Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

103
Eneco Groep N.V. Jaarverslag 2020 Kansen in de energiemarkt

Transcript of Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Page 1: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Eneco Groep N.V. Jaarverslag 2020

Kansen in de energiemarkt

Page 2: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Over dit verslagMet dit geïntegreerde verslag legt Eneco Groep verant­

woording af over haar financiële en niet­financiële prestaties

in 2020 en haar financiële, maatschappelijke en ecologische

waardecreatie. We kiezen voor een compact transparant

verslag dat op basis van een stakeholder­ en materialiteits­

analyse voorziet in de informatiebehoefte van onze belang­

hebbenden.

Het onderdeel ‘bestuursverslag‘ van het jaarverslag 2020 van

Eneco Groep N.V. is in het Nederlands vertaald. Het volledige

jaarverslag 2020 is opgesteld in het Engels en gepubliceerd

op onze website (www.eneco.com/news­and­figures) en is

gedeponeerd bij de kamer van koophandel. Deloitte heeft een

limited assurance rapport afgegeven bij de duurzaamheids­

informatie in dit Engelstalige jaarverslag.

De jaarrekening is opgesteld op basis van de International

Financial Reporting Standards (IFRS) en de relevante

bepalingen van het Burgerlijk Wetboek.

Wij conformeren ons verslag aan de standaarden van het

Global Reporting Initiative (GRI). Aan de hand van het raam­

werk van de International Integrated Reporting Council (IIRC)

verduidelijken we de samenhang tussen de kernelementen

van ons beleid. Ook rapporteren we over de voor ons

relevante Sustainable Development Goals (SDGs). Als lid

van UN Global Compact rapporteren we in ons verslag onze

voortgang op de tien principes in elk van de vier aandachts­

gebieden: mensenrechten, arbeidsomstandigheden, milieu,

anti­corruptie.

Het waardecreatiemodel brengt de One Planet­focus, het

’waarom’ van Eneco, de missie, de strategie en het business­

model in beeld. De realisatie van de strategie wordt met

gebruikmaking van strategische kritische prestatie­indicatoren

(KPI’s) toegelicht in het onderdeel Voortgang en duurzaam­

heid en in de jaarrekening.

Page 3: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Inhoudsopgave

Bestuursverslag 2Voorwoord Raad van Bestuur 2Profiel 6Resultaten op hoofdlijnen 7Belangrijke gebeurtenissen 8Waardecreatiemodel 2020 16Strategie 24Wat is materieel ? 28Resultaat: Klanten 30Resultaat: Duurzame productie 40Resultaat: Integratie 48Resultaat: One Planet 54Enthousiaste en kundige medewerkers 66Veiligheid, kwaliteit, security en ICT 72Financieel resultaat 76

Governance 78Corporate governance 78Risicomanagement 80Integriteit en compliance 89In Control-verklaring 93Remuneratie 94

Bericht Raad van Commissarissen 96Bericht van de Raad van Commissarissen 96

Eneco Jaarverslag 2020 1

Page 4: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

VoorwoordRaad vanBestuur

Duurzaam herstel

De crisis biedt naast de vele uitdagingen ookeen unieke kans om de hardnodige versnellingaan de energietransitie te geven in de vormvan groene investeringen in een duurzaamherstel. Hiermee kan Nederland haarklimaatdoelstellingen realiseren en tevensveel toekomstgerichte werkgelegenheidcreëren. Dit sluit goed aan bij de Europese“Green Deal” ambities om het tempo van deverduurzaming te verhogen naar 55% CO2

reductie in 2030.

Eneco Jaarverslag 20202

De coronapandemie zette eenstempel op 2020. Het jaar werdgedomineerd door zorgen overde volksgezondheid en deimpact van de maatregelen omverspreiding van het virus terugte dringen. Ik wil namens deRaad van Bestuur mijn grotedank en waardering uitsprekenvoor de enorme mentaleveerkracht endoorzettingsvermogen van onzemedewerkers. De geweldigezorg voor elkaar en voor de klantresulteerde in een laag aantalongevallen en een hogeklanttevredenheid.

Page 5: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

De oprechte passie voor duurzaamheid maaktEneco tot een prachtig bedrijf, het is onzegrote gemene deler, van hoog tot laag, vanmonteur tot kantoormedewerker, inNederland, België, Duitsland en het VerenigdKoninkrijk. Wij willen onze missie “duurzameenergie van iedereen” tot realiteit maken, vooronszelf maar vooral voor onze (klein)kinderen.

Op 1 juli trad ik aan als CEO en sindsdien hebik kennis gemaakt met de meeste onderdelenvan het bedrijf, binnen en buiten Nederland.De samenwerking met onze nieuweaandeelhouders Mitsubishi Corporation enChubu Electric Power wordt als zeer positiefervaren, zowel bij het dagelijks bestuur van hetbedrijf als het ontwikkelen van onzevernieuwde strategie en de plannen voor dekomende vijf jaar.

In Nederland was 2020 het warmste jaar sindshet begin van de metingen, hetgeen leidde totlagere vraag naar gas en warmte en is tevensde vraag naar stroom en gas gedaald alsgevolg van de crisis. Ondanks deze externefactoren is de Raad van Bestuur zeer tevredenover de financiële resultaten. Eneco laat eensterke verbetering van de resultaten zien over2020. Het bedrijfsresultaat (EBIT) gingomhoog naar 163 miljoen euro (2019:132 miljoen), een groei van 23%. De EBITDAging naar 484 miljoen euro (2019:428 miljoen). De nettowinst steeg zelfs met48% naar 118 miljoen euro (2019:80 miljoen), dat kwam onder andere doordatdiverse windparken het hele jaar operationeelwaren en ook de deelnemingen verbeterdeprestaties lieten zien. De brutomarge steegtot 1.094 miljoen euro (2019: 1.071 miljoen).

Dienstverlening

Bij alles wat we doen staat de klant centraal,nu en in de toekomst. Eneco wil leidend zijn inde digitalisering van de dienstverlening. Deonline dienstverlening aan klanten isafgelopen jaar verder verbeterd. De EnecoOmschakelaar is een nieuwe onlineadviesdienst die passend advies geeft voor devolgende stap bij het verduurzamen van dewoning. Met Eneco Home helpen monteursvan Eneco de klanten thuis bij hetomschakelen naar duurzame energie-oplossingen, zoals zonnepanelen of slimmetoepassingen voor de cv-ketel. In devernieuwde klantomgeving MijnEneco kunnenklanten ook alles regelen voor het onderhoud

van diverse apparaten. De samenwerking metonze deelneming Suniverse is verderuitgebreid om energiezuinig wonen makkelijken betaalbaar te maken. En in Duitslandhebben we succesvol 260.000 klanten vanE.On Heizstrom overgenomen engeïntegreerd.

Op de zakelijke markt sloten wij mooiecontracten, onder andere met RET en Bol.comen met Borealis in België. We introduceerdenook ZonnigLaden, waarmee parkeerplaatsenveranderen in groene oplaadpunten doormiddel van een zonnedak, en Eneco eMobilitybiedt sinds 2020 met de ANWB laadpuntenaan. Om nieuwe innovatieve oplossingen voorklanten mogelijk te maken, is begonnen meteen digitale transformatie en het investeren inde modernisering van onze technologie en ITinfrastructuur.

Hollandse Wind&Zon is in 2020 onsstandaardaanbod geworden voorconsumenten en klanten in het midden- enkleinbedrijf. Mede daardoor heeft Eneco alseerste van de grote energieleveranciers een8,1 als rapportcijfer gekregen op de jaarlijkseranglijst van duurzame stroomleveranciersvan Wise, Natuur & Milieu en deConsumentbond.

‘Wij willen onze missie

“duurzame energie vaniedereen” tot realiteitmaken, voor onszelf maarvooral voor onze(klein)kinderen.’

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag 3

Page 6: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Aan de duurzame opwekkingskant zijn ookprachtige prestaties geleverd om de positievan Eneco verder te versterken. Deingebruikname van het windpark op zeeBorssele III&IV, de winst van deaanbestedingen voor het windpark op zeeHollandse Kust Noord en het windpark op deMaasvlakte 2 zijn hoogtepunten. In totaalwerd 202 MW aan duurzame capaciteittoegevoegd, in opgesteld vermogen enverduurzaming van onze warmtebronnen. Ennatuurlijk waren we zeer verheugd om dewarmtenetten in de wijken Groenoord inSchiedam en Bospolder-Tussendijken inRotterdam te gaan aanleggen, in het kadervan de transitie naar gasloze woningen.

Bedrijfsstrategie

De omgeving van Eneco is dynamisch en omkoploper in de energietransitie te blijven is ookveel aandacht geschonken aan hetvernieuwen van de bedrijfsstrategie. Kortsamengevat; onze missie blijft onveranderd,maar er zijn duidelijke keuzes gemaakt en wezetten in op drie pijlers: klanten, assets en deintegratie tussen deze twee.We gaan onze klanten nog beter helpen metslimme, betaalbare en schoneenergieoplossingen, waaronder elektrisch

rijden, warmtepompen en warmtenetten. Ophet gebied van integratie ligt de focus op hetbalanceren van vraag en aanbod met slimmeflex oplossingen, bijvoorbeeld dooroverschotten van windstroom om te zetten inwarmte, op afstand aangestuurd door onzehandelsvloer. En natuurlijk blijven we ookinvesteren in duurzame opwekking, we willenonze eigen capaciteit bijna verdubbelen naar3200 MW opgesteld vermogen in 2025. En bijalles wat we doen kiezen we ervoor omverantwoord te ondernemen, nemen wij onzemaatschappelijke rol heel serieus en strevenernaar een positieve impact maken op hetwelzijn van de mens en de natuur.

In 2020 zijn Hiroshi Sakuma (ChiefCooperation and International Officer) enHans Peters (Chief Customer Officer)toegetreden tot de Raad van Bestuur. In hetnajaar kondigde Guido Dubbeld (ChiefFinancial Officer) zijn vertrek aan, hij isinmiddels opgevolgd door Jeanine Tijhaar. Ikdank Guido voor zijn grote bijdrage aan deontwikkeling van Eneco in de afgelopen 19jaar en wens hem het beste voor de toekomst.

De klimaatcrisis werpt steeds duidelijker zijnschaduw vooruit in de vorm van eentoenemend aantal extreme weerseffecten.Eneco wil nadrukkelijk een deel zijn van deoplossing, door onze klanten aantrekkelijke enbetaalbare duurzame proposities aan tebieden. Met onze kennis en expertise,gemotiveerde medewerkers en financiëleslagkracht zijn we hiervoor uitstekendgepositioneerd. Daarom zal ook 2021 een jaarworden waarin we het verschil kunnen blijvenmaken, met vele uitdagingen en mooiekansen. Met gepaste trots en optimisme,verheugt Team Eneco zich erop daar sameneen groot succes van te maken.

As TempelmanCEO

‘We willen onze eigen

duurzame capacitieitverdubbelen naar3.200 MW opgesteldvermogen in 2025’

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag4

Page 7: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag 5

Page 8: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Deelnemingen

Eneco heeft belangen in verschillende

bedrijven en start-ups:

Ecco Nova wil de energietransitie en

duurzame economische ontwikkeling

bevorderen via crowdfunding.

Enyway stelt consumenten in staat

hun stroom direct van een groene

bron naar keuze af te nemen.

Greenchoice is leverancier van

duurzame energie aan bedrijven en

huishoudens.

GreenFlux biedt een software

platform om laadpalen op afstand

te beheren, transacties te verwerken

en het laadproces af te stemmen op

de netcapaciteit.

Luminext maakt publieke verlichting

slim en stuurbaar.

Olisto verbindt slimme apparaten,

apps en diensten.

ONZO is een data-analytics software-

bedrijf dat een platform heeft ont-

wikkeld dat het energieverbruik van

huishoudelijke apparatuur herkent en

analyseert op basis van data die wordt

gegenereerd door slimme meters en

‘connected’ apparaten zoals slimme

thermostaten.

Roamler Tech biedt een platform dat

de manier van werken in de installatie-

wereld verandert.

Suniverse levert duurzame energie-

systemen aan woningeigenaren en

woningcorporaties, inclusief een breed

aanbod financieringsoplossingen,

onder andere onder de naam

Energie In Huis.

Een van de grootste veranderingen in deze tijd is de energie­transitie: we gaan over op schone energie. Eneco maakt de omschakeling naar duurzame energie mogelijk. Met elkaar en samen met klanten en partners werken we aan de missie: ‘Duurzame energie van iedereen’. Eneco produceert en levert steeds meer duurzame energie. Daarnaast ontwikkelen we producten en diensten waarmee consumenten en bedrijven zelf duurzame energie kunnen produceren, opslaan, gebruiken en delen. Dankzij onze consistente koers zijn we koploper in de energietransitie. Wij zijn actief in Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

Oxxio is de energieleverancier die zich onderscheidt door

online dienstverlening. Zij biedt klanten de beste prijs voor

100% Europese windstroom en gas. Daarnaast biedt Oxxio

sinds 2019 ook internet, tv en bellen aan. 

WoonEnergie helpt woningcorpo raties en hun huurders

energie te besparen en daarmee hun kosten respectievelijk

woonlasten te verlagen. 

AgroEnergy richt zich primair op tuinders in de glastuin-

bouw. Zij ondersteunt klanten in de agrarische sector bij

het zelf inkopen van duurzame energie tegen de beste prijs.

LichtBlick is een groen en innovatief energiebedrijf.

Zij is gevestigd in Duitsland en is daar marktleider in

het leveren van groene stroom aan consumenten.

Eneco produceert en levert steeds meer duurzame energie

en warmte. Samen met klanten en partners ontwikkelt zij

betaalbare energie diensten die besparen en zelf opwekken

mogelijk maken. Zo helpt Eneco heel Nederland en België

omschakelen naar duurzame energie.

Profiel

Eneco Jaarverslag 20206

Page 9: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Brutomarge en overige opbrengsten

2020 1.0942019 1.071

Groepsvermogen

2020 2.9482019 2.937

Groepsvermogen/totaal vermogen

2020 46,9%2019 48,6%

Bedrijfsresultaat (EBIT)

2020 1632019 132

Rentedragende schulden

2020 8282019 767

Credit Rating

2020 A-2019 BBB+

ROCE(Return on Capital Employed*)

2020 3,5%2019 3,0%

Aantal klantcontracten(Miljoen)

2020 5,92019 5,7

Groei eigen duurzaam vermogen (MW)

2020 2022019 205

Klanttevredenheid

2020 89,1%2019 88,4%

ICR(Interest Coverage Ratio**)

2020 7,82019 5,5

Kasstroom uit operationeleactiviteiten

2020 5512019 454

Balanstotaal

2020 6.2812019 6.043

Totale opbrengsten

2020 4.1482019 4.332

Investeringen(en acquisities)in vaste activa

2020 5492019 372

Netto schuld/EBITDA

2020 0,562019 0,54

Bedrijfsresultaat voorafschrijvingen(EBITDA)

2020 4842019 428

Nettowinst

2020 1182019 80

* De ROCE over het verslagjaar is gedefinieerd als de verhouding tussen (EBIT - vennootschaps-belasting) en het gemiddelde van (vaste activa + netto werkkapitaal) op de balansdata 1 januari en 31 december.

** De definitie voor de berekening van de ICR is gewijzigd van EBITDA naar EBIT, wat de algemeen geaccepteerde definitie voor deze berekening is.

Bedragen uit de jaarcijfers 2020; in €1 mln.

Resultaten op hoofdlijnen

Eneco Jaarverslag 2020 7

Page 10: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Belangrijkegebeurtenissen

Eneco en coronaCrisisteam

Relatief vroeg hadden onze veiligheids-deskundigen de mogelijke impact op deorganisatie in de gaten. In februari werd er eencrisisteam in het leven geroepen, met bredevertegenwoordiging uit allerlei geledingen vanhet bedrijf. Dit team is het hele jaar in functiegebleven en blijft dat ook tot het einde van decrisis. In de bedrijfsonderdelen werdenaanvullende coronateams gevormd diespecifieke maatregelen en protocolleninstelden. Daarnaast werd al snel besloten omzo veel mogelijk van de crisisorganisatie overte stappen naar het neerleggen van corona-gerelateerde onderwerpen in de gewonewerkzaamheden.

Eneco Jaarverslag 20208

De uitbraak van het coronavirusheeft Eneco vanaf februari inhaar greep gehad. Alle mede-werkers, in de landen waarEneco actief is, kregen te makenmet verregaande maatregelen,zoals thuiswerken en of werkenmet strenge veiligheidsproce-dures. Dat vroeg veel van hen envanzelfsprekend ook van hetmanagement. Iedereen heeftde schouders eronder gezet.Hierdoor zijn wij er goed ingeslaagd onze klanten te blijvenbedienen. En ondanks deteruglopende vraag en deprijseffecten in de zakelijkemarkten, is de impact vancorona op de resultaten in hetverslagjaar relatief beperktgebleven. Eneco heeft geengebruik hoeven maken van deoverheidsregelingen.

Page 11: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Bij alle maatregelen binnen Eneco was hetregeringsbeleid leidend. Dit beleid verschildeper land, maar de gemene delers warenafstand bewaren, hygiënemaatregelennemen, thuiswerken en kantoren sluiten ofbeperkt toegankelijk maken. Het crisisteamheeft, in nauw overleg met de Raad vanBestuur, de situatie dagelijks beoordeeld,waarbij de focus lag op:

• Operationele continuïteit (veiligheid/gezondheid van medewerkers enklanten, beschikbaarheid vanhandelsmarkten voor inkoop energie,beschikbaarheid van ICT inclusiefthuiswerkfaciliteiten,leveringszekerheid en operationeelasset management)

• Financiële continuïteit (beschikbaarheidvan voldoende liquide middelen,continuïteit in financiële transacties enrapportages)

• Strategische continuïteit (bestendigenvan samenwerkingen en groeiwaaronder mergers en overnames, enprojectactiviteiten zoals de bieding opwindpark op zee Hollandse Kust Noord)

(Thuis)werken

In Nederland kwam de grote omslag vanafhalverwege maart, toen thuiswerken de normwerd. Maar dat thuiswerken gold niet vooriedereen. De monteurs, de mensen in decentrales en medewerkers van dehandelsvloer en het bedrijfsvoeringscentrumhebben het hele jaar op hun gebruikelijkelocaties gewerkt, uiteraard met strengeveiligheidsprocedures.

De overgang naar het thuiswerken is voorEneco zonder operationele verstoringenverlopen. Dankzij proactieve maatregelen waser voldoende VPN capaciteit en bandbreedtebeschikbaar voor medewerkers om thuis tekunnen werken. Cybersecurity heeftgedurende deze periode veel aandachtgekregen en maatregelen zijn verscherpt ommisbruik van identiteit (risico van thuiswerken) te verkleinen. Het thuiswerken is voorhet Eneco (kantoor-)personeel gehandhaafdtot het einde van het jaar en zal waarschijnlijkgeruime tijd voortduren in 2021.

Veilig en verantwoord thuiswerken is ergbelangrijk. Eneco stelt aan medewerkersbureaus en stoelen op leenbasis beschikbaaren medewerkers kunnen voor een maximumvastgesteld bedrag een toetsenbord, muis enbeeldscherm aanschaffen. De focus ligt op hetwelzijn en de vitaliteit van de medewerkers.Er is veel aandacht voor de bevordering van defysieke en mentale gezondheid van mensen,en de verbinding tussen collega's onderling enmet de organisatie, met behulp vancommunicatie, een aanbod van trainingen encoaching en de mogelijkheid vancalamiteitenverlof. Tevens wordenmedewerkers aangemoedigd om regelmatigpauzes te nemen en de werktijden zoveelmogelijk te respecteren zodat iedereenvoldoende rust krijgt en kan afschakelen. Omaf en toe ook van omgeving te veranderenwordt ook aanbevolen om af en toe met eencollega een wandeling te maken, waarvoorook ruimte wordt geboden door Eneco.

Eneco heeft een 5-fasenmodel ontwikkeldmet stappen die kunnen worden genomennaarmate de coronamaatregelen wordenversoepeld of juist weer strenger worden,zoals in het najaar. Vanaf juni tot en metseptember kon weer meer op kantoor wordengewerkt, nadat we een grote inspanninghadden geleverd om het gebouw corona-proofte maken. In eerste instantie ging het omnoodzakelijke vergaderingen. Later ging eenklein aantal medewerkers in beperkte mate opkantoor werken en ging ook hetbedrijfsrestaurant voor een deel weer open. Inhet najaar moest helaas weer wordenteruggeschaald.

Alle medewerkers hebben zich fantastischaangepast. Ze hebben van de soms moeilijkeomstandigheden het beste gemaakt en zijn zoveel mogelijk doorgegaan met hun werk. Datverdient grote lof en waardering. Gezondheiden flexibiliteit: twee woorden die voor Enecoin 2020 belangrijker waren dan ooit. Gelukkigbleek de organisatie veerkrachtig eninnovatief en is de mentaliteit van onzemensen sterk.

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag 9

Page 12: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Communicatie

Vanaf het begin van de coronacrisis is er ruimeaandacht geweest voor het welzijn van onzemensen. We hebben praktische tips enmaatregelen gedeeld op intranet, endaarnaast is er voortdurend over ditonderwerp gecommuniceerd. De Raad vanBestuur heeft medewerkers gemaild en namwekelijks een videoboodschap op, collega’shebben elkaar tips gegeven via filmpjes opintranet, er zijn online pubquizzengeorganiseerd, en via medewerkeronderzoekis voortdurend gepolst hoe het met hen ging.Gelukkig is het verzuim laag gebleven, maarde inspanningen blijven gericht op hetvoorkomen van eenzaamheid, vervreemding,te lang doorwerken, te weinig pauze, te weinigbeweging en dergelijke. Uit de resultaten vande interne onderzoeken blijkt dat onzemedewerkers dit zeer waarderen.

Op afstand tevreden klanten

De coronamaatregelen hadden grote impactop de wijze waarop onze klanten werdenondersteund. Zo hebben we het voor elkaargekregen dat maar liefst 1.000 klantexpertsvanuit huis onze klanten te woord kondenstaan. Voor de monteurs was de primairefocus dat geen van onze klanten in de koukwam te zitten. De onderhouds-werkzaamheden werden slechts tijdelijkstopgezet. En gelukkig hebben we al onzeklanten kunnen bedienen. Ook bij calamiteitenof dreigende gezondheidsrisico’s hebben wealtijd een oplossing gevonden. De wachttijden

Veiligheid klant enmedewerker vooroptijdens covid-19Ook voor de monteurs van Eneco heefthet covid-19 virus impact op hunwerkzaamheden. Daarbij staat deveiligheid van zowel klant als medewerkeruiteraard voorop. ‘Energie is een primairebehoefte, dus veel werkzaamhedenmoeten ook ten tijde van het coronavirusgewoon doorgaan’, zegt monteur Koenvan Vliet. ‘Er gelden zeer striktemaatregelen waarvoor wij een specialeinstructie hebben gevolgd. Er zijn extrapersoonlijke beschermingsmiddeleningezet en contact wordt door ons altijdvermeden. In het algemeen geldt dat weonze handen echt ‘’kapot’’ wassen, zoalspremier Rutte ook aangaf tijdens een vanzijn persconferenties. Er is meer hygiënedan ooit en al het gereedschap wordt ookextra gereinigd. Dat moeten we als coronaer niet meer is ook aanhouden!’

Lees meer

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag10

Page 13: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

en kwaliteitsprocessen waren ook al binneneen week weer onder controle en onzeklanttevredenheid bleef onveranderd.

Eneco heeft een belangrijke bijdrage geleverdaan het snel realiseren van de door de overheidafgekondigde uitstel van betaling vanenergiebelasting voor de leveringsmaandenapril tot en met september 2020. Dit heeftonze zakelijke klanten in 2020 denoodzakelijke financiële ruimte geboden.Zowel voor zakelijke- als voor Agro-klantenhebben we de uitstel van de facturatie vanenergiebelasting geïmplementeerd. Sommigegrote klanten hadden vooraf aangegeven datze geen uitstel wilden en in die gevallenhebben we gehoor gegeven aan de specifiekeklantwensen. Daarnaast heeft Eneco kenbaargemaakt aan de overheid dat wij slechtstijdelijk cashflow risico willen lopen, en geenProfit&Loss risico over het oninbare deel vande later gefactureerde energiebelasting. Eind2020 zijn alle uitgestelde facturen voorenergiebelasting de deur uit gegaan en wijmonitoren continu wat hiervan ontvangen is.

De impact op de sales was aanzienlijk. DeNederlandse sales streetforce (huis-aan-huis)is de eerste drie maanden stilgelegd, terwijl ditin Belgie gedurende het merendeel van hetjaar het geval was. Deze tijd is gebruikt om hetproces corona-proof te maken. Toen dewerkzaamheden weer konden worden hervatwerd onder het motto ‘De Klant is Koning’ bijhuisbezoeken een rode loper van 1,5 meteruitgerold om afstand te bewaren. Hetondertekenproces verliep op afstand, via e-mail of sms.

Voor onze klanten is dit nog steeds eenonzekere tijd. Daarom hebben we een stapjeverder gezet in ontzorging. We hebben klantener proactief op gewezen dat ze eventueel eenbetalingsregeling konden treffen. Met namezzp’ers en mkb-klanten hebben hier dankbaargebruik van gemaakt.

Impact op resultaat

Eneco heeft geen gebruik gemaakt van hetpakket aan steunmaatregelen dat de overheidheeft geboden teneinde de negatieve effectenvan de Covid19 lockdown op diverse sectorente lenigen, waaronder de tijdelijkeNoodmaatregel Overbrugging voorWerkgelegenheid (NOW).

Zoals in de jaarrekening wordt toegelicht,heeft de coronacrisis impact gehad op deresultaten, vooral doordat deelektriciteitsvraag van de zakelijke marktaanmerkelijk inzakte. Het grotere verbruikdoor (thuiswerkende) consumenten kon ditniet compenseren. Desondanks heeft Enecogoede resultaten weten te behalen. Daar zijnwe met z’n allen heel trots op!

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag 11

Page 14: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

3 februari

Eneco wint de aanbesteding van het windpark Maasvlakte 2. Het windpark van ruim 100 MW (gelijk aan het verbruik van 138.000 huishoudens) komt op de zeewering van de Maasvlakte te staan.

25 maart

De verkoop van de aandelen Eneco aan het consortium van Mitsubishi Corporation en Chubu Electric Power wordt afgerond. De creditrating wordt door S&P verhoogd naar A- stable outlook.

25 maart

Met het afronden van de verkoop treden Hiroshi Sakuma (Chief Cooperation & International Officer) en Hans Peters als (Chief Customer Officer) toe tot de Raad van Bestuur.

15 april

Samen met vier warmtebedrijven, koepelorganisatie Aedes en 36 woningcorporaties sluit Eneco het Startmotorkader af. Dit akkoord beoogt de versnelde, woonlasten-neutrale verduurzaming van 100.000 huurwoningen.

21 april

As Tempelman wordt benoemd als nieuwe voorzitter van de Raad van Bestuur van Eneco. Hij is afkomstig van Shell en begint zijn werkzaamheden op 1 juli.

29 april

In Duitsland neemt LichtBlick E.ON’s elektrische warmte-levering over. Dit betekent dat er 260.000 nieuwe klanten, met in totaal 355.000 contracten, aan de portfolio worden toegevoegd.

Overigegebeurtenissen

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag12

Page 15: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

11 juni

Eneco sluit een afnamecontract met SwifterwinT, een windpark op land in Flevoland. Het contract heeft een looptijd van 15 jaar (vanaf 2023) en omvat ongeveer 780 GWh per jaar, wat gelijk staat aan het verbruik van circa 275.000 huishoudens.

1 juli

In het Haringvliet in Rotterdam vervangt Eneco de warmteleidingen middels een technische hoogstand. Er wordt een zinker van 68 meter in één stuk ingehesen.

29 juli

Eneco wint samen met partner Shell de aanbesteding van het subsidievrije windpark op zee Hollandse Kust (Noord), met een opgesteld vermogen van 759 MW. Het consortium voor -ziet ingebruikname in 2023.

7 september

Eneco is samenwerkingspartner in een onderzoek in Stad aan ‘t Haringvliet naar de mogelijkheid om waterstof te gebruiken als duurzame energiebron. Hierbij wordt een elektrolyser rechtstreeks aan een wind -turbine gekoppeld.

25 september

Eneco krijgt een platinum waardering van Ecovadis. Hiermee behoort Eneco tot de top1% van best scorende bedrijven in onze branche op het gebied van duurzaamheids-prestaties.

15 oktober

Borealis tekent een stroomafnamecontract (power purchase agreement) voor 10 jaar met Eneco België. De stroom komt van windpark op zee Mermaid, de levering bedraagt meer dan 1000 Gigawattuur (GWh) aan windenergie.

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag 13

Page 16: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

10 november

Alle gebouwen van bol.com in Nederland en België stappen over op groene stroom van Eneco, die deels wordt gegenereerd door 13.000 zonnepanelen die Eneco installeerde op het dak van het nieuwste gebouw van bol.com in Waalwijk.

20 november

Eneco krijgt als eerste grote energieleverancier een 8,1 voor consumentenstroom op de jaarlijkse Duurzaamheidsranking van Consumentenbond, Natuur & Milieu en Wise. Eneco blijft daarmee de duurzaamste stroomleverancier van de grote energie bedrijven.

17 december

Het startsignaal wordt gegeven voor de aanleg van een warmtenet in de wijk Groenoord in Schiedam. Eneco ondertekent hiervoor contracten met de gemeente en wooncorporatie Woonplus.

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag14

Page 17: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag 15

Page 18: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Waardecreatiemodel2020

Eneco's strategie is gericht ophet creëren van waarde op delangere termijn voorverschillende groepenbelanghebbenden: onzemedewerkers, onze klanten,onze aandeelhouders en demaatschappij. We willen metonze duurzame activiteiten onzeimpact op economie, mens enmilieu zo positief mogelijk latenzijn. Hoe we dat doen, maken weinzichtelijk in onswaardecreatiemodel.

Waardecreatiemodel

Het waardecreatiemodel is een schematischeweergave van onze strategische keuzes. Hetuitgangspunt is dat wij leven binnen degrenzen van één aarde. Eneco wil groeien induurzame productie, energielevering eninnovatieve diensten. Deze groeidomeinenkunnen concreet worden gemaakt in doelen,ofwel het antwoord op de vraag wat wij willenbereiken met onze strategie: een groeiendaandeel duurzame energie in onze productie,verduurzaming van onze warmteketen,klantenloyaliteit, uitwisseling van duurzameenergie en aanbod van slimme diensten. Dezedoelen maken we meetbaar in strategischeKPI’s (kritische prestatie-indicatoren),waarmee de impact voor onze klant, onzeaandeelhouders, de maatschappij en onzemedewerkers duidelijk kan wordenweergegeven. Zo geven wij inhoud aan onzemissie: duurzame energie van iedereen.

Het waardecreatiemodel wordt in 2021aangepast aan de vernieuwde strategie.

Indicatoren encontinuous reporting

Behalve de financiële resultaten rapporterenwe over niet-financiële prestaties, die ook welESG-cijfers (environment, social, governance)genoemd worden. Deze ESG-cijfers gaanonder andere over onze prestaties op hetgebied van milieu en klimaat, veiligheid en demanier waarop het bedrijf wordt gemanaged.Bijvoorbeeld het aandeel duurzame energie,hoe veilig we werken en hoe tevreden onzeklanten zijn. Informatie overproductiecapaciteit en levering onderverdeeldnaar bron en land presenteren we op onzewebsite op continue basis (zie Energiecijfersop onze corporate website).

Eneco Jaarverslag 202016

Page 19: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Onze groeidomeinen

Groei in duurzame bronnenWe hebben een leidende positie in hernieuwbare energieopwekking en breiden ons marktleiderschap in warmte uit.

Groei in energieleveringWe groeien in het aantal klanten die we duurzame energie leveren. Door dit slim te combineren met producten en diensten waar de klant op zit te wachten, verhogen we de klantwaarde.

Groei in innovatieve dienstenWe schalen op in het ontwikkelen en leveren van innovatieve diensten rondom het huis en op het gebied van elektrisch vervoer en energiemanagement.

Hoe meten we onze voortgang?

Leven binnen de grenzen van de aardeReductie van de absolute CO2eq-uitstoot in onze ketenemissies.- Groeien in duurzame bronnen, E+W- Aandeel duurzame energie t.o.v. totale levering

Een gezond financieel rendementROCE en stijging EBITDA

Relevant voor de klantVerhogen klantwaarde- # contracten- KlanttevredenheidVan gas los en behoud waarde warmteklanten

Enthousiaste en kundige medewerkersRecordable Incident FrequencyVoorkomen van verzuimDiversiteit, gelijke kansen Executiekracht

Klanten doen mee aan de energietransitie- Groei aantal betaalde diensten per klant- Groei laaddiensten en elektrisch vervoer- Groei energiemanagement- Leidend in Energy as a Service

Welke waarde leveren we?

Waarde voor de maatschappijEneco Groep committeert zich aan de Parijse klimaatafspraken en is koploper in de energie-transitie. Draagt bij aan milieu-impact in steden (SDG [Sustainable Development Goals] 11, 13) en aan behoud biodiversiteit op land en zee (SDG 14, 15).

Waarde voor de klant Eneco Groep stelt klanten in staat zelf te bepalen hoe ze schone energie opwekken, gebruiken, opslaan en delen (SDG 7 en 12).

Klanten krijgen betaalbare en schone energie en meer comfort dankzij innovatieve producten en diensten.

Waarde voor de aandeelhouderEneco Groep is een financieel gezond bedrijf met een duidelijk groeipotentieel en met maatschappelijke doelen.

Waarde voor de medewerkerMet ruim 3.000 hoog gemotiveerde medewerkers creëert Eneco Groep werkgelegenheid en is ze aanjager van kennis en innovatie in de landen waar ze actief is. Medewerkers dragen bij aan duurzame ontwikkeling.

Wat bereiken we met onze strategie?

Aandeel duurzame energieWe investeren samen met klanten, coöperaties en partners om het aandeel van duurzame energie te vergroten.

Verduurzaming van warmteWe zetten in op hernieuwbare warmte en vervanging van fossiele opties.

KlantenloyaliteitWe vergroten onze trouwe klantenkring, die we inzicht geven in hun energieverbruik en handelingsperspectief bieden.

Uitwisseling van duurzame energieWe ondersteunen onze klanten om hun duurzame energieverbruik in huis, kantoor en vervoer te integreren in het veranderende energiesysteem.

Slimme dienstenWe bieden slimme diensten die het comfort van de klant vergroten en helpen energie af te nemen op momenten dat er veel aanbod is van groene energie.

Doelen

Impact

duurzame

bronnen

innovatieve

diensten

energieleveringGroei in

Groeidomeinen

Waarde voor de maatschappij

Waarde voor de medewerker

Waarde voor de aandeelhouder

Duu

rzame energie van iedereen

Groei in G

roei in

Aandeel

duu

rz

ame energie

Verduurzaming

van warmte

Klantenloyaliteit

Slimme diensten

duurzame energie

Uitwisseling van

Financieel gezond

Relevant voor de klantEnthousiaste en kundige

medewerkers

Klantparticipatie

energietransitie

Leve

n b

innen de grenzen

van de aard

e Strategische KPI's

Eén aarde

We leven binnen de grenzen van é

én a

ard

e

Waard

e voor d

e klant

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag 17

Page 20: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

‘ We kunnen ons enorm potentieel ontsluiten door als één team in de waardeketen te acteren’

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag18

Page 21: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Lees het volledige interview

Hiroshi SakumaChief Cooperation & International Officer

Het managen van het evenwicht tussen vraag en aanbod is de sleutel tot succes in de energiemarkt

Eneco, voorheen eigendom van 44 Nederlandse gemeenten, is eind maart 2020 definitief verkocht aan een consortium van Mitsubishi Corporation (80 procent van de aandelen) en Chubu Electric Power (20 procent). Hiroshi Sakuma, Chief Cooperation & International Officer en lid van de Management Board van Eneco ziet enorme kansen voor verdere groei van Eneco in de komende jaren.

Wat waren de belangrijkste strategische redenen voor Mitsubishi en Chubu om in Eneco te investeren?‘We zien dat de energietransitie zich wereldwijd in een hoog tempo ontwikkelt, ook in Japan, Zuidoost-Azië en de USA, de energiemarkten waarin Mitsubishi over sterke posities beschikt. In Europa is de energietransitie echter verder gevorderd dan in de rest van de wereld. Wij zien Europa dan ook als gidsregio voor de mondiale energietransitie. Met Eneco krijgen we toegang tot uitgebreide energietransitie-kennis, met name op het gebied van wind op zee en vraagstukken die voortkomen uit de introductie van grote hoeveelheden duurzame energie-opwekking. Japan bijvoorbeeld staat aan het begin van de realisatie van groot-schalige windparken op zee. Door de kennis van Eneco te combineren met zowel het lokale netwerk van Mitsubishi en Chubu als hun kennis van de Japanse wetgeving en subsidies, kunnen we een competitieve positie in Japan creëren. We zullen de duurzame strategie van Eneco dan ook verder versterken en inter-nationaal uitbouwen. Eneco wordt het Europese centrum van alle energiegerelateerde activiteiten van Mitsubishi. Mitsubishi en Chubu zullen ook de financiële positie van Eneco verder versterken. Eneco kan daarmee zijn

kernactiviteiten financieel gezond voortzetten en een van de grootste energiebedrijven van Nederland blijven en ook in Europa worden.’

In Nederland is Mitsubishi vooral bekend als een speler in de automotive markt, kunt u ons meer inzicht bieden in de omvang, activiteiten en marktposities van Mitsubishi?‘Met een balanstotaal van meer dan 150 miljard euro, een notering aan de Japanse beurs, 90.000 medewerkers, 10 divisies, 120 kantoren en activiteiten in 90 landen, is Mitsubishi Corporation een van de grootste geconsolideerde ondernemingen ter wereld. Er zijn veel andere bedrijven die Mitsubishi heten, en hoewel ze het logo met de drie rode diamanten delen (in het Japans betekent (“Mitsu” drie en “bishi” diamant), betekent dit niet dat deze per definitie deel uitmaken van Mitsubishi Corporation. In Nederland is het inderdaad minder bekend dat Mitsubishi Corporation ook een sterke Power Solution Group heeft (een van de 10 divisies) en een wereldspeler is met grote ambities op het gebied van de energietransitie; circa 10 procent van de omzet is energie-gerelateerd. De Power Solution Group is actief in Japan, USA, Europa en Zuidoost Azië en kent – inclusief Eneco – een balanstotaal van 14 miljard euro. En met de overname van Eneco, waarmee we al actief samenwerkten op het gebied van offshore windenergie, bezit Mitsubishi Corporation we nu ook een sterkere positie in Europa. Daarnaast is Chubu de derde speler in de Japanse energiemarkt met meer dan tien miljoen klanten.’

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag 19

Page 22: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Lees het volledige interview

Erwin Leeuwis Directeur Strategie Eneco

Heldere strategie als opmaat voor succes

Eneco heeft een leidende positie in de inzet van hernieuwbare bronnen, zoals wind- en zonne-energie. Tegelijkertijd heeft Eneco te maken met snelle ver-anderingen. Klanten, de politiek, subsidievrije assets en technologische innovatie maken dat de markt van energie en energielevering dynamischer wordt dan voorheen. Daarom moet Eneco zich continu aanpassen. Hoe gaat dit in zijn werk en wat zijn de belang-rijkste uitdagingen en strategische doelen? Een interview met Erwin Leeuwis, directeur Strategie van Eneco.

‘De energiemarkt verandert sneller dan ooit. We zien drie megatrends, ook wel de drie D’s genoemd: decarbonisatie, decentralisatie en digitalisering. Ofwel, binnen de snel in aan-tallen toenemende decentrale energienet-werken staat het terugdringen van de CO2-uitstoot centraal waarbij door digitalisering niet alleen het klantcontact verandert, maar ook energiestromen verder geïntegreerd en versneld worden. Door de combinatie van de drie trends kan de energietransitie aanzienlijk versneld worden. Wij zien dit eerder als een kans dan als een bedreiging. Natuurlijk zijn er born digitals die binnen dit spectrum proberen binnen te dringen met online oplossingen of partijen die zwaar gespecialiseerd zijn in zonnepanelen of batterijoplossingen, maar energie is aan de retailkant nog steeds een sterk nationale aangelegenheid. Elk land heeft immers andere wet- en regelgeving als het om elektriciteit, gas of warmte gaat. Dat maakt het lastig en minder aantrekkelijk voor de grote, digitale, internationale spelers. Maar we mogen niet bij de pakken neer zitten. Onze klanten verwachten veel van ons: een digitale beleving die ze kennen van de digitale

kop lopers buiten de energiesector, concrete hulp in verduurzaming, maar ook een zeer scherpe prijs. We zijn daarom volop aan het investeren in onze digitale klantbeleving, in achter liggende IT-systemen en in onze duurzame diensten. Een mooi voorbeeld vind ik de ‘’Omschakelaar’’, een digitale assistent die consumenten tailormade passend advies geeft over volgende duurzame stappen. Met digital alleen ben je er overigens nog niet. Marktpartijen moeten ook over een grote klantenbase beschikken en wat denk je van de beschikbaarheid en kennis van honderden technici om, bijvoorbeeld, zonnepanelen te installeren, of CV-ketels en warmtepompen te onderhouden. En dan heb ik het nog niet over de noodzaak van een betrouwbare organisatie met sterke politieke voelhorens, een goede reputatie of een onderscheidende NGO-ranking. Dat speelt allemaal een rol binnen het energiespectrum. Met onze investeringen in hypermoderne IT-systemen en een nieuwe aandeelhouder gericht op de langere termijn hebben we veel vertrouwen in de toekomst’, stelt Erwin Leeuwis.

De drie D’s komen samen‘Dat is het mooie aan Eneco’, zegt Erwin. ‘Bij ons komen alle drie de D’s samen. Wij acteren als de regisseur van de energie-transitie met bronnen die, afhankelijk van de weers omstandigheden, soms wel en soms ook geen energie opwekken en een energie-vraag die soms hoog of soms laag is. Binnen complexe decentrale energie-structuren, is het een hele kunst de mix tussen aanbod en vraag in balans te houden. Eneco is hier een kei in.’

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag20

Page 23: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Erwin Leeuwis Directeur Strategie Eneco

‘ Focus op de drie D’s: decarbonisatie, decentralisatie en digitalisering’

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag 21

Page 24: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

‘ Verder kijken dan onze duurzaam­heidsneus lang is’

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag22

Page 25: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Lees het volledige interview

Ilse van AndelSustainability Officer Eneco

Midden in de samenleving

Eneco is koploper in de energietransitie. Al in 2007 heeft Eneco samen met het Wereldnatuurfonds zijn duurzame One Planet-strategie gepresenteerd. In de jaren daarna zijn substantiële stappen voorwaarts gezet en in de periode 2021-2025 gaat Eneco’s duurzaamheidsbeleid verder dan stakeholders vaak denken. Een kijkje in de duurzaamheidskeuken van Eneco aan de hand van een interview met Ilse van Andel, Sustainability Officer.

Ilse: ‘Eneco staat midden in de samenleving. Onze wortels gaan terug tot in de 19de eeuw. Als eerste energiebedrijf gingen we voor een duurzame koers en die varen we nog steeds. Zo is Eneco uitgegroeid tot leider in de energietransitie, zowel in België als in Nederland. We zijn een van de grootste investeerders in duurzame energie en werken met miljoenen consumenten en duizenden bedrijven samen aan de energietransitie. Als Sustainability Officer maak ik me hard voor de continue verduurzaming van het leveranciers-portfolio en de producten & diensten die we afnemen. Die rol gaat verder dan duurzame inkoop alleen, mijn doel is ook om circulariteit verder te verbreden en een bijdrage te leveren aan onze duurzaamheidsstrategie door MVO-risico’s in de waardeketen in kaart te brengen.’

Klimaat­impact centraalIlse: ‘In alles wat we doen, staat onze klimaat-impact centraal. In onze One Planet-visie, die is opgezet door onze Sustainability Manager, Gerben Meijer, willen we ruim onder de 2°C opwarming van de aarde blijven. Het streven is 1,5°C. De afspraken om dit doel te halen zijn vertaald in een koolstofbudget voor ons bedrijf, inclusief onze leveranciers en klanten. In 2020 was het koolstofbudget 17,8 Mton CO2-equivalenten en komen we uit op 14,0 Mton CO2-equivalenten. Al sinds de onder-tekening van het Parijse Klimaatakkoord in

2015 blijven onze ketenemissies onder het afgesproken koolstofbudget. Dat is natuurlijk goed en Eneco scoort in vergelijking met grote energiebedrijven in Nederland het beste op duurzaamheid volgens de NGO sustainability ranking. Het aandeel duurzame elektriciteits-productie van de totale levering moet in 2022 50% zijn en we komen in 2020 uit op 28,2%. Samen zijn we op weg naar 100% duurzame mobiliteit, we gebruiken geen kolen of kern-energie en zetten gas in als transitiebrandstof. Doelstelling is dat onze activiteiten netto niet ten koste gaan van de biodiversiteit en eco-systemen en dat we ons circulariteitsbeleid verder zullen verbeteren. Kortom, we leveren een brede maatschappelijke bijdrage aan de energietransitie.’

One Planet­visie 2021­2025: klimaat, keten en werkgeverschap‘Maar inmiddels gaan we verder. Eigenlijk zijn we bezig met een One Planet te creëren met tevens een sterke focus op sociale en ethische aspecten met drie duidelijke richtingen, te weten het stimuleren van actie tegen ver-gaande klimaatverandering, ook wel “action on climate change” genoemd, ketenverant-woordelijkheid en goed werkgeverschap. Hiermee geven we aan dat we verder willen gaan dan het primaire doel van de energie-transitie. Zo gaan we bijvoorbeeld kijken naar grondstofcomposities van de molens binnen onze windparken en richten we ons op lange-termijnrecycling met als doel optimale circulariteit om zuivere grondstoffen terug te krijgen. Snel omschakelen naar een duurzame elektriciteitsvoorziening door de inzet op windmolens en zonnepanelen is natuurlijk goed, maar hoeveel en welke grondstoffen zijn er eigenlijk nodig om die windmolens en zonnepanelen te produceren?

‘ Verder kijken dan onze duurzaam­heidsneus lang is’

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag 23

Page 26: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Strategie

Missie en positionering

Door de wereldwijde energievraag putten wede draagkracht van onze aarde uit. Als elkewereldbewoner zou leven zoals degemiddelde Nederlander, zouden er bijna 3aardes nodig zijn. Eneco is vastberaden om deenergiebehoefte en het energieverbruikbinnen de grenzen van een leefbare planeet tekrijgen. Dit is de One Planet gedachte. Onzemissie is om ’Duurzame energie van iedereen’waar te maken, omdat we geloven dat deomschakeling naar een emissievrijesamenleving cruciaal is en iedereen daaraankan bijdragen. Daar werken we aan, samenmet onze klanten en partners.

Eneco Jaarverslag 202024

Eneco wil zo veel mogelijkklanten helpen omschakelennaar duurzame energie. Datvereist productie van meerbetaalbare, betrouwbare,duurzame energie. Opschalenvoor de omschakeling dus.Door CO2-neutrale energie enduurzame innovatieveoplossingen voor iedereenbeschikbaar te maken, wordendie betaalbaar. We zijnambitieus: we willen er1 miljoen klanten bij in dekomende vijf jaar, van 1300naar 2600 MW opgesteldvermogen en gezonderendementen.

Page 27: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Strategische doelen

Om onze rol als koploper in de energietransitieverder te versterken en mee te bewegen metde markt, moeten we groeien: in het aantalklanten en de omvang van de duurzameproductie. Ook willen we hele keten vanproductie tot levering (de integratie)versterken. We beschrijven welke doelen wehiervoor hebben gesteld. In de hoofdstukkenover onze resultaten lichten we toe hoe wehieraan hebben gewerkt en wat we hebbenbereikt.

Klanten

We willen onze klanten waarde leveren metbetaalbare energie, met een uitstekendedigitale service en met een aanbod dataansluit op hun behoeften. Dit past bij detransformatie die we hebben ingezet vansterke duurzame-energieleverancier naarleverancier van innovatieve diensten rondomenergie. Tegelijkertijd blijven we ook onzetraditionele rol trouw. We gaan nog meer

duurzame energie leveren en combineren datmet slimme diensten. Zo verwachten weklanten langer aan ons te kunnen binden.

Groei van het aantal klantenWe willen nieuwe klanten aantrekken enbestaande klanten aan ons binden. We zijnmeer waard voor de klant als wij zijn of haarbelang op één zetten en een goede prijsbieden. Dat kunnen we doen door efficiënt tewerken. Uit data doen we inzichten op.Daardoor begrijpen we wat klanten nodighebben aan service of informatie en bieden wede klant steeds een goede persoonlijkeervaring. We spelen meer in op deklantbehoefte, waardoor we meer enrelevantere producten en diensten kunnenverkopen. In Nederland richten we ons op hetbehoud van ons marktaandeel door klantenlanger aan ons te binden. In België en metname in Duitsland zetten we in op groei.

We werken ook aan forse groei van ons aantalwarmteklanten. In Nederland hebben we eenwijkaanpak om woonwijken volledig van hetgas af te halen en om te schakelen naar onze

DecarbonisatieHet aandeel energie uit hernieuwbare bronnen neemt

fors toe. Dit leidt tot decarbonisatie. Door meer elektrisch

vervoer en andere warmtebronnen stijgt de vraag naar

elektriciteit ten koste van fossiele brandstoffen. De kosten van duurzame

elektriciteitsproductie dalen.

DecentraalDankzij de beschikbaarheid van goedkope en efficiënte

technologieën zijn nieuwe energiebronnen vaker decentraal.

Grote centrale productie-installaties maken plaats voor

lokale installaties voor eigen gebruik.

DemocratischDoor decentrale energieproductie kunnen onze klanten of

burgercoöperaties zelf investeren en eigenaar worden van

productie-installaties, vaak ondersteund door bedrijven.

Het aantal energiecoöperaties en het aantal installaties dat zij hebben groeit,

en meer omwonenden worden betrokken.

DigitaalKlanten verwachten

24/7 feilloze digitale

service; menselijk

contact is er om klantverwach-

tingen te over treffen. Systemen

stemmen productie en verbruik

van energie op elkaar af én

voorspellen energiebehoefte. Zo

kan energie geleverd worden op

het juiste moment, op de juiste

plaats en tegen de laagste

kosten. Ook helpen digitale

middelen energie te besparen. Tot

de energiewereld zijn

branchevreemde partijen

toegetreden (Amazon, Google,

Apple) die diensten introduceren

in domeinen die energie-

leveranciers nog verkennen

(zoals Smart Home). Ook zien

we spelers uit de automotive

industrie, zoals Tesla en BMW,

en schuiven de energiemarkt en

de telecommarkt naar elkaar toe.

Markttrends

Het tempo van de energietransitie ligt hoog; veranderingen en innovaties volgen elkaar snel op. De markttrends zijn samen te vatten in 4 D’s: decarbonisatie, decentraal, digitaal en democratisch.

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag 25

Page 28: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

warmtenetten. Deze netten breiden we uit.Ook bieden we de consument warmte-oplossingen op maat aan, zoals warmte-koudeopslag en (hybride) warmtepompen. Opgrote schaal en individueel. Daardoor stotenwij – en onze klanten – niet alleen minder CO2

uit, maar compenseren we ook ons eigenverlies aan omzet uit gas.

Groei van het aantal betaalde dienstenper klantDoor in te spelen op individueleklantbehoeften kunnen we per klant meer enbeter geïntegreerde producten en dienstenontwikkelen en verkopen die relevant zijn voorde klant.

Leidend zijn in Energy as a ServiceWe ontwikkelen nieuwe businessmodellenwaarin we ons digitale platform combinerenmet tastbare producten en diensten bijmensen thuis, zoals slimme boilers. Ookontwikkelen we energie-gerelateerdediensten, bijvoorbeeld de Omschakelaar,waarmee klanten kunnen zien welkeoplossingen er voor hun woning mogelijk zijn.Zo ontstaan waardevolle proposities vooronze klanten.

Groei van het aantal laaddienstenvoor elektrisch vervoerWe willen tot de top 3 behoren in e-mobility inde landen waar we actief zijn. Het aantallaadpunten en laaddiensten (zoalslaadpassen) voor thuis en op het werk breidenwe uit. We werken aan voldoende schaal endekking in Nederland, België en Duitsland.

Duurzame productie

We willen van betekenis zijn voor onze klantendoor toonaangevend te zijn in de productievan duurzame elektriciteit en inverwarmingsoplossingen. Deze elektriciteit enwarmte leveren we direct of viatussenkanalen.

Groei in productie van duurzame elektriciteitEneco heeft een leidende positie in duurzameproductie. Om die positie te behouden, gaanwe ons duurzaam vermogen (stroom enwarmte) bijna verdubbelen naar 3.200 MW in2025. Zo blijven we sterk in wind op land enleidend in wind op zee, in België en Nederland.In België zijn we al leidend op het gebied vanzonne-energiesystemen op daken en zijn wede op één na grootste producent van zonne-energie. Ook in Nederland bouwen we dooraan onze zonportfolio. Daarnaast breiden weflink uit naar Duitsland, zowel op land als

Op weg naarklimaatneutraal onlineshoppen bij bol.comAlle gebouwen van bol.com in Nederlanden België draaien inmiddels volledig opgroene stroom. Een laatste onderdeel vandeze transitie was de installatie van ruim13.000 zonnepanelen door Eneco op hetdak van het nieuwe fulfilmentcenter vanbol.com in Waalwijk. Bol.com streeft naarklimaatneutraal winkelen in 2025. Allekantoren, datacentra en warehousesgebruiken nu 100% procent hernieuwbareenergie gebruiken. Hiermee is deduurzame energiecirkel van bol.comgesloten, een belangrijk stap op weg naar0 gram CO2-uitstoot per pakket in 2025.

Lees meer

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag26

Page 29: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

(zodra er tenders open worden gesteld) opzee. Hierin werken we samen met onzeaandeelhouders. Bovendien breiden we onzepositie in wind op land uit in het VerenigdKoninkrijk.

Groei in duurzame warmteNederland gaat van aardgas over op anderewarmtebronnen. Eneco gaat voorop in dezeomschakeling om zo marktleider in warmte teblijven. We schakelen om van aardgas naarandere warmtebronnen, gebaseerd opelektriciteit. Zo vergroten we ons duurzamewarmtevermogen naar 350 MW in 2022.

Groei van het aandeel duurzame elektriciteitin onze leveringsportfolioNaast onze eigen productie sluiten welangetermijncontracten af voor de inkoop vangroene stroom. Dit biedt garantie voorinvesteerders in duurzame productie, diealleen investeren als ze voor een lange termijnduurzame elektriciteit kunnen afnemen.

Daar waar we zelf nog niet voldoendeduurzame elektriciteit kunnen produceren,kopen we voor klanten elektriciteit in metGarantie van Oorsprong-certificaten (GvO). Opdeze manier zal het aandeel geproduceerdeduurzame elektriciteit in de totaleleveringsportfolio stijgen van 30% nu naar58% in 2025.

Integratie

Eneco is een geïntegreerd energiebedrijf. Datwil zeggen dat we in de hele waardeketenactief zijn, van productie tot levering; zowel inelektriciteit als in warmte. De waarde van dezeintegratie is al groot en zal de komende jarennog groter worden. Dit komt door mindersubsidiëring van duurzame productie, meerschommelingen in het energiesysteem enmeer decentrale productie en producenten.

Duurzame productie realiserenzonder subsidieIn de toekomst is minder subsidie beschikbaar,terwijl elektriciteitsprijzen onzeker blijven enmeer gaan schommelen. Kostenefficiëntie isdaarom een voorwaarde om de productie uitte breiden. Daarnaast wordt het van steedsgroter belang om risico’s van schommelingenin prijs en volumes op te vangen. Eneco ishierin goed gepositioneerd vanwege de groteeigen klantenbase, de zeer ervarenhandelsafdeling en de uitgebreide ervaring in

het direct koppelen van elektriciteitsproductieuit bijvoorbeeld wind op zee aan langdurigeklantcontracten. Voor dat laatste trekken wegezamenlijk op met onze aandeelhouders.

Power-to-X‘Power-to-X’ staat voor het omzetten vanelektriciteit naar bijvoorbeeld warmte of(groene) waterstof. We zetten hierop in metelektrische boilers voor de industrie voorwarmteopwekking en met eerste projecten ingroene waterstof. In 2025 verwachten we eenportfolio opgebouwd te hebben van in totaalruim 200 MW. Dit helpt onze klanten om teverduurzamen, balans te brengen in hetenergiesysteem en onze risico’s in duurzameproductie te verleggen en zo af te wenden.

Groei in energiemanagementMet Power-to-X vergroten we demogelijkheden om het energiesysteem temanagen, te sturen en in balans te houden.We willen ook groeien met het aanbod van(decentrale) diensten voorenergiemanagement voor klanten. We helpenhen om op het juiste moment energie in tekopen of terug te leveren, of biedenopslagcapaciteit aan. Om dit te kunnen doen,bestendigen we onze vaardigheden in het‘Internet-of-Things’ en zetten we in op eengrote groei van het aantal apparaten(laadpalen, cv-ketels, boilers, warmtemeters,afleversets, etc.) die we op afstand kunnenuitlezen en/of aansturen.

Virtual Power PlantsSteeds meer (klein)zakelijke klanten wekkenzelf duurzame energie op. Deze klanten willenhun productie graag vermarkten en kunnendat niet veelal niet zelf. Veel van dezeproductie is flexibel op- en af te schalen, watkansen biedt voor onze handelsafdeling.Eneco ziet dit als een groeimarkt en streeftnaar sterke autonome groei hierin, zowel inNederland als in België.

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag 27

Page 30: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Wat ismaterieel ?

Materiële thema'songewijzigd

Na de verkoop van Eneco aan MitsubishiCorporation en Chubu Electric Power hebbenwe allereerst de strategie verdergestroomlijnd. De strategische doelen zijntevens richtinggevend voor de materiëlethema’s waarop we het waardecreatieprocesinrichten en besturen. De interne stakeholderszijn gedurende het boekjaar bij ditstrategieproces betrokken geweest.Conclusie is dat de materiële thema’s die wevorig boekjaar presenteerden vrijwel dezelfdezijn gebleven.

Eneco Jaarverslag 202028

De duurzame strategie van onzeonderneming is richtinggevendvoor de wijze waarop Enecowaarde wil creëren voor mens,milieu en maatschappij. Deverbondenheid met onzestakeholders is belangrijk omvast te stellen of we op de goedeweg zijn. Uit de dialoog metonze interne en externestakeholders distilleren we eenset materiële thema's die totuitdrukking komen in ons beleid,de besturing en deverantwoording.

Page 31: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

We hebben slechts herschikt en onze nieuweaandeelhouders een duidelijke plek gegeven.In de bijlage Verslaggevingsbeleid gaan wehier gedetailleerder op in.

We zijn van plan om volgend boekjaar viarondetafelgesprekken externe stakeholderste consulteren en te toetsen of de materielethema's nog voldoende aansluiten bij hunverwachtingen en belangen.

Materialiteitsmatrix Eneco

top 10 overige thema’s

Lange termijn impact Eneco op economie, mens en milieu

Bel

ang

stak

ehol

ders

Top 10 gekoppeld aan SKPI’s en GRI1 Bijdragen aan energietransitie2 Veiligheid, gezondheid en welzijn3 Samenwerken met nieuwe aandeelhouders4 Innovatieve diensten uitbreiden5 Groei in warmteoplossingen – gastransitie6 Relevant voor de klant7 Investeringen in hernieuwbare bronnen – Herkomst energie 8 Concurrerende prijsstelling – (behoud klanten)9 Bijdragen aan Parijse klimaatafspraken – CO2 en andere emissies

verlagen in de keten, Bijdragen aan energiebesparing door klanten10 Rendement uit een financieel gezond bedrijf

Overige relevante thema’s waarover we rapporteren in ons jaarverslag11 Data security (privacy, continuity, cybersecurity) 12 Duurzaam inkopen13 Internationaal groeien14 Governance (informatie over samenstelling en samenwerking top

van het bedrijf) 15 Betrouwbaar en beschikbaar/toegankelijk16 Werkgeverschap17 Training en opleidingen18 Compliance aan gelden wet- en regelgeving, incl. overtredingen

en boetes19 Anti-corruptiebeleid20 Biodiversiteit21 Eerlijke beloning, gelijke beloning man – vrouw, ratio top

en werkvloer

3

6

9

11 + 12

2018

1416 + 17

15

8

19

4 5

7

2 1

10

13

21

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag 29

Page 32: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Resultaat:Klanten

Groei van het aantalklanten

Eneco wil dat zo veel mogelijk mensenomschakelen naar duurzame energie. Onzeklantenbasis, zowel consumenten, midden- enkleinbedrijf (MKB), als grootzakelijk, is daartoeonontbeerlijk. Daarom zetten we in opstrategische partnerschappen en op een grootmarktaandeel in Nederland, België, Duitslanden het Verenigd Koninkrijk.

Eneco Jaarverslag 202030

Vanuit onze missie 'duurzameenergie van iedereen' willen weklanten helpen de juisteenergievoorziening te kiezen.Wij bieden hen de besteoplossing die past bij hunpersoonlijke situatie. Onzediensten zijn slim, betaalbaar enduurzaam. Klanten hebben dekeuze om zich volledig te latenontzorgen, of het zelf te regelenmet hulp van Eneco. Zo hebbenzij het zelf in de hand.

Page 33: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Nederland

Eneco HollandseWind & Zon

In juni hebben we Eneco HollandseWind & Zonvoor particulieren en kleinzakelijke klantengeïntroduceerd. Daarmee voorzien we onzeNederlandse klanten van duurzameelektriciteit van Nederlandse bodem.Afgelopen jaren hebben we daar flink ingeïnvesteerd. Zo hebben we veel nieuwe wind-en zonneparken geopend en dat blijven wedoen totdat voor iedereen in Nederlandgroene stroom van eigen bodem beschikbaaris.

Met dit aanbod voorzien wij in een grotebehoefte, zowel voor nieuwe als bestaandeklanten. Klanten met een contract voor eenander stroomproduct worden na deafloopdatum van dat contract automatischomgezet naar HollandseWind & Zon. Vanafmei 2021 gebruiken alle klantenHollandseWind & Zon.

Strategische partnerschappen

Voor de levering van duurzaam opgewekteenergie sluiten we overeenkomsten metstrategische partners. In 2020 hebben wemooie nieuwe partnerschappen gesloten omNederlandse bedrijven te helpenomschakelen. Ook op het gebied van innovatiehebben we niet stilgezeten. En met onzebestaande klanten hebben we in 2020 verderestappen gezet op weg naar verduurzaming.We noemen hier enkele aansprekendevoorbeelden.

RET naar energiepositief

Samen met het Rotterdamse vervoerbedrijfRET ontwikkelt Eneco het ‘Pad naarenergiepositief’: een roadmap met duurzameinitiatieven die het niet-duurzameenergieverbruik steeds verder terugdringt omuiteindelijk zelfs energiepositief te worden. Ditgebeurt door middel vangebouwmanagement, opslag in batterijen, deinzet van gebruikte busbatterijen en hetgebruik van eigen windturbines.

Met Sligro horecahelpen besparen

Voor horecazaken is energie een grotekostenpost en veel eigenaren streven naar eenduurzamere bedrijfsvoering. Sligro en Enecohebben de handen ineen geslagen omhorecaondernemers te helpen besparen ophun energiekosten. Met contracten via Sligrokrijgen horecaondernemers de besteprijsgarantie van Eneco en ontvangen ze100% groene stroom. Ook bieden Sligro enEneco de EnergieCoach aan, een persoonlijkeadviseur plus slimme tool waarmee ze energiebesparen én verduurzamen. Bij het afnemenvan een Energie & Gas Contract of deEnergieCoach van Eneco krijgenhorecaondernemers Sligro-waardebonnen.

Walstroom

Eneco en het Havenbedrijf Rotterdam voerengezamenlijk een project uit om de offshoreinstallatieschepen van Heerema MarineContractors te voorzien van duurzamewalstroom. Een nieuwe installatie gaatstroom leveren voor de schepen uit hetnaastgelegen Eneco-windpark LandtongRozenburg, en als het niet waait uit hetlandelijke net. Dankzij walstroom hebben deschepen de (diesel)aggregaten aan boord nietmeer nodig. Daardoor stoten ze veel minderCO2 en andere schadelijke stoffen uit enmaken ze veel minder geluid. De directekoppeling tussen een windpark en walstroomis een wereldwijde primeur. In de winter van2020-2021 is het project klaar. Er wordtgewerkt om op meer plekken in de havenwalstroom aan te bieden.

Partner Portal

Onze partners vormen een belangrijkverkoopkanaal voor de zakelijke markt. Via hetonline PartnerPortal kunnen onze partnerszelf in enkele minuten offertes voorelektriciteit en gas voor hun klanten maken. In2018 zijn we gestart met slechts 5 partnersin de PartnerPortal, inmiddels zijn dit er 50. In2020 is de PartnerPortal vollediggeautomatiseerd. De contracten wordendirect vanuit de Portal in ons systeemgeüpload. Door een aantal verbeteringen is deParnerPortal ook gebruiksvriendelijkergemaakt. De vormgeving sluit aan bij MijnEneco Zakelijk. Dit helpt ons om in 2021 een

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag 31

Page 34: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

beter geïntegreerde klantreis te ontwikkelenen stappen te maken in onze ambities voorselfservice.

Kennis delen viaverdiepende content

In 2020 zijn we begonnen met het online delenvan informatie en inspiratie voorgrootzakelijke klanten om (verder) teverduurzamen. We beschrijven onder meervoorbeeldcases van het Ronald McDonaldhuisSophia en dakpannenfabrikant Wienerberger.Ook geven we informatie overenergieproducten en uitleg over Garanties vanOorsprong (GvO's). En we dragen redenen aanom te vergroenen met in Nederlandopgewekte energie.

AgroEnergy

AgroEnergy is de energiepartner voor deglastuinbouw. Zij is in staat door decombinatie van energiediensten,energielevering en warmteprojecten deze rolvoor tuinbouwondernemers in te vullen. Deglastuinbouw is continu in ontwikkeling. Er issprake van consolidaties en schaalvergroting.Tuinbouwbedrijven worden groter,professioneler en kennen ook in toenemendemate een andere besluitvormingsstructuur.De glastuinbouw internationaliseert door degroeiende wereldwijde behoefte aan voedselen gedegen tuinbouwkennis en –ervaring. Detuinbouwbedrijven willen zich steeds meerrichten op de kernactiviteiten (teelt- en

Parkeerterreintransformeert inenergieneutraal enoverdekt laadstationIn de winter van 2020/2021 worden bijhet gemeentehuis van Dronten 120parkeerplaatsen overkapt met bijna 1.100zonnepanelen. De EU ondersteunt ditinitiatief en Eneco is een van de partnersin het pilotproject ‘Powerparking’ vanhet Europees Fonds voor RegionaleOntwikkeling (EFRO). Dit heeft als doelheeft om hernieuwbareenergieopwekking, elektrisch laden enenergieopslag slim te integreren.

Lees meer

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag32

Page 35: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

afzetoptimalisatie) en brengenenergiemanagement onder bij experts.

AgroEnergy heeft in 2020 weer kunnengroeien in datagedreven energiediensten alsoplossing voor dit ondernemersvraagstuk.Tevens heeft AgroEnergy de zelfstandige spinoff BlueRadix gecreëerd voor autonomekassturing. De synergie in dienstverlening aande klant tussen energie- en teeltoptimalisatieis geborgd in de samenwerking. Deglastuinbouw is zwaar geraakt door decoronacrisis. Vooral de sierteelt had het in deeerste maanden van de pandemie zwaar.Gelukkig is de situatie sinds mei verbeterd. Innovember waren er geen bijzonderedebiteurenposten meer.

AgroEnergy is sterk inenergieleveringscontracten waarbinnenklanten zelf hun inkoopmix kunnensamenstellen op de groothandelsmarktenvoor gas en elektriciteit. Middels degeavanceerde klantportal EnergyManagerworden de verschillende markten (future,spot, intraday) en onbalans ontsloten.AgroEnergy ondersteunttuinbouwondernemers ook metenergiemanagement door middel vandatagedreven diensten. Deze dienstenworden altijd gecombineerd met persoonlijkebegeleiding door energiespecialisten. Op allediensten (BiedOptimaal, EnergeBeheer,Noodvermogen en Congestiemanagement) isin 2020 groei gerealiseerd.

De glastuinbouwondernemers zoeken naarmogelijkheden om aan te sluiten op dezeontwikkeling of zetten in op duurzamealternatieven. Helaas werken de marktprijzenen belastingen hier momenteel sterk tegenin.Dit heeft ertoe geleid dat AgroEnergybesloten heeft om zich volledig te richten opde optimalisering, verduurzaming enuitbreiding van de warmtelevering vanuit deRoca-leiding in samenwerking met partnerszoals de warmte coöperaties in het Oostland.

Oxxio

Oxxio is het merk voor de prijsbewuste, digitalminded consument. Aan hen levert Oxxiogroene windstroom en gas, maar ook internet,tv en bellen. In 2020 heeft Oxxio qua groei endigitalisering de stijgende lijn voortgezet. Voorbeide soorten aanbod is er groei gezien vanhet aantal klanten. Het merendeel van deze

klanten heeft de Oxxio App en daarmeetoegang tot snelle, online (zelf)service.Daarnaast beantwoordt Oxxio klantvragensteeds vaker digitaal, via de chatbot of eenlive-chat met een medewerker.

WoonEnergie

WoonEnergie is er speciaal voorwoningcorporaties en hun huurders.Daarnaast richt WoonEnergie zich opbewindvoerders en levert energie aanhuishoudens die schuldhulpverleningontvangen. In 2020 is WoonEnergie wederomnieuwe samenwerkingen aangegaan metbewindvoerders en heeft zij eenserviceplatform ontwikkeld voor dezedoelgroep. Over de gehele linie scoortWoonEnergie erg hoog op klanttevredenheid.

Andere successen

Voor het nieuwe kantoor van het RIVM en hetCollege ter Beoordeling van Geneesmiddelen(CBG) in Utrecht is Eneco een langjarigeovereenkomst aangegaan voor de levering vanelektriciteit. Het gebouw waar de beideorganisaties gevestigd zijn, heeft hetBREEAM-certificaat Outstanding, mededankzij de levering van 100% EnecoHollandseWind®. Een deel van de stroom komtuit het nabijgelegen Windpark Houten.

De relatie met Nouryon, wereldwijdmarktleider op het gebied van essentiëlechemie, is bestendigd. We hebbenaanvullende afspraken gemaakt voor destoom en elektriciteit die geproduceerd wordtin de bio-energiecentrale Bio Golden Raand.

Met de Nationale Politie hebben we eencontract gesloten voor het leveren vanduurzame windenergie en gas in 2021-2022en we hebben een optie op drie opvolgendejaren. Voor de Nederlandse staat producerenwe duurzame elektriciteit voor de jaren2021-2022, eveneens met een optie op nogeens 3 jaar.

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag 33

Page 36: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

België

Verkoop op peil gebleven

Eneco België heeft de impact van decoronacrisis onder controle kunnen houden.Vanwege de volledige lockdown in Belgiëvielen de voornaamste huis-aan-huisverkoopkanalen weg, maar de werving vannieuwe klanten bleef desondanks op peil. Dezakelijke markt deed het goed dankzij de lagemarktprijzen en het actieve Belgischeverkoopteam.

Overeenkomst met Borealis

Eneco België tekende een overeenkomst metpolymerenproducent Borealis voor de leveringvan windenergie vanuit offshore parkSeaMade. Hiermee versterkt Eneco België zijnleidende marktpositie in Corporate PowerPurchase Agreements.

Sterk merk

Het merk Eneco blijft het goed doen: 71% vande inwoners is bekend met de naam en 22%overweegt met Eneco België in zee te gaan.Dit is het resultaat van demarketingcampagnes in het voorjaar en hetnajaar.

Duitsland

Aantal klanten groeit

LichtBlick heeft in 2020 een deel van decontracten van E.ON overgenomen vanhuishoudens die worden verwarmd metwarmtepompen of nachtopslagverwarming.De Europese Commissie (EC) eiste deoverdracht van deze klantengroep alsvoorwaarde voor goedkeuring van de fusietussen Innogy en E.ON. In 2019 had de EConderzoek gedaan naar de deal. Daaruit bleekdat die in een aantal landen negatieve effectenzou kunnen hebben voor consumenten.LichtBlick klimt hiermee naar de vijfde positieop de Duitse energiemarkt.

In 2022 wil LichtBlick in Duitsland hetbekendste en geliefdste merk voor eenklimaatneutrale levensstijl zijn. Daarvoor heeft

het bedrijf in augustus 2020 de merkstrategievernieuwd, met als missie om samen met deklanten een ‘nieuw normaal’ te creëren: eenCO2-neutrale levensstijl.

Verenigd Koninkrijk

Enkele jaren geleden werd besloten om testoppen met de ontwikkeling van faciliteiten.Eneco UK evalueert nu een aantal potentiëleontwikkelprojecten gericht op locaties entypen faciliteiten. Deze voorbereidendewerkzaamheden dragen bij aan de formuleringen de ontwikkeling van de brederebedrijfsstrategie.

Leidend zijn indigitalisering

Digitalisering maakt het mogelijk om teverschuiven van ‘betalen per eenheid’ naar het‘betalen van service’, dat energiegebruik vooreen redelijke prijs mogelijk maakt. Hiermeekunnen we onze particuliere klanten meerdigitaal bedienen en beter tegemoetkomenaan hun wensen. Ook werken we efficiënteren tegen lagere kosten.

Digitale energiediensten

Veel diensten voor onze particuliere klantenverlopen digitaal beduidend soepeler ensneller. Daarom werken we doorlopend aanhet verder uitbouwen van de digitaledienstverlening.

Onderhoud verder gedigitaliseerd

In 2020 hebben we de online dienstverleningverder uitgebreid. Sinds augustus 2020kunnen nieuwe bewoners van een huis meteen gehuurde cv, geiser of boiler zich onlineaanmelden voor het huurcontract van dezeapparatuur.

Via MijnEneco kunnen klanten alles rond hetonderhoudscontract zelf inzien en regelen. Zekunnen zien wanneer het laatste onderhoud isuitgevoerd en wanneer opnieuw onderhoudverwacht kan worden. Daarvoor kunnen zezelf een afspraak inplannen of wijzigen. Ook

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag34

Page 37: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

kunnen ze nagaan wat er binnen en buiten hetcontract valt.

De digitale service rond storingen hebben weverbeterd. Bij een storing aan de cv, geiser,boiler of de slimme thermostaat Toon kunnenklanten via een chatbot online zelfhulp krijgen,onder andere via video’s. De zelfhulp istoegankelijk via eneco.nl en de Eneco-app. Ookkunnen klanten via live chat een afspraakmaken om een storing te laten verhelpen.

Virtuele storingsassistent SAM

Sinds september werken onze monteurs metde virtuele storingsassistent SAM. Deafkorting staat voor Smart AssetManagement. Als er bij een klant een storingontstaat, geeft de cv-ketel een foutcode. Deklant geeft die code door aan het callcenter.Op basis van ervaring met eerdere reparatiesen onderhoud weten we wat er moetgebeuren bij deze foutcode. Die informatiekrijgt de monteur met de storingsorder meenaar de klant. Zo kan de monteur de klus goedvoorbereiden en de storing in één keeroplossen, bijvoorbeeld door de juistematerialen mee te brengen.

Eneco Omschakelaar

De Eneco Omschakelaar is een nieuwe onlineadviesdienst die passend advies geeft voor devolgende stap bij het verduurzamen van dewoning. Op basis van een aantal vragen, engegevens zoals postcode en huisnummer,krijgen klanten - maar ook niet-klanten - eenpassend advies. Zo weten zij wat dezevolgende stap kost en hoeveel zij ermeekunnen besparen. Dit gebeurt op basis vandata uit het Kadaster en gegevens over hetactuele energieverbruik. Met behulp van dezeklantenprofielen kunnen we klanten beterhelpen bij het verduurzamen van hun woning.

Voorheen waren de data voor deze adviestoolin beheer bij een externe partner. Doordat wede tool nu in eigen huis beheren, kunnen wede modellen om tot adviezen te komen beter‘trainen’. Onze adviezen aan klanten wordendus steeds accurater. Zowel het appteam alswebteam maakt gebruik van deze data. Via deEneco-app gebruikt bijvoorbeeld dezonnepaneelsimulator ook de Omschakelaar.

Energieoplossingenin en om het huis

Voor huishoudens ontwikkelen we insamenwerking met partners slimmeoplossingen voor duurzame productie of voorenergiebesparing.

Eneco Home

In 2020 hebben we Eneco Homegeïntroduceerd. Hiermee kunnen huishoudensgemakkelijk overstappen op duurzameenergie-oplossingen, zoals zonnepanelen ofslimme toepassingen voor de cv-ketel. Demonteurs van Eneco helpen klanten thuis bijhet omschakelen. De slimme energie-oplossingen in en om het huis staan allemaalop één plek op de website van Eneco: EnecoHome. Om de introductie van Eneco Homemogelijk te maken, moest er veel gebeuren.Proposities zijn aangepast en de website isopnieuw vormgegeven. Er is ook campagnegevoerd op radio, tv en internet.

Roamler

In 2016 startte Eneco samen met Roamler hetplatform Roamler Tech. Het doel is omzelfstandige installateurs duurzameoplossingen zoals cv-ketels, boilers enwarmtepompen te laten installeren bijparticuliere Eneco-klanten. Roamler is flinkgegroeid en heeft zich kunnen verbreden naarandere klanten en producten. In 2020 heeftRoamler € 20 miljoen aan investeringenopgehaald om (internationaal) te kunnenuitbreiden.

Suniverse

In 2020 hebben we onze samenwerking metons portfoliobedrijf Suniverse verderuitgebreid om gedeelde expertise en kwaliteitte leveren. Eneco en Suniverse werken samenom energiezuinig wonen makkelijk enbetaalbaar te maken voor iedereen. Suniverselevert onder het merk Energie in Huisduurzame oplossingen voor in huis, zoalszonnepanelen, zonneboilers en hybridewarmtepompen (bijvoorbeeld de EnecoWarmteWinner). Het team Eneco DuurzaamWonen helpt via Suniverse-klanten metomschakelen.

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag 35

Page 38: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Inzicht in energieverbruik

Wie meer inzicht heeft in zijn energieverbruik,kan eenvoudiger het verbruik regelen enenergie besparen. Daar biedt Enecoverschillende digitale mogelijkheden voor.

Eneco-app

De Eneco-app is in 2020 verder ontwikkeld. Erzijn triggers toegevoegd om klanten eenschouderklopje te geven als ze energiebesparen en om bewustwording te creëren alszij meer energie gaan gebruiken.

Gebruikers van de Eneco-app diezonnepanelen hebben, kunnen nu eenschatting van hun productie zien en krijgeninzicht in welk deel het huishouden zelfgebruikt en welk deel wordt aangeboden aanhet publieke netwerk.

Ook zijn in de app doelstellingen enuitdagingen toegevoegd. Klanten die energiewillen besparen, kunnen een doel instellen opbasis van gepersonaliseerd inzicht perhuishoudelijk apparaat of verbruikscategorie.Met behulp van leuke uitdagingen stimuleertde app de gebruikers om hun doelen tebereiken.

Slimme thermostaat Toon

Gebruikers van de slimme thermostaat Toonkrijgen van de Toon-ontwikkelaar Quby het‘Maand Magazine’. Dit is een activerendoverzicht met gepersonaliseerde energie-inzichten. Sinds april 2020 staat hierin eenpagina die uitlegt hoe Toon helpt besparen ophet energieverbruik. In september is ‘Slimverwarmen’ gelanceerd, waarmee de klant debesparing nog verder kan uitbouwen.

Met 10% van de Toon-gebruikers zijn we vanafoktober de ‘Niet-thuis check’ gestart.Daarmee controleert Toon of de verwarmingaan staat als er niemand thuis is. Zo helpenwe klanten energie te besparen. Naarverwachting kunnen we begin 2021 alle Toon-gebruikers deze check aanbieden.

In 2020 is de zelfhulp op Toon verbeterd:klanten kunnen meer problemen zelf oplossen.De app wordt begin 2021 in een mooiere enbetere lay-out uitgevoerd. We zijnvoorbereidingen gestart om Toon te kunnen

aanbieden aan klanten die stadswarmtegebruiken.

Integratie van Quby

Quby is de maker van slimme thermostaatToon en de (mede-)ontwikkelaar van een breedscala datagedreven inzichtdiensten. In 2020zijn de voorbereidingen gestart om Quby in2021 te integreren met Eneco. Quby heeftgekozen voor een ‘Eneco Only’ strategie: deactiviteiten worden maximaal gericht opEneco en er worden geen nieuwe activiteitenvoor andere klanten ontplooid. Dedienstverlening voor bestaande klanten inBelgië en Spanje wordt wel voortgezet. Na deintegratie met Eneco in 2021 gaat Quby op inEneco’s Business Technical Organisation.

Groei van het aantallaaddiensten voorelektrisch vervoerWe willen tot de top 3 behoren in e-mobility inNederland, Duitsland en België. EnecoeMobility is inmiddels een grote speler op dezemarkt. Deze markt is flink gegroeid. Om onzepositie verder te versterken, verhogen we hetaantal laadpunten en laaddiensten voor thuisen op het werk.

Nederland

Eneco ZonnigLaden

In 2020 introduceerden we EnecoZonnigLaden voor zakelijke klanten. Hiermeeveranderen parkeerplaatsen in groeneoplaadpunten die energie opwekken doormiddel van een zonnedak. Zo wordt hetcomfort van bezoekers en medewerkers extraverhoogd door overdekt parkeren. In degemeente Dronten komt Eneco’s eersteZonnigLaden-project, inclusief een combinatievan laadpalen en batterij. ZonnigLaden maaktdeel uit van de volledige renovatie van hetgemeentehuis in Dronten. Het all-electricgebouw wordt 100% energieneutraal.

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag36

Page 39: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Laadpunt bestellen

In 2020 zijn we gestart met de mogelijkheidvoor consumenten om via onze EnecoeMobility-site een laadpunt te bestellen. Deeerste resultaten zijn veelbelovend en weverwachten dit in 2021 verder uit te bouwen.Alle elektriciteit uit onze laadpalen enlaadpassen vergroenen we met Europesezonne- en windenergie.

Laden zonder investeren

In november heeft Eneco eMobility de eerstegrote online campagne gelanceerd voor ‘ladenzonder investeren’. Hiermee kunnen gastvrijeondernemers die klant zijn van Eneco eenparkeerplaats met laadpunt aanbieden aanhun klanten. Eneco eMobility plaatst delaadpalen en rekent een marktconformlaadtarief voor de gebruikers, en deondernemer ontvangt een vergoeding voor degeladen stroom.

Eerste slimme laadinstallatie metmachine learning

Eneco eMobility heeft een wereldprimeur,namelijk de eerste slimme laadinstallatie diewerkt op basis van machine learning. Deeerste installatie hebben we geplaatst bijRoyal HaskoningDHV in Amersfoort. Onzepartner GreenFlux leverde de laadtechnologie.Door de toepassing van machine learningkunnen er tot 3 keer zo veel laadstations op

260.000 nieuweelektrische warmteklantenin DuitslandLichtBlick, de 100% Duitse dochter vanEneco, heeft begin 2020 een forsegroeispurt gemaakt met de overname vande (e-)warmteklanten van nutsbedrijfE.ON. In verband met de overname vanInnogy door E.ON was deze transactie uitmededingingsoogpunt een vereiste vande Europese Commissie. Daardoor isLichtBlick nu zo’n 260.000 elektrische-warmteklanten rijker met in totaal355.000 leveringscontracten.

Lees meer

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag 37

Page 40: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

dezelfde elektrische infrastructuur wordengeïnstalleerd.

Gemeentelijke garages inRotterdam

In 2020 zijn we in de Rotterdamsegemeentelijke parkeergarages begonnen methet plaatsen van meer dan 1.000 laadpunten.Het zijn allemaal palen met smart charging-techniek. Daarmee kunnen auto’s maximaalladen binnen de beschikbare capaciteit van deparkeergarage.

Partner van ANWB

Verder hebben we de tender van ANWBgewonnen. Dat betekent dat we in 2021 alspartners proposities gaan ontwikkelen. Sindsdecember verkopen we al laadpunten via deANWB.

Duitsland

Flinke aanwas klanten

Naast een toename van het aantalgemeentelijke klanten (indirecte sales) vanEneco eMobility in Duitsland registreerden wevooral in de zakelijke markt een forse groei. Zowas in 2020 van de verkochte laadpunten inDuitsland 65% bedoeld voor werkplekken en33% voor het publieke domein. In 2019 lagendeze verhoudingen nog omgekeerd.

Overeenkomst met BFT

In Duitsland is er een overeenkomst geslotenmet de Bund Freier Tankstellen/Einkaufsgemeinschaft Freier Tankstellen(BFT/EFT). Dit geeft Eneco eMobility demogelijkheid om laadpunten te plaatsen bijmeer dan 2.500 tankstations en 500ondernemingen die aangesloten zijn bijBFT/EFT.

Laadoplossing van LichtBlick

FahrstromUnterwegs is een nieuwe uniekelaadoplossing van LichtBlick voor e-mobility-klanten. FahrstromUnterwegs garandeertgemakkelijke toegang tot laadstations in

Duitsland en Europa, vaste en lage laadprijzenen groene stroom.

Belang in bitinity

In 2020 heeft Eneco eMobility de resterendeaandelen van het Duitse bedrijf bitinitygekocht. De IT van dit bedrijf draagt bij aan hetbereiken van onze doelen op het gebied vane-mobility. In 2020 zijn onzedochterondernemingen ChargeIT en bitinitygefuseerd tot één onderneming.

België

Stijgende verkoop laadinfra

Hoewel de coronacrisis de automobielsectorerg raakte, hebben maatregelen van deBelgische overheid geleid tot een flinkstijgende verkoop van hybride auto’s.Elektrische auto’s zijn nog populairdergeworden bij leasebedrijven. Hierdoor steegde verkoop van de smart-cablelaadinfrastructuur. In België zijn dan ooknieuwe partnerschappen gesloten met ondermeer ALD Automotive, Mazda Motor Belgiumen Ford Belgium. De contracten met AlphabetCar Lease en Jaguar zijn verlengd.

Gecombineerde laadpunten

Electro-test is een bedrijf dat actief is inelektriciteitskeuring, gaskeuring,waterkeuring en keuringen van hefwerktuigenen liften. Dit is het eerste Belgische bedrijf uitde categorie KMO (in Nederland mkb) waar weeen combinatie van laadpunten voor AC(wisselstroom) en DC (gelijkstroom,snelladers) hebben geplaatst. De DC-laadpunten zijn beschikbaar voor het publiek.

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag38

Page 41: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Heel Nederland schakeltom!Consumenten staan er bij Eneco bepaaldniet alleen voor. Samen met Eneco wordenvoor elke consument de beste energie-oplossingen ingezet die het beste past bijzijn of haar woonsituatie. Hoe en waardeze ook woont en wat zijn of haargezinssituatie ook is. Of consumenten nueen huur- of koophuis hebben, Enecostaat altijd klaar om consumenten tehelpen. Zonnepanelen zijn een behoorlijkeinvestering. Met Eneco Duurzaam Wonenverzorgt Eneco de installatie vanzonnepanelen, maar geeft ook advies overandere duurzame investeringen.Consumenten kunnen bij Eneco ook eenstukje zonne-energie kopen via EnecoStukjeZon®. Met ZonneHubTM van Enecokunnen consumenten zelf groene stroomopwekken zonder zonnepanelen op hundak. Eneco biedt talloze tips vooraanschaf van zonneboilers metzonnecollectoren op daken en eenboilervat. Gas wordt in de toekomstnamelijk een stuk duurder door hogerebelasting. Eneco biedt tal vanoplossingen, bijvoorbeeld de EnecoWarmteWinner®. Eneco geeftconsumenten ook een breed scala aanbespaartips. Met de slimme thermostaatToon® is dagelijks monitoren en bijstureneen feit. Met de Eneco Omschakelaar®worden consumenten aangespoordpragmatische stappen te zetten op wegnaar verdere duurzaamheid.

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag 39

Page 42: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Resultaat:Duurzame productie

Groei in duurzame zonen wind

In 2020 hebben we opnieuw flinkgeïnvesteerd in de productie van duurzameenergie voor onze klanten. We hebben meerelektriciteit geleverd die is opgewekt doorwind en zon. De voortgang die in 2020 isgeboekt in de doorontwikkeling van projectenhoudt ons goed op koers om eind 2022 ruim2 GW aan hernieuwbare energiebronnen inbedrijf te hebben.

Eneco Jaarverslag 202040

Om onze klanten te voorzien vanduurzaam geproduceerdeenergie, bouwen wevoortdurend aan ons opgesteldvermogen voor zonne- enwindenergie. Ook breiden wede productie van duurzamewarmte uit.

Page 43: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Grootschalige duurzame energieproductieGeproduceerd (GWh)1 Totaal NL B VK D

2020 2019 2020 2019 2020 2019 2020 2019 2020 2019

Biomassa 176 124 172 111 4 13 - - - -

Zon 674 323 555 223 96 78 22 22 - -

Hydro - 2 - - - 2 - - - -

Wind op land 4.649 4.071 3.000 2.579 896 982 685 510 67 -

Wind op zee 2.914 1.835 1.186 923 1.727 912 - - - -

Subtotaalhernieuwbaar 8.413 6.355 4.914 3.836 2.724 1.987 708 532 67 -

Conventioneel 3.164 3.340 3.164 3.340 - - - - - -

Warmte KrachtKoppeling 1.680 1.622 1.680 1.622 - - - - - -

Totaal 13.258 11.317 9.758 8.798 2.724 1.987 708 532 67 -

1 Inclusief ingekochte productie.

Productiecapaciteit(MW)1 Totaal NL B VK D

2020 2019 2020 2019 2020 2019 2020 2019 2020 2019

Biomassa2 18 56 15 50 3 6 - - - -

Zon 884 463 763 348 98 93 23 23 - -

Hydro - 5 - - - 5 - - - -

Wind op land 2.110 1.716 1.412 1.045 334 448 335 223 29 -

Wind op zee 1.434 611 615 249 820 362 - - - -

Subtotaalhernieuwbaar 4.447 2.851 2.806 1.692 1.255 913 358 246 29 -

Conventioneel 523 522 523 522 - - - - - -

Warmte KrachtKoppeling 508 508 508 508 - - - - - -

Totaal 5.478 3.881 3.836 2.722 1.255 913 358 246 29 -

1 Inclusief controlled capacity derden.2 Door de aanpassing van Bio Golden Raand waardoor ook stoom geleverd kan worden is de effectieve productiecapaciteit van deze

afvalhout verwerkende biomassacentrale afgenomen ten opzichte van voorgaande jaren.

Certificering met Milieukeur

Sinds 2020 hebben 5 energieproducten vanEneco het keurmerk van Stichting Milieukeur.In 2011 kregen we de certificering al voorEneco HollandseWind. Nu is het keurmerk ooktoegekend aan Eneco HollandseZon en delokale windenergieproducten EnecoHollandseWind uit Amsterdam, Groningen enRotterdam. Met het afnemen vanHollandseWind of HollandseZon met hetkeurmerk van Milieukeur maken onze zakelijkeklanten hun duurzaamheidsinspanningen opheldere en betrouwbare wijze inzichtelijk en

kunnen ze voldoen aan de gesteldeduurzaamheidseisen voor hun bedrijf.

Steeds meer windparken

Veel projecten voor wind en zon zijn in 2020afgerond: we hebben meer dan 200 MW aanopwekcapaciteit toegevoegd, tot een totaalvan 1479MW. Dat betekent een groei van16% ten opzichte van 2019. Opvallendebijdragen zijn de oplevering van offshorewindparken Borssele III/IV (Blauwwind) enSeamade voor de Belgische kust, waar Eneco

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag 41

Page 44: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

een equity-belang in heeft en via een PowerPurchase Agreement (PPA) veel stroom vanafneemt. Ook zijn opvallende projecten alswindpark Delfzijl Geefsweer (25 MW),zonnepark Goes (5 MW) en zonnedak Bol.com(5 MW) opgeleverd, plus een groot aantalkleinschaliger zonnedaken bijtoonaangevende klanten als Audi, Schiphol,Ahoy, Flora Holland en ArcelorMittal.

In februari kregen we het heuglijke nieuws datwe de tender voor een grootschalig windparkop de Tweede Maasvlakte hebben gewonnen.Dit windpark wordt het grootste van Eneco opland, met ‘near-shore' condities, met eenvermogen van meer dan 100 MW. Hetwindpark wordt uiterlijk in 2023 opgeleverden alle elektriciteit wordt afgenomen doorRijkswaterstaat.

Bol.com

Alle kantoren, datacentra en warehouses vanbol.com in Nederland en België draaien sindsnovember 2020 volledig op groene stroom.Een belangrijke bijdrage aan dezeomschakeling is de installatie van maar liefst13.240 zonnepanelen door Eneco op het dakvan het nieuwe Bol.com fulfilmentcenter inWaalwijk. Hiermee kan circa 4 GWh energieworden opgewekt, evenveel als het jaarlijkseverbruik van zo’n 1.200 huishoudens. Hetbestaande fulfilmentcenter draaide al oplokale groene stroom, die wordt opgewektdoor windmolens van Eneco op het EcoparkWaalwijk.

Veel ZonOpDak

In 2020 is het investeringsbesluit genomenvoor de bouw van een groot aantal projectenvoor wind op land en ZonOpDak in Nederlanden België. Uiterlijk in het eerste kwartaal van2022 worden ze opgeleverd. VooralZonOpDak is versneld. Met name in Nederlandis de positie van Eneco hierin sterk verbeterdten opzichte van eerdere jaren. Er zitten veelprojecten in pijplijn, mede dankzij eensuccesvolle campagne in het voorjaarwaarmee subsidie is verkregen voor de bouwvan zo’n 40 MW aan zonnedaken. Met ditresultaat loopt Eneco in Nederland voorop indit segment.

Duurzame productie realiserenzonder subsidie

Voor de productie van windenergie komtsteeds minder subsidie beschikbaar. Om tochgrote windparken te kunnen aanleggen enduurzame energie te produceren, sluiten wejoint ventures met grote partijen.

In de zomer van 2020 heeft Eneco samen metShell de tender gewonnen voor de bouw vanoffshore windpark Hollandse Kust (Noord). Wegaan toonaangevende innovaties toepassenvoor systeemintegratie en flexibilisering vande output.

Hollandse Kust (Noord) wordt wereldwijd eenvan de eerste offshore windparken die geensubsidie ontvangen. Hiermee onderscheidtEneco zich opnieuw als koploper in deenergietransitie. De capaciteit van HollandseKust (Noord) wordt 760 MW en het windparkgaat op jaarbasis 3,3 TWh produceren. Dat ishet equivalent van het gebruik van meer dan1 miljoen huishoudens. Het windpark komt op18,5 kilometer van de Nederlandse kust bijEgmond aan Zee te liggen. In de loop van 2023voorzien we de oplevering.

België

Meer wind

Eneco België heeft in 2020omgevingsvergunningen gekregen voor deaanleg van windparken in Hannut, Turnhout,Beerse, Arendonk en Herentals. De bouw vande parken in Boneffe, Fauvillers enNeufchateau is in 2020 gestart. Opverschillende plaatsen werden bestaandemolens vervangen door nieuwe, vaak metmeer vermogen.

Het offshore windproject Norther, dat al in juni2019 op het net werd aangesloten, werd in2020 officieel opgeleverd en geherfinancierd.

Minder geluid van windmolens

Bij de installatie van windmolens blijft hetcruciaal om maatschappelijk draagvlak tekrijgen. Om dat te vergemakkelijken, heeftEneco België in 2020 technologieëngeïntroduceerd om het geluid van dewindmolens te verminderen.

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag42

Page 45: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Groei van zon

Het zonnige voorjaar zorgde voor een piek van10% in de opbrengst van de Belgischezonneparken. Bestaande projectenArcelorMittal, Wienerberger en Audi werden in2020 uitgebreid en nieuwe projecten Bekaerten Vande Moortel werden aan de portfoliotoegevoegd.

Crowdfunding door EccoNova

Eneco participeert in initiatieven voorcrowdfunding die zijn gerelateerd aan deenergietransitie. In 2019 heeft Enecodaarvoor een belang genomen in het BelgischeEcco Nova. Dit toonaangevende platformfinanciert (internationaal) duurzame projectendoor middel van crowdfunding.

Voortbordurend op de sterke groei van 2019heeft EccoNova zijn team in 2020 verdubbeld.Corona vertraagde de groei, maar deperspectieven blijven positief. EccoNova heefteen strategisch plan voor 5 jaar opgesteld. Heteerste concrete resultaat is de oprichting vanEcco Nova Finance om aangeboden leningente garanderen, bijvoorbeeld via eenhypotheek. Zo kan EccoNova Finance debankfinanciering vervangen en kunnen klantenprofiteren van een uitgebreid en veiliginvesteringsaanbod. Projectleiders krijgen nueen one-stop-shop om hun project tot€ 5 miljoen te financieren.

Zonnige bedrijfsdakenEneco wil stimuleren dat zakelijkNederland ‘braakliggende’ bedrijfsdakenomvormt naar groene energiecentrales.Zonnepanelen zijn een slimme enzichtbare manier om te verduurzamen.Om zakelijke klanten goed te informeren,hebben we verdiepende artikelen en eenwhitepaper gedeeld. Daarmee krijgenonze klanten een beeld van demogelijkheden en afwegingen en kunnenze een weloverwogen beslissing nemen.

Lees meer

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag 43

Page 46: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Gascentrale Enecogen

Enecogen is een op gas gestooktehoogrendements-energiecentrale in deEuropoort in Rotterdam. Met Siemens hebbenwe een overeenkomst gesloten om Enecogenals eerste gasturbine in de wereld uit te rusten

met een upgrade, de zogenoemde ATEP(Advanced Turbine Efficiency Package).Hiermee krijgt Enecogen eenbrandstofefficiëntie van 1,2% en stijgt hetvermogen. De uitvoering is gepland tijdensgrote onderhoudstops in 2022 en 2023.

Groei in duurzamewarmte

Eneco is marktleider in duurzame warmte. Wehelpen overheden, bedrijven en anderepartijen bij het omschakelen van aardgas naarandere warmtebronnen. Waar mogelijk sluitenwe overeenkomsten om verduurzaming teversnellen.

Warmtetransitie

Wijkaanpak

Eneco heeft een wijkaanpak ontwikkeld metdiensten om woningcorporaties engemeentes te ontzorgen. Daarmee maken wede warmtetransitie klantvriendelijk enbetaalbaar. In de wijk Bospolder-Tussendijkenin Rotterdam en in de Schiedamse wijkGroenoord passen we die wijkaanpak al toe.Daar hebben we voor huurders enhuiseigenaren een aantrekkelijke duurzamewarmteoplossing financieel en technischuitgewerkt. Op 17 december zijn decontracten met de gemeente Schiedam

Waterstof als duurzameenergiebron voorhuishoudensEneco doet samen met CoöperatieDeltawind en HYGRO Energy onderzoeknaar het gebruik van groene waterstof alsenergiebron voor huishoudens. Daarbijwordt de energie die een windturbineopwekt via elektrolyse omgezet naar enopgeslagen als waterstof en via eenpijpleiding naar huishoudensgetransporteerd. Het onderzoek moetuitwijzen of deze techniek grootschaligkan worden toegepast als duurzameenergiebron als vervanger vanaardgasvoor huishoudens in Stad aan ’tHaringvliet. De komende jaren wordt hetidee verder uitgewerkt. Het streven is omuiterlijk in 2025 op waterstof over testappen. Wanneer de bewoners van Stadaan ’t Haringvliet daarvoor kiezen, hebbenzij de primeur in Nederland!

Lees meer

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag44

Page 47: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

getekend, naar verwachting gaat in 2021 deschop in de grond.

Met woningcorporaties en in samenspraakmet gemeenten, zijn we in gesprek om wijkenaan te sluiten op het warmtenet. Dewoningcorporaties hebben afgesproken omde komende jaren minimaal 100.000woningen van het aardgas af te halen, onderandere via aansluitingen op warmtenetten.Om dit te versnellen, heeft Eneco met dekoepelorganisatie van woningcorporatiesAedes het Startmotorkader afgesloten.Daarin is afgesproken dat huurders niet meerdan nu gaan betalen voor hun warmterekeningen dat we met een transparante businesscasesamenwerken aan warmteprojecten (zie voormeer details het hoofdstuk One Planet).

Warmtepact

Eneco en andere warmtebedrijven hebbenmet Natuur & Milieu en de Natuur enMilieufederaties het Warmtepactondertekend. Natuur & Milieu isinitiatiefnemer van het Warmtepact. Het doelis om de groei en de verduurzaming vanwarmtenetten in Nederland te versnellen enzo de uitstoot van CO2 en het gebruik vanaardgas te verlagen. Met de ondertekeningvan het Warmtepact belooft Enecotransparant te zijn over de verduurzaming vanonze warmtenetten en te werken aan dewaardering en de bekendheid vanwarmtenetten. In november is hiervoor eengezamenlijke landelijke campagne van startgegaan. Verduurzamingsroutes voor onzegrootste warmtenetten hebben we openbaargemaakt op onze website.

Andere warmtebronnen

Aardwarmte

In 2019 heeft Eneco samen met Shell eenaanvraag ingediend voor eenopsporingsvergunning naar aardwarmteofwel geothermie. De aanvraag gaat over eendeel van Rotterdam, Capelle aan den IJssel,Lansingerland, Krimpen aan den IJssel enZuidplas. Het gaat om in totaal 70 MWth aanaardwarmte voor bestaande en nieuwewarmtenetten.

In Nieuwegein zoekt Eneco samen met degemeente en de provincie Utrecht naar eengeschikte locatie om in 2021 de eersteproefboring te doen voor een geothermiebron.Eneco neemt hiervoor als partner deel in eenbreed consortium met onder andere Engie,Huisman en TNO. Het gaat om in totaal 30MWth aan aardwarmte. Omdat er wordtgeboord in een gebouwde omgeving, is erextra aandacht voor omgevingsmanagement.

In Den Haag hebben we de ingebruikname vaneen geothermiebron aan de Leyweg mogelijkgemaakt. Haagse Aardwarmte Leywegexploiteert deze bron van circa 2,5 MW. Eneconeemt de warmte af voor ongeveer 750huishoudens in de buurt.

Aquathermie-warmtepompUtrecht

Warmte uit gezuiverd afvalwater vanrioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI) isnuttig te gebruiken. Daarom ontwikkelenHoogheemraadschap De Stichtse Rijnlandenen Eneco een warmtepomp op het terrein vande RWZI in Utrecht. Deze warmtepomp vooraquathermie met een vermogen van 25 MWthwordt de grootste van Nederland. Deontwikkeling van de warmtepomp is enkelemaanden vertraagd, onder andere doornieuwe milieuwetgeving rondstikstofemissies. We verwachten dat hetdefinitieve investeringsbesluit in het eerstehalfjaar van 2021 wordt genomen. Bijingebruikname in 2022 of 2023 voorziet dewarmtepomp in 10% van de totalewarmtevraag van het stadswarmtenet vanUtrecht.

BioWarmte Installatie 2

Eind 2020 is de bouw van de tweedeBioWarmte Installatie (BWI) in Utrechtafgerond. In 2019 openden we de eerste. Metbeide installaties voorzien we in maximaal40% van de huidige warmtevraag in hetUtrechtse warmtenet.

WarmtelinQ

In 2019 heeft Eneco de aanleg van de Leidingdoor het Midden (LdM) overgedragen aanGasunie. LdM is een onderdeel vanWarmtelinQ, een ondergrondse leiding

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag 45

Page 48: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

waarmee restwarmte uit de Rotterdamsehaven kan worden gebruikt om huizen enbedrijven in Zuid-Holland te verwarmen.Tegelijk met de overname van LdM doorGasunie ondertekenden we voorwaarden vooreen Warmtetransport Overeenkomst. Daar isin 2020 verder aan gewerkt. Warmteleveringvia WarmteLinQ is gepland vanaf najaar 2024.

Duurzame bouwprojecten

De Binckhorst is een transformatiegebiedwaar kantoren en wooncomplexen wordengebouwd. Het gebied ligt aan een uitloper vanhet stadswarmtenet. Door het plaatsen vaneen middenstation creëren we een lokaal net:BinckNet®. Warmtepompen van het projectworden in een smart grid gekoppeld aan hetnet, zodat ze warmteoverschotten en -tekorten kunnen uitwisselen. Op termijnkunnen we in fasen ook duurzamekoppelingen maken met bronnen in deomgeving, zoals geothermie.

Kantorencomplex Edge in Amsterdam wordtverbouwd en verduurzaamd. Eneco realiseertvoor dit pand de duurzameenergievoorzieningen. De combinatie vanzonnepanelen met warmte-koude-opslaglevert een maximaal duurzameklimaatbeheersing op. Die inspanningen zijnbeloond met een BREEAM-NL Outstanding,het hoogste duurzaamheidscertificaat dat tebehalen is. We zijn ook in gesprek over hetplaatsen van carports en laadpalen op zonne-energie.

Slimme toepassingen

Slimme warmtemeter

De slimme warmtemeter is getest en isgebruiksvriendelijk bevonden. Daarmee isEneco klaar voor de grootschalige uitrol vande slimme warmtemeter. Vanaf januari 2021worden zo’n 150.000 warmtemetersvervangen door een slimme warmtemeter,naar verwachting verdeeld over 3 jaar.

Slimme warmtesets

Bij warmteklanten in Leidsche Rijn hebben weeen uitgebreide test uitgevoerd met slimmewarmtesets. Hiermee onderzoeken we samen

met onze klanten hoe wij hun comfort kunnenverhogen en tegelijkertijd warmteverliezenkunnen verlagen. Ook willen we kijken of wede pieken in de vraag naar warmte beter overde dag kunnen verdelen.

Onderhoud en vervanging

In de moeilijke omstandigheden van 2020hebben we met onze aannemers toch metsucces onderhoud gepleegd. Tijdens dezewerkzaamheden zijn best practicesontwikkeld in preventieve maatregelenrondom corona, die daarna op de anderelocaties ook zijn gebruikt. Voorbeelden hiervanzijn het gebruik van thermische camera’s,meerdere kantines en de scheiding vanpersonen met kritieke rollen. Zo hebben we inapril voor Bio Golden Raand regulieronderhoud kunnen doen. In augustus legdenwe de BioWarmte Installatie 1 en degascentrale Lage Weide LW06 in Utrechttijdelijk stil voor onderhoud. In oktober 2020is een inspectie van de gasturbine MK12 inUtrecht uitgevoerd. Hiermee is de levensduurtot 2028 verlengd.

De stille tijd bracht op sommige plekken ookgunstige omstandigheden met zich mee, wantde binnensteden waren een stuk minder druk.Die gelegenheid hebben we aangegrepen omeen aantal complexe vervangingen uit tevoeren, onder andere aan de Snellenlaan inUtrecht, de Boompjes in Rotterdam en de A.CVerhoefweg in Nieuwegein.

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag46

Page 49: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

KunststofproducentBorealis verduurzaamtmet windenergie vanEnecoEneco heeft in 2020 een overeenkomstgesloten met Borealis voor de levering vanhernieuwbare energie voor de Belgischevestigingen van de internationalekunststofproducent. Deze overeenkomstbrengt Borealis dichter bij zijn strategischdoel om in 2030 de helft van het totaleelektriciteitsverbruik uit hernieuwbareenergie te halen en de indirecte uitstootvan koolstofdioxide te reduceren.

Lees meer

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag 47

Page 50: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Resultaat:Integratie

Slimme oplossingenEneco werkt aan geïntegreerde slimmeoplossingen om de productie van energie enhet rendement te optimaliseren. Ookmogelijkheden voor opslag en een beterebalans in het elektriciteitsnet horen daarbij.

In samenwerking met Eneco ontwikkeltPeeeks software voor slimmeenergieoplossingen achter de meter voorverwarming, zonne-energie, opslag enelektrisch vervoer. In 2020 is een verdere stapgezet naar het monitoren en stuurbaar makenvan warmtepompen, als onderdeel van hetHome Energy Management Systeem (HEMS).Ook is er gewerkt aan hetwarmtepompproject THE FCTR E. In nauwesamenwerking met Eneco e-Mobility wordt in

Eneco Jaarverslag 202048

Eneco is actief in de helewaardeketen, van productie, viahandel, tot levering. Daarmeekunnen wij klanten en assetsook integreren. Dat levertvoordeel op, zeker in marktenwaarin minder subsidiebeschikbaar komt en er meerschommelingen zijn in productieen energieprijs.

Page 51: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Duitsland de HEMS in vrijwel alle gevallengeïntegreerd met elektrisch laden.

In Nederland is Eneco Comfort-as-a-Service opde markt gebracht, samen metprojectontwikkelaar Bo-Ex. Tegen een vastbedrag per maand garandeert Eneco eenbehaaglijke temperatuur in huis en een vastehoeveelheid warm water per dag. Er is ookgewerkt aan de SlimmeBoiler Module,waarmee pieken in de productie van zonne- enwindenergie op te vangen zijn. De module isverbeterd, en uit een grondige analyse isgebleken dat klanten met dit innovatieveproduct veel energie kunnen besparen.

Curtailen is aftoppen van het vermogen. Dit ismogelijk door omvormers te installeren dieeen lager vermogen hebben dan de totaleopwekcapaciteit. Zo ontstaat er meerrendement. De industriële wind- en solarcurtailment-tak van Peeeks is nieuw leveningeblazen om samen met de handelsafdelingvan Eneco het aantal parken en het aantalmarktmogelijkheden te vergroten. Ook is ereen pilot gestart om vanaf 2021 eenschaalbare propositie te hebben om zon- enwindparken van het mkb enbedrijfszonnedaken te kunnen curtailen.

Back-upbatterijen voor KPN

In mei 2020 is KPN met een aantal partners,waaronder Eneco, een onderzoek gestart naarhoe de honderden back-upbatterijen die hettelecombedrijf in wijkcentrales gebruikt,kunnen bijdragen aan het balanceren van hetstroomgebruik.

Schwarmbatterie

In Duitsland hebben LichtBlick en Peeekssamengewerkt aan de verdere commerciëleopschaling van de Schwarmbatterie, eencombinatie van zonnepanelen enbatterijopslag. Hiermee kunnen gebruikershun eigen consumptie optimaliseren en geldverdienen met de flexibiliteit die een batterijmogelijk maakt. Ook is gewerkt aan het verderuitbreiden van de commerciële kanalen viaonder andere Audi, Krannich en CitrinSolar.

Solar van LichtBlick

Onze Duitse dochter LichtBlick heeft in 2020een innovatief product voor particulierengelanceerd: Solar. Dit is een geïntegreerdeoplossing waarmee huishoudens levenslanggeen energiekosten meer hebben. Het bevateen module met zonnepanelen, hetthuisopslagsysteem SchwarmBatterie, deintelligente SchwarmBox die deSchwarmBatterie ondersteunt, en eenelektriciteitscontract met LichtBlick.

Handelsvloer

De ontwikkelingen in 2020 op degroothandelsmarkten voor energie zijnopmerkelijk te noemen. Temperaturen diestegen tot recordhoogte leidden totaanzienlijke afwijkingen van de vraag naarwarmte en gas in vergelijking met het normaletemperatuurpatroon. Ook het coronavirusheeft gezorgd voor afwijkingen in hetenergieverbruik, vooral tijdens delockdownperiodes vanaf maart en indecember. De handelsafdeling van Eneco(Eneco Energy Trade) heeft zich intoenemende mate bezig gehouden met hetvoorspellen en balanceren van de effectenhiervan op onze portfolio van flexibeleenergieproductie- en -opslagfaciliteiten, endaarnaast met het verhandelen van tekortenen overschotten op de groothandelsmarktenin en buiten de landen waar Eneco actief is. Demarktprijzen schommelden sterk invergelijking met voorgaande jaren, voor eendeel ten gevolge van deweersomstandigheden en de coronacrisis. Dedaaruit voortvloeiende, voor Eneco gunstigemarktomstandigheden hadden een positiefeffect op de resultaten.

Bbijzonder noemenswaardige gebeurtenissenzijn het afsluiten van langetermijncontractenmet zowel een vooraanstaande grote klant alseen toonaangevende industriële speler, tenbehoeve van het subsidieloze wind-op-zee-park Hollandse Kust (Noord). Daarnaastwerden langetermijncontracten aangegaanvoor de inkoop van wind- en zonne-energiemet externe ontwikkelaars waaronderSwifterwind en Kroningswind. Het afsluitenvan leveringscontracten op corporate niveaumet internationale klanten, zoals met Borealisin België, is ook het vermelden waard.

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag 49

Page 52: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Eneco’s portfolio van faciliteiten voor deflexibele productie van energie heeftgeprofiteerd van de marktomstandighedendie hebben gezorgd voor relatief gunstigezogeheten spark spreads, ofwel de brutomarge tussen de energieopbrengsten en dedaaraan gerelateerde kosten voor gas en CO2-emissierechten. Daarnaast is Enecogedurende het hele jaar zeer actief geweestop het gebied van het leveren van aanvullendediensten aan de netbeheerder.

De handelsafdeling van Eneco heeft in de loopvan 2020 het IT-platform vernieuwd en isovergestapt op een nieuwe IT-leverancier voorde bedrijfskritische processen. Daarnaast is ergeïnvesteerd in voorzieningen voorenergiebeheer, zoals expertise op het gebiedvan weersvoorspellingen, het realtimeaansturen van productiefaciliteiten en hetvoldoen aan wet- en regelgeving.

Power-to-X‘Power-to-X’ is het omzetten van elektriciteitnaar bijvoorbeeld warmte of (groene)waterstof. Een voorbeeld daarvan is hetinzetten van elektrische boilers voorwarmteopwekking. Ook nemen we deel aanprojecten voor groene waterstof als nieuweenergiebron.

Stoom uit wind- en zonne-energie

Voor de Nederlandse industrie enwarmtenetten liggen er aantrekkelijke kansenom te verduurzamen, bijvoorbeeld met deelektrode-boiler. Met de Eneco-e-boiler wordtenergie uit zon en wind omgezet in warmte enstoom. Daarmee neemt niet alleen de uitstootvan CO2 en NOx af, maar dalen ook deenergiekosten. De e-boiler wordt veelvuldigingezet in landen als Noorwegen en Duitsland.Eneco introduceert die nu in Nederland.

E-boiler in Ypenburg

De warmtekrachtcentrale van onsstadswarmtenet in Ypenburg is uitgebreidmet een e-boiler. Daarmee elektrificeren wedeels de warmteproductie voor het netwerkals vervanging voor gasgestookte warmte.Het is voor het eerst dat een e-boiler voor

stadswarmte wordt toegepast.Ingebruikname is gepland voor de eerste helftvan 2021.

Waterstof

Eneco voorziet dat waterstof een belangrijkerol gaat spelen in de energiemix van detoekomst. Daarom hebben we een strategieontwikkeld om deel te nemen in bepaaldewaterstofprojecten. Zo zijn we onder anderetrotse deelnemer in het project H2GO. Hetdoel van dit project is om aan te tonen datwaterstof een veilige, betrouwbare enbetaalbare vervanger is van aardgas in debebouwde omgeving. H2GO is eensamenwerking met partijen als Gasunie,Stedin en de lokale bewoners van Stad aan ’tHaringvliet en ondernemers op GoereeOverflakkee. Bij windpark op zee HollandseKust Noord wordt door het consortiumCrosswind gepioneerd met de productie vanwaterstof op zee.

Groei inenergiemanagement

Voor zakelijke klanten levert goedmanagement van hun energiesysteem geldop. We bieden onze klanten diensten aan omdat makkelijker te maken en om hen inzicht tebieden in mogelijkheden om te besparen.Onder andere de regiomanagers van Enecoondersteunen de industrie hierbij, inGroningen, IJmond, Rijnmond en West-Brabant en Zeeland. Het team geeft onderandere advies over de inzet vanelektrodeboilers, en in 2020 heeft Eneco voordeze e-boilers nieuwe proposities in de marktgezet. De eerste is StoomCompleet, waarbijEneco de volledige diensten levert. Daarnaastis er het beperktere Levering & Aansturing. Bijdit laatste investeert de klant zelf in de e-boileren verzorgt Eneco de levering van groenestroom en de aansturing. Inmiddels zijn er 6projecten in ontwikkeling voor in totaal 70,5MW opgewekt door e-boilers.

Het team van regiomanagers richt zich ook opintegrale energievraagstukken binnen delogistieke knooppunten. Dit heeft al in totaal35 MW aan nieuwe zonnedakprojectenopgeleverd waarvoor subsidie is aangevraagd.

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag50

Page 53: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Mijn Eneco Zakelijk

Mijn Eneco Zakelijk biedt zakelijk klantenrealtime inzicht in de facturen, verbruiken,aansluitingen en bedrijfsgegevens. De portalis voorzien van een nieuw design. In 2020 wasselfservice een speerpunt: het doorgeven vanmutaties is sterk vereenvoudigd.

Eneco GroenGroeien

Voor onze zakelijke koplopers hebben we in2020 Eneco GroenGroeien ontwikkeld. Met deproducten en diensten binnen GroenGroeienhelpen we onze klanten zo veel mogelijkelektriciteit volledig af te nemen uithernieuwbare bronnen op momenten dat dezebronnen ook daadwerkelijk groene stroomproduceren. Gezamenlijk streven we ernaardat vraag en aanbod optimaal op elkaarworden afgestemd. Zo kunnen klanten opieder uur van de dag zo veel mogelijkgebruikmaken van stroom uit duurzamebronnen.

In 2020 hebben we samen met een aantaltoonaangevende klanten, waaronder NS,KPN, RET en DSM, pilots opgezet met EnecoGroenGroeien. Met de pilots richten we ons ophet opstellen van het GroeiPlan, de idealebronnenmix, de inzet van batterijen en het inkaart brengen van de match tussenstroomvraag en duurzaam aanbod.

Wereldprimeur: slim ladenvan elektrische auto’sEneco eMobililty neemt samen metGreenFlux en Royal HaskoningDHV deelaan een wereldprimeur op het gebied vanladen van elektrische auto’s. Het kantoorvan RoyalHaskoningDHV is de eerstelocatie ter wereld waar elektrische auto’sslim worden geladen door middel vanmachine learning. De laadpalen wordenbeheerd Eneco eMobility, met slimmelaadtechnologie van GreenFlux. Hetresultaat is dat er drie keer zoveellaadvermogen uit hetzelfde beschikbareinstallatievermogen tot stand wordtgebracht. Doelstelling van RoyalHaskoningDHV is om een 100% elektrischwagenpark te realiseren.

Lees meer

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag 51

Page 54: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Eneco EnergieCoach

Veel ondernemers willen omschakelen, maarze weten niet altijd hoe dat kan en of het heniets oplevert. De Eneco EnergieCoach helptgrootzakelijke en mkb-klanten daarbij. Opbasis van een intake door een energie-experten een scan van het bedrijfspand ontvangt hetbedrijf een advies op maat. Via een onlinedashboard ziet de ondernemer welkeduurzame maatregelen het hoogsterendement opleveren en welke nodig zijn omte voldoen aan energiewetgeving. Insamenwerking met Eneco Zakelijk en de DPGMedia is een campagne opgezet om zakelijkeklanten te laten kennismaken met deEnergieCoach. De campagne is gestart inseptember en loopt tot half januari 2021.

Rotterdamse klimaatdeal

Met de gemeente Rotterdam en de Rabobankheeft Eneco een Rotterdamse klimaatdealgesloten om 40 Rotterdamsebedrijfsterreinen energieneutraal te krijgen in2030. We starten met 3 pilots: SpaansePolder, Gadering-Hoogvliet en Stadionweg.Met de Eneco EnergieCoach krijgen debedrijven en terreinmanagers inzicht in hunenergieverbruik en mogelijkheden om tebesparen.

EnergieManagervan LichtBlick

LichtBlick in Duitsland heeft een nieuwedienst: de EnergieManager. Dit is een digitaleenergiebeheerservice voor het mkb. DeEnergieManager maakt het verbruik vanelektriciteit, gas en water op alle locatiesinzichtelijk en helpt energie en kosten tebesparen.

Virtual Power PlantsKlanten die zelf duurzame energie opwekken,gebruiken die niet altijd op het moment vanproductie. Hoewel wij ons aandeel inNextKraftwerke in het begin van 2021 hebbenverkocht, hebben we hen in 2020 geholpenom te veel geproduceerde stroom teverhandelen via zogenoemde Virtual PowerPlants.

Next Kraftwerke

Eneco en Next Kraftwerke werken opverschillende gebieden samen. Zo sturen wegezamenlijk een batterij van 2 MW aan bij onzeklant Peleman Industries. Ook koppelen we dewarmtekrachtcentrale van onze AgroEnergy-klanten aan een Virtual Power Plant, zodat zemet hun capaciteit het net in balans kunnenhouden.

Next Kraftwerke heeft zijn positie als een vande grootste Virtual Power Plants (VPPs) terwereld in 2020 verder verstevigd: het bedrijfgroeide naar meer dan 8.500 MW ondermanagement. Next Kraftwerke wordt dan ookinternationaal erkend als koploper in ditvakgebied. In 2020 is het bedrijf opgenomenin de Global Cleantech 200, als een van 10bedrijven die zijn benoemd tot BlooombergNew Energy Finance Pioneer. Next Kraftwerkewerd door CHARGE gekozen als winnaar in decategorie ‘Best Product & Innovation Brand’.

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag52

Page 55: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag 53

Page 56: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Resultaat:One Planet

Klimaat

Eneco wil een bijdrage leveren aan het halenvan de doelen van het Parijse klimaatakkoorduit 2015. Dat betekent dat desamenhangende emissies van onzeleveranciers, onze bedrijfsvoering en onzeklanten (ketenemissies) beperkt moetenblijven om ruim onder 2°C opwarming van deaarde te blijven, met een streven naar 1,5°C.De impact van onze ketenemissies opklimaatverandering is relatief groot. Onzeeigen emissies (scope 1 volgens hetGreenhouse Gas Protocol) bestaanvoornamelijk uit de CO2-emissies van onzeelektriciteitscentrales. De grootste impact zitin onze scope 3-emissies, vooral in het gebruikvan aardgas voor met name de verwarmingvan de huizen en kantoren van onze klanten.

Eneco Jaarverslag 202054

Als iedereen in de wereld zouleven zoals wij in Nederland,hadden we voor onze behoeftenzo'n 3 aardes nodig. Eneco wilzijn impact binnen dedraagkracht van de aardebrengen. De afgelopen 5 jaarhebben wij samen met onzeklanten en leveranciers gewerktaan het One Planet-programma.De resultaten hiervan leest u indit hoofdstuk. Voor 2021-2025ontwikkelen we ons nieuweprogramma One Planet CSR(corporate social responsibility),wederom gekoppeld aan deSustainable Development Goals(SDG’s) van de Verenigde Naties.

Als iedereen in de wereld zouleven zoals wij in Nederland,hadden we voor onze behoeftenzo'n 3 aardes nodig. Eneco wilzijn impact binnen dedraagkracht van de aardebrengen. De afgelopen 5 jaarhebben wij samen met onzeklanten en leveranciers gewerktaan het One Planet-programma.De resultaten hiervan leest u indit hoofdstuk. Voor 2021-2025ontwikkelen we ons nieuweprogramma One Planet CSR(corporate social responsibility),wederom gekoppeld aan deSustainable Development Goals(SDG’s) van de Verenigde Naties.

Als iedereen in de wereld zouleven zoals wij in Nederland,hadden we voor onze behoeftenzo'n 3 aardes nodig. Eneco wilzijn impact binnen dedraagkracht van de aardebrengen. De afgelopen 5 jaarhebben wij samen met onzeklanten en leveranciers gewerktaan het One Planet-programma.De resultaten hiervan leest u indit hoofdstuk. Voor 2021-2025ontwikkelen we ons nieuweprogramma One Planet CSR(corporate social responsibility),wederom gekoppeld aan deSustainable Development Goals(SDG’s) van de Verenigde Naties.

Page 57: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Ruim onder de 2°Copwarming van de aardeblijven, met een strevennaar 1,5°C

De afspraken om dit doel te halen zijn vertaaldnaar een koolstofbudget voor ons bedrijf,inclusief onze leveranciers en klanten. Ditbudget is vastgesteld met de methode SDA(Sectoral Decarbonisation Approach) van hetScience Based Target initiative (SBTi).

Al sinds de ondertekening van het ParijseKlimaatakkoord in 2015 blijven onzeketenemissies onder het afgesprokenkoolstofbudget. De lagere emissies in deafgelopen jaren zijn vooral het gevolg van onzeinvesteringen in duurzame energie, waardoorde emissies van onze warmte- enelektriciteitslevering gedaald zijn. In 2020 isde daling verder versterkt door de pandemie,waardoor de omvang van onze levering afnamin met name de zakelijke markt.

In alle landen krijgen onze consumenten- enMKB-klanten volledig groene stroom. InDuitsland ook al onze zakelijke klanten.In 2020 heeft LichtBlick – onze Duitse dochter– een klantenportefeuille overgenomen vanE.ON. Dit betekent dat 260.000 elektrische-warmteklanten met in totaal 355.000leveringscontracten voor elektriciteit zijn

Onze One Planet-doelstellingen

• Ruim onder de 2°C opwarming van de aarde blijven, met een streven naar 1,5°C (Parijsakkoord)

• Het aandeel duurzame elektriciteitsproductie van de totale levering is 50% in 2022

Onze activiteiten gaan netto niet ten koste van de biodiversiteit en ecosystemen

BiodiversiteitKlimaat

CirculariteitSchone lucht

Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) waar circulariteit onderdeel van is

• Samen op weg naar 100% duurzame mobiliteit

• Rookgasreiniging volgens de best beschikbare en bewezen technieken

Binnen de draagkracht van

onze aarde

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag 55

Page 58: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

overgedragen aan LichtBlick. Aangezien we deafgelopen jaren ruim onder het afgesprokenkoolstofbudget zaten, hebben we –aanvullend aan onze SBTi-doelstelling – dedoelstelling voor 2020 aangescherpt naar eenkoolstofbudget van maximaal 15,5 Mton CO2-eq. In 2020 bedroegen onze emissies over dehele keten 14,0 Mton CO2- eq., waarmee weruim onder het koolstofbudget blijven.

Om te voldoen aan de vereisten van het GlobalReporting Initiative (GRI) voor het rapporterenover onze niet-financiële data, hebben we hetafgelopen jaar gewerkt aan hetprofessionaliseren van de rapportage over heteigen energieverbruik en bijbehorendeemissies door mobiliteit en onze panden in allelanden waar we actief zijn. Het is onze ambitieom niet-financiële data op hetzelfdekwaliteitsniveau te krijgen als de financiëledata.

Het aandeel duurzameelektriciteitsproductie in detotale levering is 50% in2022

Het aandeel duurzame productie in onzetotale elektriciteitslevering is gestegen van21,6% in 2019 naar 28,2% in 20201 (inclusiefde verworven E.ON-portefeuille in Duitsland).Dit komt onder meer door de daling van hetgeleverde volume met 6%, maar voornamelijkdoor de geproduceerde en ingekochteelektriciteit afkomstig van nieuwe wind- enzonneparken, zoals de offshore windparkenBlauwwind (Borssele II&IV) en Seamade

(België). We verwachten ons doel voor 2022te halen door onze forse investeringen en doormeer langetermijncontracten in de vorm vanPower Purchase Agreements (PPA's).

Lid van Corporate Leaders GroupEurope

Eneco is toegetreden tot de CorporateLeaders Group Europe. Dit is een van leidendecoalities op het gebied van klimaat opEuropees niveau. De coalitie zet zich onderandere in voor het bereiken van eenklimaatneutrale economie in 2050 en heeftsuccesvol gelobbyd voor het EU-klimaatdoelom de CO2-uitstoot in 2030 met 55% teverminderen in plaats van de eerderafgesproken 40%, een belangrijk onderdeelvan de European Green Deal.

De leden van de Corporate Leaders GroupEurope moeten aan strenge criteria voldoenom lid te worden, waaronder door het SBTigoedgekeurde doelstellingen (zie SBTi:Companies taking action). Andere leden zijnonder andere Ikea, Microsoft en DSM.

Wet- en regelgeving

De Nederlandse overheid blijft inzetten opreductie van de CO2-emissie. Eind 2020 heeftde overheid een wetsvoorstel ingediend omde uitstoot van kolencentrales in de jaren2021-2023 te beperken. Dit is de uitwerkingvan de Urgenda-uitspraak en komt boven opde verplichting voor kolencentrales om te

1 Anders dan in de berekeningen voor 2019, hebben we in de berekeningen voor 2020 in de noemer onze bruto leveringenaan onze telers opgenomen in plaats van onze netto levering (een aantal AgroEnergy klanten levert binnen bepaaldetijdsbestekken stroom aan Eneco die afkomstig is van hun lokale warmtekrachtinstallaties (WKK’s)).

Target 7.2

Bevorderen van gebruikvan hernieuwbare energie(CBS)

Doelstelling Eneco

Aandeel duurzameelektriciteitsproductie van totalelevering verhogen naar 50% in 2022

Resultaat 2020

28,2%

Target 13.2

Klimaatbeleid en reductieuitstoot broeikasgassen(CBS)

Doelstelling Eneco

Ruim onder de 2ºC opwarming van deaarde blijven, met een streven naar1,5ºC

Resultaat 2020

14,0 Mton CO2eq

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag56

Page 59: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

stoppen met het gebruik van kolen na 2025.Daarnaast is er een wetsvoorstel voor eenminimum CO2-prijs voor de productie vanelektriciteit aanhangig, dat in 2019 isingediend.

In 2020 is de SDE++ subsidieregeling voor heteerst opengesteld voor aanvragen voorelektrificatietoepassingen zoals e-boilers engrootschalige warmtepompen. Eneco heefteen aantal aanvragen ingediend voorelektrificatie projecten.

De wet die verplicht tot het beëindigen van hetgebruik van laagcalorisch aardgas uitGroningen per oktober 2022, is definitief inwerking getreden in 2020. Als gevolg van dezewet zal Eneco de centrales in Utrecht moetenombouwen naar hoogcalorisch gas en moetgasnetbeheerder GTS op tijd eennetaansluiting voor hoogcalorisch gasaanleggen. De nodige stappen worden gezetvoor een tijdige uitvoering.

In 2020 is de overheid begonnen met tweegrote wetstrajecten: een nieuwe Warmteweten een nieuwe Energiewet, waarin deElektriciteits- en Gaswet wordengeïntegreerd. Met name de Warmtewet zalleiden tot verandering van de warmtemarkt,want gemeenten krijgen een grote roltoebedeeld in het realiseren van dewarmtetransitie in iedere wijk. Naarverwachting zullen deze wetsvoorstellen pasin de volgende kabinetsperiode naar hetparlement worden gestuurd. Eneco is actiefbetrokken bij deze wetstrajecten, veelal insectorverband.

Een zorgpunt is de schaarste aantransportcapaciteit op het elektriciteitsnet.Eneco heeft in 2020 al te maken gehad metafschakeling van enkele wind- en zonparken.Adequate wet- en regelgeving is nodig om deschaarste op te lossen en te voorkomen.

Biodiversiteit

Biodiversiteit is van belang voor een veer-krachtige natuur en dus voor een leefbareaarde. Onze activiteiten willen we niet tenkoste laten gaan van de biodiversiteit enecosystemen. Ook kunnen we bij omwo-nenden en andere stakeholders meerdraagvlak voor onze projecten krijgen door inonze projectontwikkeling rekening te houdenmet de biodiversiteit.

Onze activiteiten gaannetto niet ten kostevan de biodiversiteiten ecosystemen

Er wordt een onderzoek gestart naar heteffect van zonneparken op biodiversiteit.Eneco is samen met 25 andere ontwikkelaarsvan grondgebonden zonneparken partner inhet EcoCertified Solar Parks project.Verschillende beheerstrategieën zoals maaienen begrazing worden samen met de inrichtingvan zonneparken meegenomen in hetonderzoek naar ecosysteemdiensten,zoogdieren, vogels, insecten,bodemdiversiteit en bodemkwaliteit. Daarbijwordt ook gewerkt aan een industriebreedgedragen certificering voor zonneparken, dieook samen met het beheer en de inrichtingdaarvan bijdraagt aan een omgeving met eengrotere biodiversiteit.

Natuurontwikkeling

In het windpark op zee Borssele III/IV zijn inoktober 2020 oesterkooien geplaatst terbescherming tegen erosie. In het voorjaar van2021 wordt in het windpark substraat metschelpmateriaal aangebracht waarop deoesterlarven zich kunnen nestelen. Zo hopenwe een plat oesterrif een kickstart te geven.In windpark op zee Luchterduinen wordt in2021 bekeken of de oesters zich succesvolhebben genesteld en of ze larven producerenin het park. In samenwerking met de Stichtingde Rijke Noordzee wordt onderzocht of zich inLuchterduinen biogene riffen hebbenontwikkeld. Omdat er al 5 jaar geenbodemberoerende visserij heeftplaatsgevonden, is het mogelijk dat er in hetwindpark zandkokerwormriffen zijn ontstaan.

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag 57

Page 60: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Biomassa

Om onze One Planet-doelen te behalen,hebben we alle duurzame energiebronnennodig: zon, wind, aardwarmte, energie uitwater en ook biomassa. Dit is het biologischafbreekbare deel van producten, afval enreststoffen uit de land- en tuinbouw, onzebossen, de zee of industrieel en huishoudelijkafval.

Er is veel maatschappelijke aandacht voor hetgebruik van biomassa voorenergietoepassingen. De SER heeft eenadvies geschreven dat de basis gaat vormenvoor overheidsbeleid. De kern van het adviesvan de SER is dat biomassa zo hoogwaardigmogelijk moet worden ingezet en dat debiomassa moet voldoen aan heldereduurzaamheidseisen. Daarbij adviseert deSER om laagwaardige inzet (o.a. lage-temperatuurwarmte en elektriciteit) af tebouwen, om overbruggingstoepassingen(zoals hoge-temperatuurwarmte voor deindustrie) om te bouwen en om hoogwaardigeinzet (materialen en feedstocks) op tebouwen. Eneco onderschrijft deze indeling enconclusies. Wij delen ook de conclusie dat jegeen biomassa moet verbranden puur enalleen voor het opwekken van elektriciteit,omdat er voldoende duurzame en goedkoperealternatieven zijn zoals wind en zon. Bij hetgebruik van biomassa voor het opwekken vanwarmte ligt dat echter genuanceerder.Biomassa is nog wel nodig voor de productievan duurzame warmte in de gebouwdeomgeving zolang er lokaal onvoldoendeandere rendabele duurzame alternatievenzoals restwarmte, aquathermie engeothermie beschikbaar zijn. Biomassa kandaarnaast goed gebruikt worden voor deproductie van stoom van hoge temperatuurvoor industriële toepassingen.

Het uitgangspunt van Eneco bij biomassa isdan ook dat we het alleen toepassen als er teweinig duurzame alternatieven beschikbaarzijn en dat we alleen biomassa gebruiken dievoldoet aan strikte duurzaamheidscriteria. Wegebruiken biomassa met door de Europese enNederlandse overheid goedkeurde certificaten– zoals Better Biomass – om aan te tonen datde biomassa die wij verwerken, verhandelenen toepassen, voldoet aan internationaleduurzaamheidscriteria en eisen aanketenbeheer. Deze certificaten stellenvoorwaarden voor broeikasgasemissies,concurrentie met voedsel en lokale

toepassingen van biomassa, biodiversiteit,milieu, welvaart en welzijn. Is er onvoldoendeaanbod van biomassa met de benodigdecertificaten, dan gebruikt Eneco hetNederlandse verificatieprotocol. Daarmeekunnen de duurzaamheidscriteria oponderdelen afgedekt worden metcertificeringsregelingen die de Nederlandseoverheid heeft erkend, zoals FSC.

We gebruiken afvalhout en reststromen die inons land geen verdere hoogwaardigetoepassing hebben. In de centrale Eneco BioGolden Raand worden houtsnippers vanafvalhout omgezet in groene stoom en groeneelektriciteit. Het afvalhout is onder andereafkomstig van bouw- en sloopafval, grofhuishoudelijk afval en gemeentelijkemilieustraten, zo veel mogelijk regionaal uitNederland en omliggende landen. Bij deBioWarmte Installatie Lage Weide in Utrechtmaken we duurzame warmte en gebruiken wevooral houtshreds, materiaal dat gemaaktwordt uit groenafval of dat overblijft nacompostering. De overige biomassa bestaatuit houtchips afkomstig van regulieronderhoud van parken, plantsoenen enbeheerde bossen. De houtresten worden zolokaal mogelijk verzameld, waarbij we onsinspannen om onze leveranciers de schoonstevoertuigen (Euro VI) te laten gebruiken voor deaanvoer ervan.

De emissies van stikstof en fijnstof tijdens deverbranding beperken we in zeer vergaandemate doordat we strengere eisen stellen aande rookgasreiniging dan de wet voorschrijft.Dit is mogelijk doordat we gebruikmaken vande best beschikbare technieken. Desamenstelling van de gereinigde rookgassenwordt continu gemonitord en periodiekgerapporteerd aan gemeenten en betrokkeninstanties.

Onderzoekssamenwerkingen

GROW is een samenwerkingsprogramma van20 toonaangevende partners voor onderzoek,ontwikkeling en demonstraties op het gebiedvan offshore windenergie. De partnerswisselen kennis uit en werken aankostenverlaging voor offshore windenergie enwaardevergroting binnen het energiesysteemen het ecosysteem. In november 2019 is in hetkader van GROW een demonstratie van detechniek Gentle Driving of Piles (GDP)uitgevoerd op de Tweede Maasvlakte.

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag58

Page 61: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Buispalen zijn de grond in geheid met behulpvan verschillende technieken: de traditioneleslagtechniek, verticaal trillen en de GDP-techniek die bestaat uit gecombineerdverticaal en torsietrillen. Uit metingen bleekdat de GDP-techniek de paal effectief opdiepte kreeg met minder geluid en trillingennaar de ondergrond.

In de huidige fase van het project worden demetingen verder verwerkt om modellen tevalideren die het heigedrag en de draagkrachtvan de geïnstalleerde paal berekenen. Als GDPsuccesvol tot volledige schaalgrootte kanworden ontwikkeld, is het een veelbelovendetechniek die stiller is dan de huidigetechnieken, wat beter is voor zeezoogdieren.Na het GDP-project zijn drie vervolgprojectenvoorzien. In GDP 1.2 wordt het gedrag in kleigeanalyseerd en wordt de energieconsumptiegeoptimaliseerd. In SIMOX wordenverschillende geluidarme heitechnieken metelkaar vergeleken. En GDP 2.0 ten slottewordt een demonstratie van de techniek opvolledige schaalgrootte.

In het Belgische windpark op zee Norther iseen grootschalig experiment ingericht voorzeewierkweek in een windpark. Deverankeringen zijn geplaatst en dekweeksystemen worden in 2021geïnstalleerd. Norther is het eerste windparkwaarin een zeewierkweeksysteem wordtgetest. Dit is een belangrijke stap in heteffectief gebruikmaken van de beschikbareruimte op de drukke Noordzee.

In 2020 is de samenwerking metRijkswaterstaat voor vogelonderzoekdoorgezet. Hiervoor zijn zowel radars alscamera’s gebruikt. In 2021 worden de datageanalyseerd en komen de resultatenbeschikbaar. Ook in windpark op zee BorselleIII/IV is het gedrag van vogels onderzocht.

Steenmeel tegen stikstof

In het Nationaal Park De Hoge Veluwe zijnkleinschalige experimenten met hetverspreiden van steenmeel succesvolverlopen. Eneco draagt hier financieel aan bij.Vanaf nu wordt het verspreiden vansteenmeel op grotere schaal toegepast. Eenpromovendus onderzoekt de effecten ervan.Het doel is om op de heide de biodiversiteitvan planten, insecten en vogels weer tevergroten.

Groen dak opwarmteoverdrachtsstation

Er is een initiatief gestart om een groen dakaan te leggen op eenwarmteoverdrachtsstation in Utrecht. Op eengroen dak komen watermanagement,verkoeling en natuur samen. Groene dakenkunnen helpen om het klimaat in de stad testabiliseren, en bij hevige regenvalfunctioneren groene daken als een extrawateropslag. Ook bij extreme hitte oflangdurige droogte kunnen groene dakenpositief bijdragen aan het stadsklimaat.

Schone lucht

In de landen waarin wij actief zijn, is deluchtkwaliteit slechter dan de Wereld-gezondheidsorganisatie (WHO) adviseert envoldoet die soms zelfs niet aan de Europesenormen. Eneco heeft een beperkte impact opdeze luchtkwaliteit, maar we vinden het vanbelang om bij te dragen aan schone lucht.

Rookgasreiniging

Waar regelgeving achterloopt op detechnische mogelijkheden, willen wevooroplopen door strengere eisen voor deuitstoot te laten opnemen in de vergunning,zoals we dat hebben gedaan bij de bouw vande Enecogencentrale. Ook bij onze BioWarmteInstallatie Lage Weide in Utrecht hebben westrengere emissie-eisen aangevraagd dan dewet voorschrijft. Daarnaast gaan we desamenstelling van de rookgassen scherper inde gaten houden dan de wet van ons eist.Energieproductie met brandstoffen alsbiomassa en aardgas gaat gepaard met deuitstoot van onder andere fijnstof en stikstof.Ons commitment is om rookgasreiniging toete passen volgens de best beschikbare enbewezen technieken.

Samen op weg naar 100%duurzame mobiliteit

Duurzame mobiliteit draagt bij aan schonerelucht en reductie van de CO2-uitstoot. Depandemie heeft in een zeer kort tijdsbestekduidelijk gemaakt dat mobiliteit beperkt kan

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag 59

Page 62: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

worden door de inzet van digitalecommunicatiemiddelen.

In de toekomst gaan we vaker thuiswerken.Dit heeft een positief effect op onze footprint.Wat betreft onze mobiliteit is per fte eendaling van de CO2-uitstoot van 58% bereiktten opzichte van 2016 (1,2 ton CO2/fte in2020 versus 2,9 ton CO2/fte in 2016). Deabsolute uitstoot van onze internebedrijfsvoering (mobiliteit en energie vooronze panden) daalde naar 3,7 kton in 2020 tenopzichte van 8,7 kton (-58%) in 2016.

Sinds 2008 compenseren we de CO2-uitstootvan onze interne bedrijfsvoering via REDD+ enGold Standard CO2-certificaten. Door debesparingen en het gebruik van duurzameenergie in onze panden is nagenoeg alleenmobiliteit verantwoordelijk voor de voetafdrukvan de interne bedrijfsvoering. Ook in 2020 isde CO2-uitstoot gecompenseerd om tot eenklimaatneutrale interne bedrijfsvoering te

komen. De verduurzaming van onze mobiliteitmaakt compensatie uiteindelijk overbodig.

We zijn koploper in duurzame mobiliteit. OnsNederlandse personenwagenpark wordt sinds2018 snel verduurzaamd. Eind 2020 was al76% van ons personenwagenpark inNederland duurzaam (elektrisch of rijdend opgroen gas). We verwachten in 2022 eenvolledig duurzaam personenwagenpark tehebben in Nederland. In België en Duitsland isinmiddels ook een start gemaakt enverwachten we in 2025 een volledig duurzaampersonenwagenpark te hebben.

Circulariteit

Onze impact op mens, economie en milieuwordt mede veroorzaakt door de inkoop vangoederen en door de inkoop en huur vanapparatuur. Behalve op kwaliteit, service en

Target 11.6

Verminder milieu-impact insteden (CBS)

Doelstelling Eneco

Samen op weg naar 100%duurzame mobiliteit

Resultaat 2020

-58% CO2-besparingt.o.v. 2016 (1,2versus 2,9 ton CO2/FTE)

76% van onsNederlandsepersonenwagenparkis inmiddelsfossielvrij

Target 14.2

Duurzaam managen enbeschermen van mariene enkustecosystemen (CBS)

Doelstelling Eneco

Onze activiteiten gaan nettoniet ten koste van debiodiversiteit en ecosystemen

Resultaat 2020

Eerste resulatenoesterpilotLuchterduinen

Partner in WinWind(duurzame krabben-en kreeftenvisserij),GROW en GROW-pilot 'Gentle drivingof piles'

Samenwerking metRijkswaterstaat:onderzoekvogelgedrag bijLuchterduinen

Target 15.2

Aantasting land en bodem(m.b.t. stikstofoverschot)(CBS)

Doelstelling Eneco

Onze activiteiten gaan nettoniet ten koste van debiodiversiteit en ecosystemen

Resultaat 2020

Cofinancieringnatuurherstellendemaatregelen

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag60

Page 63: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

kosten selecteren we onze leveranciers opduurzaamheid. Bij elk inkoopvraagstuk vragenwe onszelf en onze leveranciers of debehoefte duurzamer kan worden ingevuld.

MaatschappelijkVerantwoord Inkopen

Met Maatschappelijk Verantwoord Inkopen(MVI) verleggen we accenten in het reguliereinkoopproces en letten we ook op sociale enecologische criteria bij de selectie vanleveranciers. Voor 2020 hadden we het doelgesteld dat de MVI-criteria deel zoudenuitmaken van 60% van onze contracten meteen inkoopvolume groter dan € 50.000. Ditdoel hebben we niet geheel gehaald, omdatde MVI-criteria gesteld in tenders niet altijd totconcrete afspraken in contracten hebbengeleid. We hebben echter wel een stapvoorwaarts gemaakt. Zo hadden we in 2019voor elke categorie een Category Cardopgesteld met duurzaamheidscriteria die deinkopers kunnen gebruiken in hun aan-bestedingen. Door hier gebruik van te maken,zijn uiteindelijk in 36% van de contracten eenof meer duurzaamheidscriteria opgenomen. In2021 bekijken we hoe we van MVI-criteria inde tenders komen tot daadwerkelijkvastgelegde duurzaamheidsafspraken in decontracten.

Circulair inkopen

Het percentage circulaire inkopen is van 6% in2019 gestegen naar 13% in 2020. Niet degestelde 20%, maar wel een verdubbeling tenopzichte van 2019. Een mooi voorbeeld is datwe er met een leverancier in geslaagd zijn omhet restproduct ‘bodemas’ 100% herbruikbaarte maken. Bodemas is de reststof die overblijftna verbranding in een verbrandingsinstallatieof de ketel. Ons gewassen bodemas kan nu alseen duurzaam, schoon en veilig alternatiefvoor zand en grind dienen voor de productie

van klinkers, trottoirbanden, stoeptegels,industrieplaten, rioolbuizen en putten. Eenandere toepassing is een alternatief voorglazuur op aardewerk.

We zijn ons meer bewust van onzeverantwoordelijkheid voor hetmaterialenvraagstuk dat verbonden is aan deenergietransitie. Daarom zijn we eind 2020gestart met het uitvoeren van een nulmetingom de high impact areas van Eneco te bepalenwaar circulariteit een belangrijke rol kanspelen. In 2021 weten we welke gebieden datzijn en wat we circulair kunnen maken.

Naar meer Leaders

Onze strategische en voorkeursleverancierstoetsen we op hun maatschappelijkeverantwoordelijkheid (MVO). We werkenhiervoor samen met EcoVadis. In 2022 willenwe het percentage Leaders op het gebied vanMVO onder onze top 50 van leveranciersomhoog brengen naar 40%. Dit kan alleen ingoede samenwerking met de leveranciers enhet vergt van beide partijen tijd en inzet. Hetjaardoel van 15% met de score Leader isgehaald. Het aandeel van leveranciers met descore Leader is nu 18% en het aandeel met descore Performer (één trede lager) is 30%. Wezijn dus op koers, maar het zal nog de nodigeinspanningen vergen van zowel Eneco alsleveranciers om het target voor 2022 tehalen. Wanneer de score van een leverancierhier aanleiding toe geeft, nemen we deresultaten met de leverancier door met alsdoel de scores op Environmental, Social &Governance (ESG) verder te verhogen.

Minstens 90% van onze inkoopuitgaven willenwe besteden bij leveranciers die onze SupplierCode of Conduct onderschrijven (zie bijlage).Van het inkoopvolume in 2020 is 90%afkomstig van leveranciers die deze codehebben getekend.

Target 15.5

Biodiversiteit(CBS)

Aanpak Eneco

Inkopen van biomassa die voldoetaan strikte duurzaamheidseisen(NTA8080/Better Biomass, FSCof vergelijkbaar)

Resultaat 2020

Eneco toetst al haarbiomassaprojecten aan hetduurzaamheidskader NTA8080met het certificeringsschemaBetter Biomass

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag 61

Page 64: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Verantwoordelijkheid vooronze leveranciers

Corona en het thuiswerken hebben voor onzefacilitaire leveranciers negatieve gevolgengehad. We hebben onze maatschappelijkeverantwoordelijkheid genomen door decontracten te respecteren en de leveranciersvan maart tot en met oktober 2020 vollediguit te betalen. Uitgangspunt was om demensen te behouden die via de leveranciersvoor ons aan het werk zijn. Zo hebben webijvoorbeeld met de leverancier vanschoonmaakdiensten periodiekewerkzaamheden naar voren gehaald, zodatmensen aan het werk konden blijven. Andereleveranciers hebben we betaald zonder datdaar dienstverlening tegenover stond.

Omdat deze situatie niet oneindig kanvoortduren, hebben we leveranciersgestimuleerd na te denken over andereconcepten en verdienmodellen, omdat onskantoor na corona meer de functie krijgt vanontmoetingsplek dan van werkplek. Daarmoeten we onze facilitaire leveranciers opvoorbereiden.

Scores opduurzaamheid

Onze klanten, investeerders en anderebelanghebbenden hechten steeds meerwaarde aan bewijsvoering in de vorm van ESG-ratings (Environmental, Social & Governance),benchmarks en standaarden voorduurzaamheid.

Platinum van EcoVadis

Eind augustus ontving Eneco de Platinum-waardering van EcoVadis. Daarmee behorenwe tot de 1% van de best scorende bedrijvenin onze branche op het gebied vanduurzaamheidsprestaties. EcoVadisbeoordeelt hoe een bedrijf scoort op milieu,arbeid en mensenrechten, ethiek en hetduurzaam inkoopbeleid. Eneco heeft hier deafgelopen jaren veel aandacht aan besteed endat is terug te zien in de beoordeling: waar wein 2018 nog een zilveren waarderingontvingen, is dit in 2020 Platinum.

In 2020 heeft Eneco zich nog gerichter ingezetvoor een duurzame bedrijfsvoering, met ookveel aandacht voor een duurzaaminkoopbeleid. We scoren op deze punten danook een stuk hoger dan gemiddeld in deenergiesector. Daarnaast investeerden wij inhet verbeteren van arbeidscondities, hetcreëren van een veilige werkomgeving en hetvastleggen van onze ethische normen enwaarden. Ook dat zien we terug in de hogerescores op deze onderdelen. De Platinum-totaalwaardering bevestigt onze prestaties inmaatschappelijke en duurzamebedrijfsvoering.

Target 12.2

Duurzaam management enefficiënt gebruik vannatuurlijke hulpbronnen(CBS)

Doelstelling Eneco

20% circulair ingekocht in 2020

MVI-criteria 60% van onze nieuwecontracten (>50k euro) in 2020

Resultaat 2020

13% circulair ingekocht

36% nieuwe contractenmet MVI-criteria

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag62

Page 65: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Sustainalytics

Onze ESG-score bij Sustainalytics is 80 van demaximaal 100 punten. Hiermee zijn we‘outperformer’ en behoren we tot de beste8%. Sustainalytics is een wereldwijde spelerin het beoordelen van bedrijven opduurzaamheid op verzoek van investeerders.De ‘rating overview’ luidt: "The company is atmedium risk of experiencing material financialimpacts from ESG factors, due to its mediumexposure and strong management of materialESG issues. Notably, its overall risk is highersince it is materially exposed to more ESGissues than most companies in our universe.The company is not publicly held, whichreduces its corporate governance riskcompared to its peers."

CDP

Eneco behoort tot de best presterendebedrijven wereldwijd op het gebied van hettegengaan van klimaatverandering. HetCarbon Disclosure Project (CDP) heeft Enecoeen A score toegekend in hun jaarlijkserapportage waarin de klimaatvoetafdruk enambities van bedrijven inzichtelijk wordengemaakt.

In 2020 hebben 9526 bedrijven deelgenomenaan het CDP, waarvan er 278 een A scorehebben gekregen. Hiermee behoort Eneco totde 3% van de best presterende bedrijvenwereldwijd.

Deze score is een waardering voor de stappendie Eneco ook in 2020 weer heeft gezet omde energietransitie verder te versnellen doormeer hernieuwbare energie op te wekken ende samenwerking met diverse partners teintensiveren. In 2021 gaan wij hier meeverder, want alleen samen kunnen we dedoelstellingen uit het klimaatakkoord halen.

Het Carbon Disclosure Project (CDP) is deinternationale standaard voorklimaatrapportage. CDP maakt al ruim 20 jaarde klimaakvoetafdruk en ambities vanbedrijven inzichtelijk. Ze vragen gedetailleerdeinformatie op en kennen vervolgens een scoretoe van D tot en met A. Juist energiebedrijvenals Eneco hebben een voorbeeldfunctie als hetgaat om klimaatrapportage en ambities, wantzij hebben een belangrijke rol in deenergietransitie en het behalen van deklimaatdoelen.

Science Based Targetsinitiative

In 2017 was Eneco het eerste Nederlandsebedrijf met targets die het Science BasedTargets initiative (SBTi) heeft goedgekeurd.De relatieve targets van toen waren gesteldvoor 2020 en zijn inmiddels ruimschootsbereikt. Vorig jaar zijn onze targets geüpdatetnaar absolute targets over de hele keten.Bijzonder is dat wij als Enecoverantwoordelijkheid nemen voor de heleketen waarin we actief zijn en daarmee onzeklanten gaan helpen omschakelen naarduurzame energie. Het in lijn brengen van onzedoelstellingen met die uit het Klimaatakkoordvan Parijs helpt ons in onze One Planet-ambitie ‘Leven binnen de grenzen van onzeaarde’ en draagt bij aan het vinden vanalternatieven voor bijvoorbeeld het gebruikvan aardgas door klanten en dus het creërenvan nieuwe businessmodellen.

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag 63

Page 66: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Sinds 2015 zijn we voor onze bijdrage aan hetParijse Klimaatakkoord ruim onder de 2°Copwarming van de aarde gebleven. Enecoinvesteert veel in wind- en zonneparken inNederland. Dat blijkt uit recent onderzoek vanbureau CE Delft. De figuur geeft inzicht in demate waarin elektriciteitsleveranciers

(ondernemingen die elektriciteit verkopen aanparticuliere en zakelijke klanten in Nederland)in de periode 2015 tot 1 mei 2020 hebbengeïnvesteerd in hernieuwbaarproductievermogen dat momenteeloperationeel is in Nederland.

Bron: CE Delft (2020), Elektriciteitsleveranciers in kaart, update 2020.

* Vandebron is eind 2019 overgenomen door Essent, maar is nog actief onder eigen naam. Essent zelf is iets eerder in 2019 overgenomen door E.On.

–100

–50

0

50

100

150

200

250

300

350

WIN

D

ZO

N

BIO

BIO

MA

SS

A

Eneco Green-choice

HVCEnergie

Vandebron & Essent

– E.On*

ENGIE Pure Energie

Vattenfall Service-house

PZEMVrij-OpNaam

0,9

Engie

Geïnvesteerd in hernieuwbaar vermogen in Nederland (minus desinvesteringen) per elektriciteitsleverancier en type in de periode 2015 t/m 1 mei 2020 (status: in bedrijf)In MW

Bron: CE Delft, Investeringen in hernieuwbaarvermogen in Nederland; vergelijkingelektriciteitsleveranciers 2015-2020.

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag64

Page 67: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Onderzoek duurzaamheidNederlandsestroomleveranciers

In november publiceerden WISE, Natuur &Milieu en de Consumentenbond hun jaarlijkserapport over de duurzaamheid vanNederlandse stroomleveranciers. Op deconsumentenmarkt scoort het merk Enecoeen mooie 8,1. Op de zakelijke ranking scorenwe met 4,3 lager dan je zou verwachten vaneen bedrijf dat van alle Nederlandsestroomleveranciers het meest heeftgeïnvesteerd in hernieuwbareopwekcapaciteit in Nederland. Dat blijkt ookuit een recent onderzoek van CE Delft.

Eneco steunt de jaarlijkse publicatie van deranking van stroomleveranciers door ngo’s,omdat die bijdraagt aan transparantie enomdat die leveranciers prikkelt om meerbelang te hechten aan duurzaamheid. Maar demethodiek achter de ranking kent relatiefweinig gewicht toe aan investeringen induurzame productiecapaciteit. Zo kunnenleveranciers de maximale score van een 10

behalen en bovenaan in de ranking komenzonder een euro te investeren in zonnepanelenof windmolens. Dat doet geen recht aanleveranciers die wel grootschalig investeren inhernieuwbare capaciteit, maar tegelijkertijdmet een gascentrale nog moeten zorgen voorback-up als er geen zon en wind is. Eneco roeptde ngo’s op om de methodiek op dit punt in lijnte brengen met wat er maatschappelijk nodigis, zodat de ranking de komende jaren nogbeter inzicht geeft in welke leveranciersbijdragen aan het versnellen van deenergietransitie.

Een reden voor de lagere score van Eneco opde zakelijke ranking is de levering van fossieleelektriciteit aan ongeveer de helft van onzezakelijke klanten. We willen ook onze zakelijkeklanten zo snel mogelijk laten omschakelennaar duurzame energie.

Greenpeace-klassementvan Belgischestroomleveranciers

Elk jaar analyseert Greenpeace zo’n 20elektriciteitsleveranciers op het vlak vanduurzaamheid. Daarbij onderzoeken ze deherkomst van de aangeboden stroom en hetinvesteringsbeleid in groene energie.Greenpeace adviseert: “De Eneco Groep zaktten opzichte van onze vorige grote update(2018) omdat het grote hoeveelheden energiemoet aankopen voor de aanzienlijke groei vanzijn activiteiten op de zakelijke markt inNederland. Het moet hiervoor beroep doen opde nog steeds fel vervuilde energiemarkt, endit drukt de score. Verschillende langlopendecontracten met grote verbruikers leiden optermijn wel tot nieuwe investeringen inzonneparken en windmolens op land en in zee.Ondanks de lagere score behouden wij dus eenpositief beeld van het bedrijf en haar strategie:resoluut kiezen voor hernieuwbare energie,ook voor de zakelijke markt.”

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag 65

Page 68: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Enthousiasteen kundigemedewerkers

Vernieuwing van deorganisatie

Eneco is flink op weg om behalve leveranciervan duurzame energie ook aanbieder vangeïntegreerde diensten en producten rondduurzame energie te zijn. Het klantgerichtwerken binnen de hele organisatie staatdaarbij voorop. Dit is ook een route die onzenieuwe Japanse aandeelhouders MitsubishiCorporation en Chubu Electric Poweraanspreekt.

Eneco Jaarverslag 202066

In 2020 is hetaandeelhouderschap van Enecoveranderd en kwam er eennieuwe CEO. Het jaar kenmerktezich natuurlijk ook doorCOVID-19, waardoor veelplannen anders liepen danverwacht. Bij al dezeveranderingen hebben onzemedewerkers met al hun inzeten talent goed samengewerktaan de uitvoering van destrategie van Eneco. Om hendaarbij te ondersteunen, hebbenwe aandacht besteed aan driethema’s: de vernieuwing van deorganisatie, internationaliseringen omgaan met de situatie rondcorona.

Page 69: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Introductie Japanse collega’s

Met de nieuwe aandeelhouders kregen we ooknieuwe Japanse collega’s. Hun introductie(onboarding) werd ondersteund met eengezamenlijk cultuurprogramma om elkaarbeter te leren kennen en elkaars cultureleachtergronden te begrijpen. In een seriewebinars hebben ongeveer 200 collega’s metelkaar gewerkt aan zakelijke onderwerpen enaan cultuur- en gedragsaspecten.

Organisatie versterkt

We hebben een traject voor leiderschap encultuur ontworpen om de onderlingesamenwerking te versterken en deslagvaardigheid te vergroten. Want om hetnieuwe businessplan te realiseren, is eencultuurverandering nodig. We moeten nogklantgerichter worden, nog sneller inspelen opveranderingen en nog effectieversamenwerken, als één Eneco. Op alle niveausgaan we daarom werken aan sterk leiderschapen effectief gedrag, bijvoorbeeld door één'gezamenlijke taal' te gaan spreken, in allelanden waar we actief zijn. Daarom hebbenwe, met collega’s uit alle landen, één nieuweset cultuur- en gedragswaarden gecreëerd.We nemen alle leidinggevenden mee in denieuwe strategie, waarden en het gedrag dathierbij hoort. Want leidinggevenden krijgeneen actieve en belangrijke rol in decultuurverandering. Natuurlijk worden ook allemedewerkers geholpen bij het vertalen van denieuwe waarden naar concreet gedrag in hundagelijkse werk. Bijvoorbeeld met training enteamgesprekken.

Ook het goede gesprek tussen medewerker enleidinggevende blijft belangrijk. Medewerkerszien de waarden in 2021 terug in hunperformance-systematiek bij het onderdeel‘hoe’. Zo kan iedereen concreet bijdragen aande nieuwe cultuur.

Medewerkeronderzoek

In het jaarlijkse medewerkersonderzoek‘Stand van omschakelen’ meten we hoe veronze medewerkers zijn in de verandering naarmeer klantfocus, ketenbreed samenwerken enexecutiekracht. Onze Stand van omschakelenkomt dit jaar uit op 73%, wat betekent datbijna driekwart van onze medewerkers klaar,bereid en in staat is om de gewenste

verandering te realiseren en dat ook doet. Wezien een significante stijging, zoals op devolgende stellingen in het onderzoek:

‘De collega’s in mijn team zetten ideeën en demet hun afgesproken doelen om in resultaat’steeg van 76% naar 83%, wat hoger is dan hetgestelde target van +3%.

‘Mijn team voert de strategie van Eneco uit’steeg van 73 naar 77%, meer dan het gesteldetarget van +3%.

Ook zien we een flinke stijging op de stellingwaarin we vroegen of collega’s Eneco alswerkgever aanbevelen: de zogeheten eNPS(employee Net Promotor Score). Deze stijgtvan 42 naar 64: we zien we dat de meestecollega’s graag bij Eneco werken en dit ookuitdragen. Onze gerichte aandacht voormedewerkers in specifiek de corona-tijd washierop van invloed. De meest gegeven scorevan onze medewerkers in de beoordeling vanons werkgeverschap is een ‘8’.

Erkentelijkheidsuitkering

Alle Eneco-medewerkers hebben eenerkentelijkheidsuitkering ontvangen. Dit is eenblijk van waardering vanuit Eneco, die isgesteund door de vertrekkendeaandeelhouders en de nieuwe aandeelhoudersMitsubishi Corporation en Chubu, insamenwerking met de CentraleOndernemingsraad. Deze uitkering is hetresultaat van meer dan 12 jaar bouwen aaneen leidend, duurzaam energiebedrijf. Dehoogte van de uitkering is per medewerkergekoppeld aan het aantal dienstjaren bijEneco. De totale som bedroeg circa€ 25 miljoen.

Techniekcampagne voorenergietransitie

Om de bedrijfsstrategie en de groei te kunnenrealiseren, is voldoende gekwalificeerdpersoneel een voorwaarde. Technici zijnschaars, en bij deze doelgroep is Eneco nogniet bekend genoeg als werkgever. In detoekomst willen we gemakkelijker en tegenminder kosten technisch geschoold personeelaantrekken. Een campagne gaat vanaf begin2021 een boost geven aan de zichtbaarheidvan Eneco als technisch werkgever.

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag 67

Page 70: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Internationalisering

Eneco ontwikkelt zich steeds meer tot eeninternationale organisatie. In 2020 is ergestart met een traject om de centralewaarden en bijbehorend gedrag internationaalop elkaar af te stemmen en te komen tot eennieuwe gezamenlijk gedragen set vanwaarden. Er zijn besluiten genomen ominternationaal te kunnen samenwerken metuniforme processen en systemen. Dit gebeurtonder andere in de personeels- ensalarissystemen en in het performancemanagement. In 2021 verwachten we deeerste resultaten.

Omgaan met corona

Het coronavirus had grote impact op deorganisatie en de medewerkers. Onze normalemanier van werken is flink op z’n kop gezet.Ruim 80% van de medewerkers heeft dit jaargrotendeels thuis gewerkt. Met allerleimaatregelen zijn onze processen en dienstenop locatie en bij onze klanten in de luchtgehouden. Dit heeft veel van ons gevraagd.We hebben als werkgever fors geïnvesteerdom ons hier gezond en effectief doorheen teslaan.

Veel aandacht is gegaan naar communicatie,begrip en contact. De Raad van Bestuur, deleidinggevenden en de medewerkers hebbenzich ingespannen om telkens weer helderheidte geven over de actuele stand van zaken.Collega’s gaven elkaar inkijkjes in hun leven enwerken in filmpjes en online teammeetings, en

Eneco realiseert windparkop Maasvlakte 2Eneco heeft in 2020 de aanbestedinggewonnen voor het toekomstigewindpark Maasvlakte 2. In opdracht vanRijkswaterstaat realiseert Eneco op dezeewering van de Tweede Maasvlakteeen windpark met ruim 100 megawattvermogen. De innovatieve onshorewindturbines gaan vanaf 2023 jaarlijksmaar liefst 416 gigawattuur (GWh)groene stroom opwekken. Het ministerievan Infrastructuur en Waterstaat,inclusief Rijkswaterstaat, wordt hiermeevan 100% duurzame energie voorzien. Bijde ontwikkeling van dit windpark wordtrekening met de impact op natuur,recreatie en veiligheid. Deze is zorgvuldigonderzocht en vastgelegd in eenmilieueffectrapport (MER).

Lees meer

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag68

Page 71: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

ze deelden tips en tools om effectief online tekunnen samenwerken.

Met onze coronamonitor houden we de vingeraan de pols. Daarmee onderzoeken we hoe hetmet medewerkers gaat en waar extra steunnodig is om effectief en in verbinding metelkaar te blijven samenwerken.

We hebben geïnvesteerd in duurzameinzetbaarheid van onze medewerkers metvoorzieningen zoals een goede ergonomischethuiswerkplek, een tegemoetkoming ingemaakte kosten en hulp bij het omgaan metdruk en stress en bij het vinden van een goedebalans tussen werk en privé. Met coaching,workshops en trainingen zijn medewerkersondersteund om regie te nemen in dezeveranderde situatie. We hebben continuaandacht gevestigd op de crucialevoorbeeldrol van leidinggevenden en blijveniedereen uitdagen om goed voor zichzelf enelkaar te zorgen.

Verbinding

Ons informele netwerk van influencers had despeciale rol om de medewerkers in dezecoronatijd positief te beïnvloeden, onder meervia tweewekelijkse Coffee Conversations.Hierdoor ontstond een opbouwende sfeer enkwam er verbinding tot stand met collega’sbuiten het eigen team, wat in deze tijd extrawaarde heeft.

We willen met elkaar en de organisatie inverbinding blijven en nieuwe manieren vanwerken ontwikkelen. We zoeken naar de juistebalans tussen werken op kantoor en thuis,met gebruik van digitale middelen envaardigheden waarmee we onze processen enhet klantcontact nu en in de toekomstverbeteren.

Medezeggenschap

Medezeggenschap is belangrijk binnen EnecoGroep. Ook dit doen we samen en op eenmoderne, 'netwerkende' manier. De CentraleOndernemingsraad werkt continu samen metde leiding van Eneco Groep bij veranderingenbinnen het bedrijf. De inzet is steeds meer opgeleidelijkheid in plaats van grootsereorganisaties, die veel vragen van deorganisatie en in het algemeen lang duren. Zokunnen we ons samen beter richten op waarhet om gaat: onze klant en de realisatie vanonze strategie.

Leden, rolprofielen enthemagroepen

Elk bedrijfsonderdeel heeft eenondernemingsraad. Hieruit wordenafgevaardigden gekozen in de CentraleOndernemingsraad. Modernemedezeggenschap betekent dat de iedereondernemingsraad en de CentraleOndernemingsraad een beperkt aantal ledenheeft en dat een lid slechts enkele termijnenzitting heeft. Er wordt gewerkt met specifiekerolprofielen, waarin is vastgelegd wat er vaneen OR-lid wordt verwacht. Daarbij wordt ersterk ingezet op de ontwikkeling van de ledenvan de ondernemingsraden. Bijadviestrajecten worden er themagroepenopgericht, die bestaan uit enkele leden van deondernemingsraden, aangevuld metmedewerkers met een specifieke expertise.

Vroeg betrokken

De kern van de moderne medezeggenschap isdat bestuurders hun ondernemingsradenvroegtijdig betrekken bij elk traject. Zoontstaat er een gezamenlijke beeldvormingvan het voorliggende probleem of kans,waarbij samen naar de verschillende opties ende beste keuzes wordt gekeken.Medezeggenschapstrajecten verlopenhierdoor veel sneller. De beslissingen zijn beteren het draagvlak is groter.

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag 69

Page 72: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Thema's

In 2020 hebben de ondernemingsraden zichmet alle belangrijke thema's binnen hun eigenbedrijfsonderdeel beziggehouden,bijvoorbeeld reorganisaties.

De Centrale Ondernemingsraad, diesamenwerkt met de Raad van Bestuur vanEneco Groep, heeft zich begin 2020beziggehouden met de afronding van deverkoop van Eneco en gezorgd voor verdelingen uitbetaling van eenerkentelijkheidsgratificatie voor hetpersoneel. Deze erkentelijkheidsgratificatiewas door de COR uitonderhandeld bij deverkoop van Eneco. Ook heeft de COR zich in2020 beziggehouden met de zoektrajectennaar een nieuwe CEO en naar leden voor deRaad van Commissarissen, op basis van zijnversterkt recht van aanbeveling voor tweeleden van de Raad van Commissarissen vanEneco Groep.

Verder zijn onderwerpen zoals internemaatregelen rondom corona, het Lighthouseprogramma, de strategie en de gewijzigdeportefeuilleverdeling binnen de Raad vanBestuur regelmatig aan de orde geweest. Ookis in de loop van het jaar, in nauw overlegtussen alle ondernemingsraden en de COR,een nieuwe medezeggenschapsstructuurvastgesteld die past op deorganisatiestructuur. Hierna is eenverkiezingsdatum vastgesteld voor OR-verkiezingen in 2021.

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag70

Page 73: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag 71

Page 74: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Veiligheid,kwaliteit,securityen ICT

Om de bedrijfscontinuïteit voor onzestakeholders te garanderen werken wecontinu en ketenbreed aan verbetering, omdatveiligheid, kwaliteit en milieu integraalonderdeel zijn van onze werkwijze. Hierbij isons motto: geen concurrentie op veiligheid enmilieu.

Veiligheidsscores

Veiligheid raakt vele facetten van ons werk,waaronder techniek, organisatie, processenen systemen, maar zeker ook gedrag enveiligheidscultuur. Alleen samen kunnen weeen veilige (werk)omgeving creëren. Webewaken en sturen onze prestaties via eenaantal strategische KPI’s.

Eneco Jaarverslag 202072

Eneco wil zorgen voor deveiligheid en de gezondheid bijonze bedrijfsvoering. Wijvoldoen aan wet- en regelgevingen borgen en verbeteren dekwaliteit van onzedienstverlening met respectvoor het milieu en voor onzeomgeving. Ook zorgen we voorveilige digitale systemen.

Page 75: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Leading (voorspellende) KPI

Ook dit jaar hebben we geïnvesteerd in hetversterken van het veiligheidsgedrag en is hetbewustzijn binnen de organisatie verdergegroeid naar een proactieveveiligheidscultuur. Het gaat daarbij om de heleketen: van klanten via eigen processen enmedewerkers tot leveranciers en aannemers.Op de NEN Veiligheidsladder hebben we ditjaar boven doelstelling gepresteerd.

Dit heeft geresulteerd in een gemiddeldescore van 3,9 op de NEN Veiligheidsladder inde businessunits waar zich de grootste risico’svoordoen, te weten Solar & Wind, Heat &Industials en Field Services. Field Services, debusinessunits Solar & Wind NL en deonderdelen Heat & Industrials (Heat & ColdDistribution, Heat Generation en Bio GoldenRaand) hebben de mooie stap gemaakt naartrede 4 (op een schaal van 5) op de NENVeiligheidsladder. Trede 4 staat voor proactiefniveau: veiligheid heeft een hoge prioriteit enzit in de vezels van het bedrijf. Wind UK, SolarBelgië en Gasspeicher hebben hun hogeveiligheidsniveau (trede 4) gehandhaafd enverder geborgd in de organisatie. Wind Belgiëheeft in haar initiële audit trede 3 behaaldconform doelstelling. In totaal zijn er nu9 onderdelen extern gecertificeerd op de NENVeiligheidsladder.

Ons veiligheids- en cultuurprogramma omtrede 4 te halen is een meerjarig traject dat dekomende jaren onverminderd aandacht vraagten krijgt, zowel in de operatie als in dekantooromgeving. We voeren voortdurenddialoog met onze medewerkers en aannemersom het veiligheidsbewustzijn te verhogen. Ditdoen we in werkoverleggen en toolboxen,maar ook tijdens rondgangen enwerkplekinspecties.

Lagging (retrospectieve) KPI

De veiligheid meten wij met de strategischeKPI Recordable Incident Frequency (RIF). Ditis het voortschrijdend gemiddeld aantalincidenten met verzuim, vervangend werk ofmedische behandeling per 200.000 gewerkteuren (ook: 'lost time incidents'). In 2020hadden wij een RIF-score van 0,23 (target0,59) bereikt. Dit is een substantiëleverbetering ten opzichte van 2019 (RIF:0,89).1

We hadden dit jaar 2 ongevallen met verzuim,met in totaal 7 verzuimdagen. Hiermee komtde zogenoemde ernstgraad (severity rate) op3,5 (7/2). Deze is ook significant afgenomenten opzichte van 2019: die was toen 10,1(91/9).

Veiligheid van onzeaannemers

Ook vanuit onze rol als opdrachtgever nemenwe veiligheid zeer serieus. Tijdens decoronacrisis hebben we onverminderddoorgewerkt aan de continuïteit van de vitaleinfrastructuur. Hierbij is samenwerking metonze aannemers essentieel. Alleen alsaannemers en medewerkers betrokken zijn enproactief handelen, kunnen we succesvolwerken aan een proactief veiligewerkomgeving. Een voorbeeld is deonderhoudsstop van de centrale Bio GoldenRaand, waarbij alle partijen nauw hebbensamengewerkt.

We zijn actief in branche-brede initiatieven envoor de Arbocatalogus in de energiesector. Ditbiedt ons de kans om nauwer samen tewerken met andere bedrijven op het gebiedvan veiligheid en gezondheid en zogezamenlijk de standaarden te verbeteren.

Ondanks onze gezamenlijke inspanningenhebben er dit jaar 11 ongevallen met verzuim,vervangend werk of medische behandelingenplaatsgevonden waarbij onze aannemersbetrokken waren. De ernstgraad is 3ongevallen met verzuim afgenomen tenopzichte van 2019 (8 ongevallen metverzuim). Wij volgen deze ongevallen direct op

1 De scope van medewerkers die zijn meegenomen in de RIF-meting over 2020 is breder dan de scope in 2019 en omvat nuook onze medewerkers bij LichtBlick en alle ingehuurde medewerkers. Dit punt moet in aanmerking worden genomen bijhet vergelijken van deze RIF-scores, maar zelfs met het grotere aantal meegenomen medewerkers is het absolute aantalincidenten in het verslagjaar substantieel afgenomen ten opzichte van 2019.

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag 73

Page 76: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

met een dialoog op de werkvloer en tussen dedirectie van Eneco en de directie van debetreffende aannemer, omdat wij geloven dateen goed gesprek vanuit een gedeeld belangom veilig te werken de juiste weg is om eencollectief veiligheidsbewustzijn te scheppen.

In 2021 gaan we het inzicht in dezeketenverantwoordelijkheid verderontwikkelen door het aantal ongevallenwaarbij onze aannemers betrokken waren afte zetten tegen het aantal gewerkte uren (RIFaannemers).

Milieuveiligheid

Voor afval, water en lucht heeft Enecoaanvullend beleid. De uitwerking daarvanheeft rechtstreeks invloed op onze duurzamestrategie (zie het hoofdstuk One Planet).Eneco maakt op alle vlakken bewuste keuzes,neemt verantwoordelijkheid en zoektafstemming en onderschrijft het principe vande circulaire economie: bij productie enconsumptie mag er geen uitputting van denatuur plaatsvinden.

Missie voor water, afval en lucht

Eneco wil het gebruik van waterminimaliseren, het ontstaan van afvaltegengaan en de emissies naar lucht zo veelmogelijk beperken. Op een duurzame enkosteneffectieve wijze streven we naaroptimale bescherming van water, lucht enmilieu en naar efficiënte zuivering van koel- enafvalwater. In lijn met onze aandeelhouderMitsubishi meten we het waterverbruikprimair in onze hoofdkantoren in Nederland,België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.De bewaking van afvalstromen en CO2emissie meten wij primair op de (bemande)assets.

Crisisorganisatie

Als er een crisis dreigt of is, mobiliseren wij eentijdelijke crisisorganisatie die naast de staandeorganisatie bijeengeroepen wordt om de crisisprofessioneel aan te pakken. Er wordtgewerkt met een speciale vergadertechniekom snelle en goede besluitvorming mogelijk temaken.

De coronacrisis vormde een grote uitdagingvoor de crisisorganisatie. Deze crisisonderscheidde zich door langdurigeonzekerheid en snel wisselende wet- enregelgeving, aanvankelijke tekorten vanpersoonlijke beschermingsmiddelen en zo veelmogelijk thuiswerken. De crisisorganisatieheeft goed opgetreden ten tijde van decoronacrisis.

Ondanks de coronacrisis hebben we deorganisatie verder kunnen professionaliserenin het afhandelen van mogelijke crises. Decrisisorganisatie is getraind. In Nederland isnaast corona tweemaal opgeschaald voorandere incidenten (onder andere eenasbestincident in het centrum van Rotterdam)en heeft de crisisorganisatie zich effectiefbewezen.

Kwaliteitsmanagement

Het integraal managementsysteem van Eneco(Quality Information System, QIS) borgt enverbindt onder meer wetgeving, onzeprocessen, risico’s en controls,managementsystemen en informatie aanelkaar en aan de organisatie. Zo weet elkemedewerker hoe, waarom en waarmee hetwerk uitgevoerd moet worden. QIS is in 2020verder geprofessionaliseerd, onder andere ophet gebied van verbetermanagement (continuverbeteren) en risicomanagement(implementatie van J-SOx, de wetgeving voorfinanciële rapportage).

We hebben een integraal auditprogrammaopgezet om efficiënter en integraal audits tedoen op het managementsysteem aan dehand van de Business Rules. Auditbevindingendie voortkomen uit businessaudits, interne enexterne audits worden in QIS geregistreerd enopgevolgd. Dit leidt tot zichtbare en adequateopvolging, wat essentieel is voor het behoudvan aandacht voor het continu verbeteren.Dergelijke programma’s, doorontwikkeling enprofessionalisering helpen Enecohoogkwalitatieve en veilige producten endiensten te leveren aan klanten en om blijvendte voldoen aan wet- en regelgeving.

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag74

Page 77: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Cyberveiligheid

Werken op afstand

In 2020 is een beperkt aantal cyber-beveiligingsincidenten opgetreden waarbijgeen majeure incidenten hebbenplaatsgevonden. Het bleek dat niet alleentechnologische ontwikkelingen aanleidingkunnen geven voor een verhoogdedijkbewaking op het gebied van cybersecurity:Eneco werd verrast door de dynamiek en deimpact van de coronapandemie. Als gevolghiervan en van het werken op afstandsignaleerden we nieuwe bedreigingen encybersecurity-risico’s. We hebben debeheersmaatregelen op dit vlak geanalyseerden aangescherpt. Een belangrijk deel bestonduit aanscherpingen van beveiliging op dewerkplek en de detectie van incidenten enkwetsbaarheden. Ook hebben we samen metonze strategische partnersbewustwordingscampagnes gelanceerd.

Positief is dat het verplicht massaalthuiswerken geen impact heeft gehad op debeschikbaarheid van bedrijfsprocessen en nietheeft geleid tot verstoringen van debedrijfscontinuïteit.

Europese eisen

Vanuit Europese wetgeving worden de eisenrondom de cyberweerbaarheid van de vitalesector ook voor Eneco als energieproducentrelevant, specifiek op het snijvlak vaninformatie en operationele technologie (IT/OT). De aanvankelijk geplande aanwijzing vanEneco als aanbieder van essentiële dienstenin 2020 is vertraagd als gevolg van decoronacrisis. We verwachten dat deaanwijzing van Eneco met de beoogdeinwerkingtreding van het besluitnetwerkbeveiliging en informatiesystemen op1 januari 2021 een feit zal zijn. Vooruitlopendhierop zijn we gestart met de voorbereidendeacties, waaronder de inventarisatie en deimpactbepaling van onze productie- endistributiemiddelen.

J-SOx-compliant

De komst van onze nieuwe aandeelhouderheeft geleid tot het proces om onze IT- encybersecurity-controls te laten voldoen aan deJapanse wetgeving rondom de financiëlerapportageverplichtingen (de FinancialInstruments and Exchange Act). We zijn eentraject gestart om J-SOx-compliant te worden,als aanvulling op bestaandebeheersingsmaatregelen. Wij hebben onzesecurity governance gericht op heel Eneco, endaarmee op al onze bedrijfsonderdelen inNederland, België, Duitsland en het VerenigdKoninkrijk.

Roadmap voorcyberweerbaarheid

In het derde kwartaal van 2020 zijn we gestartmet de herijking van onze cybersecurity-strategie en -roadmap (2021-2025), inclusiefde aanscherping van het Security OperatingModel. De directe koppeling met de business-strategie en de bepaling van onze strategischecybersecurity-risico’s geven ons het inzicht ende slagkracht om ook voor de toekomst decyberweerbaarheid van Eneco te kunnengaranderen en verbeteren.

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag 75

Page 78: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Financieel resultaatGoed jaar voor Eneco

Financieel

Eneco laat een sterke verbetering van deresultaten zien over 2020. Hetbedrijfsresultaat (EBIT) ging omhoog naar163 miljoen euro (2019: 132 miljoen), eengroei van 23%. De EBITDA ging naar484 miljoen euro (2019: 428 miljoen). Denettowinst steeg zelfs met 48% naar118 miljoen euro (2019: 80 miljoen), datkwam onder andere doordat diversewindparken het hele jaar operationeel warenen ook de deelnemingen verbeterde prestatieslieten zien. De brutomarge steeg tot1.094 miljoen euro (2019: 1.071 miljoeneuro).

Deze prestaties leverde Eneco ondanks denegatieve invloed van het weer en decoronacrisis op de omzet (4,148 miljard euro,tegen 4,332 miljard euro vorig jaar). Door hetwarme weer gingen de gasverkopen omlaagen moest eerder ingekocht gas tegen lagereprijs op de termijnmarkten worden verkocht.Hoewel de elektriciteitsomzet in België enNederland ook daalde werd ditgecompenseerd door de nieuwe klanten inDuitsland als gevolg van de overname vanE.ON Heizstrom.

Kostenbeheersing

Eneco is doorgegaan met goedekostensturing in 2020. De uitgaven zijnongeveer stabiel gebleven, ondanks de groeiin activiteiten en de lichte groei in FTE’s (2020:2849 FTE, 2019: 2802 FTE).

Investeringen

Eneco investeerde in 2020 wederom meer danin het voorgaande jaar: 385 miljoen euro tegen343 miljoen euro in 2019. De digitalisering vanEneco is hier zichtbaar, er werd voor33 miljoen euro geïnvesteerd in ICT systemen.Het grootste deel van de investeringen isbesteed aan windparken, zowel op zee als opland. In het oog springen de windparken opzee Seamade in België en Borssele III&IV voorde Zeeuwse kust, die beide in volledigeproductie zijn gegaan in 2021. Op land ginghet in Nederland om windparken bij Delfzijl,Zeewolde en het windpark Kabeljauwbeek, inBelgië om windpark Libeccio. Er is voor15 miljoen euro geïnvesteerd in zonneparken.Ook in de verduurzaming van hetwarmtebedrijf werd geïnvesteerd. In Utrechtwerd een tweede Biowarmteinstallatiegebouwd (34 miljoen euro), terwijl er75 miljoen euro ging naar onderhoud enuitbreiding van de diverse warmtenetten.

Klanten

Bij alles wat we doen staat de klant centraal,nu en in de toekomst. Eneco helpt de klantdoor verdere professionalisering endigitalisering van haar dienstverlening. Naastde verbeteringen in de online dienstverleninghebben ook de samenwerking met onzedeelneming Suniverse verder uitgebreid omenergiezuinig wonen makkelijk en betaalbaarte maken voor onze klanten. Op de zakelijkemarkt sloten wij mooie contracten, onderandere met bol.com en met Borealis in België.We introduceerden ook ZonnigLaden,waarmee parkeerplaatsen veranderen ingroene oplaadpunten door middel van eenzonnedak, en bieden sinds 2020 met deANWB laadpunten aan.

Eneco Jaarverslag 202076

Page 79: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Vooruitzicht

Onze aangescherpte strategie is gericht ophet versnellen van de energietransitie. Onzeeigen doelstellingen zijn ook aangescherpt. In2025 willen wij 1 miljoen meerklantcontracten hebben en is ons eigenopgestelde duurzame vermogen bijnaverdubbeld van zo’n 1700 MW (2020) totongeveer 3200MW (2025). Onzeaandeelhouders, Mitsubishi Corporation enChubu Electric Power, steunen ons volledig inde vernieuwde strategie. De samenwerking isuitstekend en er wordt voortdurend gekekennaar kansen in de markt voor verderesamenwerking. De energietransitie blijft eengroot maatschappelijk onderwerp vandiscussie, waarbij de rol van de Europese ennationale overheid, wet- en regelgeving en deinhoud van overheidsregelingen ookvoortdurend veranderd. Tegen dezeachtergrond spreken wij geenresultaatsverwachting voor 2021 uit.

Eneco Jaarverslag 2020 Bestuursverslag 77

Page 80: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Corporategovernance

Taken enverantwoordelijk-hedenRaad van Bestuur

De Raad van Bestuur (RvB) is eindverant-woordelijk voor de prestaties van Eneco. DeRvB wordt benoemd door de Raad vanCommissarissen (RvC) en legt verantwoordingaf aan de RvC en de Algemene Vergaderingvan Aandeelhouders (AvA). De RvB,bestaande uit 6 leden, vertegenwoordigt devennootschap. De personalia van de RvB-leden zijn te vinden op de pagina Bestuur opde corporate website van Eneco.

Eneco Jaarverslag 202078

In dit hoofdstuk beschrijven wijwelke rollen we onderkennen opbestuurlijk en toezichthoudendniveau met de bijbehorendetaken en bevoegdheden. Weonderschrijven het belang vandiversiteit, inclusie en integergedrag.

Page 81: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Raad van Commissarissen

De RvC van Eneco adviseert de RvB, opereertonafhankelijk, en houdt toezicht op dealgemene gang van zaken binnen Eneco,alsmede het beleid van de RvB. De RvC vanEneco heeft zeven leden, waaronder tweeonafhankelijke leden die zijn benoemd op basisvan het versterkt aanbevelingsrecht van deCentrale Ondernemingsraad. Deze twee ledenhebben de taak om te bewaken dat deaanvullende afspraken die tijdens deprivatisering van Eneco zijn gemaakt tussende aandeelhouder en Eneco wordennageleefd. De RvC had in 2020 de volgendecommissies:

• Een remuneratie/selectie enbenoemingscommissie (RSB): dezeadviseert onder andere over debeloning, de selectie en benoeming vanleden van de RvB en de voordracht vanleden van de RvC. Michael Enthoven zitdeze commissie voor. De overige ledenzijn Annemieke Roobeek, YutakaKashiwagi en Mel Kroon.

• Een audit commissie (AC): deze houdttoezicht op de integriteit van definanciële en niet-financiëleverslaggeving, de interne controle enhet risicomanagement. Ook ziet de ACtoe op het interne en het externeauditproces. Michael Enthoven(voorzitter), Mel Kroon en Haruhiko Satozijn leden van deze commissie.

De personalia van de RvC-leden staan op depagina Bestuur op de corporate website vanEneco.

AandeelhoudersDe aandelen van Eneco Groep waren tot24 maart 2020 in handen van 44 gemeenten(zie pagina (zie pagina )). Sinds 24 maart 2020is Diamond Chubu Europe B.V. de enigeaandeelhouder van Eneco Groep N.V.

Binnen 6 maanden na het einde van eenboekjaar, of vaker als de RvC of RvB dat nodigvindt, organiseert Eneco een AlgemeneVergadering van Aandeelhouders (AvA).Tijdens de jaarlijkse AvA wordt het jaarverslagbesproken en de jaarrekening vastgesteld.

Diversiteit eninclusiviteit

Eneco Groep vindt het belangrijk om te werkenmet teams waarin diversiteit in achtergronden persoonlijkheid een afspiegeling zijn van desamenleving en waarin we deze verschillenomarmen en op een positieve wijze benutten.Diversiteit stelt ons in staat zo breed mogelijkde verbinding aan te gaan met onze klanten,met de omgeving en met elkaar. Eneco’sgerichtheid op diversiteit uit zich onder meerin ons streven naar gender-diversiteit. Eind2019 heeft Eneco besloten diversiteit eninclusiviteit in 2020 nadrukkelijker op de kaartte zetten met een programma met een aantalconcrete en ambitieuze doelen.

Diversiteit is onlosmakelijk verbonden aaninclusie. Inclusie is het creëren van eenwerkomgeving waarin de individueleeigenschappen van en verschillen tussenmensen tot hun recht mogen komen en waariniedereen zich welkom, gewaardeerd enondersteund voelt. Inclusie is dan ook eenbelangrijk onderdeel van het voornoemdeprogramma.

De RvB heeft vanaf 24 maart 2020 bestaanuit zes mannelijke leden, en de RvC uit zevenleden, waarvan een vrouw. Daarmee is nietvoldaan aan de gewenste diversiteit. Zodra ereen vacature ontstaat wordt er gestreefd naareen evenwichtiger verdeling (zoalsbijvoorbeeld de benoeming van de nieuwe CFOop 11 januari 2021 heeft aangetoond).

GedragscodeVoor iedereen binnen Eneco gelden gedrags-en integriteitsnormen die schriftelijk zijnvastgelegd in onze gedragscode. Eneco heefteen meldpunt integriteit en er is eenvertrouwenspersoon benoemd aan wiemedewerkers klachten over sociaalongewenst gedrag kunnen melden.

Eneco Jaarverslag 2020 Governance 79

Page 82: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Risicomanagement

GovernanceDe Raad van Bestuur is verantwoordelijk voorhet risicomanagement van de ondernemingals geheel. Voor de inrichting van hetrisicomanagement hanteren wij het ‘threelines of defense’-model. Dit model is eengeaccepteerd gereguleerd raamwerk dat isontworpen om een effectief RiskManagement systeem te faciliteren. De Raadvan Bestuur heeft de uitvoering van hetrisicomanagement primair gedelegeerd aan dedirecteuren van de bedrijfsonderdelen ('eerstelijn'). Business Control en functionele gebiedenzoals compliance en veiligheid ondersteunenvanuit de ‘tweede lijn’ de bedrijfsonderdelen.De afdeling Operational Risk Management isook onderdeel van de ‘tweede lijn’ en zorgtvoor beleidskaders en de coördinatie van hetrisicomanagementproces. De Internal Audit-

Eneco Jaarverslag 202080

Risicomanagement draagt bijaan het op een verantwoordewijze realiseren van onzestrategische doelen. Met onsrisicobeleid wegen wezorgvuldig af welke risico’sEneco loopt en welke beheers-maatregelen wij daar tegenoverzetten. We toetsen de effectievewerking van deze maatregelen.

Page 83: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

functie ('derde lijn') toetst onafhankelijk enrapporteert de resultaten aan de Raad vanBestuur en de Auditcommissie van de Raadvan Commissarissen.

De directies van de bedrijfsonderdelenbespreken elk kwartaal hun risico's, de risico-inschattingen en de status van maatregelendie zijn gericht op het beperken en beheersendaarvan. Elk kwartaal worden in de BusinessUnit Review de belangrijkste risico’s enmaatregelen aan de verantwoordelijkeportefeuillehouder van de Raad van Bestuurgerapporteerd. Deze worden geconsolideerdvoor rapportage aan de Raad van Bestuur ende Auditcommissie.

De risicogrenzen op ondernemingsniveauhebben we vastgelegd in diverse concretebeleidsverklaringen, codes en richtlijnen opgebieden als veiligheid, handelsmandaten,autorisatiebevoegdheden en gedrag. DeAuditcommissie ziet toe op het adequaatfunctioneren van de risicobeheersings-activiteiten.

Raamwerk risico-en performance-managementWij hanteren het interne Eneco risico-beheersings- en controlesysteem (ECRS) datmet name is afgeleid van het COSO ERM-raamwerk, de wereldwijde standaard voorEnterprise Risk Management.

Het ECRS omvat een systematische aanpakvoor risico-inventarisatie, een set vanbeheersmaatregelen en een self-assessment-methodiek waarmee het management van debedrijfsonderdelen zelf vaststelt of debeheersmaatregelen effectief zijn. De InControl-verklaring van de Raad van Bestuur ismede gebaseerd op de uitkomsten van dezeself-assessments die worden uitgevoerd doorde bedrijfsonderdelen.

Risicomanagement is een iteratief en continuproces en is onderdeel van de reguliereBusiness Planning Cyclus. Minimaal één keerper jaar voeren de bedrijfsonderdelen eendiepgaande analyse van de bedreigingen enkansen uit. Voor ieder risico bepalen we watde mogelijke impact kan zijn op de risico-categorieën Financieel, Reputatie, Integriteiten Veiligheid. Wij sturen middels beheers-

Financieel

Veiligheid

Reputatie

Integriteit

1Strategisch Framework Strategische KPI’s

2Financieel-StrategischePrognoses ‘FSP’

3Risk & control assessment

4Risico-beheersing & monitoring

Risicocategorieën

Raamwerk risico- en performancemanagement

1. Strategisch Framework Strategische KPI’s

– Raamwerk risico- en

performancemanagement

2. Financieel-Strategische Prognoses ‘FSP’

– Verwachte realisatie

strategische doelstellingen

– Verwachte financiële

resultaten

– Verwachte credit rating

ratio’s

3. Risk & control assessment– Bruto risico-inventarisatie

(risico register)

– Bepaling controls

– Bepaling van potentiële

impact risico’s op financieel

strategische prognoses

4. Risicobeheersing & -monitoring

– Mitigerende maatregelen

en opvolging

– Netto risicorapportage en

monitoring op alle niveau’s

– Vaststellen of risico’s

acceptabel zijn

Eneco Jaarverslag 2020 Governance 81

Page 84: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

maatregelen die individuele risico’s verlagenen op basis van financieel-strategischeprognoses ondersteund metgevoeligheidsanalyses, waaronder single-event-stresstesten en VaR-analyses voor hettotaal van alle businessrisico’s. Op alle niveausvan de organisatie zijn risicobeheersings-

systemen ingericht, waarin specifiekerisicobeperkende maatregelen beslotenliggen. De bedrijfsonderdelen rapporterentweemaal per jaar over door hen uitgevoerdeself-assessments op de key-controls. Dezekey-controls zijn de beheersmaatregelen diede belangrijkste risico’s significant verlagen.

RisicobereidheidRisicocategorieën impact: laag impact: midden impact: hoog

Veiligheid Letsel met vervangend werk Letsel met verzuim ofziekenhuisopname

Eén of meerdere dode(n)

Integriteit &Compliance

Geen/beperkte fraudemogelijk

Incidentele fraude mogelijk Grootschalige fraudemogelijk

Financieel < € 1 mln > € 1 mln < € 10 mln > € 10 mln

Reputatie &Kwaliteit

Beperkte negatievebeeldvorming bijstakeholders

Daling van vertrouwen bijstakeholders

Structurele schade bijstakeholders

Risicocategorieën risicobereidheid

Veiligheid Binnen Eneco is veel aandacht voor veiligheid en onze risicobereidheid is zeer laag. Ernstigevoorvallen (ziekenhuisopname, dodelijk ongeval) beschouwen we als onacceptabel.

Integriteit &compliance

Eneco heeft een zero-tolerancebeleid ten aanzien van integriteits- en compliancerisico’s.

Financieel Onze risicobereidheid is in het algemeen laag, maar soms moeten we voor een risico een hogerefinanciële impact ‘accepteren‘ omdat de mogelijkheid tot mitigatie beperkt is (bijvoorbeeldweerrisico). Daarnaast kiezen we op specifieke gebieden, zoals op innovatie en transformatie,bewust voor een hoger risicoprofiel. Middels gevoeligheidsanalyses en stresstesten, stellen wevast of we voldoende robuust zijn om tegenvallers en incidenten het hoofd te bieden.

Reputatie &Kwaliteit

Onze risicobereidheid is laag en waar mogelijk trachten we te voorkomen dat er aanleidingontstaat tot negatieve beeldvorming over Eneco.

Ontwikkelingenin 2020

Als gevolg van COVID-19 is er meer aandachtgeweest voor businesscontinuïteit en eenverhoogde frequentie van monitoring opbepaalde prestatie- en risico-indicatoren en -ontwikkelingen.

We hebben onder andere onze IT-netwerkcapaciteit en thuiswerkmogelijkhedenvergroot, extra veiligheidsproceduresingericht en geborgd dat we onze klantenkonden blijven bedienen. Vanuit financieelperspectief zagen we bij consumenten eentoename van het energieverbruik en tevensbetalingsregelingen, afname van volumes bijklein- en grootzakelijk klanten enkostprijseffecten als gevolg van devolumefluctuaties.

Verder hebben we in 2020 de aandacht voorrisicobeheersing op het gebied van

operationele processen, externeverslaglegging, compliance en IT inhoudelijkverzwaard. We beogen hierbij de kwaliteit vanprocessen en beheersmaatregelen teverbeteren.

Incidenten

In 2020 hebben zich enkele incidentenvoorgedaan. Wij lichten er één toe alsvoorbeeld om inzicht te verstrekken in demanier waarop wij mitigerende actiesuitvoeren en hiervan lering trekken omherhaling te voorkomen.

Onze klantcontactprocessen worden elk jaaraangescherpt en ook deels gedigitaliseerd.Eén van de vernieuwingen was de introductievan de voicebot. De voicebot voert deklantidentificatie uit die vanuit(sector)regelgeving vereist is. Met deintroductie van de voicebot was deherleidbaarheid van bepaalde gegevens in

Eneco Jaarverslag 2020 Governance82

Page 85: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

onze klantcontactregistraties op een anderemanier geborgd. Bepaaldecompliancewerkzaamheden die wij uitvoerenom het voldoen aan wet- en regelgeving aante tonen waren niet adequaat ingericht ommet de nieuwe manier van registratiesrekening te houden. Door het uitvoeren vandata-analyse en procesherinrichting hebbenwe deze gegevens later alsnog kunnenherleiden en daarmee compliance aangetoondten aanzien van het voldoen aansectorvereisten. Om te zorgen dat er in detoekomst voor de aantoonbaarheid vancompliance niet opnieuw een data-analyseonderzoek nodig is, hebben we deaansluiting en gegevensoverdracht van deprimaire registraties en de databronnen voorcompliancetoetsing effectiever ingericht.

Strategische risico'sStrategische risico’s doen zich voor op langeretermijn en beïnvloeden de haalbaarheid vanonze strategische doelstellingen. Bij dedoelstellingen die we hebben gedefinieerd,onderkennen we de hierna genoemdebelangrijkste strategische risico’s, die nietaltijd alleen maar een bedreiging inhouden,maar vaak ook aangrijpingspunt voor kansenzijn.

1. Verlies van geloofwaardigheid van het duurzame imago

De missie van Eneco Groep is ‘Duurzameenergie van iedereen’. We willen koploper zijnin de energietransitie en als duurzaamenergiebedrijf acterend binnen de grenzen vanonze aarde: onze One Planet- ambitie. Dezeambitie is vertaald naar een CO2-reductie-doelstelling voor onze eigen bedrijfsvoering,te weten een verdubbeling van eigenduurzame productiecapaciteit en een strevennaar meer dan 50% groene levering aan onzeklanten. Onze missie ‘Duurzame energie vaniedereen’ is weerspiegeld in al onze interactiemet zakelijke en niet-zakelijke klanten enstakeholders.

2. Veranderende klantbehoefte

Door de energietransitie transformeert deklantbehoefte en vinden innovaties snel hunweg. Er is druk op de marge per klant en verliesvan ‘traditionele’ energieklantencontracten.Eneco wil meerwaarde voor klanten creëren,nieuwe energiediensten ontwikkelen metveelbelovende technologieën zoals slimgebruikmaken van data voor Smart Home-toepassingen en energiemanagement.Daarnaast passen we digitalisering en data-analytics toe om huidige processen teoptimaliseren, te zorgen dat dingen in éénkeer goed gaan (first time right) en deverwachtingen van onze klanten teovertreffen. We willen de exclusieve eigenaarzijn van bepaalde data en marktkennis,waardoor kansen ontstaan om waardevolleproposities te bouwen.

3. Structureel lagere elektriciteits­prijzen en subsidies

Structureel lagere elektriciteitsprijzen in detoekomst en lagere subsidies op duurzameproductie hebben een negatieve impact op dehaalbaarheid van onze strategische doelen ophet gebied van duurzaamheid. Prijzen vanelektriciteit en groencertificaten kunnen op deenergiehandelsmarkten voor een aantal jarenworden vastgelegd, maar vaak niet voor devolledige levensduur. Dalende opbrengstenimpliceren dat de ruimte voor toekomstigeinvesteringen in duurzame-productieassetsafneemt. Door internationale diversificatiespreiden we het risico. Daarnaast passen wede strategie toe om duurzame-productiefaciliteiten te bouwen met en opverzoek van klanten (Client Sources metlangjarige afnamecontracten). Viastructurering van handelscontracten dragenwe prijsrisico’s over.

Eneco Jaarverslag 2020 Governance 83

Page 86: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

4. Afnemende winstgevendheid warmtesegment

De overheid wil dat alle huishoudens in 2050onafhankelijk zijn van aardgas. Ook op korteretermijn zal al sprake zijn van dalende(gas)opbrengsten en marges door toe-nemende isolatie en de opkomst vanbesparende (lokale) oplossingen, zoals deelektrificatie van warmte. Wij investeren induurzame alternatieve warmte-oplossingen.Zowel collectieve oplossingen zoalsstadsverwarming als individuele oplossingenzoals warmte-opslag krijgen hierbij deaandacht. Daarnaast optimaliseren we deketen om het effect van een afnemendegasmarge te verkleinen.

5. Veranderende publieke opinie

De energietransitie is een maatschappelijkeuitdaging. Het succes dat wij behalen bij hetrealiseren van onze doelen is sterk afhankelijkvan de publieke opinie. De publieke opinieheeft invloed op een directe manier, zoals bijde acceptatie van stadswarmte doorbewoners, en op een indirecte manier,bijvoorbeeld bij de bepaling van de hoogte vanstimuleringsmaatregelen door de overheid.Eneco erkent de onzekerheden die de transitiemet zich meebrengt voor de klant. Onze missie‘Duurzame energie van iedereen’ wil zeggendat we proactief, samen met de klantveranderingen bewerkstelligen. Verdermitigeren we dit risico door transparantecommunicatie naar stakeholders over devoortgang van de uitvoering van onzestrategie.

6. Toenemende impact van het weer op het resultaat

Weersinvloeden leiden tot schommelingen inde opbrengsten van zowel duurzameproductie als warmtelevering. Door debeoogde relatieve groei hiervan in onsportfolio en het groeiend aantalweersafhankelijke energiebronnen in de marktneemt de afhankelijkheid van het weer op onsfinancieel resultaat structureel toe. Met actiefportfoliomanagement krijgen we grip optoenemende exposure. Mitigatie van hetweerrisico vindt plaats door hedging in demarkt, gestructureerde overeenkomsten enhet aangaan van verzekeringen.

7. Onvoldoende competenties en inzetbaarheid van medewerkers

De uitvoering van de strategie en hetrealiseren van de energietransitie vergtnieuwe competenties, tempo enwendbaarheid van de organisatie en onzemedewerkers. Onze focus is het bouwen vaneen high performance-organisatie, onderandere door de principes van ‘agile’ werken enLean-methodieken toe te passen en doorverdere digitalisering. De gekanteldeorganisatie-inrichting ondersteunt het klant-en ketengericht werken. Binnen specifiekevakgebieden zal er schaarste aan goedpersoneel ontstaan. Eneco voorkomtschaarste aan goed personeel binnen heteigen bedrijf door pro-actief aandacht aandeze vakgebieden te besteden. Tweevoorbeelden hiervan zijn onze eigenbedrijfsschool die is opgezet om technici op teleiden, en de Eneco Hackathons die weorganiseren om IT-collega’s aan ons bedrijf tebinden.

Eneco Jaarverslag 2020 Governance84

Page 87: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

8. De boot missen tijdens de datarevolutie

De ontwikkeling richting digitale endatagedreven producten en diensten zet zichin rap tempo voort. Slimme toepassing vandatatechnologie kan bestaande markten enwaardeketens bedreigen, maar biedttegelijkertijd kansen voor wie er vroeg opinspeelt. Eneco omarmt deze trend en is doorhet gebruik van artificial intelligence (AI) instaat de juiste klant, met de juiste boodschapop het juiste moment te benaderen. Eenvoorbeeld hiervan is dat we op basis van Toon-data het elektrisch verbruik van oude eninefficiënte apparaten detecteren en klantenop het juiste moment een zeer gericht adviesgeven. Veel aandacht gaat daarbij ook uit naarzorgvuldige omgang met en de opslag en hetgebruik van deze gegevens, met name tenaanzien van de herleidbaarheid naar personen.

9. Impact van COVID-19

COVID-19 heeft een invloed op iedereen.Eneco doet er alles aan om verdereverspreiding te voorkomen en volgt in haarbeleid de maatregelen van de diverse(nationale) overheden nauwgezet op. Ook dementale gesteldheid van onze medewerkersheeft continu onze aandacht. Naast hetbeschikbaar maken van materiaal voor veiligen verantwoord thuiswerken is er ook veelaandacht voor (virtuele) contactmomenten omde saamhorigheid te versterken. Daarnaastmoedigen we onze medewerkers aan omregelmatig pauze te nemen en eenwandelingte maken.

De noodzakelijke maatregelen om het virusonder controle te krijgen hebben ook eeneconomische invloed. Deze invloed is voorEneco ten opzichte van andere sectoren overde hele linie genomen relatief beperkt:

• De energievraag op de zakelijke marktis onverwachts afgenomen, maartegelijkertijd neemt de vraag op deconsumentenmarkt juist toe doorthuiswerken.

• Eneco heeft een sterke financiële balansen afdoende liquiditeit. De frequentievan periodieke monitoring hierophebben wij verhoogd.

• Voor Eneco ontstaan kansen op hetgebied van bestendigen vansamenwerkingen en groei waarondervia M&A, onder andere vanklantportfolio’s en assets.

• Het klimaat staat ondanks deeconomische tegenslag nog steedshoog op de agenda van de Nederlandseoverheid en de EU.

• Er is wel een verhoogd risico op kostenomdat een deel van onze klantenmogelijk niet in staat is om allerekeningen te betalen, en omdat deenergievraag verschuivingen vanbepaalde kostprijsrisico's veroorzaakt.

Eneco heeft een bijdrage geleverd aan het snelrealiseren van het door de overheidafgekondigde uitstel van betaling vanenergiebelasting. Dat heeft sommige vanonze zakelijke klanten financiële ruimtegeboden. Daarnaast zijn er ook enkele actiesbinnen Eneco geweest om consumenten metfinanciële problemen te ondersteunen. Enecoheeft zelf geen gebruik gemaakt vansteunmaatregelen. Ook niet van deNoodmaatregel Overbrugging voorWerkgelegenheid (NOW).

Operationele risico'sDe operationele risico’s zijn veelalperformance- en busines-gerelateerd. Hiernalichten we de belangrijkste operationelerisico’s toe die na mitigatiemaatregelen nogeen ingeschatte resterende impact van> €5 miljoen kunnen hebben.

85

Page 88: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Risico (trend t.o.v. 2019 ↑→↓1) Potentiële impact Beheersmaatregelen

Financiële positie

Kredietwaardigheid ↓Afname gepercipieerdekredietwaardigheid Eneco,respectievelijk ratingdowngrade.

• Afname in bereidheid doorenergiehandelspartijen om Eneco Groepongedekte limieten op (handels)posities tegeven, respectievelijk toename in af te gevengaranties en andere zekerheden door EnecoGroep.

• Slechtere condities voor toegang totkapitaal- en geldmarkten en (beperkt) hogererente-opslagen.

• De kredietwaardigeheid onder invloed vansupport van kredietwaardige nieuweaandeelhouders (Mitsubishi Corporation enChubu Electric Power) is verbeterd t.o.v.2019.

• Stress-testen, met name op EBITDA.

• Sturing op contractcondities met klanten enhandelstegenpartijen en afsluiten nieuwecontracten.

Spark spread →Lagere spark spread,waardoor minder uren datgeprofiteerd kan worden vaneen hoge spark spread encentrales vaker stil staan.

• Circa € 10 miljoen per jaar (€ 20 miljoen nietliquide jaren).

• Impact potentiele CO2 belasting is afhankelijkvan politieke besluitvorming.

• Portfoliomanagement enhedgingstrategieën in deenergiehandelsmarkten metenergiederivaten.

Winstgevendheid duurzameassets ↑Lagere toekomstigeopbrengsten vanwegedalende elektriciteitsprijzen ofdalende marktwaarde vangroene stroom. Portfoliogroeit en daarmee ook hetrisico.

• Circa €10 miljoen per jaar (€ 15 miljoen nietliquide jaren).

• De Nederlandse en Belgischesubsidieregelingen nemen niet het volledigeprijsrisico weg. Het subsidieregime in het VKimpliceert een inherent grotere gevoeligheidvoor prijsniveau.

• Portfolio groeit en daarmee ook het risico.

• Spreiding van investeringen over meerderelanden.

• Afdekken van posities viaenergiehandelsmarkten ; er is echter vooreen beperkt aantal jaren vooruit een liquidemarkt.

• Sluiten van langjarigeklantbeleveringtransacties.

Graaddagenrisico →Lagere vraag van klanten naargas/warmte door mildewinter.

• Circa € 25 miljoen - € 30 miljoen op jaarbasis

• Per huishouden neemt het temperatuurrisicogradueel af vanwege betere isolatie enandere technieken. Het weerrisico is ten delekosteneffectief te mitigeren, maar er blijfteen substantieel restrisico.

• Door het uitbreiden van de klant portefeuillegas en warmte kan dit risico groter worden.

• Afsluiten graaddagen hedges,weersverzekeringen.

• Gebruik maken van Enecoopslagfaciliteiten .

• Portfoliomanagement en inzet expertise opvoorspelling van weer in relatie totverwachte energievraag en -aanbod.

Windvolumerisico ↑Vanwegeweersomstandigheden lagerdan gemiddeldeproductieopbrengsten vanwindparken (weinig wind).

• Circa € 35 miljoen - € 55 miljoen op jaarbasis

• Door het uitbreiden van onze windproductieneemt de invloed van het weer op deresultaten toe. Minder wind leidt tot minderinkomsten.

• Toepassing van vraagsturingsmechanismensamen met onze klanten.

• Afsluiten weersverzekeringen, wind volumehedges.

• Portfoliomanagement en inzet expertise opvoorspelling van weer in relatie totverwachte wind opwek.

1 ↑ risico gestegen t.o.v 2019 ↓ risicogedaald t.o.v 2019 → risico gelijk aan 2019.

86

Page 89: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Risico (trend t.o.v. 2019 ↑→↓1) Potentiële impact Beheersmaatregelen

Risico’s ten aanzien vanbusiness performance,beheersing en governancevan onze deelnemingen enrecente overnames →

• Reputatieschade en financieel verlies inverhouding tot de omvang van deorganisatie en het belang dat wehebben.Reputatieschade ontstaat alsbusinessdoelstellingen in onvoldoendemate worden bereikt of zich incidentenop het vlak van de interne beheersingvoordoen.Financieel verlies ontstaat bij het nietrealiseren van beoogdesynergievoordelen bij te consoliderenovernames, bij schades of bij het nietkunnen waarmaken van degroeidoelstellingen bij overnames endeelnemingen.Wij geven onze op innovatie gerichtedeelnemingen bewust meer ruimtezodat ze sneller kunnen innoveren enexcelleren; daarbij accepteren we dat ereen inherent groter risico kleeft aan dittype deelnemingen.

• Sourcing van duurzame energie deels vialangjarige inkoop van derden (PPA’s).

• Eneco houdt middels zijn vertegenwoordigendezetels in toezichthoudende organen van zijndeelnemingen toezicht en toetst het beleid vanhet management ten aanzien vanbedrijfsontwikkeling en interne beheersing.

• Voor mee te consolideren deelnemingen geldt dataanvullende eisen gesteld worden, met name opverslaggevings- en IT-controls, als deze niet in lijnzijn met Eneco standaarden.

• Via periodieke monitoring houden we toezicht oponze ventureportfolio. Het hogere risicoprofielwordt deels gemitigeerd door de toegepastetransactiestructuur en voorwaarden(bijvoorbeeld gebruik van preferente aandelen).

Financiële verslaggeving

Risico’s op het gebied van deinterne en externe financiëleplanning en verslaggeving →

• Reputatieschade, claims en juridischeprocedures.

• Niet-compliant of onjuisteverslaggeving.

• Ontbreken van juiste, tijdige enonderbouwde financiëlestuurinformatie ten behoeve vanbesluitvorming door management.

• Up-to-date houden van kennis over de financiëleverslaggeving.

• De interne controle en administratief-organisatorische maatregelen, waaronder onzeaccountingrichtlijnen.

• Procedures voor periodieke afsluiting,rapportage, forecasting en energiebalans.

Operationeel – IT gerelateerd

Ongeautoriseerde toegangtot en/of wijzigingen in deIT-infrastructuur alsmede IT-systemen discontinuïteit alsgevolg van cyberaanvallen →

• Reputatieschade.

• Fraude.

• Financiële impact: afhankelijk van deaard en ernst van het zich voordoendeincident kan de schade oplopen totmeer dan € 1 miljoen.

• In lijn met de maatschappelijke trendblijft het risico opcybersecurityincidenten hoog.

• Bewustwordingstrainingen voor medewerkers.

• Versterkte regie-organisatie voor de aansturingvan kritieke leveranciers .

• In Control programma, waarbij (self) assessmentsop belangrijke beheersmaatregelen wordenuitgevoerd. Deze maatregelen betreffenbijvoorbeeld wijzigingsbeheer, het aanmaken enafvoeren van accounts, het controleren vantoegekende rechten en het toepassen van IT-beveiligingsprotocollen.

• Signalerings- en detectietechnieken opongeautoriseerde toegang en verdachteactiviteiten.

• Security penetratietestwerkzaamheden doorgespecialiseerde, externe partijen.

• Assurance toetsten door derden (audits).

1 ↑ risico hoger t.o.v 2019 ↓ risico lager t.o.v 2019 → risico gelijk aan 2019.

Eneco Jaarverslag 2020 Governance 87

Page 90: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Risico (trend t.o.v. 2019 ↑→↓1) Potentiële impact Beheersmaatregelen

Operationeel – Klanten

Business continuityinterrupties →Incidenten en/of storingenin onze warmtelevering,productie en/of handels- enklantsystemen met negatieveimpact op de operatie.

• Ongevallen met letsel of erger.

• Financiële impact.

• Reputatieschade.

• Veiligheidsbeleid en voorschriften.

• Dubbel uitgevoerd IT-platform voor kritischesystemen.

• Uitvoeren van periodieke crisismanagement- enhersteltesten.

• Onderhoud en monitoring van onze assetswaaronder warmtenetten en productie-eenheden. ISO 55001 certificering in plaats voorde productie-eenheden en distributienetten, zoalsin Utrecht en Delfzijl.

• Kritische bedrijfsfuncties, zoals supply chain enfacturatie zijn centraal georganiseerd enbeheerst.

Wet- en regelgeving

Het niet voldoen aan wet- enregelgeving →

• Reputatieschade.

• Claims.

• Juridische procedures.

• Financiële impact. De AutoriteitPersoonsgevens (AP) kan boetesopleggen tot € 20 miljoen, of tot 4%van de wereldwijde omzet voorfundamentele overtredingen, of hetniet opvolgen van bevelen van de AP.

• Energiebedrijven worden meer data-intensief; de toenemende regelegevingop dat gebied verhoogt het risico.

• Privacy en compliance control frameworks bijbedrijfsonderdelen, inclusief risicomitigerendemaatregelen.

• Up-to-date houden van kennis over aankomenderelevante wetgeving en dit actief delen met debusiness via interne media en kennissessies (o.a.privacy).

1 ↑ risico hoger t.o.v 2019 ↓ risico lager t.o.v 2019 → risico gelijk aan 2019.

Eneco Jaarverslag 2020 Governance88

Page 91: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Integriteit encompliance

Drie defensielijnen

De sturing op het integriteits- en hetcomplianceprogramma is gebaseerd op het‘three lines of defense’-model. Daarbij hebbende business (first line), de staven (second line)en audit (third line) elk een belangrijke rol. Demanager compliance en integriteit, die deeluitmaakt van de ‘second line’, heeft eencoördinerende taak en rapporteert over dewerking van beide programma’s aan de Raadvan Bestuur.

Eneco Jaarverslag 2020 89

Om onze missie te bereiken, ishet cruciaal dat we op de juistemanier met onze klanten, metelkaar en met onze partnersomgaan en dat we eerlijkzakendoen. Daarom sturen wemet een integriteitsprogrammaop het stimuleren en handhavenvan onze normen en waarden.Met een proactief compliance-programma zorgen we dat wevoldoen aan wet- enregelgeving.

Page 92: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Integriteit

Nieuwe Corporate Gedragscode

De organisatie verandert sterk. Enecoontwikkelt zich tot een internationaleorganisatie. Met een nieuwe aandeelhouderen nieuwe CEO is in 2020 een nieuwestrategie ingezet. Een cultuurshift is nodig omdeze nieuwe strategie goed te kunnenrealiseren. Belangrijk is dat we daarbij onzecentrale waarden en bijbehorend gedraginternationaal harmoniseren en één taal gaanspreken. Daarom heeft aan het einde van2020 de Raad van Bestuur de aan de strategieondersteunende nieuwe cultuur – enleiderschapswaarden bekend gemaakt. Drivethe change! Deliver the plan! En, make eachother successful! Belangrijke waarden dieappelleren aan een iedersverantwoordelijkheid om in het eigen gedragen handelen het onderscheid te maken. Eenleiderschaps- en cultuurtraject wordt in 2021uitgerold om de nieuwe set waarden teimplementeren , de onderlinge samenwerkingte versterken en de slagvaardigheid tevergroten. De nieuwe cultuurwaarden hebbenwij ook in onze vernieuwde CorporateGedragscode opgenomen. Deze is in 2020aangepast aan de nieuwe omstandighedenvoor Eneco. De code is internationaal en geldtonverkort in alle kernlanden. De code is inverschillende talen uitgebracht.

Met de gedragscode ondersteunen we onzemedewerkers bij het kennen en toepassen vande regels, de integriteitnormen en de nieuwewaarden. De communicatie van de code wasin 2020 een onderdeel van een breedcorporate programma op de sturing vangedrag. We hebben in dit programma veelaandacht besteed aan belangrijkegedragsthema’s zoals diversiteit, inclusiviteit,sociale veiligheid, fysieke veiligheid, corporatesocial responsibility en internetveiligheid.

Sturen op fraude

In 2020 is extra aandacht besteed aan deextra eisen aan het sturen op fraude (alsonderdeel van integriteit), die voortvloeien uitde zogeheten J-SOx-wetgeving, de Japansewetgeving voor financiële rapportage. Die wetis voor Eneco relevant geworden na hetaantreden van de nieuwe aandeelhouders.Voor vrijwel alle bedrijfsonderdelen en de

belangrijkste staven zijn integriteitrisico-assessments gehouden, met fraude alsbelangrijk onderdeel. Daarbij zijn de kwaliteiten de aantoonbaarheid van derisicomaatregelen onderzocht, in het bijzonderop het gebied van verslaggevingsfraude. Deconclusie is dat deze risico’s over hetalgemeen goed worden beheerst. We willentoegroeien naar een hoogwaardigintegriteitsrisico-managementprogramma opJ-SOx-niveau.

Integriteitsprogramma

Vanwege corona is de praktische invulling vanhet integriteitprogramma aangepast. Er zijnminder workshops gegeven, maar er is meeraandacht geweest voor online-communicatie.De nieuwe Corporate Gedragscode wordtbijvoorbeeld gecommuniceerd via e-learningen een app. Daarnaast hebben we rekeninggehouden met een mogelijke toename vanniet-integer gedrag en frauderisico’s dieverband houden met thuiswerken,bijvoorbeeld als gevolg van het ontbreken vancollegiaal toezicht, de toegenomen(psychische) druk of de verhoogde kans opinternetfraude. We hebben geen concreteaanwijzingen gezien die duiden op meerfraude of andere kwesties rond integriteit alsgevolg van corona.

Meldpunt envertrouwenspersoon

Medewerkers die slachtoffer zijn gewordenvan ongewenste psychosocialearbeidsomstandigheden, zoals pesten,discriminatie of seksuele intimidatie, of die temaken hebben met andere kwesties rondintegriteit, kunnen een melding doen bij hetmeldpunt integriteit of een beroep doen op devertrouwenspersoon. In 2020 zijn er 32meldingen gedaan bij het meldpunt en devertrouwenspersoon. Hiervan hield circa 40%verband met fraude of diefstal, 15% metpsychosociale arbeidsomstandigheden zoalsdiscriminatie, intimidatie en pesten en 45%met andere integriteits-gereleateerdeproblemen. Waar nodig zijn disciplinairemaatregelen genomen en aanpassingen in deprocessen doorgevoerd om nieuwe incidentente voorkomen.

Eneco Jaarverslag 2020 Governance90

Page 93: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Compliance

Risk-assessments

Als we niet voldoen aan nationale eninternationale wet- en regelgeving, brengt datrisico’s met zich mee voor onze ‘license tooperate’ en onze reputatie bij onze klanten,naast de financiële effecten van boetes enongeldige overeenkomsten. Een belangrijkonderdeel van ons complianceprogrammavormen de compliance-risk-assessments voorelk bedrijfsonderdeel. Daarin zijn de risico’s, debeheersmaatregelen en de hiaten in kaartgebracht. Dit overzicht laat een stabielpatroon zien en geeft geen aanleiding tot adhoc interventies.

Energiewetgeving

In 2020 is veel aandacht besteed aan denaleving van de energiewetgeving in relatietot onze particuliere klanten. Uit een audit vaneen extern kantoor is gebleken dat Eneco haarcompliance op deze wetgeving goed op ordeheeft. Er waren enkele relatief kleineverbeterpunten. Binnen de afdelingConsumenten zijn e-learnings en workshopsgegeven om de kennis en bewustwording opniveau te houden.

Assurance

Intern wordt assurance verkregen op hetcomplianceproces door middel van de InControl-verklaring (zie pagina 93). en audits.Extern is er toezicht op de handhaving van dewet door diverse toezichthouders, waaronderde Autoriteit Consument en Markt (ACM) ende Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

Uitzondering MiFID-vergunning

Begin 2020 hebben we van de AutoriteitFinanciële Markten (AFM) wederom eenmelding gekregen dat wij zijn uitgezonderdvan verplichting tot het hebben van een MiFID-vergunning (MiFID staat voor Markets inFinancial Instruments Directive en is eenEuropese beleggingsrichtlijn). Deze meldingdoen we voor meerdere Eneco-entiteiten.

Incident

In 2019 is binnen Eneco een relatief beperktcompliance-incident aan het licht gekomen,waarover we de ACM eind 2019 hebbengeïnformeerd. Na een klacht van een klantbleek Eneco meerdere verbruikers in deperiode tussen 2014 en 2018 per abuis eente hoog tarief te hebben berekend voor eennieuwe aansluiting op het warmtenet. Deverbruikers betaalden een vergoeding die wasgebaseerd op werkelijke kosten, terwijl hiereen wettelijk maximumtarief voor geldt. DeACM heeft de door ons voorgesteldeafhandeling eind maart 2020 goedgekeurd.Het besluit is op de site van de ACMgepubliceerd.

Procedure

In 2020 is bij de overname van Eneco door denieuwe aandeelhouders Mitsubishi Corporateen Chubu Electric Power afgesproken dat hetdoorzetten van de procedure die deOndernemingsraad van Eneco in 2018 heeftaangespannen bij de Ondernemingskamer vanhet gerechtshof Amsterdam tegen EnecoGroep N.V. niet meer aan de orde was. Dezekwestie is hiermee afgerond.

Privacy

AVG

In 2020 hebben we er veel aan gedaan om aante tonen dat we voldoen aan de Algemeneverordening gegevensbescherming (AVG). Omprivacy aantoonbaar te borgen, is een PrivacyRisk en Control Matrix uitgerold. Debedrijfsonderdelen in Nederland en Belgiëhebben een privacy-self-assessmentdoorlopen. In Duitsland heeft LichtBlickstappen gezet om aan te haken op dezemethodiek. Eneco heeft een FunctionarisGegevensbescherming aangesteld enaangemeld bij de AutoriteitPersoonsgegevens (AP). Deze functionarisadviseert en houdt intern toezicht op denalevering van de AVG.

Eneco Jaarverslag 2020 Governance 91

Page 94: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Datalek

Eneco heeft in totaal 16 meldingen gedaanvan een datalek bij een toezichthoudendeautoriteit op gebied van privacy. In Nederlandzijn er 4 incidenten gemeld bij de AP, waarvanéén melding is ingetrokken. In Duitsland heeftLichtBlick 12 incidenten gemeld bij detoezichthoudende autoriteit.

Gedragscode Slimme Meter voorde Leveranciers

Samen met branchevereniging EnergieNederland heeft Eneco in 2020 een voorstelopgesteld voor een nieuwe GedragscodeSlimme Meter voor de Leveranciers, waarin deverplichtingen zijn opgenomen dievoortvloeien uit de AVG. Dit voorstel is met deAP besproken en treedt in werking na formelegoedkeuring door de AP. Met de Verklaringnaleving gedragscode voor leveranciers vanelektriciteit en gas (zie pagina ) erkennen wedat we zorgvuldig omgaan met gegevens vanonze klanten. Ook in 2020 hebben we eencomplianceproces doorlopen waarin dezebusinessonderdelen expliciet hebbenaangegeven dat ze zich aan de regels hebbengehouden.

Eneco Jaarverslag 2020 Governance92

Page 95: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

In Control-verklaringDe Raad van Bestuur is zich bewust van zijnverantwoordelijkheid voor de adequate eneffectieve werking van de interne beheersingbinnen Eneco.

De Raad van Bestuur heeft onder meer het inde risicoparagraaf beschrevenrisicobeheersing- en controlesysteem ingezetals instrument om te waarborgen dat derealisatie van strategische, operationele enfinanciële doelstellingen wordt bewaakt, datde verslaggeving over financiële en niet-financiële informatie betrouwbaar is en datwet- en regelgeving wordt nageleefd.

Aan ieder intern risicobeheersings- encontrolesysteem zijn inherente beperkingenverbonden. Wij kunnen dan ook niet deabsolute zekerheid geven dat wij onzeondernemingsdoelstellingen zullen realiserenof dat zich geen materiele fouten, verliezen,fraudes of overtredingen van wet- enregelgeving zullen voordoen.

Ten aanzien van financiëleverslaggevingsrisico’s is de Raad van Bestuurvan mening dat de gehanteerde internerisicobeheersings- en controlesystemen eenredelijke mate van zekerheid geven dat definanciële verslaggeving geen afwijkingen vanmaterieel belang bevat en dat derisicobeheersings- en controlesystemen in hetverslagjaar voldoende hebben gewerkt.

In 2020 is doorgezet met de projectmatigeaanpak ter verdere versterking, uniformeringen formalisering van de beheersmaatregelenop operationele en financiëleverslaggevingsrisico’s, ICT- en compliancerisico’s. De professionaliseringsslag ispassend voor de ontwikkeling die wij beogenop het gebied van de interne beheersing. In2020 is het programma inhoudelijk verzwaardvanwege de overname van onze nieuweaandeelhouders welke beursgenoteerd staanop de Japanse aandelenbeurs. Het gevolghiervan is dat Eneco op het gebied van internebeheersing in de toekomst moet voldoen aanJapanse SOx.

Eneco Jaarverslag 2020 93

Page 96: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Remuneratie

Eneco is leider in deenergietransitie en heeft alsmissie: ‘Duurzame energie vaniedereen’. In een strategischesamenwerking metaandeelhouders MitsubishiCorporation en Chubu ElectricPower wil Eneco haarontwikkeling als duurzameonderneming versnellen, omdaarmee op lange termijnwaarde te creëren voor haarklanten, medewerkers,aandeelhouders en desamenleving.

Het beloningsbeleid van Eneco is gericht opondersteuning van deze strategie. Het beleidstelt Eneco in staat om gemotiveerde engekwalificeerde medewerkers aan te trekkenen te behouden die, elk in hun functie en ophun niveau, bijdragen aan de ontwikkeling vande onderneming en haar rol in deenergietransitie. Daartoe wordt eenbeloningspakket geboden dat fair is, zowel inde interne context als in vergelijking met deexterne markt.

Beloningsbeleid Raad vanBestuur

De beloning van de Raad van Bestuur wordtvastgesteld door de Raad vanCommissarissen (RvC) conform hetbeloningsbeleid Raad van Bestuur dat op29 mei 2020 is goedgekeurd door deAandeelhoudersvergadering. Het beleid isgebaseerd op de algemene uitgangspuntenzoals hierboven omschreven. Vanaf 24 maart2020 is de beloning aan de leden van de Raadvan Bestuur toegekend conform dit beleid.

Voor een korte beschrijving van hetbeloningsbeleid dat gold tot 24 maart 2020wordt verwezen naar toelichting 6 op dejaarrekening “Bezoldiging bestuurders encommissarissen".

Een passend, concurrerend beloningsniveauvoor de leden van de Raad van Bestuur isbepaald in vergelijking met eenreferentiegroep bestaande uit Nederlandseondernemingen met een vergelijkbare omvangen complexiteit en Europese concurrenten.Gegeven de positie en het duurzame karaktervan Eneco is het referentiepunt gekozen 20%onder de mediaan van deze referentiegroep.

Samenstelling beloningspakket

Het beleid voorziet, naast een salaris, invariabele beloning op korte en op langetermijn. De korte termijn variabele beloningwordt toegekend op basis van doelen die deRvC jaarlijks stelt aan het financiële resultaat(EBITDA, met een gewicht van 60% in detoekenning), en aan klanttevredenheid en aanmedewerkersbetrokkenheid (elk met eengewicht van 20%).

De toekenning van een lange termijn variabelebeloning is volledig afhankelijk van de groeivan het financiële resultaat (EBITDA) over eenperiode van drie jaar.

Variabele beloning op korte termijn wordtuitsluitend toegekend als voldaan is aan tweebasisvoorwaarden:

• geen fatale ongelukken plaatsvindenwaar Eneco medewerkers tijdens deuitoefening van hun werkzaamheden bijzijn betrokken (met uitzondering vanwoon- werkverkeer);

• geen majeure inbreuken op IT-veiligheiden privacy plaatsvinden, die de reputatievan de onderneming schaden.

Leden van de Raad van Bestuur ontvangeneen bijdrage in de opbouw van hun pensioenen overige vergoedingen in lijn met regelingenvoor overige medewerkers en met watgebruikelijk is in de markt.

Eneco Jaarverslag 202094

Page 97: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Beloningsniveau

Het salaris is bij vaststelling van dit beleidbepaald op de bedragen zoals in de tabelaangegeven. De RvC kan het bedrag jaarlijksindexeren in lijn met de beloning vanmedewerkers en periodiek toetsen aan debeloningsontwikkeling in de markt. De kortetermijn variabele beloning bedraagt bijrealisatie van de doelstellingen (on target)

30% van het vaste jaarsalaris inclusiefvakantietoeslag met een maximum van 40%.De lange termijn variabele beloning bedraagtbij realisatie van de doelstellingen (on target)30% van het vaste jaarsalaris inclusiefvakantietoeslag (met een maximum van 40%)waarbij de realisatie wordt beoordeeld naafloop van de betreffende driejaarsperiode.

Componenten directe beloning CEO Ander leden RvB

Salaris EUR 600.000 EUR 435.000

Korte termijn variabele beloning 30% salaris 30% salaris

Lange termijn variabele beloning 30% salaris 30% salaris

Beloningsbeleid Raad vanCommissarissen

Het beloningsbeleid van de Raad vanCommissarissen is erop gericht om, vanuit deinternationale context waarin Eneco opereert,hooggekwalificeerde leden aan te kunnentrekken en te behouden. Bij de bepaling vande beloning is in beschouwing genomen dat

de vergaderingen afwisselend in Rotterdamen in Tokio worden gehouden, wat impactheeft op de tijdsbesteding in de functie.

De beloning voorziet in een vaste vergoedingvoor het lidmaatschap van de raad en voor derol die leden in de verschillende commissiesvan de raad vervullen, zoals weergegeven inde tabel.

Vaste jaarlijkse vergoeding Voorzitter Lid

Basisvergoeding voor lidmaatschap RvC EUR 80.000 EUR 60.000

Vergoeding Audit Commissie EUR 10.000 EUR 7.500

Vergoeding overige commissies EUR 8.500 EUR 6.500

De beloning aan leden van de Raad vanCommissarissen is vanaf 24 maart 2020toegekend conform het hiervoor beschrevenbeloningsbeleid. De commissarissen die opaanbeveling van de aandeelhouders zijnbenoemd, hebben aangegeven dat zij afzienvan beloning voor hun rol in de RvC van Eneco.

Voor de kosten van de beloning van de Raadvan Bestuur en Raad van Commissarissen over2020 wordt verwezen naar toelichting 6 op dejaarrekening “Bezoldiging bestuurders encommissarissen".

Eneco Jaarverslag 2020 Governance 95

Page 98: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Bericht van de Raad vanCommissarissen

Hierbij biedt de Raad vanCommissarissen het jaarverslaginclusief de jaarrekening 2020van Eneco Groep aan, zoalsopgesteld door de Raad vanBestuur.

De RvC is trots en dankbaar voor de prestatiesvan alle medewerkers van Eneco Groep. Hetjaar 2020 was in vele opzichten bijzonder.Vanwege de corona-epidemie, maar ookdoordat het privatiseringsproces is afgerondén wij fijne een start hebben gemaakt metonze nieuwe aandeelhouders. Desamenwerking met Mitsubishi Corporation enChubu Electric Power is heel goed; we vullenelkaar aan en begrijpen elkaar. De onzekerheidin het afgelopen jaar is voor onze klanten enonze medewerkers niet altijd makkelijkgeweest. De RvC wil daarom haar waarderinguitspreken voor de inzet en het enthousiasmeom met elkaar te zoeken naar oplossingen enmogelijkheden om mooie resultaten neer tezetten, en om de klanten te helpen om teschakelen naar (nog meer) duurzameoplossingen. Dat is goed gelukt. Of het nu inde zakelijke markt was, zoals de verdereverduurzaming van bol.com, de contractenvoor de aanleg van nieuwe warmtenetten inSchiedam en Rotterdam, of een eenvoudigermanier om het onderhoud van een ketel thuiste laten uitvoeren: Eneco wil deenergietransitie versnellen, samen en voor deklant.

Afrondingprivatiseringsproces

De 44 gemeentelijke aandeelhouders hebbenbegin 2020 definitief besloten om tot deverkoop van hun aandelen aan een consortiumvan Mitsubishi Corporation en Chubu ElectricPower Co., Inc. over te gaan. De naam van ditconsortium is Diamond Chubu Europe B.V. Deafronding van de transactie en de overdrachtvan de aandelen heeft op 24 maart 2020plaatsgevonden. Hiermee is een eindegekomen aan een intensieve periode. Deperiode daarna is gebruikt om de relatie metde nieuwe aandeelhouder vorm te geven. Ervindt op ruime schaal deling van kennis enervaring over en weer plaats, waarmee deduurzame koers wordt voortgezet, versterkten ook internationaal verder wordtuitgebouwd.

Enquêteprocedure

De enquêteprocedure, alsmede hetonderzoek, dat in die procedure door deOndernemingskamer was bevolen, is opverzoek van alle betrokken partijen beëindigdper het moment van de afronding van detransactie.

Start met de nieuweaandeelhouder

De afronding van het privatiseringsprocesbetekent ook een nieuw begin met de nieuweaandeelhouder. Met de kennis van de markt,technologie en al haar relaties geeft deaandeelhouder ook inhoudelijke steun aan deambities van Eneco om in Europa verder tegroeien. De onderlinge samenwerking tussenRvB, RvC en aandeelhouder is positief, zowelwaar het gaat om het verder ontwikkelen vande vernieuwde strategie als in het realiserenvan de plannen. Er is regelmatig contact om tezoeken naar kansen in concrete projecten ensamenwerkingsrelaties. De mogelijkheden omelkaar aan te vullen zijn groot en hebben ookal tot concrete resultaten geleid.

Eneco Jaarverslag 202096

Page 99: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Aandeelhouder Mitsubishi Corporation wil vanEneco haar Europese hub maken voor alleduurzame energie-activiteiten. Dat is eenmooie en natuurlijke wijze voor hetcombineren van expertise en internationalegroei.

Belangrijkste thema’s

Naast de betrokkenheid van de RvC bij deafronding van het privatiseringstraject en destart met de nieuwe aandeelhouder, is er in devergaderingen van de RvC over diverseinvesteringsvoorstellen gesproken,waaronder over het offshore wind projectHollandse Kust (Noord) en het aardgasvrijewarmteproject Groenoord. Daarnaast vormdeeen belangrijk en terugkerend onderwerp vangesprek het businessplan en de strategie voor2021-2025 en de bijbehorendeinvesteringsagenda.

Bestuurlijke samenstelling

De samenstelling van de RvC is in 2020ingrijpend gewijzigd. Per 1 januari 2020 isFrederieke Leeflang teruggetreden alscommissaris vanwege het aanvaarden van eenfunctie elders. Daarnaast zijn op het momentvan het afronden van deprivatiseringstransactie de toenmalige ledenvan de RvC teruggetreden. Tevens is alsgevolg van het op hetzelfde momentbeëindigen van de enquêteprocedure ook aande Ondernemingskamer gevraagd om deopgelegde maatregel van de benoeming vanCharlotte Insinger als president-commissariste beëindigen, hetgeen heeft plaatsgevonden.

In de zomer heeft de RvC met droefheidkennisgenomen van het overlijden van AtzoNicolaï kort na zijn afscheid van Eneco.

Samenstelling RvC naafronding van hetprivatiseringsproces

De Algemene Vergadering vanAandeelhouders (AvA) heeft op 20 maart2020 met ingang van 24 maart 2020 devolgende personen benoemd als lid van deRvC: Mel Kroon, Katsuya Nakanishi, YutakaKashiwagi, Haruhiko Sato, Takanori Shiozawa,Michael Enthoven en Marco Keim. MichaelEnthoven en Marco Keim zijn voorgedragen op

basis van het versterkt aanbevelingsrecht vande Centrale Ondernemingsraad. De RvC en deCentrale Ondernemingsraad hebben MarcoKeim gevraagd of hij bereid was om eentijdelijke herbenoeming te aanvaarden tot hetmoment dat een tweede commissaris konworden voorgedragen op basis van hetversterkt aanbevelingsrecht van de CentraleOndernemingsraad en kon worden benoemddoor de AvA. Op 1 oktober 2020 is AnnemiekeRoobeek benoemd als die commissaris, en isMarco Keim teruggetreden. De RvC danktMarco Keim van harte voor zijn bereidheid omtijdelijk aan te blijven en voor zijn grotebijdrage aan Eneco de afgelopen jaren.

Werkwijze van de RvC

2020 was een bijzonder jaar omdat vanwegede COVID-19 maatregelen de RvC grotendeelsonline heeft vergaderd. Er waren 12 plenaire(waarvan deels schriftelijke) vergaderingenvan de RvC. Het jaarverslag en de jaarrekening2019 zijn besproken met DeloitteAccountants B.V. De twee onafhankelijkecommissarissen, die zijn benoemd op basisvan het versterkt aanbevelingsrecht van deCentrale Ondernemingsraad, hebben specifiekaandacht besteed aan onderwerpen dievoortvloeien uit de aanvullende afspraken dietijdens de privatisering zijn gemaakt tussen deaandeelhouder en Eneco. Daarnaast heeft deRvC ook regelmatig onderling vergaderd,zonder aanwezigheid van de raad van bestuur(RvB). Verder overlegden de voorzitter van deRvC en de voorzitter van de RvB op zeerregelmatige basis. Als daar aanleiding toewas, was er ook contact tussen (leden van) deRvC en (leden van) de RvB en tussen (ledenvan) de RvC en (vertegenwoordigers van) deaandeelhouder.

Commissies

De verschillende commissies zorgden ervoordat de advisering aan de plenaire RvC en devoorbereiding van RvC besluiten over diversebelangrijke onderwerpen verdeeld kondenworden zonder aan zorgvuldigheid in televeren.

Eneco Jaarverslag 2020 Bericht Raad van Commissarissen 97

Page 100: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Remuneratie, selectie- enbenoemingscommissie

In 2020 waren er 6 vergaderingen van deremuneratie-, selectie- enbenoemingscommissie (RSB). Onderwerpendie besproken werden waren onder andere desamenstelling van de RvC van Eneco Groep,de prestatiedialoog met de RvB, debeoordeling van de realisatie vandoelstellingen in relatie tot de variabelebeloning van de leden van de RvB, devoorbereiding van nieuw beloningsbeleid voorde RvB en RvC en de samenstelling van deRvB. De samenstelling van de RvB is in 2020gewijzigd. Per het moment van de afrondingvan het privatiseringsproces zijn Hans Petersals CCO en Hiroshi Sakuma als CCIO benoemddoor de RvC. Na afronding van hetprivatiseringstraject werd de positie van CEOvacant, waardoor het opvolgingsproces werdgestart. Dat resulteerde in de benoeming vanAs Tempelman op 1 juli 2020 als CEO vanEneco Groep. Op 3 september werd bekendgemaakt dat de CFO, Guido Dubbeld, per1 april 2021 Eneco zal verlaten. Hetopvolgingsproces voor een nieuwe CFO werdgestart en op 11 januari 2021 werd bekendgemaakt dat Jeanine Tijhaar per 1 februari2021 is benoemd als CFO.

Auditcommissie

De auditcommissie van de RvC ziet toe op hetbeleid van de RvB, met name wat betreft definanciële informatieverschaffing, inclusief deinformatie-uitwisseling met de externeaccountant, en de werking vanrisicobeheersingssystemen. Deauditcommissie heeft in 2020 6 keervergaderd. Met de CFO, de externeaccountant, de interne auditor en diversevertegenwoordigers vanuit de Financeorganisatie is uitvoerig gesproken over hetjaarverslag, de jaarrekening, de managementletter en het externe- en interne auditplan.Daarnaast is aandacht besteed aanrisicomanagement en de verschillendebeheersingsmaatregelen. De risicogrenzen opondernemingsniveau zijn vastgelegd in diverseconcrete beleidsverklaringen, codes enrichtlijnen op het gebied van onder meerveiligheid, handelsmandaten,autorisatiebevoegdheden en gedrag. In 2020is speciaal aandacht besteed, naast deafronding van het privatiseringstraject, aan de

impact van Covid-19 op de onderneming enaan J-SOx regelgeving.

Zelfevaluatie

In 2020 is de samenstelling van de RvCingrijpend gewijzigd. Vanwege alle reis- enbewegingsbeperkingen heeft de RvC in devolledig nieuwe samenstelling dit jaar alleenonline kunnen vergaderen. In 2021 is voorziendat er aandacht zal worden besteed aan hetfunctioneren van de RvC.

Aanwezigheidsoverzicht

De RvC heeft op één vergadering na steeds involledige samenstelling vergaderd. Naast dereguliere vergaderingen hebben een aantalingelaste vergaderingen plaatsgevonden.

Contact met de CentraleOndernemingsraad

De voorzitter van de RvC evenals de leden diezijn benoemd op basis van het versterkteaanbevelingsrecht van de CentraleOndernemingsraad hebben op regelmatigebasis contact met de Ondernemingsraad. Devoorzitter van de RvC nam deel aan eenvergadering met de Ondernemingsraad, enook naar aanleiding van diverse trajecten,waaronder het benoemingstraject van de CEOen de CFO, het remuneratiebeleid van de RvBen de benoeming van Annemieke Roobeek,waren er regelmatige contacten met deCentrale Ondernemingsraad.

Afsluitend

De RvC spreekt nogmaals zijn bijzondere dankuit aan alle medewerkers, het bestuur, deaandeelhouder, de CentraleOndernemingsraad, klanten en anderepartners van Eneco. Dit jaar markeert eenbijzonder moment in de historie van Enecodoor het afronden van hetprivatiseringsproces en de start met denieuwe aandeelhouder. Dankzij de onderlingesamenwerking en de bijdrage van het bestuur,de Centrale Ondernemingsraad, deaandeelhouders en de medewerkers, kon hetproces succesvol en zorgvuldig wordenafgerond en verder gebouwd worden aan detoekomst om duurzame energie van iedereen

Eneco Jaarverslag 2020 Bericht Raad van Commissarissen98

Page 101: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

mogelijk te maken. Eneco wil deenergietransitie versnellen, samen en voorhaar klanten. Er is maar één aarde, daarmoeten we goed voor zorgen, voor onszelf,maar met name voor onze (klein)kinderen.

Wij adviseren de aandeelhouder DiamondChubu Europe B.V. de Jaarrekening 2020 vastte stellen.

Namens de RvC Eneco Groep N.V.,

Mel Kroon

Rotterdam, 12 maart 2021

Eneco Jaarverslag 2020 Bericht Raad van Commissarissen 99

Page 102: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

DisclaimerIn dit jaarverslag worden toekomstgerichte uitspraken gedaan. Deze uitspraken zijn herkenbaar aan het gebruik van bewoordingen als ‘verwacht’, ‘naar verwachting’, ‘voorziet’, ‘heeft het voornemen’ en vergelijkbare uitdrukkingen. Deze uitspraken zijn onderhevig aan risico’s en onzekerheden en de werkelijke resultaten en gebeurtenissen kunnen aanmerkelijk afwijken van de huidige verwachtingen. Factoren die daartoe kunnen leiden zijn onder meer, maar niet uitsluitend, de algehele economische omstandigheden, de situatie op de markten waarop Eneco Groep actief is, het gedrag van klanten, leveranciers en concurrenten, technologische ontwikkelingen en juridische bepalingen en voorschriften van regelgevende instanties die consequenties hebben voor de activiteiten van Eneco Groep. In aanvulling hierop, maar niet beperkt daartoe, kunnen toekomstige resultaten beïnvloed worden door financiële risico’s, zoals valuta- en renterisico’s en liquiditeits- en kredietrisico’s. Eneco Groep verwerpt iedere aansprakelijkheid of verplichting ter zake van het bijwerken of herzien van onderhavige prognoses op basis van nieuwe informatie, toekomstige gebeurtenissen of anderszins.

Op alle in dit jaarverslag gepubliceerde foto’s berust copyright.

Eneco HollandseWind, Eneco HollandseZon, Eneco HollandseWind & Zon, Eneco EuropeseWind, Eneco Omschakelaar, Eneco HappyPower, Eneco KetelComfort, Eneco SlimLaden, Eneco StukjeZon, Toon van Eneco, Eneco WarmteWinner, Bincknet van Eneco, Eneco Energy Trade, AgroEnergy, WoonEnergie en Oxxio zijn geregistreerde merknamen van Eneco B.V.

De volledige versie van dit jaarverslag wordt alleen in de Engelse taal gepubliceerd op internet. Het bestuursverslag wordt ook in de Nederlandse taal gepubliceerd.

Aan de gegevens, zoals die op deze website worden weergegeven, kunnen geen rechten worden ontleend. Indien de op het internet vermelde gegevens van Eneco afwijken van de gedrukte versie daarvan, prevaleert de laatstgenoemde.

Om de interactiviteit te bevorderen wordt gebruik gemaakt van links naar locaties in het jaarverslag alsook daarbuiten. Indien een link leidt naar een locatie buiten het jaarverslag (zichtbaar door het openen van een nieuw venster) vormt de betreffende externe informatie geen onderdeel van het door de accountant beoordeelde jaarverslag.

UitgaveEneco Groep Communications Postbus 10033000 BA RotterdamTelefoon 088 8953992 [email protected] www.eneco.nl

VormgevingCF Report

Page 103: Kansen in de energiemarkt - Jaarverslag 2020

Eneco Groep N.V. Postbus 10033000 BA Rotterdam www.eneco.nl