Odfnews Nl 20111110

3

Click here to load reader

Transcript of Odfnews Nl 20111110

Page 1: Odfnews Nl 20111110

1

ODF Nieuwsbrief – 10 november 2011

OpenDocument Format (ODF) is een open documentstandaard voor kantoorapplicaties, die door steeds meer organisaties en overheden gebruikt wordt. Het formaat is verplicht voor de uitwisseling van bewerkbare kantoordocumenten tussen de Belgische FODs en PODs.

Deze nieuwsbrief mag gratis en onbeperkt verspreid worden, maar is in eerste instantie bedoeld om de helpdesk-medewerkers en programmeurs van de Belgische Federale en Programmatorische Overheidsdiensten te informeren over de nieuwe ontwikkelingen en de technische mogelijkheden van ODF.

Bart Hanssens,Deskundige interoperabiliteitFedict (DG Systeemarchitectuur & Standaarden)

INHOUD

• Kantoorapplicaties• OASIS ODF 1.2• LibreOffice varianten• Nieuwe versies libraries • Ondersteuning

KANTOORAPPLICATIES

Laatste versie :

Kantoorapplicaties:

• Microsoft Office 2010 sp1: http://www.microsoft.com/belux/nl/office2010/• OpenOffice.org 3.3.0 : http://www.openoffice.org• LibreOffice 3.4.4 : http://www.libreoffice.org• IBM Lotus Symphony 3 Fix Pack : http://symphony.lotus.com

Cloud:

• GoogleDocs : https://docs.google.com• IBM Lotus Live : https://www.lotuslive.com

Mobile:

• OpenOffice Document Reader 1.3.2 : Android Market

ODF News 2011-11-10

Page 2: Odfnews Nl 20111110

2

OASIS ODF 1.2

Eind september werd de finale versie van ODF 1.2 goedgekeurd door de standaardenorganisatie OASIS. Deze versie is al grotendeels geïmplementeerd in OpenOffice 3.3, IBM Symphony 3 en LibreOffice 3.4, maar nog niet in MS-Office 2010.

Digitale handtekeningen

Gebruikers van OpenOffice en LibreOffice kunnen al enkele jaren ODF-documenten digitaal ondertekenen, maar deze functionaliteit maakte geen deel uit van de ODF-standaard.

Vanaf ODF 1.2 is dit wel het geval: er wordt gebruik gemaakt van de universele XML-DSIG standaard, met verwijzingen naar de strengere Europese standaard voor geavanceerde handtekeningen (XAdES). Het is echter nog niet mogelijk om XAdES handtekeningen te plaatsen met OpenOffice/LibreOffice, maar het kan wel met de eID applet en de Digital Signature Service van Fedict.

Zie ook https://www.e-contract.be/eid-dss-portal/

OpenFormula

Meer dan 300 financiële, wiskundige en logische functies uit bestaande spreadsheets (MS-Excel, Lotus 1-2-3, OOo Calc, ...) werden geanalyseerd en nauwkeurig gedefiniëerd. OpenFormula - zoals dit onderdeel van ODF 1.2 wordt genoemd - bevat dan ook een gedetailleerde beschrijving van de verwachte input, voorbeelden van berekeningen en mogelijke foutboodschappen.

Geavanceerde metadata

In ODF 1.1 was het enkel mogelijk om metadata toe te voegen op document-niveau. In ODF 1.2 kan metadata ook toegevoegd worden aan (stukken van) zinnen via RDF, een data model dat ook bekend is bij ontwikkelaars van “linked open data” toepassingen.

Nokia heeft hiermee een ODF-toepassing voor mobiele telefoons ontwikkeld, waarbij de auteur van een tekst op een gebruiksvriendelijke manier namen en telefoonnummers kan aanduiden. Als de ontvanger van deze tekst ook over deze toepassing beschikt, dan worden deze gegevens automatisch door het toestel herkend, en kan de gebruiker deze personen onmiddellijk bellen.

Zie ook http://freoffice.blogspot.com/2010/08/rdf-metadata-supporting-coming-into.html

ODF News 2011-11-10

Page 3: Odfnews Nl 20111110

3

LIBREOFFICE VARIANTEN

LibreOffice 3.4.4

Versie 3.4.4 van LibreOffice bevat een hele reeks van kleine bugfixes en verbeterde import van MS-Excel grafieken.

Zie ook: http://wiki.documentfoundation.org/Releases/3.4.4_info_about_fixes

LibreOffice voor Android en iOS

Er wordt gewerkt aan een versie van LibreOffice voor smartphones en tablets, maar de eerste Android en iOS varianten worden pas eind 2012 verwacht.

LibreOffice online

Daarnaast werd er op de eerste LibreOffice conferentie in Parijs een prototype getoond van LibreOffice Online, een pakket dat gebruik maakt van de HTML5-mogelijkheden van Firefox 4. Ook deze variant wordt pas eind 2012 verwacht.

Zie ook: http://www.youtube.com/watch?v=YdJu59bSBpI

NIEUWE VERSIES LIBRARIES

Laatste versie:

• Aspose.Total: .NET / Java, http://www.aspose.com/categories/default.aspx• AODL 1.4.0.3: .NET, http://odftoolkit.org/projects/aodl/pages/Home• lpOD 0.9.3: Python en Perl, http://lpod-project.org• ODFDOM 0.8.7: Java, http://incubator.apache.org/odftoolkit/odfdom/index.html• Simple Java API for ODF 0.6.6: Java, http://incubator.apache.org/odftoolkit/simple/index.html• jOpenDocument 1.2: Java, http://www.jopendocument.org/• WebODF snapshot: javascript, http://www.webodf.org/

ONDERSTEUNING

Voor personeelsleden van de FOD's / POD's

Als u vragen heeft over de installatie of het gebruik van ODF-software, dan kunt u contact opnemen met de IT-helpdesk van uw FOD / POD.

ODF News 2011-11-10