Jaarverslag De Nieuwe Banier 2014

44
DOOR/VOOR EN MET BEWONERS JAARVERSLAG 2014 Jaarverslag 2014_DNB_PRINTVERSIE.indd 1 06-05-15 20:54

description

Downloadversie jaarverslag De Nieuwe Banier 2014 (in hoge resolutie)

Transcript of Jaarverslag De Nieuwe Banier 2014

Page 1: Jaarverslag De Nieuwe Banier 2014

door /voor en me t bewoners

JAARVERSLAG 2014

Jaarverslag 2014_DNB_PRINTVERSIE.indd 1 06-05-15 20:54

Page 2: Jaarverslag De Nieuwe Banier 2014

2

Jaarverslag 2014_DNB_PRINTVERSIE.indd 2 06-05-15 20:54

Page 3: Jaarverslag De Nieuwe Banier 2014

2

VooRwooRd 3AchtERGRond En ActiVitEitEn 4niEuwE ontmoEtinGSpLEkkEn 5pubLicitEit 7SAmEnwERkinG 8ExtERnE contActEnintERnE oRGAniSAtiE

FinAnciËn 12concLuSiES En AAnbEVELinGEn 26

Jaarverslag 2014_DNB_PRINTVERSIE.indd 3 06-05-15 20:54

Page 4: Jaarverslag De Nieuwe Banier 2014

3

Jaarverslag 2014_DNB_PRINTVERSIE.indd 4 06-05-15 20:54

Page 5: Jaarverslag De Nieuwe Banier 2014

3

VooRwooRdDit jaarverslag geeft een beeld van het jaar 2014 hoe De Nieuwe Banier zich sinds haar eerste schreden in 2013 heeft ontwikkeld tot een zelfstandige organisatie. We zijn onderweg naar het op eigen krachten komen te staan. Dit gaat met vallen en opstaan maar onderstussen zijn we steeds wijzer geworden.

In 2013 werd Mieke Sandifort, adviseur JSO, aangesteld vanuit de toenmalige deelge-meente Noord als kwartiermaker om de mogelijkheden te onderzoeken om van het pand De Nieuwe Banier een centrale ontmoetingsplek in de Agniesebuurt te maken. Zij bracht een groep betrokken en reeds in sociale initiatieven bewoners bij elkaar, om gezamenlijk te bedenken hoe talent en ondernemerschap uit de wijk verder ontwikkeld en bij elkaar gebracht kon worden. Naar aanleiding van deze inventariserende fase is Stichting De Nieuwe Banier opgericht. Aanvankelijk bestond het bestuur uit vijf leden, alle afkomstig uit de groep betrokken bewoners. Sinds 2014 functioneert het bestuur zelfstandig. Het huidige bestuur bestaat uit twee leden van het eerste uur, Ellen Scholl en Ariane Lelieveld en twee nieuwe bestuursleden die in de loop van januari 2015 tot het bestuur zijn toegetreden. Dit zijn Paul Donselaar en Monique Ravensberg. Er is nu nog een vacature voor een vijfde bestuurslid open. Hiervoor vindt momenteel werving plaats om deze vacature te vervullen. Hieronder staan korte beschrijvingen van de expertise van de huidige bestuursleden.

• EllenScholl(voorzitter)–eenstevigecreatieveachtergrond,isalsartdirectorwerkzaamgeweest bij diverse weekbladen, out of the box, doorzetter, learning by doing, aanjager van kiemplekken.

• PaulDonselaar(secretaris)–gepensioneerdenflexibel,kennisvandeoverheiddoorwerkervaring, sturen van grote groep mensen, gewerkt in kennisinstellingen waaronder bibliotheek en overheid, meten is weten.

• ArianeLelieveld(penningmeester)–zelfstandigarchitect,kennisvanbeherenenontwik-kelen van de gebouwde omgeving, specialisatie ombouwen van gebouwen,

creatief, veelzijdig, een echte doener.• MoniqueRavensberg(algemeenlid)–ondernemer,modeontwerpstermeteigen eco-sieradenlijnMoro-Moro(samenmetAfrikaansevrouwen),richtzichoplokale ondernemers en groen in de wijk.

Jaarverslag 2014_DNB_PRINTVERSIE.indd 5 06-05-15 20:54

Page 6: Jaarverslag De Nieuwe Banier 2014

4

Jaarverslag 2014_DNB_PRINTVERSIE.indd 6 06-05-15 20:54

Page 7: Jaarverslag De Nieuwe Banier 2014

4

De Agniesebuurt heeft circa 4100 inwoners waarvan 15% jonger is dan 14 jaar en 10% ouder is dan 65 jaar. In de wijk wonen mensen met verschillende culturele achtergronden, 65% van de bewoners heeft een niet-Nederlandse achtergrond. Veel mensen leven tegen de armoedegrens aan; zo heeft ruim een derde van de mensen een bijstandsuitkering. Veelbewonerszijnalleenstaand(55%)ofalleenstaandeouder(11%).Hetopleidings-niveau is over het algemeen vrij hoog en veel mensen hebben een creatief beroep.

De bewoners van de Agniesebuurt vormen een bonte verzameling van mensen. Dit kan vervreemdend werken als men zich richt op de verschillen. Om versnippering van de wijk tegen te gaan, zocht de toenmalige deelgemeente Rotterdam Noord een plek die kon dienen als hart van de wijk. Deze wens viel samen met het vrijkomen van het pand De Nieuwe Banier na vertrek van de oude gebruikers, een theatergroep, in 2012. De mooie centrale ligging in de wijk in combinatie met de uitstraling en indeling van het pand en het naastgelegen plein maakten De Nieuwe Banier zeer geschikt.

Na het oprichten van Stichting De Nieuwe Banier door reeds sociaal actieve bewoners in juli 2013 opende bewonersbedrijf De Nieuwe Banier in september van datzelfde jaar haar deuren. Sinds die tijd wordt De Nieuwe Banier gerund door bewoners. Het bestuur, bestaande uit bewoners woonachtig in de Agniesebuurt of directe omgeving, neemt verantwoordelijkheid voor het creëren van de randvoorwaarden die nodig zijn voor de exploitatie en programmering van De Nieuwe Banier door bewoners in samenwerking met andere lokale ondernemers en organisaties. Alle inkomsten komen ten goede van de stichting en winst wordt ingezet ten behoeve van de bewoners en de wijk. Het gebouw is van de Gemeente Rotterdam en valt onder de portefeuille maatschappelijk vastgoed. Stichting De Nieuw Banier heeft een huurcontract voor 5 jaar, van 2015 tot 2020.

In de afgelopen anderhalf jaar is De Nieuwe Banier uitgegroeid tot een bijzondere plek met wekelijks tussen de 250 en 500 gebruikers. Ongeveer 40 gebruikers zijn actief betrok-ken bewoners. Dagelijks voert een vaste groep van circa 15 vrijwilligers taken met betrek-king tot de rol van gastvrouw/-heer, reserveringen en administratie, onderhoud en beheer en programmering en zaaltechniek uit. Bovendien vinden er dagelijks gemiddeld tien activiteiten plaats van een diverse programmering waar cross overs plaats kunnen vinden. Het aanbod van activiteiten en gebruikers groeit nog steeds.

AchtERGRond

Jaarverslag 2014_DNB_PRINTVERSIE.indd 7 06-05-15 20:54

Page 8: Jaarverslag De Nieuwe Banier 2014

5

Jaarverslag 2014_DNB_PRINTVERSIE.indd 8 06-05-15 20:54

Page 9: Jaarverslag De Nieuwe Banier 2014

5

niEuwE ontmoEtinGSpLEkkEnDe Nieuwe Banier is een co-productie van bewoners, lokale ondernemingen, maatschap-pelijke organisaties en gemeente Rotterdam. Daarnaast zijn we domeinoverstijgend: naast het zelfstandig worden en ontwikkelen van vrijwilligers en bewoners richten wij ons ook op kennis delen, lokale economie en een duurzame toekomst. De Nieuwe Banier is daar-bij het broeinest van de wijk. Iedereen kan op zijn eigen level een bijdrage leveren aan het bewonersbedrijf. De organisatie is plat. Dit betekent dat iedereen, inclusief het bestuur, hands-on en do-it-yourself meedenkt en doet.

In het gebouw De Nieuwe Banier worden door, voor en met bewoners van de Agniese-buurt en directe omgeving in Rotterdam innovatieve, verrassende en creatieve activiteiten in samenwerking met veelal lokale ondernemers, welzijnsorganisaties en gemeente geor-ganiseerd. De bewoners nemen in de rol van co-producent zeggenschap over de eigen woon- en leefomgeving, waardoor nieuwe mogelijkheden, ideeën en netwerken ontstaan. Uitgangspunt is om bewoners en vrijwilligers op eigen kracht economische activiteiten te laten ontplooien waarmee zij meer richting kunnen geven aan hun eigen toekomst en die van de wijk. De werkwijze van De Nieuwe Banier is laagdrempelig, uitdagend en gericht op een duurzame samenleving en persoonlijke groei. Iedereen wordt in openheid tegemoet getredenenvanuitdezeontmoeting–dwarsdooralleculturenenleeftijdenheen–ontstaanverrassende samenwerkingen en co-producties.

KernwaardeWat wij als kernwaarde van Stichting De Nieuwe Banier mee willen geven aan al onze gebruikers, buurtbewoners en bezoekers: wie je ook bent, waar je vandaan komt of waar je naar toe wilt, zie elkaar niet als concurrent maar als samenwerkingspartner en/ of ambassadeur van elkaar zodat wij niet alleen aan de De Nieuwe Banier samen bouwen maar ook ver daar buiten. De verandering die je wilt zien begint altijd bij jezelf. Dit noemen wij de WIJ-samenleving.

Enkele voorbeelden van een mooie co-productie zijn: het programma community plastics van ‘Masters that Matters’ in samenwerking met De Nieuwe Banier. Van eigen huishoudelijk afval maken bewoners diverse producten die gebruikt worden om de wijk aan te kleden. Een ander voorbeeld is een bewoonster uit de buurt die met passie dans geeft in Sunderta, beter bekend als Bollywood dansen. Zij geeft deze danslessen voor andere vrouwen tegen een zeer lage vergoeding en de zaalhuur wordt door haar voldaan door inzet als gastvrouw van twee shifts per week. Een ander voorbeeld is de groep wijk-bewoners die gezamenlijk aan de slag ging om in hun eigen wijk energie op te wekken met een gezamenlijke doelstelling naar een energieneutrale wijk in 2030. Deze groep bewoners, inmiddels georganiseerd tot de coöperatie Blijstroom, kwam in eerste instantie zonder betaling bijeen. Inmiddels zijn zij in staat om voor de af te nemen diensten te betalen waardoor De Nieuwe Banier eigen inkomsten genereerd. De intentie is er om gezamenlijk het gebouw om te vormen tot voorbeeld voor de wijk hoe een energie-neutraal gebouw in de praktijk functioneert. Bewoners kunnen zelf ervaren dat dit niet zo vreemd en anders is als dat het klinkt.

Jaarverslag 2014_DNB_PRINTVERSIE.indd 9 06-05-15 20:54

Page 10: Jaarverslag De Nieuwe Banier 2014

6

Jaarverslag 2014_DNB_PRINTVERSIE.indd 10 06-05-15 20:54

Page 11: Jaarverslag De Nieuwe Banier 2014

6

ActiviteitenDagelijks vinden er gemiddeld tien activiteiten plaats. Deze activiteiten zijn heel divers, in de eerste plaats gericht op de interesses van de verschillende doelgroepen en afgestemd op de visie van De Nieuwe Banier.Er wordt ruimte geboden aan:• Blijstroom:Eenenergieneutralestadmetbewonersdiehuneigenenergieopwekken;• RepairCaféRotterdamNoord:Lerensamenhoewijzelfspullenkunnenreparerenen

daardoor consuminderen.• KinderBiebenzwerfboekenhuis:Kinderenenvolwassenenkrijgenruimteomtelezenals

basis voor het kunnen verzamelen van de eigen kennis, de basis voor zelfontwikkeling.• Meet-Up:iedereenkanzichlateninspirerenenverrijkenmetkennistijdensMeet-upop

basis van on-derwerpen uit het TV programma ‘Tegenlicht’, co-productie van bewoners;• Schrijfatelier:waarbewonerssamenaandeslaggaanomeenfictiefdanwelnon-fictief

verhaal te schrijven en hiermee hun talent voor taal ontwikkelen;• WelzijnHetfaciliterenvanruimtevoorhetprogrammavanbestaandewelzijnsorganisatie;• Wijkkeuken:Wordterregelmatiggekooktvoorbuurtgenotenenbouwenwesamenaan

hospitality;• WKvoetbal:sameneenmaaltijdgenietenenmetspanningkijkennaarhoeNederlandzichdefinaleinspeelt;

• Kerstavondvoordebuurtmetdiner,bingoencabaret;• WoordvirtuozenLAB:diversetheatergezelschappenwaaronderKentheater,Deburenvan

Marlies, Fo-Music, theatergroep Naakt, Vocalz, Music Matters.

Elke werkdag zijn er van 9.00 tot 22.00 uur vrijwilligers aanwezig om het pand open te stellen voor bewoners. De vrijwilligers werken in drie shifts zodat het ontvangen van bezoekers en beheren van het gebouw gedekt is. Dit onderdeel dient de komende periode verder geprofessionaliseerd te worden. In de woonkamer worden dagelijks door eigenvrijwilligerslaagdrempeligeinloopactiviteitengeorganiseerdzoals‘koffiemetjeburen’. Maar ook activiteiten zoals het samen lezen in de bieb en de handwerkclub zijn zeer toegankelijk en voor velen de eerste kennismaking met De Nieuwe Banier. Dit is de opstap tot deelname aan meer gerichte activiteiten. Buurtgenoten kunnen meeliften op het aanbod van de diverse activiteiten. Daarnaastkrijgendebewonersdiebehoeftehebbenomzelfaandeslagtegaan(letter-lijk)deruimteenwaarnodigondersteuningomdittedoen.Opmomentendatruimtesnietcommercieel verhuurd worden zijn ze beschikbaar voor bewoners, mits ze activiteiten organiseren die voor iedereen toegankelijk zijn. Hierdoor krijgen mensen de ruimte om activiteitenteontplooiendie(nog)geengeldopleveren.Iemandgeeftb.v.eenworkshopen ‘betaalt’ voor de gebruikte lesruimte door het draaien van 2 shifts als gastheer/-vrouw. Als het initiatief een succes wordt, stapt de bewoner na verloop van tijd over naar het betalen van de lesruimte binnen het sociale tarief.Ook deelnemers van de workshop kunnen ‘betalen’ door het draaien van een shift als vrijwilliger. Dit draagt bij aan een bredere programmering, zorgt voor een groot bereik en meer betrokken bewoners. Wij streven naar de juiste samenstelling waarin de commer-ciëleverhuurgarantkanstaanvooreenzelffinancieringvanhetgebouw.Deactiviteitenvan al deze organisaties, samen met de commerciële verhuur van onze ruimtes, aange-vuld met sociale verhuur en activiteiten van de bewoners, moet in een termijn van 3 jaar leiden tot een bezettingsgraad van zeker 90%.

Jaarverslag 2014_DNB_PRINTVERSIE.indd 11 06-05-15 20:54

Page 12: Jaarverslag De Nieuwe Banier 2014

7

Jaarverslag 2014_DNB_PRINTVERSIE.indd 12 06-05-15 20:54

Page 13: Jaarverslag De Nieuwe Banier 2014

7

pubLicitEit & communicAtiEMetdeweinigefinanciëlemiddelendieerineersteinstantievoorhandenwarenishet,door het gebruik van gratis media, goed gelukt om zichtbaar te zijn voor de buitenwereld. Naast het feit dat onze deur de hele dag open staat voor buurtbewoners, maken we ons online zichtbaar middels sociale media: zo zijn we actief op Facebook en Twitter en leggen we snel verbinding met actuele zaken, zowel lokaal als landelijk. We publiceren online op ISSUU waar we relevante publicaties onder de aandacht brengen. Deze publicaties zijn soms zo herkenbaar dat ze door ons zelf geschreven zouden kunnen zijn. In onze wekelijkse nieuwsbrief worden de laatste ontwikkelingen gepubliceerd met een terugblik op de activiteiten en een vooruitblik op de komende programmering.

Aandachtpunt: Deze moderne media is online beschikbaar. De grotere bereikbaarheid kan met name door een eigen website verder verbeterd worden zodat programmering en het laatste nieuws steeds beschikbaar is. Om een groter lokaal bereik te bewerkstelligen is het ook nodig om samen te werken met lokale papieren media die met name gelezen zal worden door bewonersgroepen die weinig of geen gebruik maken van internet. Hoewel deze groep steeds verder zal afnemen verdient die in de Agniesebuurt zeker voldoende aandacht.

In de media:Facebook https://www.facebook.com/denieuwebanierNederland Kantelt http://www.nederlandkantelt.nl/projecten/bewonersbedrijf-de-nieuwe-banier Nieuwsbrieven http://us7.campaign-archive1.com/home/?u=32ddab7c6e7d52a35cfa8931c&id=5f33705620Twitter https://twitter.com/DeNieuweBanier Visiedocument http://issuu.com/denieuwebanier

Jaarverslag 2014_DNB_PRINTVERSIE.indd 13 06-05-15 20:54

Page 14: Jaarverslag De Nieuwe Banier 2014

8

Jaarverslag 2014_DNB_PRINTVERSIE.indd 14 06-05-15 20:54

Page 15: Jaarverslag De Nieuwe Banier 2014

8

SAmEnwERkinGHet belangrijkste doel van Stichting De Nieuwe Banier is het versterken van de sociale samenhang in de Agniesebuurt en omgeving. Een belangrijk ingrediënt van het succes is het laagdrempelig betrokken maken van bewoners door deze zeggenschap te geven over het beheer en de programmering van het gebouw. Samen met lokale ondernemers, welzijnsorganisaties en gemeente organiseren bewoners activiteiten en programmeren zelf op het gebied van ontmoeting, educatie, cultuurbeleving, emancipatie, burgerkracht. Naast het actief betrekken van bewoners en vrijwilligers is het zelfbeheer van het gebouw essentieel om de eigen kracht van bewoners en vrijwilligers te ontwikkelen. Met deze verworven ervaringen en competenties ontstaat de mogelijkheid om zelf richting te geven aan de eigen toekomst. Vanuit de gedachte dat je zelf dingen kunt en mag, omdat het gebouw door, voor en met bewoners is, ontstaan eindeloos veel mogelijkheden en perspectief.

Externe contacten: Op dit moment werken we samen met verschillende welzijnsorganisa-ties:StichtingNoordPlus,WelzijnNoord,Flexus,DOCKenPameijerTV.NaastditzijnerlokalepartnersenbewonersinitiatievenzoalshetRepairCaféRotterdamNoord,NicoAdriaanstichting, Vereniging Blijstroom, Buurtsuper, Gebiedscommissie Noord, Vrienden van de Hofpleinlijn, de Wijkcoöperatie, Wijkgebouw Het Klooster en de Gemeente Rotterdam. Rabobank Rotterdam en Stichting DOEN mogen we tot onze partners rekenen.

Het landelijke Meet-Up Tegenlicht versie Rotterdam is in De Nieuwe Banier ontstaan. Inmiddels hebben er twaalf meet ups plaatsgevonden rondom de spraakmakende thema’suitdeVPROTegenlichtuitzendingen.Delokale(sociale)ondernemerheeftonzespeciale aandacht. Zo werken we reeds samen met de pop-up wijnbar van Lenselinq ennemenweonzekoekjesafvandebakkersopleidingvanhetAlbedaCollege.Deaan-dacht is erop gericht om andere buurtondernemers te betrekken bij onze activiteiten en een “Vrienden van Stichting De Nieuwe Banier” is in oprichting. Door buurtondernemers in contact te brengen met vrijwilligers ontstaan cross overs en nieuwe kansen op samen-werking voor beide groepen.

Interne organisatie: Stichting De Nieuwe Banier is een bewonersbedrijf in wording. Het is medio 2013 van scratch opgebouwd zonder budget en alleen met het gebouw tot haar beschikking. Dit is met inzet van diverse professionele vrijwilligers onder aansturing van het stichtingsbestuur gebeurd. In het afgelopen jaar is er al veel aandacht geweest om deeigenfinanciëlemiddelen(inkomstenenuitgaven)transparantteverwerken.Ditheeftgeresulteerdintoenemendeomzeteneenfinancieeljaarverslagvoorzienvaneenaccoun-tants beoordelingsverklaring. Nu de organisatie meer inhoudelijk vorm krijgt - in combinatie met de uitbreiding van het aantal bestuursleden - kunnen de taken teruggebracht worden naar het besturen op hoofdlijnen van haar doelstellingen en visie. Om dit mogelijk te maken wordt het eerste halfjaar van 2015 de zakelijke leiding aangesteld. Deze is verantwoordelijk voor de uitvoering van het programmabeheer en het operationele beheer, waaronder ook de aansturing van de vrijwilligers behoort. De operationele taken op het gebied van toezicht, techniek, productie, administratie, schoonmaak en gastvrouw/gastheer worden uitgevoerd door vrijwilligers. Deze do-it-yourself mentaliteit van de betrokken vrijwilligers blijft overeind om ruimte te bieden aan de eigen ontwikkeling.

Jaarverslag 2014_DNB_PRINTVERSIE.indd 15 06-05-15 20:54

Page 16: Jaarverslag De Nieuwe Banier 2014

9

Jaarverslag 2014_DNB_PRINTVERSIE.indd 16 06-05-15 20:54

Page 17: Jaarverslag De Nieuwe Banier 2014

9

Voor de ontwikkeling van haar eigen expertise heeft het bestuur de wens om een Raad van Advies in het leven te roepen. Deze raad van advies zal dienen te bestaan uit een mix van personen die bij voorkeur kennis in kunnen brengen die bij het bestuur nog in ontwik-keling is.

Huisvesting en beheerAls hoofdverantwoordelijke voor de huisvesting en de facilitering van activiteiten van de diverse gebruikers staat de Stichting De Nieuwe Banier voor goed gastheerschap in de breedste zin van het woord. Hierin zijn we een lerende organisatie, zelf lerend maar ook ruimte biedend aan leren. Samen in een wederkerige relatie met onze gebruikers wordt er keer op keer gewerkt aan een onderlinge goede samenwerking waarbij het bestuur leidend het voortouw neemt. Afgelopen jaar zijn we hieraan begonnen met de aanstelling van een interim manager, in samenspraak met cluster MO. Een van de opdrachten van onze interimmanager, die ons vanaf juni 2014 voor 28 uur per week ondersteunde, was het uitbouwen van de relatie tussen de diverse gebruikers van het pand. Helaas heeft de interim-manager zich onvoldoende van zijn taak gekweten. Het contract is per 31 december 2014 niet verlengd.

Met het ontvangen van de subsidie in december 2014 is een eerste stap gemaakt met het goed beheren van het gebouw. Er is gekozen voor een beheermix in personen en deels op afstand. De personen dienen met name als gastvrouw/-heer. Voor veiligheid en bij het openen en afsluiten is er gebouwbeheer op afstand door de installatie van camerabewaking en door het opnieuw in werking stellen van de doormelding van de reeds aanwezige inbraakinstallatie.

Dehuisvestingenbeheervoeltalsenisfinancieeleenlastenpostbinnenorganisatie.Kosten voor verbruik van algemene middelen zoals elektra, toiletpapier en de schoon-maak zijn daarnaast ook lastig beheersbaar in een divers gebruik. Zo staat verlichting en verwarming onnodig aan doordat men zich niet voldoende verantwoordelijk voelt als gebruiker van het gebouw bij het verlaten van een ruimte. In de komende periode zal er veel aandacht zijn voor de verduurzaming van het gebouw. Het gebouw zal tevens dienstdoenalsvoorbeeldnaardewijkhoejevaneeninefficiëntgebouwweerefficiëntenwaardevol kunt maken. Afgelopen jaar is ingezet op veiligheid in de ruimste zin: sociale-, financiële-engebouwveiligheid.Indeuitvoeringismeeroverzichtenmeerstructuurinhet beheer.

Dit is onder meer bereikt met de inzet van Stager, event planning, relatiebeheer en ticket-sales. Enkele vrijwilligers gaan de komende periode op cursus om het programma beter te kunnen inzetten en gebruiken. De dagindeling is geherstructureerd naar kleinere shifts voor de vrijwilligers, waardoor de continuïteit van het gastheerschap beter wordt gewaarborgd. Tussen 09.00 en 22.00 uur zijn er gedurende drie verschillende shifts vrijwilligers aanwezig die het pand openen, bezoekers ontvangen, vragen beantwoorden of doorverwijzen en het pand in de avond weer afsluiten. Na sluiting wordt het gebouw overgedragen aan de alarmmeldkamer van het beheer op afstand.

Jaarverslag 2014_DNB_PRINTVERSIE.indd 17 06-05-15 20:54

Page 18: Jaarverslag De Nieuwe Banier 2014

10

Jaarverslag 2014_DNB_PRINTVERSIE.indd 18 06-05-15 20:54

Page 19: Jaarverslag De Nieuwe Banier 2014

10

Medio december• hebbenallevrijwilligersineencursusdagkennisgemaaktmetdetakenvaneenBHV-er• ishetaanwezigeinbraakalarmgeherprogrammeerd.• iserinoverlegmetdewijkagentcamerabewakinggekomen.

Doorhetverderontwikkelenvaneenzelffinancieringsplanvoorhettotalebeheervanhetgebouw is het zelfbeheer door vrijwilligers essentieel. Hiermee wordt het mogelijk om bewoners betrokken te maken en te empoweren. De voordelen en waarden vloeien terug in de wijk. Het draagt bij aan:• Minderafhankelijkheidvansubsidiesendonaties;• Meerfinanciëlearmslagdoorextrainkomstendieingezetkunnenwordenvoordezelf

ontwikkeling;• Maakthetmogelijkomdeactiviteitenuittebreidenomnogmeermaatschappelijke

impact te realiseren;• Deorganisatiezichtbaardermakenomnieuwedoelgroepentebereiken;• Doorwervingvannieuweklantenontstaaterpotentielenieuwedonateurs;• Doorvernieuwingvanproductenendienstenendetoetredingvande(lokale)markt

ontwikkelt de organisatie nieuwe kennis en vaardigheden;• Grotereflexibiliteitdoordebeschikkingoverongebondenvrijbesteedbaargeld.

Het beheer en de exploitatie van het gebouw bestaat uit diverse soorten waarbij Stichting De Nieuwe Banier verschillende rollen en competenties nodig heeft:

Soort beheer Soort leiding Door wie Nodig competentie1. Eigendomsbeheer Besturen Stichting DNB Sturen, pionieren, organiseren2.Programmabeheer Dagelijkseleiding Zakelijkleider Communiceren3. Operationeel beheer Uitvoering Vrijwilligerscoördinator Professionaliteit, delegeren

Het eigendomsbeheer wordt door de Stichting De Nieuwe Banier op zich genomen waarbij zij optreedt als huurder. Hiervoor zijn afspraken nodig met de overige gebruikers in het gebouw. Deze gebruikers hebben een diverse samenstelling:• Vastegebruikersdieopeerdereaanwijzingensamenwerkingvandegemeenteinhet

gebouw zijn gekomen.• GebruikersdieinsamenwerkingmetStichtingDeNieuweBanierinhetgebouwzijn

voor langere project basis.• Gebruikersdiekortetermijngebruikmaken.

Voor het programmabeheer zal iemand door het bestuur worden aangenomen die verant-woordelijk wordt voor de dagelijkse programmering en die de juiste mix in de bezetting vanhetgebouwbewerkstelligt.Hetoperationeelbeheer(waaronderwordtverstaanhetopenen en het sluiten van het gebouw, de veiligheid en het toezicht, maar ook de schoonmaak,BHV,SocialeHygiëne)zalzoveelmogelijkgedaanwordenmetendoorde bewoners die onder aansturing staan van de vrijwilligerscoördinatie. De rol wordt momenteel vervuld door het bestuurslid Paul Donselaar die hier op maandag, woensdag en vrijdag taken uitvoert.

Jaarverslag 2014_DNB_PRINTVERSIE.indd 19 06-05-15 20:54

Page 20: Jaarverslag De Nieuwe Banier 2014

11

Jaarverslag 2014_DNB_PRINTVERSIE.indd 20 06-05-15 20:54

Page 21: Jaarverslag De Nieuwe Banier 2014

11

Daarnaastzijnertweeextra(vrijwilligers)krachteninopleiding.Zijvolgenmomenteeldecursus‘leidinggevenaanvrijwilligers’vanhetCVDinRotterdam.

Management: De zakelijke leiding is verantwoordelijk voor uitvoering van het beheer en de aansturing van de vrijwilligers. Hij of zij gaat verder met het ontwikkelen van De Nieuwe Banier op het gebied van programmering en de professionalisering van het operationeel beheer. Er wordt direct aan het bestuur gerapporteerd.

Momenteel worden taken op het gebied van beheer, techniek, productie, administratie en de rol van gastvrouw/-heer uitgevoerd door vrijwilligers.

Vrijwilligers: In 2013 is er ondersteuning geweest door medewerking van Dock. Zij fungeerde als eerste aanspreekpunt voor de aanstelling van nieuwe vrijwilligers. Nu het bestuur voldoende op kracht is, is de coördinerende taak weer volledig in handen van het bestuur; waargenomen door Paul Donselaar. In beginsel waren er zo’n 5 vrijwilligers actief. Inmiddels is deze groep uitgegroeid tot een diverse groep van 19 personen met verschillende kennis en achtergrond. In 2014 is het vrijwilligersbeleid inhoudelijk vormge-geven. Hiervoor zijn o.a. vrijwilligersovereenkomsten en taakomschrijvingen beschreven in samenspraak met de vrijwilligers in hun diverse taken.

Jaarverslag 2014_DNB_PRINTVERSIE.indd 21 06-05-15 20:54

Page 22: Jaarverslag De Nieuwe Banier 2014

12

Jaarverslag 2014_DNB_PRINTVERSIE.indd 22 06-05-15 20:55

Page 23: Jaarverslag De Nieuwe Banier 2014

12

FinAnciËnbEStuuRSVERSLAG oVER 2014 13

FinAnciEEL VERSLAG 141] bALAnS pER 31 dEcEmbER 2014 142] StAAt VAn bAtEn En LAStEn oVER 2014 163] toELichtinG op dE bALAnS pER 31 dEcEmbER 2014 17

JAARREkEninG 19bEooRdELinGSVERkLARinG 21

Jaarverslag 2014_DNB_PRINTVERSIE.indd 23 06-05-15 20:55

Page 24: Jaarverslag De Nieuwe Banier 2014

13

Jaarverslag 2014_DNB_PRINTVERSIE.indd 24 06-05-15 20:55

Page 25: Jaarverslag De Nieuwe Banier 2014

13

bEStuuRSVERSLAG oVER 2014

Stichting De Nieuwe Banier is opgericht op 17 juli 2013 in Rotterdam.

Missie, visie en beleid

De stichting heeft ten doel het algemeen belang te dienen door het leveren van een bijdrage aan het maatschappelijk, cultureel, sociaal en moreel welzijn van de gemeenschap en wel met name door:• hetbiedenvanondersteuningvoordeprogrammeringvanactiviteitenindeAgniesebuurtinRotterdam(zowelprofessioneelalsvrijwilligerswerk)ophetgebiedvanontmoetingenrecreatie, educatie, passieve en actieve cultuurbeleving, emancipatie, burgerkracht en participatie, welk aanbod is afgestemd op de behoefte van bewoners op wijkniveau;

• hetcreërenvanfacilitaireondersteuningvoorwijkgebouwDeNieuweBanier.

Jaarverslag 2014_DNB_PRINTVERSIE.indd 25 06-05-15 20:55

Page 26: Jaarverslag De Nieuwe Banier 2014

14

1] bALAnS pER 31 dEcEmbER 2014 nA RESuLtAAtbEStEmminG

15

Jaarverslag 2014_DNB_PRINTVERSIE.indd 26 06-05-15 20:55

Page 27: Jaarverslag De Nieuwe Banier 2014

14 15

Jaarverslag 2014_DNB_PRINTVERSIE.indd 27 06-05-15 20:55

Page 28: Jaarverslag De Nieuwe Banier 2014

16

2] StAAt VAn bAtEn En LAStEn oVER 2014

17

Jaarverslag 2014_DNB_PRINTVERSIE.indd 28 06-05-15 20:55

Page 29: Jaarverslag De Nieuwe Banier 2014

16 17

3] toELichtinG op dE bALAnS pER 31 dEcEmbER 2014

Jaarverslag 2014_DNB_PRINTVERSIE.indd 29 06-05-15 20:55

Page 30: Jaarverslag De Nieuwe Banier 2014

18 19

Jaarverslag 2014_DNB_PRINTVERSIE.indd 30 06-05-15 20:55

Page 31: Jaarverslag De Nieuwe Banier 2014

18 19

JAARREkEninG toELichtinG op dE StAAt VAn bAtEn En LAStEn oVER 2014

Jaarverslag 2014_DNB_PRINTVERSIE.indd 31 06-05-15 20:55

Page 32: Jaarverslag De Nieuwe Banier 2014

20 21

Jaarverslag 2014_DNB_PRINTVERSIE.indd 32 06-05-15 20:55

Page 33: Jaarverslag De Nieuwe Banier 2014

20 21

xxxx

Jaarverslag 2014_DNB_PRINTVERSIE.indd 33 06-05-15 20:55

Page 34: Jaarverslag De Nieuwe Banier 2014

22

xxxx

23

Jaarverslag 2014_DNB_PRINTVERSIE.indd 34 06-05-15 20:55

Page 35: Jaarverslag De Nieuwe Banier 2014

22

xxxx

23

Jaarverslag 2014_DNB_PRINTVERSIE.indd 35 06-05-15 20:55

Page 36: Jaarverslag De Nieuwe Banier 2014

24

xxxx

25

Jaarverslag 2014_DNB_PRINTVERSIE.indd 36 06-05-15 20:55

Page 37: Jaarverslag De Nieuwe Banier 2014

24 25

xxxx

Jaarverslag 2014_DNB_PRINTVERSIE.indd 37 06-05-15 20:55

Page 38: Jaarverslag De Nieuwe Banier 2014

26

Jaarverslag 2014_DNB_PRINTVERSIE.indd 38 06-05-15 20:55

Page 39: Jaarverslag De Nieuwe Banier 2014

26

Stichting De Nieuwe Banier is momenteel een ontmoetingsplek voor buurtbewoners. Onze ambitie is om naast een huis van de Wijk dat voor nog meer mensen te zijn. Naast eenplekwaarmenelkaarontmoetvooreenkopjekoffieofeenworkshop,wordthetvanzelfsprekend om hier zelf een activiteit te organiseren en ook de mensen te vindendiedaarbijkunnenhelpen.Veelbuurtgenotenhebbeneen(te)kleinsociaalnetwerk,waardoor vereenzaming op de loer ligt. Door allereerst het bezoeken van onze activiteiten, verstevigen ze hun sociale netwerk waardoor ze zich meer thuis voelen in de buurt. Als ze vervolgens ook zelf activiteiten gaan organiseren, zullen ze merken dat ze veel meer kunnen dan ze aanvankelijk dachten.

Door de hoge bezettingsgraad van de ruimtes van Stichting De Nieuwe Banier in een combinatie van commerciële en sociale verhuur met buurtactiviteiten, zal het pand kostendekkend werken. Met name in het beheer van het pand zien wij allerlei kansen voor een deel van de vrijwilligers die zich willen ontwikkelen naar een zelfstandig bestaan in de vorm van opleidingen op het gebied van veiligheid, beheer, sociale hygiëne en het uitbouwenvandevelemogelijkhedenvande(wijk)keuken.Inaantallenwillenwedekomende drie jaar verdrievoudigen: dus 750 à 1500 mensen die we elke week bereiken met onze diverse activiteiten, van 40 naar 120 actief betrokken bewoners en een groep van 30 vaste vrijwilligers. Dit moet er onder andere voor zorgen dat we de variabele verhuur(ziebegroting)indezetijdbijnaverdubbelen.Ditdooronderanderedelegeplekken en tijden middels onze programmering op de website kenbaar te maken. Bewoners en lokale organisaties kunnen zo zich zelf programmeren.

De activiteiten van deze organisaties, samen met de commerciële verhuur van onze ruimtes, aangevuld met sociale verhuur en activiteiten van de bewoners, moet in een termijn van 3 jaar leiden tot een bezettingsgraad van zeker 90%. De lokale ondernemer heeft onze speciale aandacht.

Ontwikkelen toekomst bestendige strategieDe Nieuwe Banier is zowel door locatie als door programmering een unieke plek in de Agniesebuurt. Het toenemende gebruik van De Nieuwe Banier heeft er in 2014 toe geleid om in te zetten op meer structuur om te komen tot een meer robuustere en duurzame situ-atie. Op termijn wil De Nieuwe Banier zonder subsidie en fondsen zelfstandig functioneren. Op dit moment zijn de inkomsten voortkomend uit huurgelden nog niet voldoende om alle exploitatiekosten te kunnen dragen. Daarvoor is, op verzoek van het bestuur, een plan van aanpak ontwikkeld waarin langs een aantal lijnen wordt gewerkt aan structuur en het ontwikkelen van een goede strategie tot het verder professionaliseren van de organisatie.

Korte termijn 1-2 jaar: aandacht op de onderstaande lopende onderdelen:• Opditmomentishetbestuurverantwoordelijkvoordeuitvoering.Opkortetermijn zal er een zakelijk leider aangetrokken worden die verantwoordelijk wordt voor de uitvoering. Dit met ondersteuning van Stichting DOEN;• Hetverbeterenvandeprogrammeringinhetprogramma‘Stager’waarvoormogelijk

meer kennis nodig is;• Hetverbeterenvanhetbeheerdoordeinzetvanvrijwilligersenhenverderopteleiden;• Algemeneverbeteringvandesocialeveiligheid,degebouwveiligheidendefinanciële

veiligheid;

concLuSiES En AAnbEVELinGEn

Jaarverslag 2014_DNB_PRINTVERSIE.indd 39 06-05-15 20:55

Page 40: Jaarverslag De Nieuwe Banier 2014

27

Jaarverslag 2014_DNB_PRINTVERSIE.indd 40 06-05-15 20:55

Page 41: Jaarverslag De Nieuwe Banier 2014

27

• Deprofessionaliseringvandepubliciteitdoormiddelvaneengoedewebsite,een papieren zichtbaarheid voor onzichtbare doelgroepen;• Hetherinrichtenvanhetgebouwnaardegebruikerswensenzoalseenverbeteringvan

de toiletgroep;• HetdoorbouwenaanactiviteitendieindelijnliggenvanwaarDeNieuweBaniervoor

staat. Onder andere een wijkkeuken waar door bewoners dagelijks gezamenlijk gekookt en gegeten kan worden;• HetdoorbouwendatmaaktdatDeNieuweBaniereenbroeinestisvoorexperiment

hoe je duurzaam in de stad kunt wonen en leven zonder jezelf en je omgeving te kort te doen o.a. door deelname aan In House Recycling van ‘Master that Matters’ maar ook met inzet van lokale opleidingen waaronder de Hoge School Rotterdam;

• Hetactiefbetrekkenvanjongerenalsambassadeurvandetoekomst.Doorverrassendesamenwerkingen tot stand te laten komen tussen deze ambassadeurs van de toekomst en de verborgen verhalen uit de wijk. De Agniesebuurt kent veel verborgen verhalen

van bewoners van het eerste uur, het Rotterdam van toen. Juist deze verhalen zijn voor Rotterdam belangrijk. De Nieuwe Banier is gesitueerd op de ‘brandgrens’;• Degebouw-enbeheerkostenterugdringendoorinzetvansysteemdiensten(b.v.PV-cellen);• Eengoedondernemersmodelmakenwaarbijdegatendieernuvallenwordenonder-

steund door lokale overheid en welzijnsorganisaties, totdat bewoners het helemaal zelf kunnen;

• Ondersteuningbiedenaanbetrokkenbewonersendeze(opeigenkrachtlatenkomen)empoweren;

• Hetgoeduitwerkenvandegebruiks-enhuurovereenkomstenendejuistemixvanafstemmen in de programmering in het zelf inkomsten genereren in relatie tot sociaal ondernemen versus ‘Earned Income’ methodiek;

• Ontmoetenlokaleondernemerselkaarenstellenhunexpertiseenkennisbeschikbaarinruil voor het gebruik van een ruimte voor bijvoorbeeld een gerichte workshop;

• DoorontwikkelplanvandeStichtingDeNieuweBaniersamenmetdegebiedscommis-sie in een gezamenlijk presentatie voor de doorontwikkeling van De Nieuwe Banier;

• Laboratoriumvoorsociaalondernemersschapenhetontwikkelenvaneenzelf financieringsstrategieopbasisvaneenEarnedIncomMethodiek;• HetbiedenvanLABfaciliteitendoorverschillendebewonersenstudentenen bedrijfsleven waarbij met kennis en innovatie ontwikkeling plaatsvindt voor vraagstukken uit de buurt. De oplossingen worden teruggegeven aan de buurt, maar

kunnen ook elders in Rotterdam en daarbuiten worden gedeeld.

Lange termijn: Verder ontwikkelen van de missie tot optimale sociale impact voor de toekomst zijnde: • Hetuitbreidenvaneenprojectenen/ofactiviteiten,waardoordeorganisatienogmeer

missie-impact kan realiseren;• Hetcreërenvaneengroterdraagvlakvoordeorganisatieondereenbepaalde doelgroep;• Bijdragenaandearbeidsintegratievanmensenmeteenafstandtotdearbeidsmarkt

door de creatie van binnen een ‘earned income’ project of een special daartoe opgezetteondernemingofsocialefirma;• Hetcreërenvaneengroterebewustwordingoverhetonderwerpwaardeorganisatiezichopricht(vastelastenterugdringenenverduurzamingvanhetgebouw);

Jaarverslag 2014_DNB_PRINTVERSIE.indd 41 06-05-15 20:55

Page 42: Jaarverslag De Nieuwe Banier 2014

28

Jaarverslag 2014_DNB_PRINTVERSIE.indd 42 06-05-15 20:55

Page 43: Jaarverslag De Nieuwe Banier 2014

28

• Hetveranderenofverbeterenvanhetimagovandeorganisatieonderhetgrotepubliek;• Hetvergrotenvandenaamsbekendheid;• Hetontwikkelenvaneenaantalorganisatiecompetenties,zoalsmarketing, serviceontwikkeling,vraaggerichtwerkenenfinancieelmanagement.• Hetontwikkelenvaneenzelffinancieringsstrategie.

Groei model:

Ondersteuningmiddelssubsidieingeld(1)engebouw(2)doorGemeenteRotterdamA1 Subsidie t.b.v. programmering en beheerA2 Kosten voor huur en vaste lastenB Eigen gegenereerde inkomsten en initiatieven van buurtbewoners en organisatiesC Sponsoringdoorpartners,fondsenenvriendenvandeDNB

ZB = ZelfbeheerVW = VrijwilligerZP=ZelfProgrammering(kiemplekken,huiskamervandewijk,Openpodium)

Jaarverslag 2014_DNB_PRINTVERSIE.indd 43 06-05-15 20:55

Page 44: Jaarverslag De Nieuwe Banier 2014

door /voor en me t bewonersJaarverslag 2014_DNB_PRINTVERSIE.indd 44 06-05-15 20:55