Gemeentekrant Hulshout - juli 2011

20
dorp langs de Nete ZOMER 2011 10 000STE INWONER GEBOREN! DANKZIJ DE BIB… CONTACTDAGEN HULSHOUTSE SCHOLEN WIJZIGINGEN PARKEERBELEID [email protected] COVERFOTO: 10 000STE INWONER LUKA LUYTEN MET MAMA RIA EN ZUSJE OLIVIA

description

Gemeentekrant Hulshout - juli 2011

Transcript of Gemeentekrant Hulshout - juli 2011

Page 1: Gemeentekrant Hulshout - juli 2011

dorp langs de NeteZ

oM

Er 2

011

10 000STE INWONER GEBOREN!

DANKZIJ DE BIB…

CONTACTDAGEN HULSHOUTSE SCHOLEN

WIJZIGINGEN PARKEERBELEID

[email protected]

CovErfoTo: 10 000STE INWoNEr lUKa lUYTEN MET MaMa rIa EN ZUSJE olIvIa

Page 2: Gemeentekrant Hulshout - juli 2011

2 // zomer 2011 // Gemeente Hulshout

WETENSWaardraad en daad, bevolking, actueel nieuws... kortom van alles uit uw gemeente(bestuur).

vrIJE TIJdgebundeld vrijetijdsnieuws over jeugd, sport, bibliotheek en cultuur in Hulshout.

vErENIGINGEN & aCTIvITEITENuitneembare katern met verenigingsnieuws, de volledige kalender van de komende twee maanden, en de openingsuren.

lEvEN EN WElZIJNnieuws over OCMW, onderwijs, kinder-opvang, gezondheid en andere welzijnszaken.

vEIlIGHEId EN vErKEErveiligheid primeert in onze gemeente, de nieuwste ontwikkelingen kan u hier opvolgen.

WoNEN EN MIlIEUhandige tips en informatie voor zowel denieuwe als de huidige inwoners van onsdorp.

voorWoord

Beste Hulshoutenaar,

Juli is er in volle pracht. Als we de KMI-metingen erbij nemen, dan kondigt de zomer zich zonnig aan. Deze statistieken liegen er niet om: in grote lijnen vinden we de warmste zomers de laatste jaren terug en de somberste in het verdere verleden.

In dit blad leest u dat we thans werken aan een degelijke signalisatie in ons industriepark. Voor een vlotte bereikbaarheid van onze ondernemingen en hierdoor ook een grotere verkeersveiligheid.

De grote wegeniswerken in onze dorpen, met speciale aandacht voor de zwakke weggebruiker, worden in paraatheid gebracht om na het bouwverlof te kunnen starten. Met bijzondere aandacht voor de bereikbaarheid van woningen en handelszaken.

Ondertussen wensen we u allemaal een deugddoende vakantie toe.

Voor onze inwoners die verlof in eigen straat nemen, werd er op geen inspanning gekeken om hier voor ieder wat wils aan te bieden. U leest er alles over: van speelpleinwerking tot avontuurlijke fi etszoektochten...

En voor wie zelf op pad wil: we koesteren natuurparels en open ruimten in onze gemeente en willen deze maximaal toegankelijk maken voor u allemaal. Onze gemeente beschikt over een uitgebreid aanbod voor wandelen en fi etsen. Onze wandelbrochure, die u op het gemeentehuis kan bekomen, kan u ook downloaden van de gemeentelijke website. Het loont echt de moeite om onze mooiste plekken per fi ets of te voet te ontdekken. Hulshout is meer dan de moeite waard!

Uw burgemeester,Mark Verhaegen

3

7

10

13

15

16

INSTUrEN arTIKElEN/aCTIvITEITENvolGENdE EdITIETeksten voor het gemeenteboekje van september moe-ten uiterlijk op 15 augustus binnen zijn. U kan ze digitaal aanleveren via [email protected] of in het ge-meentehuis, Prof. Dr. Vital Celenplein 2 te Hulshout.Alleen activiteiten die ook voor niet-leden zijn, worden geplaatst. De volgende gegevens moeten bekend zijn: datum, naam, organisatie, plaats, tijd, kosten en evt.contactgegevens. De redactie behoudt zich het recht voor om artikelen in te korten als dit nodig is.

Page 3: Gemeentekrant Hulshout - juli 2011

Gemeente Hulshout // zomer 2011 // 3

raad EN daad

WETENSWaard

Uit de OCMW-raad van 18 april 2011aaNPaSSING lIGdaGPrIJSWoonzorgcentrum Ter Nethe

Jaarlijks neemt de OCMW-raad in mei een beslissing over de aanpassing van de dagprijzen van het woonzorgcentrum. De prijzen worden aangepast aan het stijgende indexcijfer van de consumptieprijzen. Het percentage van de verhoging wordt berekend rekening houdende met de stijging van de index tijdens het afgelopen jaar. Concreet betekent dit een stijging van 3,41%. Ook de korting per dag afwezigheid (bv. door opname in het ziekenhuis), wordt mee verhoogd. Vanaf 1 juli 2011 zullen volgende prijzen gehanteerd worden:

Nieuwe prijs/dag Oude prijs/dag Verschil Eenpersoonskamer inwoner Hulshout € 45,85 € 44,34 € 1,51Eenpersoonskamer geen inwoner Hulshout € 48,90 € 47,29 € 1,61Gekoppelde kamer inwoners van Hulshout € 81,76 € 79,06 € 2,70Gekoppelde kamer geen inwoners van Hulshout € 87,87 € 84,97 € 2,90Korting per dag afwezigheid € 3,89 € 3,78 € 0,11

Uit de gemeenteraad van 2 mei 2011WIJZIGING INSCHrIJvING KINdEroPvaNGWijziging huishoudelijk reglement Gemeentelijk Initiatief voor Buitenschoolse Opvang (IBO)

Op voorstel van ouders, na bespreking in het Lokaal Overleg Kinderopvang en na overleg met de scholen, heeft de ge-meenteraad beslist het huishoudelijk reglement van de gemeentelijke buitenschoolse opvang met ingang van 1 september 2011 als volgt aan te passen:“Kosteloos afmelden voor opvang buiten de schoolvakanties kan slechts tot vijf dagen vóór de dag waarvoor werd ingeschreven.”Bijgevolg dient het afmelden (= annuleren) van inschrijvingen voor opvang op schooldagen vanaf 1 september 2011 als volgt te gebeuren : - voor maandag: uiterlijk woensdag voordien - voor dinsdag: uiterlijk donderdag voordien- voor woensdag: uiterlijk vrijdag voordien- voor donderdag: uiterlijk het weekend voordien (via voicemail of brievenbus)- voor vrijdag: uiterlijk het weekend voordien (via voicemail of brievenbus)

Deze maatregel wordt genomen om ervoor te zorgen dat vrijgekomen plaatsen kunnen worden toegewezen aan klanten die zich nadien nog aanmelden.De regeling voor het inschrijven blijft ongewijzigd. Inschrijven voor opvang op schooldagen kan tot één opvangdag voordien, vóór sluitingstijd. Opgelet: geen inschrijvingen tijdens het weekend of op sluitingsdagen.

Meer info: Woonzorgcentrum Ter Nethe, Grote Baan 256 in Hulshout, 015 22 93 90.

Meer info: Jan Kindermans, dienst Kinderopvang, bereikbaar in het gemeentehuis, via 015 22 94 83 of [email protected].

Page 4: Gemeentekrant Hulshout - juli 2011

4 // zomer 2011 // Gemeente Hulshout

WETENSWaardbUrGErZaKEN

Winnaars fi etstocht Hulshoutdag!Shari BruyndonckxWilly DiscartAnnie VenstermansCaroline VerveckenEls Bryon

Profi ciat!De winnaars kregen een waardebon te besteden bij een Hulshoutse handelaar.

vraaG UW rEISPaS of KIdS-IdTIJdIG aaN!

Voor vele landen buiten Europa hebt u een paspoort nodig. In de volksmond spreekt men dan ook van een reispas. Zowel baby’s, kinderen als volwassenen heb-ben een paspoort nodig. Het document is vijf jaar gel-dig. Wie een reispas aanvraagt, kan dat beter op tijd doen. U brengt uw identiteitskaart, twee pasfoto’s en uw vorige paspoort mee. Het is belangrijk dat u zelf komt, want u moet uw handtekening plaatsen op het aanvraagdocument. Deze handtekening komt digitaal geprint op het paspoort. U ontvangt uw paspoort bin-nen de acht werkdagen. Het paspoort kost 73,5 euro voor volwassenen en 41 euro voor minderjarigen. U kunt een paspoort ook aanvragen via de spoedpro-cedure. U ontvangt uw paspoort de dag na uw aan-vraag, als u uw aanvraag tenminste voor 15 uur doet. Voor een paspoort via de spoedprocedure betaalt u 242,50 euro voor volwassenen en 210 euro voor minderjarigen.Als u binnen Europa reist, volstaat uw Belgische identi-teitskaart. Als u uw kinderen meeneemt, zorg dan dat ze in orde zijn. Kinderen jonger dan twaalf jaar die in de Europese Unie reizen, moeten een identiteitsbe-wijs met pasfoto (KIDS-ID) bij zich hebben. Kinderen ouder dan twaalf jaar moeten binnen Europa een iden-titeitskaart bij zich hebben. Bij de aanvraag van de KIDS-ID moet je kind trouwens meekomen naar het gemeentehuis. Ook breng je 1 pasfoto met effen, witte achtergrond mee die niet zelf-gemaakt is! De KIDS-ID kost 3 euro en je moet 2 a 3 weken rekenen totdat je hem kan afhalen.

Meer informatie: dienst Burgerzaken,

015 22 94 86, [email protected]

Bib-tip:Kidsproof vakanties in Zuid-Europa – Nathalie Bertollo

NIEUWSUIT dE bEvolKING

Geboorten

19/04/2011 Robbe Van der Weken 01/03/2011 Cisse Van Looy30/03/2011 Fleur Biot02/05/2011 Vince Seykens05/05/2011 Kaat Van der Staey12/05/2011 Rob De Boeck14/05/2011 Vicky Draelants

Huwelijken

11/06/2011 Kim Sente en Isabelle Scheerens

Jubilarissen

Gouden bruiloft (50 jaar!)

27/05/1961 Fam. Korthoudt-Van den Eynden

Page 5: Gemeentekrant Hulshout - juli 2011

Gemeente Hulshout // zomer 2011 // 5

WETENSWaardaCTUEEl

9 998...9 999...10 000 INWoNErS!!!

Sinds de eerste lentedag van dit jaar heeft Hulshout 10 000 inwoners! De ge-boorte van Luka Luyten in Houtvenne heeft voor deze mijlpaal gezorgd. Tijdens de voormiddag van de Hulshoutdag is de kleine man in het zonnetje gezet.

Luka, zijn ouders Stijn en Ria en zijn zusje Olivia waren zaterdag 28 mei 2011 uitgenodigd voor de Hulshoutdag. Na zijn presentatie overhandigde de burgemeester een geboortemand vol cadeautjes, een gegraveerde armband en een geborduurde slab voor Luka aan zijn ouders.Vanwege onze 10 000ste inwoner is ook een lindeboom geplant aan het Toreke. We hopen dat deze boom de mensen over vele jaren nog herinnert aan deze bijzon-dere gebeurtenis.Omdat dit jaar is uitgeroepen tot het jaar van de 10 000ste inwoner, ontvangen alle baby’s die in 2011 geboren wor-den binnenkort een geborduurde slab!

HUlSHoUT ProUdlY PrESENTS… HUlSHoUT THE MovIE!

In het gemeenteboekje van maart 2011 publiceerden we een oproep voor vrijwilligers om ons te helpen met het promofi lmpje van onze gemeente. Samen met vrijwilliger Emiel Van Eccelpoel zijn we aan de slag gegaan. Hij heeft zich met 200% ingezet voor dit project en dankzij een intensieve samenwerking tussen het gemeentebestuur en Emiel is het promofi lmpje ondertussen een feit! In dit fi lm-pje brengen we Hulshout en al haar facetten in beeld.

Het fi lmpje werd voor het eerst getoond tijdens de Huls-houtdag en sinds kort kan je het ook op de gemeentelijke website bekijken. Veel kijkplezier!

-tip:www.hulshout.be > vrije tijd > Hulshout in beeld > Promofi lm Hulshout

Hof TEr borGHTOp zaterdag 28 mei 2011 vond de ‘Dag van het park’ plaats op de domei-nen van Hof ter Borght in Westmeer-beek. De eigenaar Immobilière Beaumont sa i.s.m. Solu-dec en architectenbureau Erfgoed & Visie maakten voor deze gelegenheid een tijdelijke tentoonstelling omtrent de werken in en rond het kasteel. Deze tentoonstelling is nog tot eind juli 2011 te bezichtigen in het gemeentehuis (bo-ven in de gang).

CoNTaINErParK NIEUWTJESKurkenSinds 1 juli 2011 kan u apart ingezamelde kurken gratis naar het containerpark brengen. De ingezamelde kurken zullen door de vzw Huize Monnikenheide worden ver-malen tot fi jne korrels. Deze kurkkorrels worden nadien verwerkt tot ecologisch isolatiemateriaal.

BulldozerNaar aanleiding van enkele ongelukjes met de bulldozer op het containerpark (gelukkig zonder grote gevolgen!), heeft het schepencollege beslist om de gemeentelijke bulldozer niet meer tijdens de openingsuren te gebruiken omwille van de veiligheid van de bezoekers. Als bezoeker van het containerpark bent u in de eerste plaats zelf ver-antwoordelijk om uw gesorteerde afval in de juiste contai-ner te deponeren. De parkwachters zijn er om toezicht te houden. Helpen is voor hen geen plicht, maar een gunst. Indien u bijvoorbeeld uw versleten driezit met twee per-sonen in uw aanhangwagen zet, kom dan ook met twee personen naar het containerpark om de zetel in de juiste container te deponeren. Bij hoge uitzondering kunnen bezoekers die echt hulp nodig hebben een parkwachter aanspreken. Die zal dan beslissen welke oplossing er kan worden geboden voor het probleem.

Hakselhout Bezoekers die hakselhout komen halen, bellen best even op voorhand naar het containerpark. Zo kan de park-wachter met u een afspraak maken op een rustig tijdstip. Zo kan per uitzondering de bulldozer gebruikt worden om de aanhangwagen te vullen. Het is niet de bedoeling om de dienstverlening te verminderen, maar veiligheid is het belangrijkst!

Meer info: Containerpark, Industriepark 76 in Hulshout, 015 25 36 44.

Page 6: Gemeentekrant Hulshout - juli 2011

6 // zomer 2011 // Gemeente Hulshout

WETENSWaardEHbbbQ: EErSTE HUlP bIJ barbECUE

Het barbecueweer is aangebroken! Genieten van het voorbereidingsproces, genieten van het bakken en bra-den, genieten van een heerlijk glaasje wijn of een frisse pint, maar vooral genieten van het samenzijn onder fami-lie, vrienden of collega’s.

Er gaat echter nog wel eens iets mis, wat vervelende en gevaarlijke situaties kan opleveren. Ga daarom voor nut-tige tips over voorbereiding, het aansteken van de BBQ, eerste hulp bij barbecueongelukken, kinderen bij de bar-becue en nog veel meer naar www.veiligbarbecuen.be. U vindt er ook heerlijke recepten!

Bib-tip:Claudia kookt buiten: gezellig buiten tafelen & samen genieten – Claudia Allemeersch (bekend van De beste hobbykok van Vlaanderen)

WIE WINT dE HUMaNITaSPrIJS?

Ter gelegenheid van 150 jaar onafhankelijkheid van België werd in 1980 door het provincie-bestuur van Antwerpen de tweejaarlijkse ‘Humanitasprijs van de provincie Antwerpen’ ingesteld. De prijs, die bestaat uit het Humanitasbeeld en een geldprijs van 7.500 euro, wordt in 2012 voor de zeventiende maal toegekend. Voor de Humanitasprijs komen een persoon, een instel-ling of vereniging in aanmerking die op een uitzonderlijke wijze bijgedragen heeft tot de welvaart en het welzijn van de provincie Antwerpen. Elke persoon, instelling of ver-eniging kan een kandidaat voor de prijs voorstellen.

De kandidatuur moet vóór 1 januari 2012 bezorgd wor-den aan de gouverneur van de provincie Antwerpen, Ko-ningin Elisabethlei 22, 2018 Antwerpen. De kandidatuur moet duidelijk gemotiveerd zijn en het dossier moet vol-doende informatieve documentatie bevatten. In de herfst van 2012 wordt de prijs toegekend en uitgereikt.

Meer info: Provincie Antwerpen, Jan Michiels,Departement Cultuur, [email protected], tel. 03 240 64 12.

ZoMErbroCHUrE

Om uw kinderen de ganse zomer te laten genieten van veel spel- en sportplezier, hebben de IBO Kinderclub Dol-fi jn, de jeugddienst en de sportdienst de handen in elkaar geslagen om een leuk zomerprogramma uit te werken voor kinderen en jongeren van 2,5 tot 14 jaar!Alle nodige informatie kan u terugvinden in onze zomer-brochure, die u kan afhalen op het gemeentehuis, de kin-deropvang, de sportdienst, de bibliotheek of kan down-loaden via onze website.

Wij wensen jullie nu al een zonnige en speelse zomer!

-tip:www.hulshout.be/jeugd > Activiteiten > Speelpleinwerking

ToErISTISCHE TIPS voor THUISblIJvErS

Onderneem je deze zomer geen verre reis? Groot gelijk, want ook in onze eigen streek is heel wat te ontdekken. In samenwerking met de dienst Toerisme installeert de bib gedurende de ganse zomer hierover een themastand op de bovenverdieping.Je vindt er allerlei tips voor een leuke vakantie in onze ei-gen gemeente met fi etstochten, wandelingen, activiteiten van onze verenigingen, … Heb je inspiratie nodig voor een leuk dagje uit, dichtbij huis? Spring dan zeker eens bin-nen in de bib of op de dienst Toerisme in het gemeente-huis.

Meer info: Jan Kindermans, dienst Toerisme,bereikbaar in het gemeentehuis, via 015 94 83 [email protected].

Page 7: Gemeentekrant Hulshout - juli 2011

Gemeente Hulshout // zomer 2011 // 7

vrIJE TIJd

dE SCHaTTEN vaN vlIEGHeb je tijdens de vakantie een half uurtje de tijd? Spring dan eens binnen in onze bib en ga op zoek naar de schat van Vlieg! Vlieg is het grappige insect dat kinderen iedere zomer de weg wijst naar leuke cultuuractiviteiten. Net als vorig jaar stuurt Vlieg gezinnen op schattenjacht in de bib.Kom dus vanaf 1 juli 2011 tot 31 augustus 2011 naar de bib, en misschien ga jij wel aan de haal met de buit! Sowieso is er voor iedere schatten-jager een leuke attentie voorzien.

MET vaKaNTIE? dE bIb HElPT JE oP WEG!boek je zomerboek! Zoals je in de vorige editie kon lezen, biedt de bib je vanaf maandag 20 juni 2011 een extra service onder de noemer ‘Boek je zomerboek’. Iedere lezer die ons zijn verlanglijstje (max. 10 titels) bezorgt, krijgt binnen de week een seintje dat hij/zij minstens 3 van de geselecteerde titels kan komen afhalen in de bib. leen een luisterboek!Heb je een lange reis voor de boeg? Maak deze dan een pak aangenamer met een luisterboek uit de bib. Leuk voor in de auto, op de bus of in het vliegtuig… Sinds1 juni 2010 kunnen luisterboeken GRATIS worden uitgeleend in de bib. Er zijn zowel luisterboeken voor kinderen als voor volwassenen. Goed voor urenlang luisterplezier!lees een festivalboek!Wil je de festivalweide deze zomer goed voorbereid betreden, dan kan je in de bib terecht voor een aantal interes-sante boeken & DVD’s van je favoriete groep. Twee maanden lang kan je in de jongerenleeszaal terecht voor boeken & DVD’s over de meest uiteenlopende muziekgenres. Kom zeker eens een kijkje nemen!

daNKZIJ dE bIb …!De Bibliotheekweek 2011 komt er weer aan. Van 15 tot 23 oktober vaart de campagne onder de vlag ‘Dankzij de bib ...’. Dit jaar ligt de focus immers op getuigenissen van klanten: Wat hebben ze te danken aan de bib? Hoe heeft de bib hun leven veranderd in kleine of grote zin?Dat willen wij ook graag van jou weten! Wat heb jij te danken aan bib? Vanaf maandag 4 juli 2011 ligt er aan de ingang van de bib een gastenboek waarin ook jij je getuigenis kan neerpennen. Want iedereen heeft wel iets te danken aan de bib. En je hoeft dit uiteraard niet voor niets te doen: iedere bezoeker die zijn getuigenis met ons deelt, krijgt een leuke but-ton waarmee hij/zij tijdens onze verwendag op zaterdag 15 oktober 2011 een verrassing kan komen ophalen.Geen inspiratie? Hier kan je toffe getuigenissen lezen van en-kele van onze schepenen en collega’s.

bIblIoTHEEK

Opgelet, tijdens de maan-den juli en augustus is de bib niet open op zaterdag.De bib heeft ook zomer-sluiting van 25 juli 2011 tot en met 7 augustus 2011.

Meer info: Bibliotheek Hulshout, Booischotseweg 1, 2235 Hulshout, 015 22 40 17 of [email protected].

Page 8: Gemeentekrant Hulshout - juli 2011

8 // zomer 2011 // Gemeente Hulshout

vrIJE TIJd

ZoMErSPorTEN!De gemeentelijke sportdiensten van de Sportregio Kem-pen ILV organiseren enkele leuke zomeractiviteiten: wa-tersport-3-daagsen, vis-3-daagsen, circus-3-daagsen en een G-sportkamp voor jongeren met een visuele handi-cap. Inschrijven kan bij de sportdienst!(bij de prijzen zijn materiaal, verzekering, begeleiding, bus-vervoer, etc. inbegrepen)

Watersport-3-daagsenData: 4-5-6 juli of 1-2-3 aug. of 24-25-26 aug. 2011Uren: telkens activiteit van 10.00 tot 15.00 uurPlaats: Provinciaal Domein Zilvermeer te MolDoelgroep: jongeren van 10 tot en met 14 jaarDeelnameprijs: 70 euro

vis-3-daagsenData: 13-14-15 juli of 27-28-29 juli 2011Uren: op 13-14-15 juli telkens activiteit van 9.00 tot 16.00 uur, op 27-28-29 juli telkens activiteit van 10.00 tot 15.15 uurPlaats: Visclub Vrolijke Vissers, Polderstraat 3 te WesterloDoelgroep: jongeren van 10 tot en met 16 jaarDeelnameprijs: 35 euro

Circus-3-daagsenData: 9-10-11 aug. 2011Uren: telkens activiteit van 9.00 tot 16.00 uur + laatste dag optredenPlaats: Sporthal De Beeltjens, Kasteelpark 6 te WesterloDoelgroep: jongeren van 10 tot en met 16 jaarDeelnameprijs: 45 euro

G-sportkamp voor jongeren met een visuele han-dicapData: 16-17-18 aug. 2011Uren: Start op 16 aug. om 10.30 uur, einde op 18 aug.om 17.00 uurPlaats: verblijf en overnachting in Jeugdcentrum De Brink, sportactiviteiten in Sportcomplex De Vossen-berg, Bowling Vennen en Recreatiedomein NeteparkDoelgroep: jongeren van 9 tot 14 jaar met een visu-ele handicap (enkelvoudige handicap). Elke deelnemer mag ook één vriendje of familielid zonder beperking uit dezelfde leeftijdsgroep inschrijven voor dit sportkamp.Deelnameprijs: 80 euro (20% korting voor inwoners van de sportregio Kempen).

SPorT vrIJWIllIGErS

TUSSEN dE rEKKEN vaN dE bIb…Tussen de rekken van de bib kan je af en toe ook een vrijwilliger ontwaren. Eén van de vaste vrijwilligers is Nancy Jacobs. Zij komt sinds 17 mei 2011 ie-dere week op dinsdag- en donderdag-voormiddag een handje toesteken in de bib.

Nancy, hoe ben je als vrijwilliger in de bib terechtgekomen? “Na het lezen van de vrijwilligersoproep in het gemeenteblad van mei heb ik al mijn moed bijeen geraapt en heb ik mij aangeboden als vrijwilliger in de bib. Ik had dit al veel eerder willen doen, maar ik stelde het steeds uit. Daar heb ik nu spijt van, want het valt reuze mee.”

Je doet het werk in de bib dus graag? “Absoluut! Ik kijk er iedere keer weer naar uit om naar de bib te komen. Het klikte immers meteen met de rest van het biblio-theekteam. Ik zou mijn uurrooster dan ook graag uitbreiden met een extra voormiddag. Ik kom nu iedere dinsdag- en donder-dagvoormiddag, én als er activiteiten zijn waarbij ik kan helpen. Zo ben ik bijvoorbeeld, samen met enkele andere vrijwilligers, komen voorlezen tijdens het verjaardagsfeest van Annie M.G. Schmidt op woensdag 26 mei 2011.”

Wat zijn je taken dan?“Op dinsdag- en donderdagvoormiddag duik ik in de collectie. Ik zorg er dan voor dat alle boeken weer netjes op hun plaats terecht komen, en dat de rekken er weer ordelijk bij staan. Af en toe vervang ik een andere vrijwilligster, Sofi e, die gewoonlijk de rugzakjes rondbrengt naar de onthaalmoeders. Tijdens de zomermaanden zal ik ook meewerken aan het project ‘Boek je zomerboek’ en vanaf september wordt er gewerkt aan een ‘Boekendienst-aan-huis’. Ik zie het al helemaal zitten!”

En krijg je een vergoeding voor het werk dat je verricht? “Ja, maar dat wist ik niet toen ik mij kwam aanbieden. Als vrijwilliger in de bib ontvang je een kleine vrijwilligersvergoeding en een kilometervergoeding voor bijvoorbeeld het rondbrengen van de voorleesrugzakjes. Bovendien gelden er voor vrijwilligers andere uitleenvoorwaarden. Zo hoef je als vrijwilliger bijvoor-beeld geen lidgeld te betalen. Dat is allemaal mooi meegeno-men, maar uiteindelijk doe je het toch voor de voldoening die je hebt van het werk”.

Meer info: An van der Borght, Bibliotheek Hulshout,via telefoonnummer 015 22 40 17 of [email protected].

Page 9: Gemeentekrant Hulshout - juli 2011

Gemeente Hulshout // zomer 2011 // 9

vrIJE TIJd

de Sjotbikers in actie

De Sjotbikers, een Hulshouts vriendengroepje, trekt er al een aantal jaren elke zondagvoormiddag op uit om een georganiseerde moun-tainbiketoertocht te rijden.Enkele keren per jaar zoeken we extra uitdaging onder de vorm van een marathon,een wedstrijd of een buitenlandse stage.Een vierdaagse MTB stage in Offenburg was dé gelegenheid om ons-zelf eens fl ink te testen en om in het weekend ook de grote jongens (Absalon, Hermida,...) eens bezig te zien op een van de meest spec-taculaire parcours uit het Wereldbekercircuit.

Page 10: Gemeentekrant Hulshout - juli 2011

10 // zomer 2011 // Gemeentekrant Hulshout

12 JUN-5 SEP20ste fietszoektochtChiro HulshoutStart: zondag 12 juni. De antwoorden moeten binnengebracht zijn vóór 6 september. De prijsuitreiking gaat door in de parochiezaal van Hulshout op vrijdag 5 oktober 2011. Deelname 7 euro. Meer info: [email protected], GSM 0473 39 50 08

4-15 JUl Speelpleinwerking (6-12 jaar)Gem. JeugddienstSportpark Joris VerhaegenInschrijfperiode: 20 tot 30 juni 2011Meer info: www.hulshout.be/[email protected]/015 22 94 82(geen speelplein op 11 juli!)

09-17 JUlOpen zomertornooiTennisclub SportivaSportpark Joris Verhaegen

ZoNdaG 10 JUlProvinciaal Kamp. Aspiranten12, 13, 14 jaarWielerclub HulshoutStart Sportpark Joris VerhaegenTijdrit: 10.00 uur - Wegrit: 14.00 uur

12+19+26+31 JUlTrofee ‘Rik Van Looy’ voor Aspi-ranten 12, 13, 14 jaar Wielerclub HulshoutStart Sportpark Joris VerhaegenStart 18.45 uur

WoENSdaG 13 JUl Dorpsrestaurant oCMW Hulshout/Ter Nethe Cafetaria woonzorgcentrum Ter Nethe12.00 uur - Meer info/reserveren: zie p. 13

ZaTErdaG 16 JUl Jeugdmeeting Open Antwerps criteriumaC HulshoutSportpark Joris Verhaegen (atletiekpiste)Meer info: www.achulshout.be

dINSdaG 19 JUlBloed geven (Westmeerbeek)rode KruisParochiezaal Westmeerbeek18.30-20.30 uur

WoENSdaG 20 JUl Dorpsrestaurant oCMW Hulshout/Ter Nethe Cafetaria woonzorgcentrum Ter Nethe12.00 uurMeer info/reserveren: zie p. 13

doNdErdaG 21 JUlOntbijttennisTennisclub SportivaSportpark Joris Verhaegen09.00 uur 51e ‘Schaal Marcel Indekeu’ Wielerclub HulshoutNieuwelingen Ere prijs “Michel Dierckx” Start om 13.30 uurElite z/c + Beloften ‘Schaal Marcel Indekeu’ Start om 14.00 uurJunioren Ereprijs ‘Joris Verhaegen’Start om 14.45 uur

ZoNdaG 24 JUlKermis (met optreden van The Goodys)TC lybo19.00 uurMeer info: 016 69 89 45 of [email protected] - www.lybo.be

24-26 JUl KermisHoutvenne

25 JUl-05 aUG Speelpleinwerking (6-12 jaar)Gem. JeugddienstSportpark Joris VerhaegenInschrijfperiode: 20 tot 30 juni 2011Meer info: www.hulshout.be/[email protected]/015 22 94 82

WoENSdaG 27 JUl Dorpsrestaurant oCMW Hulshout/Ter Nethe Cafetaria woonzorgcentrum Ter Nethe12.00 uurMeer info/reserveren: zie p. 13

vrIJdaG 29 JUl Stamboomopzoekingen Heemkring “Wadja” HulshoutPastorie Houtvenne19.30-21.30 uur

ZoNdaG 31 JUlFietstocht Tennisclub SportivaStart Sportpark Joris Verhaegen 13.30 uur

2+9+16+23 aUGTrofee ‘Rik Van Looy’ voor Aspi-ranten 12, 13, 14 jaar Wielerclub HulshoutStart Sportpark Joris VerhaegenStart 18.45 uur30 augustusFinale + prijsuitreiking: 18.00 uur

MaaNdaG 15 aUGJaarlijks mosselfestijn TC lyboAanvang 11.30 uur

20 aUG-4 SEPClubkampioenschapTennisclub SportivaSportpark Joris Verhaegen

ZoNdaG 21 aUG Jogging, marathon en 100 km loopHulshoutse atletiek vrienden Centrum van HulshoutStart/finish: Grote Baan 118Ook open voor estafette-teamsIncl. kinderlopen Meer info: www.100vanhulshout.be

RolstoelwandelingZiekenzorg HoutvenneZaal Centrum Houtvennevan 14.00 tot 16.30 uur

Page 11: Gemeentekrant Hulshout - juli 2011

Gemeentekrant Hulshout // zomer 2011 // 11

adrESSEN loCaTIES:

Parochiezaal Houtvenne, Langestraat 14, 2235 HoutvenneParochiezaal Hulshout, Grote Baan 117, 2235 HulshoutParochiezaal Westmeerbeek, Mgr. Raeymakersstraat 10, 2235 WestmeerbeekZaal De Vloeikens, Vloeikensstraat 12a, 2235 Hulshout (vroegere turnzaal)Rode Kruislokaal, Industriepark 3, 2235 Hulshout (achter de sporthal)Sportpark Joris Verhaegen, Industriepark 3, 2235 Hulshout

Terugkerende activiteiten:Zumbadans: elke donderdag van 20.00-21.00 uur lessenreeks. Info: An Bastijn, 0477 42 64 22 of Kristof Goossens, 0496 28 54 28.Tai chi chuan: elke woensdag nieuwe lessenreeks voor beginners van 20.15 tot 21.30 uur,Sportpark Joris Verhaegen zaal 3 en 4.Info: Wim Swimmen - 0498 46 13 36Joggersclub CM-fi t: CM-kern Hulshout organiseert i.s.m. KWB Westmeerbeek elke woensdag een jogmoment. Vertrek om 20 uur aan PZ Westmeerbeek. De deelname is gratis en iedereen is welkom. Je kunt gewoon aansluiten, zonder vooraf in te schrijven. Meer info: Jan Monsecour 016 69 83 25TTC Hulshout hervat zijn trainingen vanaf de tweede week van augustus.Woensdag: -training jeugd van 19.00 tot 20.30 uur (geleide training gevorderden jeugd vanaf 19.30 uur) - 20.30 uur tot 22.00 uur training seniorenDonderdag: - geleide training jeugd beginners.

vrIJdaG 26 aUG StamboomopzoekingenHeemkring “Wadja” HulshoutPastorie Houtvennevan 19.30 tot 21.30 uur

ZaTErdaG 03 SEPJeugdmeeting en open meetingaC HulshoutSportpark Joris Verhaegen Meer info: www.achulshout.be

ZoNdaG 04 SEPHoutvenne Fietse-ling en Mos-selfeestChiro HoutvenneAfstanden: ca. 10, 25, 45 en 70 kmInschrijven van 8.00 tot 14.00 uurZaal Centrum HoutvenneMeer info zie p. 9

BarbecueTennisclub SportivaSportpark Joris VerhaegenVanaf 17.30 uur

dINSdaG 06 SEPMosselkermisKvlv HulshoutParochiezaal Hulshout17.00 uur

MaaNdaG 12 SEPInfoavond ‘Ken jij groep KVLV’Kvlv HulshoutKeuken Rode zaal // 19.30 uur

10-11 SEPChiro weekend t.v.v. nieuwe chiro lokalenVoetbalpleinen WestmeerbeekZaterdagavond: Kampvuur met rand-animatieZondagmiddag: BBQ Zondagnamiddag: dorpsloop WestmeerbeekStart: 14.00 uurAfstanden individueel: 5/10km Afstandenploegen : 4 x 2,5km (vier lopers)Deelnameprijs: 5 euro

ZaTErdaG 17 SEPSluiting zomerseizoen met mosselenTennisclub SportivaSportpark Joris Verhaegen - 13.30 uur

ZoNdaG 18 SEPTweedehands kinderkledingbeursGezinsbond HulshoutParochiezaal HulshoutMeer info op p. 9

dINSdaG 20 SEPBloed geven (Hulshout)rode KruisLokaal Rode Kruis (Industriepark)18.00-20.30 uur

MaaNdaG 26 SEPGezondheid: Ogen- en orenmassageKvlv HulshoutKeuken Rode Zaal // 19.30 uur

dINSdaG 27 SEPBloed geven (Houtvenne)rode KruisZaal Centrum Houtvenne18.00-20.30 uur

vrIJdaG 30 SEP StamboomopzoekingenHeemkring “Wadja” HulshoutPastorie Houtvennevan 19.30 tot 21.30 uur

Page 12: Gemeentekrant Hulshout - juli 2011

12 // zomer 2011 // Gemeentekrant Hulshout

oPENINGSUrENGEMEENTEHUISProf. Dr. Vital Celenplein 2 2235 Hulshout - Tel.: 015 22 40 11OpeningsurenMa-vrij: 09.00 - 12.00 uurMa: 18.00 - 20.00 uurWoe: 13.00 - 16.00 uur

SPrEEKUrEN CollEGEAlgemeen [email protected]

Burgemeester Mark VerhaegenMa: 19.00 - 20.00 uurVrij: op afspraakGSM: 0495 57 35 22

1e schepen (op afspraak)Maurice OomsTel.: 016 69 93 01GSM: 0496 02 50 62

2e schepen (op afspraak)Geert DaemsTel.: 016 68 06 78GSM: 0499 41 41 95

3e schepen (op afspraak)Anja LeflotGSM: 0496 68 25 14

4e schepen (op afspraak)Jef WautersMa: niet op afspraak - verder wel op afspraak - Tel.: 015 22 27 13GSM: 0496 97 50 85

5e schepen (op afspraak)Jef van BaelTel.: 015 75 01 00GSM: 0497 57 35 16

SPorTParK JorIS vErHaEGENIndustriepark 32235 HulshoutTel.: 015 24 26 [email protected]

ZWEMbadIndustriepark 12235 HulshoutTel.: 015 24 80 [email protected] schooljaarWoe: 13.00 - 17.00 uurDo: 19.00 - 21.00 uurVrij: 18.00 - 21.00 uurZa: 09.00 - 13.00 uurTijdens schoolvakantieDi-vrij: 13.00 - 17.00 uur 19.00 - 21.00 uurZa: 09.00 - 13.00 uur

CoNTaINErParKIndustriepark 762235 HulshoutTel.: 015 25 36 [email protected]

OpeningsurenMa: geslotenDi/do: 11.00 - 19.00 uurWoe/vrij: 08.00 - 16.00 uurZa: 08.00 - 14.00 uurZo: gesloten

oCMW HUlSHoUTGrote Baan 2562235 HulshoutTel.: 015 75 01 00Telefonische bereikbaarheid Ma-vrij: 09.00 - 12.00 uur Ma-do: 13.30 - 16.00 uurMa: 18.00 - 20.00 uur

Sociale dienstDi, woe, vrij: 09.00 - 12.00 uurMa: 18.00 - 20.00 uurDo: op afspraak

Schuldbemiddeling Ma: 18.00 - 20.00 uurDo: 09.00 - 12.00 uur

Dienst asielzoekers Na afspraakThuisdiensten Na afspraak

Dienst GezinszorgMa: (na afspraak) 09.00 - 12.00 uur

VerwarmingstoelagenMa-woe: 09.00 - 12.00 uurDo: geslotenMa: 18.00 - 20.00 uurVr: 09.00 - 12.00 uur

Juridische dienstMa: 18.00 - 20.00 uur*Vrij: 09.00 - 12.00 uur*Elke 2e en 4e ma van de maandWoonzorgcentrum Ter NetheOp afspraak015 22 93 90015 22 93 92

NUTTIGE TElEfooNNUMMErSPolitie Zuiderkempen: 016 47 92 50 Tele-onthaal: 106 Ambulancedienst: 100 (112 via GSM) Child Focus: 110 Dringende Interventie: 101 Brandwonden: 02 26 86 200 Ambulance Rode Kruis: 105 Antigifcentrum: 070 24 52 45 Ambulance Hulshout: 016 68 08 08 Druglijn: 078 15 10 20 Brandweer: 015 24 17 00 Inlichtingen: 1207

Sluitingsdagen: 11/07/2011: Vlaamse feestdag • 21/07/2011: Nationale feestdag• 15/08/2011: O.L.Vr. Hemelvaart

bIblIoTHEEKBooischotseweg 12235 HulshoutTel.: 015 22 40 [email protected]

Openingsuren Ma: 16.00 - 20.00 uur Di: 18.00 - 20.00 uurWo: 11.30 - 20.00 uurVr: 14.30 - 17.00 uurZa: 10.00 - 12.00 uur

Page 13: Gemeentekrant Hulshout - juli 2011

Gemeente Hulshout // zomer 2011 // 13

lEvEN EN WElZIJNoCMW

vErWarMINGS-ToElaGE KaN U ooK aaNvraGEN IN dE ZoMEr

Wanneer u vandaag 1.000 liter stookolie bestelt, be-taalt u daar al gauw 300 euro meer voor dan twee jaar geleden. Mensen met een laag inkomen lopen daardoor het risico om in moeilijkheden te gera-ken. Sinds 2005 biedt de overheid een tussenkomst aan deze personen als ze hun huis verwarmen met huisbrandolie (stookolie of mazout), verwarmingspe-troleum (type c) of bulkpropaangas. Let op: aardgas, propaangas en butaangas in gasfl essen komen niet in aanmerking.

Nu kan u het ganse jaar een verwarmingstoelage aan-vragen en dus niet meer alleen in de winterperiode. Ongeacht de prijs per liter van de stookolie, verwar-mingspetroleum of bulkpropaangas kan u een tussen-komst ontvangen voor maximum 1.500 liter.

De verwarmingstoelage is er voor mensen met een laag inkomen, met een verhoogde verzekeringstege-moetkoming van het ziekenfonds of met schuldoverlast die gebruik maken van schuldbemiddeling. Onder een laag inkomen verstaan we een jaarlijks bruto belastbaar inkomen lager of gelijk aan 15.672,71 euro verhoogd met 2.901,44 euro per persoon ten laste.Als u denkt aan de voorwaarden te voldoen, kom dan binnen de 60 dagen na de levering langs bij het OCMW.

Volgende documenten dient u mee te brengen:• Identiteitskaart; • leveringsfactuur of -bon;• klevertje van het ziekenfonds;• meest recente aanslagbiljet van de belastingen.

Meer info: maatschappelijk assistente

Davina Vos via 015 75 01 00 of via

[email protected]

Meer info: OCMW (Frans Draulans) via 015 75 01 00.

GoEdKoPE ENErGIElENINGEnergie verbruiken neemt vandaag een grote hap uit het gezinsbudget. Toch kunt u fl ink besparen op deenergiefactuur door te investeren in maatregelen die het energieverbruik verminderen. Deze investeringen kosten echter ook geld en dat budget heeft u niet altijd direct voorhanden. Daarom kan u nu goedkoop lenen om energiebesparende investeringen uit te voeren. Er kan een maximum geleend worden van 10.000 euro en de termijn van terugbetaling bedraagt 5 jaar. Vande interest van 2% wordt voor de meeste werken nog eens 1,5% terugbetaald door de federale overheid(gunstmaatregel voorlopig tot eind 2011). De resterende 0,5% kan in de personenbelasting worden ingebracht, wat deze lening quasi renteloos maakt.De werken waarvoor u mag lenen zijn: het vervangen van uw oude stookketel door een condensatieketel,warmtepomp, stookketel op hout met automatische voeding, micro-warmtekrachtkoppeling, de plaatsing van hoogrendementsbeglazing, de investering in dak-/muur-/vloerisolatie, de plaatsing van thermostatischekranen of kamerthermostaat met tijdinschakeling, de ener-gie-audit van de woning, de installatie van eenzonneboiler en andere energiebesparende maatregelen.

Meer info/reserveren: Frans Draulans, OCMW, Grote Baan

256 Hulshout, tel. 015 75 01 00.

Reserveren verplicht (de vrijdag voordien), kosten 7 euro (via

aankoop maaltijdbon), tijdig verwittigen bij verhindering, ie-

dereen welkom!!

Let op: op woensdag 6 juli is er geen restaurant!

Woensdag 13 juli 2011 om 12.00 uur

• Spinaziesoep

• Braadworst, gestoofd witloof, aardappelen

• Vanillepudding

Woensdag 20 juli 2011 om 12.00 uur

• Slasoep

• Vleesbrochette, tomatensaus met groentjes, gebakken

aardappelen

• IJs

Woensdag 27 juli 2011 om 12.00 uur

• Waterkerssoep

• Gehaktballetjes met selder in tomatensaus,

aardappelpuree

• Plattekaasdessert

TEr NETHEMENU dorPSrESTaUraNT JUlI 2011

Page 14: Gemeentekrant Hulshout - juli 2011

14 // zomer 2011 // Gemeente Hulshout

lEvEN EN WElZIJNZorGElooS vErHUrEN

...vIa EEN SoCIaal vErHUUrKaNToor

Wat doet een sociaal verhuurkantoor?Een woning verhuren verloopt niet altijd van een leien dakje. Het beheer van uw huurwoning slorpt vaak meer tijd en energie op dan prettig is. Als u dit liever niet meer zelf doet, kan u het pand ook verhuren via Sociaal Ver-huurkantoor Zuiderkempen. Het sociaal verhuurkantoor vraagt geen commissieloon, wel een billijke huurprijs.

Het sociaal verhuurkantoor (SVK) neemt uw werk dan over en staat in voor volgende zaken:• de keuze van de huurder en het huurcontract;• de opmaak van een plaatsbeschrijving en andere admi-

nistratieve taken;• de inning van de huur;• de brandverzekering;• de organisatie van eventuele herstellings- en onder-

houdswerkzaamheden voor rekening van de huurder;• de begeleiding van de huurder indien nodig.

Er zijn allerlei voordelen. Zo huurt SVK de woning om deze onder te verhuren en is SVK dus verantwoordelijk voor alle huurverplichtingen. Het sociaal verhuurkantoor zorgt indien nodig ook voor de minder aangename contacten met de huurder zoals uithuiszetting of opvolging van wanbetalingen. Verhuren via een SVK biedt nog tal van andere voordelen. Zo wordt u belast op het kadastraal inkomen en niet op de werkelijke huurinkomsten en ziet het SVK toe op het onderhoud van je woning.Ook als de woning nog moet worden opgeknapt, kan samenwerken met een SVK interessant zijn, vanwege verschillende premies en belastingvermindering. voor verhuurders die werken uitvoeren in woningen die ze verhuren aan een SVK.verhuren aan een SVK.

Meer info: Sociaal Verhuurkantoor Zuiderkempen,

Dr. Van de Perrestraat 218 a, 2440 Geel, 014 56 27 00

[email protected] - www.

sociaalverhuurkantoor.be

oNdErWIJS

CoNTaCTdaGENVoor de 2,5-jarige kleuters en hun ouders organiseren de Hulshoutse basisscholen weer kennismakingsdagen. Gaat uw kindje binnenkort naar school? Kom dan gerust een kijkje nemen!Let op! Voorheen kregen alle kindjes die mochten instappen reeds in juli een brief met de contactdagen en de instapda-gen. Wegens de wet op de privacy mogen de scholen niet meer iedereen zomaar schrijven. Nieuwe kindjes kunnen slechts uitgenodigd worden als ze de school hebben laten weten dat ze graag willen instappen/langskomen.

Gemeentelijke Basisschool Hulshoutwoensdag 24 augustus 2011 woensdag 30 november 2011 woensdag 15 maart 2012 Locatie: klasje van de 2,5-jarige kleuters aan de Grote Baan 332 in Hulshout, telkens om 19.00 uur.Meer info/inschrijven: Strepestraat 21 in HULSHOUT, 015 22 22 98, [email protected] 22 augustus kan je je tijdens de voormiddagen komen inschrijven op de vestiging Strepestraat. Vergeet dan zeker je SIS-kaart niet of je KIDS- ID.

Vrije Basisschool HoutvenneWoensdag 24 augustus van 16.00 tot 18.00 uurDinsdag 13 december van 10.30 tot 12.00 uurDinsdag 20 maart van 10.30 tot 12.00 uurLocatie: Langestraat 11 in HoutvenneMeer info: Langestraat 11 in Houtvenne, 016 69 93 14, [email protected]

Vrije Basisschool Hulshout/WestmeerbeekVoor de nieuwe kleuters die instappen in de loop van het schooljaar ’11-’12 is er nog een extra contactdag op 26 augustus ’11 van 9.00 tot 10.30 uur. De kleuters mogen dan samen met hun ouders een kijkje komen nemen in de onthaalklas bij voorkeur na afspraak).Extra contactdagen: 26/10/11, 21/12/11, 25/01/12, 28/03/12. In de Toverdoos van 8.40 tot 10.00 uur / In de Schatkist van 10.40 tot 12.00 uurLocatie: op beide locatiesMeer info kleuterschool De Schatkist: Mgr. Raeymae-kersstraat 13 in Westmeerbeek, 016 69 93 33, [email protected] info kleuter- en lagere school De Toverdoos: Grote Baan 118 in Hulshout, 015 22 24 06, [email protected]

Dinsdag 13 december van 10.30 tot 12.00 uur

Page 15: Gemeentekrant Hulshout - juli 2011

Gemeente Hulshout // zomer 2011 // 15

vEIlIGHEId EN vErKEErProJECTEN 2011 vErKEEr

SIGNalISaTIE INdUSTrIEParK

De optimalisering van interne bewegwijzering op het industrieterrein Hulshout-Heultje is al meer dan vijf jaar een belangrijk aandachtspunt van de bestuursleden van WINH3. WINH3 staat voor Werkgroep Industrie Huls-hout, Heultje (Westerlo) en Heultje.

Eén van de recente realisaties is het verwezenlijken van een duidelijke externe bewegwijzering naar het industrie-terrein Hulshout-Heultje. Nu is besloten om ook actief werk te maken van de interne bewegwijzering op het in-dustrieterrein.

Om de straatnamen en de verwijzing naar de onderne-mingen te verduidelijken, wordt er gewerkt met gekleur-de zones en letters.

Meer info: Kelly Van der Auwera, dienst

Grondgebiedzaken, bereikbaar in het gemeentehuis,

via 015 22 40 11 of [email protected].

ParKEErbElEIdLangdurig parkeren in HulshoutIn sommige gebieden is het langdurig parkeren van motor-voertuigen in woongebieden een probleem: leefbaarheid, hinderen van doorstroming, verkeersonveiligheid, grote schade aan het wegdek en slechte zichtbaarheid. Hier gaat het vaak om de ‘onbewoonde’ vrachtwagens, met name chauffeurs die hun vrachtwagen mee naar huis nemen om tijd te winnen en eventueel een tweede wagen of fi etsrit uit te sparen.

Wat zegt de wet?Vrachtwagens mogen in principe zowel binnen als buiten de bebouwde kom parkeren, maar:– binnen de bebouwde kom mogen auto’s, slepen en

aanhangwagens met een maximale toegelaten massa van meer dan 7,5 ton niet langer dan 8 uur na elkaar parkeren op de openbare weg op dezelfde plaats (art. 27.5.2 van de wegcode) tenzij er zich een verkeersbord E9a, E9c of E9d bevindt:

– in voetgangerszones en woonerven geldt een algeheel par-keerverbod (art. 22 secties 2 van de wegcode), laden en lossen door vrachtwagens mag er wél binnen de voorziene tijden en binnen de perken van de verkeerswetgeving.

Het is trouwens aan de uitbater van het vervoerbedrijf om een parkeerplaats te voorzien, meestal op het eigen terrein. Omdat dit niet altijd het geval is of chauffeurs ervoor kiezen om er geen gebruik van te maken, zorgt dit op verschillende plaatsen voor overlast. Onze gemeente zal dan ook waar nodig via aanvullende reglementering duidelijk maken waar het parkeren van vrachtwagens verboden is, bijvoorbeeld in drukke woongebieden en aan schoolomgevingen.

oproep aan bewonersMochten er geen opties aangeboden worden door het eigen bedrijf, dan adviseren wij chauffeurs om contact op te nemen met de dienst Grondgebiedzaken van het ge-meentehuis. Aan automobilisten vragen wij om zoveel mogelijk gebruik te maken van de eigen oprit en beschikbare garages. Dit is vooral een oproep aan de bewoners in de drie centra waar er nood is aan parkeerplaatsen voor de bezoekers van winkels en horecazaken.

Page 16: Gemeentekrant Hulshout - juli 2011

16 // zomer 2011 // Gemeente Hulshout

WoNEN EN MIlIEU

dE bErM: GEEN STorTPlaaTS voor TUINafvalDe laatste tijd wordt er steeds meer tuinafval, voorname-lijk gras, in de wegberm gedumpt. Dit is bij wet verboden.

Volgens art. 12 van het afvalstoffendecreet is het verboden afvalstoffen achter te laten of te verwijderen in strijd met de voorschriften van het decreet of de uitvoeringsbeslui-ten ervan.

Ook in de zonale politiecodex staat dat het verboden is afval achter te laten op het openbaar domein of op aanpalende plaatsen (art. 178). Volgens art. 181 is degene die zich op een foute wijze ontdoet van zijn afval verplicht om dadelijk over te gaan tot reiniging. Bij gebreke hiervan kan de ge-meente overgaan tot ambtshalve verwijdering of reiniging op kosten en risico van de in gebreke blijvende persoon.

Het gemeentebestuur vraagt dan ook met aandrang om geen tuinafval meer te dumpen in de bermen. In de toe-komst zullen overtredingen bestraft worden met een boete tot 250 euro.

Tuinafval kan reglementair verwerkt of verwijderd worden door thuiscomposteren, kringlooptuinieren, het afvoeren via de gft-container of door afvoer naar het gemeentelijk containerpark.

MIlIEU

containerpark.

Meer informatie over composteren kan u vinden via

de website en bij de maandelijkse compostwerking op

het containerpark.

Bib-tip: De mooie plek – IOK Afvalbeheer

WaTErovErlaST? dE oPloSSING!In het kader van de overstromingsproblematiek werd het project ‘Scenario 2010-2015’ op poten gezet. Om de problemen die met wateroverlast gepaard gaan te voor-komen, is het gemeentebestuur bezig met het opwaar-deren van grachten en waterlopen. Daarom vragen wij iedere burger die een gracht of waterloop op of vlak naast zijn eigendom heeft liggen, een engagement te sluiten.

Dit engagement heeft twee mogelijkheden.

1. De eigenaar van de aanliggende grond gaat akkoord met het zelf ruimen.

2. De eigenaar van de aanliggende grond gaat akkoord dat de gemeente de gracht of waterloop ruimt.

Als u voorkeur heeft voor de tweede optie, zal er een ver-goeding worden aangerekend per lopende meter. Deze vergoeding zal in grote mate afhangen van de moeilijkhe-den tot ruimen door allerlei koterij, afspanning, etc. binnen vijf meter van de gracht.

De onkosten voor het ruimen van de gracht en het ver-werken van het slib zullen tot 2015 fi ctief worden bere-kend en ter kennis worden gebracht aan de betreffende persoon met een fi ctief (niet te betalen) factuurbedrag. U ontvangt later een te betalen factuur.

De bedragen zullen worden opgenomen in een gemeen-telijk reglement. De kosten variëren van 1,5 tot 4 euro, afhankelijk van de zone.

Prijs handmatig ruimen per lopende meter: 4 euroPrijs machinaal ruimen per lopende meter: 2 euro

Eerstdaags zal elke betrokkene een eerste mededeling in de brievenbus vinden met daarin het voorgestelde sce-nario.

Meer info: dienst Grondgebiedzaken,

bereikbaar in het gemeentehuis, via 015 22 40 11 of

[email protected].

Page 17: Gemeentekrant Hulshout - juli 2011

Gemeente Hulshout // zomer 2011 // 17

WoNEN EN MIlIEUWoNEN

GEld lENEN voor EEN EIGEN STEK? Speel op veilig met de verzekering ‘gewaarborgd wonen’

Het bouwen of kopen van een woning vergt een grote fi nanciële inspanning. De meeste mensen dienen hiervoor een aanzienlijk bedrag te lenen, om dit vervolgens ge-spreid over vele jaren terug te betalen. Als je tijdens deze afbetalingsperiode arbeidsongeschikt of onvrijwillig werk-loos wordt en hierdoor (een deel van) je inkomen verliest, kan het afbetalen van zo’n hypothecaire lening zeer zwaar gaan doorwegen. Door het aangaan van een gratis Verze-kering Gewaarborgd Wonen van de Vlaamse Overheid kan je toch wat meer zekerheid inbouwen.

Gratis verzekering onder voorwaardenDe verzekeringskosten worden door de Vlaamse over-heid gedragen. Als aanvrager hoef je dus geen premie te betalen. Om in aanmerking te komen voor de verze-kering, mag er wel niet meer dan 1 jaar verstreken zijn tussen je 1ste kapitaalsopname (het ogenblik waarop je van de bank de volledige som of een gedeelte ervan hebt gekregen) en de indiening van de aanvraag tot het beko-men van de gratis verzekering. De geschatte verkoop-waarde van de woning mag bovendien niet hoger zijn dan 320.000 euro. Voor een nieuw te bouwen woning die niet aan bepaalde energienormen voldoet, worden ook inkomensgrenzen gehanteerd.

Een aanvraagformulier en meer informatie over de voor-waarden vindt u op onze website:

Meer info: Kurt Van den Vonder, dienst Ruimtelijke

Ordening, bereikbaar in het gemeentehuis,

via 015 22 94 81 of [email protected].

Bib-tip: Goed verzekerd?!: de kleine lettertjes van mijn verzekeringen – Bert de Paep

Bib-tip: het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen kan geleend worden in de bib

-tip: www.hulshout.be > Wonen&Milieu > wonen-bouwen > premies > Verzekering Gewaarborgd Wonen

GEoloKET: ooK INTErESSaNT voor UW EIGEN WoNING

Het Geoloket van het Agentschap voor Geografi sche In-formatie Vlaanderen biedt u een unieke kijk op uw per-ceel, huis, straat en gemeente. U vindt er niet alleen lucht-foto’s en stratengidsen, maar ook topografi sche kaarten,gewestplannen, overstromingskaarten, locaties van be-schermd erfgoed en bodemkaarten.

U vindt het Geoloket op www.agiv.be > Diensten > Geo-Vlaanderen.

rUIMTElIJK STrUCTUUrPlaNvlaaNdErEN aaNGEPaST

Het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen (RSV) geeft sinds 1997 aan hoe we in Vlaanderen met onze ruimte moeten omgaan. Het plan wil via de nodige investeringen steden aantrekkelijker maken om in te wonen. Hierdoor kunnen groene en open ruimtes bewaard blijven. De Vlaamse overheid past het plan regelmatig aan om zo in te spelen op nieuwe ruimtelijke uitdagingen.

Op 2 mei 2011 verscheen een tweede herziening in het Belgisch Staatsblad. De herziening gaat hoofdzakelijk om de actualisering van het cijfermateriaal. Bent u hierin geïnteresseerd, dan kunt u het dossier raad-plegen bij de dienst ruimtelijke ordening of opwww.rsv.vlaanderen.be.

Page 18: Gemeentekrant Hulshout - juli 2011

18 // zomer 2011 // Gemeente Hulshout

WoNEN EN MIlIEUdUUrZaaMHEId

ECoboUWErS oPENdEUr

Gezocht: eigenaars van energiezuinige woningen

Bent u eigenaar van een passiefhuis, lage-energiewoning* of heeft u een deel van uw woning energievriendelijk ver-bouwd? Wilt u kandidaat-bouwers een rondleiding geven om uw bouw- en woonervaringen met hen te delen? Dan vragen we graag uw medewerking voor onze campagne Ecobouwers Opendeur.

Ecobouwers Opendeur is een initiatief van Bond Beter Leefmilieu. Tijdens twee opendeurweekends op 5 en 6 november en 11, 12 en 13 november brengen we kan-didaat-(ver)bouwers in contact met ervaren en energie-bewuste bouwheren. Hiervoor zoeken we eigenaars van energiezuinige huizen die hun woning tijdens één of beide campagneweekends willen openstellen voor bezoekers en hun verhaal willen doen. Hoe groot de groep bezoe-kers is en wanneer ze langskomen bepaalt u zelf.

Interesse? Kent u vrienden, collega’s of familie die hun energiezuinige woning willen openstellen?

Neem dan contact op met de Duurzaamheidsambtenaar van de gemeente Jasmine Jacobs, via 0473 49 01 09 of [email protected] kan ook rechtstreeks contact opnemen met de Eco-bouwers: Jurgen Naets, via 02 282 19 42 of [email protected].

* algemeen: warmtevraag van < 60kWh/m2 jaar, K-peil < 30. Voor meer details en selectiecriteria zie www.ecobou-wers.be

Meer info vindt u ook op www.ecobouwers.be.

Bib-tip: Je rechten als energiegebruiker – Patrick Deekens (bekend van Inspecteur Decaluwé op Radio 2)

Meer info: aan het onthaalloket in het gemeentehuis

liggen bundeltjes klaar met daarin alle informatie!

SaMENaaNKooP GroENE STrooM

Resultaat 2010: 225 euro besparing! Onze gemeente neemt opnieuw deel aan de groepsaan-koop groene stroom en gas van het Antwerpse provincie-bestuur. Hoe meer mensen er deelnemen, hoe groter de korting op de energiefactuur. Bovendien kan je rekenen op duidelijke informatie en ondersteuning. De overstap van energieleverancier wordt daarmee eenvoudig.

Succesvolle samenaankoop in 2010De samenaankoop van vorig jaar was een groot succes. Meer dan 28 000 huishoudens schreven zich in, maar liefst 43% daarvan ging ook effectief in op het aanbod van de winnende leveranciers. Een gemiddeld gezin bespaar-de zo 225 euro op jaarbasis.

Hoe inschrijven?Bij een groepsaankoop verenigen zo veel mogelijk gebrui-kers zich om een goedkopere prijs te bedingen. De pro-vincie Antwerpen heeft de fi rma iChoosr aangesteld om de groepsaankoop groene stroom te organiseren. Van 12 juli tot en met 2 oktober 2011 kunt u zich inschrijven via de website www.samengaanwegroener.be. Via deze weg ontvangt u per e-mail meteen alle nodige bevestigingen.

Geen toegang tot internet? Neem dan contact op met de duurzaamheidsambtenaar van onze gemeente voor een afspraak: Jasmine Jacobs, 0473 49 01 09. Afspraken kun-nen doorgaan in augustus en september.

Page 19: Gemeentekrant Hulshout - juli 2011

Gemeente Hulshout // zomer 2011 // 19

MEldINGENIets te melden? Ga naar het meldpunt op www.hulshout.be of gebruik dit formulier.Wilt u melding maken van een situatie in uw omgeving of bent u niet tevreden over de afhandeling van uw dossier? Daar kan u dit formulier voor gebruiken. U mag uw melding /klacht ook digitaal aan ons doorgeven (www.hulshout.be). Mel-dingen mag u doen via het meldpunt op de website (www.hulshout.be). Uw klacht kan u doorgeven [email protected] of telefonisch aan de klachtenambtenaar via telefoonnummer 015 22 40 11.

UW GEGEvENSLet op: Een anonieme melding of klacht kunnen wij niet behandelen!

Naam + voornaam: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Datum: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .E-mail: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Telefoon/GSM: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .Straat en huisnr.: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . Woonplaats: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

locatie: . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

Korte beschrijving:. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .

SoMMIGE MEldINGEN doET U NIET vIa oNS, Maar rECHTSTrEEKS:• Openbare verlichting www.straatlampen.be• Riolering en afvalwater www.hidrorio.be• Strafrechtelijke misdrijven [email protected]

Uw advertentie hier?

Uw bedrijfsboodschap of -aanbieding

valt dan op bijna 4700 deurmatten.

Deze advertentieruimte kan u huren per hele pagina.

Meer informatie en het retributiereglement vindt u op

www.hulshout.be > gemeentelijke werking > belastingen > retributie

op advertenties gemeenteboekje

Page 20: Gemeentekrant Hulshout - juli 2011

Enkele tips

Wees discreet• Laat geen afwezigheidbericht achter op uw deur.• Stop thuisleveringen van de bakker of de melkboer.• Maak geen melding van uw afwezigheid op uw ant-

woordapparaat.• Werk met tijdschakelaars voor de verlichting.• Laat beplanting onderhouden.• Zorg dat de brievenbus regelmatig leeggemaakt wordt

en de rolluiken af en toe opgelaten worden.• Trek geen aandacht wanneer u vertrekt.

De sleutels en het alarm• Sluit ramen en deuren van uw huis, garage en tuinhuis.• Sluit roosters en hekken met een kettingslot.• Laat sleutels niet op sloten steken.• Bewaar sleutels buiten het zicht.• Geef de huissleutel en sleutels van niet-gebruikte voer-

tuigen aan een vertrouwenspersoon of neem ze mee.• Vermeld uw gegevens niet op sleutelhangers.• Doe niet-gebruikte voertuigen op slot.• Maak tweewielers vast met een hangslot aan een vastzit-

tend voorwerp.• Activeer altijd uw alarmsysteem.• Informeer de contactpersonen over de procedure bij

een alarmmelding.• Verwittig uw alarmcentrale wanneer u vertrekt.

Bescherm uw goederen• Controleer de beveiliging van toegangen: ramen, deu-

ren, keldergaten, koepels en dakvensters.• Bewaar uw ladders en tuingereedschap binnenshuis.• Verberg aantrekkelijke en makkelijk mee te nemen goe-

deren: GSM, videomateriaal, laptop, etc.• Berg waardevolle goederen (geld, juwelen) op in een

kluis of bij een bank.• Noteer de serienummers van waardevolle goederen

(www.besafe.be).

vEIlIG EN GErUST oP rEIS

Gaat u deze zomer op vakantie? Zorg dan dat u alles veilig achterlaat. Dan kan u met een gerust gevoel naar uw vakantiebestemming vertrekken!

ColofoNverantwoordelijke uitgeverCollege van burgemeester en schepenenredactieElke De Soomer, Evi Discart, Jasmine Jacobs,Sanne Jansen, An van der Borght verspreidingVerschijnt 10 x per jaar, oplage 4500drukkerDrukkerij Michiels, Booischot dIT boEKJE IS GEdrUKT oP 100% GErECYClEErd PaPIEr.

Meer informatie? Voor meer tips of vragen

kan u altijd terecht bij de Lokale Politie Zui-

derkempen: de Merodedreef 15 - 2260

Westerlo, tel. 014 53 96 00 of kijk eens op

de website www.politiezuiderkempen.be.

Bib-tip: 500 tips om slim te reizen – Sophie Matthys