Informair 23, maart 2013

5
Is een uitgave van Rucon Systemair - 11e jaargang maart 2013 informair 23 Fijn leren in een frisse klas Ventilatie machinekamer essentieel Ventilatie van uitlaatgassen en de smeerput RIF centrifugaalventilatoren Luchtverdeling & brandbeveiliging Beurzen

Transcript of Informair 23, maart 2013

Page 1: Informair 23, maart 2013

Rucon Systemair Informair 23 1

IseenuitgavevanRuconSystemair-11ejaargangmaart2013

informair 23

Fijn leren in een frisse klas Ventilatie machinekamer essentieelVentilatie van uitlaatgassen en de smeerputRIF centrifugaalventilatoren

Luchtverdeling & brandbeveiliging

Beurzen

Page 2: Informair 23, maart 2013

2 Rucon Systemair Informair 23 Rucon Systemair Informair 23 3

Fijn leren in een frisse klas Installatiemeteenhoogcomfortenlageexploitatiekosten

Frisse scholen. Veel installateurs komen er mee in aanraking. Hoe creëer je een prettig binnenklimaat tegen lage exploitatiekosten? Gertjan Eshuis projectleider bij T.I.B. Van Wijngaarden B.V. uit Nieuwerkerk aan den IJssel heeft hierover een duidelijk eigen visie.

Gertjan Eshuis: “In eerste instantie was hier een textiele luchtslang bedacht. Wij hebben hier echter een ovalen kanaal geïnstalleerd. Een luchtslang is voor een school niet altijd praktisch. Scholen hebben weinig budget voor onderhoud en een textiele luchtslang heeft toch regelmatig onderhoud nodig. Door voor deze oplossing te kiezen worden de exploitatiekosten voor de eindgebruiker aanzienlijk verminderd. Bovendien is de aula niet zo hoog. Door het kanaal ovaal te maken in plaats van rond wordt er ruimte bespaard maar toch de juiste luchthoeveel-heid geleverd.

Kritisch van A tot Z Ook op andere fronten denken wij mee met de klant. Zo hebben we de Systemair dempers pers- en zuigzijdig een maatje groter geselecteerd waardoor er minder drukverlies optreedt. In verhouding kost dat bijna niets en het bespaard serieus geld. Wij kijken altijd kritisch naar een project.

Project: Koningin Wilhelminaschool en Sanquin Bloedvoorziening

Plaats: Zoetermeer

Opdrachtgever: T.I.B. Van Wijngaarden B.V.

Toepassing: luchtbehandelingskasten, dempers, ventilatoren en

luchtverdelingsproducten.

Dus ook naar de exploitatiekosten. Hoe zorgen we ervoor dat de klant een prettig binnenklimaat heeft? Bij de aanvraag van een project krijgen wij natuurlijk het bestek. Toch nemen we niet klakkeloos over wat daar in staat. Wij zijn zo kritisch dat we dit altijd narekenen. Als we er dan andere ideeën over hebben, treden we in contact met de adviseur en de opdrachtgever. In goed overleg is er veel mogelijk. Klanten zijn gevoelig voor goede argumenten. In dit project is de Topvex voorgeschreven door de adviseur. Daar staan wij positief tegenover. De Systemair Topvex is een goede luchtbehandelingskast. Bovendien is de regelapparatuur van Regin toegepast in alle Systemair kasten. Wij zijn Regin System Integrator. Dus dat sluit mooi op elkaar aan.

Krachtige samenwerkingOok op andere gebieden zijn wij kritisch. T.I.B. Van Wijngaarden is verantwoordelijk voor de goede werking van het systeem

dus willen we ook kwalitatief goed werk leveren. Als ik kijk naar de leverancier dan zijn wij vooral kritisch op de kwaliteit van het product, de technische documentatie, de toepassingsmogelijkheden, de techni-sche support van de leverancier en de mate van meedenken.In dat kader zijn wij op uitnodiging van Systemair een aantal jaren geleden naar Denemarken geweest. Om mee te denken over de DV luchtbehandelingskasten die daar gemaakt worden. Wij hebben daar uitgebreid van gedachten kunnen wisselen met de directeur en het direct betrokken team onder andere over optimalisatie van de kasten en de regeltechniek. Systemair levert wereldwijd maar in Nederland wor-den er specifieke eisen gesteld aan de re-geling. Nederland is immers een zeer dicht bevolkt land en er wordt ook veel vaker op het dak geïnstalleerd in plaats van inpandig. Onze opmerkingen zijn goed opgepakt en de verbeteringen zijn doorgevoerd. Door zo samen te werken word je er allebei beter van.”

zijn, 15% tot 20% minder stroomopname in vergelijking met standaard asynchrone motoren.

Met de voorgeprogrammeerde regeling kan het luchtvolume en de kanaaldruk ingesteld worden. Maar ook de tempera-turen, de warmte-/koudeterugwinning en de bedrijfstijden. Om het pand ’s zomers af te laten koelen wordt zomernachtventilatie toegepast.

Creatieve geluiddemping“Wij zijn er van overtuigd dat zomernacht-ventilatie het meest effectief is als de luchtbehandeling op 100% vol vermogen draait. Rondom dit pand staan veel flats en woonhuizen. Als je geen maatregelen neemt dan werken de vier luchtbehande-lingunits die hier op het dak staan als klank-kasten. Dat wilden we niet. Liever vooraf een goed systeem leveren dan achteraf problemen oplossen. Daarom hebben we zelf een speciale geluiddemper ontworpen met waterdichte afwerking.”

T.I.B. Van Wijngaarden heeft een creatieve oplossing bedacht voor de geluiddemping. In plaats van de standaard zijaansluiting te gebruiken, hebben alle vier de luchtbehan-delingunits een bovenaansluiting gekregen. Deze is aangesloten op een geluiddemper die gelijktijdig functioneert als regendak. Het is uniek en werkt heel goed.

Besparing op de exploitatiekostenOp het dak staat ook de TFSK dakventilator Van Rucon Systemair. Deze dient om de toiletgroepen te ventileren. In de aula zijn drie Sinus nozzelroosters aangesloten op een ovalen kanaal.

Inhoudsopgavel Fijn leren in een frisse klas 2-3l Ventilatie machinekamer essentieel 4l Ventilatie van uitlaatgassen en de smeerput 5l RIF centrifugaalventilatoren 6l Luchtverdeling & brandbeveiliging 7l Beurzen 8Op de voorpagina en hierboven afgebeeld: Gertjan Eshuis van T.I.B. Van Wijngaarden B.V.

Gertjan Eshuis: “Recent hebben wij de E- en W-technische installaties van een multifunctioneel gebouw in Zoetermeer ge-realiseerd. Aan de ene zijde van het pand is de bloedbank gevestigd en aan de andere zijde een basisschool. Ieder klaslokaal heeft een eigen toevoer en afzuiging en in het hele ontwerp is rekening gehouden met duurzaamheid. Natuurlijk zijn daar de in het oog springende maatregelen zoals energie-zuinige vloerverwarming en –pompen. Maar

het zit ’m ook vaak in hele andere dingen. Meedenken met de klant over wat voor hem belangrijk is. Ons motto is ‘geef ons een pand en wij doen de rest’.”

Energiezuinige installatie Voor de luchtbehandeling van het multi-functionele pand zijn vier Topvex SR units geïnstalleerd. Deze zijn voorzien van ener-giezuinige EC technologie. Hierdoor hebben de ventilatoren, als ze in toerental geregeld

Optimale ventilatie in de aula van de Koningin Wilhelminaschool te Zoetermeer.

Op het dak van de Wilhelminaschool staan o.a.

vier Topvex SR units en een TFSK dakventilator.

Page 3: Informair 23, maart 2013

4 Rucon Systemair Informair 23 Rucon Systemair Informair 23 5

Brekupa uit De Meern verzorgt de complete werkplaatsinrichting voor grote en kleine autobedrijven. Richard van Splunter is technisch adviseur bij Brekupa. “Wij zijn gespecialiseerd in olie-installaties, persluchtinstallaties en afzuiginstallaties. In hoofdzaak voor de automotive branche en dan voornamelijk luxe wagens en vracht-wagens. Ons concept is succesvol om-dat wij de klant begeleiden gedurende het gehele traject en daarmee altijd bezig zijn met ontzorgen” aldus van Splunter.

Zodra er een bouwplan bekend is bij Bre-kupa, wordt er na een intakegesprek een Autocad tekening gemaakt waarbij de werkplaats precies wordt ingedeeld. De (potentiële) klant wordt uitgenodigd om een of meerdere referentieprojecten te be-zoeken, zodat met eigen ogen waargeno-men kan worden wat er allemaal mogelijk is op het gebied van werkplaatsoptimali-satie. Ook de bouwbegeleiding valt onder de service van Brekupa. “Dat is belangrijk. Om een simpel voorbeeld te noemen: als er een ventilator op het dak moet komen, dan zal een elektricien daarvan op de hoogte moeten zijn. Er moet immers ergens een stroomaansluiting komen.

Smeerput explosiegevaarlijkVooral voor de putafzuiginstallatie schake-len wij Rucon Systemair in. Dat heeft ook te maken met de ondersteuning die zij bieden. Zo is er bijvoorbeeld via een heel handig rekenprogramma direct af te lezen welk type ventilator je toe moet passen voor een juiste afzuiging van smeerputten.”

Een werkput is gemiddeld 1,5 meter diep.

Giftige dampen zakken naar het laagste punt, in dit geval dus de smeerput. Om voor de medewerkers een veilige werkomgeving te creëren wordt er in de werkput om de 2 meter een rooster geplaatst. Met behulp van een explosieveilige axiaalventilator wordt de vervuilde lucht afgezogen.

Uitlaatgassen buiten de werkplaatsVan Splunter: “Als er specialistische ken-nis nodig is, vragen wij Rucon Systemair soms ook om met ons mee te denken over projecten. Bijvoorbeeld in het geval dat de ventilator van de uitlaatgasafzuiging niet in de werkplaats geïnstalleerd mag worden maar op het dak. Stel je dan eens voor dat het pand dicht bij een woonwijk ligt en het geluid van de ventilatoren ook nog eens met 10dB gereduceerd moet worden. In zulke situaties schakelen wij graag de ex-pertise van Rucon Systemair in. In dit voorbeeld zijn twee centrifugaal ven-tilatoren aangesloten op de uitlaatgasaf-

Ventilatie machinekamer essentieel LuxeencomfortaanboordvancruiseschipLordByron

Het realiseren van installaties aan boord van cruiseschepen is één van de specialismen van Klimaatservice Holland B.V. De gasten van een cruiseschip verwachten hetzelfde comfort als in een hotel: altijd warm water, een goed functionerende airco en verwarming in de hutten, het restaurant en de salon.

Jan Nederveen is directeur nieuwbouw bij Klimaatservice Holland. “De basis is behaaglijkheid en wij zorgen daarvoor. Verwarming, luchtbehandeling, koeling en de bijbehorende regeltechniek zijn de oor-spronkelijke disciplines van Klimaatservice Holland. De afgelopen dertig jaar hebben wij veel ervaring opgedaan met hotelsche-pen. Dit zijn schepen van ruim honderd meter lang met zo’n tweehonderd gasten aan boord.”

Engineering moet voldoen aan hoge eisen De Marineafdeling van Klimaatservice Holland is actief in het nieuw bouwen, renoveren en onderhouden van technische installaties aan boord van passagierssche-pen, veerponten, binnenvaartschepen, bag-ger- en werkschepen.

“Voor de afdeling Marine werken we nauw samen met Rucon Systemair. Zij leveren

aan ons de ventilatoren en geven ons advies. De engineering van een installatie voor een schip is best lastig. De ruimte is beperkt en de eisen zijn hoog. Er worden voorwaarden gesteld aan comfort en ge-luid. Met name bij de ventilatiesystemen letten we heel erg op geluid.

Ook aan het sanitair worden eisen gesteld. Het rioolwater kan niet zomaar worden af-gevoerd. Er worden door ons vacuümsyste-men ontworpen welke het rioolwater naar een centraal punt brengen. Daar wordt het met membraamtechnieken gezuiverd zodat het verantwoord kan worden afgevoerd.”

Zorgeloze vakantie dankzij ventilatorenVoor het motorpassagiersschip Lord Byron van Rederij Scylla Tours AG heeft Klimaat-service Holland de technische installaties voor het klimaat en het sanitair mogen realiseren. Nederveen: ”In het schip zitten

diverse afzuigventilatoren. De belangrijk-ste ventilatoren zitten in de machinekamer waar diverse technische apparatuur van het schip staat opgesteld. Voor de voortstu-wing, de energievoorziening, de klimaatin-stallaties en de sanitaire installaties. Voor

het functioneren van deze apparatuur is het belangrijk dat de temperatuur in de machi-nekamer niet te hoog oploopt. De ruimte wordt daarom op overdruk geblazen en via overdrukroosters verdwijnt de warme lucht weer uit de machinekamer. De ventilatoren zorgen er dus mede voor dat de passagiers op dit schip een zorgeloze vakantie kunnen hebben.”

Opdrachtgever: Brekupa Technics B.V.

Toepassing:

• industrieventilatoren

• explosieveilige ventilatoren

• geluiddempers

Vanuit Brekupa uit De Meern is Richard van Splunter als technisch adviseur betrokken bij de com-

plete werkplaatsinrichtingen bij zowel grote als kleine autobedrijven.

Het motorpassagiersschip Lord Byron van Rederij Scylla Tours AG waarop Klimaatservice Holland B.V. de technische installaties voor het klimaat en

het sanitair heeft gerealiseerd.

De centrifugaal ventilatoren RIF225 en 250,

beide aangesloten op de uitlaatgasafzuiging in

een geluiddempende Zendzimir, dubbel geïso-

leerde omkasting.

Wilt u een kijkje nemen in de machine-

kamer van cruiseschip Lord Byron?

Ga dan naar www.systemair.nl

onderdeel: toepassingen / referenties

Ventilatie van uitlaatgassen en de smeerput Demeerwaardevanbetrokkenheid

zuiging. De RIF225 en de RIF250, die beide zijn voorzien van een geluiddempende Zendzimir, dubbel geïsoleerde omkasting geschikt voor buitenopstelling. Aan de pers-zijde van de luchtkanalen is een geluiddem-per gemonteerd. Ook het kanaalwerk aan de zuigzijde is compleet met doorvoer en plakplaat door Rucon Systemair samenge-steld.

Page 4: Informair 23, maart 2013

6 Rucon Systemair Informair 23 Rucon Systemair Informair 23 7

Luchtverdeling & brandbeveiligingEen perfecte combinatie van functie en vorm

The strong combination of technology and trust

De Systemair brandkleppen zijn gefa-briceerd en gecertificeerd volgens de nieuwste Europese standaard EN1366-2. De brede productrange omvat ronde en rechthoekige brandkleppen in een grote variatie aan afmetingen. De ronde brand-kleppen zijn leverbaar van ø100 mm tot ø1000 mm. De rechthoekige brandkleppen van 100x100 mm tot 1600x1000 mm. Voor alle afmetingen kan gekozen worden uit een brandwerendheid van 60, 90 en 120 minuten.

Brandwerende ronde vlinderkleppen PKI-CBrandwerende vlinderkleppen zijn bij uitstek geschikt om bij wanddoorvoeringen in ronde ventilatiekanalen de brand tegen te gaan. PKI-C vlinderbrandkleppen zijn ontworpen in overeenstemming met de EN 15650 en zijn gecertificeerd om te voldoen aan de eisen van de EI-S (EN 1366-2). PKI-C vlinderbrandkleppen kunnen inge-bouwd worden in brandscheidingswanden of aan het uiteinde van een kanaal voor

Rucon Systemair is een van de grootste aanbieders van Europa als het gaat om een totaalassortiment in ventilatoren, com-pacte WTW-units, modulaire luchtbehandelingskasten, luchtverdelingsproducten en brandbeveiliging.

Systemair ontwikkelt, produceert en levert luchtroosters, kleppen en volume-stroomregelaars voor particuliere- en utiliteitsgebouwen, de industrie en de scheepvaart. Om u een indruk te geven van de vele mogelijkheden belichten wij in dit artikel een product uit het assortiment brandkleppen en een product uit het assortiment luchtverdeling.

Zo biedt Rucon Systemair een betrouwbare invulling voor de utiliteitsbouw, industrie, woningbouw, infra en parkeergarages. In deze rubriek van de Informair aandacht voor de diverse productgroepen uit het Rucon Systemair-assortiment. Zodat u de juiste productkeuze kunt maken voor een optimale toepassing.

RIF centrifugaalventilatorenHet uitgebreide assortiment industrieventilatoren van Rucon Systemair biedt bedrijfszekerheid onder de meest extreme omstandigheden. Een van de bekend-ste industrieventilatoren is de RIF, de centrifugaalventilator die ook toegepast is in het project van Brekupa zoals vermeld op pagina: 5.

een ventiel. Wanneer het thermische smeltlood doorsmelt, stelt de brandklep zichzelf automatisch in op een ‘gesloten’ positie. Na het sluiten wordt het klepblad mechanisch in de gesloten stand vastge-zet en kan de klep uitsluitend handmatig worden geopend. Het thermische smeltlood ontkoppelt het koppelingsmechanisme als de luchttemperatuur in de klep hoger wordt dan 72°C.

TSOI, plafondrooster met mogelijkhedenDit geperforeerde plafondrooster heeft een één- tot vierzijdig instelbaar uitblaaspa-troon. De TSOI wordt geleverd in gepoeder-coat plaatstaal, RAL-9010. De aansluitdia-meter is 125 t/m 315 rond/ovaal.

Het leveren van een bijbehorende plenum-box behoort ook tot de mogelijkheden. De plenumboxen zijn zowel ongeïsoleerd als geïsoleerd beschikbaar.

De TSOI-T is geschikt voor systeemplafonds van 600x600 mm. In stuc-plafonds kan de TSOI-P toegepast worden.

Alle componenten worden getest in het Research & Development Centrum van Systemair, één van de meest moderne laboratoria in Europa. Hier worden onder andere de luchtstromen, worplengtes, geluidsdrukniveaus en het temperatuur-verloop gemeten van de luchtverdelings-producten. Al deze producten leveren een

bijdrage aan een aangenaam binnenklimaat en zijn uiteraard afgestemd op de moderne eisen op het gebied van inrichting.

Deze enkelzijdig aanzuigende, direct aan-gedreven centrifugaalventilator is stan-daard voorzien van een achterovergebogen schoepenwiel en geschikt voor tempera-turen tot 60°C en met een koelschijf tot temperaturen van 150°C. Hierdoor is de RIF zeer bruikbaar in de petrochemie, bouw en machinebouw. Maar ook in garages, cleanrooms en de tuinbouw wordt de RIF dikwijls toegepast. Bijvoorbeeld voor stof- en lasdampafzuiging, filtertechniek en waterbeluchting.

mechanische running test. Optioneel is de RIF ook leverbaar in V-snaargedreven uitvoering, in ATEX- en hittebestendige uitvoering.

De range is groot. De RIF is leverbaar in 31 uitvoeringen met luchtvolumes van 600 m3/h tot 30.000 m3/h. De ventilator is vervaardigd uit staal, gefelst en interval gelast. Standaard is de RIF voorzien van een tweelaagse coating. Andere coatingen bestaan altijd tot de mogelijkheden zoals bijvoorbeeld een speciale coating voor buitenopstelling.

De balanceerkwaliteit is Q 6,3 of beter. Elke ventilator wordt onderworpen aan een

Page 5: Informair 23, maart 2013

8 Rucon Systemair Informair 23

BeurzenWij ontmoeten u graag op de volgende beurzen:

ParkeerVak 2013 De enige beurs in Nederland waar alles draait om parkeren Brabanthallen ‘s Hertogenbosch, hal 3, stand B0739 t/m 11 april 2013

De ParkeerVak is het platform voor professionals om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen op parkeergebied. Nederland telt steeds meer auto’s en de beschikbare ruimte is schaars en kostbaar. Er liggen grote uitdagingen bij het bouwen en exploiteren van goede ondergrondse parkeervoorzieningen. Rucon Systemair heeft de specialistische kennis en biedt met het Green Ventilation parkeergarage ventilatiesysteem een efficiënte oplossing.

9 april t/m 11 april 2013Brabanthallen ’s-Hertogenbosch

Rucon Systemair B.V. · Postbus 263 · 3840 AG Harderwijk · Telefoon 0341 - 439 100 · Fax 0341 - 439 190 [email protected] · www.systemair.nl

The strong combination of technology and trust