Kick Off - Leeuwenborgh januari 2012

16
Blad over studie, opleiding en beroep editie Maastricht / Heuvelland jan 2012 www.leeuwenborgh.nl Bezoek de open dagen: 21 januari 2012 CIOS Venlo 28 januari 2012 Maastricht 4 februari 2012 Sittard + CIOS Sittard 11 februari 2012 Maastricht Aachen Airport www.leeuwenborgh.nl Benny’s Carrièreswitch: van vormgeving naar de zorg Suzanne: via Pinkpop in de beveiliging Economie studenten: consumenten verleiden Koen, van vmbo straks naar hbo: doorzetten Sport en dans: diploma als back-up Ellen: Goed voor de dag komen

description

Kick Off is het informatiemagazine over studie, opleiding en beroep van Leeuwenborgh Opleidingen. Het magazine belicht het actuele opleidingsaanbod. De redactie richt zich vooral op ervaringen van huidige studenten van de verschillende opleidingen. Met name deze ervaringen spreken de doelgroep aan en ondersteunen hen bij het maken van een studie- en beroepskeuze.

Transcript of Kick Off - Leeuwenborgh januari 2012

Page 1: Kick Off - Leeuwenborgh januari 2012

Blad over studie, opleiding en beroep

editie Maastricht / Heuvelland jan 2012www.leeuwenborgh.nl

Bezoek de open dagen:21 januari 2012CIOS Venlo28 januari 2012Maastricht4 februari 2012Sittard + CIOS Sittard11 februari 2012Maastricht Aachen Airportwww.leeuwenborgh.nl

Benny’s

Carrièreswitch:van vormgeving

naar de zorg

Suzanne:

via Pinkpop in de beveiliging

Economie studenten:

consumenten verleidenKoen, van vmbo straks naar hbo: doorzetten

Sport en dans: diploma als back-upEllen: Goed voor de dag komen

LEEUW KICK-OFF KRANT jan2012 MH.indd 1 12-01-12 10:48

Page 2: Kick Off - Leeuwenborgh januari 2012

Thinking and Doing

Leren &werken bij Stork, gewoon doen!Stork is een echt leerbedrijf, erop gericht om jongeren metgevoel voor techniek verder op te leiden en te begeleiden bijhet werken in de praktijk. We hebben daarvoor twee leren-en-werken trajecten inclusief goede coaching en begeleiding:

• het BBL (= beroepsbegeleidende leerweg);• het BOL (= beroepsopleidende leerweg).

ceerde coaches, praktijkopleiders enwerkplekbegeleiders tot je beschikking. Samen met jou doenze er alles aan om jouw traject succesvol af te sluiten.

Jouw perfecte startTijdens je opleiding werk of loop je stage bij Stork, maar daarna ishet wat ons betreft niet over. We bieden je alle mogelijkheden omverder te leren, een perfecte start dus om door te groeien als vakmanof vakvrouw in het boeiende en afwisselende vakgebiedvan onderhoudstechnicus.

Meer informatie?

www.werkenbijstork.nl

“Werken en leren in de techniekdat kan ik ideaal combinerenbij Stork Technical Services”

“Ik hield niet van school. Maar sindsik werkervaring opdoe, wordt lerenineens een stuk leuker.”

“Wat ik op school leer, kan ikbij Storkmeteen in de praktijkbrengen. Mooi toch?”

Mail dan naar [email protected] bel 06 - 109 238 71.

IN SAMEN-WERKING MET

IN SAWERKMET MET

Topopleidingen met baanzekerheid voor vmbo’ers en havisten:■ leidt op tot operator A,B of C (MBO OperatorClass Limburg)■ leidt op tot laborant niveau 3 of 4 (MBO Laboratoriumtechniek)■ leidt op tot maintenance technician niveau 3 of 4 (MBO MaintenanceClass Limburg)■ biedt baanzekerheid bij bedrijven in de buurt■ opleidingslocaties in geheel Limburg■ vereist: vakkenpakket met wiskunde en natuurkunde/scheikunde Aanmelden voor een informatiegesprek over de Topopleidingen viawww.procestechnieklimburg.nl of bel (045) 560 90 76 of mail [email protected]

GRIJP JE KANS WORD OPERATOR, LABORANT OF MAINTENANCE TECHNICIAN !

EEN INITIATIEF

VAN

EETIATIEINIT

VA

PROCESTECHNIEK LIMBURG EEN WERELDBAAN, ALTIJD DICHTBIJ

AN

ENEFAN

kickoffMBO240x167.indd 1 12-01-2012 12:56:25

Page 3: Kick Off - Leeuwenborgh januari 2012

Als je zo’n beslissing neemt, betekent dat op allerlei vlakken een stap terug doen. Toen Benny zijn baan als multime-diavormgever opgaf en weer ging leren, realiseerde hij zich dat zijn tijdsindeling anders zou worden en dat hij financieel een stap terug moest doen. “Maar ik vond mijn werk niet meer leuk. Toen ik voor multimediavormgeving koos, was dat strategisch. Dat was het vak- gebied van de toekomst. Maar mijn aandeel is niet zo waardevol als toen gedacht. Werken moet ook leuk zijn. Ik miste het persoonlijke contact dat ik nu wel heb.”

BBL-opleiding in het ziekenhuis

Benny zit in de BBL-klas die Leeuwenborgh verzorgt voor het academisch ziekenhuis Maastricht. Een schooljaar lang wordt hij qua theorie en basispraktijk klaar-gestoomd voor het werk als verpleegkundige; vanaf september vervolgt hij zijn opleiding door vooral te werken in het azM en regelmatig naar school te gaan voor de nodige theoretische ondersteuning.

Benny Porschke maakt opmerkelijke

carrièreswitch

Je mag de carrièreswitch van Benny Porschke gerust opmerke-lijk noemen. Na enkele jaren gewerkt te hebben als multimedia-vormgever, volgt Benny nu een opleiding tot verpleegkundige. “Dit is echt leuk: met mensen bezig zijn, ze helpen en voor ze klaar staan.”

“Opnieuw leren valt me niet zwaar. Het is wel heel anders. Je bent zelf verantwoordelijk voor je leerpro-ces, dat bevalt me wel. We moeten veel opdrachten maken en aan de hand daarvan leer je. Dat werkt beter dan het leren van vroeger. Ik moet er wel veel tijd in steken, waardoor mijn sociale leven wat rustiger verloopt, maar het is allemaal voor een groter doel.” Want ondanks dat hij pas een paar maanden met de studie bezig is, weet Benny dat de zorg de sector is waarin hij thuishoort. “Als bijbaan werk ik in een verzorgingshuis. Dat is hartstikke leuk. Ik ben er met mensen bezig die dankbaar zijn, niet alleen met apparaten, e-mail en de telefoon. De dankbaarheid is voor mij meer waard dan het loonstrookje dat ik elke maand kreeg.”

Benny Porschke laat zien dat je best van de ene naar de andere sector kunt overstappen als je werk je niet meer bevalt. Hij heeft het nu naar zijn zin in de zorg.

ZorgTopper:live in actie

2 kick off / jan ’12

van vormgeving naar zorg

“Dankbaarheid

van patiënten

meer waard

dan mijn oude

loonstrookje”

CALIBRIS PRESENTEERT DE

Hoe een leerling- verpleegkundigeeen échteZorgTopper wordt

“ “

CALIBRIS PRESENTEERT DE ZORGTOPPER-WEDSTRIJD VOOR 3E EN 4E JAARS VERPLEEGKUNDIGEN (NIV. 4) BEN JIJ EEN STER IN JE VAK? EN HEB JIJ ZIN IN EEN LEUKE EN LEERZAME ERVARING?SPEEL DAN EEN ROL IN DEZE WEDSTRIJD! MEER INFORMATIE OP WWW.ZORGTOPPER.NL ZORGTOPPER.HYVES.NL YOUTUBE.COM/ZORGTOPPER WWW.FACEBOOK.COM/ZORGTOPPER

Wil je live zien wat het vak van verpleegkundige inhoudt? Dan moet je beslist zaterdag 28 januari naar de Open Dag van Leeuwenborgh in Maastricht komen. Hier vinden dan de voorrondes plaats van Zorgtopper, de landelijke beroepenwedstrijd voor de zorgsector. Hilde Schipper, derdejaars studente Verpleging, is een van de kandidaten.

“Ik vind dat spannend, het is nieuw en het lijkt me leuk zoiets mee te maken”, zegt Hilde Schipper, die Leeuwenborgh vertegenwoordigt tijdens de Zorgtopper-voorronde. “Ik wil wel eens zien hoever ik ben vergeleken met anderen. Als je een ronde verder komt, zegt dat toch wel iets over je, denk ik. En het is ook een manier om reclame te maken voor dit mooie beroep.”

Leuk vak

Hilde krijgt die dag te maken met een zogenaamde simulatiepatiënt. Iemand die de patiënt naspeelt. Aan haar de taak om een gesprek aan te knopen, te onderzoeken wat er gedaan moet worden en de ver-pleegtechnische handelingen uit te voeren. Ze denkt die dag wel zenuwachtig te zijn. “Zeker. Er is een jury die me op mijn vingers kijkt en zo’n simulatiepatiënt is toch anders dan een pop op school. Ik denk zelfs anders dan de patiënten tijdens de stage.” Hilde loopt dit jaar stage in de thuiszorg. De ene week is ze op pad met een ervaren thuisverpleegkundige, de andere week zit ze in de schoolbanken. “Het leuke aan thuiszorg vind ik dat je veel afwisseling hebt. Elke patiënt is anders. Nu ga ik nog met een van m’n twee begeleiders mee, in het laatste blok mag ik misschien wel alleen naar de patiënten gaan, dat zou fijn zijn.” Volgend jaar wil Hilde waarschijn-lijk stage lopen in het ziekenhuis. Om zich ook van dat werk een goed beeld te vormen. En wie weet, als ze zaterdag 28 januari door de voorrondes komt, staat ze straks misschien wel in de Nederlandse finale van Zorgtopper. Maar ook al haalt ze die finale niet, ze is er trots op haar beroep te mogen demon-streren. Want mensen helpen, daar hebben anderen iets aan!

Hilde Schipper doet op 28 januari mee aan de Zorgtopper. Kom je haar aanmoedigen in Maastricht?

Minou Fakhraee Tabar heeft de NUT mbo-prijs gewonnen. Duizend euro kreeg de Leeuwenborgh studente voor haar inzet om tienermeiden te waar-schuwen voor loverboys, en het feit dat ze goed werk heeft gedaan tijdens haar stage bij het Wiekerhoes in Maastricht, een opvanghuis voor vrouwen. Ondanks dat het hier af en toe heftig aan toe gaat, wist Minou de vrouwen emotio-neel en praktisch goed bij te staan, ook al woont ze pas korte tijd in Nederland en heeft ze zelf traumatische ervaringen in haar geboorteland Iran meegemaakt. Volgens de jury van de NUT mbo-prijs heeft Minou niet alleen laten zien de opleiding goed te volgen, maar heeft ze tevens goed burgerschap getoond. “Dat staat voor sociaal betrokken mensen die een positieve rol in de maatschappij spelen”, aldus Cor den Boer, voorzitter van de Maatschappij tot Nut van ‘t Algemeen, dat de prijs uitreikt.

Leeuwenborgh studente wint mbo-prijs

ZorgTopper 2012 is de beroepenwedstrijd van Calibris, het kenniscentrum voor leren in de praktijk in Zorg, Welzijn en Sport. De wedstrijd bij Leeuwenborgh is een van de vijf regionale voorronden. De winnaar gaat naar de finale die op 15, 16 en 17 maart tijdens Skills Masters in Ahoy in Rotterdam plaatsvindt.

LEEUW KICK-OFF KRANT jan2012 MH.indd 2 12-01-12 10:51

Page 4: Kick Off - Leeuwenborgh januari 2012

kick off / jan ’12 3

Olly, Yoeri en Lizanne: alle lessen zijn toegespitst op je toekomstige beroep.

Als je iets leuk vindt, zet je je er meer voor in en lukt het ook. Dat is het motto waarmee Ellen Gabriël aan de slag is gegaan met haar opleiding tot schoon-heidsspecialiste niveau 3. Na dit jaar wil ze doorstromen naar niveau 4. “Ik wil uiteindelijk mijn eigen salon openen. Dat gaat wel lukken.”

Ellen heeft een jaartje de opleiding helpende welzijn gedaan. “Omdat de klas bij schoonheidsspecialiste vol zat”, zegt ze. Sindsdien weet ze het zeker. “Schoon-heidsspecialiste past beter bij me.” Ze is altijd wel bezig geweest met make-up, hoe ze eruit ziet en al die zaken die in het vak van uiterlijke verzorging een rol spelen.

Veel theorie leren

Het gaat echter niet alleen om make-up. “Er komt ook veel theorie bij de opleiding kijken. We leren alles over de huid, over de organen, over de verschillende harsen, epileren en noem maar op. Elke woensdag en vrijdag krijgen we theorie-les.” Je moet dus veel willen leren als je aan deze opleiding begint. Niet voor niets wordt de opleiding van twee jaar uitge-breid naar drie jaar. Ellen vindt de theorie wel goed aansluiten op de praktijklessen die ze op de andere dagen krijgt. Eén dag in de week loopt ze stage in een beauty-salon annex kapsalon. “Op school krijgen we praktijksimulatie, maar wel met echte klanten, net als in de salon. Daar doe ik ook al complete behandelingen, zoals epileren, harsen. Het contact met de klanten boeit me.”

Eigen baas

Ellen wil zich nog verder verdiepen in het vak. Daarom wil ze na dit jaar de oplei-ding schoonheidsspecialiste niveau 4 volgen en de pedicure-opleiding. “Met een niveau 4 opleiding mag je bijvoorbeeld acne-behandelingen geven, spiermassages geven en je leert dan alles wat je nodig hebt om een eigen salon te openen.” Want dat wil ze in de toekomst graag. “Mijn eigen salon inrichten, een eigen klantenkring opbou-wen, gewoon eigen baas zijn.”

Sinds Yoeri Maubach, Olly Broers en Lizanne Bosch bezig zijn met hun studie Commerciële Economie bij Leeuwenborgh, bekijken ze winkels en reclamecampagnes met andere ogen. Ze snappen nu hoe je consumen-ten verleidt je producten te kopen.

Want daar gaat het bij de commer-ciële opleidingen van de sector Economie vooral om. Kansen ontdekken en die vertalen in succesvolle business. “Marketing is de kunst van het verleiden van de consument”, vat Yoeri Maubach samen. Marketing is een van de uitstroomprofielen van deze opleiding. Je kunt ook (op niveau 4) kiezen voor communicatie of evene-mentenorganisatie. Lizanne Bosch vindt dit een van de aantrekkelijke kanten van de opleiding. “Ik weet dat ik iets in de economische richting wil doen, maar wat precies, dat weet ik nog niet. Ik word breed opgeleid en kan straks nog veel kanten op.”

Concreter dan de havo

De commerciële opleiding is dus breed. Toch vinden de studenten hun studie heel concreet. Dat is een groot verschil met de middelbare school, constateert Olly Broers. Ze heeft de havo niet afgemaakt. “Hier is studeren veel leuker, omdat

Jezelf kennen

Om in een commerciële functie goed te kunnen functioneren, moet je sterk in je schoenen staan en je zelf goed kennen. Daar werk je in de opleiding eveneens aan, zegt Olly. “Ik dacht mezelf goed te kennen, maar hier heb ik via mentorlessen en opdrachten mezelf beter leren kennen.” Dat kan hard aankomen, valt Lizanne bij. Maar het is noodzake-lijk. Net zoals je zelfstandig moet kunnen werken en anderen moet durven aanspreken op hun gedrag. Daarom geeft de opleiding de studenten vanaf de eerste dag veel vrijheid. Yoeri: “In projecten moet je zelf met andere klasgenoten zaken regelen. Als de rest niet goed zijn best doet en jij zegt er niets van, krijg je zelf ook een slecht punt. “ In een commerciële functie in het bedrijfsleven wordt immers ook van je verwacht dat je het initiatief neemt.

Toekomst

Hoe zien de drie hun eigen toe-komst? De komende 2,5 jaar zal die zich nog bij Leeuwenborgh afspe-len. “Daarna wil ik door naar het hbo. Daarom vind ik deze driejarige opleiding interessant”, zegt Olly Broers. Uiteindelijk wil ze een eigen bedrijf starten. “Het lijkt me leuk alles zelf te bepalen.” Dat denkt Lizanne Bosch net zo. De uitdaging om vanuit het niets een succesvol bedrijf te maken, spreekt haar aan. Yoeri Maubach denkt eerder een flinke portie ervaring op te doen in het bedrijfsleven en pas als hij daar niet meer verder kan groeien, de stap naar een eigen onderneming te maken. Ook dat kan. Zoals Lizanne al zei: commerciële economie is een goede basis waar je veel kanten mee op kunt.

Ellen Gabriël wil nog even verder leren als aankomend schoonheidsspecialiste

De consument verleiden

ik bezig bent met iets dat ik graag wil.” Wiskunde is geen droge stof, maar toegespitst op het rekenwerk dat je in een commerciële functie nodig hebt. Bij de talen leer je niet de grammatica van een eenvoudig zinnetje, maar ga je in op een commerciële brief, of hoe je een verkoopgesprek voert. “Alle vakken zijn gericht op de toepassing in een commerciële functie.”

Klanten overtuigen

Marketing is een van de belangrijk-ste vakken in deze opleiding. Yoeri: “Je leert mensen verleiden om iets te kopen. Je leert luisteren, beter op mensen letten, je verdiepen in de psychologische kant van men-sen. Ik sta ’s zaterdags in een winkel en merk nu al dat ik mensen beter kan overtuigen.” Als Yoeri door de stad loopt, kijkt hij met andere ogen naar de winkels. “Als ik merkschoenen zie, sta ik er nu bij stil hoe duur ze zijn, omdat ik geleerd heb dat de inkoopprijs veel en veel lager is.”

Demi Schuurs: Leeuwenborgh studente

gekozen tot sporttalent van het jaar

Demi Schuurs, studente aan het Randstad TOPsport College van Leeuwenborgh, is dit jaar uitgeroe-pen tot Limburgs Sporttalent van het jaar. Demi combineert een succes-volle tennisloopbaan met een studie bij Leeuwenborgh.

“Ik wil iets hebben om op terug te vallen. Ik hoop op een mooie loopbaan in het tennis, maar wil wel een diploma hebben”, zegt Demi over haar keuze voor deze bijzondere opleiding van Leeuwen-borgh. Het Randstad TOPsport College is speciaal voor jonge topsporters. Het onderwijs wordt

afgestemd op de drukke agenda van het Limburgs sporttalent. Er zijn weken dat Demi bijna niet naar school gaat. “Het is fijn dat als ik op toernooi ben en wedstrijden moet spelen, ik mijn opdracht later kan inleveren. De school is daar heel soepel in, vooral omdat ze je achtergrond kennen.

Gelukkig heb ik wel veel discipline. Als ik de tijd heb, lever ik de taken zo snel mogelijk in.” Sporttalent kan bij het Randstad TOPsport College de opleiding Marketing en Communicatie niveau 4 volgen of voor commercieel medewerker leren.

Goed voor de dag komen

LEEUW KICK-OFF KRANT jan2012 MH.indd 3 12-01-12 10:52

Page 5: Kick Off - Leeuwenborgh januari 2012

Verantwoordelijk zijn voor veiligheid

Suzanne: via Pinkpop in de wereld van beveiliging

“In 2011 heb ik als vrijwilliger ’s nachts het Pinkpopterrein be- waakt. Dat werk sprak me aan: je houdt alles in de gaten, hebt een grote verantwoordelijkheid, je hebt veel contact met mensen”, steekt Suzanne van wal. Wat bij Pinkpop vrijwilligerswerk was, zal straks haar betaalde baan worden. Sinds september volgt ze twee avonden in de week de opleiding tot Beveiliger, niveau 2. “Om dit werk goed te doen, heb je absoluut een diploma nodig. Pas dan heb je de juiste bevoegdheden.”

Afwisselend werk

Het is wel flink aanpoten. Naast de twee avonden school - “waarin we net zoveel leren als de studenten

van de dagopleiding in vijf dagen” - loopt ze nog een aantal uren in de week stage als aspirant Beveiliger. “Dat is heel wisselend, de ene maand vijftig uur, de andere amper tien.” Zo heeft Suzanne in november op de Markt in Maastricht bij de toegangscontrole van de opening van het carnavalsseizoen gewerkt. Ook heeft ze al voetbalwedstrijden begeleid en bewaakt ze samen met ervaren collega’s gebouwen. “Vooral het sociale contact dat ik met de mensen heb is leuk. Mensen hebben ontzag voor je, maar je kunt ook gezellig kletsen met ze, zolang je je positie maar weet.” Dat ze moet werken op momenten dat anderen juist plezier gaan maken, deert haar niet. Kwestie van de knop omzetten.

Nadat Suzanne op Pinkpop als vrijwilligster ’s nachts het festivalterrein had bewaakt, wist ze het zeker: beveiliging is haar ding. Nu volgt de moeder van twee kleine kinderen bij Leeuwenborgh de opleiding Beveiliger en loopt ze stage om de nodige praktijkervaring op te doen.

“Het voordeel is bovendien dat de mensen meestal goede zin hebben als ze naar een voetbalwedstrijd of zo’n 11 e van de 11e feest komen.” Dat ze na een verloren wedstrijd of een biertje teveel wel eens ver-velend tegen een beveiliger doen, daar moet je maar tegen kunnen, vindt Suzanne. “Dat laat ik zo van me afglijden.”

Vrouwen welkom

Ze moet er wel aan wennen weer terug in de schoolbanken te zitten. De twee avonden dat ze naar school gaat, zijn volgestouwd met vakken als Nederlands recht, wettelijke kaders, communicatie, Engels, ICT. Ze vindt het vooral veel. “Je moet er tijd in steken, dan lukt het wel.”

Suzanne heeft al gemerkt dat je het beveiligingsvak vooral in de praktijk leert. “Als ik na een jaar klaar ben met deze opleiding, wil ik eerst veel ervaring opdoen. Dan pas beslis ik over een eventuele vervolgstudie.” Die mogelijkheden zijn er absoluut. En, zo benadrukt Suzanne, voor vrouwen biedt deze branche zeker volop kansen. “Er zijn niet zoveel vrouwen die voor dit werk kiezen, terwijl de bedrijven bij evenemen-ten wel vrouwelijke beveiligers nodig hebben voor aan de ingangs-controle.”

Jeroen Bakker ruilt dit schooljaar één stagedag per week in voor een speciaal programma dat Leeuwenborgh samen met Zuyd Hogeschool heeft ontwikkeld. Hij en zijn klasgenoten krijgen die dag les op de hogeschool en maken kennis met de ICT-vervolgopleidingen in het hbo. “Daardoor kan ik me een veel beter beeld van de opleidingen vormen.”

ICT : niet voor gamers,

wel voor harde werkers

Jeroen zit in het laatste jaar bij de niveau 4 opleiding van het ICT Lyceum. Hij loopt twee dagen in de week stage bij XPS, een automati-seringsbedrijf voor het midden- en kleinbedrijf. “Geleid door een oud-student van het ICT Lyceum”, zegt Jeroen er meteen bij. Hij mag al veel werk zelfstandig doen: winkel- en kassasystemen installeren en onderhouden, computers repareren, computer-netwerken bouwen, storingen bij klanten verhelpen. “Geen twee dagen zijn hetzelfde, het werk is heel afwisselend.” Hij mag op de

stageplek zelfs klanten adviseren over ICT-oplossingen. “Ik word heel vrij gelaten. Kijk, zolang je een bedrijf een eerlijk advies geeft, komt de opdracht vanzelf.”

Speciaal hbo-programma

In het vierde jaar van de ICT niveau 4 opleiding heb je normaal drie dagen in de week stage en twee dagen les. Jeroen en zijn klasgeno-ten die straks naar het hbo willen, ruilen een stagedag in voor een speciaal programma van Zuyd en

Leeuwenborgh samen. Jeroen: “We leren niet alleen de verschil-lende hbo-opleidingen goed kennen, maar werken ook aan opdrachten.” Zo hebben ze al een netwerk met een server en een cliënt gebouwd, een weblog opgezet, social media opdrachten uitgevoerd en een game bedacht en ontwikkeld. “Je leert hoe het hbo is”, zegt Jeroen hierover. Hij vindt het verschil met het mbo groot. “Je moet nog zelfstandiger werken, werkt meer in teamverband, net als in het bedrijfsleven. En je moet voortdurend rapportages maken waarom je bepaalde zaken doet.”

4 kick off / jan ’12 Suzanne heeft ontdekt dat beveiliging haar ding is. Als ze straks haar opleiding heeft afgerond, kan ze zelfstandig als beveiliger aan de slag.

Verder studeren

Die aanpak bevalt hem wel. Jeroen is dan ook van plan straks verder te studeren aan Zuyd Hogeschool. “Ik denk Information Management. Network Infrastructure Design is voor mij afgevallen. Dan ben je net als op het mbo de hele dag met routers en switchers bezig. Leuk, maar dat zie ik mezelf niet de rest van mijn leven doen. Information Management bevalt me beter: je bent dan meer met managementzaken bezig maar wel gerelateerd aan ICT.”

Iets anders dan gamen

Want computers en alles wat er bij komt kijken, interesseren hem wel degelijk. Jeroen vindt dat ook een absolute voorwaarde als je deze richting kiest. “Denk niet: ik speel graag games dus ICT is wat voor me. Het is hier allemaal veel serieuzer. Je moet echt wel inte-resse in computers hebben en bereid zijn je in te zetten voor deze opleiding, dan krijg je er een mooi diploma voor terug.” Want ook als je na het ICT Lyceum niet verder gaat leren, zijn er legio kansen op een uitdagende baan. “De praktijk-ervaring die wij tijdens de school hebben opgedaan, is toch mooi meegenomen. Als je verder gaat leren krijg je daardoor vrijstellin-gen, ga je werken dan heb je al ervaring.”

Jeroen Bakker: mbo-opleiding aan ICT Lyceum opstap voor een hbo-studie, mede dankzij een speciaal programma van Leeuwenborgh en Zuyd Hogeschool.

LEEUW KICK-OFF KRANT jan2012 MH.indd 4 12-01-12 10:53

Page 6: Kick Off - Leeuwenborgh januari 2012

van de stage meteen bij de docent terecht en de theorie die we op maandag en dinsdag behandelen, kan ik eind van de week al op school toepassen. Na het weekend kan ik de vragen uit de stage meenemen naar school om met de antwoorden die-zelfde week nog dingen te verbeteren.” Inhoudelijk mag de opleiding dan niet zo lastig zijn, er worden wel zware eisen aan de studenten gesteld. En dat is maar goed ook, vindt Koen. “Want als je voor deze opleiding kiest omdat je niets anders weet, doe je jezelf en de kinderen tekort.” Je moet er gemotiveerd voor zijn. Graag met kinderen werken.

Door naar het hbo

Koen doet niets liever. Toch heeft hij besloten niet door te gaan naar de Pabo. Hij vindt z’n grammatica te zwak. En om door te stromen naar de Pabo, moet je een reken- en taaltoets afleggen en daarvoor een voldoende halen. “Ik ga daarom na deze opleiding hbo Social Work doen,” zegt Koen, die zijn droom om met een vmbo-diploma uiteindelijk toch in het hbo te komen, wil verwezenlijken. “Als je doorzet-tingsvermogen hebt, lukt dat.” Je moet wel de zelfdiscipline kunnen opbren-gen. “En”, zegt Koen, “je vriendenkring heeft invloed. Ik trek me op aan vrienden in de klas.” En dan zijn er natuurlijk nog de tutoren en mentoren. Die eerste helpen je met de lessen, de tweede kijken veel meer naar je algemene studievoortgang.

Stefan Frusch werkt liever met mensen dan met schroevendraaier, moersleutel en soldeerbout. Hij heeft dan ook beslist geen spijt dat hij zijn baan in de installatiebranche vaarwel heeft gezegd om bij Leeuwenborgh te gaan leren voor sociaal agogisch werker. Dat hij handig is, komt hem nu wel van pas op zijn stageplek op de zorgboerderij Ophovenerhof in Sittard.

Dankbaarheid als beloning

werken op de zorgboerderij een zinvolle dagbesteding. Stefan heeft ook al eens met een groep gewerkt die veel zwaarder gehandicapt was. “Dan haal je je voldoening uit die ene glimlach op een dag. De groep die ik nu begeleid, is van hoog niveau, daar kun je ook wel eens een gesprek mee aanknopen.”

Begeleiden en verzorgen

Stefan volgt nog de opleiding oude stijl. Dat betekent dat hij vooral leert hoe mensen met een beper-king een zinvolle dagbesteding aan te bieden en ze te begeleiden. Daarmee kan hij straks bijvoor-beeld ook in een woongroep gaan werken. De nieuwe groep studen-ten die in september start met Sociaal Agogisch Werk, zal naast begeleiding meer geschoold worden in de zorgtaken. Instellin-gen vragen namelijk mensen die zowel kunnen begeleiden als verzorgen. Als je voor deze richting kiest, moet je vooral met mensen willen werken, meent Stefan Frusch. “De opleiding zelf is niet moeilijk. Wie het wil, kan het leren. Je leert al doende met deze groep om te gaan, maar je moet het ook een beetje in je hebben.” Stefan wil in mei, als hij klaar is, een baan in de gehandicapten-sector zoeken. Hij zou met zijn niveau 4 diploma naar het hbo kunnen. “Ik wil vooral dagelijks uitvoerend werk verrichten met deze mensen. Daar is niveau 4 precies goed voor.”

kick off / jan ’12 5

De overstap van werk naar de schoolbanken is niet gemakkelijk geweest. Stefan: “Als je 2,5 jaar hebt gewerkt, moet je weer wennen aan het schoolritme.” Nu hij bijna klaar is met zijn studie sociaal agogisch werk, is hij maar al te blij dat hij heeft doorgezet. “Ik ben graag met mensen bezig. Dit bevalt me beter.” Hij zit in het laatste jaar van deze opleiding. Vorig jaar heeft Stefan gekozen voor de richting gehandicaptenzorg. De andere richtingen Volwassenenwerk (werken met ouderen, psychiatrie, dak-/thuislozen), zijn afgevallen. “De mensen waar ik nu mee werk zijn heel dankbaar. Ik krijg er veel voor terug.”

Dagbesteding

Dit jaar loopt hij drie dagen in de week stage op de Sittardse zorg-boerderij, twee dagen in de week gaat hij naar school. Op de boerderij begeleidt hij de cliënten die de hele dag buiten bezig zijn om klusjes op te knappen: van het leggen van bestrating, het opruimen van het snoeiafval uit de boomgaard tot het verzorgen van de dieren. “De cliënten werken mee. Soms moet je ze helpen, soms moet je het een keer extra uitleg-gen.” Begeleiden houdt ook in, dat je goed in de gaten houdt hoe de cliënt zich ontwikkelt.Voor deze mensen met een ver-standelijke, en soms ook nog lichamelijke beperking, is het

Stefan Frusch heeft het naar zijn zin op de zorgboerderij, waar hij vanuit zijn opleiding Sociaal Agogisch Werk stage loopt.

De SAW-opleiding kent verschil-lende uitstroomprofielen. Koen heeft gekozen voor dat van onderwijsassistent. “Ik heb hier-voor maatschappelijk werk gedaan en kwam er tijdens de stage achter dat dit niks voor me was. Gelukkig kon ik halverwege het tweede jaar heel soepel overstap-pen.” Als onderwijsassistent assisteer je de leraar op de basis-school. Je helpt groepjes kinderen met taal, rekenen en andere vakken. “Je bent geen echte meester of juffrouw, maar de kinderen zien je wel zo. Ze kijken tegen je op. En ik merk dat ik invloed op ze heb.” Dat vindt Koen het ‘sjiekste’ aan zijn werk op de basisschool Pastoor Frank School in Grevenbicht, waar hij dit jaar stage loopt in groep 4. “Het geeft een voldaan gevoel als ik de kinderen iets heb kunnen bijbrengen.”

Bewust kiezen

Koen vindt de opleiding niet echt lastig. Vooral de combinatie van drie dagen stage en twee dagen school in het laatste jaar spreekt hem aan. “Ik kan met mijn vragen

Koen Reintjens:

SAW onderwijsassistent

opstap naar Social Work

in het hbo

Stefan Frusch geeft gehandicapten zinvolle dagbesteding

op zorgboerderij

Koen Reintjens is een echte door-zetter. Dat hij halverwege het vmbo van school moest veranderen, weerhoudt hem er niet van volgend schooljaar naar het hbo te gaan. Maar eerst wil hij zijn diploma So-ciaal Agogisch Werk (SAW) halen.

LEEUW KICK-OFF KRANT jan2012 MH.indd 5 12-01-12 10:54

Page 7: Kick Off - Leeuwenborgh januari 2012

Interesse? Neem dan snel contact op: Business Park Stein 214, 6181 MB Elsloo (T) (0)46-4230990

Ook bij ons kun je werken en leren!

www.ditbouwentechniek.nl

Intertek Polychemlab,marktleider op het gebied vanlaboratorium services.

Regelatig zijn er binnen onzeorganisatie mogelijkheden voorstartende Bachelors.We bieden een uitdagendeloopbaan met goede carrièreperspectieven.

Interesse? Neem dan contact metons op via het telefoonnummer088 - 1268800.

Een dagje ziekenhuis.Ook voor gezondemensen.

Een gezond idee van het MaastrichtUMC+

www.mumc.nlwww. azm.nl

www.maastrichtuniversity.nl

Maak kennis met onze samenwerking onder een nieuwe naam. Maastricht UMC+ staat voor gezond-heidspreventie door integratie van zorg, onderwijs, opleiding en onderzoek.

Kom naar onze open dag.Zaterdag 4 februari van 10.00 tot 16.00 uur.

Rijksweg-zuid 1186161 BR Geleen

NederlandTelefoon 046 - 474 32 22Telefax 046 - 475 20 92

Internetadres: www.hardy.nl

vestiging RoermondMinderbroederssingel 46041 KJ RoermondT +31 475 31 04 50E [email protected]

vestiging GeleenMauritslaan 776161 HS GeleenT +31 46 423 00 23E [email protected]

bpvnl.com

Meer visie

BPV is een professionele adviesorganisatie. Wij zien de mensen achter de cijfers, maar ook de cijfers achter de mensen.

Wij analyseren en adviseren en scheppen zo een helder zicht op de realiteit, zodat ú met een gerust hart kunt ondernemen.

Page 8: Kick Off - Leeuwenborgh januari 2012

Ruben is derdejaars research instrumentmaker. Hij heeft eerst de havo afgemaakt. Daarna heeft hij aan de hbo-opleidingen werktuig-bouwkunde en technische bedrijfs-kunde geproefd. Achteraf is hij maar wat blij te zijn overgestapt naar Leeuwenborgh. “Ik ben praktisch ingesteld. In het hbo had ik na drie maanden de draaibank nog niet aangeraakt, bij Leeuwen-borgh draaide ik na drie uur al mijn

6 kick off / jan ’12

Voordat Suzanne aan de slag is gegaan bij Rockwool, heeft ze elders in de industrie, de zorg en een fotowinkel gewerkt. De werk-omgeving zoals ze die bij Rockwool vindt, bevalt haar echter het beste. “Ik werk graag met mijn handen, machines instellen, productielijnen omstellen. En ik ben graag in een mannengroep. Als ze een keer boos zijn, is na tien minuten iedereen het weer vergeten. Zo ben ik zelf ook.” Om méér in de Roermondse fabriek voor isolatiemateriaal te kunnen doen, heeft Suzanne ondertussen twee opleidingen afgerond: eerst het mechanische deel van proces-operator, nu procesoperator B. “Als basis procesoperator is je werk beperkt. Nu mag ik meer machines bedienen en zou ik ook anderen kunnen aansturen. Door mijn diploma’s is het werk veel interessanter geworden.” De mechanische opleiding heeft 2,5 jaar geduurd; de opleiding tot procesoperator B slechts driekwart jaar, dankzij de vrijstellingen vanwege haar eerste opleiding.

Ontwerpen en maken

eerste werkstuk.” Dat is het grote verschil tussen de twee onderwijs-soorten: het mbo is voor doeners, zoals Ruben. “Ik weet nu waarom ik theorie moet leren. En ik weet hoe je dingen maakt, waar je rekening mee moet houden. Want producten bedenken en maken kun je niet puur vanuit de theorie doen.”

Theorie en praktijk

Als research instrumentmaker bedenkt Ruben allerlei producten. Hij heeft bijvoorbeeld voor zijn stage-opdracht aan een blindenge-leidestok gewerkt, waarin sensoren zijn verwerkt. De opdrachtgever geeft aan wat hij wil, aan Ruben de taak dat eerst te schetsen, dan in een 3D tekening om te zetten en het vervolgens op de machine te frezen of te draaien. Hij is altijd bezig met prototypes. “Nieuw is nu, dat we met een 3D-printer nu ook driedi-mensionale prototypes kunnen printen. Die kant wil ik later ook opgaan. De combinatie van tekenen en aan de machine werken vind ik leuk, want de details zie je pas als je iets aan het maken bent.” Omdat hij havo als vooropleiding heeft, gaan vakken als wiskunde hem goed af. “Daardoor hou ik tijd over om me helemaal op de praktijk te richten.”

Ruben Donners bedenkt, ontwerpt en tekent nieuwe producten op de computer met een CAD-programma. Daarna freest en draait hij als research instrumentmaker deze onderdelen op de machine. “Juist deze combinatie is leuk. Als je alleen maar tekent, verlies je de feeling met hoe je het moet maken.”

Doorstuderen of werken

Met zijn mbo-diploma kan Ruben straks zo aan de slag. “Bijna iedereen kan op zijn stage-plek een baan krijgen.” Hij wil echter verder studeren. Hbo-werk-tuigbouwkunde of fijnmechanica. En dan nog eventueel de universi-teit. De praktijkervaring die hij nu opdoet, zal hem altijd van pas komen. “Hoe kun je ooit een goed product ontwerpen als je niet weet hoe je dat op de machine moet maken?”

Suzannestaat haar mannetjealsproces-operator

Ook voor vrouwen

Suzanne (42) geeft toe dat het wel even wennen was, één dag in de week terug in de schoolbanken. “Ik ben gewend klassikaal onder-wijs te volgen. De leraar voor de klas die alles uitlegt. Tegenwoordig moet je vooral zelfstandig leren. Daar heb ik aan moeten wennen, maar de leraren begeleiden je daar goed bij.” Suzanne kan dan ook iedereen die een goede baan in de Limburgse procesindustrie zoekt, deze opleiding aanraden. Ook vrouwen. “Fysiek is het zeker niet te zwaar, smerig is het werk evenmin. Ach, af en toe als ik aan een machine sleutel, dan krijg ik vieze handen, maar het is vooral leuk werk.” Wie denkt dat ze met haar diploma procesoperator uitgeleerd is, heeft het mis. “Ik heb gevraagd of ik nog een opleiding voor het elektrische deel van de machines mag volgen. Dan kan ik elektrische storingen ook zelf oplossen. Nu moet ik wachten tot- dat mijn baas daar tijd voor heeft.”

Suzanne Doemges houdt van aanpakken. De handen uit de mouwen steken. Dat kan ze als procesoperator bij Rockwool. Zeker nu ze haar diploma’s procesoperator heeft gehaald.

Suzanne Doemges werkt bij Rockwool als procesoperator en heeft bij Leeuwenborgh haar diploma’s gehaald.

Ruben vindt combinatie in studie research

instrumentmaker leuk

Ruben Donners: producten bedenken en maken

COlOfOn Kick Off is een uitgave van Vinda Media in samen werking met Leeuwenborgh vakmensen in opleiding | TekSTen Franc Coenen Publiciteit | OnTweRp en vORmgeving Patrick Heuts | COnCepT en RealiSaTie Vinda Media | aDveRTenTieS Vinda Media, Postbus 7160, 6050 AD Maasbracht, T 0475-463465, F 0475-464552, E [email protected], www.vindamedia.nl | Oplage 160.000 exemplaren

LEEUW KICK-OFF KRANT jan2012 MH.indd 6 12-01-12 10:55

Page 9: Kick Off - Leeuwenborgh januari 2012

kick off / jan ’12 7

De machines van het Sittardse bedrijf DIS (Dranken Industrie Sittard) vullen per uur tot wel 44.000 blikjes met energiedrank. Dat lukt alleen met een heleboel automatisering. En om zo’n lijn dag in dag uit goed te laten lopen, heb je technici als Pim Dekker nodig. Hij volgt bij Leeuwenborgh de midden-kaderopleiding Elektrotechniek en loopt als maintenance engineer stage bij DIS.

Als je zo’n energiedrankje wel eens hebt geproefd, weet je hoeveel suiker erin zit. “De suikerdamp slaat neer op warme oppervlakken, zoals de behui-zing van de frequentieomvormers die de lijn aansturen”, legt Pim Dekker uit. Die kunnen daardoor hun warmte minder kwijt en vertonen dus storingen of gaan zelfs stuk. Aan Pim de taak een oplossing te bedenken. “Als de lijn in het weekend stilstaat, haal ik ze eruit, zet er andere omvormers in en ga de uitgebouwde omvormers reinigen.” Dat lijkt simpel, maar je werkt wel aan een 400 V installatie en je moet je goed realiseren dat in de frequentieomvor-mer condensatoren zitten. “Je moet dus een kwartiertje wachten nadat de stroom is afgeschakeld voordat je ze uit het rek haalt. Zonder verstand van elektrotechniek kun je dit niet doen.”

Unieke opleiding in Limburg

Precies om dat vakgebied - elektro-techniek - draait het in de opleiding van Pim. “Ik heb bewust voor Leeuwen-borgh gekozen omdat dit de enige opleiding in Limburg is waar je alleen elektrotechniek studeert. Andere roc’s combineren dit met werktuigbouwkun-de, maar dan leer je volgens mij van beide vakken net niet genoeg.

Als je de Open Dag bezoekt, moet je beslist een kijkje nemen bij de opleiding Werktuigbouwkunde. Tom Spronken en Robin Huntjens, vierdejaars studenten, laten de elektrische strand-buggy zien. Die hebben ze samen met een aantal klasgenoten ontwikkeld en gebouwd.

Stage in Finland

Robin en Tom gaan dit voorjaar misschien acht weken op stage in Finland. Bij Sandvick Mining Corp, een Fins bedrijf dat onder andere actief is in mijnbouw en de productie van verspanende gereedschappen. Ze zien dit als de kroon op hun opleiding. De opleiding Werktuigbouwkunde is bezig een internationaal samenwerkingsverband op te zetten met de Finse Salpaus school in Lahti, Scola Uno in het Spaanse Santander en een technische school in het Duitse Leverkusen. Zodra deze samenwerking rond is, kunnen meer techniek studenten op buitenlandse stage. Tom en Robin denken in Finland niet alleen de nodige ervaring op te doen, maar ook aan hun Engels te werken (“goed voor in het hbo”) en ze verwachten dat het in cultureel opzicht een unieke levenservaring wordt.

Pim Dekker vindt zijn draai in automatisering

Sinds Werktuigbouwkunde, net als andere opleidingen bij Leeuwen-borgh, competentiegericht onder-wijs aanbiedt, spelen projecten een grote rol. In hun eerste jaar hebben Tom en Robin bijvoorbeeld aan een vullijn voor een bierbrouwerij gewerkt. In het tweede jaar werk-ten ze aan een paaltje om je bromfiets veilig aan vast te leggen. Na hun stage in het derde jaar zijn ze aan hun afstudeerproject begonnen. In groepjes bouwen studenten een echte heftruck, een pers en de groep van Tom en Robin een strandbuggy. Een elektrische, die zichzelf met behulp van drie hydraulische cilinders omhoog kan tillen uit het zand. De remmen werken met luchtdruk.

Motiverend onderwijs

De twee vinden deze projecten leuk en leerzaam. Robin: “Je loopt namelijk tegen problemen aan die je bij het tekenen van een product niet ziet, maar die je wel moet oplossen voordat je verder kunt.” Tom vindt dat het competentiege-richt onderwijs motiveert. Je leert zelf keuzes te maken, in plaats van dat de docent je telkens zegt wat je wel en niet moet doen.

De machine 44.000 blikjes

per uur laten vullen

Dyslexie geen belemmering

Pim Dekker heeft dyslexie. Hij vindt dat echter geen belemme-ring voor zijn middenkader opleiding bij Leeuwenborgh. “Leeuwenborgh is een van de weinige scholen die er actief rekening mee houdt. Je krijgt een begeleider, docenten houden er rekening mee en als ik andere zaken nodig heb, komen die er ook.” Bij vakken als wiskunde ondervindt Pim nauwelijks hinder. “Ik heb zelfs als voordeel dat ik heel gericht lees. De dyslexie dwingt me kritisch naar de vragen te kijken.” Bij taalvak-ken krijgt hij extra tentamentijd. “De docenten willen het beste voor de leerlingen. Dat vind ik prettig.”

” Het is een niveau 4 opleiding, waar-bij je engineering- en management-vakken krijgt. “Het is een opleiding waarmee ik straks veel kanten op kan: van automatisering tot energie-techniek, van elektronica tot kracht-centrales.

En omdat het alleen over elektro-techniek gaat, hoef ik geen vakken te volgen waar ik geen zin in heb.” Pim wil straks een baan zoeken in de industriële automatisering en besturingstechniek. Toch denkt hij dat de managementvakken hem van pas komen. “Managementvaardig-heden heb je overal in je leven nodig. Als je er niks van afweet, snap je niet waarom bepaalde beslissingen worden genomen. Ik snap nu wel waarom het management voor een bepaalde lijn kiest.”

Eerst mbo, dan hbo

Tom en Robin hebben allebei havo als vooropleiding gehad. Tom heeft het daarna even in het hbo gepro-beerd. Robin vond het verstandiger eerst een mbo-opleiding te volgen. Ze raden havo-leerlingen die weg aan. Tom: “Als je geen ervaring met techniek hebt, gaat het in het hbo razendsnel. Ik werd overdonderd. En een foute start kun je heel moeilijk goed maken. Daarom ben ik blij dat ik na een paar maanden kon overstappen naar deze oplei-ding.” Robin zegt precies om deze reden meteen voor de mbo-oplei-ding Werktuigbouwkunde te hebben gekozen.

Bedrijven waarderen praktijk-ervaring

Tijdens hun stage hebben ze bovendien gemerkt dat bedrijven hun praktijkervaring erg waarde-ren. Robin: “Door gebrek aan praktijkervaring zie je dikwijls de oplossing voor problemen niet als je ze alleen theoretisch benadert.” Bovendien: ze hebben nauwelijks tijd verloren. Met een havo-diploma kun je de mbo-opleiding in drie jaar doen en met dat diploma lukt het hbo eveneens in drie jaar. “Je stroomt gemakkelijker door en bent bijna zeker dat je het hbo-diploma straks haalt”, zegt Robin tot slot.

Racenmet een elektrische strandbuggy

“Ga na de havo eerst naar het mbo, dan haal je daarna zo goed als zeker het hbo”

Tom (links) en Robin bij de elektrische strandbuggy, die op de Open Dag helemaal klaar zal zijn en gedemonstreerd wordt.

Laatstejaars Werktuigbouwkunde bouwen complete voertuigen en machines

LEEUW KICK-OFF KRANT jan2012 MH.indd 7 12-01-12 10:56

Page 10: Kick Off - Leeuwenborgh januari 2012

Hij werkt er inmiddels bijna twintig jaar,sinds 1991, maar is nog ambitieus genoeg

om in zijn eigen tijd een cursus logistieksupervisor bij Leeuwenborgh te volgen. Met

dit diploma op zak kan hij in aanmerkingkomen voor een functie op hoger niveau.

Peter Smeets, werkzaam op de Sheet Fini-shing bij papierproducent Sappi MaastrichtBV, heeft een gezonde ambitie, die gevoed

en deels ook gefaciliteerd wordt door depersoneelsafdeling van zijn werkgever.

“Vroeger kon je nog gepromoveerd wordenals je maar lang genoeg hard werkte.

Nu is het zo dat je ook de kans krijgt om debij die hogere functie behorende vaardighe-

den in voldoende mate aan te leren, wantdie heb je in die hogere functie natuurlijk

nodig.”

Voor John Donners, verantwoordelijk voor trainin-gen en communicatie bij Sappi in Maastricht enLanaken, geeft de ambitie van Peter Smeets enzijn tachtig collega’s die momenteel een erkendeopleiding volgen, een goed gevoel. “Op de werk-vloer hebben we per ploeg trainingsbegeleiders,die de cursisten begeleiden in de praktische uit-voering van wat bij Leeuwenborgh en Arcus aankennis wordt opgedaan. Zowel het bedrijf als dewerknemers zijn gebaat bij die extra opleiding,want er wordt steeds meer kwaliteit gevraagd,zowel qua product als van de mensen die daar-voor verantwoordelijk zijn. Als Sappi hebben weeen aantal jaren geleden een opleidingsmatrixingesteld. Die houdt in dat als je binnen de or-ganisatie naar een hogere functie en een ditoloongroep wilt, je ook het bijbehorende diplomamoet halen. Zo waarborgen we de kennis en dekwaliteit van onze mensen. Momenteel is één op

de vijf productiemensen bij ons in opleiding, opmbo- of hbo-niveau.”

KwaliteitKwaliteit is ‘leading’ in een business als die vanSappi (negen fabrieken verspreid over Europa),waar de concurrentie moordend is. Per jaar pro-duceert Sappi Maastricht bijna 300.000 ton pa-pier. Op de afdeling Sheet Finishing van Peterwordt van de gigantische rollen speciaal papier(“Nee, geen krantenpapier, alleen papier voorhoogwaardig drukwerk”) vellen gemaakt (gesne-den), als de eindproducten die worden geleverdaan drukkerijen in de hele wereld.Peter Smeets: “Je moet dus iets kunnen wil jehogerop komen. Als je hier vroeger binnenkwam,

kon je beginnen als ‘borsteljongen’, voor lichtewerkzaamheden. Deed je je werk goed, dan konje doorstromen tot opzichter.Wat je toen zag, wasdat mensen hun werk wel goed deden, maar datze op ander gebied, bijvoorbeeld in het leiding-geven, steken lieten vallen. Was jammer.”John Donners: “Dat kan nu niet meer. Als je er-bovenuit steekt, kom je in aanmerking voor eenhogere functie en verdere opleiding. Hard werkenalleen is dan niet meer voldoende. Vandaar dieopleidingsmatrix.”

Kennis en vaardighedenIn de Sheet Finishing staan meerdere machines,die elk verschillende kennis en vaardigheden ver-eisen. Dus ook verschillende opleidingsniveaus.

John Donners: “De mensen die we aannemenhebben in eerste instantie nog niet de kennis envaardigheden om te kunnen doorstromen. Dusgaan ze zowel intern als bij Leeuwenborgh en Ar-cus een opleiding volgen om die vaardighedenop te doen en na het behalen van hun diplomate kunnen doorstromen. “

Peter: “Ik heb onlangs al een andere functie ge-kregen. Daar had ik echter geen diploma voornodig, want ik had al MBO-3 en dat was voordat werk voldoende. Maar mijn gedachte bij decursus is: stel er komt eens een gelegenheid opeen andere functie in de logistieke sfeer, dankom je daar nu niet voor in aanmerking. Vandaardie extra inspanning nu. Het diploma waar ik nuvoor leer is vooral van belang als ik in de richtinglogistiek verder wil. Al krijg ik er ook meer inzichtdoor in mijn huidige werk.”

Eigen tijdDe cursus gebeurt deels in zijn eigen tijd. Nietmakkelijk in volcontinudienst. Maar als hij nacht-dienst heeft en hij de volgende middag les heeft,mag hij wat eerder weg,”Anders is het niet tedoen. De daaropvolgende dienst ben ik dan ookweer fit op mijn werk. Wel zo fijn van Sappi.”

Peter Smeets: “Met mijn diploma kom ik hier garandeerd hogerop”

Happy bij Sappi

Advertorial

▲ Peter Smeets op zijn werkplek, tussen de rollen die hij verwerkt tot vellen voor drukwerk.

Sappi Maastricht BVBiesenweg 166211 AA MaastrichtT 043-382 22 22I www.sappi.com

Wat vinden we in de toekomst belangrijk? Misschien niet dezelfde dingen als vandaag. Maar in ieder geval een wereld die gelukkiger, gezonder en veiliger is. Bij DSM geloven we dat Bright Science daarvoor kan zorgen. Daarmee bedoelen we het samenbrengen van ideeën, duurzame oplossingen en innovaties vanuit de wereld van Life Sciences en Materials Sciences. Om het leven meer kleur te geven. Voor ons allemaal.

VOOR MEER INFORMATIE: DSM.COM

Ik wil een betere wereld.

Provincie230x297.indd 1 10-06-11 13:13

Advertorial

Jules Janssen (22) werktuigkundige bij EdeA

“Als je laat zien dat jeer zin in hebt,

krijg je bij EdeA alle kansen!”

“Als je op school zit, weet je niet altijd precieshoe het verder moet. Geen probleem, kom bijEdeA kijken, want je krijgt hier de kans omverder te groeien. Ik raad alle mbo-ers die vantechniek houden aan, om eens een kijkje bijEdeA te nemen. Ik heb zelf mts Metaal-techniek in Maasmechelen (B) gedaan, maarhet vakgebied van EdeA bevalt me veel beter.”

“Metaalbewerken was niet wat ik ervan ver-wacht had, bleek tijdens mijn stage. Toen heb ikbij EdeA gesolliciteerd, alweer ruim drie jaargeleden. Toen ik aan mijn opleiding werktuig-kundige in de energie-opwek begon was ik dejongste, nu ik die achter de rug heb, ben ik datnog. Inmiddels ga ik deelvakken op een hogerniveau doen. EdeA biedt veel mogelijkhedenvoor interne en externe opleiding en je krijgtgoede begeleiding. Ik werk overdag in een vande centrales van EdeA, maar ga nu ook hetwerk in een andere aanleren. Ook ben ik ‘gast-heer’, ik vang de medewerkers van de firma’s

van buiten op, die in onze installaties komenwerken. Veel afwisseling dus, het is nooit saai.En als je laat zien dat je er zin in hebt, maakt jeleeftijd niks uit. Je wordt als collega serieusgenomen. In mijn ogen kan een schoolverlaterzich hier snel op zijn gemak voelen. Ik voel mein elk geval hier echt op mijn plek.

EdeA verzorgt de utilities op het Chemelot-terrein - www.edea.nlMeer weten:EdeA, afd. HRM, 046 70 21 004Kampstraat 101, 6163 HE Geleen

het interessantste bedrijfin gas,water en licht

Page 11: Kick Off - Leeuwenborgh januari 2012

Kun je een dag zonder je smartphone of MP3-speler? Kan een ziekenhuisarts een dag zonder het laboratorium? Kan de vakantieganger een dag zonder de onderhoudsmonteur die zijn vliegtuig tip top in orde maakt voor het vertrek? Nee. De wereld kan niet meer zonder mensen met verstand van techniek. Daarom kiezen de techniekopleidingen van Leeuwenborgh voor de slogan ‘Niet Zonder Mij’.

Deze aanpak werkt. Leeuwenborgh heeft nu anderhalf jaar ervaring met het concept van de Onderwijsboule-vard. Hierin is onderwijs voor deelnemers vanaf 16 jaar nog maar op één doel afgestemd: zorgen dat de deelnemer een entree- of startkwalificatie op niveau 1 of 2 haalt ofwel naar werk of een andere volwaardige plek in de samenleving wordt begeleid. De vluchteling die binnenkomt voor een inburgerings-cursus of een cursus NT2, krijgt bijvoorbeeld ook een stageplek. “Taal leer je namelijk vooral door mee te doen, veel te spreken, ook op de werkplek. En bij inburgeren in een samenleving horen ook werkne-mersvaardigheden”, legt Margot uit. Docenten nemen ook jongeren die nog voor enkele vakken voor een havo diploma komen, meteen onder de arm om kennis te laten maken met de vele beroepsopleidingen. “Wij betrekken ze bij hun oriëntatie op doorstroom naar mbo of hbo en zorgen dat ze goed kiezen. Niemand valt meer uit.”

Je doet er toe

Dat geldt net zo voor mensen die niet voor uitgebreide studies in de wieg zijn gelegd. Deze doelgroepen bereik je veel beter door ze meteen in een betekenisvolle werkomgeving te plaatsen. Margot: “We willen dat ze voelen dat ze een belangrijke plek innemen in de samenleving. Dat ze nodig zijn en er toe doen. Daarom verplaatsen we onze opleidingen naar leerwerkcentra. ” In het verzorgingshuis Hoogstaete in

Niet zonder mij:

ook niet zonder jou?

Want zonder al die studenten die nu een technisch vak leren, kunnen we straks niet meer leven zoals we dat nu doen. Dat laat Leeuwenborgh tijdens de open dagen zien. Je zult studenten zien rondlopen in T-shirts, bedrukt met de nieuwe slogan. Zij kunnen je alles vertellen over waar in jouw dagelijks leven techniek een rol speelt. We hebben er al een paar genoemd. Lifestyle en design: zonder de bouwers komen niet zulke fantastische gebouwen tot stand. Lifesciences is de wereld van de laboratoria. Niet alleen bij de ziekenhuizen, ook bij bedrijven als DSM en SABIC. Zonder procesoperators en zonder analisten kun je Cola light vergeten. Al die techniek moet onderhouden worden. Fabrieken, de vliegtuigen waarmee je van de zomer mis-schien op vakantie gaat. Maintenance, het moderne woord,

is al lang niet meer alleen het werkterrein voor jongens. Vraag het maar aan Kim van Dijck, zij studeert bij Leeuwenborgh om straks vlieg-tuigen te onderhouden. En al die mooie techniek moet ook nog eens verkocht worden. Zonnepanelen zijn hartstikke goed voor het milieu. Daar speelt Leeuwenborgh ook op in: duur-zaamheid. Want ook het milieu kan Niet Zonder Mij. Ook niet zonder jou?

Zonder diploma, zonder job?No way!

Sittard volgen bijvoorbeeld een groep Arbeidsmarkt gekwalificeer-de assistenten en de groep Helpen-de zorg en welzijn niveau 2 hun opleiding. Hun klaslokalen bevinden zich in een appartement in het verzorgingshuis. Hun leraren en begeleiders zijn elke dag aanwezig. Hetzelfde concept wordt in Valken-burg toegepast, waar in de Polfer-molen het klaslokaal is voor leerlingen die in Valkenburg aan de slag zijn gegaan. Ook elders in Orbis en in Fitland in Sittard is een groep ondergebracht. De komende jaren komen er meer van deze initiatieven.

85 procent in leerwerkcentra haalt diploma

Want cijfers laten zien dat deze aanpak werkt. Margot: “Landelijk haalt 55 tot 60 procent van de niveau 1 AKA-leerlingen hun diploma. Bij Leeuwenborgh heeft afgelopen jaar in de leerwerkcentra 85 procent het diploma gehaald.” Ze merkt dat niet alleen de leerlingen de aan-dacht waarderen, ook de werkge-vers. Het kost nauwelijks moeite om werkgevers te interesseren voor deze doelgroep. “Zij zijn blij met onze mensen. We hebben voor hen een kweekvijver waaruit ze talent kunnen halen en een vaste baan aanbieden.” Daar gaat het de mensen van Educatie uiteindelijk om. “We werken daarvoor nauw samen met onze ketenpartners als de sociale diensten, het UWV. Binnen de driehoek opleiding, werkplek en zorg kunnen we niet zonder elkaar.”

Opgeven? Zonder baan of diploma thuis op de bank zitten. Daar komt niks van in, vinden de medewerkers van de sector Educatie van Leeuwenborgh. “Bij ons krijgen leerlingen een tweede kans, een derde, vierde, zelfs vijfde. We laten niemand uitvallen. We begeleiden ze tot op de werkplek. Werkgevers zijn blij met onze mensen. En als we zelf niet de oplossing hebben, zoeken we die samen met onze ketenpartners”, zegt Margot Felix, opleidingsmanager Educatie.

8 kick off / jan ’12

Strengop de goede

manierLeeuwenborgh wil één ding: dat de studenten hun diploma halen als het erin zit. De docenten halen alles uit de kast om je daarbij te helpen, maar er moet wel iets tegen-over staan. Lizanne Bosch (eerstejaars studente Commerciële Economie): “Leeuwenborgh is streng, in de goede zin. Er gelden duidelijke regels wat wel en niet mag. Ik hou wel van die discipline. In het bedrijfsleven moet je je later ook aan regels houden.”

Verkeerde keus

Blijkt dat je ondanks de open dagen, meeloopdagen en andere activiteiten toch de verkeerde keus hebt gemaakt, is er geen man overboord. Iedere student krijgt bij Leeuwenborgh een mentor toege-wezen. Zodra deze merkt dat een student niet meer op de goede plek zit en wil stoppen, wordt een trajectbegeleider ingeschakeld. Je kunt dan vrijwel direct in de speciale non-stop klas terecht. Hier ga je drie maanden lang samen met deskundige begeleiders uitzoeken wat je nu echt wilt en waar je talenten liggen. Na deze drie maanden kun je vaak snel beginnen met de nieuwe opleiding. Die aanpak werkt. Als het kan, zorgt Leeuwenborgh ervoor dat je zonder al te veel tijdverlies kunt overstappen van de ene naar de andere studierichting. “Ik heb eerst maatschappelijk werk gedaan en kwam er tijdens de stage achter dat dit niks voor me was. Gelukkig kon ik halverwege het tweede jaar heel soepel naar SAW overstappen”, zegt Koen Reintjens, die nu in het laatste jaar van zijn opleiding tot onderwijsassistent zit. Niemand loopt bij Leeuwenborgh nog langer zomaar de deur uit zonder diploma.

Zo moet je bij minstens 92 procent van je lessen aanwezig zijn. Ben je er niet zonder goede reden, dan belt de docent je. Ben je langere tijd ziek, dan mag je ook een telefoontje van je mentor verwachten. Niet om je te controleren, wel om te zien of Leeuwenborgh iets voor je kan doen zodat je studieresultaten niet in de knel komen.

Onderwijsboulevard

zorgt dat niemand uitvalt

LEEUW KICK-OFF KRANT jan2012 MH.indd 8 12-01-12 10:56

Page 12: Kick Off - Leeuwenborgh januari 2012

Angelique Bruls werkt het liefst met mensen. Daarom is ze een paar jaar geleden terug in de zorg gaan werken. Nu volgt ze de verkorte opleiding Verzorgende IG. “Omdat ik méér wil doen bij mijn cliënten en niet telkens voor verpleegtechnische handelingen een collega erbij roepen.”

Twintig jaar geleden heeft Angeli-que al een opleiding helpende gedaan. Na een uitstapje naar een

Angelique Bruls na twintig jaar terug

in de schoolbanken

Pittige combinatie

Die is pittig, zegt ze er direct bij. Naast 28 uur werk en 8 uur school in de week, is ze nog een uurtje of 8 met huiswerk bezig. Elke week. “Het leren zelf valt mee, maar je moet de discipline kunnen opbren-gen en beseffen dat het twee jaar even niet meer lang leve de lol is”, zegt Angelique. Ze wil dit als belangrijkste tip meegeven aan mensen die geïnteresseerd zijn in zo’n verkorte opleiding. “Weet waar je aan begint. In het weekend zul je soms huiswerk moeten maken en moet je andere dingen laten schieten. Je moet consequent zijn, anders haak je snel af.” Ook omdat het leren vandaag heel anders is dan toen ze twintig jaar geleden haar diploma haalde. “Je leert zelfstandig. Competentiegericht leren betekent: hier is de stof, Angelique Bruls:

straks aan de slag als Verzorgende IG

drogisterij is ze vijf jaar geleden weer aan de slag gegaan als verzorgende. “Ik mag nu echter niet alle handelingen doen. Bijvoorbeeld spuiten zetten, een katheter inbren-gen. Dan moet ik telkens een collega inschakelen. Ik wil echter mijn werk compleet kunnen afronden, daarom ben ik met deze opleiding begonnen.”

Wat vinden

de TOP-klassers

er zelf van?

Ben je super gemotiveerd voor een commerciële baan in de detailhandel en weet je zeker dat je na je mbo-studie wilt doorstromen naar het hbo? Dan is de TOP-klas Manager Handel van Leeuwenborgh misschien wel iets voor jou. In drie jaar tijd bereid je je voor op een commerciële hbo-opleiding. Daar kun je al in je laatste jaar bij Leeuwenborgh mee beginnen.

Top-klas:

Theorie en praktijk

De 13 studenten leren in deze opleiding voor een baan in de detailhandel: afdelingsmanager of filiaalmanager. “Alle theorie die we krijgen, is afgestemd op de detail-handel”, zegt Kayra Bollen. Dat maakt de opleiding overzichtelijk. Vakken die aan bod komen, zijn onder andere marketing, manage-mentvaardigheden, bedrijfsecono-mie, Engels, Nederlands. Ook PLO-les staat op de agenda. Kayra: “In deze les werken we volgens een hbo-stappenplan aan een concrete opdracht; bijvoorbeeld aan een vraag van een startende winkelier.”

Daarnaast loop je een middag in de week stage in een winkel. Die praktijkervaring moet je aanvullen met een bijbaan in een winkel.

Samen met het hbo

Leeuwenborgh werkt bij deze opleiding nauw samen met Zuyd Hogeschool. Deze mbo-opleiding sluit daardoor naadloos aan op de hbo-opleiding Commercieel Management. In het derde jaar volg je enkele blokken samen met de hbo-studenten, zodat je al met het hbo-onderwijs kennismaakt. Dankzij deze samenwerking heb je een duidelijke voorsprong op andere eerstejaars.

Dit schooljaar is de eerste TOP-klas Manager Handel van start gegaan. Voor 13 studenten, afkom-stig van de havo en het vmbo-t, begint hier hun carrière in de detailhandel. Ze zijn gescreend: je moet een vmbo-t diploma of een overgangsbewijs van 3 naar 4 havo, met minimaal gemiddeld een 7 (met wiskunde), ambitie tonen voor een baan in de commerciële wereld en gemotiveerd zijn. Want: je moet je handen uit de mouwen steken als je deze commercieel-economische opleiding volgt. “In een jaar tijd doen we net zoveel als waar je anders twee jaar over doet”, legt Mike van Beek uit.

voor de beste winkelmanagers van morgen

kick off / jan ’12 9

De studenten van de TOP-klas Manager Handel gaan hun opleiding

tijdens de Open Dag presenteren, als onderdeel van hun studie.

Martin Bastiaans:“Wat anderen in twee jaar doen, krijgen wij in een jaar. Je moet dat wel aankunnen en je moet meer willen doen dan in een andere opleiding.”

Nadiya Slingerland:“Je werkt in deze opleiding heel zelfstandig. Dat vind ik fijn, zo ontdek ik zelf de fouten waar ik weer van leer.”

Mike van Beek:“Er zit veel theorie in de opleiding, maar je leert deze niet alleen uit de boeken. Je bent er praktisch mee bezig, door dingen uit te zoeken. Op de havo had ik vakken die niks met mijn richting te maken hadden. Daar haalde ik dan ook slechte punten voor. Hier bevallen me de meeste vakken goed.”

Keanu Franssen: “De meeste leerkrachten hebben ervaring met het bedrijfsleven en kunnen daardoor goede voorbeel-den geven. Zo leer je gemakkelij-ker.”

Kayra Bollen:“Dit is heel anders dan de havo. Je moet vooral veel dingen zelf uitzoeken.”

De opleiding Manager Handel is niet de enige TOP-klas bij Leeu-wenborgh. Zo’n traject is er ook voor de opleidingen Frontoffice-manager / Hoofd Informatie en Manager Verkoop Reizen voor de toeristische sector. Studenten van de TOP-klas krijgen een dubbeldiploma op niveau 4, voor beide richtingen. Met dit diploma kunnen ook zij in drie jaar hun hbo-diploma halen als ze voor eenzelfde richting kiezen.

ga er maar mee aan de slag. Docenten begeleiden je wel, je kunt ze altijd bellen of e-mailen, maar ze doen het je niet voor.” Ze heeft daar geen moeite mee. Per slot van rekening moet ze in haar werk bij de thuiszorg van Cicero Zorggroep ook zelfstandig beslissingen nemen. “Eigenlijk is de opleiding al zoals het werk ook is.” zelfstandig. Zoekt dingen op, bereidt ze voor. De docent is er als je er niet uitkomt. “Prima”, zegt Angelique, “in je werk moet je straks ook dingen zelf uitzoeken. Bovendien, als je iets vraagt, word je altijd geholpen. Leeuwenborgh begeleidt je goed.”

Lange leve de lol even op een laag pitje

LEEUW KICK-OFF KRANT jan2012 MH.indd 9 12-01-12 10:57

Page 13: Kick Off - Leeuwenborgh januari 2012

De Beyart is een woonzorgcentrum in het centrum van Maastricht.Gelegen in een mooie parkachtige omgeving wordt hier huisvesting, zorg en dienstverlening geboden aan ruim 160 bewoners. Dit zijnvoornamelijk mannelijke en vrouwelijke religieuzen en een groeiend aantal leken. Naast verzorgingshuiszorg bieden we onder andereverpleeghuiszorg, kortdurende opname en particuliere dagbesteding.

Spreekt het jou aan om in deze bijzondere en kleinschalige omgeving te werken en verder opgeleid te worden?Wij bieden BBL opleidingsplaatsen om opgeleid te worden tot

Verzorgende IGJe krijgt een leerlingenovereenkomst aangeboden voor de duur van de 2-jarige opleiding. Je gaat 1 dag in de week naar school en werkt 24 uur per week in de praktijk.

Verder zijn we op zoek naar gediplomeerde verzorgenden(uren in overleg, maximaal 28 uur per week) en hebben we binnende diverse projecten nog plaats voor enthousiaste vrijwilligers.

Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op onze websitewww.debeyart.nl of neem contact met ons op: K.Castermans,coördinator P&O, voor de opleidingsplaatsen en vacatures enG. Haijen, zorgmanager, voor het vrijwilligerswerk. Bij voorkeur per email: [email protected] of 043-6311700.

ondersteunt mensen met een beperking Maasboulevard 1 | 6211 JW Maastricht | 043-350 73 50 | [email protected] | www.radar.org

Op zoek naar een stage of BBL-opleiding bij een ondernemende zorgorganisatie?

Dan is Radar de organisatie die je zoekt. Met meer dan 200 woonvormen en activiteitencentra in Zuid-Limburg. En ruim 1000 betrokken medewerkers, die dag in dag uit klaar staan voor meer dan 1900 cliënten met een verstandelijke beperking. Voor ons is iedere cliënt uniek met z’n eigen kwaliteiten en talenten. Daar houden we niet alleen rekening mee, maar die willen we juist versterken. Ieder vanuit zijn eigen kracht.

Wil jij jouw kracht ook inzetten? Kijk dan voor meer informatie over de

BBL - opleiding of stageplek op www.radar.org/organisatie/werken/bbl.

www.groenekruisdomicura.nl

De Thuiszorg: een leerzame en veelzijdige stageplek

Bij GroenekruisDomicura kun je je ‘persoonlijke rugzak’ vullen met:

• een diversiteit aan cliëntsituaties• dankbaarheid vanuit de cliënten • het werken vanuit een klein en vertrouwd team• het delen van kennis en vaardigheden• voldoende ruimte om toe te werken naar je rol als professional• de mogelijkheid tot het inzetten van gezonde nieuwsgierigheid

Heb je interesse? Neem dan contact op met Miriam Gossens, hoofd Opleidingen, voor een oriënterend gesprek. [email protected] • tel. (043) 3 690 641

Kortom, een stage bij GroenekruisDomicura laat je niet alleen groeien als professional, zeker ook als mens.

Meer informatie? Bezoek ons tijdens de open dag van Leeuwenborgh Opleidingenlocatie Maastricht op zaterdag 28 januari 2012.

Aanmelden voor de BBL-opleidingen doe je via www.zorgnetlimburg.nl www.cicerozorggroep.nl

Cicero Zorggroep is een instelling voor verpleging en verzorging in de regio Zuid-Limburg

BBL-opleiding verzorgende IG

Word jij onze nieuwe collega?Wij zijn op zoek naar jou!

In augustus 2012 start Cicero Zorggroep weer met de

Page 14: Kick Off - Leeuwenborgh januari 2012

10 kick off / jan ’12

Vliegtuigen onderhouden:

meisjes kunnen dat net zo goed

Juridische opleiding

springplank voor

wie wil doorgroeien

Eigenlijk kan de samenleving niet functioneren zonder mensen die verstand hebben van juridische zaken. Het loopt als een rode draad door het leven van ons allemaal. “Van je geboorte tot na je dood heb je met recht te maken”, zegt Hamoon Torkan, net als Vienna eerstejaars. Misschien lijkt het saai, al die wetboeken, gortdroge teksten, paragrafen, artikelen en ga maar door. Dat is de opleiding beslist niet, vindt Haydar Tansel. “Door de casussen die we in de les behandelen, kun je zaken beter plaatsen.” De spijkerbroek, overigens echt gekocht door een vriendin van Vienna, is slechts één voorbeeld. Zo zijn er vele. “Je hoeft niet al die wetboeken uit het hoofd te kennen, maar je moet wel kunnen onder-scheiden wanneer iets met het burgerlijk wetboek te maken heeft en wanneer met strafrecht”, zegt Vienna.

Rechter op bezoek

Dit schooljaar hebben de officier van justitie en een rechter de opleiding bezocht. Ze hebben een College Tour gehouden omdat er in Limburg 200 jaar rechtbanken bestaan. “Rechter zijn lijkt me een mooi beroep”, zegt Hamoon. “Maar dan moet ik eerst nog hbo doen, dan de universiteit en nog vijf jaar studeren.” Zo’n lange weg is niet nodig om ander uitdagend werk te kunnen doen met je mbo-diploma. Na het eerste, algemene jaar kiezen de studenten voor een specialisatie: juridisch medewerker personeel & arbeid, sociale zekerheid of zake-lijke dienstverlening.

Met dat laatste profiel ga je bijvoor-beeld bij een deurwaarder aan de slag. “Dat wilde ik worden voordat ik hier naar toe kwam”, zegt Sylvano Oosterwaal. “Nu weet ik het niet meer. Er zijn veel meer mogelijkhe-den.” Met het profiel personeel en arbeid kun je op een afdeling personeelszaken gaan werken. En omdat het een niveau 4 studie is, kun je doorstromen naar het hbo. Haydar: “Wat je ook verder doet, je hebt met deze opleiding een goede start. Dit is echt een opleiding voor wie wil doorgroeien.”

Stages pas in tweede jaar

Is het een lastige studie? Sommige zaken moet je echt uit je hoofd leren, geeft Vienna aan. Maar je moet vooral inzicht krijgen. “Omdat de stof interessant is, lukt dat vanzelf”, zegt Hamoon. Bovendien helpen de leraren je met praktische tips. En met de praktijkopdrachten waar ze aan werken, passen studenten de geleerde theorie toe op de juridische praktijk. Via gastcolleges, zoals door de rechter en officier van justitie, maken ze alvast kennis met de juridische wereld. “Want in het eerste jaar kunnen we nog niet op stage. Daarvoor weten we te weinig. Als je dan iets belangrijks zou moeten doen en het gaat fout, kan iemand daar flink nadeel van hebben”, legt Nikki uit. In het tweede jaar loop je wel stage: drie dagen in de week op een plek die past bij je uitstroomprofiel. “En dan groei je naar zelfstandigheid”, zegt Rainier Dupont, docent. “Aan het eind van de stage kun je zelfstandig een dag-vaarding verwerken, dossier maken of een ander juridisch document.” Kleine lettertjes hebben dan geen geheimen meer.

Kim van Dijck wil niets liever dan sleutelen aan F-16’s en Apache helikopters. “Jammer dat zo weinig meisjes voor de opleiding Luchtvaarttechniek kiezen.”

Dat Kim van Dijck geen meisje voor de zorg was, wist ze al lang. Maar wat voor meisje ze dan wel was, dat wist ze niet. Totdat ze bij de landmachtdagen opkeek naar de F-16’s en Apache helikopters. Toen wist ze het wel; nu zit Kim in het eerste jaar van de opleiding Luchtvaarttechniek.

“Mijn broer leerde voor automon-teur. Dat leek me altijd erg mooi. Een beetje aan dingen sleutelen.” Auto’s zijn echter niet Kim’s ding. Toen de eerste helikopter van de luchtmacht overvloog, vielen ineens alle puzzelstukjes in elkaar. “Zo’n groot gevaarte, dat toch zo ogenschijnlijk eenvoudig in de lucht bleef. Dat trok mij meer.” Kim is een van de drie meisjes die voor deze opleiding hebben gekozen. De rest (257) zijn jongens. “Dat vind ik wel jammer. Een vrouw kan dit werk net zo goed doen. Misschien is het voor een deel wel angst. Dat anderen jou meteen als ‘manwijf’ zien, omdat je een technische opleiding doet.” Onzin, volgens Kim. Sterker nog; mis-schien hebben vrouwen wel eigenschappen die hen meer geschikt maken voor deze baan. “Het is heel precies werk. Daar-naast lopen er vaak meerdere taken door elkaar heen. Ik merk dat ik het makkelijker vind om dingen tegelijkertijd te doen dan veel jongens.”

Pittige opleiding

Kim heeft mazzel. De opleiding had al een F-16 waar de studenten vanaf het tweede jaar aan kunnen sleutelen. Vorige maand is er ook nog een AWACS-kist bijgekomen, waar ze straks eveneens hun praktijkervaring kunnen opdoen. De eerstejaars krijgen echter veel theorie, zegt Kim. Eerst moet een bepaald niveau bereikt zijn. Een vrij pittig niveau, vindt ze. “Het tempo ligt hoog. Je moet alles goed bijhouden, ook thuis.” Het lastigste vindt Kim misschien nog wel om alles te berekenen. ”Ik heb vier jaar lang op het vmbo alles met een rekenmachine gemaakt. Hier zijn die echter volledig uit den boze, dus dat is toch even omschakelen.” Ook het Engels viel haar tegen; sommige manuals zijn Engelstalig.

Luchtmacht

Maar het belangrijkste: Kim heeft het gevoel dat ze op de goede plek zit. “Ik heb een vrij specialistische opleiding gekozen, maar ik weet ook zeker dat dit is wat ik later wil gaan doen. Mijn droom is om later te werken bij de luchtmacht.” Zelf vliegen is geen must. “Dat lijkt me erg leuk, maar er zijn maar weinig mensen die die kans krijgen. Het lijkt me al erg mooi om een onderdeel te zijn van dat team.”

Als Vienna Lentzen een spijkerbroek koopt die een week later al kapot gaat, weet ze nu hoe ze haar geld terug krijgt. Een klachtenbrief aan de winkelier is de eerste stap. “Ook dat heeft met recht te maken. Juridische zaken zijn heel herkenbaar”, zegt de eerstejaars studente Juridisch Medewerker.

De juridische opleiding is praktischer dan je misschien denkt.

LEEUW KICK-OFF KRANT jan2012 MH.indd 10 12-01-12 10:58

Page 15: Kick Off - Leeuwenborgh januari 2012

kick off / jan ’12 11

Leeuwenborgh studenten slaan hun vleugels ver uit. Afgelopen schooljaar is een groep studenten Zorg en Welzijn naar Ghana geweest. Dit jaar gaat opnieuw een groep naar dit Afrikaans land.

“Een geweldige ervaring die me anders naar onze westerse samenleving leert kijken”, zegt Gwenny Willems, studente Verpleegkunde, die mee naar Ghana is gereisd. De trip heeft haar bewust gemaakt hoe goed we het in Nederland hebben. Ze heeft onder andere in het ziekenhuis van Damongo meegewerkt. Naomie Mertens, die voor onderwijsassistent studeert, heeft in een weeshuis de handen uit de mouwen gestoken “Er zijn geen boeken of ander lesmateriaal. Dus gebruikte ik flessendopjes om ze bijvoorbeeld te laten zien hoeveel vier keer twee is”, zegt Naomie. Beiden vinden zo’n reis een enorme levenservaring. “Het is goed voor je karakter en je persoonlijke vorming”, zegt Gwenny.” Naomie: “Het brengt je heel dicht bij die ander en doet je beseffen dat de andere persoon net zo belangrijk is als jij.”

Als Shanie Everts een flesje water ziet, is ze meer geïnteresseerd in wat erin zit dan hoe het flesje eruit ziet. Ze wil dan weten wàt er in het water zit. Dat is het vakgebied van de chemisch analist. “We zijn voornamelijk geïnteresseerd in concentraties van stoffen. Wat is de concentratie van cafeïne in koffie? Hoeveel milligram calcium bevat ons drinkwater?”

Waarom heb je hiervoor gekozen?“Op de middelbare school lag mijn interesse al bij de vakken schei-kunde, natuurkunde, wiskunde en biologie. Na enige testen kwam ik tot de conclusie dat deze opleiding geschikt was voor mij.”

Wat houdt de opleiding Laboratori-umtechniek precies in?“In het eerste jaar leer je theoreti-sche en praktische zaken wat betreft chemie, biologie en natuur-kunde. Daarnaast is er een aantal algemene vakken zoals wiskunde, Engels en Nederlands. Halverwege het tweede jaar maak je een keuze tussen chemisch/fysisch en bio/medisch. Ik heb voor chemisch/fysisch gekozen.”

Wat kun je na afronding van deze opleiding doen?“In mijn geval ben je na afronding van de opleiding een niveau 4 chemisch analist. Er zijn dan twee verschillende richtingen die je op kunt gaan. Velen gaan verder studeren op het HLO. Maar je kunt ook gaan werken in een laborato-rium, bijvoorbeeld bij een milieu-technisch bedrijf of meewerken aan de ontwikkeling van nieuwe producten. Het werk wat je dan gaat doen, is te vergelijken met de stages die je vooraf hebt gedaan. Het werkveld van een analist is ontzettend breed en vooral niet eentonig.”

Wat is makkelijk en wat is moeilijk?“Ik vind niks makkelijk, maar ook niks moeilijk. In het begin had ik wel moeite met bepaalde zaken binnen de chemie, maar door het vaak te doen, raak je er vanzelf in getraind en gaat het vervolgens een stuk soepeler. En als je plezier hebt in hetgeen wat je doet, gaan de ‘moeilijke’ dingen ook vanzelf makkelijker.”

Werken met gehandicapten geeft

veel voldoening

Volg Joep, Ivo en Emma …

@JoepPTL

@IvoPTL

@EmmaPTLJoep en Ivo zijn studenten van de opleiding MaintenanceClass, en Emma doet laboratorium-techniek.Zij vertellen over hun leven, de school, lessen, stage huiswerk en docenten. Via twitter en facebook kun je hen volgen.Tijdens de open dagen kun je persoonlijk met hen kennisma-ken.Volg hen en ontdek of de opleiding MaintenanceClass Limburg of Laboratoriumtech-niek bij jou past!

Kijk ook op www.procestechnieklimburg.nl. Hier staan de paspoorten van de ambassadeurs en hun laatste twitter- en facebookberichten.

Studenten aan de slag in Ghana

Shanie Everts, laboratoriumtechniek

Willen weten wat in iets zit

21 JanuarI 2012CIOS locatie Venlo, Heymansstraat 101 (10.00 - 13.00 uur)

28 JanuarI 2011Maastricht, Sibemaweg 20 (10.00 - 14.00 uur)

Open dagenLeeuwenborgh

4 fEbruarI 2011Sittard, Arendstraat 12 en Sportcentrumlaan 2, 5 en 6 (beide locaties van 10.00 - 14.00 uur)

11 fEbruarI 2011Maastricht Aachen Airport (Vliegtuig onderhoud-techniek), Horsterweg 13 (10.00 - 14.00 uur)Kijk voor het complete

opleidingsaanbod op telke locatie op: www.leeuwenborgh.nl.

Leeuwenborgh biedt nog veel meer

Lloyd danst naar de topLloyd Russel wil musicalartiest worden. Eigenlijk is hij dat al een beetje, want hij heeft al in musicals meegespeeld. Bij de opleiding MBO Dans werkt hij aan zijn musicalloopbaan. Tegelijkertijd studeert hij voor het diploma docent dans. “Met deze opleiding heb ik straks een goede back up.”

Maak van sport je beroepLiko Meuwis volgt bij het CIOS de opleiding sport- en bewegingsleider / coördi-nator. Daarmee kan hij straks een leuke baan zoeken in de fitnesswereld of een hbo-opleiding gaan volgen. Voor sportmensen is zo’n opleiding ideaal. Toch, zegt Liko, moet je de studie niet onderschatten. “Als je op de middelbare school een acht of een negen krijgt, dan haal je hier net een vijf of een zes. Je moet echt wel goed in sport zijn.”

Topsporters welkom bij LeeuwenborghTopsporttalent wordt bij Leeuwenborgh met open armen ontvangen. Wie op hoog niveau sport, kan bij Topsport Limburg de Topsportpas aanvragen. Heb je die, dan houdt het CIOS rekening met je trainings- en wedstrijdschema’s. Wil je na je sportieve prestaties een loopbaan in de sportieve zakenwereld, denk dan eens na over een opleiding aan het Randstap TOPsport College. Hier kun je de studie Marketing, Communicatie en Evenementenorganisatie niveau 4 volgen. Je studieprogramma wordt afgestemd op je sportieve agenda. En je zit met allemaal andere topsporters in de klas.

Elke dag vakantiegevoelElke dag met een vakantiegevoel naar je werk? Dan is de opleiding luchtvaart-dienstverlener wellicht iets voor je. Je leert hier voor ground service agent, of steward(ess). Twee functies waar veel vraag naar is, vooral in het buitenland. Het is een niveau 4 opleiding, dus een opstap naar een hbo-opleiding in de toeristische of recreatieve sector.

Maintenance Technician: zeker van werkAls je voor de opleiding Maintenance-Class Limburg kiest, ben je zeker van werk. Leeuwenborgh heeft deze opleiding opgezet samen met meer dan 30 Lim-burgse bedrijven uit de procesindustrie (zoals SABIC en DSM), energiebedrijven, fabrieken voor bijvoorbeeld frisdranken tot en met hightech medische producten. Leeuwenborgh werkt nauw samen met de stichting MIT/procestechniek. Met het diploma ben je zeker van werk, want de bedrijven kunnen hun onderhoudsmen-sen geen dag missen om hun fabrieken draaiende te houden.

LEEUW KICK-OFF KRANT jan2012 MH.indd 11 12-01-12 10:59

Page 16: Kick Off - Leeuwenborgh januari 2012

2012ARCUS

OPENZATERDAG21 JANUARI10.00 tot 15.00 uur

www.arcusopendag.nl

EEN UNIEKE OPLEIDING? GEWOON BIJ ARCUS. Kom naar onze Open Dag. Je bent hier van harte welkom:

HEERLEN • Interieuradviseur (Meezenbroekerweg 5) • Assisterende in de gezondheidzorg, Facilitaire Dienstverlening (Klompstraat 30) • Horeca (kok en gastheer), Brood en Banket (Willemstraat 2) • Procestechniek (procesoperator ABC), Hout- en Meubeltechniek,

Installatietechniek, Motorvoertuigentechniek, Autospuiten, Infratechniek (weg en waterbouw)

(Schandelermolenweg 21) • Kunst Theater en Media (acteur, popartiest, evenementenorganisatie,

podiumtechniek, audiovisuele productie) (Drieschstraat 1) SITTARD • Mediavormgeving, (allround) Signmaker, Schilderen Rijksweg Zuid 70

Kijk voor meer informatie op de site.

open da

3 steden, 8 locaties, 40 opleidingen!

za. 17 maart Heerlen, Maastricht, Sittard

10.oo - 15.00 uur

www.zuyd.nl

ZuydHogeschool

g