Nr. 49 1 december 2020 Midden in de ... - Week in Week uitDonderdag 8.30-16.30 en 17.00-19.00 uur...

40
Nr. 49 1 december 2020 h.a.h. in Borger-Odoorn e.o. Midden in de Samenleving! “Wij sloegen de zondagsschool over om bij Valthermond te kijken” Jelke Bosch maar liefst 75 jaar lid van voetbalvereniging Valthermond VALTHERMOND – Geen feestavond met genodigden of een mooie toespraak van de voorzitter. Het coronavirus houdt het gangbare leven nog altijd in de greep. Daarentegen wel een eervolle vermelding in de Week in Week uit voor Jelke Bosch. Het 87-jarige erelid van VV Valthermond is het eerste lid dat maar liefst 75 jaar lidmaatschap op zijn naam schrijft: “Ik heb gehoord dat dit nog niet eerder is gebeurd”, haalt hij zijn schouders op om vervolgens een grote grijns op zijn gelaat te toveren: “Mooi toch?” In zijn woonkamer vertelt hij op de zaterdagmor- gen over platgetrapt veen, een zwijnenblaas en het hart van het dorp, maar niet voordat hond Nora zijn sloffen heeft gepakt. Als de viervoeter de sloffen één voor één bij de baas heeft gebracht, mag hij ook nog zijn kleedje halen om bij het gesprek aanwezig te zijn: “Vooruit maar, pak je kleedje.” Nora stommelt naar de hal en komt al kwispelend en trots met het kleedje in zijn bek de woonkamer in gedarteld. Lees verder op pagina 9. Voor bestellingen kunt u mailen naar [email protected] ONS Kantelhuis organiseert prachtige kerstactie in Drouwenermond Quinta Ansem uit Drouwenermond is voorzitter van Stichting Herkansing waar het project ONS Kantelhuis onder valt. Ze is in Drouwenermond neergestreken bij een kleine maar fijne woning, met een fantastische voedselbos tuin van ruim 70 meter diep, waar ze de mini-versie van ONS Kantelhuis willen realiseren, zijn ze bezig om zichzelf en ONS Kantelhuis bekend en geliefd te maken. Lees verder op pagina 3. Nieuwe bierbrouwerij in Bronneger: Bronneger Bier In Bronneger is Roelof Rozenveld al meer dan tien jaar brouwmeester. Dat doet hij al die jaren met veel inzet en passie. Het brouwen bleek succes te hebben: samen met zijn neef Joran Haandrikman, eigenaar van ÁMOI Eten & drinken in Gieterveen en een goede vriend, Gerard Koops, beiden woonachtig in Gieterveen, is hij nu eige- naar van bierbrouwerij Bronneger Bier dat aan de Dorps- straat 19 in Bronneger is gevestigd. Lees verder op pagina 11. Nieuwe dominee voor Gasselte Gasselte heeft een nieuwe dominee. Ds. Loes Roersma is op zondag 29 november in het Witte Kerkje bevestigd als predikant van de protestantse gemeente van Gasselte door ds. Hans Jonker uit Nieuw-Buinen, de consulent van de vacante gemeente. Lees verder op pagina 13. Dorpshuis Meester Hekman Hoes in Drouwen organiseerde jaarlijkse doe-morgen Ieder jaar houdt dorpshuis Meester Hekman Hoes in Drouwen in de herfst de jaarlijkse doe-morgen. Als de meeste bladeren van de bomen zijn gevallen is dat het geval. Afgelopen zaterdagochtend was het weer zover. Lees verder op pagina 21.

Transcript of Nr. 49 1 december 2020 Midden in de ... - Week in Week uitDonderdag 8.30-16.30 en 17.00-19.00 uur...

Page 1: Nr. 49 1 december 2020 Midden in de ... - Week in Week uitDonderdag 8.30-16.30 en 17.00-19.00 uur Vrijdag 8.30-12.00 uur Een afspraak maakt u via ... van een brug, het plaatsen van

Nr. 49 1 december 2020 h.a.h. in Borger-Odoorn e.o.Midden in de Samenleving!

“Wij sloegen de zondagsschool over om bij Valthermond te kijken”

Jelke Bosch maar liefst 75 jaar lid van voetbalvereniging Valthermond

VALTHERMOND – Geen feestavond met genodigden of een mooie toespraak van de voorzitter. Het coronavirus houdt het gangbare leven nog altijd in de greep. Daarentegen wel een eervolle vermelding in de Week in Week uit voor Jelke Bosch. Het 87-jarige erelid van VV Valthermond is het eerste lid dat maar liefst 75 jaar lidmaatschap op zijn naam schrijft: “Ik heb gehoord dat dit nog niet eerder is gebeurd”, haalt hij zijn schouders op om vervolgens een grote grijns op zijn gelaat te toveren: “Mooi toch?” In zijn woonkamer vertelt hij op de zaterdagmor-gen over platgetrapt veen, een zwijnenblaas en het hart van het dorp, maar niet voordat hond Nora zijn sloffen heeft gepakt. Als de viervoeter de sloffen één voor één bij de baas heeft gebracht, mag hij ook nog zijn kleedje halen om bij het gesprek aanwezig te zijn: “Vooruit maar, pak je kleedje.” Nora stommelt naar de hal en komt al kwispelend en trots met het kleedje in zijn bek de woonkamer in gedarteld.

Lees verder oppagina 9.

Voor bestellingen kunt u mailen naar [email protected]

ONS Kantelhuis organiseert prachtige kerstactie in Drouwenermond Quinta Ansem uit Drouwenermond is voorzitter van Stichting Herkansing waar het project ONS Kantelhuis onder valt.

Ze is in Drouwenermond neergestreken bij een kleine maar fijne woning, met een fantastische voedselbos tuin van ruim 70 meter diep, waar ze de mini-versie van ONS Kantelhuis willen realiseren, zijn ze bezig om zichzelf en ONS Kantelhuis bekend en geliefd te maken.

Lees verder op pagina 3.

Nieuwe bierbrouwerij in Bronneger: Bronneger BierIn Bronneger is Roelof Rozenveld al meer dan tien jaar brouwmeester. Dat doet hij al die jaren met veel inzet en passie. Het brouwen bleek succes te hebben: samen met zijn neef Joran Haandrikman, eigenaar van ÁMOI Eten & drinken in Gieterveen en een goede vriend, Gerard Koops, beiden woonachtig in Gieterveen, is hij nu eige-naar van bierbrouwerij Bronneger Bier dat aan de Dorps-straat 19 in Bronneger is gevestigd.

Lees verder op pagina 11.

Nieuwe dominee voor GasselteGasselte heeft een nieuwe dominee. Ds. Loes Roersma is op zondag 29 november in het Witte Kerkje bevestigd als predikant van de protestantse gemeente van Gasselte door ds. Hans Jonker uit Nieuw-Buinen, de consulent van de vacante gemeente.

Lees verder op pagina 13.

Dorpshuis Meester Hekman Hoes in Drouwen organiseerde jaarlijkse doe-morgenIeder jaar houdt dorpshuis Meester Hekman Hoes in Drouwen in de herfst de jaarlijkse doe-morgen. Als de meeste bladeren van de bomen zijn gevallen is dat het geval. Afgelopen zaterdagochtend was het weer zover.

Lees verder op pagina 21.

Page 2: Nr. 49 1 december 2020 Midden in de ... - Week in Week uitDonderdag 8.30-16.30 en 17.00-19.00 uur Vrijdag 8.30-12.00 uur Een afspraak maakt u via ... van een brug, het plaatsen van

Exloo | 1 december 2020 $

Gemeenteberichten Borger-Odoorn

Week 49 | 2020

% www.borger-odoorn.nl

% Gemeente Borger-Odoorn

Postbus 37875 ZG ExlooI www.borger-odoorn.nlE [email protected] 14 0591 (werkdagen 8.30-16.30 uur)Calamiteitentelefoon buiten kantooruren: 06 53 72 94 53

@gemeenteBO

% Gemeentehuis

Hoofdstraat 50, Exloo

Openingstijden publieksbalie (op afspraak)Maandag 8.30-16.30 uurDinsdag 8.30-16.30 uurWoensdag 8.30-16.30 uurDonderdag 8.30-16.30 en 17.00-19.00 uurVrijdag 8.30-12.00 uur

Een afspraak maakt u viawww.borger-odoorn.nl/afspraak oftelefoonnummer 14 0591.

% Afvalbrengpunt

Zuiderkijl 9, 2e Exloërmond

OpeningstijdenDinsdag 13.00-16.00 uurWoensdag 13.00-16.00 uur Donderdag 13.00-16.00 uur Vrijdag 13.00-16.00 uur Zaterdag 9.00-14.00 uur

Contact

%

Informatie over het coronavirus

Afval & oud papier

’ Op zaterdag 5 december wordt oud papier opgehaald in Borger en Odoorn.

’ Deze week (30 november - 4 december) wordt het PMD-afval ingezameld. Volgende week (7 – 11 december) wordt de grij ze container geleegd.

% www.borger-odoorn.nl/afval

Op www.borger-odoorn.nl/coronaviruswijzen we u de weg naar actuele en be-trouwbare informatie over het coronavi-rus. Hier vindt u ook het laatste nieuws over de gemeentelijke dienstverlening. Voor meer informatie kunt u ons ook bellen via T 14 0591.

Mondkapje verplicht Vanaf 1 december is het verplicht om een mondkapje voor publiek gebruik te dragen in onder andere winkels, musea, restaurants en theaters. De mondkapjesplicht geldt voor iedereen van 13 jaar en ouder.

Meer informatie vindt u op pagina 4 van Week in Week uit.

Bezoek gemeentehuisVoor een bezoek aan onze balie moet u zoals altijd een afspraak maken. Daarnaast is een mondkapje verplicht. Kijk voor meer informatie over het maken van een af-spraak op www.borger-odoorn.nl/afspraak of bel 14 0591.

Basisregels - Houd 1,5 meter afstand- Was vaak uw handen- Hoest en nies in uw elleboog- Vermijd drukke plekken- Werk thuis, tenzij het niet anders kan- Draag een mondkapje in publieke binnenruimtes (winkel, bibliotheek, benzinestation, gemeentehuis)- Blijf bij klachten thuis en laat u zo snel mogelijk testen.

Digitale vergadering gemeenteraad

▶ Oriënterende en besluitvormende raadsvergadering

▶ Donderdag 3 december, 19.00 uur.

▶ Meer informatie: www.gemeenteraadborger-odoorn.nl

▶ Kijk of luister mee via www.gemeenteraadborger-odoorn.nl of RTV Borger-Odoorn (kabel 107.5, ether 106.0)

▶ Inspreken? Neem contact op met de gri� e via gri� [email protected] of T 14 0591.

% www.gemeenteraadborger-odoorn.nl

Klachten? Laat u testenBel 0800 1202 voor een testafspraak als u een of meer van de volgende klachten hebt:- Verkoudheid (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn)- Hoesten- Benauwdheid- Verhoging of koorts- Plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping)

CoronaMelder-appMet de CoronaMelder-app willen we de verspreiding van het coronavirus beperken. Doet u ook mee? Kijk voor meer informa-tie op www.coronamelder.nl.

Wegwerkzaamheden

’ Drouwen-Buinen (Spoorstraat in Buinen, Bronnegerstraat en Gasselterstraat in Bronneger) | t/m medio december | herstraten, weg gestremd voor doorgaand verkeer, omleiding.

’ Valtherblokken-Noord in Valthermond | t/m medio december | herstraten, weg gestremd voor doorgaand verkeer, omleiding.

Riolering verstopt? Kijk opwww.borger-odoorn.nl/riolering

%

Rioolreiniging en -inspectie

Op donderdag 3 december start de fi rma Van der Valk en de Groot uit Wolvega met rioolreiniging en inspectiewerk-zaamheden in de gemeente Borger- Odoorn. In 2e Exloërmond, Exloo en Buinen wordt een gedeelte van het hoofdri-ool gereinigd en geïnspecteerd. Verwachting is dat de werkzaamheden ongeveer drie weken in beslag nemen, maar dat is mede afhankelijk van de weersomstandigheden. Hebt u vragen? Neem dan contact op met de gemeente.

’ 27-11-2020, Borger Aan de Strengen 2, het realiseren van een opslaghal

(aanvraag)’ 26-11-2020, Valthe Exloërweg, 24, het plaatsen van zonwerende overkappingen op dataverwerkingskasten van LOFAR-stations (verleend)’ 25-11-2020, Odoorn gelegen tussen Hoofdstraat 42 en 44 (kadastrale sectie K 689), het kappen van een Eik

(aanvraag)’ 25-11-2020, Klijndijk gelegen aan Melkweg (kadastrale sectie S 643), het

aanleggen van beplanting in het kader van de ecologische verbindingszone Odoorn

(verleend)’ 25-11-2020, Buinen Spoorstraat 4, het plaatsen van units (aanvraag)’ 25-11-2020, Buinen Molenstraat 12, het vervangen van dakpannen door rieten dakbedekking (aanvraag)’ 25-11-2020, Exloo gelegen tussen Oude Dijk en Zuidveensdijk, het realiseren van een brug, het plaatsen van een hekwerk en het uitvoeren van werkzaamheden ten

behoeve van de aanleg van een zonnepark (aanvraag)’ 24-11-2020, Odoorn Valtherweg, 32, het bouwen van een garage (verleend)’ 24-11-2020, Borger Hoofdstraat, 23, het realiseren van veertien appartementen en een kantoorruimte in het voormalig pand van de Rabobank (verleend)’ 24-11-2020, Borger Graanspieker, 5 en 7, het oprichten van een twee-onder- één-kapwoning en het aanleggen van een uitrit

(verleend)

’ 24-11-2020, Buinen Molenstraat, 12, het kappen van een Kastanje (verleend)’ 24-11-2020, Borger Graanspieker (kadastrale sectie L 4338), het oprichten van een woning (verleend)’ 24-11-2020, Drouwen Hoofdstraat, 9, het kappen van een Eik (verleend)’ 23-11-2020, Nieuw-Buinen Zuiderdiep 56, het legaliseren van een reeds gebouwde carport (aanvraag) ◀

’ Alle besluiten die de gemeente neemt publiceren we o� cieel in ons elektronisch gemeenteblad. Dat kunt u bekijken via www.borger-odoorn.nl/ overuwbuurt. Deze digitale publicaties zijn leidend. Hieronder vindt u de titels van de publicaties van vorige week. Aan dit overzicht kunt u geen rechten ontlenen.’ Op www.overuwbuurt.overheid.nl kunt u zich inschrijven voor de e-mailservice of de app downloaden.

U ontvangt dan automatisch alle publicaties over uw buurt.’ Beschikt u niet over een internetverbinding? Dan kunt u een publicatie inzien in het gemeentehuis. Hiervoor maakt u een afspraak via telefoonnummer 14 0591. U kunt ook bellen als u meer wilt weten over een besluit.’ Bent u het niet eens met een besluit? Kijk dan op www.borger-odoorn.nl/bezwaar.

Berichten over uw buurt

%

Gaan mijn buren verbouwen?

Zó weet je ervan!www.overuwbuurt.overheid.nl

e-mailservice & app

3991.1023 A2 Poster Gemeente_Verbouwen_WT.indd 1 24-03-16 10:50

Vier jubilarissen bij voetbalvereniging Nieuw-Buinen Afgelopen vrijdagavond vond er een algemene ledenver-gadering bij voetbalvereniging Nieuw-Buinen plaats. Op dergelijke momenten worden jubilarissen regelmatig in het zonnetje gezet: leden die 25 jaar of langer onafgebro-ken lid zijn. Vanwege de maatregelen verliep het dit jaar anders dan in andere jaren en werden vier jubilarissen thuis bezocht. Ze ontvingen allen een bloemetje.

Het gaat om Derk Smit, Jan Bos, Johnny Bartelds en Roelof Jalving. Allen vierden ze het feit dat ze 25 jaar onafgebroken lid waren van de club. Afgelopen maandagmiddag poseerde Jalving voor Week in Week uit op de foto. De overige jubila-rissen gaven aan niet op de foto te willen. Jalving is eigenlijk al veel langer lid, want werd dat in 1977 al. Omdat hij tussentijds lid werd van Buinerveen en daarna weer van Nieuw-Buinen begon de telling opnieuw. (Week in Week uit / Gerry Grave. Foto: Herman van Oost)

Page 3: Nr. 49 1 december 2020 Midden in de ... - Week in Week uitDonderdag 8.30-16.30 en 17.00-19.00 uur Vrijdag 8.30-12.00 uur Een afspraak maakt u via ... van een brug, het plaatsen van

3 Dinsdag 1 december 2020

ColofonDinsdag 1 december ‘20Jaargang 48 nummer 49

Week in Week uit verschijnt elke dinsdag huis-aan-huis in Borger, Bronneger, Bronnegerveen, Buinen, Buinerveen, Drouwen, Drouwenermond, Drouwenerveen, Ees, Eesergroen, Eeserveen, Exloërveen, 1e Exloërmond, 2e Exloërmond, Exloo, Klijndijk, Nieuw-Buinen, Odoorn, Odoor-nerveen, Valthe, Valthermond,2e Valthermond, Westdorp, Zandberg, Gieten, Gieterveen, Gasselte, Gasselternijveen, Schoonloo.

Elke dinsdag liggen extra exemplaren Week In Week Uit op de volgende adressen:Bakkerij van Veenen, Exloër-weg 8, Valthe. Slagerij Drent, Zuiderdiep 54, 2e Exloërmond. Hunzebergen,Valtherweg 36, Exloo. Gemeentehuis, Hoofdstraat 50, Exloo. Tourist info, Hoofd-straat 55a, 7875 AB Exloo. Spar, Hoofdstraat 49, Exloo. Geerts Warenhuis, Zuiderhoofdstraat 9, Exloo. Tankstation, Drentse Poort 1, Nieuw-Buinen. Gemeentehuis Aa en Hunze, Spiekersteeg 1, Gieten. Jumbo Abbas, Stations-straat 37, Gieten. Tourist info, Hoofdstraat 24 a, 9531 AG Borger. Bruna, Grote Brink 3, Borger. AH, Hoofdstraat 35, Borger, Camping de 7 Heuveltjes, Odoornerstr. 25, Ees (bak) (alleen in de periode van 1 april t/m 15 oktober), Camping Het Verlaat, Zuiderdiep 510, Val-thermond (alleen in de periode van 15 maart t/m 15 oktober)

Eigenaar: Harrie Meiringh

Uitgever: Harrie Meiringh

Redactie: - Harrie Meiringh - Gerry Grave - Esselien de Groot - Miranda Wolters - Martin Zaagman

0599 - 61 33 [email protected]

Verkoop advertenties & offertes: - Mariska Teerling - Louw Roukema - John ten Hoff - Marc Zegerius

Tel. 0599 - 62 04 97 [email protected]

Inleveradressen Advertenties:Bruna Borger aan de Grote Brink in Borger

WebsiteDe website weekinweekuit.nl is niet verbonden aan deze krant.

Juiste website: www.weekinweekuit.com

Advertenties digitaal:[email protected]

Uiterste inlevertijden:-OTO’tjes, IM voorpagina en advertenties vrijdag 10.00 uur.-familieberichten ma 10.00 uur.

Opmaak/Grafisch:Studio Week in Week uit0599 - 61 33 36Gemeenteberichten: Bureau Grafique

Verspreiding:

Klachten Bezorging:0591 - 677 520

Druk: Hoekstra Krantendruk,Emmeloord

© 2020 Week in Week uitIn alle advertenties: Prijswijzigingenen typ-/zetfouten voorbehouden.

Voor bestellingen kunt u mailen naar [email protected]

ONS Kantelhuis organiseert prachtige kerstactie in Drouwenermond Quinta Ansem uit Drouwenermond is voorzitter van Stichting Herkansing waar het project ONS Kantelhuis onder valt.

Ze is in Drouwenermond neergestreken bij een kleine maar fijne woning, met een fantastische voedselbos tuin van ruim 70 meter diep, waar ze de mini-versie van ONS Kantelhuis willen realiseren, zijn ze bezig om zichzelf en ONS Kantelhuis bekend en geliefd te maken. Zo staat er sinds enkele weken een donatiekar aan de kant van de weg waar de producten uit de tuin en wat ze van buren al gedoneerd hebben gekregen tegen adviesdonatieprijzen, in staan. Ook bakken ze een heel speciaal brood, wat door steeds meer dorpsgenoten wordt ontdekt. Mooie Kerstactie op het plein bij De Gulle BoergondiërOp donderdag 24 december wordt er kerstbrood gebakken in een houtgestookte steenoven op het plein bij De Gulle Boergondiër. Woon je in de buurt van Drouwenermond of wilt u de actie ondersteunen? Bestel dan je brood, of broden via de mail. Je kunt trouwens ook soep bestellen. Voor bestellingen kunt u mailen naar [email protected] Quinta Ansem vindt het echt te gek dat deze oproep om brood en soep te bestellen in de krant mag komen te staan. ‘Zo kan een klein initiatief iets groots worden. Gedragen door de hele gemeenschap, voor elkaar, met elkaar’ Wilt u meer informatie: Quinta Ansem in Drouwenermond Telefoon 06 44 17 32 50. (Week in Week uit / Harrie Meiringh)

Diamanten bruiloft voor echtpaarHazelhoff uit Nieuw BuinenFrits (85) en Jantje Ha-zelhoff (82) uit Nieuw-Buinen vieren woens-dag (2 december) dat ze elkaar 60 jaar geleden het ja-woord hebben gegeven. Het feest kan door corona niet worden gevierd zoals ze van tevoren hadden gehoopt.

Frits is geboren in Oude Pekela maar verhuisde zes weken na zijn ge-boorte naar Nieuwe Pe-kela, waar hij opgroeide met zijn ouders en zus. Het wiegje van zijn echt-genote stond in Emmer-compascuum. Mevrouw Hazelhoff bracht hier haar jeugd door samen met haar ouders, zus en twee broers. Beide ontmoetten elkaar voor het eerst in Emmen. Mijnheer Hazelhoff was hier in de kost en mevrouw Hazelhoff kwam aan de deur omdat ze pech had met haar fiets. Het was liefde op het eerste gezicht en na drie jaar verkering trouwden ze in het gemeentehuis van Emmen.

Het gezin Hazelhoff heeft een groot aantal jaren gewoond in Stadskanaal en tot aan de dag van vandaag wonen ze in Nieuw-Buinen. Mijnheer Hazelhoff heeft gewerkt bij de beveiliging in verschillende gevangenissen en later bij Philips. Mevrouw Hazelhoff deed naast het huis-houden en de opvoeding van de kinderen werkzaamheden in een bloemenwinkel en ze stond in de kantine bij Goedewaagen in Nieuw Buinen. Hun vrije tijd hebben ze veel doorgebracht met reizen door Europa. Dit deden ze eerst met een tent en later met een camper. Dit doen ze nog steeds, al zijn de reizen iets minder ver. Ook hebben ze samen nog een aantal jaren in de kantine gestaan van Sportclub Stadskanaal.

Mijnheer Hazelhoff heeft verschillende onderscheidingen gekregen. Hij heeft onder meer de zilveren en gouden waarderingsspeld van de KNVB ontvangen, is lid van verdienste van de korfbalvereniging in Oude Pekela en is Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Ook is hij acht jaar lang voorzitter geweest bij de NKC. De heer en mevrouw Hazelhoff hebben twee zonen, drie kleinkinderen en één achterkleinkind. (Week in Week uit/Martin Zaagman)

Page 4: Nr. 49 1 december 2020 Midden in de ... - Week in Week uitDonderdag 8.30-16.30 en 17.00-19.00 uur Vrijdag 8.30-12.00 uur Een afspraak maakt u via ... van een brug, het plaatsen van

alleen samen krijgen wecorona onder controle

Meer informatie:rijksoverheid.nl/coronavirus

of bel 0800-1351

1 december 2020

Gebruik van mondkapjesPer 1 december moet iedereen vanaf 13 jaar een mondkapje dragen waar dat verplicht is.

Zo gebruik je een mondkapje:

Was mondkapjes van stof op 60 graden, liefstna elk gebruik.

Wegwerpmondkapje? Gooi deze na gebruikweg bij het restafval.

Er geldt een uitzondering op de mondkapjes -plicht voor mensen die vanwege eenbeperking of ziekte geen mondkapje kunnendragen.

Waar is een mondkapje verplicht?

Welke mondkapjes zijn geschikt?

• Draag mondkapjes voor publiek gebruik.• Het gebruik van spatschermen is niet toegestaan.

Meer informatie over mondkapjes vind je op: rijksoverheid.nl/mondkapjes

Houd je altijd aan de basisregels:

Ben je ook benauwd en/of heb je koorts? Dan moeten alle huisgenoten thuisblijven.

Heb je klachten?

Blijf thuis.

Laat je testen.

Blijf thuis.

Laat je testen.

Werk thuis, tenzij hetniet anders kan.

Draag een mondkapjewaar dat verplicht is.

Is het druk? Ga dan weg.

Houd 1,5 meter afstand.

Was vaak je handen.Hoest en nies in je elleboog.

• Draag mondkapjes voor publiek gebruik.• Raak het mondkapje alleen met schone handen

aan.• Pak het mondkapje alleen vast bij de elastieken.• Zorg dat je neus, mond en kin bedekt zijn.• Houd het mondkapje zo veel mogelijk op.• Raak het mondkapje zo min mogelijk aan.

• Publiek toegankelijke binnenruimtes(bijvoorbeeld: winkels, supermarkten, musea,bibliotheken, bioscopen, theaters, restaurants,podia, gemeentehuizen, benzinestations).

• Contactberoepen (zowel de dienstverlener alsde klant).

• Onderwijs (met uitzondering van basisscholen).• Openbaar vervoer (in stations, op perrons en bij

bus- en tramhaltes).• Touringcars.• Vliegtuigen.

Page 5: Nr. 49 1 december 2020 Midden in de ... - Week in Week uitDonderdag 8.30-16.30 en 17.00-19.00 uur Vrijdag 8.30-12.00 uur Een afspraak maakt u via ... van een brug, het plaatsen van

5 Dinsdag 1 december 2020

Wijkagenten Borger-Odoorn zijn bereikbaar via 0900-8844 of poli-tiebureau Exloo (open: maandag t.m. vrijdag van 08.30 tot 12.00 uur, aangifte alleen op afspraak). Wijk-agenten in Borger-Odoorn zijn:

Hans Walvius. [email protected]: Gebied: Valthermond, 2e Valthermond, Zandberg, 1e Exloer-mond, 2e Exloermond, Boerma-streek, Exloerveen. Arjan Katerberg. [email protected]. Gebied: Nieuw-Buinen, Buinerveen, Drouwenermond, Drou-wenerveen, Bronnegerveen.Jan Rijkens. [email protected]: Gebied: Borger, Drouwen, Bronneger, Buinen, Ees, Eeserveen, Eesergroen, Westdorp, Ellertshaar.Ben Uneken. [email protected]: Gebied: Odoorn, Valthe, Klijndijk, Exloo, Odoornerveen.

Wijkagenten Aa en Hunze zijn bereikbaar via 0900-8844 of politiebureau Gieten (open: ma. en di. 13.00 tot 17.00. wo. en do. van 09.00 tot 13.00 uur).- Theo Dieterman, gebied Gieten en Gasselte- Louw Koster, gebied Rolde- Eric Speelman, gebied Annen

ZiekenhuisRefaja Stadskanaal: 0599 - 654 654 Scheper Ziekenhuis Emmen:0591 - 691 911. Voor afspraken (0591) 691 111

Huisartsen Borger-Odoorn, Valther- enExloërmonden, Schoonoord e.o. Spoedgevallen na 17.00 uur en ‘s weekends: 0900-1120112.

Tandartsen Borger/Rolde/Gieten/Gasselte/Westerbork/Beilen14 + 15 maart: Dental Clinics Rolde: 0900-1012345.

Apotheken Info: 0599-238465Overige hulpdienstenAlarm 112Politie 0900-8844Overlijden 0800-0242526Storing el./gas 0800-3366112Storing water 0591-854200 of 0592-854545Storing CV: 0599-235909Storing kabel 0800-0221475Verloskundige 0592-263060SOS tel. hulp 0900-0767Kindertelefoon 0800-0432Tegen haar wil 0592-347444Psycholoog 0599-234056Homeopaat 0599-236088GGD 0591-656565Thuiszorg Icare 0522-279748Samenzorg Thuis- en Kraam-zorg Nrd-Ned 0900-8998801Info- en klachtenbureau Gezond-heidszorg 0592-243707Vrijw. thuishulp 0591-585554Dierenartsen 0591-513151Dierenbescherming en Dierenambulance 0900-0245 Diergeneeskundig Centrum Zuid-Oost Drenthe te Sleen 0591-361368Zorgkompas Odoorn(0591) 580271

Weekenddiensten

Wijkagenten

Adverterenin

Week in Week uit?

Bel 0599 - 61 33 36

Heropening ALDI Borger vond plaats zonder feestelijkhedenAfgelopen vrijdagochtend 27 november om 8.00 uur opende de vernieuwde ALDI-vestiging aan de Bui-nerstraat 8 in Borger de deuren. Voor ouderen en kwetsbaren ging de winkel vanaf 07.00 uur al open. In verband met recente aangescherpte maatregelen verviel-len alle openingsfestiviteiten.

VERNIEUWDE ALDIDe sfeer, de inrichting en het assortiment in de winkel zijn verrassend en vernieuwd. Zo is de geur van afgebakken brood een heerlijke binnenkomer en ligt de nadruk op veel verse producten zoals vlees, vis, groente en fruit. De goed geteste en prijswinnende producten, bekend als de Trots van ALDI, zijn het bewijs dat naast de beste prijs, hoge kwaliteit bij ALDI hoog in het vaandel staat.

De vernieuwde winkel aan de Buinerstraat 8 in Borger be-schikt over voldoende eigen parkeerplaatsen. De openingstij-den zijn van maandag tot en met zaterdag van 08.00 tot 20.00 uur. Op zondag van 08.00 tot 18.00 uur.

DUURZAME WINKELDuurzaamheid is een van de belangrijkste pijlers voor ALDI. Elke dag werken we aan gezondere, duurzamere boodschap-pen en minder afval. Daarnaast betrekken we regionale aanne-mers, installateurs en leveranciers bij de verbouwing, worden duurzame bouwmaterialen gebruikt en richten we de winkels zo duurzaam mogelijk in.

Buurtvereniging Daalkampen in Borger vierde tóch een beetje SinterklaasIeder jaar organiseert buurtvereniging Daal-kampen in Borger een groots Sinterklaasfeest in de woonwijk. Door de maatregelen is dat dit jaar echter niet toege-staan en dus besloot het bestuur van de buurtver-eniging te kijken of er een alternatief mogelijk was. Dat alternatief kwam er: twee Pieten reden met een bakfiets door de woonwijk en bezorgden kinderen tot en met acht jaar een leuk cadeautje en iets lekkers.

Het bestuur toonde zich erg tevreden. Ze vond het een erg leuke dag en is blij dat de kinderen en ouders zo genoten. “Het werd in de wijk erg goed ontvangen en het was ook fijn om te merken dat ieder kind dat door de ouders was opgegeven zoveel persoonlijke aandacht van de Pieten kregen. Het was het een erg geslaagde ochtend.” (Week in Week uit / Gerry Grave. Foto: Herman van Oost)

Er stond twee dagen lang een oliebollenkraam bij Attent A. Drent in 2e Exloërmond

Afgelopen vrijdag en zaterdag stond er op de parkeerplaats voor supermarkt Attent A. Drent in 2e Exloërmond een oliebollenkraam. De kraam is van Geert Eeringa uit 2e Exloërmond. Hij staat met zijn kraam regelmatig in grotere plaatsen. Het leek eigenaar Aaltjo Drent ook wel wat dat de kraam met oliebollen eens voor zijn winkel zou staan. Eeringa ging akkoord en het was een groot succes.

“Ja, ik ben erg tevreden. Er kwamen heel wat mensen langs en het ademde een gezellige sfeer. Ik hoop dat we dit volgend jaar kunnen herhalen. Het is erg leuk voor ons dorp, zeker in deze tijden”, sprak Drent, mede namens zijn medewerkers. (Week in Week uit / Gerry Grave. Foto: Herman van Oost)

Alles kan met mondkapjes in Hunebedcity in BorgerHet is gewoon even wennen, maar dan weet je niet beter en draag je bij alles wat je doet een mondkapje. Knie-pertjes bakken? Glühwein uitdelen? Ja dat kan allemaal met een mondkapje. De medewerkers van Hunebedcity waren maar wat blij dat ze weer eens iemand zagen en gezellig konden kletsen afgelopen weekend. Ook de bezoekers genoten van alle gezelligheid en hielden zich goed aan de RIVM regels.

Daarom wordt de komende zaterdagen de lege lunchroom weer gebruikt als ontvangsthal met gratis lekkers. Durf te genieten van de fijne sfeer en de verse kniepertjes en maak rustig op afstand een rondje door het overdekte winkeldorp. Voor de kinderen is er iedere zaterdagmiddag wat te beleven. Een speurtocht, een kerst-poppentheater en een Frozen bingo. Maar dat alles moet op reservering. Zie hiervoor facebook en www.hunebeddcity.nl. Samen kunnen we er alles aan doen om toch een gezellige decembermaand te hebben. Hunebedcity, Hoofdstraat 32 te Borger is open van 10.00 tot 18.00 uur.

alleen samen krijgen wecorona onder controle

Meer informatie:rijksoverheid.nl/coronavirus

of bel 0800-1351

1 december 2020

Gebruik van mondkapjesPer 1 december moet iedereen vanaf 13 jaar een mondkapje dragen waar dat verplicht is.

Zo gebruik je een mondkapje:

Was mondkapjes van stof op 60 graden, liefstna elk gebruik.

Wegwerpmondkapje? Gooi deze na gebruikweg bij het restafval.

Er geldt een uitzondering op de mondkapjes -plicht voor mensen die vanwege eenbeperking of ziekte geen mondkapje kunnendragen.

Waar is een mondkapje verplicht?

Welke mondkapjes zijn geschikt?

• Draag mondkapjes voor publiek gebruik.• Het gebruik van spatschermen is niet toegestaan.

Meer informatie over mondkapjes vind je op: rijksoverheid.nl/mondkapjes

Houd je altijd aan de basisregels:

Ben je ook benauwd en/of heb je koorts? Dan moeten alle huisgenoten thuisblijven.

Heb je klachten?

Blijf thuis.

Laat je testen.

Blijf thuis.

Laat je testen.

Werk thuis, tenzij hetniet anders kan.

Draag een mondkapjewaar dat verplicht is.

Is het druk? Ga dan weg.

Houd 1,5 meter afstand.

Was vaak je handen.Hoest en nies in je elleboog.

• Draag mondkapjes voor publiek gebruik.• Raak het mondkapje alleen met schone handen

aan.• Pak het mondkapje alleen vast bij de elastieken.• Zorg dat je neus, mond en kin bedekt zijn.• Houd het mondkapje zo veel mogelijk op.• Raak het mondkapje zo min mogelijk aan.

• Publiek toegankelijke binnenruimtes(bijvoorbeeld: winkels, supermarkten, musea,bibliotheken, bioscopen, theaters, restaurants,podia, gemeentehuizen, benzinestations).

• Contactberoepen (zowel de dienstverlener alsde klant).

• Onderwijs (met uitzondering van basisscholen).• Openbaar vervoer (in stations, op perrons en bij

bus- en tramhaltes).• Touringcars.• Vliegtuigen.

Geen oudejaarsbijeenkomst in Nieuw-Buinen In verband met de huidige maatregelen heeft Dorpsbe-langen Nieuw-Buinen enige tijd geleden al besloten om dit jaar geen oudejaarsbijeenkomst to organiseren.

Ook steun voor Podium Odoorn en VANSLAG in BorgerProvincie steunt culturele sector samen met gemeentenIn totaal 40 musea, podia, festivals en andere instellin-gen krijgen een bijdrage van de provincie Drenthe om de gevolgen van de coronacrisis op te vangen. Gedepu-teerde Staten hebben €170.000 beschikbaar gesteld voor extra noodsteun om de culturele basisinfrastructuur in de 12 Drentse gemeenten overeind te houden. De gemeenten hebben zelf de instellingen voorgedragen die dit steuntje in de rug krijgen. Op de lijst staan bijvoor-beeld het Shakespeare Theater in Diever, Hello Festival in Emmen en Cultureel café De Amer.

In Borger-Odoorn krijgen zowel Podium Odoorn als VAN-SLAG in Borger een subsidie uitgekeerd.

Podium Odoorn krijgt € 5000 terwijl VANSLAG in Borger € 7500 krijgt bijgeschreven.

Gratis kerstballen bestellen voor inwoners Borger-Odoorn

De PvdA in Borger-Odoorn komt dit jaar met een bestelactie voor kerstballen voor inwoners in Borger-Odoorn. De PvdA Borger-Odoorn wil graag iets doen voor al die mensen die wel een steuntje in de rug verdienen. Mensen die het verdienen om tijdens

deze donkere dagen een lichtpuntje te hebben, een klein gebaar met hopelijk een grote impact.

De PvdA Borger-Odoorn biedt een gratis service aan om een kerstbal met boodschap te bezorgen. Hieraan zijn geen kos-ten verbonden en ook geen andere verplichtingen. De enige voorwaarde die wordt gesteld is dat er maximaal 3 kerstbal-len per persoon besteld kunnen worden. Uiteraard moet de ontvanger inwoner van Borger-Odoorn zijn. De kerstbal zal coronaproof worden bezorgd in de periode voor kerst door vrijwilligers van de PvdA.

Het bestelformulier is te vinden op de Facebookpagina van de PvdA Borger-Odoorn en op de website www.tinyurl.com/kerstbal2020 .

De PvdA Borger-Odoorn wenst iedereen hele fijne Kerstda-gen en hoopt dat 2021 een mooi sociaal jaar wordt.

Page 6: Nr. 49 1 december 2020 Midden in de ... - Week in Week uitDonderdag 8.30-16.30 en 17.00-19.00 uur Vrijdag 8.30-12.00 uur Een afspraak maakt u via ... van een brug, het plaatsen van

6 Dinsdag 1 december 2020

Page 7: Nr. 49 1 december 2020 Midden in de ... - Week in Week uitDonderdag 8.30-16.30 en 17.00-19.00 uur Vrijdag 8.30-12.00 uur Een afspraak maakt u via ... van een brug, het plaatsen van

7 Dinsdag 1 december 2020

Maar krijgt van de rechter geen strafOverspannen man slaat huisartsen-praktijk 2e Mond kort en klein Een 56-jarige man uit 2e Exloërmond was op 30 juni zo overspannen en boos dat hij het interieur van een dokterspraktijk in zijn woonplaats totaal vernielde. Buiten vernielde de man ook nog eens de auto van de dokter en die van een patiënt. De man wilde geholpen worden, maar het duurde hem allemaal te lang.

door Marjan Buring van ADP

Door de corona was het topdrukte op het werk van de man. Hij voelde zich die ochtend niet goed. Op advies van zijn vrouw stapte hij naar zijn huisarts. De man had geen af-spraak gemaakt, maar de assistente overlegde met de huisarts of de man toch kon worden geholpen. Dat kon, als de patiënt nog even geduld had. De man wilde direct geholpen worden en hij ontstak in razernij.

Uit angst schoten de artsen en de assistente een ruimte binnen en draaiden de deur op slot. Ze hoorden hoe de vitrinekast omver werd getrokken en apparaten op de vloer werden gegooid. Toen de man buiten de auto’s vernielden doken de overbuurman en zijn zoon op de man. Ze hielden hem vast tot de politie kwam. De man verbleef daarna drie maanden in een kliniek in Assen en slikt nu medicatie.

De man voelde zich weer redelijk, zei hij tegen de rechter. De rechter begreep heel goed dat de man die dag bij lange na zichzelf niet was. De man heeft zich schuldig gemaakt aan vernielingen, maar de rechter vond het te ver gaan om hem hiervoor een straf op te leggen. De dokterspraktijk diende een schadeclaim in van ruim 6000 euro, maar de juiste handtekeningen ontbraken. De strafrechter kan hier dan niets mee, maar een gang naar de burgerlijke rechter staat hen vrij.

TRAVELXL REIS, THEE, KADO & ZO

Iedereen weet onderhand wel dat het op dit moment in de reiswereld minder goed gaat. Dat is nog zacht uitgedrukt natuurlijk. Helaas ondervindt ook TravelXL Reisburo Rolde dit aan den lijve.

Sinds de uitbraak van de Corona Pandemie ligt de verkoop van reizen bijna helemaal stil. Gedwongen door alle maatregelen van de overheid om niet naar landen buiten Europa te vliegen. Later werd het grootste gedeelte van Europa ook nog op oranje gezet. Van serieuze handel was geen sprake meer.

Iedereen die via TravelXL Reisburo Rolde een reis had geboekt, is door de dames goed op de hoogte gehouden van de stand van zaken en/of afwikkeling rondom hun boeking, hun voucher of hun uitgestelde reis. We blijven positief kijken naar de toekomst en zodra het vaccin ingevoerd wordt, weten we zeker dat er weer gereisd gaat worden.

We zijn altijd gewend geweest om onze tijd goed te benutten, daarom zijn we op zoek gegaan naar andere mogelijkheden om inkomsten te genereren. Het resultaat is het vol-gende; WE ZIJN DINSDAG 24 NOVEMBER GESTART MET DE VERKOOP VAN CADEAU PAKKETTEN.

In samenwerking met Lekker Hip/Hunebed City uit Borger, gaan we diverse cadeau artikelen/pakketten verkopen. Op hun website www.lekker-hip.nl kunt u zien wat het assortiment is. Zoekt u nog een leuk cadeau voor Sinterklaas en voor de Kerst. Neem de afslag en kom binnen aan de Hoofdstraat 1b te Rolde.

Page 8: Nr. 49 1 december 2020 Midden in de ... - Week in Week uitDonderdag 8.30-16.30 en 17.00-19.00 uur Vrijdag 8.30-12.00 uur Een afspraak maakt u via ... van een brug, het plaatsen van

8 Dinsdag 1 december 2020

Hamerbijl 9, 9531 PN BORGER - T. 06-27325957

E. [email protected] - www.bertwever.nl

Vakmanschap en service voor een scherpe prijs!

Zonnepark Buinerveen is klaarChint Solar Nederland heeft in Drenthe en Groningen 3 zonneparken in gebruik genomen. Verspreid over de 2 provincies is 152 megawattpiek aan zonnepanelen geplaatst. Zonnepark Stadskanaal heeft een omvang van 101 megawattpiek, Zon-nepark Buinerveen van 45 megawattpiek en Zonnepark Ommelanderwijk van 5,7 megawattpiek. De zonneweiden zijn aangesloten op het elektriciteitsnet van netbeheerders Enexis en TenneT.

De zonneweiden – geïnitieerd door Power-Field – zijn ontwikkeld en gerealiseerd door Chint Solar. Naast de zonneparken zelf moesten ook de netaansluitingen door Chint Solar worden ontwikkeld en aangelegd. In de uitvoeringsfase trad Chint Solar op als hoofd EPC-aannemer, coördineerde diverse aannemers en nam de verantwoorde-lijkheid op zich voor de netintegratie en het voldoen aan de lokale eisen.

Buinerveen: limietenDe bouwwerkzaamheden voor Zonnepark Buinerveen startten in mei 2020. Op 40 hectare grond zijn zo’n 110.000 zonnepanelen geïnstalleerd. Zonnepark Buinerveen is via een 13 kilometer lang privaat kabeltracé van 33 kilovolt verbon-den met Zonnepark Stadskanaal. De gecombineerde netaan-sluiting voor de zonneweiden in Stadskanaal en Buinerveen is op het hoogspanningsnet aangesloten. De gecombineerde netaansluiting van twee zonneparken is voor Nederland een primeur. Een grondige en lange voorbereiding was daarom vereist, zowel op het gebied van regelgeving als op het gebied van techniek.

De technologie en selectie van componenten van Zonnepark Buinerveen kenmerkt zich door de hoge beperkingen wat betreft Elektromagnetische Compatibiliteit (EMC)-richtlijn voor het gebied waarin het zonnepark is gerealiseerd. De

EMC-richtlijn legt begrenzingen op aan de elektromagne-tische emissies van apparatuur en voor de realisatie van het zonnepark zijn hiervoor specifieke afspraken met Astron (Netherlands Institute for Radio Astronomy) gemaakt welke de bouw en operatie van het zonnepark zal garanderen binnen de gestelde limieten. Chint Solar heeft daarom een projectspecifiek DC-filter ontwikkeld en aanvullende maat-regelen genomen om binnen de gestelde EMC-limieten voor het project te blijven. De complexe en op maat gemaakte EMC-emissiebeperkingsoplossing is eerst in een extern labo-ratorium en vervolgens op locatie getest.

‘De complexiteit maakt deze projecten uniek voor Chint Solar, maar ook voor Nederland’, stelt Sebastian John, Head of Project Management bij Chint Solar Europe. ‘Het voldoen aan de 110 kV Requirements for Generators (RfG) Grid Code, het voldoen aan de afgesproken EMC-limieten en het implementeren van de projecten binnen de afgesproken tijd tijdens de wereldwijde COVID-19-pandemie maken deze pro-jecten tot grote referenties. We bedanken betrokken partners voor de uitzonderlijke inspanningen om de projecten vooruit te helpen en te realiseren.’

Adverteren inWeek in Week uit?Bel 0599 - 61 33 36

Er worden in de regio weer volop kerstbomen verkochtOver ruim drie weken is het alweer kerst en dus is de verkoop van kerstbomen inmiddels begonnen. Ook in het verspreidingsgebied van Week in Week uit. Afgelo-pen zaterdag werd op drie locaties een bezoek gebracht en een foto gemaakt: Roelf Kunst in Gieten, De Jong Kerstbomen in Exloo en de familie Middelbos in Ees.

Op alle locaties liep het de hele dag lekker door en werden heel wat kerstbomen verkocht. De verkopers waren dan ook tevreden over het verloop van de dag en gaven aan dat er nog volop kerstbomen te koop zijn. Ze zijn er in grote en kleine maten. Tevens is het bij de familie Middelbos in Ees mogelijk een kerstboom te reserveren. Velen maakten daar al gebruik van. De bomen kunnen tevens worden bezorgd.(Week in Week uit / Gerry Grave. Foto’s: Herman van Oost)

De Jong Kerstbomen in Exloo

Roelf Kunst in Gieten

Familie Middelbos in Ees

Page 9: Nr. 49 1 december 2020 Midden in de ... - Week in Week uitDonderdag 8.30-16.30 en 17.00-19.00 uur Vrijdag 8.30-12.00 uur Een afspraak maakt u via ... van een brug, het plaatsen van

9 Dinsdag 1 december 2020

“Wij sloegen de zondagsschool over om bij Valthermond te kijken”

Jelke Bosch maar liefst 75 jaar lid van voetbalvereniging Valthermond

VALTHERMOND – Geen feestavond met genodig-den of een mooie toe-spraak van de voorzitter. Het coronavirus houdt het gangbare leven nog altijd in de greep. Daarentegen wel een eervolle vermel-

ding in de Week in Week uit voor Jelke Bosch. Het 87-jarige erelid van VV Valthermond is het eerste lid dat maar liefst 75 jaar lidmaatschap op zijn naam schrijft: “Ik heb gehoord dat dit nog niet eerder is gebeurd”, haalt hij zijn schouders op om vervolgens een grote grijns op zijn gelaat te toveren: “Mooi toch?” In zijn woonkamer vertelt hij op de zaterdagmorgen over platgetrapt veen, een zwijnenblaas en het hart van het dorp, maar niet voordat hond Nora zijn sloffen heeft gepakt. Als de viervoeter de sloffen één voor één bij de baas heeft gebracht, mag hij ook nog zijn kleedje halen om bij het gesprek aanwezig te zijn: “Vooruit maar, pak je kleedje.” Nora stommelt naar de hal en komt al kwispelend en trots met het kleedje in zijn bek de woonkamer in gedarteld. Voor de televisie vlijt hij zich neer. Het interview kan beginnen.

Vlak na de oorlog schrijft Jelke Bosch zich in bij VV Valthermond. Twaalf jaar oud moet je zijn om lid te worden van de voet-balvereniging, maar hij ruikt al eerder aan de club. Buurjongen en vismaatje Henk Pietersen is namelijk ietsje ouder en speelt in het eerste. Dat is de reden waarom Bosch samen met broertje Ekke de zondagsschool, waar ze van hun ouders naartoe moesten, geregeld overslaan. Ze fietsen een stukje verder om dan bij het voetbalveld af te slaan: “We vonden voetbal kijken natuurlijk veel mooier.”

Als Bosch gevraagd wordt wanneer de voetbalvlam in hem is aangestoken, vertelt hij: “We gingen altijd met een groepje voet-ballen op een stuk platgetrapt veen. Zwart kwamen we thuis. Alles zat eronder.” Bovendien beschikken ze in het begin niet eens over een bal: “Op een gegeven moment hadden we een stuk leer. Zonder binnenbal. Toen zijn we naar de plaatselijke sla-ger gegaan voor een gedroogde ‘zwieneblaos’. Dat werkte en zo konden we aan de gang.” Bosch is nog kwiek. Gesteund door de oude elftalfoto’s lepelt hij de verhalen zonder enige aarzeling op. De fietstochten met Nora helpen hem om fit te blijven. Ondertussen ligt de hond onverstoorbaar aan zijn voeten te snurken.

Als Bosch vijftien jaar is, wordt hij voor het eerst gevraagd voor het eerste elftal: “Dat werd vroeger nog beslist door de elftal-commissie.” Een samengestelde groep mensen die iedere maandag, naar aanleiding van de wedstrijd in het weekend, vergader-den en het elftal voor die zondag erop bekendmaakten. “Ik kreeg toen een groen kaartje in de brievenbus. Daarop stond dat ik geselecteerd was voor de thuiswedstrijd VV Valthermond – VV Nieuw Buinen. Ik was zo trots als een pauw. Dat je mocht voetballen voor zoveel mensen maakte mij echt trots.” Uiteindelijk speelt hij ongeveer zestien jaar onafgebroken in het eerste elftal. Later speelt hij nog een aantal seizoenen in het tweede.

Het hoogtepunt beleeft hij met verschillende kampioenschappen. Zo viert de club in ’73, ’74, ’75 en ’76 drie keer een kam-pioenschap en promoveert het één keer door een periodetitel: “Dat is het mooiste van voetbal. Kampioen worden. Samen iets presteren.” Nog steeds is hij trots op zijn voetbalvereniging: “Als ik er samen met Nora langs fiets en ik zie de jeugd daar bezig, dan draai ik altijd even af.” Bosch’ blauwwitte bloed gaat daar nog altijd sneller van stromen: “Prachtig om te zien wie op het Pingelstee het beste pingelen kan.”

Opening blote voetenpad Speeltuinvereniging Borger-WestOngeveer een jaar geleden was onder kinderen een ontwerpwed-strijd voor een blote voeten-pad uitgezet. Hier hebben een aantal kin-deren aan mee-gedaan. Het ontwerp van Jarno Nieboer is vervolgens door het kinderbestuur als beste uitgekozen.

Op 14 maart, tijdens NLdoet, is het blote voetenpad door vrijwilligers van de speeltuinvereniging Borger-West aange-legd en is Jarno in het zonnetje gezet. Helaas was het door alle corona maatregelen niet mogelijk om het blote voetenpad feestelijk te openen. Ondertussen is het blote voetenpad ge-opend en heeft de toepasselijke naam Jarno’s blote voetenpad gekregen. Wij nodigen iedereen uit om te komen spelen op het speelterrein van de speeltuinvereniging Borger-West en het blote voetenpad zelf te ervaren.

Bestellen via www.vomos.nl of bel 0599 – 85 06 17Kerstbomenactie in Gasselte door Sportvereniging VomosDit jaar letten we extra op elkaar en moeten we goed naar elkaar omkijken, dit geldt ook voor Sportvereniging Vomos uit Gasselte. De corona-periode heeft een hoop nadelen, maar bewijst ook de kracht van naoberschap. Iets extra’s kunnen doen voor elkaar, juist nu rond de kerst!

Vomos organiseert dit jaar, net als vorig jaar, een kerstbomenactie. Voor slechts 10 euro ver-kopen we Nordmann sparren, die vanaf 2,50 euro worden bezorgd in en rondom Gasselte. Hierdoor hoeven oudere inwoners of mensen die liever niet de drukte opzoeken de deur niet uit voor een kerstboom. De boom wordt thuis bezorgd op 6 of 12 december en men kan be-talen via de bank. De volledige opbrengst van deze actie gaat naar de sportvereniging. Zodat we samen kunnen blijven bewegen. Op deze manier maken we naoberschap waar deze kerst.Nu, en ook na de maatregelen, samen vitaal leven en oud worden, dat is ons gezamenlijke doel. Doe mee aan de actie, bestel via www.vomos.nl of bel 0599 – 85 06 17.

Page 10: Nr. 49 1 december 2020 Midden in de ... - Week in Week uitDonderdag 8.30-16.30 en 17.00-19.00 uur Vrijdag 8.30-12.00 uur Een afspraak maakt u via ... van een brug, het plaatsen van

10 Dinsdag 1 december 2020

WEET U DATWIJ SERVICE EN

ONDERHOUDDOEN AAN

ALLE MERKENAUTO’S?!!

STERK IN ELK MERK!

Tijdens het coronavirus bent u uiteraard van harte welkom binnen ons bedrijf, wel zullen wij ons strikt

houden aan de opgelegde maatregelen van het RIVM voor uw en onze veiligheid.

PRIJS

€ 27.900,-

SKODA SUPERB Combi 1.4 TSI Automaat Ambition Buss Navi/Clima - 110kW (150PK) - November 2018 - Zwart metallic - StofBenzine - Automaat46.097 km - Nieuwprijs: €40.550,-

PRIJS

€ 35.400,-

BMW 2 SERIE Active Tourer 220i Aut. High Exec. M-sport-Line/Navi 141kW (192PK) - februari 2020Grijs metallic - Leder - BenzineAutomaat - 25.513 kmNieuwprijs: €52.920,-

PRIJS

€ 19.700,-

OPEL ASTRASports Tourer 1.4T 120 Jr Ed. Navi/Clima/17”LM110kW (150PK) - mei 2019Grijs metallic - Stof - BenzineHandgeschakeld - 26.997 km Nieuwprijs: €32.220,-

PRIJS

€ 17.900,-

OPEL ASTRA1.0 Turbo 120 Jr Ed. navi/clima/17”LM - 77kW (105PK)Mei 2019 - Blauw metallic - StofBenzine - Handgeschakeld23.992 km - Nieuwprijs: €27.540,-

PRIJS

€ 14.200,-

OPEL CORSA 1.0 Turbo 120 Jaar Ed. Navi/ClimaAugustus 2019 - Zilver mettalicBenzine - Handgeschakeld31.115 km - Nieuwprijs: €22.550,-

PRIJS

€ 23.900,-

OPEL GRANDLAND X 1.2 T Auto-maat Online Ed. Navi/Clima/17”LM96kW (131PK) - maart 2018Wit mettalic - Stof - BenzineAutomaat - 45.168 kmNieuwprijs: €36.330,-

PRIJS

€ 30.999,-

OPEL INSIGNIA Sports Tourer 1.6 CDTI Automaat Buss Exec. Navi/Clima - 100kW (136PK) - November 2019 - Grijs metallic - Half lederDiesel - Automaat - 15.703 kmNieuwprijs: €50.595,-

PRIJS

€ 26.999,-

VOLKSWAGEN TIGUAN 1.4 TSI Comfortline navi/leder/17”LM93kW (127PK) - januari 2017 Zwart metallic - Leder - Benzine Handgeschakeld - 27.311 kmNieuwprijs: €34.885,-

PRIJS

€ 19.700,-

VOLVO V40 1.5 T2 Automaat Clima/Navi/16”LM90kW (123PK) - oktober 2016Grijs metallic - Stof - Benzine Automaat - 34.246 kmNieuwprijs: €32.220,-

PRIJS

€ 13.700,-

OPEL KARL 1.0 Rocks Online Ed. airco/cruise/15”LM55kW (75PK) - februari 2019Rood - Stof - BenzineHandgeschakeld - 22.517 kmNieuwprijs: €16.440,-

PRIJS

€ 14.300,-

OPEL MERIVA 1.4 T 140PK Cosmo navi/leder/16”LM104kW (142PK) - juli 2016zilver metallic - Leder - BenzineHandgeschakeld - 90.936 kmNieuwprijs: €29.220,-

PRIJS

€ 20.800,-

MAZDA CX-3 2.0 SkyActiv-G 120 Dynamic Navi/16”LMMei 2018 - Grijs metallic - StofBenzine - Handgeschakeld49.060 km - Nieuwprijs: €28.220,-

PRIJS

€ 26.700,-

AUDI A3 Limousine 30 TFSIAutomaat Design navi/airco85kW (116PK) - augustus 2019Zwart metallic - Half leder - BenzineAutomaat - 38.397 kmNieuwprijs: €36.660,-

PRIJS

€ 18.800,-

SKODA OCTAVIA Combi 1.6 TDI Automaat Ambition Buss navi 85kW (116PK) - december 2018Zilver metallic - Stof - DieselAutomaat - 44.826 kmNieuwprijs: €34.880,-

PRIJS

€ 26.999,-

Mazda 6 Sportbreak 2.0 SkyActiv-G Automaat GT navi/leder /17”LM/PDC - 165 PK (121 kW) - januari 2018 - Licht grijs metallic - LederBenzine - Automaat - 32.459 kmNieuwprijs: €40.110,-

PRIJS

€ 25.800,-

OPEL GRANDLAND X 1.2 Turbo Innovation navi/clima/18”LM96kW (131PK) - september 2019 Grijs metallic - Half leder - BenzineHandgeschakeld - 16.334 kmNieuwprijs: €37.220,-

Page 11: Nr. 49 1 december 2020 Midden in de ... - Week in Week uitDonderdag 8.30-16.30 en 17.00-19.00 uur Vrijdag 8.30-12.00 uur Een afspraak maakt u via ... van een brug, het plaatsen van

11 Dinsdag 1 december 2020

TE HUUR!GARAGEBOXEN

in Exloo, Valthermond en Tweede ExloërmondPer direct beschikbaar!

[email protected] Tel.: 0251-218026

Biologische boerderij“de Morene”

aardappelen,groenten en fruit

Lemenweg 4a Drouwen

tel. 0599-564563

TE KOOPKERSTBOMEN

Blauwspar - Nordmann

Bezorging mogelijk.

Familie Middelbos | Dorpsstraat 20, Ees0599 – 23 4004 of 06 - 36 00 46 87

De Zwerfsteen 4/2020 is uitHet historisch tijdschrift voor de regio BorgerHieronder uit elk artikel een fragment:

De nieuwjaarsviering van 1926 (H. Tiesing)Vóór het middaguur was het meeste kinderlopen gedaan en eerst na het gebruik van de middagdis gingen de mannen van meer gevorderden leeftijd op burenbezoek uit. Er bestond de grootste neiging tot het vormen van klubjes, die tot het inval-len van de avond al maar voorttrokken van het ene naar het andere huis. Mensen. waarmede men niet in de minste relatie stond, ontvingen toch de bezoekers van hen, die zich bij een klubje hadden aangesloten, en overal werd gegeten en vooral gedronken. Dienstknechten die in het morgenuur van de vee-voeding waren vrijgesteld, hadden nu daarvoor hun avond-dienst te verrichten en de dochters en dienstmeiden moesten thuis zijn om het vee te melken. Alleen bejaarde huismoeders, die zich de gehele dag beijverden om al de nieuwjaarsbezoe-kers te bedienen, bleven thuis.

Honderd jaar geleden in onze gemeente (A.G.liewes)Eeserveen, 07-10-1920 | Brandstof uit het Eeserveen.Een gevolg van de vermeerdering der brandstoffenproduc-tie in dit veen is, dat de Drentsche dorpen hieruit reeds veel betrekken. Tal van beladen turfwagens ziet men van hier naar Gasselte en Gieten trekken en het gebrek moet daar zoo groot zijn, dat de groote afstand tusschen Gieten en Eeser-veen geen bezwaar oplevert. De vervoerkosten maken die brandstof zeer duur.

Jeugdherinnering (H. Ebbinge)Nou moeij weet'n dat wij as kinder elke dag un beetie mus-sen help'n. Ofwass'n, ofdrög'n, hark'n, veeg'n, snei veeg'n, appels plukk'n, turf bij de kachel, kool'nkit vol doen. En nog veul meer. Dat was normaol, dat was overal zo. Bij oes thuus musse'n wij ok nog un stukkie aonmaokturf in een blikkie met pieterölie zett'n. Dat weud de volgende dag bruukt um de kachel op gang te krieg'n: eerst dat stukkie, un paor holties, 2 turv'n en laoter wat eierkool'n.

Dindua (H. Warring)

Majorettes Dindua (fotoarchief F. Vos)

Burgerwacht en B.V.L. (A.G.Liewes)Op een Kadasterkaart van rond 1920 van Borger (camping Hunzedal) viel me het woord ‘schietbaan’ op. Schietbaan voor wie en waarom? Na enig speurwerk kwam ik er achter dat in die jaren de schietbaan in verband werd gebracht met de toenmalige ‘Burgerwacht’ en de ‘Bijzondere Vrijwillige Landstorm.’ (BVL). In de Staatscourant van 09-07-1919 werd meegedeeld dat de statuten van de “Gewapende Burgerwacht, Borger” door de overheid waren goedgekeurd.

Boerderij familie Thijs. (H. Warring)Westdorperstraat Borger (nu aula)

Spaanse griep (A.G.Liewes)In het jaar 1918 werd de wereld opgeschrikt door een griepe-pidemie. De ziekte verspreidde zich met grote snelheid over

de wereld. Doordat de berichtgeving over deze griep in WO1 te wensen overliet is de aandacht in het begin te oppervlak-kig geweest. Via Amerikaanse soldaten zou de virusziekte, waarschijnlijk ontstaan in China, vanuit Amerika naar Europa gekomen zijn. Toen de ziekte zich in Spanje voordeed werd door de Spaanse media de alarmklok geslagen. Men kreeg daardoor de indruk dat in Spanje de epidemie zijn oorsprong had.

Verbeeld Verleden. (M. Jalving)Enkele foto’s uit de ja-ren 1953 en 1956 van het gemeentepersoneel van Borger.

Oproep (H. Peijnenburg) Dina Peijnenburg -VraagSjaan, Annie ( Jan verbleef elders ) Kees

Oproep. Ik ben op zoek naar mensen, die personen op foto’s hieronder herken-nen uit de periode maart-de-cember 1945. Zij verbleven zij in deze periode tijdelijk als evacuees/vluchtelingen in de Provincie Drenthe. Hoogst waarschijnlijk zijn grootmoeder en de kinde-ren ondergebracht op een boerderij. Uit het archief van het Nederlandse Rode Kruis kwam een correspondentie adres naar voren waar grootmoe-der post heeft opgehaald of gebracht. Dit adres was : J 165 te Drouwenermond. Eén van de kinderen op de foto is mijn inmiddels overleden vader Kees. Ik heb in 2003 een boek over zijn jeugd geschreven, maar kon maar geen informatie vinden over die 9 maanden uit zijn leven. Ik heb het adres ( de boerderij ) in de provincie Dren-the waar grootmoeder en de kinderen waren ondergebracht niet kunnen vinden. Ik kon het niet loslaten en ben dit jaar (2020) opnieuw gaan zoeken en graven naar het antwoord. Het is een allerlaatste poging om dit stukje alsnog duidelijk

te krijgen. Kunt u mij helpen, dan mag dat rechtstreeks naar mij: [email protected] of 0611321663. Wilt u liever anoniem iets kwijt dan kan dat per post: Concordialaan 21- 5223 ZL – te s’- Hertogenbosch.

Wilt U de Zwerfsteen (€ 17 per jaar) ook ontvangen: Stichting Harm Tiesing: A.G.Liewes, Waardeel 43, 9531 EB Borger of 0599 235511 of [email protected]. Bovendien is dit nummer te koop bij Bruna te Borger.

Adverteren inWeek in Week uit?

Bel 0599 - 61 33 36

Nieuwe bierbrouwerij in Bronneger: Bronneger BierIn Bronneger is Roelof Rozenveld al meer dan tien jaar brouwmeester. Dat doet hij al die jaren met veel inzet en passie. Het brouwen bleek succes te hebben: samen met zijn neef Joran Haandrikman, eige-naar van ÁMOI Eten & drinken in Gieterveen en een goede vriend, Gerard Koops, beiden woonachtig in Gieterveen, is hij nu eigenaar van bierbrouwerij Bronneger Bier dat aan de Dorpsstraat 19 in Bronneger is gevestigd.

De brouwerij is officieel op 4 november jl. ontstaan. Bronneger Bier moet in het eerste kwartaal van 2021 op de markt ko-men. “Alles moet kloppen” sprak de com-merciële man van het trio, Gerard Koops. Wat Bronneger Bier speciaal maakt is dat het naast zijn uitgesproken smaak door de vooral zelf geteelde ingrediënten een kloppend geheel is geworden van passie, enthousiasme maar vooral vriendschap. Daarom staat in het beeldmerk van de brouwerij ook de krachtige leus: “GE-

BROUWEN DOOR KAMERAADSCHAP”. (Week in Week uit / Gerry Grave. Foto: Herman van Oost)

v.l.n.r.: Roelof Rozenveld, Gerard Koops enJoran Haandrikman.

Page 12: Nr. 49 1 december 2020 Midden in de ... - Week in Week uitDonderdag 8.30-16.30 en 17.00-19.00 uur Vrijdag 8.30-12.00 uur Een afspraak maakt u via ... van een brug, het plaatsen van

12 Dinsdag 1 december 2020

Page 13: Nr. 49 1 december 2020 Midden in de ... - Week in Week uitDonderdag 8.30-16.30 en 17.00-19.00 uur Vrijdag 8.30-12.00 uur Een afspraak maakt u via ... van een brug, het plaatsen van

13 Dinsdag 1 december 2020

Familieberichtenkunt u inleveren

tot maandagmiddag 14.00 uur bij de Bruna

in Borger.

De Bruna is maandagom 13.00 uur geopend.

Familieberichten kunt u inleverentot maandagmiddag 14.00 uur bij

de Bruna in Borger.

De Bruna is maandag om 13.00 uur geopend.

Wij zijn diep geschokt en intens verdrietig door het volkomen onverwachte overlijden

van onze lieve mam, oma en over-oma

Jantina Ottens-Lanting~ Tinie ~

21 januari 1944 † 28 november 2020

Sinds 27 januari 2016 weduwe van Job Ottens.

Gezinus en Hennie Marjan en Mischa Fabian, Daniël Jan Jacob en Ragna

Pieter en Aaltje Janneke Martin en Hieke

Rika en Geert Tina Chris en Sylvannah

Tineke en Bert Mariska

Zuiderdiep 146, 7876 AH Valthermond

Tinie is overgebracht naar de aula Vrijheidslaan 66 te Valthermond, waar gelegenheid is afscheid van haar te nemen en het condoleanceregister te tekenen op woensdag 2 december van 19.00 tot 19.30 uur.

Wij hadden u graag uitgenodigd maar door de huidige omstandigheden zal de crematie donderdag 3 december in besloten kring plaatsvinden.

a.s. Vrijdag staat Amnesty ook in de Albert Heijn in BorgerAmnesty Borger verkocht onder meer kaarten inHunebedCity in Borger

Net zoals ieder ander jaar verkoopt Amnesty Borger tal van artikelen. Dit jaar was ook HunebedCity in Borger de locatie en a.s. vrijdag staat men ook in de Albert He-ijn in Borger.

Tussen 10.00 en 16.00 uur stond er een kraam met heel veel artikelen: kerst- en wenskaarten, notitieblokjes, servetten, kaarsen, etc. Uiteraard ging de opbrengst weer naar Amnesty International dat voor de rechten van de mens opkomt.

Ondanks de maatregelen namen velen de moeite naar Hune-bedCity te komen om er vervolgens iets te kopen. Ze konden ter plekke ook artikelen bestellen en spraken lovende woor-den over de mooi ingerichte kraam. Ook over de locatie was menigeen tevreden. Amnesty Borger kijkt op een geslaagde dag terug en dankt iedereen. (Week in Week uit / Gerry Grave. Foto: Herman van Oost)

Nieuwe dominee voor GasselteGasselte heeft een nieuwe dominee. Ds. Loes Roersma is op zondag 29 november in het Witte Kerkje bevestigd als predikant van de protestantse gemeente van Gasselte door ds. Hans Jonker uit Nieuw-Buinen, de consulent van de vacante ge-meente.

Het plotselinge overlijden van ds. Rosée van der Kaap in augustus 2019 werd gevolgd door een periode van rouw en bezinning. Begin 2020 is gestart met het zoeken van een nieuwe dominee. De beperkingen die golden vanwege de coronacrisis maakten het de beroepingscommissie niet gemakkelijk. In oktober is op een gemeentevergadering ds. Roersma voorgesteld aan de gemeente en verkozen tot de nieuwe dominee van Gasselte. Zij woont in Oudewater en is getrouwd met ds. Raymond de Hoop. Ds. Roersma, die 59 jaar is, zal drie dagen

in de week werken vanuit pastorie De Weem in Gasselte. Zij brengt veel ervaring mee. Na haar studie theologie heeft zij gewerkt in Koudum, Scharmer-Harkstede, in Papoea-Nieuw-Guinea, Lekkerkerk en Utrecht/Zeist.

Ook voor de feestelijke dienst van haar intrede in Gasselte golden de coronamaatregelen. De kerkenraad hoopt op een later tijdstip een grotere kring mensen te kunnen uitnodigen voor een nadere kennismaking met de nieuwe dominee.

Rust nu maar uit, jij hebt je strijd gestreden.Je hebt het als een moedig man gedaan.

Niemand weet wat je hebt geleden.Niemand weet wat je hebt doorstaan.

Bedroefd, maar dankbaar dat hem een verdere lijdensweg bespaard is gebleven, geven wij u kennis dat van ons is heengegaan mijn lieve vriend, onze schoonvader en opa

Lambert Ensing

2e Exloërmond Emmen* 10 november 1951 † 29 november 2020

Dineke Kamps

Erik en AlbertjeGerald en Gwendolynn Daniël

Onze speciale dank gaat uit naar de medewerkers van Icare Thuiszorg

voor de goede en liefdevolle verzorging.

Seinstraat 467811 GV Emmen

De crematie zal in besloten kring plaatsvinden.

Page 14: Nr. 49 1 december 2020 Midden in de ... - Week in Week uitDonderdag 8.30-16.30 en 17.00-19.00 uur Vrijdag 8.30-12.00 uur Een afspraak maakt u via ... van een brug, het plaatsen van

14 Dinsdag 1 december 2020

Page 15: Nr. 49 1 december 2020 Midden in de ... - Week in Week uitDonderdag 8.30-16.30 en 17.00-19.00 uur Vrijdag 8.30-12.00 uur Een afspraak maakt u via ... van een brug, het plaatsen van

TOPZAKEN IN DE REGIOWeek in Week uit

Jong en oud ontspannen en vertrouwd naar de tandarts,de missie van Tandartspraktijk Odoorn

Tot 2014 konden de inwoners van Odoorn en omgeving terecht in de toen bestaande tandartspraktijk in het dorp maar toen die de deuren sloot moest men het zonder de tandarts in het dorp doen. Gelukkig was dat voor tand-arts Bouwe Vastenburg reden om Odoorn te kiezen als vestigingsplaats voor zijn nieuw te starten praktijk met de naam Tandartspraktijk Odoorn.

De voormalige bloemenwinkel aan de Hoofdstraat 4 werd grondig verbouwd en zo ontstond er een prachtig ingerichte en moderne tandartspraktijk waar Bouwe en zijn team da-gelijks met ontzettend veel plezier en toewijding mondzorg verlenen. Bouwe: ”Nadat ik mijn studie had afgerond en vervolgens in praktijken in Emmen en Groningen gewerkt had was voor mij duidelijk dat ik graag een eigen praktijk wilde beginnen en dat ik dat ook heel graag in Odoorn wilde gaan doen. Ik groeide namelijk op in Valthe en ondanks

het feit dat veel van mijn studiegenoten in Groningen bleven hangen of naar het

Westen van het land vertrok-ken wist ik zeker dat ik graag hier wilde blijven.” Dat er in het dorp en de omgeving

veel vraag was naar een goede tandartspraktijk blijkt wel uit het feit dat de praktijk al snel volstroomde met patiënten. Er is nog steeds ruimte voor nieuwe inschrijvingen en vanaf februari volgend jaar komt er zelfs een tandarts bij, het team wordt dus uitgebreid. Voor de patiënten van Bouwe verandert er niets, zij blijven gewoon bij hun eigen vertrouwde tandarts. Op dit moment bestaat dat team uit Bouwe als tandarts, zijn vrouw Mara als praktijkmanager, mondhygiëniste Mariëtte en assistentes Eva, Alies en Roelina. ”We zijn een kleinschalige praktijk en werken daardoor ook in een klein maar enorm gezellig team. We willen onze patiënten een zo ontspannen mogelijk gevoel geven bij hun bezoek aan de praktijk zodat ze de volgende keer ook weer vol vertrouwen terug komen. Bovendien zullen we mensen ook nooit de les lezen maar ze zo goed mogelijk op weg helpen naar een mooi en gezond gebit. ” zegt Bouwe. Door nare ervaringen uit het verleden gaan veel mensen angstig en nerveus naar de tandarts en de

missie van Bouwe en zijn team is dan ook om die angst zoveel mogelijk weg te nemen door het tandartsbezoek prettiger en zo pijnloos mogelijk te laten verlopen.

Kinderen“Mede daarom focussen we ons bijvoorbeeld ook heel erg op goede mondzorg bij kinderen. We nemen voor ieder kind voldoende tijd en leg-gen ze spelenderwijs uit wat we doen. Mocht het allemaal teveel worden dan stoppen we gewoon en komt een kindje later nog een keertje terug. Mondzorg bij kinderen vergt een speciale aanpak en het belangrijkste is om het kind zo weinig mogelijk negatieve ervaringen op te laten doen.” legt Bouwe uit. Komen kindjes met papa en/of mama en broertjes en zusjes of moet er even gewacht worden voor of na de afspraak dan mo-gen ze natuurlijk ook even spelen in de speciaal ingerichte kinderspeelhoek in de praktijk.

Extra tijdOp de vraag naar wat hij in de praktijk nu het allerleukst vindt om te doen weet Bouwe het antwoord al snel: “De controles. We onderscheiden ons hierin dan ook van veel andere praktij-ken omdat we hier bewust veel tijd voor inplannen.” Bouwe vindt vooral het persoonlijke contact met de patiënt tijdens die controle erg prettig en door het inplannen van extra tijd is er daardoor soms nog even tijd om bepaalde dingetjes direct even te doen zodat er geen vervolgafspraak gemaakt hoeft te worden.

“We zijn blij dat zoveel mensen de tandartspraktijk al gevon-den hebben en inschrijven als nieuwe patiënt kan dus nog steeds.” aldus Bouwe. Inschrijven kan door het formulier op de website in te vullen of even te bellen met telefoonnummer 0591-230023.

Tandartspraktijk OdoornHoofdstraat 4 | Odoorn | Tel: 0591-230023www.tandartspraktijkodoorn.nlE-mail: [email protected]

Page 16: Nr. 49 1 december 2020 Midden in de ... - Week in Week uitDonderdag 8.30-16.30 en 17.00-19.00 uur Vrijdag 8.30-12.00 uur Een afspraak maakt u via ... van een brug, het plaatsen van

TOPZAKEN IN DE REGIOWeek in Week uit

Heerlijke gegrilde kipspecialiteiten haal je bij Kippie in Emmen Door Miranda Wolters In 2009 vestigde Kippie zich in de Dalipassage in Emmen, inmiddels alweer 11 jaar geleden dus. Na 13 jaar in de horeca en daarna bij een Kippie vestiging in Delft te heb-ben gewerkt besloot Erik de Roode destijds een Kippie vestiging in Emmen te openen. Inmiddels zijn er verspreid door heel Nederland zo’n 64 Kippies te vinden en is de winkel van Erik niet meer weg te denken uit het centrum van Emmen.

In de winkel in de Dalipassage worden dag in dag uit vers bereidde kipspeci-aliteiten verkocht. De kip komt rauw binnen, wordt gekruid of gemarineerd en daarna gegrild of anders bereid. In principe liggen alle delen van de kip in de vitrines van de winkel en wordt ver-spilling tegengegaan. Voedselkwaliteit en voedselveiligheid staan bij Kippie hoog in het vaandel en er wordt daarom alleen samengewerkt met de beste leveranciers.

Gemak voor de klant“We gaan voor verse, lekkere en vooral gemakkelijke producten van de kip.” zegt Erik. “Gemak voor de klant staat voorop, we verpak-ken daarom ook al onze producten en maaltijden in mag-netronmateriaal. Alles kan thuis worden opgewarmd in de magnetron of in de oven.” Bij Kippie vind je bijvoorbeeld kippenvleugeltjes, kippenboutjes of drumsticks maar ook karbonades en zelfs dönervlees gemaakt van kip. Voor een feestje bij je thuis zijn er verschillende soorten kiphapjes verkrijgbaar, denk aan diverse soorten balletjes of satéstokjes. Die hapjes kun je overigens ook in een zogenaamde ‘Kip-piepan’ bestellen. Die pannen zijn er in 16 verschillende variaties en je krijgt de hapjes dan in een speciale elektrische pan zodat je de hapjes thuis warm kunt maken en houden. Voor de pan betaal je € 15,- borg die je na het inleveren terug krijgt maar je kunt ook besluiten de pan te houden voor een

volgende keer, de pan kost dan dus die € 15,- en je bestelt dan een volgende keer alleen de inhoud. De Kippie pannen worden ook aangeboden als maaltijdpan of vleespan. Ook weer in verschillende mogelijkheden met bijvoorbeeld bami, nasi of mihoen. Behalve kip zijn er overigens ook spare ribs, in de smaken zoet en pittig, verkrijgbaar.

Geen stress met Sinterklaas, Kerst en Oud & NieuwAls het aan Kippie ligt heeft niemand stress over de perfecte maaltijd tijdens Sinterklaas en de feestdagen. Bestel gewoon je al voorgegaarde kiprollade, gevulde maïskip of parelhoen of die overheerlijke gevulde kalkoen van 3, 4 of zelfs 5 kilo! De gevulde maïskip is lichtzoet van smaak en de parelhoen heeft een lichte wildsmaak en beide zijn gevuld met kipgehakt. Dat

geldt ook voor de gevulde kalkoenen. Alle producten zijn voorgegaard en hoeven alleen nog maar in de bijgeleverde braadzak te worden opgewarmd in de oven. U tovert er in een handomdraai een heerlijke én feestelijke maaltijd mee op tafel!

Regelmatig zijn er verschillende aanbiedingen en deze zijn onder andere te vinden op de Facebook-pagina van Kip-pie Emmen en mocht u voor de decembermaand alvast uw bestelling door willen geven dan kan dat natuurlijk!

Kippie EmmenDalipassage 58 | Emmen | Tel: 0591 - 646 400Facebook: www.facebook.com/kippieemmenwww.kippie.nl | [email protected]

Page 17: Nr. 49 1 december 2020 Midden in de ... - Week in Week uitDonderdag 8.30-16.30 en 17.00-19.00 uur Vrijdag 8.30-12.00 uur Een afspraak maakt u via ... van een brug, het plaatsen van

TOPZAKEN IN DE REGIOWeek in Week uit

Persoonlijk, punctueel en professioneel, de 3 kernwaarden van Marcel van Dam Makelaardij in ExlooDromen zijn niet altijd bedrog en Marcel van Dam Makelaardij helpt je daarom graag om jouw woondroom uit te laten komen. Heb je je droomhuis al op het oog maar moet je voordat je verdere stappen kunt onderne-men eerst je eigen woning verkopen? Geen probleem, Marcel van Dam Makelaardij kan je gedurende het hele proces van kopen en verkopen begeleiden en bijstaan.

Persoonlijk, punctueel en professioneel zijn de 3 kernwaarden waarmee Marcel van Dam Makelaardij zich in de branche on-vergelijkbaar maakt. Gezien de huidige krapte op de woning-markt is persoonlijk contact met de klant nog belangrijker geworden en is dat contact ook intensiever geworden. “Om alle klanten en belangstellenden voor het woningaanbod zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn is het team daarom onlangs uitgebreid met assistent makelaar Tom Brinks en commercieel medewerkster Margriet Goeree. Beide waren ze al werkzaam op een makelaarskantoor in Exloo en ze zullen dus voor veel mensen al bekende gezichten zijn. Wij zijn erg blij met de uitbreiding van het team.” aldus Marcel van Dam. “Naast de beide nieuwe medewerkers bestaat het team uit de assistent makelaars Monique Steenhuis en Astrid van der Tuuk. Daarnaast is Janine Smit de creatieve en financiële kracht van het kantoor.” Stuk voor stuk medewerkers met veel ervaring in de makelaardij en allemaal zijn ze erg bekend met de regio waarin het makelaarskantoor actief is.

Marcel van Dam Makelaardij is actief als NVM aan- of verkoopmakelaar, doet taxaties, kan de verhuur van je woning voor je regelen en op dit moment wordt er ook gewerkt aan de plannen voor 3 verschillende nieuwbouwprojecten. “Doordat er op dit moment een enorme krapte is in de woningmarkt is er bij vrijwel iedere woning die te koop wordt aangeboden ontzettend veel animo van kopers. Als makelaar kun je het verschil maken door de koper of verkoper met je kennis en kunde op een zo goed mogelijke manier te begelei-den om zo tot het optimale resultaat te komen. Er komt vaak een hoop emotie bij kijken en de makelaar kan je dan helpen goede en verstandige keuzes te maken. Een woning wordt bijvoorbeeld niet altijd aan de hoogste bieder verkocht maar aan de bieder die de beste prijs en voorwaarden biedt.” legt

Marcel uit. “Biedt iemand heel ver boven de vraagprijs dan moet dat ook maar gefinancierd kunnen worden. Misschien wil degene wel een zo snel mogelijke overdracht maar heb jij als verkoper iets meer tijd nodig omdat er ook nog gezocht moet worden naar een nieuwe woning of is je nieuwe woning nog niet klaar. Met betere voorwaarden vind je uiteindelijk de beste koper en de makelaar helpt daarbij. Bepaal als verkoper vooraf goed wat je wilt nadat je huis is verkocht want dat gaat op dit moment over het algemeen ontzettend snel. Voor kopers is de woningmarkt lastig op dit moment, er is immers veel vraag naar koopwoningen en het aanbod is beperkt. Het grote voordeel is echter wel dat de rente ontzettend laag is met lage maandlasten als gevolg.”

Een goede en kundige aankoopmakelaar kan je ontzettend goed helpen met zijn of haar kennis van de markt, hij of zij kent alle ins en outs van de markt.

Kies daarom voor Marcel van Dam Makelaardij, de no-nonens makelaar met een laagdrempelig kantoor in huiselijke sfeer. De koffie staat altijd klaar in de gezellige en sfeervolle keuken midden in het kantoor!

Marcel van Dam Makelaardij o.g.Valtherweg 6, 7875 TB Exloo | Telefoon: 0591-227022E-mail: [email protected]: www.marcelvandammakelaardij.nl

Page 18: Nr. 49 1 december 2020 Midden in de ... - Week in Week uitDonderdag 8.30-16.30 en 17.00-19.00 uur Vrijdag 8.30-12.00 uur Een afspraak maakt u via ... van een brug, het plaatsen van

TOPZAKEN IN DE REGIOWeek in Week uit

Multi Vloer & Woonspecialist: van vele markten thuisEMMEN – Multi Vloer Emmen is in 1988 opgericht en is een begrip in Emmen en wijde omgeving. Niet alleen voor vloeren, maar voor nog veel meer. Sinds 1 januari is Martijn Velema de trotse eigenaar van het bedrijf aan de Zuidbargerstraat. “Ik was al zo’n veertien jaar werkzaam in het bedrijf van mijn ouders en heb dat van hen overgenomen.”

Multi Vloer begon als parketzaak, maar het assortiment is enorm uitgebreid en het bedrijf is nu Woonspecialist in de breedste zin van het woord. “Mijn ouders begonnen het bedrijf in parket aan de Wilhelminastraat. Na een aantal jaren is Multi Vloer verhuisd naar het huidige adres, waar we een complete showroom hebben. Zo kunnen bezoekers ons hele assortiment bekijken”, vertelt Martijn Velema. Hij somt op: “We hebben een breed assortiment vloeren, parketrenovatie, traprenovatie, gordijnen, raamdecoratie, behang, zonwering en aanverwante artikelen.”

Mooi om ondernemer te zijnMartijn voelt zich als een vis in het water. “Het is mooi om ondernemer te zijn, want je kunt zelf je bezigheden invullen.” Hij heeft zes personeelsleden in dienst. “Het is wel moeilijk om personeel te vinden terwijl we best nog mensen kunnen gebruiken.”

ServiceService staat hoog in het vaandel. Martijn Velema: “Wij adviseren natuurlijk over alle producten en mogelijkheden. Inmeten en advies op locatie doen we uiteraard ook. We hebben eigen vloerenleggers en montagemedewerkers. Zo kunnen we de klant geheel ontzorgen. Wij adviseren iedereen graag voor het maken van de juiste keuze.”

VloerenVloeren zijn er bij Multi Vloer in alle soorten en maten. “We hebben laminaat, pvc, hout, tapijt, kurk, marmoleum, bamboe, vinyl, een zeer ruime keuze dus. We hebben daarvan een deel op voorraad. Alle materialen zijn op maat te verkrijgen.” Wat betreft de vloeren is de visgraatvloer een trend, terwijl er ook veel vraag is naar pvc-vloeren. “De klanten kiezen vooral voor uitstraling, kleur en gevoel. Wij geven advies, zodat zij de juiste keuze voor hun wensen

kunnen maken. Veel mensen denken, dat alleen pvc-vloeren geschikt zijn voor vloerverwarming, maar dat kan ook prima met hout en laminaat”, aldus Velema.

Renovatie vloeren en trappenParketvloeren en houten vloeren kunnen wor-den gerenoveerd. “Parket kan worden geschuurd en gelakt of geolied. Zelfs een andere kleur van het parket is mogelijk.” Renovatie van trappen behoort ook tot de werkzaamheden, dat kan meestal al binnen één dag worden gedaan.

Woninginrichting“Voor woninginrichting hebben wij gordijnen, raamdecora-tie en behang”, vertelt Martijn. Zo zijn er verduisteringsgor-dijnen, overgordijnen in allerlei kleuren en prints, inbe-tweens en meer. Bij raamdecoratie kan worden gedacht aan jaloezieën, duettes, lamellen, rolgordijnen, vouwgor-dijnen en shutters. Passend bij het interieur en de stijl kan bijbehorend behang worden uitgezocht in vele soorten. Ook daarvoor staan de stylisten van Multi Vloer klaar voor de klant.

Zonwering Multi Vloer is bovendien al jaren gespecialiseerd in het leveren en plaatsen van zonwering. Zo zijn er onder andere knikarmschermen, uitvalschermen, verandascreens, rollui-ken en markiezen. Vervanging van doek op de bestaande systemen is eveneens mogelijk. Welke zonwering voor de klant het beste is: daarmee weet Multi Vloer wel raad.En: zonwering kan worden bediend met de smartphone! Zo is de bediening van rolluiken en zonweringen wel heel gemakkelijk. Bovendien levert Multi Vloer raam- en hordeuren.

CBW-erkendMulti Vloer is al jaren een CBW-erkend bedrijf. Dat is een keurmerk voor woonwinkelorganisaties. “Kopen bij een CBW-erkende winkel biedt vele voordelen én vooral meer zekerheid”, vertelt Velema. “Winkels met dit keurmerk hanteren voorwaarden, opgesteld in samenwerking met de Consumentenbond, die de consument extra goed bescher-men. Zo zijn er voorwaarden voor de aankoop, betaling en aanbetaling, levering, vervoer en garantie.” Offertes kunnen in de showroom worden aangevraagd, maar ook online. In een mum van tijd heeft de klant inzicht in de kosten voor de gewenste artikelen of diensten.

Multi Vloer is geopend van maandag van 13.00 tot 17.30 uur, dinsdag, woensdag en vrijdag van 10.00 tot 17.30 uur, donderdag van 10.00 tot 20.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

Multi Vloer EmmenZuidbargerstraat 78 | 7812 AJ Emmen | 0591-677417www.multivloeremmen.nl | [email protected]

Page 19: Nr. 49 1 december 2020 Midden in de ... - Week in Week uitDonderdag 8.30-16.30 en 17.00-19.00 uur Vrijdag 8.30-12.00 uur Een afspraak maakt u via ... van een brug, het plaatsen van
Page 20: Nr. 49 1 december 2020 Midden in de ... - Week in Week uitDonderdag 8.30-16.30 en 17.00-19.00 uur Vrijdag 8.30-12.00 uur Een afspraak maakt u via ... van een brug, het plaatsen van
Page 21: Nr. 49 1 december 2020 Midden in de ... - Week in Week uitDonderdag 8.30-16.30 en 17.00-19.00 uur Vrijdag 8.30-12.00 uur Een afspraak maakt u via ... van een brug, het plaatsen van
Page 22: Nr. 49 1 december 2020 Midden in de ... - Week in Week uitDonderdag 8.30-16.30 en 17.00-19.00 uur Vrijdag 8.30-12.00 uur Een afspraak maakt u via ... van een brug, het plaatsen van
Page 23: Nr. 49 1 december 2020 Midden in de ... - Week in Week uitDonderdag 8.30-16.30 en 17.00-19.00 uur Vrijdag 8.30-12.00 uur Een afspraak maakt u via ... van een brug, het plaatsen van

TOPZAKEN IN DE REGIOWeek in Week uit

Vogelzang Borger is al meer dan 100 jaar uw specialist op het gebied van witgoed, audio en tvIn 1934 werd “Radio Vogelzang” officieel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel door Gerhard Vogelzang maar eigenlijk bestaat het bedrijf al sinds het begin van de twintigste eeuw. Gerhard Vogelzang leverde en repareerde elektronische apparaten en verhuurde ook omroepinstallaties. Nu ruim 5 jaar geleden nam Bas Vogelzang de winkel van zijn vader over en inmiddels heeft hij al meer dan 18 jaar ervaring in de branche. Bas zet het familiebedrijf van zijn grootouders voort.

“We zijn gespecialiseerd in witgoed, audio en tv.” vertelt Bas. “We verkopen dus zowel wasmachines als wasdrogers en tv’s en soundsystemen maar zijn daarnaast ook nog eens inbouw-vakman. De inbouwvakman is specialist op het gebied van inbouwapparatuur voor de keuken zoals een afwasmachine, oven of nieuwe kookplaat. Ook vindt men bij Vogelzang kleine huishoudelijke apparaten zoals koffiezetapparaten en waterkokers en ook apparaten voor de persoonlijke verzor-ging zoals föhns en scheerapparaten.” Bij Vogelzang uw nieuwe apparaat kopen betekent dat deze binnen een straal van 25 kilometer rondom Borger gratis bij u thuis geleverd én geïnstalleerd wordt. Heeft u dus een nieuwe tv gekocht dan kunt u nog dezelfde avond ontspannen genieten van uw favoriete tv-programma want de stress van het installeren van de tv heeft u niet gehad. Bovendien geeft de monteur u na installatie, ook als het om een wasmachine of ander apparaat gaat, altijd even een duidelijke uitleg zodat u precies weet hoe het allemaal werkt. Lukt het daarna toch niet helemaal dan is één telefoontje naar Vogelzang voldoende om u even weer op weg te helpen.

Laat uw vaatwasser u plotseling in de steek of blijft het beeld van uw tv ineens zwart? Ook dan kunt u Vogelzang bellen. De monteur komt dan bij u thuis langs om deze voor u te repareren. Overigens vindt u in de winkel aan de Torenlaan in Borger ook een groot assortiment in accessoires zoals kabels en stekkers voor zowel audio als tv.

Bas heeft in de afgelopen jaren heel wat ontwikkelingen in de branche meegemaakt. “De tv’s van tegenwoordig zijn qua ui-terlijk natuurlijk niet te vergelijken met die van een flink aantal

jaren terug. Ik heb bijvoorbeeld nog de tv’s met de ‘toeter’ erachter verkocht. De beeldschermen van nu zijn qua dikte alleen al een flink stuk dunner geworden.” Op dit moment zijn het vooral de QLED of OLED tv’s waar men voor kiest. Voordeel van deze tv’s is dat de wit en zwarttinten ook echt wit en zwart zijn waardoor de contrasten veel scherper zijn en kleuren je beeldscherm uit knallen. Intens en superscherp. Vogelzang verkoopt tv’s van verschillende merken waar Loewe als exclusief en high end merk er een van is. Bijzonder aan Loewe is het strakke design van de tv’s en de ingebouwde soundbars. Loewe produceert bijzonder energie efficiënte en dus milieuvriendelijkere tv’s die vanuit elke hoek een perfect beeld laten zien.

Voor wat betreft audio is Vogelzang gespecialiseerd in het merk Yamaha, dit merk levert kwalitatief hoogstaande sound-systemen waarmee u overal in huis draadloos geluid kunt streamen.

Voor Bas en zijn team is het leveren van kwaliteit en goede service vanzelfsprekend, ze staan dan ook altijd voor u klaar. U bent van harte welkom in de winkel aan de Torenlaan 12 in Borger!

Vogelzang BorgerTorenlaan 12 | Borger | Tel: 0599-234214www.vogelzangborger.nl | [email protected]

Page 24: Nr. 49 1 december 2020 Midden in de ... - Week in Week uitDonderdag 8.30-16.30 en 17.00-19.00 uur Vrijdag 8.30-12.00 uur Een afspraak maakt u via ... van een brug, het plaatsen van

TOPZAKEN IN DE REGIOWeek in Week uit

Woninginrichting Wachtmeester in Nieuw-Weerdinge bestaat al bijna 75 jaar!Kort na de oorlog, in 1946, begon Jo Wachtmeester met zijn kleine meubelzaakje aan het Weerdinger-kanaal nz in Nieuw-Weerdinge. Op dat moment was er voor wat betreft meubelen nog niet heel erg veel te krijgen, Jo verkocht in het kleine voorkamer-tje van het huis waar hij ook woonde vooral klein-meubelen zoals bijvoorbeeld theekastjes.

De zaken liepen goed totdat het noodlot in 1949 toe-sloeg, het pand werd door brand compleet verwoest. Gelukkig kon er herbouwd worden en de nieuwe winkel opende uiteindelijk in 1952 haar deuren. In de tussenlig-gende jaren was de winkel op een ander tijdelijk adres te vinden. Het nieuwe pand was al een stuk groter dan het oude maar nog altijd een flink stuk kleiner dan zoals we het nu kennen. Er vonden in de periode van 1952 tot nu met tussenpozen flinke verbouwingen plaats waarbij ook naastgelegen panden aangekocht werden en zo ontstond uiteindelijk de ruim 1200m2 grote win-kel. Henk Wachtmeester, de zoon van Jo, nam de zaak op een bepaald moment over en inmiddels heeft Bart Wachtmeester het stokje weer van zijn vader overgeno-men. Overigens is Henk ook na zijn pensionering nog veelvuldig in de winkel te vinden en werkt ook Marga, de vrouw van Bart, mee in het bedrijf.

Sommige klanten kochten 60 jaar geleden al hun eerste meubelen bij Wachtmeester en zijn nog steeds klant. Bart hoort dan ook regelmatig van klanten terug dat ze de sfeer in de winkel als gemoedelijk en ontspannen er-varen en die klanten komen uit zowel Nieuw-Weerdinge als uit de omliggende dorpen en Emmen. Wat bijna 75 jaar geleden begon met wat kleinmeubelen is inmiddels uitgegroeid tot een woninginrichtingswinkel van formaat waar zowel jong als oud vindt wat ze zoeken. Van eetkamertafel tot hoekbank en van overgordijnen tot een complete boxspring, dus alles op het gebied van zitten, wonen en slapen. Daarbij horen natuurlijk ook zaken als vloeren en gordijnen en bin-nenzonwering. Omdat Bart en Marga geen personeel in dienst hebben doen ze alles zelf, van de inkoop tot het bezorgen en stofferen.

Klanten die naar de winkel komen weten vaak al heel goed wat ze qua meubelen en inrichting zoeken. Dat is het gevolg van het feit dat alles op internet te vinden is. “Qua trends is

iedereen dus wel op de hoogte van wat in de mode is en daar hoeven wij de klanten niet veel meer over te vertellen.” aldus Bart. Maar mocht u er niet uitkomen dan is advies aan huis ook een mogelijkheid. “Wat we zien is dat we voor wat betreft vloeren bijvoorbeeld eigenlijk vooral klik pvc-vloeren verko-pen en leggen. Populair zijn ook de banken met een elektrisch relaxsysteem en de elektrisch bedienbare gordijnrails en bin-nenzonwering, soms zelfs met een app op de telefoon.”

Volgend jaar bestaat Woninginrichting Wachtmeester 75 jaar, een bijzonder jubileum! Het gaat daarom ook een bijzonder jaar worden met mooie acties en aanbiedingen die

onder andere op de social media kanalen van Wachtmeester aangekondigd zullen worden. Houdt deze dus in de gaten en ondertussen bent u natuurlijk gewoon van harte welkom in de winkel aan het Weerdingerkanaal nz 150 in Nieuw-Weerdinge, de koffie staat voor u klaar!

Woninginrichting WachtmeesterWeerdingerkanaal nz 1507831 HK Nieuw-WeerdingeTel: 0591-521363www.woninginrichtingwachtmeester.nlinfo@woninginrichtingwachtmeester.nl

Page 25: Nr. 49 1 december 2020 Midden in de ... - Week in Week uitDonderdag 8.30-16.30 en 17.00-19.00 uur Vrijdag 8.30-12.00 uur Een afspraak maakt u via ... van een brug, het plaatsen van

TOPZAKEN IN DE REGIOWeek in Week uit

Kom de kerstsfeer opsnuiven bij Tuin en Hof & Lifestyle BorgerDe afgelopen tijd zijn Pascal Doorn en Bert-Jan Klaas-sens samen met het hele team van Tuin en Hof & Lifestyle in Borger druk geweest met alle voorbereidin-gen voor het in kerstsfeer brengen van zowel het terrein buiten als de (kerst)winkel binnen. Maar ook dit jaar is het weer gelukt en bent u weer van harte welkom om de kerstsfeer te komen opsnuiven.

Sinds deze week is bijvoorbeeld het kerstbomenbos op het terrein te bezoeken waar u uw eigen kerstboom uit kunt zoe-ken. Die 400(!) kerstbomen zijn over het algemeen allemaal Nordmansparren die speciaal geprepareerd zijn zodat ze niet alleen op het terrein mooi gepresenteerd kunnen worden maar ook nog eens thuis met gemak op de Easyfix kerst-boom standaard geplaatst kunnen worden. Op die standaard kunt u ze ook gewoon water geven en deze speciale manier van prepareren en een goede verzorging zorgt ervoor dat de kerstboom lang mooi blijft en de naalden minder snel uit zul-len vallen. In de kerstwinkel kunt u vervolgens ideeën opdoen en eventueel iets leuks shoppen voor de ultieme kerstsfeer in huis.

Pascal Doorn begon jaren geleden samen met Bert-Jan Klaassens in eerste instantie als hoveniersbedrijf maar toen ze het huidige pand aan de Baander 2 in Borger betrokken besloten ze het bedrijf uit te breiden met het tuincentrum en de lifestyle af-deling. Stukje bij beetje is het bedrijf sindsdien gegroeid. Zo vindt u er niet alleen prachtige planten en bloemen maar ook een grote collectie potterie en op het gebied van lifestyle veel woonaccessoires en cadeauartikelen. “Mooi en betaalbaar.” volgens Pascal. “Voor ieder budget is er wel iets te vinden in de winkel.” Ook is het mogelijk dat er iemand bij u thuis langskomt om te helpen met de styling van bijvoorbeeld de woonkamer, erg

prettig als u er zelf niet meer uitkomt. En twijfelt u over die ene prachtige staande lamp? Dan is het geen enkel probleem om deze even mee te nemen naar huis om te zien of deze echt zo prachtig in uw interieur zal staan!

Maar behalve dat kunt u bij Tuin en Hof & Lifestyle ook terecht voor bruidsboeketten en ar-rangementen en rouw-stukken. Traditioneel of anders dan anders, er zijn veel mogelijkheden. “Zo wordt er voor wat betreft rouwwerk tegenwoordig ook best vaak gekozen voor een mooi boeket

op een vaas in plaats van een bloemstuk met linten.” aldus Pascal. En zijn de bloemen die in rouwstukken verwerkt worden echt niet alleen maar meer standaard wit. Ook voor bruidsboeketten, corsages en bloemen om de trouwlocatie aan te kleden zijn er veel mogelijkheden. “In verband met het coronavirus hebben we dit jaar helaas geen workshops kun-nen geven maar daar hebben we in de vorm van de ‘afhaal-workshop’ iets op gevonden. In de winkel is een voorbeeld van een kerststuk te zien en die kan dan in de vorm van een pakket besteld worden. Het pakket wordt vervolgens geleverd met alle benodigde materialen én een instructiefilmpje zodat men er thuis gemakkelijk mee aan de slag kan gaan.” legt Pascal uit.

Vanwege het coronavirus heeft Tuin en Hof & Lifestyle in de winkel natuurlijk ook de nodige maatregelen genomen om het winkelen zo veilig mogelijk te maken. Zo is er onder andere een looproute gecreëerd en is er een maximaal aantal bezoe-kers tegelijkertijd welkom in de winkel en bent u net als altijd gewoon van harte welkom!

Tuin en Hof & LifestyleDe Baander 2 | Borger | Tel: 0599 – [email protected]

Page 26: Nr. 49 1 december 2020 Midden in de ... - Week in Week uitDonderdag 8.30-16.30 en 17.00-19.00 uur Vrijdag 8.30-12.00 uur Een afspraak maakt u via ... van een brug, het plaatsen van
Page 27: Nr. 49 1 december 2020 Midden in de ... - Week in Week uitDonderdag 8.30-16.30 en 17.00-19.00 uur Vrijdag 8.30-12.00 uur Een afspraak maakt u via ... van een brug, het plaatsen van

15 Dinsdag 1 december 2020

Bonnen inleveren in o.a. Coop Odoorn, AH Borger, Jumbo Gieten en Apotheek Oostermoer GietenLionsclub zamelt weer Douwe Egberts koffie-punten in voor devoedselbanken

In de maand december organiseert de Lionsclub Wes-terwolde Semslanden weer de inzamelingsactie van DE-koffiepunten. En dat alweer voor de 6e keer.

De ingezamelde koffie- en theepunten worden door Douwe Egberts verzilverd in pakken koffie. Deze worden gedoneerd aan de voedselbanken in de regio waar de koffiepunten zijn ingezameld. Voor onze regio zijn dat de voedselbanken Zuid Oost Groningen en Zuid Oost Drenthe. Vorig jaar bracht de actie landelijk maar liefst 134.000 pakken koffie op. De actie van Lionsclub Westerwolde Semslanden leverde 863 pakken koffie op.

Een pak koffie in het voedselpakket wordt enorm gewaar-deerd. Het voordeel van koffie is dat het goed bewaard kan worden en niet snel aan bederf onderhevig is. De Lionsclub neemt de praktische kant van de inzameling voor haar reke-ning. Hiervoor worden nieuwe inzamelingsdozen bij winkels en supermarkten in de regio geplaatst.

De bonnen kunnen tot 31 december worden ingeleverd op de volgende adressen:

· Intertoys Menistenplein Stadskanaal· Jumbo Froukje Sloot Stadskanaal, Jumbo Ter Apel en Vlagtwedde· Albert Heijn Borger· Coöp Sellingen en Odoorn· Poiesz Stadskanaal en Musselkanaal· Jumbo Gieten· Apotheek Oostermoer Gieten

Elke 500 punten zijn goed voor 1 pak koffie. Het is leuk om al zelf de bonnen te tellen. Een verzoek van de Lions is om deze dan geteld in zakjes te doen en daarbij duidelijk het aan-tal te vermelden. Hiermee helpt u de club en de voedselbank.

Leden van de Lionsclub plaatsen een nieuwe inzameldoos bij de Coop in Odoorn

Kleinschalig Sinterklaasfeest in Buinerveen enNieuw-Buinen-WestHet grote Sinterklaasfeest zat er dit jaar vanwege de maatregelen niet in in Buinerveen en Nieuw-Buinen-West. Tóch zorgde een klein groepje vrijwil-ligers (André Trip en Benno van der Aa uit Nieuw-Buinen en Arnold Habing uit Buinerveen) ervoor dat er op kleinschali-ge wijze Sinterklaas kon worden gevierd. Daarmee waren de kinderen en ook hun ouders maar wat blij.

Tussen 14.00 en 16.00 uur was het Sinterklaasfeest. De Sint en enkele Pieten reden toen door zowel Buinerveen als Nieuw-Buinen-West, het stuk Nieuw-Buinen vanaf Buinerveen tot aan de Drentse Mondenweg. Sinterklaas en zijn Pieten kwamen niet zoals gebruikelijk met het paard langs, maar zaten op een kar, op een bromfiets of in een autootje. Het werd door de kinderen en de ouders gewaardeerd. (Week in Week uit / Gerry Grave. Foto’s: Herman van Oost)

Doneren kan in de winkelwagen in de Dagwinkelvv Gasselternijveen in actie voor de Voedselbank Het is inmiddels een traditie aan het worden, de actie van de vv Gasselternijveen voor de Voedselbank. Met enthousiaste leden een zaterdag bij de Dagwinkel staan om producten in te zamelen.

Echter helaas gooien de maatregelen dit jaar roet in het eten, zoals op zoveel plaatsen in het land. We kunnen de RIVM- maatregelen niet handhaven, dus de fysieke actie gaat dit jaar niet door. Wel staat er de komende weken van 7 t/m 20 december een winkelwagentje in de Dag-winkel waar iedereen producten in kan leggen ten gunste van de Voedselbank. We hopen ook hier op een mooie opbrengst. Namens de Voedselbank en de VV Gasselternijveen bedankt.

Adverteren in Week in Week uit?Bel 0599 - 61 33 36

Page 28: Nr. 49 1 december 2020 Midden in de ... - Week in Week uitDonderdag 8.30-16.30 en 17.00-19.00 uur Vrijdag 8.30-12.00 uur Een afspraak maakt u via ... van een brug, het plaatsen van

16 Dinsdag 1 december 2020

Page 29: Nr. 49 1 december 2020 Midden in de ... - Week in Week uitDonderdag 8.30-16.30 en 17.00-19.00 uur Vrijdag 8.30-12.00 uur Een afspraak maakt u via ... van een brug, het plaatsen van

17 Dinsdag 1 december 2020

Nieuwwerkavontuur voor Gerard Koops uitGieterveen

Na acht super mooie jaren is het tijd voor een nieuwe uitdaging. De afgelopen acht jaar zijn als een sneltrein voorbij gegaan, mooie producties, goede gezonde groei, professionalisering, mooie klanten, een verhuizing en vele andere memorabele momenten. Gerard Koops uit Gieterveen gaat na 8 jaar veranderen van werkkring en wil iedereen bedanken voor de fijne samenwerking.

Per 30 november is hij niet meer in dienst bij 2join en begint hij aan een nieuwe avontuur.

‘Niet een vechtjas, wel een baken in de storm’CvdK Jetta Klijnsma neemt levensverhaal Thie Brouwer in ontvangstThie Brouwer werd in 1902 geboren inGasselternijveenschemond

Op woensdag 2 december nam Commissa-ris van de Koning van de provincie Dren-the Jetta Klijnsma het levensverhaal van Thie Brouwer in ontvangst. Ze deed dat om 13.00 uur in het Onderduikersmuseum Nieuwlande.

Hij was actief binnen het verzet. Na de oorlog was hij voedselcommissaris, zestien jaren wethouder van de gemeente Assen, statenlid en gedeputeerde van de provincie Drenthe. Voor generatiegenoten als Johannes Post en Jan Smallenbroek, later minister van Binnenlandse Zaken, was hij een vriend en vertrouweling: ‘niet een vechtjas, wel een baken in de storm’.

Thie Brouwer liet zich tijdens zijn loopbaan niet uit over zijn ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Pas op hoge leeftijd sprak hij erover in hui-selijke kring. Op basis van deze gesprekken schreef Jan-Willem van de Kolk een artikel dat nu gepubliceerd is in het historisch tijdschrift Veerten.

Arie Brouwer, de 90-jarige zoon van Thie, zal het eerste exemplaar van Veerten aan Klijnsma overhandigen. Daarbij wordt ook aandacht besteed aan een sleutel die hij aan het Onderduikersmuseum schonk. Met deze sleutel zou in 1944 een kraak worden gezet in het gemeentehuis van Voor-

burg. Door de executie van Johannes Post is het daar niet van gekomen. De sleutel is te zien in de lopende tentoonstelling 'Gezocht' over de gebroeders Johannes en Marinus Post in het Onderduikersmuseum Nieuwlande. Het levensverhaal van Thie Brouwer verschijnt in het decembernummer van Veerten, tijdschrift over de geschiedenis van de Kanaalstreek, Westerwolde en de Drentse Monden, van het Streekhis-torisch Centrum te Stadskanaal.

Ingezonden briefGeachte beleidsmakers,Met enige regelmaat kunnen we kennis nemen van toenemende invloeden van de mens op onze aarde. Op satellietbeelden is te zien hoe door onder anderen ontbossing, mijnbouw, landbouw en verstedelijking het aardoppervlak verder en verder door menselijke expansie drift wordt beïnvloed en in beslag genomen. Door menselijke activiteit gaat veel leefgebied van andere levensvormen verloren.

In onze omgeving zie ik wekelijks, in de media, berichten met vermelding van “kapvergunning verleend”. Zo verdwijnt ook hier in onze provincie Drenthe ongemerkt veel groen. Dit betreft dan veelal bomen van aanzienlijke leeftijd, welke in volume, een grote hoeveelheid jonge aanplant zou moeten compenseren.

Nu worden er beleidsplannen gemaakt om het verlies aan flora en fauna weer te compenseren en ver-dwenen dieren en planten weer, in ons land, terug te krijgen. Voorbeelden zijn De Biesbosch, het stroom gebied van de maas, de Bever en de Wolf. Door verstedelijking komt er echter meer en meer druk te liggen op onze groene oases, mede door het huidige ontmoedigingsbeleid om te reizen zoeken we vertier in de weinige natuur welke nog aanwezig is.

Er zijn plannen geïntroduceerd voor het verbreden van de N34. In het belang van onze economische ontwikkeling en werk gelegenheid. Allemaal legitieme redenen, maar laten we niet uit het oog verliezen, dat ook hierbij veel groene leef omgeving verloren zal gaan.

Met afschuw heb ik kennis genomen van een bericht in de media waarin wordt gemeld dat er plannen zijn om een Edelhert wat leeft in de provincie Drenthe, af te schieten. Waarom toch, komen we achteraf tot de ontdekking dat we terug willen wat er was i.p.v. te respecteren en te koesteren wat er is. Waarom is de vraag stelling niet omgekeerd en kijken we hoe we kunnen behouden wat we hebben. Bijvoorbeeld, zorgen voor aaneensluiten van natuurgebieden op plaatsen waar dat mogelijk/wenselijk is, zodat voldoende leefgebied ontstaat in het belang van wat er leeft. Nergens zie ik echter berichten van; wij hebben zoveel jonge aan-plant verzorgd.

Hopend dat u mijn zorgen met mij deelt.

Met vriendelijke groeten, Joop Hilverink, Odoorn

Page 30: Nr. 49 1 december 2020 Midden in de ... - Week in Week uitDonderdag 8.30-16.30 en 17.00-19.00 uur Vrijdag 8.30-12.00 uur Een afspraak maakt u via ... van een brug, het plaatsen van

18 Dinsdag 1 december 2020

Page 31: Nr. 49 1 december 2020 Midden in de ... - Week in Week uitDonderdag 8.30-16.30 en 17.00-19.00 uur Vrijdag 8.30-12.00 uur Een afspraak maakt u via ... van een brug, het plaatsen van

19 Dinsdag 1 december 2020

Geslaagde online voetbalquiz SV BorgerDe kantine kwam een beetje bij demensen thuis...Voetbalvereniging SV Borger organiseerde afgelopen zaterdag een online voetbalquiz voor leden en supporters van de club. Via een livestream werden gedurende de avond een kleine honderd vragen op de deelne-mers afgevuurd. Zowel tijdens als na de quiz werd er vanuit de diverse huiskamers enthousiast gereageerd. De via de Social Media gedeelde foto’s logen er niet om, presentatoren Wiljan Vos en Erwin Beu-kema zijn er deze avond in geslaagd om de kantine een beetje bij de mensen thuis te brengen. De beide mannen blikten een dag later dan ook met een meer dan tevreden gevoel terug.

Telefoon roodgloeiend“Wat de leukste reactie was?”, Vos moet even diep nadenken als hem deze vraag gesteld wordt. Waarschijnlijk een teken dat hij er veel heeft ontvangen. De gelegenheidspresentator beaamt dit: “Mijn telefoon stond inderdaad roodgloeiend, maar als ik er eentje uit moet pikken, dan kies ik toch voor een berichtje waarin iemand aangaf dat dit de meest professionele online quiz was waar hij aan mee had gedaan. Dat hebben we goed gedaan denk ik dan.” En dat hebben ze. Voor sommige mensen thuis was het even puzzelen om de livestream en de antwoordformulieren te openen, maar toen het eenmaal aanstond kon men de energie onbezorgd richten op de vragen die voorbij kwamen.

Van Leusink tot IbrahimovicDat was wel nodig ook. De speelrondes waren niet altijd makkelijk, maar wel zeer divers. Waar je in de ene ronde vooral veel van SV Borger moest weten kwam het een ronde later aan op kennis van het Europese voetbal, of moest er geraden worden waar de bal zich bevond op een historische actiefoto. “Ja, het ging zeg maar van onze ‘local hero’ Erik Leusink naar wereldster Zlatan Ibrahimovic…”, glimlacht Beukema. Ook kwamen er enkele geluidsfrag-menten voor. De deelnemers van de quiz moesten hierbij raden wie ze hoorden. Beukema moet lachen als hij terugdenkt aan de twist die ze hierin hadden aangebracht: “We lieten een fragment van Carlo Boszhard horen, waarin hij in de TV-Kantine NOS-verslaggever Joep Schreuder imiteert. We vroegen natuurlijk wiens stem je hoorde. Later hoorden we dat er een team bij was, dat eerst alleen op de naam Joep kwam, vervolgens op het allerlaatste moment superblij was dat hen de achternaam toch nog te binnen schoot, om er bij de antwoorden pas achter te komen dat het goede antwoord dus Carlo Boszhard moest zijn in plaats van Joep Schreuder. Als je dat hoort, zijn dat toch echt even de krenten in de pap...”

De winnaarsUiteindelijk waren er natuurlijk ook winnaars. Er deden zo’n vijfendertig teams met elk gemiddeld 3 à 4 deelnemers mee. De top van het klassement zat de hele avond redelijk dicht bij elkaar. Tussendoor gingen er twee bonusprijzen uit. Deze werden gewonnen door Arie Deuring en Gert Bijker. Toch draaide het uiteindelijk allemaal om de hoofdprijs, een hapjes-schaal aangeboden door Café Happinez. Nadat alle stemmen dik na elven geteld waren bleek het team ‘Bende van Ellende’ de winnaar te zijn, een groepje jeugdige Borger-voetballers, die in het gareel werden gehouden door nestor Erik Timmer.

Ook dat is SV BorgerVos en Beukema zijn zoals gezegd tevreden. Het aantal deelnemers, het verloop, de compli-menten, het vraagt eigenlijk nu al om een vervolgeditie. Of die er komt is echter onzeker. Beukema hierover: “Ja, liever niet! Want dat zou betekenen dat we weer gewoon in onze kan-tine terecht kunnen. Dat blijft toch het mooist en daar heeft de club qua inkomsten natuurlijk ook het meest aan.” Mocht het onverhoopt toch nog lang gaan duren met de maatregelen dan sluiten de heren een vervolg echter zeker niet uit. Vos afsluitend: “Het was super leuk om te doen en ik denk dat we onze leden in deze tijd toch een mooi avondje vermaak hebben gebo-den. Ook dat is typisch SV Borger!”

Erwin Beukema (l) en Wiljan Vos (r) blikken tevreden terug op de online Voetbalquiz

Donderdag 17 december a.s. organiseert de werkgroep een belactie

Werkgroep Markering Beekdal doet mee aan clubactie VriendenloterijDe werkgroep Markering Beekdal Eeser Voorste Diep van Dorpsbelangen Borger doet mee aan de actie ‘Scoren voor jouw Vereniging’ 2020 van de Vriendenloterij. Op donderdag 17 december a.s. organiseert de werkgroep een belactie, gefaciliteerd door de VriendenLoterij. Dit doen we om zo geld in te zamelen voor de Markering Beek-dal tussen Ees en Borger met landschapselementen. (zoals het uitkijkplateau). En jij kunt ons daarbij helpen! Op donderdag 17 december a.s. tussen 18.45 en 21.45 uur kun je een telefoontje verwachten van één van onze vrijwilligers met de oproep mee te spelen met de VriendenLoterij voor ons project!

Er dat is de moeite meer dan waard, want: Minimaal 40% van de lotprijs komt ten goede aan project Markering Beekdal Eeser Voorste Diep. Als deelnemer van de VriendenLoterij maak je wekelijks kans op fantastische prijzen. Daarnaast houdt de VriendenLoterij elke maand een lotnummertrekking en 2x per jaar een SuperBingotrekking. De VriendenLoterij keert tijdens de actie ‘Scoren voor jouw Vereniging’ extra geldbedragen uit aan de vijf clubs, verenigingen en stichtingen die de meeste loten hebben verkocht in één maand

Laten we dus gaan voor zoveel mogelijk loten, om zo extra geld voor onze club bijeen te brengen. We hebben nu ook een eigen logo! Hoe meer loten we verkopen, hoe sneller we ons project Markering Beekdal kunnen realiseren. Wil jij ook meedoen? Houd je telefoon op 17 december extra in de gaten! Weet je nu al dat je gebeld wilt worden, dan kun je dit doorgeven aan Jan Top (projectcoördinator) 0599 – 23 48 30 of mailen naar [email protected] ook op www.dorpsbelangenborger.nl

Groenten verbouwen ten behoeve van minima in Borger-OdoornVanaf volgend voorjaar starten het Buurtbedrijf Borger-Odoorn, Cosis en Welzijnsorganisatie Andes met een nieuwe moestuin waarin groenten verbouwd gaan worden voor de minima in de gemeente Borger-Odoorn waaronder de cliënten van de Voedselbank zuid Oost Drenthe afdeling Borger-Odoorn.

De oude buurtmoestuin in Borger verhuist daarmee naar De Huneborg (onderdeel van Cosis). De Huneborg is gevestigd aan de Buinerstraat 12 in Borger. De groenten worden verstrekt aan de Voedselbank afdeling Borger-Odoorn zodat het bij de inwoners terecht komt die het goed kunnen gebruiken. In de week dat de Voedselbank geen voedsel uitgeeft mogen hun klanten groenten ophalen. Over de uitvoering hiervan moeten nog afspraken gemaakt worden. Hierover wordt later gecommuniceerd.

Vrijwilligers gezocht! Voor de moestuin zijn we nog op zoek naar vrijwilligers. Heb je groene vingers en lijkt het je leuk om mee te helpen? Neem dan contact op met Welzijnsorganisatie Andes via 0591 - 58 55 54 of [email protected]. Je kunt dan vragen naar Renee Schnakenberg. Je komt te werken in een team met enthousiaste vrijwilligers en cliënten van Cosis.

Pakhuis 51 deelde uit in de donkere nacht!Afgelopen vrijdagavond was het uitdeelavond. Alle Pakhuispieten deelden de cadeautassen uit, op plaatsen die met de deelnemende gezin-nen waren afgesproken. Het was een beetje gek, maar een groot succes! De tassen werden door alle ouders enthousiast ontvangen.

Ruim 60 kinderen kunnen zo een fijne sinterklaas-avond vieren. Dankzij donaties en sponsoring is het een tasje geworden voor het hele gezin. Dat is echt super fijn!

Pakhuis 51 editie 2020 was zeer bijzonder. Wij zijn in het diepe gesprongen door digitaal te gaan. Dat was super spannend, maar het is ons gelukt. Als team kunnen wij terugkijken op een geslaagde actie. En wij hopen volgend jaar weer een echt pakhuis te kunnen openen, dat dan hopelijk weer vol komt te liggen met echt speelgoed. Op deze plaats willen wij alle donateurs, via de site en de collectebussen, heel hartelijk bedanken! Ook bedanken wij alle on-dernemers in de gemeente Borger-Odoorn waar wij mochten flyeren of waar de collectebus mocht staan. Een speciale dank voor de Week in Week uit en Was getekend, Esther van der Linden. Het is fijn om te merken dat Pakhuis 51 breed gedragen wordt.

De Pakhuis 51 pieten sluiten de deuren, maken zich klaar voor de evaluatie, en duimen voor 2021... met hopelijk weer een echt Pakhuis 51. Lieve mensen, tot dan!

Pakhuis 51 | www.pakhuis51.nl | [email protected] | Facebook: Pakhuis51

Gymvereniging Eendracht in Exloo heeft nieuw bestuurJarenlang beschikte Gymvereni-ging Eendracht in Exloo over een prima bestuur. Desondanks heeft er inmiddels een wisseling van de wacht plaatsgevonden; het oude bestuur maakte plaats voor een nieuwe. Sinds 6 novem-ber jl. is dat het geval.

Het was niet zomaar dat er een nieuw bestuur werd samengesteld; het vorige bestuur gaf vorig jaar al te kennen te willen aftreden. Daar-voor waren tal van redenen, maar zonder in detail te willen treden gaf de nieuwe voorzitter, Marloes Leeman, aan dat het zeker gegronde redenen waren. Feit is dat er vanaf dat moment eigenlijk al naar nieuwe bestuursleden werd gezocht. De noodzaak was er en anderhalf jaar later is het nieuwe bestuur dan ook samengesteld. De leden betreffen allen ouders van kinderen die lid zijn van de gym-vereniging.

Onder de leden kon er worden gestemd en het resultaat leverde op dat de volgende perso-nen de nieuwe bestuursleden zijn: Marloes Leeman (voorzitter), Irene Lindeloo (secretaris), Nadine Veenstra (penningmeester) en Ron Heeren (communicatie & technische zaken). Gymvereniging Eendracht organiseert met regelmaat activiteiten, waaronder het ophalen van het oud papier in Exloo, maar ook tal van andere activiteiten zoals pietengym voor kinderen tot en met groep 4 van de basisscholen. Tevens zijn er freerunningclinics voor kinderen uit de groepen 3 tot en met 8 georganiseerd. Het leverde een behoorlijk aantal nieuwe leden op. (Week in Week uit / Gerry Grave)

v.l.n.r.: Nadine Veenstra, Marloes Leeman en Irene Lindeloo. Vooraan: Ron Heeren.

Page 32: Nr. 49 1 december 2020 Midden in de ... - Week in Week uitDonderdag 8.30-16.30 en 17.00-19.00 uur Vrijdag 8.30-12.00 uur Een afspraak maakt u via ... van een brug, het plaatsen van

20 Dinsdag 1 december 2020

Page 33: Nr. 49 1 december 2020 Midden in de ... - Week in Week uitDonderdag 8.30-16.30 en 17.00-19.00 uur Vrijdag 8.30-12.00 uur Een afspraak maakt u via ... van een brug, het plaatsen van

21 Dinsdag 1 december 2020

Vanaf nu genieten van De Gaffel bij u thuis!

De horeca blijft voorlopig nog gesloten, maar er is ook goed nieuws! De Gaffel heeft 2 heerlijke menu’s samengesteld; een reguliere en een vegetarische variant. Beide menu's zijn beschikbaar als 'afhaal box'; dus u kunt vanaf nu gewoon bij u thuis genieten van De Gaffel.

De box is gevuld zoals u dat van ons gewend bent en start met een borrelhapje. Een 3 gangenmenu waarbij uw voorgerecht en nage-recht zo goed als klaar zijn, alleen het hoofdgerecht vraagt nog een klein beetje extra aandacht van uzelf!

KERSTBOXEN!Genieten tijdens de feestdagen met de kerstboxen! Ook daar heeft de Gaffel een reguliere en een vegetarische variant voor. Niet met een 3, maar met een 4 gangen diner, welke kunnen worden uitgebreid met extra gerechten zoals klassieke Hazenpeper en halve kreeft.

Ook voor De Gaffel thuis online reserverenOm de kwaliteit die u van ons gewend bent te kunnen garanderen bereiden wij uw maaltijd box op maat. Daarom is vooraf online reserveren noodzakelijk en het aantal beperkt. Wacht daarom niet te lang en bestel tijdig uw box via de website!

Odoornerweg 1 | 7872PA Valthe | 0591 - 51 35 36 | [email protected] www.restaurantdegaffel.nl

Foto: Zenit Fotografie

Oud papier werd in Buinerveen en Nieuw-Buinen-West opgehaald

Afgelopen zaterdag werd het oud papier in Buinerveen en Nieuw-Buinen-West weer opgehaald. Vrijwilligers die bij OBS 75 in Nieuw-Buinen zijn betrokken gaan iedere keer mee op de wagen om het oud papier op te halen. Deze keer was dat ook weer zo. Om 10.30 uur vertrok men bij dorpshuis De Viersprong in Buinerveen. Tegen de klok van 14.00 uur was men daar weer terug.

Johan Lutke (rechts op de foto) en Gideon Loe-rakker (links op de foto) waren de mensen die deze keer meegingen. Ze haalden heel wat oud

papier op. (Week in Week uit / Gerry Grave. Foto: Herman van Oost)

Dorpshuis Meester Hekman Hoes in Drouwen organiseerde jaarlijkse doe-morgen

Ieder jaar houdt dorpshuis Meester Hekman Hoes in Drouwen in de herfst de jaar-lijkse doe-morgen. Als de meeste bladeren van de bomen zijn gevallen is dat het geval. Afgelopen zaterdagochtend was het weer zover.

Zowel enkele bestuursleden, leden van de groencommissie als enkele vrijwilligers staken de handen uit de mouwen om het terrein rondom het Meester Hekman Hoes en het dak ervan van bladeren te ontzien.

Om 9.30 uur begon men ermee en nog voor de middag zat het werk er weer op. Zowel alle betrokkenen bij dorpshuis Meester Hekman Hoes als de vrijwilligers kijken op een gezellige en nuttige ochtend terug. (Week in Week uit / Gerry Grave. Foto: Herman van Oost)

Wim verkoopt!

Kruisstraat 2a , 9531 JE Borger | Tel. 0599 - 23 66 66 - [email protected] | www.wimstuursma.nl

GRATIS WAARDEBEPALING van uw woning > Bel Wim om samen uw verkoopkansen te bepalen*

* V

raa

g na

ar

de

voor

wa

ard

en

Wim werkt!

Borger - de Molenborg 3VRAAGPRIJS: € 250.000,- k.k.

Wilt u graag wonen op loopafstand van de centrumvoorzienin-gen en houdt u van een uitzicht die de levendigheid laat zien van komende en gaande mensen? Kom dan een kijkje nemen bij dit prima onderhouden appartement op de begane grond. Door de ligging en de erker op het noorden kunt u altijd ongestoord naar buiten kijken en hoeft er u niks te ontgaan van de levendigheid van Borger.

Gieten - SteenkampKOOPPRIJS V.A. € 41.500,- EXCL. BTW.

Op het bedrijventerrein ‘Bloemakkers’ wordt het bedrijfsver-zamelgebouw ‘Steenkamp’ gerealiseerd, 18 bedrijfsunits in op-pervlakte variërend van circa 50 m² tot circa 100 m². Deze units worden te koop aangeboden. De omgevingsvergunning wordt aangevraagd op basis van een industriegebouw met de volgende kenmerken: Lichte industrie (hier vinden activiteiten plaats, waar-bij het verblijven van mensen een ondergeschikte rol speelt).

Odoorn - Rusken 19VRAAGPRIJS: € 475.000,- k.k.

Wilt u in de jongste wijk van Odoorn, ruim, modern en vrijstaand wonen in een perfect onderhouden woning? Kom dan langs en laat u verassen wat deze prachtige woning u te bieden heeft. Op een fraaie hoekkavel in de ruim opgezette maar kleinschalige woonwijk Langhieten II, staat deze in 2006 degelijk gebouwde, uitstekend geïsoleerde en perfect onderhouden vrijstaande woning met aangebouwde bijkeuken en garage.

OPEN HUIS TE KOOP TE KOOP

START VERKOOP Vrijdag 4 decembervan 13.30 - 16.30 uur!

VERKOCHT /

VERKOCHTO.V.B.*

Odoorn - Anjelierstraat 1 * Exloo - Lindenlaan 8

Borger - Dalkampen 21 Borger - Lemmerstraat 6*Exloo - Fabrieksstraat 48

Aanmelden isi.v.m. COVID-19

verplicht!

Page 34: Nr. 49 1 december 2020 Midden in de ... - Week in Week uitDonderdag 8.30-16.30 en 17.00-19.00 uur Vrijdag 8.30-12.00 uur Een afspraak maakt u via ... van een brug, het plaatsen van

22 Dinsdag 1 december 2020

Page 35: Nr. 49 1 december 2020 Midden in de ... - Week in Week uitDonderdag 8.30-16.30 en 17.00-19.00 uur Vrijdag 8.30-12.00 uur Een afspraak maakt u via ... van een brug, het plaatsen van

23 Dinsdag 1 december 2020

Nieuwe editie van de‘Buuner’ is weer uitDe “Buuner”, de derde uitgave voor 2020 van de Historische Vereniging Nieuw-Buinen, Buinerveen is weer beschikbaar bij de verkooppunten. Ook deze keer is het de redactie, ondanks de maatregelen, weer gelukt om een mooie en interessante editie vorm te geven.

Centraal staat deze keer het gebeuren rond de aardappel en duikt Jan Haikens in de herkomst van de aardappel. Jan Weits sluit hierop aan met een verhaal over de aardappel met als titel: “Van aardappel tot aardappelzetmeel”. Hirzo Schuurman beschrijft in zijn bijdrage de gebeurtenissen rond de Tweede Wereldoorlog in onze regio van 10 mei 1940 tot 5 mei 1945.

Jan Weits komt nog een keer terug op het verhaal van Anne Veenstra uit de vorige uitgave. Verder is Jan Haikens in gesprek gegaan met Jan Schipper. Dhr. Schipper doet zijn verhaal over het vervoersbedrijf dat hij gerund heeft. Zo was en zo is het geeft een impressie van de woningen aan het Dwarsdiep. De nummers 16 en 17.

Hemmo Meiborg komt met een gedicht “Ien de mörn” en met het verhaal “Buinerveen vanaf zomer 1904”. Mies Becker is weer op zoek gegaan naar krantenberichten van honderd jaar geleden.

Tot slot is er nog de fotopuzzel, zijn er foto’s van de molens die in onze dorpen gestaan hebben en wordt de middenfoto deze keer ingenomen door een foto van School 59 rond 1938.

Al met al is het weer een zeer lezenswaardige uitgave ge-worden. Voor meer info: Jacco Pranger, 06 – 21 83 10 02 of [email protected]

Amnesty International gaat kerstkaarten verkopen bij AH in BorgerAmnesty gaat vrijdag 4 december kerstkaarten verko-pen in de Albert Heijn in Borger en gaat ook aandacht vragen voor de ‘Amnesty Write for Rights’ op donderdag 10 december want dan is de wereldwijde ‘Dag van de Mensenrechten’.

Heel waarschijnlijk zullen we dit jaar veel kaarten versturen, nu we elkaar niet mogen ontmoeten. Bij Amnesty heeft u een grote keus uit prachtige kaarten voor een leuk prijsje, setjes van 10 met enveloppen voor €8,95.

Natuurlijk hebben zee ook weer veel mooie kaarsen en an-dere kleine cadeautjes, zoals u van Amnesty gewend bent .

Omdat er dit jaar geen schrijfbijeenkomsen kunnen worden georganiseerd rond 10 december, kunt u bij de stand een pak-ketje brieven halen die u (ev. samen met anderen) thuis kunt schrijven. We hopen dat u in groten getale onze stand in komt bezoeken in de Albert Heijn in Borger.

We zijn er vrijdag vanaf 10.00 – 16.00 uur. Kijkt u ook eens even op de website www.borger.amnesty.nl

Denkt u erom dat u bij ons alleen contant kunt betalen?

Varen, jagen en schutten: scheepvaart in de KanaalstreekOp zondag 6 december zijn er weer oude foto’s uit het archief van het Streekhisto-risch Centrum te zien in de bibliotheek van Stadskanaal. Historicus Bert Roossien vertoont dan beelden met als thema ‘Varen, jagen en schutten’, kortom, over de scheep-vaart in de Kanaalstreek.

Tot ver in de twintigste eeuw was het Stads-kanaal een belangrijke vaarweg voor de afvoer van turf, landbouwproducten en diversen. Nog in 1951 passeerden 18.537 (vracht)schepen de Buinersluis. Aanvankelijk werden de meeste schepen nog getrokken door jaagpaarden of mensen ‘in het zeel’. Wanneer de wind gunstig was kon er worden gezeild. In de loop van de twintigste werden de meeste binnenvaartsche-pen voorzien van een motor of voortbewogen met behulp van een duwbootje. Door de komst van de vrachtauto, verbetering van de rijwegen langs het Stadskanaal en de demping van de zijkanalen verloor het kanaal aan betekenis. In 1961 was het aantal schepen dat ge-schut werd in de Buinersluis teruggelopen tot 6894 en in 1972 waren dat er nog maar 220. De opkomst van het vaartoerisme zorgde voor nieuwe activiteit op en rond het kanaal. Ook hiervan zullen beelden worden getoond.

De voorstelling begint op zondag 6 december om 14.30 uur en vindt plaats in de Bibliotheek te Stadskanaal, Continen-tenlaan 2, 9501 DG te Stadskanaal. Entree 4,50 p.p. ; dona-teurs betalen 1,50. In verband met de Coronamaatregelen is reserveren noodzakelijk. Dat kan via de website van het SHC: www.streekhistorischcentrum.nl. De entree is excl. € 1,- trans-actiekosten per reservering.

Uitslagen BridgeclubBorgerBridgeclub Borger speelden allen thuis Stepbridge on-line op de computer of iPad.

Uitslag 23 November 48 personen1 Ans & Sicco d Jong 65,15%2 Siert Wieringa & Leo d Graaf 64,28%3 Yda Klompsma & Leny Blaauw 56,93%4 Anneke Tapper & Jaco Bergenhenegouwen 56,28%5 Alice Folkerts & Henk Bosma 55,41%

Uitslag 25 November 84 personen1 Trijnie Feringa & Roelie Roossien 61,58%2 Willem Kamps & Gezinus d Leeuw 61,38%3 Alice Hoefsloot & Grard Kroon 60,24%4 Roelie Wesseling & Gerard Soppe 66,43%5 Edith v Bruggen & Ina Copier 58,01%

Page 36: Nr. 49 1 december 2020 Midden in de ... - Week in Week uitDonderdag 8.30-16.30 en 17.00-19.00 uur Vrijdag 8.30-12.00 uur Een afspraak maakt u via ... van een brug, het plaatsen van

24 Dinsdag 1 december 2020

Page 37: Nr. 49 1 december 2020 Midden in de ... - Week in Week uitDonderdag 8.30-16.30 en 17.00-19.00 uur Vrijdag 8.30-12.00 uur Een afspraak maakt u via ... van een brug, het plaatsen van

25 Dinsdag 1 december 2020

Hoe trainen sport(st)ers tijdens de coronacrisis?Voor veel sporters is het meedoen aan wedstrijden tijdens de maatregelen niet mogelijk. Om fit te blij-ven proberen veel sport(st)ers op diverse manieren te trainen. Ze doen dat of op de gebruikelijke of op een andere manier. Week in Week uit sprak wederom met vier sport(st)ers uit het verspreidingsgebied van de krant en vroeg hen hoe zij deze wedstrijdloze periode doorko-men en hoe er door hen wordt getraind.

Geert Kuipers (biljarten, Drouwen)

Geert Kuipers uit Drouwen is 68 jaar en biljart al bijna veertig jaar. Het is zijn grote passie en als hij zijn sport uitoefent dan komt hij echt helemaal tot rust. Hij biljart bij twee clubs in zijn woonplaats: OVO en De Nieuwe Keu. In zijn woning staat een grote biljarttafel waar hij vele uren doorbrengt. Hij doet dat niet om er beter van te hoeven worden, maar wil desondanks zo goed mogelijk presteren als de Drouwener Bokaal weer op het programma staat en natuurlijk ook tijdens de nog op te starten competitiewedstrijden op maandag-avond met ‘De Nieuwe Keu’. “Onderling biljarten doen we normaal gesproken twee keer per week. Nu is dat er vanwege de maatregelen niet bij en dus biljart ik thuis. Het is te doen, maar gezelliger is het om dat samen te doen. Die tijd komt wel weer. Tot het moment dat we hopelijk weer mogen spelen moet ik het zo maar zien vol te houden.”

Marinus Hulshof (tafeltennis, Drouwenerveen)

Marinus Hulshof doet al vele jaren aan tafeltennis en doet dat bij Tafeltennisvereniging TIG in zijn woonplaats Drouwener-veen. Hij zit er in het eerste team en speelt zijn wedstrijden normaal gesproken met regelmaat. Vanwege de maatregelen zit dat er nu niet in en ook wordt er niet in clubverband getraind. “Dat achten we onverantwoord. We willen geen enkel risico lopen en dus traint iedereen op zijn of haar eigen manier. Zo ga ik ’s ochtends zwemmen. De conditie wordt er bij de meesten zo niet beter op en dus moeten we iets. De co-ronasituatie is niet bevorderlijk voor onze sport. Ooit hadden we negentig leden, maar dat aantal is al behoorlijk gedaald.”

Ron Klazen (volleybal, Borger)

Ron Klazen is al twintig jaar speler van het eerste team van de Borgerder volleybalvereniging VEB’98. Met zijn 48 jaar is hij een erg ervaren kracht, maar nog nooit maakte hij mee wat hij dit seizoen meemaakte: een vroegtijdig einde van de compe-titie was door de maatregelen nodig. Volleybal is immers een sport waar contacten onvermijdelijk zijn en het is ook nog eens een sport die binnen wordt uitgevoerd. “Het is jammer, maar ik begrijp het wel. Het was een aparte ervaring voor ons: geen wedstrijden meer en toen we nog mochten spelen moes-ten we echt schipperen: zeg maar een libero op de hoofdaan-val en dat soort dingen. Dat is net zoiets als de keeper in de spits bij het voetbal.”

Om fit te blijven doet Klazen aan fitness. “We begonnen met mountainbiken in het bos, maar het is nu veel te vroeg don-ker. Gelukkig woon ik tegenover de sportschool en hou ik me daar fit door te roeien, fietsen en op de hardloopband te gaan lopen. Ik hoop dat we gauw weer mogen beginnen.”

Patrick Prins (voetbal, 2e Exloërmond)

Patrick Prins is 36 jaar en is sinds de oprichting van voetbal-vereniging De Treffer’16 in zijn woonplaats 2e Exloërmond speler van het eerste elftal. Hij speelt meestal in de verdedi-ging of er kort voor en schuwt een gezonde dosis strijd niet. Prins baalt als een stekker dat er niet meer mag worden ge-voetbald, maar gaat niet bij de pakken neer zitten. “Natuurlijk is het heel jammer, maar het is wel logisch. De jeugd mag ge-lukkig nog wél trainen. Ik ben jeugdtrainer bij De Treffer’16 en train het JO12-team. Zo blijf ik nog een beetje actief. Maar ik doe nog meer: sinds de zomervakantie pak ik vaak de mountainbike en fiets ik twee of drie keer per week. Door-deweeks alleen en op zondagochtend met een paar anderen.” (Week in Week uit / Gerry Grave. Foto’s: Herman van Oost)

Leefbaar Borger-Odoorn heeft iets uit te leggenIn de laatstgehouden begrotingsvergadering van de gemeenteraad kwam ook de toekenning van dorps-budgetten aan de orde. Dorpsbudgetten zijn er om de dorpsgemeenschappen te ondersteunen bij de uitvoering van kleine praktische zaken die voor een dorp belangrijk zijn. LBO juicht deze vorm van burgerparticipatie toe! In een motie hebben wij er op aangedrongen dergelijke financiële budgetten alleen toe te kennen aan dorpsor-ganisaties die zijn ingericht als vereniging. Van de 18 dorpsbelangenorganisaties in onze gemeente hebben 12 de verenigingsvorm en 6 (nog) de stichtingsvorm.

Met het toekennen van dorpsbudgetten geeft de gemeente-raad feitelijk een klein deel van haar bevoegdheden uit handen aan een georganiseerde groep inwoners in onze dorpen. LBO staat helemaal achter dit idee, wij vinden alleen dat deze or-ganisaties dan ook aan dezelfde democratische voorwaarden moeten voldoen als de politieke partijen die in de Gemeente-raad het budgetrecht uitoefenen.

Als je dus mee wilt praten over de inrichting van je leefomge-ving of over andere zaken in je wijk of dorp kun je je aanmel-den als lid van een politieke partij of, als je vindt dat deze par-tijen onvoldoende jouw meningen en ideeën uitdragen, kun je zelf een politieke partij oprichten. Je moet dan een vereniging oprichten, op zoek gaan naar leden en medestanders, een bestuur kiezen, een programma schrijven en er voor zorgen dat je mee kunt doen aan de gemeenteraadsverkiezingen. En dan maar hopen dat voldoende mensen op je stemmen zodat je één of meer zetels in de Raad kunt veroveren.

Voor een lokale vereniging voor Dorpsbelangen geldt een-zelfde situatie. Een aantal actieve mensen richt een vereniging op, gaat op zoek naar leden, overlegt met die leden over wen-sen en ideeën, organiseert een jaarlijkse algemene ledenver-gadering waarin het bestuur verantwoording aflegt over het gevoerde beleid.

En daar zit nu precies het verschil met een stichting. Een stichting heeft geen leden en kan theoretisch door één persoon worden opgericht c.q. in stand gehouden. Deze be-stuurder is aan niemand verantwoording verschuldigd en kan ook door niemand worden 'afgezet'. Feitelijk is de stichtings-vorm één van de meest ondemocratische bestuursvormen. Overigens prima geschikt voor bijvoorbeeld musea, zwemba-den, eenmalige activiteiten en beheer van dorpshuizen, maar fundamenteel niet voor de behartiging van de belangen van de inwoners van een wijk of dorp.

In Borger-Odoorn zien we in een aantal dorpen al 'krimp-scheuren' ontstaan die het gevolg zijn van de keuze van de gemeente om ook stichtingen toe te laten als belangenbehar-tiger. (NB. In Emmen worden alleen verenigingen erkend als officiële overlegpartner van de gemeente).

Inwoners in sommige dorpen vinden dat stichtingen zich on-voldoende profileren en/of niet alle inwoners vertegenwoor-digen. Je kunt je immers niet aanmelden als lid en het bestuur van de stichting beslist zelf en alleen over mogelijke uitbrei-ding van het bestuur. Een stichtingsbestuur behoeft zich van klachten over haar handelen niets aan te trekken met het grote risico dat deze klachten terechtkomen bij de gemeente; waar anders? Ook het draagvlak voor de gemaakte keuzes hoeft niet te worden getoetst. Immers er zijn geen leden en dat vindt LBO een ongewenste situatie die niet past bij het uit handen geven van gemeentelijke taken en bevoegdheden.

Wij hopen daarom dat de huidige stichtingen, in het belang van hun dorp, hun structuur willen omzetten naar die van een vereniging. Stichting Dorpsbelangen Borger heeft die intentie overigens al, zoals blijkt uit de informatie op haar website. Een goed voornemen! De gemeente kan deze omzettingen stimuleren en bespoedigen door vanaf 2022 alleen dorps-belangen met een verenigingsstructuur als overlegpartner te accepteren. Overigens, onze motie kreeg (deze keer nog) te weinig bijval.

Haal virusdeeltjes, bacteriën en ziektekiemen uit de lucht!Onbedoeld ademen we gedurende de dag allerlei stofjes in die minder gezond zijn. De lucht is vol van fijnstof, pollen, rook en virusdeeltjes. Je ziet ze niet, maar ze heb-ben wel degelijk invloed op je gezondheid. En die wil je juist nu zo optimaal mogelijk houden. Het liefst zou je continue worden voorzien van schone lucht, maar hoe doe jedat?

Wanneer je zorgt voor frisse lucht in huis of op kantoor, ver-klein je de kans op griep en virussen. Door goed te ventileren ververs je de lucht die gevuld is met onzichtbare virusdeeltjes. Een schone lucht zorgt dus voor minder overdracht van bac-teriën, ziektekiemen en virusdeeltjes. Maar soms is ventileren lastig of wil je met het koude en natte weer niet constant een raam openzetten. Gelukkig ben je de hele dag voorzien van schone lucht met de UV-lamp met 3 laagsfilter!

Zorg voor schone lucht, ook als ventileren onmogelijk is!De Air Purifier met prefilter, HEPA en actief koolstoffilter biedt vele voordelen. Door het drielaags filter en de activeer-bare uv-lamp profiteer je de dag van een gezondere lucht in huis of op kantoor en verklein je de kans op virusdeeltjes.

Ook zuivert het de lucht van pollen, fijnstof en rook. De Air Purifier is voorzien van een timer, vier verschillende zuive-ringssnelheden, een nachtmodus en een verwisselbaar filter. Zo kun je de luchtreiniger volledig naar wens instellen. De Air Purifier is ideaal voor ruimtes zonder ramen en beperkte ventilatiemogelijkheden of daar waar een open raam niet gewenst is.

Blijf Gezond & Wel!Wil je ook genieten van een schonere lucht en de kans op vi-rusdeeltjes en bacteriën verkleinen? Koop dan bij een van de speciaalzaken van G&W GezondheidsWinkels de Air Purifier. Nu met € 20,- korting! Van € 169,95 voor € 149,95!

Daarnaast vind je er een zeer ruim assortiment aan supple-menten met ijzersterke combinaties van vitaminen en minera-len, maar ook een persoonlijk en vrijblijvend advies. Want niet iedereen is hetzelfde. Wil je weten wat het beste bij jou past? Kom dan eens langs in onze winkel of kijk opgenw.nl. Wij doen er alles aan om je gezond te houden. Jij ook?

G&S Sima | Exloërweg 9a | Odoorn | 0591 - 51 47 69

Adverteren inWeek in Week uit?

Bel 0599 - 61 33 36

Page 38: Nr. 49 1 december 2020 Midden in de ... - Week in Week uitDonderdag 8.30-16.30 en 17.00-19.00 uur Vrijdag 8.30-12.00 uur Een afspraak maakt u via ... van een brug, het plaatsen van

26 Dinsdag 1 december 2020

Page 39: Nr. 49 1 december 2020 Midden in de ... - Week in Week uitDonderdag 8.30-16.30 en 17.00-19.00 uur Vrijdag 8.30-12.00 uur Een afspraak maakt u via ... van een brug, het plaatsen van

27 Dinsdag 1 december 2020

Ouderen in 2e Exloërmond beleven mooie en warme kerstVoetbalvereniging De Treffer’16 uit 2e Exloër-mond maakt zich er sterk voor dat ouderen in 1e en 2e Exloërmond straks een mooie en warme kerst kunnen meemaken. Dat kan niet zomaar, daar is saamhorigheid voor nodig en die vond de voetbalvereniging in ondernemers en andere verenigingen uit het dorp. Met elkaar zorgen ze ervoor dat ouderen straks een mooi kerstpakket ontvangen.

22 Partijen nemen eraan deel en op ongeveer twee-honderdzeventig adressen wordt het kerstpakket be-zorgd. De producten in het pakket zijn door onder-nemers en het Nationaal Ouderenfonds beschikbaar gesteld. Iedereen ouder dan zeventig jaar die ervoor in aanmerking wil komen kan contact opnemen met Gezinus van der Laan (tel. 06 – 51 39 62 50) of Bianca Haan (tel. 06 – 21 35 72 78). Tevens kan een e-mail naar [email protected] worden gestuurd. De pakketten worden door vrijwilligers aan het begin van week 52 uitgedeeld.

De deelnemende partijen: Het Nationaal Ouderenfonds, EvH-it, R. Hilger onderhoudshovenier, Jalobri Ruitersport kadoshop, Schoonmaakbedrijf Pomp, Leerwerkbedrijf Trex, Auto Pruis-scher, Boer Bloms Farm, White Goblin Games, Electro- en

installatieservice Kuiper, Apostolische Kerk, Robertus Mecha-nisatie, Horecacentrum Spa, Protestantse kerk, Schuur 81, Alie Faber, Tractorenhandel Exloo, Buurtzorg, OBS De Westhoek en Kindcentrum De Wegwijzer. (Week in Week uit / Gerry Grave. Foto: Herman van Oost)

Bianca Haan en Gezinus van der Laan.

Vrienden en vriendinnen beleven een topochtend bij SV BorgerAfgelopen zaterdag organiseerde SV Borger een vrienden & vriendinnendag voor kinderen van zes tot en met elf jaar. De vele aanwezigen kun-nen het beamen, het werd een topochtend!

Vrienden en vriendinnen mee naar de clubIn deze vervelende Coronatijd organiseert de club veel activiteiten voor haar jongste jeugd en deze keer had de jeugdcommissie iets nieuws bedacht. Alle leden van SV Borger mochten vrienden en vriendinnen meenemen om samen een ochtend vol voetbal en plezier te beleven. Er kwamen bijna honderd kinderen op het evenement af en daarvan behoorden vijfendertig tot de categorie vrienden en vriendinnen. Zij konden deze ochtend ervaren hoe leuk de voetbalsport is.

Een leuk en gevarieerd programmaBij aankomst op het sportpark werd iedereen op de parkeerplaats al welkom geheten via een ledscherm en na ontvangst met muziek en een openingswoord-je ging de ochtend van start. In circuitvorm werden er acht oefeningen afgewerkt. Bij deze oefeningen was er genoeg ruimte voor aanvallen, verdedigen, winnen, verliezen maar natuurlijk vooral plezier. Het waren allemaal speciale oefeningen die je anders niet zo snel krijgt bij je eigen trainingen. Zo was er een gatendoek en werd er partij gespeeld met een gou-den bal en scenariokaarten. Ook werd er drie tegen drie gespeeld met spelerskaarten en tot slot werd er eens en voor altijd beslist wie de beste dribbelaar was met de ‘dribbelkoning oefening’. Voor alle deel-nemers was er fruit geregeld via de Boni Supermarkt in Borger en aan het einde van de ochtend kreeg iedereen een klein cadeautje mee naar huis.

Programma de rest van dit jaarDe komende weken wordt er weer lekker getraind door de jeugd van maandag tot en met donderdag. Zaterdag is er geen activiteit in verband met Sinter-klaas. En op zaterdag 12 december staat de jeugd weer een leuk programma te wachten. Wil je hier bij zijn? Meld je dan snel aan via [email protected] en ervaar zelf het gevoel om voetballer bij SV Borger te zijn!

Programma resterende zaterdagen dit jaar:12 december onderling toernooi. Champions League editie, de poulefase! 19 december onderling toer-nooi. Champions League editie, de finales!

Alle deelnemers bedankt en hopelijk tot snel! #BorgerLeeft! (Foto’s: Alle Oldenbeuving)

Page 40: Nr. 49 1 december 2020 Midden in de ... - Week in Week uitDonderdag 8.30-16.30 en 17.00-19.00 uur Vrijdag 8.30-12.00 uur Een afspraak maakt u via ... van een brug, het plaatsen van