Kanker Made by: Sjors Trepels, Stijn Cuijpers, Tristan Verheijden, Niels Verheyden

Click here to load reader

download Kanker Made by: Sjors Trepels, Stijn Cuijpers, Tristan Verheijden, Niels Verheyden

of 20

 • date post

  24-May-2015
 • Category

  Documents

 • view

  212
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Kanker Made by: Sjors Trepels, Stijn Cuijpers, Tristan Verheijden, Niels Verheyden

 • Dia 1
 • Kanker Made by: Sjors Trepels, Stijn Cuijpers, Tristan Verheijden, Niels Verheyden
 • Dia 2
 • Wat kunnen andere oorzaken van kanker zijn? 2. De uitzaaiing van een tumor 1. Bij kanker is genezing mogelijk, maar alleen als de tumor tijdig wordt gesignaleerd. De primaire tumor alleen is meestal niet dodelijk. De tumor kan operatief worden verwijderd. Ook kan er radiotherapie worden toegepast, waarbij de tumorcellen door bestraling worden gedood. De meeste kankerpatinten sterven aan metastase: de uitzaaiing van tumoren over andere lichaamsdelen. Cellen van de primaire tumor zijn dan terechtgekomen in het bloed of in de lymfe. In andere organen kunnen ze het ontstaan van secundaire tumoren veroorzaken.
 • Dia 3
 • Wat voor soorten kanker worden veroorzaakt door overgewicht? 4. De relatie tussen BMI en bepaalde ziektes 3. De wetenschappelijke wereld doet nog elke dag onderzoek naar overgewicht, en regelmatig komen daar interessante conclusies uit. Over de oorzaken van dat extra gewicht bijvoorbeeld, want er lijkt meer aan de hand te zijn dan een simpele optelsom van voeding en beweging. Diabetes en hart- en vaatziektes blijken slechts twee mogelijke gevolgen uit een lange, lange lijst. Er zijn meer ziektes gelinkt aan overgewicht dan we denken zoals een paar gevaarlijke soorten kanker.
 • Dia 4
 • 5. Een van de bekendste soorten kanker die als hoofdoorzaak overgewicht heeft, is alvleesklierkanker. 5 jaar na de diagnose is gemiddeld slechts 4 procent van de patinten nog in leven. Lichaamsvet kan hormonen produceren die het kankerproces versnellen. Ook kan het leiden tot ontstekingen, die dan celdeling stimuleren. Celdeling vergroot de kans op de ontwikkeling van kanker. Volgens het CBS lijdt 42 procent, meer mannen dan vrouwen, van de Nederlanders aan overgewicht, waarvan 10 procent aan ernstig overgewicht. De alvleesklier is belangrijk voor de spijsverbetering en het reguleren van onze bloedsuiker. Het wordt jaarlijks bij 2.100 Nederlanders ontdekt. 6. Sterfte cijfers aan alvleesklierkanker in Nederland tussen 2007-2010. Waarom is kanker zo moeilijk te genezen ?
 • Dia 5
 • 7. Vroeger stierven mensen aan longontstekingen en diarree, daar hebben wij nu nauwelijks meer last van. Maar doordat wij vaak ongezond leven en ouder worden hebben wij te maken gekregen met andere ziektes, zoals kanker. Kanker is geen bacterie die je zomaar kunt doden. Het zit namelijk vaak al in je DNA voordat je echt ziek wordt. Daar kun je het dus moeilijk vernietigen. Je krijgt kanker wanneer er fouten optreden tijdens het kopiren van cellen. Deze fouten komen vanzelf maar soms worden ze veroorzaakt door bijvoorbeeld roken en zonnen 8. Fout in het DNA waardoor kanker wordt veroorzaakt. Welke technieken zullen er in de toekomst komen om kanker makkelijker te kunnen genezen?
 • Dia 6
 • 9. De manier van behandelen bij kanker is op dit moment nog niet de juiste, het moet persoonlijker worden. Mensen met dezelfde soort kanker reageren anders op een chemotherapie of medicijnen, dit komt doordat kanker cellen zich bij iedereen anders ontwikkelen. Er zijn al een paar soorten kanker waar behandelingen persoonlijker zijn gemaakt, hier moeten andere soorten volgen. Toch wordt niet verwacht dat kanker in elk geval te genezen is, het zal een chronische ziekte worden waar mensen niet aan overlijden. Dit proces zal niet snel gaan doordat de kankercellen lichaamseigen zijn en daardoor veel overeenkomsten tonen en moeilijk te herkennen zijn. Bijwerkingen zijn helaas niet de voorkomen door deze overeenkomsten in cellen. Deze bijwerkingen zijn gelukkig wel te verminderen. Hoe kan kanker opgespoord worden? 10. Top 5 kankersoorten wereldwijd.
 • Dia 7
 • 11. Wetenschappers ontdekten dat er in de adem van een darmkankerpatint 15 andere stoffen zitten dan in de adem van een persoon zonder darmkanker. In 76% van de gevallen had het ademonderzoek het bij het juiste eind. Het wordt echter nog niet gezien als een nieuwe manier om kanker te ontdekken maar als de eerste stap in het ademonderzoek. Bij welke andere soorten kanker kan ademanalyse gebruikt worden? 12. Uitvoeren van een ademanalyse.
 • Dia 8
 • 13. Via een scanner kan men kanker in een eerder stadium ontdekken. Hierbij worden fotos gemaakt van het lichaam waarbij contrastvloeistof is genjecteerd. Later kunnen de fotos worden geanalyseerd op een computer. Mochten er afwijkingen worden gevonden dan worden de betreffende cellen microscopisch onderzocht, dit heet een biopsie. Bloedonderzoek is een vorm van onderzoek waarbij bijna alleen verschillende soorten leukemie kunnen worden gevonden maar ook lang niet alle. Als er abnormaal veel tumormerkers in het bloed worden gevonden kan dit wijzen op kanker. Hoe zouden we in de toekomst kanker op kunnen sporen? 14. Wang biopsie in zes stappen.
 • Dia 9
 • 15. De onderzoekers gebruikten muizen voor hun onderzoek. Een stukje natuurlijk muizen-DNA dat snel van plek wisselt en daarom vaak in contact komt met andere genen, werd aangezet in de darm- en levercellen van de muizenfamilie. Wanneer het spring- gen in contact kwam met een voor kanker gevoelig gen, dan sloeg dat kankergen aan. Hierdoor ontstonden tumoren bij de muizen en er werden nieuwe kanker veroorzakende genen gevonden zon 30 verschillende voor leverkanker en 70 voor darmkanker. Hoe kan kanker erfelijk zijn? 16. Mutatie in een gen.
 • Dia 10
 • 17. Als bij de geboorte een bepaald gen in lle lichaamscellen een mutatie heeft die de gevoeligheid voor kanker verhoogt, dan heeft iemand een erfelijke aanleg voor kanker. Die mutatie zat al in de samengesmolten ei- en zaadcel. Iemand heeft dan een verhoogd risico op kanker. Zo'n mutatie kan wel worden doorgegeven aan de volgende generatie en is dan wl erfelijk. Hoe kun je de kans op kanker verkleinen? 18. Het overdragen van een mutatie
 • Dia 11
 • 19. Het krijgen van kanker ligt deels aan ons eigen gedrag. Niet roken of stoppen met roken is de belangrijkste maatregel die u kunt nemen om het risico op kanker te beperken. Als in Nederland alle rokers zouden stoppen, zouden er jaarlijks circa 11.000 mensen minder aan kanker overlijden. Dit is 30% van het totaal aan overledenen ten gevolge van kanker. Naast longkanker kan roken ook leiden tot kanker van de alvleesklier, blaas, nieren, baarmoederhals, huid en tot tumoren in het hoofd/halsgebied. Longkanker is in negen van de tien gevallen veroorzaakt door roken. Waarom verhoogt alcohol de kans op kanker? 20. Het verschil tussen rokerslongen en niet-rokerslongen
 • Dia 12
 • 21. 10% Van alle kankergevallen bij mannen wordt veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik. Bij vrouwen is dit 3%. Alcohol kan het DNA beschadigen wanneer het wordt afgebroken, dat vergroot de kans op kanker. Extra gevaarlijk is de combinatie van alcohol met roken. Mensen die dagelijks een pakje sigaretten roken n meer dan 6 glazen alcohol per dag drinken hebben ongeveer 50 keer hoger risico op mond-, keel-, strottenhoofd- of slokdarmkanker vergeleken met iemand die niet rookt en dagelijks minder dan 3 glazen alcohol drinkt. Vrouwen die n glas alcohol per dag drinken hebben 7 tot 9 procent meer kans op borstkanker dan vrouwen die helemaal geen alcohol drinken. Ongeveer n op de 10 Nederlanders is een zware drinker: zij drinken minimaal eenmaal per week 6 glazen of meer. Bovendien zorgt overmatig alcohol gebruik ook voor overgewicht, dat kan op zijn beurt weer kanker veroorzaken. 22. De combinatie van alcohol en roken en de kans op endolarynxkanker. Waarom komt borstkanker zo veel voor bij vrouwen?
 • Dia 13
 • 23. Per jaar krijgen ongeveer 12.000 mensen borstkanker, vooral vrouwen. Het is de meest voorkomende kankersoort in Nederland. 75% van de vrouwen met borstkanker zijn tussen de 50 en 75 jaar oud. Duidelijke oorzaken van borstkanker zijn nog niet bekend. Bij de meeste vrouwen ontstaat het in de melkbuisjes en soms in de melkkliertjes. Het gevaarlijke van borstkanker is dat het vaak uitzaait. De eerste uitzaaiing ontstaat meestal in de schildwachtklier. Vaak zaait het uit naar andere organen, zoals de longen en de lever, via het bloed. Borstkanker wordt vaak zo vroeg ontdekt dat het alleen nog in de melkbuisjes zit. Er is dan nog geen serieus risico. Dit wordt ook wel DCIS genoemd en wordt meestal ontdekt d.m.v. rntgenfotos. Meestal wordt het behandeld door borstamputatie of een borstsparende behandeling, waarbij de tumor met wat omliggend weefsel wordt verwijderd tijdens een operatie, later gevolgd door bestraling. 24. Sterfte aan borstkanker in Nederland tussen 2007-2010 Hoe kan borstkanker in de toekomst tegengegaan worden?
 • Dia 14
 • 25. Borstkanker is niet langer een ziekte waarbij vast staat dat een patint sterft, het lijkt een chronische ziekte te worden. Het aantal sterfgevallen is duidelijk teruggedrongen, dit komt deels door de intensievere preventie. Philippe Gautier heeft uitgebreid onderzoek naar borstkanker gedaan. Uit zijn onderzoek is gebleken dat de levensduur van mensen die aan borstkanker lijden sterkt verlengd kon worden doordat de medicijnen een stuk beter en doeltreffender werken. Door de uitkomst van dit onderzoek is preventief borstkanker onderzoek maar weer eens in het vraaglicht komen te staan. Van genezing van borstkanker is echter geen sprake. 3. Hoe kan het preventieve onderzoek doeltreffender worden? 26. Pink Ribbon is erg belangrijk bij de preventie tegen borstkanker
 • Dia 15
 • 27. Mammografie is een goede manier om te kijken of je borstkanker hebt. Om dit zo effectief mogelijk te maken moet je het regelmatig laten doen. Hoewel een mammografie het risico dat borstkanker zich o