Informatica NL&T Ideeën voor een vruchtbare samenwerking tussen NL&T en informatica in de...

13
Informatica Informatica NL&T NL&T Ideeën voor een vruchtbare Ideeën voor een vruchtbare samenwerking tussen samenwerking tussen NL&T en informatica NL&T en informatica in de bovenbouw van havo/vwo in de bovenbouw van havo/vwo René Franquinet, 2006

Transcript of Informatica NL&T Ideeën voor een vruchtbare samenwerking tussen NL&T en informatica in de...

Page 1: Informatica  NL&T Ideeën voor een vruchtbare samenwerking tussen NL&T en informatica in de bovenbouw van havo/vwo René Franquinet, 2006.

Informatica Informatica NL&T NL&T

Ideeën voor een vruchtbare Ideeën voor een vruchtbare samenwerking tussen samenwerking tussen NL&T en informatica NL&T en informatica

in de bovenbouw van havo/vwoin de bovenbouw van havo/vwo

René Franquinet, 2006

Page 2: Informatica  NL&T Ideeën voor een vruchtbare samenwerking tussen NL&T en informatica in de bovenbouw van havo/vwo René Franquinet, 2006.

Docentendag NL&T 8 maart 200Docentendag NL&T 8 maart 20066

22

De domeinen van De domeinen van informaticainformatica

domein A: Informatica in perspectiefdomein A: Informatica in perspectief

Wetenschap en technologieWetenschap en technologie MaatschappijMaatschappij Studie- en beroepsomgevingStudie- en beroepsomgeving Individu Individu

Page 3: Informatica  NL&T Ideeën voor een vruchtbare samenwerking tussen NL&T en informatica in de bovenbouw van havo/vwo René Franquinet, 2006.

Docentendag NL&T 8 maart 200Docentendag NL&T 8 maart 20066

33

De domeinen van De domeinen van informaticainformatica

domein B: Basisbegrippen en domein B: Basisbegrippen en vaardighedenvaardigheden

Gegevens en informatieGegevens en informatie HardwareHardware SoftwareSoftware OrganisatieOrganisatie

Page 4: Informatica  NL&T Ideeën voor een vruchtbare samenwerking tussen NL&T en informatica in de bovenbouw van havo/vwo René Franquinet, 2006.

Docentendag NL&T 8 maart 200Docentendag NL&T 8 maart 20066

44

De domeinen van De domeinen van informaticainformatica

domein C: Systemen en hun structureringdomein C: Systemen en hun structurering

SysteemtheorieSysteemtheorie ComputersystemenComputersystemen Systemen in de praktijk Systemen in de praktijk Informatiesystemen Informatiesystemen Nieuwe ontwikkelingenNieuwe ontwikkelingen

Page 5: Informatica  NL&T Ideeën voor een vruchtbare samenwerking tussen NL&T en informatica in de bovenbouw van havo/vwo René Franquinet, 2006.

Docentendag NL&T 8 maart 200Docentendag NL&T 8 maart 20066

55

De domeinen van De domeinen van informaticainformatica

domein D: Toepassingen in samenhangdomein D: Toepassingen in samenhang

Sociale en individuele aspecten van ictSociale en individuele aspecten van ict Economische, politieke en juridische Economische, politieke en juridische

aspectenaspecten Culturele, filosofische en historische Culturele, filosofische en historische

aspectenaspecten

Page 6: Informatica  NL&T Ideeën voor een vruchtbare samenwerking tussen NL&T en informatica in de bovenbouw van havo/vwo René Franquinet, 2006.

Docentendag NL&T 8 maart 200Docentendag NL&T 8 maart 20066

66

E-scienceE-scienceMet e-science bedrijf je wetenschap (of Met e-science bedrijf je wetenschap (of onderzoek) waarin ict een belangrijke component onderzoek) waarin ict een belangrijke component is. Het maakt daarbij niet uit welke wetenschap is. Het maakt daarbij niet uit welke wetenschap het is, en of deze zich in het domein het is, en of deze zich in het domein αα, , ββ of of γγ bevindt.bevindt.

Immers: het maakt een pc niet uit welke Immers: het maakt een pc niet uit welke gegevens je aanlevert, als er maar de door jou gegevens je aanlevert, als er maar de door jou gewenste en nuttige resultaten uit gehaald gewenste en nuttige resultaten uit gehaald worden of kunnen worden.worden of kunnen worden.

Soms maak je serendipiteit mee…Soms maak je serendipiteit mee…

Page 7: Informatica  NL&T Ideeën voor een vruchtbare samenwerking tussen NL&T en informatica in de bovenbouw van havo/vwo René Franquinet, 2006.

Docentendag NL&T 8 maart 200Docentendag NL&T 8 maart 20066

77

CSI & NLT (1)CSI & NLT (1)

Page 8: Informatica  NL&T Ideeën voor een vruchtbare samenwerking tussen NL&T en informatica in de bovenbouw van havo/vwo René Franquinet, 2006.

Docentendag NL&T 8 maart 200Docentendag NL&T 8 maart 20066

88

CSI & NLT (2)CSI & NLT (2)

Page 9: Informatica  NL&T Ideeën voor een vruchtbare samenwerking tussen NL&T en informatica in de bovenbouw van havo/vwo René Franquinet, 2006.

Docentendag NL&T 8 maart 200Docentendag NL&T 8 maart 20066

99

Informatica is overalInformatica is overal

In de voorlopige plannen wordt In de voorlopige plannen wordt uitgegaan van het aanbieden van uitgegaan van het aanbieden van NL&T door docenten aardrijkskunde, NL&T door docenten aardrijkskunde, biologie, natuurkunde, scheikunde en biologie, natuurkunde, scheikunde en wiskunde. wiskunde.

Waarom niet ook de informatici Waarom niet ook de informatici ingeschakeld, die in het algemeen ingeschakeld, die in het algemeen goed op de hoogte zijn van de goed op de hoogte zijn van de digitale wereld en haar digitale wereld en haar ontwikkelingen?ontwikkelingen?

Page 10: Informatica  NL&T Ideeën voor een vruchtbare samenwerking tussen NL&T en informatica in de bovenbouw van havo/vwo René Franquinet, 2006.

Docentendag NL&T 8 maart 200Docentendag NL&T 8 maart 20066

1010

Zinvolheid is troefZinvolheid is troefInformatica kan een zinvolle in- of Informatica kan een zinvolle in- of aanvulling bieden bij thema’s en aanvulling bieden bij thema’s en onderdelen van NL&T die een duidelijk onderdelen van NL&T die een duidelijk digitale component hebben, bijv. (greep uit digitale component hebben, bijv. (greep uit programma van deze en vorige NL&T-programma van deze en vorige NL&T-studiedag):studiedag):

- CAD (computer ondersteund modelleren)CAD (computer ondersteund modelleren)- RoboticaRobotica- Gehoor, geluid en geluidsschadeGehoor, geluid en geluidsschade- EcodesignEcodesign- Biomedische technologieBiomedische technologie- Wiskundig modellerenWiskundig modelleren

Page 11: Informatica  NL&T Ideeën voor een vruchtbare samenwerking tussen NL&T en informatica in de bovenbouw van havo/vwo René Franquinet, 2006.

Docentendag NL&T 8 maart 200Docentendag NL&T 8 maart 20066

1111

Wat kan er nog meer ?Wat kan er nog meer ?Informatica biedt op zich ook een aantal Informatica biedt op zich ook een aantal “vakspecifieke” mogelijkheden, die relaties “vakspecifieke” mogelijkheden, die relaties hebben met NL&T-inhouden.hebben met NL&T-inhouden.

- algoritmiek (methoden van probleemoplossing)algoritmiek (methoden van probleemoplossing)- cryptografie (hoe worden data cryptografie (hoe worden data beveiligd/vercijferd?)beveiligd/vercijferd?)- patroonherkenning (hoe vindt deze plaats bij patroonherkenning (hoe vindt deze plaats bij datacompressie (“zippen”), beveiliging, zoals datacompressie (“zippen”), beveiliging, zoals biometrische identificatie, spraaktechnologie)biometrische identificatie, spraaktechnologie)- programmeerlogica (beslissingslogica)programmeerlogica (beslissingslogica)- kunstmatige intelligentie (te gebruiken bij kunstmatige intelligentie (te gebruiken bij diversediverse disciplines)disciplines)- bio-informatica (complexe biologische structuren bio-informatica (complexe biologische structuren digitaal digitaal verwerken en analyseren)verwerken en analyseren)

Page 12: Informatica  NL&T Ideeën voor een vruchtbare samenwerking tussen NL&T en informatica in de bovenbouw van havo/vwo René Franquinet, 2006.

Docentendag NL&T 8 maart 200Docentendag NL&T 8 maart 20066

1212

Synergie, wat komt er bij Synergie, wat komt er bij kijken ?kijken ?

Een opdracht vanuit Een opdracht vanuit de informatica-wereld de informatica-wereld zou kunnen zijn:zou kunnen zijn:Bekijk het volgende Bekijk het volgende filmpje en ga na filmpje en ga na welke vakken of welke vakken of wetenschapsgebiedewetenschapsgebieden er allemaal te n er allemaal te maken kunnen maken kunnen hebben met het hebben met het verwerken van een verwerken van een microprocessor tot microprocessor tot chip die in een pc chip die in een pc geplaatst kan geplaatst kan worden.worden.

Page 13: Informatica  NL&T Ideeën voor een vruchtbare samenwerking tussen NL&T en informatica in de bovenbouw van havo/vwo René Franquinet, 2006.

Docentendag NL&T 8 maart 200Docentendag NL&T 8 maart 20066

1313

Daar komt bij kijken …Daar komt bij kijken …- roboticarobotica- opticaoptica- nanotechnologie- lithografie- scheikunde- natuurkunde- wiskunde- mechanica- statica- economie

en de chip zelf werkt digitaal …