Matilda herfst 2014

2
Matilda presenteert… Hoi, ik ben Matilda. Ik ben een echte boekenwurm. Ik leen stapels boeken in de bibliotheek. Hier vind je de boeken die ik deze keer de leukste vond! Het prinsessenboek Marianne Busser, Uitgeverij The House of Books De koning en de koningin zijn tien jaar getrouwd en vieren dat in het kasteel. Prinses Roosje en haar beste vriendin Karlijn zijn al druk bezig met het versieren van de cupcakejes. ’s Avonds zingt prinses Roosje een mooi lied voor haar ouders, en zij hebben ook een verrassing voor haar: een lief klein poesje! Heel mooi prentenboek, dat vol staat met mooie collages: de illustraties sprin- gen van de bladzijden! Past goed binnen het thema van de Kinderboekenweek – Feest! Vanaf 4 jaar. Waar is de maan gebleven? Richard Byrne, Uitgeverij C. De Vries-Brouwers Wasbeer Elwin woont met zijn dierenvrienden in het bos. Elwin weet heel veel en deelt zijn kennis graag met zijn vriendjes. (Eigenlijk is hij een klein opschepper- tje). Als de twee beren zich afvragen hoe het komt dat de maan nu half is, gaan ze zelf op onderzoek uit. Elwin denkt dat ze slechte plannen hebben; hij denkt dat de beren de maan hebben stukgemaakt! Aan het einde laten de beren met een telescoop zien hoe het zit met de hele en halve maan. Elwin is blij verrast! Leuk en leerzaam prentenboek over de maan, de ruimte en wijsneu- zen. Vanaf 5 jaar. Ik zie, ik zie een schip vol schatten Walter Wick, Uitgeverij Ploegsma Een heel mooi boek met bijzondere platen. Het verhaal begint met een munt, groot in beeld. Op de volgende plaat is de munt iets kleiner, en ligt hij tussen andere waardevolle spullen. Op de pagina’s daarna zie je dat het een schat in een schatkist is. Dan in een schip, in een fles, in een winkel…enzovoort. Er wordt steeds verder uitge- zoomd. Op de platen is heel veel moois te zien. Bij elke plaat staat een lijstje van dingen die je alle- maal kunt zoeken. Veel kijkplezier! Geschikt voor het MLP. Vanaf 6 jaar. HERFST 2014

description

Boekentips voor het basisonderwijs

Transcript of Matilda herfst 2014

Page 1: Matilda herfst 2014

Matilda presenteert…Hoi,ikbenMatilda.Ikbeneenechteboekenwurm.Ikleenstapelsboekenindebibliotheek.Hiervindjedeboekendieikdezekeerdeleukstevond!

Het prinsessenboekMarianne Busser, Uitgeverij The House of Books

De koning en de koningin zijn tien jaar getrouwd en vieren dat in het kasteel. Prinses Roosje en haar beste vriendin Karlijn zijn

al druk bezig met het versieren van de cupcakejes. ’s Avonds zingt prinses Roosje een mooi lied voor haar ouders, en zij hebben ook een verrassing voor haar: een lief klein poesje! Heel mooi prentenboek, dat vol staat met mooie collages: de illustraties sprin-gen van de bladzijden! Past goed binnen het thema van de Kinderboekenweek – Feest! Vanaf 4 jaar.

Waar is de maan gebleven?Richard Byrne, Uitgeverij C. De Vries-Brouwers

Wasbeer Elwin woont met zijn dierenvrienden in het bos. Elwin weet heel veel en deelt zijn kennis graag met zijn vriendjes. (Eigenlijk is hij een klein opschepper-tje). Als de twee beren zich

afvragen hoe het komt dat de maan nu half is, gaan ze zelf op onderzoek uit. Elwin denkt dat ze slechte plannen hebben; hij denkt dat de beren de maan hebben stukgemaakt! Aan het einde laten de beren met een telescoop zien hoe het zit met de hele en halve maan. Elwin is blij verrast! Leuk en leerzaam prentenboek over de maan, de ruimte en wijsneu-zen. Vanaf 5 jaar.

Ik zie, ik zie een schip vol schattenWalter Wick, Uitgeverij Ploegsma

Een heel mooi boek met bijzondere platen. Het verhaal begint met een munt, groot in beeld. Op de volgende plaat is de munt iets kleiner, en ligt hij tussen andere waardevolle spullen. Op de pagina’s daarna zie je dat het een schat in een schatkist is. Dan in een schip, in een fles, in een winkel…enzovoort. Er wordt steeds verder uitge-zoomd. Op de platen is heel veel moois te zien. Bij elke plaat staat een lijstje van dingen die je alle-maal kunt zoeken. Veel kijkplezier! Geschikt voor het MLP. Vanaf 6 jaar.

HERFST2014

Page 2: Matilda herfst 2014

voor bibliotheken © 2014 ProBiblio. Deze uitgave is ontwikkeld door ProBiblio en verkrijgbaar via uw lokale bibliotheek. Het overnemen van artikelen of delen daarvan zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van ProBiblio levert schending van het auteursrecht op.

De monstersnackbarDavid O’Connell, Uitgeverij Veltman

Als pestkop Vicky hem achter-na zit als hij friet moet halen voor zijn moeder, vlucht Joep een snackbar binnen. Alles beter dan dat gepest van Vicky. Maar het blijkt dat hij geen gewone snackbar is binnen gelopen: dit is de monstersnackbar, waar

kevernuggets en braakselburgers verkocht worden. Jak!! Joep wordt het nieuwe hulpje en ontdekt de monsterwereld waar men graag zombiecakejes, kikkersoep en neuspulkworst eet. Krijg je al trek? Een heel grappig boek met lollige tekeningen, voor kinderen vanaf 7 jaar. Geschikt voor het MLP.

Alle dieren levend en vrijMariken Jongman, Uitgeverij Lemniscaat

Zit jij ook bij een geheime club? Eentje waar ouders en juffen en meesters niks van mogen weten? Cool! Ook Dietie heeft een club opgericht. En ze stelt hoge eisen aan de nieuwe leden. Ze mogen geen sulletjes zijn, moeten moed hebben en veel van

dieren houden. Want het is een geheime club van dierenbevrijders. Gijs is stiekem verliefd op Dietie. Hij is dolblij als ze hem vraagt voor de club. In het geheim natuurlijk! Maar de club brengt hem in grote problemen: is Dietie nu nog wel zo leuk? Voor iedereen, ook zonder club. Geschikt voor het MLP. Vanaf 9 jaar.

Mammoets in het ijsSuzette Boyer, Uitgeverij Manteau

‘Wees voorzichtig, man’, zei hij over haar schouder tegen Yves. Hij liep met hen mee naar buiten en keek toe hoe Stella achter op de sneeuwscooter klom en Yves de motor startte. Yves keerde de sneeuw-scooter en stak over zijn schouder kijkend zijn hand op. Diego stak ook zijn hand op. Hij keek de sneeuw-scooter na totdat die tussen de bomen verdwenen was’. Tijdens hun Alaska-kamp in de kerstvakantie treffen Jesse, Luna, Diego, Stella en Yves elkaar weer. Ze vinden bij een speurtocht een koffer met een dubbele bodem. En dat is het begin van een spannend avontuur, omdat ook andere mensen die koffer graag willen hebben. Vanaf 10 jaar.

De Nedergrim

Matthew Jobin, Uitgeverij Gottmer

Ben je een liefhebber van de serie ‘De grijze jager’? Dan vind je deze nieuwe serie vast ook heel leuk. Dit mooie avon-turenboek speelt zich af in de Moervallei. Iedereen kent daar de legende van ridder Tristan en magiër Vithrick die samen de kwaadaardige Nedergrim hebben verslagen. Maar nu, jaren later, gebeuren er weer vreemde dingen in de Moervallei: dieren en kinderen verdwijnen. Ook Edmonds broertje is opeens weg. Aan Edmond de moedige taak om te ontdekken wie die vreselijke dingen doet. Hij gaat op pad om iedereen weer terug te halen, maar eenvoudig is dat niet. Span-nend boek voor iedereen vanaf 11 jaar.