Gun ze een voorstelling! - PLT › site › assets › files › 15392 ›...

Click here to load reader

 • date post

  06-Jul-2020
 • Category

  Documents

 • view

  3
 • download

  0

Embed Size (px)

Transcript of Gun ze een voorstelling! - PLT › site › assets › files › 15392 ›...

 • Basisschoolvoorstellingen 2019 / 2020

  Gun ze een voorstelling!

  Fo to

  : E rw

  in P

  en ne

  rs

 • Gun ze een voorstelling! In het theater

 • 3

  Neem ze mee! Cultuureducatie is als een slijpsteen voor het kritisch denkvermogen en een onmis- bare schakel in de vorming van identiteit. Cultuureducatie leert kinderen creatief te zijn, fl exibel, een groot voorstellingsver- mogen te hebben en een open houding, allemaal waarden die belangrijk zijn om te participeren in een samenleving waarin niets vaststaat, waar het morgen weer anders kan zijn. Voorstellingsbezoek is een onderdeel van cultuureducatie, dat naast alle ‘goede waarden’ ook plezier en ont- spanning brengt. Mooi verwoord door een leerling die na de voorstelling vroeg: “weet u ook wanneer het tweede deel komt?”

  Mede dankzij de Vrienden van Parkstad Limburg Theaters kunnen wij ons aanbod voor de basisscholen (en ook het voort- gezet onderwijs) blijven voortzetten en vernieuwen.

  De voorstellingen vinden plaats onder schooltijd, voor niet te grote groepen en zijn afgestemd op de diverse leeftijds- categorieën. In het basisschoolleven komt een leerling zó in aanraking met allerlei theaterdisciplines: toneel, dans, poppen- theater, muziek, klassieke muziek.

  Bij elke voorstelling wordt educatiemateriaal aangeleverd, passend bij de leerdoelen. Vaak komen de leerdoelen 54, 55 en 56 aan bod. Parkstad Limburg Theaters verzorgt waar nodig ook het busvervoer naar en van het theater, in principe in de Parkstad, maar in overleg ook daarbuiten.

  Intekenen vóór 6 juli 2019 Dat kan door het invullen van het inteken- formulier (bijgevoegd), dat ook te down- loaden is via de website: Over PLT/educatie. Het formulier ingevuld en ondertekend door de directeur terugsturen naar Parkstad Limburg Theaters, Postbus 300, 6400 AH Heerlen, of gescand terugmailen: i.plummen@plt.nl

  Kosten Dankzij de Vrienden kunnen leerlingen voor de prijs van € 3,- de voorstellingen bezoeken. Busvervoer kost € 3,50 per persoon. We beschouwen een intekening als defi nitief. Wij sturen een factuur op basis van het aantal ingetekende leerlingen.

  Abel en VAZOM Scholen die via of het Kunstmenu van de VAZOM naar de voorstellingen komen, betalen aan de VAZOM. Als binnen Abel of het Kunstmenu gekozen wordt voor het theater voor bepaalde groepen, kan de school voor andere groepen toch recht- streeks via het theater inschrijven.

  Meer weten? Ivette Plummen-Prevoo i.plummen@plt.nl 045 - 576 85 14

  Fo to

  : E rw

  in P

  en ne

  rs

 • 4

  MA 23 T/M WO 25 MRT 2020 Theater Heerlen / LIMBURGzaal Duur: 50 minuten

  Poggle Barrowland Ballet Poggle is het verhaal van Vince, die op onderzoek gaat in het bos, maar eigenlijk te bang is. Totdat hij Poggle ontmoet, een vriendelijk wezentje. Samen komen ze de magische boom tegen.

  Poggle is grapoig bewegingstheater over niet durven en toch doen.

  Barrowland Ballet bracht deze voorstelling in Groot Brittannië, China, Canada, VS en diverse Europese landen.

  Een voorproe� e is te vinden op: https://www.youtube.com/watch?v=hMzlA- Cal3C4

 • 5

  groepen1

  Poggle Barrowland Ballet

 • MA 4 T/M DO 7 NOV 2019 Theater Heerlen / LIMBURGzaal Duur: 45 minuten

  Vreemde Eend Het Laagland en Sally, Dansgezelschap Maastricht “Goeiemorgen Buur, Goeiemorgen Buuf!”

  Alles is netjes, rustig en onder controle in de straat van Buuf en Buur. Totdat er een nieuweling naast hen komt wonen. Met de komst van deze vreemde eend wordt de straat op zijn kop gezet en de buurt getest. Staan zij open voor deze nieuweling? Is er wel plek op het picknick-kleed voor een derde persoon? En wie is hier nu eigenlijk de vreemde eend?

  Een actueel sprookje met een speelse mix van spetterende dans, zang en spel, in een bijzondere samenwerking van SALLY Dans- gezelschap Maastricht en theatergezelschap Het Laagland. Ruim 10 jaar na de eerste versie van SALLY krijgt deze Vreemde Eend nu een compleet nieuw verendek. Voor alle vreemde eendjes, tweetjes en álle anderen van 4 tot 104 jaar.

  Lesmateriaal: beschikbaar Kerndoelen: 34, 54, 56

  6

 • 7

  groepen2+3

  Vreemde Eend Het Laagland en Sally, Dansgezelschap Maastricht

 • MA 13 T/M 15 JAN 2020 Theater Heerlen / LIMBURGzaal Duur: 60 minuten

  De Grote Pinquin- en Bananenshow Ardemusquartet Ergens op de Zuidpool leven de laatste vier pinguïns van Katona. Het bijzondere van deze pinguïns is dat ze uitsluitend bananen eten. Als de enige bananenboom op de Zuidpool sneuvelt, gaan de pinguïns op reis, op zoek naar een plek waar bananen in overvloed zijn. Die plek blijkt de bananen- stal van Ome Jaap, Albert Cuypmarkt, Amsterdam, Nederland te zijn. Na een gevaarlijke reis komen zij aan bij de markt- kraam van Ome Jaap. Maar wat moet Ome Jaap met vier pinguïns?

  Een grappige en ontroerende muziekvoor- stelling gespeeld door de vier veelzijdige musici van het Ardemus Quartet.

  Een voorproe� e op: https://www.youtube. com/watch?v=p8f7RXb74xg

  Lesmateriaal Er is lesmateriaal beschikbaar voor 3 lessen. Dit zal bestaan uit video’s waarin het gezelschap een liedje aanleert dat de kinderen mee kunnen zingen tijdens de voorstelling, iets met body percussie dat ook tijdens de voorstelling meegedaan kan worden en een opdracht/quiz voor in de les ter voorbereiding.

  8

 • groepen

  4

  De Grote Pinquin- en Bananen- show Ardemusquartet

  9

 • 10

  MA 17 + DI 18 FEB 2020 Theater Kerkrade Duur: 75 minuten

  Het Ju� enballet Maas theater en dans en BonteHond

  Een ju� rouw. Iedereen heeft er een gehad. Dagelijks staat ze voor de klas, schrijft dingen op het bord,geeft straf en controleert geduldig je schrift. Maar wat doet ze als je het klaslokaal verlaat? Is de ju� rouw dan nog wel een juf? En waar gaat ze dan naar toe? Heeft ze wel een huis of slaapt ze op de judomat in de gymzaal? Is je juf een mens net als jij en wat doet ze als er niets meer te ju� en valt? Wat is het geheime leven van die vertrouwde fi guur die elke dag zorgzaam voor je neus staat? Misschien is er ergens een open plek in het bos waar alle ju� en van de wereld bij elkaar komen om weer even mens te zijn. Ze zetten hun brilletjes af, gooien het huiswerk in de bosjes en bouwen een groot kampvuur waar ze marshmallows in roosteren. Ze vertellen elkaar spannende verhalen, zoenen met prinsen en luisteren naar popmuziek. Misschien komt je juf wel van een andere planeet en vliegt ze in haar vrije tijd op eigen kracht een rondje door het heelal. Of blijkt ze een beroemde ballerina en draagt ze stiekem een tutu onder haar mantelpak. Het Ju� enballet gaat over het geheime leven van de leerkrachten is tegelijkertijd een ode aan de juf. Een vrolijke mix van theater en dans.

  Les materiaal: aanwezig

  “ Als je 6 jaar bent draait de wereld vooral om jezelf. Je vraagt je weinig af over het leven van de anderen, vooral als ze vol- wassen zijn. “Het ju� enballet” geeft een fantasievolle inkijk in de wereld achter het schoolbord. We zetten de ju� rouw op een voetstuk en blazen haar op tot mythische proporties. Want opgroeien en wijzer worden is een kwetsbare zaak. En ju� en over de hele wereld dragen een grote verantwoordelijkheid. Wij willen met deze voorstelling de fantasie vieren maar ook het belang van goed onderwijs ondersteunen. En ik beloof je, na deze voorstelling zal je nooit meer hetzelfde naar je juf kijken!” René Geerlings - regisseur.

 • 11

  groepen5

  Het Ju� enballet Maas theater en dans en BonteHond

 • 12

  MA 10 T/M WO 12 FEB, DO 7 MEI 2020 Theater Kerkrade Duur: 70 minuten

  Een muzikaal slagwerkspektakel met gardes, potten & pannen Een spannend, grappig én fantasierijk verhaal over hoe het hart van een on- bevreesde veldkok ontdooit. Kok Tortot overleeft in oorlogstijd door te koken voor het winnende leger. Zijn hart is zo koud als een vis … totdat hij Halve George ontmoet, een gewonde soldatenjongen die in de vuurlinie bijna was vermorzeld tot kanonnenvoer. Voor deze vrolijke spraak- waterval bedenkt Tortot een meesterplan om de krankzinnige oorlog om hen heen te stoppen. Een smakelijke familievoorstelling voor iedereen van 8 tot 108. Zo ontroerend, dat zelfs vissen zouden gaan huilen.

  Gebaseerd op het bekroonde jeugdboek: ‘Hoe Tortot zijn vissenhart verloor’ van Benny Lindelauf, die ook het script schreef. Met o.a. Gijs Nollen en Folmer Overdiep, in een regie van Lennart Monaster. Het Laagland is het Limburgse jeugdtheater- gezelschap dat gevestigd is in Sittard.

  Lesmateriaal: beschikbaar Kerndoelen: 34,37,52

 • 13

  groepen

  6

  Kanonnen- voer Het Laagland

 • 14

  De Tover- fl uit Toneelmakerij en Silbersee

  MA 25 + DI 26 NOV 2019 Theater Kerkrade Duur: 75 minuten

  Een magisch muziektheatersprookje Mozart to the Moon and Back De Toverfl uit is een spannende, sprookjes- achtige opera. Het is de allerbekendste ter wereld. De beroemde aria van de Koningin van de Nacht kent iedereen, zelfs als je nog nooit een opera hebt gezien. Of gehoord. In 1791 schreef Mozart de opera over de prins Tamino die met behulp van een mysterieuze toverfl uit de prinses Pamina moet redden.

  Silbersee en De Toneelmakerij maken nu samen, voor iedereen, een nieuwe versie. Deze Toverfl uit speelt zich af tegen