lweer de tweede Gezond Verstand nieuwsbrief in 2014…

28
1 Inhoud: Pagina 1 : Alweer de tweede Gezond Verstand nieuwsbrief in 2014… Pagina 5 : Even voorstellen: Meta Rook (Locatie Arnhem) Pagina 8 : De ziekte van Lyme en desinformatie Pagina 8 : Even voorstellen: Anton Nigten (spreker voor de GVA) Pagina 9 : Mijn jaar zonder suiker Pagina 10 : Verzoek van een studente! (Kim van Gessel) Pagina 11 : Verslag Gezond Verstand Middag in Rolde (Drenthe) Pagina 12 : Quote Pagina 13 : Biologisch boeren: ‘We willen laten zien hoe wij werken’ (Folkert van der Glas – Rabo) Pagina 15 : Uit de folder van Kleikracht… Pagina 15 : Even voorstellen: Roelfien Wuestenenk-Nijkamp (Locatie Creil-NOP) Pagina 16 : Informatie over Facebook pagina’s Pagina 17 : Aankondiging Interactief Seminar over Vaccinaties Pagina 17 : Even voorstellen: John van den Bosch (spreker voor de GVA) Pagina 19 : Kruiden, het jaar rond – nieuws over de activiteiten van Ingeborg Nienhuis Pagina 19 : Even voorstellen: Liesbeth Verhoeven (spreekster voor de GVA) Pagina 20 : Sleutelbloem (Primula) Pagina 21 : Even voorstellen: Monic Bakker (spreekster voor de GVA) Pagina 22 : Dokter Hans Moolenburgh in Nederweert, 25 januari 2014 Pagina 24 : Tuintafel tafereel met vogelvoer… Pagina 25 : Nieuws over de Stichting Pagina 26 : Luilekkerland en ik lach mij een hoedje... Pagina 26 : Interessante informatie over lezingen Pagina 28 : Colofon lweer de tweede Gezond Verstand nieuwsbrief in 2014… Februari… december ligt gevoelsmatig nog maar net achter ons, maar januari is ook alweer voorbij. Er is genoeg gebeurd de afgelopen weken. De januariactie was landelijk gezien een groot succes. Wie bekend is met ons concept mocht gasten meenemen die nog niet eerder een avond of middag op een van de locaties had bezocht. A

Transcript of lweer de tweede Gezond Verstand nieuwsbrief in 2014…

Page 1: lweer de tweede Gezond Verstand nieuwsbrief in 2014…

1

Inhoud:Pagina 1 : Alweer de tweede Gezond Verstand nieuwsbrief in 2014…Pagina 5 : Even voorstellen: Meta Rook (Locatie Arnhem)Pagina 8 : De ziekte van Lyme en desinformatiePagina 8 : Even voorstellen: Anton Nigten (spreker voor de GVA)Pagina 9 : Mijn jaar zonder suikerPagina 10 : Verzoek van een studente! (Kim van Gessel)Pagina 11 : Verslag Gezond Verstand Middag in Rolde (Drenthe)Pagina 12 : QuotePagina 13 : Biologisch boeren: ‘We willen laten zien hoe wij werken’ (Folkert van der Glas – Rabo)Pagina 15 : Uit de folder van Kleikracht…Pagina 15 : Even voorstellen: Roelfien Wuestenenk-Nijkamp (Locatie Creil-NOP)Pagina 16 : Informatie over Facebook pagina’sPagina 17 : Aankondiging Interactief Seminar over VaccinatiesPagina 17 : Even voorstellen: John van den Bosch (spreker voor de GVA)Pagina 19 : Kruiden, het jaar rond – nieuws over de activiteiten van Ingeborg NienhuisPagina 19 : Even voorstellen: Liesbeth Verhoeven (spreekster voor de GVA)Pagina 20 : Sleutelbloem (Primula)Pagina 21 : Even voorstellen: Monic Bakker (spreekster voor de GVA)Pagina 22 : Dokter Hans Moolenburgh in Nederweert, 25 januari 2014Pagina 24 : Tuintafel tafereel met vogelvoer…Pagina 25 : Nieuws over de StichtingPagina 26 : Luilekkerland en ik lach mij een hoedje...Pagina 26 : Interessante informatie over lezingenPagina 28 : Colofon

lweer de tweede Gezond Verstand nieuwsbrief in 2014…

Februari… december ligt gevoelsmatig nog maar net achter ons, maar januari isook alweer voorbij.

Er is genoeg gebeurd de afgelopen weken. De januariactie was landelijk gezien een grootsucces. Wie bekend is met ons concept mocht gasten meenemen die nog niet eerder eenavond of middag op een van de locaties had bezocht.

A

Page 2: lweer de tweede Gezond Verstand nieuwsbrief in 2014…

2

Deze maand is deze actie van toepassing op een aantal locaties, dat in januari is gestart. Deinformatie staat bovenaan op de agenda van de maand februari.

Over agenda gesproken: we kregen op gezette tijdenaangereikt dat de agenda lang niet op alle toestellen tebekijken was.Dat was ongelofelijk irritant want als wij thuis keken op depc of laptop was altijd alles zichtbaar.Bovendien is het nog frustrerender als je het niet op kuntlossen.Je weet dat velen dan de informatie missen en daardoorniet naar een lezing gaan waar zij wellicht welbelangstelling voor hebben.Maar… opgelost, we zijn nu overal bereikbaar, als het goedis kan niemand meer aankloppen met deze waarneming.Of er moet al een internetstoring zijn, ja helaas… ;-)Over niet al te lange tijd zal de site een andere aanblikkrijgen, alles op zijn tijd, maar ook dat zit al langer in depen en Rob du Rieu, wonende in Friesland, heeft een mooiontwerp gemaakt.Langzaam maar zeker gaat het wat worden!

Dat ons concept in een flow zit is duidelijk. Afgelopen week heb ik naar ongeveer negenpersonen de uitleg over de GVA gezonden, nadat ik een mailtje kreeg met de vraag hen dieinformatie te verschaffen.We zijn benieuwd wie zich daadwerkelijk gaat melden en eens in de maand gastheer/-vrouwwil zijn.De aanvragen komen uit alle delen van het land en de laatste weken zijn er diverse locatiesaangehaakt.In Schoten, een half uurtje onder Breda wacht ook een ruimte. De eigenaresse heeftaangegeven dat daar een locatie mag beginnen. Maar… wie o wie?Deze aanbieding is in omgekeerde volgorde, eerst de ruimte maar geen locatiehouder/-ster.Dus… mocht je niet ver van Schoten wonen of daar in de plaats wonen en je geroepenvoelen, de mogelijkheden zijn er.

Waar blijven de Waddeneilanden?Nu we met minstens een locatie in elke provincieaanwezig zijn, vaker met meer, gaat mijn blik naar deeilanden.Daar wonen toch ook mensen?Een avondlocatie is niet handig met het oog opsprekers die weer met de boot terug moeten maarwaar een wil is, is een weg en een middaglocatie ineen weekend is natuurlijk altijd te realiseren.

Vijf en ruim drie jaar…Deze maand is het vijf jaar geleden, op de 17e februari2009, dat ik op die bewuste dinsdagochtend begon

Page 3: lweer de tweede Gezond Verstand nieuwsbrief in 2014…

3

met het verzenden van de mails naar scholen en particulieren om onder de aandacht tebrengen dat een ieder zeker zou moeten nadenken over het vraagstuk vaccinaties.Nu, vijf jaar later, voelt dat niet als een ‘feestje’… in die zin, het is nog steeds bitterhardnodig de weg naar informatie aan te reiken.Terugkijkend is er wel heel veel gebeurd, heb ik ongelofelijk veel contacten gekregen, maartegelijkertijd zie je dat velen nog steeds klakkeloos geloven dat we onze gezondheid met gifwaardevoller kunnen maken.Het hele verhaal is voor mijzelf veel breder geworden en of we nu over kanker, vaccins of…noem maar wat, spreken, het enige wat we willen bereiken is dat er een bewustwordingoptreedt bij een nog grotere groep om zelf de verantwoording te nemen, te willen zien wiede belangen heeft en hoe dus de geldstromen lopen. Ga ook inzien dat het mainstreamuitgangspunt niet onze gezondheid is maar ons ziek zijn om zo geld te kunnen verdienen.Als je tegen een willekeurig persoon vertelt dat een huisarts al 10 euro bonus krijgt op elkgespoten griepvaccin, wat een gemiddelde praktijk 5000 tot 7000 euro extra inkomsten kanopleveren, hoe objectief is een arts dan als jij twijfels hebt en een eerlijk antwoord wilt?Stel dat hij of zij 30 keer zegt dat iemand geen vaccin nodig heeft, scheelt dit 300 euro extrainkomsten.De volgende vraag is: wat krijgt een Oncoloog voor elke chemokuur? Kanker is een industrie!We wijzen de weg naar heel veel informatie maar als ik dan zie dat bekenden om je heenmet een gerust hart weer een nieuwe magnetron hebben gekocht dan denk ik… Tjonge ermoet nog veel water door de Rijn voor zij gaan vatten dat we het goede met hen voorhebben.Van de andere kant is er een gezegde: Tel je zegeningen… dat doen we door te kijken wathet GVA/GVM concept inmiddels heeft opgeleverd.Als alle locaties draaien die er de afgelopen weken bij zijn gekomen dan zijn we de 60gepasseerd.De sprekerslijst, waaruit de locatiehouders kunnen kiezen, bevat even over de 140 personen,samen goed voor meer dan 200 lezingen.Dat zijn respectabele aantallen en op bepaalde dagen draaien er wel eens rond de 6 locatiestegelijk.Kijk dat begint erop te lijken!Het GVA concept draait nu even ruim drie jaar, dat voelt wel feestelijk.Bij feestjes denken we altijd aan cadeautjes en mij kunnen jullie allemaal nu blij maken doorte helpen om snel naar de 100 locaties door te stomen!Mijn doel is voor het einde van het jaar minimaal 100 locaties draaiende te hebben. Tussenop de kaart staan en draaien zit een verschil; wie te kennen heeft gegeven te willenbeginnen moet dan ook draaien.Deze vraag stel ik niet voor mijzelf maar voor allen die behoefte hebben aan uitleg. Want alsje zou weten wat voor vragen ik met grote regelmaat in mijn mail krijg, denk ik, hup op naarde 100 locaties, nog meer mogelijkheden om ‘onze buren’ te informeren.In deze nieuwsbrief kun je kennis maken met een aantal nieuwe sprekers. Spreekt hun lezingje aan geef dit door aan een locatie in je directe omgeving.

Op 9 maart zal er een interactief seminar plaatsvinden…Arjan Spoelstra, iemand die ons al langer volgt, is van mening dat er over vaccinaties meernaar buiten moet worden gebracht en dat was voor hem aanleiding contact met mij op tenemen, maar ook met Jannes Koetsier, Door Frankema en Annette ter Heijden.

Page 4: lweer de tweede Gezond Verstand nieuwsbrief in 2014…

4

Annette is net toegetreden tot onze ‘sprekersstal’, Jannes en Door zijn dit al langer geleden.Allemaal hebben zij boeken geschreven, kortom we presenteren ‘iets’ met elkaar waaroverde informatie komende week verder zal volgen, op de site en via de volgende mail.Deze zondag 9 maart is het ook 5 jaar geleden dat Freek Hagoort overleed op bijna 9 jarigeleeftijd, drie dagen na zijn BMR en DTP vaccinaties.

Deze middag is voor mij een uitzondering qua onderwerp om aan mee te werken want ik zegtegenwoordig steeds vaker… wat je aandacht geeft groeit!De informatie rond dat wat eetbaar is in onze eigen omgeving is belangrijk, er is behoefteaan en ik werk aan een volgend boekje in de ‘Nooit geweten…’ serie.De drie studiegroepen die we hebben onder de naam Project 7-blad komen in de komendeweken weer bij elkaar, op de 12e in Baarn, de 26ste in Exmorra bij Makkum en op 1 maart inNederweert.

Ingeborg Nienhuis uit Eersel, ook een van dedeelneemsters van een studiegroep, laat in dezenieuwsbrief haar activiteiten zien die zij weer in deplanning heeft.We gaan ook weer een ‘Wilde Woensdag’ plannen,een woensdag waarop we met veel collega’s deagenda willen vullen door het land heen. Dat kanzijn met wandelingen langs eetbare gewassen,kokkerellen, workshop kruidenboter maken ofandere natuurlijke producten, het maakt niet uit…Voor deze activiteiten komt er een aparte websitezodat de activiteiten rond de eetbare gewassen ennatuurlijke producten allemaal bij elkaar te vindenzijn.Wordt vervolgd!

Veel leesplezier bij het lezen van alle bijdragen dieweer in deze nieuwsbrief staan.Dank aan allen die de GVA/GVM mogelijk maken;zonder locatiehouders en sprekers kunnen we nietbestaan, dank aan allen die mij sinds februari 2009 op welke wijze dan ook hebbenondersteund, geadviseerd, geholpen of wat dan ook hebben gedaan dat ertoe heeftbijgedragen mij op dit pad gaande te houden.

Op 18 februari zal ik in Peize, Drenthe de lezing geven over ‘Superfoods van eigen bodem’…Oftewel de gezonde groenten en kruiden die we voor het plukken hebben zullen de revuepasseren.

Op 22 februari zijn we weer in de vertrouwde Ridderzaal van Kasteel Schoten, echt… maareen half uurtje onder Breda!Vooruit, ik zal soep meenemen voor in de pauze! ;-)

Page 5: lweer de tweede Gezond Verstand nieuwsbrief in 2014…

5

Heet van de naald…Zojuist (07.02.2014) heeft de locatie Woudenberg zich aangemeld. Corrie Derks is daar delocatiehoudster. Kort hierop meldde zich Eva Geels als de locatiehoudster voor de nieuwelocatie Sint Odiliënberg.

WELKOM!!!

Anneke Bleeker

ven voorstellen: Meta Rook

Meta is de locatiehoudster van de nieuwe locatie Arnhem

Ik wil me graag even voorstellen. Mijn naam is Meta Rook,geboren in Groningen, opgegroeid bij mijn ouders die allegroente en fruit zelf verbouwden. ’s Morgens de tuin inlopenmet een blauw/wit gespikkeld emaille bakje (nee, geen plastic)en voor schooltijd aardbeien plukken voor op brood. Heerlijkekruisbessen, frambozen, rode bessen, kersen, het was erallemaal.Bij mijn oma de boom in voor appels en pruimen, kilo’s heb ikgegeten. Mooie herinneringen.Nu woon ik al meer dan 37 jaar in Arnhem met mijn man.Samen hebben we 3 prachtige dochters en schoonzoons eninmiddels ook een hele mooie kleinzoon.Ik heb altijd in de Sociale Sector gewerkt en me heel erg verbondengevoeld met het Sjamanisme.Na veel spirituele omzwervingen, die me heel veel hebben gebracht, kwam ik het boek DeHelende Reis van Brandon Bays tegen.Dit voelde als zo’n pure waarheid, de opleiding gedaan en sinds 2006 heb ik mijn eigenpraktijk www.journeytherapiedebron.nl.Het is zo fantastisch wat je allemaal emotioneel uit kunt werken en helen. Dan voel ik me zoblij en dankbaar dat ik dit werk mag doen.In 2009 werd mijn man ernstig ziek. De medische wereld in gegaan en we rolden van de eneellende in de andere. Beslissingen genomen die we achteraf nooit hadden moeten nemen.Wel heel sterk het gevoel wat moeten we veranderen om gezond te blijven. Dagenlangachter de computer gezeten en gezocht, gezocht en nog eens gezocht. Als eerste kwam ikMike Donkers tegen met het Keltische zeezout en het tarwegras. Toen rigoureus de inhoudvan alle keukenkastjes, incl. alle schoonmaakartikelen, waspoeder, make-up en deodorant inde afvalcontainer gekieperd.Zo vanaf nu gaan we het anders doen. Een biologische wereld ging open. Hoezo zijn we ditvergeten en in de voedselindustrie meegegaan? Terugkeer naar mijn roots, alleen nog puurnatuur.Vorig jaar was ik weer eens aan het snuffelen in de boeken bij Ekoplaza en kwam het boekvan Anneke tegen, Help, er zit een pastinaak in mijn soep. En hierin stond de website van de

E

Page 6: lweer de tweede Gezond Verstand nieuwsbrief in 2014…

6

Stichting Gezond Verstand Avonden. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt en me aangemeldvoor de nieuwsbrief. Daarna naar een lezing van Frits van der Blom gegaan. Dit voelde weerzo goed.Kort geleden, tijdens mijn nascholing bij Brandon, kwam ineens heel sterk naar voren, ik galocatiehouder in Arnhem worden zodat er nog meer kennis naar buiten mag komen enmensen vanuit hun gevoel en hart kunnen beslissen wat goed voor hun is.En nu 27 februari start de 1e avond in Arnhem. En je raadt het nooit, Mike Donkers helpt memet opstarten. Grappig, want door hem begon de verandering in ons eetpatroon.Ik heb er zin in, ben heel benieuwd naar alle lezingen en ga er helemaal voor.Anneke en Frank, het voelt weer als waarheid.

En dit zijn de lezingen die in Arnhem komen:

Tot slot wil ik nog een mooi gedicht delen waar mijn website mee begint en wat nog steedszo waar voelt.

DE VICIEUZE CIRKEL

Als ik blijf kijkenZoals ik altijd heb gekeken

Blijf ik denkenZoals ik altijd dacht.

Als ik blijf denkenZoals ik altijd heb gedacht

Blijf ik gelovenZoals ik altijd heb geloofd.

Als ik blijf gelovenZoals ik altijd heb geloofd

Blijf ik doenZoals ik altijd heb gedaan

27 februari Mike Donkers De relatie tussen voeding en gezondheid27 maart Mike Donkers Voedselallergieën en -intoleranties17 april Frits van der Blom Medische illusie en kanker op dood spoor22 mei Jannes Koetsier Holistische zelfdiagnostiek26 juni Gerdie Konings en Ria Hamers Kruiden als natuurlijk antibiotica25 september Door Frankema Vragen over Vaccinaties!30 oktober Karin van Baelen Kanker: Vijand of biologisch programma van ons

lichaam. Inleiding in de Germaanse Geneeskunde.27 november Ger Lodewick Orgaandonor? Of toch maar niet?18 december Ard Pisa Stop kanker vandaag en niet over 20 jaar!

Adres: MFC (Multifunctioneel Centrum) De SpilLupinestraat 126841 GD Arnhem (wijk Malburgen-West)

Aanvang lezing: 20.00 uurWelkom vanaf: 19.30 uurHet is vrij parkeren.

Page 7: lweer de tweede Gezond Verstand nieuwsbrief in 2014…

7

Als ik blijf doenZoals ik altijd heb gedaan

Blijft mij overkomenWat mij altijd overkwam

Maar als ik mijn ogen sluitEn voel mijn ware zelf van binnen

Dan kom ik deze cirkel uitEn kan steeds opnieuw beginnen.

piegelbeeld

Nee, niet het liedje van Willeke Alberti, maar het tijdschrift dat maandelijks op dedeurmat en in de winkel ligt: Spiegelbeeld Magazine.

De afgelopen week is aan ons adressenbestand een tweetal artikelen gezonden van bio-energetisch tandarts Fred Neelissen:

Kunnen dode tanden en kiezen onderhevig zijn aan bederf?De functie van het immuunsysteem met als metafoor de koelkast.(December 2013)

De meerwaarde van complementaire tandheelkunde(Januari 2014)

Deze artikelen vind je ook op de GVA website:Pagina: Sprekers schrijven:http://www.gezondverstandavonden.nl/pagina38.html

Van Bert Heintzberger, ook bio-energetisch tandarts,kregen wij een zeer enthousiaste reactie op de weekmail.Hij raadt iedereen die van plan is om naar een GVA-lezingmet een bio-energetisch tandarts als spreker te gaan, aan,eerst deze artikelen te lezen.

In de Spiegelbeeld van februari 2014 staat weer eenvervolgartikel van Fred Neelissen: Chronisch ziek doorimplantaten.

Van harte aanbevolen!

Zie voor meer informatie: www.spiegelbeeld.nl.

S

Page 8: lweer de tweede Gezond Verstand nieuwsbrief in 2014…

8

e ziekte van Lyme en desinformatie

Verslag van de lezing op 23 januari 2014 in DelftDokter Frits van der Blom

Deze keer een avond met Frits van der Blom, met het thema Lyme.Dat dit een hot-thema is bleek wel uit de mensen die gekomen waren.Er was een aantal mensen speciaal voor het onderwerp gekomen omdat ze er zelf meebesmet zijn.

Naast de presentatie waren er ook korte filmpjes te zien waarin de bacterie gezien kanworden!

De oplossing zit niet alleen in voeding. Allerlei omgevingsfactoren spelen ook, zoalsschimmels in huis en de elektromagnetische straling.De adviezen zijn: vooral zorgen voor een goed immuunsysteem.

De introducees die er deze keer voor het eerst waren, kwamen vooral uit de familie. De manof vrouw, nam haar eigen partner mee. Zonder uitzondering was de introducee erg onder deindruk over de kennis die gedeeld werd!

Een initiatief dat zeker nog een keer herhaald mag worden!!!

Lisette Timmermans,Locatiehoudster van de GVA-locatie Delft

ven voorstellen: Anton Nigten (spreker voor de GVA)

Moet de schijf van vijf op de schop?Anton Nigten, promovendus bemesting, voeding en gezondheid - Wageningen

Als we de schijf van vijf mogen geloven komthet met onze gezondheid wel goed. Als wede adviezen maar opvolgen. Uit mijnonderzoek blijkt dat het iets ingewikkelderligt. Door rijkelijk met kalium te bemestenzijn de gehalten aan organisch natrium enmagnesium in onze voeding op eenbedenkelijk laag niveau terecht gekomen.Natrium vullen we weliswaar aan metkeukenzout, maar het is de vraag of dat welzo’n goed idee is. Keukenzout komt vrij alsafvalproduct van de zoutindustrie. Allesporenelementen, waarondermagnesiumchloride, zijn eruit gehaald en

D

E

Page 9: lweer de tweede Gezond Verstand nieuwsbrief in 2014…

9

doorverkocht aan de chemische industrie. Aan het keukenzout worden verschillendedroogmiddelen toegevoegd zoals natrium- en kaliumijzercyanide. Soms zelfsaluminiumoxide.

Calcium en fosfor krijgen we meer dan genoeg binnen via de melk en de zuivel. Blijft overeen magnesiumtekort. Ik heb ruim zestig aandoeningen in kaart gebracht die samenhangenmet dit magnesiumtekort. Waaronder kanker. Maar als je op de schijf van vijf klikt wordtwel gewezen op het belang van calcium en kalium. Niet op het veel grotere belang vanmagnesium. Blijkbaar kennen de collega’s de vakliteratuur niet.

Naast het magnesiumtekort, dat ten dele door de bemesting wordt veroorzaakt, en nogwordt versterkt door uitmalen en raffinage, wordt het voedsel ook nog verdergedenatureerd door de voedingsmiddelenindustrie. Pasteuriseren, steriliseren, verhitten,vervormen, homogeniseren, roken, pekelen, harden, bestralen, fractioneren, hydrogeneren,extruderen, en nog een hele reeks toevoegingen maken dat een groot deel van ons voedseleen vervormd en dood product wordt, waar veel stoffen in zitten die er niet in thuis horen.Ons lichaam heeft grote moeite om dat te verwerken. We zijn er niet op gebouwd. Deextreem riskante toevoegingen worden er naar verloop van tijd weer uit gehaald. Zoals detransvetten. De rest blijft er in. Daar helpt geen schijf van vijf tegen.

Er zijn eenvoudige oplossingen, maar die moeten we dan wel kennen en zelf organiseren.Een bepaald type volkorenbrood is daarvan een mooi voorbeeld. Dit zal ik tijdens mijnverhaal illustreren.

Mijn inleiding duurt 5 kwartier, maar dan heb je ook wat.

Anton Nigten, promovendus bemesting, voeding en gezondheid.

ijn jaar zonder suiker

Maandelijkse column, geschreven door Marina Schriek, schrijfster van deboeken: Gefeliciteerd met je burn-out en Gefeliciteerd met je echtscheiding.

Afgelopen zomer bedacht ik me dat ik me bijna heel m’nleven dik gevoeld heb. Op foto’s zie ik dat ik prachtig jongen slank was. Maar ik ging op dieet om van 62 kilonaar 58 kilo te gaan. Een week lang woog ik 58en dan ging ik weer terug naar boven de 60.Logisch weet ik nu. Iedereen heeft een gewichtdat ideaal is en normaliter blijf je daar dan eenbeetje in de buurt. Maar omdat ik ging lijnen,ging ik ook jojo-en. Het resultaat: in 25 jaarben ik 20 kilo zwaarder geworden.

VegetarischRond mijn dertigste besloot ik om geen vlees

M

Page 10: lweer de tweede Gezond Verstand nieuwsbrief in 2014…

10

meer te eten. Tijdens mijn opleiding natuurgeneeskunde leerdeik over de risico’s en gevolgen van eiwitstapeling, dus wilde ikdie beperken. Twaalf jaar later realiseer ik me ineens dat ereigenlijk niets veranderd is. Mijn gestage gewichtstoenamezette door en allerlei vage klachten wisselden elkaar af.Je herkent het misschien: problemen met de stoelgang,opgeblazen gevoel, pukkeltjes, candida, aambeien en anderongemak. Niets ernstigs, maar toch wel vervelend. Daarbijbeïnvloedde het mijn humeur en zelfvertrouwen met allegevolgen van dien. Ik was vaak moe, had moeite me teconcentreren en had minder zin in dingen die ik normaal welheel leuk vond. Uiteindelijk leidde het er toe dat ik twee keer een burn-out had1.

CleanToen ik dit zo zat te overpeinzen, werd het me opeens klip en klaar: ik ga me vanaf nu slankvoelen. Alle mogelijkheden grijp ik aan om me slank te voelen en de resultaten zijnonvoorstelbaar. Zo kwam Mike Donkers2 op mijn pad, die me uitgebreid en duidelijk uitleggaf over de voedingsinzichten van tandarts Weston Price3.Dat bracht een enorme ommekeer in mijn leven: ik veranderde voor de tweede keer mijneetpatroon. Van een paar dingen lukte het me niet om afscheid te nemen: alcohol, koffie enijsjes. Opeens realiseerde ik me: ik ben verslaafd. Ik weet dat het niet goed voor me is, tochvind ik elke keer weer excuses om het wel te doen. Dat bezorgde me in de laatste dagen vandecember een slapeloze nacht en toen ik ‘s ochtends opstond wist ik het. Op 1 januari ga ikafkicken. Nu ben ik al 3 weken ‘clean’. Wil je mijn ontdekkingstocht volgen, lees dan meeover mijn jaar zonder suiker op www.mijnjaarzondersuiker.nl

Heb je tips voor me, reageer dan op mijn columns, ik kan alle steun goed gebruiken!

Marina Schriek

erzoek van een studente!

Onlangs ontvingen wij onderstaand verzoek. Wij werken uiteraard graag mee omdeze vraag te laten slagen! Wie helpt Kim met haar onderzoek? Wij hopen op eenenorme respons!

Mijn naam is Kim van Gessel, verpleegkunde student aan de HZ University of AppliedSciences.

1 Burn-out is een prachtig ontwikkelingsproces dat je helpt je verder te ontplooien. Lees er meer over in mijnboek Gefeliciteerd met je burn-out (http://www.succesboeken.nl/?isbn=9789079872541&pc=8B680C4B).

2 Mike Donkers geeft regelmatig drukbezochte lezingen over gezonde voeding via het GVA-circuit. Meerinformatie vind je op www.mikedonkers.com. Zie ook de agenda van Gezond Verstand Avonden(www.gezondverstandavonden.nl).

3 Meer informatie over de zienswijzen van Weston Price vind je op www.westonprice.nl.Het boek ‘Voeding en fysieke degeneratie’ van zijn hand kun je hier bestellen:http://www.succesboeken.nl/?isbn=9789079872428&pc=8B680C4B.

V

Page 11: lweer de tweede Gezond Verstand nieuwsbrief in 2014…

11

Voor mijn afstudeeronderzoek heb ik gekozen het kritisch vaccineren te onderzoeken. Onderkritisch vaccineren wordt verstaan: het afvragen van noodzaak, veiligheid en nut vanvaccinaties alvorens over te gaan tot de keuze van wel of niet vaccineren. Ik bengeïnteresseerd in hoe ouders die kritisch vaccineren graag voorlichting zouden willen krijgenen hoe zij de huidige voorlichting ervaren. Het doel van mijn onderzoek is inzicht te krijgen inde beweegredenen van ouders die kiezen om het Rijksvaccinatieprogramma niet (volledig)te volgen en welke invloeden verschillende informatiebronnen hierop hebben. Door middelvan dit onderzoek kan een aanbeveling worden gedaan tot het verbeteren van devoorlichting over vaccineren en een verbetering in de omgang met en houding tegenoverouders die er bewust voor kiezen niet te vaccineren.

Dit onderzoek is niet in opdracht van het consultatiebureau, het consultatiebureau dat ikheb benaderd, heeft namelijk mijn verzoek om te helpen met respondenten te wervennegatief beantwoord. Mijn insteek is juist om de ouders die kritisch vaccineren een stem tegeven en met de uitkomsten van dit onderzoek verpleegkundigen een kans te geven dekritische prikker beter te begrijpen en zonder vooroordelen te benaderen. Ik wil dat dekritische prikker een stem krijgt en dat argumenten serieus genomen worden en dat dezeargumenten in de voorlichting worden opgenomen zodat er een voorlichtingsprogrammaontwikkeld zou kunnen worden waarin er niet direct wordt aangegeven dat vaccineren goedis en niet vaccineren fout.

Mijn vraag aan jullie is of het mogelijk is mijn enquête via jullie site te delen, zodat ik aangenoeg respondenten kom. Om dit onderzoek te laten slagen heb ik namelijk minstens 385respondenten nodig. De enquête is anoniem in te vullen en zal ongeveer tien tot vijftienminuten duren.

De link naar de enquête is: https://www.enquetesmaken.com/s/e46799d

Hopelijk kunnen jullie me hier verder mee helpen,

Vriendelijke groeten,

Kim van Gessel

erslag Gezond Verstand Middag in Rolde (Drenthe)

1 december 2013 door Frits van der Blom.Thema: Voeding en Fysieke Degeneratie

De lezing heeft plaatsgevonden in buurthuisde Boerhoorn in Rolde. Op dit adres zal detweede lezing van Frits ook plaats vinden,namelijk op zondag 19 januari 2014.De lezingen die hierna komen worden inAssen gehouden! Frits had een reis van bijna

V

Page 12: lweer de tweede Gezond Verstand nieuwsbrief in 2014…

12

Quote:

Wie wil helpen vindt een middel,Wie niet wil helpen vindt een excuus

Mahatma Gandhi

twee uur achter de rug om Nanke te helpen met het opstarten.Mede daarom hebben ze in onderling overleg voor de zondagmiddag gekozen.

Het is voor Nanke de eerste keer als locatiehoudster in Drenthe om een lezing teintroduceren voor de GVA maar volgens de toehoorders heeft ze het er goed vanafgebracht. Er kwamen op deze koopzondag vlak voor Sinterklaas toch even 23 mensen opaf en allemaal waren ze even nieuwsgierig naar wat Frits te vertellen had en hij had wat tevertellen!Voeding, wat bij heel veel mensen nog niet helemaal ingeburgerd is, alhoewel er eenaantal tussen zaten die al wel gezond aten en regelmatig JA zaten te knikken. Hij had heto.a. over het verschil tussen verzadigde en onverzadigde vetzuren, liet via de beamer veelfoto's zien van mensen die gezond eten en ongezond en het verschil was duidelijk te zien.Tijdens de lezing werden er wat vragen afgevuurd en tijdens de pauze ook.

Nanke had de avond ervoor twee heerlijke biologischecakes gebakken met o.a. speltbloem en honing;“Mooi voor de klantenbinding,” zei zij. Ook had zebiologische theezakjes meegenomen voordiegenen die dat wensten, want in de meestebuurthuizen hebben ze toch niet echt degezonde theesoorten.De bezoekers konden dat echt waarderen engenoten zichtbaar van vooral de heerlijke cake.Er was genoeg, zelfs Frits die voor de lezing eersteen halve plak nam zei toch, ik neem die anderehalve ook maar want het smaakt mij goed!

In de pauze werden er nog wat Spiegelbeeld bladen gekocht!De lezing heeft al met al ruim 2 uur geduurd. Na de lezing heeft Nanke Frits en het publiekhartelijk bedankt en heeft zij Frits nog een cadeautje overhandigd. Die zou hij thuisuitpakken. Er konden nog vragen gesteld worden en daar werd goed gebruik van gemaakt.Dus al met al met een goed gevoel weer huiswaarts.

Namens Nanke Cornelissen, Locatiehoudster GVA Rolde/AssenVerslag gemaakt door: Benno Arke (eega van Nanke)

Page 13: lweer de tweede Gezond Verstand nieuwsbrief in 2014…

13

iologisch boeren: ‘We willen laten zien hoe wij werken’

Op bezoek bij biologische melkveehouderij Kleikracht.

Via Jolanda en Martin kregen wij onderstaand artikel toegespeeld. Dit is afkomstig uit hettijdschrift Ondernemer & Co van de Rabobank.

De biologische landbouw is in opmars. Door toenemende bewustwording van deconsument steeg de omzet van biologische voeding de afgelopen jaren explosief.Maar hoe wordt er in de sector eigenlijk gewerkt?Op bezoek bij biologische melkveehouderij Kleikracht.

Oorspronkelijk komt hij uit Godlinze. Daar boerde MartinWiersema jarenlang in maatschap met zijn broer. Zijn vrouwJolanda Roggeveld werkte destijds nog buitenshuis. Het waseen gemengd bedrijf dat sinds 1989 deels was overgeschakeldop biologische landbouw. Maar Martin wilde meer. Hij zag datde boer en de consument steeds verder van elkaar af kwamente staan. En dat terwijl hij die kloof juist wilde verkleinen.Vandaar dat Martin en Jolanda in 2008 met hun kinderenneerstreken in het Reitdiepdal, aan de Schilligeham in Winsumom precies te zijn. Kleikracht heet hun bedrijf, een biologischemelkveehouderij met een boerderijwinkel aan huis. 'We zijnhier in Winsum helemaal opnieuw begonnen,' zegt Martin.'Volledig biologisch. We willen burgers heel nauw bij onsbedrijf betrekken en hen laten zien hoe wij werken. Het gaat eruiteindelijk om dat je op een eerlijke manier je productverkoopt en waardering krijgt voor waar je als boer mee bezigbent.' Van een deel van het quotum wordt biologische kaasgemaakt, de rest wordt als melk aan Friesland Campinageleverd. Over een eigen kaasmakerij beschikt Kleikracht niet, wel over een kaasopslag. Deproductie wordt uitbesteed aan Zuivelboerderij Den Hartogh in Meedhuizen. Martin: 'DenHartogh is de enige kaasboerderij in de provincie Groningen die kaas in loondienst maakt.Het zijn echte professionals die een geweldige kwaliteit leveren.'

TOENEMENDE BEWUSTWORDINGWe zitten aan een ruime tafel in de boerderijwinkel. Dewinkel, waar kaas van eigen melk en andere biologischeproducten worden verkocht, wordt voornamelijk bestierddoor Jolanda. Ze heeft het prima voor elkaar, zie ik.En ik ben blijkbaar niet de enige die er zo over denkt. 'Deboerderij winkel loopt erg goed', vertelt ze. 'In relatief kortetijd hebben we iets heel moois opgebouwd. Vooral het groteaanbod en de kwaliteit van de kaas worden door klantengewaardeerd.

B

Page 14: lweer de tweede Gezond Verstand nieuwsbrief in 2014…

14

Zo'n 25 soorten verkopen we, al dan niet met kruiden ofspecerijen.De topper? Dat is toch de gewone jong belegen kaas.'

Biologische voeding is populairder dan ooit. Door toenemendebewustwording en de vraag naar eerlijk voedsel, vinden steedsmeer consumenten de weg naar biologische producten. 'Dat isook terug te zien in het aantal biologische boeren', benadruktMartin, die naast eigenaar van Kleikracht tevens bestuurlijkactief is in de biologische landbouw. 'Toen wij begonnen waren dat er zo'n 400, momenteeltelt Nederland een kleine 2000 biologische boeren. Nu de overheidssteun grotendeels isweggevallen moet de biologische landbouw het op eigen kracht doen. Dat gaat naar mijnidee ook wel lukken. De sector heeft zich de afgelopen twintig jaar tenslotte enormgeprofessionaliseerd. Bovendien zit er een continue groei in de afzet van het biologischeproduct.'

WATERBEDDEN EN ABSTRACTE KUNSTOp biologische boerderij Kleikracht wordt de bodemvruchtbaarheid bevorderd

door groenbemesters en organische mest. Er wordt dus geen gebruikgemaakt van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. 'En aan het preventief

gebruik van antibiotica doen we ook niet', betoogt Martin. 'Bij debehandeling van ziekten hebben natuurlijke en homeopathischemiddelen de voorkeur.' Vanzelfsprekend heeft ook dierenwelzijn opKleikracht de volle aandacht. Zo liepen de koeien afgelopen 24 maartal voor het eerst dit jaar buiten. Gadegeslagen door drommen

mensen. Het hele dorp was door Martin en Jolanda uitgenodigd. 'Inde stal liggen de koeien op waterbedden', glimlacht Martin. 'Daar heeft

de gewone consument een heel luxe beeld bij. Maar in de praktijk valtdat wel mee hoor. Toch is zo'n waterbed geweldig voor de koeien. Het ligt

heel zacht en is stroef, zodat er bij de koeien minder tot geen klauw- en knieproblemenontstaan/ Hoe groot de liefde voor hun dieren is. blijkt wel uit de kunst die in de stal isopgehangen. Abstracte schilderijen die het geheel tot een sfeervolle ruimte maken. 'Depositieve sfeer die in de stal hangt, heeft absoluut zijn weerslag op het gevoelsleven van dekoeien', legt Jolanda uit.

GEZOND VERSTAND-AVONDENAls de fotograaf met Martin de wei intrekt voor het schieten van een plaatje, praat ik metJolanda verder in de boerderijwinkel. Ze heeft 10 jaar als verpleegkundige gewerkt, verteltze. Maar door de biologische landbouw ging ze anders tegen haar vak aankijken. 'Ik ben vanmening dat men in de reguliere zorg niet goed bezig was. Het heeft me doen besluiten omnatuurgeneeskundig therapeut te worden. Sinds de verhuizing naar Winsum ligt dat echtereen beetje stil.' Momenteel organiseert ze op de boerderij zogeheten Gezond VerstandAvonden. Een landelijk concept met verschillende locatiehouders, waaronder dus ookJolanda. 'Maandelijks nodig ik een spreker uit die iets zinvols vertelt over gezondheid. Op dieavonden willen we mensen bewust maken van het belang van goede en eerlijke voeding,Dezelfde doelstelling dus die we met Kleikracht inmiddels al vier jaar nastreven.

‘IN DE STAL LIGGENDE KOEIEN

OP WATERBEDDEN’

Page 15: lweer de tweede Gezond Verstand nieuwsbrief in 2014…

15

it de folder van Kleikracht:

Een biologische boerderij waar kracht, smaak en gezondheid bij elkaar komen

GrondbeheerOp de grond van Kleikracht wordt volgens de biologische regels gewerkt, dus geenkunstmest of andere chemische middelen. Er behoort 31 hectare grond tot het eigendomvan Martin en Jolanda. Daarnaast pachten zij land van het Staatsbosbeheer en het GroningerLandschap. Dit draagt bij aan een gevarieerder rantsoen voor de koeien, wat resulteert ineen goede gezondheid voor dier en mens.

KoeienOp Kleikracht zijn diverse koeienrassen te bewonderen.Onder andere Blaarkop, Montbèliarde, Brown Swiss en Fleckvieh.De melkkoeien liggen op waterbedden, er hangt kunst aan de muur en er draait af en toeklassieke muziek. De koeien lopen zoveel mogelijk buiten. Voor het nageslacht wordtgezorgd door een echte stier en daarnaast wordt er gebruik gemaakt van KI.

KaasVan een gedeelte van de melk wordt kaas gemaakt. De Goudse Kleikrachtkaas wordt in dewinkel, op markten en bij een aantal verkooppunten verkocht. Kleikracht verkoopt diversesoorten kaas. Enkele voorbeelden van kruidenkazen zijn: brandnetel, fenegriek, mosterd,komijn en kruidnagel.

BoerderijwinkelIn de winkel zijn verschillende soorten kazen te koop, waaronder verscheidenekruidenkazen, van jong tot oud. In de winkel wordt naast kaas ook vlees, aardappelen,yoghurt en kwark verkocht. De producten zijn uitsluitend biologisch. Tegenwoordig kan menook via de webshop van Kleikracht kaas bestellen. Deze webshop staat op de site,kleikracht.nl/webshop.htm.

LezingenKleikracht organiseert elke maand een 'Gezond verstand avond'. Deze middagen en avondenstaan in het teken van informatie over gezondheid en een gezonde levensstijl. Watkenmerkend is, is een andere blik op gezondheidsthema's. Voor meer informatie:www.kleikracht.nl of www.gezondverstandavonden.nl.

ven voorstellen: Roelfien Wuestenenk-Nijkamp

Roelfien is locatiehoudster van de nieuwe locatie Creil (Noordoostpolder)

Na een carrière in de gezondheidszorg, welzijnswerk en diverse studies heeft een cursusVoeding volgens Orthomoleculaire Principes mijn interesse gewekt voor voeding in relatietot gezondheid.'Je bent wat je eet' was voor mij een eyeopener en ik heb mijn eigen gezondheid, die besteen oppepper kon gebruiken, maar eens onder de loep genomen.

U

E

Page 16: lweer de tweede Gezond Verstand nieuwsbrief in 2014…

16

Een bijstelling in het voedingspatroon heeft er toen in rap tempo toe geleid dat ik mij al snelgezonder én beter ging voelen.

In 2013 heb ik de 2-jarige opleiding tot Epigenetisch Therapeut bij opleidingsinstituutEvenwijs met succes afgerond. Deze opleiding heeft mij veel inzichtgegeven in processen die zich in ons lichaam afspelen. Het is bijzonderboeiend om te zien hoe factoren als voeding, beweging en emotiesprocessen op gang brengen die een bijdrage kunnen leveren aanhet behoud van gezondheid.Maar… dit heeft ook een keerzijde: verstoring van dezeprocessen vormt ook de basis in het ontstaan van degeneratie enziekte. Ons leef- en voedingspatroon bepaalt kennelijk in grotemate het 'welbevinden' van ons lichaam.Op een bepaald moment kwam ik op het punt dat ik graag alleswat ik aan interesse, kennis en ervaring heb opgedaan wildebundelen. Koken deed ik al graag, interesse in voeding in relatietot gezondheid kwam daar bij. Voeg daar ook nog een

intermenselijke dimensie aan toe enStudio TeGast, waar mensen, voeding engezondheid samen komen kwam tot stand.

Vanaf 2014 zullen er regelmatig thematische lezingen wordengeorganiseerd die verband houden met bovengenoemde

onderwerpen. Ik heb ervoor gekozen om locatiehouder teworden voor de Stichting Gezond Verstand Avonden. Mooiom te mogen participeren in deze organisatie die volop in

ontwikkeling is en zich tot doel heeft gesteld om eerlijkeen kritische informatie te verspreiden over alle facetten

van gezondheid, voeding en economie.

Flevoland was hierin qua locatie nog een “grijs” gebied, maar dat is nu inmiddels ingevuld.Fijn dat er ook in de Noordoostpolder locaties zijn waar interessante lezingen kunnenworden gevolgd. Lezingen die gegeven worden door mensen met passie voor dat wat hunten diepste raakt.

Ik ontmoet u graag tijdens een van de lezingen en/of bij een workshop koken met gezondeproducten want ook ik wil heel graag mijn kennis en ervaring met u delen.

Roelfien Wuestenenk-Nijkamp - www.studiotegast.nlNoordermiddenweg 10-I, 8312 PE CREIL

acebook

We hebben een aantal interessante Facebookpagina’s om te bezoeken:

Anneke Bleeker Help, er zit een pastinaak in mijn soepWilde Woensdag Gezond Verstand Avonden en OrgaandonatieGezond Verstand middag in Kasteel Schoten Verontruste Moeders

F

Page 17: lweer de tweede Gezond Verstand nieuwsbrief in 2014…

17

Gezond Verstand Avonden Gezond Verstand in Noord-HollandStichting Gezond Verstand Avonden Chemo?. Of kan ik zélf kiezen?

(Elke dag natuurlijke tips op diverse pagina’s met recepten).

Website (met o.a. de AGENDA voor de lezingen op locatie):www.gezondverstandavonden.nl

ven voorstellen!

John van den Bosch, spreker voor de Gezond Verstand Avonden

(1955) is geboren in Australië en opgegroeid in Rotterdam.Na zijn Mulo-B en Wiskunde MO-A opleidingen ging hij inMilitaire Dienst. Daarna werkte hij bij een toeleveranciervoor de bouw. Tijdens deze periode deed hij een studieBouwkunde aan de HTS in Dordrecht, en een avondstudieInterne Bedrijfsorganisatie en Bedrijfseconomie.

In 1982 startte John als zelfstandig ondernemer met eenbouwkundig teken- en adviesbureau en stapte na een jaarover naar het reclame-productie vak. In 18 jaar tijd bouwdehij zijn bedrijf vervolgens uit tot één van de toonaangevendereclameproductie-bedrijven van Nederland met groteklanten zoals Shell, General Motors, Eneco en Center Parcs.

Daarnaast was hij oprichter, secretaris en voorzitter van de

E

9 MAART 2014Interactief Seminar over VACCINEREN

Locatie: VITALS – Zaandam

Medewerking: Door Frankema – Arjan SpoelstraAnneke Bleeker – Jannes Koetsier – Annette ter Heijden

Nadere informatie volgt via E-mail ende website Gezond Verstand Avonden.

Page 18: lweer de tweede Gezond Verstand nieuwsbrief in 2014…

18

Coöperatieve Inkoopvereniging en vakraadslid van de branchevereniging voorreclameproductiebedrijven.

Vanaf 1995 verdiepte John zich in de spirituele kant van de mens en interesseerde zich in hetbijzonder voor persoonlijke ontwikkeling. Daarbij werd hij vooral geïnspireerd doorAmerikaanse succescoaches zoals Brian Tracy en Paul G. Meijer.

In 2000 zette hij een nieuwe koers in door te starten met een Amerikaanse sign-franchiselicentie voor Nederland. Hij bouwde deze onderneming met één vestiging uit tot eenorganisatie met 19 vestigingen in Nederland, België, en Duitsland. Eind 2008 heeft Johnhiervan afscheid genomen om nieuwe wegen in te slaan.

Met zijn ervaring in het opzetten, verkopen en saneren van bedrijven, zijn commerciëleervaring met grote en kleine accounts, en zijn franchise-ervaring, wil John nu een bron vaninformatie en inspiratie zijn voor integere, toegewijde en hardwerkende ondernemers enondernemende mensen.

Tot slot is het zijn missie om zijn kennis en ervaring door middel van lezingen over te dragenaan een ieder die een luisterend oor heeft waarbij zijn motto is: “teaching is learning” ofwelvrij vertaald: door te onderwijzen ontwikkel je jezelf.

Over het boek: Spirit in Organisaties, een leidraad voor meer bezieling in organisaties.

Dit boek neemt u aan de hand mee, van NU, naar de organisatie van de TOEKOMST. Hetstaat stil bij de huidige situatie, waarbij ons zelfbeschikkingsrecht steeds verder wordtingeperkt en onze werkzaamheden steeds geestdodender worden, met alle gevolgen vandien. Falende relaties, bedrijven en systemen, depressies en burn-outs komen steeds vakervoor. De vraag is echter wat de oorzaken hiervan zijn en hoe we deze trends kunnenveranderen.

Wanneer we in staat zijn om ons werkelijke ZIJN weer te herstellen en onze Spirituelegeaardheid weer te herkennen en te onderkennen, dan zullen individuen en organisatiesweer opbloeien (lees menselijker worden). Alleen als wij onze geestelijke vermogensinzetten, zijn wij in staat grotere problemen het hoofd te bieden.

Door innovatieve modellen waarin onze creatieve kracht centraal staat, worden praktischegereedschappen aangereikt die toepasbaar zijn voor iedereen en elke organisatie. Heteindresultaat is dat de lezer in staat is zijn eigen organisatieplan op te stellen, gebaseerd opde uitgangspunten van dit boek en waarin de Missie, de Visie, het Beleid en de Strategie eencentrale rol spelen.

Dit boek is een MUST voor iedere ondernemer, manager en leidinglevende die succesvol wilzijn. Maar zeker ook voor iedereen die meer inzicht wil krijgen in de huidigeorganisatieproblematiek in relatie tot zijn persoonlijke succes.

Page 19: lweer de tweede Gezond Verstand nieuwsbrief in 2014…

19

Waar:Streekmuseum“De acht Zaligheden”Kapelweg 25521 JJ Eersel

Wanneer:Start zaterdag:15 februari 2014

Tijd:10.00 uur - 12.00 uur

Kosten:€ 20,00 ppper keer incl. materiaal

Aanmelden:[email protected]: 0497-337889

Op 15 februari start in Eersel een cyclus van workshops overgeneeskrachtige kruiden en eetbare wilde planten.

Per maand wordt bekeken wat er zoal groeit en bloeit om ons heenen hoe we die kruiden en wilde planten kunnen verwerken totgeneeskrachtige producten en/of in een maaltijd.

De lessen vinden één keer per maand plaats op eenzaterdagochtend, een heel jaar rond en worden verzorgd doorIngeborg Nienhuis, kruidengeneeskundige en energetischnatuurgeneeskundig therapeut.Er kan per keer worden ingeschreven.

Kijk voor meer info en de data op: www.heelnatuurlijk.nu

ven voorstellen!

We maken kennis met Liesbeth Verhoeven, nieuwe spreekstervoor de GVA

Waar ik me mee bezig houd is mindshift, het in beweging brengen vanmensen.

De kunst en kracht van gedachtenveranderingHet duidelijk maken van patronen, processen en blokkades.

E

Page 20: lweer de tweede Gezond Verstand nieuwsbrief in 2014…

20

Het aangaan van verandering, de kunst van het creëren van eigen wijs jij.Niet het ontdekken, nee, het creëren, want iedereen heeft alles al in zich.Het bewust worden van eigen wijs jij en het doen! Toekomstgericht.Wat betreft het onderwerp van spreken en het verloop van de avond dan kan ingevuldworden door de mensen die aanwezig zijn.Ik geef een voorzet en dan volgt er vanzelfsprekend een interactief gebeuren.Aangezien ik de mensen erbij betrek en kijk wat nodig is, wat men nodig heeft of wat ergevraagd wordt naar aanleiding van wat ik vertel.Praktisch, direct en duidelijk mèt humor, je mag ervaren dat hèt werkt.

Door persoonlijke ervaringen, als coach, mediator en spreker heb ik mijn visie/concept eigenwijs jij ontwikkeld.En door de jaren heen werd kenbaar dat er een grote behoefte was aan de praktischewerkwijze van mij en wil ik mijn ervaring, kennis en kunde delen.Ik heb gewerkt in verschillende branches, waaronder ook de zorgsector.

Nog andere thema’s voor sprekersavonden: Werkelijkheid en illusie. Anders kijken, anders zien. Stop met hetzelfde van hetzelfde Eigen wijs daadkrachtig Gezond leven, gezond verstand Omarm verandering

Hartelijk groet,

Liesbeth Verhoeven

Eigenlwijs l managementHoogveld 13, 6116 BE ROOSTERENT: 0653127242F: 0464497812E-mail: [email protected]

leutelbloem…

Primula – ook geen onbekende naam, we bedoelen hetzelfde…

Primula officinalis en primula vulgaris; deze variëteiten kunnenwe culinair inzetten.De verse jonge bladeren kunnen in een salade, maar ookmeegekookt of gestoofd worden.De bladeren maken een goede sier in soepen, stoofschotels enwaar je ze maar in wilt verwerken.

S

Page 21: lweer de tweede Gezond Verstand nieuwsbrief in 2014…

21

De bladeren smaken anijsachtig,beetje pikant en voor je ze aan eensalade toevoegt kun je ze eerst eenpaar minuten in kruidenazijn leggenom de smaak beter tot zijn recht telaten komen.De bloemen zijn ook breed in tezetten bijvoorbeeld in dikke soepen,puree, stamppotten, toegevoegd aan

diverse soorten groenten staat het ook gezellig.En… een bloempje op een mooie gemengde of groene salademisstaat ook niet.

Extra punt van aandachtGeen primula's vandaag in een willekeurig tuincentrum kopen enmorgen op je bord verwerken.Biologische planten of exemplaren die al enige jaren in je tuinstaan kun je met een gerust hart verwerken.

ven voorstellen!

Monic Bakker, spreekster voor de Gezond Verstand Avonden

Ik ben Monic Bakker en ben een groot voorstander van een natuurlijkeen gezonde manier van leven op elk vlak. Door mijn persoonlijkelevenservaring weet ik hoe belangrijk het is om de delicate balanstussen je lichaam, je denken en je ziel te vinden en tebehouden. Je lichaam kun je voeden door het ‘t bestekwaliteitsvoedsel te geven, maar als je negatief of, vaakonbewust, destructief en zelf-saboterend denkt, kun jegezond eten wat je wilt, maar het lichaam kan het letterlijken figuurlijk niet goed verteren.

Als je, aan de andere kant, een ras optimist bent maar enormongezond eet, bestaat de kans dat je op de langere of korteretermijn minder optimistisch of zelfs depressief in het leven gaatstaan. Als je goed voor je lichaam en je denken zorgt maar nietvanuit je ziel leeft, mis je waar het werkelijk om gaat in het leven endat is leven vanuit je hart en in verbinding met alles wat is.Nu zijn er ook veel mensen die 'spiritueel' goed bezig zijn, maar die ongezond eten en/ofnegatief denken. Dit maakt dat ze nooit hun ware spirituele potentie kunnen realiseren,want hun ongezonde lichaam en negatieve denken belemmert hen om ten volle te stralenen de mens te zijn die ze werkelijk horen te zijn met het bewustzijn wat daar bij hoort.

E

Page 22: lweer de tweede Gezond Verstand nieuwsbrief in 2014…

22

Mijn interesse in de balans tussen spiritualiteit en gezondheid komt doordat ik als mediumcontact maak en communiceer met overleden dierbaren, die bewijs geven van wie ze zijndoor mij o.a. te laten zien, voelen en ervaren hoe ze aan hun – vaak voortijdige – einde zijngekomen. Tot nu toe heb ik slechts één persoon doorgekregen die gezond en op leeftijd aaneen natuurlijke dood overleed en dat is het begin geweest om lezingen te willen geven overhoe we lichamelijke en mentale ziektes kunnen voorkomen of ombuigen.

Ik hoop je tijdens een van mijn lezingen te ontmoeten en te mogen inspireren.

Vriendelijke groet,Monic Bakkerwww.butterflysound.org

okter Hans Moolenburgh in Nederweert, 25 januari 2014

We kijken terug op een GEWELDIG GESLAAGDE middag met dokterHans Moolenburgh Sr. in Nederweert.

De vele enthousiaste mensen zullen dit graag beamen,er waren ongeveer 180 bezoekers die van heinde enverre gekomen waren. Dit was de moeite beslist meerdan waard.Dr. Hans Moolenburgh en zijn vrouw Anneke warensamen met Anneke Bleeker, initiatiefneemster van deGezond Verstand Avonden, uit Noord Holland gekomenom voor ons een lezing te verzorgen. Dit naar aanleidingvan zijn laatste boek: U KUNT VEEL MEER DAN UDENKT….Wat u zelf kunt doen om uw kind gezond tehouden.

Op de achterkant van zijn nieuwe boek kunt u devolgende tekst lezen:

“Alleen een nieuwe manier van denken kan hettij van de – ook onze kinderen aantastende –beschavingsziekten keren.

In ruim vijftig jaar artsenpraktijk heeft dokterHans Moolenburgh Sr. de klachten van kinderenzien veranderen. Waar vroeger wonden en“standaard” kinderziekten het beeld bepaalden, hebben in de loop der jarenwelvaartziekten de overhand gekregen: leukemie, suikerziekte, een breed scala aan

D

Page 23: lweer de tweede Gezond Verstand nieuwsbrief in 2014…

23

allergieën, voedselintolerantie, hyperactiviteit en autisme. Kinderen lijken steedsminder weerstand te hebben. Wat is er aan dehand??

Aan de hand van tientallen praktijkvoorbeelden laatdokter Moolenburgh zien dat het tijd wordt omverder te kijken dan de symptomen en de oorzaakaan te pakken. Juist de goedbedoelde vaccinatiesblijken niet zelden grote schade in een kind aan terichten. Moderne technieken en producten – vanonzichtbare straling tot geraffineerde suikers enkunstmatige toevoegingen in ons eten – hebben eennegatieve invloed op de gezondheid van onzekinderen. Dokter Moolenburgh geeft iedere ouder demiddelen in handen om zijn of haar kind gezond op telaten groeien. Dat maakt dit boek onmisbaar vooralle ouders.”

Dr. Hans Moolenburgh is tevens verbonden aan deMMV. Deze stichting zet zich al jaren in voor gezondeeerlijke voeding welke ons lichaam in hetgenezingsproces flink kan ondersteunen, in plaatsvan de vulling waar we in de supermarkten mee temaken hebben. Deze is alleen maar lang houdbaarop het schap maar is daarmee zeer belastend voorons lijf.

Dit kost veel belangrijke energie, belangrijkevitaminen en mineralen; in plaats van dat onslichaam zich met eerlijke voeding kan versterkenwordt het alleen maar verzwakt. Met de VincentMethode kan men aantonen dat het weefselvroegtijdig veroudert, zodat een lichaam van 40 jaarbijvoorbeeld het weefsel heeft van een 60- of zelfs70-jarige. Maar ook op zeer jonge leeftijd is dit al vantoepassing. Het goede nieuws is dat we dit proces

ook weer terug kunnen draaien, door een andere levenswijze.

Wat vaccinatieschade betreft die Dr. Moolenburgh veel is tegengekomen in zijn praktijk, zijner meerdere mogelijkheden om hier iets aan te doen en het lichaam te doen herstellen en teontstoren. Veel chronische klachten zijn hiermee op te lossen. Tinus Smits uit Eindhovenheeft 30 jaar onderzoek verricht naar vaccinatieschade, ook wel Post Vaccinaal Syndroomgenoemd, er is een behandelwijze welke diagnose, behandeling en preventie bevat. Dr.

Page 24: lweer de tweede Gezond Verstand nieuwsbrief in 2014…

24

Moolenburgh heeft hier geweldige resultaten meebereikt onder zijn patientjes. Tinus Smits is er helaasniet meer maar hij heeft veel mensen opgeleid inzijn leven om met deze methode te kunnen werken.

Nog een erg mooie methode is Biofotonen Therapiewaarmee men ontstane blokkades kan ontstoren enklachten flink kan laten verbeteren of geheeloplossen.

Verder wil ik nog een noot aanvullen betreffende destraling waarover in de lezing gesproken werd enwat hieraan te doen. Ik wil graag wijzen op hetWholism Project; dit is een spiritueel geleid projectdat een oplossing biedt voor de neutralisatie vanonze woonomgeving en werkplek, ook buitenshuis.

Maar ook de mobiele telefoon zelf en onze autobijvoorbeeld. Voor vragen kunt u altijd bij mijterecht. Ga eens op de site kijken en voel hoe hetvoor u voelt: www.wholismproject.nl, ofwww.praktijkinbalans.nu.

Ik wil via deze weg iedereen hartelijk bedanken die geholpen heeft de lezing te doen slagen.Gezien de positieve reacties kunnen we stellen dat het een zéér geslaagde middag was.Houd de agenda in de gaten want Gerdie Konings van de locatie GVA Echt gaat ookafspraken maken met dokter Hans Moolenburgh voor een lezing in deze omgeving.

Verslag: Petra Wilmsen, GVA-locatie NederweertFoto’s: Anneke Bleeker

uintafel tafereel met vogelvoer…

Van de cake, eerder gemaakt van kokosvet en zaden, hebben we enkele plakkengezaagd. Hier moest letterlijk een (ijzer)zaag bij te pas komen.

Een paar plakken op de etagère met de rest van de cake intact erachter.Eet smakelijk vogels!Cakejes eveneens van kokosvet en zaden in papieren (cup cake)vormpjes laten stijven, liggenop het onderste plateau.Wat mos erbij maakt het af, dat leg je eerst op de bordjes en vervolgens gaat het vogelvoererop.

T

Page 25: lweer de tweede Gezond Verstand nieuwsbrief in 2014…

25

De cakejes aan de voederprikker opde achtergrond zijn verpakt in eenleeg uiennetje.Zo heeft zo’n netje een tweedeleven en het is handiger dan gatenboren in de cakejes.De vogels verdienen het dat wij zeverantwoord voederen en op dezemanier heb je er ook de nodigegezelligheid van.

tichting Gezond Verstand AvondenWe willen je hernieuwd laten kennis maken met de Stichting en de doelstellingen:

De stichting stelt zich ten doel:De Stichting Gezond Verstand Avonden wil een vooraanstaande rol vervullen waarhet gaat om de verspreiding van informatie over het bereiken van een goedegezondheid, een gezonde economie, eerlijk en kwalitatief goed voedsel en allegebieden die hieraan gelieerd zijn, een en ander in de ruimste zin van het woord.

De stichting tracht haar doel te bereiken door:a. Het in stand houden en uitbreiden van het reeds bestaande netwerk van Gezond

Verstand locaties in Nederland en het opzetten van nieuwe netwerken in andereEuropese landen.

b. Het in stand houden en uitbreiden van een sprekerspool, van waaruit, door deGVA locatiehouders, sprekers kunnen worden uitgenodigd, om op die locatieslezingen te verzorgen.

c. Ondersteuning te verlenen aan locaties bij het opstarten en in stand houden vaneen locatie, een en ander in de ruimste zin van het woord.

(Uit: de Statuten van de Stichting)

Ieder die de Stichting financieel wil ondersteunen kan een bijdrage overmaken naar:

Rekening nummer: 19.76.35.458 bij de Triodosbank,ten name van: A.C. Bleeker-Singor

Stg GezondVerstandAvond – Bergen NH

S

Page 26: lweer de tweede Gezond Verstand nieuwsbrief in 2014…

26

uilekkerland en ik lach mij een hoedje...

Zoveel veldkers en dat in januari!

Veldkers is familie van de tuinkers en waterkers, helemaal gratis en voor niets!

En lekker dat het is…

Eet smakelijk!

Informatie over enkele aankomende lezingen:

Hieronder vind je de flyertjes met informatie over aankomende lezingen. De nieuwe, op deflyer genoemde locaties EN de recent aangehaakte locatie Hengelo (Ov.) kunnen nog de‘Snuffeldagen’ aanbieden.

De Gezond Verstand Middag in Schoten is altijd zeer de moeite waard, evenals de middag inHillegom!

L

Page 27: lweer de tweede Gezond Verstand nieuwsbrief in 2014…

27

Page 28: lweer de tweede Gezond Verstand nieuwsbrief in 2014…

28

Colofon:Redactie: Anneke Bleeker

Foto’s: Anneke Bleeker / Meta Rook / Internet / Anton Nigten / Marina Schriek / Benno Arke /Gerhard Lugard (Rabo) / Roelfien Wuestenenk-Nijkamp / John van den Bosch /Ingeborg Nienhuis / Liesbeth Verhoeven / Monic Bakker

Teksten: Anneke Bleeker / Meta Rook / Lisette Timmermans / Anton Nigten / Marina Schriek /Kim van Gessel / Benno Arke / Folkert van der Glas – (Rabo) / Roelfien Wuestenenk-Nijkamp / John van den Bosch / Ingeborg Nienhuis / Liesbeth Verhoeven / MonicBakker / Petra Wilmsen

Kopij voor de volgende Nieuwsbrief kan worden gezonden naar Ellen Vader,[email protected]ïnspireerd geraakt? Ook interesse om Gezond Verstand Avonden te organiseren? Andere vragen?Mail Anneke:[email protected] Nieuwsbrief meer? Stuur dan even een mailtje!