Gemeentelijk infoblad maart 2015

48
maart 2015 - Jrg. 20/3 Wegenwerken: wij informeren u! 09 Logowedstrijd spelotheek 17 Vakantieopvang zomer 2015 18 Alle sportlaureaten 23 Week van de amateurkunsten 34

description

 

Transcript of Gemeentelijk infoblad maart 2015

  • maart 2015 - Jrg. 20/3

    Wegenwerken: wij informeren u! 09Logowedstrijd spelotheek 17

    Vakantieopvang zomer 2015 18Alle sportlaureaten 23

    Week van deamateurkunsten 34

    Kom gieren en b

    rullen in de bib

    kijk op blz. 32-33

    (maar hou je bui

    k vast)

  • 2 www.haaltert.be

    Maart wordt een drukke maand in onze gemeente. De lente geeft ons nieuwe energie en die willen we optimaal inzetten!

    Onze nieuwe inwoners heten we van harte welkom op zondag 8 maart. We ontvangen jullie met open armen in onze kinderopvang De Pagadder en leiden jullie rond. Kom zeker langs.

    Als bestuur hebben we onze meerjarenplanning duidelijk aangepast. We hebben een inhaal-beweging ingeschreven voor het onderhoud van onze wegen. Zo starten we komende lente in Heldergem met het project Heldergemstraat en aanpalende straten.

    Iedereen weet dat dit een belangrijke verkeersader is binnen onze gemeente. Velen onder ons zul-len hiermee dus op n of ander moment geconfronteerd worden. En we weten ook dat wegen-werken niet altijd even prettig zijn voor bewoners of passanten.

    Neem dus zeker deel aan onze gemeentelijke infoavonden. Hier krijg je de nodige informatie over de voortgang en de planning van de werken, een voorstelling van de alternatieve routes,enz.. We zullen u ook op alle mogelijke manieren goed blijven informeren hierover.

    Haaltert is en blijft ook een actieve gemeente!

    Ben je op zoek naar een nieuwe uitdaging, een job binnen je eigen gemeente? Kijk dan snel ver-der in ons infoboekje naar de diverse vacatures. Ook onze studenten komen hier aan bod.

    Sportief Haaltert heeft zich in de kijker gespeeld. Kijk snel even verder naar de fotos en de namen van onze sportlaureaten van het voorbije jaar. Nogmaals een dikke proficiat aan alle kandidaten!

    En ook aan engagementsoproepen geen gebrek deze maand: we zoeken een ontwerp voor het logo van onze spelotheek en kandidaten voor Vlaanderen Feest. We organiseren een vrij podium voor de kids in de Week van de Amateurkunsten en zoeken medewerkers voor de Dag van het Park. Voor ieder wat wils...stel je zeker kandidaat!

    Vergeet ook zeker niet de jeugdboekenweek waarbij we samen de lachmicrobe willen versprei-den!

    Organiseer een ware lachepidemie, zou ik zeggen.want weet dat lachen en glimlachen poort en deur zijn waarlangs veel goed in de mens kan binnendringen.

    Veerle BaeyensBurgemeester

    Voorwoord

    Beste inwoners

  • www.haaltert.be 3

    ZITDAGEN VAN BURGEMEESTER EN SCHEPENENElke donderdagavond van 18 tot 20 uur kunt u terecht bij burgemeester en schepenen.Voor de burgemeester maakt u best een afspraak: 053 85 86 53

    RAADSZITTINGEN De volgende zitting van de gemeenteraad vindt plaats op maandag 30 maart om 20 uur

    in de raadzaal van het gemeentehuis, Hoogstraat 41, 9450 Haaltert (2 verdieping). De volgende zitting van de OCMW-raad vindt plaats op woensdag 25 maart om 19.30 uur in

    de raadzaal van het Sociaal Huis, Donkerstraat 30, 9450 Haaltert (1 verdieping).Deze zittingen zijn publiek toegankelijk.

    OPENINGSUREN EN ADRESSEN VAN DE GEMEENTELIJKE DIENSTEN, HET OCMW EN HET PWA

    Het administratief centrum (gemeentehuis), de jeugd- en sportdienst en het sociaal huis zijn open: elke werkdag van 9 tot 12 uur op woensdag- en donderdagnamiddag van 13.30 tot 16 uur op donderdagavond van 18 tot 20 uur

    Administratief centrum Sociaal HuisHoogstraat 41 Donkerstraat 30 053 85 86 00 053 85 86 50 [email protected] [email protected] De Pagadder (Huis van het kind) SportdienstMiddelkouter 14A Pastorijweg 23 053 85 86 57 054 32 13 15 [email protected] [email protected]

    ADRESSEN EN WEBSITES POLITIE EN BIBLIOTHEEKLokale politie Bibliotheek Haaltert Bibliotheek DenderhoutemVlamstraat 5/b6 Achterstraat 2 Adv. De Backerstraat 55 053 84 08 00 053 85 86 60 054 32 52 86 www.lokalepolitie.be/5439 www.haaltert.bibliotheek.be www.haaltert.bibliotheek.be [email protected] [email protected] [email protected]

    Nuttige info

    Redactie: 053 85 86 64 [email protected]

    02 Voorwoord03 Nuttige info04 Wachtdiensten05 Gemeentelijk nieuws10 Verkeer11 Leefmilieu13 Veiligheid14 Welzijn20 Jeugd

    22 Sport25 Gezondheid26 Dienstencentrum28 Bibliotheek34 Cultuur38 UiT in Haaltert44 Leven in Haaltert46 Fotogalerij48 WielerkalenderIN

    HO

    UD

  • 4 www.haaltert.be

    Wachtdiensten

    APOTHEKERSOm te weten welke de dichtstbijzijnde apotheek met wachtdienst is, kunt u terecht op 0903 99 00.Op www.apotheek.be kunt u terecht voor alle informatie over de Belgische apotheken met wachtdienst.

    GENEESHERENHuisartsenwachtpost Regio Aalst: 0900 69 018Op dit nummer kunt u terecht voor dringende medische problemen s avonds, tijdens het weekend en op feest- en brugdagen.Tijdens het weekend (vanaf vrijdag 19 uur tot maandag 8 uur) en op feest- en brugdagen kunt u, bij voorkeur na afspraak, bij de huisartsenwachtpost terecht voor een consultatie. Adres: Leopoldlaan 44 te 9300 Aalst

    TANDARTSEN 053 70 90 95Zaterdagen, zon- en feestdagen van 9 tot 18 uur

    ZELFSTANDIGE VERPLEEGKUNDIGENDe kring zelfstandige verpleegkundigen regio Aalst Ninove -Geraardsbergen heeft een permanente wachtdienst voor deze regio. Deze dienst is te bereiken op 070 22 26 78.

    WIT-GELE KRUIS OOST-VLAANDERENHet Wit-Gele Kruis Oost-Vlaanderen biedt in heel de provincie een permanentie aan voor alle verpleegkundige verzorgingen. De wachtdienst is 24 uur op 24 uur en 7 dagen op 7 bereikbaar op het nummer 09 265 75 75.

    BLOED GEVEN

    Op dinsdag 10/3 van 18.30 tot 21 uur in Centrum "De Kouter", Middelkouter 10, 9450 HaaltertVoor andere inzamelplaatsen: kijk op www.bloedgevendoetleven.be

    AA-GROEP SAMEN GELUKKIGIedere maandag om 20 u. in het Jeugdheem, Bruulstraat, Haaltert.

    AA-GROEP SAMEN TEVREDENDeze vergaderingen vinden iedere dinsdag plaats van 19.30 tot 21.30 uur in de polyvalente zaal, Schoolstraat 2, 9320 Nieuwerkerken-Aalst. Telefonisch kan men steeds terecht bij AA-ADB Antwerpen, 03 239 14 15of bij Herman, 053 62 61 19.

  • www.haaltert.be 5

    hoofdstuk

    Op 2 februari ging in Ter Oude Poste de nieuwjaarsreceptie door van Unizo Groot Haaltert en de middenstandsraad. Er waren 4 gastsprekers: Danny De Kock, voorzitter Unizo Groot Haal-tert, burgemeester Veerle Baeyens, de directeur-generaal van Unizo, Jan Sap en als speciale gast de vice-eersteminister van de federale regering, Alexander De Croo. Op de foto ziet u verder de bestuursleden van Unizo en de middenstandsraad. In de speeches werden o.a. verwezenlijkingen in 2014 van het gemeentebestuur in samenwerking met de middenstandraad uitvoerig belicht, zoals de digitale kadobon. Minister De Croo gaf toelichtingen bij de indexsprong en had het uitgebreid over het verminde-ren van de lasten voor bedrijven, het meer overhouden van het nettoloon vanaf januari 2015 en over het overleg tussen vakbonden en werkgevers.

    VRIJSTELLING VAN RETRIBUTIE VOOR VERENIGINGENEen aantal verenigingen en organisaties zijn vrijgesteld van de nieuwe retributies voor het huren van zalen, materialen en het vervoer ervan.

    Het betreft: alle gemeentelijk erkende adviesraden en instanties van gemeentelijk belang, het O.C.M.W., de Academie voor Muziek, Woord en Dans, Initiatieven voor Buitenschoolse Kinderopvang (zoals 'De Pagadder'), de speelpleinwerkingen, de politiediensten, andere gemeentebesturen,

    voor zover het gaat om activiteiten die rechtstreeks verband houden met hun normale werking.Ook verenigingen die erkend zijn om giften te ontvangen die recht geven op een belasting- vermindering (o.a. Rode Kruis, Oxfam, Child Focus,... voor de volledige lijst: via de link op www.haaltert.be/vrijetijdsdienst) en organisaties die als doel hebben de armoede te bestrijden (o.a. Welzijnsschakel) hebben recht op deze vrijstelling.

    Gemeentelijk nieuws

  • 6 www.haaltert.be

    Gemeentelijk nieuws

  • www.haaltert.be 7

    Gemeentelijk nieuws

  • 8 www.haaltert.be

    Gemeentelijk nieuws

  • www.haaltert.be 9

    Gemeentelijk nieuws

    NIEUWE WEGENWERKEN GEPLANDPROJECT 1: VERBINDINGSCOLLECTOR HELDERGEMSTRAAT EN SANERING STEENBEEKTijdens deze werken zal de Heldergemstraat, belangrijke verbindingsweg naar Erpe-Mere en Herzele, gedurende bijna een jaar onderbroken zijn. Een volledig bewegwijzerde wegomlegging is voorzien.De werken zullen starten in de loop van april en worden uitgevoerd door aquafin, in nauwe samenwerking met het gemeentebestuur van Haaltert.Daarom organiseert de gemeente een infomoment start der werken voor alle genteresseerden op donderdag 19 maart 2015 om 19.30 u. in centrum De Kouter (Middel-kouter 10 in Haaltert) Iedereen is welkom. Alle aanwonenden of gebruikers van weidepercelen langs het traject worden persoonlijk uitgenodigd.

    Programma: Om 18 u. zal een afkoppelingsdeskundige verdere toelichting geven bij de afkoppelings- dossiers van de betrokken inwoners. Om 19.30 u. start de infovergadering. De contactpersonen bij de gemeente, de betrokken nutsmaatschappijen, het studiebureau en de aannemer zullen hierbij aanwezig zijn om uitleg te geven over de werken, de afkoppelingen, de gemeentelijke tussenkomst, de fasering van de werken, de omleiding enz. De plannen zullen ter inzage liggen en u krijgt de mogelijkheid om in te schrijven op een nieuwsbrief.

    PROJECT 2: 'AANPASSINGSWERKEN BALJUWSWEG' in HaaltertHiervoor organiseert de gemeente een infovergadering op donderdag 12 maart om 19.30 uur in de raadzaal van het gemeentehuis. Alle aanwonenden krijgen een uitnodiging in de bus.PROJECT 3: SANERING PROCESSIEWEG HOLBEEKWEG' in HeldergemIn de loop van 2016 (aansluitend op project 1) zullen ook in deze 2 straten gescheiden riolering en een nieuw wegdek worden aangelegd.De gemeente organiseert hierover een eerste infomoment op donderdag 2 april om 19.30 u. in HOC De Fransman in Heldergem. In grote lijnen zal het project worden toegelicht, ook wat betreft de afkoppelingen en de gemeentelijke tussenkomst.INFORMATIE: o Alle informatie zult u binnenkort terugvinden op www.aquafin.be > 'werken in uw gemeente. Wij houden u zelf op de hoogte via dit infoblad, de nieuwsberichten op www.haaltert.be, onze e-nieuwsbrieven, facebook en twitter.

  • 10 www.haaltert.be

    Verkeer

    VEILIGHEIDSGORDELIn Belgi dragen veel te weinig mensen de gordel in de auto. Indien alle bestuurders en passagiers de gordel zouden dragen, zouden we jaarlijks vele tiental-len doden en honderden gewonden kunnen vermijden. Met een gordel om ben je dus echt veiliger.

    Politieacties in maartOm iedereen aan te zetten altijd de gordel te dragen in de wagen, zowel voorin als achterin, zal de lokale politie sensibiliserende acties en controleacties uitvoeren rond de gordel in de maand maart. Deze acties moeten iedereen, jong en oud, aanzetten om de gordel te dragen, in alle om-standigheden.

    Risicos zonder gordel, ook met airbagOf u nu vijf minuten onderweg bent of vijf uren, de kans op een ongeval tijdens een korte rit is reel. Maak daarom steeds de klik.Ook bij een lage snelheid is de gordel onmisbaar. Zonder gordel kan een botsing vanaf 20 kilo-meter per uur al dodelijk zijn. Bovendien loopt u zonder gordel dubbel zoveel risico om voor het leven verminkt of gehandicapt te raken, zelfs bij 20 kilometer per uur.Zonder gordel heeft een airbag geen zin. Bij een snelheid van 50 kilometer per uur komt de impact van een aanrijding overeen met 35 keer uw gewicht. Als u dus 70 kilo weegt en u rijdt 50 kilometer per uur, dan krijgt u bij een botsing een massa van meer dan 2 ton. Zonder gordel wordt u dan niet tegengehouden, zelfs niet met een airbag.Wie zich achterin niet vastklikt, kan bij een ongeval tegen de inzittende voorin gesmakt worden. Als de passagiers achteraan in de auto hun gordel dragen, hebben de inzittenden voorin zelfs tot 80% meer kans om te overleven.

  • www.haaltert.be 11

    Verkeer / Leefmilieu

    Iedere leeftijd veilig met de gordelElke persoon die groter is dan 1,35 m is verplicht om de gordel te dragen. Kinderen (jonger dan 18 jaar) kleiner dan 1,35 m moeten plaatsnemen in een voor hen geschikt kinderbeveiligings-systeem, vastgemaakt met de veiligheidsgordel of Isofix.In artikel 35.1.1 van het koninklijk besluit van 1 december 1975 houdende algemeen reglement op de politie van het wegverkeer en van het gebruik van de openbare weg is het volgende bepaald: De bestuurder en de passagiers van autos die aan het verkeer deelnemen, moeten de veiligheidsgordel dragen, op de plaatsen die ermee zijn uitgerust.

    Voorin en achteraan verplichtZowel voorin als achteraan in de auto is het bij wet dus verplicht om de gordel te dragen.

    TariefWie de gordel niet draagt, begaat een overtreding van de tweede graad en kan een onmid-dellijke inning krijgen van 110 euro. Wie het kinderzitje in de wagen niet of niet correct gebruikt, kan een onmiddellijke inning krijgen van 165 euro. Na drie veroordelingen binnen drie jaar kan je rijbewijs vervallen worden verklaard.

    HAALTERT DOOFT DE LICHTEN OP ZATERDAG 28/3. U TOCH OOK?Earth Hour, de internationale campagne van WWF, vindt dit jaar plaats op zaterdag 28 maart 2015. Tussen 20.30 en 21.30 uur zullen miljoenen mensen over de hele wereld de lichten doven. Via deze symbolische actie kan ieder van ons zijn wens uiten om te strijden tegen klimaatveran-dering.Deze editie van Earth Hour is extra belangrijk, want 2015 is een scharniermoment voor het kli-maat. Op het einde van dit jaar komen de staatsleiders opnieuw samen op de klimaattop in Parijs, met als doel om te komen tot een wereldwijd bindend klimaatakkoord. Doe mee aan Earth Hour en stuur daarmee een krachtig signaal voor concrete en ambitieuze maatregelen om de klimaatverandering aan te pakken. o Meer info op www.earthhour.be.

  • 12 www.haaltert.be

    Leefmilieu

    VOCHTIGE DOEKJES HOREN NIET IN HET TOILET!De sterke vezelstructuur van de meeste soorten vochtige doekjes breekt niet af wanneer ze worden doorgespoeld. Ze kunnen dan ook grote schade veroorzaken aan de zuiveringsinfrastructuur.U kent ze wel: vochtig toiletpapier, doekjes om babybilletjes schoon te maken, vochtige make-up removerdoekjes, De laatste 10 tot 15 jaar kennen ze een opmars in allerlei vormen en toepassingen. Vaak worden ze na gebruik gewoon mee doorgespoeld in het toilet, zelfs als ze niet in contact zijn geweest met urine of fecalin. Helaas zijn de meeste van deze producten daar niet geschikt voor omdat ze nauwelijks afbreken, wat wel het geval is met normaal toiletpapier.De doekjes kunnen niet alleen verstoppingen in uw toilet en afvoer en in de openbare riool veroorzaken, ze richten geregeld ook zware schade aan in de pompstations en zuiverings- installaties van Aquafin. De doekjes worden omwille van hun sterke vezelstructuur niet afgebroken, maar klitten samen, verstoppen de roosters en vormen proppen in de pompen, waardoor ze de normale werking blokkeren. Ze moeten meestal manueel verwijderd worden, een onaangename, arbeidsintensieve en dus dure bezigheid. Bovendien bestaat de kans dat door dergelijke voorvallen lokaal wateroverlast kan optreden of dat afvalwater rechtstreeks in de natuur terechtkomt, wat we te allen tijde willen voorkomen.

    Koninklijk BesluitDe nonwovens-markt, waartoe vochtige doekjes behoren, groeit nog gestaag. Op internationaal niveau wordt al jaren geprobeerd om richtlijnen vast te leggen rond de vermelding op de ver-pakkingen, zonder concreet resultaat echter tot nog toe. Aquafin werkt momenteel in Belgi mee aan een ontwerp van een Koninklijk Besluit dat bepaalt aan welke testen het product moet vol-doen om doorspoelbaar te zijn. Elk product dat bedoeld is voor persoonlijke toilethygine en dat daarenboven de testen doorstaat, mag doorgespoeld worden. Alle andere vochtige doekjes zullen voortaan enkel op de markt toegelaten worden met een duidelijk logo dat aangeeft dat ze niet in het toilet mogen doorgespoeld worden. Of de verplichting er ooit komt, is nog erg onzeker. Ondertussen blijft het aangeraden om op zijn minst de verpakking goed te lezen of, voor alle zekerheid, alle types van vochtige doekjes na gebruik in de vuilnisbak te gooien.

    En doorspoelbare toiletrolletjes?Tegenwoordig is er ook toiletpapier op de markt waarvan de lege rolletjes mogen doorgespoeld worden. Het klopt dat ze even goed afbreken als het toiletpapier zelf en ze kunnen dus geen verstoppingen veroorzaken. Net om hen die eigenschap toe te kennen, bevatten ze echter wel chemische stoffen die het zuiveringssysteem zwaarder belasten. Let ook op dat u of uw kinderen zich niet vergissen met niet- doorspoelbare rolletjes!

  • www.haaltert.be 13

    Veiligheid

    o Hulpverleningszone Zuid-Oost: Joseph Cardijnstraat 66, 9420 Erpe-Mere 053 60 76 10 [email protected] www.zonezuidoost.be www.civieleveiligheid.be (algemene info)

    HULPVERLENINGSZONE ZUID-OOSTSinds begin januari is de hulpverleningszone Zuid-Oost, waartoe Haaltert behoort, officieel genstalleerd en is deze nieuwe organisatiestructuur een feit.Een hulpverleningszone is in de praktijk een brandweerzone. In Oost-Vlaanderen zijn er in totaal 6 brandweerzones.De hulpverleningszone Zuid-Oost (Oost-Vlaanderen) groepeert de brandweerkorpsen van Aalst, Denderleeuw, Erembodegem, Geraardsbergen, Lede, Moorsel, Ninove, Wetteren en Wichelen. Meer dan 500 brandweerlieden en ambulanciers staan 24/24 u. in voor de veiligheid van 275 000 inwoners in 11 gemeenten, waaronder ook Haaltert.Door schaalvergroting kunnen middelen rationeler en efficinter worden aangewend en kan de dienstverlening worden verbeterd. De hulpdienst die bij een noodoproep het eerst ter plaatse kan zijn met de nodige middelen zal worden uitgestuurd, zonder rekening te houden met gemeente- of provinciegrenzen. De burger heeft namelijk recht op de snelste adequate hulp.In de praktijk (geografische redenen) zullen het nog steeds de posten van Aalst, Denderleeuw, Erembodegem en Ninove zijn die de gemeente Haaltert bedienen. Bij grotere interventies (vb. brand schoolgebouw) kan in de nieuwe zone echter sneller bijstand gegeven worden aan elkaar (vb. door post Geraardsbergen, Lede,).Aalstenaar Wim Van Biesen (45) is zonecommandant van de brandweerzone Zuid-Oost

    112: noodnummer voor dringende hulpoproepen 053 80 68 03: nummer voor niet- dringende hulpverlening

    bv. leegpompen van kelders, vernietigen van wespen,

  • 14 www.haaltert.be

    Welzijn

    'ALS KLEINE KINDEREN GROOT WORDEN'VORMINGSAVOND ROND TABAK, ALCOHOL EN DRUGS IN DE OPVOEDING

    Hoe kan je je kind verstandig leren omgaan met alcohol? Hoe kan je voorkomen dat je kind tabak of drugs gaat gebruiken?

    Heb je kinderen tussen 10 en 15 jaar oud die nog geen tabak, alcohol of drugs gebruiken of er net mee beginnen experimenteren? Dan is deze vorming iets voor jou!Ook al ervaar je dat niet altijd zo, als ouder heb je heel wat in huis om je tieners te helpen gezonde keuzes te maken. Erover praten en grenzen stellen, is de basis. Dat klinkt misschien eenvoudig, maar is het niet altijd.

    Waarschijnlijk heb je wel eens vragen als Mag ik mijn kind van elf een slokje wijn laten proeven op een familiefeest? Welke regels stel ik over alcohol als mijn veertienjarige dochter naar een fuif gaat? Wat kan ik doen als mijn zoon van vijftien dronken thuiskomt? Wat zeg ik tegen mijn vijftienjarige dochter als een klasge-

    noot van school is gestuurd door cannabisgebruik? Hoe kan ik tabak verbieden als ik zelf rook?

    Daarom organiseert de gemeente Haaltert in samenwerking met de drugpre-ventiedienst PISAD en de lokale politie deze interactieve avond voor ouders. De vorming helpt je namelijk bij het zoeken naar antwoorden op deze vragen. Aan de hand van filmpjes en voorbeelden bieden we je tips en trics om met je kind in gesprek te gaan, op de manier die het beste bij jou past.

    o Wanneer? Donderdag 12 maart 2015 (19 - 21.30 u.) Waar? Huis van het Kind (gebouw 'De Pagadder'), Middelkouter 14 A in Haaltert Voor wie? Voor ouders met tieners van 10 tot 15 jaar Inschrijven? Inschrijven kan tot 5 maart 2015 via [email protected] De toegang is gratis

    o Neem ook eens een kijkje op www.gezondopvoeden.be, d infosite voor alle ouders die hun kinderen gezond willen opvoeden!

  • www.haaltert.be 15

    Welzijn

    'DE WEEG' VERHUIST In Haaltert organiseert Kind en Gezin consultaties voor het jonge kind, in samen-werking met de vzw 'Kind en Preventie'. In het consultatiebureau kunnen ouders met hun kinderen van 0 tot 3 jaar terecht voor wegen en meten, preventieve medische onderzoeken, gratis vaccinaties, informatie en adviezen over verzorging, hygine, veiligheid en opvoeding. Een sterk multidisciplinair team, bestaande uit een arts, verpleegkundigen en geschoolde en ervaren vrijwilligers staat je in het consultatiebureau met plezier bij om je kindje vlot en veilig door de eerste levensjaren te loodsen.

    Vanaf 1 april 2015 verhuist het 'consultatiebureau voor het jonge kind' naar het nieuwe 'Huis van het Kind' in het Sociaal Huis, Donkerstraat 30 in Haaltert.

    o Je kunt hier wekelijks terecht op woensdagavond en donderdagnamiddag. Voor een afspraak neem je contact op met de Kind-en-Gezin-lijn: 078 150 100 (8 - 20u.) of [email protected]. Je kan je afspraak ook vastleggen via een regioverpleegkundige van Kind en Gezin.De Kind-en-Gezin-lijn is er bovendien voor al je vragen. Ben je benieuwd wat we jou en je kindje nog kunnen bieden? Surf dan zeker naar www.kindengezin.be

    Kind en Gezin is er om je te ondersteunen tijdens de eerste levensjaren van je kindje. We helpen je waar nodig, vanaf je zwangerschap tot je kindje naar school gaat.

    Voor de geboorteJe hebt waarschijnlijk een heleboel vragen. Kind en Gezin staat altijd klaar om die zo goed mogelijk te beantwoorden. We bieden je heel wat gratis diensten: zwangerschapsnieuwsbrieven, infosessies Kind op Komst, brochures, Ben je nog op zoek naar een naam voor je kindje? Surf dan zeker eens naar www.kindengezin.be/zoekvoornaam voor inspiratie.Na de geboorteWanneer je kindje er is, breekt er een mooie, maar vaak ook hectische periode aan. Alles is nieuw. Heb je vragen over het ouderschap? Over de gezondheid of de ontwikkeling van je baby? Je kan altijd met al je vragen en bezorgdheden bij ons terecht, zowel op huisbezoek als op het consultatiebu-reau. Schrijf je ook in op de nieuwsbrieven Van baby tot kleuter, zo kom je nog veel te weten.

    KIND-EN-GEZIN-LIJN

    078 150 100

  • 16 www.haaltert.be

    We zijn open op

    WOENSDAG 4 MAART van 14 tot 17 u.met een activiteit rond het thema 'lente'

    DONDERDAG 19 MAART van 18 tot 20 u.KOM EENS LANGS VOOR EEN LEUKE NAMIDDAG !ALLE SPEELGOED KAN GRATIS ONTLEEND WORDEN !

    Welzijn

    Spelotheek De Bouwdoos

    Donkerstraat 30 in Haaltert (tussen het Sociaal Huis en kinderopvang De Pagadder)

    ONLINE CATALOGU

    S:

    http://zoeken.haa

    ltert.bibliotheek

    .be > "spel"

  • www.haaltert.be 17

    GEZOCHT:

    EEN NIEUW LOGOVOOR DE SPELOTHEEKHELP JIJ ONS?Wij willen een nieuw logo, een beeld dat verband houdt met de naam van onze spelotheek, 'De Bouwdoos'.

    Ben jij een creatieveling, heb je ontwerptalent of gewoon een leuk idee? Zet het dan op papier of maak een computerbestand en bezorg ons het resultaat! Hieronder lees je hoe dat moet.

    Elke creatieve geest vanaf 6 jaar mag deelnemen aan onze logowedstrijd!

    ZO WERKT HET:1. Download het ontwerpformulier van www.haaltert.be/spelotheek, haal het af in het

    Sociaal Huis of vraag het ons per e-mail: [email protected].

    2. Laat je creativiteit los! Maak een mooie tekening op papier of met de computer, een collage, Zowat alle technieken en kleuren zijn toegelaten, hou wel rekening met de opgelegde afmetingen.

    3. Breng het formulier binnen in het Sociaal Huis, voor 17 april 2015!Dit kan in een gesloten enveloppe of per e-mail naar [email protected] telkens Deelnameformulier logowedstrijd.

    4. Het volledige wedstrijdreglement vind je ook op www.haaltert.be/spelotheek.

    Welzijn

    WEDSTRIJD

    WAT KUN JE WINNEN? De winnaar krijgt een kadobon van 100 euro en zijn of haar ontwerp zal uiteraard gebruikt worden voor al onze communicatie rond de spelotheek: affiches, stickers, banners, infoblad, website, De volgende 10 waardevolle inzendingen krijgen elk een kadobon van 20 euro. De leukste inzendingen krijgen bovendien een mooi plaatsje in de spelotheek!

  • 18 www.haaltert.be

    hoofdstukWelzijn

    VAKANTIEOPVANG ZOMER 2015In de zomer van 2015 voorziet de gemeente Haaltert vakantieopvang op weekdagen in de periode van 1 juli tot en met 28 augustus. 21 juli is de enige sluitingsdag.Onze werking:Kinderen tot 6 jaar gaan naar de kleuterwerking 'De Pagadder''. Vanaf 6 jaar is er speelpleinwerking in 'De Kouter'. Voor beiden is er voor- en naopvang voorzien. Elk kind mag in de zomervakantie maximum 30 dagen naar de vakantieopvang komen.

    OVERZICHT opvang 2015

    2,5 6 jaar ( max. 75 kinderen/dag)

    6 - 13 jaar (max. 75 kinderen/dag)

    zomervakantie

    Kleuterwerkingin IBO De Pagadder

    6 /dag of 10 voor een uitstap

    Voor- en naopvang van 6.30 tot 8u. en van 17

    tot 18.30u. : 0,80 /begonnen half uur.

    Speelpleinwerking in Centrum De Kouter

    (van 8 tot 17 u.) 6 /dag of 10 voor een uitstap.

    Voor- en naopvang in IBO De Pagadder

    van 6.30 tot 8u. en van 17 tot18.30u.:

    0,80 /begonnen half uur

    Groepsindeling: De Pagadder vangt schoolgaande kinderen op vanaf het instapklasje tot en met de zomer na de 3de kleuterklas. Hier worden de kinderen verdeeld per klas: Instapklas = minis, 1e kleuterklas = minis met *, 2e kleuterklas = sloebers, 3e kleuterklas = klavers De speelpleinwerking is er voor kinderen van het 1ste leerjaar tot en met de zomer na het 1ste middelbaar. Zij kunnen terecht in centrum De Kouter, Middelkouter 10 te 9450 Haaltert. Voor de speelpleinwerking zijn er 3 leeftijdsgroepen: 1e 2e leerjaar = rakkers, 3e 4e leerjaar = dreamers, 5e 6e leerjaar en 1e middelbaar = tienersInschrijvingen:

    Inschrijvingen 2015

    Start groep 1

    Start groep 2

    Einde inschrijvingen

    Zomervakantie 30 april 15vanaf 18u7 mei 15vanaf 18u 28 mei 15

    Voor de inschrijvingen werken we met twee groepen: Groep 1: kinderen waarvan n van de ouders gedomicilieerd is in Haaltert (en deelgemeenten). Groep 2: kinderen die enkel in Haaltert (en deelgemeenten) schoollopen.U kunt enkel inschrijven via het e-loket van de gemeentelijke website: www.haaltert.be/e-loket. De formulieren staan telkens vanaf 18 uur stipt online.o Opgelet! Op de website staan meerdere inschrijvingsformulieren. Neem het juiste formu-lier voor uw groep en de gewenste werking. Indien u niet over een PC met internetaansluiting beschikt, kunt u steeds terecht in de bib of in het Sociaal Huis om uw aanvraag in te dienen.

  • www.haaltert.be 19

    hoofdstuk

    Jeugd

    Welzijn

    NIEUW ! POP UP ZOMERKAMPENVoor kinderen van het 1e tot 3e kleuterklasje en van het 1e tot en met het 3e leerjaar. Het aantal plaatsen is beperkt tot 16 per kamp.

    PERIODE KAMPTHEMA voor kinderen GEBOREN IN

    7 tot 21/8/15

    Allemaal beestjesWe gaan ons inleven in de wereld van dieren.

    Deze week draait rond beestjes: kleine, grote, griezelige of schattige beestjes!

    200920102011

    17 tot 21/8/15

    Team spiritSamen staan we sterk! Teambuilding,

    estafettes, samenwerkingsopdrachten, En voor allen, allen voor n!

    200620072008

    24 tot 28/8/15

    SprookjesbosWe worden kleine kaboutertjes en gaan op

    stap in het grote sprookjesbos. Het wordt een magische week!

    200920102011

    24 tot 28/8/15

    Creacocktail Knutselen, boetseren, verven, tekenen,

    kunst met grote K! Tussendoor zullen we af en toe eens

    de beentjes strekken!

    200620072008

    Per kamp betaalt u 50 euro per week per kind of 12,50 euro aan kansentarief. De kampen gaan door in de lokalen van KSA-VKSJ Denderhoutem (Nieuwstraat). De animatoren van Tsjakka nemen de begeleiding op zich. De kampen starten om 9 uur en eindigen om 16 uur. Voor en naopvang is voorzien van 8 tot 9u. en van 16 tot 18u. Er is toezicht tijdens de middag van 12 tot 13 uur. Betaling - kortingen - fiscale aftrek - tussenkomst mutualiteit Uw inschrijving is pas definitief na betaling van de factuur. Deze ontvangt u binnen de week na inschrijving.Vermeld steeds het refertenummer van de factuur op uw overschrijving! Met een UITPAS aan kansentarief krijgt u een flinke korting, vraag ernaar! Terugbetaling van inschrijvingsgeld kan enkel bij ziekte of andere dwingende omstandigheid. Een deel van het inschrijvingsgeld is fiscaal aftrekbaar. U krijgt een fiscaal attest. Meer info vindt u op www.haaltert.be > speelpleinwerking of kleuterwerking De meeste mutualiteiten voorzien een tussenkomst voor deelname aan vakantiewerkingen. Met uw vragen kunt u steeds hier terecht: Kleuterwerking: De Pagadder, 053 85 86 58, [email protected] Speelpleinwerking: Jeugddienst Haaltert, 053 85 86 63, [email protected]

    NIEUW!

  • 20 www.haaltert.be

    Jeugd

    Centrum De Warande (boven bib). Achterstraat 2 - 9450 Haaltert

    13, 14 en 15 april 2015 telkens van 9 tot 16 u. Tijdens de middag is er een pauze voorzien van 12 tot 13 u. (breng dus je lunchpakket mee!)

    24 euro of 6 euro (UiTpas aan kansentarief) incl. vieruurtje

    Inschrijven kan via www.haaltert.be/e-loket,vanaf 26/2 om 18 u.!

    Het eindresultaat zal vertoond worden op 24/4 om 18.30 u. in centrum 'De Kouter', bij de opening van de 'Week van de Amateurkunsten'

    WAAR ?

    WANNEER ?

    KOSTPRIJS ?

    INSCHRIJVEN?

    WEET JE?,

  • www.haaltert.be 21

    Jeugd

    MET OXFAMCAFE

  • 22 www.haaltert.be

    Sport

    SPORTLAUREATEN EN KAMPIOENENPLOEGEN 2014 GEHULDIGD

    Op vrijdag 6 februari hebben het gemeentebestuur en de gemeentelijk sportraad de kampi-oenenploegen en sportlaureaten 2014 gehuldigd.

    KAMPIOENENPLOEGEN:

    Kaatsclub Michiels Kerksken 1ste ploeg vice-kampioen van Belgi 1ste Nationale winnaar Champions League winnaar Supercup

    Sint-Joris Haaltert 8-tal paarden provinciaal kampioen

    LAUREAAT COMPETITIEF PER PLOEG:Kaatsclub Michiels Kerksken 1ste ploegBeste prestaties 2014:Vice-kampioen 1ste nationale, winnaar beker van Belgie, Grote Prijs van Brussel, Tornooi Braine Le Compte, tornooi van Sirault, Grote prijs van Ath, Supercup en de Champions League.

    Won het van het 8-tal paarden van ruiterclub Sint Joris Haaltert.

  • www.haaltert.be 23

    Sport

    LAUREAAT COMPETITIEF INDIVIDUEEL JEUGDPhil Segers jetskiBeste prestaties 2014 : Kampioen Benelux Ski GPEuro Cup 2: 1ste plaats in de Ski Lite ProWereldkampioenschap: 3de in de Pro Ski SlalomDe andere verdienstelijke jeugdkandidaten waren: Joes Oosterlinck (wielrennen + veldrijden), Jana De Schijver (paardrijden)Lore Van Den Neste (paardrijden).

    LAUREAAT COMPETITIEF INDIVIDUEELRogier Minnaert - floorballBeste prestaties 2014:Topscorer van het seizoen in 2de nationale11 selecties voor het nationaal U19-team en 2 selec-ties voor het nationaal teamHeeft door zijn persoonlijke inzet bijgedragen tot het behalen van de titel Vice-kampioen 2de nationale.De andere kandidaat-laureaten: Hans Van Lierde (taekwondo)Nele Coppens (paardrijden)

    LAUREAAT INDIVIDUEEL RECREATIEF:Wim MuylaertBeste prestaties 2014:Behaalde het Beiaardlaureaatschap en het provinciaal labellaureaatschap, het provinciaal laureaatschap permanenten en het Vlaams laureaatschap wielertoerisme.

    LAUREAAT SPORTVERDIENSTELIJK PERSOON:Jozef Andries duivensportStichter en voorzitter van duivenbond Recht voor Allen van 1965 t.e.m. 2000.25 jaar bestuurslid en medewerker van het jaarlijks gemeentelijk duivenkampioenschap53 jaar lid van de Koninklijke Belgische duivenliefhebbers-bond.De andere kandidaat was Marcel De Schrijver die zich al sedert 1988 verdienstelijk maakt bij FC Kerksken.

  • 24 www.haaltert.be

    hoofdstuk SportSport

  • www.haaltert.be 25

    Gezondheid

    GEZONDE GEMEENTE MAART 2015INTERNATIONALE MAAND VAN DIKKEDARMKANKERHet bevolkingsonderzoek naar dikkedarmkanker nam in Vlaanderen een goede start: maar liefst 48,7% van de mannen en vrouwen die in 2013 een brief met afnameset ontvingen, hebben een staal van hun stoelgang opgestuurd naar het labo. In totaal werden in 2013 zo al 117. 579 stalen onderzocht. Ook de cijfers voor 2014 gaan deze richting uit. Het Centrum voor Kanker-opsporing en de Vlaamse Overheid zijn heel tevreden dat zoveel mannen en vrouwen al deelgenomen hebben. Toch streven zij naar een deelname van 60% tegen 2020.

    In 2013 ontvingen 624 personen in onze gemeente een uitnodiging, 47,4 % van hen nam deel. Tot en met de leeftijd van 74 jaar herhaal je dit onderzoek het best om de twee jaar. Vele mannen en vrouwen zullen daarom in 2015 opnieuw uitgenodigd worden om deel te nemen. Andere inwoners zullen in 2015 voor het eerst een afnameset ontvangen. Daarom willen we als Gezonde Gemeente tijdens deze internationale maand van dikke-darmkanker het bevolkingsonderzoek extra in de verf zetten. Als we willen streven naar 60% deelname is er ook binnen onze gemeente immers nog heel wat werk voor de boeg.Met dit bevolkingsonderzoek kan men dikkedarmkanker en voorstadia ervan, namelijk de aan-wezigheid van poliepen, opsporen met de stoelgangtest. Bij een te grote hoeveelheid bloed in de stoelgang, is een kijkonderzoek van de dikke darm (volledige coloscopie) nodig. Door poliepen te behandelen kan men de kans verminderen om dikkedarmkanker te krijgen. De behandeling van dikkedarmkanker in een vroeg stadium verhoogt sterk de kans op genezing.In 2015 worden de personen met pare leeftijden van 56 tot en met 74 jaar (56-, 58-, 60-, 62-, 64-, 66-, 68-, 70-, 72- en 74-jarigen) uitgenodigd. Zij krijgen met de post een gratis afnameset om thuis een staal van de stoelgang te nemen en op te sturen naar het labo. Daar wordt de hoeveelheid bloed in de stoelgang gemeten. Binnen de twee weken ontvangt de deelnemer en diens (huis)arts het resultaat. Als alles in orde is, ontvangt de deelne-mer na twee jaar een nieuwe afnameset. Dit loopt zo verder tot en met het jaar waarin je 74 bent. Heb je persoonlijke vragen, neem contact op met je huisarts! o Vragen over het bevolkingsonderzoek? Surf naar www.bevolkingsonderzoek.be, stuur een e-mail naar [email protected] of bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800 60 160

  • 26 www.haaltert.be

    Dienstencentrum

    MET IN MAART EEN PROGRAMMA VOOR JONG EN OUD!

    Lokaal dienstencentrum Rustnbeetje vind je in het hartje van Heldergem, in HOC De Frans-man, Heldergemstraat 136. Als lokale ontmoetingsplaats bij uitstek bieden wij je een waaier aan mogelijkheden. Je kan bij ons terecht voor een spontane babbel met een drankje, een heerlijke dagschotel op dinsdag en donderdag en vooral: een ruim aanbod aan leuke activiteiten. Ontdek ze hier, maak je keuze en schrijf in!

    NIEUW deze maand Seniorenquiz: quizplezier gegarandeerd! 27 maart vanaf 13.30 uur.

    Groepjes van 2 tot 4 personen. Inschrijving mogelijk in het dienstencentrum, via [email protected] of bel 053 85 86 36

    Creaclub: zin om te knutselen? Kom dan zeker langs om samen creatief aan de slag te gaan17 maart van 10 tot 12u, kostprijs 3 euro (1,5 euro met een UiTpas aan kansentarief)

    Kookclub: gezond en lekker, samen maken we een lekker gerechtje, delen we tips uit, 25 maart van 10 tot 12u, kostprijs 3 euro (1,5 euro met een UiTpas aan kansentarief)

    Altijd GRATIS: ons vast activiteitenaanbod Knutselen met je kleinkind: woensdag 18 maart van 14 tot 16 u. Computercaf: elke donderdag van 10-12 u.

    Problemen met je laptop of tablet? Kom langs en vuur je vragen af! Breien: dinsdag 10 en 24 maart van 13.30 tot 16 u. Wandelen: donderdag 5 en 19 maart

    afspraak aan ons dienstencentrum om 14 u. Petanque: donderdag 12 en 26 maart van 13.30 tot 16 u. Kaarten: 2 en 4 maart vanaf 13.30 u. en elke donderdag vanaf 13.30 u. Praatcaf met gezelschapsspelen: vrijdag 6 maart vanaf 13.30 u.

    Tweemaal per week serveren wij een lekkere en gezonde maaltijdElke dinsdag en donderdag bent u vanaf 11.30 uur welkom voor een maaltijd bestaande uit: soep, hoofdgerecht, dessert, water en koffie tegen de prijs van 6 euro (4 euro met een UiTpas aan kansentarief). Reserveren is verplicht: ten laatste dinsdagmiddag voor de maaltijd op donderdag en vrijdag-morgen voor die van dinsdag. U kunt ter plaatse reserveren of op 053 85 86 36.

    Ontdek het gevarieerde aanbod van ons bibpunt.Geraak je als senior niet gemakkelijk in de bibliotheek? Kom dan eens grasduinen in de boeiende selectie van ons bibpunt. We zijn open op woensdag-namiddag 4/3 en 18/3 (van 14 tot16 uur). U ontdekt er zeker iets naar uw gading.

    Is dat nog te moeilijk voor u? Maak dan gebruik van onze boekendienst bib aan huis. Wij brengen de bibliotheek naar u toe! Om te weten hoe dat in zijn werk gaat: 053 85 86 60.

    DIENSTENCENTRUM RUSTNBEETJE

  • www.haaltert.be 27

    Dienstencentrum

    IN DE KIJKER deze maand Zitgym: 24 maart van 10 tot 11u

    Hou je lichaam fit en soepel op Annies leuke muziek! Bingo! 17 maart vanaf 13.30 u.

    Maak kans op een leuke prijs Film: Flying home op 13 maart vanaf 13.30 u.:

    romantisch drama met onder andere Jan Decleir als gepassioneerd duivenmelker. Een Amerikaanse zakenman wordt door een rijke sjeik uit Dubai naar Vlaanderen gestuurd. Zijn opdracht: een bekende wedstrijdduif kopen, maar dan ontmoet hij de knappe studente Isabelle...

    Vervoer nodig?Maak gebruik van onze vervoersdienst MOBI+! U leest er alles over in de folder in onze rekken of bel: 053 85 86 50o Meer info of inschrijving: ga eens langs in het dienstencentrum, Heldergemstraat 136 in Heldergem of 053 85 86 36

  • 28 www.haaltert.be

    Bibliotheek

    JEUGDBOEKENWEEK VAN 14 TOT 29 MAART 2015 *De jeugdboekenweek trekt deze keer de kaart van de humor. Want lezen is lachen, glimlachen en grimlachen. Giechelen en grinniken. Gieren en brullen, of schuddebuiken en schateren. Van 14 tot 29 maart brengen de leukste boeken iedereen aan het lachen. Want een dag niet gelachen (of gelezen), is een dag niet geleefd.

    FotowedstrijdMaaike Cafmeyer, meter van de Jeugdboekenweek, daagt kinderen en jongeren uit om mee te doen met de waan-zinnige fotowedstrijd.

    Maak een grappige foto met jouw grappigste boek in de maffe fotohoek van de Bib van Haaltert of Denderhoutem. Stuur deze foto in op de website www.jeugdboekenweek.be tussen 25 februari en 25 maart. De origineelste foto wint een voorleesmoment van Maaike Cafmeyer, de meter van de jeugdboeken-week in zijn/haar Bib.

    Oproep aan alle drie- tot twaalfjarigenKom naar de bib, doe een klein opdrachtje en ontvang Kobe, onze lachmicrobe. Aan jou om de lachmicrobe te verspreiden over Haaltert!Wie mag je besmetten? De muziekschool in Haaltert en Dender-houtem, de sporthal, De 'Pagadder', de bib van Denderhoutem, het gemeentehuis, de Spelotheek, HOC 'De Fransman in Heldergem en nog andere plekken want er mag toch wel gelachen worden in onze gemeente!Op al deze plaatsen zullen lach-posters gehangen worden en daar mogen jullie Kobe achterlaten om iedereen te besmetten. Zo kan je helpen om een vrolijke sfeer te brengen in Haaltert.Deze besmettingsperiode loopt gedurende de jeugdboekenweek (14-29 maart). Na de jeugdboekenweek worden uit alle verzamelde microbes 5 winnaars getrokken !

    * 'Vlieg' is het UiTlogo voor kinderen. Zie: www.uitmetvlieg.be

  • www.haaltert.be 29

    Bibliotheek

    Viezeltje Voorleesuurtje op woensdag 11 maart van 14 tot 14.30u. in hoofdbib en filiaal

    Het thema van de jeugdboekenweek 2015 is humor. Daarom kozen we voor een hilarisch en verrassend prentenboek over een heel nette familie die op een dag een vies meisje in het vuilnis vindt en besluit haar te houden. Maar dan moet ze eerst schoongemaakt worden

    Alle kinderen van 5 tot 8 jaar zijn welkom. Inschrijven hoeft niet.

    POPPENTHEATER SLOEF SPEELT Circus Cleo BazarZaterdag 21 maart 2015 van 14 tot 15 u. in de bib van HaaltertOp zekere dag komt in Sloefegem een groot circus langs. Waw! Sloefke wou altijd al eens een echt circus bezoeken. Of er misschien zelf optreden als artiest Een humoris-tisch circusavontuur voor kinderen van 4 tot 8 jaar. Waar: Bibliotheek Haaltert, Achterstraat 2Wanneer: 21 maart van 14u tot 15uVoor wie: Kinderen van 4 tot 8 jaar en hun (groot)oudersPrijs: 2 (kansentarief 1,5)Reserveren: [email protected], 053 85 86 60 of aan de balie van de bib

    Iets over de afficheIllustrator Korneel Detailleur en vormgever Kris Demey maakten het beeldmateriaal van de Jeugdboekenweek 2015. De tekenaar van de affiche creerde, in zijn ietwat onwezenlijke, licht absurde stijl, een nieuwe, bizarre werkelijkheid die toch volstrekt accep-tabel aanvoelt. Korneel Detailleur is gedeeltelijk kleurenblind, maar dat weerhoudt hem er niet van om verschillende kleuren harmonieus met elkaar te combineren!

  • 30 www.haaltert.be

    Bibliotheek

    MMMBOEKJESHET PROJECT VOOR 2-JARIGEN KENT EEN STIJGEND SUCCES

    Met de financile steun van BibArt en de provincie Oost-Vlaanderen krijgen alle kinderen van Haaltert op hun 2de verjaardag een verjaardagskaart in de bus.

    Ze worden uitgenodigd om naar de bibliotheek van Haaltert of Denderhoutem te komen, waar ze na inschrijving een gratis rugzakje krijgen met daarin een leuk kartonboek.

    Deze campagne loopt al een aantal jaar in onze gemeen-te en kent elk jaar meer succes. Vorig jaar kwamen 41 kindjes hun rugzakje ophalen.

    LEESKRING BIBART HAALTERT LEEST WIJ EN IK VAN SASKIA DE COSTER

    Saskia De Coster is schrijfster van o.a. romans, columns en lyrics. Ze werd meer-maals genomineerd voor de AKO Literatuurprijs en de Gouden Uil.

    Wij en ik uit 2013 is een lijvige familie-kroniek die zich afspeelt in de hogere klasse.

    Wil je graag een bijeenkomst van de leesgroep bijwonen? Kom dan naar de bespreking op woensdag 1 april om 20 uur in de bibliotheek van Haaltert, Achterstraat 2. o Info: [email protected]

  • www.haaltert.be 31

    Bibliotheek

    BIBART STELT VOOR: SEARCHING FOR SUGAR MAN IN DE BIBLIOTHEEK VAN ERPE-MEREDinsdag 17 maart om 19.45 u.

    Deze Zweeds-Britse documentaire vertelt het verhaal van Rodriguez, een undergroundzanger die eind jaren 60 ontdekt werd en dan op mysterieuze wijze verdween. Wat er precies gebeurde, ontdekken we in deze Oscarwinnende film. Naast een ongelooflijk ver-haal is Searching for Sugar Man ook een oprechte ode aan de muziek en haar maker.De film wordt ingeleid door een filmkenner. o Een plaats reserveren kan via [email protected] of 053 60 34 70 ( bib Erpe-Mere)

    WEEK VAN DE VRIJWILLIGER van 28 februari tot 8 maartDe bibliotheek kan voor haar werking rekenen op de steun van een aantal enthousiaste vrijwil-ligers: van voorlezen en begeleiden van de kinderjury tot hulp tijdens de uitleen en bezorgen van boeken aan huis. Wij willen al deze vrijwilligers bedanken voor hun enthousiasme en toewijding!

  • 32 www.haaltert.be

    Bibliotheek

    Openingstijden hoofdbib Haaltert Openingstijden filiaal Denderhoutem

    Dinsdag & Donderdag 15.30 tot 19.30 u. Dinsdag 17.30 tot 19.30 u.

    Woensdag 13.00 tot 17.00 u. Woensdag 13.30 tot 16.30 u.

    Vrijdag & Zaterdag. 09.00 tot 12.00 u. Zaterdag 09.00 tot 12.00 u.

    Zondag 10.00 tot 12.00 u.

    DE BIB ZOEKT VRIJWILLIGERS VOOR DE BOEKENDIENST AAN HUIS.

    Voor (hoog)bejaarden, langdurig zieken en personen met een handicap is het vaak moeilijk of zelfs onmogelijk om zelf naar de bibliotheek te komen. Daarom heeft de bibliotheek van Haaltert een Boekendienst aan Huis. Deze dienst werkt met vrijwilligers die bibliotheekmaterialen uitzoeken in de bibliotheek, naar de mensen brengen en weer ophalen. Voor de deelgemeente Denderhoutem is de bibliotheek nog op zoek naar een vrijwilliger. o Wil je ons helpen? Neem dan contact op met [email protected] of 053 85 86 60.

    BOEKENWEEK 2015: TE GEK VOOR WOORDENVan 7 tot 15 maart 2015 loopt de Boekenweek in Vlaanderen en Nederland. Het thema van deze boekenweek is waanzin.

    Het boekenweekgeschenk wordt dit jaar geschreven door Dimitri Verhulst, schrij-ver van o.a. De Helaasheid der Dingen.

    Tijdens de boekenweek krijg je het boe-kenweekgeschenk cadeau bij besteding van ten minste 12,50 in een van de 200 deelnemende boekhandels in Vlaanderen.

    o Meer info vind je op www.boekenweek.be

  • www.haaltert.be 33

    Bibliotheek

    BINNENKORT OOK BIJ ONS IN DE BIB !

  • 34 www.haaltert.be

    *Cultuur

    WEEK VAN DE AMATEURSKUNSTEN (WAK)VAN VRIJDAG 24 APRIL TOT EN MET ZONDAG 3 MEI 2015

    Het thema van de WAK 2015 is 'De kleine artiest'. Het gaat over kinderen en kunst, over creatieve jongeren, over de kleine man in de straat, over kleine kunst, over de invloed van jong op oud en omgekeerd, over stimulerende plekken, over experimenteren, proberen en proeven, over nieuw en durven, over (her)ontdekken en doen!Het gemeentebestuur werkt voor de organisatie van het WAK in Haaltert samen met de jeugd-raad en de cultuurraad en richt zich in eerste instantie naar kinderen en kunst. We werken een programma uit voor de scholen en de crches, de kleuters, de kinderen, de creatieve jongeren n de volwassenen uit onze gemeente. Een volwassene kan immers evengoed een aankomende of kleine artiest zijn. Hieronder vind je alvast een aantal aanzetten, een aantal oproepen om zelf deel te nemen. We zijn immers nog steeds op zoek naar een aantal creatieve initiatieven!

    OPROEP: organiseer eens een huiskamerconcert! Waarom niet eens een concert in je eigen living? Heb je kinderen, familieleden of vrienden die graag hun talenten eens tonen? Geef hen een podium! En een publiek!Als jij zorgt voor de artiest en de ruimte, zorgen wij voor de promotie. Alle concerten zullen in de Week van de Amateurkunsten doorgaan n gratis toegankelijk zijn.o Stuur een mailtje naar [email protected] vr 31 maart 2015 met datum, uur en soort artiest, en wij nemen het op in onze kalender.

    * 'Vlieg' is het UiTlogo voor kinderen. Zie: www.uitmetvlieg.be

  • www.haaltert.be 35

    Cultuur

    OPROEP: kleine artiesten gezocht!Onze allerkleinste artiesten worden uiteraard niet vergeten. Alle kinderen tot en met 6 jaar krijgen de kans om hun creativiteit op doek te zetten. Het doek mag naar hartenlust gekleurd, geverfd, beplakt, worden.o Ouders kunnen tussen 16 maart en 3 april n canvasdoek per kind ophalen op de dienst vrije tijd in het gemeentehuis en deze ten laatste op woensdag 15 april bij ons indienen. De kunstwerkjes zullen te bewonderen zijn op de openingsreceptie van de WAK en later in de verschillende gemeentelijke gebou-wen.

    AANKONDIGING: erfgoeddag ERF!Panelgesprek en kookworkshop voor kinderen Op zondag 26 april om 11uur in het gemeentehuisWie ERF! zegt, denkt meteen aan erfenissen, erfgena-men en dus ook aan notarissen! Van oudsher zijn zij immers betrokken bij het verdelen van nalatenschappen. Zij zijn dus uitstekend geplaatst om het notarisberoep eens vanuit een andere invalshoek te belichten. Welke rol speelt een notaris precies bij erfenissen? Hoe wordt een testament opgemaakt? Aan de hand van een boeiend en soms ludiek panelge-sprek bieden 3 Haaltertse notarissen een bijzondere inkijk in hun eeuwenoude beroep. Enkele case studies maken het geheel concreet. Gedurende het panelgesprek kunnen kinderen van 6 tot 12 jaar deelnemen aan een kookworkshop. De gemaakte hapjes worden achteraf aangeboden op de receptie.

    o Het panelgesprek gaat door in de raadzaal van het gemeentehuis. Alle genteresseerden zijn welkom! De workshop gaat door op hetzelfde moment in de keuken van het gemeente-huis en staat open voor alle kinderen van 6 tot 12 jaar. Inschrijven voor de workshop en het panelgesprek: [email protected], voor 17 april 2015.

    AANKONDIGING: workshops voor kinderen

    BALLONNEN PLOOIEN Ballonnen plooien lijkt moeilijker dan het is! In deze workshop leer je niet alleen het ballonnenhondjemaken, maar ook vele andere figuren! Iedereen mag deelnemen, ook wie nog nooit een ballon heeft opgebla-zen! De enige vereiste is: veel enthousiasme ...

  • 36 www.haaltert.be

    hoofdstuk

    SNOEPATELIERLeuk en lekker! Je leert vormen en verschillende figu-ren maken met zoetige lekkernijen. Uiteraard mag je het zelfgemaakte snoepwerkje mee naar huis nemen. o Beide workshops staan open voor alle kinderen vanaf 6 tot 12 jaar en gaan door in het HOC 'De Fransman' in Heldergem (Heldergemstraat 136) op woensdag 29 april van 14 tot 16.30 uur. Inschrijven kan tot 17 april 2015 via [email protected]:'Kinderklanken'Kinderen zijn muzikale wezens. Vanaf de geboorte, en zelfs voordien, zijn ze gevoelig voor klan-ken en ritme. Die muzikaliteit wil 'Kinderklanken' aanspreken, stimuleren en tot ontwikkeling brengen. Door samen te zingen, te spelen en te bewegen prikkelen zij de muzikale gevoeligheid en leggen hierbij de basis voor een brede en rijke ontwikkeling.'Kinderklanken' is een muzieksessie voor babys en peuters met hun mama of papa, oma of opa. Samen gaan we zingen, op instrumentjes spelen met en voor onze allerkleinsten, onder leiding van een vakkundig docent, Kristien Van Cromphaut.o Op 3 mei 2015 in het Warandegebouw, Sint-Goriksplein 17, 9450 Haaltert.

    van 10 tot 10.30 u . (kinderen van 6 tot 13 maanden) van 10.30 tot 11.10 u. (kinderen van 14 tot 24 maanden)

    Inschrijven kan tot 24 april 2015 via [email protected]: 'Lokale Helden' gezocht!Op heel wat plaatsen in het Vlaamse landsgedeelte gaan organisato-ren op zoek naar lokale zangers, muzikanten, bands, djs,... om deel uit te maken van het Lokale Helden-initiatief. Heb je zin om te spelen? Wij organiseren een vrij podium aan de kerk in Kerksken. Wie weet wordt er in Haaltert een nieuwe Geert Hoste of een Filip Kowlier of een nieuwe Urbanus ontdekt o Op 30 april 2015 om 19.30 uur op een podium aan de kerk in Kerksken. Alle genteresseerden mogen zich inschrijven. Je doet dat best voor 31 maart 2015 via [email protected] niet te vermelden welk genre muziek je beoefent!

    GEZOCHT!De 'Dag van het Park' is ondertussen een begrip geworden in Haaltert. Ook dit jaar gaat deze happening opnieuw door in en rond het Warandepark, op zondag 31 mei. Tal van verenigingen hebben alweer hun medewerking toegezegd.o Voor het uitbaten van de drankstand is het gemeentebestuur nog op zoek naar een vereniging. Heb je interesse? Laat dit weten aan de dienst vrije tijd: [email protected], liefst voor 31 maart 2015!

    Cultuur

  • www.haaltert.be 37

    hoofdstuk

    'BUREN FEESTEN', OOK IN 2015!De 11-daagse Vlaanderen Feest! vormt elk jaar de aanloop naar de Vlaamse feestdag met 11 juli als orgelpunt. De vorige edities groeiden steeds uit tot een succes en kleurden de periode rond het feest van de Vlaamse Gemeenschap overal in Vlaanderen met ettelijke honderden activiteiten (zowel van lokale overheden als van buurten).

    De campagne nodigt ook in 2015 zoveel mogelijk initiatiefnemers uit om met activiteiten en evenementen te participeren aan Vlaanderen Feest!

    Vlaanderen Feest! honoreert de samenwerking met een tussenkomst in een aantal realisatiekos-ten onder de vorm van feestcheques.

    De periode van kandidatuurstelling voor de editie 2015 van Vlaanderen Feest! start vanaf 11 maart. Alle informatie en formulieren zullen vanaf dan beschikbaar zijn via Kandi-deren op www.11daagsevlaanderen.net. Eerder een kandidatuur indienen is niet mogelijk.Om in aanmerking te komen voor een tussenkomst van het gemeentebestuur dient u: Een 'aanvraagformulier evene-

    ment' in te vullen op het e-loket van de gemeentelijke website. U kunt ook een exemplaar bekomen aan het loket van de dienst vrije tijd / cultuur in het gemeentehuis.

    Een kopie van uw aanvraag bij Vlaanderen Feest! over te maken aan de dienst vrije tijd/cultuur

    Geen activiteit te organiseren op zaterdagavond 11 juli 2015.

    Het gemeentebestuur zal de tus-senkomst enkel goedkeuren indien alle drie de bovenstaande voor-waarden vervuld zijn.

    Cultuur

  • 38 www.haaltert.be

    WOE 4/3BREIEN VOOR STARTERSom 19:30 | CM Haaltert, Hoogstraat 45A Organisator: Femma KerkskenPrijs: 13 | info: 0478 47 00 36 [email protected]

    VRIJ 6/3KAARTING - BELOTTENvan 20 tot 23 u. | jeugdheemInfo: [email protected]

    ZA 7/3KAASAVONDvan 17 tot 21 u. | Zaal Hand in HandOrganisator: Kinderkoor BallaBile HeldergemInfo: 0474 98 72 53, [email protected]

    ZO 8/3ONTHAAL NIEUWE INWONERSom 10 u. | IBO 'De Pagadder', Middelkouter 14a, HaaltertGraag bevestigen op: 053 85 86 34 of [email protected]

    WOE 11/3VOORLEESUURTJE: VIEZELTJE van 14 tot 14 u. | Bib zie blz. 29

    INFOVERGADERING werken Heldergemom 19.30 u. | HOC, HeldergemOrganisator: Dorpsraad Heldergem

    DO 12/3INFOVERGADERING 'Baljuwsweg'om 19.30 u. | raadzaal zie blz. 9

    ZO 15/3HOUTMARKTWANDELING + samenzijnom 14 u.Parking kerkhof Houtmarkt HaaltertOrganisator: Halle Lesbienne, prijs: 1Info: www.hallelesbienne.be

    WANDELING VREDESEILANDENvan 8 tot 18 u. | Voetbalkantine 'Den Deysel' DenderhoutemOrganisator: VredeseilandenPrijs: 1,5Info: 0475 43 85 04 [email protected]

    DI 17/3OPENDEURMOMENTvan 16 tot 18.30 u. | BS 'De Krekel'Kattestraat 22, HaaltertOrganisator: Basisschool De KrekelInfo: www.dekrekel-degrasspriet.be

    DO 19/3INFOVERGADERINGstart werken 'Heldergemstraat'om 18 u. zie blz. 9

    ZA 21/3PAASKUIKENTJES VILTENvan 14 tot 16 u. | Zaal Hand in Handvoor kinderen van 5-9 jaarOrganisator: Gezinsbond DenderhoutemPrijs: 10Info: 0477 49 12 75, [email protected]

    KAATSWEDSTRIJDHamme-Zogge - Terjodenom 15 u.

    ZA 21/3POPPENTHEATER SLOEF SPEELT CIRCUS CLEO BAZARvan 14 tot 15 u. | Bib zie blz. 29

    ZO 22/3KAATSWEDSTRIJDGrimminge - Terjodenom 15 u.

    in Haaltert activiteitenkalender

  • www.haaltert.be 39

    VR 27/3'LEAD ME, LORD'om 20u |St-Amanduskerk DenderhoutemOptreden van 2 koren: 'The Men's Formation' en 'Feniks' | Prijs: 8 (toegang + drankje)

    ZA 28/3SNOEIEN VAN HEESTERS EN CONIFERENom 14 u. | jeugdheem HaaltertGratis | Info: [email protected]

    SCHOOLFEEST om 14 u. | BS 'De Krekel'KIJKMOMENT peuters om 9 u.Kattestraat 22, HaaltertOrganisator: Basisschool De KrekelInfo: www.dekrekel-degrasspriet.be

    COMEDY NIGHTmet Piet De Pratere en Kamagurkavan 19.30 tot 23 u . | Zaal Hand in HandOrganisator: vzw RaafPrijs: 15Info: www.mini-rock.net/comedynight/

    MOTORCROSS (1e dag)Terreinen Atomveldstraat DenderhoutemOrganisator: MCLB-VJMO

    EARTH HOURom 20.30 u. zie blz. 11

    KAATSWEDSTRIJDTerjoden - Herdersemom 15 u.

    ZO 29/3KAPELLETJESWANDELING BAARDEGEMom 13.30 u. | Haaltert groene parkingOrganisator: Pasar HaaltertGratisInfo: 0496 12 98 12 (Mark Missiaen)

    PAASEIERENRAAP voor alle kinderen van 0 - 10 jaarvanaf 10 u. | Warandepark, HaaltertGratis | Organisator: Vlaamse Kring Haaltert

    MOTORCROSS (2e dag)Terreinen Atomveldstraat, DenderhoutemOrganisator: MCLB-VJMO

    KAATSWEDSTRIJDTerjoden - Kerkskenom 15 u.

    DI 31/3LEZING: IEDEREEN ALLERGISCH?door Prof. Dr. Philippe Gevaert (UGent)om 20 u. | Zaal Hand in HandOrganisator: Gezinsbond DenderhoutemPrijs: 5 | Info: 0477 49 12 75, [email protected]

    DEADLINE INFOBLAD APRIL VOOR VERENIGINGENWenst u uw activiteiten gepubliceerd te zien in de UiTkalender

    van het gemeentelijk infoblad van april 2015?Bezorg uw informatie vr woensdag 11 maart 2015 aan de dienst communicatie,

    Hoogstraat 41, 9450 Haaltert, liefst per e-mail op [email protected] ook uw activiteiten in op www.uitdatabank.be. Handig en volledig gratis!

    Uw evenementen worden zo automatisch mee opgenomen in onze UiTkalender en verschijnen op de gemeentelijke website www.haaltert.be.o Meer info? 053 85 86 64 of [email protected]

  • 40 www.haaltert.be

    hoofdstuk

    INFORMATIEAVOND:

    HOE DRAAG JE ZORG VOOR MENSEN MET DEMENTIE ?Dementie is een zeer ingrijpende ziekte en de zorg voor deze per-sonen is een moeilijke opdracht. Duidelijke informatie en onder-steuning zijn daarbij van groot belang!In Vlaanderen zijn er naar schatting 100 000 personen met een vorm van dementie, waarvan er 65% thuis verblijven. Met de stijgende levensverwachting zou dit tegen 2020 met 30% toenemen.Dementies, zoals de ziekte van Alzheimer of de ziekte van Pick, zetten je leven op de kop. Mantelzorgers hebben effectief nood aan maatschappelijke waarde-ring: begrip, begeleiding, ondersteuning in hun engagement en tus-senkomst in de zorgkasten. Zorgen voor anderen en tegelijk voor onszelf is niet zo vanzelfspre-kend! Hoe zorgen we ervoor dat we voldoende adem overhouden om verder te gaan? Hoe gaan we om met onze eigen kwetsbaarheid? Dit en nog veel meer kom je te weten op de informatieavond hierover die doorgaat op donderdag 5 maart 2015 om 19.30 uur in het St.-Martinusheem in Kerksken. Meer info bij Marijke Boonen 053 83 61 84 of bij de kernleden van Femma Kerksken

    LEUKE TASSEN NAAIENVan naaldje tot draadje uitgelegd hoe je vrolijke tassen maakt voor elke gelegenheid!Eigenlijk heb je nooit een tas te veel, want je hebt er altijd eentje nodig: een vrolijke retrotas, een grote stevige reistas, een elegante stroptas, een strandtas, een regen-bestendige tas, een tas die perfect past bij die ene jas of jurkHet goede nieuws is dat je ze gewoon zelf kunt naaien dankzij de ontwerpen uit Leuke tassen naaien. Boven-dien een ideale oefening voor beginnende naaisters en zelfs tieners om de basisprincipes van het naaien te leren. Kies een mooi stofje, kies een model en in een paar uur heb je een tas. Maak hetzelfde model in ver-schillende kleuren of dessins, zo heb je bij elke outfit de geknipte tas. Wedden dat je snel bestellingen krijgt? Graag nodigen we jullie uit om samen gezellig te werken aan een leuke tas . Hiervoor ko-men we bijeen op donderdag 19 n 26 maart 2015 (2 x 3 uur les) vanaf 19 uur in Kerksken in het St.Martinusheem. Gelieve hiervoor het nodige mee te brengen of te bestellen ! Je kunt inschrijven bij Monique 0491 29 31 88 of bij Marie-Thrse 0473 96 82 87.

    in Haaltert

  • www.haaltert.be 41

    hoofdstuk

    Gezinsbond Heldergem organiseertDEMONSTRATIELESEETBARE WORTELS EN KNOLLEN Verrassend vernieuwend! Aardpeer, knolselder, raapjes, pastinaak,...wortels en knollen in rode, gele en witte kleuren. Zo lekker maar toch soms weinig gekend.Knol- en wortelgroenten hebben aardse, stevige smaken. En deze winterse krachtpatsers zijn helemaal terug van weggeweest. Niks geen saaie winterkost, maar hippe moderne gerechtjes. Tijd dus voor knol- en wortelgroenten nieuwe stijl!Wil je kennismaken met deze vergeten groenten kom dan naar onze kookdemo op 4 maart 2015 van 19 tot 22 u. in het HOC De Fransman, Heldergemstraat 136.Prijs voor het proeven van 2 lekkere gerechtjes : leden van de Gezinsbond : 3 / niet leden : 4Gezien het aantal deelnemers beperkt is tot 25, is vooraf inschrijven noodzakelijk. Inschrijven kan via e-mail : [email protected] of bellen naar Marleen Van den Berghe 0476 57 07 83

    KAPELLETJESWANDELING IN BAARDEGEMZONDAG 29 MAART

    Baardegem is een deelgemeente van Aalst en was tot diep in de jaren 60 een typisch agrarische gemeente. Vandaag is de boer er grotendeels uitgeploegd en is Baardegem een woon- en slaapdorp geworden voor 1800 inwoners in de periferie van Brussel. En toch heeft het grote delen van zijn landelijke karakter behouden en is het tot vandaag ontsnapt aan industrile terreinen en grote verkavelingen. Baardegem is n van de 4 Faluintjesgemeentes waar het goed fietsen en wandelen is. Merkwaardig is toch wel dat het op zijn grondgebied 14 kapelletjes telt, die in 2014 allen goed opgesmukt of gerestaureerd werden door de dorpsraad en vele vrijwilligers. Onze wandeling van 9,5 km loopt langs deze kapelletjes maar kan eventueel ingekort worden tot 7,5 km en gaat over goed begaanbare we-gen. Vertrek : om 13.30 uur aan de groene parking in Haaltert (Achter-straat, naast Warandepark), om 14 uur aan de Kerk van Baardegem Info : Mark Missiaen : 0496 12 98 12 of 053 83 66 67.

    in Haaltert

  • 42 www.haaltert.be

    DIENSTENCENTRUM HELDERGEM zie blz.26NIEUW in maart:Seniorenquiz: vr 27/3Creaclub: di 17/3 ( 3)Kookclub: woe 25/3 ( 3)IN DE KIJKER:Filmvoorstelling:'Flying Home': vr 13/3 ( 1)Bingo! di 17/3 ( 1)GRATIS AANBOD:Breien: di 10 en 24/3Computercaf: elke do vmWandelen: do 5 en 19/3Knutselen/kleinkind:wo 18/3Petanque: do 12 en 26/3Kaarten: 2/3, 4/3 + elke doZitgym: di vm 24/3Praatcaf: vr 6/3Bibpunt: wo 4 en 18/3

    WELZIJNSSCHAKEL HAALTERTPraatcaf met groenten- en fruitverkoopElke eerste za van 10 tot 11.30 u.Activiteitenmiddag (met maaltijd)Elke do van 10 tot 14 u.Refter Sociaal Huis (via koer)Info: 0477 63 36 10

    OKRA HAALTERT Kaarten en crea Ma 2,16 en 30/3 van 14 tot 18 u.Centrum De KouterInfo: 0477 50 52 21Dansen Ma 2, 9, 16, 13 en 30/3 van 18.30 tot 19.30u, en di 3, 10, 17, 24, 31/3 van 13.45 tot 16.15u.Centrum De KouterInfo: 0477 50 52 21

    WandelenVr 6, 13, 20 en 27/3 om 14 u.Vertrek aan Centrum De KouterInfo: 053 84 04 04Tai Chi Do 5, 12, 19 en 26/3 van 9.30 tot 10.30 u.Centrum De KouterInfo: 0477 50 52 21

    OKRA DENDERHOUTEMOntmoetingsnamiddag Di 24/3 om 14 u.Zaal Hand in HandDenderhoutemPrijs: 12 leden, 15 niet-ledenInfo: 054 33 53 09Wandelen Elke ma en do om 14 u.Vertrek: parking boven kerk DenderhoutemInfo: 054 32 48 20DansenElke do om 14 u.Zaal Hand in HandInfo: 054 33 69 16HobbyElke wo om 14 u.Zaal Hand in HandInfo: 054 33 11 20Tai ChiElke wo om 9.30 u.zaal Hand in HandInfo: 054 32 39 16

    OKRA KERKSKEN KaartnamiddagWo 4/3 om 13.30 u.HOC HeldergemWandelenMa 9 en 25/3 om 13.30 u.Vertrek: kerk KerkskenInfo: 053 83 43 04

    Dagreis: bedevaart LeuvenDi 10/3KoffienamiddagMa 16/3 om 14 u.BowlingMa 23/3, vertrek om 13.45 u.Sint-Martinuskerk KerkskenInfo: 053 83 23 30

    BOND VAN GEPENSIO-NEERDEN HELDERGEMCrea en KaartenElke eerste ma om 13.30 u.HOC HeldergemInfo: 053 62 64 89

    S-SPORT HAALTERTTurnen voor 50+ersElke ma van 14 tot 15 u.Sporthal DenderhoutemInfo: 0497 42 26 02

    PC TERHEIDENPetanque (indoor)Iedere ma, wo, za, zo vanaf 14 u.PC Terheiden, Eigenstraat 150Info: 0485 97 86 84, [email protected]

    PC LAEREVELDPetanque (outdoor)Elke di vanaf 19 u., ook do vm3 pleinen beschikbaar, naast terreinen TC Laerveld, EdeLidgeld (+ verzekering): 25 0477 49 72 47 W. Scheerlinck 0473 55 64 82 E. Meganck

    TC LAEREVELDTennis, 29/3 heropening3 Pleinen beschikbaarZijwegje Edestraat Haaltert

    TC T HOOMVELDTennis, 2 pleinen beschikbaarHoomweg 46, 9450 Heldergem 0476 92 63 68, C. De Pril

    Permanent aanbod

  • www.haaltert.be 43

    SPELOTHEEK "DE BOUWDOOS"Spel-en ontmoetingsruimte voor jong en oudWo 4/3 van 14 tot 17 u.Do 19/3 van 18 tot 20 u.Donkerstraat 30 (Sociaal Huis)Catalogus: zoeken.haaltert.bibliotheek.be > "spel"

    GEZINSBOND HAALTERT-KERKSKENJeugdballet TaglioniPrijs: 30 leden, 40 niet-leden Centrum De KouterInfo: 053 83 51 00, www.gezinsbondhaaltert-kerksken.be

    GEZINSBOND DENDERHOUTEMKids Dance voor kinderen van 5 tot 7 jaarElke zo van 10 tot 11 u.Prijs: 25 (leden) of 35 (n.l.)Sporthal DenderhoutemInfo: 0477 49 12 75, [email protected] voor jongens en meisjes van 8 tot 12 jaarElke zo van 11 tot 12 u.Prijs: 25 (leden) of 35 (n.l.)Sporthal DenderhoutemInfo: 0477 49 12 75

    CINDERELLAS STORIESSahaja Yoga meditatieLeer mediterenElke wo van 20 tot 22 u.Prijs: 3/lesNieuwstraat 25, DenderhoutemInfo: 054 32 40 49 www.ikmediteer.be

    VITA-ATOM JeugdatletiekVondelhof, DenderhoutemLidgeld: 65Info: www.vita-atom.be

    HELDERGEMSE JOGGERSStart to Run Elke zo van 10.30 tot 12 u.Elke wo van 20 tot 21 u.HOC Heldergem [email protected]

    KRC HAALTERT VoetbalPrijs: 150Dreef Haaltert ronny.van.hoorebeke1 @pandora.be

    FC KERKSKEN Voetbal (vanaf 5 jaar)Lidgeld: 200 incl. kledijpakketBergstraat 70A, 9451 KerkskenInfo: 053 83 84 76 www.fckerksken.be

    MOKUSO RYU Kun Tai Ko JIU-JITSU Elke ma, wo en vr van 19.30 tot 21.30u.Prijs: 160 (3 gratis proeflessen!)Ma en wo: zaal Roxy, KerkskenVr: zaal De Berwinne, HaaltertInfo: 0485 87 17 04 www.kun-tai-ko.be

    KVLV DENDERHOUTEMConditiegymElke di van 19 tot 20 u.Sporthal DenderhoutemPrijs: 20 (leden) en 25 (niet-leden) per 10 beurtenInschrijven: ter plaatse of via [email protected]

    KMM MOED EN VOLHARDINGAtom PercussionElke wo van 19 tot 20.30 u.JeugdmuziekgroepElke vr van 19 tot 20.15 u.HarmonieElke vr van 20.30 tot 22.30 u.Repetitielokaal: Borrekent 78B [email protected] www.moed-en-volharding.be

    GEMENGD KOOR VROLIJKE MUSICI HAALTERTZingenElke wo van 20 tot 22 u.lokaal: WypenstalstraatInfo: 053 41 66 14, [email protected]

    VADERLANDSLIEVENDE KRINGWO2-verzetsmuseum De Patrijs 1944Warandegebouw, Sint-Goriks-plein 17, HaaltertOpen elke 1ste zo van 10 tot 14 u.Gesloten in juli en augustusRondleidingen op aanvraagInfo: 053 84 02 46, [email protected]

    MINI MUSEUM MUSSENZELEElke 1ste en 3de zo van 14 tot 18 u. en op afspraak. GratisMussenzele 1, HaaltertInfo: 053 84 15 13, [email protected], www.mussenzele.be

    HEEMKUNDIGE KRINGDocumentatiecentrum Elke eerste zo en tweede do van 10 tot 12 u.Warandegebouw, HaaltertInfo: 0472 80 99 12, [email protected]

    GEMEENTEBESTUUR HAALTERTToeristisch infopunt in de hoofdbibliotheekAchterstraat 2, HaaltertInfo: 053 85 86 60, www.haaltert.be/bezoekers

  • 44 www.haaltert.be

    hoofdstuk

    GEBOORTENAndrea-Christina Loozen Gent 23/12/14Ine Herregods Gent 24/12/14Noor Adriaens Aalst 26/12/14Ewoud Vanderpoel Aalst 4/01Mai Bockstaele Jette 6/01Sem Carion Geraardsbergen 6/01Nand De Graeve Aalst 16/01Eden De Veirman Aalst 17/01

    Camille De Blander Aalst 13/01Roos Vroenhove Aalst 19/01Lise De Cooman Aalst 19/01Zanna Plas Aalst 22/01Tanguy Pauwels Aalst 22/01Nassim Boumalek Aalst 24/01Jasper Vandermeiren Aalst 24/01Milan Piens Aalst 24/01

    OVERLIJDENS

    DenderhoutemLena Astrid Madeleine Noynaert Denderhoutem 24/02/1947 - Aalst 8/01/2015Frans Xaveer Roger Verbeken Heldergem 15/04/1939 - Erpe-Mere 15/01/2015Clementine Franoise Keyser Leuven 22/07/1940 - Geraardsbergen 30/01/2015

    HaaltertIvonna Maria De Blander Haaltert 9/03/1926 - Aalst 10/01/2015Marcel De Neve Haaltert 26/06/1936 - Aalst 11/01/2015Omer Heyse Nederhasselt 14/11/1937 - Haaltert 13/01/2015Emilienne Georgette Claus Meldert 2/04/1938 - Haaltert 17/01/2015Gisle Jenny Andre Barbier Brussel 17/07/1953 - Haaltert 20/01/2015Laurent Adelin Van Cauwenbergh Haaltert 7/03/1939 - Haaltert 21/01/2015Mariette De Schutter Haaltert 6/12/1942 - Haaltert 22/01/2015Maria Estella Wynant Kerksken 19/06/1933 - Haaltert 22/01/2015

    HeldergemMaria Christiana Mathilde Lauwereys Heldergem 2/08/1935 - Aalst 31/01/2015Patrick Jean-Pierre Schandevijl Aalst 20/02/1959 - Aalst 1/02/2015

    KerkskenErwin Jozef Justine Roelandt Kerksken 26/01/1954 - Deinze 13/01/2015Rosa Amandina Theresia De Meyer Haaltert 7/01/1928 - Denderleeuw 19/01/2015Eddy Albert De Geyter Kerksken 8/12/1954 - Aalst 30/01/2015

    Leven in Haaltert

  • www.haaltert.be 45

    hoofdstuk

    JUBILEA65 jaar (briljanten huwelijksjubileum)24 maart Josef Van Impe en Emilienne Josephine De Buysscher

    60 jaar (diamanten huwelijksjubileum)18 maart Jozef D'haeseleer en Elza Malvina Kiekens

    50 jaar (gouden huwelijksjubileum)1 maart Pierre Philemon Van de Winckel en Huguette Jeanne Paula Van Haverbeke26 maart Frans Van Snick en Christiane Rottiers

    SPORTDIENST ZOEKT LESGEVERSWIJ ZIJN OP ZOEK NAAR LESGEVERS VOOR TWEE SPORTKAMPEN:

    Challenge sportkamp sportkamp voor kinderen van het lager onderwijs gaat door van 07/04 tem. 10/04/2015 omschrijving: Ben je competitief ingesteld? Dan is dit kamp zeker iets voor jou! Naast de

    gekende activiteiten staan er ook challenges op het programma. Durf jij de uitdaging aan?

    Multisportkamp sportkamp voor kinderen van het lager onderwijs gaat door van 13/04 tem. 17/04/2015 omschrijving: Hou je van afwisseling? Schrijf dan zeker in voor het multisportkamp! Elke dag

    worden initiaties van minstens 2 verschillende sportdisciplines aangebode.n

    Beide sportkampen gaan door in de gemeentelijke sporthal, Pastorijweg 23, 9450 Denderhoutem.

    Heb je interesse om tijdens n of beide van onze kampen les te geven of wens je meer informatie, aarzel dan niet om ons te contacteren! 054 32 13 15 [email protected]

    Leven in Haaltert

  • 46 www.haaltert.be

    hoofdstuk

    Etienne Renneboogh en Christiana Van Rossen vierden hun gouden huwelijksjubileum op 17 december 2014

    Jozef Souffriau en Maria Van der Donck vierden hun gouden huwelijksjubileum op 17 december 2014

    Fotogalerij

  • www.haaltert.be 47

    hoofdstuk

    Willy De Cock en Mariette Van Cauwenbergh vierden hun diamanten huwelijksjubileum op 17 december 2014

    Hector Matthys en Angela De Swaef vierden hun gouden huwelijksjubileum op 8 januari 2015

    Fotogalerij

  • WIELERKALENDER 2015Vrijdag 27/0313 u.: E3 Harelbeke, eliteVertrek: HarelbekeDoortocht via: Oud Dorp -Heldergemstraat-Terlicht

    Zaterdag 11/415 u.: junioresVertrek: Nieuwstraat (Denderhoutem)Open omloop: Nieuwstraat-Dorp-Molenstraat-Zonnestraat-Daal-Stichelen-Dries-Steenstraat-Borrekent-Dwarsstraat- Nieuwstraat

    Zondag 12/413.30 u.: gentlemens16 u.: dames jeugdVertrek: Pontweg (Haaltert)Open omloop: Pontweg-Ekentstraat-Kattestraat-Bruulstraat-Stationsstraat-Houtmarkt-Mussenzele-Hoogstraat- Kerkskenhoek-Hollestraat-Pontweg

    Zondag 26/412.30 u.: aspirantenVertrek: Terlinden (Denderhoutem)Gesloten omloop: Terlinden-Bareelstraat-Vossel-Poel-Terlinden

    Zondag 10/512.30 u.: provinciaal kampioenschap nieuwelingenVertrek: Koekelberg (Denderhoutem)Open omloop: Koekelberg-Eigenstraat-Schoolstraat-Borrekent-Steenstraat-Dries-Stichelen-Daal-Vondelen-Koekelberg

    Zaterdag 20/615.20 u.: elite damesVertrek: Dreefstraat Terjoden (Aalst)Doortocht via: Ninovestraat-Langdries-Terjoden-dries-Binnenstraat-Ninovestraat-Diepeweg- Stationsstraat-Bruulstraat-Edestraat

    Zondag 21/614.25 u.: elite zonder contract en -23Vertrek: Dreefstraat Terjoden (Aalst)Doortocht via: Stationsstraat-Bruulstraat-Edestraat

    Woensdag 22/0715 u.: elite zonder contract en -23Vertrek: KerkskendorpOpen omloop

    Zondag 26/714.30 u.: dames eliteVertrek: Pontweg (Haaltert)Open omloop: Pontweg-s Gravenkerselaar-Bosstraat -Eedestraat-Bruulstraat-Stationsstraat-Houtmarkt-Mussenzele-Hoogstraat-Kerkskenhoek-Hollestraat-Pontweg

    Maandag 7/915 u.: beloften + elite zonder contractVertrek: Terlinden (Denderhoutem)Open omloop: Terlinden-Ninoofsesteenweg-Bareelstraat-Ankerstraat-Nieuwstraat-Dwarsstraat-Borrekent-Steenstraat-Dries-Stichelen-Daal- Vondelen-Koekelberg-Eigenstraat--Adv. De Backerstraat-Teerlingstraat-Poel-Ninoofsesteenweg