundlight Comfort Unit geïntroduceerd, een vrijhangend akoestisch plafondpaneel met ingesloten LED-verlichting. Indien ingeschakeld, verschijnt het Soundlight Comfort Ceiling als een gelijkmatig verlicht oppervlak van licht dat het hele plafond omvat of uit eilanden van licht bestaat; dit voorkomt een rommelig plafond en wekt de indruk van een grotere ruimte en een rustige sfeer. De regelbaarheid en kwaliteit van de LED-verlichting in de Soundlight Comfort Ceiling schept een comfortabele visuele sfeer met minder verblinding, en dat leidt tot minder vermoeidheid aan het einde van de werkdag. De state-of-the-art LED-technologie die wordt gebruikt in de plafondin-novatie overtreft de conventionele verlichting en biedt superieure energiebesparingen. De oplossing omvat tevens sensors en instelbare regelsystemen die de verlichtingsniveaus wijzigen afhankelijk van de daglichttoetreding en de aanwezigheid van mensen in het kantoor. Dit helpt tevens het energieverbruik te verminderen en de energiekosten te verlagen. “Het verbeteren van de levens van mensen is de kern van onze missie bij Philips, en onderzoek heeft aangetoond dat goede verlichting en minder lawaai direct bijdragen aan het welzijn van medewerkers”, zegt Menno Kleingeld, Vicepresident en Algemeen Directeur Kantoorverlichting EMEA. “De samenwerking met Ecophon stelt ons in staat onze respectievelijke ervaringen op deze gebieden te bundelen, wat resulteert in indrukwek-kende en zinvolle innovatie voor kantoren.” De Soundlight Comfort Ceiling levert de geluidsabsorptie die nodig is voor het verzekeren van spraakverstaanbaarheid over korte afstanden, en reduceert tegelijk de totale afstand waarover het geluid zich voortplant. Dit is een belangrijk voordeel aangezien meer dan 50% van het kantoor-werk nog altijd betrekking heeft op taken die individuele aandacht en concentratie vereisen.

“Ecophon verbetert voortdurend de toegevoegde waarde van haar oplossingen voor het scheppen van een gezonde werkomgeving in kan-toren die betere communicatie en een beter concentratie mogelijk maakt’’, zegt Gert-Jan van Doormalen, President en Algemeen Directeur van de Ecophon Group. “In installaties met traditionele modulaire systeempla-fonds bestaan akoestiek en verlichting naast elkaar als twee verschillende systemen. Akoestische prestaties in combinatie met LED-verlichting is uniek en biedt nieuwe mogelijkheden voor architecten en vormgevers, maar bovenal komt het tegemoet aan de behoeften van mensen die moeten werken in een steeds veeleisender kantooromgeving.” De lay-out en het formaat van de beschikbare kantoorruimte is aan verandering onderhevig, aangezien ondernemingen hun kantoorruimten opnieuw inrichten om moderne werkstijlen te laten weerspiegelen en ook de vastgoedkosten te verlagen. Het hedendaagse personeel is steeds mobieler en ondernemingen passen zich hierop aan met flexibele kan-toortuinconfiguraties in kleinere ruimten. Kantoren kunnen dus drukke en rumoerige werkplekken zijn. Onderzoeken tonen aan dat storend rumoer afkomstig van besprekingen en telefoongesprekken volgens de medewerkers de belangrijkste omgevingsstoring was die hun concen-tratie op de werkplek beïnvloedde.

Page 31: O&F 2013

32. office & Facilities editie 1 - 2013

Nieuws

Een hot topic op kantoor. Hoe smaakt de koffie? Thuis een mooi appa-raatje staan waarbij de aroma van verse bonen je tegemoet komt, maar op kantoor mag het geen naam hebben. Probleem is: het mag niet te veel tijd kosten en te veel rompslomp zijn. Er moet immers gewerkt worden, maar moet de koffie dan zo smaken? Koffiebranderij Peeze heeft hier een oplossing voor bedacht. Met het Peeze Officeconcept wordt de facilitair manager volledig ontzorgt. Plaatsing van de machine, onderhoud en service worden voor een vast bedrag per maand uit handen genomen. En al vanaf €0,21 per kop kunnen alle medewerk-ers en klanten genieten van een heerlijke versgemalen bonenkoffie. De saaie hoek wordt meteen opgefleurd door het frisse design van de koffiemachine. Tijdens de Testweken krijgen alle collega’s een week lang de mogelijkheid om de koffie zelf te beoordelen. Aanmelden kan via: www.peeze.nl/peeze-proefactie-op-het-werk

Peeze koffie introduceert nieuw Officeconcept

Platform Duurzame Huisvesting lanceert Greenlease MenukaartHet Platform Duurzame Huisvesting heeft samen met Vastgoed-management Nederland en Jones Lang LaSalle de Greenlease Menukaart gelanceerd. De menukaart is een online tool om eigenaren en huurders te stimuleren om duurzaamheidsdoelen in de huur-bepalingen vast te leggen.

Het instrument is aangeboden aan de Vereniging Raad van Onroerende Zaken (ROZ). Aart Hordijk, directeur van ROZ ontving de eerste Greenlease Menukaart. Hordijk heeft toegezegd de Menukaart op te nemen als vaste bijlage bij de standaard huurovereenkomsten van ROZ. De Greenlease Menukaart is een logisch vervolg op de in november 2011 gepresenteerde Leidraad Green Lease.

De aanleiding voor de menukaart is het knelpunt van de zogenaamde split incentive: de vastgoedeigenaar draait op voor de kosten van ver-duurzaming en de huurder profiteert van bijvoorbeeld minder ener-gielasten. Met een Greenlease kunnen eigenaar en huurder vooraf en

gezamenlijk aanvullende afspraken maken over wederzijdse inspan-ningen tijdens de huurperiode. Het gaat erom dat het voor zowel huurder als verhuurder aantrekkelijk is om een zo duurzaam mogelijk gebouw te realiseren door duurzame ontwikkeling, duurzaam gebruik en duurzaam beheer. De Greenlease Menukaart geeft hiervoor het meest concrete handvat dat op dit moment in de markt bestaat.

Yvette Watson, voorzitter van de kenniskring Duurzaam van FMN, is blij met het nieuwe instrument: “Ik ben er van overtuigd dat de Greenlease Menukaart veel facility managers helpt bij het maken van concrete duurzaamheidsafspraken met vastgoedeigenaren. En wat mij betreft hoef je niet te wachten tot de aanvang van een nieuwe huurperiode. Ga in gesprek met de verhuurder. De Greenlease Menukaart is ook een waardevol instrument om binnen een lopende overeenkomst de afspraken aan te scherpen en aan te vullen.”

Page 32: O&F 2013
Page 33: O&F 2013
Page 34: O&F 2013

office & Facilities 35.editie 1 - 2013

Nieuws

Epson introduceert zes nieuwe, heldere installatieprojectoren

Sharp introduceert eerste cloud-ready MFP’sSharp introduceerde in februari 2013 de eerste cloud-ready A3-kleuren MFP’s op de Beneluxmarkt. De MX-2640, MX-3140N en MX-3640N bieden volledige connectiviteit met mobiele randapparatuur en zijn speciaal ontwikkeld voor flexibele kantoorruimten. Dankzij de cloud-ready inter-face is het voor gebruikers eenvoudig om altijd en overal informatie te delen. Het systeem beschikt daarnaast over een intuïtieve multi-touch bedieningsinterface die bekend is voor gebruikers die werken met een smartphone of tablet-pc.“Werknemers zijn vaak druk, waardoor er nagenoeg geen tijd is om handleidingen te bestuderen of een nieuwe manier van werken aan te leren. Daarom heeft Sharp het gebruiksgemak van onze systemen geoptimaliseerd. ,” aldus Wilbert Hendriks, Manager Product Marketing Document Solutions van Sharp Electronics Benelux bv. “We hebben

Panasonic presenteerde tijdens ISE 2013 (Integrated Systems Europe) haar nieuwste displays en projectoren. Het Japanse bedrijf stond op de beurs met een uitgebreid gamma aan audiovisuele oplossingen. Panasonic legde dit jaar vooral de focus op AV-oplossingen voor marketeers, event- en meeting managers en professionals uit het onderwijs.Voor wie zijn presentatie tijdens een vergadering of in een klaslokaal professioneel wil ondersteunen presenteerde Panasonic de Panasonic interactive display line-up met de 103 inch TH-103PB1, de 85 inch TH-85PB1 en de nieuwe 65 inch TH-65PB2 en 50 inch TH-50PB2. Deze interactieve displays lenen zich perfect voor toepassingen zowel in een bedrijfsom-

Epson, wereldwijd marktleider op het gebied van projectoren, introdu-ceert een nieuwe reeks krachtige, heldere projectoren die een uitstek-ende beeldkwaliteit bieden. Uitgerust met tal van nieuwe functies zijn deze modellen ideaal voor ondernemingen en het hoger onderwijs omdat ze zijn ontworpen voor gebruik in auditoria, collegezalen en grote vergaderruimten. Daarnaast zijn deze modellen compatibel met lenzen uit de Epson EB-G5-serie, ideaal voor bedrijven die hun instal-latieprojectoren willen upgraden.Deze nieuwe reeks omvat de Epson EB-G6650WU, EB-G6550WU, EB-G6450WU, EB-G6250W, EB-G6050W en EB-G6350. Alle modellen bie-den zeer hoge helderheidsniveaus, variërend van 4500 tot 7000 lumen, en een ruime keuze aan schermresoluties om te kunnen voorzien in elke zakelijke behoefte. Dankzij de 3LCD-technologie van Epson worden levendige kleuren waarheidsgetrouw gereproduceerd terwijl beelden bij verschillende lichtomstandigheden kunnen worden weergegeven dankzij een gelijke White en Colour Light Output (CLO).

Bovendien kan de projector 360 graden verticaal worden gedraaid zodat het beeld desgewenst eenvoudig kan worden verplaatst.Dankzij een verscheidenheid aan gebruiksvriendelijke installatiefunc-ties, zoals pixeluitlijning en kleuruniformiteit, zijn alle zes de modellen eenvoudig in te stellen en te gebruiken. Hierdoor hoeven gebruikers zich na installatie van de projector niet meer bezig te houden met scher-minstellingen, maar kunnen ze zich volledig richten op de presentatie van hun verhaal.George Sebastian, senior productmanager bij Epson Europe: “Alle zes de modellen bieden een heldere, superieure beeldkwaliteit voor verbluffende projecties. Omdat we al meer dan tien jaar wereldwijd marktleider op het gebied van projectoren zijn1, kunnen bedrijven er zeker van zijn dat hun belangrijke presentaties met de beste beeldk-waliteit worden weergegeven.”De Epson EB-G6650WU, EB-G6550WU, EB-G6450WU, EB-G6350, EB-G6250W en EB-G6050W zijn vanaf maart 2013 verkrijgbaar.

cloud-connectiviteit en multi-touch lcd-bedieningsdisplay gecombineerd waardoor gebruikers eenvoudig met onze systemen kunnen werken.”Er worden drie nieuwe series geïntroduceerd in de Benelux: de MX-2640N met een snelheid van 26 pagina´s per minuut (ppm), de MX-3140N met 31 ppm en de MX-3640N met 36 ppm. Elk apparaat beschikt over een snel, helder 10,1-inch kleuren lcd-bedieningsdisplay en kan verbinding maken met de cloud voor het uitvoeren van toepassingen van andere fabrikanten. Hierdoor is het eenvoudig om kantoortaken te automatiseren.Andere standaardspecificaties zijn Wi-Fi-toegang, mobiele draadloze con-nectiviteit, een harde schijf van 320 Gb met Network Attached Storage (NAS) functie, twee USB-poorten en een op afstand bedienbaar bedien-ingspaneel voor technische ondersteuning vanaf de werkplek.

geving als in het moderne onderwijs. Alle displays beschikken over uitgebreide aansluitmogelijkheden. De TH-65PB2 en TH-50PB2 touch screen displays hebben daarnaast geïntegreerde whiteboard-function-aliteiten zodat de koppeling met een pc overbodig wordt.Jan Markus Jahn, hoofd van de Visual Systems Solutions Business Unit van Panasonic Systems Communication Company, legt uit wat Panasonic op ISE 2013 liet zien: “We introduceerden onze nieuwe displaytoepassingen gebaseerd op de meest vooraanstaande technologieën. Hiermee laten we zien dat we steeds tot het uiterste gaan om tegemoet te komen aan de noden van specifieke eindgebruikers en nichemarkten.”

Panasonic presenteert nieuwste audiovisuele oplossingen op ISE 2013

Page 35: O&F 2013

36. office & Facilities editie 1 - 2013

Hahebo OntzorgtHet bij Boxmeer gevestigde Hahebo heeft in de afgelopen dertig jaar een gedegen naam opgebouwd

als opkoper en verkoper van nieuw, maar vooral ook gebruikt kantoormeubilair in elke prijsklasse.

De bezigheden van de Brabantse onderneming beperken zich echter niet tot dozenschuiven. Hahebo

biedt een hoogwaardig serviceniveau waarbij advies en nazorg een belangrijke rol spelen. Office &

Facilities bespreekt met Haico van Tienen, verkoopadviseur Hahebo Kantoor & Magazijn, de manier

waarop ze de klant ontzorgen.

Hahebo is het geesteskind van Pierre Hermans en Philip van Haeren. Beide mannen leren elkaar in de jaren ’70 kennen op de kostschool bij de paters in Venray, maar verliezen elkaar daarna uit het oog. Jaren later treffen de inmiddels volwassen geworden Pierre en Philip elkaar weer en blijkt er behalve een persoonlijke klik ook een zakelijke klik tussen de beide heren te bestaan. Zo wordt Hahebo geboren.

Vier disciplinesInmiddels zijn we drie decennia verder en is Hahebo onder leiding van de huidige eigenaar Stephan Korderijnk uitgegroeid tot een nationaal en internationaal op- en verkoper van inventarissen, overtollige voor-raden, faillissements- en partijgoederen en horeca-inventaris. De activ-iteiten van de ruim zestig medewerkers tellende onderneming berusten op vier disciplines: Opkoper (inkoop) en daarnaast de verkooptakken Kantoor & Magazijn, Partijhandel en Horeca.

Representatief zonder gouden randjeHahebo heeft vanaf de jaren ’80 een sterke naam opgebouwd als opkoper van inboedels. Haico van Tienen legt uit hoe dat in zijn werk gaat: “We zijn één van de grootste partijen in Nederland die gebruikt kantoormeubilair opkoopt. We kopen op jaarbasis minimaal 10.000 werkplekken op en daar zit veel kwaliteitsmeubilair van gerenom-meerde merken tussen. Omdat wij in het groot opkopen kunnen we onze klanten vervolgens gebruikt kwaliteitskantoormeubilair aanbieden tegen een heel scherpe prijs.” De formule van Hahebo is een formule die bewezen heeft te werken, zeker in crisistijd. “Ook in deze tijd is het voor veel mensen van belang dat hun werkruimte er representatief uitziet, maar het hoeft geen gouden randje te hebben. In dat geval ben je bij Hahebo aan het juiste adres.”

Mix van nieuw en gebruiktSinds 2005 biedt Hahebo ook nieuwe kantoor- en magazijninrichting aan. “Het voordeel voor de klant is dat ze bij Hahebo in één aankoop hun kantoorruimte kunnen inrichten met een combinatie van nieuw en gebruikt meubilair. Door deze mix kan fors op kosten worden bespaard.” Veel klanten van Hahebo, van MKB’er tot bedrijven met landelijke of zelfs

internationale bekendheid, maken gebruiken van deze mogelijkheid. “Wat een klant ook koopt, wij bieden altijd maximale service, of het nou gaat om één werkplek of enkele honderden!”

ProjectinrichtingUiteraard is het prettig als je kwaliteitsmeubilair tegen een scherpe prijs kunt kopen, nog fijner is het als dat gepaard gaat met een inrichting-sadvies. De laatste jaren heeft Hahebo stappen gemaakt op het gebied van projectinrichting. Van Tienen: “Als een bedrijf van plan is om een nieuwe kantooromgeving te creëren kunnen wij dit proces begele-iden van te kentafel tot nazorg. We gaan met de klant om tafel zitten en bespreken diens wensen en eisen. Op basis daarvan doen we een voorstel dat we beeldend kunnen illustreren met 2D- en 3D-tekeningen. Hierdoor voegen we een extra dimensie toe aan ons serviceniveau.”

ergonomieDe montage, plaatsing en afstelling van meubilair wordt door Hahebo verzorgd. “We leveren de inrichting zo op dat de werkplek meteen in gebruik genomen kan worden. Daarnaast zorgen we ervoor dat elke medewerker een zit- en werkplekinstructie krijgt. We kijken per individu of zijn werkplek de juiste hoogte en instellingen heeft. We geven daarbij ook uitleg over de bediening van meubilair, zoals een bureaustoel, zodat degene die er gebruik van maakt goed geïnstrueerd is”, legt Van Tienen uit. Hahebo hecht ook veel waarde aan opleiding en instructie van de eigen medewerkers. “Onze mensen worden op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen binnen kantoormeubelland en getraind in alle aspecten die samenhangen met ergonomisch verantwoord werken. We merken dat steeds meer bedrijven zich bewust zijn van het belang van ergonomie. Rugklachten en nekklachten behoren immers tot de voor-naamste veroorzakers van verzuim. Een investering in ergonomie verdi-ent zichzelf terug en daar kunnen wij een belangrijke rol in spelen.”

ontzorgenWat is volgens Van Tienen de kracht van Hahebo? “Doordat verschillende disciplines binnen ons bedrijf sterk zijn ontwikkeld kunnen we voor een enorm breed spectrum van bedrijfsruimten, van kantoor tot magazijn,

Projectinrichting

Page 36: O&F 2013

office & Facilities 37.editie 1 - 2013

een totaaloplossing bieden. Een andere kracht van ons is dat we als één van de weinige projectinrichters gebruikte goederen terugnemen, waarbij we vanuit onze opkooptak niet alleen in kantoormeubilair geïnteresseerd zijn maar in de gehele inboedel.”

Toekomstige ontwikkelingenHahebo blijft een organisatie die volop in beweging is. Haico van Tienen legt enthousiast uit welke ontwikkelingen er momenteel spelen. “Onze website is geheel vernieuwd. Onze klanten kunnen nu al vanaf

hun werkplek de inrichting bepalen die het beste bij ze past. Maar we zetten niet alleen in op onze virtuele zichtbaarheid. Ook ons bedrijfs-pand en de showroom hebben recent een totale make-over ondergaan. Hier kunnen we de klant complete inrichtingen tonen, maar ook op het gebied van verlichting, wandbekleding en vloerbekleding kunnen wij de klant van dienst zijn. Zo wordt de veelzijdigheid van Hahebo nog tastbaarder.”

Kijk voor meer informatie op: www.hahebo.nl

Haico van Tienen (l) en Mark van den Bungelaar, verkoopadviseurs van Hahebo Kantoor & Magazijn.

Page 37: O&F 2013

1-2 Randwijk van okt12.indd 1 07-03-2013 16:40:40

Page 38: O&F 2013

office & Facilities 39.editie 1 - 2013

Vloeren

Duurzaamheidsprofiel: BolidtAls specialist op het gebied van de productie en toepassing van thermohardende kunststoffen

ontwikkelt Bolidt in eigen laboratoria voortdurend nieuwe hoogwaardige kunststoffen voor ver-

schillende toepassingen. Zo worden markten aangeboord voor industriële vloeren, scheepsdekken,

slijtlagen in de wegen- en utiliteitsbouw en sportvloeren. Office & Facilities vraagt aan Michel van

der Spek, Manager Marketing & Communicatie, wat het groene gezicht is van Bolidt.

Wat versta je onder duurzaamheid? Bolidt heeft een duidelijke visie over duurzaamheid. Wij geloven in een duurzame toekomst. Een toekomst waarin de aandacht voor mensen, milieu en resultaat in balans is. Dit doen we door energiezuinig te produc-eren, continu onze technische prestaties te verbeteren, ons toch al geringe afval te scheiden en verwerken. Tijdens installatie wordt al het benodigde materiaal voor 100% gebruikt en overtollig materiaal wordt elders alsnog gebruikt of kan worden toegepast in bouwelementen. Verder kunnen we een 20 jarige levensduur van onze systemen garanderen. Op deze manier streven we naar het beperken van onze ‘carbon footprint.’

Hoe wordt duurzaamheid vertaald in jullie bedrijfsvoering? Bolidt heeft door de jaren heen geïnvesteerd in nieuwe systemen en milieuvriendelijke oplossingen. Een belangrijk wapenfeit is de efficiënt ingerichte organisatie. Bolidt heeft de hele keten in eigen beheer. Van grondstof, ontwerp en productie tot en met de uitvoering. Daardoor kun-nen alle afzonderlijke onderdelen optimaal op elkaar afgestemd worden. Deze efficiënt ingerichte keten, de keuze voor natuurlijke, niet zeldzame grondstoffen, en een tweede leven van systemen; in alle facetten van onze bedrijfsvoering is zichtbaar dat Bolidt de toekomst serieus neemt.

Wat is kenmerkend voor jullie duurzame werkwijze? Een goed voorbeeld hiervan is het plantenonderzoekscentrum Sainsbury Laboratory in Cambridge, onlangs onderscheiden met de RIBA Stirling Prize 2012. Het ontwerp van Stanton Williams, geïntegreerd in de botanis-che tuinen, is gekozen tot het beste gebouw dat in 2012 op Brits grondge-bied is gebouwd. Hier hebben de architecten er voor gekozen om op een oppervlak van 5000 vierkante meter onze designvloer Bolidtop® 525 te leggen. Sainsbury Laboratory ontving ook de BREEAM Excellent Rating. De keuze voor Bolidt is vanuit een duurzaamheidsperspectief bezien meer dan logisch. De Bolidt vloerafwerkingen, waaronder de Bolidtop® 525 kunnen eenvoudig nieuw leven worden ingeblazen volgens het “second-life” principe: bestaande vloerafwerking blijven intact en kunnen snel en eenvoudig worden voorzien van een nieuwe toplaag. De Bolidt vloer hoeft dus nooit in zijn geheel te worden verwijderd en kan gedurende de levensduur van het gebouw steeds weer verfrist en hersteld worden. Hoe zie je de toekomst van duurzaam ondernemen? De economie is de afgelopen jaren flink veranderd. Bezuinigingen op bouw-projecten en in de infrastructuur, hoge brandstofprijzen en schaarste aan grondstoffen behoren tot de orde van de dag. Dit maakt het belang van duurzaam ondernemen en het denken in uitdagingen en kansen alleen maar groter. Het milieu speelt hier een essentiële rol in. Eendracht is macht, we kunnen en willen het niet alleen doen. Bolidt is om deze reden found-ing partner van het internationale EcoCommercial Building Program. In dit programma brengen toonaangevende partijen in de bouwindustrie hun producten bijeen om tot economisch efficiënte gebouwen te komen die het milieu maximaal ontzien. Wij willen het verschil maken en dit kan alleen door een aanpak die goed is, gefundeerd en geïntegreerd in alle facetten van ons bedrijf. Een leefbare toekomst ontstaat niet zomaar. Wij geloven in samenwerking om deze duurzame ontwikkeling te realiseren.

Bolidtop® 525

Page 39: O&F 2013

Nieuws

Concept e-Co-Motion onthuld in genèveCO2-neutrale Volkswagen Transporter ideale bedrijfs-wagen voor (nabije) toekomst

Volkswagen Bedrijfswagens heeft tijdens de openingsavond van de Autosalon van Genève (7 t/m 17 maart) de e-Co-Motion onthuld. Deze volledig elektrisch aangedreven bedrijfswagen is wellicht dé oplossing voor de aldoor stijgende transportbehoefte in de stad en de steeds strenger wordende CO2- en luchtkwaliteitseisen in bin-nensteden. Volgens dr. Eckhard Scholz - de woordvoerder van de Raad van Bestuur van Volkswagen Nutzfahrzeuge AG, die tijdens de openingsavond de presentatie verzorgde - zijn de belangrijkste eigen-schappen van een dergelijke elektrisch aangedreven bedrijfswagen: goede wendbaarheid, compact met een goede inzetbaarheid op plekken waar weinig ruimte is en een cabine die goed overzicht biedt. Verder zijn een comfortabele, hoge zitpositie en een makkelijke in- en uitstap eveneens van belang. Een geringe hoogte van de vloer van de grote laadruimte moet in- en uitladen makkelijk maken. Alle mogelijke carrosserievarianten moeten bovendien op hetzelfde platform kunnen worden gebouwd.

draaicirkel: 8,95 m De elektromotor van de e-Co-Motion is gekoppeld aan een planetair tandwielstelsel boven de achteras, met een vaste overbrenging. Mede door deze configuratie heeft de e-Co-Motion een voor zijn segment unieke kleine draaicirkel van slechts 8,95 meter – wat uiteraard zeer goed van pas komt bij manoeuvreren in de stad. De elektromotor levert een constant vermogen van 50 kW/68 pk en een piekvermogen van 85 kW/115 pk. Het koppel van 270 Nm staat garant voor een forse acceleratie, zelfs in beladen toestand. Ondanks dat de e-Co-Motion ontworpen is voor transport in de stad, schuwt hij dankzij de topsnel-heid van 120 km/uur de snelweg niet.

200 kilometerDankzij het modulaire accuconcept kan de e-Co-Motion aan ieders vervoersbehoefte voldoen. De 20 kWh-versie is in staat maximaal 100 kilometer af te leggen, de 30 kWh-variant heeft een actieradius van 150 kilometer en de versie met een capaciteit van 40 kWh maakt 200 kilometer mogelijk. De speciale lichtgewichtbehuizing van het accupakket zorgt niet alleen voor de nodige gewichtsbesparing, door de constructie van dwarsbalken en profielen te voorzien, dient die ook als dragend deel van de carrosserie.

Instappen en wegrijden Functionaliteit staat niet alleen centraal bij de e-Co-Motion in z’n geheel, het is ook het sleutelwoord voor het interieur. Bovendien is de bediening van de auto heel natuurlijk, waardoor het motto ‘instappen en wegrijden’ een nieuwe betekenis krijgt. Ruimte voor bijvoorbeeld gereedschap, papieren en vrachtgoederen is in overvloed aanwezig en gemakkelijk bereikbaar, onder meer doordat de conventionele transmissiehendel is vervangen door een schakelaar. Het ontbreken van een handrem en de eenvoudig neer te klappen passagiersstoel maken de doorgang via de passagierszijde nóg makkelijker.

Goed overzichtZoals gebruikelijk in Volkswagen-bedrijfswagens is ook de zitpositie in de e-Co-Motion comfortabel hoog, waardoor de bestuurder een goed overzicht heeft op het verkeer. Via een centraal bediening-spaneel zijn alle functies van de e-Co-Motion te bedienen, terwijl ze worden weergeven op een 8-inch touchscreen. De beweegbare middenconsole is voorzien van een computer, bekerhouders, 12- en 230-voltaansluitingen en doet dienst als bergruimte.

40. office & Facilities editie 1 - 2013

Page 40: O&F 2013

Column

BezoekadresDr. Poelsstraat 115953 NP Reuver

PostadresPostbus 48025953 ZL Reuver

T. 077 476 76 76F. 077 476 76 90E. [email protected]. www.jalema.com

HECTAS Bedrijfsdiensten C.V. Geograaf 30 6921 EW DUIVEN Postbus 21976802 CD ARNHEMTel : +31 (0) 26 - 317 17 17Fax : +31 (0) 26 - 318 18 18

WWW.HECTAS.NL

1-24 Hectas feb12.indd 1 23-02-2012 11:06:45

Column

BOA’Sveelkleurig, veilig en handigHet is u natuurlijk ook opgevallen dat ons straatbeeld snel kleuriger wordt. Steeds meer fosforescerende gele, oranje, groene kunststof hesjes om mannen en vrouwen met een vlot petje, een kek mutsje en soms zelfs een riem met een stokje eraan en heel af en toe zelfs een paar handboeien. Een gewone politieman of -vrouw in een blauw uniform wordt een zeldzaamheid, maar Bijzondere OpsporingsAmbtenaren (Boa’s) komen er steeds meer en ook in steeds meer soorten en maten. Inmiddels zijn het er 26.000 en ze werken voor meer dan 1000 instanties.

Voor faciliteitmanagement zijn deze mensen reuze handig, want de tijd dat u de politie kon bellen, als er schade was aan uw gebouwen of uw spullen en er dan ook nog iets gebeurde, ligt alweer even wat verder achter ons. De Boa’s kunt u zien als de opvolgers van de mensen in onder andere de Melkertbanen. Ze deden en doen nuttig werk, zijn door hun opvallende kleurige aanwezigheid meteen herkenbaar en hebben in hun opleiding geleerd met enig gezag en goed oogcontact respect af te dwingen. Ze hebben vaak ook nog wel de sympathie van het publiek.

Wat ze nou precies allemaal moeten doen en kunnen en (niet) mogen, is wel ergens bekend, maar zozeer een wetenschap op zichzelf, dat ik me er niet meer in verdiep. Bovendien kun je het ze altijd zelf vragen en dan krijg je altijd meteen een kort en bondig antwoord. Er vallen dan belangrijke

woorden, zoals Stadstoezicht in de Openbare Ruimte, Bestrijding Winkelcriminaliteit, Lokale Veiligheid en Openbare Orde, Handhaving, Voorkoming van Jeugdcriminaliteit. Nou, wie wil dat nou niet, toch ?

Nu nog even over wat u daaraan hebt als verant-woordelijk voor of geïnteresseerd in facility manage-ment. U hebt in de buurt van deze mensen een wat groter gevoel van veiligheid, of zoals u wilt, wat minder een gevoel van onveiligheid. Als de nood aan de man komt, kun je ze wat vragen, want ze zijn hulpvaardig, praktisch ingesteld en bereid een extra

oogje in het zeil te houden als er een stel lastpakken op uw pand afkomt. Wanneer u dus weer eens vragenformulieren voor reclamebelasting invult, kunt u in het vrije stukje aangeven dat u meer Boa’s op straat wilt. Dat belastinggeld bent u toch kwijt en de Gemeente Politie krijgen we niet terug, want het moet immers tegenwoordig allemaal met Nationale Politie, opdat de havens van Rotterdam en de Luchthaven van Amsterdam goed beschermd zijn. U bent voor uw eigen gebouwen aangewezen op de Boa’s. Houd ze dus in ere !

Rolf de Weijsde Weijs Advies • Groningenwww.rolfdeweijs.nl

Page 41: O&F 2013

Duurzaam Advies Centrum WolffenbuttelBobinestraat 7-103903 KE Veenendaal

Tel 0318 - 55 21 91Mob 06 - 122 077 89Fax 084 - 83 77 15

E-mail [email protected] www.dacw.nl

Fabriek en showroomIndustrielaan 20Nolimpark 14083900 Overpelt

Tel +32 (0)11 800 700Fax +32 (0)11 800 701e-mail: [email protected]

Showroom NederlandVerzetsstrijderspark 147316 CM Apeldoorn

Openingsuren:enkel op afspraak

Zuiderhavenweg 24004 JJ TielT: 0800 - uniqcareof: +31 (0) 344-639050F: +31 (0) 344-639059E: [email protected]: www.uniqcare.nl

UNIQCARE IS NU GECERTIFICEERD VOOR ISO 9001, ISO14001 EN

HET ‘KEURMERK NL MVO’, KIJK OP

WWW.UNIQCARE.NL

1-12 UniqCare feb12.indd 1 23-02-2012 12:13:30

ONE STOP SHOPPING

VANDAAG BESTELD, MORGEN GELEVERD

RUIM 10.000 ARTIKELEN OP VOORRAAD

GRATIS PROCESKOSTEN (TCO) ANALYSE

www.officedepot.nlOffice Depot Online:online.officedepot.nl

Page 42: O&F 2013