Molenwieken (maart 2013)

8
Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Ivo Claes, Veldkant 17, 2530 Boechout Jaargang 10, nummer 4 (maart - april - mei 2013) Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen.be - [email protected] afgiftekantoor 2170 Merksem Centrum P309827 België-Belgique P.B. 2170 MERKSEM CENTRUM BC 1131 molen wieken Pasen opgewekt leven Opgewekt leven – daarvoor moet je geen voorspoed hebben, niet succesvol zijn, niet sterk en gezond, rijk en beroemd. Opgewekt leven – dat bereik je niet met een vierstappenplan over ‘Hoe word ik gelukkig?’ Je kunt dat niet forceren door je glimlachspieren te krullen, je te schmin- ken of je body te builden. Opgewekt leven – dat is niet alleen maar weggelegd voor mensen met chance, voor carrièrejagers en kinderen die goed zijn op school en in de sport. Het is geen kwestie van: je bent het of je bent het niet, dat ligt nu een- maal in je karakter of anders heb je pech gehad. Opgewekt – dat wérd je. Iemand wekt je op. Het kan je zomaar over- komen. Zo ging dat op de eerste paasmorgen namelijk. Zo gaat het verhaal. Er lag een dikke steen op, leven was doodgemaakt, alles hield daar op, alle hoop was vergaan en in verdriet veranderd, en ‘blauw op straat’ stond erbij om de doofpot te garanderen. Dat er toch maar geen opstand zou komen. Maar de opstand kwam. Het leven werd opgewekt. Uit de grot tevoor- schijn getrokken. Niet met veel bombarie, dat niet. Rustig in een tuin, en op het strand, tot zelfs achter de deuren van hun angst, merkten zijn vrienden: die Jezus, we begrijpen het niet, maar hij is niet dood. Vanaf die dag leefden ze opgewekt. Maakten ze nieuwe vrienden. Vormden ze groepjes mensen die alles deelden. Opgewekt leven, dat kan je zomaar overkomen. Als iemand je ziet staan. Je bij je naam noemt op zo’n manier dat je je erkend voelt. Het ziet zitten met je. Mocht je al bij de pakken hebben neergezeten, vanaf dan word je opgewekt. Je staat op, op je voeten, alsof je voor het eerst ervaart wat leven is. Opgewekt leven. Petra Schipper predikant van de Protestants-Evangelische Kerk Boechout

description

Driemaandelijkse publicatie van ACW Boechout

Transcript of Molenwieken (maart 2013)

Page 1: Molenwieken (maart 2013)

Afzendadres en verantwoordelijke uitgever: Ivo Claes, Veldkant 17, 2530 BoechoutJaargang 10, nummer 4 (maart - april - mei 2013)Driemaandelijks tijdschrift van, voor en door de christelijke arbeidersbeweging - www.acwantwerpen.be - [email protected]

afgiftekantoor 2170 Merksem CentrumP309827

België-BelgiqueP.B.

2170 MERKSEMCENTRUMBC 1131molen

wiekenPasenopgewekt leven

Opgewekt leven – daarvoor moet je geen voorspoed hebben,niet succesvol zijn, niet sterk en gezond, rijk en beroemd.Opgewekt leven – dat bereik je niet met een vierstappenplan over‘Hoe word ik gelukkig?’Je kunt dat niet forceren door je glimlachspieren te krullen, je te schmin-ken of je body te builden.

Opgewekt leven – dat is niet alleen maar weggelegd voor mensen met chance, voor carrièrejagers en kinderen die goed zijn op school en in de sport.Het is geen kwestie van: je bent het of je bent het niet, dat ligt nu een-maal in je karakter of anders heb je pech gehad.Opgewekt – dat wérd je. Iemand wekt je op. Het kan je zomaar over-komen.

Zo ging dat op de eerste paasmorgen namelijk. Zo gaat het verhaal. Er lag een dikke steen op, leven was doodgemaakt, alles hield daar op, alle hoop was vergaan en in verdriet veranderd, en ‘blauw op straat’ stond erbij om de doofpot te garanderen. Dat er toch maar geen opstand zou komen.

Maar de opstand kwam. Het leven werd opgewekt. Uit de grot tevoor-schijn getrokken. Niet met veel bombarie, dat niet. Rustig in een tuin, en op het strand, tot zelfs achter de deuren van hun angst, merkten zijn vrienden: die Jezus, we begrijpen het niet, maar hij is niet dood. Vanaf die dag leefden ze opgewekt. Maakten ze nieuwe vrienden. Vormden ze groepjes mensen die alles deelden.

Opgewekt leven, dat kan je zomaar overkomen. Als iemand je ziet staan. Je bij je naam noemt op zo’n manier dat je je erkend voelt. Het ziet zitten met je. Mocht je al bij de pakken hebben neergezeten, vanaf dan word je opgewekt. Je staat op, op je voeten, alsof je voor het eerst ervaart wat leven is.Opgewekt leven.

Petra Schipperpredikant van de Protestants-EvangelischeKerk Boechout

Page 2: Molenwieken (maart 2013)

2 MOLENWIEKEN | MAART 2013

Wellevendheid is zoals lucht in een fietsband. Beide zijn gratis en je ervaartpas de belangrijkheid ervan wanneer ze ontbreken.

wijzewoorden

Maandag 1 april om 10 uurPaaseierentocht voor het hele gezinVertrek Bistlokaal BoechoutInfo: 0473 73 07 [email protected]

Zaterdag 13 aprilVoorstelling ‘Mijn lieve Mathilde’Noordteater om 20.15 uurVertrek: 18.50 uur aan tramhalte P+RCapenberg - BoechoutInfo: 0473 73 07 [email protected]

Donderdag 30 april om 20 uurInterieurparty:realiseer jouw droominterieurGildenhuis - BoechoutInfo: 0473 73 07 [email protected]

Zaterdag 25 mei om 7.45 uurDaguitstap naar LuikVertrek aan het NMBS-stationBoechoutIn samenwerking met KVLV en PasarInfo: 0473 73 07 [email protected]

Zaterdag 29 juni om 14 uurFietstocht, BBQ en technokidsBistlokaal - BoechoutInfo: 0473 73 07 [email protected]

INHOUD1 - Pasen2 - ACV klaar voor de toekomst3 - Aflossing van de wacht4 - Vrijwilligers5 - Trage wegen6 - Ontdekkingstocht Luik8 - Bloemetje

ACV klaar voor de toekomstAl 125 jaar staat het ACV ten dienste van zijn leden. In de fabrieken en de onder-nemingen, in welke sector ook, steken onze délégués en militanten elke dag hun nek uit om de rechten van hun collega’s te verdedigen. In de verbondelijke dienstencentra en de secretariaten van de beroepscentrales staan de ACV-per-soneelsleden klaar om klachten op te vangen, ook van werknemers uit bedrij-ven waar geen vakbondsafgevaardigden zijn.

Daarnaast blijft het ACV zich inzetten om de rechten van de werknemers (actieve of werk-zoekende) te verdedigen ten aanzien van het beleid, in adviesorganen en in collectief over-leg. Ook op gemeentelijk en regionaal vlak zetten plaatselijke besturen zich in om de werknemersbelangen te verdedigen.

Dat doen we al 125 jaar en dat willen we ook de volgende 125 jaar doen, en langer ... Maar er is veel veranderd en het ACV moet mee veranderen. Leden eisen een correct ant-woord op hun vragen die steeds moeilijker en individueler worden. Zij vragen een vlugge oplossing voor hun problemen en een snelle betaling van hun werkloosheidsvergoeding. De samenleving, de wetten en regelgeving worden alsmaar complexer. De economische crisis grijpt steeds driester in op de rechten van de werkende mensen en de sociaal ver-zekerden.

Kwaliteitsvolle dienstverleningOm klaar te zijn voor de toekomst moeten we ook ingrijpen in de organisatie van onze dienstverlening. De tijd is voorbij dat elke ACV-dienstverlener uit zijn hoofd op alle vragen van alle leden kon antwoorden. In de toekomst zullen de medewerkers zich moe-ten specialiseren. Het verzamelen, structu-reren en op een werkbare manier aanbieden van informatie, regel- en wetgeving vraagt bijkomende investeringen. Daarom wordt er gestreefd naar grotere dienstencentra waar elk lid met al zijn vragen terecht kan.

We blijven inzetten op kwaliteitsvolle dienst-verlening, zij het op iets minder plaatsen. Maar wel in grotere en modernere kantoren, zoals het nieuwe kantoor aan Berchem-

Station, met meer en beter geïnformeerd personeel én met andere openingsuren. Je kan trouwens kiezen in welk ACV-kantoor je wenst geholpen te worden!

Tot uw dienstVoor onze regio is het ACV-secretariaat in Mortsel het dichtstbij en makkelijk bereik-baar met tram 15. Het ACV-Dienstencentrum in Kontich is net als de andere tien diensten-centra alle werkdagen open in de voormiddag en ’s maandags de hele dag.

In het netwerk van ACV-brievenbussen kan je documenten deponeren voor het bestellen van groene klevers, documenten weerverlet, syndicale premies, bestaanszekerheid. In Boechout vind je die aan het Gildenhuis en in Vremde aan de dorpsschool.

Ook via de computer kunnen leden heel wat over hun werkloosheidsdossier te weten ko-men via ‘mijn e-dossier’. Via de ACV-website www.acv-online.be of www.acv-antwerpen.be kunnen dan weer heel wat berekenin-gen (bv. bruto/nettoloon), regelgevingen of aanvraagformulieren (bv. tijdskrediet) opge-vraagd worden. Ten slotte kan je elke werkdag terecht op het centrale ACV-telefoonnummer 078 15 20 58.

Door onze organisatie en dienstverlening permanent aan te passen en in te spelen op nieuwe uitdagingen, doen wij ons uiterste best om onze leden optimaal van dienst te zijn en hun belangen individueel en collectief te behartigen. Met dienstverlening, rechts-bijstand, bemiddeling en onderhandelingen, maar ook met acties als dat nodig is.

agenda

ACV-secretariaat Mortsel, Antwerpsestraat 120Maandag van 9 tot 12 uur, van 14 tot 16 uur en van 17 tot 18.30 uur

ACV-dienstencentrum Kontich, Sint-Martinusplein 10Maandag van 9 tot 12 uur, van 14 tot 16 uur en van 17 tot 18.30 uur

Dinsdag, woensdag en donderdag van 8.30 tot 12 uurVrijdag van 8.30 tot 10.30 uur

ACV-Antwerpen – tel. 078 15 20 58 - www.acv-online.be

Page 3: Molenwieken (maart 2013)

3MOLENWIEKEN | MAART 2013

Als kind werden wij door onze ouders aangespoord om hard te werken en te sparen want we moesten vooruit zien te komen in het leven. Het zou een schande zijn als we langs de commissie van openbare onderstand (COO, voorloper van het OCMW) zou-den moeten passeren.

Nu zie ik dat de drempel om bij het OCMW binnen te stappen al erg verlaagd is. Het sociaal huis is opener geworden. Toch blijft het voor velen, vooral ouderen, moeilijk om de stap te zetten. Of is de drempel nu te laag geworden, zoals sommigen beweren? En rollen de mensen zomaar binnen?

Respect voor medemensIk ben blij dat ik dit in mijn nieuwe functie verder mag ontdek-ken. Voor mij is ‘respect voor de medemens’ de stelregel. Zonder vooroordelen. Je weet nooit wat er nog boven je hoofd hangt, het kan allemaal snel keren. En dan wil iedereen graag behan-deld worden als een volwaardig mens. Zoals in onze beleidsnota te lezen staat: het OCMW zal een sociaal huis zijn, in de breedste zin van het woord, welzijn voor iedereen. Iedereen heeft recht op een menswaardig bestaan.

Of ik plannen heb? Graag zou ik nog meer willen werken rond ‘so-ciaal’ voelen. Onze gemeente heeft zoveel verenigingen. Het zou mooi zijn als we mensen die afhankelijk zijn van het OCMW en asielzoekers dichter bij deze verenigingen konden brengen. Daar is in het verleden ook al hard aan gewerkt. Vrijwilligers zetten zich hier 100% voor in. We moeten ervoor blijven gaan, net zoals voor mensen met een handicap, die we nog meer moeten inte-greren in onze samenleving. Een gezellige ontmoetingsruimte voor een mooie samenwerking kan deuren open laten gaan.

Werk en wonenOnze maatschappij zou zich nog meer moeten inzetten voor bv. werk op maat. Iedereen kan het niet aan om voltijds te werken. Deze mensen zijn vaak de dupe van onze maatschappij en belan-den in de armoede. Toch is er zoveel nuttig werk waarvoor we deze mensen kunnen inzetten, maar waar een goede begelei-ding nodig is. Zoals in onze beleidsnota staat: projecten inzake zinvolle tijdsbesteding, participatie en integratie dienen verder ontwikkeld te worden. De Boechoutse Buurt Service is er al een mooi voorbeeld van.

Sociaal wonenZes jaar geleden heb ik even meegewerkt aan het beleid van sociaal wonen. Mooi vind ik het dat in verschillende bouwkavels een percentage gaat naar sociaal wonen. Het is altijd goed dat je een sociale mix creëert. Hierbij moeten we er ook voor zorgen dat we bejaardenwoningen integreren en mensen met een handicap de kans geven om dicht bij de dorpskern te wonen. Betaalbaar wonen moet aangemoedigd worden, maar huurwoningen moe-ten zo goed mogelijk geïsoleerd worden, zodat de bewoners zich niet blauw betalen aan de verwarming.

Er valt nog zoveel te zeggen, te schrijven of te discussiëren. Wan-neer doe je goed? Wanneer niet?

Maar het beste om je hart en de buurt te verwarmen is gewoon even de mensen te helpen waar dat kan. Ik herinner me een mooi liedje ‘Breng eens een zonnetje onder de mensen’. Daarin staat dat ‘wie goed doet, goed ontmoet’. Klinkt misschien wat oubollig maar er zit veel waarheid in.

Stine Bertelsvoorzitter OCMW-Boechout

Aflossing vande wacht

op het OCMW“Zeg nooit nooit!”

Als iemand tien jaar geleden had beweerd dat ik in de politiek zou stappen, dan had ik geantwoord: nooit. Als iemand me enkele jaren geleden had voorspeld dat ik als OCMW-voorzitter een artikel zou schrijven, dan had ik ge-antwoord: onmogelijk. En toch zit ik nu aan de computer en laat ik mijn gedachten gaan over de taak die ik op mij genomen heb.

Page 4: Molenwieken (maart 2013)

4 MOLENWIEKEN | MAART 2013

Ondanks hun goed gevulde agenda, vin-den ze naast hun taak als thuiswerkende moeders, nog tijd om op verschillende fronten actief te zijn. Greet is ondertussen al acht keer oma geworden en daar heeft ze haar handen vol mee. Daarnaast is ze, na tien jaar beroepsmatig actief te zijn ge-weest als vroedvrouw, vrijwilliger bij het kinderheil.

Anne-Mie heeft ook nog een aantal an-dere activiteiten als vrijwilliger onder andere bij Pegode (ondersteuning van personen met een beperking). In het Sint-Jozefziekenhuis van Mortsel helpt ze een namiddag per week bij het intern vervoer van zieken.

Hoe komt iemand bij Ziekenzorgterecht?Ze zijn allebei vrij ‘jong’ als vrijwilliger bij Ziekenzorg begonnen. Waarom Zieken-zorg? Eenvoudig, omdat ze het zijn komen vragen. Eerst heeft Greet de boot nog af-gehouden omdat de kinderen nog jong waren. Na een tweede vraag hapte ze toe.

“De eerste stap om bij iemand op bezoek te gaan, is wel moeilijk. Maar als je een-maal bezig bent, valt het goed mee. Be-langrijk is dat je een luisterend oor hebt. Je merkt dat mensen er iets aan hebben en dat geeft een grote voldoening. Ook op activiteiten zie je dat zieken tevreden en dankbaar zijn dat ze nog eens buiten kun-

nen komen om anderen te ontmoeten. Als vrijwilliger heb je daar een goed gevoel bij.” Dat ze met hun engagement mensen helpen is voor hen belangrijk.

De gesprekken vlotten meestal wel. De bezochte mensen hebben vaak een boei-end verhaal te vertellen. Zo kwam Greet, die oorspronkelijk van Mortsel is, heel wat te weten over de geschiedenis van Boe-chout, omdat de zieke die ze bezoekt in Boechout geboren en getogen is.De meeste nieuwe vrijwilligers zijn jong-gepensioneerden. Er komt dan immers tijd vrij om zich te engageren. Het is belangrijk dat er nieuwe, jonge mensen bijkomen, want ook de huisbezoekers worden een dagje ouder en vallen vroeg of laat weg

als vrijwilliger of moeten noodgedwon-gen hun activiteiten beperken.

Wat wordt er verwacht?Ziekenzorg Boechout kan een beroep doen op vijftig vrijwilligers waarvan vijf-endertig huisbezoekers. Er is zeker een evolutie vast te stellen in het engagement dat vrijwilligers willen opnemen. Zo zijn er vrijwilligers die zich enkel opgeven als chauffeur of om brieven rond te brengen. Alle helpende handen zijn welkom.

Greet en Anne-Mie hebben elk twee zie-ken die ze maandelijks bezoeken. Een be-zoekje duurt al vlug een uur tot anderhalf uur. “Het moet haalbaar blijven”, bena-drukt Greet.

Voor meer informatie neem je contact op met:

Ziekenzorg BoechoutGreet Verdickt, Hovesesteenweg 72, 2530 Boechout,

tel. 03 455 19 41, [email protected]

Ziekenzorg VremdeAnnemie Van Campenhout, Dahlialaan 5, 2531 Vremde,

tel. 03 455 16 87, [email protected]

Een twintigtal aanwezigen van OKRA Sint Jozef en sympathisanten trotseerden het barre weer en bezochten donderdag 6 december het gloednieuw containerpark in de Heirbaan.

Een bezoek waard!

Ziekenzorg-vrijwilligersaan het woord

Greet Verdickt en Anne-Mie De Prins zijn twee Boechoutenaars die zich als vrijwilliger inzetten bij Ziekenzorg Boechout. Greet is een doorgewinterde vrijwilliger die al twintig jaar actief is als huisbezoeker. De laatste zes jaar maakt ze deel uit van het bestuur en is ze verantwoordelijk voor het huisbezoek. Anne-Mie werd vorig jaar aangesproken en heeft sinds september van vorig jaar twee zieken toegewezen gekregen.

Page 5: Molenwieken (maart 2013)

5MOLENWIEKEN | MAART 2013

Redactieraad

Philip Vanparys, eindredactieStine Bertels, FemmaJos Celen, KWBIvo Claes, ACW/ACVOKRAFrancine Leys, FemmaBruno Minnebach, PASARRobert Van de Laar, ACW/ACVGuido Vereecke, ACW/ACVJohan Willems, CMZiekenzorgLeen Wyn, ACW AntwerpenGuido Janssens, taaladvies

Wandelen en fietsen op

Trage wegen zijn wandel- en fietswegen in onze gemeente die Pasar, andere verenigingen en individuele wandelaars fijn zouden vinden om er rustig te wandelen of te fietsen.

De vorige zes jaar zijn er naar onze mening te weinig trage wegen in gebruik genomen. Het positieve is in het laatste jaar uitgevoerd. In september werd immers de wandelkaart ‘Wandelgebied land-schapspark zuidrand’ voorgesteld. Door het hertekend Bloemen-hofpad in Vremde is er een nieuwe wandelverbinding gemaakt aan het Bloemenhof tussen de Nieuweweg en de Smeendijk. In Boechout is in de Veldkant een verbinding naar Borsbeek gereali-seerd op het Koude Beekpad van Mortsel.

We hopen dat de nieuwe bestuursploeg de volgende zes jaar er werk van blijft maken om in Boechout en Vremde trage wegen en fietsverbindingen te verbeteren. We hopen dat ze zal blijven samenwerken met de Werkgroep trage wegen en Landschapspark zuidrand.

Voor ‘Boechout wandelt’ op 11 november werd de verbinding van Boshoek (kapel) naar Mastenweg en aan Nieuw Boechout eenmalig opengesteld. Misschien is het mogelijk die verbinding een definitief karakter te geven. Daarnaast zijn er misschien nog mogelijkheden in de Boshoek naar Lint en in Vremde naar Wom-melgem toe.

trage wegen

Page 6: Molenwieken (maart 2013)

6 MOLENWIEKEN | MAART 2013

Ontdekkingstocht naar Luik Zaterdag 25 mei vertrekken kwb, KVLV en Pasar samen op ontdekkingstocht naar Luik. Zoals Genk een sociaal drama beleeft met de sluiting van de autofabriek Ford, kent Luik een sociaal drama met de sluiting van Arcelor Mittal.

Maar in geen van beide steden is de veer-kracht van de mensen en hun sociale or-ganisaties gebroken. De wil om vooruit te komen, is niet geraakt. Daar mogen we getuige van zijn. We starten met een rondleiding in het nieuwe HST-station, gebouwd door de Spaanse architect Ca-latrava. Daarna voert de gids ons mee voor een korte wandeling in de 19e-eeuwse kruidtuinwijk. Na de middag volgt een rondrit met een toeristisch treintje in het historische centrum van de stad.

Luik, de vurige stedeHet HST-station van Luik-Guillemins is een echte kathedraal van glas en staal. De Spaanse architect Santiago Calatrava heeft ze speciaal ontworpen voor Luik. Het station werd in september 2009 inge-huldigd. Dit monumentale, transparante station hertekent het stadsbeeld en is het symbool van de stadsvernieuwing. Luik is een belangrijk knooppunt in het hoge-snelheidsnet. Aken ligt nog slechts op 22 minuten van Luik, Maastricht op 29 minu-ten, Rijsel op 1.44 uur, Parijs op 2.18 uur en Londen op 3.16 uur.

We zetten onze ontdekkingstocht voort met een uitstapje naar de omgeving van de kruidtuin, een typische mooie buurt uit de 19e eeuw, met prachtige gevels in art nouveau. Na een typisch Luikse maal-tijd bezoeken we het historische centrum, deels te voet en deels met een toeristisch treintje.

We ontdekken de wijk la Cité, de oudste van de drie stadsbuurten binnen de mid-deleeuwse omwalling tussen de Maas en de voet van de Coteaux (hellingen) van de Citadel, het paleis van de prins-bisschop-pen, het stadhuis, de Place du Marché (marktplein), de Perroen, het symbool van de gemeentelijke vrijheden, de oude straten, de smalle steegjes, de trappen, de knappe gevels van de patriciërswoningen, de opmerkelijke steenborden aan de hui-zen van ambachtslieden of handelaars.

Een uitstapje naar het Archeoforum (de ondergrondse van de Place Saint-Lam-bert) is ook voorzien, zonder de binnenho-ven van het museumcomplex Grand Cur-tius te vergeten, een prachtig voorbeeld van stadskernvernieuwing en culturele renovatie waar Luik bijzonder trots op is.

Page 7: Molenwieken (maart 2013)

7MOLENWIEKEN | MAART 2013

Programma7.45 uur: verzamelen aan het station van Boechout en vertrek om 7.59 uur met de trein naar Luik10 uur: aankomst Luik Guillemins10.15 tot 12.15 uur: geleid bezoek aan het station Guillemins en de kruidtuinbuurt12.30 uur: maaltijd Bistro Musée Grand Curtius14.30 tot 15 uur: korte wandeling in het historisch centrum 15 tot 16.15 uur: rit met treintje17 uur: vertrek vanuit Luik19.01 uur: aankomst in het station van Boechout

Inschrijven(maximum 45 deelnemers)- Els Verhulst - tel. 0476 97 19 08 - [email protected] Leden van kwb, kvlv en Pasar betalen 40 euro per persoon, niet-leden 43 euro.- Inbegrepen: trein naar Luik en bus ter plaatse, rondleiding met gids, middagmaal (2 gangen), Archeoforum en toeristisch treintje. Niet inbegrepen: drank bij de maaltijd.- 65-plussers brengen hun OMNIPAS 65+ mee!

Je inschrijving is geldig zodra je betaling toekomt op rek. nr. BE69 7775 9709 3478 van kwb Boechout met vermelding van ‘Luik + aantal personen’.Uiterste datum van inschrijving en betaling: zaterdag 20 april 2013 - 22 uur.

www.opdekopgevallen.be

L

PE

V.U. K

ris H

outh

uys,

Haa

chts

este

enwe

g 57

9, 1

030

Brus

sel -

Gel

ieve

nie

t op

de o

penb

are

weg

te g

ooie

n.

Post je foto & win!

gevallen?

Op dekopwww.opdekopgevallen.be

Post jouw foto van een compleet foute - of goede - verkeerssituatie op www.opdekopgevallen.be.

De meest originele foto’s komen terecht op een STOP-tentoonstelling. En misschien ga je wel aan de haal met een compleet geschifte prijs: een STOP-team to the rescue, dat jouw foute verkeerssituatie op een spectaculaire manier recht komt zetten.

Ik weet niet waar ik als voetganger moet wandelen. In de berm, misschien?

VerkeersleefbaarheidIn 2013 biedt ACW elke lokale afde-ling, deelorganisatie en wakkere burger een unieke kans om de ver-keersleefbaarheid van fietsers en voetgangers te onderstrepen. We willen geen aanval op Koning Auto, wel een volwaardige plaats voor iedere weggebruiker. Fietsen en stappen is immers een ontspannen, sociale en duurzame manier van ver-plaatsen.

Stuur je foto inFietsers en voetgangers eisen hun plaats op de weg op. We willen infrastructuurpro-blemen in de straat zichtbaar maken. We roepen op om foto’s te maken van goede of foute verkeerssituaties. Verkeerspaal op een absurde plek? Trottoir die plots stopt? Bushokje op een onbereikbare plaats?

Post voor 30 april een foto van een com-pleet foute verkeerssituatie of van een plek waar het net wel gesmeerd loopt op www.opdekopgevallen.be. En misschien win je wel een STOP-team to the rescue, dat jouw foute verkeerssituatie op een spectaculaire manier recht komt zetten.

Een bijdrage vanuit jouw vereniging?Wil jouw vereniging ook bijdragen aan een charmeoffensief voor fietsers en voet-gangers? Naast deze foto-actie zijn er tal van actiemodellen, affichecampagnes en concrete beleidstips beschikbaar bij jouw lokale ACW-afdeling.

Contact:Maarten Pacquéetel. 03 220 12 [email protected]

Page 8: Molenwieken (maart 2013)

8 MOLENWIEKEN | MAART 2013

Agent in uw buurt:Arthemis N.V. (Steven Claes)Molenstraat 54, 2550 Kontich

Met steun van:

Onze vereniging zorgt dan ook al driekwart eeuw lang voor een ontspannende, boeiende en leerrijke vrijetijdsinvulling voor zo-veel mogelijk mensen. Als sociaal-culturele organisatie wil Pasar vooral kansen bieden en creëren. Kansen zodat de vrije tijd van zoveel mogelijk mensen zinvol kan doorgebracht worden. Door de organisatie van mooie natuurwandelingen, sportieve fiets-tochten, culturele rondleidingen of gezinsvriendelijke kampeer-vakanties. Pasar-activiteiten zijn bovendien stuk voor stuk bele-venissen die aantonen dat je echt geen honderden kilometers hoeft te reizen om mooie dingen te ontdekken.

GeschiedenisIn 1938 ontstond onder de koepel van het ACW een nieuwe or-ganisatie die ‘Vakantiegenoegens’ werd gedoopt. Doel van de oprichting van deze vrijetijdsorganisatie was het pas verworven recht op jaarlijkse vakantie voor arbeiders zinvol in te vullen. In 2013 kreeg de organisatie wel een andere naam, maar zij dient als sociaal-culturele organisatie nog altijd hetzelfde doel. We ijveren ervoor om vakantie en recreatie voor iedereen toeganke-lijk te maken.

Met ruim 3000 toeristische en recreatieve activiteiten per jaar, 320 lokale afdelingen in heel Vlaanderen en 3000 vrijwilligers lukt ons dat ook vrij aardig. Elke week opnieuw is Pasar de ga-rantie voor een geslaagde activiteit: een wandel- of fietstocht, kampeeruitstap, reis of culturele ontdekking.

En dat willen we in dit feestjaar extra in de verf zetten. Daarom geven onze lokale afdelingen in de periode van 15 februari tot 30 april het beste van zichzelf en nodigen ze je graag uit op een typische Pasar-activiteit. Kom zeker eens langs! We kijken ernaar uit je te ontmoeten!

Michel Vandendriesschealgemeen secretaris Pasar

eenbloemetje

voor ...

75 jaar PasarVorig jaar blies Pasar Boechout-Vremde 15 kaars-jes uit. Nu is het de beurt aan Pasar-Vakantiege-noegens Nationaal om er 75 uit te blazen.

Belangrijke momenten in de afgelopen 75 jaar

1938: twee jaar na de invoering van de wet op be-taalde vakantie wordt Vakantiegenoegens opge-richt1951: Vakantiegenoegens wordt erkend als organi-satie voor arbeidersvakantie1958: start van de Kampeerclubwerking1975: Vakantiegenoegens wordt erkend als vereni-ging binnen het sociaal-cultureel werk voor vol-wassenen1979: lancering van het logo met de meeuw1992: het ledenblad ‘Info’ wordt een modern ma-gazine ‘KREO’1995: nieuwe oriëntaties als vereniging volksont-wikkeling1999: start website2004: reorganisatie van de regionale en landelijke structuren2005: erkend door Toerisme Vlaanderen als steun-punt Toerisme voor Allen2008: Vakantiegenoegens wordt Pasar2013: Pasar viert zijn 75ste verjaardag

Pasar Boechout: Marc Van Laer0475 757 126 -www.pasar.be/boechout