Gids vol belevenissen 2015

36
GIDS VOL BELEVENISSEN Toeristische gids 2015

description

De toeristische gids van stad Sint-Niklaas

Transcript of Gids vol belevenissen 2015

Page 1: Gids vol belevenissen 2015

GIDS VOLBELEVENISSEN

Toeristische gids 2015

Page 2: Gids vol belevenissen 2015

Aurélies tip voor een dagje uit in Sint-Niklaas

08.00-09.00 uur: Bij de horeca- ambassadeurs staat de koffie geurig dampend voor je klaar!

09.00-12.00 uur: Sprokkel tips bij de dienst toerisme en bezoek het info.waasland, waarna je op eigen houtje de art deco- of historische wandeling maakt in de stadskern.

12.00-14.00 uur: Op en rond de Grote Markt zijn er ge-zellige cafeetjes te kust en te keur.Wie zelf z’n picknick bijheeft, kan terecht in het Romain De Vidtspark of het museumpark.

14.00 – 15.30 uur: Sta versteld van de geschiedenis van de grootste markt van het land in het interactieve SteM.

15.30-18.00 uur: Met een huurfiets van fietspunt De Versnelling kan je zo naar het recreatiepark De Ster gaan zwemmen, wandelen of spelen.

18.00-20.00 uur: Op de Houtbriel kan je terecht voor een heerlijke keuken in een waaier van smaken.

20.00-22.00 uur: Maak je op om samen met de Sint- Niklazenaars een voorstelling bij te wonen in de Stads-schouwburg.

22.00 uur: Nog een dagje langer genieten? Welterusten in één van onze gastvrije logies…

Aurélie Waterschoot is Miss Sint-Niklaas 2015, is marketeer, danst graag én is enthousiast stadsambassadeur.

2

Page 3: Gids vol belevenissen 2015

3

INHOUD

Sint-Niklaas, een stad met vele facetten 4

De dynamiek voelen 5

Resoluut hedendaags kiezen 6

Door de geschiedenis wandelen 7

Je in Mercators wereld verdiepen 9

Het verleden beleven 10

Gezellig genieten op het grootste evenementenplein 11

Markten 12

Frisse lucht inademen 13

De Ster ontdekken 14

Zweven 15

Even uitblazen 16

Zelf je trend bepalen 17

Je weg vinden in Sint-Niklaas 18

Uit eten 20

Proeven 21

Genieten van Belsele 22

Ontdekken in Nieuwkerken 23

Kuieren in Sinaai 24

Het hele jaar door feesten 25

Stad van de Sint 28

Een vleugje cultuur opsnuiven 29

Nestelen 30

Het A-Z van Sint-Niklaas 32

Sint-Niklaas bereiken 34

Page 4: Gids vol belevenissen 2015

Sint-Niklaas, een stad met vele facetten

Sint-Niklaas is de dynamische hoofdstad van het Waasland, gelegen tussen Gent en Antwerpen. De stad pakt uit met aantrekkelijke musea, waaronder het nieu-we Mercatormuseum, fraaie monumenten en beziens-waardigheden, de grootste markt van het land in een aantrekkelijk vernieuwde stadskern, parels van art deco, een gevarieerd winkelaanbod en het ontspannende re-creatiepark De Ster. Belgiës ballonhoofdstad en thuis-stad van de Sint is meteen het culturele trefpunt van de wijde regio en dé evenementenstad bij uitstek, het

hele jaar door. In de deelgemeenten Belsele, Sinaai en Nieuwkerken vind je een waaier aan fi ets- en wandel-mogelijkheden. Die vier facetten én vier woonkernen, gegroeid rond het marktplein als bindmiddel, weerspiegelen zich in het nagelnieuwe logo van Sint-Niklaas. Het middelste facet neemt de contouren aan van de Grootste Markt zoals je ze uit een hoogvliegende ballon zou zien. Je erkent er tevens de kleuren van het wapenschild, de vier deelgemeenten en de fi ets- en wandelroutes over het plein in.

4

Page 5: Gids vol belevenissen 2015

De dynamiek voelen

In het hart van het Waasland, gelegen tussen Gent en Antwerpen, zet Sint-Niklaas de trend. Ook wie nooit eer-der de stad ontdekte, heeft geen excuus meer.

In de winkelkern, die in een nieuw jasje werd gestoken, popelen tal van originele winkels en gezellige cafeetjes om jou hun schatten te laten ontdekken en proeven.

De Grote Markt, het bruisende hart van Sint-Niklaas, oogt mooier dan ooit. Het is dan ook het moment om een bezoek aan Sint-Niklaas te brengen. Je zal wel een heel goeie smoes moeten verzinnen om niet van onze aanstekelijke sfeer te komen genieten.

5

Page 6: Gids vol belevenissen 2015

Resoluut hedendaags kiezen

Verspreid in Sint-Niklaas en de deelgemeenten werden door Kunst in de Stad ruim 40 beelden geplaatst. Zij vor-men een waar openluchtmuseum in de stadskern en de deelgemeenten.

www.kunstindestad.be

NIEUW:wandelgids Kunst in de StadEen heuse beeldenwan-deling kan je maken langsheen deze kunst-werken, aan de hand van een gloed nieuwe, kleurrijke gids waarin niet minder dan 36 beel-den, met foto, artistieke duiding en bondige bio-grafi e van de kunstenaar staan vermeld.

Brochure verkrijgbaar bij de dienst toerisme (2 EUR)

Sint-Niklaas kijkt vol vertrouwen naar de toekomst. Dat optimisme merk je als bezoeker meteen, bijvoorbeeld wanneer je aankomt op het wijdse Stationsplein. Het vrijetijdscentrum biedt o.m. een grand café, de regionale tv-studio’s en Siniscoop – een bioscoopcomplex met acht zalen.

De 18 meter brede esplanade vormt de schakel tussen het ontspanningscentrum, het bus- en treinstation en de stadskern. Terrazzo’s van Chinese graniet en grijze giet-asfalt wisselen elkaar af en creëren de perfecte plek om te fl aneren. Massieve zitblokken in gepolijste kunst-natuursteen nodigen uit tot verpozen. Een dubbele rij platanen zorgt voor schaduw.

Beurzen allerlei hebben een thuis gevonden in het ’t Bau-huis, de multifunctionele stadszalen. Gelegen na-bij het knooppunt van het openbaar vervoer en voorzien van ruime parkings, maken zij elke meeting of congres tot een succes.

De verkeersvrije Stationsstraat bruist van vertrouwen en ondernemingslust. Muziekliefhebbers kunnen hier terecht in de minutieus gerenoveerde cultuurtempel De Casino, waar je ook geniet van de heerlijke parktuin.

6

Page 7: Gids vol belevenissen 2015

Door de geschiedenis wandelen

Art decowandelingSint-Niklaas is toonaangevend wat deze opmerkelijke bouwstijl betreft. Deze wandeling leidt je langs de mooi-ste parels.

Historische wandelingDe gevels in Sint-Niklaas getuigen van de geschiedenis van de stad. Omdat Sint-Niklaas zoveel meer is dan de grootste markt, loont het erg de moeite deze route te volgen en de stad écht te leren kennen.

Een vernieuwde wandelkaart (1 EUR) met beide wandelin-gen wijst je de weg en is verkrijgbaar bij de dienst toerisme.

TextielwandelingGa op ontdekkingstocht naar het onroerend erfgoed als stille getuige van de textielnijverheid in Sint-Niklaas. Aan de hand van een wandelgids, rijk gestoffeerd met historisch fotomateriaal, wandel je doorheen de stads-kern. Op vertoon van de folder krijg je gratis toegang tot het breiatelier van het SteM.

Brochure verkrijgbaar bij de dienst toerisme (4 EUR).

Cipierage en Oud ParochiehuisBeide gebouwen, gelegen op de Grote Markt, bewijzen dat Sint-Niklaas al in de middeleeuwen een centrum-functie vervulde. De panden werden opgetrokken in de 17de eeuw, toen het dorp uitgroeide tot de hoofdstad van het land van Waas. Het parochiehuis was het eerste stadhuis, de cipierage deed dienst als zetel van de recht-bank en de gevangenis.

Momenteel vind je in deze gebouwen de dienst toerisme en het toeristisch bezoekerscentrum ‘info.waasland’ (vrij toegankelijk). Bekijk er de fi lm Vossenstreken en zie hoe Reynaert de vos iedereen in het ootje neemt.

NIEUW: ontdek er alle toeristische info op i-pad. Ook te raadplegen in de hal van de bib.

Sint-NicolaaskerkDeze kerk kan niet anders dan op het Sint-Nicolaasplein liggen, op een steenworp van de Grote Markt. Zij dateert uit de dertiende eeuw en pronkt met een fraai interieur en een verbluffende kerkschat (betalend). Ze is dagelijks vrij toegankelijk tussen 9.00 en 11.30 uur.

StadhuisHet neogotisch stadhuis van Sint-Niklaas dateert van 1878. Dit statige gebouw met belforttoren en beiaard bekroont de Grote Markt. Vanaf de pui heb je een schit-terend uitzicht op de Grote Markt. Het interieur is sober, maar toch plechtig en beslist een bezoek waard. In de hal begroet het gigantische standbeeld van de cartograaf Mercator jou. Neem zeker eens een kijkje in de trouw-zaal met zijn enorme luchters. Vóór het stadhuis waakt Sinter klaas, de patroonheilige van de stad.

Stadhuis, Grote Markt 1, Sint-Niklaas. Publieke ruimten vrij te bezoeken tijdens de kantooruren, behoudens vergaderingen.

7

Page 8: Gids vol belevenissen 2015

Onze-Lieve-Vrouw-kerkBoven op de toren van deze monumentale kerk uit de periode 1840-1896 prijkt een zes meter hoog, verguld Mariabeeld. De kerk is getooid met magnifieke muur-schilderingen.

Elke voormiddag vrij toegankelijk van 09.00 tot 11.30 uur; van 1 mei tot 30 september op zat- en zondag ook van 14.00 tot 16.00 uur.

CastrohofDit fraaie gebouw ligt nabij het H.Heymanplein omgeven door groen en blinkt uit door mooi speklaagmetselwerk en enkele opmerkelijke schouwen (niet toegankelijk voor het publiek).

MoelandkasteelHet gerestaureerde kasteel in de Hospitaalstraat behoort tot het Algemeen Ziekenhuis Nikolaas en is vermaard om zijn merkwaardige Egyptische zaal, zijn kleurrijke voor-gevel en het schitterende smeedwerk (enkel toegankelijk voor groepen).

Kasteel WalburgDe prachtige waterburcht is gelegen in het Romain De Vidtspark en is het makkelijkst bereikbaar langs de Walburg straat. Koning Albert I overnachtte hier in 1914 bij het begin van De Groote Oorlog. Bezoek zeker het terras, nu een paradijselijke plek.

Tom LanoyewandelingDeze wandeling in het spoor van Tom Lanoye belicht de geschiedenis van de wijk waar de auteur opgroeide

en maakt dankbaar gebruik van citaten uit zijn literaire oeuvre.

Gratis wandelkaart verkrijgbaar bij de dienst toerisme.

Witte MolenDeze achthoekige bakstenen grondzeiler uit de 17de eeuw waakt over de omliggende woningen en groen-zones (Gladiolenstraat 2). Parmantig pronkt hij op een heuvel en weerkaatst de zonnestralen met zijn leien dakbedekking. De molen werd vakkundig gerestaureerd en is niet alleen draai- maar ook maalvaardig. Hij werd verkozen tot Actieve Molen 2013.

NIEUW: ook buiten de openingsuren geeft het nieuwe info- paneel meer info over deze merkwaardige machine.

TIPDe enthousiaste molenaars geven tussen 14.00 en 18.00 uitleg en demonstraties (gratis) op zondagen 11 jan en 25 jan., 8 en 22 febr., 8 en 22 maart, 19 april, 3 en 17 mei, op Vlaamse molendag (31 mei) van 10.00 tot 18.00 uur, op zondagen 14 juni, 28 juni, 12 juli, 26 juli en 9 aug., tijdens het Ambachtelijk weekend (22 en 23 aug.) van 10.00 tot 18.00 uur, op zondag 6 sept., op Open Monumentendag (13 september) van 10 tot 18 uur, op Oost-Vlaamse molendag (4 oktober) van 10 tot 18 uur en op zondagen 18 oktober, 15 en 29 november en 13 en 27 december 2015.

TIPWie liever stapschoenen aantrekt kan ook uitgestippelde wandelingen maken in de groene rand van Sint-Niklaas.

8

Page 9: Gids vol belevenissen 2015

Je in Mercators wereld verdiepen

Mercatormuseum in het nieuwIn 1513 vierde de later wereldberoemde cartograaf Gerard Mercator zijn eerste verjaardag. Zijn unieke inzichten, ronduit revolutionair voor zijn tijd, deelt hij 500 jaar later met jou. Bezoek het niet te missen Mercatormuseum, dat inte-graal werd vernieuwd en uitgroeide tot een klepper van formaat.

De afdeling hedendaagse cartografi e werd in de herfst van 2014 helemaal om-getoverd tot een spiksplinternieuwe museumvleugel. Positiebepalingen en de werking van GPS hebben na dit bezoek voor jou geen geheimen meer. Het Mer-catormuseum pakt uit met multimediale toepassingen en wisselende expo’s.

Een groot aanraakscherm waarop je de evolutie van het stedelijk landschap en de luchtkwaliteit kan checken en vier ESA-fi lms die het nut van satelliet-monitoring van de aarde illustreren: dat zijn enkele van de technologische hulpmiddelen waarmee moderne cartografi e wordt weergegeven.

TopstukEen eerste tijdelijke tentoonstelling stelt één van de vroegste Italiaanse atlas-sen centraal, de Lafreri-atlas uit de zestiende eeuw. Een pronkstuk dat eigen-dom is van de Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas. Die atlas werd vorig jaar in de Vlaamse Topstukkenlijst van de Vlaamse Gemeen-schap geplaatst. 93 kaarten, gedrukt tussen 1532 en 1567, werden ingekaderd en zijn nu in optimale omstandigheden te bewonderen.

Lafreri – Italiaanse cartografi e in de renaissance, tot en met 17 juli 2015. Ingang via site Zwijgershoek of langsheen Zamanstraat 49, door de tuin. Open dinsdag t.e.m. zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur, zondag van 11.00 tot 17.00 uur. tel. 03 778 34 70.

Geocache wandeling MercatorOntdek de moderne variant van Mercators uitvindingen tijdens een gps-geleide speurtocht doorheen de vroegere leefwereld van de beroemde cartograaf. Beantwoord de vragen en laat de hand-gps je telkens een stapje dichter bij de verborgen schat brengen. Op je tocht kom je alles te weten over Mercator en de stad Sint-Niklaas uit zijn tijd.

Hand-gps toestel te huur in het SteM (2 EUR); reservatie vooraf aangeraden.

NIEUW: Mercator in beeldIn het parkje voor het Mercatormuseum staan sinds kort niet alleen beelden van de grote cartograaf en de grondlegger van de onschatbare Mercatorcol-lectie, Dr. Jan Van Raemdonck, maar ook een gigantische speelsculptuur, geïn-spireerd door het cartografi sch lijnenspel. Aanraken mag!

9

MERCATOR-MUSEUM

“Bezoek het niet te missen Mercator-museum”

Page 10: Gids vol belevenissen 2015

Het verleden beleven

SteM ZwijgershoekDe stem van Sint-Niklaas en het Waasland weerklinkt in het SteM Zwijgershoek. Dit museum brengt met een uit-gelezen selectie van voorwerpen, documenten, beeld en geluid de rijke geschiedenis van Sint-Niklaas tot leven. Ontdek het boeiende verhaal van de Grote Markt. In het breiatelier zie je machines van ver in de vorige eeuw nog steeds aan het werk. Voorwerpen over volksgeloof, vroe-ge ‘geneeskunst’’ en haar- en lichaamsverzorging vormen het verrassende sluitstuk. In 2015 staat het portret cen-traal in het SteM.

27ste grafi ekbiënnale Meer dan 100 kleine prenten die uit alle hoeken van de wereld zijn ingezonden, van Japan tot Peru. U kan een bonte en kleurrijke selectie bewonderen van zelfportret-ten, portretten van familie en vrienden, van huisdieren, van andere kunstenaars,… Van 28 maart tot eind augus-tus 2015.

Karl Meersman – Portraits on Paper Deze talentrijke illustrator is vooral bekend om zijn car-toons in Trends magazine en Knack Focus en behaalde

vele prijzen in binnen- en buitenland. Hij toont 100 ori-ginele tekeningen, in confrontatie met werk van andere kunstenaars zoals Félicien Rops, Gustave Van De Woes-tyne en de fotograaf Stephan Vanfl eteren. Van 28 maart tot eind augustus 2015.

SteM, Zwijgershoek 14, 9100 Sint-Niklaas,tel 03 760 37 50, [email protected] t.e.m. zaterdag van 14.00 tot 17.00 uur,zondag van 11.00 tot 17.00 uur. Toegang 5 EUR, groepen en scholen buitenSint-Niklaas 4 EUR, combiticket 9 EUR(1 jaar geldig voor één bezoek SteM, de Salons en Mercatormuseum).

TIPOpdonder4, de vriendenkring van de musea, organiseert iedere vierde donderdag van de maand een boeiende activiteit in het SteM. Zij brachten zopas ook een artis-tieke postkaartenreeks uit (5 EUR/set van 8 kaarten; te koop in het SteM en dienst toerisme).

NIEUW

De Salons Ook de voormalige Salons voor Schone Kunsten kregen een grondige opknapbeurt en stellen hun fraaie ruim-ten opnieuw open voor iedere nieuwsgierige bezoeker. Met de gewijzigde naam benadrukt dit prachtige pand zijn meer diverse invalshoek. Als je de kans hebt, kom dan genieten van een high tea in fi n-de-siècle-sfeer.

Stationsstraat 85, 9100 Sint-Niklaas, tel 03 778 34 60

Pijp- en TabaksmuseumHet Pijp- en Tabaksmuseum is één van de zeven tabaks-musea van België, met speciale aandacht voor deze in-dustrietak in Sint-Niklaas. Sinds kort toont het museum trots de tweede grootste pijp van de Benelux. Naast een terugblik op de geschiedenis van de pijp en de tabak van vroeger tot nu beschikt het museum ook over de grootste sigaar ter wereld!

Regentiestraat 29, tel 0473 70 77 57, [email protected] zondag open van 10.00 tot 13.00. Toegang: 2.50 EUR - groepen op afspraak (2 EUR p.p.)

1010

SteM

Page 11: Gids vol belevenissen 2015

Gezellig genieten op het grootste evenementenplein

Dat Sint-Niklaas de grootste markt van het land heeft, weet iedereen. Nu is het ook één van de mooiste. Hier bruist de stad en dat zal je geweten hebben.

De Grote Markt van Sint-Niklaas is sinds de heraanleg van 2005 het grootste binnenstedelijke evenementen-plein van het land. Het plein is een bijzondere ontmoe-tings- en belevingsruimte in het hart van de stad. Om de andere dag is er wel iets te doen op de Grote Markt! Het evenementenprogramma vind je in de tweemaandelijkse folder “Uit in Sint-Niklaas” en op www.sint-niklaas.be.

Parkeren gaat snel, vlot en veilig in de unieke halfonder-grondse parkeerstraat, waar het daglicht speelt. Eenmaal boven nodigen de hardhouten promenade, zitbanken en groen uit tot flaneren en keuvelen.

Fraaie beelden kijken nieuwsgierig naar de bezoekers. Gedurfde hedendaagse architectuur gaat in dialoog met eeuwenoude gebouwen. Van op één van de vele terrasjes kan je het allemaal in je opnemen.

NIEUWeen juweel van een marktDe enorme afmetingen van de Grote Markt, de gebou-wen er omheen en de ballons, zo onlosmakelijk met het plein verbonden, samenvatten in een halsketting? Die krachttoer leverde een Sint-Niklase zilversmid.

Juwelier Van Ruyskensvelde, Stationsstraat 4,Sint-Niklaas, tel. 03 766 81 00

1111

Page 12: Gids vol belevenissen 2015

Met meer dan 170 deelnemers is de wekelijkse markt (donderdagvoormiddag) op het volledig vernieuwde marktplein, het grootste van West-Europa, één van de boeiendste van het land. Al meer dan 500 jaar lang.

Eenmaal om de zes jaar wordt de Euromarkt georgani-seerd die zonder meer uniek is in Europa. In 2012 be-zochten meer dan 110.000 bezoekers de grootste markt van het continent. Meer dan 120 standhouders vertegen-woordigen de lekkerste streekproducten of het mooiste ambachtswerk uit alle landen van de Europese Unie. Het is aftellen naar de volgende editie in augustus 2018.

De Lentemarkt (zondag 17 mei 2015) brengt een groene mix van bloemen, planten, tuinmeubilair en outdoors-feer. Gratis toegang.

Paarden en pony’s tonen zich op hun mooist tijdens de Winterjaarmarkt (7 december 2015) onder het kritische oog van een vakjury, terwijl hun trotse eigenaars gespan-nen afwachten. Folklore en traditie op hun best!

12

MARKTEN

12

Page 13: Gids vol belevenissen 2015

De heerlijk landelijke wandel- en fietspaden rond Sint-Niklaas zijn een goed bewaard geheim. Bolle akkers en het dorpsleven dat zijn eigen gang gaat, zijn te vin-den in Belsele, Nieuwkerken, Puivelde en Sinaai. Kom ze verkennen in alle rust.

De route Het Sint-Niklase erfgoed (34 km) laat je de mooie landschappen en monumenten van Sint-Niklaas en haar deelgemeenten Belsele, Sinaai en Nieuwkerken ontdekken.

In Sint-Niklaas werden meerdere oplaadeilanden voor elektrische fietsen geïnstalleerd. Eentje op het Hendrik Heymanplein ter hoogte van de Carrefour en eentje op het Schouwburgplein aan de Hofstraat. Er zijn ook op-laadpunten bij Meubelen Jonckheere, Nieuwe Baan 111, Belsele; Waasland Shopping Center, Kapelstraat 100, Sint-Niklaas en Lidl, Lamstraat 1, Sint-Niklaas. Fietslaad-kaarten zijn te koop bij de dienst Toerisme. Sint-Niklaas is de ideale uitvalsbasis voor een verken-ning van het Waasland. Het fietsknooppuntennetwerk werd vorig jaar herwerkt. De Nobelroute is een stevige fietstocht (50 km) die de omgeving van Sint-Niklaas ver-kent. Wie er liever op uit trekt met de mountainbike, kan terecht op het mountainbikenetwerk.

In Sint-Niklaas kan je van juli tot september terecht voor twee zomerse fietszoektochten. Op de ene proef je van heerlijke streekbieren, terwijl de andere elk jaar een nieuw thema aansnijdt.

De 10.000 stappen-wandelbox bevat 13 wandelroutes in het Waasland, waaronder 3 in Sint-Niklaas.

Al deze kaarten en zoektochten zijn verkrijgbaar bij de dienst toerisme.

In het fietspunt De Versnelling (station), kan je terecht voor het huren van fietsen. Je kan er ook je fiets laten herstellen.

Leopold II-laan 2, Sint-Niklaas, tel 0492 72 01 21 en 0493 51 64 76, www.vzwdenazalee.be. Open elke werkdag van 7.00 tot 19.00 uur, van april t.e.m. september ook op zaterdag mits reservatie voor vrijdag 16.00 uur en fietsen af te halen op zaterdag tussen 9.00 en 13.00 uur; van oktober t.e.m. maart op zater- en zondag enkel groepsverhuur vanaf 10 fietsen. Nabij knooppunt 36 en de Nobelroute.

NIEUW: er zijn nu ook elektrische fietsen te huur!

Zwemmen kan in het Sinbad, het vernieuwde stedelijk zwembad.Sinbad, Parklaan 117, Sint-Niklaas, tel 03 778 37 60,[email protected]

TIPhet fietskaartenduo ‘Tussen kerken en kapellen’ is een cultuur-historische fietsroute langs het onroerende religieuze patrimonium van Sint-Niklaas en de deel-gemeenten. Een route neemt je over 36 km mee naar Belsele en Sinaai, de andere fietstocht loopt over 28 km langs Nieuwkerken. Beide kaartjes kosten samen 2 EUR.

1313

FRISSE LUCHT INADEMEN

Page 14: Gids vol belevenissen 2015

Een oase van groen

Het recreatiepark De Ster is een prachtig natuurgebied met bos, vijvers, zandstrand, ligweiden, wandelpaden, drie waterglijbanen, minigolfterrein, romantische hoek-jes en een speeltuin voor 6- tot 14-jarigen. Ook aan de kleinsten is gedacht met een aparte speeltuin, gocarts, kinderboerderij en trampolines.

Op de grote vijver kan je spelevaren met waterfietsen en roeiboten. Verder zijn de botenbaan, de duikschool, de bospaden, de talrijke picknickplaatsen en het echte treintje publiekslievelingen. Een plek voor pure ontspan-ning.

NIEUW: sportievelingen kunnen zich nu ook uitleven op de prachtige gesignaliseerde loopomloop van 3, 4 en 5 km of op de nieuwe fitness in openlucht met een uniek zicht op het domein.

Recreatiepark De Ster, ingangen via Lange Rekstraat 30 en Brokkelingenstraat, Sint-Niklaas, Tel. 03  776  03  48 en 03 777 69 50, [email protected], www.recreatiepark-de-ster.be Alle dagen open van 9.00 uur tot zonsondergang.

City Golf Sla eens een balletje naar zes holes en speel stadsgolf op unieke locaties in de historische stadskern van Sint- Niklaas. Geen golfervaring vereist – hoe minder ervaring, hoe leuker, en een pak spannender dan minigolf.

Meer info: www.city-golf.be of tel. 0498 39 56 94

NIEUW: ’t Wollen HofSylvia en Isabelle, 2 zussen met een passie voor kinde-ren, dieren en de natuur, maakten een jeugddroom waar. Dankzij hen heeft Sint-Niklaas een creatieve en speelse kinderboerderij, vol leuke dieren groot en klein. Daar-naast hebben zij ook een passie voor kaas. Met het diplo-ma van kaasmeester op zak, bieden ze van oktober tot maart vernieuwende kaasschotels aan.

Sylvia en Isabelle Notenbaert, Hoge Bokstraat 214a, Belsele, tel. 0478 80 51 05, www.wollenhof.be, [email protected]

Open sept.-juni: woe., vrij. en zat. telkens van 13 tot 18.00 uur (december en januari vrijdag gesloten), juli-aug.: van din. tot zat. van 13 tot 18.00 uur. 2 EUR per persoon vanaf 1 jaar.

14

DE STER ONTDEKKEN

Page 15: Gids vol belevenissen 2015

Een zwoele zomeravond of een frisse winterochtend, het maakt niet uit, vaak schitteren aan de Sint-Niklase hemel de kleuren van de regenboog. Sint-Niklaas is immers met stip dé ballonhoofdstad.

Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat de meerder-heid van de zowat tweehonderd ballonvaarders die ons landje rijk is, in en rond Sint-Niklaas woont. De jaarlijkse hoogmis voor ballonvaarders en hun fans uit de hele we-

reld, zijn de Vredefeesten, wanneer tientallen hetelucht-ballonnen, waaronder heel wat speciale vormballonnen, opstijgen vanaf het grootste evenementenplein van het land. In zijn klasse een evenement in de wereld top 5!

Vredefeesten, vrijdag 4 tot en met zondag 6 september 2015

TIP: Zin in een vlucht? Reserveer gauw een plaatsje bij Waasballon vzw, [email protected]

15

ZWEVEN

Page 16: Gids vol belevenissen 2015

Romain De VidtsparkEen groene long in het hart van de stad vraagt gewoon om verkend te worden. Met haar magnifi eke waterburcht, kasteel Walburg, haar sierlijke kiosk, riante waterpartij-en, ligweiden en fraaie speeltuin is het Romain De Vidts-park, in de volksmond het stadspark genoemd, een parel aan de kroon van Sint-Niklaas.

Zondag 31 mei 2015 ruisen de bomen een tikkeltje lui-der tijdens de Dag van het Park, steeds in het teken van een ander thema, ingekleurd met tal van lokale activitei-ten voor jong en oud.

In de zomer is het park één grote bune voor de gezellige Walburgconcerten.

Ingang Parklaan en Walburgstraat, vrij toegankelijk.

Fondatie van BoudeloDe Fondatie is één van de meest waardevolle natuur- en stiltegebieden in de wijde omtrek. Poelen, veldwe-gels en knotwilgen wisselen hooilanden, boomgaarden en groots volgroeid loofwoud af. De natuur krijgt hier opnieuw alle kansen. Verken het gebied via de Fonda-tie van Boudelo-wandelroute. Kaart verkrijgbaar bij de dienst toerisme.

Ingang Weimanstraat, Sinaai, vrij toegankelijk, tel. 03 772 35 38, www.vzwdurme.be

16

EVEN UITBLAZEN

Page 17: Gids vol belevenissen 2015

Zelf je trend bepalen

Het is heerlijk winkelen in de stadskern van Sint-Niklaas. Verrassend, telkens opnieuw, hoeveel originele kleine winkels Sint-Niklaas te bieden heeft. Enkele honderden handelszaken staan tot jouw dienst. Hier heeft men lak aan uniformiteit en is originaliteit troef. Trendzettend, net zoals jijzelf. Het centrum is vlot bereikbaar per trein en bus. Parkeren kan je in de directe omgeving.

De Stationsstraat, het hart van winkelend Sint-Niklaas, trok een nieuwe plunje aan. Voetgangers en fietsers zijn koning(in) in dit verkeersvrije winkelparadijs. De vol-ledige vernieuwing van gevel tot gevel vormt haar om tot een aangename winkelwandelstraat, met terrassen,

waterpartijen en veel groen. In de fraaie beplanting is de hand van wereldberoemd bloemkunstenaar en ere-burger Daniël Ost herkenbaar.

TIP: de geschenkkaart voor de stadskern is een origineel middel om dit aanbod te ontdekken. Te koop bij de dienst toerisme.

Het Waasland Shopping Center is het grootste winkel-centrum van België op één gelijkvloerse verdieping. Een pendelbus verbindt het station met de Grote Markt en het winkelcentrum (om de 7 min).

17

Page 18: Gids vol belevenissen 2015

18

Page 19: Gids vol belevenissen 2015

Musea1. Edgar Tinelmuseum, Edgar Tinelstraat 11, Sinaai, tel. 03 772 35 482. Heemkundig Museum Nieuwkerken 200/700, Gyselstraat 110,

Nieuwkerken, tel. 03 776 45 043. Pijp- en Tabaksmuseum, Regentiestraat 29, tel. 0473 70 77 574. Mercatormuseum, Zamanstraat 49, tel. 03 778 34 705. De Salons, Stationstraat 85, tel. 03 778 34 606. SteM Zwijgershoek, Zwijgershoek 14, tel. 03 778 34 507. Kerkschat Sint-Nicolaaskerk, Sint-Nicolaasplein zn., tel. 03 778 35 00

Hotels8. Hotel De Spiegel*, Stationsstraat 3, tel. 03 776 34 379. Hotel Ibis***, Hemelaerstraat 2, tel. 03 231 31 4110. Hotel Moon eat and sleep**, Richard Van Britsomstraat 18B,

tel. 03 337 14 0211. Hotel New Flanders***, Stationsplein 5, tel. 03 780 89 7012. Hotel Serwir****, Koningin Astridlaan 57, tel. 03 778 05 11

Vakantiewoningen en gastenkamers13. De Mispelhoeve, Mispelstraat 181, tel. 0486 26 64 2414. De Axlandhoeve, Stenenmuurstraat 64, Sinaai, tel. 03 265 66 7115. Kasteel De Windt, Gyselstraat 47, Nieuwkerken, tel. 03 766 06 46

Bezienswaardigheden 16. Grote Markt17. Bezoekerscentrum info.waasland18. Stadhuis19. Onze-Lieve-Vrouw-kerk20. Sint-Nicolaas-kerk21. Kasteel Castrohof22. Huis Janssens-De Schrijver23. Kasteel Moeland24. Kasteel Walburg25. Kiosk26. Windmolen De Witte Molen27. Voormalige begraafplaats Tereken

Ontspanning28. Natuurgebied De Fondatie, Liniedreef, Sinaai, tel. 03 772 35 3829. Recreatiepark De Ster, Lange Rekstraat 30, tel. 03 776 03 4830. Sportcentrum De Witte Molen, Azalealaan 29, tel. 03 778 37 6031. Zwembad Sinbad, Parklaan 117, tel. 03 778 38 0032. Park Romain De Vidts33. Bioscoop Siniscoop, Stationsplein 12, tel. 03 765 00 3034. Speeltuin35. Stadsschouwburg, Richard Van Britsomstraat 21, tel. 03 778 33 6636. Tentoonstellingszaal De Vierkante Zaal, Richard Van Britsomstraat 21,

tel. 03 778 38 7537. Cultureel centrum – Museumtheater & tentoonstellingszaal,

Zwijgershoek 14, tel. 03 778 33 51 & 03 778 34 7738. Cultureel Centrum – De Casino, Stationsstraat 104, tel. 03 776 11 9839. Cultureel Centrum – Vrije Ateliers, Rode Kruisstraat 25, tel. 03 778 33 70

Nuttige adressen40. Toerisme Sint-Niklaas, Grote Markt 45, tel. 03 778 35 0041. Post, Driekoningenstraat 6, tel. 02 201 23 4542. Politie, Dalstraat 26, tel. 03 760 65 0043. Bibliotheek, H. Heymanplein 3, tel. 03 778 34 0044. Waasland Shopping Center, Kapelstraat 100, tel. 03 776 73 7145. Trein- en busstation, Leopold II-laan 2, tel. 02 528 28 2846. Psychiatrie Sint-Lucia, Ankerstraat 91, tel. 03 760 07 0047. Psychiatrie Sint-Hiëronymus, Dalstraat 84, tel. 03 776 00 4148. Ziekenhuis AZ Nikolaas, Moerlandstraat 1, tel. 03 760 60 6049. Ziekenhuis AZ Nikolaas, Lodewijk De Meesterstraat 5, tel. 03 760 60 6050. Evenementenhal ’t Bau-huis, Slachthuisstraat 68, tel. 03 780 30 70

19

Page 20: Gids vol belevenissen 2015

Uit eten Verfijnd of rechttoe-rechtaan, gekunsteld of zonder poes-pas, languit loungen of een snelle hap: er is voor ieder-een wat wils in de stadskern van Sint-Niklaas.

TIP: probeer alvast het heerlijke roomijs van crèmerie François, Ankerstraat 34, het beste ijssalon van België. En proef de hipste gebakjes van het land bij buur Amacarons, Ankerstraat 65.

TIP: wat dacht je van een gezellige restowandeling in het stadshart? Vraag naar de diverse formules.

Sint-Niklaas heeft enkele keukensterren in huis, zoals Grenoble (Groene Gault&Millau), ’t Korennaer, Den Silveren Harynck en Kokovin (allen vermeld in Gault&Millau 2015).

20

Page 21: Gids vol belevenissen 2015

Smaken verschillen. Maar over de smaak van onze streek-producten is iedereen het volmondig eens. Heerlijk, eer-lijk en authentiek. Het resultaat van echt vakmanschap, gegroeid van generatie tot generatie.

Advokaat, advokaatpralines, advokaatgebak… een wereld van zuivere grondstoffen gaat voor je open.

Den Ouden Advokaat, Hoogkamerstraat 32-34, Sint-Niklaas, tel. 03 776 59 49 www.denoudenadvokaat.be

NIEUW: Sint-Niklaas heeft er een nieuw offi cieel erkend streekproduct bij, de krans-koffi e, sinds 1866 volgens arti sanale traditie gebrand door de familiale koffi ebranderij Van Poeck.

Delicatessen Van Poeck, Stationsstraat 38, Sint-Niklaas, tel. 03 776 02 04

Het Reynaertgebak stamt uit de 19de eeuw en bevat o.a. amandelen, ananas, marse-pein en Grand Marnier. Samen met de Rey-naertbonbons staan ze op het menu van de koninklijke familie en worden ze volgens een goed bewaard geheim recept bereid door de Koninklijke Orde van de Meesterbanketbakkers. Ook hun ballonspeculoos moet je proeven!

Thierens, Kokkelbeekstraat 47-49, tel. 03 776 15 80; Marc De Cock, Lepelhoekstraat 2, tel. 03 776 28 78; Chris De Visscher, Pater Segersstraat 10 en Tereken 7, tel. 03 776 79 35; Stefan Maes, Raapstraat 55, tel. 03 780 77 27, allen te Sint-Niklaas

Het Sint-Niklaasgebak is jonger en gebaseerd op kokos, biscuit en mandarijntjes en Liqueur de Saint-Nicolas uit Nieuwkerken.

Bakkerij De Visscher, Pater Segersstraat 10 en Tereken 7, Sint-Niklaas, tel. 03 776 79 35

Ook de befaamde zeevruchten van wereldspeler Guylian en de verrassende smaakcombinaties van chocolatiers Wauters, Vyverman - erg gegeerd zijn hun Sint-Niklase ballonpralines - Balerdon en Bastin worden vervaardigd in Sint-Niklaas.

Chocolaterie Guylian, Europark Oost 1, Sint-Niklaas, www.guylian.beChocolade-atelier Vyverman, Begijnenstraat 41, Sint- Niklaas, tel. 0473 99 99 96 www.chocolade-atelier.beChocolatier-confi seur Wauters, Ankerstraat 45, Sint-Niklaas, tel. 03 777 65 23www.chocolatier-wauters.beChocolatier Bastin, Stationsstraat 81, Sint-Niklaas, tel. 03 777 82 99Chocolatier Balerdon, Sigarenmaaksterstraat 40, Sint-Niklaas

TIP:Smullen van Sint-Niklase streekgerechten kan ook bij jou thuis. Het fraaie kookboek “Smullen van Sint-Niklaas” toont je hoe je zelf typische hoofd- en nagerechten uit de Wase hoofdstad kan bereiden. Te koop bij de dienst toerisme (1 EUR).

RUBRIEK

21

PROEVEN

Page 22: Gids vol belevenissen 2015

Belsele, één van de vier deelgemeenten van Sint- Niklaas, heeft heel wat fraais te bieden. Voor de cultuurlief-hebber is er de Sint-Andreas- en Ghislenus-kerk. Deze meermaals verbouwde gotische kruiskerk met Romaan-se invloeden heeft een heel eigen uitstraling. Op het dorpsplein trekken de beelden aan de dorpspomp en “De Klokkenlapper” de aandacht. Verschillende wandelpaden leiden naar de Boskapel, een bedevaartsoord waar je tot rust kan komen.

Het Reynaertdorp Belsele heeft zijn authentieke karakter bewaard, vooral in de omgeving van het groene gebied “Den Bezekoek” en in het gehucht Puivelde. De kapelle-tjesroute (14 km) is een makkelijke wandeling over uit-stekende paden en verharde wegels.

De Egelroute (7 km) is bijzonder toegankelijk en werd speciaal ontwikkeld voor gezinnen met kinderwagens en rolstoelgebruikers onder begeleiding.

Het Goudenleeuwpad laat je Belsele via een korte en lange route (6 en 11 km) zowel te voet met laarzen als per terreinfi ets verkennen, deels over prachtige smalle wegels.

Wandel- en fi etskaarten zijn te koop bij de dienst toerisme en in het deelgemeentehuis te Belsele.

In Belsele vind je één van de drie ambachtelijke brou-

werijen die Sint-Niklaas rijk is. Sinds midden 1800 zijn er brouwactiviteiten te melden door de familie Boelens. Kris Boelens brouwt er o.a. het ‘Bieken’, een honingbier dat zelfs in Rio en Tokyo gesmaakt wordt. Hij werd be-loond met de ‘zilveren bierproever’, een onderscheiding voor de inspanningen om de Belgische biercultuur le-vend te houden.

Bierbrouwerij Boelens, Kerkstraat 7, Belsele, tel. 03 772 32 00, www.brouwerijboelens.be

Muziek, cultuur en gezelligheid zijn troef in muziekclub ’t Ey, waar het hele jaar door een brede waaier van muziek en fi jne folk te horen is.

’t Ey, Koutermolenstraat 6b, Belsele, tel. 03 772 11 93, www.tey.be

Belsele huisvest ook Katara, hét wellnesscentrum van het Waasland en ver daarbuiten. Met niet minder dan 10.000 m² saunaplezier is er voor ieder wat wils. Maak een heus reis door de wereld van wellness.

Thermen Katara, Nieuwe Baan 66, Belsele, tel. 03 773 24 00, www.katara.be

TIP:Belsele bereik je op het fi etsnetwerk via knooppunt 33.

22

GENIETEN VAN BELSELE

Page 23: Gids vol belevenissen 2015

23

In het klompendorp Nieuwkerken vind je op het markt-plein de Onze-Lieve-Vrouw ten Bos-kerk in neoclassi-cistische stijl. Het Torenhof in de Nieuwkerkenstraat is een kasteel uit 1898. Neem ook eens een kijkje in de Meesterstraat, waar je een traditioneel Vlaamse hoeve aantreft uit de 17de eeuw. De dorpskern wordt ingeslo-ten door het typische Wase landbouwland met tal van wandelwegen.

Het Heemkundig Museum Nieuwkerken 200/700 belicht op een verfrissende manier de facetten van het Nieuw-kerkse volksleven. Het museum zet de klompenmakers en andere oude ambachten in de kijker.

Gyselstraat 110, tel. 03 776 45 02 of 0472 08 76 08, [email protected] elke dinsdag van 14.00 tot 17.00 uur (uitgezonderd feestdagen) en in de maanden april tot en met oktober tevens op de eerste zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Gratis toegang, groepen 1 EUR, rondleiding op aanvraag.

Het familiebedrijf Verhofstede, is reeds 4 generaties actief en dit laat zich proeven in het ruime assortiment: kruiden- en vrucht-likeuren waaronder Liqueur de Saint-Nicolas, sterke dranken, jenevers en gin. Hun hopjenever werd in 2013 als streekproduct erkend. Hun Edelweiss Gin, zacht en fl oraal, dateert van 2012.

Likeuren Verhofstede, Vlasbloemstraat 166, Nieuwkerken, tel. 03 775 74 84, [email protected]

Meer recent maar niet minder authentiek is brouwerij ’t Paenhuys. De naam betekent ‘een plaats waar pannen en ketels staan om bier te brouwen’. Paul Van Nieulande brouwt al meer dan 10 jaar bier. De ‘Zwarte Zjef’ is een pikzwarte stout van tien graden, met koffi esmaak; ‘’t  Paenhuys Triple’ is een amberkleurig bier van acht gra-den met koriander- en karamelsmaak.

’t Paenhuys, Nieuwkerkenstraat 202b, Nieuwkerken, tel. 03 766 05 47, [email protected]

De Sterroute (26.5 km) en de Kerkwegelroute Nieuw-kerken (12.5 km) laten je al fi etsend kennis maken met het kenmerkende Wase landschap: bolle akkers, om-zoomd met populierenrijen en beheerst door typische Wase hoeves.

Wandelend op het Populierenpad luister je naar het ruisen van de populieren die een landschap van bolle akkers, boomgaarden en hier en daar een fraaie boerde-rij, omzomen. Trek alvast je laarzen aan!

Wandel- en fi etskaarten te koop bij de dienst toerisme en in het deelgemeentehuis te Nieuwkerken.

TIP: Nieuwkerken bereik je op het fi etsnetwerk langs de knooppunten 77, 78 en 79.

ONTDEKKEN IN NIEUWKERKEN

Page 24: Gids vol belevenissen 2015

24

Sinaai, geboortedorp van componist Edgar Tinel, is niet alleen de grootste deelgemeente van Sint-Niklaas, maar ook een belangrijke landbouwerskern en het groene ge-weten van de stad. Het dorp ontwikkelde zich rond de Dries uit de Frankische tijd met zijn majestueuze eik en wist doorheen de jaren zijn eigen karakter te bewaren. Natuur, mens en cultuur vinden er elkaar in harmonie. Natuurgebieden zoals de Fondatie en de Moervaart-meersen nodigen uit tot lange wandelingen.

Het Edgar Tinelmuseum vertelt het verhaal van de dorpsjongen uit Sinaai die op een houten plank piano leerde spelen en het tot directeur van het conserva-torium van Brussel bracht. Tinelstraat 33, tel. 02 767 66 91, [email protected], www.tinelconcerten.euVanaf april tot oktober wordt elke laatste zondag van de maand om 15.00 uur een rondleiding gegeven. Ook na afspraak. Gratis toegang.

Brouwerij Donum Ignis is een bedrijf waar bieren nog op kleine schaal worden gebrouwen, met een kleine mecha-nisatiegraad en met veel liefde voor het vakmanschap. Ook het bottelen, het plaatsen van kroonkurken en het etiketteren gebeurt in de brouwerij zelf.Leebrugstraat 55, tel. 0485 70 76 91, www.donumignis.be

In Sinaai ligt één van de zeldzame stiltegebieden in Vlaanderen. In de uitgestrekt landschappen met weiden, meersen en prachtige dreven komen de natuurliefheb-bers aan hun trekken. Fietsend te verkennen via de re-cent herwerkte landschapsroute (39 km).

Het Ettingpad en het Leeuwerikenpad (beide 10 km) zijn twee stevige wandelingen waarvoor je best stoer schoei-sel draagt om de lommerrijke dreven en de weidse land-schappen te verkennen.

Wandel- en fietskaarten zijn te koop bij de dienst toerisme en in heet deelgemeentehuis te Sinaai.

TIP:Sinaai ligt op knooppunt 25 van het Wase fietsnetwerk.

KUIEREN IN SINAAI

Page 25: Gids vol belevenissen 2015

JanuariIJspiste – tot zondag 11 januari 2015, Grote MarktIJsberenduik – zondag 11 januari 2015, recreatiepark De Ster

Februari – maartCarnavalstoet Belsele – zondag 1 maart 2015100-dagenviering – vrijdag 20 maart 2015Kroegentocht – vrijdag 27 maart 2015

AprilJaarmakt – maandag 6 april 2015, NieuwkerkenOntdek de Ster – donderdag 23 april 2015, recreatiepark De Ster, Lange Rekstraat 30, Sint-NiklaasErfgoeddag, thema ‘ERF!’ – zondag 26 april 2015, diverse locaties

MeiBierbeurs – vrijdag 1 tot en met zondag 3 mei 2015, Grote MarktMeikermis – zaterdag 2 tot zondag 17 mei 2015, Grote MarktKlompentochten – zondag 17 mei 2015, wandeltochten 6-10-15 km en gezinsfi etstochten, De Droomballon, Gijzelstraat, NieuwkerkenLentemarkt – zondag 17 mei 2015, Grote Markt 5de waasland Oldtimerrondrit – zondag 24 mei 2015Dag van het Park – zondag 31 mei 2015, Romain De VidtsparkSportmarkt – dinsdag 19 mei 2015, Grote Markt

HET HELE JAAR DOOR FEESTEN

25

Page 26: Gids vol belevenissen 2015

JuniKermis – zaterdag 13 tot zondag 21 juni 2015, BelseleStatie West–festival – zaterdag 23 mei 2015, WesterpleinPleinconcerten – elke donderdagavond van 25 juni tot 27 augustus 2015, Sint-NicolaaspleinBeachvolley – vrijdag 26 juni tot dinsdag 30 juni 2015, Grote Markt Terrasjesdagen – zaterdag 27 tot dinsdag 30 juni 2015, winkelstraten Sint-Niklaas

JuliSinnekloas danst – elke woensdagavond van 1 juli tot 26 augustus 2015, Sint-NicolaaspleinZomerse avondwandelingen – elke donderdagavond van 2 juli t.e.m. 27 augustus 2015Klomp 2015 (jaarlijkse toevoeging klomp aan het klompenmonument) – zaterdag 4 juli 2015, om 16 uur aan het gemeentehuis in Nieuwkerken.

Zomerkermis – zaterdag 4 tot zondag 21 juli 2015, Grote MarktSfeerdinsdagen – van 7 juli tot 18 augustus 2015, Sint-NicolaaspleinPalm Parkies/Walburgconcerten – elke dinsdagavond van 9 juli tot 18 augustus 2015, Romain De Vidtspark 11-juli-viering – academische zitting, zaterdag 11 juli 2015 stadhuis; volksfeest, zaterdag 11 juli 2015, Sinaai Kermis en optredens – zaterdag 11 tot zondag 19 juli 2015, Sinaai

Vuurwerk – maandag 13 juli 2015, SinaaiNa-Tourcriterium – vrijdag 31 juli 2015, stadskern Sint-Niklaas

AugustusViva-lola – festival, vrijdag 14 tot zondag 16 augustus 2015, speelplein Industriepark NoordSterathlon – triathlon en duathlon, zondag 16 augustus 2015, recreatiepark De SterVolkssportfeesten – vrijdag 21, zaterdag 22 en zondag 23 augustus 2015, SinaaiAmbachtelijk Weekend – zaterdag 22 en zondag 23 augustus 2015, diverse locaties

SeptemberVredefeesten – vrijdag 4 tot en met zondag 6 september 2015, stadskern Sint-NiklaasKermis, optredens en vuurwerk – zaterdag 12 tot zondag 20 september 2015, NieuwkerkenOpen Monumentendag – zondag 13 september 2015, diverse locatiesAutoloze zondag – zondag 20 september 2015, stadskernJaarmarkt – zaterdag 26 september 2015, SinaaiVintage Waasland – VW oldtimers, zondag 27 september 2015, Grote Markt

26

Page 27: Gids vol belevenissen 2015

NovemberStad van de Sint – Dag van de Sint (15-11), Sint in de Piste (21, 22, 28 en 29-11), Huis van de Sint en Sinterklaaszoektocht (12-11 t.e.m. 06-12), zie blz. 28 Jaarmarkt – woensdag 11 november 2015, Belsele

DecemberWinterkermis – zaterdag 5 tot zondag 20 december 2015, Grote MarktIJspiste – donderdag 10 december 2015 tot zondag 10 januari 2016Kerstmarkten – vrijdag 11 tot zondag 13 december 2015, Grote Markt; zaterdag 12 december 2015, Sinaai; zaterdag 19 december 2015, Belsele; zondag 20 december 2015, Regentieplein, Sint-Niklaas.

Grote prijs De Ster – woensdag 16 december 2015 (o.v.), recreatiepark De SterIJsberenduik – De Ster, zaterdag 10 januari 2016, recreatiepark De Ster

Alle jaarlijkse kermissen vind je op www.sint-niklaas.be/vrije-tijd/evenementen/jaaroverzicht/kermissen

TIP:Dit is slechts een greep uit het aanbod. Vraag naar het gratis cultuurmagazine Accenten, de tweemaandelijkse brochure Uit in Sint-Niklaas en klik regelmatig naar www.sint-niklaas.be of www.uitinsint-niklaas.be

27

Page 28: Gids vol belevenissen 2015

Sinterklaas is de kindervriend bij uitstek. Als Sint-Nico-laas gaf hij de stad zijn naam. Uiteraard viert de stad Sint-Niklaas uitgebreid Sinterklaas! Sint-Niklaas is dan ook dé stad van de Sint.

Dag van de Sint – zondag 15 november 2015Sinterklaas doet zijn intrede in zijn naamstad de eerste zondag na 11 november. Een wervelend spektakel op de Grote Markt, waarbij de Goedheilig man uit Spanje wordt ingehaald door duizenden kinderen en iedereen die zich jong van hart voelt. Gratis.

Huis van de Sint – donderdag 12 november tot en met zondag 6 december 2015Elk jaar, in de aanloop naar zijn verjaardag, verblijft de Sint enkele weken in zijn Huis in de Stationsstraat 85. Tienduizenden kinderen komen er telkens op bezoek, vanaf zijn intrede tot zijn verjaardag. Hoe zou zijn slaap-kamer er wel uitzien? Wie wil, kan de verschillende kamers van Sinterklaas en de Zwarte Pieten in het Huis van de Sint bezichtigen. Misschien ontmoet je wel één van hen! Gratis.

Sint in de piste – zaterdag 21, zondag 22, zaterdag 28 en zondag 29 november 2015Speciaal voor Sinterklaas en zijn jeugdige vrienden orga-niseert zijn residentiestad een uniek meerdaags feest in een fraaie circustent op de grootste markt van het land. Tickets via de webstek.

Sinterklaaszoektocht – donderdag 12 november tot en met zondag 6 december 2015 De Sinterklaaszoektocht voor gezinnen, jeugdbewegin-gen en scholen leidt langs de mooiste hoekjes van de stad, op zoek naar de mijter, de speculaas… van de Sint. Op een feestelijke slotnamiddag (woe. 9 dec.) nodigt de Sint honderd winnende kinderen uit met animatie, geschenkjes en veel lekkers. Formulieren verkrijgbaar bij de dienst toerisme, het Huis van de Sint, de jeugdbiblio-theek, de Meesterbanketbakkers en op de webstek. Gratis deelname.

Deze en nog veel meer activiteiten om van te snoepen vind je op www.stadvandesint.be

28

STAD VAN DE SINT

Page 29: Gids vol belevenissen 2015

NieuwjaarsconcertZaterdag 3 januari 2015 om 16 en 20 uur en zondag 4 januari 2015 om 15 uur, Richard van Britsomstraat 21, Stadsschouwburg

KABINET i de illustrator/de inspiratie Van 24 januari tot 1 maart 2015, Vierkante Zaal, Richard Van BritsomstraatTentoonstelling met werk van o.a. Carll Cneut, Korneel Detailleur, Julie Van Wezemael en Tom Schamp. Curato-ren: Tim Polfliet en Nils Pieters. Daarnaast toont het ate-lier Illustratieve Vormgeving hoe een illustratie tot stand komt. Gesloten tijdens Krokusvakantie van 16 tot 22 fe-bruari.

Dag van het DKO (deeltijds kunstonderwijs) Zaterdag 7 februari 2015, SASK & SAMWDThema: Kunst (K)linkt. Iedereen is welkom in de acade-mie en in verschillende ateliers worden workshops aan-geboden.

Aperitiefconcerten‘Kwatrijn’, zondag 8 februari 2015; ‘Laureartenconcert Cantabile’, zondag 22 maart 2015 en ‘Jazz & Words’, zon-dag 26 april 2015. Na elk concert bieden wij u graag een aperitief aan.Auditorium SAMWD, Hofstraat 13, Sint-Niklaas, telkens om 11.00 uur.

BlazersdagZondag 1 maart 2015 om 15 uur, concertzaal ‘De Casino’

KlarinetfestivalSlotconcert zondag 15 maart 2015 om 17 uur, College-kerk

Project ‘Platee’Voorstellingen oude muziek, zaterdag 25 en zondag 26 april 2015, Christus Koningkerk

Tentoonstelling: In Situ-project Van 3 tot 24 mei 2015, Vierkante Zaal Richard Van Britsom straat Project rond ruimtelijk denken, specifiek gericht naar de middelbare graad. Curator: Frederick Van Dyck.

Dansvoorstelling ‘dans-ANT’Alle leerlingen Dans komen aan bod met zowel klassie-ke als hedendaagse danschoreografieën. Telkens uniek, overweldigend en meeslepend! Dit jaar is het thema ‘woorden eindigend op -ant’.Vrijdag 8 mei 2015 om 20 uur, zaterdag 9 mei 2015 om 20 uur en zondag 10 mei 2015 om 15 en 20 uur, Richard Van Britsomstraat 21, Stadsschouwburg. Meer info: www.samwd.be of www.facebook.com/samwdsintniklaas

Tentoonstelling Van 5 september tot 4 oktober 2015, Vierkante Zaal, Richard Van BritsomstraatRond onze Nederlandse studenten naar aanleiding van de herdenking van de aanhechting van Vlaanderen bij de Nederlanden.

EEN VLEUGJE CULTUUR OPSNUIVEN

29

Page 30: Gids vol belevenissen 2015

Een verblijf dat naadloos aansluit bij jouw vakantiewen-sen of zakenverblijf? Het kan in Sint-Niklaas. Haar strate-gische ligging maakt de stad een erg geschikte verblijf-plaats om Vlaanderen te verkennen. Of nodigt uit tot een meer intense beleving van het Waasland. Ontdek de bre-de waaier van mogelijkheden, van sfeervolle gastenka-mers tot comfortabele klassehotels. De keuze is aan jou.

Hotels

Hotel Serwir ****Koningin Astridlaan 57, tel. 03 778 05 11, fax 03 778 13 73, www.serwir.be, [email protected]

Hotel Serwir is een riant gerenoveerd hotel dat beschikt over 55 smaakvol en recent heringerichte kamers in een glamoureuze stijl, naast de populaire brasserie “Renar-deau” met een hedendaagse keuken, een gezellige bar en uitzonderlijke seminariefaciliteiten. Uitgebreide private parking.

Hotel Ibis ***Hemelaerstraat 2, tel. 03 231 31 41, fax 03 231 71 91, www.ibishotel.com, [email protected] Hotel Sint-Niklaas Centrum is gelegen op een steen-worp van de Grote markt. Het hotel biedt eigentijdse kamers met het “coquelicot”-concept, allen voorzien van airconditioning, wifi en lcd-televisie. Geniet van een

heerlijk ontbijtbuffet en kom tot rust op het privé-terras of in de bar, 24 uur per dag geopend.

Hotel Moon eat and sleep **Richard Van Britsomstraat 18 B, tel.03 337 14 02 en 0474 995 462, www.moon-eat-sleep.be, [email protected] sleep biedt je met zijn 5 comfortabele gasten kamers een unieke slaapgelegenheid in het centrum van Sint-Niklaas. Een aanpak met een iets-je meer persoonlijkheid maakt dat je je ver van huis ook thuis kan voelen.

Zowel voor vrienden, ge-zinnen en zakenreizigers. Ontbijten in stijl; gezellig en sfeervol interieur.

Hotel De Spiegel *Stationsstraat 3, tel. 03776 34 37, fax 03 777 04 08, www.despiegel.be, [email protected]

Het hotel, centraal gelegen aan de groot-ste markt van België, heeft een familiaal karakter met 19 ver-zorgde kamers. Deze zijn voorzien van dou-che- of badkamer, wc, televisie en telefoon. Het ontbijt is uitge-breid en verzorgd. Vergadermogelijkhe-den, avondmaal na afspraak, biljart en uitgebreide salon.

Gastenkamers

Anne’s HouseAnne Agneessens-Glorie, Jagersdreef 7, 9100 Sint-Niklaas, tel. 03 776 89 49 en 0477 28 34 05, www.anneshouse.be, [email protected]’s House is gelegen in een ge res tau ree rd landhuis nabij het centrum van Sint-Niklaas. Hier kan je kiezen uit twee unieke

RUBRIEK

30

NESTELEN

Page 31: Gids vol belevenissen 2015

kamers, beiden stijlvol ingericht met eigen badkamer en toilet. De fraaie terrassen en groene omgeving geven Anne’s House een heel eigen karakter waarbij onthaas-ten vanzelf gaat. Het is er heerlijk genieten.

Highfield HouseClaire & Marc Cappaert-Van Daele, Weverstraat 84, 9250 Waasmunster, tel. 03 776 85 42 en 0475 77 47 45, www.highfieldhouse.be, [email protected]

Karaktervolle woning gelegen in het groen op de grens van Sint-Niklaas, bereikbaar via de N70 en E17. Gratis transport van en tot het station te Sint-Niklaas. In de omgeving talrijke mogelijkheden voor wandelen, fietsen, zwemmen en paardrijden. Drie tweepersoonskamers.

Kasteel De WindtGyselstraat 47, 9100 Nieuwkerken, tel. 03 766 06 46 en 0476 40 26 93, www.kasteeldewindt.be, [email protected] B&B bevindt zich in een gerenoveerd authentiek herenhuis uit 1899 gelegen in Nieuwkerken vlakbij fiets-knooppunten. De ruime kamers in het vernieuwde zijge-bouw beschikken over douche, minibar, gratis wireless internet en flat-screen TV. Persoonlijke sfeer en service. Het ontbijt wordt geserveerd in de vroegere antichambre van het hoofdgebouw.

Vakantiewoningen

De AxlandhoeveStenenmuurstraat 64, 9112 Sinaai, tel. 03 256 66 71 en 0494 70 65 83, www.axland.be, [email protected]

Op deze hoeve in Sinaai is jaren een bloeiend melkvee bedrijf geweest; nu worden er nog dieren gehouden uit liefhebberij en er is een kleine boomgaard. In het seizoen altijd interessant voor wat vers fruit. Er is een apparte-ment met twee slaapkamers, een badkamer en een rui-me woonkamer met open keuken. Afgesloten bergruimte voor fietsen. Een route tussen twee fietsknooppunten komt voorbij de deur.

De MispelhoeveMispelstraat 181, 9100 Sint-Niklaas, tel. 0486 26 64 24, www.mispelhoeve.be, [email protected] Mispelhoeve, een viersterrenwoning, bevindt zich op slechts 1,5 km van de Grote Markt. Ze maakt deel uit van een melkveebedrijf waarop zich het jongvee bevindt. De vakantiewoning biedt plaats aan 7 personen met in to-taal 4 slaapkamers. Zithoek met TV, dvd en radio; bad-kamer met inloopdouche; volledig ingerichte keuken. Het terras is zuidelijk gelegen met aansluitend een grote tuin. Bij mooi weer gratis springkasteel mogelijk. Afge-sloten bergruimte voor fietsen.

31

Page 32: Gids vol belevenissen 2015

BinnenspeeltuinenPretland, August De Boeckstraat 9c, 9100 Sint-Niklaas, tel. 03 765 12 15, www.pretland.beOpen woensdag van 12.00 tot 19.00 uur, op zater-, zon-, en feestdagen en tijdens schoolvakanties van 10.00 tot 19.00 uur, in juli en augustus van 13.00 tot 19.00 uur. 3,50 EUR/dag.

Speelpaleis Sint-Niklaas, Plezantstraat 264, 9100 Sint-Niklaas, tel. 03 777 74 03, www.speelpaleis.beOpen op woensdagen van 13.00 tot 18.30 uur, op donder-, en vrijdag van 17.00 tot 24.00 uur, op zater-en zondag van 13.00 tot 19.00 uur, gesloten op maan- en dinsdag (behalve schoolvakanties). 5 EUR/dag.

BioscoopSiniscoop, Stationsplein 12, 9100 Sint-Niklaas, tel. 03 765 00 30, www.siniscoop.be

BowlingWima Bowling en Party Center, Grote Markt 25 bus 1, 9100 Sint-Niklaas, tel. 03 777 34 99, www.wima.beBowlingpaleis, Plezantstraat 264, 9100 Sint-Niklaas, tel. 03 777 74 03, www.bowlingpaleis.be

CultuurcentrumCC Sint-Niklaas, Grote Markt 1, tel. 03 778 33 30, www.ccsint-niklaas.be

Evenementen Vraag gratis tweemaandelijkse brochure ‘Uit in Sint- Niklaas’ bij de dienst toerisme en bezoek www.uitinsintniklaas.be

GidsenErkende toeristische stadsgidsen kan je reserveren bij de dienst toerisme.

GroepsbezoekenVraag de ‘gids voor groepsbezoeken’ en de brochure ‘samen tafelen’ om kennis te maken met de brede waai-er aan mogelijkheden.

HengelenSint-Niklaas is enkele visvijvers rijk. Hengelen kan op de Ster en aan de Moervaart. Geïnteresseerde hengelaars informeren zich best vooraf bij de dienst toerisme.

HuifkartochtenPaardenkartochten Vlaanderen, Hemelaerstraat 12/1, 9100 Sint-Niklaas, tel. 0477 54 49 86, [email protected] Verlee, Edgar Tinelstraat 58, 9112 Sinaai, tel. 03 772 34 00 en 0486 94 04 64, [email protected]

HET A TOT Z VAN SINT-NIKLAAS

32

Page 33: Gids vol belevenissen 2015

RUBRIEK

33

KamperenWie wenst te kamperen kan terecht in de directe omge-ving van Sint-Niklaas. Meer info op volgende websites:www.fortbedmar.be, www.polderhuis.be/camping.htm; www.eurocampingbaudeloo.be, www.camping-vlassaard.be; www.gerstekot.be; www.puyenbroeck.be; www.campingvoorhout.be

KartenJPR Belgium Indoor Karting, Europark Noord 29, 9100 Sint-Niklaas, tel. 03 765 99 85, www.jprkarting.be. Open maan- en donderdag van 17.00 tot 23.00 uur, woens- en feestdagen van 14.00 tot 23.00 uur, vrij- en zaterdag van 14.00 tot 24.00 uur, zondag van 9.00 tot 23.00 uur, dinsdag gesloten. Reservatie verplicht.

KunstgalerijenGallery NavArt, Parklaan 60, 9100 Sint-Niklaas, www.navart.bePerron 87, Stationsstraat 87, 9100 Sint-Niklaas, www.perron87.comWARP – contemporary art platform, Apostelstraat 20, 9100 Sint-Niklaas, www.warp-art.be

PaardrijdenQC Stables, Beeldstraat 15, 9100 Sint-Niklaas, tel. 03 777 63 77, www.qcstables.beManege De Gulden Sporen, Bosstraat 35, 9111 Belsele, tel. 03 772 36 42, www.guldensporen.info NV Lerim, Gouden Leeuwstraat 36, 9111 Belsele, tel. 03 772 22 20, www.sinsprot.beDe Galoppade, Leestraat 9, 9112 Sinaai, tel. 03 722 06 08, www.degalopade.beStal De Vlierbeek, Heirstraat 64, 9112 Sinaai, tel. 09 360 49 40, www.devlierbeek.be La Rosteehoeve, Kolkstraat 80, 9100 Nieuwkerken, tel. 0498 70 61 85, www.larosteehoeve.be

Reynaert De VosDe sluwe vos maakt sinds eeuwen de streek van Sint-Niklaas onveilig. Het hoeft dan ook niet te verwon-deren dat het hoofdpersonage uit het middeleeuwse dierenepos hier volop aanwezig is. Een greep uit het aanbod:• Reynaertbanken: in Belsele op het dorpsplein aan de

kerk en in Sint-Niklaas in het Romain De Vidtspark.• Reynaertbeelden: in het recreatiepark De Ster, in

de woonwijk Reynaertpark, in de hal van de dienst toerisme, in Belsele…. Een groot Reynaertbeeld van Albert Poels siert de Reynaertbank in het Romain De Vidtspark.

• Reynaertkabinet: in het SteM Zwijgershoek• Reynaertkunstwerken: in de bibliotheek en het

stadhuis• Reynaertsouvenirs: te verkrijgen bij de diens toerisme

(luistercd, stripverhaal)

TheaterStadsschouwburg, Richard Van Britsomstraat 21, tel. 03 778 33 50, [email protected]

ZwemmenSinbad, Parklaan 117, 9100 Sint-Niklaas, tel. 03 778 37 60, [email protected]. 3 EUR, -18 jaar 1,50 EUR, -5 jaar gratis

33

Page 34: Gids vol belevenissen 2015

Het Stationsplein is hét knooppunt van het openbaar ver-voer in het Waasland. Vlakbij het treinstation vind je het dynamische autobusstation en De Lijnwinkel. Voor wie met de wagen komt, zijn er twee parkings. Centraal op het plein is er een opmerkelijk fietsenstalling met maar liefst 700 plaatsen.

Voorrang voor het openbaar vervoerSint-Niklaas is vlot bereikbaar met het openbaar vervoer. In de stadskern krijgt de bus voorrang. Een buscorridor doorkruist de stad van noord naar zuid. Om de 7 minu-ten kan je de bus nemen op de verbindingsweg van het Waasland Shopping Center over de Grote Markt naar het station en omgekeerd.De Lijnwinkel, Stationsplein, 9100 Sint-Niklaas, tel. 03 776 00 48, www.delijn.be

Sporen naar Sint-NiklaasEen bezoek aan Sint-Niklaas start zonder probleem op het vernieuwde Stationsplein. Het station ligt op een

wandelafstand van tien minuten van de Grote Markt. Sint-Niklaas is de enige stad in Vlaanderen waar ook alle deelgemeenten per trein bereikbaar zijn: Belsele, Sinaai en Nieuwkerken hebben elk hun eigen station. Vanuit o.a. Gent en Antwerpen is er om het half uur een recht-streekse trein naar Sint-Niklaas. Vanuit Brugge, Brussel, Kortrijk, Leuven, Mechelen, Oostende en Rijsel zijn er eveneens frequente verbindingen. NMBS-station, Stationsplein, 9100 Sint-Niklaas, tel. 03 229 58 58, www.b-rail.be

Met eigen vervoer naar Sint-NiklaasSint-Niklaas is strategisch gelegen op 45 km van Brussel en 25 km van Antwerpen. Er is voldoende parkeermoge-lijkheid onder de Grote Markt, op het Stationsplein (twee locaties), het H. Heymanplein, langs de Parklaan en aan het Waasland Shopping Center. Sint-Niklaas bereik je vanuit Brussel via de A12, N16 en N70, vanuit Antwerpen of Gent via de E17 en vanuit Zeeuws-Vlaanderen via de Westerscheldetunnel.

34

SINT-NIKLAAS BEREIKEN

Page 35: Gids vol belevenissen 2015

Dienst toerismeGrote Markt 459100 Sint-NiklaasTel. 03 778 35 00Fax 03 760 92 [email protected]

Openingsurende dienst toerisme is elke werkdag geopend van 9.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 17.00 uur.

ColofonFotografi e: Layla Aerts, Kris Boel, Gert Cools, Paul De  Malsche, Robert De Wilde, Filip Everaert, Marnix Evraert, Jean-Jacques Limbourg, Ludwig Steenssens, Hilde Verbeke, Stadsbestuur Sint-Niklaas

Tekening: Dirk Stallaert

Cartografi e: Van Lijsebetten NV

Kaart Lafreri: Koninklijke Oudheidkundige Kring van het Land van Waas vzw

Opmaak en drukwerk: Graphius, www.graphius.com

Tekst, samenstelling en eindredactie: Geert De Bock

Verantwoordelijke uitgever: Annemie Charlier, schepen voor toerisme, stadhuis, Grote Markt 1, 9100 Sint-Niklaas

Nieuw: exclusief beeldverhaal‘Het B-Gevaar’

Een van de eerste verhalen van Nero, het geesteskind van tekenaar en Sint-Niklaas’ ereburger Marc Sleen, speelt zich af in Sint-Niklaas. Heel wat plekjes in de stad spelen een rol in het verhaal uit 1951. Opgeknapte teke-ningen en een vergelijking met de situatie nu stofferen deze unieke, beperkte uitgave. Een tip voor een origineel souvenir of geschenk!

Te koop bij de stedelijke dienst toerisme, Grote Markt 45 en bij de lokale boekhandelaars (22,50 EUR).

35

Page 36: Gids vol belevenissen 2015

Dienst toerismeGrote Markt 459100 Sint-NiklaasTel. 03 778 35 00

[email protected]