Kras Jeugdwerk vzw jaarverslag 2010

52
De krasse uitspraken, krasse cijfers, krasse acties, krasse kinderen, krasse uitstappen, krasse jongeren van 2010

description

 

Transcript of Kras Jeugdwerk vzw jaarverslag 2010

Page 1: Kras Jeugdwerk vzw jaarverslag 2010

De krasse uitspraken, krasse cijfers, krasse acties, krasse kinderen, krasse uitstappen, krasse jongeren van 2010

Page 2: Kras Jeugdwerk vzw jaarverslag 2010

2

Woord vooraf 3

Van Kras naar Kras 4

Algemene Facts & Figures 6

Kras Berchem 10

Kras Borgerhout 14

Kras Deurne 18

Kras Hoboken 22

Kras Kiel 26

Kras Linkeroever 30

Kras Merksem 34

Kras Noord 38

Kras Zuid 42

Kras Sport 46

Projectondersteuners 2010 51

Subsidieverleners 52

Inhoud

Page 3: Kras Jeugdwerk vzw jaarverslag 2010

3

Woord vooraf

Beste lezer,

Voor u ligt een doorsnede van Kras Jeugdwerk. Met trots kunnen we terugkijken op een stevige werking in 2010. Dit ondanks de moeilijke periode waar de organisatie door is gegaan. Dit document wil een kort, cijfermatig inzicht geven in de basiswerking van 2010. Ook willen we per deelwerking een tipje van de sluier oplichten. Dit doen we door enkele projecten en activiteiten van onze 10 steunpunten in de verf te zetten. De kwaliteit van deze diverse activiteiten stoelen op de ruime ervaring die Kras jeugdwerk (voorheen KIDS vzw, zie pagina 6) de voorbije tien jaar stapsgewijze opbouwde.

Eerst bieden we een kort, cijfermatig inzicht in onze werkingen. Dit geeft een indruk van de grote lijnen van de basiswerking, zowel qua bereik, diversiteit als activiteiten. We kiezen daarbij voor gegevens die in ons huidige registratiesysteem REGS beschikbaar zijn en die een representatieve indruk kunnen geven. Zo kunt u lezen op pagina 6 dat er in 2010 bijvoorbeeld 19.387 activiteitsuren waren, 5442 geregistreerde deelnemers en 107.076 deelnames. Cijfers die tellen...

Vervolgens presenteren we per steunpunt enkele grote activiteiten en projecten. Als jeugdwelzijnswerk richten we ons in de eerste plaats op maatschappelijk kwetsbare kinderen, tieners en jongeren. We werken aan de emancipatie van deze groep. Dit werk toont zich niet zomaar in cijfers. Daarom geven we, met een selectie van enkele projecten en activiteiten per steunpunt, een representatief beeld van de inhoudelijke klemtonen die we in 2010 legden.

Dit palet toont u het belang van de combinatie van twee zaken die Kras Jeugdwerk in haar werking legt. Enerzijds een degelijke basiswerking voor de vrije tijd van die kinderen, tieners en jongeren. Anderzijds een permanente en doordachte vernieuwing in werkvormen die deze jonge burgers een steviger plaats in de samenleving kunnen geven.We wensen u veel inspiratie, leesplezier en verwondering toe!

Bob Jacobs Jan Baelus directeur Kras Jeugdwerk voorzitter Kras Jeugdwerk

Page 4: Kras Jeugdwerk vzw jaarverslag 2010

4

Van KIDS naarKras Jeugdwerk vzw werd in 2010 boven de doopvont gehouden. Op 31 december 2010 droeg KIDS vzw al haar activiteiten over aan Kras Jeugdwerk. Kras nam de volledige werking van KIDS over. Op deze manier kon de werking onbezorgd over het verleden werken aan de toekomst.

De Raad Van Bestuur en Algemene Vergadering van KIDS oordeelden dat het - in het belang van de doelgroep - het best was om de activiteit van KIDS vzw stop te zetten. In de loop van 2010 werd KIDS vzw als organisatie immers in verdenking gesteld in het kader van de zaak Hoevenagel, beter gekend als de Forcom affaire. Kort na het bekend worden van deze zaak in najaar 2008, werd een audit op KIDS vzw uitgevoerd in opdracht van Stad Antwerpen. Deze audit heeft ontegensprekelijk elke vorm van verdenking over KIDS vzw weggevaagd. Toch heeft één van de betrokkenen in de zaak Hoevenagel ervoor gekozen om KIDS vzw zich toch te laten verantwoorden voor de rechtbank (samen met 47 anderen). Om deze gerechtelijke procedure geen impact te laten hebben op de subsidiëring en werking van de organisatie, is gekozen de

werking over te dragen aan een andere vzw: Kras Jeugdwerk. Kras Jeugdwerk is ondertussen volop bezig aan de uitbouw van haar eigen organisatie en het waarmaken van haar missie:

Missie Kras Jeugdwerk

De missie van Kras is om via haar jeugdwerk de ontplooiingskansen, ontwikkeling en emancipatie van de maatschappelijk kwetsbare jeugd te maximaliseren. Kras Jeugdwerk werkt dus impliciet aan armoedebestrijding en tegen sociale uitsluiting. Kras Jeugdwerk gaat daarbij uit van kansen, competenties en capaciteiten. Daarom ligt de nadruk op de eigen inzet van de doelgroep; inspraak en participatie zijn heel belangrijke aspecten van de werking. Kras ziet haar jeugdwerk als breed jeugdwerk, dat bruggen bouwt tussen de diverse leefwerelden van de doelgroep (vrije tijd, school, thuis...) en dus ook samenwerkt met partners uit verschillende domeinen zoals sport, cultuur, opleiding, school, werk, hulpverlening...

Page 5: Kras Jeugdwerk vzw jaarverslag 2010

5

CreatieKras werkt in een continu veranderende maatschappij. Daarom is Kras ook in staat om zelf dingen te veranderen, samen met de kinderen en jongeren die actieve “creactoren” en betekenisgevers zijn.

VeelheidKras ziet verscheidenheid als een gegeven, een realiteit. Deze veelheid schept kansen.

AansluitingKras kijkt naar sociale uitsluiting vanuit kansen. Zo wordt uitsluiting aansluiting.

EigenheidVoor Kras hebben kinderen en jongeren recht op een eigen plek en een eigen identiteit.

BurgerschapKras geeft de kinderen en jongeren inspraak, zodat ze kunnen participeren in het opzetten van activiteiten in de werking of in de maatschappij. De Kras-activiteiten gaan door tijdens de vrije tijd van de kinderen en jongeren, maar zijn verre van vrijblijvend.

KansenKras werkt met kansarme kinderen en jongeren. Kras werkt daarom ook welzijnsgericht met een extra accent op het betrekken van allochtone meisjes.

BetrokkenNiet enkel de kinderen en jongeren zijn betrokken partij, ook de ouders, de wijkbewoners, vrijwilligers…iedereen die wil kan deelnemen en zodat ook de hele buurt ons leert kennen.

AanwezigKras legt een accent op vindplaatsgerichte activiteiten. We gebruiken pleinen en straten zodat iedereen die wil kan deelnemen en zodat ook de hele buurt ons leert kennen.

SamenElkaar ontmoeten, samen dingen doen, afspraken leren maken, van elkaar leren, samen werken, praten, luisteren, leren respect hebben voor elkaar en elkaars eigenheid… Kras organiseert regelmatig vaste ontmoetingsmomenten waar kinderen en jongeren elkaar in een “vrije” omgeving leren kennen.Kras

Opvallend, duidelijk, flagrant, markant, sprekend, treffend, flink, degelijk, fiks, kloek, knap, kranig, krachtig, energiek, fors, levendig, sterk, straf, vitaal, fit, vief, kwiek en gezond.

VerbondenKras wil openstaan voor, complementair zijn aan, in overleg gaan met, samenwerken met anderen; vanuit een open dialoog en vanuit onze eigenheid, jeugdwerk. Kras wil dwarsverbindingen maken met andere jeugdwerk vormen, netwerken en gemeenschappen, andere sectoren, het beleid, de wetenschappelijke wereld en de profit sector.

ProfessioneelVanuit de kennis, ervaringen en deskundigheid zal Kras ook signaleren, beïnvloeden en impulsen geven t.a.v. het beleid en andere actoren; en methodieken ontwikkelen of er haar bijdrage toe leveren.

StadKras staat als organisatie in de stad Antwerpen. We wortelen in de stedelijke context en baseren ons op de eigenheid van Antwerpen. De stad, het stedelijke, heeft iets specifieks. Een eigen fysieke en psychische context die dagelijks gemaakt wordt door de structuren, het beleid, het commerciële leven en de bewoners/gebruikers.

Page 6: Kras Jeugdwerk vzw jaarverslag 2010

6

Algemene Facts & Figures

In 2010 bereikte Kras vzw met haar 9 wijkgebonden steunpunten en een thematisch steunpunt, 5442 geregistreerde kinderen, tieners en jongeren die als vaste deelnemer regelmatig meermaals per week aan het aanbod deelnamen. We zouden hen leden kunnen noemen. 42% van de in 2010 geregistreerde leden zijn kinderen, 30% zijn tieners en 28% zijn jongeren. Dit wordt grotendeels verklaard door het gegeven dat de leeftijdscategorie kinderen meer levensjaren omvat dan de leeftijdscategorie tieners. Naast de vaste leden bereikten we nog eens minstens zoveel kinderen, tieners en jongeren waarvan de aanwezigheden geteld zijn, maar waarvan we (nog) geen verdere gegevens hebben. Zij namen ofwel occasioneel deel aan het vast aanbod, ofwel namen ze deel aan occasioneel aanbod, opendeurdagen, open pleinaanbod of werden bereikt via vindplaatsgericht werken.We merken een lichte stijging van het aantal deelnemers in 2010 (+18%) ten opzichte van het aantal uit 2009. Deze stijging situeert zich bij het aantal deelnemende kinderen (+13%) en

jongeren (+45%). Het aantal deelnemende tieners daalde ten opzichte van 2009 (-8%). Het aantal deelnames steeg eveneens in 2010 (+15%) hier merken we een andere verdeling tussen de leeftijdsgroepen: bij kinderen bleef dit stabiel (-2%), bij tieners (+11%) en jongeren (+44%) merken we een stijging. Hieruit concluderen we dat er in 2010 meer deelnemende kinderen waren die gemiddeld minder deelnamen dan in 2009. Bij tieners zien we de omgekeerde beweging: er namen minder tieners deel maar de deelnemende tieners namen frequenter deel aan het aanbod. Op het jongerenfront valt de grote groei op van zowel deelnemers als deelnames. De opstart van de nieuwe jongerenwerking in Berchem, in september, heeft hier ongetwijfeld ook mee te maken. In het algemeen zien we een behoorlijke stijging van zowel activiteitsuren, deelnemers en deelnames. We vermoeden dat de feitelijke stijging bij sommige hoger aangehaalde aspecten minder sterk is. In 2009 werd het huidige, digitale registratiesysteem immers geïntroduceerd. Mogelijk werd toen nog niet alles even systematisch geregistreerd.Het aantal activiteitsuren bij de kinderen steeg fors (+66%),

Activiteitsuren, aantal deelnemers en deelnames

Kinderen 48%

Kinderen 36%

2009 2010 2009 2010 2009 2010kinderen [6-11] 5.313 8.850 1.785 2.301 39.879 39.305tieners [12-15] 4.966 5.280 1.799 1.642 26.623 29.594jongeren [+16] 4.998 5.257 1.027 1.499 26.358 38.177totaal 15.277 19.387 4.611 5.442 92.860 107.076

* uniek geregistreerd ** gekend en ongekend

jongeren

tieners

kinderen

2009 2010 2009 2010 2009 2010

25.000

20.000

15.000

10.000

5000

0

6000

5000

4000

3000

2000

1000

0

120.000

100.000

80.000

60.000

40.000

20.000

0

activiteitsuren aantal deelnemers* aantal deelnames**

Page 7: Kras Jeugdwerk vzw jaarverslag 2010

7

Het aantal meisjes en jongens

We stellen vast dat in het algemeen er meer jongens dan meisjes worden bereikt. Voor de jonge leeftijd vinden we dit onevenwicht verwaarloosbaar klein. Naarmate de leeftijd stijgt, stijgt het aandeel jongens tot meer dan 80%. Als verklaring hiervoor zien we de etnisch-culturele achtergrond van de overgrote meerderheid van maatschappelijk kwetsbaren in Antwerpen. In vele culturen is het samen activiteiten doen met jongens en meisjes, niet evident. Daarnaast is het bij maatschappelijk kwetsbaren ook vaak zo dat meisjes, vaak vanaf te jonge leeftijd, een belangrijke huishoudelijke rol in het gezin krijgen toebedeeld.

kinderen

tieners

jongeren

man

vrouw

man

vrouw

man

vrouw

kinderen

tieners

jongeren

man

vrouw

man

vrouw

man

vrouw

het aantal leden steeg ook maar minder sterk en het aantal deelnames bleef stabiel. We stellen vast dat het uitbreiden van dit aanbod een groter bereik van doelgroep tot gevolg heeft gehad, maar gemiddeld genomen kwam elk kind minder vaak naar de werking. Aangezien we het belangrijk vinden om

procesmatig met de kinderen te kunnen werken, vrezen we hier een kwaliteitsvermindering. Dit zal nagegaan worden. Indien dit zo is, zal het aanbod opnieuw bijgesteld worden. In de andere leeftijdsgroepen bleef het aantal activiteitsuren eerder stabiel (tieners: +6% en jongeren +5%).

De cijfers tonen een kentering in deze tendens: voor de 3 leeftijdsgroepen –het meest significant voor tieners en jongeren- stellen we in 2010 een grotere vertegenwoordiging van meisjes vast dan in 2009. Dit is het resultaat van de geleverde inspanningen. Ten eerste worden in verschillende steunpunten aparte activiteiten voor meisjes georganiseerd. Vaak bestaan er ook aparte meisjesgroepen. Dit creëert veiligheid, zowel naar de meisjes als naar hun ouders. Deze veiligheid verhoogt substantieel hun participatiegraad. Ten tweede zijn er de dansprojecten in Kras Noord, Merksem, Deurne en Linkeroever. Deze richten zich specifiek op meisjes, met resultaat. Ten slotte is er het steeds stijgende succes van de meisjesvoetbalploeg van Kras Sport. We stellen vast dat een aangepast thematisch aanbod een belangrijke sleutel is in het bereiken van meisjes. Daarnaast is het voor maatschappelijk kwetsbare jongens en meisjes zo dat een veilige omgeving, afgestemd op de doelgroep, essentieel is voor het kunnen bouwen aan duurzame participatie.

2009

2010

2009

2010

2009

2010

2009

2010

2009

2010

2009

2010

0 500 1000 1500 2000 2500

0% 20% 40% 60% 80% 100%

Page 8: Kras Jeugdwerk vzw jaarverslag 2010

8

De origine van onze doelgroep

kinderen tieners jongeren

2009 2010 2009 2010 2009 2010Assyrisch 10 6 29 22 18 22Aziatisch 11 23 6 8 11 11Latijns Amerikaans 14 10 5 8 13 12Marokkaans 836 944 574 744 629 858Midden Oosten 25 31 13 15 7 9Autochtoon Belgisch 157 241 33 54 21 38Onbekend 239 285 136 155 67 116Oost-Europees 121 142 69 82 100 153Turks 349 327 126 143 50 101Zwart Afrikaans 74 109 29 49 23 65

Totaal 1836 2118 1020 1280 939 1385

kinderen [6-11] tieners [12-15] jongeren [+16]

Algemene Facts & Figures

De origine van onze doelgroep is zeer divers. In grote lijnen menen we dat dit een afspiegeling is van de origine van de maatschappelijk kwetsbare jeugd in Antwerpen. De weergegeven cijfers hebben geen betrekking op het steunpunt Sport. Het is nog niet mogelijk deze gegevens te genereren voor deze werking. Als we de cijfers bekijken, vallen enkele tendensen op.Ten eerste merken we dat de groep van Marokkaanse origine sterker vertegenwoordigd is naarmate de leeftijd stijgt. Hiervoor zien we twee verklaringen. Om te beginnen is er het feit dat jongeren zich - zeker vanaf de puberteit, een periode die veel onzekerheid met zich meebrengt - het best voelen in een veilige omgeving. Verschillende factoren maken deze veilige omgeving uit, o.a. de herkenbaarheid van de peer-groep. Daarom is het volgens ons

Zwart Afrikaans

Turks

Oost-Europees

Onbekend

2009 2010 2009 2010 2009 2010

100%

90%

80%

70%

60%

50%

40%

30%

20%

10%

0%

100%

90%

80%

70%

60%

50%

40%

30%

20%

10%

0%

100%

90%

80%

70%

60%

50%

40%

30%

20%

10%

0%

Autochtoon Belg

Midden Oosten

Marokkaans

Latijns Amerikaans

Aziatisch

Assyrisch

Page 9: Kras Jeugdwerk vzw jaarverslag 2010

9

kwetsbare Antwerpenaren stellen we vast dat diegenen van Marokkaanse origine het minst verhuizen. We vermoeden dat dit te maken heeft met het feit dat deze migrantengemeenschap het langst in Antwerpen aanwezig is, vaak al 3 generaties.Deze verklaringsgronden nemen niet weg dat het een uitdaging zal zijn voor de toekomst om ook in de oudere leeftijdsgroepen een divers bereik te blijven behalen. Het streefdoel is niet diversiteit op zich, maar wel een afspiegeling van de maatschappelijk kwetsbare doelgroep in de wijk. We denken ook na over deze fenomenen en anticiperen hierop. Het vindplaatsgericht werken is hier bijvoorbeeld een antwoord op. De resultaten blijven niet uit: we stellen vast dat ten opzichte van 2009 we in 2010 proportioneel meer jongeren van andere dan Marokkaanse origine bereikten.

Het algemene aanbod (zie ook opmerking pagina 51)

aantal uren contacttijd kinderen tieners jongeren

2009 2010 2009 2010 2009 2010permanent weekaanbod 2613 3889 1827 2444,5 1964 2672uitstappen 1112 514,5 1072,5 289,5 719,5 452kampen 668 535 561 744 201 226sportactiviteiten 184 437,5 336 465,5 409,5 500

totaal 4577 5376 3796,5 3943,5 3294 3850

kinderen [6-11] tieners [12-15] jongeren [+16]

sportactiviteiten

kampen

uitstappen

permanent weekaanbod

Deze cijfers geven een verdeling in soorten aanbod weer. De cijfers hebben weer geen betrekking op het steunpunt Sport. De categorieën zijn beperkt, wat weinig zinvolle interpretatie toelaat. Wel kunnen we stellen dat:• De verschillen 2009-2010 vooral te maken hebben met een

geëvolueerde registratiemethode.• In het permanent week- (en weekend-)aanbod zowel vaste

activiteiten als projectmatig werk vervat zit.

• We ernaar streven om een zo weinig mogelijk consumptief aanbod op te zetten. Het kleine en afnemende aandeel uitstappen is hier deels een indicatie voor.

• Sport, en meer in het bijzonder voetbal, een belangrijk thema is om een brede maatschappelijk kwetsbare doelgroep duurzaam te laten participeren aan jeugdwerk. Om deze reden moet hier in de toekomst zeker niet minder op worden ingezet.

normaal dat de grootst aanwezige groep, die van Marokkaanse origine, naar de werking blijft komen (hun aantal blijft over de drie leeftijdsgroepen ongeveer stabiel). De uitvallers die er zijn, bevinden zich dan vooral bij de jongeren van andere dan Marokkaanse origine. Een tweede verklaring is het vaak verhuizen van maatschappelijk kwetsbaren. In het bijzonder nieuwkomers en eerste generatie allochtonen, verhuizen het meest. Wanneer een kind naar onze werking komt, en zijn gezin verhuist na enige tijd naar de andere kant van de stad, komt dit kind meestal niet meer naar de werking. Wellicht vindt hij in een andere Kras-werking aansluiting. Maar wanneer dit kind de puberteit bereikt, stellen we vast dat na een verhuizing naar een nieuwe wijk aansluiting vinden bij bestaande werkingen wat moeilijker wordt. Binnen de groep van maatschappelijk

2009 2010 2009 2010 2009 2010

100%

90%

80%

70%

60%

50%

40%

30%

20%

10%

0%

100%

90%

80%

70%

60%

50%

40%

30%

20%

10%

0%

100%

90%

80%

70%

60%

50%

40%

30%

20%

10%

0%

Page 10: Kras Jeugdwerk vzw jaarverslag 2010

10

Kras Berchem

in een notendop

Kras Berchem organiseert een kwalitatief, emancipatorisch en toegankelijk vrijetijdsaanbod voor kinderen en tieners met bijzondere aandacht voor de minder en minst kansrijken. Dit aanbod wordt gekenmerkt door een sterke samenwerkingsrelatie met partners en scholen uit de omgeving en bijzondere aandacht voor het verwerven van sleutelcompetenties. In Kras Berchem wordt een permanent weekaanbod en een ruim vakantieaanbod gerealiseerd, naast projectwerk en occasionele activiteiten. Het vrijetijdsaanbod heeft plaats gedurende 45 weken per jaar. Met dit aanbod bereikt Kras Berchem kinderen (6 tot 11 jaar), tieners (12 tot 15 jaar) en jongeren (16 tot 18 jaar). Het team bestaat uit 8 personeelsleden (6,2 VTE), 10 vrijwilligers en 2 stagiairs.

Waar werkt Kras Berchem?

Patriottenstraat 62, 2600 Berchem activiteitencentrum met kinder- en tienerlokalenL. Pastoorstraat 26, 2600 Berchem jongerenlokaalVrije basisschool De Schatkist, F. Coosemansstraat

brede school activiteiten / spelend leren / zwemprojecten

Stedelijke basisschool Klavertje 4, J. Balstraat brede school activiteiten / spelend lerenOpenbaar domein Villegaspark, Van Hombeeckplein, Prieelpark spel- en sportactiviteten outdoor / vindplaatsgericht werken /

zomeraanbodOpenbaar domein Villegaspark, Van Hombeeckplein, Prieelpark

spel- en sportactiviteiten outdoor / vindplaatsgericht werken / zomeraanbod

Bereik statistische sectoren:

Op ten Bergh, Posthof, Hofveld, Stuivenberg, Turkeyen

Page 11: Kras Jeugdwerk vzw jaarverslag 2010

11

Kinderen 48%

Kinderen 36%

Activiteitsuren, aantal deelnemers en deelnames

2009 2010 2009 2010 2009 2010kinderen 852,5 1811 394 322 7704 6251tieners 288 289,5 85 70 967 1107jongeren 0 0 3 59 0 1375totaal 1140,5 2100,5 482 451 8671 8733

activiteitsuren aantal deelnemers* aantal deelnames**

* uniek geregistreerd ** gekend en ongekend

jongeren

tieners

kinderen

aantal uren contacttijd kinderen tieners jongeren

2009 2010 2009 2010 2009 2010permanent weekaanbod 400 1572 85 198,5 0 153uitstappen 319,5 162,5 150 51 0 18kampen 53 47 44 40 0 33sportactiviteiten 80 30 9 0 0 0

totaal 852,5 1811,5 288 289,5 0 204

kinderen (6-11j) tieners (12-15j) jongeren (+16j)

sportactiviteiten

kampen

uitstappen

permanent weekaanbod

Aanbod (zie ook opmerking pagina 51)

2009 2010 2009 2010 2009 2010

100%

90%

80%

70%

60%

50%

40%

30%

20%

10%

0%

100%

90%

80%

70%

60%

50%

40%

30%

20%

10%

0%

100%

90%

80%

70%

60%

50%

40%

30%

20%

10%

0%

2009 2010 2009 2010 2009 2010

2000

1500

1000

500

0

500

400

300

200

100

0

9000

8000

7000

6000

5000

4000

3000

2000

1000

0

Page 12: Kras Jeugdwerk vzw jaarverslag 2010

12

Kras Berchem

Deze beleidsnota werd bezorgd aan de stad Antwerpen en het district Berchem. Na de verkiezingen en na de installatie van de nieuwe bestuursploeg bracht een delegatie van de stuurgroep, aangevuld met politiecommissaris Pierre Debaets en buurtregisseur An Vereecken een bezoek aan schepen voor jeugd Leen Verbist.

Het antwoord

Het resultaat van deze bespreking was positief. Het kabinet ondersteunde de conclusies van de beleidsnota en dus ook de vraag naar een ontmoetingscentrum. Er werden middelen gereserveerd op de begroting voor de aankoop en of renovatie van een ontmoetingscentrum. In het bestuursakkoord van het district Berchem werd formeel bevestigd dat de nood aan een ontmoetingsruimte voor jongeren acuut is en dat het district hoopt dat er dan ook voor het einde van de legislatuur een operationele ontmoetingsruimte is in Oud-Berchem.

In mei 2010 kreeg Kras Berchem formeel de opdracht toegewezen om in de gerenoveerde gebouwen van de Jeugddienst Berchem een aanbod voor +15 jarigen op te starten. Kernwoorden voor dit aanbod zijn: een laagdrempelig, wervend, vernieuwend aanbod met duidelijk linken naar andere levensdomeinen (welzijn, tewerkstelling, onderwijs). Jongeren krijgen de kans om zich te engageren, inspraak en participatie zijn essentieel. Jongeren krijgen doorheen het aanbod de kans om allerlei vaardigheden te oefenen.

Het succes

Momenteel werken er 3 medewerkers voor +15 (2.2 VTE). Gedurende 5 dagen per week is er een aanbod dat bestaat uit een mix van ontmoeting, uitwisseling, cultuur, spel en sport.

Enkele resultaten: Op dit moment (na 6 maanden) zijn er al 90 jongeren lid van de werking, er is een stevige kerngroep die wekelijks vergadert, 3 jongeren volgen de monitoropleiding, 14 jongeren gaan op buitenlands kamp in de paasvakantie, 9 jongeren maken een toneelvoorstelling, alle activiteiten zijn gemengd.

Het jongerenproject gaat van start...

De Nood

In augustus 2006, net voor de gemeenteraads-verkiezingen, bracht de stuurgroep van Kras Berchem (bestaande uit vrijwilligers werkzaam in Jeugddienst, Pleinontwikkeling Berchem, De 8 Berchem, Cultuurcentra, MPI en Straathoekwerk Berchem), een beleidsnota uit waarin ze pleitte voor de oprichting van een ontmoetingscentrum voor +15 jarigen in Oud-Berchem.

De focus van het nieuwe centrum moest liggen op het bereiken van de minder en minst kansrijke jongeren uit de buurt en op een vrijetijdsaanbod met sterke linken naar de levensdomeinen arbeid, onderwijs en welzijn.

Page 13: Kras Jeugdwerk vzw jaarverslag 2010

13

De tienermeisjesclub bestaat uit een groep van 15 meisjes die erg hecht is, de meisjes komen ook al geruime tijd naar de activiteiten van Kras Berchem. Hun vast activiteitsmoment is vrijdagavond.

Tijdens de herfstvakantie trokken twaalf tienermeisjes drie dagen met de fiets op kamp naar Westmalle. Het speciale aan dit kamp was dat in de weken ervoor werd afgesproken dat alle meisjes een totem zouden krijgen (zoals bij de scouts).

Omdat een totem niet zomaar iets vrijblijvends is, moest de begeleiding ervoor zorgen dat de totems exact bij de meisjes pasten, dat de tieners de eigenschappen van de totem echt hadden getoond en dat er voldoende vaardigheden werden verworven.

Om hierop voldoende zicht te krijgen, organiseerde de begeleiding verschillende uitdagende activiteiten waarbij de tieners leerden kaartlezen, vuur maken, omgaan met verantwoordelijkheid, samenwerken etc… Deze vaardigheden zouden de meisjes goed van pas komen tijdens het kamp.

Ook de activiteiten tijdens het weekend werden extra zorgvuldig uitgewerkt: naast allerlei bos- en pleinspelen fietsten ze veel (+/- 120 km), bouwden ze kampen en konden ze paardrijden bij een bevriende organisatie!

Het hoogtepunt was uiteraard de het geven van de totems bij het kampvuur. Naast het leuke ritueel was iedereen onder de indruk van het gebeuren en waren alle deelnemers erg fier op hun totem!

Een reuze fijne ervaring, waar iedereen nu nog altijd erg trots op is!

Het Tienermeisjeskamp herfstvakantie 2010

Page 14: Kras Jeugdwerk vzw jaarverslag 2010

14

Kras Borgerhout

in een notendop

Kras Borgerhout organiseert een kwalitatief, emancipatorisch en toegankelijk vrijetijdsaanbod voor kinderen, tieners en jongeren met bijzondere aandacht voor de minder en minst kansrijken. We zetten sterk in op participatief en emancipatorisch werken, wat leidt tot een sterk uitgebouwde vrijwilligerskernwerking en een engagement m.b.t. competentieverwerving. Er worden extra inspanningen geleverd om actieve en receptieve culturele activiteiten aan te bieden. Er is een permanent weekaanbod en een vakantieaanbod, naast projectwerk en occasionele activiteiten. Het vrijetijdsaanbod heeft plaats gedurende 45 weken per jaar.

Het team bestaat uit 12 personeelsleden (11,01VTE) 40 vrijwilligers en 8 stagiaires.

Waar werkt Kras Borgerhout?

Generaal Eisenhowerlei 47, 2140 Borgerhout activiteitenlokalen voor kinderen tieners en jongeren, sport- en ontmoetingskoer, polyvalente zaal, secretariaat

Kwekerijstraat 92, 2140 Borgerhout activiteitenlokaal lokalen voor meisjes -12 jaarKroonstraat 169, 2140 Borgerhout activiteitenlokalen voor kinder- en tieneraanbodOpenbaar domein Krugerpark spel- en sportactiviteiten outdoor, zomeraanbod,vindplaatsgericht

aanbodBasisschool Mikadoschool Kroonstraat ondersteuning zwemlessenBasisschool Campus Plantijntje Bleekhofstraat speelproject

Bereik statistische sectoren:

Borgerhout, Gemeentehuis, Fonteinstraat, Den Bleekhof, Kroonstraat, Het Laar, Kattenberg, De Peperbus, St. Anna, Foorplein

Page 15: Kras Jeugdwerk vzw jaarverslag 2010

15

Kinderen 48%

Kinderen 36%

Activiteitsuren, aantal deelnemers en deelnames

2009 2010 2009 2010 2009 2010kinderen 1526 3933 280 505 7617 8929tieners 1026 895 241 366 2550 4052jongeren 703 512 165 251 1748 2825totaal 3255 5340 686 1122 11915 15806

activiteitsuren aantal deelnemers* aantal deelnames**

* uniek geregistreerd ** gekend en ongekend

jongeren

tieners

kinderen

aantal uren contacttijd kinderen tieners jongeren

2009 2010 2009 2010 2009 2010permanent weekaanbod 823 770,5 527 508 412 351uitstappen 305 81,5 262 42,5 101 21kampen 342 216 165 231 171 77sportactiviteiten 56 192 72 114 19 63

totaal 1526 1260 1026 895,5 703 512

kinderen (6-11j) tieners (12-15j) jongeren (+16j)

sportactiviteiten

kamp

uitstappen

permanent weekaanbod

Aanbod (zie ook opmerking pagina 51)

2009 2010 2009 2010 2009 2010

100%

90%

80%

70%

60%

50%

40%

30%

20%

10%

0%

100%

90%

80%

70%

60%

50%

40%

30%

20%

10%

0%

100%

90%

80%

70%

60%

50%

40%

30%

20%

10%

0%

2009 2010 2009 2010 2009 2010

5000

4000

3000

2000

1000

0

1000

800

600

400

200

0

16.000

14.000

12.000

10.000

8000

6000

4000

2000

0

Page 16: Kras Jeugdwerk vzw jaarverslag 2010

16

Kras Borgerhout

Tijdens het speelproject werden de kinderen en tieners van het Plantijntje warm gemaakt om deel de nemen aan de activiteiten van de zebraclub en zebraplus in de nieuwe lokalen. Met succes. Sinds de opstart van dit project genoten er zeer veel nieuwe kinderen en tieners van het aanbod. Zoveel zelfs dat we de indeling van de leeftijdsgroepen van zebraclub en zebraplus moesten aanpassen.

We zetten bij dit project uitdrukkelijk in op de doorstroom naar de zebraclub en de zebraplus om zo stabiele groepen te maken en de overstap naar de nieuwe lokalen te bevorderen.

In september 2010 startte Kras Borgerhout met een nieuw project: Speelproject Plantijntje. Plantijntje is een lagere school aan de zuidkant van de wijk Borgerhout. Het is een school met kinderen van verschillende origine en met veel anderstalige nieuwkomers. Elke vrijdagnamiddag boden we aan 2 klassen een uur spel aan. De verschillende klassen kwamen gedurende het jaar aan bod. We wilden met dit project de spelbagage van de kinderen verruimen en hen op een leuke manier leren samen spelen, leren omgaan met spelregels, kunnen winnen en verliezen,…

Al enkele jaren zochten we voor kinderen en tieners naar nieuwe lokalen in het zuiden van Borgerhout. In het najaar van 2010 werd onze zoektocht met succes afgerond en vonden we een nieuw onderkomen in de Kroonstraat. We richtten er 2 lokalen in voor de zebraclub en de zebraplus.

Speelproject Basisschool Platijntje

Page 17: Kras Jeugdwerk vzw jaarverslag 2010

17

Al negen jaar groei

Voor het 9de jaar op rij maakte Kras Borgerhout een theatervoorstelling in samenwerking met Rataplan. Voor de artistieke begeleiding namen we Lore Cassiers en Jenna Van Lommel onder de arm. Aan deze editie namen de maximeisjes, de tienermeisjes en voor het eerst ook de tienerjongens deel. Een 60-tal kinderen en tieners hebben kunnen proeven van dit project en 39 van hen schitterden op het podium van Rataplan. Ze toonden met zeer veel plezier en trots het stuk dat zij maakten. Ze konden tijdens de 3 voorstellingen rekenen op het warm applaus van meer dan 250 bezoekers. Ook dit jaar was het fijn om samen te werken met Rataplan. Ze ondersteunde ons opnieuw zowel financieel als logistiek, en een extra dank voor de techniekers van Rataplan is zeker op zijn plaats. Hun geduld was eindeloos.

Hoe gingen Anne – Lore Cassier en Jenna van Lommel te werk?

Reactie van Anne-Lore en Jenna: Black-out@borgerhout is een voorstelling gemaakt door kinderen en tieners die opgroeien in Borgerhout. Het is een voorstelling van hen, van wie zíj zijn en van hún leefwereld! Dit is voor ons een basisvoorwaarde om samen te werken. We wíllen weten wie ze zijn, hoe ze denken en wat er in hun omgaat. Het enige wat we doen, is kijken, luisteren, structuur aanbrengen en alles in één bepaalde vorm gieten. Dit resulteert in een authentieke voorstelling.

Theaterproject 2010: Black-out @ Borgerhout

Je krijgt dus kinderen en tieners te zien zoals ze zijn, zonder verbloeming, zonder friemels en franjes. Alles is zichtbaar. Gewoon eerlijk en recht voor de raap! Tussendoor zie je hun bovendien genieten van het ‘spelen’ op de planken. En dit is, als regisseur, als docente een prachtig cadeau!

In deze voorstelling speelt tijd een belangrijke rol. Er zijn drie verschillende locaties, maar alles speelt zich tegelijkertijd af. Om heel dicht bij hun leefwereld te blijven, speelt alles zich af in de club van de maximeisjes, de tienermeisjes en de tienerjongens. Alles gaat z’ n gangetje, tot er iets onverwachts gebeurt… Opeens is er geen licht meer, geen TV, geen PC, geen… . Niets meer. Borgerhout wordt geteisterd door een stroompanne. Wat doen de kinderen en tieners? Wat doen ze wanneer ze enkel op zichzelf en anderen kunnen rekenen? Komen ze met elkaar in contact? Zoja, hoe dan? Wat is hun gemeenschappelijke link?

Page 18: Kras Jeugdwerk vzw jaarverslag 2010

18

Kras Deurne

in een notendop

Kras Deurne organiseert een kwalitatief, emancipatorisch en toegankelijk vrijetijdsaanbod voor kinderen, tieners en jongeren met extra aandacht voor de minder en minst kansrijken. Het aanbod wordt gekenmerkt door de sterke inzet op het verwerven van competenties en de regelmatige actieve aanwezigheid op het openbaar domein. Kras Deurne realiseert een permanent weekaanbod en een uitgebreid vakantieaanbod, naast projectwerk en occasionele activiteiten. Het vrijetijdsaanbod heeft plaats gedurende 45 weken per jaar.

Het team bestaat uit 8 personeelsleden (7,05 VTE), 9 vrijwilligers en 8 stagiairs.

Waar werkt Kras Deurne?

Tweemontstraat 288 lokaal aanbodSint-Rochusstraat 48 lokaal aanbod kinderenDe Bisthovenplein activiteitenaanbod / vindplaatsgericht werkenVan Deynseplein activiteitenaanbod / vindplaatsgericht werkenArenaplein activiteitenaanbod zomerJos van Geellaan activiteitenaanbod zomer

Bereik statistische sectoren:

Deurne-Het Dorp, Gallifort, Conforta, Ten Eekhove, ’t Mestputteke, Driekoningen, Kriekenhof, Muggenberg, Morkhoven, Kronenburg, Bisschoppenhof

Page 19: Kras Jeugdwerk vzw jaarverslag 2010

19

Kinderen 48%

Kinderen 36%

Activiteitsuren, aantal deelnemers en deelnames

2009 2010 2009 2010 2009 2010kinderen 618 468 174 213 3048 3562tieners 666 648 71 88 1699 2654jongeren 710 544 38 68 3806 4493totaal 1994 1660 283 369 8553 10709

activiteitsuren aantal deelnemers* aantal deelnames**

* uniek geregistreerd ** gekend en ongekend

jongeren

tieners

kinderen

aantal uren contacttijd kinderen tieners jongeren

2009 2010 2009 2010 2009 2010permanent weekaanbod 391 366 271 380 483 515uitstappen 105,5 12 214,5 26 127,5 12kampen 106 90 162 176 0 17sportactiviteiten 15 0 18 66 99,5 0

totaal 617,5 468 665,5 648 710 544

kinderen (6-11j) tieners (12-15j) jongeren (+16j)

sportactiviteiten

kampen

uitstappen

permanent weekaanbod

Aanbod (zie ook opmerking pagina 51)

2009 2010 2009 2010 2009 2010

100%

90%

80%

70%

60%

50%

40%

30%

20%

10%

0%

100%

90%

80%

70%

60%

50%

40%

30%

20%

10%

0%

100%

90%

80%

70%

60%

50%

40%

30%

20%

10%

0%

2009 2010 2009 2010 2009 2010

2000

1500

1000

500

0

350

300

250

200

150

100

50

0

10.000

8000

6000

4000

2000

0

Page 20: Kras Jeugdwerk vzw jaarverslag 2010

20

Kras Deurne

Leren zwemmen

Om hen dit gevoel wel te geven, gingen we op zoek naar een externe partner. Via Buurtsport startten we een samenwerking op met een zwemcoach. Die stelde een programma op met 10 lesmomenten van 2 uur. Per les vroegen we 1€ per deelnemer.

Dit lessenpakket was gebaseerd op de eindtermen die gehanteerd worden voor lagere schoolkinderen en kwam tegemoet aan de wensen van de tieners. Bovendien werd er op het einde van de lessenreeks een brevet uitgereikt.

Als kers op de taart sloten we het zwemprogramma af met een uitstap naar een subtropisch zwemparadijs.

Nog van dat...

Het project was een klein succes. 6 tieners haalden hun brevet van 25m zwemmen en de uitstap was voor hen een mega-belevenis.

Na een evaluatie besloten we om het project jaarlijks te herhalen en uit te breiden naar andere zwembrevetten.

Zwemproject tienerjongens

Zwemmen? Liever niet...

We merkten de afgelopen jaren dat veel van onze tieners (11-15 jaar) niet of niet goed konden zwemmen. Veel van hen bleven ook weg wanneer er zwemmen op het programma stond.

Een klein onderzoekje (een enquête tijdens instuifmoment) bevestigde onze vermoedens: de tieners voelen zich niet veilig in het water waardoor ze zich niet ongeremd en spelend kunnen bewegen. Het verlangen om dit wel te kunnen, is sterk aanwezig.

Page 21: Kras Jeugdwerk vzw jaarverslag 2010

21

We dansen al jaren...

Het dansproject was in 2010 al aan zijn vierde editie toe waarvan de derde samen met steunpunt Merksem.

Door de jaren heen was het project gegroeid van een dansinitiatie tot een steunpuntoverschrijdend expressiemoment. De productie omvat theater, dans en zang. Het project werd begeleid door een professionele zangcoach en hip hop coach. Gedurende twee maanden werd gerepeteerd, kostuums gemaakt om uiteindelijk een spectaculaire voorstelling te geven in CC Deurne voor partners, vrienden en familie. Heel het parcours van repetitie tot voorstelling werd gefilmd door Eye Vision en op dvd gezet als aandenken voor alle deelnemers.

Dansproject tienermeisjes

Eén plus één is meer dan twee

Dit bevorderde niet enkel de samenwerking tussen beide steunpunten, ook de samenwerking met de externe partners werd bestendigd en uitgebreid. Veel meisjes vinden inmiddels hun weg naar professionele dansverenigingen. Ook het zelfbeeld van de meisjes werd opgekrikt. Het toonmoment zette hen in de spotlights en dat op zich trok andere meisjes naar de werking… ook zij willen deel uitmaken van zo’n productie. De reacties van de ouders zijn elk jaar opnieuw erg positief. Bovendien neemt het de barrières weg die veel ouders ervaren om hun tienerdochters naar onze werkingen te sturen. Mede door dit project versterken we ook de positie van het meisjeswerk binnen de steunpunten.

Page 22: Kras Jeugdwerk vzw jaarverslag 2010

22

Kras Hoboken

in een notendop

Kras Hoboken organiseert een kwalitatief, emancipatorisch en toegankelijk vrijetijdsaanbod voor jongeren in district Hoboken met bijzondere aandacht voor de minder en minst kansrijken. Dit aanbod wordt gekenmerkt door de doorgedreven inspanningen om op een zeer eigentijdse manier vorm te geven aan de communicatie met jongeren en de uitstraling naar jongeren. Zeer specifiek is dat er bij Kras Hoboken intensief vindplaatsgericht gewerkt wordt. In Kras Hoboken wordt een permanent weekaanbod en een vakantieaanbod gerealiseerd, naast projectwerk en occasionele activiteiten. Het vrijetijdsaanbod heeft plaats gedurende 45 weken per jaar. Het team bestaat uit 3 personeelsleden (2,5 VTE) en 25 vrijwilligers.

Waar werkt Kras Hoboken?

De Schietgang, Hoofdfrontweg activiteitenlocatieKleine Heide vindplaatsgericht aanbodMoretusburg vindplaatsgericht aanbodMajoor Maelfaitplein vindplaatsgericht aanbodPolderstad vindplaatsgericht aanbodJos van Geellaan activiteitenaanbod zomer

Bereik statistische sectoren:

Hoboken-Centrum, Kapelstraat, Moretusburg, Polderstad, Heide, Stuivenberg, Park Zorgvliet, Hoboken Noord

Page 23: Kras Jeugdwerk vzw jaarverslag 2010

23

Kinderen 48%

Kinderen 36%

Activiteitsuren, aantal deelnemers en deelnames

2009 2010 2009 2010 2009 2010kinderen 0 0 0 0 0 0tieners 0 0 4 7 42 56jongeren 885 797 122 150 5331 5532totaal 885 797 126 157 5373 5588

activiteitsuren aantal deelnemers* aantal deelnames**

* uniek geregistreerd ** gekend en ongekend

jongeren

tieners

kinderen

aantal uren contacttijd kinderen tieners jongeren

2009 2010 2009 2010 2009 2010permanent weekaanbod 0 0 0 0 638 684uitstappen 0 0 0 0 100 9kampen 0 0 0 0 39 0sportactiviteiten 0 0 0 0 108 104

totaal 0 0 0 0 885 797

kinderen (6-11j) tieners (12-15j) jongeren (+16j)

sportactiviteiten

kampen

uitstappen

permanent weekaanbod

Aanbod (zie ook opmerking pagina 51)

2009 2010 2009 2010 2009 2010

100%

90%

80%

70%

60%

50%

40%

30%

20%

10%

0%

100%

90%

80%

70%

60%

50%

40%

30%

20%

10%

0%

100%

90%

80%

70%

60%

50%

40%

30%

20%

10%

0%

2009 2010 2009 2010 2009 2010

900

800

700

600

500

400

300

200

100

0

160

140

120

100

80

60

40

20

0

5000

4000

3000

2000

1000

0

Page 24: Kras Jeugdwerk vzw jaarverslag 2010

24

Kras Hoboken

Het project “Tres Culturas”

Samen met de jongeren hebben we het project vorm gegeven. Eerst zijn we op zoek gegaan naar een relevante buitenlandse bestemming. Op onze zoektocht zijn we het project “Tres cultras” tegengekomen: een project in Sevilla, ondersteund door de Europese gemeenschap. Het project heeft tot doel om de 3 culturen (Arabische, Christelijke en Joodse) rond het Middellands zeegebied dichter bij elkaar te brengen. Via een aantal cultuurbezoeken, maar ook door een uitwisseling met andere jongeren zullen ook onze jongeren meer inzicht krijgen in de “3 culturen”.

Het verblijf ter plaatse is gratis. Het geld voor vervoer moeten de jongeren zelf inzamelen. Het inzamelen van het geld is in een competentietraject gestoken. Jongeren denken zelf acties uit, nemen zelf contact op met de organisaties, houden een boekhouding bij... .

Tot zover...

Aan het project werken een 14-tal jongeren mee. Ze hebben sinds september 2010 al heel wat acties opgezet om geld in te zamelen: o.a. verkoop van broodjes tijdens evenementen in de buurt, straatpoetsacties, poetsen van fuiflocaties, het organiseren van een benefiet met optredens... Sommige acties waren een succes, andere bleven zonder de gehoopte opbrengst.

Naast het leren organiseren hebben jongeren ook heel wat contacten gehad met organisaties en instanties uit de eigen buurt (bv. Opsignoren, plaatselijke organisatoren van een cultuuraanbod,... ). Ook hieruit hebben jongeren heel wat geleerd.

Wordt vervolgd…

Een buitenlandse reis

De positieve reactie

Door conflicten tussen jongeren en oudere bewoners in de Draaiboomwijk kwamen jongeren regelmatig op een negatieve manier in de media. Een aantal jongeren wilde hiertegen reageren door een positieve daad te stellen. Ze kwamen zelf op het idee om geld in te zamelen voor een ontwikkelingsproject in Indië. Dit project kenden ze via een jeugdwerker. Hun initiële opzet was om in Indië mee te werken aan het project. Dat was echter niet haalbaar. Toch hebben de jongeren nog enkele thema-avonden georganiseerd over Indië en ontwikkelingshulp en hebben ze een kleine som geld ingezameld.

Tijdens dit proces kregen jongeren de smaak te pakken om samen “dingen” te organiseren. Hun vraag bleef wel om dit koppelen aan een buitenlandse reis.

Page 25: Kras Jeugdwerk vzw jaarverslag 2010

25

Het begon bij een sportief engagement...

Jongeren nemen in de werking van Hoboken al jaren spontaan een vrijwillig engagement op. Vanaf 2010 kozen we ervoor om dit extra te stimuleren, startend met de activiteiten rond het competitievoetbal. De competitievoetbal leeft bij onze jongeren van Kras Hoboken zeer sterk.

Stap voor stap zijn we een aantal taken bij jongeren zelf gaan leggen. Zo werden meer jongeren bij ons voetbalaanbod betrokken dan louter en alleen de spelers. Jongeren zorgen nu voor het wassen van de tenues, het vervoer van supporters bij uitwedstrijden, het zoeken van sponsoring en bepaalde jongeren zijn verantwoordelijk voor de sportieve sfeer. Alleen de eindverantwoordelijkheid en kosten van de voetbalbond blijven nog in de werking. Op termijn willen we dit ook bij jongeren leggen.

Versterken vrijwillig engagement in de werking

En waar het eindigt...?

Een van de effecten van dit traject is dat meer jongeren zich geroepen voelen om een of andere verantwoordelijkheid binnen de werking op te nemen, ook al heeft het niets met voetbal te maken. Een wisselende ploeg jongeren is verantwoordelijk voor de toog tijdens de instuifmomenten, anderen denken mee na over de programmatie van de activiteiten en onlangs lanceerden een paar jongeren een website over de werking van Kras Hoboken…

Page 26: Kras Jeugdwerk vzw jaarverslag 2010

26

Kras Kiel

in een notendop

Kras Kiel organiseert een kwalitatief, emancipatorisch en toegankelijk vrijetijdsaanbod voor kinderen, tieners en jongeren in de wijk Kiel met bijzondere aandacht voor de minder en minst kansrijken. In Kras Kiel wordt een permanent weekaanbod en een vakantieaanbod gerealiseerd, naast projectwerk en occasionele activiteiten. Het vrijetijdsaanbod heeft plaats gedurende 45 weken per jaar. Met dit aanbod bereikt Kras Kiel kinderen (6 tot 11 jaar), tieners (12 tot 15 jaar) en jongeren (vanaf 16 jaar).

Het team bestaat uit 6 personeelsleden (6 VTE), 2 vrijwilligers en 5 stagiaires.

Waar werkt Kras Kiel?

Waarlooshofstraat 5, 2020 A’pen activiteitencentrum voor kinderen, tieners en jongerenCultureel Wijkcentrum Nova sportief aanbod voor meisjes +12SISO De Toverbol Brede school initiatievenAlfons De Cockplein Spel en sportief aanbod outdoor, vindplaatsgericht aanbod,

zomeraanbodKielparkt Spel en sportief aanbod outdoor, vindplaatsgericht aanbod,

zomeraanbodGBA parking Spel en sportief aanbod outdoor, vindplaatsgericht aanbod,

zomeraanbod

Bereik statistische sectoren:

St. Catharina, Maurits Sabbelaan, Kiel-Centrum, Boomsesteenweg-Beerschot, Beerschot-Stadion, Jan de Voslei, Pius X, An-2000/Kielsbroek/Kielpark, Valaar-De Brem, De Bruynlaan, Portugesehof

Page 27: Kras Jeugdwerk vzw jaarverslag 2010

27

Kinderen 48%

Kinderen 36%

Activiteitsuren, aantal deelnemers en deelnames

2009 2010 2009 2010 2009 2010kinderen 356 281 136 235 2806 2248tieners 325 275 44 123 1174 1446jongeren 388 503 36 49 595 2898totaal 1069 1059 216 407 4575 6592

activiteitsuren aantal deelnemers* aantal deelnames**

* uniek geregistreerd ** gekend en ongekend

jongeren

tieners

kinderen

aantal uren contacttijd kinderen tieners jongeren

2009 2010 2009 2010 2009 2010permanent weekaanbod 204 177 153 210 77 393uitstappen 110 60 98 21 277 12kampen 30 44 33 44 0 22sportactiviteiten 12 0 41 0 34 76

totaal 356 281 325 275 388 503

kinderen (6-11j) tieners (12-15j) jongeren (+15j)

sportactiviteiten

kampen

uitstappen

permanent weekaanbod

Aanbod (zie ook opmerking pagina 51)

2009 2010 2009 2010 2009 2010

100%

90%

80%

70%

60%

50%

40%

30%

20%

10%

0%

100%

90%

80%

70%

60%

50%

40%

30%

20%

10%

0%

100%

90%

80%

70%

60%

50%

40%

30%

20%

10%

0%

2009 2010 2009 2010 2009 2010

1000

800

600

400

200

0

400

350

300

250

200

150

100

50

0

6000

5000

4000

3000

2000

1000

0

Page 28: Kras Jeugdwerk vzw jaarverslag 2010

28

Kras Kiel

zonder diploma de school en hangen dan op straat of laten zich verleiden door het snelle geld van het dealen.

Vanuit die 3 vaststellingen dachten we na over hoe we de kinderen konden versterken en hen een toekomstperspectief geven.

De herkenbare voorbeelden

We wilden in ieder geval de atelierwerking verdiepen en de leefwereld van de kinderen verbreden. We besloten om een cultuurproject op te zetten, gebaseerd op de observatie dat kinderen wel spontaan met tekenen, muziek... bezig waren, maar dit niet direct zagen als iets dat binnen een gestructureerd jeugdwerkaanbod kon en zeker niet als een toekomstmogelijkheid.

Om hun toekomstbeeld te verbreden kozen we er bewust voor om als (externe) lesgevers zeer herkenbare voorbeeldfiguren te engageren. We namen mensen onder de arm van Marokkaanse origine , die net als onze kinderen opgroeiden in achtergestelde gebieden in de stad. Tegen de stroom in kozen ze uitdrukkelijk om hun talent te ontwikkelen. Ze zetten hun passie op de eerste plaats en zijn gevormd in de tekenacademie of muziekconservatorium. Dankzij hun talent is hun leefwereld sterk verbreed.

Volop creatief

De basis van de atelierwerking bleef behouden; kinderen konden kiezen tussen “leren” tekenen /schilderen, muziek en expressie/toneel.

Het project startte in november 2010. Vanaf het begin was het enthousiasme van de kinderen groot. Vooral het inzetten van voor hen herkenbare lesgevers miste zijn effect niet. Kinderen voelden zich bij deze lesgevers thuis, ze keken vol bewondering naar hen en stelden ongeremd vragen of gaven suggesties.

De resultaten van het project worden in mei 2011 getoond op een straatfeest/opendeurdag. Daarna zullen ze voor een langere periode tentoongesteld worden in een leegstaand winkelpand in het winkelcentrum “Den Tir”.

Creatief atelier met ankerfiguren

De toekomst?

Kinderen tussen 6 en 9 jaar konden al enkele jaren op dinsdag terecht in de atelierwerking. Op dat activiteitsmoment konden ze kiezen tussen koken, knutselen, sporten en spelen. Na een 2-tal jaar merkten we dat een aantal kinderen uitgekeken was op deze formule.

Naast deze vaststelling merkten we ook op dat de kinderen zelf hun vrijetijdsmogelijkheden beperkten. Ze bleven hangen in het aanbod dat ze kenden. Bovendien stelden we bij oudere deelnemers vast dat ze voor zichzelf beperkte toekomstmogelijkheden zagen en weinig voorbeeldfiguren hadden. Niet abnormaal: ze groeien immers op in een wijk met een hoge werkloosheidsgraad. Oudere broers verlaten veelal

Page 29: Kras Jeugdwerk vzw jaarverslag 2010

29

Participatie als antwoord op het negatieve

De werking in Kras Kiel heeft een woelig verleden. Door verschillende sluitingen wegens infrastructuurproblemen en vele personeelswissels was het vertrouwen van de doelgroep in de werking behoorlijk beschadigd. Dit uitte zich in onrespectvol gedrag van de doelgroep naar materiaal, jeugdwerkers en elkaar.

Begin 2009 startte de werking opnieuw op. Vanaf het begin kozen we er voor om de deelnemers sterk te laten participeren aan het aanbod.

We stelden vast dat tieners (11-15 jaar) snel mee waren in de vernieuwde start van de werking. Jongeren +16 jaar bleven langer in de vroegere mentaliteit hangen. Daarom kozen we er voor om de tieners onmiddellijk in de werking te laten participeren.

Mee-begeleiding

Vanaf 12 jaar zetten we tieners als hulpbegeleiders in bij de kindergroepen. Per halfjaar kunnen 5 tieners in het project stappen. Zij beginnen in het meest laagdrempelig aanbod en stapsgewijs groeien ze naar mee-beleiding bij kampen. De tieners die deelnemen aan het project vergroten zo hun binding met de werking. Ze leren bovendien verantwoordelijkheid nemen en ontdekken hun competenties: afspraken nakomen, voorbeeldgedrag stellen, op een onpartijdige manier conflicten oplossen tussen kinderen... Dit zijn vaardigheden die ze mits intensieve begeleiding van de jeugdwerkers tijdens het proces onder de knie krijgen.

De meest gemotiveerde jonge “hulpbegeleiders” stimuleren we om vanaf hun 16de een monitorcursus te volgen. Als beloning kunnen ze meedraaien in het vakantieaanbod en krijgen een vrijwilligersvergoeding uitbetaald. Vele jonge tieners stellen zich dit tot doel.

Participatieproject tieners

En, participatie werkt!

Sinds de start van het project is er al heel wat veranderd. De begeleiding vanuit de jeugdwerkers is intensiever geworden. Het traject dat jonge tieners doorlopen is doorheen de jaren meer gestructureerd. De negatieve mentaliteit is ook uit de werking verdwenen. Deelnemers zijn nu fier op hun werking en de vraag om deel te kunnen nemen aan het participatieproject is vergroot. De voorbije 3 jaar hebben heel wat tieners aan het project deelgenomen. Sommigen kwamen tot de vaststelling dat deelnemen net iets leuker is dan begeleiden en haakten vrij snel af; anderen zijn al aan hun 3de jaar begeleiding toe. Zij naderen de leeftijd van 16 jaar en zitten te popelen om deel te nemen aan een monitorcursus.

Page 30: Kras Jeugdwerk vzw jaarverslag 2010

30

Kras Linkeroever

in een notendop

Kras Linkeroever organiseert een kwalitatief, emancipatorisch en toegankelijk vrijetijdsaanbod voor kinderen, tieners en jongeren met bijzondere aandacht voor de minder en minst kansrijken. Dit aanbod wordt gekenmerkt door de inspanningen om een etnisch-cultureel diverse doelgroep als afspiegeling van de populatie in de omgeving te bereiken. In Kras Linkeroever wordt een permanent weekaanbod en een vakantieaanbod gerealiseerd, naast projectwerk en occasionele activi-teiten. Het vrijetijdsaanbod heeft plaats gedurende 45 weken per jaar. Met dit aanbod bereikt Kras Linkeroever kinderen (6 tot 10 jaar), tieners (11 tot 15 jaar) en jongeren (15+).

Het team bestaat uit 6 personeelsleden (5,5 VTE), 7 vrijwilligers en 2 stagiaires.

Waar werkt Kras Linkeroever?

Gloriantlaan 60, 2050 Antwerpen activiteitencentrum voor kinderen, tieners en jongerenLyceum Paardenmarkt, Carel Van Manderstraat, 2050 A’pen

activiteitenlocatie voor meisjesaanbod +12 jaar

Sted. basisschool De Dobbelsteen Brede School projectenStedelijke sporthal Linkeroever sportinstuifaanbod voor kinderen, tieners en jongerenSportloods All Inn sportaanbod voor tieners en jongerenOpenbaar domein "Bloemenweide" spel en sportief aanbod /vindplaats-gericht werken/

zomeraanbod

Bereik statistische sectoren:

Linkeroever-Zuid, Linkeroever-Station, Gloriantlaan, Blancefloerlaan, Ch. De Costerlaan, Thonetlaan, St.-Anna

Page 31: Kras Jeugdwerk vzw jaarverslag 2010

31

Kinderen 48%

Kinderen 36%

Activiteitsuren, aantal deelnemers en deelnames

2009 2010 2009 2010 2009 2010kinderen 337 583 103 259 1847 4127tieners 712 611 95 144 2116 2704jongeren 607 656 106 125 2452 3552totaal 1656 1850 304 528 6415 10383

activiteitsuren aantal deelnemers* aantal deelnames**

* uniek geregistreerd ** gekend en ongekend

jongeren

tieners

kinderen

aantal uren contacttijd kinderen tieners jongeren

2009 2010 2009 2010 2009 2010permanent weekaanbod 180 365 438 342 427 420uitstappen 114 42 121 51 71 27kampen 22 3 69 137 0 55sportactiviteiten 21 173 84 81 109 154

totaal 337 583 712 611 607 656

kinderen (6-11j) tieners (12-15j) jongeren (+15j)

sportactiviteiten

kamp

uitstappen

permanent weekaanbod

Aanbod (zie ook opmerking pagina 51)

2009 2010 2009 2010 2009 2010

100%

90%

80%

70%

60%

50%

40%

30%

20%

10%

0%

100%

90%

80%

70%

60%

50%

40%

30%

20%

10%

0%

100%

90%

80%

70%

60%

50%

40%

30%

20%

10%

0%

2009 2010 2009 2010 2009 2010

1800

1600

1400

1200

1000

800

600

400

200

0

500

400

300

200

100

0

10.000

8000

6000

4000

2000

0

Page 32: Kras Jeugdwerk vzw jaarverslag 2010

32

Kras Linkeroever

Vindplaatsgericht werken

Playmobiel

Aan de hand van de Playmobiel probeerden we meer bekendheid en zichtbaarheid te verwerven en de doelgroep nog meer te bereiken op de pleintjes van Linkeroever. Dit miste zijn effect niet, waardoor we nu willen deelnemen aan een fotoproject waarmee we een bakfiets kunnen winnen.

Met deze actie proberen we het vindplaatsgericht moment uit te breiden en nog meer in het oog te laten springen in de buurt. Het is de bedoeling om deze bakfiets volledig te Kras-pimpen. De Beursvloer en Antwerp Youth Capital geven ons de kans om

onze schamele, maar toch opvallende Playmobiel nog verder uit te bouwen tot een echte sjieke en uitgebreide Playmobiel.

We hebben een deal afgesloten met Plastiek De Wouwe, een zaak in verbouwingsmateriaal. Jaarlijks zijn er overschotten die normaal aan een opkoper verkocht worden. Dit jaar mogen we in december een het restmateriaal ophalen dat we kunnen gebruiken om een giga-Kras-Mobiel te maken.

Page 33: Kras Jeugdwerk vzw jaarverslag 2010

33

Kras Linkeroever werkte in 2010 met haar tienermeisjes aan een fotoproject, samen met professionele fotografe Lien Geleyn. De meisjes leerden de principes van de fotografie als visuele kunstvorm. Ze experimenteerden voor en achter de lens en bezochten fototentoonstellingen (bijvoorbeeld tijdens een weekend in Amsterdam!).

Ze stelden al enkele portretten tentoon in hun aantrekkelijke kraampje tijdens Wintervuur 2010 waar ze hotdogs, thee, chocomelk en cake verkochten.

De ene keer namen de meiden foto’s door een bolle fish eye lens, de andere keer rond het thema chocomelk! Ook de

Fotoproject tienermeisjes

landschapfoto’s van Linkeroever getrokken op het dak van de chicagoblok gaven adembenemende resultaten.

Als kers op de taart werden enkele foto’s op grote prints afgedrukt en opgenomen in het sociaal-artistiek project ‘Kunstenroute’ Linkeroever in 2011. Kunstenroute is een wandelroute in de wijk Europark gedurende enkele maanden waar kunst van zowel amateurs als professionals te zien is. De tienermeisjes kregen een plek in de gaanderij van de Chicagoblok. Tijdens de feestelijke opening maakten ze ook kleine prints en badges om te verkopen aan enthousiastelingen als souvenir.

Page 34: Kras Jeugdwerk vzw jaarverslag 2010

34

Kras Merksem

in een notendop

Kras Merksem organiseert een kwalitatief, emancipatorisch en laagdrempelig vrijetijdsaanbod voor kinderen, tieners en jongeren met bijzondere aandacht voor de minder en minst kansrijken in de wijk Dokske. Een extra accent ligt op participatief en expressief werken bij tieners en jongeren. Bij kinderen en tienermeisjes speelt vooral dans, zang en cultuur een prominente rol. In het aanbod voor tienerjongens wordt er gewerkt rond studie- en beroepskeuze en vormen van hedendaagse cultuur (NextGen Jeugdwerk). Bij jongeren wordt vooral ingezet op cultuur, engagement en creativiteit. Zij kunnen permanent gebruik maken van een opnamestudio die door vrijwilligers wordt begeleid. Er wordt een permanent weekaanbod en een vakantieaanbod gerealiseerd, naast projectwerk en occasionele activiteiten. Het vrijetijdsaanbod heeft plaats gedurende 45 weken per jaar.

Het team bestaat uit 6 personeelsleden (5.5 VTE), 7 vrijwilligers en 5 stagiairs.

Waar werkt Kras Merksem?

Borrewaterstraat 125A jongeren activiteitenlocatieVrijhandelstraat 34 kinder- en tiener activiteitenlocatieOntmoetingscentrum ‘t Dok, Emiel Lemineurstraat

activiteitenaanbod

Speelplein Borrewaterstraat vindplaatsgericht werkenKielparkt Spel en sportief aanbod outdoor, vindplaatsgericht aanbod,

zomeraanbod

Bereik statistische sectoren:

Oud Merksemn Merksem Dokkenn Merksem Centrum, Laatlos, Eigen Heerd, Duivelshoek

Kras Merksem heeft een eigen website: www.krasjeugdwerk.be/merksem

Page 35: Kras Jeugdwerk vzw jaarverslag 2010

35

Kinderen 48%

Kinderen 36%

Activiteitsuren, aantal deelnemers en deelnames

2009 2010 2009 2010 2009 2010kinderen 347 224 56 66 1683 1616tieners 426 377 77 108 846 1424jongeren 413 225 81 144 2308 2219totaal 1186 826 214 318 4837 5259

activiteitsuren aantal deelnemers* aantal deelnames**

* uniek geregistreerd ** gekend en ongekend

jongeren

tieners

kinderen

aantal uren contacttijd kinderen tieners jongeren

2009 2010 2009 2010 2009 2010permanent weekaanbod 102 134 183 258 308 156uitstappen 173 16 224 33 55 3kampen 60 58 0 50 0 22sportactiviteiten 12 16 19 36 50 44

totaal 347 224 426 377 413 225

kinderen (6-11j) tieners (12-15j) jongeren (+15j)

sportactiviteiten

kamp

uitstappen

permanent weekaanbod

Aanbod (zie ook opmerking pagina 51)

2009 2010 2009 2010 2009 2010

100%

90%

80%

70%

60%

50%

40%

30%

20%

10%

0%

100%

90%

80%

70%

60%

50%

40%

30%

20%

10%

0%

100%

90%

80%

70%

60%

50%

40%

30%

20%

10%

0%

2009 2010 2009 2010 2009 2010

1200

1000

800

600

400

200

0

300

250

200

150

100

50

0

5000

4000

3000

2000

1000

0

Page 36: Kras Jeugdwerk vzw jaarverslag 2010

36

Kras Merksem

• Het bezoek aan Coca Cola werd opgesplitst in een informatief deel rond de geschiedenis, logistiek en milieu. Het tweede deel was een rondleiding in de productieafdeling en stockage.

• In het Radisson Hotel en Hilton Hotel kregen we een rondleiding van de inkom tot de allerduurste suite. Zo kregen de tieners/jongeren een duidelijk zicht op welke diploma’s er nodig zijn voor welke job. Ook de verscheidenheid aan jobs binnen deze sector werd duidelijk voorgesteld.

• Dat geldde ook voor het bezoek aan de luchthaven van Zaventem.

• Om een duidelijker beeld te krijgen van de haven van Antwerpen organiseerden we een begeleide rondvaart met de Flandria.

Op alle locaties kreeg onze doelgroep een uitgebreide rondleiding en een overzicht van de verschillende vormen van tewerkstelling binnen de setting.

Het beroepenproject werd als zeer succesvol geëvalueerd en zal in 2011 worden verder gezet en wellicht uitgebreid naar andere steunpunten.

Het beroepenproject

Kennis maken met beroepen

Kras Merksem merkte op dat tieners en jongeren vaak niet stilstonden bij hun studiekeuze en dat dit ook van invloed was op hun verdere carrière. De motivatie een bepaalde studiekeuze is dikwijls irrelevant t.a.v. een studiekeuze die aansluit bij een bepaald beeld van een beroep.

Daarom bedachten we samen met de tieners en jongeren het beroepenproject. De oudste leden van de tienerwerking en de jongste leden van de jongerenwerking bezochten intensief tal van bedrijven en instanties in Vlaanderen.

• We mochten achter de schermen kijken bij VRT (zowel radio als televisie, we zagen ook hoe men studio’s opbouwt).

Page 37: Kras Jeugdwerk vzw jaarverslag 2010

37

Eerst was er de reus…

Het drakenproject was de opvolger van het “kunstproject van 2009” waarbij onze kinderen een gigantische reus in papier-maché maakten voor de jaarlijkse Reuzenstoet van Merksem. De doelstelling van dit project was vooral om het creatieve te stimuleren en niet zozeer om motorische vaardigheden te ontwikkelen.

En dan het monster…

Voor 2010 zocht Kras Merksem inspiratie bij het belangrijkste evenement uit China, m.n. het Chinese Nieuwjaar ofwel Lentefeest. De kinderen ontwierpen een reuzendraak die gedragen kon worden door enkele kinderen. Het project begon

Het drakenproject

met een inspraakmoment waarbij de kinderen ideeën konden geven hoe zij dit zagen. Nadien zetten we enkele activiteiten op die betrekking hadden op draken en de cultuur van China. Toen er een duidelijk beeld was van wat we zouden maken en hoe we dat zouden aanpakken, werkten de kinderen wekenlang met veel plezier om de draak “klaar te stomen”.

De draak danst in de straten van Merksem

Helemaal op het laatste vonden we nog allemaal samen een drakendansje uit. De kostuums werden gerecupereerd van het Murgaproject van enkele jaren geleden. Een heuse Chinese optocht van onze kinderen was het startschot van de festiviteiten in het OC Het Dokske.

Page 38: Kras Jeugdwerk vzw jaarverslag 2010

38

Kras Noord

in een notendop

Kras Noord organiseert een kwalitatief, emancipatorisch en toegankelijk vrijetijdsaanbod voor kinderen, tieners en jongeren met aandacht voor de minder en minst kansrijken. Het accent ligt op het laagdrempelig karakter van de werking onder meer door het werken met grote gemengde (gender en etnisch-culturele) groepen. Er wordt een permanent week- en een uitgebreid vakantieaanbod gerealiseerd. Er is een interessegericht aanbod met een uitgebreide circuswerking en een danswerking. Kras Noord besteed veel aandacht aan netwerking en is hierbij trekker van het samenwerkingsverband ‘De Noordpoel’ die gezamenlijke activiteiten en evenementen organiseert voor kinderen en jongeren in Antwerpen - Noord. Het aanbod heeft plaats gedurende 45 weken per jaar.

Het team bestaat uit 8 personeelsleden (7,45 VTE),15 vrijwilligers en 7 stagiaires.

Waar werkt Kras Noord?

Everaertsstraat 97-99, 2060 Antwerpen lokaal kinderaanbodLange Lobroekstraat 34, 2060 Antwerpen lokaal tieners- en jongerenaanbodJoossensgang 14, 2060 Antwerpen circus oefenruimteSportloods Perrier, Visestraat, 2060 Antwerpen sportinstuifaanbod tieners en jongerenPark Spoor Noord spel- en sportactiviteiten met alle doelgroepen

Bereik statistische sectoren:

St. Amandus, Stuyvenberg West, St. Jansplein – Trapstraat, Stuyvenbergplein, Potgieterstraat, Stuyvenberg Ziekenhuis, Schijnpoort, Slachthuiswijk

Page 39: Kras Jeugdwerk vzw jaarverslag 2010

39

Kinderen 48%

Kinderen 36%

Activiteitsuren, aantal deelnemers en deelnames

2009 2010 2009 2010 2009 2010kinderen 518 364,5 302 328 7439 6271tieners 440 400 175 230 2670 3768jongeren 350 383 183 308 3323 3707totaal 1308 1147,5 660 866 13432 13746

activiteitsuren aantal deelnemers* aantal deelnames**

* uniek geregistreerd ** gekend en ongekend

jongeren

tieners

kinderen

aantal uren contacttijd kinderen tieners jongeren

2009 2010 2009 2010 2009 2010permanent weekaanbod 386 279,5 188 251 204 282uitstappen 47 32,5 132 47 66 35kampen 85 44 33 0 0 0sportactiviteiten 0 8,5 87 102,5 80 66

totaal 518 364,5 440 400,5 350 383

kinderen (6-11j) tieners (11-15j) jongeren (+16j)

sportactiviteiten

kamp

uitstappen

permanent weekaanbod

Aanbod (zie ook opmerking pagina 51)

2009 2010 2009 2010 2009 2010

100%

90%

80%

70%

60%

50%

40%

30%

20%

10%

0%

100%

90%

80%

70%

60%

50%

40%

30%

20%

10%

0%

100%

90%

80%

70%

60%

50%

40%

30%

20%

10%

0%

2009 2010 2009 2010 2009 2010

1200

1000

800

600

400

200

0

800

700

600

500

400

300

200

100

0

14.000

12.000

10.000

8000

6000

4000

2000

0

Page 40: Kras Jeugdwerk vzw jaarverslag 2010

40

Kras Noord

activiteit in ’t park. Elke werking brengt één activiteit (knutselen, spel, sport…) en elke week is er één grotere centrale activiteit zoals een kinderdisco, speleobox of een panafield. Door de inspanningen te bundelen bieden we de kinderen iets extra. Extra groot, extra uitgewerkt of extra plezant.

Met de spektakeldagen maken we ’t park een beetje meer van de kinderen uit de buurt, leren de kinderen de werkingen (beter) kennen, komen ze misschien ook tijdens het schooljaar naar de één van de werkingen en leren ook organisaties elkaar beter kennen. Die samenwerking leidde al tot het oprichten van ‘De Noordpoel’, een vast samenwerkingsverband van iedereen die iets mee wil organiseren voor kinderen en jongeren in Antwerpen Noord.

Samenwerken werkt!

Dat bewezen de spektakeldagen in Park Spoor Noord in 2010 voor de tweede keer. Met de komst van het park veranderde er in 2009 heel wat voor de kinderen in de buurt, er kwam plots een hele lap speelruimte bij. ’t Was wel duidelijk dat niet alle kinderen even snel van het park hun plekje maakten. De jeugdwerkingen van Antwerpen Noord deden elk op zich hun deel om dat te verhelpen. Omdat 1 plus 1 veel meer is dan 2, nam Kras Noord het initiatief om de krachten te bundelen en ontstonden de spektakeldagen. In 2009 namen we een eerste goede start, maar vooral de zomer van 2010 bewees dat het concept ijzersterk en reteplezant is.

’t Is eenvoudig: tijdens de zomervakantie organiseren 6 jeugdwerkingen uit de omgeving van het park samen met stedelijke diensten elke donderdagmiddag een gezamenlijke

De Spektakeldagen

Page 41: Kras Jeugdwerk vzw jaarverslag 2010

41

In 2010 boorden we een nieuwe circusbron aan. In ’t verleden hadden we het moeilijk om tieners en jongeren enthousiast te krijgen voor de circuswerking van Kras Noord en Ell Circo d’ Ell Fuego. Het succes dat we met de kinderen behaalden konden we niet vertalen naar hen. In 2010 kwam daar verandering in. De trigger hiervoor bleek het ‘acro-circus’ te zijn waarin de trampoline en de bascule centraal staan. Deze erg fysieke circusvorm sprak een aantal tieners, voornamelijk van Oost - Europese afkomst, erg aan en stilaan vonden ze hun weg naar de Kras circusmomenten in de hangar van Ell Circo d’ Ell Fuego. Eerst wat afwachtend, maar stilaan met steeds meer goesting en uiteindelijk passie stortten ze zich op de verschillende disciplines. Al snel bleek ook dat er wel wat talent in de groep zat.

De groep groeide uit tot een vaste ‘crew’ van zo’n 15 tieners en jongeren en we beperkten ook de trainingen niet meer tot 1 moment maar ze kwamen al snel drie tot vier keer per week

De massen

langs. Dat vroeg heel wat aanpassing van hen (discipline, orde, samenwerken…) maar ook voor de andere bezoekers van de circuswerking waar vanuit heel de stad kinderen en jongeren over de vloer komen. Het heeft even geduurd voor de groep evolueerde van de buitenbeentjesgroep naar een integraal deel van de werking.

De groep, die we graag ‘de massen’ noemen, is stilaan stevig genoeg om ons te doen dromen van projecten en producten. Er zitten kiemen van een subcultuur in die erg veel gelijkenissen heeft met de breakdance - subcultuur en vergelijkbare buitenlandse voorbeelden (uit bv Columbia en Cambodja) tonen ons dat je met zo’n groep erg ver kan geraken. Hopelijk worden in 2011 en later deze dromen stilaan realiteit.

Page 42: Kras Jeugdwerk vzw jaarverslag 2010

42

Kras Zuid

in een notendop

Kras Zuid organiseert een kwalitatief, emancipatorisch en toegankelijk vrijetijdsaanbod voor kinderen, tieners en jongeren in de wijk Brederode met bijzondere aandacht voor de minder en minst kansrijken. In Kras Zuid wordt een permanent weekaanbod en een vakantieaanbod gerealiseerd, naast projectwerk en occasionele activiteiten. Het vrijetijdsaanbod heeft plaats gedurende 45 weken per jaar. Met dit aanbod bereikt Kras Zuid kinderen (6 tot 11 jaar), tieners (12 tot 15 jaar) en jongeren (vanaf 16 jaar).

Het team bestaat uit 7 personeelsleden (5,75 VTE), 2 vrijwilligers en 3 stagiaires.

Waar werkt Kras Zuid?

Coebergerstraat 35, 2018 Antwerpen activiteitenlokaal voor kinderen, tieners en jongerenIndoor sportinfrastructuur Ufsia en Sportzaal Ieperstraat + Sporthaal Kiel

open sportinstuifaanbod voor jongeren

Vlaamse Kaai + Hof van Leysen “Turks Park”: spel en sportactiviteiten vooral voor kinderen

Bereik statistische sectoren:

Lamornierestraat, Waalse en Vlaamse Kaai, Museumwijk, Gerechtshof, Oude Schippersdokken, St. Laurentius, Fransenplaats, Harmonie, Karel Oomstraat, Bell, Lange Elzenstraat, Troonplaats

Page 43: Kras Jeugdwerk vzw jaarverslag 2010

43

Kinderen 48%

Kinderen 36%

Activiteitsuren, aantal deelnemers en deelnames

2009 2010 2009 2010 2009 2010kinderen 370 384 154 166 2568 2076tieners 340 447 83 143 1743 1675jongeren 536 823 128 228 3478 3093totaal 1246 1654 365 537 7789 6844

activiteitsuren aantal deelnemers* aantal deelnames**

* uniek geregistreerd ** gekend en ongekend

jongeren

tieners

kinderen

aantal uren contacttijd kinderen tieners jongeren

2009 2010 2009 2010 2009 2010permanent weekaanbod 229 225 165 297 361 402uitstappen 111 108 95 18 77 324kampen 30 33 55 66 30 0sportactiviteiten 0 18 25 66 68 97

totaal 370 384 340 447 536 823

kinderen (6-10) tieners (11-15j) jongeren (+15j)

sportactiviteiten

kamp

uitstappen

permanent weekaanbod

Aanbod (zie ook opmerking pagina 51)

2009 2010 2009 2010 2009 2010

100%

90%

80%

70%

60%

50%

40%

30%

20%

10%

0%

100%

90%

80%

70%

60%

50%

40%

30%

20%

10%

0%

100%

90%

80%

70%

60%

50%

40%

30%

20%

10%

0%

2009 2010 2009 2010 2009 2010

1600

1400

1200

1000

800

600

400

200

0

500

400

300

200

100

0

8000

7000

6000

5000

4000

3000

2000

1000

0

Page 44: Kras Jeugdwerk vzw jaarverslag 2010

44

Kras Zuid

Werken aan de infrastructuur

Samen met de jongeren en de jeugdwerkers van Kras Zuid is er in de zomer 2010 hard gewerkt aan de infrastructuur van ons fietsatelier. Het atelier had een nieuw likje verf nodig, een nieuwe vloer, fietshaken... Resultaat was een mooi, fris en hergestructureerd atelier waar het aangenamer werken is.

Van meet af aan een succes

Wekelijks op woensdagnamiddag komen er een 4-5 tal tieners naar het atelier om fietsen te repareren. Elk van hen krijgt een fiets toegewezen en werkt er gedurende een paar weken aan onder professionele begeleiding van onze partner LeerWerkPlaats Garage. In 2010 hebben we zo 38 fietsen weer hemelaal rijklaar gemaakt en hebben 42 tieners deelgenomen aan het fietsatelier. De sessies worden wekelijks geëvalueerd: zowel de inzet en het gedrag van de tieners, hun technische vooruitgang en de inzet van de begeleiding (LWP en Kras Zuid) worden onder de loep genomen, en er wordt gesleuteld aan de aanpak, indien nodig.

Fietsuitstappen en fietsmeerdaagse

Toen de eerste 15 fietsen rijklaar waren, zijn we met de eerste ‘lichting’ op fietstocht gegaan. Enerzijds was het een beloning voor hun inzet, anderzijds een goede opportuniteit om onze tieners verkeersregels en hoffelijkheid in het verkeer aan te leren. Door veel te fietsen konden we de tieners goed voorbereiden op ons eerste fietsmeerdaagse (bij Hemelvaart). Die meerdaagse was een mooie beloning voor de tieners, na maandenlang sleutelen en wekenlang oefenen op de verkeersregels en het gedrag van een groep in het verkeer. De begeleiding was onder de indruk van de welgeoliede machine die over de Kempense fietspaden reed en van de tieners die elkaar hielpen met het repareren van elkaars fiets als dat nodig was. De wekelijkse sessies met onze partner LWP-garage waren dus erg doeltreffend. Bovendien konden we activiteitenaanbod van de tieners enorm uitbreiden door een aantal grotere fietstochten te plannen. Het was een toffe ervaring voor de tieners om hun project vermeld te zien in de Nieuwe Antwerpenaar en op Ketnet (Karrewiet)! We kregen ook veel positieve reacties van buurtbewoners en een bezoek van het Sint-Jozefinstituut (Merksem) met een groep gehandicapten die ons project heel interessant vonden.

Het fietsatelier

Page 45: Kras Jeugdwerk vzw jaarverslag 2010

45

In samenwerking met Buurtregie, het dienstencentrum, Manus en Opsinjoren heeft Kras Zuid het Vinkenpark, mee helpen opkalefateren. Zowel de kinderen als de tieners droegen hun steentje bij om het parkje weer aantrekkelijk te maken voor de buurtbewoners en bezoekers.

De tieners hebben tijdens een woensdagactiviteit de met-graffiti-bekladde-muren van het park beschilderd. Ze werden beloond met een festijn van appeltaart en ijs in het dienstencentrum en kregen via deze street pic-actie van Opsinjoren ook een beloning waarmee ze zelf activiteiten konden organiseren.

De kinderen hebben tijdens hun wekelijkse tekenateliers hun creativiteit kunnen botvieren op 10 grote panelen die uiteindelijk op de beschilderde muren gehangen werden. De tekenateliers, waarin de kinderen verschillende kunsttechnieken krijgen aangereikt en – geleerd, hebben zeker hun vruchten afgeworpen.

De officiële opening van het hernieuwde Vinkenpark was een mooie pluim op de hoed voor onze kinderen en tieners. De

Het Vinkenpark opgekuist

GVA publiceerde het gebeuren in de krant en daarmee stond onze doelgroep in een welverdiende ‘spotlight’.

Page 46: Kras Jeugdwerk vzw jaarverslag 2010

46

Kras Sport

in een notendop

Kras Sport is het enige thematische Kras-steunpunt en het richt zich dan ook niet tot een bepaalde wijk of buurt. Kras Sport voert de convenant uit die Kras vzw jaarlijks afsluit met vzw Antwerpen Sportstad in het kader van het Aanvullend jeugd sportaanbod (Actie SPO . 050 ). Kras Sport voert deze convenant uit volgens de inzichten van het eigen sportbeleidsplan met aandacht voor sportprojecten en sportinitiatie, sportinstuifwerking en competitiesportwerking zaalvoetbal. Daarnaast is Kras Sport medetrekker van het jaarlijkse ’t Stad Sport – evenement en zet Kras Sport sterk in op de opleiding van jonge vrijwilligers, het aanscherpen van de ouderparticipatie en de verhoging van de diversiteit in de bereikte deelnemersgroepen. In 2010 werd heel sterk ingezet op het zaalvoetbalprogramma voor meisjes vanaf 12 jaar. Naast de kwalitatieve jeugdopleiding zaalvoetbal werd meer geïnvesteerd in de organisatie en ondersteuning van recreatieve tornooien op buurtpleintjes.

Kras Sport ondertekende de Panathlon Verklaring over ethiek in de jeugdsport.

Kras Sport werkt met 6 professionele medewerkers (5,3 VTE), 8 permanente vrijwilligers-monitoren en tientallen occasionele vrijwilligers bij evenementen en tornooien. Het team biedt ook stagemogelijkheden aan en werkt samen met De Elegast voor projecten gemeenschapsdienst.

Page 47: Kras Jeugdwerk vzw jaarverslag 2010

47

Kinderen 36%

Activiteitsuren, aantal deelnemers en deelnames

2009 2010 2008-2009 2009-2010 2008-2009 2009-2010meisjes +12 146 298 117 40 7120 4864kinderen (jongens) 390 802 186 207 5167 7225tieners (jongens) 598 1040 345 323 5696 6844jongeren (jongens) 406 610 165 117 3317 8483Totaal 1540 2750 813 687 21.300 27.416

activiteitsuren aantal deelnemers* aantal deelnames**

* uniek geregistreerd ** gekend en ongekend

aantal uren contacttijd kinderen tieners jongeren

2009 2010 2009 2010 2009 2010permanent weekaanbod 2613 3889 1827 2444,5 1964 2672uitstappen 1112 514,5 1072,5 289,5 719,5 452kampen 668 535 561 744 201 226sportactiviteiten 184 437,5 336 465,5 409,5 500

totaal 4577 5376 3796,5 3943,5 3294 3850

kinderen (6-11j) tieners (12-15j) jongeren (+16j)

sportactiviteiten

kamp

uitstappen

permanent weekaanbod

Aanbod (zie ook opmerking pagina 51)

jongeren

tieners

kinderen

meisjes +12

2009 2010 2009 2010 2009 2010

100%

90%

80%

70%

60%

50%

40%

30%

20%

10%

0%

100%

90%

80%

70%

60%

50%

40%

30%

20%

10%

0%

100%

90%

80%

70%

60%

50%

40%

30%

20%

10%

0%

2009 2010 2009 2010 2009 2010

2500

2000

1500

1000

500

0

800

700

600

500

400

300

200

100

0

25.000

20.000

15.000

10.000

5000

0

Page 48: Kras Jeugdwerk vzw jaarverslag 2010

48

Kras Sport

Positief waren zeker ook de internationale engagementen tussen de verschillende ploegen. De Amsterdamse club was bijvoorbeeld geïnteresseerd in de aanpak van Kras sport op het vlak van de zaalvoetbalopleiding en rekrutering van maatschappelijk kwetsbare kinderen en jongeren. In het seizoen 2010-2011 wordt dit verder geconcretiseerd.

Zaterdag 29 mei was een voltreffer dankzij het uitstekende weer. Er werden maar liefst 360 kinderen geregistreerd die niet aan het tornooi deelnemen. Het geheel had de sfeer van een groot buurtfeest met veel deelnemers, toeschouwers, drank, muziek, frietjes… De buurt was op de hoogte gebracht van het evenement via folders die we deur aan deur busten.

Om dit alles mogelijk te maken, kregen we de medewerking van:

- 15 vrijwilligers van Price Waterhouse Coopers

- 12 vrijwilligers van Kras sport

- 7 sportmonitoren

- 15 Kras-medewerkers

Het internationaal zaalvoetbaltornooi voor jeugd vond plaats op 29 en 30 mei 2010. Naast het zaalvoetbaltornooi was er op het veld ook een duiveltjestornooi, een meisjestornooi en een tornooi voor kinder- en tienerwerkingen uit verschillende wijken.

Parallel met de tornooien organiseerden we ook jeugdwerkactiviteiten voor de niet voetbalende jeugd: springkasteel, rodeo, op doel schieten, trampoline, sumoworstelen, schminkstand, vrij podium, dans, kickbox, panna voetbal en optredens door de meisjes van Kras Noord. Met deze jeugdwerkactiviteiten wilden we de kinderen en jongeren uit de buurt betrekken.

Kortom, wat begonnen was als een jeugdtornooi een paar jaar geleden, was in 2010 uitgegroeid tot een heus evenement waar elk kind, tiener of jongere gedurende het ganse weekend zich kon uitleven en dit zowel op sportief als creatief vlak.

Aan het tornooi namen in totaal 585 spelers van verschillende leeftijden deel. Het mixen van teams uit aandachtswijken en “reguliere” teams uit binnen- en buitenland was ook in 2010 een groot succes.

Van jeugdtornooi tot buurtevenement

Page 49: Kras Jeugdwerk vzw jaarverslag 2010

49

Het Kras aanbod meisjeszaalvoetbal was en is uniek in Antwerpen. Als enige werking slagen we erin om deze doelgroep te bereiken en door te groeien van een initiatieaanbod tot 2 ploegen in competitieverband.

In het seizoen 2009-2010 groeide het aanbod meisjeszaalvoetbal van een wekelijkse training naar vier trainingen per de week en twee ploegen in de Hamse Liga.

In samenwerking met de Vlaamse zaalvoetbalbond slaagden we erin om een Antwerpse damescompetitie op te starten. In deze competitie zijn we eveneens met twee groepen vertegenwoordigd.

De meisjestrainingen in Hoboken werden vanaf november 2010 voorbehouden voor +18 meisjes. Deze verandering drong zich op omdat de mentaliteitsverschil tussen tienermeisjes en oudere meisjes te groot werd, waardoor het moeilijk was om optimaal te werken.

Zaalvoetbal meisjes

Page 50: Kras Jeugdwerk vzw jaarverslag 2010

50

Page 51: Kras Jeugdwerk vzw jaarverslag 2010

51

Projectondersteuners

DISTRICT MERKSEMDISTRICT DEURNE

DISTRICT BERCHEM DISTRICT HOBOKEN DISTRICT ANTWERPEN

DISTRICT BORGERHOUT

Opmerking bij aanbod:

Het is voorlopig onmogelijk om de tijdsduur van een activiteit te registreren. Deze cijfers zijn geen exacte weergave van de werkelijkheid, eerder een doordachte interpretatie van de gegevens die we afgelopen jaren verzamelden. Het aantal activiteitsmomenten werd exact genoteerd, de duur van de activiteiten werd afgeleid uit het weekschema van de werking. Deze werkwijze maakt dat deze gegevens moeilijk vergelijkbaar zijn over de rapportagejaren heen.

Page 52: Kras Jeugdwerk vzw jaarverslag 2010

Kras Jeugdwerk Borgerhoutsestraat 32,

2018 Antwerpen 03/270 39 10

www.krasjeugdwerk.be [email protected]

Verantwoordelijk Uitgever: Jan Deduytsche, Borgerhoutsestraat 32, 2018 Antwerpen