Londen 15-18 april 2010

12
LONDEN 15 - 17 18 APRIL Steven van Roon - Present Media - [email protected] 1

description

 

Transcript of Londen 15-18 april 2010

Page 1: Londen 15-18 april 2010

LONDEN 15 - 17 18 APRIL

Steven van Roon - Present Media - [email protected]

1

Page 2: Londen 15-18 april 2010

VERTREKDonderdagmorgen vertrokken we, het gezelschap uit Enschede uigesmeerd over de trein, naar Schiphol. Op Schiphol moeten we natuurlijk eerst even kennis maken met elkaar. Daarna inchecken en vooral hopen dat de vlucht wel gaat. Vannacht is de vulkaan Eyjafjallajokull op IJsland gaan ‘uitbarsten’, waardoor er een dikke aswolk opstijgt en over Europa trekt. Bij het boarden komen we erachter dat zowel de vluchten voor en na ons geannuleerd zijn: die van ons niet - we hebben geluk! Een vreemd soort euforie waarvan we pas twee dagen later de consequenties onder ogen zien.

2

Page 3: Londen 15-18 april 2010

AANKOMSTAangekomen in Londen even langs het hotel om in te checken en op te frissen. Om drie uur staat het eerste bezoek al gepland.

3

Page 4: Londen 15-18 april 2010

LONDON UNDERGROUNDDe ‘tube’ gaat onze grote vriend worden deze dagen. We moeten op verschillende, redelijk ver uit elkaar liggende plaatsen zijn, dus we zien Londen vooral van onderen.

4

Page 5: Londen 15-18 april 2010

THE GUARDIANBij The Guardian worden we hartelijk ontvangen. Koffie, thee en koekjes staan zelfs klaar, wat de medewerkers verbaasd aangezien het nieuwe reserveringssysteem nog maar net in gebruik is. The Guardian heeft de luxepositie dat zij al hun winst laten terugvloeien naar de krant - ze zijn eigendom van een stichting waardoor commerciële doelstellingen minder aan de orde zijn. Op de website is het belangrijkste nieuwsitem in blogvorm. De auteur plaatst updates in tijdlijn vorm (tijd vermelden bij update) en lezers kunnen reageren/aanvullen. Ze bieden naast nieuws ook al hun data aan - via het Datablog - gebruikers kunnen daarmee visualisaties maken van deze data en deze terug op de site plaatsen/posten.

Foto

: @M

arth

aRie

msm

a

5

Page 6: Londen 15-18 april 2010

The Daily TelegraphEen hele andere insteek dan The Guardian. Winst maken is hier wél belangrijk en dat merken we direct. Waar The Guardian alle tijd voor ons had, loopt het bij The Daily Telegraph wat anders. De aswolk veroorzaakt natuurlijk ook wat human interest stories van gestrande schoolkinderen en zij proberen zoveel mogelijk laatste nieuws en verhalen te verzamelen voor de volgende krant. De indeling van de redactie is ook heel anders. Bij The Guardian zat iedereen gegroepeerd, bij The Daily Telegraph zitten ze in stervorm. In het midden de centrale redactie met uitwaaierend de verschillende redacteuren. Hoe dichter bij het midden je zit, hoe belangrijker je bent…

Foto

: @M

arth

aRie

msm

a6

Foto

: @Br

anko

77

Page 7: Londen 15-18 april 2010

BBCAls publieke omroep met 22.000 vaste medewerkers, 22.000 ingehuurde medewerkers en een gegarandeerd budget van om en nabij £ 1.200.000.000 heeft de BBC een bijzondere positie. De mannen van de graphics kunnen met name voor de verkiezingen flink uitpakken. Structurele toepassing van crossmedia is binnen de BBC nog een moeilijke zaak; de BBC is de oceaanstomer, zij zijn een rubbermotorbootje dat daar omheen vaart. De multimedia afdeling zit sinds anderhalf jaar al wel bij elkaar, nu alleen nog samenwerken.

7

Page 8: Londen 15-18 april 2010

GRAPHIC NEWSHet ontvangst bij Graphic News was allerhartelijkst. Een vrijwel leeg kantoor en toch voor 75 landen figuren bij het nieuws maken… Ze maken veel gebruik van flexwerkers - ook in Griekenland, Spanje en zelfs Australië. Door slim gebruik van XML feeds kan alle bijbehorende tekst snel worden vertaald en worden ingeladen in de figuren. Ze werken heel aanbod gedreven: zij maken de graphics die ze willen maken op basis van nieuws of grote gebeurtenissen, waaronder de Tour de France en het WK voetbal. Met een abonnement kun je alles downloaden en aanpassen naar jouw wensen. Als afsluiting een heerlijke Italiaanse lunch!

8

Page 9: Londen 15-18 april 2010

ASSOCIATED PRESSAlles wat er op wereld gebeurt en waar foto’s of video’s van gemaakt worden, wordt zeer waarschijnlijk ook naar AP gestuurd. Zij hebben over de hele wereld mensen zitten die het laatste nieuws verslaan. Er komt een enorme hoeveelheid aan data binnen en dat wordt ook allemaal - al dan niet bewerkt - weer verspreid. Naast de dagelijkse stroom aan materiaal, zijn ze ook bezig met het project The Lost Archives wat het digitaliseren van oude archieven inhoudt. 3.500 uur aan oude films wordt handmatig bekeken, voorzien van tags en gedigitaliseerd. Een klus van 2 jaar met een team van 8 mensen.

9

Page 10: Londen 15-18 april 2010

De extra dag was eigenlijk wel lekker: nu hadden we de tijd om Londen te verkennen!

10

Page 11: Londen 15-18 april 2010

LESSONS LEARNED11

De journalistiek heeft decennia lang het proces van content genereren geoptimaliseerd. Er is veel routine ingeslopen. Dit veranderen vergt tijd, veel tijd. De weg met de minste weerstand - het blijven doen wat al decennia lang wordt gedaan - wordt door het management vaak bewandeld.

Het gebruik van social media is sterk afhankelijk van de doelstelling van de nieuwsorganisatie. Een nieuwsorganisatie die zich richt op achtergrond, analyse en kwaliteit kan het als hulpmiddel gebruiken. Voor een nieuwsorganisatie met de focus op het laatste nieuws, is het een concurrent.

Het visualiseren van nieuws is en wordt steeds belangrijker. Binnen de nieuwsorganisaties zijn te weinig mensen die dit onderkennen en kunnen. De toepassing van news and datagraphics zal zich moeten blijven bewijzen via ‘ouderwetse’ criteria: clicks, directe opbrengsten, etc. Nieuw criterium zou moeten zijn: begrijpbaarheid van het nieuws.

Het gebruik van internet in de krantenwereld vergt een nieuw verdienmodel. In print is het gebruik van advertenties gemeengoed. Voor veel van de succesvolle internetbedrijven geldt dit ook. De reflex om geld te willen verdienen op het web middels advertenties is begrijpelijk, maar niet houdbaar op de lange termijn.

Het is een langetermijn traject om de sector inzicht te geven in de ‘nieuwe’ nieuwsmarkt. Die tijd is er alleen niet (meer); hoe langer ze nodig hebben, hoe meer er failliet zijn, hoe minder middelen er zijn, hoe minder tijd er over blijft.

Om het gebruik van internet als publicatie- en interactiemedium te stimuleren, moet het binnen de huidige werkwijzen passen. Als men zonder extra/andere handelingen meer bereikt, wordt men vanzelf enthousiast.

2

1

4

3

5

6

Page 12: Londen 15-18 april 2010

THE TRIP IN NUMBERS12

BBC 44.000 mensen

£ 1.200.000.000 budget3 nachten, +/- 12

metroritten, AP 3.500 uur film,

17.000 verhalen, 8 mensen, 2 jaar

Enschede-Londen 6,5 uur, 550 km Londen-Enschede 11 uur, 800 kmNL-UK / UK-FR-BE-NL